Helpmij magazine

April 2018

Voorwoord

Scroll naar boven

De redactie wenst onze lezers een erg plezierig Pasen.

Ons Magazine van de maand april is wat "magerder" dan u gewend bent: de redactie was, door omstandigheden, tijdelijk wat "uitgedund". Eén van onze redactieleden moest "onder het mes" en is nu aan het revalideren, dat laatste verloopt gelukkig zeer voorspoedig. Een ander redactielid werd getroffen door een vreselijk persoonlijk drama. Dan heb je wel iets anders, belangrijkers, aan het hoofd dan de productie van het Magazine.

Toch ook nog wat goed nieuws: het archief van ons Magazine, en de oude "Nieuwsbrief", was tot nu toe slechts beperkt toegankelijk voor niet-leden van de vereniging Helpmij.nl. Daar komt binnenkort verandering in. De afdeling Beheer van het forum werkt hard aan een wijziging waardoor op korte termijn iedereen onbeperkt kan zoeken in de oude edities.

Wij wensen iedereen veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Jpeg2000 en Irfanview

Scroll naar boven

Achter de schermen maak ik een cursus over Inkscape. Daarvoor heb ik plaatjes nodig, afbeeldingen uit het publieke domein. Daar kunnen de cursisten dan mee oefenen, zonder dat ik me zorgen hoef te maken om boetes vanwege het schenden van het auteursrecht.

Oude boeken uit de bib

In de zoektocht naar oude prenten kom ik op de website van https://www.biodiversitylibrary.org terecht. Daar bevinden zich complete ingescande boeken uit vorige eeuwen. Heerlijk om door te struinen.
Het boek Musaeum Kircherianum uit 1709 is zo'n boek waar geen copyright meer op rust. Online er doorheen bladerend lijkt me dat wel interessant. Na een sleep goden en geluksbrengers zie ik vanaf pagina 277 hele mooie voeten afgebeeld.

Screenshot uit het gedownloade pdf

Formaten

Op de site krijg ik de keuze in welk formaat ik het boek wil downloaden. Via de knop All kom ik op de lijst met alle download opties. Pdf, denk ik, daar kan ik alle kanten mee op. Maar bij nadere inspectie blijken die afbeeldingen te veel gecomprimeerd te zijn. De oorspronkelijke tekeningen of gravures zien er na inzoomen erg blokkerig uit.
De zoektocht gaat verder. De bestanden met de grootste omvang zouden wel eens de hoogste resolutie kunnen hebben. De grootste bestanden hebben het formaat jpeg2000, ofwel jp2.

jpeg2000

De website van http://www.jpeg2000.nl/ vermeldt het volgende:

'JPEG 2000 is de nieuwe standaard voor compressie van digitale fotobeelden.'

'JPEG2000 is ontworpen om de tekortkomingen van de originele JPEG standaard te overwinnen. En geeft hoge kwaliteit beelden in lage bit-rates. Bovendien biedt JPEG2000 nieuwe mogelijkheden en functionaliteiten voor client/server beeld applicaties en resource constrained wireless devices..'

Die uitleg maakt me niet veel wijzer, eerlijk gezegd. In mijn grenzeloze vertrouwen in het programma GIMP, download ik toch dat enorme bestand jp2.zip. GIMP lust alles toch? Na uitpakken blijkt het zipbestand losse jp2 afbeeldingen te bevatten. Maar o wee... GIMP slikt de bestanden niet. Welke opties heb ik dan nog?

Irfanview

​Na zoeken blijkt het programma Irfanview, samen met een plug-in dit formaat te kunnen ontcijferen. Eerst moet je Irfanview zelf installeren en daarna de set met plug-ins. Het programma, de complete set met plug-ins en eventueel extra taalpakketten staan op de site http://www.irfanview.com. Irfanview is gratis voor thuisgebruik of voor in het onderwijs.

Voorbeeldweergave

De Windows verkenner geeft geen miniatuur voorbeelden van de bestanden. Je krijgt zo dus geen idee welke afbeelding je echt wilt openen. Gelukkig heeft Irfanview daar een eigen verkenner voor.
Open Irfanview en kies Menu > Bestand > Miniaturen voor de verkenner met daarin kleine voorbeeldweergaves. Deze miniatuurweergaves zijn wel extreem klein, en via Menu > Opties > Miniaturen opties instellen is dat te vergroten naar bijvoorbeeld 250 x 250 pixels. Dubbelklikken opent de pagina in Irfanview. Menu > Bestand > Opslaan als... opent het venster met mogelijkheden. Dat is prima voor een enkele bewerking, zoals nu met mijn voetjes.

Bladeren in Irfanview Miniaturen
Irfanview: opslaan als toont veel mogelijkheden

Batch processing

Nu wil ik graag dat alle jp2 bestanden ook als png op mijn pc staan. Dan kan ik volgende keer sneller een bestand zoeken en openen in andere software, zoals Inkscape. Irfanview heeft daarvoor de optie onder Menu > Bestand > Groepsconversie, in het Engels Batch conversion.
In dit menu blader je bovenin naar de map waar de jp2 bestanden staan die je om wilt zetten. De knop Alles toevoegen zet de bestanden onderin klaar. Aan de linkerkant staat Doelmap voor het resultaat, waar je een locatie opgeeft om de nieuwe png bestanden heen te schrijven. Zeker weten alles in orde? Druk dan op Start.

Batch conversion in Irfanview

Het gaat hier om heel veel en heel grote bestanden, dus ik kan gerust wat thee drinken terwijl ik wacht op de resultaten. Dat duurt uiteindelijk een kleine 30 minuten. Het is daarom logischer om van tevoren te kiezen welke bladzijden de moeite waard zijn.
Bladzijde 281 had ik al eerder gedaan en de afbeelding van de voeten zou niet misstaan op een website van een pedicure. Ik ben tevreden.

Linuxgebruikers kunnen jp2 eenvoudig overzetten met ImageMagick.

Auteur: Kate95

Snijplotter

Scroll naar boven

Plotter?

Ik heb  sinds kort de beschikking over een professionele snijplotter. Wel een oudje en ook het kleinste model. 60 cm breed "maar".

Wat kan je ermee? De plotter snijdt langs de paden van een afbeelding stukken uit zelfklevend materiaal of materiaal wat je met hitte op textiel kan zetten. Voor T-shirts bijvoorbeeld. Die afbeelding moet wel geschikt zijn voor dit gebruik.

Nut

Leuk allemaal, maar wat kan je er dan mee doen? Die professionele plotter kost natuurlijk een vermogen, maar een goede hobbyplotter gaat voor minder dan 300 euro over de toonbank.

T-shirts en ander textiel bedrukken is een grote hobby. Een tekst of logo voor op de auto bijvoorbeeld. Een schildje met tekst of routeborden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook kan je er airbrush sjablonen mee maken met zelfklevende sjabloonfolie of met Mylar folie. Deze laatste kan je eindeloos gebruiken.

Tas met opdruk gemaakt met een snijplotter

Hoe werkt dat?

Om te beginnen: alles wat ik hier vertel slaat op mijn oude model plotter. Moderne tafelmodel plotters werken met eigen software en hebben bijvoorbeeld bluetooth beschikbaar..

Met software maak je een tekst, of ontwerp je een logo. Voor die professionele plotter kan ik uit de voeten met Inkscape. Kies een tekst en een lettertype. Dan maak je de vulkleur zwart en de tekstomlijning laat je leeg. Dan sla je het ontwerp op als een pdf, waarbij je aangeeft dat de lettertypes omgezet moeten worden naar paden. Ook je afbeeldingen moeten omgezet worden naar paden via de functie Paden - Bitmap overtrekken.

Naar de plotter

Dan open ik de pdf in het programma Winplot dat me dan de snijlijnen toont. In dat programma kan ik dan kiezen om het ontwerp naar de plotter te sturen via een USB kabel. Dat start het snijden. Na afloop heb je een vel folie met miniscule snedes. Dan trek je het schutblad van de folie af. Daar blijven dan je letters en afbeeldingen op plakken en in de folie zelf ontstaan overeenkomstige gaten.

Eén van de vele rekken met folie, een prachtig kleurrijk beeld.

Overbrengen

Nou moet het uitgesneden werk overgezet worden op de uitgekozen ondergrond en een gekozen positie. Daarvoor plak je over het werk op het schutblad een stuk zelfklevende applicatiefolie en drukt dat goed aan. Als je dat weer lostrekt blijft je werk op die folie zitten en laat het los van het schutblad. Vervolgens plaats je de folie met het werk in de definitieve positie en drukt het goed aan. Als je dan de applicatiefolie  lostrekt laat je werk los en blijft op je ondergrond zitten.

Simpel samengevat: je uitgesneden werk blijft op de verwijderde onderlaag (schutvel) zitten. Met plakfolie pak je het werk op en plaatst het op zijn definitieve positie.

Webshop

Het bedrijf voor mijn plotter zit ver weg en is een groothandel. Ik ontdekte een webshop met afhaalmogelijkheid om de hoek. Er zijn er veel meer van, maar gezien de bereikbaarheid ging ik maar eens bij Plot4fun.nl mijn licht opsteken. Ze hadden een groot assortiment folie. Van stickerfolie tot flexfolie en flockfolie voor op textiel. Daarnaast is er speciale folie van fluor tot glow-in-the-dark aan toe. Naast de nodige accessoires als bijvoorbeeld een handige pelhaak hebben ze ook  de nodige modellen snijplotters van Silhouette en Brother.

Silhouette Cameo snijplotter

 

Wie?

De moderne wereld van de plotters is heel erg leuk! Rompertjes printen voor een pasgeborene, t-shirt, sport- en werkkleding bedrukken of stickers snijden voor op auto's en dergelijke is erg leuk. Ik vroeg naar wat voor soort mensen nu interesse toonden voor een apparaat van rond de driehonderd euro. Dat blijkt eigenlijk nooit een probleem. Men kent de prijzen van te voren. Sommigen hebben er voor gespaard. Maar dat is het dan wel.

De keuze in kleuren is enorm. Bij de gladde folie kan je
verder ook nog in lagen werken.

Toekomst

Voor mijzelf zat ik na het voor elkaar krijgen van het snijden van een tekstje met de vraag: "Wat nu?" Maar na een nachtje slapen bedacht ik allerlei leuke dingen als bordjes met een tekst, reclame-uitingen en nog veel meer met behulp van Inkscape, Scribus en nog zo wat programma's,
Toevallig zag ik een TV-uitzending waarin ze een auto helemaal opknapten. Ditmaal werd er een fraaie sportieve sticker opgeplakt met de twee handtekeningen van de mensen die die auto onderhanden hadden genomen. Nou, dacht ik al kijkend, dat kan ik ook!

Dank

Dank aan Annette en Vanity van Plot4fun.nl voor de introductie in de wereld van plotten en alle uitleg!

 

 

Auteur: Erik98

Varia

Scroll naar boven

Iedere maand brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied voor jou bijeen. Denk aan apps, soft- en hardware. Kortom: informatie over diverse computer gerelateerde zaken.


Zoekmachine met wachtwoorden en mailadressen van Nederlanders

Een hacker maakt vandaag een zoekmachine toegankelijk met daarin honderdduizenden wachtwoorden en e-mailadressen van Nederlanders, meldt AD. De gegevens zijn afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, bij onder meer LinkedIn, Dropbox, Playstation en Uber.

Volgens de krant bevat de database ongeveer combinaties van 1,4 miljard mailadressen en wachtwoorden van over de hele wereld. Zo'n 3,3 miljoen daarvan zouden van Nederlanders zijn. De gegevens zijn op te zoeken via een soort "Google voor wachtwoorden".


Nvidia levert Tesla V100-accelerator voortaan met 32GB hbm2

Nvidia levert alle varianten van zijn Tesla V100-accelerator met Volta-gpu voortaan met 32GB in plaats van 16GB hbm2. De upgrade is het gevolg van verbeterde verkrijgbaarheid van hbm2-chips van 8GB.

AnandTech meldt dat de upgrade geldt voor zowel de sxm-modules als de pci-e-insteekkaarten. Nvidia heeft de productie aangepast en gebruikt nu 8GB-hbm2-stacks, in plaats van de 4GB-hbm2-stacks waarmee Tesla V100-accelerator aanvankelijk werd uitgerust.


Virtualisatie: Windows, Linux en macOS op één pc

Standaard staat er op een pc één besturingssysteem. Gebruik je de pc, dan gebruik je dat besturingssysteem. Met multiboot is het wel mogelijk meerdere besturingssystemen op één pc te installeren, maar je kunt die dan niet gelijktijdig gebruiken, wat de gebruiksmogelijkheden enorm beperkt. Virtualisatie biedt die mogelijkheid wel. Met virtualisatie gebruik je de kracht van moderne computers maximaal. Wat virtualisatie is, hoe het werkt en hoe je het gebruikt vertellen we je in dit artikel.


PCI Express 4.0: dit is wat je moet weten

Vier jaar na datum wordt PCI Express 4.0 eindelijk uitgerold. De interface biedt een dubbele bandbreedte ten opzichte van PCIe 3.0, maar zijn opvolger loert al om de hoek.

De PCI Express 4.0-standaard is eind vorig jaar officieel uitgerold. Het nieuwe protocol zorgt voor een dubbele bandbreedte per lane in vergelijking met PCI Express 3.0. Daardoor kan een GPU tot 64 GBps data versturen over een duplex x16-link. Terwijl fabrikanten de nieuwe standaard in hun producten integreren, loert PCIe 5.0 al om de hoek.

PCI Express staat voor Peripheral Component Interconnect Express en is één van de meest gebruikte interfaces op een moederbord. Veel moederborden komen tegenwoordig nog alleen met PCI Express-slots. De standaard is de opvolger van AGP en PCI.


Zo surf je anoniem op het internet met Tor

Met de opkomst van het internet is privacy een belangrijk goed geworden. Dankzij het wereldwijde web ben je telkens maar enkele klikken verwijderd van de informatie de je zoekt, maar tijdens het surfen kijken er altijd mensen mee over je schouder. Google, Facebook, je telecomprovider, de staat, tientallen minder bekende bedrijfjes die hopen geld te kunnen verdienen met je data: je merkt het misschien niet, maar ook jij hebt zonder twijfel een uitgebreid publiek tijdens het surfen.

The Onion Router (Tor) is een netwerk gecreëerd om je privacy op het internet te beschermen. Het maskeert je bewegingen op het wereldwijde web. Dit doet het door je internetverkeer langs virtuele tunnels te leiden die afgeschermd zijn van de buitenwereld.


Dell XPS 13 (9370) review: luxe werkpaard

Sinds Dell zijn XPS 13-serie in 2015 vernieuwde met een inventief design, behoren de laptops tot de meest begeerden op de markt. Het recept: een uniek design met extra smalle schermranden, een dunne en lichte behuizing, snelle hardware en een goede accuduur. Met die combinatie mag de XPS 13 zich nog steeds in grote populariteit verheugen, maar de concurrentie neemt toe. Op de CES, afgelopen januari, liet Dell daarom een 'volledig vernieuwde' XPS 13 zien. Zet je deze XPS 13 (9370) naast het oude model, dan lijkt er op het eerste oog nauwelijks iets veranderd. Weet de nieuwe laptop weer te overtuigen?


Zo kies je de beste antivirus voor jouw pc

Het wereldje van de malwarebescherming is bijna even veranderlijk als de bedreigingen voor je apparatuur zelf. Wat nu de beste antivirus voor jouw pc is, kan dat morgen niet meer zijn. Vooral als je jaarlijks betaalt voor beveiliging is het toch elke keer de vraag: wat is de beste beveiliging voor mijn pc?


Hulp bij belastingaangifte over 2017 - gratis download

Hulp bij belastingaangifte over 2017 (met gratis Excel-bestand)

Het Excelbestand waarmee je je belastingaangifte kunt invullen, stellen we gratis beschikbaar voor je op onze site. Via de onderstaande link kun je het bestand downloaden. Het Excelbestand hebben we geplaatst in een zipbestand, omdat het downloaden van een los Excelbestand door sommige browsers wordt geblokkeerd. Pak het gedownloade zipbestand uit naar een locatie op je computer en open het met Excel.


Zo treedt Spotify op tegen niet-betalende gebruikers die restricties omzeilen

Wil je Spotify reclamevrij gebruiken, dan kost de muziekdienst je doorgaans tien euro per maand. Sommige externe apps blokkeren die reclame, maar daar gaat Spotify strenger tegen optreden.

Gebruikers die een onofficiële Spotify-app gebruiken, hebben een waarschuwing ontvangen van het Zweedse bedrijf achter de muziekdienst. De accounts van deze gebruikers zijn automatisch geblokkeerd, tenzij ze weer de officiële Spotify-app gebruiken. Dat staat in een mail die enkele gebruikers volgens TorrentFreak hebben ontvangen.


Ubuntu geeft gebruikers Linux-voorselectie

De eerstkomende LTS-release (Long Term Support) van Ubuntu krijgt de nieuwe optie van een minimale opstelling. Versie 18.04 (codenaam Bionic Beaver) geeft tijdens het installatieproces een mogelijkheid om aan te vinken dat dan een uitgeklede desktopomgeving wordt geïnstalleerd.

Het gevolg van deze nieuwe keuze voor gebruikers en beheerders is dat de installatie dan bestaat uit een in wezen de grafische desktopomgeving, de essentiële systeemtools, en een webbrowser.


Zo kijk je 1080p Netflix onder Linux

Netflix-fans die gebruik maken van Linux hebben jarenlang de trukendoos moeten opentrekken om gebruik te kunnen maken van de dienst. Helaas kon de doos niet helemaal worden gesloten toen Netflix het OS officieel ondersteunde, deze plug-in maakt daar (bijna) een einde aan.

Toen Netflix aankondigde Linux eindelijk officieel te ondersteunen sprongen veel Linux-fans een gat in de lucht. Helaas zijn er nog steeds wat restricties van toepassing waardoor het enthousiasme hier en daar wat verminderde. Er zijn namelijk nog steeds enkele (kunstmatige?) restricties van kracht die ervoor zorgen dat dekstop-gebruikers lang niet altijd het maximale uit de dienst kunnen halen.


De beste apps van maart

Ook in 2018 zetten we elke maand de beste apps voor Android en iOS voor je op een rij. Of ze nou superhandig zijn, een groot probleem oplossen of gewoon leuk zijn: dit zijn de beste apps van maart.

 

Zoals bijvoorbeeld Firefox Focus. Surfen zonder dat trackers je gedrag bijhouden? Graag! Mozilla levert met Focus een superveilige browser die ervoor zorgt dat je relatief anoniem op het net ronddwaalt. Je kunt aangeven wat de browser allemaal moet blokkeren: zo kun je advertentie-trackers blokkeren, maar ook analyse-trackers of sociale trackers. Deze laatste instelling is handig als je niet wilt dat bijvoorbeeld Facebook je volgt als je bij de site bent ingelogd.

Android / iOS

Prijs: Gratis

https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/dit-zijn-de-beste-apps-van-maart-2/


Site “Is Mijn Data Gelekt” spamt honderdduizenden Nederlanders

Honderdduizenden Nederlanders krijgen ongevraagd e-mails van de site 'Is Mijn Data Gelekt' met de waarschuwing dat hun inloggegevens zijn gelekt. Volgens de wet mag dat niet want ongevraagd e-mail sturen is spam.

De kop van het mailbericht luidt 'Wij maken ons zorgen om uw veiligheid op het internet.' Vervolgens staat er dat er inloggegevens van de ontvanger zijn gelekt. Wie doorklikt op de link in de e-mail, komt terecht op de site 'Is Mijn Data Gelekt'. Daar kan men controleren of er meer gegevens zijn gelekt. Die controle kost echter 3 euro.


Shoppen bij Action: veel voor weinig, maar ook goed?

Een powerbank voor net geen drie euro of een micro-usb-oplaadkabel voor krap zeventig cent. Frequente bezoekers van Action (en andere prijsvechters) kijken allang niet meer op van dergelijke bodemprijzen. Is goedkoop in dit geval ook duurkoop, of is shoppen bij Action wel degelijk de moeite waard? Je leest het in deze uitgebreide test!


Eerste indruk: Virtualrealitybril Vive Pro heeft haarscherp scherm

Op gadgetbeurs CES presenteerde HTC een nieuwe Pro-versie van zijn virtualrealitybril Vive. Hoeveel beter is deze nieuwe headset nu echt?

De nieuwe Vive Pro verschilt eigenlijk maar op twee fronten van de gewone Vive. De meest noemenswaardige daarvan is de resolutie, die omhoog is geschroefd naar 2.880 bij 1.600 pixels. De voorganger had een resolutie van 2.160 bij 1.200 pixels.

Bij een demo-omgeving op gadgetbeurs CES in Las Vegas was het mogelijk om de Vive en Vive Pro naast elkaar te vergelijken. Beide brillen lieten dezelfde 3D-omgeving zien, zodat het verschil in pixeldichtheid meteen duidelijk wordt. Daarnaast had HTC meerdere gamedemo's voor de Pro beschikbaar gesteld.


Kijk snel na of jij gehackt bent

Hoe meer we met z’n allen online zetten, hoe meer enthousiasme hackers voor de dag brengen om je persoonlijke info te vergaren. Dat kan je eigen schuld zijn, wanneer je bijvoorbeeld in een phishing-mail trapt of je updates niet tijdig installeert, maar dat hoeft niet. Misschien houdt een gigant zoals Sony je gegevens wel bij, en wordt het PlayStation-netwerk gekraakt. Ook dan hebben hackers toegang tot je gegevens.


Zo gebruik je meerdere Dropbox-accounts op je pc

Dropbox is een van de populairste keuzes om bestanden in de cloud te bewaren. Het bedrijf geeft je standaard 2 GB aan vrije ruimte. Die hoeveelheid is gul als je enkel tekstdocumenten bewaard. Zet je echter regelmatig foto’s of video’s op je Dropbox, dan zal je vrij snel tegen de limiet aanbotsen. Overschakelen naar een betalende account betekent dat je minimum 8,25 euro per maand moet betalen, wat toch een grote sprong is. Heb je dat er niet voor over, dan kan je opteren om meerdere profielen op Dropbox aan te maken. Er zijn verschillende trucs om tegelijkertijd op die accounts aangemeld te blijven.


Wis een harde schijf volledig en definitief

Met Darik’s Boot and Nuke kan je de harde schijf van een pc volledig wissen voordat je deze verkoopt of wegdoet.

Je harde schijf formatteren is niet genoeg om je data definitief te verwijderen. Wil je echt zeker zijn dat niemand aan je bestanden kan, bijvoorbeeld wanneer je de schijf wegdoet of verkoopt, dan heb je een programma nodig dat je geheugen overschrijft. Het gratis programma Darik’s Boot and Nuke is een van de beste keuzes om je gegevens permanent te wissen.


Raspberry Pi 3 Model B+ aangekondigd

De Raspberry Pi Foundation maakt bekend dat de Raspberry Pi 3 Model B wordt opgevolgd door de Raspberry Pi 3 Model B+. Ondersteuning voor 5 GHz wifi is de belangrijkste verbetering ten opzichte van het vorige model.

Model B was al voorzien van een wifi-chip, maar die kon alleen overweg met de 2,4 GHz-band. Model B+ ondersteunt de dual-band 802.11ac-standaard.


Antivirus-eis geschrapt bij nieuwe patches Windows 10

Meltdown-crashes door incompatibele AV zeldzaam genoeg om het te riskeren.

Sinds de problemen optraden in januari, heeft Microsoft samengewerkt met antivirsuproducenten om de compatbiliteit te verbeteren. Het probleem ontstond toen Microsoft de CPU-kwetsbaarheid Meltdown aanpakte door virtueel kernelgeheugen te verplaatsen. Omdat AV-producten kernelcalls maken om de uitvoering van rootkits te voorkomen, leidde dat ertoe dat sommige antivirussoftware de weg kwijtraakte en systemen crashten.


Zo installeer en configureer je Bitdefender op je pc

De pc-versie van Bitdefender’s Total Security zit bomvol functies. Sommige zul je veel gebruiken, andere niet. Zo installeer en configureer je de beveiliging van Bitdefender op je pc.

Voordat je aan de slag gaat, heb je een licentiecode van Bitdefender nodig. Deze kun je bijvoorbeeld aanschaffen op de site van Bitdefender. Om vervolgens de software te installeren ga je naar central.bitdefender.com, maak je een account aan en voer je bij My Subscriptions de code in. Vervolgens kun je bij Activity zien welke producten er allemaal aan je licentiecode gekoppeld zitten en ze meteen downloaden en installeren.


Wekker zetten om appjes te checken: 'Schrikbarend en zorgelijk'

Van de jongvolwassenen (18-34 jaar) heeft één op de vijf ernstige mentale klachten die zelfs kunnen leiden tot een burn-out. Dat lijkt onder meer te komen door de smartphone. Zo zet vijf procent zelfs de wekker om hun smartphone te checken. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK en verzekeraar Interpolis over burn-outs onder millennials. Bijna 20 procent van de 1.130 Nederlandse jongeren zegt dat de mentale klachten hun dagelijks leven ernstig verstoren.

Auteur: CorVerm

Microsoft Varia

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte en lees de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden over Microsoft, Windows en Microsoft Office.


Windows 10-updates installeren sneller

Toekomstige Windows 10-updates installeren sneller door een aangepaste installatieprocedure die updates grotendeels in de achtergrond installeert.

Microsoft past de Windows 10-updates aan zodat de tijd dat je computer onbruikbaar is, drastisch wordt ingekort. Voortaan zullen de updates dus sneller worden geïnstalleerd.

De totale installatietijd van de Windows 10-updates neemt mogelijk niet af, maar als gebruiker ervaar je minder hinder van de software-updates. Windows laat de update voortaan grotendeels installeren in de achtergrond terwijl je het toestel gebruikt. Microsoft belooft daarbij dat door de lage prioriteit van de software-installatie ook de invloed op de prestaties van de computer laag is.


Windows 10 Anniversary Update gaat met pensioen

Over twee weken gaat een versie van Windows 10 uit 2016 met pensioen. Dat is niet eens zo snel als het lijkt: de tijd tussen de verschijning en het beëindigen van de ondersteuning is bijna net zo lang als de tijd die zat tussen Windows 8 en Windows 10.

Op de Patch Tuesday van april - de tweede dinsdag van de maand, 10 april - komt de laatste set beveiliginspatches voor versie 1511. Die zou al eerder met pensioen zijn gestuurd, maar kreeg uitstel. De Anniversary Update (1607) verdwijnt volgens de officiële planning uit de ondersteuningslijst voor Windows 10 Home en Pro. Enterprise en Education krijgen nog patches tot en met oktober.


Microsoft test openen van Mail-links met Edge in nieuwe Redstone 5-build

Afbeelding: SeniorwebMicrosoft test een functie in de nieuwe Redstone 5-build, waarbij links in e-mails vanuit de Mail-app altijd worden geopend in Edge. De nieuwe build, met nummer 17623, introduceert ook andere vernieuwingen, zoals het heif-formaat voor afbeeldingen.

Microsoft schrijft in de aankondiging dat de wijziging voor Insiders in de zogenaamde Skip Ahead-ring ervoor moet zorgen dat gebruikers 'de beste en veiligste ervaring' moeten hebben met de Edge-browser. De verwoording van de wijziging wijst erop dat de functie de standaardbrowserinstelling van Windows 10 negeert en alle links in de Mail-app standaard met Edge zullen worden geopend als de gebruiker erop klikt.


Grote update Windows 10 in april

De eerste grote Windows-update van het jaar komt eraan. In de loop van april brengt Microsoft de Spring Creators Update uit.

Microsoft voorziet Windows 10 tweemaal per jaar van een grote update. De eerste grote update van 2018 staat gepland voor april. Na de Creators Update (april 2017) en de Fall Creators Update (oktober 2017) krijgen we nu te maken met de Spring Creators Update.


Microsoft vernieuwt Outlook.com

Microsoft vernieuwt zijn maildienst Outlook.com. Na een testperiode van enkele maanden gaat de knop over een paar weken echt om.

Al sinds september 2017 experimenteert Microsoft met een andere opzet en vormgeving voor Outlook.com. Nu gaat de knop definitief om. Een exacte datum heeft Microsoft nog niet bekendgemaakt, maar het is duidelijk dat het de komende weken gaat gebeuren.


7 simpele tips om Windows 10 sneller te maken

Last van traagheid bij het opstarten of een haperende Windows 10?

Wil je dat Windows 10 sneller draait? Neem een paar minuten de tijd om deze tips uit te voeren en je systeem wordt iets vlotter en je krijgt minder snel last van prestatieproblemen.


Zo leg je meldingen in Windows 10 aan banden

Windows 10 kent, zoals je ongetwijfeld gemerkt hebt tijdens het gebruik, meldingen. Deze notificaties kunnen afkomstig zijn van het besturingssysteem zelf. Of van apps en programma's. Als het aantal meldingen in Windows 10 je wat te veel wordt, is dat aan te passen.

Als Windows 10-gebruiker ken je ze vast wel. Die meldingen die af en toe rechts onderin beeld verschijnen. Vaak ook nog eens net te kort om ze fatsoenlijk te kunnen lezen wat ze extra irritant maakt. Het zijn zogeheten notificaties. Windows zelf maakt er gebruik van, zo zie je bijvoorbeeld een melding als er iets mis is met je harde schijf (of het bestandssysteem daarop).


Microsoft toont tabbladen in Windows 10

Eind 2018 komt er een update voor Windows 10 uit die tabbladen in bekende Microsoft-programma's als Kladblok en Command Prompt introduceert. Het werkt handig genoeg ook in de Verkenner, onthult het bedrijf.

Vorig jaar al doken er voor het eerst hints naar een dergelijke functionaliteit op. Bepaalde Windows Insiders kunnen het nu al uitproberen, wanneer ze althans op de meest recente preview build voor 'redstone 5' zitten. Redstone 5 is de codenaam van de Windows-update die ná de eerstvolgende update in de pijpleiding zit en vermoedelijk in de herfst uitkomt.


Eerstvolgende grote update Windows 10 heet mogelijk Spring Creators Update

Microsoft lijkt van plan te zijn om de komende grote Windows-update de naam Spring Creators Update te geven. Daarmee zou het de derde keer op rij worden dat het bedrijf de naam Creators Update gebruikt.

De naam werd gespot door Twitter-gebruiker Pennybridge1969, die in de onlangs uitgekomen build 17618 in PowerShell het commando Get-VMHostSupportedVersion draaide en daarmee een lijst aan voorgaande Windows 10-builds te zien kreeg. Een hiervan is versie 1803, die de naam Spring Creators Update draagt.


Stop tracken van je locatie in Windows 10

Windows 10 achterhaalt je locatie regelmatig en gebruikt deze voor allerhande zaken. Ook apps kunnen echter toegang krijgen tot locatiegegevens en dat is lang niet altijd nodig. Bedenk verder ook dat locatiegegevens bewaard worden...

Natuurlijk: het gebruik van locatiegegevens kan soms noodzakelijk zijn, ook binnen Windows 10. Denk bijvoorbeeld aan een navigatieprogramma dat draait op een Windows-tablet. Of voor het aanleveren van gelokaliseerde content in een programma enzovoort. Maar vaak is het checken en gebruiken van die locatie helemaal niet nodig.


Beveilig Windows met Winfort Knox 10

Hoewel Microsoft bij elke nieuwe versie van Windows de beveiliging wat tracht op te schroeven, blijft dit besturingssysteem nog altijd het meest vatbaar voor ongein als hackers en ransomware. Met de nodige instellingen en tools kun je Windows 10 van extra sloten op de deur voorzien, zodat je systeem een flink stuk veiliger wordt. Een zo'n tool is Winfort Knox 10.

In een thuisomgeving zijn doorgaans heel wat minder beveiligingsfuncties actief dan bijvoorbeeld bij (grote) bedrijven. Desondanks kun je met de juiste instellingen en een paar externe (vaak gratis) tools ook in zo’n omgeving de beveiliging goed opschroeven. Dergelijke technieken beschrijven we in dit artikel. Natuurlijk, je zult zelf een afweging moeten maken tussen veiligheid en gebruikscomfort. Wie zijn Windows echt tot een Fort Knox wil omtoveren zal logischerwijs minder bewegingsvrijheid hebben. Aan jou dus de keuze hoever je hierin wilt gaan en welke technieken uit dit artikel wilt toepassen.


Weg met Snelle toegang in Verkenner

De Windows 10 Verkenner heeft ten opzichte van vorige Windows-versies weer een ietwat ander uiterlijk gekregen. En nieuwe functies. Een daarvan is Snelle toegang, maar daar zit lang niet iedereen op te wachten. Deactiveren is gelukkig een optie.

De Windows 10 Verkenner oogt anders dan die uit bijvoorbeeld Windows 7. Ex-gebruikers van Windows 8 zien ongetwijfeld meer herkenningspunten. Maar dat wil niet zeggen dat je alles even handig vindt. Sommige dingen zijn eenvoudig aan te passen. Neem nu de optie Snelle toegang. Je kunt er rap bestanden in bepaalde mappen als Downloads, Documenten, Afbeeldingen en meer terugvinden, inclusief recentelijk geopende mappen. Handig, maar omdat dit blokje helemaal bovenaan in de linker Verkenner-kolom staat, schuiven andere ook belangrijke onderdelen een stuk naar beneden.


Linux naar keuze op Windows 10, dankzij Microsoft

Een open source-tool van Microsoft laat elke Linux-distro draaien op Windows 10.

Windows 10 heeft door het Windows Subsystem for Linux (WSL) al de mogelijkheid om Linux-distributies te draaien, maar dat is formeel gebonden aan het aanbod in Microsofts app store. Het ontwikkelteam achter WSL heeft nu een open source-tool uitgebracht waarmee elke distro is te verpakken om op Windows 10 te werken.

Microsoft heeft zijn openlijk verklaarde liefde voor Linux niet alleen bewezen maar ook geleidelijk aan uitgebreid. Recent is de klassieke Linux-distributie Debian toegevoegd aan het aanbod voor Windows 10, kort na de gespecialiseerde security-distro Kali. Daarvóór zijn SUSE Enterprise Linux, Open SUSE en Ubuntu al uitgekomen voor WSL.

Auteur: CorVerm

Apple nieuws

Scroll naar boven

In deze rubriek brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op het gebied van Apple-producten onder de aandacht.


Apple kondigt nieuwe iPad 2018 aan: dit is er nieuw

De iPad 2018 is aangekondigd! Apple presenteerde deze nieuwe iPad tijdens het onderwijs-event in maart 2018. Wat heeft deze nieuwe iPad te bieden en welke nieuwe functies zitten erin? Check hier alles!

Apple heeft de nieuwe 2018 iPad aangekondigd. Dit model is de opvolger van de eerdere 9,7-inch iPad en is tijdens het onderwijs-event aangekondigd. De focus bij deze iPad ligt dan ook op studenten, al is deze geschikt voor iedereen die nog op zoek is naar een goedkopere iPad dan de iPad Pro-familie.


Hoe Apple ervoor zorgde dat mobiele games tegenwoordig serieus worden genomen

Voorheen werden games alleen serieus genomen als ze op de desktop of console verschenen. Mobiele games waren leuk voor erbij, maar de graphics en opties schoten vaak tekort. Daarin lijkt verandering te komen en Apple heeft daarin een beslissende rol gespeeld.

Apple is op verschillende technologische vlakken zeer invloedrijk geweest. Eén daarvan is op het gebied van mobiele games. Tijdens de aankondiging van nieuwe iPhones zijn steevast demo’s te zien van de nieuwste games die het maximale uit de hardware halen. Daarmee wil Apple laten zien dat mobiele games qua graphics net zo indrukwekkend kunnen zijn als consolegames.


Apple plant het einde van iTunes

Sinds Apple begin deze maand aankondigde dat bepaalde diensten van iTunes afgebouwd zullen worden, vrezen heel wat gebruikers voor het einde van de muziekdienst. En die vrees is ook gegrond, blijkt nu. Jimmy Lovine, een van de topmannen bij het bedrijf, erkent dat het einde van iTunes in zicht is.

Begin maart stuurde Apple een brief naar de muziekindustrie. Daarin kondigde het bedrijf aan dat ze dit jaar de verkoop van ‘iTunes LP’s’ willen afbouwen. Daarmee doelen ze op de multimedia-albums waarbij de koper niet alleen muziek krijgt, maar ook bepaalde extra’s zoals interactieve illustraties of video. Vanaf volgende maand zullen muziekbedrijven zulke albums niet meer kunnen indienen, en de verkoop van de bestaande zal tegen 2019 helemaal verdwijnen.


Vernieuwde Apple Store-app biedt Sessies en persoonlijker aanbod

Apple heeft de Apple Store-app een update gegeven, met een nieuw design en een persoonlijker aanpak. Ook nieuw is het onderdeel Sessies.

De Apple Store-app is bedoeld om je naar de winkel te krijgen voor een workshop of andere activiteit, maar ook om gewoon iets te bestellen. Dat laatste is nu een stuk makkelijker gemaakt. Apple beschrijft het als ‘Een nieuwe winkeldimensie’. Je hebt snel toegang tot alles wat voor jou belangrijk is, zoals favoriete producten. Ook kun je bij accessoires meteen zien of ze geschikt zijn voor jouw iPhone. En je kunt met je iPhone meteen afrekenen. Dat betekent overigens wel dat je akkoord moet gaan met nieuw privacy beleid.


Alles over MicroLED, de nieuwe schermtechnologie voor iPhone en Apple Watch

Wat is MicroLED en wanneer kun jij het in je iPhone verwachten? In deze uitleg lees je alles over MicroLED, de opvolger van OLED. Wat zijn de voordelen en verschillen, hoe werkt het en wat betekent het voor jou als Apple-gebruiker?

De opvolger van OLED staat in de startblokken. Grote bedrijven zoals Apple, Samsung en Facebook ’s Oculus kijken alweer naar de volgende stap: MicroLED. Apple is bezig om deze technologie in eigen huis verder te ontwikkelen. Wat moet je weten over MicroLED en wanneer kunnen we de eerste MicroLED-schermen in onze iPhones verwachten?


Apple komt met eigen Netflixdienst

Wie uitgekeken is op Netflix, kan straks ook terecht bij Apple. De iPhonemaker komt met een eigen streamingdienst met tv-programma’s en films. Met de aankondiging ontkracht de techreus eerdere geruchten dat Apple zou azen op Netflix of Disney.

Apple gaat zich vooral focussen op kwaliteit, niet op kwantiteit', aldus Eddy Cue, hoofd van Apple Software en Services en verantwoordelijk voor onder andere iTunes Store en Apple Music.


Nieuwe Apple-reclame toont iOS-bug, maar waarschijnlijk heb je ‘m gemist

Het is een veelgehoorde klacht onder iOS-gebruikers: de stabiliteit van het systeem laat zo nu en dan te wensen over. Dat het tijd is voor verbetering, blijkt wel uit de laatste iPhone X-reclame. Hierin is namelijk een fout te zien.

‘iOS bug in reclame iPhone X’

In de reclame krijgt de hoofdpersoon een berichtje, waarbij de tekst buiten het kader wordt weergeven. Dit alles gaat echter zo snel, dat je het waarschijnlijk gemist hebt. Benjamin Mayo, schrijver bij 9To5Mac, bewijst echter een oog voor detail te hebben, en maakte als eerst melding van de slordigheid.


Apple komt met betaalbare MacBook met beter scherm

Apple brengt mogelijk dit jaar een betaalbare MacBook met een 13 inch retina-scherm op de markt.

In 2015 bracht Apple de 12 inch MacBook op de markt. Het moest de vervanger worden van de goedkopere MacBook Air, die zijn leven begon in 2008. Maar de MacBook duwde de MacBook Air niet uit de schappen, ondanks dat de MacBook Air technologisch, van scherm tot en met rekenkracht flink, inmiddels achterloopt.


Apple stopt dit jaar al met iPhone X-verkoop

Het is heel goed mogelijk dat Apple midden 2018 al stopt met de productie en de verkoop van de iPhone X. Tot die opmerkelijke conclusie komt Apple-analist Ming-Chi Kuo en die beschikt doorgaans over betrouwbare informatie.

Het gaat eigenlijk niet zo best met de iPhone X. Het afgelopen kwartaal bleef de verkoop steken op 18 miljoen stuks, terwijl op 20 tot 30 miljoen gerekend was. Naar verwachting zullen er in het eerste jaar in totaal 62 miljoen exemplaren verkocht worden; niet gek voor een toestel van dik duizend euro. Maar toch: het steekt wat schril af bij de eerdere voorspelling van 80 miljoen.


Zeer uitgebreid iOS 12 concept toont handige nieuwe functies

In september verwachten we een nieuwe iOS-versie waardoor je iPhone, iPad en iPod touch in één keer weer als nieuw voelen. Het lijkt er wel op dat Apple het dit jaar met iOS 12 iets rustiger aan doet dan in de voorbije jaren, om zo te kunnen focussen op snelheid, kwaliteit en stabiliteit. Dat is ook wat de makers van een gloednieuw iOS 12-concept zich realiseren. Toch zien zij nog genoeg ruimte voor diverse nieuwe functies


Apple voor iedereen: hoe Apple toegankelijker kan worden met goedkopere producten

Apple zou van plan zijn om een nieuwe MacBook Air uit te brengen, voor een lagere prijs dan het huidige model. Tegelijkertijd dook er een gerucht op dat ook de HomePod in een goedkopere versie beschikbaar komt. Wordt dit een nieuwe strategie van Apple?

Apple staat over het algemeen bekend als een bedrijf dat vrij prijzige producten maakt. Vooral bij de aankondiging van de iPhone X schrokken heel wat mensen van de hogere prijs van ruim €1.100. Maar in hetzelfde jaar bracht Apple een flink goedkopere 9,7-inch iPad uit en handhaafden ze de betaalbare iPhone SE in het assortiment. Gaat Apple een andere koers varen, met aan de ene kant dure producten die de nieuwste snufjes laten zien en aan de andere kant een goedkoper alternatief?

Doe meer met Finder in macOS

Finder is in macOS het equivalent van de Windows Verkenner. Maar het is ook net weer wat meer, want je vindt er bijvoorbeeld ook al je geïnstalleerde programma's in terug. En aardigheidjes als Voorvertoning.

Voor bestandsbeheer in macOS moet je bij Finder zijn. Dit programma staat standaard helemaal links op het Dock. Na starten zie je inderdaad iets dat behoorlijk op een Verkenner-venster lijkt. Je vindt er je documenten en allerhande andere mappen. Maar ook je geïnstalleerde programma's in de map Programma's. Klik je daarop, dan heb je snel toegang tot alle software op je systeem. Praktisch, want er is natuurlijk vaak geen plek voor dat alles op het Dock.

Auteur: CorVerm

Smartphone Varia

Scroll naar boven

In de Smartphone-rubriek brengt de redactie het laatste nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van smartphones onder de aandacht. Veel van het "nieuws" dat we hier brengen berust op gelekte informatie en aannames. De tijd zal leren of hetgeen gelekt of aangenomen is ook de werkelijkheid blijkt te zijn.


Mis niets van de Mobile World Congress

De jaarlijkse Mobile World Congress zit er weer op, en Computer Idee was erbij! Tal van fabrikanten kondigden er nieuwe smartphones aan, waaronder de langverwachte Galaxy S9 van Samsung.

Wil je niets missen? Bekijk dan het overzicht.


Wat is er precies veranderd aan de Samsung Galaxy S9?

Het formaat van het toestel is iets veranderd en daarmee bedoelen we dat het formaat iets groter is geworden. De dikte van het toestel is met 0.5 mm toegenomen en de lengte is met een millimeter afgenomen. Dat kunnen we niet zeggen over het gewicht want de Samsung Galaxy S8 woog 155 gram maar de Samsung Galaxy S9 weegt 163 gram. Dat is wel 13 gram meer en dat zul je waarschijnlijk niet merken wanneer je hem bij je hebt. Deze toename van het formaat en het gewicht is niet toe te wijzen aan een groter scherm. Dat scherm is bij de Samsung Galaxy S8 en de Samsung Galaxy S9 exact hetzelfde.


9 Galaxy S9 tips waarmee je het maximale uit jouw S9 haalt

Op 8 maart werden de eerste Galaxy S9 toestellen van KPN thuisbezorgd. De Samsung Galaxy S9 en S9+ zitten vol met slimme hardware en sensoren. Hierdoor hebben ze ongelooflijk veel mogelijkheden. Zit je om tips voor de telefoons verlegen? Wij geven er negen!


Android P aangekondigd: dit moet je weten

Google heeft zojuist de nieuwste versie van het besturingssysteem aangekondigd: Android P. De eerste previewversie van Android P is nu beschikbaar.

Google heeft de nieuwste Androidversie die vooralsnog door het leven gaat als 'P' aangekondigd. Tevens is er een eerste previewversie vrijgegeven speciaal voor ontwikkelaars. Zij kunnen deze Androidversie alvast testen op bugs.

Het is nog niet duidelijk hoe Android P uiteindelijk zal gaan heten maar er zijn al wel aanwijzingen over de naam Android Pineapple Cake. Daarnaast is de uiteindelijke releasedatum van Android P ook in nevelen gehuld, maar als we kijken naar voorgaande jaren, dan kunnen we de maand augustus aanhouden.


Android P laat je je smartphone als muis of toetsenbord gebruiken

In Android P zal Bluetooth een extra functie krijgen die eigenlijk al een tijdje bestaat. In 2014 werd deze functie al door Qualcomm in zijn chipset gestopt maar pas vanaf de volgende versie van Android zal deze geactiveerd worden. Het betreft hier Bluetooth HID waarbij de afkorting staat voor Human Interface Device. Deze functie maakt het mogelijk dat je je toestel gebruikt als muis/trackpad of als toetsenbord voor een extern apparaat. Stel je hebt een tablet dan kun je door dit Bluetooth HID-profiel je smartphone als toetsenbord gebruiken of als trackpad om de tablet te bedienen.


Android-klanten zijn loyaler dan iPhone-gebruikers

Android-gebruikers hebben een grotere merkloyaliteit dan iOS-gebruikers. Dat blijkt uit een steekproef van het Amerikaanse Consumer Intelligence Research Partners (CIRP). Het rapport laat zien dat de loyaliteit aan het Android-besturingssysteem sinds 2016 in de lift zit, en momenteel zelfs weer op het hoogste niveau ooit zit.

Bij het onderzoek is gekeken naar mensen die vorig jaar een nieuwe smartphone aanschaften. Welk percentage daarvan bleef hierbij trouw aan het besturingssysteem? Bij Android-gebruikers blijkt maar liefst 91 procent weer een nieuw Android-toestel aan te schaffen. Bij iPhone-gebruikers blijft dat percentage steken op 86 procent.


iPhone X-notch wordt kleiner (en verdwijnt uiteindelijk helemaal)

Het lijkt erop dat de iPhones die dit jaar verschijnen een kleinere notch krijgen dan de iPhone X uit 2017. De modellen die voor 2019 op de planning staan, hebben mogelijk zelfs helemaal geen notch meer. Dat meldt het Koreaanse ET News.

Vorig jaar verscheen de iPhone X en dat is de eerste iPhone die niet op een iPhone lijkt. Dat komt omdat de voorkant één en al scherm is met smalle randen en een thuisknop die schittert door afwezigheid. Aan de bovenkant van het scherm zit een ‘notch’, een inkeping in het scherm, en die heeft voor- en tegenstanders.


Google Lens: zo activeer je de slimme camera op jouw smartphone

Google maakt Lens beschikbaar voor alle Androidsmartphones waarop Google Photos is geïnstalleerd. We leggen uit hoe je met de functie aan de slag gaat.

Google maakt Lens een onderdeel van Google Photos op alle Androidtelefoons. Met Lens kan je informatie krijgen over de dingen om je heen door er naar te kijken door de lens van je smartphonecamera.

 

 

 


Personaliseer Android: 4 beste alternatieve launchers

Het leuke aan Android is dat je het besturingssysteem helemaal naar je eigen zin kan maken. Een alternatieve launcher is daarbij een onmisbare tool.
Android brengt van nature veel mogelijkheden om delen van het OS aan te passen aan je eigen voorkeur. Van achtergronden, het uitgebreide aantal instellingen, de installatie van apps buiten de Play Store, tot aan het installeren van een andere launcher. Dat is het geheel van


Huawei P20 Lite officieel: hoogwaardige specs, zacht prijsje

Een nogal onverwacht vroege release van de goedkoopste telg uit de P20-serie.

Officieel duurt het nog een paar dagen totdat Huawei haar P20-evenement start, maar de Huawei P20 Lite officieel aankondigen kon blijkbaar niet wachten. De goedkoopste smartphone uit het rijtje komt met veelbelovende specs op de markt. De meest opvallende eigenschap is het vrijwel randloze scherm met een inkeping aan de bovenkant, vergelijkbaar met de iPhone X notch.

Inmiddels is de Huawei P20 Lite vanaf 19 maart beschikbaar in Nederland voor een adviesprijs van 369 euro.


Deze Adblocker is onmisbaar op elke Samsung Galaxy smartphone

Online reclames kunnen soms wat baldadig worden, maar gelukkig bestaan er adblockers. Als je een Samsung toestel hebt, weet je dat je, behalve met de reclames waar iedereen last van heeft, ook te maken hebt met allerlei overbodige programma’s op je toestel. Gelukkig is er iemand die bedacht dat mensen met hetzelfde programma misschien wel reclames en bloatware tegelijkertijd zouden willen aanpakken. Hiervoor maakte ontwikkelaar NeedleGames van XDA Developers het programma Simple Ad-blocker for Samsung (SABS).

Om de app te installeren heb je even wel wat technische kennis nodig en zal het niet voor iedereen even makkelijk zijn. De app doet namelijk van alles met Samsung’s KNOX beveiliging software, waar het bepaalde packages kan uitschakelen.


Recente Nokia 3 Android Oreo-bèta voegt nachtmodus toe

HMD Global is bezig met een Android 8.0 Oreo bèta-programma voor de Nokia 3. Dit programma werd afgelopen februari gestart. Inmiddels hebben de Nokia 6 en Nokia 5 een stabiele upgrade naar Android 8.0 ontvangen, maar de Nokia 3 nog niet. De laatste bètaversie voor de Nokia 3 heeft een Night Light-feature gekregen.

De Nokia 3 werd vorig jaar aangekondigd tijdens het Mobile World Congress. Dit gebeurde tegelijk met de Nokia 5 en de Nokia 6. De Nokia 3 is een budgettoestel dat draait op een MediaTek MT6737-SoC en de beschikking heeft over 2GB RAM, 16GB intern geheugen, een 5-inch HD scherm en een 2.630mAh-accu. Verder beschikt de telefoon over een 8 megapixelcamera aan zowel de voorkant als de achterkant. Standaard wordt de telefoon geleverd met Android 7.0 Nougat, maar Android 8.0 Oreo is dus onderweg.


Huawei P20-serie gepresenteerd

De Huawei P20 en de Huawei P20 Pro zijn vandaag gepresenteerd. De smartphoneserie valt op dankzij drie camera’s aan de achterkant. Net als de iPhone X is er een inkeping in het scherm en ontbreekt de koptelefoonpoort.

Huawei legt de nadruk op smartphone-fotografie. Ook hierin is het Chinese merk niet de enige, Samsung’s onlangs verschenen Galaxy S9+ legt hier ook de focus op met een opvallend aanpasbaar diafragma. De P20’s van Huawei hebben een drietal camera’s aan de achterkant en heeft hiervoor wederom de handen ineengeslagen met camera-merk Leica.

Auteur: CorVerm

Phishing en malware waarschuwingen

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Nepmail uit naam van Rabobank

Mail over gewonnen Samsung S9 is valse winactie

Hoe herken je een echte boete van het CJIB?

Afzender winactie 'Jumbo' deelt jouw gegevens

Phishingmail 'ING' lastig te onderscheiden van echte e-mail


Opgelicht App

In de Opgelicht?!-app vind je een overzicht van de meest actuele waarschuwingen op het gebied van oplichting en bedrog.

Auteur: CorVerm

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Hallo,

Wat is er aan de hand krijg opeens mijn Helpmij.nl magazines niet meer?
Januari heb ik na gezonden gekregen gelukkig en u heb ik ook die van februari nog niet ontvangen.
Zouden jullie kunnen zorgen dat ik ze weer gewoon krijg?
Alvast bedankt voor de moeite.

Reinette Nuesink

Beste Reinette,

We hebben hierover mailverkeer gehad met meerdere e-mailtjes. Het is een probleem wat helaas vaker voorkomt. Het magazine wordt  speciaal daarom in groepjes (batches) verzonden, zodat het minder snel als spam wordt aangemerkt. Dat is tegelijkertijd de reden waarom sommige lezers het magazine 's nachts ontvangen.

Wanneer je het magazine onverhoopt toch mist, kun je nog het volgende zelf controleren:
- staat je e-mailadres nog goed geregistreerd? Dat kun je hier nagaan: https://magazine.helpmij.nl/?page=aanmelden

- Verder kan het zijn dat het magazine in de map ongewenste berichten of spam terecht komt. 
Als dat het geval is, kun je aangeven dat het een gewenst bericht is. Hoe je dat precies doet, hangt van je e-mailprogramma af.

Uit vervolg-mail bleek het om een Ziggo-adres te gaan. Dat geeft helaas vaker dit soort problemen.
Dat kan dan opgelost worden door de e-mail uit de spam-map te slepen. Ziggo zegt daar dit over:  https://www.ziggo.nl/klantenservice/internet/veiligheid/spam/

Bij verder speuren bleek  dat Ziggo recent zijn spamfilter heeft vernieuwd:  https://www.ziggo.nl/klantenservice/internet/veiligheid/spam/
Dat kan een verklaring zijn waarom het probleem na jaren goede bezorging plotseling is opgetreden.

We gaan er vanuit dat hiermee het probleem is opgelost. Mocht je toch onverhoopt geen magazine hebben ontvangen in het paasweekend: laat het ons weten!

Veel lees plezier met het magazine en natuurlijk fijne paasdagen!

Met vriendelijke groeten,

De redactie

 


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.