Iedere maand brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied voor jou bijeen. Denk aan apps, soft- en hardware. Kortom: informatie over diverse computer en computer gerelateerde zaken.
HandBrake - Videobewerking op formaat
Als je regelmatig filmpjes naar een smartphone, tablet, gameconsole of smart-tv overzet, krijg je vroeg of laat te maken met een niet-afspeelbaar of veel te groot bestand. Apparaten ondersteunen namelijk allemaal verschillende containers en codecs. Lastig, maar dankzij HandBrake zet je filmpjes om naar een videoformaat dat wél werkt.
HandBrake is een kleinschalig programma waarmee je eenvoudig de eigenschappen van filmpjes aanpast. Naast de audio- en videocodec is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de framesnelheid en resolutie te wijzigen.
Uitleg: De zin en onzin van 4K-resolutie op je Android-toestel
Nog niet veel Android-smartphones hebben een scherm met een 4k-resolutie, maar ze duiken wel op. Is zoveel pixels daadwerkelijk nuttig, of voornamelijk een marketingtruc?
De zin en onzin van 4k-resolutie op Android-smartphones
Android-smartphones met een 4k-scherm zijn er nog niet veel, toch zul je ze in de toekomst vaker tegenkomen. Eerder schreven we al dat beeldtechnologie hdr de stap heeft gemaakt van televisies naar smartphones en waarom dat nuttig is. Maar hoeveel zin heeft het eigenlijk dat de 4k-resolutie van grote televisies ook naar het kleine scherm in je hand komt?
Bestanden extern opslaan: welke schijf kies jij?
Vandaag de dag heb je voor de pc of laptop volop keuze uit externe opslagdragers, zoals een losse harde schijf, usb-stick, geheugenkaart of misschien wel externe ssd. Welke schijf je het best kunt kiezen, is van verschillende factoren afhankelijk. Computer!Totaal loodst je door het keuzeproces!
Een externe opslagdrager is een prima oplossing voor het geval de interne schijf van jouw pc of laptop volloopt. Bovendien kun je er gemakkelijk back-ups op bewaren en bestanden onderweg meenemen. Vanwege het enorme aanbod van externe opslagdragers is de aanschaf niet bepaald een abc’tje. Heb jij moeite met kiezen en kun je wel wat hulp gebruiken? Hier moet je op letten.
Bewaar je geheime bestanden veilig met AxCrypt
Wedden dat er ook op jouw computer gegevens staan die je extra wilt beschermen tegen nieuwsgierige ogen? Met behulp van encryptiesoftware AxCrypt versleutel je de bestanden op je pc of op een externe gegevensdrager. Wie het wachtwoord niet kent, kan de inhoud niet zien en heeft zelfs geen idee om welke soort bestanden het gaat.
De reputatie van AxCrypt is geruststellend goed. Deze beveiligingssoftware is van oorsprong een Zweeds opensource-project dat sinds 2001 ieder jaar beter is geworden. Momenteel bestaat AxCrypt niet alleen voor macOS, Linux en Windows, er is ook een Android- en iOS-versie.
Gratis en goed: video monteren met Lightworks
Na maanden ontwikkeling is onlangs de finale versie van het videomontageprogramma Lightworks uitgebracht. Verscheidene Hollywood films zijn er al mee gemonteerd en nu kun jij er ook mee aan de slag. En het mooie is, je hoeft er niets voor te betalen!
We vallen maar direct met de deur in huis. Met de gratis versie van Lightworks kun je uitstekend een film monteren, maar je moet de eerste paar keer wel een lange adem hebben om vertrouwd te raken met het programma.
Gratis apps om sneller te typen
Voor een hoop mensen zal gelden dat ze behoorlijk veel tijd al typend aan een toetsenbord doorbrengen. Of dat nou is terwijl je e-mails beantwoordt of verslagen/notulen/scripties aan het uitwerken bent. Niks is dan vervolgens irritanter om hetzelfde woord vijf keer te moeten backspacen omdat je je blijft vertypen. Maar niet gevreesd! Wij hebben hier een lijstje voor je met gratis apps om sneller te typen!
Ontwikkelaars scannen inhoud van e-mails van Gmail-gebruikers
Gebruik je je Gmail- of Microsoft-account voor externe diensten, dan kan het zomaar zijn dat bedrijven meelezen met je e-mails. Ontwikkelaars van apps die samenwerken met onder andere Google's Gmail-programma krijgen toegang tot de inhoud van jouw mails.
In een uitgebreid onderzoek meldt The Wall Street Journal dat sommige online diensten die gebruikmaken van jouw inloggegevens van Gmail en Microsoft, de inhoud van e-mailberichten kunnen bekijken. De inhoud kan niet alleen bekeken worden door computers, maar ook door medewerkers van die bedrijven. De inhoud wordt gebruikt om nieuwe diensten aan te bieden, maar maken daarmee wel inbreuk op jouw privacy.
Android Auto/Apple CarPlay beter dan standaard systeem
De meeste moderne auto’s komen (optioneel) met Android Auto en/of Apple CarPlay. Dit is een uitbreiding op het reeds bestaande infotainmentsysteem van een auto. Je hóeft er dus geen gebruik van te maken. Uit een recent onderzoek van de AAA (American Automobile Association) blijkt dat zowel Android Auto als Apple CarPlay veiliger zijn dan het standaard infotainmentsysteem van een autofabrikant.
Beveiliger Kaspersky: Helft smartphonebezitters heeft geen toegangscode
Ongeveer de helft van de smartphonebezitters heeft geen toegangscode ingesteld. Als het toestel ooit in verkeerde handen valt, kan een kwaadwillende meteen naar het hoofdscherm swipen en daar apps als internetbankieren, de mailbox en sociale media openen.
Beveiliger Kaspersky heeft een enquête onder bijna 8.500 mensen in dertien Europese landen, waaronder Nederland, en in de Verenigde Staten, Australië en Israël uitgevoerd. Iets meer dan 48 procent van alle ondervraagden heeft een code ingesteld.
Wat doet beveiliging op je router?
Steeds meer beveiligingsbedrijven bieden routers aan met ingebouwde security. Niet zozeer om malware op je router zelf te voorkomen, maar om de apparatuur in je thuisnetwerk te beveiligen. We leggen het hoe, en waarom voor je uit.
Beveiliging van je thuisnetwerk verplaatst zich van je pc naar je meterkast. De oorzaak hiervan ligt vooral in het feit dat onze netwerken behoorlijk veranderd zijn. Waren dat eerst nog enkel Windows-pc’s en -laptops, die je stuk voor stuk met antivirus of internet security moe(s)t uitrusten. Nu is een netwerk opgebouwd uit een diversiteit aan apparaten: smartphones, tablets, een NAS, Chromebooks, Macbooks en wearables zoals een Fitbit, Samsung Gear of Apple Watch... Maar vergeet ook je verbonden huishoudelijke apparatuur niet.
Zo gebruik je de privémodus van je browser
Anoniem surfen is lang niet zo makkelijk als het lijkt. Met VPN's en proxy's kom je een heel eind, maar het is wel wat rigoureus. Als je alleen wil verhullen welke sites je bezoekt, is de privémodus binnen je browser een goede oplossing. Hier leggen we je uit hoe je die modus gebruikt.
Alle bekende browsers hebben zo'n modus. Er zijn kleine verschillen, maar in de basis werken ze allemaal hetzelfde: ze zorgen ervoor dat jij je niet hoeft te bekommeren om je zoek- en browsegeschiedenis. Hoe gebruik je de privémodus, en wat doet het precies? En wat is het risico?
MSI Pro 24X: Elegante all-in-one pc
De MSI Pro 24X; we zagen 'm al staan tijdens Computex afgelopen maand, maar nu kunnen we 'm ook zelf testen in alle rust. Is een all-in-one-computer eigenlijk nog steeds iets waar we op zitten te wachten?
All-in-ones zien we eigenlijk steeds minder, maar MSI durft het aan om een nieuw model uit te brengen. De Pro 24X is een elegant vormgegeven all-in-one met een 24 inch scherm, dat vrijwel randloos is.
Flickr: foto’s uploaden
Als je benieuwd bent wat anderen van jouw foto’s vinden, kun je deze plaatsen op een digitaal platform, zoals Flickr. Dat hoeft niet per se openbaar te zijn, je kunt ook aangeven dat je je foto’s enkel wilt delen met een besloten groep, familie of vrienden bijvoorbeeld. Flickr is geschikt voor zowel de gevorderde fotograaf als de beginnende amateur.
Linux-distro's: welke moet je kiezen?
Linux komt in zoveel verschillende smaken, dat je al snel niet meer weet waar je moet beginnen. Dat is zonde, want de kracht van Linux is juist dat het veel te bieden heeft voor ieder type gebruiker of pc. Of je nu een veilig systeem zoekt waar je rustig op durft te internetbankieren, een oude pc nieuw leven in wilt blazen of het meeste uit je krachtige hardware wilt halen, voor ieder scenario bestaat er een distro en wij helpen je daarmee op weg.
Als we het over Linux hebben, denken de meesten aan een besturingssysteem, zoals ook Windows dat is. Maar Linux is eigenlijk de naam van de kernel, het deel ‘onder de motorkap’ dat de communicatie met de hardware verzorgt en processen en bestanden beheert.
Locatie van de muis weergeven
Regelmatig de muisaanwijzer kwijt? Met deze tip is de aanwijzer zo weer gevonden.
De muisaanwijzer is maar een kleine pijl op een groot scherm. Soms zorgt dat voor wat speurwerk naar de locatie van de muis. In Windows 10 is het echter mogelijk om de plek van de muis duidelijk te maken door op de Ctrl-toets te drukken.
Afstand meten met Google Earth
Google Earth op Chrome en Android heeft een leuk nieuw snufje. De afstand tussen twee willekeurige punten is te meten.
De nieuwe functie heet 'Afstand meten'. Sinds deze week is hij onderaan het menu te vinden van Google Earth binnen Chrome en op Android-apparaten. Voor de iPhones en iPads komt de functie later beschikbaar. U kiest een startpunt en versleept een lijn naar het eindpunt. De exacte afstand tussen de twee locaties is direct te zien.
Gratis software: de beste freeware van augustus
Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.
LibreOffice 6.1 heeft frisse nieuwe iconen
LibreOffice is een zeer goede gratis vervanger van Microsoft Office - en een afsplitsing van het OpenOffice-project. LibreOffice is het populairste gratis kantoorpakket op GratisSoftware.nl en wordt tegenwoordig meer gebruikt - en actiever ontwikkeld - dan OpenOffice.
LibreOffice 6.1 is vandaag uitgebracht door The Document Foundation in Berlijn. Deze uitgave van het populaire office-pakket heeft bij het openen een in het oog springende verbetering: een geheel nieuw fris iconenset. De werkbalken van LibreOffice hebben daarmee de grootste visuele vernieuwing in jaren gekregen.
Lijst toont 1200 Windows-games op Steam die 'volledig stabiel' draaien op Linux
Een onofficiële lijst die bijhoudt hoe stabiel Windows-games op Linux draaien, vermeldt inmiddels meer dan 1200 games die 'volledig stabiel' zouden moeten zijn. De lijst kwam tot stand nadat Steam zijn Play-dienst als bèta introduceerde, waarmee meer games op Linux te spelen zijn.
De lijst, die wordt bijgehouden door Steam-gebruikers, wordt aangevuld door mensen die Windows-games op Linux testen en vervolgens hun bevindingen vastleggen via een formulier. Het is onduidelijk hoe nauwkeurig deze tests verlopen en hoe consistent de bevindingen zijn. Inmiddels zijn er meer dan 2500 games op de lijst te vinden, waarvan ongeveer 1200 de aanduiding 'volledig stabiel' hebben. Ongeveer 830 games zijn 'stabiel', wat bijvoorbeeld kan betekenen dat het geluid niet volledig werkt of dat controllerondersteuning ontbreekt. Er is ook een website die het bekijken van de lijst via een interface mogelijk maakt en de meest populaire games toont.
Auteur: CorVerm