Helpmij magazine

Februari 2019

Voorwoord

Scroll naar boven

Het februarinummer van ons magazine ligt weer op uw digitale deurmat. Ook in dit nummer treft u een aantal interessante artikelen en cursussen. Het weer is deze maand nog overwegend druilerig, misschien is het een idee om wat van de tijd te doden met het maken van een quiz voor familie en vrienden of lijkt het u interessant om uw brieven voortaan te dicteren in plaats van te typen. De gereedschappen hiervoor vind u in dit nummer. Werken met beeldschermen kan oogproblemen opleveren, Kate95 is in deze problematiek gedoken. Aan de oplossing draagt zij ook bij met een recept voor een heerlijk soepje, rijk aan bètacaroteen.

Wij wensen u veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

3D nieuws van de CES

Scroll naar boven

Ramp

Langzaam druppelt nieuws binnen van de CES. Hierbij het een en ander op het gebied van 3D. We hebben thuis zo'n ding. Eigenlijk is hij niet meer weg te denken uit ons leven. Maar de pogingen om het apparaat met ABS aan het werk te krijgen waren een ramp.

ABS

ABS is op zich een veel betere kunststof, die industrieel veel wordt gebruikt. Maar om het te printen? Nee dat viel ons erg zwaar tegen. Nou hebben we maar een eenvoudige Anet A8. We houden het voorlopig wel op de PLA kunststof. Dat gaat puik met gebruik van Tinkercad als ontwerpsoftware. Lees onze eerdere handleiding: https://handleiding.helpmij.nl/handleiding/view/?mid=1117

Industrie

Ondertussen zit men in de industrie niet stil! Kunstgebitje met rubberachtig 3D materiaal? Juweeltje uit keramiek. Jaja. Niet met mijn A8-je natuurlijk, maar dat is te begrijpen.

Google translate

Gooi deze webpagina maar in Google Translate voor een heel aardige vertaling en lees het zelf: https://www.engadget.com/2019/01/12/formlabs-ces-2019/

 

Auteur: Erik98

Geef je feest een boost met je eigen quiz.

Scroll naar boven

Je herinnert ze je vast wel van je schooltijd; multiplechoice vragen. Daarnaast kom je deze regelmatig tegen in menig kennisquiz op de TV of in bepaalde magazines. Ook op feestjes wordt er nog wel eens een quiz gehouden. Meestal met als onderwerp de wetenswaardigheden over het feestvarken. Dat kan soms hilarisch zijn. Vaak worden de vragen op papier gezet en de kopieën onder de aanwezigen verspreid. Leuk, maar wat nu als je dat digitaal zou kunnen doen? Dat zou dubbele pret kunnen geven. Bovendien zou dat ook op het werk handig kunnen zijn of in de verenigingsvergadering in de vorm van een enquête, of een stemming.

Benodigdheden

Natuurlijk moet je de nodige middelen hebben om digitaal een quiz te kunnen spelen. Zo heb je een scherm nodig wat goed zichtbaar is voor alle deelnemers in de vorm van een beameropstelling of een grote TV. Hierop  kunnen alle vragen, keuze-antwoorden en quizuitslagen worden geprojecteerd. Natuurlijk moet er ook de mogelijkheid zijn voor alle deelnemers om aan de quiz of enquête deel te nemen en de antwoorden of keuzes door te geven. Vrijwel iedereen bezit een smartphone en daarom ligt het voor de hand om dat apparaat te gebruiken om de vragen te kunnen beantwoorden.

Tool

Met z’n allen rond het scherm om vervolgens met je de telefoon het antwoord te geven, kan een gezellige interactie geven, die de feestvreugde kan verhogen, of de saaie vergadering kan onderbreken. Dat kan dan de concentratie weer ten goede komen. Om een en ander voor elkaar te krijgen heb je wel een tool nodig, die dit mogelijk maakt. In het onderwijs wordt hier al langer gebruik van gemaakt en een snelle zoektocht op Google geeft ons verschillende resultaten. Voor dit moment kiezen we er één uit die erg simpel is in het gebruik en bovendien gratis. We nemen daarvoor Kahoot!

Gratis?

Kahoot! Is gratis voor gebruik in het onderwijs en, met beperkingen, ook voor privégebruik. Voor bedrijven worden verschillende abonnementsvormen aangeboden. Deze zogenaamde business plans kun je 14 dagen gratis proberen, maar daarna moet je er voor betalen en dat loopt best op. Vanaf 8 euro per maand tot 50 euro per maand, per gebruiker. Wij nemen voor ons doel natuurlijk de gratis versie.

Tweedeling

Kahoot! bestaat uit twee delen, namelijk de website kahoot!.com. Hier begin je met het maken van de quiz. Daarnaast is er de website kahoot.it. Deze is puur en alleen bedoeld om aan een quiz deel te nemen. Hoe dit werkt, gaan we verderop bespreken. Naast deze twee websites zijn er apps beschikbaar voor iOS en Android waarmee je ook een quiz kunt opzetten of er aan kunt deelnemen. Op deze manier is Kahoot! op alle denkbare platforms beschikbaar, van Android tot Windows.

Van start  

Je kunt je eerste quiz gaan maken zonder in te loggen, maar je hebt een account nodig om deze op te slaan. Wij maken daarom maar gelijk een account. Het is mogelijk om daarvoor je Google- of Microsoft-account gebruiken, maar wij maken een Kahoot! account en klikken daarvoor op Sign up. Vervolgens kiezen we op welke manier we gebruik willen van Kahoot!. Sociaal als we zijn kiezen we voor Socially:

Vervolgens klik je op Sing Up with email en geef je de gebruikelijke gegevens in Your Account Details. Natuurlijk kun je ook één van de andere inschrijfmethodes gebruiken als je dat liever doet. Ik persoonlijk hou er niet zo van als mijn gegevens nodeloos aan elkaar zijn te koppelen, door het combineren van de verschillende accounts. Om die reden kies ik altijd voor een inschrijfmethode waar ik geen andere account voor nodig heb. Na invullen van het inschrijvingsformulier kies je voor Join Kahoot! om de inschrijving af te ronden. De volgende keer kies je voor Log in, links naast de Sign in knop om in te loggen.

Dashboard.

Na het inloggen kom je op een pagina waar je een hele reeks Kahoot! quiz-voorbeelden ziet. Er zitten heel leerzame en interessante quizzen tussen. Jammer is wel dat deze alleen in het Engels zijn en dat kan een beletsel vormen wanneer je deze taal onvoldoende beheerst. Links bovenin op deze pagina kun je voor Kahoots kiezen (1). Hiermee open je een dashboard waarop je al je eerder gefabriceerde Kahoot! quizzen kunt zien. Dit is voor ons echter de eerste keer en deze pagina is om die reden dan ook vrijwel leeg:

 

Kahoot! wil maar wat graag dat je een nieuwe quiz maakt en biedt maar liefst drie verschillende opties aan waarmee je met een klik een nieuwe quiz start (2). Je kunt echter desgewenst op deze pagina ook je account-details aanpassen, uitloggen, uitschrijven of in de hulp onderwerpen zoeken (3).

Aan de slag

Wij hoeven hier niets aan te passen en gaan aan onze eerste quiz beginnen door op één van de drie genoemde opties (2) te klikken. We moeten vervolgens als eerste kiezen voor het soort vragen dat we willen stellen:

 

We kunnen hiervoor uit drie mogelijkheden kiezen:

  1. Quiz; hierbij kies je uit meerdere antwoorden
  2. Jumble; hier hebben de antwoorden een bepaalde volgorde en die moet door de kandidaten worden geraden
  3. Survey; dit is een enquête. Er is geen puntentelling, maar er wordt bijgehouden hoe vaak een bepaald antwoord wordt gekozen.

Het inrichten van de verschillende vormen werkt in grote lijnen hetzelfde. Wanneer je voor een bepaalde vorm hebt gekozen kun je echter niet meer naar een andere vorm. Ook het mengen van de verschillende vragen is helaas niet mogelijk.

Kahoot! werkt simpel en snel, maar de mogelijkheden zijn nogal beperkt. In een latere editie van het Helpmij magazine gaan we op zoek naar een tool met meer mogelijkheden.

Voor dit artikel maken we een quiz met puntentelling en klikken daarom op de knop Create New in dit item.

Quiz bouwen

Je wordt nu doorgestuurd naar de pagina waarop je de quiz kunt inrichten:

Hier dien je een paar gegevens op te geven waar je in no time je quiz mee opzet. Je start met het geven van een titel aan je quiz (1) en een korte beschrijving daarvan (2). Vervolgens stel je in wie deze mag zien (3), in welke taal je werkt (4) en wat je publiek zal zijn (5). Als laatste voeg je een foto toe (6). Die kan uit je eigen fotobibliotheek komen of uit de bibliotheek die door Getty images beschikbaar wordt gesteld. Voor deze quiz zouden we bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het bekende blauwe Helpmij-logo.

De quiz is nu ingericht en we hoeven alleen nog maar de vragen toe te voegen. Om naar de eerste vraag te gaan, klik je op Ok, go (7).

Vraag maken

Na een klik op deze knop ga je naar de pagina waar je de vragen één voor één gaat maken en logischerwijs begin je met vraag 1:

Op deze pagina geef je als eerste de tekst van de vraag (1). Kahoot! heeft graag dat je deze zo kort mogelijk houdt en waarschuwt je als je te lang van stof bent. Hieronder zie je een tijdslimiet, die je eventueel kunt aanpassen (2) en daarnaast geef je aan of de vraag punten kan opleveren (3). Daaronder (4) geef je vervolgens de juiste antwoorden. Je moet minimaal twee en maximaal vier verschillende mogelijkheden invullen. Daarnaast geef je aan wat de correcte keuze is door het vinkje (5) te selecteren bij het juiste antwoord. Bij Credit resources (6)  kun je eventueel tekst plaatsen. Je voorziet de vraag van een afbeelding op dezelfde manier als bij het inrichten van de quiz. Hier is eventueel ook de mogelijkheid om een link naar een YouTube video te plaatsen. 

Wanneer je tevreden bent over je vraag, klik je op Next (7) voor de volgende vraag. Hierna start je het hele proces weer opnieuw door op Add Question te klikken. Dit doe je net zolang totdat je alle vragen hebt gemaakt. Wanneer je hiermee klaar bent klik je op de Save-knop die je steeds rechtsboven ziet wanneer je een vraag klaar hebt. Je eerste quiz is nu klaar om te spelen:

Je kunt de net geproduceerde quiz alsnog aanpassen (1), delen (2), gaan spelen (3) of helemaal afsluiten(4). Wij wachten niet langer en gaan de quiz eindelijk spelen.

Quiz spelen

Als eerste zorg je voor een aantal deelnemers die met zijn allen het zelfde grote scherm zien waarop je quiz gaat spelen. Je kunt de quiz eenvoudig vanuit het dasboard starten door op de groene play-knop te klikken die rechtsonder de quiz zichtbaar is. Je kiest vervolgens uit twee verschillende modi:

Bij de classic-modus spelen alle spelers tegen elkaar. In de team-modus delen meerdere spelers (de teams) een smartphone en spelen de verschillende teams met de gedeelde apparaten tegen elkaar. Ouderwets als wij zijn, kiezen we voor Classic. De quiz start met het volgende scherm:

De deelnemers kunnen nu mee doen door in een browser van wat voor apparaat dan ook naar kahoot.it te surfen en de Game PIN in te voeren en vervolgens een schermnaam aan  te maken:

Je ziet de inloggende deelnemers één voor één verschijnen en na een klik op start begin je met de quiz. De deelnemers geven vervolgens steeds kun keuze-antwoord op. Dat moeten ze binnen de gestelde tijd doen, anders telt het antwoord niet mee. De uitslag wordt aan het einde direct getoond:

Wanneer je de quiz vaker met dezelfde deelnemers speelt, wordende de eerdere uitslagen ook getoond. Voor de spelersnaam wordt dan een soort spookje weergegeven, zodat je ziet dat om een gebruiker gaat die deelnam aan een eerdere ronde van de quiz.

Ten slotte

Digitaal een quiz spelen kan de stemming verhoging op een feestje of de eentonigheid van een saaie vergadering doorbreken. Kahoot! is daarvoor goed bruikbare tool die eenvoudig is in te richten en te gebruiken. Om dit zo simpel mogelijk te maken, zijn de mogelijkheden beperkt en dit voelt soms als een nadeel. In een latere editie van Helpmij magazine wordt gezocht naar een tool die meer functionaliteit biedt.

Afbeelding en gif's van Kahoot!, Patato Pirates en eigen.

Auteur: leofact

Nostalgia..? Platenspelers.

Scroll naar boven

Vinyl is niet dood, integendeel, het is "hot", getuige het aantal aanbieders van platenspelers op de CES 2019. Befaamde "pick-up" fabrikanten van weleer, zoals Sony, Audio-Technica en Technics, toonden verschillende nieuwe modellen... met interessante features!

Acht verhuisdozen met grammofoonplaten staan al 24 jaar onaangeroerd op zolder. Beatles, Stones (nee, het was niet altijd of/of), Creedence, Led Zeppelin, Pink Floyd, Alice Cooper, ga maar door.. Op een stelling in de garage een Lenco L75 met AT element en een Beogram 1100, beide al meer dan een kwart eeuw werkeloos. Daarnaast staan twee CD-wisselaars van JVC, ook al jaren uit de huiskamer verbannen samen met zo'n 400 CD's, want tegenwoordig streamt men van de NAS of is er Spotify (of een andere on-line "platenboer").

Maar nu schijnt de platenspeler weer afgestoft te moeten worden... Of een nieuwe aanschaffen? Want Bluetooth aptX HD zit natuurlijk niet in die Lenco... Die moet gewoon nog met wat draadjes aan de AV-Receiver geknoopt worden, dus heel dicht bij dat ding in de buurt staan. Zo'n nieuw ding zet je ergens in de kamer op een leuk plekje en het apparaat stuurt dan het warme geluid van het vinyl, inclusief tikken en krassen, met 24bit/48kHz Hi Res naar de ontvanger...

We gaan er een paar bekijken.

Cambridge Audio Alva TT

Deze platenspeler werd in 2016 al aangekondigd, maar nu komt hij echt! Vanaf april leverbaar. En goedkoop is hij niet! Verwacht een prijs van zo'n € 1.600. Maar dan heb je ook wat!

Draadloos verbonden met de receiver, een aluminium toonarm uit één stuk, een plateau van polyoxymethyleen dat de laatste restjes ongewenste vibraties wegneemt, een moving coil element met een frequentiebereik van 30Hz tot 20 kHz.

 

Een RIAA voorversterker met een signaal/ruis verhouding >90 dB is ingebouwd. De draaitafel is "direct-drive". Voor hen die bluetooth niet vertrouwen is er ook een "ouderwetse" RCA line-out op de achterzijde van het apparaat te vinden.

 

Technics SL-1200 / SL-1210 MK7

Ook Technics is terug! Dit is een zeer geliefde draaitafel bij de dj's. De direct drive techniek van deze platenspeler stamt uit 1970 en is in levensduur onovertroffen. De verbetering in de MK7 zit in de motor zelf, dit is nu een coreless model geworden, dit zou de geluidskwaliteit nog beter maken.

De S-vormige toonarm is een Technics traditie. Door de ophanging van deze arm kun je "scratchen" zonder dat de "naald" meteen tien groeven verder staat.

(bij wijze van spreken, want ja, er zitten maar twee groeven in een plaat). Om de kosten wat te drukken is het aluminium chassis van de "oude" high-end modellen vervangen door een mix van glasfiber en ABS. Verwacht een prijs van rond de € 1.100.

 

Audio-Technica AT-LPW

Een parel voor (bijna) elke woonkamer. Verkrijgbaar in walnoot en teak. Dit is een fineer finish, de "plank" zelf is van MDF ter voorkoming van laagfrequente feedback.

Audio-Technica is al meer dan 50 jaar leider in de markt van toonopnemers (elementen) voor platenspelers. Deze draaitafel is uitgerust met een AT-VM95C dual moving magnet element met een frequentiebereik van 20Hz tot 20 kHz en een kanaalscheiding van 18 dB. De toonarm is van aluminium.

Een voorversterker is ingebouwd. Het apparaat is verkrijgbaar voor een prijs vanaf € 300

 

 

Sony LX310BT

Voor hen die de stap van digitaal naar analoog te groot vinden is er deze Sony draaitafel. Met aluminium toonarm en aluminium plateau. Geen direct drive maar riemaandrijving zet het plateau in beweging. Een voorversterker is ingebouwd. De versterking hiervan is in drie stappen instelbaar.

In de toonarm is een slim trucje ingebouwd waardoor deze  automatisch land aan het begin van de plaat en weer automatisch omhoog gaat aan het eind.

Door middel van bluetooth kan het apparaat verbonden worden met een versterker. Maar er is eveneens een RCA line-out aanwezig. Prijs € 250.

 

 

Technics SL-1500C

Nogmaals Technics. De SL-1500 is een "make-over" van een klassieke draaitafel van dit merk. Een uitstekende draaitafel voor hen die geen dj pretenties hebben en niet scratchen met hun schitterende platencollectie. Bijzonder is de gescheiden voeding voor voorversterker en motor. De motor is coreless, net als bij de MK7. Standaard wordt een Ortofon 2M Red element meegeleverd. Een prijs is nog niet bekend maar het apparaat zou iets betaalbaarder worden dan de MK7.

 

Audio Technica LP-60

Nogmaals Audio-Technica. De LP-60, een leuk ïnstapmodel om eens te beleven wat er nu zo bijzonder aan die krakende zwarte schijven is.... Aluminiumkleurig plastic, snaaraandrijving, usb uitgang, geen line-out. Prijs € 141 (bij Amazon)

 

 

Krijg er weer zin in! Misschien toch weer eens naar zolder!

Auteur: ErpCity

Alternatieven voor Adobe CC

Scroll naar boven

Alternatieven

Programma's als Adobe Photoshop hebben voor velen een magische glans. Maar laten we wel wezen, deze programma's en de andere van Adobe zijn bedoeld voor professionals, die daarvoor in de buidel moeten tasten. De kosten vallen trouwens best mee. Maar velen in die doelgroep hebben hun inkomsten terug zien vallen. Er is dus een stevig spanningsveld. Als resultaat hierbij een interessante lijst van gratis alternatieven.

Bron

Om te beginnen eerst hier eerst de originele link naar die lijst. Die is qua stellingname nogal fors. Maar voor ons amateurs die het budgettair niet al te gek willen maken wel zo nuttig. En laten we wel wezen, als je zegt dat je Gimp hebt gebruikt, ja leuk. Als je echter op de bluf roept: "ach ff een half uurtje Photoshoppen" dan stokt ergens wel even de adem.

Ik heb nog wat aan de lijst toegevoegd. Eerlijkheidshalve: ik heb niet alles uitgeprobeerd. Dat is geen doen. Het zal allemaal werken op Windows en het nodige ook op andere platforms, maar het is aan de lezer om dat uit te zoeken.

Daar gaan we

Tekenen en ontwerpen:

Photoshop: GimpKritaFire AlpacaAutodesk Sketchbook, Medibang Paint, or Affinity Photo

Lightroom: paint.net, Skylum Luminar, Darktable

Illustrator: Inkscape

Video

Premiere: Davinci Resolve, Hitfilm Express

Animate/Flash: OpentoonzPlastic Animation PaperEasytoon, or Blender

After Effects: WaxBlender, or Fusion

Websites

Dreamweaver, Spark, of XD: Notepad++WIXWeeblywordpress.com, of Sublime Text

Andere programma's

Audition: AudacityWavepadOcenaudio, of LMMS

Acrobat Pro: Foxit ReaderPDFmate, of PDF Escape

Stock foto's en lettertypen

Adobe Stock: PexelsUnsplash, of Pixabay

Adobe Fonts: Google FontsFont Squirrel, of Dafont

En

Muziek en geluid: YouTube Audio LibraryIncompetech, of Soundbible

Clipart: Openclipart

Texturen: textures.com

Toevoeging van een mogelijk alternatief voor Photoshop: Photopea via de website.

Veel plezier met deze lijst!

Auteur: Erik98

Spraakherkenning - nu verbeterd!

Scroll naar boven

In Google Docs werkt de spraakherkenning een stuk beter sinds de vorige keer dat ik erover berichtte. Spraakherkenning betekent, dat je iets inspreekt op de computer of op de smartphone. De computer typt de tekst vervolgens ter plekke voor je uit. Als het echt goed werkt, heb je geen toetsenbord nodig om te typen.

Android en Google Docs

De techniek is wat verbeterd, merkte ik onlangs. Op de smartphone heb ik Google Docs geïnstalleerd. Google Docs is een gratis online service van Google, waarmee je eenvoudige bestanden kunt maken, zoals teksten of een presentatie. Voor het gebruik heb je een Google account nodig. Alle gemaakt documenten worden online opgeslagen. Dat is gratis tot 15 GB.

En dan?

Start na installatie op de telefoon Google Docs, in het Nederlands heet de app Documenten. Maak een nieuw bestand aan door op de rode plus knop te klikken. Je kunt ook verdergaan met een bestaand document. Om de spraakherkenning te starten, moet je nog wat klikken. Op het schermtoetsenbord zit links naast de spatiebalk een knop. Houd die ingedrukt en kies dan het microfoontje. Je kunt meteen praten tegen de telefoon en de tekst verschijnt op het beeldscherm.
Komt er geen microfoontje naar voren, maar wel de andere twee plaatjes? Dan staat wellicht de functie Google spraakgestuurd typen uit. Onder instellingen > algemeen > taal en toetsenbord > Google spraakgestuurd typen is dit aan te zetten.

Verbeteringen

De interpunctie werkt. Dat is ook meteen de belangrijkste verbetering. Om een zin af te sluiten, zeg je punt. Een nieuwe alinea begint met nieuwe alinea. Zet wel de wifi verbinding aan op de telefoon, want dan worden de woorden echt goed herkend. Je moet ook langzaam dicteren. Dat heeft daarmee te maken, dat de gesproken tekst eerst naar de servers van Google wordt gestuurd. Het duurt een tijdje en dan wordt de tekst netjes weergegeven.

De opdrachten voor interpunctie:

punt
komma
uitroepteken
vraagteken
nieuwe regel
nieuwe alinea
.
Dicteer je een zin met het woord 'punt' erin, dan zet de software wel een punt neer en begint aan een nieuwe zin. De tekst heeft altijd wat nabewerking nodig dus.

Altijd beschikbaar

Ook in andere apps op de telefoon kun je nu de spraakherkenning gebruiken. De knop daarvoor zit altijd op het schermtoetsenbord, verborgen links naast de spatiebalk.

Google Chrome op de pc

Op de pc werkt de spraakherkenning nu ook in het Nederlands. Hiervoor heb je de eigen browser van Google nodig: Chrome. Daarin open je Google Documenten. Via menu > extra > spraakgestuurd typen komt er een microfoontje tevoorschijn. Klik daar bovenin en kies Nederlands als taal. Wanneer je op de microfoon zelf klikt, wordt de functie actief. Het werkt prima! Zelfs toen ik wat zat te gniffelen, werd dat vertaald naar hahaha.

Spraakherkennning is actief

Ondersteunde talen

De lijst met ondersteunde talen voor spraakherkenning is al best lang

Nabewerken

Tekst bewerken, dat moet nog ouderwets met het toetsenbord in het Nederlands. Dat zal misschien weer een jaartje duren, maar wie weet werkt dat dan ook.

English, my Dear

En wanneer je goed Engels spreekt, kun je de tekst wel met spraakherkenning nabewerken. Zet daarvoor zowel de spraakherkenning als Google Docs om naar Engels. Op deze website staat alle uitleg over het spraakgestuurd typen in Google Docs.
Stuur de redactie gerust een mailtje via spraakherkenning, dat vinden we leuk. Veel succes ermee!

Auteur: Kate95

Autonome fotografie?

Scroll naar boven

Lubitel

Toen ik voor het eerst een foto maakte ging het me om de techniek. Om de techniek van het vastleggen van mooie beelden om me heen. Dat deed ik met een eenvoudige camera. Een Russische Lubitel II twee-oog reflex. Daar ging 6 cm brede film in. Stevige rolletjes en alleen zwart-wit. Een heerlijke tijd was dat.

 

PF

Via mijn RSS lezer trof ik een artikel uit het blad PF. Professionele Fotografie voluit. Daarbij ging het om autonome fotografie. De traditionele fotografie en de opleiding voor het vak richt zich op het vastleggen van beelden in allerlei sectoren. Eigenlijk nog net zo als mijn eerste foto. Dat was dan landschapsfotografie en als uiterste heb je daarnaast dan de huidige nieuwsfotografie. Uiterste in die zin dat als je tegenwoordig bij toeval aanwezig bent bij iets bijzonders met je mobieltje aan de goede kant van het rood-witte lint je elke vakfotograaf de baas bent die helaas niet over dat lintje mag stappen. Niet dat je daar soms trouwens zo vrolijk van wordt ...

Traditioneel

Die tradities  leiden tot technisch goede beelden. Om dan tot spraakmakende beelden te komen reizen fotografen vaak naar verre gebieden om daar bijzondere beelden te kunnen vastleggen. Zoals bijvoorbeeld Steve Mccurry met zijn foto (in het Engels) van de "Afghan Girl", het meisje uit Afghanistan, waarmee hij roem vergaarde. Vrouwen fotograferen was daar echt niet aan de orde, maar hij mocht dat deze ene keer wel en hij kwam ook nog levend thuis. Dat was trouwens nog met een analoge camera. Eentje met een rolletje: Kodak 64 diafilm. De kwaliteit van die foto was geweldig.

Quitclaim

Tegenwoordig worden de belangen van mensen die je op de foto zet tot in details geregeld via te ondertekenen documenten, die men quitclaims noemt, maar dat Afghaanse meisje kon alleen haar naam schrijven. Niet lezen en niet schrijven.

Autonome fotografie

Bij wat men autonome fotografie noemt gaat het nog steeds om beelden maken met een fotocamera, maar die directe verbinding met iets uit de omgeving is er niet meer. De autonome fotograaf gebruikt het apparaat nu als een instrument om een beeld te maken of beelden samen te stellen, dat je als kunst zal beleven. Dan werkt men niet in opdracht en is daardoor onafhankelijk. Niettemin moet een fotograaf ook in zo'n situatie in eigen onderhoud kunnen voorzien.

Ik moet zeggen dat wat ik tot nu toe heb gezien aan voorbeelden van autonome fotografie me niet altijd raakt. Ben ik nu teveel gebonden aan die aloude tradities van de fotografie? Geen idee. Maar de gedachten achter die autonome fotografie spreken me wel aan.  Net zoals ik graag werk met mijn tekentablet om afbeeldingen te scheppen, die niet waarheidsgetrouw zijn, maar de kijker wel op ideeën brengen. Heerlijk vind ik dat.

Onze redactrice Kate95 met haar kunststudie op de achtergrond ziet de autonome fotografie zoals hier beschreven wordt, naast van wat er in het verleden al gemaakt is, ook niet zo zitten. Het gaat haar niet ver genoeg.

Wat ik wel heel apart vind is wat Benjamin von Wong maakt. Ook weer niet alles trouwens. Het moet me een beetje raken. Maar dat heb je zo met kunstuitingen. Die von Wong gebruikt heel veel dure techniek. Maar ook een minder gefortuneerde amateur kan het nodige moois creëren.

Auteur: Erik98

13 opmerkingen van een amateurfotograaf

Scroll naar boven

Amateurfotograaf

Ik liep deze reeks leuke opmerkingen van Dmitri Popov tegen het lijf op de website van DIYPhotography. Die spraken me als enthousiaste bezitter van een Canon EOS 600D helemaal aan. Hierbij een vertaling van deze reeks stellingen, die elke amateurfotograaf met een mooie uitrusting zonder de laatste snufjes een riem onder het hart zal steken.

I

Je richten op de beperkingen van je camera is alleen maar goed om iets nieuws te kopen. Dan kan je ook de tests van je camera nog eens teruglezen. De goede eigenschappen die je tot de aankoop deden besluiten zijn er nog steeds.

II

Vrijwel elke spiegelreflexcamera of systeemcamera van de grote merken is meer dan goed genoeg als je een amateur of enthouisiast bent. Dat is al weer een hele tijd zo.

III

Het instructieboekje van je camera eens nalezen is zo'n gek idee nog niet.

IV

Hoe meer je je camera gebruikt hoe minder moeite je zal hebben met zijn tekortkomingen en rare dingen. De meeste dingen zijn op te lossen met wat creatief nadenken.

V

Je druk maken over de beeldkwaliteit werkt niet. Als je je foto niet goed vindt omdat de hoeken niet scherp zijn is je foto waarschijnlijk niet zo goed. Het onderwerp en de manier hoe je het in beeld bracht is dat wat de kijker zal boeien, niet de prachtig vage achtergrond of de scherpte tot in de uiterste hoeken.

VI

Na het bezoeken van talloze fotografie forums: wanneer iemand erg let op de uitrusting op zich, hoe groter de kans dat zijn foto's niet zo bijzonder zijn.

VII

Je kan prima foto's maken met de kit lens (de lens die bij je camera geleverd werd). Als je geen prof bent doen de lenzen er helemaal niet zo toe.

VIII

Maak je niet te druk over de lenzen. Een zoomlens is fijn op reis en één of twee vaste lenzen komen goed van pas bij je favoriete onderwerpen.

IX

Je aandacht gericht houden op het verbeteren van je vaardigheden is veel moeilijker dan denken over hoe een nieuwe camera of lenzen je aan nieuwe mogelijkheden kan helpen.

X

Snappen wat de principes van digitale beeldbewerking zijn is veel belangrijker dan op welk knopje je moet drukken in je favoriete programma. Als je snapt hoe verscherpen werkt of hoe je met curves iets kan doen heb je veel minder moeite het te gebruiken in een bepaald programma.

XI

Iets leren kost moeite, maar daar wordt je wel beter van. Vergelijken is gemakkelijk, maar daar wordt je niet vrolijk van.

XII

De meeste fotowedstrijden zijn zonde van je tijd. Werk aan je vaardigheden, zoek naar je eigen stijl en maak vrienden

XIII

En tenslotte: op een goede dag zal je dolblij zijn met een backup!

 

Dat was hij, mensen! Ik hoop dat je er wat aan hebt!

 

 

Auteur: Erik98

Oogproblemen door beeldschermen

Scroll naar boven

Elke dag zitten we achter beeldschermen: de pc, tablets, telefoon en de televisie. Dat levert nogal wat oogproblemen op. Kinderen én volwassenen moeten leren hun ogen en zicht te beschermen. In Azië wordt gesproken van een bijziendheidepidemie. Maar ook in Nederland is het zorgwekkend: volgens medici is 50% van de jongvolwassenen bijziend.

Kwart 13-jarigen bijziend

Dit kopte het bericht op de NOS, op 5 juni 2018. Dit zijn Rotterdamse kinderen, die vanaf hun 6de levensjaar gemonitord zijn. Bijziendheid is, dat je niet scherp kunt zien voorbij 2 meter. Het is bovendien een grote oorzaak van blindheid. In Zuid-Oost Azië ligt dit percentage nog veel hoger, zei Jan Roelof Polling, onderzoeker bij het Erasmus MC. Dit komt door een verandering in de levensstijl: kinderen kijken veel vaker naar een smartphone of tablet.

Voorkomen bij kinderen

Omdat kinderen hun ogen nog groeien, is het erg belangrijk dat de ogen in de juiste vorm groeien. Bij verkeerd belasten van de oogbollen, vergroeien de ogen en worden ze te lang, wat leidt tot bijziendheid. Bijziendheid leidt later vaak tot slechtziendheid of zelfs blindheid.
De onderzoekers geven een regel voor kinderen: 20 – 20 – 2. Afwisselend 20 minuten dichtbij kijken en daarna 20 seconden in de verte. Belangrijk is dat de oogspieren iets anders doen, afwisselend werken. Daarnaast moeten kinderen ook minstens 2 uur per dag naar buiten, is het advies aan scholen en ouders. Daglicht heeft een heel gunstige werking op het oog.

Computeren en oogproblemen bij volwassenen

Omdat heel veel mensen dagelijks achter beeldschermen zitten, is het belangrijk om te weten wat dat met de ogen doet. Het computervisie syndroom: dit is een verzamelnaam voor allerlei oogproblemen die samenhangen met computeren. Een opsomming:

  • intens blauw licht kan schade veroorzaken aan de gele vlek in het netvlies,
  • wazig zien,
  • rode ogen,
  • hoofdpijn,
  • brandende ogen,
  • jeuk,
  • vermoeidheid,
  • droge ogen,
  • lichtgevoeligheid,
  • en ontstekingen.

Kijk naar de vogels en de bloemen
en... installeer een waterval!

Er zijn heel veel manieren om oogproblemen tegen te gaan. Hier een rijtje met tips:

  • De 20 – 20 – 6 regel: 20 minuten werken, 20 seconden wegkijken naar iets op 6 meter afstand.
    Een handige manier om dit te onthouden, is te denken aan de tip uit de Bijbel, Mattheüs hoofdstuk 6:

"Kijk naar de vogels in de lucht

en kijk naar de lelies in het veld."

        f.lux
  • Installeer software f.lux tegen blauw licht en tegen fel licht.
  • Schaf een betere monitor aan.
  • Zet een computerbril op om het blauwe licht uit te filteren.
  • Knipper meer met je ogen.
  • Neem oogdruppels om je ogen vochtig te houden.
  • Ga minder computeren en neem meer pauzes. Grappige software voor micro pauzes is bijvoorbeeld workrave. Dit programmaatje bestrijdt RSI, maar je kunt het natuurlijk ook benutten in de strijd tegen oogproblemen.
  • Zorg dat de werkomgeving voldoende vochtig is.
          De ideale kantoorinrichting: een waterval in de buurt van de pc.

Azië

In 2012 was al bekend dat 9 op de 10 schoolverlaters in steden in Azië bijziend is. Daar is sprake van een bijziendheidsepidemie. Daarom zoekt men in China naar middelen om de kinderen buiten les te geven. Daglicht is immers goed voor de ontwikkeling van de ogen.

Reflectief beeldscherm: CLEARink

Een recente ontwikkeling bestaat uit laptopjes waarvan de beeldschermen CLEARink bevatten. Deze nieuwe schermen zijn ook buiten goed te gebruiken. Clearink is een reflectieve techniek, waarbij licht van buitenaf nodig is om te kunnen zien wat er wordt weergegeven. E-ink is een zelfde soort techniek. Een reflectief scherm weerkaatst zonlicht, net zoals een papieren boek dat doet.
In China is er nu een test met CLEARink beeldschermen voor kinderen. Het gaat hier om een testproject, maar als het aanslaat, gooit het hoge ogen.

Auteur: Kate95

GIMP 40: Voorbeeld nabewerken

Scroll naar boven

Een mooi einde

Je hoort eigenlijk je foto's zo te schieten dat ze gelijk goed zijn in de camera. Maar kom je nou plots in een stevig potje leuke sport terecht en ruik je dat je eigen ploeg de tegenstanders op het allerlaatst misschien af weet te troeven. Dan pak je natuurlijk je camera uit de tas. Schieten maar en thuis zoeken we het wel uit.

Bad

"Waar is dat bad?", riep zoonlief vlak voor zijn uitwedstrijd waterpolo. Dat wist ik wel, dus ik spring bij hem in de auto. Ik had nog net tijd om mijn cameratas mee te grissen. Daar zat mijn Canon 600 D in met een leuke USM zoomlens. Geen geweldige combinatie, maar altijd goed voor een aardige plaat als die voor je neus komt.

Waterpolo

Nou is waterpolo een behoorlijk "snelle" sport qua foto's en de beschikbare hoeveelheid licht is nooit erg optimaal. Maar na de eerste helft begon het me te dagen dat de ploeg dit keer weleens kon winnen. Ik greep dus die 600D en begon foto's te maken. Dat had ik al een tijd niet gedaan en dan moet je de slag weer beet krijgen.

Licht

Dat zwembad was qua licht best aardig. Ik zette de ISO van de camera op 3200. Het maximum is 6400, dus die 3200 is al vragen om ruis. Met de lens helemaal open kwam ik op een sluitertijd van rond de 1/200 sec. Dat is ook al niet erg snel. Maar ja, je wilt een foto van het winnende schot en anders heb je niks. Foei foei, wat een stress.

Winst!

De stand liep op tot 6-6 en het signaal voor de laatste minuut speelduur ging af. Onze ploeg zette de laatste aanval in en verdraaid ja! Met nog maar 31 seconden op de klok vloog een mooie boogbal in de rechter bovenhoek. Ik zag die aanval opbouwen en had al scherpgesteld op de vijandelijke keeper. Ik drukte door en op het schermpje zag ik dat de timing goed was geweest. Die plaat had ik!

Nabewerking

Die plaat had ik dus, maar aan een vage veeg op het beeldscherm heb je ook niet veel. Ik maak foto's in RAW en jpg. Met de extra ruimte in het RAW bestand begon ik aan de nabewerking. Er was duidelijk een boel ruis, de foto stond scheef, helemaal scherp was het ook al niet op sommige punten en een echt sprankelende plaat? Nou, het kon er mee door.

Samen

Uiteindelijk werd het nog een redelijke plaat en onderstreepte het mooi de leuke winst van het team. Ik kreeg er ook fijne reacties op. Qua nabewerking was het een "alles uit de kast" klus en daarom dit verhaal ter lering, stichting en vermaak. Haal hier het bestand op als je alles zelf wilt volgen. Het is een zip bestand met het raw fotobestand van Canon, een CR2 bestand en een XMP bestand van Darktable.

Darktable

GIMP 2.10 opent een RAW bestand al gelijk in Darktable. Ik zoomde in op de rode cap en het gezicht van de keeper. Ja, een berg ruis! Dat was te verwachten.

Naast de modules voor basisbewerkingen heeft Darktable in de rubriek "overige modulen" een heleboel moois, waaronder bijvoorbeeld "ruisreductie raw". Die module is geweldig. Ik trok het schuifje zover op dat de korrels in de foto naar een mooi egale kleur overgingen. De kunst is om dat overgangspunt een beetje netjes te pakken. Ik kwam uit op een waarde van rond de 0,028 ...

Linksboven:ruisfilter toegepast

De rest

Die ruis is voor elkaar. Dat ruisfilter raw van Darktable valt me bepaald niet tegen. De sensor van de al behoorlijk oude Canon 600D, daar is zo nog best mee te leven bij hoge ISO standen. Volgende maand pakken we dat scheve in de foto aan, we gaan wat doen om de foto wat meer te laten spreken en gebruiken het onscherp masker als laatste finishing touch. En we werpen een blik achter de schermen van Darktable.

Daar laat ik het team natuurlijk niet op wachten. Die hebben me inmiddels uitgeroepen tot mascotte. Dan krijg ik er toch meer een andere idee bij dan een fotocamera, maar goed. Ze waren er goed mee in hun sas.

Tot volgende maand!

Auteur: Erik98

Kates computersoepje ®

Scroll naar boven

Ja, dan een ouderwets advies. Worteltjes zijn nog steeds goed voor je ogen.
Daarom in dit Helpmij Magazine een recept, ter aanvulling op het artikel over oogproblemen bij computeren:

Kates computersoepje ®

  • 1 kilo wortels, in stukjes gaar koken in een laag water.
  • 1 blikje tomaten even meekoken (400 g, mag ook vers).
  • 1 bosje koriander van de toko (=goedkoop) erdoor.
  • Voeg eventueel toe voor de smaak: een bouillonblokje, rozemarijn en wat kokosmelk.
  • Pureer bovenstaande.
  • Voeg wat water toe, anders blijft de lepel rechtop in de soep staan.
  • Bak stukjes kippendijfilet met kleine stukjes gember, komijnzaad en zout en voeg dit toe aan de soep.

Invriezen

Met dit recept kun je heel wat bakjes computersoep ® maken. De ene helft eet je in twee dagen en de andere helft vries je lekker in. Smakelijk!

Auteur: Kate95

Phishing en malware waarschuwingen

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.

 

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/

ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Auteur: ErpCity

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Beste redactie van Helpmij,

Ik was deze morgen de nieuwsbrief van Helpmij aan het lezen en dan in het bijzonder het artikel van "Tweedehands lens kopen". In dit artikel zijn mij een paar dingen opgevallen. Ten eerste de uitleg dat een 70mm een 105mm brandpunt zou zijn op een cropcamera. Dit is onjuist. Een 70mm blijft een 70mm. Alleen een beeld dat de fotograaf neemt zal equivalent zijn aan hetzelfde beeld als bij een 105mm brandpunt op een 35mm camera zoals deze vroeger werden gebruikt. Maar ook dit geldt alleen als de fotograaf full frame lenzen gebruikt op zijn/haar cropcamera. Speciale "crop lenzen" compenseren dit weer enigszins. Dit komt omdat de gevoelige chip in de cropcamera kleiner is. Denk hierbij bv aan de chip en lens in uw telefoon. Deze chip is vele malen kleiner dan in een DSLR maar door de bouw van de lens kunt u toch behoorlijke groothoek foto's maken.  Daarnaast zal de cropfactor ook verschillend zijn bij de diverse merken camera's. Bij Nikon is deze factor 1.5, bij de Canon 1.6.

2e punt is de prijs. De schrijver wil alleen lenzen kopen op de 2e hand markt die 1/3 liggen van de nieuwprijs. Met deze stelling kom je al snel uit bij de "oude" lenzen. Vele lenzen en camera's worden aangeboden tegen ong 2/3 van de nieuwprijs.

Met vriendelijke groet,

Alexander van der Dussen

Beste Alexander.

Hartelijk dank voor uw reactie. We hebben deze met plezier gelezen. Bij de artikelen voor het Magazine houden we rekening met een zekere balans tussen lengte en detail. Meer detail kost ook meer voorbereiding. Wat dat betreft heeft alles nou eenmaal zijn grenzen.

Wat betreft de stelregel die onze redacteur aanhoudt van een derde van de nieuwprijs en uw reactie. Die stelregel werd gerelateerd aan het risico, niet zozeer aan de kwaliteit. We hebben wel verteld hoe men aan informatie rond de kwaliteit van een aangeboden lens kan komen. Of dan de lens past bij een bepaalde camerabody qua kwaliteit en ouderdom moet men zelf beoordelen. Daarom werd dan ook gesteld: "En dan moet ik er wel wat beters aan overhouden."

We horen het graag als je hier nog vragen over hebt.

Met vriendelijke groet,

Eric98


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.