Helpmij magazine

Juni 2018

Voorwoord

Scroll naar boven

Het is alweer juni, het wordt langzaam tijd om de koffers van zolder te gaan halen. De redactie gaat, vanzelfsprekend met enige tegenzin, ook vakantie vieren. Het volgende Helpmij Magazine verschijnt 2 september.

Op zaterdag was de Helpmijdag die wederom werd afgesloten met een heerlijke bbq. Niks "schijf van vijf", even niet letten op de calorieën, volgende dag gewoon een blaadje sla meer eten om alles weer in balans te brengen. Een gezellige dag. Erik98 had veel belangstellenden tijdens zijn "live demo", onder andere van de nieuwste versie van GIMP. Ook een dag met leuke ontmoetingen, bijvoorbeeld: "is de persoon die mij zo goed geholpen heeft met mijn excel probleem toevallig hier?" Even kijken; "jawel, daar staat hij, de derde van links in dat groepje!" Heel leuk. Ook daarvoor is de Helpmijdag bedoeld!

Spijtig was het nieuws dat wij ontvingen van onze hoofdbeheerder (en tevens zeer gerespecteerd bestuurslid) "Held", dat hij zijn taken, door omstandigheden, per direct neerlegt. Vijftien jaar lang, weer en wind trotserend tijdens nachtelijke ritten naar ons datacentrum, heeft hij (met zijn team), Helpmij.nl in de lucht gehouden, met een compleet verwaarloosbare downtime. Ook had hij de hand in de talloze vernieuwingen en verbeteringen van ons forum. Een geweldige inzet waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn.

Helpmij.nl is op zoek naar vrijwilligers om het beheerteam te versterken. Heb je wat tijd over en ervaring in webdevelopment, programmeren of andere beheertaken, dan zouden wij je graag willen ontmoeten. Even een berichtje aan bestuur@helpmij.nl en wij nemen meteen contact op.

Wij hebben, naast de vaste rubrieken Varia, Microsoft- , Smartphone- en Apple nieuws, ook deze maand weer een aantal interessante artikelen en een cursus voor onze gewaardeerde lezers in elkaar gezet.

De redactie wenst iedereen een erg plezierige vakantie!

Veel leesplezier!

 

 

Auteur: ErpCity

DDOS attack. Wat is dat eigenlijk?

Scroll naar boven

Een DDOS aanval was nog maar een paar jaar geleden een volkomen onbekend begrip voor veel mensen. De laatste tijd valt de term steeds vaker en ondertussen weten we dat er dan een internetdienst plat ligt. Over het algemeen valt dit ons het meest op wanneer het internetbankieren weer eens niet lukt. Er wordt veel over geschreven en gesproken en toch blijken veel mensen niet te weten wat een DDOS aanval nu precies is. Dit leek me een goede reden om een poging te wagen om uit te leggen waar het nu om draait bij een dergelijke digitale aanval.

Pesten

DDOS attack staat voor Distributed Denial Of Service aanval. Bij een DDOS aanval probeert de aanvaller de werking van een server van een bepaalde dienst (in ons voorbeeld; internetbankieren) te verstoren door er heel veel contact-verzoeken naar toe sturen. De bedoeling daarvan is dat de server overbelast raakt en vervolgens niet meer reageert op de inlogverzoeken van de normale gebruikers. Resultaat; de server gaat plat en de dienst ligt eruit. Daar blijft het dan ook bij. Er worden geen gebruikersgegevens buit gemaakt bij een DDOS aanval.. Het is uiteindelijk niets ander dan een vervelende manier van digitaal pesten. Niets meer en niets minder. Dit “pesten” kan overigens best grote gevolgen hebben voor de slachtoffers. De laatste tijd worden banken zo vaak getroffen door een aanval dat de klanten het vertrouwen kwijt raken in de betreffende bank en daarom aan overstappen gaan denken. De grote banken worden vaker getroffen dan de wat kleinere, maar elke dienst die gebruikt maakt van een server die met internet is verbonden kan worden getroffen door een DDOS aanval. Dat betekent dus dat iedere bank het slachtoffer kan zijn.

Normaal

Om de werking van een DDOS aanval nader te bekijken, gaan we kort in op de normale situatie. We pakken daarvoor een infographic van de ING erbij:

Links zie je hoe een gezellig groepje groene klanten ongehinderd kunnen inloggen om hun dagelijkse banktaken te kunnen verrichten. De server doet het eigenlijke werk en de Firewall draagt er zorg voor dat er geen oneigenlijk verkeer de server kan bereiken. Belangrijk, want we willen dat niemand met zijn digitale vingers aan ons eveneens digitale geld kan zitten. De Firewall heeft dus een belangrijke taak. De IT-afdelingen van de verschillende banken zorgen er daarom dan ook voor dat deze verdedigingsmuur goed op zijn taak berekend is.

Overbelasting

Om de Firewall goed zijn werk te laten doen is er bandbreedte en veel rekenkracht nodig. Dit is een keerzijde van de medaille die de DDOS aanvaller misbruiken kan zoals we zien in de middelste afbeelding. De aanvaller stuurt ontelbaar veel valse verzoeken aan de server en op het moment dat de Firewall al deze verzoeken niet allemaal apart meer kan behandelen, gaat hij alle verzoeken weigeren met als resultaat dat de dienst niet meer bereikbaar is. De klanten worden nu groen van ergernis als ze, in de rij voor een drukke kassa, net hun saldo nog even snel van de spaar- naar de lopende rekening moeten overschrijven, omdat de boodschappen toch weer duurder uit vielen dan gedacht. Dit lukt nu niet en de rij achter de goedwillende klant begint te morren. Er zit dan niets anders op dan uit te rij te stappen en afwachten tot de internetpesters stoppen met hun vervelende gesar en je internetbank je weer toegang geeft tot jouw eigen geld.

Tip; soms weet je niet wat er aan de hand is wanneer een bepaalde dienst niet werkt op je computer of telefoon. Om te voorkomen dat je er zelf onnodig tijd in steekt, kun je op allestoringen.nl checken of het een probleem is van de dienst zelf. Het enige wat je dan nog kunt doen, is afwachten tot het probleem is opgelost. Allestoringen.nl vind je als app en als website (zie de link onderaan dit artikel).

Machteloos?

In het meest rechtse plaatje zie je dat de bank dit probeert op te lossen door een extra Firewall in te stellen, die in ieder geval deels nog in gebruik blijft. Waarom nu zo’n lapmiddel? Kan de aanval niet gewoon worden afgeslagen? Voor het antwoord hierop is het goed om te beseffen dat Internetdiensten geen enkele mogelijkheid hebben om het aantal verzoeken te beperken dat de Firewall bereikt. De bandbreedte kan worden vergroot en de server kan sneller worden gemaakt, maar de intensiteit van de aanval kan door de aanvaller net zo eenvoudig worden vergroot. Hierdoor is er een digitale wapenwedloop ontstaan die nog lang niet teneinde is.

Krachten bundelen

Banken en andere diensten hebben veelal flink geïnvesteerd in hun apparatuur om dit soort ongemakken zoveel mogelijk te beperken. Daar kun je echt niet tegenop met je laptopje vanaf een donker zolderkamertje. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, zetten de aanvallers een andere criminele praktijk in; de inzet van een botnet. Dit is een groep computers van willekeurige gebruikers die ooit gehackt zijn en waarop software is geïnstalleerd waarmee de aanvaller de controle overneemt van de gehackte PC’s. De aanvaller bundelt de rekenkracht en de bandbreedte van de computers om een gecombineerde aanval uit te voeren. Deze gecoördineerd uitgevoerde aanval kan dan alsnog de versterkte server van de internetdienst overwinnen. Wanneer er een botnet wordt ingezet spreek je van een DDOS aanval: een Distributed Denial Of Service attack. Distributed betekent hier dat de aanval verdeeld wordt over meerdere (gekaapte) computers. De aanval kan ook door een groep aanvallers uitgevoerd worden. De eerste D wordt dan weggelaten; men spreekt dan van een DOS aanval. De hackersgroep Anonymous heeft wel dergelijke aanvallen uitgevoerd.

Tip; een besmetting met malware kan iedereen overkomen en ook jouw PC kan onderdeel uitmaken van een botnet. Een besmetting kun je soms merken doordat de PC trager gaat werken en je met browsen onverwachte sites ziet. Of de PC daadwerkelijk besmet is en wat je eraan doet, lees je onder meer op de site van Computer Totaal!. Volg daarvoor de link onderaan dit artikel.

Moeilijk?

Is het nu moeilijk om een aanval op te zetten? Helaas niet. Wanneer je bekend bent met het criminele, duistere deel van het internet, dat beeldend dan ook het Darkweb heet, kun je zo’n aanval gewoon kopen. Voor nog geen 10 euro kun je al je eigen DDOS aanval opzetten. Let op; dit is beslist géén oproep om dat ook te doen!

Software

De software die je voor een aanval nodig hebt, is overal te vinden. Vaak slecht geprogrammeerd, maar wel in staat om de gevraagde taak uit te voeren. Deze software is in feite vaak omgebouwde software die ooit is ontwikkeld om een stresstest uit te voeren op een server, om te onderzoeken of deze op zijn taak berekend is. De server gaat bij een DDOS aanval dus in feite onderuit door de test sterk te overdrijven. Er zijn verschillende methodes om de server over te belasten. Het resultaat is steeds hetzelfde; de server wordt trager en reageert uiteindelijk niet meer.

Gevaarlijk?

Is een DDOS aanval nu gevaarlijk? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. In eerst instantie is de aanval niet gevaarlijk. Er worden geen gegevens gestolen en als de aanval over is, kan de aangevallen dienst gewoon weer zijn werk doen. Een DDOS aanval wordt echter ook wel ingezet als afleidingsmanoeuvre. Het IT-personeel richt zijn aandacht op het weer online krijgen van de server. Aanvallers kunnen van deze verwarring gebruik trachten te maken om in te breken in de server om dan via deze omweg alsnog bij de gegevens van de gebruikers te komen. Zover mij bekend is dit bij het bankwezen nog nooit gelukt.

Het wordt ook een ander verhaal als er vaak langdurige aanvallen worden gelanceerd. Dit kan dan ontregelend werken in het betalingsverkeer. In het hypothetische geval dat er heel grootscheepse aanvallen zouden worden opgezet, kan het internet zodanig worden verstoord dat het onbruikbaar wordt. Als een dergelijk probleem langer zou bestaan, werkt dat ontwrichtend voor onze samenleving, omdat watervoorziening, energie-opwekking en voedseldistributie in theorie in gevaar kunnen komen. Gelukkig wordt hier rekening mee gehouden en worden er allerlei tegenmaatregelen genomen. Zo staan de twee kerncentrales in Nederland helemaal los van het internet. Het is en blijft echter een wedloop tussen de aanvallers en verdedigers. Er zijn speciale diensten in het leven geroepen die tot doel hebben om de cybercriminaliteit te bestrijden. In Nederland is dat het Nationaal CyberCrime Centrum. Als land is Nederland maar een kleine speler in dit spel. Door de krachten te bundelen kan er meer bereikt worden. Hiervoor is er in Europees verband een digitale politie opgericht; The European CyberCrime Centre. Gelukkig begint het bij de verschillende overheden steeds meer door te dringen hoe belangrijk het is om internetcriminaliteit te bestrijden.

Ten slotte

In dit artikel heb je kunnen lezen dat een DDOS aanval een manier is om een internetdienst plat te leggen door onder meer gebruik te maken van een botnet. De gevolgen van een aanval zijn irritant, maar leveren in beginsel geen gevaar op. Wel is er sprake van een wedloop en het is daarom zaak om de aanvallers voor te blijven.

Volg de link voor informatie bij dit artikel over de volgende onderwerpen:

DDOS Attack
Wat is een botnet
Web server
Firewall
Anonymous groep
Nationaal CyberCrime Centrum
European CyberCrime Centre
Hoe weet ik of mijn PC besmet is? (Computer Totaal!)
Allestoringen.nl

De gebruikte afbeelding zijn deels bewerkt en afkomstig van Wikimedia en Pixelbay

Auteur: leofact

GIMP 2.10 nieuwtjes

Scroll naar boven

Waarschuwing

GIMP 2.10 is erg nieuw. Boordevol mooie dingen. Het aantal veranderingen is enorm. Je kan rustig zeggen dat het ergens een totaal ander programma betreft. Werk je serieus met GIMP? Hou het dan beter bij de oude 2.8. Speel met de 2.10. Dat doe ik ook met heel veel plezier. Maar hou die twee voorlopig beter uit elkaar, zou ik zeggen.

Leuk

Nu ik werk aan de vertaling van GIMP 2.10 kom ik allerlei leuks tegen. Dat is voor mij het plezier in dit werk. Wie ben ik om dat voor me te houden? Dus hierbij wat hapsnap ervaringen. De eerste is een erg handig venster om te zien hoeveel beslag GIMP op je computer legt. Aan de vertaling wordt nog hard gewerkt, dus je komt aardig wat Engels tegen.

Het bronnenvenster

Ga naar Venster > Dokbare vensters > Dashboard. Dat venster is behoorlijk aan te passen. Ga maar op onderzoek uit!

Hoogst handig als je computer nog geen i7 processor heeft met 64 GB geheugen. GIMP, de kampioen voor de gewone computer! Dit venster is dokbaar en dus bijvoorbeeld naast het lagenvenster in het paneel te zetten. Die draait nog zonder enig hikken op mijn Dell Inspiron Mini met een Atom processortje en 1 GB geheugen.
Hoe je dat dokken van zo'n venster doet stond al in de allereerste aflevering (Bijsnijden) van deze cursus in de (toen nog) nieuwsbrief van oktober 2014.

De tijd vliegt ...

Paste in Place

Het Bewerken menu bevat een nieuwe optie: Paste in Place oftewel Plakken in positie. Je selecteert iets en kopieert dat dan. Als je het dan "plakt in positie" komt het op exact dezelfde plek terecht. Deze functie is toegevoegd op verzoek van een gebruiker!

Het Onscherp Masker

Het Onscherp Masker vindt je in Filters > Enhance > Unsharp Mask. Bij de oude had je als bovenste standaard waarde 5 en de tweede was dan 0,5. Daar maakte je voor een lichte verscherping 3,5 en 0,35 van. Dat is nu anders. Dat hele filter is helemaal op de schop gegaan.

Speel er mee en hou je vast aan de regel "een beetje is al gauw goed genoeg" Leuk is dat je het resultaat (het voorbeeld) op volle grootte kan zien én je hebt nog een splitview optie ook. Het voorbeeldvenster kan gedeeld worden. Dan zie je links het voorbeeld ( het effect) en rechts het origineel. Schitterend!!

Dat voorbeeldvenster met splitview kom je door heel GIMP heen tegen.

 

2.10.2

Inmiddels is er een nieuwe versie uit, GIMP 2.10.2. Daarin zijn tal van bugs (fouten) aangepakt. Voor de Windows gebruikers is de integratie met Rawtherapee nog niet voor elkaar. Met Darktable gaat het bewerken van RAW bestanden echter probleemloos en daarin zit heel erg veel moois.  Ik hou van eenvoud, maar als je in Darktable kiest voor de module met basis opdrachten heb je dat ook voor elkaar.

Naarmate

Naarmate GIMP 2.10 verder wordt gladgestreken ga ik verder in op deze prachtige nieuwe uitgave. De Nederlandse vertaling zijn we aan het afronden. Mijn goede vriend Paul Matthijsse heeft een geweldige inzet geleverd en hij zorgt ook voor de laatste fase. Voor mijzelf was het vooral uiterst interessant, maar dergelijke projecten kan ik voor de toekomst beter vergeten. Jammer, maar het is niet anders. Die tijd is voorbij.

 

Auteur: Erik98

Afbeeldingen in LibreOffice

Scroll naar boven

MS Office heeft de clipart bibliotheek een tijdje geleden afgeschaft. LibreOffice geeft de gebruiker gelukkig de keus. De clipart galerij is naar eigen smaak aan te passen, zodat je sneller kunt werken. Een tekst opfleuren? Gebruik de standaard meegeleverde plaatjes. Een elektrisch circuit tekenen? Goed mogelijk. Of je eigen plaatjes bibliotheek toevoegen? Het kan allemaal!

LibreOffice pakket

Dit artikel gaat specifiek over LO Writer, te vergelijken met MS Word. Writer is onderdeel van het open source office pakket LibreOffice. Het hele pakket is gratis te downloaden vanaf https://www.libreoffice.org/download/download/.

Afbeelding invoegen (links) en clipart galerij (rechts)

Afbeelding invoegen

Om afbeeldingen te openen in LibreOffice, is er de manier menu > invoegen > afbeeldingen. Met de knop afbeelding gaat dat al heel wat sneller.
LibreOffice heeft ook clipart afbeeldingen: kant-en-klare kleine plaatjes, je kent ze wel. Mijn favoriete methode is om hiervoor de zijbalk in te schakelen met F11 en dan op de tab galerij te klikken. Je komt er ook via menu > beeld > clipart galerij. Een afbeelding sleep je vanuit het venster naar de tekst.

Standaard clipart

Standaard meegeleverd vind je in dit tabblad al een heel aantal afbeeldingen. Niet verkeerd, maar ook niet bijster nuttig. Aardig om een stuk tekst op te fleuren.

Verwijderen overbodige afbeeldingen

Elke keer de lijst met overbodige afbeeldingen doorscrollen, vind ik tamelijk on-ergonomisch. Daarom verwijder ik alle afbeeldingen die ik toch nooit zal gebruiken. Alle plaatjes staan in de installatiemap. Omdat ik nog een oude versie van LO gebruik, staat deze in C:\Program Files (x86)\LibreOffice 4\share\gallery. Anders is het de map C:\Program Files\LibreOffice 4\share\gallery.
Gewoon alles verwijderen is wat cru. Dus laat ik genadiglijk de mappen arrows, computers, diagrams en symbols nog even staan. Ook de losse bestanden met bijbehorende namen laat ik staan, die zijn ook nodig. Het ruimt wel lekker op. Na herstarten van Writer staan er nu nog maar 4 mappen.

Eigen afbeeldingen

Voor een cursus die ik maak over het tekenprogramma Inkscape, heb ik vaak dezelfde icoontjes nodig. Dat zijn plaatjes om computerhandelingen te illustreren. Alle png'tjes staan in één map op de pc. Gelukkig hebben de ontwikkelaars van LibreOffice goed nagedacht en is het mogelijk om complete eigen mappen met plaatjes toe te voegen aan de galerij.
Dat gaat met de knop nieuw onderwerp. Op tabblad algemeen vul je een naam in. Die laat ik standaard beginnen met AAA, zodat die zeker weten bovenaan de lijst komt te staan.

Via het tabblad bestanden > bestandstype kies je welk formaat je wilt, bijvoorbeeld png. LibreOffice is vooruitstrevend en kan met nog veel meer bestandsformaten overweg, zoals bijvoorbeeld pdf en svg. Office 365 (maar niet de andere versies van Office!) kan sinds kort ook eindelijk svg bestanden openen. LibreOffice heeft die optie al jaren in het pakket zitten. In dit menu kun je dus ook vectorbestanden aan de galerij toevoegen.

Met bestanden zoeken blader je naar de juiste map. Met de andere knoppen kies je uit welke plaatjes je in de collectie opneemt. Ik wil ze allemaal, dus: alles toevoegen. En voilà daar staan ze.

Mazzelaars met Linux

Werk je met Linux, dan is het eenvoudig om twee grote bibliotheken toe te voegen. Veel afbeeldingen van www.openclipart.org kun je installeren via softwarebeheer of in de terminal. Het gaat om de pakketten openclipart-libreoffice en openclipart2-libreoffice. Het eerste pakket is klein en is ingedeeld naar thema. Het tweede pakket is omvangrijker en is geordend op naam van de makers. In de terminal kun je daarvoor deze opdrachten plakken:
sudo apt-get install openclipart-libreoffice
sudo apt-get install openclipart2-libreoffice
.
Daarna zul je wel wat moeten schiften, want niet alle plaatjes zijn van goede kwaliteit. Selecteer zo'n map en klik op Delete.

Onder Linux kun je heel veel clipart plaatjes installeren.

Symbolen voor electronische circuits

Er bestaan collecties met symbolen voor het tekenen van elektronische circuits. Als je deze afbeeldingen nodig hebt, installeer je een uitbreiding. Deze uitbreiding maakt extra mappen met plaatjes aan op de pc. In LibreOffice Draw, het tekenprogramma, kun je daar vervolgens het makkelijkste mee werken. De uitbreiding met symbolen is te downloaden in het Engels en Duits: https://extensions.libreoffice.org/extensions/libresymbols. Na installatie staan er heel wat meer mappen in de lijst. Nu ben ik niet zo'n elektricien en verwijder ik de extensie maar weer via menu > extra > extensiebeheer > libre symbols > uitschakelen / verwijderen.

Clipart uit MS Office importeren

Ergens op de pc vind ik nog een oude installatie van MS Office 97. Daar staat een map clipart > populair. Die is ook te integreren in de clipart galerij. Het zijn allemaal wmf bestanden. En ook dit bestandsformaat opent LibreOffice weer met gemak. En kijk aan: het grappige zwarte poppetje is er nog steeds.

Back-up instellingen maken

Mijn favoriete instellingen en afbeeldingen wil ik niet telkens instellen wanneer ik iets herinstalleer. Daarom is het wijs om een kopie te maken van de gebruikersinstellingen. Die bevinden zich onder C:\Users\Kate\AppData\Roaming\LibreOffice. Die map kopieer ik in zijn geheel naar een ander locatie. Mocht ik LibreOffice of Windows herinstalleren, dan plaats ik deze map terug. Scheelt een boel werk.

 

Auteur: Kate95

GIMP 34: Bijsnijden in extremo

Scroll naar boven

De eerste in onze reeks cursussen over GIMP ging over bijsnijden. Nu ook, maar we duiken er wat dieper in aan de hand van een heel dure sportwagen.

Daarin is er geen sprake van de regel van derden. Dat gaat totaal anders. Leuk om naar te kijken en op in te gaan. Het snijgereedschap in GIMP 2.10.0 is nauwelijks veranderd, behalve het pictogram.

Regels

In  de nieuwsbrief van oktober 2014 liet ik jullie kennismaken met de regel van derden, waarbij een foto met drie lijnen werd opgedeeld in zowel de hoogte als de breedte. Daarmee kreeg je vier kruispunten waarop de aandacht lag en waarop je dan ook in je foto markante punten moest leggen.

Sportwagen

Maar wat moet je nou met zo'n foto van een sportauto?

Deze foto was gemaakt door een gerenommeerde fotograaf in dit vakgebied. Bij dergelijke foto's weet de fotograaf precies wat hij doet. Die ruimte vóór de auto suggereert ruimte. Dat doe je niet bij een kekke driewieler van een ijscoman, maar weer wel bij een jachtluipaard in volle vaart.

Regel van derden?

Nee, dat zeker niet. Maar wat heeft deze man dan gebruikt? Regel van vijfden? Wanneer de regel van derden niet goed uitpakt verdeel men soms het beeld in vijf in plaats van drie bij drie vakken. En dan speelt men in die vijf bij vijf vakken naar evenwichten en sterke punten op de kruisvlakken.

Ruimte voor

De keuze voor ruimte aan de voorkant zie je duidelijk terug in de vlakverdeling in vijfden. De passagiersruimte en de motorruimte in vlakken twee en drie van links. Kont en neus in één en vier. Dan in de hoogte een keuze voor  de middelste rij, iets aan de lage kant. Dat is logisch om de auto te positioneren ten opzichte van de grond en de lucht.

Die ruimte aan de voorkant is wat ik vooral wil meegeven als tip bij alles wat snelheid heeft. Hoe je het verder aanpakt in geval van een landschap met een mooie berg is een heel ander verhaal.

Tekening

Zoals jullie zien heb ik mijn Wacom Intuos tekentablet weer eens van de plank getrokken. Heerlijk om mee te werken! Zo heb ik ook geen problemen met eventuele auteursrechten en zijn dergelijke tekeningen veel fijner om iets uit te leggen. Op de Fotofair in de Beekse Bergen kon ik kennismaken met de nieuwe Intuos. De Touch is geschrapt. Die vond ik toch al van weinig nut. Daarvoor in de plaats is Bluetooth gekomen voor de verbinding met de computer. Ik ben prima in de sas met de USB kabel, maar die Bluetooth verbinding lijkt me prima.

Hulplijnen

In de hulplijnen heb je verder de middellijnen, de diagonalen en de gulden snedes. Zodra me een leuk voorbeeld voorbij komt om de toepassing uit te leggen kunnen jullie een artikel tegemoet zien. Maar voorlopig is er wel weer stof tot denken genoeg.

Auteur: Erik98

Varia

Scroll naar boven

Iedere maand brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied voor jou bijeen. Denk aan apps, soft- en hardware. Kortom: informatie over computer gerelateerde zaken.


Inhoudsopgave

 

Google introduceert het nieuwe Gmail

Deze emoji kan ervoor zorgen dat je berichtenapps vastlopen of crashen

Juke: Hollands glorie in een muziekdienst

Chrome OS krijgt ondersteuning voor Linux-apps

Android-tablet opschonen

Ockel Sirius A: Windows 10 mini-PC met touchscreen op zakformaat

Gerucht: Nvidia gaat GTX 1050 met 3GB vram uitbrengen

HP onthult nieuwe EliteBook 705 G5 en ProBook 645 G4-laptops

Retroconsole NES Classic Mini vanaf 29 juni weer verkrijgbaar

Google One: goedkopere online opslag voor je Google Drive

Linux hacken: zo eenvoudig is het

Logitech kondigt draadloze gamemuis aan

YouTube komt met nieuwe muziekdienst

Driver-update: Nvidia Linux Display Driver 390.59 (Linux)

10 toptips over WhatsApp

Slimme nieuws-app Google Nieuws

Veel e-mails over wijzigingen privacyregels

22 6-10TB harde schijven review: een schijf, veel opslag

WD Black NVMe 2018 SSD review: concurrentie voor Samsung!

Tips voor de expert: Linux beveiligen

Zet Chrome OS of Linux Mint op een oude pc

Samsung begint met massaproductie DDR4-modules

WhatsApp rolt eindelijk ideale (en creepy) feature uit voor foto’s


Google introduceert het nieuwe Gmail

Google heeft officieel een nieuwe versie van Gmail gepresenteerd. Gebruikers krijgen vanaf nu de mogelijkheid de nieuwe vormgeving met de nieuwe functies te gebruiken. Het is de eerste grote update voor de e-maildienst van Google. We zetten de nieuwe features voor je op een rij.


Deze emoji kan ervoor zorgen dat je berichtenapps vastlopen of crashen

Er is een emoji opgedoken die ervoor kan zorgen dat je berichtendienst op Android kan vastlopen of zelfs crashen. In feite hebben we niet te maken met een emoji, terwijl het er wel op lijkt: het gaat namelijk om een verzameling van tweeduizend tekens.

Mocht je in de afgelopen dagen een raar ogende emoji hebben ontvangen die je smartphone heeft laten vastlopen of de app heeft laten crashen, dan is er nog geen reden tot paniek. Voordat je toestel er wat mee doet, moet je er zelf bewust op tappen.


Juke: Hollands glorie in een muziekdienst

Nederland is sinds kort een streamingdienst rijker. Juke is ontstaan uit een samenwerking met Talpa en Mediamarkt en combineert een muziekbibliotheek van meer dan 40 miljoen nummers met de vier grootste radiostations van Nederland. Wij hadden wel oren naar Juke en mochten de muziekdienst uitproberen.

Je kunt Juke gebruiken via een app op je smartphone of via een webapplicatie in de browser. Als je de dienst gratis gebruikt, krijg je via de app toegang tot de vier grootste radiostations van Nederland, evenals de verschillende substations die daaronder vallen.


Chrome OS krijgt ondersteuning voor Linux-apps

/>

Tijdens de Google IO 2018, een conferentie voor ontwikkelaars van alles dat met Google te maken heeft, heeft het bedrijf bekendgemaakt dat Chrome OS officieel ondersteuning gaat krijgen voor Linux-apps. Dit betekent dat gebruikers van Chromebooks binnenkort Linux-apps kunnen draaien en Linux commando’s kunnen uitvoeren.

Dit jaar moet het mogelijk zijn voor ontwikkelaars om aan de slag te gaan op de Chromebook, want Chrome OS kan straks Linux Terminal, Android Studio, Git, Sublime en Vim draaien.


Pas op voor de Fortnite Battle Royale bèta invites, het is een scam

Epic Games heeft in maart aangekondigd de immens populaire battle royale game Fortnite naar Android te brengen. Nu zagen kwaadwillenden hier een kans om gegevens van mensen buit te maken door het versturen van nep-uitnodigingen.

Het “Invite Event” voor iOS-gebruikers heeft kwaadwillenden waarschijnlijk op een idee gebracht. Een aantal YouTubers heeft namelijk een uitnodiging laten zien waarop zij zouden zijn uitgenodigd om mee te doen aan een bèta van Fortnite. De uitnodiging ziet er verdacht echt uit behalve als je erin verdiept.


Android-tablet opschonen

Is het geheugen van uw Android-tablet bijna vol? Of hebt u zo veel apps dat het een beetje een rommeltje geworden is? Dan is het tijd om uw tablet digitaal op te schonen. Oftewel: zaken die u niet meer nodig hebt of nooit gebruikt, verwijderen.

Een tablet heeft een vast aantal GB aan opslagruimte. Aan sommige modellen kunt u extra geheugen toevoegen via een geheugenkaart. Daarmee breidt u de beschikbare ruimte uit. Maar er zit altijd een grens aan; wie heel veel apps, muziek of foto's op zijn Android-tablet zet, merkt dat op een gegeven moment de ruimte op is.


Ockel Sirius A: Windows 10 mini-PC met touchscreen op zakformaat

Met de Ockel Sirius A (Pro) heb je altijd een veelzijdige mediaspeler op zak.
Kijk op het geïntegreerde scherm naar Netflix-films of stuur je beeld en geluid rechtstreeks door naar de thuisbioscoop. Kortom, gebruik deze mini-pc als flexibele mediapartner!

Het duurde even, maar de veelbelovende Sirius A (Pro) is nu eindelijk in Nederland te koop. Hiervoor is er via een lange maar succesvolle crowdfunding-campagne voldoende geld binnengeharkt. Het product laat zich het beste omschrijven als een kant-en-klare mini-pc inclusief aanraakscherm waarop traditionele desktopaansluitingen zijn gehuisvest.


Gerucht: Nvidia gaat GTX 1050 met 3GB vram uitbrengen

Nvidia zou volgens de Chinese techsite Expreview werken aan een 3GB-versie van zijn GeForce GTX 1050. De kaart zou het gat tussen de GTX 1050 met 2GB en de GTX 1050 Ti met 4GB moeten opvullen.

Hoe de 3GB bij de GTX 1050 opgebouwd gaat worden, meldt Expreview niet. Het zou kunnen dat het bedrijf de bestaande geheugencontroller van 128bit behoudt en kiest voor twee gddr5-geheugenchips van 1GB en twee van 512MB. De fabrikant zou ook een 96 bits brede geheugeninterface kunnen integreren om drie 1GB-geheugenchips met hun 32bit-databus te kunnen plaatsen.


HP onthult nieuwe EliteBook 705 G5 en ProBook 645 G4-laptops

HP heeft zijn EliteBook 705 G5 laptopserie onthuld, samen met de ProBook 645 G4. Allemaal draaien ze op AMD’s Ryzen Pro mobiele processors en beschikken ze over Vega GPU’s. Alle modellen die onthuld zijn, draaien op Windows 10.

De ProBook 645 G4, heeft dezelfde CPU, GPU en RAM-configuraties https://cdn3.tz.nl/wp-content/uploads/2018/05/HP-ProBook-645-G4--648x365.jpg als de EliteBook. Maar verder verschilt dit apparaat wel op een aantal vlakken van de EliteBook.


Retroconsole NES Classic Mini vanaf 29 juni weer verkrijgbaar

Nintendo gaat de NES Classic Mini opnieuw verkopen. De retroconsole zal vanaf 29 juni weer in de winkels liggen.

Dat heeft het bedrijf op Twitter bekendgemaakt. Nintendo staakte de productie van de mini in april vorig jaar, waarna de spelcomputer niet meer verkrijgbaar was.

De NES Classic Mini is een kleine variant van de oude NES-spelcomputer uit de jaren '80. Op het apparaat staan 30 games geïnstalleerd.


Google One: goedkopere online opslag voor je Google Drive

Google heeft de betaalde online opslag voor je Google-diensten een nieuwe naam gegeven: Google One. Tegelijk verlaagde het bedrijf de prijzen voor je Google Drive. Maar het wordt in sommige opzichten ook wat onoverzichtelijker, met aanvullende diensten zoals klantenservice en dealtjes.

Voorheen gebruikte je Google Drive voor het opslaan van alles wat met je Google-account te maken heeft, inclusief Gmail, Foto’s en meer. Je krijgt van Google 15GB opslagruimte gratis. Wilde je meer, dan betaalde je vaste bedragen per maand, waarbij je kon kiezen uit 100GB of 1, 10, 20 of 30TB. Dat gaat veranderen: er komt een nieuwe optie van 200GB bij en de bundel van 1TB zal worden verhoogd naar 2TB, waarbij de prijs hetzelfde blijft.


Linux hacken: zo eenvoudig is het

Afgelopen jaar kwamen talloze bedrijven in de problemen vanwege ransomware. De besmette servers draaiden voornamelijk Windows; Linux-servers kwamen er zonder al te veel kleerscheuren van af. Naar aanleiding van dit incident vragen veel beheerders zich af hoe veilig Linux eigenlijk is.

Door de manier waarop Linux ontworpen is, is het systeem van nature behoorlijk veilig. Dit is voor een groot deel te herleiden tot het gebruik van de execute-permissie. Zonder de execute-permissie kan geen enkel programma automatisch worden uitgevoerd. De beheerder van de betreffende computer zal eerst als bewuste actie de execute-permissie op een script of programmabestand moeten toepassen voordat een programma wordt uitgevoerd.


Logitech kondigt draadloze gamemuis aan

Logitech heeft de G305 aangekondigd. Dit is een draadloze muis die is bedoeld voor gamers. De optische sensor is de HERO-sensor, die bijvoorbeeld ook in de hoger gepositioneerde G603-muis zit. Deze sensor maakt volgens Logitech een gebruiksduur van negen maanden mogelijk.

De G305 beschikt over de HERO-sensor, die een instelling van tussen de 200 en 12.000dpi ondersteunt. Dat is dezelfde specificatie als die van de oudere pmw3366-sensor, maar volgens Logitech is de nieuwe sensor tien keer zo efficiënt met energie, wat de duur van het draadloze gebruik ten goede komt. Verder maakt de muis gebruik van Logitechs Lightspeed-techniek, een draadloze technologie die werkt met een usb-dongle die in de muis kan worden opgeborgen.


YouTube komt met nieuwe muziekdienst

Google en dochterbedrijf YouTube zijn tot veel in staat, maar het lukte de partijen tot nu toe niet om een goede plek te veroveren als muziekdienst. Daar moet verandering in gaan komen met YouTube Music, een dienst die moet gaan concurreren met Spotify en Apple Music.

Dat is geen makkelijk opgave. Spotify heeft wereldwijd 75 miljoen betalende gebruikers en Apple Music heeft er 50 miljoen. Van Google Play Music, de huidige muziekdienst van Google, zijn nooit cijfers bekendgemaakt (wat nooit een goed teken is).


Driver-update: Nvidia Linux Display Driver 390.59 (Linux)

Nvidia heeft nieuwe *nix-displaydrivers uitgebracht, met versienummer 390.59. De drivers zijn beschikbaar voor Linux (32bit), Linux (ARM), Linux (AMD64/EM64T), FreeBSD (x86) en FreeBSD (x64). Specifieke installatie-instructies kunnen op de afzonderlijke pagina's worden gevonden. Versie 390.59 voegt onder meer ondersteuning toe voor enkele nieuwe videokaarten uit de Quadro-serie. Verder is er ondersteuning voor X.Org Server versie 1.20 en verhelpt het daarnaast diverse problemen. Meer details kunnen in het changelog worden gevonden.


10 toptips over WhatsApp

We whatsappen er flink op los met elkaar. Haal met deze tien tips nog meer uit de chatapp WhatsApp. Kent u bijvoorbeeld de zoekfunctie of de bewegende plaatjes?

Tips en artikelen over WhatsApp worden gretig bezocht. Niet zo gek, want deze app is een mooi alternatief voor de betaalde sms. WhatsApp zorgt voor gemakkelijk en laagdrempelig contact met uw contactpersonen. Lees een selectie van de populairste handigheidjes in WhatsApp!


Slimme nieuws-app Google Nieuws

Google Nieuws presenteert het laatste nieuws in een overzichtelijke app. En houdt daarbij rekening met uw interesses.

De slimme nieuws-app Google Nieuws selecteert het belangrijkste nieuws op basis van uw interesses.


Veel e-mails over wijzigingen privacyregels

In de EU is nu de nieuwe privacywetgeving van kracht. Vandaar dat u de afgelopen (en komende) weken veel e-mails hierover ontvangt.

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hebt u de afgelopen weken e-mails ontvangen waarin bedrijven, instanties en diensten uitleggen dat hun privacybeleid is gewijzigd en wat dat voor u betekent. En misschien hebt u ook verschillende keren moeten bevestigen dat u een bepaalde mailing of nieuwsbrief wilt blijven ontvangen. Natuurlijk bent u in deze tijden van phishing en gijzelsoftware op uw hoede: zijn het criminelen die uit zijn op uw gegevens? Nee, de mails over een gewijzigd privacybeleid zijn echt.


22 6-10TB harde schijven review: een schijf, veel opslag

22 grote harde schijven vergeleken

Hoewel de prijs van SSD’s sterk daalt, is de ‘ouderwetse’ harde schijf nog altijd verreweg de goedkoopste manier om grote hoeveelheden data op te slaan. Zeker in een NAS of een Mini-ITX systeem waar weinig schijven in passen heb je graag een harde schijf met een zo groot mogelijke capaciteit. In dit artikel bekijken we 22 modellen met een capaciteit van tussen de 6 en 10 TB.

De onderliggende technologie van harde schijven mag dan al decennia oud zijn, maar voor grootschalige dataopslag is een harde schijf nog altijd de beste keuze. Hoewel de prijs per gigabyte van harde schijven al een tijdje niet meer significant daalt, terwijl SSD’s wel gestaag goedkoper worden, komt de prijs per gigabyte van harde schijven nog altijd ongeveer tien keer lager uit dan die van SSD’s. Hoewel harde schijven veel trager zijn, is dit voor schijven gericht op dataopslag veel minder van belang dan voor opstartschijven. Daarnaast kunnen SSD’s maar een beperkt aantal keren beschreven worden, wat minder leuk is voor downloaders.


WD Black NVMe 2018 SSD review: concurrentie voor Samsung!

Vorige maand introduceerde WD de tweede generatie van zijn Black-serie ssd's. Dit topmodel van de opslagfabrikant moet flink sneller zijn dan zijn voorloper en daarmee kunnen wedijveren met de populaire nvme-ssd's van Samsung, zoals de kortgeleden uitgebrachte 970 Evo. Vandaag testen we de WD Black NVMe 2018 1TB om erachter te komen of WD nu inderdaad écht meedoet in de high-end ssd-markt.

We kennen WD natuurlijk van oudsher als fabrikant van mechanische harde schijven, maar met de overname van Sandisk verwierf het bedrijf ook een positie in de ssd-markt. De eerste generatie Black-ssd's was echter niet bijster succesvol - de prestaties kwamen niet mee met de concurrentie. Bij deze tweede generatie is niet alleen het printplaatje netjes zwart in plaats van blauw, maar moet ook de performance echt naar 'Black-niveau' worden gebracht. Zo belooft WD leessnelheden tot 3400 MB/s, waar dat bij de vorige generatie nog maar 2050 MB/s was. De schrijfsnelheid zou zelfs zijn gestegen van 800 naar 2800 MB/s.


Tips voor de expert: Linux beveiligen

Linux mag dan wel niet zo'n gewild doelwit zijn voor cybercriminelen als Windows, helemaal veilig is het standaard ook niet. We zetten in dit artikel de belangrijkste gevaren voor je op een rij, uiteraard met oplossing. Linux beveiligen doe je zo.

Zorg om te beginnen dat je systeem niet fysiek bereikbaar is. Een fysiek bereikbaar systeem kan immers worden gehackt. Voorzie Grub dus van een wachtwoord om toegang te krijgen tot de boot-prompt. Maar ook dan kun je nog altijd inbreken op de server door op te starten van een boot-image, zoals een dvd of usb-stick. Dat zet je uit door in de bios van het systeem de interne harde schijf als eerste in de boot-volgorde te definiëren.


Zet Chrome OS of Linux Mint op een oude pc

Is je laptop of pc tergend langzaam? Probeer dan eens iets anders dan Windows 10, zoals Chrome OS of Linux Mint. Je zult merken dat de boel een stuk vlotter werkt, aangezien deze alternatieve besturingssystemen minder eisen stellen aan het systeem.

Misschien ken je die goedkope chromebooks wel uit de winkel. Op deze compacte laptops staat het besturingssysteem Chrome OS, waarbij de gebruikersomgeving voornamelijk bestaat uit webapplicaties van Google. Iets soortgelijks creëer je gemakkelijk zelf, mits je de beschikking hebt over een ‘oude’ laptop (of pc).


Samsung begint met massaproductie DDR4-modules

Samsung wil graag de concurrentie voorblijven en is hierom begonnen met de massaproductie van DDR4-modules. Samsung verwacht namelijk dat deze in de volgende generatie data centers nodig zullen zijn. Dat DDR4-geheugenmodules pas eind 2013 in massaproductie zijn gegaan is iets waar we begin 2011 nog heel andere ideeën over hadden. Toen verwachten we nog dat DDR4-geheugenmodules en moederborden "pas" in 2012 het levenslicht zouden zien.


WhatsApp rolt eindelijk ideale (en creepy) feature uit voor foto’s

De overname van WhatsApp door Facebook was op zijn zachtst gezegd controversieel. De techgigant beloofde echter dat de diensten (voorlopig) geheel gescheiden zouden blijven. Daar komen Zuckerberg en Co. echter steeds meer op terug. Al kan WhatsApp op zichzelf ook redelijk ‘creepy‘ features uitrollen.


WhatsApp rolt langverwachte functie uit

WhatsApp werkt al een tijdje aan een feature die het delen van foto’s een stuk sneller moet gaan maken. Maak kennis met ‘Predicted Upload’, een technologie die op vrijwel iOS als Android langzaam wordt uitgerold. Het idee is even simpel als effectief

Auteur: CorVerm

Apple varia

Scroll naar boven

In deze rubriek brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op het gebied van Apple-producten onder de aandacht.


Inhoudsopgave

 

20 jaar iMac: zoveel invloed had de iMac op de computers van nu

Check en beheer bewaarde website-wachtwoorden in iOS

Apple aangeklaagd om omstreden toetsenbord

Apple-historie: zo is het Apple Command-teken ontstaan

Je kunt nu beter geen MacBook van Apple kopen, welk model dan ook

Zo kun je een Apple ID voor kinderen tot 13 jaar aanmaken

Apple-gebruikers kunnen hun gegevens downloaden

WWDC 2018: 8 verwachtingen van iOS 12 tot nieuwe MacBooks

WhatsApp laat geen namen zien? Zo los je het op

Goedkopere HomePod kost 199 dollar

Zo installeer je Windows op je Mac met Boot Camp

Apple werkt aan nieuwe hybride computer met touchscreen

Zo ziet de nieuwe Apple Watch Pride-wijzerplaat eruit

watchOS 4.3.1 verschenen: waarschuwt voor oudere Apple Watch-apps

10 tips voor je iPad

How To Schermdeling in de Berichten-app op je Mac


20 jaar iMac: zoveel invloed had de iMac op de computers van nu

De iMac bestaat 20 jaar en dat is reden genoeg om terug te kijken welke invloed de iMac heeft gehad. De iMac zorgde ervoor dat Apple uit een moeilijke periode weer omhoog krabbelde, maar Apple maakte ook wat opmerkelijke keuzes waar niet iedereen blij mee was.

De iMac bestaat nog steeds. De meest recente nieuwkomer de iMac Pro uit december 2017 zal misschien niet op ieders bureau staan, maar je hebt vast wel een van de eerdere modellen zelf gehad of bij iemand anders thuis zien staan. De iMac redde Apple van de ondergang: financieel stond Apple er in 1998 slecht voor en qua producten was er ook geen lijn in te bekennen.


Check en beheer bewaarde website-wachtwoorden in iOS

Zoals je ongetwijfeld wel gemerkt hebt, vraagt Safari je in iOS regelmatig of inloggegevens inclusief wachtwoorden van de een of andere site bewaard moeten worden. Doe je dat, dan kan je die gegevens later makkelijk terugkijken en beheren.

Daarbij geldt wel dat al die opgeslagen gegevens alleen dan veilig zijn zolang je i-apparaat met een stevig wachtwoord of een al even stevige pincode is beveiligd.


Apple aangeklaagd om omstreden toetsenbord

Met de nieuwe generatie MacBooks is Apple ook overgestapt op een nieuw soort toetsenbord. Er blijkt echter van alles mis sinds de release. Zo zijn er onder meer gevallen bekend van rare geluiden bij het intikken van toetsen en knoppen die helemaal niet meer werken.

Apple introduceerde de butterfly design keyboard met de release van de 12-inch Macbook in 2015. Later werd ook de nieuwe MacBook Pro uitgerust met het nieuwe toetsenbord. Veel gebruikers klaagden over het toetsenbord en duizenden mensen hadden zelfs een petitie ondertekend om de Macbooks met butterfly toetsenbord terug te roepen vanwege een ontwerpfout.


Apple-historie: zo is het Apple Command-teken ontstaan

Apple's Command-teken is niet bedacht door de legendarische Apple-ontwerpster Susan Kare, maar komt uit Zweden. Daar zie je het teken regelmatig langs de weg staan. Ontdek hoe dit speciale teken op het Mac-toetsenbord terechtkwam.

Gebruik je een Mac, dan ken je het Command-teken. Het is een soort mattenklopper-symbool linksonder op je toetsenbord. Je gebruik het om speciale acties uit te voeren.


Je kunt nu beter geen MacBook van Apple kopen, welk model dan ook (opinie)

Dit is het slechtste moment om een MacBook bij Apple te bestellen.

En met MacBook bedoel ik niet alleen het ultradunne 12-inchmodel van bijna 1.500 euro dat minder dan een kilo weegt.

Nee, ik bedoel elke MacBook die via de website van Apple te koop is, inclusief de MacBook Air en de MacBook Pro (13 of 15 inch, met of zonder Touch Bar).

De reden? De toetsenborden van de huidige MacBook Pros gaan vaker stuk dan bij eerdere modellen. En repareren is een dure grap als de garantie is verlopen. De alternatieven die Apple zelf biedt, zijn het geld niet waard.


Zo kun je een Apple ID voor kinderen tot 13 jaar aanmaken

Je kunt een apart Apple ID aanmaken voor kinderen, zodat ze zelf apps kunnen installeren onder een eigen account. Ondertussen houd je wel controle over wat er gebeurt. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt voor kinderen tot 13 jaar. Oudere kinderen hebben dezelfde mogelijkheden als volwassenen.

Eigen Apple ID voor kinderen

Delen met gezin is een handige functies in iOS waarmee je de iTunes-aankopen van kinderen beter in de gaten kunt houden. Je kunt een apart Apple ID aanmaken voor kinderen, zodat ze zelf apps kunnen installeren met een eigen account, terwijl je wel de nodige controle houdt over wat er gebeurt.


Apple-gebruikers kunnen hun gegevens downloaden

Apple biedt Europese gebruikers de mogelijkheid hun gegevens te downloaden. Ook krijgen Apple-gebruikers de optie om hun account tijdelijk te deactiveren of permanent te verwijderen.

De opties worden beschikbaar in een nieuw privacycentrum dat Apple in aanloop naar strengere Europese privacyregels invoert. Deze regels treden op 25 mei in werking. Op welke dag Apple het centrum precies beschikbaar maakt, is nog niet bekend.


WWDC 2018: 8 verwachtingen van iOS 12 tot nieuwe MacBooks

iOS 12, nieuwe iPads en nog veel meer: WWDC 2018 staat voor de deur en dit is wat je van Apples grote keynote mag verwachten.

Op 4 juni weten we eindelijk wat Apple van plan is met iOS, macOS, watchOS en meer. Het belooft een veelbelovende keynote te worden, waar zelfs wat nieuwe producten hun opwachting maken. Dit verwachten wij begin volgende maand van WWDC 2018.


WhatsApp laat geen namen zien? Zo los je het op

Krijg je WhatsApp-meldingen zonder namen te zien en moet je je iPhone ontgrendelen om te zien van wie het bericht afkomstig is? Je kunt dit gemakkelijk oplossen door de stappen in dit artikel te volgen.

Geen namen in WhatsApp-meldingen

Gebruikers van WhatsApp merken de laatste tijd iets vreemds: er komen pushberichten binnen, maar je kunt geen naam zien.


Goedkopere HomePod kost 199 dollar

Apple heeft nog een lange weg te gaan bij het inhalen van Amazon en Google op de markt voor slimme speakers. Een goedkoper model van de HomePod zou daar verandering in moeten brengen.

Apple werkt mogelijk aan een nieuwe versie van zijn slimme HomePod-speaker, die ongeveer de helft minder kost. Daarmee zou het bedrijf willen concurreren met goedkopere modellen van Google en Amazon.


Zo installeer je Windows op je Mac met Boot Camp

Veel mensen kopen een Mac om macOS te kunnen gebruiken, maar wist je dat je er ook Windows op kunt gebruiken? In deze tip laten we je zien hoe je het installeert met Boot Camp.

Boot Camp: Windows op de Mac

MacOS is een fijn besturingssysteem, maar voor sommige toepassingen heb je (helaas) nog Microsoft Windows nodig. Gelukkig doet Apple niet moeilijk en kun je Windows gewoon op iedere moderne Mac installeren. Hiervoor gebruik je Boot Camp, een handig programma dat ervoor zorgt dat Windows goed functioneert in combinatie met een Apple-computer.


Apple werkt aan nieuwe hybride computer met touchscreen

Apple zou werken aan een nieuwe hybride computer met touchscreen, mogelijk een MacBook met ARM-chips of een laptop met iOS.

De computer zou behoren tot "een nieuwe familie apparaten", en zou een afgeleide van iOS draaien. Dat meldt 9to5Mac dat al een aantal maanden onderzoek doet naar het apparaat.

Apple zou al enkele prototypes van het apparaat hebben laten maken door zijn Chinese fabrikant Pegatron. Mogelijk gaat het om de eerste MacBook met een ARM-chip.


Zo ziet de nieuwe Apple Watch Pride-wijzerplaat eruit

In iOS 11.4 zijn hints gevonden dat Apple tijdens WWDC een nieuwe Pride-wijzerplaat gaat aankondigen. Ontdek hoe de wijzerplaat eruit ziet en hoe je 'm nu al zichtbaar kunt maken.

Er waren al eerder geruchten over een nieuwe Pride-wijzerplaat voor de Apple Watch. In de beta van iOS 11.3 waren al verwijzingen ernaar gevonden. Die verwijderde Apple weer, maar in iOS 11.4 zijn ze terug. De tekst in de code legt uit dat de wijzerplaat is ‘geïnspireerd door de regenboogvlag’, wat geen verrassing mag heten. Je ziet gekleurde draden op het scherm, die bewegen als je op het scherm tikt. Dit gebeurt telkens op een andere manier.


watchOS 4.3.1 verschenen: waarschuwt voor oudere Apple Watch-apps

Iedereen met een Apple Watch kan nu watchOS 4.3.1 downloaden, de nieuwste versie van watchOS 4. Deze versie lost bugs op en waarschuwt je bij het openen van oudere Apple Watch-apps. Wat gaat er veranderen?

Terwijl je op de iPhone iOS 11.4 en op je Apple TV tvOS 11.4 kan downloaden, moet de Apple Watch het doen met watchOS 4.3.1. Dat betekent dat het een relatief kleine update is, wat betekent dat er geen grote nieuwe functies in zitten. met watchOS 4.3.1 focust Apple vooral op bugs, al waarschuwt deze versie je wel voor oudere apps die in de toekomst niet meer werken.


10 tips voor je iPad

Hoe je je iPad bedient, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. De bediening van de tablet van Apple is kinderlijk eenvoudig en waarschijnlijk heb je die iPad al even in bezit. Toch duiken er nog steeds met regelmaat kleine handigheidjes en trucjes op die het werken met een iPad nét even prettiger maken. Wij lichten 10 tips voor je iPad uit.


How To Schermdeling in de Berichten-app op je Mac

Als je weleens problemen met je Mac hebt, is het handig om aan een vriend of kennis te kunnen laten zien wat er precies misgaat, zodat hij of zij je hopelijk kan helpen om het probleem op te lossen. Het is mogelijk om in de Berichten-app je scherm te delen, zodat iemand helpen of geholpen worden nog gemakkelijker gaat. Hier laten we zien hoe het werkt.

Auteur: CorVerm

Microsoft Varia

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte en lees de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden over Microsoft, Windows en Microsoft Office.

De eerste cumulatieve update voor de Windows 10 April 2018 Update strooit meteen roet in het eten voor sommige gebruikers. Sommige pc’s met een Intel-SSD komen terecht in een oneindige boot loop, waardoor ze niet meer opstarten. Het is te hopen dat, als je dit magazine leest, het probleem verholpen is.

Een nieuw probleem met de nieuwste update van Windows 10 (1803) heeft ertoe geleid dat Microsoft momenteel de update niet uitrolt naar systemen met software van Avast. De twee softwarebedrijven proberen het issue te reproduceren en op te lossen.


Inhoudsopgave

 

Windows-app gaat smartphoneschermen naar computers streamen

Microsoft 365 start officieel met nieuwe Windows 10-update

Leeftijdscheck gebruikers Outlook.com is echt

Nieuwe Windows 10-update doet pc’s met Intel-SSD’s crashen

Microsoft wil graag dat iMessage naar Windows komt

Zo vergrendelt je computer automatisch als je van je pc wegloop

Fix voor app-crashes nipt klaar voor April Update Windows 10

Microsoft blokkeert Windows 10 April 2018-update voor apparaten met Intel SSD

Hoe verloopt de update naar Windows 10 1803 bij jou?

Windows 10 April 2018-update veroorzaakt mysterieus zwart scherm

Microsoft verhelpt crashende SSD’s met nieuwe Windows 10 April 2018 Update

18 anti-viruspakketten voor Windows 10 vergeleken

Veel nieuwe functies voor Windows-versie 1Password

Privacyvensters in de april-update van Windows 10


Windows-app gaat smartphoneschermen naar computers streamen

 

Windows-gebruikers kunnen binnenkort de schermen van hun smartphones op een computer projecteren, zo maakte de techgigant maandagavond bekend op de ontwikkelaarsconferentie Build.

Een nieuwe Your Phone-app biedt de mogelijkheid om het telefoonscherm te streamen naar Windows.

De app zal per mobiel besturingssysteem anders werken, maar volgens Microsoft wordt het volledige beeld van Android-telefoons op pc's getoond.


Microsoft 365 start officieel met nieuwe Windows 10-update

Met de lancering van de Windows 10 April 2018 Update wordt ook Microsoft 365 gelanceerd als product. Vanaf vandaag (30 april) schakelt Microsoft Windows 10 Enterprise S Mode in en voegt het beide adminconsoles van Office 365 en Microsoft 365 samen.

Samen met de grote nieuwe Windows 10 April 2018-update kondigt Microsoft ook de officiële start van Microsoft 365 als nieuw product.


Leeftijdscheck gebruikers Outlook.com is echt 

Microsoft verwacht van gebruikers die nooit een geboortedatum hebben ingevuld, nu een bewijs van hun leeftijd. Anders volgt onverbiddelijk een blokkade van hun diensten. Het klinkt als phishing, maar het is harde realiteit.

Sommige gebruikers van Outlook.com zien momenteel de melding 'Je hebt toestemming van een ouder nodig'. De melding is eenvoudig te negeren door te klikken op Overslaan. De melding is echter serieus. Wie geen actie onderneemt heeft binnenkort geen toegang meer tot zijn account. Toegegeven, het klinkt als phishing maar dat is het zeker niet.


Nieuwe Windows 10-update doet pc’s met Intel-SSD’s crashen

De eerste cumulatieve update voor de Windows 10 April 2018 Update strooit meteen roet in het eten voor sommige gebruikers. Sommige pc’s met een Intel-SSD komen terecht in een oneindige boot loop, waardoor ze niet meer opstarten.

Het gaat om een probleem in update KB4103721. De bug werd eerst gerapporteerd door verschillende gebruikers op het Microsoft-forum en ondertussen ook door het bedrijf zelf erkend. Er werd een notitie toegevoegd aan de patchinformatie dat “sommige toestellen met Intel SSD 600p Series of INtel SSD Pro 6000p Series na herstarten herhaaldelijk kunnen terechtkomen op een UEFI-scherm of stoppen met werken.”


Microsoft wil graag dat iMessage naar Windows komt

Microsoft zou graag hebben dat Windows Apple’s berichtendienst iMessage ondersteunt. Aan Microsoft zelf zal het niet liggen, maar ze hebben dan wel wat meer samenwerking met Apple nodig.

Microsoft maakte vorige week tijdens hun Build-conferentie duidelijk dat er in hun nieuwe mobiele strategie sprake is van meer samenwerking tussen Windows 10-pc’s en iOS- & Android-toestellen – Microsofts eigen mobiele platform Windows Phone is inmiddels doodverklaard, vandaar. De nieuwe Your Phone-app moet de brug vormen tussen pc’s en smartphone.


Zo vergrendelt je computer automatisch als je van je pc wegloopt

Windows 10 kan je computer ‘dynamisch’ vergrendelen vanaf je niet meer voor je computer zit. Hoe werkt de functie?

Werk je regelmatig op een openbare plaats, of heb je vrienden die wel eens een grap met je uithalen? Om te voorkomen dat er onverwachte dingen met je computer gebeuren wanneer je even een koffie gaat halen, kan je ‘Dynamisch vergrendelen’ inschakelen. Je Windows 10-pc detecteert via Bluetooth wanneer je smartphone zich niet meer in de buurt bevindt en vergrendelt vervolgens automatisch je computer. De functie is erg eenvoudig in gebruik en kan je een hoop problemen besparen.


Fix voor app-crashes nipt klaar voor April Update Windows 10

De grote lenteverbouwing van Windows 10 dit jaar heeft op de valreep voor zijn automatische distributie naar gewone gebruikers nog een belangrijke preventieve fix gekregen. Na installatie van de April Update konden sommige apps crashen en daarbij zelfs de hele computer bevriezen.

De April Update is op de valreep van de april-maand uitgekomen en de brede distributie via Windows Update is afgelopen dinsdag begonnen. Net daarvoor is de app-crashende bug opgemerkt, die onder meer Google's webbrowser Chrome en ook Microsofts eigen spraakassistent Cortana raakt. Het onderzoeken en fixen van deze fout in de grote Windows-update is vlot verlopen: de fix is op 8 mei automatisch uitgerold naar systemen met Windows 10.


Microsoft blokkeert Windows 10 April 2018-update voor apparaten met Intel SSD 

De April 2018 update voor Windows 10, die grote veranderingen met zich meebracht, wordt op een aantal systemen niet meer geïnstalleerd. Microsoft meldt dat het gaat om een aantal systemen met Intel SSD’s, die niet meer goed werken zodra de update eenmaal volledig geïnstalleerd is.

Het gaat om systemen die voorzien zijn van de Intel SSD 600 Series en Intel SSD Pro 6000p Series. Die apparaten lijken herhaaldelijk te crashen tijdens het opstarten van het geüpdatete Windows 10-apparaat. Het probleem lijkt te herstellen: daarvoor moet je bij het opstarten F8 ingedrukt houden en vervolgens de update terugdraaien.


Hoe verloopt de update naar Windows 10 1803 bij jou?

De 'April 2018 Update' of Onderdelenupdate naar Windows, versie 1803 (voorheen Lente makersupdate) is officieel te krijgen. De automatische uitrol Via Windows Update is 8 mei begonnen. Lees hier wat nieuw is in Windows 10 1803. Hieronder bespreken we problemen tijdens of na de upgrade en mogelijke oplossingen. En we zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Als je de automatische upgrade wilt blokkeren of terugwilt naar versie 1709 hebben we hier tips voor je!


Windows 10 April 2018-update veroorzaakt mysterieus zwart scherm

Gebruikers van Windows 10 krijgen na installatie van de April 2018-update in sommige gevallen te maken met glitches. Op Reddit zijn verhalen te lezen over het blijven hangen op een zwart scherm bij opnieuw opstarten, waarbij er ook geen icoontjes te zien zijn. Ook op het forum van Microsoft maken gebruikers melding van het probleem.

Het blijkt dat het zwarte scherm al sinds 14 mei voorkomt, maar de afgelopen twee dagen neemt het aantal klachten toe. Een bericht op Reddit gaat ervan uit dat het probleem te koppelen is aan Avast-antivirus. Gebruikers van die software hebben soms met het probleem te maken. Toch lopen sommigen die geen antivirus gebruiken ook tegen het probleem aan. Avast heeft tegenover The Register dan ook bevestigd geen indicaties te zien dat het door zijn software komt.


Microsoft verhelpt crashende SSD’s met nieuwe Windows 10 April 2018 Update

Microsoft heeft een nieuwe build van de Windows 10 April 2018 Update beschikbaar gemaakt. Die verhelpt de opstartproblemen voor pc’s met een Intel- of Toshiba-SSD. Toch raadt het de meeste gebruikers aan om te wachten tot een specifieke update voor hun toestel beschikbaar is.


18 anti-viruspakketten voor Windows 10 vergeleken

Als het gaat om de detectie van malware ontlopen anti-viruspakketten elkaar steeds minder, zo blijkt uit een nieuwe test van het Duitse testlab AV-Test. Voor de test, die in maart en april plaatsvond, werden 18 virusscanners voor eindgebruikers op verschillende onderdelen met elkaar vergeleken.

De pakketten werden beoordeeld op de detectie van malware, prestaties en bruikbaarheid. Voor de drie onderdelen konden de pakketten bij elkaar 18 punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar 196 "zero-day" malware-exemplaren en bijna 5500 malware-exemplaren die in de laatste vier weken voor de test werden ontdekt.


Veel nieuwe functies voor Windows-versie 1Password

In navolging van de Mac-versie is nu ook de Windows-versie van 1Password flink op de schop gegaan. De populaire wachtwoordmanager heeft niet alleen een nieuwe interface, maar ook handige extra functies gekregen.

Volgens de makers zorgt de frisse layout ervoor dat je sneller de functies kunt vinden die je zoekt. Een volledig vernieuwde balk aan de zijkant staat daarbij centraal. De icoontjes en het standaard lettertype zijn ook vernieuwd, zodat het geheel er een stuk hedendaagser uit ziet.


Privacyvensters in de april-update van Windows 10

Vriend en vijand verraste Microsoft met de vensters die de gebruiker krijgt voorgeschoteld ter afronding van de april-update van Windows 10. Wat moet u met deze vensters doen?

De meeste gebruikers zijn er niet op voorbereid: nadat de april-update is geïnstalleerd, moet een zevental vensters over privacy worden ingevuld. Anders start de computer niet op. De vensters kunnen niet worden overgeslagen, per venster wordt een keuze van de gebruiker verwacht. Veel mensen weten niet goed wat ze moeten kiezen. Maar wees gerust, alle instellingen en keuzes zijn achteraf te wijzigen.

Auteur: CorVerm

Smartphone varia

Scroll naar boven

In de Smartphone-rubriek brengt de redactie het laatste nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van smartphones onder de aandacht. Veel van het "nieuws" dat we hier brengen berust op gelekte informatie en aannames. De tijd zal leren of hetgeen gelekt of aangenomen is ook de werkelijkheid blijkt te zijn.


Inhoudsopgave

 

Nokia 7 Plus - Nexus-tijden herleven

RED Hydrogen One: smartphone met holografische features

Android P en slimmere Assistent staan in de spotlight bij Google I/O

Android-fabrikanten worden verplicht beveiligingsupdates uit te brengen

Google komt met drie Pixel-smartwatches met nieuwe Wear 3100-processor

Zo vervang je lelijke icoontjes op Android

Xiaomi onthult een smartphone die de volgende iPhone had kunnen zijn

Landrover Explorer smartphone vanaf 24 mei verkrijgbaar in Nederland

Honor onthult Honor 10 met high-end specificaties

De nieuwste smartphone van OnePlus is helemaal van glas en laadt binnen 30 minuten op

Dit is de eerste smartphone met 1TB(!) aan opslag

Alles over de OnePlus 6 Dualsim

Zo kun je websites opslaan op je telefoon

YouTube-app krijgt nieuwe en handige mini-videospeler

Nokia 1: Budgettelefoon met fijne software

Smartphones van Archos, ZTE en anderen bevatten al jaren adware

ASUS ZenFone 5 nu beschikbaar

Nokia 5.1 preview

Nederlandse rechter verplicht Samsung niet om snel Android-updates aan te bieden

Nokia gaat Android P massaal omarmen


Nokia 7 Plus - Nexus-tijden herleven

De Nokia 7 Plus is een veelzijdige smartphone voor een acceptabele prijs. Als de halve redactie de Nokia 7 Plus (al voordat het reviewmodel van de smartphone binnen is gekomen) overweegt te kopen, dan weet je dat het om een interessant toestel gaat. Nu het reviewmodel er is kan de vraag beantwoord worden: is Nokia’s smartphone de aanschaf waard? 

De Nokia 7 Plus doet me denken aan de Nexus-smartphones die Google tot 2015 uitbracht, dankzij zijn uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en lange Android-ondersteuning met updates. Helaas is de Nexus-lijn door Google vervangen door Pixel-telefoons, die niet alleen in Nederland niet verkocht worden, maar ook iPhone-achtig duur zijn. Nokia vult de Nexus-leegte weer op, met de Nokia 7 Plus, die dezelfde eigenschappen kent. Het toestel doet me erg denken aan de Nexus 5 uit 2013.


RED Hydrogen One: smartphone met holografische features

Grote stappen worden er niet meer gezet, maar smartphones blijven zich toch elk jaar iets verbeteren. Zowel qua design als specificaties hebben we tegenwoordig weinig reden tot klagen. Het bedrijf RED wil de boel echter flink op zijn kop zetten met de Hydrogen One-smartphone, een toestel met holografisch scherm en meer.

Uit een nieuwe blogpost van RED blijkt dat het toestel beschikt over een 5,7 inch scherm en een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Naast een gewone schermweergave is er ook een 4V-modus voor holografische weergave. Dankzij deze techniek moet het mogelijk zijn om zonder 3D-bril of iets dergelijks toch 3D-beelden te kunnen zien op de RED Hydrogen One.


Android P en slimmere Assistent staan in de spotlight bij Google I/O

Google I/O 2018, de ontwikkelaarsconferentie van Google is in volle gang, en dit jaar staat alles in het teken van Android P. Ook de Google Assistent wordt telkens slimmer en meer gebruikt. Dit zijn de belangrijkste onthullingen.

Android P tegen smartphone-verslaving

Eind 2018 rolt Google een nieuwe Android-versie uit. Android P heeft nog steeds geen officiële bijnaam, maar er zijn wel veel nieuwe features uit de doeken gedaan. Een groot deel daarvan staat in het teken van smartphone-verslaving. Constant aan je mobiel geplakt zitten is niet gezond, en daarom neemt Google maatregelen.


Android-fabrikanten worden verplicht beveiligingsupdates uit te brengen

Het zou zomaar kunnen dat fabrikanten van Android-smartphones en -tablets worden verplicht maandelijks beveiligingsupdates uit te brengen voor hun apparaten. Mocht dat gebeuren, dan zal Android als platform in z’n geheel ineens een stuk veiliger worden — voor elke gebruiker.

‘Google wil Android-fabrikanten verplichten beveiligingsupdates uit te brengen’

Tijdens een presentatie tijdens Google I/O, de jaarlijkse conferentie van ontwikkelaars van de zoekmachinegigant, heeft het hoofd van Android-beveiliging, David Kleidermacher, gesuggereerd dat Android-fabrikanten worden verplicht beveiligingsupdates uit te brengen.


Google komt met drie Pixel-smartwatches met nieuwe Wear 3100-processor

Google komt naar verluidt met drie nieuwe smartwatches. Deze zullen onder de Pixel-lijn worden geplaatst. Meerdere betrouwbare bronnen maken vermelding van deze horloges. De smartwatches zullen draaien op de nieuwe Qualcomm-chip voor horloges, genaamd de Wear 3100.

Google Pixel smartwatches

Wear OS heeft een horloge nodig die laat zien waar het besturingssysteem van Google tot in staat is. Deze tactiek hanteerde Google ook al met smartphones door eerst de Nexus en later de Pixel-lijn te introduceren. Voor Wear OS werd er vorig jaar nog een halfslachtige poging gedaan met de LG Watch Sport en Style, maar deze konden niet op veel positieve kritieken rekenen.


Zo vervang je lelijke icoontjes op Android

Niemand kijkt graag op lelijke dingen, dus waarom zou je lelijke app-icoontjes dulden? Met de app Awesome Icons pak je dit snel aan op Android.

Het maken van een aantrekkelijk app-icoontje is een aparte kunst. Niet elke app slaagt daar even goed in. Wie belang hecht aan het uitzicht van zijn app-collectie, hoeft zich niet neer te leggen bij een onooglijk icoontje. Met de app Awesome Icons kan je de smet op je smartphone wegvegen.


Xiaomi onthult een smartphone die de volgende iPhone had kunnen zijn

De Chinese smartphonemaker Xiaomi heeft de Mi Mix onthuld, een spectaculaire telefoon die bijna geen randen heeft. Het toestel is een aardige aanwijzing van hoe de volgende iPhone eruit kan zien.

Xiaomi is in 2010 opgericht en groeide in 2014 uit tot de marktleider in China, de grootste smartphonemarkt ter wereld. Wereldwijd nam de telefoonmaker plek vijf in. Recent lopen de zaken wat minder goed voor het bedrijf van oprichter Lei Jun, maar met deze nieuwe telefoon laat Xiaomi zien dat het nog steeds vernieuwende producten kan maken.


Landrover Explorer smartphone vanaf 24 mei verkrijgbaar in Nederland

De Landrover Explorer is de eerste robuuste smartphone waarbij veel aandacht aan de vormgeving is besteedt. Het toestel is stof- en waterdicht en kan uiteraard tegen een stootje, maar in de vormgeving ligt de robuustheid er niet duimen dik bovenop, zoals dat bij toestellen van CAT wel het geval is. De vormgeving van de Landrover Explorer is volledig geïnspireerd op de auto's van Landrover. Zo is in de achterkant het profiel zichtbaar van het dak van Landrovers en komt de speaker-grille onder het toestel overeen met de neus van veel Landrover auto's.


Honor onthult Honor 10 met high-end specificaties

Honor, het dochtermerk van Huawei gericht op jongeren, heeft de Honor 10 onthuld. De Honor 10 is feitelijk een Huawei P20 in een ander jasje en met een aanzienlijk lagere verkoopprijs van 399 euro.

Zoals verwacht heeft Huawei dochtermerk Honor de Honor 10 aangekondigd. De Honor 10 is in grote lijnen gelijk aan de Huawei P20 die eerder dit jaar werd gepresenteerd. Qua vormgeving en afwerking zijn er wat verschillen, maar qua specificaties komen beide toestellen nagenoeg geheel met elkaar overeen. De Honor 10 heeft een behuizing van 'Aurora glas', wat ervoor zorgt dat het toestel onder iedere kijkhoek en lichtinval van kleur veranderd. Dit effect lijkt op het noorderlicht.


De nieuwste smartphone van OnePlus is helemaal van glas en laadt binnen 30 minuten op

De Chinese smartphonemaker OnePlus lanceert woensdag haar nieuwste model: de OnePlus 6. De telefoon, die verkrijgbaar zal zijn vanaf 519 euro, bestaat aan de buitenkant helemaal uit glas.

Met een scherm van 6,3 inch is de OnePlus 6 een slag groter dan de vorig jaar uitgebrachte OnePlus 5T. Die moest het doen met een afmeting van 6 inch. Opvallender wellicht is dat het Android-apparaat een volledig glazen behuizing heeft.

Volgens het bedrijf zorgt het glas voor een goede datacapaciteit, omdat radiogolven het apparaat beter en sneller kunnen bereiken. De telefoon zou daarmee een downloadsnelheidvan 1 Gigabit kunnen bereiken.


Dit is de eerste smartphone met 1TB(!) aan opslag

Het Chinese bedrijf Smartisan heeft een smartphone aangekondigd die een nieuw record vestigt wat opslagruimte betreft. De duurste variant van dat toestel heeft namelijk maar liefst één terabyte aan opslagruimte.

Smartisan R1: 1 terabyte aan opslag

De Smartisan R1 is een high-end smartphone, met een behuizing van metaal en extra lang scherm van 6,2 inch. Onder de motorkap draait een Snapdragon 845-chip, die ook in onder meer de OnePlus 6 te vinden is. Standaard heeft een high-end Android-toestel 64 of 128GB aan opslagruimte, maar de duurste variant van de R1 is uitgerust met maar liefst 1TB. Ondanks dat de smartphone alleen in China wordt uitgebracht, ondersteunt hij wel de 4G-netwerken die in Europa gebruikt worden.


Alles over de OnePlus 6 Dualsim

De OnePlus 6 is een krachtige Android-smartphone met enorm vlotte hardware en een scherp prijskaartje. Het toestel is uitgerust met een groot 6,3 inch-scherm, dubbele camera achterop en krachtige Snapdragon 845-chip. Daarnaast heeft het toestel Dash Charge, waarmee een lege accu in slechts een half uur weer voor 60 procent vol zit. Verder kenmerkt de Chinese topper zich door de waterdichte glazen behuizing, verbeterde camera en inkeping aan de bovenkant van het display.

De OnePlus 6 heeft een iets groter scherm dan zijn voorganger. Waar de het moest doen met een 6 inch-scherm, heeft dit model een 6,3 inch-display. Toch is de smartphone in de praktijk nauwelijks groter. Het scherm loopt namelijk van rand-tot-rand, met slechts een kleine inkeping bovenaan voor de selfiecamera en enkele sensoren. De beeldverhouding is daardoor 19 bij 9.


Zo kun je websites opslaan op je telefoon

Soms zie je een website die je later nog een keer wil lezen of bekijken. Er zijn verschillende manieren om websites te slaan op je telefoon. Zo kan je de url kopiëren en in een notitie zetten, een bookmark plaatsen óf je slaat de website op je telefoon op als bijvoorbeeld een PDF. Voor dat laatste zijn meerdere mogelijkheden. We laten je graag zien hoe je een website op je telefoon opslaat voor zowel Android als iOS.


YouTube-app krijgt nieuwe en handige mini-videospeler

De mini-videospeler van YouTube is vernieuwd en uitgebreid. Nog niet iedereen heeft de speler al binnen, maar daar is een trucje voor. Wij leggen uit welke.

De nieuwe videospeler is geen wereldschokkende toevoeging, maar wel handig. Je kunt video’s voortaan namelijk direct pauzeren en stoppen zonder ze eerst op groot scherm te weergeven. Daarbij zie je een rode balk die aangeeft hoe ver je in het filmpje bent.


Nokia 1: Budgettelefoon met fijne software

Android-smartphones met een prijskaartje van minder dan honderd euro, zijn vaak weinig soeps. Heel vreemd is dat niet, maar des te fijner is het dat de onlangs uitgebrachte Nokia 1 een betere indruk achterlaat. Deze budgettelefoon werkt prima en heeft de nieuwste software aan boord.

De Nokia 1 is het goedkoopste en minst krachtige model in de smartphonereeks van fabrikant HMD Global, dat een licentie heeft op de Nokia-merknaam. Met een adviesprijs van 90 euro is de Nokia 1 een waar budgettoestel, wat je direct ziet aan het plastic ontwerp.


Smartphones van Archos, ZTE en anderen bevatten al jaren adware

Smartphones van Archos, ZTE en anderen draaien volgens antivirusbedrijf Avast al jaren malware Cosiloon.

Cosiloon malware: dit moet je weten

Antivirusbedrijf Avast heeft malware gevonden op verschillende Android-smartphones. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar de malware is in dit geval al vooraf geïnstalleerd. Nog voordat het toestel in de handen van de gebruiker komt.

Deze specifieke malware heet Cosiloon en zorgt voor een laagje bovenop Android waar advertenties op worden getoond. Cosiloon is dus een vorm van adware. Opvallend detail is dat deze adware al minstens drie jaar ongestoord wordt geïnstalleerd en moeilijk te verwijderen is.


ASUS ZenFone 5 nu beschikbaar

ASUS heeft bekendgemaakt dat de ZenFone 5 nu beschikbaar is in de Benelux. Het nieuwste model in de ZenFone-serie is gemaakt met premium materialen en heeft naast een mooie, ultradunne behuizing, ook een all-screen design met een 6,2” display met een 90% screen-to-body ratio. De smartphone beschikt verder over een slim dubbel-camera-systeem dat door AI-technologie van de gebruiker leert om prestaties te optimaliseren.


Nokia 5.1 preview

HMD timmert lekker aan de weg en heeft zijn lineup voor 2018 grotendeels compleet gemaakt. Na de nieuwe Nokia 6 zijn er nu ook vernieuwde versies van de 2, 3 en 5. In deze video maak je kennis met de Nokia 5.1.

Als er een ding is dat HMD goed doet, is het het neerzetten van een consistent product. Of je nou 150 euro of 400 euro aan een Nokia uitgeeft; je weet zeker dat je een degelijk toestel met goede software krijgt. Dat geldt ook voor de Nokia 5.1, die met zijn prijs van €200 ongeveer in het midden van de Nokia-lijn valt.


Nederlandse rechter verplicht Samsung niet om snel Android-updates aan te bieden

De rechtbank in Den Haag heeft in een zaak van de Consumentenbond bepaald dat Samsung niet snel beveiligingsupdates voor alle smartphones hoeft aan te bieden. De rechter oordeelt dat niet vast te stellen is wat een redelijke termijn is voor het maken van een update.


Nokia gaat Android P massaal omarmen

Ook de nieuwe versie van Android is kind aan huis bij de toestellen van Nokia.

Met Android Oreo maakte HMD Global, het bedrijf achter de Nokia-toestellen, bekend dat alle moderne smartphones van de firma deze versie van Google’s besturingssysteem zou krijgen. HMD Global heeft vandaag wederom goed nieuws voor bezitters van deze smartphones, want Android P, de aanstaande nieuwe versie van Android, komt ook weer naar alle Nokia smartphones.

Auteur: CorVerm

Phishing en malware waarschuwingen

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.

Uiteraard beschermt een goede virusscanner je pc, maar toch is een heel groot deel van computercriminaliteit niet gebaseerd op virussen, maar op eenvoudige psychologie. Bij phishing maakt de crimineel in de eerste plaats gebruik van de menselijke zwakheden en onoplettendheid. Wapen je tegen dit soort oplichters.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


Cyberexpert Stan Hegt beantwoordt vragen

De afgelopen weken heeft ethisch hacker Stan Hegt uitgelegd hoe cybercriminelen te werk gaan in uiteenlopende fraudegevallen. Hieruit blijkt dat oplichters op gewiekste wijze handelen en een spoor van slachtoffers kunnen achterlaten.

Naar aanleiding van de uitleg van Stan stuurden kijkers ons vragen over hun internetgedrag. Lees hier de antwoorden van de cyberexpert.


E-mail 'iDEAL' over betaling bitcoins is vals

Volgens een e-mail, zogenaamd van iDEAL, zou je in 2011 twee bitcoins hebben ontvangen. Het digitale geld is nu duizenden euro's waard en kan uitbetaald worden. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is ook zo!

In de e-mail valt te lezen dat je op het punt staat een betaling van iDEAL te ontvangen. Het gaat om een bedrag van maar liefst bijna 20.000 euro voor twee Bitcoins die je in 2011 zou hebben ontvangen.


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Politie publiceert lijst malafide webshops

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) waarschuwt voor meerdere malafide webshops. Het LMIO heeft meldingen ontvangen over de hieronder genoemde websites. Dit zijn met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid malafide webwinkels. 


De vakantie komt er weer aan. Tijd om je ogen extra goed open te houden. De aanbiedingen met megakortingen vliegen je weer om de oren. Meestal deugen die buitenkansjes voor geen meter. Zoals de aanbiedingen van VakantieGarant.


Oplichters spelen in op ontwikkelingen Marktplaats

Marktplaats wil de veiligheid en kans op fraude zo klein mogelijk maken met initiatieven als 'Betaalverzoeken met iDeal' en de 'Gelijk Oversteken Service'. Oplichters weten hier helaas op slinkse wijze op in te spelen. Website fraudehelpdesk.nl waarschuwt gebruikers alert te zijn.

De Marktplaats-oplichters misbruiken de nieuwe initiatieven door te doen alsof ze zelf eerder opgelicht zijn. Hierom is de oplichter in kwestie zogenaamd bang om geld over te maken naar een verkeerde bankrekening. Het zou fijn zijn als je je IBAN zou kunnen bevestigen door op de meegestuurde link te klikken.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Pas op! Weer veel meldingen bankpas-phishing

Opgelicht?! krijgt de laatste tijd weer veel meldingen over e-mails waarmee kwaadwillenden pincodes en bankpassen in handen proberen te krijgen. Trap niet in deze truc: bankpas-phishing.

In verschillende valse e-mails gebruiken fraudeurs allerlei smoezen waarmee ze jouw zover proberen te krijgen dat je je bankpas opstuurt, zogenaamd naar je bank of een recycling-punt.


Deze week een waarschuwing voor een valse winactie van 'Netflix' en een geraffineerde oplichtingstruc bij de online verkoop van auto's.

Al jaren ontvangen we klachten over hem: Jay Jay Santana Féliz. Een rapper die een slaatje probeert te slaan uit zijn eigen fanschare.

11 tips voor een veilig verblijf in je vakantiehotel

Politie waarschuwt voor oplichters op vluchtstrook

Nepmail over storneren Rabobank

Mail over dubbele beveiliging creditcard is phishing

Mail over update ING-app is vals

Auteur: CorVerm

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Geachte redactie,

Bedankt voor het zenden van het Helpmij magazine.
Ik heb het Excel verjaardag sjabloon gedownload maar wat ik ook doe er komt niets.
Jammer want dit was echt wel iets om altijd mee te laten draaien. Ik gebruik Gmail als email.
Daar zal de email niet rechtstreeks naar toe worden gestuurd, maar ook in Outlook komt niets te voorschijn.

Zit er misschien een fout in de programmering?

Met vriendelijke groet,
Cor Dekker

Beste Cor,

Vervelend dat het nog niet gelukt is. Wanneer je dat als volgt probeert zou het alsnog moeten lukken:

Na een klik op de link kom je op de site waar het sjabloon kan worden gedownload.
Klik daar op de knop downloaden en de vraag wordt gesteld of je het in Excel wilt openen.
Dat doe je en als het goed is dan opent het sjabloon in Excel.
Vervolgens kan het sjabloon bewerkt worden zoals beschreven.

Het kan zijn dat er bovenin een waarschuwingsbalk wordt weergegeven. Klik daar dan op Inhoud inschakelen.
Informatie

Hopelijk lukt het nu wel.

Met vriendelijke groet,

CorVerm


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.