Helpmij magazine

Oktober 2018

Voorwoord

Scroll naar boven

Een iets magerder oktobernummer deze maal. Helaas moet CorVerm, na elf jaar geweldige diensten te hebben geleverd aan Nieuwsbrief en Magazine, zowel als redacteur en hoofdredacteur, de handdoek in de ring werpen. Ernstige gezondheidsproblemen spelen hem parten. De populaire "Varia" rubrieken zijn hierdoor in dit nummer vervallen. Wij zullen Cor enorm missen in ons team. Er zijn geen woorden om onze erkentelijkheid voor zijn jarenlange inzet op papier te zetten. Hartelijk dank Cor, is veel te mager.

De afgelopen week zijn velen onder ons al verrast met de nieuwe upgrade van Windows 10, de versie 1809. Erg revolutionair is deze niet, men moet echt even gaan zoeken naar de wijzigingen en uitbreidingen. De nieuwe app om de foto's van je smartphone ook op de pc te bekijken is grappig, helaas moet je, om deze te kunnen gebruiken, inloggen met een Microsoft account... Ondertussen zijn er bij de vrienden in Redmond meerdere meldingen binnengekomen dat deze versie op magische wijze bestanden onvindbaar maakt. Men heeft nu besloten even te stoppen met het uitrollen van deze upgrade. (https://www.nu.nl/tech/5499572/microsoft-roept-gebruikers-windows-10-update-niet-installeren.html) Even wachten met installeren is het advies.

De redactie wenst iedereen veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Hugin: maak een panorama

Scroll naar boven

Panorama

Naast een foto netjes maken met behulp van de vele mogelijkheden in GIMP kan het ook heel leuk zijn om met Hugin een panorama te maken van je omgeving. Dat hoeft geen rijtje foto's van de horizon te zijn. Het mag ook de hoogte in, zoals in de oefenfoto's van de Kalvermarkt in Den Haag met de Muzentoren op de achtergrond.


Ik neem jullie mee door het programma. Download de set oefenfoto's en doe mee!

Principe

Het principe is eenvoudig. Gaat het om een simpele skyline dan schiet je een stel foto's naast elkaar over de breedte die je voor ogen hebt. Die foto's moeten elkaar wel wat overlappen. Nogal veel overlappen is geen probleem, maar niet overlappende foto's? Dat gaat niet. Het werkt trouwens ook heel prima met foto's van een vrij simpele telefoon, hoor. Of een simpele camera. Daarin is Hugin helemaal niet kritisch.

Assistent (Simpele interface)

Samengevoegde simpele interface, knoppen 1, 2 en 3

Je opent die foto's allemaal in de simpele interface, de Assistent, eerst na een klik op 1. Open Afbeeldingen, klik dan op 2. Positioneren en Uitlijnen. En dan tenslotte klik je op 3. Maak panorama... Daarbij wordt wel gevraagd eerst je instellingen op te slaan in een pto bestand. Daarna gaat het grote rekenwerk gebeuren en pak maar wat te drinken. Het gaat trouwens nog best snel.

Controlepunten

Het programma lijnt zelf de foto's uit. Het heeft er een drietal interfaces voor: Simpel - Gavanceerd en Expert. Lukt dat uitlijnen niet goed, dan kan je aan de al automatisch gevonden set controlepunten er een stel toevoegen. Ik had dat laatst met een panorama vanuit de vogelkijkhut in de Ackerdijkse Plassen op de skyline van Rotterdam. Ze hebben daar maar één Euromast, maar mijn panorama had er een paar. Ik er via de geavanceerde interface ( Menu: Interface> Simpel / Geavanceerd / Expert ) nog een stel controlepunten bijgezet. Dat zijn paren bij elkaar passende punten op overlappende foto's. Ik heb er onder andere een stel op de top van die verhipte Euromast bijgezet. Toen was dat panorama netjes. Bij de Kalvermarkt gaven de gebouwen al zoveel aanknopingspunten, dat zich geen problemen voordeden.

De Expert interface gebruik ik zelf nooit.

Maskers

Naast de controlepunten voor het uitlijnen kan het ook zijn dat er, terwijl jij je verschillende foto's schiet, iets beweegt. In mijn panorama van de Kalvermarkt had ik dat met het langslopende publiek. Dat gaf wat verschuivingen. In die hut had het een opvliegende zwerm vogels kunnen zijn. In de geavanceerde interface kan je daarvoor maskers aanzetten en erbij aangeven of ze juist wel of niet gebruikt moeten worden. Dat gaat heel simpel met door knooppunten verbonden lijnen.

Het geselecteerde gebied wordt in deze uitsnede
aangegeven met een groene lijn

Simpel

Zo simpel werkt Hugin dus. Het programma vraagt wel wat rekenkracht, maar daar begint het pas aan nadat je de boel in de interfaces al redelijk op een rij hebt gezet. Dat wordt ook eerst in een tussenstap opgeslagen als pto bestand.

"Onder de motorkap" zet het programma de belichtingsverschillen recht en nog zo wat zaken. Daar heb je als gebruiker weinig zorg aan.

Mogelijkheden

De zomervakantie is dan wel voorbij, maar er komen nog genoeg andere gelegenheden in het komende najaar voorbij. Een dagje strand, een groot orkest, grote imposante gebouwen. Er is altijd wel werk voor Hugin te vinden! Even de ogen goed de kost geven om je set foto's een beetje logisch op te bouwen is wel zo slim. Kijk even hoe hoog en breed je uitkomt in een onderste rij. Daarvan uitgaande ga je rij voor rij opbouwen als je de hoogte in moet. En voor een eenvoudig panorama pak je punten als bijvoorbeeld die Euromast en hoge gebouwen.

Privacy

Met die nieuwe strenge regels omtrent privacy zullen de vrij vage afbeeldingen in dit artikel niet een probleem zijn. Ik begrijp ook dat dit soort foto's van mensen op straat wel mogen, want het kost wel zoveel moeite om te achterhalen wie dat werkelijk zijn dat dat de privacy voldoende waarborgt. Maar toch wil je daar soms wel wat verder in gaan en dus heb ik in GIMP cursus nr. 37 in dit Magazine uitgelegd hoe je simpel een gezicht wat meer vervaagd. Of een kentekenplaat bijvoorbeeld.

Veel plezier!

 

 

 

Auteur: Erik98

Wij zijn allemaal kunstwerken

Scroll naar boven
Amalia van Solms

Lijk ik op een beroemd schilderij? Wie wil dat nou niet? In deze tijd waarin iedereen zijn 15 minutes of fame krijgt, is het toch leuk om erachter te komen dat je in het verleden een dubbelganger hebt gehad. En een leuke dubbelganger is nog beter natuurlijk!

Art selfie

Afgelopen maand heeft de Google Arts & Culture App een prachtige manier gelanceerd om mensen in contact te brengen met kunstzinnige portretten. Je installeert de app op een smartphone en kiest voor de Art selfie. Met de selfie camera maak je een portret en vervolgens gaat Google online in een database op zoek naar je kunst dubbelganger. En wat blijkt? Ik lijk volgens Google – aii– op Amalia van Solms! Een prachtig portret, maar toch voel ik me er wat ongemakkelijk onder.

Doorselfiën dus

Dat laat ik niet op me zitten en ik selfie gewoon door tot ik tevreden ben met het resultaat. Hoofddoeken om, meer schaduwen, een close-up, los haar, een gekke muts op. Elke variant levert weer prachtige nieuwe ontdekkingen op. Want daar gaat het om met deze app: het ontdekken van kunst die je nog niet eerder hebt gezien. En er zitten parels tussen, wat zijn er toch talentvolle mensen op de wereld. En wat blijkt? Ik lijk ook heel erg op mannen! Henry, Samuel, Louis... Rembrandt van Rijn! Grappig, dat wist ik niet! Of heeft dat te maken met dat er in het verleden meer mannen geportretteerd zijn? Tijd voor verandering! Er komen heel wat schilderijen voorbij van voor mij onbekende kunstenaars. Erg leuk en leerzaam.

Privacy en experiment

Volgens de makers van de app wordt de foto enkel geüpload om te vergelijken en verder niet bewaard: blog.google. Dat zou natuurlijk elk moment kunnen veranderen.
Het is een experiment, en wel een heel geslaagd experiment! Selfies maken is leuk, en dan gekoppeld worden aan andere portretten uit vele eeuwen is ook echt heel grappig. Gebruikers zijn soms erg kritisch over de resultaten. Dat komt denk ik, omdat er op verschillende niveaus wordt gekeken naar de gelijkenissen. Bijvoorbeeld de lichtval, of het een close-up is, de huidskleur en de vorm van verschillende gelaatstrekken. Welbeschouwd lijkt de foto dan op het portret, maar de gelijkenis is in het dagelijks leven wat vergezocht.

Uitdaging

Heb je je favoriete portret gevonden? Links boven staat in % uitgedrukt hoeveel de portretten op elkaar lijken. Dat is heel geestig. Kun je er dan ook voor zorgen dat je selfie in % nog meer op het schilderij gaat lijken door te spelen met elementen? Bijvoorbeeld door een muts op te zetten, of de lichtval aan te passen? Een leuk spel.

Doorklikken

En dan zie ik een prachtig schilderij, mijn nieuwsgierigheid is gewekt! Experiment van Google geslaagd! Want het is doodsimpel om even door te klikken en op de website te komen met meer informatie over mijn dubbelgangers portret. Interessant! En ik lijk bovendien echt op die dame. Oordeel zelf… Met een hoeveelheid make-up (en nog heel veel ballettraining) zou ik door kunnen gaan voor Martha Graham, de grondlegger van de moderne dans. Yess!! Nooit geweten dat de moderne dans een grondlegster had.
Het schilderij staat op dit moment hier online: http://npg.si.edu/blog/portraits-world-new-exhibition-series.

Meer moois

Naast deze feature bevat de app ontzettend veel informatie over kunst. Mijn schildershart gaat er sneller van kloppen. Neem nu de kleurverkenner. Schilderijen staan in vierkantjes gerangschikt op kleur en je scrollt er lekker doorheen, klikt ergens op en je vindt nieuwe schatten. Gelukkig ontbreekt het werk van Georgia O'Keeffe niet, een van mijn favoriete schilders. De Google app maakt het zo wel heel aantrekkelijk om het werk van een specifieke kunstenaar te exploreren. Een aantal keer klikken en je weet heel wat meer.

Het geweldige werk van Georgia O'Keeffe gevonden!

De app is te downloaden in de Google Play Store. De online website is ook erg uitgebreid en heel geschikt voor een avondje cultuur op de bank: https://artsandculture.google.com/. Laat het ook een uitnodiging zijn om de werken in het echte leven te gaan bewonderen. Want eerlijk is eerlijk: op een beeldscherm naar een kopie kijken, is aardig. Maar een schilderij van 3 x 4 meter gaan bekijken is een super belevenis.

 

Auteur: Kate95

Deel je inspiratie met Padlet

Scroll naar boven

Iedereen kent ze wel; die kanariegele Post-its. Je kunt ze overal plakken waar je maar nodig vindt. Menig belangrijke afspraak zou fout gelopen zijn als er niet een Post-it op de koelkast of onderaan de monitor had gezeten ter herinnering.

Digitaal

Het is al weer een tijd terug dat een software-ontwikkelaar op zijn hoofd krabde bij de aanblik van een Post-It geplakt onderaan zijn monitor en bedacht dat hij daar een digitale uitvoering van moest gaan programmeren. Dat bleek best een goed idee. Wereldberoemd werd hij er niet mee, maar het idee sloeg best goed aan. In Windows bijvoorbeeld, is het als standaard app opgenomen in de vorm van StickyNotes. Hiermee plak je in no time je virtuele bureaublad vol met Post-its. Sommige mensen vinden dat een erg handige manier om allerlei wetenswaardigheden goed in beeld te houden.

Brainstormen

Post-its zijn ook bekend van allerlei vormen van brainstormsessies waarbij Post-its op flipovers worden geplakt, beschreven met de mooie invallen van dat moment. Al die velletjes moeten vervolgens handmatig worden verzameld en uitgewerkt om te voorkomen dat deze inventieve bedenksels verloren gaan. Ook hier is een handige digitale versie van ontwikkeld om dit eenvoudiger te maken. Een voorbeeld hiervan is de Post-it Plus app.

Tip: We blijken al jaren de Post-it velletjes op de verkeerde manier van het blok te halen. Daardoor later ze veel sneller los. Hier lees je hoe je velletjes op de juiste manier van het blok haalt.

Goed, we kunnen de Post-its nu inscannen en eenvoudig bewaren. Zou het echter niet handiger zijn wanneer je de Post-it direct plaatst op een elektronisch bord waar iedereen die jij wilt op eenvoudige wijze toegang toe heeft? Dat is precies wat een Padlet doet. Hoe dat precies werkt, bespreek ik in dit artikel.

Padlet

Het idee achter Padlet is vrij eenvoudig; het is een online bord in de vorm van een website die via internet toegankelijk is. Er zijn apps voor Android en iOS, maar die heb je niet strikt nodig. Het mooiste is dat iedereen met een pc, smartphone of tablet een bijdrage kan plaatsen op dit bord. Je hoeft daarvoor niet in te loggen. Je opent het Padlet-bord gewoon via een link of QR-code die de maker kan delen. Je kunt dit doen in een zaal waar alle deelnemers aanwezig zijn, waarbij je het bord projecteert op een groot scherm. Het kan echter ook thuis achter je eigen PC of smart device.

Account

Je begint, zoals gebruikelijk, met het aanmaken van een account. Dat is in een paar minuten gebeurd en Padlet hoeft gelukkig niet veel van je te weten, al wordt er wel een gewetensvraag gesteld alvorens je het account kan aanmaken. Je dient namelijk een vinkje te zetten bij "Ik ben mooi". Gelukkig zijn we dat allemaal...  
Het gebruik van Padlet is gratis, maar dan heb je wel te maken met een paar beperkingen. Zo kun je per account slechts drie verschillende Padlet-borden aanmaken. Dit hoeft geen probleem te vormen; wanneer je met een ander e-mailadres een nieuw account aanmaakt, heb je weer drie borden tot je beschikking.

Start

Na het inschrijven kom je terecht op je eerste Padlet in de vorm van een leeg bord. Dat gaan we nu als eerste inrichten.

Links bovenin wordt je welkom geheten met je accountnaam. Je gaat van start met een klik de knop Maak een Schermafbeelding (A). Je maakt hier dus geen screenshot mee, zoals je misschien zou denken. Met een druk op de optie: Ik doe mee met een Padlet (B) voer je een link in die je hebt gekregen van een andere Padlet-gebruiker. Wil je een liever een galerij aan voorbeelden zien, dan klik je op Galerij (C). Bij (D) zie je een lijst met mappen waarin al je Padlets verzameld zijn. Rechts in beeld (E) is het advertentiegedeelte. Dit kun je negeren. Erger je je daar aan, dan kun je een upgrade overwegen naar één van de betaalde versies.

Inrichting

Bij de inrichting kies je onder meer voor de manier waarop de boodschappen op het scherm geplaatst worden. Afhankelijk van het doel wat je voor ogen hebt, maak je hier de keuze tussen de verschillende mogelijkheden. We willen zoveel mogelijk inhoud zichtbaar op het bord en kiezen daarom voor Muur:

Vind je het lastig om zelf iets te bedenken, dan kun je voor één van de sjablonen kiezen, of je kopieert een ingericht bord van een andere gebruiker in de eerder genoemde galerij:

Wij maken natuurlijk ons eigen bord. Dat is echt niet moeilijk.

Aanpassen

Nadat je in de vorige stap voor een bepaalde “schermafbeelding” hebt gekozen, staat er een bord klaar waarmee je direct aan de slag kunt. Wij gaan dit echter verder aanpassen en klikken daarom op het tandwieltje rechtsboven. Met de andere opties op dat rijtje knoppen kun je het bord tot favoriet maken, dupliceren, delen en je account inzien.

Na een klik op het tandrad opent een langgerekt menu. Voor het overzicht zie je dat hier in drie delen naast elkaar afgebeeld:

De borden krijgen van Padlet een nogal spirituele naam. Deze maak je weer aardser en beter herkenbaar met optie (A). Vervolgens kies je bij (B) een achtergrond. Bij (C) maak je de keus voor een donkere of lichte weergave van de berichten. Het lettertype stel je in bij (D). Ieder bord heeft een eigen icoon en dat pas je aan bij (E). Je kunt, net als bij de achtergrond, kiezen voor de aangeboden iconen of je kunt een eigen icoon uploaden. In dit gevalgebruiken we natuurlijk het Helpmij-logo. Houdt er hierbij wel rekening mee dat de afbeelding vierkant dient te zijn, anders valt er een deel weg. Na de keuze van een icoon stel je bij (F) in of de naam van de auteur getoond wordt. Wil je die zien dan dient de gebruiker daarvoor ingelogd te zijn met zijn eigen Padlet-account. Verder stel je hier ook de volgorde van de nieuwe berichten in. Een andere optie is de mogelijkheid om ongepaste taal te laten vervangen door een smiley. Helaas werkt dit alleen in het Engels.

Het is mogelijk om de auteurs toe te staan om reacties te geven op elkaars berichten. Dat doe je door het schuifje aan te zetten bij (G). Daaronder kun je aangeven welke type reactie je wenst.

Om de borden beter vindbaar te maken kun je bij (H) tags invoeren.

Als laatste vervang je bij (I) de lettertekenreeks die Padlet in de url (toegangsadres) van je bord zet. Dat maakt je Padlet meer herkenbaar en eenvoudiger te delen.

Meedoen

Andere auteurs mee laten doen kan op verschillende manieren. Dat kan onder meer door de link bij (I) te delen. De auteur hoeft daar alleen op te klikken, of deze in de adresbalk van zijn favoriete browser te plakken. Dat werkt in alle browsers. Alleen het gebruik van Internet Explorer wordt niet aangeraden (maar waarom zou je dat überhaupt nog gebruiken). Ben je eenmaal ingelogd, dan zie je het bord met zijn inhoud en hoef je alleen op de duidelijk aanwezige plus te klikken om een bericht toe te voegen. Delen kan ook via een QR-code, maar daarover later meer.

Bericht aanpassen

Wanneer een bericht eenmaal klaar staat op het bord, ga je dit vullen:

Een bericht bestaat uit een Titel (A) met bijbehorende tekst (B). Daarnaast kun je een bijlage uploaden door op (C) te klikken. Met een klik op (D) voeg je een link toe. Je kunt ook zoeken op bepaalde inhoud om toe te voegen door middel van knop (E). Een afbeelding voeg je toe met een klik op de camera (F) en met (G) verschijnt er een hele reeks functies, die je een keer op je gemak kunt onderzoeken. Als een bericht eenmaal is geplaatst, verschijnt een klein menuutje wanneer je de menubalk van het bericht aanklikt: je kiest dan voor het potloodje. De functie van de prullenbak spreekt voor zich. Met de puntjes kom je bij een menu waarin een aantal extra opties staan, die voor zichzelf spreken. Je past daar onder meer de kleur aan van het bericht.

Delen

Het deelmenu bereik je door te klikken op DELEN, naast het tandwiel rechts bovenin. In dit menu stel je de Privacy-opties in. Daarmee bepaal je in welk mate je bord openbaar is en wie daar toegang toe heeft. Daarnaast stel je in of de auteur alleen inzagerechten heeft of dat de inhoud ook bewerkt kan worden. Deze opties spreken voor zich:

 

Er is ook een optie om het bord open te stellen voor iedereen die de beschikking heeft over de link die besproken is onder (I) van het hoofdmenu. Je kunt deze link via verschillende media eenvoudig delen vanuit het menu wat je vindt onder DEEL/EXPORTEER/EMBED:

Toegang met een smart device kan echter ook eenvoudig worden verkregen door het scannen van de QR-code die ook in dit menu wordt weergegeven. Bij de nieuwere versies van iOS zit deze scanner in de camera-app ingebouwd. Je klikt na het scannen op de link bovenin beeld en even later verschijnt het Padlet-bord op je telefoon:

Bij een Android-toestel moet je daar soms een aparte QR-scanner voor installeren. Hier lees je hoe je een QR-code leest op een Android-toestel.

Nu je toegang hebt, kun je eenvoudig de bijdrages van andere lezen, van commentaar voorzien en met een klik op de ronde Plus plaats je snel je eigen boodschap.

Experiment

Niets houdt je nu nog tegen om je eigen Padlet te starten en daarmee de ideeën te verzamelen van de mensen die jij belangrijk vindt. Het maakt daarbij niet uit of ze fysiek aanwezig zijn of elders via het internet toegang hebben tot het bord.

Om Padlet eerst eens op je gemak uit te laten proberen, heb ik een vrij toegankelijk Helpmij Magazine-bord opgezet. Je kun dit inzien en je eigen boodschap plaatsen. Plaatsen en gebruik van deze Padlet is strikt anoniem. De redactie houdt zich wel het recht voor om berichten aan te passen of te verwijderen.

Je krijgt toegang door het scannen van de QR-code of door de link in de adresbalk van je browser te typen of te plakken:

https://nl.padlet.com/leofact/helpmij

Veel inspiratie en plezier met Padlet. We zien je bijdrage met spanning tegemoet!

Auteur: leofact

GIMP 37: Gezicht blurren (vervagen)

Scroll naar boven

Blurren (vervagen)

Met die moderne privacy regels komt het wel eens gelegen een gezicht wat minder herkenbaar te maken of bijvoorbeeld een kentekenplaat. Als ik het goed begrijp is een gewone foto van iemand op straat niet gauw een probleem, maar toch. Hoe je dat dan doet zonder al te veel moeite leg ik in deze cursus uit.

Oefenfoto

Als oefenfoto gebruiken we in dit geval de foto's uit het panorama. Hier is nog even de link voor het gemak. De foto met nummer 2427 bijvoorbeeld

Vervagen/Verscherpen gereedschap

Dit gereedschap zit helemaal onderin de gereedschapskist. Het pictogram lijkt op een druppel. Kies er een penseel bij met een vage rand. Nummer twee bijvoorbeeld. De sneltoets is Shift U.

Ratio

Onderin de gereedschapsopties zit een schuifje voor de ratio. De mate waarin je het vervagen doet. Zet die maar op 100% voor je eerste pogingen. Maar later pak je een wat mindere waarde. Dan valt je actie minder op in het totaal van je foto. In het werken met GIMP streef je er altijd naar zo onopvallend mogelijk te werk te gaan.

Kentekenplaten

Bij kentekenplaten werkt dit net zo. Je kan er ook een rechthoekige selectie op loslaten en dan de inhoud bewerken via Filters > Vervagen > Gaussiaans verva-gen. Zo'n selectie kan je via Selecteren > Krimpen pixel precies verklei-nen. Hoogst handig bij een kentekenplaatje.

Twee waarschuwingen

Ik weet nog goed hoe ik een ietwat te wilde uitroep bij een waterpolowedstrijd achter een BIEP! geluidje in Amerikaans stijl verstopte. Ach en Wee! De hele club wilde weten wat er geroepen was en al snel wist iedereen ervan. Dat kan je natuurlijk ook gebeuren bij een gezicht, dat je hebt vervaagd.

Waarschuwing twee: werk niet op je origineel! Vooral daarom heb je in GIMP die Bestand > Exporteren optie. Dat is er heus niet om het je moeilijk te maken.

Succes ermee!

 

Auteur: Erik98

In LibreOffice een boek schrijven

Scroll naar boven

Wanneer je een omvangrijke tekst schrijft, zijn er allerlei handigheden in LibreOffice die de moeite waard zijn om te kennen. Feitelijk heeft elke goede tekstverwerker die wel. Maar ja, ik heb een zwak voor open source: het is zo heerlijk gratis en sympathiek. Nou goed, wat zijn zoal handige functies bij het schrijven van grote teksten, verslagen of een boek? Toevallig ben ik daar druk mee bezig geweest de laatste tijd. Ik schrijf bijvoorbeeld een cursus over Inkscape, helemaal in LibreOffice.

Oude stempel

Mijn oude buurman Cees van 86 heeft ook een boek geschreven! Ik heb eerder over de man bericht, want af en toe help ik hem met zijn pc. Zo heb ik hem les gegeven in tekstverwerken. Hij heeft nog veel gewerkt met een typemachine en lost veel zaken op de ouderwetse manier op.
Een titel centreren gaat daarom bij hem gepaard met heel veel spaties. Eerlijk gezegd, dat werkt best hoor.
En de opmaak van die titel is geschreven in HOOFDLETTERS. Kleinkapitalen vindt hij ook heel mooi, maar hij wist niet dat die bestaan. Voor de geïnteresseerden onder u: selecteer een woord. Rechtsklik en kies teken > tab teksteffecten > effecten > kleine hoofdletters.

Opmaakprofielen

Goed, de ouderwetse mechanische oplossing is vaak best charmant, maar levert heel veel verschillend vormgegeven tekst op. Daar is een fraaie oplossing voor: opmaakprofielen. Deze zijn een groot raadsel voor Cees. En begrijpelijk, ik heb daar zelf ook lang op moeten studeren. Maar ik vind opmaakprofielen een geweldige uitkomst. Een titel van een hoofdstuk geef je in de werkbalk opmaak een indeling kop 1 en de paragrafen en alinea's geef je een onderverdeling als kop 2, kop 3, et cetera.

Een profiel kun je vormgeven en veranderen naar wens. Dit doe je bijvoorbeeld door op een kopje te klikken met rechts > alinea – opmaakprofiel bewerken. Elke verandering in een profiel wordt meteen doorgevoerd in alle kopjes met datzelfde profiel. Dat is toch een fijne uitvinding!
Ook een citaat kan een eigen opmaakprofiel hebben:

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”
Johan Cruijff.

Inhoudsopgave

Vervolgens maak je een inhoudsopgave die zichzelf continu bijhoudt op basis van die opmaakprofielen. Zet de cursor op de plek waar je de inhoudsopgave wilt, kies menu > invoegen > inhoudsopgaves en registers > inhoudsopgaves en registers. Dan kun je heel wat kiezen en instellen, maar gewoon op OK klikken geeft al een interactieve inhoudsopgave. Interactief betekent dat je erin kunt klikken en daarmee naar de betreffende pagina navigeert. Ook wanneer je de tekst exporteert naar een pdf blijft deze inhoudsopgave klikbaar. Om tussentijds de inhoudsopgave te verversen klik je erin met rechts > inhoudsopgave bijwerken.

Nuttige lessen

Deze YouTube filmpjes vind ik heel leerzaam. Een sympathieke Belgisch leraar van het Onze Lieve Vrouwe Lyceum legt alles uit over LibreOffice: https://www.youtube.com/playlist?list=PLj3zXnWpm04CLXeSsJPVzxVhfM0VeXvVz. In les 9 gaat het bijvoorbeeld over deze opmaakprofielen en les 12 behandelt de leraar de inhoudsopgave.

Paginanummers

Via menu > opmaak > pagina kun je voetteksten activeren. Die zijn nodig om onderaan paginanummers weer te geven. Menu > invoegen > velden > paginanummers geeft vervolgens onderaan het paginanummer weer. Deze kun je centreren.

Voetnoten

Dat is ook zoiets waar mijn aardige buurman van houdt, voetnoten. Het boek is immers een theologisch werk, met veel citaten. De oude manier is om handmatig wat ruimte onderaan een pagina te laten staan, met een aantal streepjes en daaronder de voetnoot die op die pagina hoort. Cees was verrukt over de automatische methode menu > invoegen > voet/ eindnoot. Met die functie komt er een klein cijfertje in de tekst1 met een automatische voetnoot onderaan de pagina. Deze voetnoten nummeren vanzelf door. En hoera, je kunt ook voetnoten tussenvoegen, waarna de nummering zichzelf aanpast. De manier van nummeren stel je in via menu > extra > voet/ eindnoten. Besluit je de voetnoten te veranderen in eindnoten, dan kan dat. In feite is dat een kwestie van besluiten of de noten aan het einde van een pagina of document komen te staan.

Waar moeten de voetnoten komen?

Bestanden vergelijken

Tja, toen kreeg ik ineens te maken met dat de buurman twee varianten van de tekst had gemaakt. Er was een oude versie met de zogezegd - ambachtelijke - vormgeving met veel spaties en een nieuwe versie waar ik al opmaakstijlen had toegepast. En vervolgens heeft Cees weer in de oude versie zitten typen. Eerst had ik daar stress van, maar toen herinnerde ik me iets: menu > bewerken > document vergelijken. Ja hoor, daarmee voegt LibreOffice de twee teksten samen. Dubbele zinnen en woorden worden onderstreept c.q. doorgehaald en van een afwijkende kleur voorzien. Met rechtsklik kies je dan voor wijziging accepteren of afwijzen. Dat is toch een fijne uitvinding! Zo was het een stuk makkelijker om die teksten te vergelijken en de nieuwe toevoegingen te vinden.

Zoeken en vervangen

De ambachtelijke vormgeving moest wel wijken. Dat ging bijvoorbeeld met de functie menu > bewerken > zoeken en vervangen. Je typt bovenin het venster bijvoorbeeld een dubbele spatie en onderin een enkele spatie. Dat proces herhaal je totdat de term niet meer wordt gevonden. Ook overbodige paragraaf stijlen zijn zo terug te vinden en te vervangen door een gewenst profiel.

Spellingscontrole

Dit is natuurlijk een zeer bekende functie. Via menu > extra > spelling en grammatica controleert de tekstverwerker de tekst op slordige fouten. Af en toe piept er wel een foutje tussendoor, maar meestal bespaart het een boel ergernissen.

Exporteren naar pdf en e-pub

Het is een theologisch boek, daarom zijn er helaas geen plaatjes toegevoegd. Maar dat is wel veel makkelijker bij de vormgeving. Dus de foutjes zijn eruit gehaald en het document mag omgezet worden naar een pdf. En dat is zo simpel, gewoon menu > bestand > exporteren als pdf. De standaardinstellingen zijn prima en klaar is Cees. De nieuwste versie van LibreOffice heeft ook een mooie functie om een e-pub te maken. Een andere methode is Calibre te gebruiken. Daar sleep je het odt (LibreOffice) bestand naartoe. En dan converteer je het in Calibre naar een e-pub.

Over LibreOffice

LibreOffice is open source, gratis en er is online veel kennis over beschikbaar. Een zeer fijn programma met uitgebreide opties: https://www.libreoffice.org/download/download/.

Auteur: Kate95

Magic Lantern voor Canon camera's

Scroll naar boven

Uitbreiding

Magic Lantern is een uitbreiding voor Canon spiegelreflex camera's. Het brengt een aantal toevoegingen voor video en foto aan de standaard software in de camera. Het werkt niet op alle modellen van Canon.

Je plaatst de software op de SD of CF kaart. Zodra je de camera aanzet wordt ML gestart. Het installeren en weer verwijderen is op zich erg eenvoudig. Al nemen de makers daar geen verantwoordelijkheid voor op zich, het werkt eenvoudig en betrouwbaar.

Het Macic Lantern menu (druk op de prullenbak knop links onder)

Naam

Magic Lantern betekent toverlantaarn in het Nederlands. De vroege projectoren. De afbeelding die ik gebruikte voor het icoon bij dit artikel is van een exemplaar van Newton & Co in de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Vroeg in dit softwareproject ging men op zoek naar een naam met een zekere afstand tot de fabrikant van de betrokken camera's (Canon dus) en zodoende kwam men op Magic Lantern. ML in het kort.

Toevoegingen

Na de eerste toevoegingen voor videowerk raakte men ook geïnteresseerd in het gebruik voor fotografie.Je kan dan denken aan Focus Peaking, waarbij het gebied waarin de camera is scherpgesteld in het beeld wordt gemarkeerd. Dan zie je ook de scherptediepte, het gebied van voren tot achter waarin je beelden scherp zijn.

Een andere toevoeging is die met de naam Rack Focus waarbij de scherpstelling verloopt van een gebied dichtbij naar eentje verder weg. Dit is nuttig bij video-opnames.

Zebra's is een toevoeging die je laat zien welke gebieden zijn overbelicht of onderbelicht. Zo zijn er nog tal van mogelijkheden. Zie daarvoor de Userguide. Die is helaas niet in het Nederlands beschikbaar, maar wordt al wel in het menu genoemd.

Focus Peaking en de zebra (zebra luma) bij overbelichting als één van de mogelijkheden

Gemakkelijk

De installatie van deze software is erg eenvoudig evenals de verwijdering. Zie daarvoor ook de Userguide. Wat de werking van de software aangaat is de nodige oefening van te voren beslist aan te bevelen. Dat is trouwens altijd al een punt in normale gevallen. Wil je een beetje geslaagd uit de voeten kunnen met een bracket (een reeks opnamen met verschillende belichtingen) bij een camera zonder ML, dan is het wel zo slim dat te oefenen. Bij een Canon heet dat AEB en vindt je in het menu van je camera. Nikons hebben dat ook. Daar heet het BKT.

De werking van ML is qua moeilijkheidsgraad ongeveer gelijkwaardig aan het werken met een bracket. Het is beide wel erg leuk om te doen en geeft, als je het goed, doet erg mooie resultaten.

Prullenbak

Ok, je hebt ML op je geheugenkaart gezet en je hebt je camera aangezet. Nou moet hij het doen, zegt de handleiding. Maar er valt geen bal te zien? Zo verging het mij. Mopperdemopper! Maar na wat verder lezen blijk je op de knop met het prullenbakicoon te moeten drukken voor het ML menu. Ok! Ja, dat werkte. Bij deze dus deze tip voor de beginners.

Begin

Voor het eerste begin is het goed om je vertrouwd te maken met de werking van het toestel zonder ML. Daarna komt Magic Lantern dan aan de beurt, wat de mogelijkheden zeker vergroot. Kijk ook eerst of jouw model camera in de lijst voorkomt en of er bijzonderheden worden vermeld.

Veel plezier met Magic Lantern!

[foto van het ML menu en die met de kat overgenomen van de Magic Lantern website]

 

Auteur: Erik98

Tegenvallende app? vraag je geld terug.

Scroll naar boven

Om goed gebruik te maken van je smartphone heb je apps nodig. Die zijn er dan ook te kust en te keur. Er zijn heel veel gratis apps, maar voor een aantal moet je betalen. Vaak voor nog geen euro, maar het bedrag kan soms echter flink oplopen. En wat als de app dan achteraf tegenvalt? De app doet bijvoorbeeld niet wat je wilt of geeft onverwachte en irritante foutmeldingen. Weg met die app. Jammer als je dan voor de app betaald hebt en naar je geld kunt fluiten. Gelukkig hoeft dat laatste niet altijd het geval te zijn. Wanneer je verder leest, ontdek je hoe je je geld terug kunt krijgen.

Apple App Store

Apple geeft je 14 dagen de tijd voor je teruggave. De aanvraag verloopt via de site die Apple heeft ingericht om problemen te rapporteren.

  1. Surf naar reportaproblem.apple.com/
  2. Log in met dezelfde Apple ID die je ook hebt gebruikt voor de aanschaf van app.
  3. Er verschijnt een lijst aankopen
  4. Klik op Meld links naast de aankoop waarvan je een teruggave wilt en kies een reden uit de uitklaplijst. Apple is in principe prompt met de terugbetaling.

Google Play

Wanneer je een Android-toestel hebt, wordt het wat lastiger om je geld terug te krijgen. Google verwijst je door naar de ontwikkelaar en het is maar afwachten of die je schadeloos wil stellen. Wanneer je binnen 48 uur verzoekt om een teruggave kan dat nog lukken via Google.
Dat doe je als volgt:

  1. Surf naar: play.google.com/store/account?purchaseFilter=apps
    en log hier in met het account waarmee je de app aangeschaft hebt.
  2. Klik op de drie verticale puntjes links van het item waar je teruggave voor wilt vragen en kies Een teruggave aanvragen.
  3. Kies vervolgens de reden waarom je teruggave wilt uit de uitklaplijst. Google beloofd dat ze binnen een kwartier een beslissing neemt over teruggave.

     

Goed om te weten

Zowel Apple als Google stellen dat een aankoop van een app definitief is. Teruggave is daarom geen recht. Google houdt zich strakker aan deze stelling en Apple is meer ruimhartig met de terugbetaling. Voor allebei geldt dat de app daarna niet meer gebruikt kan worden. Apple geeft bovendien aan dat uitsluiting van deze regeling kan plaats vinden wanneer iemand herhaaldelijk of onterecht gebruik maakt van de teruggave-mogelijkheid. Het is dus geen verkapte manier om gratis in het bezit te komen van een betaalde app. Heb je echter een keer een app aangeschaft die flink tegenvalt, dan kun je met succes een beroep doen op deze teruggavemogelijkheid.

Auteur: leofact

Phishing en malware waarschuwingen

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.

 

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/

ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Auteur: ErpCity

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Ik lees steeds met genoegen het Helpmij magazine. Meestal doe ik dat op mijn iPad. Jammer is daarbij dat de artikelen niet scrollable zijn. Hierdoor mis ik delen die meer beslaan dan 1 pagina.

Beste Ferdinand,

Jouw email stuur ik door naar beheer, omdat dit probleem inderdaad optreedt als je het magazine vanuit de teaser e-mail leest. Je kunt het magazine probleemloos lezen op de iPad wanneer je dit direct vanuit de Helpmij site opent. Dat kan via deze link: https://nieuwsbrief.helpmij.nl/

Ik hoop dat je daar even mee geholpen bent.

Met vriendelijke groet,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.