Helpmij magazine

September 2018

Voorwoord

Scroll naar boven

De vakantietijd is voor de meesten van ons nu voorbij. Ook de redactie is weer energiek aan de slag gegaan.

Het najaar brengt weer spannende dingen. Op 31 augustus startte de IFA in Berlijn en ook Androidworld is daar weer aanwezig. De IFA is de grootste consumentenelektronica beurs ter wereld. De nieuwste innovaties en trends worden op deze show getoond. De grote fabrikanten tonen hun nieuwste telefoons zoals Sony de Experia XZ3, HTC de U12 life, Motorola met twee modellen, de One en de One Power. Apple ontbreekt, die vieren hun eigen feestje op 12 september waar, naar men zegt, onder andere de nieuwe modellen XS met een 5,8 inch scherm en X Plus met een 6,5 inch scherm zullen worden gepresenteerd.

Hoewel 4K beeldschermen heel voorzichtig de huiskamers binnenkomen kan men in Berlijn vast de 8K opvolgers bewonderen. Speakers kunnen wij binnenkort met "voicecontrol" bedienen. Trouwens, naar het er op de IFA uit ziet kunnen wij alles binnenkort met onze stem bedienen; wasmachine, magnetron, vaatwasser, airco en zelfs de verlichting. En als je even je stem kwijt bent gebruik je een smartwatch...

Wij hebben, naast de vaste rubrieken Varia, Microsoft- , Smartphone- en Apple nieuws, ook deze maand weer een aantal interessante artikelen en een cursus voor onze gewaardeerde lezers in elkaar gezet.

De redactie wenst iedereen een erg veel leesplezier!

 

Auteur: ErpCity

Een oude Toshiba op open source software

Scroll naar boven

Vakantiebakkie

Vlak voor de vakantie kwam ik aan een nette 17" Toshiba laptop. Bij nadere beschouwing bleek de accu nog prima ook. Het was een Satellite C70D-B-300. Die kwam destijds in 2014 met Windows 8.1. Met een AMD E1-6010 processor (twee cores) en 4 GB geheugen nou niet bepaald een beest van een laptop. Windows 10 1803 erop gezet en dan maar eens zien wat er nog mee te doen viel.

Video's

Aan videowerk hoefde ik niet te denken, dat was snel helder. Ik liep er nog aan te denken te werken met zogenaamde proxy-files, lichte versies van de opgenomen clips. Vergeet dat ook maar. Niet erg vreemd natuurlijk.

Grafisch dan?

Tja, dan maar eens kijken of ik er wat mee kon als machine voor wat surfen, artikelen schrijven voor ons Magazine en mijn fotowerk. Firefox en Thunderbird voor het surfen waren snel voor elkaar. De nieuwe GIMP 2.10.4 was zo geïnstalleerd en draaide vlot. Darktable erbij voor de verwerking van mijn RAW foto's bleek ook al geen probleem. Ook het Silhouette Studio programma voor onze snijplotter was vlot te installeren.

GIMP in Windows

Open Source

Op zo'n, qua prestaties behoorlijk beperkte, machine is het geen slechte strategie een keuze te maken uit beschikbare open source software, die vaak ontworpen is voor oudere, lichtere hardware. Sommige pakketten zijn minder geschikt zoals de versie van Inkscape, die ik erop zette.

basismodulesDaar ga ik het nog eens proberen met de nieuwste versie. Ook Darktable met zijn geavanceerde beeldbewerkingsopties vergt heel wat van de Toshiba. Maar voor de eerste stappen met het openen van de RAW bestanden en de basismodules gaat het puik. De rest doe ik dan wel in GIMP, dat er soepel op draait.

 

Vakantie

Zo bleek deze Toshiba een heel aardig vakantiemaatje op de stoel in onze tuin en op de camping. Je gaat daarvoor natuurlijk niet een mooie machine gebruiken.  Een 17" laptop is trouwens wel een beetje groot voor een dergelijk doel, al was deze best licht. Verder had het ding een ruim bemeten touchpad met multitouch mogelijkheden. Dat is ook wel zo handig op een tuinstoel. Een echte ster met een touchpad zal ik zelf helaas nooit worden, maar er was goed mee te leven.

GIMP en Windows 10

Ik ben een Linux gebruiker. Zodra ons Magazine uit is ga ik mijn computer omzetten naar Xubuntu 18.04 en dan stap ik ook over naar GIMP 2.10.4. Dat gaat trouwens rap daar met GIMP, want de 2.10.6 is al uit. Ondertussen was het voor mij wel zo handig GIMP al beschikbaar te hebben op de Toshiba en het was evenmin een straf om wat vaker met Windows 10 te werken. Wat een prima systeem is dat toch geworden. Wat draait GIMP lekker op dit ding. Dat 17" scherm is dan wel niet van de kwaliteit die je bij de concurrentie mag bewonderen, maar ik kon er prima mee leven.

 

Auteur: Erik98

Autohotkey geeft toetsen een nieuw leven

Scroll naar boven

Mijn vrienden zijn zuinige mensen. Onlangs kreeg ik een stapel functionerende pc's aangeleverd die ze hadden bewaard, in de hoop er ooit nog iets goeds mee te doen. Naast zuinig zijn deze mensen ook vrijgevig, een lieve combinatie van deugden. Alles wat ik wilde hebben, mocht ik houden. Eén pc heb ik ze teruggegeven met Ubuntu erop, een office pakket en veel spelletjes voor de kinderen.

Oldtimers

Tijdens het schatgraven in de stapel vond ik twee oude retro toetsenborden... 23 jaar, een fijne leeftijd voor een mens, maar in hardware jaren is dat meer iets van 83... toch? Nee hoor, toetsenborden kun je blijven gebruiken, zelfs al zijn ze bejaard. Sommige toetsenborden zijn als die bijzondere wijn die beter wordt met de jaren. Veel nerds hebben stiekem hun alleroudste Microsoft toetsenbord, of dat van hun vader, nog in gebruik. Zelfs op het Ubuntu forum bleken de die-hards het liefste zo'n oudje te hebben van het merk dat ze niet over hun lippen krijgen.

De twee retro toetsenborden

Retro is hip

Ik geniet zelf erg van het snoer, dan hoef je de batterijen nooit op te laden, en het gezellige timmergeluid tijdens het typen. Nu was ik al een tijdje op zoek naar een fijn oud toetsenbord, want: retro is hip. Als je maar lang genoeg wacht, wordt je oude auto ook een zeer gewilde oldtimer. Net hoorde ik dat de broek die ik aan heb, die ik heb gescoord voor €3,- in de kringloopwinkel, eigenlijk een collector's item is. Hmm, ja dat ben ik zelf ook en ik vind de broek heerlijk! Dus daar zit ik dan hip te zijn met mijn verzamelaars broek, retro toetsenbord en auto die 30 jaar oud is.

Schoonmaken

De toetsenborden werkten allebei nog prima, op één knipperend CapsLock lampje na. Dat beloofde heel wat. Oude mechanische toetsenborden worden via internet verhandeld, soms voor €50,- of €100,-. Nu waren dit niet exact die populaire keyboards, maar ik vond ze heerlijk typen. Bovendien waren het stevige apparaten met prettig grote toetsen.
De toetsenborden heb ik eerst op de foto gezet, zodat ik ze naderhand weer makkelijk in elkaar kon zetten. Daarna heb ik ze (na elkaar) opengeschroefd en uit elkaar gehaald. Daarvoor moest ik de kapjes van de toetsen los wippen met een halve houten knijper, een zeer ergonomisch tooltje dat in geen enkele moderne gereedschapskist mag ontbreken.

Goed schoon te krijgen met een penseel en sopje, zo'n smerig toetsenbord.

De onderdelen die dat leken aan te kunnen, kregen een badje met wat allesreiniger. Na drogen zette ik alles in elkaar. Op dat moment was ik erg blij met de eerder genomen foto's! Wonder boven wonder was het kleine probleempje met de CapsLock toets meteen opgelost, hij werkte gewoon weer. Blijkbaar was de aangekoekte koffie aan de binnenkant de oorzaak. 23 jaar oude toetsenborden die nog prima functioneren? Dat is duurzaam!

Aansluiting en verloopstekkertje

Deze oude apparaten hadden beide een DIN-5 plug. Een verloopstekker van DIN-5 naar PS/2 kreeg ik op de rommelmarkt gratis mee, want die verkoper vond het heel grappig dat ik dat oude stekkertje nog kon gebruiken. Dat was voldoende verloop voor mijn pc. Maar mijn laptop heeft enkel USB aansluitingen.
Nu zijn er twee soorten verloopstekkertjes van PS/2 naar USB: eentje met en eentje zonder extra drivers erin. Dat is qua kosten een klein verschil, maar de nieuwere computers hebben blijkbaar behoefte aan extra drivers bij zulke oude hardware. Snel online besteld en inderdaad, mijn laptop accepteerde de verloopstekker met drivers zonder problemen.

Links: DIN-5 met verloopstekker naar PS/2. Rechts dezelfde verloper en een PS/2 naar USB snoer.

Geluk, liefde!

Na enige dagen typen kon ik mijn geluk niet op. Echtgenoot was wat minder te spreken over deze rammelende toetsen. En ook mijn vrienden keken verbaasd op toen ik zei dat ik hun oude toetsenborden weer in gebruik genomen had. Het openmaken, schoonmaken en weer in elkaar zetten was wel een tijdrovend klusje geweest, maar gaf ook veel voldoening.

CapsLock: wie heeft dat uitgevonden?

Dat is nog een overblijfsel uit de tijd met schrijfmachines, dat CapsLock. Maar wie schrijft er nog met kapitalen? Meestal mik ik op de Shift knop en dan blijkt er ineens een halve zin in hoofdletters te staan. Altijd gedoe en voor je het weet heb je per ongeluk hardop zitten roepen op internet. Want dat betekent een getypte zin in hoofdletters tegenwoordig.

Ik hou (bijna) helemaal van je zoals je bent

Als ik één dingetje mocht veranderen aan mijn nieuwe liefde, dan zou ik er graag multimedia toetsen op zetten. Die zijn soms verdraaid handig, en dan met name de geluid harder, zachter en mute (geluid uit) knopjes. Die knoppen wil ik nogal eens benutten bij het kijken naar Youtube. Video's hebben wisselende geluidsniveaus en soms schrik je je lam als er bij een Youtube-instructie filmpje ineens knetterharde deathmetal muziek uit de koptelefoon komt. Dán is een mute-knopje op het toetsenbord een grote zegen.

Autohotkey: verandering van toetsfuncties

Bovenstaande gezegd, leek het me dus heel handig om de CapsLock te veranderen in Mute. Was daar dan niet iets op te verzinnen? Binnen Windows zelf bleek dat niet eenvoudig. Maar gelukkig was daar het programma AutoHotKey: open source en met veel actieve gebruikers op forums.
Autohotkey komt neer op eenvoudig programmeren. Ik had er in het verleden eerder mee gestoeid om een programma te maken dat de toetsaanslagen op het beeldscherm weergeeft tijdens een instructievideo. Autohotkey is een heel veelzijdig programma, waarmee je het herprogrammeren van toetsen zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt.
Gelukkig hadden andere mensen het wiel al voor me uitgevonden. Ik geef hier de oplossing voor lezers die ook af willen van de CapsLock onder Windows. Het is heel logisch om daar bijvoorbeeld Shift van te maken, zodat de twee toetsen naast elkaar dezelfde taak krijgen.

Installeren

Eerst installeer je het programma Autohotkey. Daarna maak je een tekstbestandje via het kladblok aan wat je opslaat als geluid_sneltoetsen. Hierin zet je de toets met zijn naam links, dan twee :: en daarna de toets waarin hij moet veranderen. In mijn geval maakte ik van Capslock > geluid uit/aan, F8 > geluid zachter en F9 > geluid harder. Beide functie toetsen gebruik ik nooit, dus dat was een veilige optie. Andere toetsen kunnen natuurlijk ook, probeer dat gerust uit. Zou je bijvoorbeeld CapsLock willen veranderen in Shift, dan zou daar staan
CapsLock::Shift
 

Andere toetsen

Online staat een uitgebreide uitleg van Autohotkey en daar bevindt zich ook een lijst met de naam van elke toets. Sla het tekstbestandje op als klaar is. Verander vervolgens de extensie .txt in .ahk. Inhoudelijk verandert er niets, maar hiermee weet de pc dat dit programma met Autohotkey moet worden gestart, niet met het kladblok. Dubbelklik op het bestand en kijk of de CapsLock van functie is veranderd. Ja? Gefeliciteerd!

Automatisch opstarten

Nog beter is het als dit bestand ook uit zichzelf opstart, dan heb je er geen omkijken meer naar. Kopieer het .ahk bestand naar de locatie
C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\StartUp. Zo start het kleine programma direct op met Windows. Wanneer je taakbeheer opent (Ctrl+Alt+Delete > Taakbeheer) zie je op het tabblad Opstarten het bestand geluid_sneltoetsen.ahk ertussen staan als alles gelukt is.
Veel succes met het herprogrammeren van je ongebruikte toetsen!

 

Auteur: Kate95

GIMP 35: Bloempje speciaal in GIMP 2.10

Scroll naar boven

Geel

Ik had een wandhanger tegen de schuur en die bloeide prachtig op in de ochtendzon. Dat was de foto waard. Toen ik hem op het beeldscherm had waren de gele stuifmeeldraden mooi, maar in de hele compositie zou het wel leuk zijn geweest als ze er nog wat meer zouden uitspringen.

Dat gaan we dus doen en wel in de nieuwe versie van GIMP 2.10.4. In het Nederlands!

GIMP 2.10.4

In deze nieuwe versie van GIMP zijn er naast de nodige bugfixes een paar schitterende verbeteringen te melden zoals een nieuwe optie om de horizon recht te trekken en de fonts laden op de achtergrond waardoor GIMP in Windows vlot start. Maar in mijn ogen het belangrijkste is de uitstekende Nederlandse vertaling. Daar heeft Paul Matthijsse het allergrootste aandeel in gehad.

Ik ga het karwei deze cursus in de nieuwe GIMP 2.10.4 uitvoeren. Het mooie daarvan is de vloeiende integratie van de ontwikkeling van RAW bestanden. Dat kan naar keuze via Rawtherapee, Darktable en Nufraw. In dit geval neem ik Darktable omdat die te gebruiken is in Windows en ook voor beginners uitstekend samen met GIMP functioneert.

Laptop

Het toeval wilde ook nog dat ik net voor de vakantie tegen een heel frisse 17" Toshiba laptop aanliep. Een oudje met een AMD E1-6010 processor, 64 bits, 2 cores en 4GB RAM. Met Windows 10 Spring Update en een 125 GB SSD draait deze laptop heel prima op een uitgelezen set open source software met om te beginnen GIMP. Daar ga ik het in dit geval dus mee doen, naast de oude GIMP 2.8 onder Linux. Elders in dit magazine meer over deze laptop en zijn mogelijkheden, waarmee ik nu heerlijk koel in de schaduw voor het huis aan dit artikel zit te werken..

Download

Als gebruikelijk stel ik bij deze cursus weer het originele oefenbestand te beschikking. Download het hier. Al houd ik er altijd wel rekening mee, dat de cursus ook een lekker te lezen verhaal is, het belangrijkste is toch dat jullie het allemaal zelf kunnen uitvoeren. Desnoods stapje voor stapje, zonodig, als het al wat langer geleden was, met wat nalezen. Dat overkomt mij ook, hoor. Ik lees ook wel eens mijn eigen cursussen na.

Methode

De gevolgde methode is inmiddels wel bekend. We maken twee lagen aan. In de ene "zit" gewoon die bloem en in de andere laag "zit" die stamper, waarbij de extra kleurcorrecties hem wat extra laten uitspringen. En dan gebruiken we weer een masker om die stamper door de rode bloem heen er uit te laten springen. Dat werken met zo'n masker is de eigenlijke techniek. Daar kan je heerlijk mee uit de voeten. En gaat er wat mis, dan gooi je alleen dat masker weg en begint opnieuw.

Masker

Zo'n masker is in wezen niks speciaals. Het was van huis uit gewoon een stukje karton of dik papier aan een dun stokje uit de tijd van de donkere kamers en de rode lampen. Nu doen we dat dan digitaal, maar de techniek is gelijk. Je houdt licht tegen en waar je dat dan tegenhoudt, en hoe, maakt het verschil.

Darktable

We laden de oefenfoto als eerste laag als RAW bestand. Dat is dan bij Canon een CR2 bestand en mensen met een Nikon zien een NEF bestand. Dat is per merk camera anders. Die eerste laag wordt door GIMP vanwege het RAW bestand automatisch geopend in Darktable.  Nadat je GIMP hebt geïnstalleerd zal je dus ook Darktable moeten installeren.

De naam Darktable is een woordspeling op Lightroom, het beroemde fotobewerkingsprogramma van Adobe naast Photoshop en  veel meer in hun Creative Cloud serie.

 

Darktable zet automatisch de meeste instellingen goed. Ik gebruik zelf meestal alleen de basismodulen, maar wat let je om eens uitgebreid alle mogelijkheden uit te proberen? Als je op zoek gaat naar een handleiding in het Nederlands ga dan eens kijken bij Kevin Vermasssen. Hij behandelt dan wel een oudere versie in Linux, maar op een frisse manier. Daar komen ook Windows gebruikers prima mee uit de voeten, lijkt mij.

Geel

Na de eerste (dus bovenste) laag met de standaard instellingen openen we het RAW bestand nogmaals, maar nu kiezen we Openen als lagen. Dan maakt GIMP er geen nieuwe afbeelding van maar een nieuwe laag naast onze eerste laag. En ook hier opent eerst Darktable. Dit keer ontwikkelen we het bestand stevig met een geelzweem. Dat je daaraan niks hebt qua foto maakt niet uit. Straks met het masker brengen we het extra geel over op de stampers en het masker behoudt de rest van de foto als bedoeld.

Voor het extra geel in de tweede laag gebruik ik simpelweg de witbalansschuif. Dan blijft de afbeelding zelf intact.

 

Masker

Het masker is wit waar het geen licht doorlaat en we gebruiken het verfspuitje (de airbrush) met de zwarte kleur om het plaatselijk doorzichtig te maken. Juist die airbrush is hier ideaal, want die spuit van die mooie fijne wolkjes. De voet van de stampers doe ik met een vrij groot wolkje. Voor de uiteinden van die stamper, de stuifmeeldraden, zet ik de airbrush op een fijnere stand, op kleinere wolkjes.

Je zet het masker aan met een rechterklik op de bovenste laag met de optie "Laagmasker toevoegen". Vervolgens klik je dan op "Laagmasker bewerken".

Zorg dan in het lagenvenster dat je op het masker van de eerste laag staat. Die heeft dan een witte omranding en niet de afbeelding zelf. Dat masker is wit, dus de witte omranding maakt hem alleen iets groter.

Dan pakt je het verfspuitje (de airbrush). Die is zwart en maakt het masker daarom doorzichtig. Nu gaat het geel van de onderste laag doorschemeren!

Zo werkt dat allemaal. Je ziet nu de stampers prachtig wat geler worden. Ben je tevreden? Exporteer dan je afbeelding met Bestand > Exporteren of de aangegeven sneltoets. Sla je bestand met de bewerkingen zonodig op via Bestand > Opslaan. Dan bewaart GIMP ook de lagen en het laagmasker.

GIMP, nieuw en heel geslaagd!

De nieuwe versie van GIMP heb ik nu al een tijdje draaien. Ik ben er helemaal mee in mijn sas. Binnenkort zet ik mijn computer om naar Xubuntu van versie 16.04 naar 18.04 en dan ga ik ook over naar GIMP 2.10.4. Wat ik hierboven aangaf kan trouwens ook prima in GIMP 2.8, maar voor nieuwe dingen als het preview venster en filters als het Onscherp masker zal je GIMP 2.10.4 moet hebben.

Veel plezier

En inmiddels is GIMP versie 2.10.6 verschenen. Het zal nog even duren voor de verschillende versies (Windows, MacOS) er zijn. Nieuw is de mogelijkheid voor verticale tekst naast de nodige vertalingen (ook in onze taal dus), oplossingen voor problemen, etc! Het team achter GIMP werkt er heel hard aan. Geweldig!

 

Auteur: Erik98

Nieuws van GIMP

Scroll naar boven

Nieuw

Ik wist al van de laatste update van GIMP, de 2.10.6. Vanmorgen trof ik er een mooi artikel over aan in het Engelse blad "The Register" met de pittige titel "Het mag dan een Photoshop voor de gewone man zijn, maar GIMP gooit er een lange schaduw uit met zijn laatste update".

De originele titel in het Engels en zijn context geeft een forse waardering voor de underdog die GIMP in wezen is. Leuk en terecht. Ze zijn daar bij GIMP goed bezig.

Horizon rechtzetten

Het nieuwe gereedschap om de horizon recht te zetten was al erg handig, maar nu is er de mogelijkheid bij gekomen dat ook te doen in de hoogte. De fameuze Toren van Pisa rechtzetten bijvoorbeeld. Even als idee dan.

Verticale tekst

Dan kan je nu teksten ook verticaal plaatsen, waar men vooral in Azië blij mee zal zijn. Ook voor onze westerse teksten is dat soms wel fijn.

 

Lange schaduw

Titels kunnen nu worden voorzien van een lange dropshadow

Little Planet (kleine aardbolletjes)

360 bij 180 graden beelden kunnen nu worden omgezet naar kleine aardbolletjes. Je kan dat ook nog in tal van variaties bewerken. Niet dat ik daar nou als foto-amateur heel veel nut in zie. Maar het lijkt me wel heel erg geinig.

Lagen previews

Tenslotte heeft men de preview van een afbeelding met veel lagen verbeterd. Die gaf voorheen een forse wachttijd, maar dat is nu erg verbeterd. "Asynchroon" roept men er hier dan bij. Eh ja, mooi! Ik ben niet vies van een laagje meer of minder. Maar ik heb nooit zo erg hoeven wachten. Dit is dan ook bedoeld voor de serieuze gebruikers van GIMP.

Nieuwsgierig?

Ja ik wel. Eerst even ons magazine voor september afmaken en dan ga ik deze update installeren. De Linux en Windows installers zijn er, die voor MacOS kan op iets langere termijn verwacht worden. Oh, wat mooi allemaal weer.

 

Auteur: Erik98

Clicks. De tellerstand van je camera

Scroll naar boven

Clicks

Een dag of wat geleden ging er wat mis met de sluiter van mijn oude trouwe Canon EOS 450D. Na het opklappen van de spiegel blijkt er een stuk van de sluiter te blijven hangen.

Die is naar de bliksem! Nou kost een nieuwe sluiter meer dan deze camera waard is. Daarmee is dit een total loss. Nou had ik wel eens gehoord van "het aantal clicks". Van de sluiter is dat en daarmee een maat voor wat een camera mee heeft gemaakt. Op zoektocht dus.

Programma

Na wat zoeken op Internet kwam ik het nodige tegen aan informatie en programmatuur. Een beetje sluiter gaat wel zo'n 100.000 clicks mee. Maar mijn 450D blijkt daarin een ietwat zwart schaap. Die haalt gemiddeld de helft nog niet. Nou is mijn 450D vrijwel op de kop af tien jaar oud. Daar ben ik dan eigenlijk wel tevreden mee.

Na wat zoeken trof ik een doodsimpel programmaatje van shutteractuations.com:  Shutter count. Je verbind je camera met een passende USB kabel en zet hem aan. Dan druk je in het programma op Connect en je krijgt je stand. Die toonde mij 46.482. OK. Het programma kan ook overweg met Nikon camera's. Verder wordt stilgestaan bij Mac en Linux gebruikers.

Web

Er zijn de nodige websites waar je gewoon online het aantal clicks zou kunnen laten bepalen door een foto up te loaden. Daar had ik zelf echter geen enkel succes mee.

Levensduur

Op basis van die clicks mag je dan van een spiegelreflex camera een levensduur van 20 jaar verwachten, zou ik zo denken. In ieder geval kan je omgekeerd veronderstellen dat een camera met 50.000 clicks al een best leven achter zich heeft.

Daar kan je weer wat mee

Met die gesneuvelde 450 en een paar mooie lenzen is de aanschaf van een leuk tweedehandsje voor de hand liggend. Van de 450D body bijvoorbeeld zijn er genoeg voor een vraagprijs van € 100. Dan bekijk ik natuurlijk wel ter plekke het aantal kliks.

Zo al peinzend is wat doorsparen voor een beter model camera dan die 450D ook een optie. Persoonlijk lijkt me een EOS 7D wel fijn. Dan ook even kijken naar de levensduur ervaringen van dat specifieke model, goed uitproberen en uiteraard het aantal kliks bekijken. Mijn laptop gaat daarvoor dus mee.

Iemand nog een EOS 450D??

Nee, geintje ... Ik bewaar hem wel voor geval ik hem nodig heb qua uiterlijk of om iets uit te leggen. Ik hoop ieder geval dat jullie wat aan dit artikel hebben.

 

Auteur: Erik98

GIMP 36: Basisstappen

Scroll naar boven

Stappenplan

Naar aanleiding van een uitleg, die ik laatst gaf aan een beginnende fotograaf, hierbij een stappenplan hoe je van een foto in RAW of een gewone in jpg naar een resultaat komt dat klaar is om te publiceren. Op Facebook bijvoorbeeld. Niets is leuker dan een geslaagde plaat te laten zien, toch? Niet gelijk in een museum dan misschien, maar OK.

Bundel

In mijn GIMP bundel van vorig jaar (2017) vind je de hier besproken onderwerpen terug in de hoofdstukken 1 en 2 en dan in wat meer detail. Veel verschil tussen GIMP toen en nu is er niet behalve de waarden voor het verscherpen. Maar met het nieuwe gedeelde preview-venster komen jullie daar vast wel uit. De mooie verwerking vanuit de RAW bestanden (of NEF bij de Nikon camera's) was er toen nog niet. Eén van de verbeteringen!!

Oefenobject

Ons oefenobject is ditmaal een libel. Download hem hier. Het is een Canon RAW bestand, vandaar de extensie CR2. Een mooie libel, die ik laatst op de plaat zette tijdens een fotowandeling van het IVN. Erg leuke wandeling trouwens. Mijn libel was een heel klein object. Dat komt in mijn stappenplan juist mooi uit, want nu moeten we stevig aan het bijsnijden. De hele bossage om die libel moet eraf.

Ons object: een libel.

Van RAW naar jpg

De eerste stap is de omzetting van een RAW bestand. Ik ga er vanuit dat we dat doen via Darktable, vooral omdat we dit programma ook prima kunnen gebruiken in Windows in combinatie met GIMP.

Open je zo'n bestand in GIMP, dan wordt er automatisch overgeschakeld naar Darktable. Dat gaat meestal al gelijk goed. In Darktable kan je dan gebruik maken van de extra belichtingsruimte die in een RAW foto zit. Is dat al goed voor elkaar, dan kan je je foto nog verbeteren met:

  • Contrast. Wat extra schakering in je foto laat hem er meer uitspringen
  • Verzadiging. Wat gold voor contrast geldt hier ook voor de kleuren

Ik heb in dit geval bij de libel zo'n 20% extra gegeven in beide gevallen en de helderheid niet aangepakt. Zoom eerst stevig in (met je muiswiel) zodat je de boel mooi groot in beeld hebt.

Je vindt dit drietal onder de basismodules.

Basismodulen

  • Darktable sluiten. Je sluit dan Darktable en GIMP pakt je foto direct over met zijn aanpassingen.
  • Bijsnijden

De eerste stap in GIMP is  bijsnijden, zodat de overtollige beplanting wordt weggewerkt. Vaak zet ik eerst het vinkje aan om de beeldverhouding te handhaven, maar soms is bijvoorbeeld een vierkant beeld juist erg mooi.

Bij zoiets kleins als een insect kan je het bijsnijden ook gebruiken als een vergroting. Zo werkt het op de meeste schermen. Daarvoor kies je dan een grootste breedte van 2048 pixels. Dat laat GIMP je onderin zien. Maak je er niet al te druk om dat je wat hoger uitkomt in je aantal pixels! Dat passen we aan in de volgende stap, het schalen. Zet bij de hulplijnen wel de regel van derden aan.

  • Schalen

Heb je als hierboven aangegeven het bijsnijden vooral gebruikt om iets kleins naar voren te halen, dan is schalen hooguit een verfijning. Soms is het juist fijn om een grote plaat te verkleinen met het schalen zodat het er toch nog goed uitziet op een scherm en aan de andere kant door de verkleining weer kan worden verzonden via de verschillende media.

Je levert er wel altijd beeldkwaliteit mee in. Loop met een geschaalde foto dus niet ergens binnen om een mooie vergroting te laten afdrukken! Dan doe je er beter aan het veel grotere bestand op een USB stick te zetten.

  • Verscherpen

Na het schalen volgt het verscherpen. Schalen geeft wat scherpteverlies en dan is verscherpen daarna een logische stap. Daar pakken we het Verscherpen (Onscherp Masker) voor. Die benaming "Onscherp Masker" komt uit de oude tijd van de donkere kamers met dat rode licht en die indrukwekkende vergroters.
In zo'n geval gebruikte men een extra foto, die net een tikje onscherp was in combinatie met de echte foto. Het resultaat was dan een verscherpingseffect. In de digitale wereld gebruikte men ook deze techniek, al gaat dat dan op de achtergrond.

Exporteren

De laatste stap in het proces is het resultaat exporteren. Ja precies! Je kan het bestand ook in GIMP opslaan, maar dan wordt dat opgeslagen met zijn lagen, maskers en nog meer in het xcf formaat. Dat kunnen de meeste media niet aan. Die willen jpg of png bestanden. Dat kun je bij exporteren zelf kiezen. Wat je in geval van jpg ook kan kiezen is de kwaliteitsfactor. Voor echt mooie foto's hou je die goed hoog. Op 97% bijvoorbeeld. Wil je bijvoorbeeld een groepsfoto naar de andere kant van de wereld mailen dan is het een idee om die factor lager te kiezen. Je kan gerust terug van 70%. De kwaliteit gaat dan nog wel en de bestandsgrootte is een fors stuk kleiner.

Exporteren vind je onder Bestand > Exporteren of Exporteren als net als bij de oude GIMP 2.8.

Resumé

Voor de spiekbriefjes:

Eerst in Darktable de helderheid zonodig bijstellen en dan eens kijken wat je met wat meer contrast en verzadiging kan doen.

Dan in GIMP bijsnijden, schalen en als laatste verscherpen.

Het is meer een klein rijtje acties dan dat het heel moeilijk is. Je zal het misschien wat moeten oefenen.

Veel succes ermee

Auteur: Erik98

Varia

Scroll naar boven

Iedere maand brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied voor jou bijeen. Denk aan apps, soft- en hardware. Kortom: informatie over diverse computer en computer gerelateerde zaken.


Inhoudsopgave

HandBrake - Videobewerking op formaat

Uitleg: De zin en onzin van 4K-resolutie op je Android-toestel

Bestanden extern opslaan - welke schijf kies jij?

Bewaar je geheime bestanden veilig met AxCrypt

Gratis en goed: video monteren met Lightworks

Gratis apps om sneller te typen

Ontwikkelaars scannen inhoud van e-mails

Android Auto/Apple CarPlay beter dan standaard systeem

Helft smartphonebezitters heeft geen toegangscode

Wat doet beveiliging op je router?

Zo gebruik je de privémodus van je browser

MSI Pro 24X: Elegante all-in-one pc

Flickr: foto’s uploaden

Linux-distro's: welke moet je kiezen?

Locatie van de muis weergeven

Afstand meten met Google Earth 

LibreOffice 6.1 heeft frisse nieuwe iconen

Lijst toont 1200 Windows-games op Steam die 'volledig stabiel' draaien op Linux


HandBrake - Videobewerking op formaat

Als je regelmatig filmpjes naar een smartphone, tablet, gameconsole of smart-tv overzet, krijg je vroeg of laat te maken met een niet-afspeelbaar of veel te groot bestand. Apparaten ondersteunen namelijk allemaal verschillende containers en codecs. Lastig, maar dankzij HandBrake zet je filmpjes om naar een videoformaat dat wél werkt.

HandBrake is een kleinschalig programma waarmee je eenvoudig de eigenschappen van filmpjes aanpast. Naast de audio- en videocodec is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de framesnelheid en resolutie te wijzigen.


Uitleg: De zin en onzin van 4K-resolutie op je Android-toestel 

Nog niet veel Android-smartphones hebben een scherm met een 4k-resolutie, maar ze duiken wel op. Is zoveel pixels daadwerkelijk nuttig, of voornamelijk een marketingtruc?

De zin en onzin van 4k-resolutie op Android-smartphones

Android-smartphones met een 4k-scherm zijn er nog niet veel, toch zul je ze in de toekomst vaker tegenkomen. Eerder schreven we al dat beeldtechnologie hdr de stap heeft gemaakt van televisies naar smartphones en waarom dat nuttig is. Maar hoeveel zin heeft het eigenlijk dat de 4k-resolutie van grote televisies ook naar het kleine scherm in je hand komt?


Bestanden extern opslaan: welke schijf kies jij?  

Vandaag de dag heb je voor de pc of laptop volop keuze uit externe opslagdragers, zoals een losse harde schijf, usb-stick, geheugenkaart of misschien wel externe ssd. Welke schijf je het best kunt kiezen, is van verschillende factoren afhankelijk. Computer!Totaal loodst je door het keuzeproces!

Een externe opslagdrager is een prima oplossing voor het geval de interne schijf van jouw pc of laptop volloopt. Bovendien kun je er gemakkelijk back-ups op bewaren en bestanden onderweg meenemen. Vanwege het enorme aanbod van externe opslagdragers is de aanschaf niet bepaald een abc’tje. Heb jij moeite met kiezen en kun je wel wat hulp gebruiken? Hier moet je op letten.


Bewaar je geheime bestanden veilig met AxCrypt

Wedden dat er ook op jouw computer gegevens staan die je extra wilt beschermen tegen nieuwsgierige ogen? Met behulp van encryptiesoftware AxCrypt versleutel je de bestanden op je pc of op een externe gegevensdrager. Wie het wachtwoord niet kent, kan de inhoud niet zien en heeft zelfs geen idee om welke soort bestanden het gaat.

De reputatie van AxCrypt is geruststellend goed. Deze beveiligingssoftware is van oorsprong een Zweeds opensource-project dat sinds 2001 ieder jaar beter is geworden. Momenteel bestaat AxCrypt niet alleen voor macOS, Linux en Windows, er is ook een Android- en iOS-versie.


Gratis en goed: video monteren met Lightworks

Na maanden ontwikkeling is onlangs de finale versie van het videomontageprogramma Lightworks uitgebracht. Verscheidene Hollywood films zijn er al mee gemonteerd en nu kun jij er ook mee aan de slag. En het mooie is, je hoeft er niets voor te betalen!

We vallen maar direct met de deur in huis. Met de gratis versie van Lightworks kun je uitstekend een film monteren, maar je moet de eerste paar keer wel een lange adem hebben om vertrouwd te raken met het programma.


Gratis apps om sneller te typen

Voor een hoop mensen zal gelden dat ze behoorlijk veel tijd al typend aan een toetsenbord doorbrengen. Of dat nou is terwijl je e-mails beantwoordt of verslagen/notulen/scripties aan het uitwerken bent. Niks is dan vervolgens irritanter om hetzelfde woord vijf keer te moeten backspacen omdat je je blijft vertypen. Maar niet gevreesd! Wij hebben hier een lijstje voor je met gratis apps om sneller te typen!


Ontwikkelaars scannen inhoud van e-mails van Gmail-gebruikers

Gebruik je je Gmail- of Microsoft-account voor externe diensten, dan kan het zomaar zijn dat bedrijven meelezen met je e-mails. Ontwikkelaars van apps die samenwerken met onder andere Google's Gmail-programma krijgen toegang tot de inhoud van jouw mails.

In een uitgebreid onderzoek meldt The Wall Street Journal dat sommige online diensten die gebruikmaken van jouw inloggegevens van Gmail en Microsoft, de inhoud van e-mailberichten kunnen bekijken. De inhoud kan niet alleen bekeken worden door computers, maar ook door medewerkers van die bedrijven. De inhoud wordt gebruikt om nieuwe diensten aan te bieden, maar maken daarmee wel inbreuk op jouw privacy.


Android Auto/Apple CarPlay beter dan standaard systeem 

De meeste moderne auto’s komen (optioneel) met Android Auto en/of Apple CarPlay. Dit is een uitbreiding op het reeds bestaande infotainmentsysteem van een auto. Je hóeft er dus geen gebruik van te maken. Uit een recent onderzoek van de AAA (American Automobile Association) blijkt dat zowel Android Auto als Apple CarPlay veiliger zijn dan het standaard infotainmentsysteem van een autofabrikant.


Beveiliger Kaspersky: Helft smartphonebezitters heeft geen toegangscode

Ongeveer de helft van de smartphonebezitters heeft geen toegangscode ingesteld. Als het toestel ooit in verkeerde handen valt, kan een kwaadwillende meteen naar het hoofdscherm swipen en daar apps als internetbankieren, de mailbox en sociale media openen.

Beveiliger Kaspersky heeft een enquête onder bijna 8.500 mensen in dertien Europese landen, waaronder Nederland, en in de Verenigde Staten, Australië en Israël uitgevoerd. Iets meer dan 48 procent van alle ondervraagden heeft een code ingesteld.


Wat doet beveiliging op je router? 

Steeds meer beveiligingsbedrijven bieden routers aan met ingebouwde security. Niet zozeer om malware op je router zelf te voorkomen, maar om de apparatuur in je thuisnetwerk te beveiligen. We leggen het hoe, en waarom voor je uit.

Beveiliging van je thuisnetwerk verplaatst zich van je pc naar je meterkast. De oorzaak hiervan ligt vooral in het feit dat onze netwerken behoorlijk veranderd zijn. Waren dat eerst nog enkel Windows-pc’s en -laptops, die je stuk voor stuk met antivirus of internet security moe(s)t uitrusten. Nu is een netwerk opgebouwd uit een diversiteit aan apparaten: smartphones, tablets, een NAS, Chromebooks, Macbooks en wearables zoals een Fitbit, Samsung Gear of Apple Watch... Maar vergeet ook je verbonden huishoudelijke apparatuur niet.


Zo gebruik je de privémodus van je browser 

Anoniem surfen is lang niet zo makkelijk als het lijkt. Met VPN's en proxy's kom je een heel eind, maar het is wel wat rigoureus. Als je alleen wil verhullen welke sites je bezoekt, is de privémodus binnen je browser een goede oplossing. Hier leggen we je uit hoe je die modus gebruikt.

Alle bekende browsers hebben zo'n modus. Er zijn kleine verschillen, maar in de basis werken ze allemaal hetzelfde: ze zorgen ervoor dat jij je niet hoeft te bekommeren om je zoek- en browsegeschiedenis. Hoe gebruik je de privémodus, en wat doet het precies? En wat is het risico?


MSI Pro 24X: Elegante all-in-one pc 

De MSI Pro 24X; we zagen 'm al staan tijdens Computex afgelopen maand, maar nu kunnen we 'm ook zelf testen in alle rust. Is een all-in-one-computer eigenlijk nog steeds iets waar we op zitten te wachten?

All-in-ones zien we eigenlijk steeds minder, maar MSI durft het aan om een nieuw model uit te brengen. De Pro 24X is een elegant vormgegeven all-in-one met een 24 inch scherm, dat vrijwel randloos is.


Flickr: foto’s uploaden 

Als je benieuwd bent wat anderen van jouw foto’s vinden, kun je deze plaatsen op een digitaal platform, zoals Flickr. Dat hoeft niet per se openbaar te zijn, je kunt ook aangeven dat je je foto’s enkel wilt delen met een besloten groep, familie of vrienden bijvoorbeeld. Flickr is geschikt voor zowel de gevorderde fotograaf als de beginnende amateur.


Linux-distro's: welke moet je kiezen? 

Linux komt in zoveel verschillende smaken, dat je al snel niet meer weet waar je moet beginnen. Dat is zonde, want de kracht van Linux is juist dat het veel te bieden heeft voor ieder type gebruiker of pc. Of je nu een veilig systeem zoekt waar je rustig op durft te internetbankieren, een oude pc nieuw leven in wilt blazen of het meeste uit je krachtige hardware wilt halen, voor ieder scenario bestaat er een distro en wij helpen je daarmee op weg.

Als we het over Linux hebben, denken de meesten aan een besturingssysteem, zoals ook Windows dat is. Maar Linux is eigenlijk de naam van de kernel, het deel ‘onder de motorkap’ dat de communicatie met de hardware verzorgt en processen en bestanden beheert.


Locatie van de muis weergeven 

Regelmatig de muisaanwijzer kwijt? Met deze tip is de aanwijzer zo weer gevonden.

De muisaanwijzer is maar een kleine pijl op een groot scherm. Soms zorgt dat voor wat speurwerk naar de locatie van de muis. In Windows 10 is het echter mogelijk om de plek van de muis duidelijk te maken door op de Ctrl-toets te drukken.


Afstand meten met Google Earth 

Google Earth op Chrome en Android heeft een leuk nieuw snufje. De afstand tussen twee willekeurige punten is te meten.

De nieuwe functie heet 'Afstand meten'. Sinds deze week is hij onderaan het menu te vinden van Google Earth binnen Chrome en op Android-apparaten. Voor de iPhones en iPads komt de functie later beschikbaar. U kiest een startpunt en versleept een lijn naar het eindpunt. De exacte afstand tussen de twee locaties is direct te zien.


Gratis software: de beste freeware van augustus 

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.


LibreOffice 6.1 heeft frisse nieuwe iconen 

LibreOffice is een zeer goede gratis vervanger van Microsoft Office - en een afsplitsing van het OpenOffice-project. LibreOffice is het populairste gratis kantoorpakket op GratisSoftware.nl en wordt tegenwoordig meer gebruikt - en actiever ontwikkeld - dan OpenOffice.

LibreOffice 6.1 is vandaag uitgebracht door The Document Foundation in Berlijn. Deze uitgave van het populaire office-pakket heeft bij het openen een in het oog springende verbetering: een geheel nieuw fris iconenset. De werkbalken van LibreOffice hebben daarmee de grootste visuele vernieuwing in jaren gekregen.


Lijst toont 1200 Windows-games op Steam die 'volledig stabiel' draaien op Linux 

Een onofficiële lijst die bijhoudt hoe stabiel Windows-games op Linux draaien, vermeldt inmiddels meer dan 1200 games die 'volledig stabiel' zouden moeten zijn. De lijst kwam tot stand nadat Steam zijn Play-dienst als bèta introduceerde, waarmee meer games op Linux te spelen zijn.

De lijst, die wordt bijgehouden door Steam-gebruikers, wordt aangevuld door mensen die Windows-games op Linux testen en vervolgens hun bevindingen vastleggen via een formulier. Het is onduidelijk hoe nauwkeurig deze tests verlopen en hoe consistent de bevindingen zijn. Inmiddels zijn er meer dan 2500 games op de lijst te vinden, waarvan ongeveer 1200 de aanduiding 'volledig stabiel' hebben. Ongeveer 830 games zijn 'stabiel', wat bijvoorbeeld kan betekenen dat het geluid niet volledig werkt of dat controllerondersteuning ontbreekt. Er is ook een website die het bekijken van de lijst via een interface mogelijk maakt en de meest populaire games toont.

Auteur: CorVerm

Microsoft Varia

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte en lees de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden over Microsoft, Windows en Microsoft Office.


Inhoudsopgave

Vooruitblik Windows 10 herfstupdate

Installeren Windows-programma's onder Linux makkelijker dan ooit

Defender: de ingebouwde virusscanner in Windows 10

Geeft Microsoft nu al de brui aan Windows 7?

Zo werkt Tijdlijn van Windows 10 

8 tips voor Word die je nog niet kende

4 manieren om Windows 10 om te bouwen naar Windows 7

Sneller foto's overzetten met Your Phone-app voor Windows 10

Op het hoofdkantoor van Microsoft staat een orginele Macintosh van Apple

Gratis Windows 10 wallpapers downloaden en instellen

Pixelbook krijgt dual-boot met Windows en Chrome OS; andere Chromebooks volgen wellicht

DaaS Windows komt eraan, neem maar vast afscheid van welbekend Windows

Microsoft vraagt gebruikers oudere Windows 10-versies om te updaten 

Windows 95 is er vanaf nu als app voor je MacBook

Zo detecteer je misbruik van dat ongepatchte Windows 10-gat

 


Vooruitblik Windows 10 herfstupdate

De April 2018-update voor Windows 10 is net uit, maar Microsoft rust niet op zijn lauweren. Er wordt namelijk hard gewerkt aan de tweede grote update van dit jaar, onder de codenaam Redstone 5. In dit artikel houden we bij wat je kunt verwachten van deze herfstupdate.

Microsoft brengt ieder jaar twee grote updates uit voor Windows 10. In 2017 waren dat de Creators Update en Fall Creators Update, kortgeleden volgde de April 2018 Update. Hoe de aankomende update precies gaat heten, is nog even afwachten. Verwacht hem rond de herfstperiode. De update van vorig jaar kwam in oktober uit.


Installeren Windows-programma's onder Linux makkelijker dan ooit

Dankzij Winepak: Oude Wine in nieuwe pakken.

De dependancy-hell ligt alweer heel wat jaren achter ons en oplossingen als Snap, Flatpak en AppImage hebben ervoor gezorgd dat het installeren van Linux-applicaties makkelijker dan ooit is. Windows-applicaties krijgen nu dezelfde behandeling.

Het worstelen met Wine-configuratiebestanden of het stoeien met PlayOnLinux of CrossOver is verleden tijd, als het aan de makers van Winepak ligt. Door Flatpak (een package management- en applicatie virtualisatie-programma voor Linux) te combineren met Wine (een compatibiliteitslaag voor Windows-programma's) is het mogelijk kant en klare applicatiepakketten te maken die met een druk op de knop kunnen worden geïnstalleerd zonder te worstelen met verschillende configuratiebestanden of 3rd party-software.


Defender: de ingebouwde virusscanner in Windows 10

Microsoft levert Windows 10 standaard met een werkend antivirusprogramma: Windows Defender. Het pakket biedt voldoende bescherming tegen de gebruikelijke dreigingen van buitenaf. Defender doet zijn beschermende werk op de achtergrond: u zult er niet veel van merken.

Is Defender goed genoeg?

Windows Defender had in het verleden een matige reputatie. Maar het programma is inmiddels sterk verbeterd. Defender beschermt voldoende tegen de standaarddreigingen. Het is daarom niet noodzakelijk om een andere virusscanner te installeren. Toch kiezen sommige gebruikers voor een alternatief. Omdat dit betere bescherming biedt of omdat zo'n pakket meer opties heeft.


Geeft Microsoft nu al de brui aan Windows 7?

Het lijkt erop alsof het bedrijf spijt heeft van de ondersteuningsbelofte tot 2020

De Windows 7-maker gooit er met de pet naar qua updates, trekt zich terug met ondersteuning op officiële Microsoft-fora en de belofte om het plotse verdwijnen van ondersteuning op oudere machines op te lossen is stilletjes verdwenen.

Microsoft struikelt met support

Dat geloof ik graag, want ik zie al maanden dat mijn populairste artikelen gaan over manieren om Windows 7 nog legaal te verkrijgen. En waarom ook niet? Het is ook geen geheim dat veel mensen liever Windows 7 hebben dan zijn opvolgers (laten we het maar even niet meer hebben over Windows 8.x). De uitgebreide ondersteuning van Windows 7 loopt over anderhalf jaar af, in januari 2020.


Zo werkt Tijdlijn van Windows 10 

Microsoft heeft zijn functionaliteit Taakweergave dit jaar uitgebreid met een feature die de historie van geopende documenten bijhoudt, zodat je sneller verder kunt werken. Deze feature is extra nuttig als je bijvoorbeeld op een Windows-computer op het kantoor en een Windows-laptop thuis werkt.

De feature Tijdlijn, waar we onder meer in dit artikel uitgebreid op ingaan, verscheen in de eerste halfjaarlijkse Windows 10-update van 2018 en het is een uitbreiding van de taakweergave - een feature die openstaande applicaties weergeeft en andere virtuele bureaubladen weergeeft. De feature tijdlijn staat daar nu onder en geeft weer waar je de afgelopen 30 dagen mee bezig was, zodat je makkelijk je werk kunt hervatten.


8 tips voor Word die je nog niet kende 

Word is de misschien wel meestgebruikte applicatie op de computer. En toch gebruiken we volgens Microsoft maar tien procent van het programma. Dat we de overige negentig procent niet gebruiken komt vooral omdat we er geen weet van hebben. Hoog tijd dus voor 8 tips voor Word die je nog niet kende.


4 manieren om Windows 10 om te bouwen naar Windows 7 

Zo zorg je ervoor dat je nieuwe OS zich gedraagt als je oude(re) OS.

De ondersteuning van Windows 7 wordt steeds verder teruggeschroefd en mensen maken langzaam maar zeker de overstap naar Windows 10. Heb je geen zin om te wennen aan de nieuwe look and feel van dit nieuwe systeem. Met deze handelingen laat je de boel werken als Windows 7.


Sneller foto's overzetten met Your Phone-app voor Windows 10 

Foto's overzetten van je smartphone naar je pc? Dat moet nog eenvoudiger worden dan het al is, vindt Microsoft. Daarom werkt het bedrijf aan de Your Phone-app, die Insiders inmiddels kunnen testen.

Windows 10 werkt straks nauw samen met je mobieltje via de Your Phone-app voor Android. IOS moet later volgen. Een van de functies ervan is om afbeeldingen automatisch én draadloos te laten synchroniseren met een map op je pc. Je kunt op deze manier ook eenvoudig een foto van je telefoon in een Word-document op je computer importeren, simpelweg door de plaatjes van de Your Phone-app erheen te slepen.


Op het hoofdkantoor van Microsoft staat een orginele Macintosh van Apple 

Als je het technologienieuws al een tijdje volgt, dan zie je Microsoft en Apple waarschijnlijk als bittere rivalen.

Ver voordat Android het opnam tegen de iPhone en Facebook zich verweerde tegen Snapchat, was er de verbeten strijd tussen Mac-computers en Windows-pc’s.

Niet alleen hadden beide platforms een fanatieke schare fans, ook topmannen Steve Jobs en Bill Gates vlogen elkaar geregeld in de haren.


Gratis Windows 10 wallpapers downloaden en instellen 

Microsoft brengt regelmatig gratis achtergronden uit voor Windows 10, ook wel bekend als wallpapers. Deze worden in de Windows Store aangeboden als themapakketten. Hoe kun je ze downloaden en naar je hand zetten?

De Windows Store heeft een aparte sectie voor thema's. Die vind je het eenvoudigst door deze link te volgen. De meeste ervan zijn gratis. Grotendeels bestaan ze uit een set achtergronden, maar soms passen ze ook de geluiden in Windows 10 aan. Het installeren is zo eenvoudig als er eentje te kiezen en op Download de app te klikken. Druk daarna op Starten om het thema in te stellen.

Maar er is meer, lees het artikel.


Pixelbook krijgt dual-boot met Windows en Chrome OS; andere Chromebooks volgen wellicht 

Alhoewel Chromebooks de laatste jaren behoorlijk in populariteit zijn gestegen, zijn ze niet voor iedereen weggelegd; bepaalde toepassingen zijn immers niet op het Chrome OS te draaien. Google lijkt echter aan een oplossing daarvoor te werken onder codenaam 'Campfire', wat in feite een dualboot-systeem gaat worden met Windows 10.

Dat kwam een ontwikkelaar van XDA Developers op het spoor door nieuwe Chromium-code op GIT, wat hem aanspoorde een uitgebreid verhaal te schrijven over zijn ontdekking. Google verwijst hiernaar als 'Alt OS', maar inmiddels is al bevestigd dat daarmee Windows 10 bedoeld wordt. Aanvankelijk zal overigens alleen de zoekgigants eigen Pixelbook over deze dualboot-functionaliteit beschikken.


DaaS Windows komt eraan, neem maar vast afscheid van welbekend Windows 

Al meer dan 30 jaar beschouwen we pc's voornamelijk als Windows-machines die we bezitten en beheren. Maar dat zou binnenkort wel eens afgelopen kunnen zijn.

Al meer dan 30 jaar beschouwen we pc's voornamelijk als Windows-machines die we bezitten en beheren. Maar dat zou binnenkort wel eens afgelopen kunnen zijn.


Microsoft vraagt gebruikers oudere Windows 10-versies om te updaten 

Microsoft vraagt gebruikers van oudere Windows 10-versies om te updaten naar de laatste versie, omdat ze anders geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Bij het bezoeken van de Microsoft Store verschijnt er een melding om de pc of smartphone voor 9 oktober van dit jaar te updaten, zo melden Neowin en Windows Latest.

Op die datum stopt Microsoft namelijk de ondersteuning van de Windows 10 Creators Update en de Windows 10 Mobile Enterprise en Windows 10 Mobile Anniversary Update. Gebruikers van deze Windows 10-versies zullen dan geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Volgens AdDuplex heeft de Creators Update onder Windows 10-computers nog altijd een marktaandeel van 2,1 procent. Met meer dan 600 miljoen Windows 10-computers in omloop gaat het nog altijd om 12,6 miljoen machines.


Windows 95 is er vanaf nu als app voor je MacBook 

Voel je nog wel eens wat nostalgie naar die oude glorietijden van Windows 95? Dan heeft ontwikkelaar Felix Rieseberg iets moois voor je: een appversie van de Microsoft-software.

Windows 95 werd in de loop van augustus 1995 uitgebracht en was een aanzienlijke verbetering voor het besturingssysteem. Velen denken dan ook nog met plezier terug aan die tijd. Dat moet ook Slack-ontwikkelaar Rieseberg gedacht hebben, die nu voor de gein een appversie van het systeem heeft uitgebracht.


Zo detecteer je misbruik van dat ongepatchte Windows 10-gat 

Windows 10 heeft een nieuw zeroday-gat waar nog geen patch voor is. Als Microsoft geen noodpatch uitbrengt, hebben aanvallers tot Patch Tuesday (over twee weken) de tijd om dit gat te misbruiken.

Een gefrustreerde 'onderzoeker' gooide vorige week een Windows-zeroday op straat door een proof-of-concept van een exploit te tweeten en te publiceren op GitHub. Een CERT-analist bevestigde dat de exploiyt werkt op een volledig bijgewerkt 64-bit Windows 10-pc en CERT waarschuwde direct voor een kwetsbaarheid in Taakbeheer waarmee een aanvaller rechten kan escaleren.

Auteur: CorVerm

Apple varia

Scroll naar boven

In deze rubriek brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op het gebied van Apple-producten onder de aandacht.


Inhoudsopgave

Apple contracteert Oprah

Welke Macs draaien Apple's macOS Mojave?

AirPower komt in september

Zo werkt Wi-Fi op de Apple Watch

6 manieren om je iPhone met Linux te gebruiken

NPO Start-app voor Apple TV beschikbaar

Nieuw oplaaddoosje voor AirPods kan iPhone draadloos laden

Eindelijk! De App Store accepteert nu iDEAL

Switchen tussen een Android-telefoon en een iPhone

Apple komt in september met goedkopere MacBook, draadloze oplader en nieuwe iPad Pro's

IFA 2018: de belangrijkste aankondigingen voor Apple-fans


Apple contracteert Oprah

De afgelopen weken zijn we doodgegooid met nieuws over Apple Video. We hadden ons voorgenomen om even wat minder over Apple’s Netflix-concurrent te berichten, maar als Apple een wereldster als Oprah Winfrey in huis haalt, kunnen we natuurlijk niet anders.

Apple heeft een meerjarige content-deal met de Afro-Amerikaanse presentatrice. Samen zullen Winfrey en Apple naar eigen zeggen “originele programma’s maken die haar vermogen om doelgroepen over de hele wereld aan te spreken omarmen.” Oprah zal waarschijnlijk zowel voor als achter de camera een rol spelen.


Welke Macs draaien Apple's macOS Mojave?

Een aantal oude Macs kan niet upgraden naar macOS 10.14: een overzicht.

De nieuwe versie van het besturingssysteem van Apple komt aankomende herfst uit. Een aantal machines kan de upgrade niet aan. Hier een overzicht van de Macs die de upgrade krijgen.

Apple heeft een aantal Macs van de ondersteuningslijst van macOS Mojave geschrapt. Dit is nog niet officieel bekendgemaakt, maar ontwikkelaars hebben instructies ontvangen die overeenkomen met wat we zelf verwachten over de ondersteuning van macOS.


AirPower komt in september

Het meest mysterieuze Apple-product van de afgelopen tijd is ongetwijfeld AirPower. Apple kondigde de draadloze 3-in-1-lader samen met de iPhone 8 en iPhone X in september van 2017 aan en zei dat deze ergens in 2018 op de markt zou verschijnen. Tot nu toe is het echter stil.

Bloomberg-reporter Mark Gurman meldt nu op basis van interne bronnen dat het nu het september wordt. De lancering van AirPower is naar verluidt uitgesteld door hitteproblemen. De draadloze laadmat die een iPhone, Apple Watch en AirPods tegelijk kan laden, werd te warm.


Nieuw in watchOS 5: een mini-versie van Safari om je pols

In watchOS 5 heeft Apple iets opmerkelijks gedaan. Safari is beschikbaar op de Apple Watch en kan webpagina’s openen. Je kunt echter niet zomaar iedere website bezoeken. De webbrowser is namelijk beperkt tot de berichten-app, zodat je links in ontvangen iMessage-berichten kunt openen.

Voor serieus browsen is het scherm van de Apple Watch natuurlijk veel te klein, maar daarom past Apple een aantal slimme trucjes toe. Zo wordt de reader-weergave waar mogelijk automatisch geladen.


Zo werkt Wi-Fi op de Apple Watch

De Apple Watch kan internetten via Wi-Fi als er geen iPhone in de buurt is. Hoe werkt het, hoe maak je handmatig verbinding met een draadloos netwerk en hoe zit het met 2,4GHz en 5GHz Wi-Fi? Je leest het hier!


Wi-Fi op de Apple Watch gebruiken

De Apple Watch is sterk afhankelijk van de iPhone, maar Apple probeert het horloge wel steeds zelfstandiger te maken. In watchOS 5 gaat Apple daarin nog eens stap verder door je de mogelijkheid te geven om handmatig verbinding te maken met een draadloos netwerk.


6 manieren om je iPhone met Linux te gebruiken

Apple heeft geen iTunes voor Linux uitgebracht, maar met de tips uit dit artikel kun je toch je iPhone in combinatie met Linux gebruiken.

iPhone en Linux gaan prima samen 

Voor bezitters van een iPhone of iPad is iTunes een standaard manier om je muziek, films en andere data van je computer te synchroniseren. Je kunt iTunes downloaden voor macOS en Windows, maar niet voor Linux. De kans dat Apple ooit iTunes voor Linux gaat uitbrengen is niet zo groot.


NPO Start-app voor Apple TV beschikbaar 

Het heeft even mogen duren, maar de NPO Start-app is nu officieel beschikbaar op de Apple TV. De Publieke Omroep bevestigde al in 2017 tegenover OMT aan een app voor tvOS te werken. Nu is die eindelijk af en kun je de NPO Start-app vinden in de App Store van je Apple TV.

De app is beschikbaar voor de vierde generatie Apple TV uit 2015 en de Apple TV 4K uit 2017. Naast het terugkijken van programma’s kun je met de Apple TV-app ook live naar negen televisiekanalen kijken en alle radiokanalen van de NPO beluisteren. Daarbij krijg je visual radio, dus meer dan een stream met een stilstaand logo.


Nieuw oplaaddoosje voor AirPods kan iPhone draadloos laden 

Het laaddoosje dat Apple ontwikkelt om zijn AirPods geschikt te maken voor draadloze laadmat AirPower, zou als draadloze iPhone-oplader gebruikt kunnen worden. Dat zeggen ingewijden tegen Nikkei. Het nieuwe doosje zou nog dit jaar op de markt komen.

Het was al bekend dat Apple aan een nieuw doosje voor zijn draadloze AirPods-oordoppen werkt. Met dat doosje kunnen gebruikers de dopjes draadloos opladen met de AirPower-laadmat, die later dit jaar zou verschijnen.


Eindelijk! De App Store accepteert nu iDEAL 

Het is nu mogelijk om iDEAL als betaalmethode in de App Store te gebruiken. Apple heeft de mogelijkheid stilletjes toegevoegd en deze is nu actief. Op deze manier kun je nu ook apps, boeken en muziek kopen door je Nederlandse bankrekening te gebruiken.

Om precies te zijn kun je het saldo van je Apple ID direct via de App Store ophogen via iDEAL. Dat stelt je in staat om direct in de App Store af te rekenen. Zo heb je geen credit card, PayPal of iTunes-kaarten meer nodig.


Switchen tussen een Android-telefoon en een iPhone is simpel – Google-diensten zijn de sleutel

Trek je niks aan van alle spookverhalen: switchen tussen een iPhone en een Android-telefoon is helemaal niet ingewikkeld en ik kan het weten. Ik schrijf al vijf jaar over technologie en ben in die tijd zeker twaalf keer van telefoon gewisseld. En ik kan er altijd prima mee uit de voeten, of ik nu een iPhone gebruik of een Android-toestel.

Ik raak nooit contactgegevens kwijt en mijn agenda kan ik ook zonder problemen overzetten. Ik behoud zelfs mijn notities.


Apple komt in september met goedkopere MacBook, draadloze oplader en nieuwe iPad Pro's

Als we het Taiwanese DigiTimes mogen geloven gaat Apple volgende maand flink wat nieuwe producten introduceren. De website spreekt van onder andere een nieuwe, entry-level MacBook, drie nieuwe iPhones, een draadloze oplader en twee nieuwe iPad Pro's. 

Ten eerste de MacBook. Volgens DigiTimes zou deze nieuwe variant eigenlijk al eind vorig jaar op de planning gestaan hebben, maar moest het apparaat worden uitgesteld door Intels moeite met zijn 10nm-proces. De laptop zou nu herzien zijn om gebruik te maken van de Kaby Lake-R chips van het bedrijf. De MacBook zou ook betaalbaarder moeten zijn, maar toch wordt een prijs van 1200 Amerikaanse dollar genoemd. Dat is weliswaar 100 dollar goedkoper dan de huidige 12-inch MacBook, maar nog steeds duurder dan andere Macs.


IFA 2018: de belangrijkste aankondigingen voor Apple-fans 

Smart home en slimme mobiliteit staan dit jaar centraal tijdens de IFA 2018, de belangrijkste Europese techbeurs. Van 31 augustus tot 5 september kun je in Berlijn terecht om alle aankondigingen met eigen ogen te zien. iCulture is erbij en praat je bij over de belangrijkste producten voor Apple-fans.

Uiteraard is Apple zelf niet aanwezig op de beurs, maar er valt genoeg te bewonderen dat interessant is voor Apple-gebruikers. Op woensdag 29 augustus gaat de beurs open voor de media, vanaf vrijdag 31 augustus kan ook het gewone publiek er terecht. Belangrijke thema’s zijn smart home (o.a. Somfy, LG, Smartfrog, Miele, Krups) en slimme mobiliteit (Daimler). Er zullen veel producten met Google Assistant-ondersteuning te zien zijn, dankzij partners als JBL en Lenovo.

Auteur: CorVerm

Smartphone varia

Scroll naar boven

In de Smartphone-rubriek brengt de redactie het laatste nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van smartphones onder de aandacht. Veel van het "nieuws" dat we hier brengen berust op gelekte informatie en aannames. De tijd zal leren of hetgeen gelekt of aangenomen is ook de werkelijkheid blijkt te zijn.


Inhoudsopgave

 

HMD werkt aan Nokia-smartphone

De beste muziekstreamingdiensten

Dit zijn de 10 beste smartphones van 2018

Zo wordt je Android toestel een stuk sneller

Smartphone met negen camera's

Verkoop Samsung Galaxy S9 valt sterk tegen

Samsung Galaxy A6 - Middenklasser gaat de mist in

Apps en tips voor je smartphone-camera

iPhone snel opladen

Vijf iOS 12-functies die Android al had

Voor het eerst meer Huawei-smartphones dan iPhones verkocht

Apple had toch gelijk met de iPhone X en hoe

Samsung kondigt peperdure Galaxy Note 9 aan

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen

Toekomstige schermtechniek zorgt dat je iPhone-accu langer meegaat


HMD werkt aan Nokia-smartphone met vingerafdrukscanner achter oledscherm

Het Finse HMD zou werken aan een high-end Nokia-smartphone met een oledscherm waar een vingerafdrukscanner achter zit. De telefoon, die codenaam A1 Plus heeft, zou verder een Snapdragon 845-soc krijgen.

De Duitse website WinFuture zegt documenten te hebben ingezien over de ontwikkeling van de smartphone. Het zou gaan om het nieuwe vlaggenschip van HMD. Het huidige topmodel is de Nokia 8 Sirocco, die codenaam A1N heeft. Het nieuwe model met codenaam A1P is daar waarschijnlijk de opvolger van en de fabrikant zou hem Nokia 9 kunnen noemen.


Getest: de 3 beste muziekstreamingdiensten voor je Android

Spotify, Apple Music, Google Play Music, Tidal, Deezer en ga zo maar door. Er zijn heel veel diensten om muziek mee te streamen, maar welke is nou de beste? Android Planet heeft ze getest en weet het antwoord.

De beste muziekstreamingdiensten voor Android

Streamen is de toekomst van muziek luisteren. Niet langer prutsen met illegaal gedownloade mp3’tjes of cd’s, maar gewoon direct luisteren naar je favoriete artiest of album. Alhoewel Spotify inmiddels de populairste streamingdienst is, zijn er nog veel meer apps om uit te kiezen. We hebben de populairste diensten getest, en bespreken hun voor- en nadelen. Ook geven we aan waarom je de streamingdienst zou moeten overwegen.


Dit zijn de 10 beste smartphones van 2018 

In 2018 brengen de grootste smartphone-makers weer een voor een nieuwe telefoons uit, maar de modellen uit 2017 zijn nog steeds goed. Samsung heeft de Galaxy S9 en de Note 8, Apple de iPhone X en iPhone 8, en er zijn vlaggenschepen als de Huawei P20 Pro en de OnePlus 6. Wij zetten de beste smartphones van 2018 of die je nu kunt kopen voor je op een rij.

Dit artikel wordt geüpdatet naarmate we meer smartphones in handen krijgen. Check dus regelmatig de lijst!


Zo wordt je Android toestel een stuk sneller 

Bijna niks is vervelender dan een langzaam apparaat. Dat geldt voor computers, game consoles en zeker ook voor smartphones. Als je een Android toestel hebt, ken je waarschijnlijk wel een paar foefjes om je telefoon wat sneller te maken. Denk bijvoorbeeld aan onnodige apps deleten en niet te veel apps op je home scherm dumpen. Er zijn echter ook wat opties, die wat minder voor de hand liggen. Ze zijn namelijk ook verborgen onder de ontwikkelaars settings op je toestel. Dit is hoe je ze activeert.


Smartphone met negen camera's maakt 64-megapixelfoto's 

Cameramaker Light werkt aan een camerasysteem voor smartphones dat vijf tot negen lenzen gebruikt. Dit moet betere foto's in het donker met een resolutie tot 64 megapixels opleveren.

Door meerdere lenzen te gebruiken, maakt camerasysteem van Light ook foto's met een meer overtuigende scherptediepte, meldt The Washington Post dinsdag.

Light werkt nu aan prototypes die met vijf tot negen camera's aan de achterkant zijn uitgerust. Een prototype met negen camera's zou niet veel dikker zijn dan een iPhone X, die 7,7 millimeter dik is.


Verkoop Samsung Galaxy S9 valt sterk tegen 

Uit de nieuwste kwartaalcijfers van Samsung blijkt dat de Galaxy S9 minder vaak wordt verkocht dan gehoopt. Sterker, het zou de slechts verkopende Galaxy zijn sinds de S3 uit 2012.

Dat meldt onder andere persbureau Bloomberg op basis van Samsungs financiële rapport. Samsung verwacht 31 miljoen exemplaren te verkopen voordat het jaar om is. De Galaxy S7 blijft het populairste toestel van het merk, dat in 2016 50 miljoen keer werd verkocht.


Samsung Galaxy A6 - Middenklasser gaat de mist in 

De Galaxy A6 is de eerste middenklasse smartphone die Samsung dit jaar uitbrengt. Het 299 euro kostende toestel ondervindt felle concurrentie van goede toestellen van onder andere Motorola en Nokia. De vraag is dan ook: ben je beter uit met de Galaxy A6?

De Galaxy A6 heeft net als de meeste middenklasse smartphones een behuizing van metaal die er mooi uitziet en stevig aanvoelt. Alhoewel we het niet aanraden, verwachten we dat het toestel een valpartij zonder al teveel problemen overleeft.


Apps en tips voor je smartphone-camera 

Velen gebruiken hun smartphone vrijwel dagelijks om foto’s te maken, de kans is aanwezig dat je zelfs geen aparte camera meer hebt. Wil je echter góede foto’s maken met de camera in je smartphone? Dan ga je aan de slag met deze apps, accessoires en tips voor je smartphone-camera.

Heb je niet genoeg aan de tips in dit artikel? Neem dan eens een kijkje in de Zoom Academy. Daar geven onze collega's van Zoom.nl je talloze tips over fotografie. Een van de gratis cursussen die je kunt doen is... jawel, smartphonefotografie!


iPhone snel opladen 

Soms heb je haast en moet je je iPhone last-minute nog even gauw aan de lader leggen. Maar hoe kan je je toestel sneller opladen? Daar kom je achter in deze special. Wij hebben de 5 beste tips om je iPhone snel opladen voor je op een rijtje gezet!


Vijf iOS 12-functies die Android al had 

In september komt iOS 12 uit en het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad bevat een boel nieuwe functies. Heel origineel zijn ze echter niet allemaal, want er zijn een aantal iOS 12-functies die Android al lang had. Apple speelt bij deze vijf vernieuwingen leentjebuur bij Google.

Gegroepeerde notificaties zijn een van de allerbeste verbeteringen in iOS 12. In plaats van een notificatiescherm vol met meldingen van allerlei apps door elkaar heen, worden berichten nu per app gegroepeerd.


Voor het eerst meer Huawei-smartphones dan iPhones verkocht 

Samsung en Apple zijn al jarenlang de populairste smartphone-merken, maar het afgelopen kwartaal zijn er voor het eerst meer Huawei-telefoons dan iPhones verkocht. Daardoor zakt Apple in de wereldwijde ranglijst van de tweede naar de derde plaats.


Apple had toch gelijk met de iPhone X en hoe 

Nog voordat de iPhone X vorig jaar werd uitgebracht, was het al bekend dat het de duurste iPhone ooit zou gaan worden. De vraag was of mensen dat wel zouden accepteren en of het toestel wel verkocht zou worden. Was Apple nu eindelijk toch te ver gegaan? Nu zijn we een jaartje verder en is het antwoord duidelijk: ja mensen zijn bereid om rond de 1000 euro uit te geven aan een iPhone. De iPhone X is zelfs na zijn lancering Apple’s best verkopende toestel.


Samsung kondigt peperdure Galaxy Note 9 aan 

Samsung heeft 10 augustus de langverwachte Galaxy Note 9 aangekondigd. Door de snelle specificaties en de beste mobiele camera's van het moment, pakt het toestel alleen wel erg duur uit. Duurder nog dan de iPhone X, waar vorig jaar veel om te doen was.

De Samsung Galaxy Note 9 komt in twee uitvoeringen op de markt. Een standaard versie met 6 GB ram en 128 GB opslagruimte voor 999 euro, en een duurdere variant met 8 GB ram en 512 GB opslag voor maar liefst 1249 euro. Wie voor 23 augustus een bestelling plaatst en er voor kiest om een oude Samsung-telefoon of Galaxy Note in te leveren, krijgt respectievelijk 100 of 200 euro korting op het aankoopbedrag.


Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen 

Tegenwoordig is het een must geworden om altijd je smartphone bij je hebben. Het lijkt echter alsof de dingen steeds breekbaarder worden met hun steeds dunner wordende behuizing en glazen achterkant. Als je echter houdt van wilde avonturen in de woestijn of van survivallen in het bos, heb je toch iets stevigers nodig dat eigenlijk gewoon niet stuk kan. Onlangs heeft de Chinese smartphonemaker Doogee iets uitgebracht dat daar behoorlijk dicht bij in de buurt komt: de Doogee S55.


Toekomstige schermtechniek zorgt dat je iPhone-accu langer meegaat 

Apple zou overwegen om de accuduur van iPhones te verbeteren door over te stappen naar een nieuwe schermtechnologie. Door LTPO te gebruiken kost het minder energie om het scherm te updaten.

Toekomstige iPhones en Apple Watches zouden wel eens kunnen overstappen naar de energiezuinige LTPO-schermtechnologie. Nu gebruikt Apple nog de low-temperature polysilicon thin-film transistor (LTPS TFT) voor de OLED-schermen in de Apple Watch en iPhone X. Dat blijkt uit een onderzoeksnotitie van IHS Markit. Medewerker David Hsieh vermoedt dat Apple in plaats daarvan kijkt naar achterplaten van low-temperature polycrystalline oxide (LTPO). Hij legt ook uit hoe pixels in- en uitgeschakeld kunnen worden. Bij OLED-schermen is het mogelijk om dit per pixel re regelen.

Auteur: CorVerm

Phishing en malware waarschuwingen

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/

ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Politie waarschuwt voor 28 malafide websites

Valse factuur in omloop! Betaal niets!

Wees alert op vals briefgeld!

Laat je niet misleiden door e-mailadres afzender phishingmail 'ING'

 

Auteur: CorVerm

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.