Helpmij magazine

Mei 2018

Voorwoord

Scroll naar boven

Ook de mei editie van het Helpmij Magazine bevat weer tal van interessante artikelen en cursussen.

Daarnaast vanzelfsprekend weer onze vaste rubrieken met ditmaal, als extra, een uitgebreide Smartphone Varia!

Op zaterdag 2 juni is er trouwens weer een Helpmijdag! Ook ditmaal is de locatie Utrecht. Altijd gezellig! Het inschrijfformulier bereikt u via de link in de rubriek "mededelingen" op onze homepage of via de uitnodiging in dit magazine.

De redactie wenst iedereen erg veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Helpmijdag 2018

Scroll naar boven

Op zaterdag 2 juni 2018 is er weer een Helpmijdag!

Een bezoek aan de Helpmijdag is een unieke gelegenheid om:

• uit te vinden wie nu achter die "nickname" zit,
• ideeën uit te wisselen over van alles dat met PC's, games, netwerken, etc. te maken heeft,
• overtollige hardware te verkopen of leuke hardware voor een vriendenprijs te kopen,
• een kapotte PC (mogelijk) te laten repareren of in ieder geval daar solide advies over te krijgen,
• een zelfgebouwd (top)systeem te showen,
• pc-problemen te bespreken of juist anderen met jouw kennis van dienst te zijn
• en nog tal van andere zaken te doen, te zien, of gezellig te bepraten...

De locatie is open om 12:00 uur en je bent rond die tijd van harte welkom. De koffie en thee staan klaar om je feestelijk te ontvangen.

Kom en ontmoet elkaar om eens gezellig bij te kletsen. Na de koffie viert de gezelligheid hoogtij, de dag wordt rond 16:30 uur afgesloten met een lekkere hap.

Toegang tot de Helpmijdag is gratis voor leden van de vereniging Helpmij.nl, niet-leden betalen € 1.

De Helpmijdag wordt ook dit jaar gehouden in:

Pand Schep van Ginkel, Techniekweg 18, 3542 DS Utrecht

Inschrijven voor de Helpmijdag kan hier!
Geef dan ook even aan of je aan het eind van de dag een "vorkje mee prikt", dit in verband met de inkoop.


Tot ziens op 2 juni!

Auteur: ErpCity

aTube Catcher, wolf in schaapskleren?

Scroll naar boven

Regelmatig kom je programmaatjes tegen die het digitale leven een stuk aangenamer voor je kunnen maken. Ook nu was dat weer het geval bij het lezen van de Computer! Totaal van mei 2018. Daarin wordt een tool beschreven waarmee je heel eenvoudig video’s van allerlei streaming-sites, zoals YouTube en Uitzendinggemist (nu npo.nl) kan downloaden. Heel handig als je de filmpjes onderweg wilt bekijken of deze bijvoorbeeld wilt integreren in een PowerPoint. Deze presentatie kun je dan tonen zonder dat je een internetverbinding nodig hebt. Daarnaast biedt het tooltje nog een aantal andere functies die mij zeer handig leken. Snel downloaden en in gebruik nemen dus. Dat ging allemaal prima. Tot er een update beschikbaar kwam…

In dit artikel kun je lezen hoe het programmaatje werkt en waarom je het misschien toch niet moet gebruiken. Het advies is daarom ook om eerst het hele artikel te lezen voor je aan de slag gaat.

Even voorstellen

De tool waarom het gaat, is aTube Catcher. Dit is een gratis programma wat al jaren beschikbaar is en al diverse updates heeft ondergaan. Naast downloaden van streaming media kun je zeer simpel video converteren naar een ander formaat, video en/of audio opnemen van vrijwel iedere bron en een schermopname maken van een deel van je bureaublad (screencast). Dat laatste is handig als je iets wilt uitleggen en daarvoor bepaalde handelingen moet laten zien die de ander vervolgens kan nadoen.

Hoe werkt het

Het programma laat zich eenvoudig installeren en opent daarna met een duidelijk startscherm van waaruit je de diverse taken kunt starten. Als je dat wilt, kun je dit welkomscherm ook uitschakelen en de verschillende taken vanuit de menu’s starten. Daarvoor zet je linksonder een vinkje in dit scherm bij Don’t show again:

Video downloaden

Deze handige taak start je met een klik op de betreffende knop. Het is nu een kwestie van de gewenste video opzoeken om vervolgens daarvan het adres (de URL) te kopiëren:

Dit adres plak je in de download box (1) met de sneltoets Ctrl + V of je klikt op Paste (2).

Na een klik op Download (3) verschijnt er een keuzelijst waarin je tussen de verschillende formaten kunt kiezen (4).  In het algemeen is het zo dat hoe groter het formaat is, hoe beter de video. Vaak is het gebruikte formaat WebM. Mp4 kun je echter vrijwel altijd gebruiken en is daarom een goede keuze. Kies je niet, dan wordt de bovenste keuze uiteindelijk automatisch gedownload (5). Na de download vind je de video in de map Deze PC > video’s. Als het nodig is, kun je voor het downloaden een andere locatie opgeven bij Save To: (6)

Let op: veel streaming-sites geven in hun voorwaarden aan dat het downloaden van de video’s niet is toegestaan. In dit voorbeeld heb ik een video gebruikt, die ik zelf jaren geleden heb geüpload en daardoor rechtenvrij is.

Aanpassen

Na het downloaden krijg je een aantal opties welke je kunt toepassen op de gedownloade video. Deze opties spreken grotendeels voor zichzelf. Eén optie bespreek ik wel: met Resize kun je het begin en het eindpunt van de video wijzigen. Dit wordt wel croppen genoemd. Handig als je maar een gedeelte van de video nodig hebt. Je schuift daarvoor het start en eindpunt naar de gewenste positie. Zie de afbeelding hieronder:

Deze functie is ook beschikbaar in het startscherm met de knop Resize Video. Je krijgt dan de mogelijkheid om naar een video op je harde schijf te browsen.

Tip: wanneer je een optie van het startscherm hebt gebruikt verdwijnt het startscherm en je ziet nergens een knop om dit weer op te roepen. Het is echter nog wel op te roepen vanuit het pictogram op je taakbalk. Op die plaats blijft het startscherm altijd zichtbaar.

 

Je kunt natuurlijk ook gewoon via de diverse tabs van functie wisselen:

Screen Record

In het startscherm wordt dezelfde optie wat inconsequent Screen Capture genoemd. Hiermee neem je de activiteiten van een bepaald venster (1) of een geselecteerd deel van je bureaublad (2) op.

Als je een bepaalde handeling wilt uitleggen is het handig om ook de muisaanwijzer mee op te nemen. Dat doe je door een vinkje te zetten bij Record Cursor (3). Wanneer er een microfoon voorhanden is, kun je jouw gesproken uitleg mee opnemen. Selecteer daarvoor het gewenste apparaat bij Select Audio device (4) en plaats het vinkje om het commentaar op te nemen.

De video wordt in het Windows media formaat (wmv) opgenomen (5). De opslaglocatie kun je eventueel aanpassen bij Select output folder (6).

De opname start en stop je met de bekende knoppen (7). Er zijn ook nog opties beschikbaar om onder meer de start uit te stellen en de duur van de opname in te stellen (8).

Video Converter

Met de Converter kun je bestaande video’s omzetten in heel veel ander formaten. Handig om bijvoorbeeld een Windows Media Video toch af te kunnen spelen op je iPad of Apple TV.

Je kiest daarvoor het gewenste Output Profile (1) en sleept het bestand van de opslaglocatie naar het Media venster (2). Na een klik op Convert (3) wordt de video vervolgens geconverteerd. Wil je van meerdere bestanden één lange video maken, dan selecteer je voor het converteren eerst Join files (4).

Audio en Stream Catcher werken op een vergelijkbare wijze. Voor het gebruik van Stream Catcher dient eerst een hulpprogramma geïnstalleerd; Wincap. Je wordt via een dialoogvenster naar de juiste site gestuurd wanneer je de functie voor het eerst gebruikt:

De functies Find Videos en Music zou ik persoonlijk links laten liggen. Daar zijn geschiktere alternatieven voor.

De Wolf en de schaapskleren

Al met al is aTube Catcher een bruikbaar en goed werkend programmaatje. Bij het downloaden ervan kwam ik geen problemen tegen. Later echter, toen ik dit artikel aan het schrijven was, kwam er een update beschikbaar. Een bijgewerkt programma met de nieuwste functionaliteit, wie wil dit niet. Helaas sloeg Norton Total Security alarm bij het downloaden van de update:

 

Blijkbaar werd er Adware mee geïnstalleerd. Na wat onderzoek blijkt dat deze melding door Norton wordt gegeven als het programma wordt gedownload met de grote Download Now knop. Kies je voor Alternate server download, dan krijg je een iets andere versie en daarvoor wordt er geen alarm geslagen door Norton:

De exacte verklaring hiervoor kan ik helaas niet geven. Het gebeurt wel dat een site wordt gehackt en het aangeboden programma wordt aangepast door de hacker. Dit is bijvoorbeeld onlangs gebeurt bij het bekende CCleaner. Het kan ook zijn dat de maker aan de laatste versie Adware heeft toegevoegd om iets aan zijn programma te kunnen verdienen. Dat hoeft helemaal niet zo bezwaarlijk te zijn. Uiteindelijk hebben veel websites iets dergelijks in de vorm van Google Ads. In een poging om hierover uitsluitsel te krijgen, heb ik de maker gemaild. Daar heb ik echter tot op het moment van schrijven nog geen antwoord op gekregen.

Tip: Ik heb het programma zelf dus wel geïnstalleerd. Wanneer ik het niet meer nodig heb, verwijder ik het. Om er zeker van te zijn dat er niets achterblijft, laat ik dan mijn systeem scannen door Anti Malware van Malware Bytes.

Conclusie

aTube Catcher is een superhandig hulpmiddel om video’s te downloaden, te bewerken en op te nemen. Helaas hebben gratis programma’s vaak een keerzijde en in dit geval is het mogelijk dat er Adware wordt mee geïnstalleerd. De keuze is aan jou of je dit risico wilt lopen.

 

Links met informatie bij dit artikel:

- aTube Catcher download site: atube.me
- Malware gedetecteerd door 29 van 67 virusscanners op virustotal.com 
- Malware Bytes Anti Malware (MBAM) installeren en gebruiken, twee artikelen van Seniorweb 
- Een verhelderende kijk, over (video) codering en formaten: Hifi.nl 
- WebM staat hier nog niet bij. Dit is een relatieve nieuw open en royalty vrije codering, die veel op het web
  wordt gebruikt.
- CCleaner gehackt, artikel op Tweakers 
- YouTube
- Uitzending gemist op npo.nl

Auteur: leofact

Excel: verjaardagslijst sjabloon

Scroll naar boven

Microsoft biedt heel wat sjablonen aan voor alle Office onderdelen. Een daarvan is de Verjaardagslijst, een handig geheugensteuntje waarmee Excel je helpt om een gebeurtenis zoals een verjaardag niet te vergeten. Hoewel dit sjabloon ook in het Nederlands is te downloaden is het beter om de Engelse versie naar de computer te halen. Dit vanwege het feit dat de Nederlandse versie niet doet wat het zou moeten doen. Straks meer daarover.

Deze Engelstalige sjabloon (template Birthday List) kun je downloaden door op de volgende link te klikken: https://templates.office.com/en-us/Birthday-list-TM03427353

Kies voor Openen in Excel en klik bovenin het scherm op de knop Bewerken inschakelen om aan de slag te kunnen gaan met het invoeren van gegevens, maar ook om aanpassingen aan te brengen aan het sjabloon. Overigens zet Excel de formules om in het Nederlands, dus daar heb je geen omkijken naar.

Wat is de bedoeling

De bedoeling is dat zodra de link send e-mail wordt aangeklikt de felicitatie, zoals in het tekstvak (afbeelding 2) is geschreven, wordt verzonden. Eveneens wordt het onderwerp (subject) en de begroeting (salutation) automatisch ingevuld in de te versturen mail.

Maar eerst het sjabloon vernederlandsen

Klik een cel aan waarin je het Engels vervangt voor een Nederlandse woord. Waarbij opgemerkt dat een cel waarin een link staat de muisaanwijzer een paar seconden moet worden ingedrukt om de cel te selecteren. Wijzig de benamingen en het bericht in het Nederlands zoals je in afbeelding 3 kunt zien. Om een nieuwe rij toe te voegen selecteer je de cel met het oranje pijltje en druk op de tab-toets.

Het sjabloon aanpassen

Kopieer de formule in B6 naar beneden en verwijder daarna de formule uit B6. De formule waar het om gaat is: =ALS.FOUT(ALS([@[Send Email]]<>"";1;0);"") en zorgt er voor dat het sterretje getoond wordt op de dag van vandaag.

 

Typ in C6 Datum vandaag. D6 en E6 laat je ongemoeid. Daar staan de formules =TEKST(VANDAAG();"mmm") en =TEKST(VANDAAG();"dd") in, die de maand en dag van vandaag weergeven. De formule in I6 kopieer je ook naar beneden en verwijder ook uit I6 de formule. Kopieer alle formules zover naar beneden als nodig is.

Pas het bericht aan in de trant zoals hierboven is weergegeven. Om een nieuwe regel toe te voegen selecteer je de cel met het oranje pijltje en druk op de tab-toets.

 Klik je op send mail dan opent jouw standaard e-mailprogramma en alle benodigde zaken zijn ingevuld, inclusief het onderwerp.

Het hele proces van verzenden en het invoegen van de benodigde gegevens hangt af van de formule die in kolom I staat. Het enige dat je kunt veranderen aan de formule is het laatste deel. In plaats van “send mail” kun je daar “verzend e-mail” van maken.

De formule is:
=ALS.FOUT(ALS(CBirthday=VANDAAG();HYPERLINK(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(SUBSTITUEREN(EmailBase;TEKEN(10);"%0A");"[e]";[@Email]);"[n]";[@Naam]);"verzend e-mail");"");"")

Andere toepassingen

Natuurlijk kun je ook andere toepassingen bedenken om naar meerdere personen dezelfde mail te versturen. Je past het bericht aan en geef de geadresseerden de dag van vandaag.

Automatisch opstarten

Het uitgangspunt van dit sjabloon is om geen verjaardag te vergeten. Start je het bestand niet op dan heeft het geen nut, want dan vergeet je alsnog een verjaardag of gebeurtenis. Daarom is het handig om het bestand tegelijk met Windows op te starten.

Dat doe je zo: ga naar de map waar het bestand staat en maak een snelkoppeling van het bestand (klik er met rechts op en kies voor Snelkoppeling maken). Open nog een verkennervenster (Windows+e) en ga in Windows 10 naar dit pad: C:\Gebruikers\corve\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\ Menu Start \Programma’s\Opstarten. Het is wel noodzakelijk om verborgen bestanden (items) weergeven aan te vinken. Lukt het in andere Windows versies niet om via het aangegeven pad bij die bewuste map te komen? Vul dan in het zoekveld van de verkenner de term “opstarten” in. Eenmaal bij de bewuste map aangekomen sleep je de snelkoppeling vanuit het andere venster in de map Opstarten. In het vervolg zal het bestand met Windows opstarten.

Auteur: CorVerm

Copyright en copyleft

Scroll naar boven

De monnik Columba uit de zesde eeuw, auteursrechten, Richard Stallman en Creative Commons. Wat hebben zij met elkaar te maken? En kun je auteursrechten uitvechten met een veldslag? Lees het in dit artikel.

De eerste rechtszaak om copyrights

Het jaar 557, Ierland. Het christendom en de kerken zijn in opkomst, maar bijbels zijn erg schaars. Om een boek te lezen en te kopiëren moet een man een goede opleiding hebben gehad, geld hebben voor de grondstoffen en tijd om alles over te schrijven. Collumcille is deze man en hij kopieert 's nachts stiekem een boek. Waarschijnlijk is het een psalmenboek of misschien zelfs de hele bijbel in het Latijn. De eigenaar van het boek, zijn oude leermeester Finnian, komt erachter. Hij wil de kopie houden, maar Collumcille verzet zich daar tegen. Het boek zou heel belangrijk zijn voor de kerk in Ierland: dit boek moet je niet voor jezelf houden! Het eerste bekende geval van ruzie om auteursrechten. Er komt een rechtszaak van.

Saint Columba, foto gemaakt door vegansoldier. CC-BY-SA 2.0

Oorlog en een klooster

De gevolgen zijn niet mis. Na nog andere gebeurtenissen komt er uiteindelijk een veldslag van in het jaar 561, met duizenden doden. Columcille krijgt uiteindelijk een straf opgelegd van verbanning uit zijn vaderland, met de opdracht minstens zoveel mensen te bekeren tot het christendom, als er gesneuveld zijn in de oorlog. Hij sticht het kloostereiland Iona in Schotland, waar uiteindelijk heel veel boeken gekopieerd zullen worden. Wil je het verhaal helemaal lezen, dan staat hier een Engelse versie als pdf.

Verplichting om kennis te verspreiden

Columcille zou in de rechtszaak om dit boek hebben verklaard:

Boeken zijn anders dan andere roerende zaken (bezittingen) en de wet zou dit moeten herkennen. Geleerde mannen als wij, die een nieuwe erfenis hebben ontvangen van kennis door boeken, hebben een verplichting om die kennis te verspreiden, door deze boeken te kopiëren en overal heen te brengen.() De kennis in boeken zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn, die ze wil lezen, die het kan of die er waardig genoeg voor is. En het is verkeerd om zulke kennis te verstoppen of te proberen de goddelijke zaken uit te doven die boeken bevatten.”

Auteursrechten en publiek domein

Er worden nog steeds rechtszaken gevoerd om copyrights. Alleen hele oorlogen, dat zien we niet vaak meer gelukkig. In Nederland krijg je tegenwoordig automatisch auteursrechten, ook wel copyrights, wanneer je een tekst schrijft of een kunstwerk maakt. Andere mensen mogen niet zonder jouw toestemming je werk openbaar maken, veranderen of verspreiden. Dit geldt tot 70 jaar na de dood van de maker. Dan vervallen de auteursrechten en komt een werk in het publiek domein. Dan mag iedereen het werk gebruiken, verspreiden en veranderen.

Copyleft

Het copyleft logo
Het copyleft logo

Helemaal in de geest van Columcille ligt het principe van de vrije kennis: teksten of andere kennis worden verspreid met een licentie die toestemming geeft om te kopiëren, te veranderen en te hergebruiken. Om dat mogelijk te maken, zijn er meerdere copyleft licenties bedacht. Dat is natuurlijk een woordgrapje, om het tegenovergestelde van copyright aan te geven. Makers koppelen die licentie aan hun werk, zodat anderen er vrij gebruik van kunnen maken. Heeft een werk een copyleft licentie, dan moeten afgeleide werken onder dezelfde licentie verder verspreid worden. Het is dus niet mogelijk om het werk of afgeleide werken te herdistribueren onder voorwaarden die die vrijheid van gebruik beperken.
Copyleft licenties zijn er voor teksten, afbeeldingen, films, maar ook specifiek voor software.

Richard Stallman

Het logo van GPL

Een bekende copyleft licentie is bedacht door Richard M. Stallman. Hij is de grondlegger van het copyleft principe, specifiek op het gebied van vrije software: de GNU General Public License:
– Je mag met de software doen wat je wilt.
– Je mag de software ook veranderen en verkopen.
– Je moet dat recht wel doorgeven aan anderen.
– De auteurs van de software moet je vermelden.

Bekende vrije software is Linux, die eigenlijk GNU/Linux heet, Inkscape, Mozilla Firefox, Calibre en GIMP, wat een afkorting is GNU Image Manipulation Program. Je kunt Richard Stallman vergelijken met de monnik Columba uit de zesde eeuw. Allebei vinden ze het belangrijk om kennis vrij te verspreiden. Columba had het specifiek over boeken, Stallman over software.

Creative Commons

Vaak kiezen mensen ervoor om hun werk te verspreiden met een speciale licentie. Hiermee geven ze meteen aan wat je wél mag doen met die werken, zonder toestemming te hoeven vragen. De CreativeCommons licenties zijn goed georganiseerd en worden steeds populairder. Op de website https://creativecommons.nl/uitleg/ staat beschreven hoe dat in zijn werk gaat. De licenties bestaan uit deze onderdelen:

Dit werk is beschikbaar onder een Creative Commons licentie.

 

Naamsvermelding (BY). Bij hergebruik moet de maker vermeld worden.

 

Niet-commercieel (NC). Het werk mag niet commercieel gebruikt worden.

 

GeenAfgeleideWerken (ND). Het werk mag niet veranderd worden.

 

GelijkDelen (SA). Bij hergebruik moet dezelfde licentie worden toegepast. Het werk mag wel veranderd worden.

 

Vermeldingen met CC licentie zien er bijvoorbeeld zo uit.

 

Zonder licenties

Het kan ook zijn dat mensen helemaal geen copyrights willen houden en het werk schenken aan het publiek domein. Dit zijn voor hergebruik de makkelijkste opties.

Oude werken die automatisch in het publiek domein vallen.

 

 

Werken waarvan de maker afstand doet van de copyrights.

 


Wil je zelf werk verspreiden met een CC licentie, dan kun je op de website een aantal vragen beantwoorden. Aan het einde weet je welke licentie bij jouw wensen past: https://creativecommons.org/choose/?lang=nl.

Auteur: Kate95

GIMP 10.2.0 is uit!

Scroll naar boven

Voorproef

Hier volgen enkele van de meest opvallende veranderingen:

  • Opent RAW bestanden rechtstreeks met uitgebreide instellingsmogelijkheden.
  • Beeldverwerking vrijwel volledig geporteerd naar GEGL , waardoor een hoge bitdiepte-verwerking, multi-threaded en hardwareversnelde pixelverwerking mogelijk is, en meer.
  • Kleurbeheer is nu een kernfunctie, de meeste widgets en voorbeeldgebieden worden beheerd in kleur.
  • Veel verbeterde tools en verschillende nieuwe en opwindende tools, zoals de Warp-transformatie, de Unified Transform en de Handle Transform-tools.
  • On-canvas preview voor alle filters geporteerd naar GEGL .
  • Verbeterde digitale schilderkunst met canvasrotatie en -flipping, symmetrie-painting, MyPaint- borstelondersteuning ...
  • Ondersteuning voor verschillende nieuwe afbeeldingsformaten toegevoegd (OpenEXR, RGBE , WebP, HGT ), evenals verbeterde ondersteuning voor vele bestaande formaten (in het bijzonder meer robuuste PSD- import).
  • Metadata bekijken en bewerken voor Exif, XMP , IPTC en DICOM .
  • Standaard HiDPI-ondersteuning: automatisch of door de gebruiker geselecteerd pictogramformaat.
  • Nieuwe thema's voor GIMP (licht, grijs, donker en systeem) en nieuwe symbolische pictogrammen die bedoeld zijn om de omgeving enigszins te dimmen en de focus op inhoud te verleggen (voormalige thema- en kleurenpictogrammen zijn nog steeds beschikbaar in Voorkeuren).

En meer, beter, meer en zelfs nog meer geweldig!

De installers voor Windows en Linux zijn hier te vinden:

 

Auteur: Erik98

GIMP 33: het kleurenpipet

Scroll naar boven

Pipet

Het kleurenpipet van GIMP is een hulpmiddel om kleuren te kiezen. In het gebruik van mijn snijplotter zocht ik een bijpassende kleur folie bij een pak cafeïnevrij koffie om een aanduiding op de voorraadbus te plakken. Over de omgang met kleuren in de praktijk van een huis- tuin en keuken amateur gaat deze aflevering van de GIMP cursus.

Waaiers

De professionals werken met gestandaardiseerde sets kleuren en bijbehorende stalen in de vorm van waaiers. Vanwege de vereiste kwaliteit en stabiliteit is dat kostbaar voor amateurgebruik. Het is verder vaak niet zo dat hobby-artikelen voorzien zijn van dit soort gegevens. Voor de hobby is grote precisie ook niet zo nodig.

De praktijk

Ik had dus de verpakking. In dit geval het huismerk van de supermarkt. De letters op de verpakking waren in een lichtblauwe kleur. Daar maakte ik een foto van. Dat moet je niet doen bij het licht van een stemmige schemerlamp, want dan heb je een ongewenste geelzweem. Nou was het een ietwat bewolkte middag en maakte ik een nette foto in de tuin.

Kiezen

Met het pipet pakte ik de lichtblauwe kleur van de letters en klikte op het vak van de voorgrondkleur. Dat leverde mij een overzicht op van die kleur in HSV, RGB en de kleur in HTML notatie. Ik gebruikte die laatste: 2985b4. Die is namelijk in één keer te kopiëren en plakken.

Overzicht

Toen vervolgens het kleurenoverzicht van de webshop opgeslagen en als een tweede laag in GIMP geladen. Met wat vergelijken en naar de waarden kijkend kwam de kleur E3281 het dichtste bij. Daar kan je dan, indien naar wens voor deze klus, een paar vel stickerfolie van bestellen.

Ontwerp

Het kleurenpipet is ook voor andere soorten ontwerp erg handig. Bovendien zijn de geleverde waarden in HTML, RGB en HSV universeel bruikbaar in andere programma's. Dat je hiermee niet erg professioneel bezig bent, ach dat is niet zo'n punt. Dan zou je je beeldscherm moet kalibreren en met kleurprofielen voor je printerinkt en papier moeten werken. Dat gaat dan qua kosten behoorlijk oplopen.

Resultaat

Hierbij onze voorraadbus met de cafeïnevrije koffiepads met Decaf opschrift. Dat ik de uitdrukking Decaf gebruikte in plaats van "cafeïnevrij" ligt hem puur aan de lengte van de tekst. Die bus staat hoog in onze kast. Dan heb je grotere letters nodig en daarmee een kortere tekst.

Dat Decaf netjes uitlijnen ten opzichte van de zwarte tekst was moeilijk. Positioneren is nog een vak apart! Het toverwoord is: laat het schutvel zitten. Lijn je tekst of logo uit met hulplijnen  op wat doorzichtige tape. 3M Magic tape is fijn werken. Eenmaal in positie trek je het schutvel stapje voor stapje los, waarbij je de applicatie (transfer) folie vastzet in positie met wat tape.

 

Auteur: Erik98

Natekenen in plaats van traceren

Scroll naar boven

Natekenen

Er zijn programma's die een afbeelding kunnen traceren. Inkscape heeft zo'n optie aan boord en zo zijn er wel meer programma's. Maar wil je nu een harig beest traceren of heb je een nogal vaag beeld, dan lukt dat vaak niet. In de leuke wereld van de snijplotters zit men daar regelmatig mee te tobben.

Door traceren wordt een afbeelding omgezet naar lijnen en krommen.

Een oplossing is dan de techniek die ik al in het Magazine van februari in het artikel "een eigen avatar maken"  heb beschreven met Mypaint.

Sluiten

Waar je dan voor moet zorgen is dat je de vlakken sluit. Want nadat je je tekening af hebt gebruiken we Inkscape of Krita om met het emmertje de vlakken te vullen met kleur. Ik neem meestal gewoon zwart. Heb je in de lijnen ergens een niet aansluitend gedeelte dan vult de emmer je hele vel. Dat schiet niet op. Je vlak is dan lek. Ik denk gelijk aan dat schitterende oude liedje en de mooie vertolking van Dorus: "Er zit een gat in mijn emmer".

Krita

Wat dat emmertje betreft is Krita duidelijk het betere programma door de extra opties die erbij zitten. Het opvullen gaat dan een stuk netter. Voor de gebruikers van een Linux systeem heeft Krita een AppImage bestand, zodat je het niet hoeft te installeren. Je downloadt dat, je maakt het bestand uitvoerbaar en dan gewoon dubbelklikken. Voor Windows gebruikers zal men het moeten installeren.

Mypaint

Vanuit Mypaint importeer je eerst je foto of afbeelding. Dan voeg je een laag toe voor je tekening. De laag met de foto zet ik vast tegen veranderingen in het lagenvenster met een slotje. De laag voor de tekening geef ik een herkenbare naam. Kortaf "tek" bijvoorbeeld. Die laag kan je met een muisklik als png bewerken in een extern programma. Met Inkscape bijvoorbeeld. En dan vul ik de betrokken vlakken daarin met een kleur. Van die kleurvlakken ontstaat zo een silhouet.

Snijden

Je doel kan alleen dat silhouet zijn, maar het is ook hoogst nuttig voor het werk met snijplotters. Die dingen kunnen alleen werken met snijlijnen. Je snijdt iets uit het materiaal. Nou kan je daarin wel werken met verschillende kleuren over elkaar, maar dat zijn dan in wezen gewoon anders gekleurde lapjes zelfklevend vinyl.

Importeren

Nou heeft een snijplotter op zich niets aan een silhouet, want dat is een vlak en het ding heeft snijlijnen nodig. Ik heb begrepen dat de meeste software bij de verschillende merken software pdf, eps of svg bestanden aan kunnen. Dat kan Inkscape leveren via Bestand > Opslaan als. Eerst moet je echter eerst je kleurvlakken (Het silhouet) via Pad > Bitmap overtrekken omzetten naar een pad. Zo'n pad is in wezen een in SVG beschreven lijn. Daar haalt de plotter zijn snijlijnen uit.
Het kleurvlak zelf gooi je daarna weg. Sla daarna het bestand op in één van de genoemde bestandsoorten (extensies). Laat je lettertypes omzetten naar paden als de optie wordt geboden.

GIMP en Scribus

Ook deze twee programma's kunnen erg nuttig zijn. Vooral Scribus biedt als DTP programma verschillende geavanceerde mogelijkheden. Het gaat echter wat te ver om hier Scribus uitgebreid te gaan uitleggen.

Succes!

 

 

Auteur: Erik98

Varia

Scroll naar boven

Iedere maand brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied voor jou bijeen. Denk aan apps, soft- en hardware. Kortom: informatie over diverse computer gerelateerde zaken.


Deze 3 verbeteringen brengt de nieuwste versie van Chrome

Google heeft een grote update uitgebracht voor Google Chrome. In versie 66 van de browser staat autoplay standaard uit en kun je een nieuw uiterlijk aanzetten.

In de nieuwste update voor Chrome voert Google een aantal belangrijke verbeteringen door. Zowel Chrome op de desktop als Android zijn bijgewerkt naar versie 66.


Ubuntu 18.04 LTS Review

Een nieuwe start

Voor de mensen die het advies ter harte nemen alleen long term support-versies van Ubuntu te gebruiken, zal de overgang van Unity naar Gnome 3.28 als desktop even wennen zijn. Toch hebben de ontwerpers van Canonical, zoals we in de review van 17.10 al schreven, ervoor gezorgd dat de overgang vrij pijnloos verloopt. Daarmee is Ubuntu 18.04 Bionic Beaver vooral een versie waarin de scherpe kantjes van 17.10 zijn gladgestreken.


Zo herken je de snelste ssd

Wanneer je op zoek bent naar de snelste ssd die je kunt kopen, dan zul je al snel bij een m.2-ssd terechtkomen. Toch kun je niet zomaar iedere m.2-ssd kopen, want er zijn grote verschillen. Wij leggen je uit waar je op moet letten om een echt snelle m.2-ssd te kopen.

Net als harde schijven maken veel ssd’s gebruik van de sata-interface. Die interface is ooit bedacht voor harde schijven en voldoet daarvoor nog uitstekend. Er zijn nog geen harde schijven die sneller zijn dan de 600 MB/s die de sata-interface kan verwerken. Voor ssd’s geldt dat niet: deze overschreden de sata-limiet een paar jaar geleden al en inmiddels worden ssd’s sterk geremd door de sata-interface. Zo heeft de allersnelste ssd van Samsung - de SSD 960 PRO - een maximale leessnelheid van maar liefst 3500 MB/s, terwijl de maximale schrijfsnelheid 2100 MB/s bedraagt. Hoe is dat mogelijk?


Samsung lanceert SSD 970 EVO en 970 PRO

Samsung heeft de SSD 970 EVO en SSD 970 PRO aangekondigd, Samsungs derde generatie m.2 nvme-ssd’s. De ssd’s komen beschikbaar in verschillende opslagcapaciteiten en zijn de opvolgers van de 960 EVO en 960 PRO.

Net als de 960 EVO en 960 PRO maken de nieuwe SSD 970 EVO en SSD 970 PRO gebruik van het m.2-slot, een uitbreidingsslot dat bedoeld is voor compacte ssd’s waarvan de printplaat niet veel meer bevat dan de benodigde chips. Beide ssd’s gebruiken daarbij de snelle pci-express 3.0-standaard in combinatie met het nvme-protocol dat zorgt voor een snelle en efficiënte aansturing van de ssd.


Venz V10 Pro+ 4K HDR Kodi-box review; sneller maar ook beter?

Enige tijd geleden introduceerde Venz een nieuwe, uitvoering van haar V10 Kodi-mediaspeler; de V10 Pro+ heeft onder meer een snellere 64-bit processor en zou geschikt moeten zijn voor 4K hdr-video. Dat blijkt in de praktijk ook het geval, al heeft ook deze mediaspeler last van de gebruikelijke nadelen van de op de standaard versie van Android-gebaseerde mediaspelers.

De Venz V10 Pro+ is gebouwd rond de Amlogic S912 SoC, die een achttal Cortex A53 CPU-cores combineert met een ARM Mali-T830 GPU. Dit resulteert in een mediaspeler die lekker vlot reageert en waarbij we geen moment een gevoel van traagheid hebben. Dat de S912 een 64-bit chip is, geeft Venz de mogelijkheid om een moderne Android-versie op de box te installeren, Android 7.1.2 in dit geval. De mediaspeler bevat 2 GB ddr4 werkgeheugen en 16 GB eMMC opslag gehuegen, dat via een MicroSD kaart kan worden uitgebreid.


Verbod op voetbalgame FIFA 18 dreigt in Nederland, wat nu?

De voetbalgame FIFA 18 is één van de grote titels die mogelijk de Nederlandse gokwet overtreedt door het aanbieden van 'lootboxen'. Een verbod op het voetbalspel dreigt.

De Nederlandse Kansspelautoriteit doet al langer onderzoek naar zogeheten lootboxen. Dit zijn virtuele schatkisten die je met echt geld kunt kopen, waarin willekeurige beloningen zitten.

Vier van de tien door de Kansspelautoriteit onderzochte games, overtreden de Nederlandse gokwet. De voorwerpen die spelers via de lootboxen kunnen krijgen, zijn namelijk door te verkopen.


Dit zijn de gratis Xbox Live Gold games in mei

Microsoft onthult de Games With Gold voor de maand mei. Eigenaars van een Xbox One of een Xbox 360 die een Xbox Live Gold abonnement hebben, kunnen de komende maand de volgende games downloaden:

 

  • Super Mega Baseball 2 (Xbox One)
  • Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain (Xbox One)
  • Sega Vintage Collection: Streets of Rage (Xbox 360, Xbox One)
  • Vanquish (Xbox 360, Xbox One)

Super Mega Baseball 2 is gedurende de hele maand mei gratis te downloaden. Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain is beschikbaar van 16 mei tot en met 15 juni.


Google verbiedt cryptomining-extensies voor Chrome

Google staat niet langer extensies toe in de Chrome Store die cryptomunten minen.

Zo wil Google gebruikers beschermen tegen extensies die stiekem gebruikmaken van de computerkracht van de mensen die dergelijke extensies om hele andere redenen installeren. In juli verwijdert Google ook de bestaande extensies die worden ingezet voor het aanmaken van cryptomunten uit de Chrome Store, meldt Wired.


Lenovo Yoga 730, Yoga 530 en Miix 630

Lenovo heeft tijdens Mobile World Congress 2018 twee nieuwe variant van de Yoga-convertible aangekondigd, namelijk de Lenovo Yoga 730 en de Yoga 530. Daarnaast werpen we ook nog even een blik op de in januari aangekondigd Lenovo Miix 630.

Tijdens Mobile World Congress 2018 heeft Lenovo twee nieuwe modellen binnen de Yoga-serie aangekondigd, namelijk de Lenovo Yoga 730 en de Yoga 530. Dit zijn Windows 10-convertibles: laptops die je ook als een tablet kunt gebruiken wanneer je het scherm helemaal naar achteren klapt.


Fabrikanten brengen langzamere Nvidia GT 1030-videokaarten met ddr4-geheugen uit

Verschillende fabrikanten hebben Nvidia GT 1030-videokaarten met ddr4 in plaats van gddr5 uitgebracht. Het ddr4-geheugen is langzamer, maar ook zuiniger. De kaarten hebben een tdp van 20 watt in plaats van 30 watt. Dat komt mede door een lager geklokte gpu.

Nvidia kondigde de GeForce GT 1030 in mei vorig jaar aan. Over de modellen met ddr4-geheugen heeft de fabrikant zelf nog niets gepubliceerd. In de Pricewatch staan nog geen ddr4-varianten van de GT 1030. Vermoedelijk zijn die goedkoper dan de modellen met gddr5.


Ockel Sirius A (Pro): Volledige pc in je binnenzak

Het lijkt onwerkelijk, maar dankzij de introductie van de Ockel Sirius A (Pro) neem je een volwaardige pc mee in je binnenzak. En wat voor één! Het doordachte ontwerp en de krachtige hardware lenen zich bij uitstek voor mobiel gebruik. Ideaal voor wie onderweg productief wil zijn of naar een filmpje wil kijken!

De Sirius A is in twee varianten te koop. De reguliere versie, welke draait op Windows 10 Home, heeft 4 GB ram en 64 GB flashgeheugen aan boord. Ga je voor de Pro-versie met Windows 10 Pro, dan verdubbelen de waarden van de genoemde specificaties. Voeg daar een full-hd-aanraakscherm aan toe en je beschikt feitelijk over alle ingrediënten om onderweg aan de slag te gaan.


DJI Mavic Air Review

De vliegende vakantiecamera

DJI is erin geslaagd vrijwel alle technologie van de Mavic Pro in de nog kleinere Air te stoppen. De beeldkwaliteit van de foto's en 4k-video's is prima, hij laat zich eenvoudig besturen en hij is voorzien van nieuwe snufjes, zoals actieve objectontwijking, sensoren aan de achterkant, intern geheugen en extra Snapshots. Het grootste minpunt ten opzichte van de Pro is de minder stabiele verbinding. Ook maakt hij meer lawaai, maar door zijn simpele bediening en compacte vormgeving is het een ideale drone voor op vakantie.


Zo maak je een sterk wachtwoord

Wat is nou een veilig wachtwoord? Welkom01? Nee, maar zo maak je wel een sterk wachtwoord. Bekijk het filmpje maar eens.


Red Hat Enterprise Linux 7.5 biedt consistentie voor hybride IT-omgevingen

Red Hat, leverancier van opensource oplossingen, kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Red Hat Enterprise Linux 7.5, de nieuwste versie van het toonaangevende Enterprise Linux-platform. Als basis voor hybride Cloud omgevingen biedt Red Hat Enterprise Linux 7.5 verbeterde beveiligings- en compliance-instellingen en tools om opslagkosten te verlagen. Het platform kan bovendien geïntegreerd worden met de Microsoft Windows-infrastructuur, zowel on-premisse als in Microsoft Azure, en de gebruiksvriendelijkheid is verbeterd.

Nieuwe webversie Gmail verschijnt 'binnen enkele weken'

Google werkt aan een nieuwe webversie van mail-app Gmail. Het ontwerp wordt veranderd en er komen nieuwe functies voor gebruikers. Dat heeft Google laten weten in een e-mail naar G Suite-beheerders, schrijft The Verge woensdag. In het bericht kondigt Google een "fris en net ontwerp voor Gmail op het web" aan. Het is niet bekend hoe dat ontwerp er precies uit komt te zien.


Als je computer ineens zo traag is als een slak, delf je misschien cryptomunten voor een crimineel. Zo kom je daar achter

Waarschijnlijk ben je je er niet eens bewust van dat het een gevaar is. Maar hackers zijn tegenwoordig geïnteresseerd in jouw computer om voor zichzelf crypomunten te minen.

Zogenoemde malware miners benutten je computer en de kracht van je processor om bepaalde digitale munten te delven waar geen enorm platform voor nodig is om een aardig rendement te krijgen. Denk aan cryptomunten zoals Monero, Bytecoin, AEON en dergelijke.


Fabrikanten onthullen hun AMD X470-moederborden

In navolging van de officiële bekendmaking van de tweede generatie Ryzen-processors, hebben partners van AMD hun moederborden met X470-chipset gepresenteerd. Onder andere Asus, MSI, ASRock en Gigabyte brengen nieuwe moederborden uit.

De X470-moederborden voor de vrijdag aangekondigde Ryzen 2-processors zijn de eerste borden met 400-series-chipsets, later dit jaar volgen waarschijnlijk B450-varianten. Veel verschil met de X370-chipsets is er niet, al maakt AMD de precieze verschillen pas op een later moment bekend.

ASRock brengt vier atx-borden op basis van X470 uit: de Fatal1ty Gaming K4, de Master SLI/AC, de Taichi Ultimate en de Taichi. Daarnaast verschijnt er een mini-itx-variant, de Fatal1ty Gaming ITX/AC. De Taichi-borden hebben onder andere een 16-fasige stroomvoorziening en een heatsink van een aluminiumlegering.


THEC64 Mini - Kan de kleine Commodore bekoren?

THEC64 Mini is een kleine versie van de Commodore 64, die onderhuids gebruikmaakt van een moderne soc. In deze video bekijken we of de miniversie net zo goed is als het origineel.


Crowdfundingsactie voor comeback Hyves

Voordat Facebook de grootmacht werd die het nu is, zaten miljoenen Nederlanders al op een ander sociaal netwerk: Hyves. Nu de populariteit van Facebook serieus aan het wankelen is, wordt gewerkt aan een comeback daarvan.


Inloggen zonder wachtwoorden komt dichterbij

Geen gedoe meer met wachtwoorden bedenken en onthouden, maar eenvoudigweg inloggen met de smartphone als identificatiemiddel.

De inlogbeveiliging met behulp van een wachtwoord is aan vernieuwing toe. Gebruikers vinden het lastig sterke en unieke wachtwoorden te bedenken en onthouden. Hierdoor nemen ze soms de toevlucht tot makkelijk te onthouden versies. Die daarom ook gemakkelijk te raden en te kraken zijn. Dus werkt men al een tijdje aan een nieuwe techniek die wachtwoorden overbodig maakt.


ING wil rond de zomer overmaken via Google Assistant aanbieden

ING wil klanten in de zomer de mogelijkheid bieden om geld over te maken via Assistant. Google begon in maart met de bètatest van de Nederlandstalige versie van zijn virtuele assistent, die dit jaar wordt verwacht.

De bank zegt tegen het FD dat de functie 'rond de zomer' beschikbaar moet zijn, maar wil geen details geven over een precieze datum. Een woordvoerder zegt tegen de krant: "Het is nog niet zo ingeburgerd als inloggen met je vingerafdruk, maar we verwachten er veel van."

Auteur: CorVerm

Microsoft Varia

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte en lees de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden over Microsoft, Windows en Microsoft Office.

Er was nogal wat onduidelijkheid over Spring Creators update. Die zou aanvankelijk op 10 april uitgebracht worden, maar dit werd tot 30 april uitgesteld. De reden was een bug die zogeheten blue screens of death kan veroorzaken. Blauwe schermen met foutmeldingen die de computer doen vastlopen. In veel gevallen zorgde een zogeheten blocking bug voor bsod-schermen (blue screen of death), waardoor de computer tijdens of na het updaten naar de Spring Creators Update compleet kan vastlopen. Exacte details over wat er dan precies misgaat geeft Microsoft echter niet vrij. Het bedrijf heeft inmiddels een compleet nieuwe Spring Creators Update, waar de bovengenoemde bug uit is gehaald.

De Windows Update is dus op maandag 30 april verschenen onder de naam Windows 10 April Update. Dus niet onder de verwachte naam Spring Creators Update.


Inhoudsopgave

 

Microsoft geeft Windows April 2018 Update vrij

Windows 10 Spring Creators Update review

Nog 6 geweldige verborgen features van Windows 10 Spring Creators Update

Menno Schoone en de Windows 10 Spring Creators Update

Verjaardagen in Excel

Zo blokkeer je de Windows 10 Spring Creators Update

Google onthult veiligheidsfout in Windows 10, tot frustratie van Microsoft in Excel

Microsoft geeft Windows 10 vermageringskuur in Excel

Microsoft beschermt Chrome-gebruikers tegen phishing in Excel

Maak Windows 10 sneller en beter in 15 stappen

Microsoft voegt beveiligingsfuncties toe aan Office 365 voor consumenten

Nostalgie: Windows geeft oorspronkelijke File Manager vrij


Microsoft geeft Windows April 2018 Update vrij

Microsoft is begonnen met de distributie van de April 2018 Update van Windows 10. Gebruikers van het besturingssysteem kunnen deze ontvangen door handmatig Windows Update te activeren of de iso te gebruiken.

Microsoft raadt echter aan te wachten tot Windows Update de nieuwe versie automatisch verstrekt. Dat gebeurt vanaf 8 mei wereldwijd naar gebruikers die automatisch updaten geactiveerd hebben.


Windows 10 Spring Creators Update review

Nieuwe features en verdere verfijningen voor Windows 10

Oorspronkelijk was Microsoft van plan om op dinsdag 10 april de nieuwste versie van Windows 10 vrij te geven, wat door een op het laatste moment ontdekte bug is vertraagd. Microsoft heeft weer een half jaar lang nieuwe features en verfijningen opgespaard, die op korte termijn onder de naam Spring Creators Update (of minder fancy: versie 1803) worden uitgerold naar alle gebruikers van het besturingssysteem. Wat voor nieuwigheden je allemaal tegen gaat komen in de nieuwste versie van het Windows 10 OS, lees je in dit artikel.


Nog 6 geweldige verborgen features van Windows 10 Spring Creators Update

Microsoft's volgende grote Windows 10-upgrade genaamd Spring Creators Update verbetert het besturingssysteem op verschillende manieren, maar Microsoft heeft ook het een en ander onder de motorkap aangepast. Er is blijkbaar zoveel veranderd dat wij er nog 6 bekijken.

 


Menno Schoone en de Windows 10 Spring Creators Update

Menno Schoone heeft weer een nieuwsbrief uitgebracht met daarin veel aandacht voor de Windows 10 Spring Creators Update. De onderwerpen waar Menno op ingaat zijn de volgende:

  • Een snellere installatieprocedure
  • Tijdlijn met recente activiteiten
  • De thuisgroep is verwijderd :-(
  • App-instellingen eenvoudig openen
  • Concentratiehulp
  • Toegang van apps tot persoonlijke mappen blokkeren
  • Welke privacygevoelige informatie verzamelt Microsoft?
  • Lettertypen
  • Direct schijfruimte vrijmaken
  • Automatisch opstartende apps uitschakelen

Heb je interesse in de nieuwsbrief (aanbevolen) dan kun je die hier als pdf-bestand downloaden.


Bureaublad

Mogelijk tuur je dagelijks op je bureaublad naar het blauwe Windows-venster of heb je voor een andere vooringestelde optie gekozen. Maar als je eens wat anders, iets creatievers of eigeners wilt, is dat natuurlijk gewoon mogelijk. In deze how to laten we je dan ook een flink aantal websites zien die bureaubladachtergronden aanbieden.


Verjaardagen in Excel

Je probeert natuurlijk altijd zo attent mogelijk te zijn. Maar er ontglipt je vast weleens een gebeurtenis waar je eigenlijk aandacht aan had moeten besteden. Een verjaardag bijvoorbeeld. Ook hierbij kan Excel helpen.


Zo blokkeer je de Windows 10 Spring Creators Update

Ben je nog niet klaar voor de volgende versie? Zo houd je 'm tegen.

Binnenkort krijgen Windows 10-gebruikers de update naar de nieuwste halfjaarlijkse versie binnen, creatief genoeg de Spring Creators Update genoemd. Niet iedereen wil op Microsoft's planning uitrollen - zo houd je de update tegen.

De nieuwste versie van Windows 10, de Spring Creators Update, is al beschikbaar voor Insiders, maar de officiële release van de nieuwe onderdelen-update begint binnenkort. De uitrol zal gefaseerd plaatsvinden en de komende weken krijgen Windows 10-gebruikers de update binnen via Windows Update.


Maak Windows 10 sneller en beter in 15 stappen

Het valt niet te ontkennen: wanneer je een pc met een kersverse Windows-installatie opstart, loopt alles lekker snel en vlot. Een paar maanden verder, als alles begint te vertragen, ben je echter heel wat minder enthousiast. Zie je een compleet nieuwe Windows-installatie niet zitten, dan zijn er gelukkig nog heel wat minder ingrijpende tweaks die weer vaart in je Windows-sessies kunnen brengen.

Op internet circuleren massa’s tips en trucs die beloven je Windows-pc sneller en beter te maken. Maar hierbij moet je wel opletten! De kwaliteit van die tweaks varieert namelijk van bruikbaar tot ronduit belachelijk, en er zitten er ook bij die je systeem minder stabiel maken.

Lees dus dit artikel.


Microsoft voegt beveiligingsfuncties toe aan Office 365 voor consumenten

Microsoft heeft nieuwe functies voor gebruikers van de Home- en Personal-edities van Office 365 aangekondigd, met nadruk op beveiliging. Onder de functies zijn ransomwaredetectie en het terugkeren naar een back-up voor OneDrive.

Met die laatste functie kunnen gebruikers terugkeren naar een eerdere versie van OneDrive uit de afgelopen dertig dagen, schrijft Microsoft. Deze mogelijkheid was er al voor zakelijke gebruikers. Daarnaast introduceert het bedrijf ransomwaredetectie voor zijn opslagdienst. Zodra deze vorm van malware wordt gedetecteerd, ontvangen gebruikers een notificatie via e-mail of op hun mobiele apparaat. Vervolgens kunnen ze via een herstelproces hun bestanden terughalen door terug te keren naar een veilig punt, waarbij het tijdstip voor de infectie automatisch staat geselecteerd.


Nostalgie: Windows geeft oorspronkelijke File Manager vrij

Lees hier hoe jij dit stukje historie kunt downloaden én gebruiken.

Alle oude tech-geeks onder ons kennen vast en zeker Windows 3.x nog. Het besturingssysteem kende geen al te lang en gelukkig bestaan, maar bracht wel enkele belangrijke features met zich mee. Naast de introductie van tekstverwerker Word in Windows 3.1, kan ook de ‘File Manager’ van Windows 3.0 worden gezien als een belangrijk stukje geschiedenis.


Google onthult veiligheidsfout in Windows 10, tot frustratie van Microsoft

Het team van Google Project Zero heeft een veiligheidslek gevonden in een veiligheidsfunctie van Windows 10, meer specifiek in de UMCI (User Mode Code Integrity). Dit omvat onder andere Windows 10 pc’s die werden geconfigureerd met Microsoft Device Guard virtuele container.

Google heeft afgelopen weekend een lek bekend gemaakt in Windows 10, ondanks dat Microsoft meermaals heeft geprobeerd om dat te voorkomen. Googles Project Zero heeft op 19 januari de bug aan Microsoft bekend gemaakt. Microsoft heeft op zijn beurt drie weken later laten weten dat ze het rapport goed hebben ontvangen. Van zodra Project Zero de bug doorstuurt, start er een 90-dagen deadline voordat Google het veiligheidslek publiek maakt.


Microsoft geeft Windows 10 vermageringskuur

Opvolger Spring Creators Update krijgt "lean"-versie.

Gebruikers die stoeien met de nieuwste insider-versie van Windows 10 hebben ontdekt dat de installer de mogelijkheid biedt een nieuwe versie van Windows 10 te installeren, een extra lichte "lean"-versie die alleen de broodnodige onderdelen installeert.

Deze versie van Windows is zo licht dat er zelfs geen bureaubladachtergrond is meegeleverd. Verder missen ook belangrijke onderdelen als de register-editor (regedit), het is wel mogelijk deze onderdelen los te installeren of handmatig toe te voegen.


Microsoft beschermt Chrome-gebruikers tegen phishing

Microsoft brengt de bescherming van Edge naar Google Chrome met een nieuwe browserextensie

Microsoft is ervan overtuigd dat zijn browserbescherming beter is dan die van de concurrentie. Ondanks verwoede pogingen om meer gebruikers aan te trekken, blijft Edge evenwel achterop hinken in marktaandeel. Het bedrijf heeft nu een extensie voor Chrome uitgebracht die zijn phishing- en malwarebescherming in de browser implementeert.

De Defender-extensie is gratis beschikbaar in de Chrome Web Store en functioneert gelijkaardig aan de bescherming die reeds in Googles browser ingebakken zit.

Auteur: CorVerm

Apple Varia

Scroll naar boven

In deze rubriek brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op het gebied van Apple-producten onder de aandacht.


Apple gaat snellader meeleveren met volgende generatie iPhones

Apple zou een snellader gaan meeleveren met de volgende generatie iPhones. Apples nieuwste smartphones ondersteunen nu al wel snelladen, maar Apple levert een lader mee in de doos die de toestellen alleen langzaam oplaadt.


Apple iMac Pro Review

Waardig alternatief verzacht het wachten

Met de iMac Pro heeft Apple een all-in-one gebouwd die een waardig opvolger is van de Mac Pro uit 2013. De Xeon-processor en Vega-gpu zijn snel en worden goed gekoeld door de stille koeling. De luidsprekers produceren een flinke hoeveelheid geluid. Het basismodel is aan de prijs, hoewel die gezien de hardware nog enigszins te verantwoorden is. Upgrades zijn echter exorbitant duur en nauwelijks zelf uit te voeren. Aan het bijgeleverde toetsenbord en de muis kunnen we maar moeilijk wennen.


Google Agenda gebruiken op iPhone en iPad

Google Agenda is een handige aanvulling op de standaard Agenda-app van Apple. Je kunt je in Google Agenda (of Calendar) abonneren op allerlei kalenders, zodat je precies weet wanneer er feestdagen zijn. De Agenda synchroniseert alle afspraken met je Google Agenda, maar je moet het wel even instellen. Deze tip legt uit hoe dat werkt.


Apple vervangt opzwellende MacBook Pro-accu's

Apple is een vervangingsprogramma gestart voor MacBook Pro-modellen met een defecte accu. Die zwelt op in de behuizing van de laptop. Het gaat om 13-inch MacBook Pro-modellen zonder Touch Bar. Getroffen toestellen werden in de periode tussen oktober 2016 en oktober 2017 geproduceerd. Apple is een wereldwijd programma gestart waarbij getroffen modellen gratis gerepareerd kunnen worden. Het is niet duidelijk hoe veel MacBook Pro's er daadwerkelijk last hebben van het defect.


Apple Watch krijgt dit jaar nieuw design, groter scherm en betere accu

Voor het eerst in de geschiedenis van de Apple Watch krijgt de smartwatch dit najaar een gloednieuw design. Hierdoor wordt ook het display een stuk groter.

De Apple Watch Series 3 is inmiddels de vierde editie van Apples slimme horloge, maar qua uiterlijk is hij maar lastig te onderscheiden van het eerste model. Ieder jaar koos Apple vooral voor inhoudelijke verbeteringen, zoals het toevoegen van gps en waterdichtheid. Dit jaar lijkt het eindelijk tijd om de buitenkant een opknapbeurt te geven. Apple-analist Ming-Chi Kuo zegt dat de Apple Watch Series 4 zich dit najaar op drie kernpunten richt: een nieuw ontwerp, groter scherm en betere accuduur.


Waarom de Apple Watch steeds meer apps kwijtraakt

Na Twitter, Google Maps en Amazon zet Instagram vandaag een punt achter zijn Apple Watch-app. Hoe komt het dat steeds meer grote apps de smartwatch van Apple links laten liggen?

Als je de nieuwste Instagram-update installeert, verdwijnt de bijbehorende watchOS-app automatisch van je Apple Watch. Hoewel de updatetekst niets zegt over het verwijderen van de app, kun je voortaan je tijdlijn niet meer vanaf je pols bekijken.


HomePod en Spotify: dit kun je ermee

De HomePod werkt vooral samen met Apple Music en iTunes, maar je kan de speaker ook gebruiken voor het afspelen van muziek via Spotify. Wat kun je allemaal doen met Spotify op de HomePod? Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rij.

De HomePod werkt met Spotify, maar de mogelijkheden zijn lang niet zo uitgebreid als met Apple Music. Wat kun je precies wel en niet doen met de HomePod in combinatie met Spotify?

Ben je abonnee van Spotify, dan kun je de muziek van de streamingdienst gewoon afspelen via de HomePod. De HomePod is namelijk een AirPlay-speaker. Dat betekent dat je alle audio vanaf je iPhone of iPad naar je HomePod kunt doorsturen en die vanaf de speaker kunt afspelen. Wel is de voorwaarde dat je iPhone of iPad met hetzelfde Wi-Fi-netwerk verbonden moet zijn als de HomePod zelf.


Apple AirPort: alles over de verschillende AirPorts van Apple

Apple AirPorts zijn routers die je kunt gebruiken om je Wi-Fi-bereik in huis te vergroten. In dit artikel leggen we uit welke modellen AirPorts er zijn, wat de verschillen zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Kun je nu nog een AirPort kopen of is dat eigenlijk niet zo verstandig?

Je hebt waarschijnlijk al een Wi-Fi-router in huis staan. Deze wordt geleverd door je internetprovider of je hebt zelf een losse router aangeschaft. Je kunt echter ook de routers van Apple gebruiken die AirPorts of Base Stations worden genoemd. Er zijn drie modellen die we hieronder bespreken:

  1. AirPort Express
  2. AirPort Extreme
  3. AirPort Time Capsule

Alle drie zijn ze geschikt om het Wi-Fi-signaal in je huis of kantoor te versterken. Ook kunnen ze allemaal gebruikt worden om via AirPrint draadloos te printen. Maar er zijn ook verschillen, waardoor de ene AirPort beter bij jou past dan de andere.


Dit is het iOS 12 concept van onze dromen (en veel Apple fans)

Toen Apple vorig jaar met iOS 11 kwam, was het een behoorlijke veranderingen ten opzichte van de vorige versie van het besturingssysteem. Een hele reeks aan nieuwe features werd geïntroduceerd om alles functioneler en efficiënter te maken. Dit jaar is het alweer tijd voor iOS 12 en na vorig jaar verwachten we niet een zelfde soort grote verandering. iOS fans hebben zoals altijd wel bepaalde wensen en iupdateos heeft hier een mooi concept filmpje van gemaakt. We hopen dat Apple er ook even naar kijkt.


Nieuwe iOS maakt iPhones zonder Apple-scherm onbruikbaar

Wie een iPhone 8 heeft en het scherm daarvan niet door Apple zelf heeft laten herstellen, downloadt het meest recente besturingssysteem maar beter niet.

Op 29 maart rolde Apple iOS 11.3, het nieuwste besturingssysteem voor onder meer iPhones en iPads. Volgens techwebsite Motherboard heeft het bedrijf er stiekem een vernuftige update in verstopt. Veel iPhone 8-bezitters die een gebroken scherm lieten herstellen bij een niet-geautoriseerde verdeler, melden immers problemen. Hun touchscreen werkte tot vlak voor de update probleemloos, maar meteen nadien niet meer.


Apple legt focus op budget-iPhone X, opvolger krijgt drie camera’s

De iPhone X is nou niet bepaald het succesnummer waar men op hoopte. Volgens insiders wil Apple dat probleem tackelen door eind dit jaar te focussen op een budgetmodel. Althans, budget in Apple-termen.

iPhone X krijgt goedkopere LCD-opvolger

De prijs van de iPhone X blijft namelijk een struikelblok. In Nederland kost de goedkoopste variant meer dan 1100 euro. Volgens de publicatie Economic Daily News komen er eind dit jaar drie nieuwe iPhones uit.


Apple ‘forceert’ installatie High Sierra op oudere Macs

De verwachtingen van macOS High Sierra (macOS 10.13) waren hooggespannen. Niet op het gebied van nieuwe functies, maar wel op het gebied van stabiliteit en opgelost bugs. Door een aantal beschamende bugs heeft de nieuwste macOS-versie echter niet zo’n goede reputatie.

Nu blijkt dat Apple begonnen is met het automatisch installeren van High Sierra. Diverse lezers melden dat hun Mac -die bewust een oudere macOS-versie draaide- in de ochtend plots naar macOS 10.13 geüpdatet was.


Google wil Apple verslaan… met podcasts

Podcasts waren altijd het domein van Apple: de meeste luisteraars zijn Apple-gebruikers en de mensen die podcasts maken hebben bovengemiddeld vaak een Mac. Google wil daar nu iets aan doen door de - steeds populairder wordende podcasts - overal zichtbaar te maken. Het aantal luisteraars moet gaan verdubbelen.


Apple Podcasts viert 50 miljard downloads en half miljoen podcast-shows

Apple was er al vroeg bij met podcasts en dat heeft z'n vruchten afgeworpen. Het podcasts-platform telt nu een half miljoen podcast-shows en er zijn 50 miljard downloads geteld.

De mijlpaal werd in maart 2018 gehaald. Het is een behoorlijke groei ten opzichte van de 13,7 miljard podcast-downloads die in 2017 nog werden gemeld. Ter vergelijking: in 2014 waren het nog 7 miljard, dus de populariteit van podcasts moet het afgelopen jaar spectaculair zijn gegroeid. Het gaat hier om downloads via de iTunes-app op de desktop, de Podcasts-app en streams.

Auteur: CorVerm

Smartphone Varia

Scroll naar boven

In de Smartphone-rubriek brengt de redactie het laatste nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van smartphones onder de aandacht. Veel van het "nieuws" dat we hier brengen berust op gelekte informatie en aannames. De tijd zal leren of hetgeen gelekt of aangenomen is ook de werkelijkheid blijkt te zijn.


Inhoudsopgave

 

Eerste indruk: een dag met de nieuwe Nokia 7 Plus

Oukitel Mix 2 review- zeer goedkope maar degelijke smartphone

Honor presenteert in stilte de Honor 10

Huawei P20 Pro review: volgende stap voor Huawei

Dit zijn de specificaties van de Xiaomi Mi 6X

Huawei P20-serie gepresenteerd

OnePlus bevestigt naam OnePlus 6 en onthult nieuwe details

Zo controleer je waarom je smartphone trager is geworden

Derde generatie iPhone X krijgt drie camera’s aan achterzijde (gerucht)

Huawei P9 Review

Hoe repareerbaar is de Huawei P20 Pro nou echt?

Deze onverwoestbare folie beschermt je smartphone tegen alles

Deze nieuwe Samsung Galaxy smartphone heeft geen internetverbinding

Alle nieuwe functies in Android P

Huawei werkt aan een mogelijke vervanger voor Android

De smartphone is bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor het economisch herstel na de crisis

Begin alvast te dromen over de Samsung Galaxy S10

5 tips om minder data te verbruiken op je smartphone


Eerste indruk: een dag met de nieuwe Nokia 7 Plus

De Nokia 7 Plus is de nieuwe middenklasser van het Finse HMD Global voor 2018 en heeft op een papier een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Android Planet heeft het toestel binnen en in deze eerste indruk lees je onze ervaringen tot nu toe.

Toen HDM Global, de fabrikant achter de Nokia Android-smartphones, tijdens het Mobile World Congress 2018 zijn nieuwste smartphones toonde, ging de meeste aandacht uit naar de 7 Plus. Dit toestel van 399 euro is duidelijk gericht op het middensegment, maar heeft features die je ook bij (veel) duurdere smartphones ziet. Het voorkantvullende scherm en de dubbele camera aan de achterkant zijn daar voorbeelden van.


Oukitel Mix 2 review- zeer goedkope maar degelijke smartphone

Er komen heel wat matige smartphones uit China. Toestellen die aan alle kanten schreeuwen dat ze slecht ontworpen zijn, niet goed werken en eigenlijk ook oerlelijk zijn. Maar er komen zo nu en dan ook goede telefoons uit het land. De Oukitel Mix 2 is daar een voorbeeld van, een toestel dat we steeds meer waarderen.

Goed, eerst even over Oukitel. Een merk dat waarschijnlijk niet bij iedereen bekend is. Dat is niet heel vreemd, want het Chinese merk bestaat pas sinds 2007 en richtte zich tot voor kort vooral op de eigen markt. Maar het bedrijf heeft ambities, zien we op de site. “Ons ultieme doel is dat iedereen kan genieten van de bijzondere veranderingen die teweeggebracht worden door geavanceerde technologie. Oukitel wil binnen drie tot vijf jaar bij de top drie smartphonemerken wereldwijd horen.”


Honor presenteert in stilte de Honor 10

Zonder een groots persevenement heeft Honor vandaag haar nieuwste aanwinst gepresenteerd: de Honor 10. Hij verschijnt in vier verschillende kleuren, waaronder de bijzonder fraaie Mirage Purple en Mirage Blue. Het is nog niet bekend wanneer de verkoop in ons land van start gaat, of wat hij hier gaat kosten.

De afgelopen paar weken hebben we regelmatig over de Honor 10 geschreven. De ene keer doken er gelekte foto’s op, de andere keer lagen de specificaties op straat. Vanochtend zagen we nog de vermeende Chinese adviesprijzen van het toestel voorbijkomen. Aan het gespeculeer komt nu een einde. Honor heeft de Honor 10 eindelijk officieel gepresenteerd.


Huawei P20 Pro review: volgende stap voor Huawei

Focus op de camera pakt goed uit

Op een druilerige dag eind maart kondigde Huawei in het mondaine Parijs de volgende generatie van de bekende de P-serie aan. Net als indertijd bij de P10(Plus/Lite) het geval was bestaat deze uit drie toestellen, waarvan de P20 Pro als nieuwe vlaggenschip de meeste aandacht opeist. Dat is dan ook de eerste die we aan een test onderwerpen.

In meerdere opzichten is de P20-serie iets meer dan simpelweg de volgende generatie. Na jaren de formule P+1 te hebben gebruikt gaat Huawei dit keer van P10 in een keer naar P20. Er valt ook wel wat voor te zeggen want de toestellen zien er heel anders uit met een glazen in plaats van aluminium behuizing, een dedicated neuro processing unit en een cameraconfiguratie die dit keer echt de concurrentie uit Zuid-Korea naar de troon moet steken.


Dit zijn de specificaties van de Xiaomi Mi 6X

Afgelopen maand dook er bij een Chinese keuringsinstantie TENAA een nieuw toestel op.
Het vermoeden was dat dit de Xiaomi Mi 6X zou zijn en dat is nu bevestigd. De website XDA Developers heeft aanvullende informatie ontvangen naar aanleiding van de vermelding van een Xiaomi-toestel op de website van de keuringsinstantie TENAA. Deze informatie bevestigt definitief dat het toestel waarover gesproken wordt de nieuwe Xiaomi Mi 6X is.


Huawei P20-serie gepresenteerd

De Huawei P20 en de Huawei P20 Pro zijn op 27 maart gepresenteerd. De smartphoneserie valt op dankzij drie camera’s aan de achterkant. Net als de iPhone X is er een inkeping in het scherm en ontbreekt de koptelefoonpoort.

Huawei legt de nadruk op smartphone-fotografie. Ook hierin is het Chinese merk niet de enige, Samsung’s onlangs verschenen Galaxy S9+ legt hier ook de focus op met een opvallend aanpasbaar diafragma. De P20’s van Huawei hebben een drietal camera’s aan de achterkant en heeft hiervoor wederom de handen ineengeslagen met camera-merk Leica.


OnePlus bevestigt naam OnePlus 6 en onthult nieuwe details

OnePlus is nu echt gestart met de teaser campagne voor de OnePlus 6. Ieder jaar begint OnePlus al weken voor de officiële introductie van een nieuw toestel met het delen van hints en details over het nieuwe toestel. In de eerste teaser bevestigt OnePlus de naam van het nieuwe toestel: OnePlus 6. Daarnaast heeft OnePlus een nieuw detail over het toestel bekend gemaakt.

OnePlus heeft vorige week haar marketingmachine weer opgestart. Er is namelijk weer een nieuwe smartphone op komst. Vandaag heeft OnePlus in de eerste officiële teaser bevestigd dat dit nieuwe toestel zal gaan luisteren naar de naam 'OnePlus 6'.


Zo controleer je waarom je smartphone trager is geworden

Wanneer je op je computer wilt nakijken hoe zwaar je systeem wordt belast, open je simpelweg taakbeheer. Bij Android moet je naar de instellingen gaan om onder meer het geheugenverbruik te bekijken. Een overzichtelijke grafiek van dat verbruik ontbreekt evenwel doorgaans. Gelukkig bestaan er apps waarmee je tot in de puntjes kan nakijken hoe zwaar je smartphone het te verduren krijgt.

System Monitor bestaat in een betaalde en gratis variant. In deze workshop gaan we met de gratis versie, die je in de Play Store terugvindt, aan de slag. Open de winkel van Google en zoek naar System Monitor. De Play Store toont je verschillende apps die allemaal een soortgelijke naam hebben. De app waarmee wij aan de slag gaan, heet System Monitor Lite en werd ontwikkeld door Christian Göllner. Installeer de juiste software op je smartphone.


Derde generatie iPhone X krijgt drie camera’s aan achterzijde (gerucht)

Volgens het Taiwanese Economic Daily zal ten minste één nieuwe iPhone, vermoedelijk de iPhone X (Plus), in 2019 worden uitgerust met cameramodule met drie lenzen. Volgens de bronnen van de site zal de camera een lens krijgen die bestaat uit zes elementen met 5x zoom, hoewel het onduidelijk is of het hier gaat om optisch, digitaal of hybride zoomen. De huidige iPhone 8 heeft een enkele lens met 5x digitale zoom, terwijl de iPhone 8 Plus en iPhone X allebei over een dubbele camera beschikken met 2x optische zoom en 10x digitale zoom.


Huawei P9 Review

Vernieuwende camera in een elegant jasje

Huawei boekt veel vooruitgang met de P9 ten opzichte van de P8, vooral op het gebied van behuizing en camera. Het toestel zit goed in elkaar en is een van de dunste smartphones die er zijn. De dubbele camera is erg leuk voor creatievelingen, en produceert prima foto's en video's. Het toestel is ook vlot in gebruik en heeft vooral een goede vingerafdrukscanner.


Hoe repareerbaar is de Huawei P20 Pro nou echt?

Kunnen hobbyisten gemakkelijk een onderdeeltje in de P20 Pro vervangen?

In het era van het internet zou je in principe alles thuis op je zolderkamertje moeten kunnen fixen. Nu, dat geldt voor bijna alle huishoudelijke apparaten, maar smartphones zijn zelden echt gemakkelijk te repareren. Hoe zit het met de pas uitgekomen Huawei P20 Pro? iFixit zocht het voor ons uit.


Deze onverwoestbare folie beschermt je smartphone tegen alles

Afgezien van de specificaties, weegt het design van een smartphone ook mee bij het kopen van een nieuw toestel. Helaas zijn smartphones behoorlijk kwetsbaar en is het verstandig om er toch maar een case omheen te doen. Hierdoor verdwijnt echter een groot deel van het design. Als je naar iets zoekt dat je toestel beschermt maar toch het design zichtbaar laat, hoef je niet verder te zoeken. ThePhoneCoat belooft je smartphone als een onzichtbare folie te beschermen onder alle omstandigheden


Deze nieuwe Samsung Galaxy smartphone heeft geen internetverbinding

De Samsung Galaxy J2 Pro is een Android-smartphone zonder internetverbinding. De telefoon is gericht op studenten en ouderen. In een drukke wereld zorgt deze telefoon een beetje voor ... rust

Android smartphone zonder internetverbinding

Op het internet kom je de gekste dingen tegen. Een Android-smartphone zonder internet hoort ook wel in dit rijtje thuis. Alhoewel? Op het eerste gezicht lijkt Samsung met de Galaxy J2 Pro enorm de plank te hebben misgeslagen. Wat heb je aan een smartphone zonder internet? Er is namelijk op de J2 Pro geen 3G, 4G of zelfs Wi-Fi aanwezig. Het enige wat je kan is bellen en foto's maken.


Alle nieuwe functies in Android P

Hoewel nog maar weinig smartphones op Android O draaien, staat later dit jaar alweer een nieuwe Android-versie voor de deur. Google werkt momenteel met man en macht aan Android P, en in dit artikel zetten we de belangrijkste nieuwe functies voor je op een rij.

Android P is de negende versie van Android en de bijnaam is op het moment van schrijven nog niet bekend. Vrijwel zeker heeft het iets te maken met een lekkernij, na eerder o.a. Android KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat en Oreo. Google lijkt te hinten naar Popsicle (ijsje), of anders Pineapple (ananas). De tijd zal het leren.


Huawei werkt aan een mogelijke vervanger voor Android

Het Chinese bedrijf Huawei blijkt te werken aan een alternatief voor Android. Bronnen van de South China Morning Post stellen dat het bedrijf de afgelopen jaren het systeem heeft ontwikkeld en geperfectioneerd. Niet omdat het per se een opvolger van Android wil, maar wel omdat de spanningen tussen China en de Verenigde Staten mogelijk zorgen dat het snel een ander besturingssysteem voor zijn mobiele telefoons nodig heeft.


De smartphone is bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor het economisch herstel na de crisis

Sociaal is er geen grotere gruwel dan in een gezelschap te verkeren van mensen die allemaal op hun smartphone zitten te turen. Er blijkt zelfs een woord voor deze vorm van negeren te bestaan: phubben. Maar economisch is het zonder meer de grootste verworvenheid van deze eeuw.

Het apparaat dat een nieuwe verslavingsepidemie heeft gecreëerd, de sociale etiquetten omver heeft gekegeld en de privacy aan Mark Zuckerberg heeft uitgeleverd, heeft ook ook bijna in zijn eentje het economisch herstel na de crisis van 2007/2008 bewerkstelligd. Zonder smartphone zouden vele landen nog altijd in een enorme dip zitten.


Begin alvast te dromen over de Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S9 toestellen zijn eigenlijk nog niet zo lang geleden uitgekomen en de Galaxy Note 9 is er nog niet eens. Toch zijn veel mensen nu alweer bezig met de Galaxy S10 van volgend jaar. Misschien niet zo gek want de Galaxy S9 lijkt bijna als twee druppels water op de S8. Een designer nam het op zich om aan Samsung te demonstreren hoe het design van de S10 eruit moet komen te zien. Wij zijn voor.


5 tips om minder data te verbruiken op je smartphone

Sommigen tellen enkele tientallen euro’s neer voor een grote databundel met enkele tientallen GB’s. Anderen betalen echter een tientje om rond te komen van 500 MB of 1 GB. Voor die laatste groep, die zuinig met de MB’s omgaat, is dit artikel relevant. Door slim om te gaan met je smartphone kan je de nodige MB’s besparen.

Auteur: CorVerm

Phishing en malware waarschuwingen

Scroll naar boven

Voorkom phishing: zo trap jij er niet in

Uiteraard beschermt een goede virusscanner je pc, maar toch is een heel groot deel van computercriminaliteit niet op gebaseerd virussen, maar op eenvoudige psychologie. Bij phishing maakt de crimineel in de eerste plaats gebruik van de menselijke zwakheden en onoplettendheid. Hoe wapen jij je tegen de oplichters die eeuwenoude technieken van misleiding in een nieuw jasje hebben gestoken?


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


Deel nepbericht over omgekeerd invoeren pincode niet!

In 2017 waarschuwden we voor een nepbericht waarin wordt geadviseerd je pincode achterstevoren in te voeren als je gedwongen wordt geld te pinnen. We merkten op dat dit nepbericht, ook wel hoax genoemd, wederom rondgaat op sociale media. Tijd om opnieuw te waarschuwen dus.

In het bericht staat dat als je ooit gedwongen wordt om geld te pinnen, je je pincode achterstevoren in zou moeten voeren bij de pinautomaat. Je betaalkaart zou dan automatisch geblokkeerd worden.

Op sociale media wordt je gevraagd het bericht te delen. We adviseren je echter zo veel mogelijk te delen dat het bericht een hoax is door een link naar dit artikel op je sociale media te plaatsen. Daarmee voorkom je dat mensen in een nare situatie verkeerd handelen.


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Oplichter achter valse e-mail 'ING' wil jouw bankgegevens

Momenteel is een e-mail van 'ING' in omloop waarin wordt medegedeeld dat de bank gaat stoppen met het gebruik van TAN-codes. Dit nieuws is niet nep, de e-mail wel. Let dus op!

In de toekomst kun je volgens het bericht enkel nog gebruik maken van de mobiele app om je betalingen te bevestigen. De afzender van de e-mail zegt dat deze keuze gemaakt is voor jouw eigen veiligheid.  Het gebruik van TAN-codes zou namelijk gevoelig zijn voor criminaliteit. 

Online bankieren uitgeschakeld

Tot de TAN-codes worden afgeschaft, voert de zogenaamde ING een beveiligingsupdate in om de TAN-procedures toch veilig te laten verlopen. Om deze beveiligingsupdate in te stellen, dien je op 'nu beveiligen' te klikken. Als je dit niet binnen twee weken doet, wordt jouw online bankieren tijdelijk uitgeschakeld. Laat je niet bang maken door dit urgente bericht. Dit is een oplichtingstruc die afzenders van phishingmails vaker gebruiken om je te misleiden.


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


​Cybertip: WhatsAppfraude door "bekende"

Opgelicht?! krijgt steeds meer meldingen van mensen die via WhatsApp een betaalverzoek krijgen van iemand die ze denken te kennen. Stan Hegt legt uit hoe deze oplichtingstruc in zijn werk gaat en hoe je jezelf ertegen kunt wapenen. 


Hoe voorkom ik dat ik de dupe word van creditcardfraude?

Creditcardfraude is een vorm van oplichting die vaak voorkomt en waarbij slachtoffers een hoop geld kunnen verliezen. Gelukkig kun je de kans dat jouw creditcard(gegevens) in handen komen van kwaadwillenden verkleinen. Opgelicht?! geeft tips.


Mail over cadeaubon Jumbo is valse winactie

Pas op voor e-mail 'PostNL' met malware!

Miljoenen Nederlandse wachtwoorden gelekt

Pas op voor nepbrief Belastingdienst!

Nepmail over gemeentelijke heffingen

Nepmail uit naam van onderzoeksbureau GFK

Mail over aanvragen betaalpas Rabobank is nep

Politie waarschuwt voor 18 malafide webwinkels

Pas op voor phishingmail 'Ziggo' over privébericht

Auteur: CorVerm

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Heel veel sterkte en een voorspoedige genezing aan redactieleden

Ik wens de getroffen redactie leden heel veel sterkte toe in het persoonlijke drama en een voorspoedige genezing/revalidatie van de operatie.

Met vriendelijke groeten,

Lid Hans Boers

Dank je wel Hans.

Je woorden doen ons goed. Gelukkig gaat het herstel bij Cor zeer voorspoedig.

Met vriendelijke groeten,
CorVerm en Leofact

L.S.

N.a.v. de recente nieuwsbrief wil ik graag even opmerken dat ik lang niet altijd een maandelijkse toezending ontvang. Vorig jaar 2 en dit jaar tot nu toe ook 2. Wat is hiervan de reden? Door omstandigheden - en wat onattentheid mijnerzijds - heb ik daarover niet eerder geklaagd.

Met vriendelijke groet,

Laus

Beste Laus,

Dank je wel voor je bericht.
Helaas zijn er met Ziggo-mail problemen met betrekking tot de ontvangst van het magazine. Dit wordt in een aantal gevallen tegenhouden door het spamfilter. Je vindt het magazine dan terug in de spam-map van je webmail. Het vervelende is dat dit de ene keer wel optreedt en de ander keer niet. Onderaan de april editie van het magazine, in Postvak In, is daar ook aandacht voor. We lezen het graag als het magazine inderdaad in de spam-map van je webmail is terecht gekomen. Het helpt door het daar weer naar postvak ik te slepen.

Inmiddels hebben we in een latere e-mail begrepen dat je al langer geen magazine's hebt ontvangen. Daar hebben we helaas geen oplossing voor op dit moment. Mogelijk kan de oplossing gevonden als je dit probleem als vraag stelt op het forum. Dat is meer geschikt voor de communicatie die nodig is om het probleem helder te krijgen en dan denken er tegelijkertijd meer helpers mee.

Het goede nieuws voor nu is dat je het magazine altijd kunt lezen op de Helpmij website en sinds deze maand kun je ook alle oude magazines en nieuwsbrieven terugvinden. Dat was eerder alleen voorbehouden aan leden van de vereniging. Het Magazine archief vind je hier: https://magazine.helpmij.nl/?page=archief  

Met vriendelijke groeten,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.