Helpmij magazine

Maart 2018

Voorwoord

Scroll naar boven

Zo, de ergste kou ligt weer achter ons. Nog kans gehad om te schaatsen? Voor de diehards die niet terugdeinzen voor gevoelstemperaturen tot -16 waren het unieke dagen. Spijtig voor hen is de dooi nu weer ingevallen. Op 25 maart schuiven we de klok weer een uurtje vooruit, zomertijd! Er wordt gesproken over het afschaffen van dit destabiliseren van het bioritme van de hele Europese bevolking, maar in Brussel krijgt men dat ei maar niet gelegd.

We zijn al weer bij de maart editie van ons magazine.

De redactie heeft, naast de vaste rubrieken Varia, Microsoft- en Apple nieuws, ook deze maand weer een aantal interessante artikelen en workshops voor onze gewaardeerde lezers in elkaar gezet.

Veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

3D printer, hoe werkt dat?

Scroll naar boven

3D

Wat is dat, een 3D printer? En hoe maak je dan een printje? Op die vragen ga ik in. Het is een boeiend gebeuren, ergens heel simpel, ergens heel apart.

Er staat er eentje in het Internationale Ruimte Station. Bij de NASA staat er eenzelfde. Daar zoeken ze uit hoe een reserveonderdeel precies geprint moet worden en dan sturen ze het besturingsbestand met de email over. Anders is het wachten op de volgende raket!

Prachtige techniek!

Werking

De printer wordt gevoed via een haspel met plastic draad. Die draad wordt in de spuitmond gedrukt. Deze is zo'n 200 graden heet. Het kunststof smelt en loopt uit de spuitmond. Onder de spuitmond ligt een plateau, het bed genaamd. Daar vormt zich uit de opgespoten kunststof het gewenste object.

Steppers

3D printerDat bed wordt aangedreven via een stappenmotor en een tandriem. De geleiding zijn een paar hardverchroomde pennen. Dezelfde die in een inkjet printer zitten. Dat is de eerste "dimensie" van het 3D gebeuren.

De spuitmond beweegt dwars over het bed met zijn eigen stappenmotor in een zelfde soort opstelling. Dat is de tweede "dimensie". En tenslotte kan het complete mechanisme van de spuitmond met zijn stappenmotor ook nog omhoog bewegen via twee spillen met schroefdraad en wederom een stappenmotor. die die spillen draait. Dat is de derde "dimensie in het XYZ assenstelsel. Drie dimensies: 3D.

Stap

Die stappenmotoren (steppers) hebben als bijzonderheid, naast dat ze iets kunnen aandrijven, dat ze dit  in kleine heel nauwkeurige stapjes kunnen doen. Daar haalt zo'n printer zijn werking uit, want de spuitmond hangt maar 0.1 mm boven het werk.

Afstellen

De eerste stap is het bed afstellen zodat het op alle punten 0,1 mm onder de spuitkop ligt.  Dat kan met een stukje normaal 80 grams typepapier of met een voelermaatje, zoals dat in de autotechniek gebruikt wordt. Dan wel een schone natuurlijk.

Spuitmond met fan en blaasmond (wit). Bovenin
zie je het roze filament het huis in komen.

Printplaat

De besturing van de drie stappenmotors en de verwarming van de spuitmond plus het bed gaat met een kleine printplaat zoals we dat al kennen van de Raspberry Pi en de Arduino. Daar gaat een micro SD geheugenkaartje in zoals dat ook in je telefoon zit. Op dat kaartje zet je de gegevens die de printer nodig heeft.

Model

Je kan kant en klare objecten ophalen op verschillende websites. Thingiverse bijvoorbeeld. Een scooter als penhouder of een steuntje in de vorm van een kat voor je mobiel. Voor de stylus bij mijn Wacom tablet heb ik een 3D geprint inktpotje waar de inkt uitspettert.

Je krijgt van zulke websites een bestand waarin de vorm van het object is vastgelegd met extensies als .obj of .stl

Ontwerpen

Zelf ontwerpen kan via allerlei CAD programma's. Een andere mogelijkheid is Tinkercad. Dat draait gewoon in je browser en een kind kan de was doen. Heel erg knap gemaakt! Je moet je overigens niet vergissen in dit werk. Het is 3D en je moet je verplaatsen in die drie dimensies. Ruimtelijk dus en dat is nog even wennen! Het is héél erg leuk om te doen.

Ook hier rolt er, via de Export functie, een bestand uit met de extensie .obj of .stl. Dat is de vorm die je gedurende het ontwerpen ook van alle kanten kan bekijken.

Slicen

Nou denkt zo'n printer niet in vormen maar in laagjes. Laagjes van 0,1 mm. Daarom moet je model eerst door een programma om die laagjes te bepalen. Dat levert een bestand op wat je op het microSD kaartje zet en in je 3D printer stopt. Wat ik gebruikt is slic3r. Dat is verkrijgbaar voor Windows, MacOs en Linux. Je opent je .obj of .stl bestand en exporteert een .gcode bestand. Dat gaat via het microSD kaartje naar je printer, die na het opwarmen aan de klus begint.

Dit soort software zorgt er ook voor dat de ruimten binnen het model niet massief wordt, maar via een patroon wordt gevuld. Dan gaat daar maar een 20% kunststof in, de rest is lucht.

Na doorzagen toont zich van binnen een honingraat structuur

Tijd

Printen gaat in dunne laagjes. Afhankelijk van de grootte van je object kost het printen daarom aardig wat tijd. Een blokje als dat van een doosje lucifers kost als  idee bijna twee uur. Iets groots gaat zomaar naar de vier uur. Maar de printer zoemt wel door en ondertussen doe je gewoon wat anders. In mijn geval zit ik dit artikel te schrijven.

Je moet onder het printen in de buurt blijven. Voor mensen die werken heb je de avond beschikbaar, maar onder werktijd zal printen normaal gesproken niet mogelijk zijn. Zodoende kwam er ook een printer bij mij te staan. Vandaar dit verslag.

Kosten

Ik heb de beschikking over een Anet A8 printer. Die kost zo'n 260 euro. Een haspel draad (filament) kost 20 euro. Dat is te doen. Naast gewoon leuke dingen zoals die kat hebben we inmiddels handige steuntjes gemaakt in de auto voor de mobieltjes en zo komt er nog wel meer aan. Een steuntje voor mijn tablet bijvoorbeeld.

Speciale filamenten

Het standaard filament voor deze printers uit PLA is prettig universeel materiaal. Het is ook nog biologisch afbreekbaar. Daar moet je wel over een termijn van een jaar denken, maar toch.

Nu kwam ik er laatst achter dat er in de laatste tijd veel meer soorten filament bij zijn gekomen. Zo is er Woodfill PLA, waar 30% houtsnippertjes in het PLA is opgenomen. Na het printen schuur je je model nog na en krijg je een mooie oppervlakte.

Jos Verstappen fans zijn daar waarschijnlijk niet zo van onder de indruk, maar voor hen is er CF materiaal. CF staat voor Carbon Fill. Dus wil jij een mooie kopie van de wagen van Jos, dan print je dat in heus koolstofvezel!

Werken met

Ja ja, gekker moet het niet worden. Nou is het ook in deze 3D wereld zo dat de werkelijkheid mooie verhalen rap de wereld uit stuurt. Het gebruik en werken van dit soort speciale materialen is iets aparts. Anders komt je hout zwart geblakerd uit de printer of valt je koolstofvezel Jos Verstappen Replica bij de minste tik aan gruzelementen. Lees maar eens hier en hier als je er wat meer van wilt weten.

Modelbouw

Ik heb een goede vriend, die al jaren met lijnbestuurde modelvliegtuigen bezig is. In dat wereldje is er sprake van heel wat innovatie. Er worden er nu vleugels gebouwd van speciale kunststof. Op een goed moment sneed een doortastende Brit de complete bekleding van de onderkant van zijn vleugel weg en won tot ieders verbazing vervolgens de wedstrijd. Nu gaan we een 3D geprint scharnier voor het hoogteroer maken. Wie weet vliegen al die lui straks met ons scharnier ...

Afsluiting

Tot zover dit verslag.

Voor de goede orde nog: ik heb slechts de beschikking over één model printer en de hier beschreven software. Dat gaat heel aardig, maar er zijn heel veel meer modellen printers, uitvoeringen en software. Zo heeft onze printer een verwarmd bed, maar daarnaast heb je uitvoeringen die zichzelf op hoogte stellen en nog heel veel andere opties.

In Tinkercad ontworpen verzamelblokje voor de microSD kaart, USB
station voor het mobieltje en 2 stuks "microSD naar SD" adapters.
Auteur: Erik98

Letters deel 3: fonts en speciale zaken

Scroll naar boven

Er zijn open type lettertypes met prachtige krullen. Vroeger waren die opties enkel beschikbaar voor professionals met duurdere software. Tijden veranderen gelukkig. Hoe benut je de mooie kenmerken van open type fonts? En werkt dat ook in LibreOffice of in Word?

Extra's

In het vorige deel over fonts stond de term al: de glyph. Een glyph is een karakter, een teken. Elke letter is een glyph, maar leestekens ook. Sommige lettertypes hebben daarnaast nog plaatjes, soms zijn er varianten op een letter te vinden, of krullen, de zogenaamde swashes, om de zaken mee te versieren. Hoe vind je deze extra's en hoe krijg je ze in je tekst? Het gaat hier om de otf lettertypes, het open type font.

Het sierlijke lettertype Anydore

Anydore

Voor deze uitleg gebruik ik het font Anydore dat gratis is voor persoonlijk gebruik. Nu verdient deze redacteur niets met het schrijven van dit artikel, en is dit geen commercieel gebruik van het lettertype. Maar wanneer ik er wel geld mee verdien, dan moet ik het natuurlijk aanschaffen in de webshop. Het lettertype Anydore heeft volgens de maker wel 18 varianten op de gewone letters.

Stijlsets

Naast de gewone letters kan een otf font namelijk ook varianten bevatten, de stylistic alternates, ofwel stijlsets. In programma's als Adobe Illustrator en Corel Draw kun je deze varianten bekijken en eenvoudig inschakelen.
Vanaf Office 2010 kan dit ook in Word. Ctrl+D opent het lettertype dialoog. Geavanceerd > open type functies > stijlsets nummer... geeft de mogelijkheden weer. Kies een nummer, klik ok en de stijl verandert.
Stijlsets zijn voor alle programma's herkenbaar als letters. Dus de tekst blijft doorzoekbaar en de spellingscontrole werkt. Je kunt gewoon het uiterlijk van de tekst variëren. Meer informatie -in het Engels- over de Open Type kenmerken staat op deze website van Microsoft Office.

Wiskunde in LibreOffice 5.3

In LibreOffice 5.3 en hoger worden de open type mogelijkheden ondersteund. Je moet er wel wat wiskunde voor toepassen, maar ja... een nieuwsgierig mens kan dit dan toch mooi even uitproberen. Hiervoor selecteer je een letter of woord en typ je in de menubalk direct naast het lettertype :ss05 voor de stijlset nummer 5. En dan klik je Enter om toe te passen. Dus dan staat er bij de fontnaam Anydore:ss05.
Deze methode is tamelijk vergezocht, maar het is gewoon nog even afwachten wanneer daar in LibreOffice ook een schermpje voor gemaakt wordt door de ontwikkelaars, waarin je kunt aanvinken welke stijl je wilt.

Private use area

Je kunt ook gebruik maken van de Pua, de Private use area. Daar staan vaak ook dezelfde varianten, maar die tellen niet mee als herkenbare letters.
Letters in de Pua worden daarom niet vervangen door dezelfde letters als je een ander font gebruikt. Ze zijn namelijk niet officieel gelinkt aan een letter van het alfabet. Eigenlijk zijn het plaatjes, letters ter decoratie. Het gevolg is dat de spellingcontrole ze niet herkent en de tekst is niet goed doorzoekbaar. Je kunt deze letters natuurlijk wel goed gebruiken voor het maken van een soort afbeeldingen, zeg een ansichtkaart of een logo.

Pua in diverse programma's

In LibreOffice gaat dit via invoegen > speciale tekens > lettertype kiezen en > deelverzameling privégebruik. Je kiest de letters en klikt op invoegen.

In Word gebruik je invoegen > symbool > lettertype > Anydore > private use area.
Of via het Windows programma Speciale tekens. Kies het lettertype en dan: tekenset: unicode > subbereik > groeperen op > tekens (persoonlijk gebruik). Daarna kies je de letters, klik je op selecteren en kopiëren om de tekens op het klembord te zetten. Plak deze vervolgens in de tekst.

Maintype

Een andere methode is om Maintype op te starten. Zie hiervoor het vorige artikel in het HelpMijMagazine van februari. Maintype is wat duidelijker, want dat laat de tekens groter zien dan veel andere programma’s. Open hiervoor het juiste lettertype en het schem characters. Scroll naar beneden voor de private use area. Klik rechts op een letter en kies add to sample. Die letters kopieer en plak je in je tekst. Heel veel plezier!

 

Auteur: Kate95

Breng kleur in je digitale wereld.

Scroll naar boven

In het dagelijks leven zijn we gewend aan kleur om ons heen. Normaal gesproken is alles wat we zien in kleur en daar staan we vaak niet bij stil. Soms worden we plotseling geraakt door bijvoorbeeld de prachtige kleuren van een zonsondergang, het noorderlicht, of de kleurschakering van een verstild herfstbos. In een enkel geval spreekt juist het weglaten van kleur ons aan. Een foto in zwart-wit geeft een heel andere uitstraling, juist door het ontbreken van kleur. In de meeste gevallen maken kleuren de wereld echter mooier. Spreuken zoals; “kleur in je leven brengen” en “een kleurrijk persoon zijn” getuigen daarvan.

 

Nature always wears the colors of the spirit.
Ralph Waldo Emerson


Je vindt het tegenwoordig niet meer dan normaal wanneer je een PC, tablet, smartphone of de televisie aanzet dat er een mooi kleurrijk beeld verschijnt. Dat is echter niet altijd zo geweest. De eerste monitoren en tv’s waren zwart-wit en gaven, naar onze huidige maatstaven, een weinig natuurlijk beeld. In dit artikel wordt in vogelvlucht de geschiedenis van de kleurweergave op de PC en de werking van de hardware hiervoor besproken. Hoe de software van een computer de verschillende kleuren tot leven brengt, wordt uitgebreider besproken.

De hardware

Om te begrijpen op welke manier een computer de digitale gegevens omzet in kleurige beelden is het interessant om eens kort te bekijken hoe de monitor de kleuren weergeeft. Dat kan aan de hand van een kort stukje geschiedenis.

Een beetje geschiedenis

Je hoeft echt niet ver terug te gaan in de geschiedenis om bij de periode te komen waarin de kleurweergave voor de PC begon door te breken. Dat was nog geen veertig jaar geleden:

Het begon in de 70-er jaren met blokkerige groene letters op een donkere achtergrond. De computer won snel aan populariteit na introductie van de Apple 2C en onder meer de Commodore spelcomputers eind 70 en begin 80-er jaren. De resolutie en de kleurweergave verbeterde geleidelijk en tegen het eind van de 80-er jaren kon je een betaalbare monitor kopen die een aanvaardbaar kleurenplaatje kon weergeven. Eind negentiger jaren werd een nieuwe techniek populair. De oude, grote en zware CRT monitoren werden in snel tempo van de markt gedrukt. Deze monitoren gebruikte een kathode straalbuis waarmee elektronen tegen de achterkant van een oplichtend scherm werden geschoten; de beeldbuis. Deze techniek kende beperkingen in de weergave, was energie-onzuinig en vanwege straling op korte afstand niet geheel ongevaarlijk voor mens en dier.

Liquid Crystal Display

De nieuwe LCD-techniek was op een heel andere leest geschoeid. Het scherm werd hier gevormd door beeldpuntjes, ieder voorzien van vloeibare kristallen. Hierachter was achtergrondverlichting gemonteerd in de vorm van neonbuizen. De lichtdoorlatende eigenschappen van de vloeibare kristallen werden beïnvloed door stroom, opgewekt door de monitor aan de hand van de digitale aansturing van het videogedeelte van een PC. Hierdoor konden zowel de hoeveelheid doorschijnend licht, als de kleur daarvan worden bepaald. Deze schermen konden plat en relatief licht worden gebouwd. De LCD-techniek wordt nog steeds gebruikt, alleen is de kwaliteit steeds verder verbeterd. Daarnaast wordt er nu van LED-achtergrondverlichting gebruik gemaakt in plaats van neonbuizen. Hierdoor werd de verlichting helderder, gelijkmatiger, beter van kleur en veel energiezuiniger. Als bonus konden de kasten nog platter en lichter worden. De volgende stap is het OLED-scherm. Deze techniek maakt geen gebruik van achtergrondverlichting. De beeldpunten lichten zelf op. Zwart is hierbij echt zwart en de contrastomvang is daardoor fenomenaal. Bovendien kunnen deze schermen ultraplat worden geproduceerd:

RGB

Hoewel de verschillende technieken op een eigen manier de lichtpunten maken, vormen ze de kleuren op een vergelijkbare wijze. Namelijk door het mengen van de drie basis- of primaire kleuren. Namelijk rood, groen en blauw, afgekort tot RGB. Toevalligerwijs is de afkorting in het Nederlands hetzelfde als in het Engels, omdat de kleuren dezelfde beginletters hebben. Er zijn meer systemen om de kleuren samen te stellen; CMYK is een bekende in de druk- en printerwereld. Hierbij worden Cyaan, Magenta, Geel en zwart gebruikt om de verschillende kleuren samen te stellen. Deze kleuren zie je dan ook terug in de cartridges van je kleuren inkjet-printer. We bespreken hier echter alleen het RGB-systeem, omdat dit door de PC wordt gebruikt om de kleuren aan de monitor door te geven.

The whole point is to live life and be - to use all the colors in the crayon box.
RuPaul

Even rekenen

Een computer werkt uitsluitend met getallen. Of beter gezegd met de enen en nullen van het binaire stelsel. Het voert te ver om dat hier helemaal uit te leggen. Wanneer je wel het naadje van de kous wilt weten kun je hier meer uitleg vinden. Voor goed begrip van de kleurcodering is het van belang om te weten dat een binair getal uitsluitend bestaat uit enen en nullen en is opgebouwd uit verschillende posities, oftewel bits. Hoe meer posities, hoe meer mogelijkheden er zijn en hoe hoger het getal kan worden. Bij acht bits zijn dat 256 mogelijkheden. Namelijk van 0 tot 255. Deze acht bits worden ook wel een byte genoemd.

Kleurendiepte

In het RGB-systeem wordt er voor elke kleur apart 8 bits toegewezen. Met spreekt dan van 8 bits kleurendiepte. Er wordt ook wel gesproken over 24 bits, omdat er 24 bits nodig zijn om alle kleuren te coderen. Dat werkt als volgt:

Rood:    0 tot 255

Groen:   0 tot 255

Blauw:   0 tot 255

Van elke kleur zijn er op die manier 256 tinten beschikbaar.
Van afwezig (0) tot de volledige kleur (255).

Hexadecimaal

Het binaire stelsel is lastig in gebruik door de lengte van de getallen. Dat leest lastig en in de beginjaren was dat ook een struikelblok, omdat het uitschrijven van de lange binaire getallen veel geheugenruimte van de computer in beslag nam en juist geheugenruimte was in die tijd schaars. Om die praktische redenen werd en wordt er nog steeds gebruik gemaakt van het Hexadecimale stelsel. Dit is een zestien-tallig stelsel. De getallen boven de negen worden daarbij met letters aangeduid. Het loopt daarom van 0 tot F. Het getal 255 is FF. Dit stelsel wordt veel gebruikt om de RGB-kleur aan te duiden. Een “kleurgetal” bestaat dan uit 6 posities (in plaats van de eerder genoemde 24 posities van het binaire-stelsel). Een hexadecimaal getal wordt altijd vooraf gegaan door een # opdat het als zodanig herkenbaar is. Meer uitleg over het hexadecimale stelsel vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hexadecimaal.

Kleuren mengen

Doordat voor het RGB systeem de drie primaire kleuren worden gemengd welke worden aangeduid met de hexadecimale waarde van maximaal FF (255), ziet een getal waarmee een bepaalde tint een waarde wordt gegeven er als volgt uit;

#FFFFFF

Dit getal staat voor de maximale waarde van alle kleuren en vormt daarmee wit.

#000000

Dit getal geeft aan dat alle primaire kleuren afwezig zijn en vormt daarmee zwart. Daar tussen zijn alle denkbare combinaties (tinten) mogelijk. Dat zijn in totaal 16.777.216 verschillende mogelijkheden. Dat lijken heel wat tinten, maar het oog kan nog veel meer verschillende tinten zien. Zie het diagram hiernaast. De driehoek geeft het bereik aan van het RGB-systeem.

Colors must fit together as pieces in a puzzle or cogs in a wheel.
Hans Hofman

Andere kleurcoderingsystemen

Naast de RGB kleur codering wordt er ook wel gebruik gemaakt van twee andere systemen. Namelijk HSL (Hue, Saturation, Lightness) and HSV (Hue, Saturation, Value). Hierbij wordt de tint opgebouwd door getallen voor tint (Hue), verzadiging (Saturation) en helderheid (Lightness) of waarde (Value).

Color Picker

Programma’s waarin veel met kleur gewerkt wordt, beschikken vaak over een kleurenkiezer of Color Picker om de kleur van een object in te stellen. Hieronder zie je een voorbeeld van de Color Picker van Word. Hierbij worden de waarden voor RGB en HSL naast elkaar gezet. Je ziet verschillende getallen om dezelfde kleur aan te duiden:

Kleurentabel

Programma’s zoals Office-toepassingen gebruiken een kleurentabel waarin bepaalde kleuren benoemd worden. Een dergelijke tabel is ook ontwikkeld voor HTML, de taal waarmee websites van opmaak worden voorzien. Een aantal HTML-hoofdkleuren met hun naam en RGB-code vind je hieronder:

De hele tabel staat op Rapidtable. Op deze site vind je ook verschillende interessante tooltjes om met de verschillende kleurwaarden te spelen. Dat maakt inzichtelijk hoe de verschillende systemen werken. De site is helaas wel in het Engels, maar dat hoeft geen belemmering te zijn om met de kleurcoderingen aan de gang te gaan.

Kalibratie

De kleurcodering wordt door de software gebruikt om een bepaalde kleur aan te duiden. Hoe de kleur precies wordt weergegeven bepaald echter de monitor. Een nauwkeurige weergave is daarom afhankelijk van kwaliteit en de instellingen van je monitor. Het is fijn wanneer je monitor de kleuren zo natuurlijk mogelijk weergeeft. Doe je veel met foto’s of video dan is een correcte weergave nog meer van belang. Om er zeker van te zijn dat je monitor de kleuren zo goed mogelijk weergeeft, kun je deze kalibreren. Dit is een proces waarbij met een apparaatje (de colorimeter) de kleuren worden gemeten welke de bijbehorende software op je monitor weergeeft. Je stelt daarmee je monitor zo af dat de juiste waarden exact worden weergegeven. Wanneer je hierin bent geïnteresseerd kun je onder meer op digitalefotografietips.nl informatie vinden over het kalibratieproces. Tegenwoordig worden de betere monitoren al bij de productie gekalibreerd. Dat is in veel gevallen nauwkeurig genoeg.

Kleurkwaliteit

Hoe meer bits gebruikt worden om een kleurtint aan te duiden, hoe meer verschillende tinten er mogelijk zijn. Met 10 bits heb je al 1024 mogelijke tinten per kleur. In totaal geeft dat meer dan een miljard verschillende mogelijkheden. Het kleurverloop is daardoor meer natuurgetrouw. In de dagelijkse praktijk is het verschil tussen 8 en 10 bits kleurdiepte vaak niet goed te zien. Hierbij is onder meer de monitor de beperkende factor. Bij de nabewerking van foto’s en video kan deze kleurenruimte echter wel degelijk van belang zijn. Bij de betere camera’s beschikken de RAW bestanden dan ook over een kleurdiepte van 10 bits.

In de praktijk zou een hier geplaatste foto er hetzelfde uitzien als deze een kleurdiepte had van 8 of van 10 bits. Wat een geringere kleurdiepte doet met een foto kan ik wel demonstreren door dezelfde foto in 8 en 6 bits kleur naast elkaar te tonen:

 

Your attitude is like a box of crayons that color your world. Constantly color your picture gray, and your picture will always be bleak. Try adding some bright colors to the picture by including humor, and your picture begins to lighten up
Alan Klein

Kleur bekennen

Het kan heel mooi staan als de achtergrond van een afbeelding in dezelfde kleur is als de hoofdtint van die afbeelding. Datzelfde kan ook gelden voor een eventuele lijst rond de afbeelding. Het blijkt nog niet zo eenvoudig om exact de goede tint uit te zoeken. Niet zo heel gek wanneer je bedenkt dat je uit meer 16 miljoen tinten kunt kiezen. Om je hierbij van dienst te zijn, is er een tool ontwikkeld die in veel grafische toepassing aanwezig is; de pipet of eyedropper. Hiermee “wijs” je een punt aan met de gewenste kleur. Deze wordt dan ingesteld als vulkleur. Dit werkt eenvoudig én nauwkeurig. Hiernaast zie je een voorbeeld van het gebruik van de pipet in het presentatieprogramma PowerPoint.

Pixie

Het gebruik van een pipet is handig, maar helaas lang niet altijd voorhanden. Voor dit soort gevallen zijn er losse tooltjes. Zelf gebruik ik vaak Pixie van Nattyware. Een heel klein tooltje dat niet eens geïnstalleerd hoeft te worden. Openen is voldoende. Het programmaatje tovert een wit vlakje met daarin de kleur die de cursor op dat moment aanwijst en daarnaast de getallen van de kleurcodering:

Je hoeft alleen nog de sneltoets Ctrl + Alt + c te drukken en de hexadecimale codering van de huidig geselecteerde kleur wordt gekopieerd. Deze kun je eenvoudig in het juiste vak van je kleurenkiezer plakken met Ctrlv (voor plakken) en de juiste kleur ligt vast. De sneltoetsen kun je naar eigen keuze instellen door met rechts op het witte Pixie-vlak te klikken. Dit vlak kun je overigens verslepen naar iedere gewenste plek. Ook naar een eventuele tweede monitor als je dat wilt.

Je kunt Pixie hier downloaden: http://www.nattyware.com/pixie.php

Ten slotte

In dit artikel werd uitgelegd hoe een computerkleur wordt weergeven en wat voor kleurcodes hiervoor zijn. Het verschil tussen RGB en CMYK werd behandeld, net als de basics om de kleurcodering uit te rekenen. Als laatste werd het programmaatje Pixie behandeld waarmee je simpel de juiste kleur kiest. Niets hoeft je nu nog te weerhouden om altijd de juiste kleur in al je documenten en afbeeldingen te gebruiken.

 

Quotes van: https://www.brainyquote.com/topics/colors

Afbeeldingen van: Wikipedia. Wikimedia, Flickr, Alkit Prolab en eigen.
Noorderlicht gif: olegif.com

Auteur: leofact

3D in de industrie

Scroll naar boven

Revolutie!!

3D printen thuis. Leuk, handig, nuttig. Maar 3D in de industrie? Dat blijkt booming. Dat is hot! Dingen maken met draaibanken, machines met beitels en slijpen is iets heel anders dan met 3D techniek. Met de ouderwetse techniek maak je geen kromme gaten, maar met 3D wel. De vrijheden zijn veel groter, maar de enorme nauwkeurigheid van de oude techniek blijft een goede zaak.

Je denken moet op de schop en dat blijkt zo eenvoudig nog niet. Het is de vierde industriële revolutie, die zich hier aan ons presenteert. Prachtig!

Vier

De eerste revolutie bracht ons stoom en machines. De tweede was die van de elektriciteit en de stroom. Gloeilampen. De derde revolutie was die van het digitale tijdperk en deze vierde brengt al die techniek tezamen in tal van speciale toepassingen. Zoals dat 3D printen. Piepkleine printplaatjes doen het rekenwerk. Techniek van de moderne mobieltjes zijn een uitkomst en toepassingen van bijvoorbeeld printers en velerlei andere technieken komen hier weer van pas.

Cement

In Brabant slaan een hele grote bouwer en de TU Eindhoven de handen ineen en bouwen een fietsbrug via 3D techniek met cement.

En daar in de buurt bouwt een ander bedrijf een grote 3D printer die werkt met metaalpoeder en meerdere lasers. Daar is het doel ook niet een eenmalig product, maar serieproductie. Andere bedrijven houden het weer op materialen in de kunststof.

Het hoeft ook niet om complexe producten te gaan. Iets simpels is ook goed. En dan kan best zo uitpakken dat met 3D techniek een onderdeel uit drie delen in één onderdeel gecombineerd kan worden. Dat alleen al betekent besparing.

Tweedelig in metaal, ééndelig in 3D (kunststof)

Een grote multinational stuurde een team specialisten op pad door zijn enorme organisatie. Dat leverde enorme mogelijkheden en voordelen op via 3D techniek.

Denken

In de traditionele techniek is er een streven om zo min mogelijk materiaal weg te halen, want dat kost tijd en geld. Maar in de 3D techniek wil men juist zo min mogelijk materiaal samenvoegen. Als je aan plastic denkt: samensmelten. Want dat kost hier juist tijd en dus geld.

Dat is een heel andere benadering en het denken over constructies in 3D vraagt dan ook een grote omslag.

Reëel?

Ja, dit alles gebeurt al overal om ons heen. Zoals bij de opening van de Olympische Spelen in Zuid Korea waar een enorme vloot drones met elk een lampje in de lucht de olympische ringen vormden. Prachtig was dat, al blijkt het achteraf toch niet live! Moderne techniek combineert kleine aandrijfmotoren met kunststof onderdelen die zo geraffineerd zijn ontworpen dat dat alleen kan met een computer. En dan worden al die drones in de vlucht met behulp van elektronica gecoördineerd, met behulp van piepkleine gps modules die hun oorsprong weer vinden in de ontwikkeling van mobieltjes.

Show met 1218 drones boven het Olympics stadion

Die prachtige moderne vormgeving van de modernste auto en hun uitrusting is ook al zoiets. Via een kennis kom ik kennismaken met wat er in een heel goedkoop klein kakelvers autootje allemaal zit in het display. Je telefoon koppelt zich via bluetooth, de navigatie gaat gewoon via die telefoon, Muziek spelen? Idem dito. Je wilt het allemaal niet weten. Zo mooi zit het niet in mijn oude brik. Maar inmiddels zit daar wel een zelf ontworpen en 3D geprinte houder in voor onze wel moderne mobieltje en heb ik dat langs die weg dat allemaal toch ook en best ook mooi.

Bril

Een brillenzaak: "Dag meneer! U wilt een bril? OK! Ohh, en met het leesgedeelte bovenaan??"

Nu zullen jullie zeggen: "Wat een onzin". Dat is geen onzin. Een piloot wil dat. Die wil zijn meters aflezen, boven zijn hoofd en onder. En dan in één oogopslag ook weer ver vooruit kijken. Dat kan dus met 3D printen. Niet vanzelf natuurlijk. Dat is nog een heel verhaal, maar er lopen al wel mensen rond met zulke glazen en ook dat is booming. Betaalbaar ook nog.

Created in China

In de zevende en laatste uitzending van de TV serie "Door het hart van China" van Ruben Terlou zei een jonge Chinese specialist: Wij willen van "Made in China" naar "Created in China" gaan. Dat is ook het grote streven van de Chinese overheid. Zit de kennis dan straks daar en staan de fabrieken hier?

Tabé Kijkshop

Of de failliete Kijkshop binnenkort een vervolg krijgt in een winkelformule met beeldschermen vol producten en een hele dikke 3D printer in de kelder? Nog steeds met dat eigenwijze liftje die de spullen van jouw keuze naar boven brengt? Voor een heleboel hebbedingetjes die je bijvoorbeeld bij Action vindt lijkt het me heel denkbaar. Met hier en daar een handleiding in Ikea stijl en een zakje metalen schroeven, boutjes en moeren misschien?

Standaard

Nu al staat er hier op mijn tafel een simpele kunststof standaard om een groot vel papier van het horizontale vlak naar het verticale vlak te buigen zodat zich een ideale achtergrond vormt voor een mooie foto. Geprint met de 3D printer die de basis vormde voor de twee artikelen in dit Magazine. Die heb ik met veel plezier gebruikt voor sommige foto's hier in dit Magazine.

Studio

Elke fotostudio heeft zo'n achtergrondstellage, dan manshoog natuurlijk. Dat gaat bij mij thuis niet. Dat vind ik nou weer niet zo erg, want die studio is me toch een lap vloer om te stofzuigen. Daar sta je als pensionado niet om te springen. Maar dan denk ik wel aan een ouderwetse stofzuiger en niet aan eentje die zelf zijn klus doet. Die zijn er trouwens al.

Wanneer word ik wakker?Dromenland? Nee!

Erik, je bent klaarwakker! Oh!

Auteur: Erik98

GIMP 32: Draaien

Scroll naar boven

Draaien

Soms heb je een leuke foto gemaakt maar de horizon loopt niet netjes horizontaal. Of er staat iets anders niet recht. Dan moet de foto gedraaid worden. Hoe doe je dat? Dat is het onderwerp voor de aflevering van de GIMP cursus van deze maand.

GIMP heeft er een handig hulpmiddel voor: het raster. Daar kan je van alles aan instellen.

Recht bestaat niet

In de natuur bestaat recht niet. In Nederland heb je meestal wind uit het westen en dus groeien alle bomen uit het lood. Bestrating verzakt en alleen al daarom staat er geen auto recht. Maak je daarom ook weer niet al te druk om iets superdesuper recht te zetten.

Gereedschap

GIMP heeft twee opties om beelden recht te zetten. Eentje onder Afbeelding > Transformeren per kwartslag en dan eentje onder Gereedschap > Transformatie > Draaien. Sneltoets: Shift + R. Deze laatste optie gaat per graad met een mooi schuifbalkje.

Dat schuifbalkje is nogal heftig van aard. Handig om je te oriënteren. Voor het fijne werk laat ik hem meestal liggen en doe het met de hoekinstelling en zijn driehoekjes.

Oefenfoto

Ditmaal geen echte foto. Het is een tekening die ik trouwens al eerder gebruikte. Het heeft een reden. Met deze tekening lijkt het me goed oefenen. Daarom nam ik hem dan ook. Je kan hem hier downloaden (rechterklik, kies opslaan als).

Raster

Dat de horizon hier niet horizontaal loopt is wel duidelijk. Ik heb er nog een streep-stip lijntje ingezet om wat meer gevoel voor de materie te geven. Zoals je deze afbeelding hebt gedownload loopt de streep-stip mooi horizontaal aan het beeldkader.

Met Beeld > Raster tonen zet je het raster aan. Dat geeft lijnen om de 10 beeldpunten. De afbeelding is 600 beeldpunten breed, dus dat zijn dan 60 lijntjes. Een beetje te veel van het goede. Ga naar Bewerken > Voorkeuren > Standaard raster en zet de tussenruimte op bijvoorbeeld 100 beeldpunten. Herstart GIMP dan (ja, ook in Linux).

Groot

Bij grote afbeeldingen moet je die 100 uit mijn voorbeeld misschien nog wat ruimer nemen. Speel daar vooral even mee en probeer ook de andere opties gelijk eens uit.  Doe de kleur eens op rood, speel met een stippellijntje. Dat soort dingen. Dan weet je dat dat allemaal kan.

Draaien

Met het raster aan en naar wens ingesteld gaan we nu aan het draaien beginnen. Om te beginnen eerst de eenvoudige optie, in het menu te vinden onder Afbeelding > Transformeren met keuzes als 90o met de klok meedraaien. Kwartslag rechtsom, linksom en ondersteboven. Dat is veel te eenvoudig voor een scheve horizon. Ik had laatst een tekening in de mail waarbij dit een mooie snelle oplossing was.

Mag het een graadje meer zijn

De ingewikkelde optie zit in Gereedschap > Transformatie > Draaien. Daar staat ook gelijk de sneltoets Shift + R bij. Eerlijk gezegd doe ik het altijd via het menu. Het komt niet erg vaak voor en dan onthoud je deze sneltoets niet. Voor de liefhebbers heb ik een mooi sneltoetsen overzicht voor GIMP, Inkscape en Scribus. Klik hier (rechtermuisklik, kies dan Opslaan als). Dat hoort bij het boek, wat Paul, Kirsten en ik gezamenlijk met veel plezier hebben geschreven over deze drie schitterende programma's. Dat overzicht is gemaakt in Scribus.

Zet verder indien nodig het raster aan. Zie boven hoe je dat doet en hoe je het raster naar wens kan instellen.

Horizon

In principe zet je de horizon horizontaal. Soms is die horizon niet zo heel goed te zien zoals in ons voorbeeld. Juist daarom heb ik die tekening dan ook als oefenobject gebruikt. Dan moet je er een slag naar slaan. Zoals ik het eerder al zei: recht bestaat niet. Dus wees soms zonder wroeging wat gemakkelijk in je keuze.

Orgelman

Met een knipoog naar de ouderwetse orgelman: draaien maar. Die orgelman heeft tegenwoordig een motortje om het orgel te laten werken en ook nog eentje om zijn orgel te verplaatsen. Maar nog steeds vind ik persoonlijk die dingen en hun muziek geweldig.

Draaiorgel
Klik op de foto voor groot formaat en draaien maar!

 

Auteur: Erik98

Varia

Scroll naar boven

Iedere maand brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied voor jou bijeen. Denk aan apps, soft- en hardware. Kortom: informatie over diverse computer gerelateerde zaken.


Ransomware-dreiging alweer op retour

Hoewel er in 2017 veel meer Ransomware-aanvallen plaatsvonden dan in 2016, lijkt het er op dat deze vorm van malware alweer op zijn retour is.

Dat blijkt uit een analyse van antivirusfirma Malwarebytes. Dat zag in de maanden juli en september van 2017 een stijging in het aantal Ransomware-aanvallen van maar liefst 700 procent. Maar in de maanden daarna daalde het aantal besmettingen rap.


Valt je laptop sneller uit dan verwacht? Kalibreer de batterij

Overschat je laptop consequent de tijd die je kan halen uit je batterij? Door je batterij te kalibreren krijg je weer een correctere weerspiegeling te zien van het batterijleven.

Heb je het al eens meegemaakt dat je laptop uitviel, ook al gaf je computer aan dat je nog een halfuurtje uit je batterij kon halen? Wanneer je je laptop al even in gebruik hebt, kan deze het moeilijk krijgen met de correcte inschatting van je accu. Dat hoeft geen blijvend probleem te zijn. Je kan dit rechttrekken door je batterij te kalibreren.


Veel meer lekken in software gevonden

Het aantal lekken in software dat vorig jaar werd gevonden is royaal verdubbeld tot ruim 14.712 lekken in totaal. Google leidt de lijst met ruim 1000 lekken.

In totaal is sprake van een stijging van ruim 120 procent ten opzichte van 2016, toen er 6447 lekken werden gemeld. Dat blijkt uit de CVE-lijsten. CVE staat voor Common Vulnerabilities and Exposures en is de wereldwijde standaard voor identificatienummers van kwetsbaarheden. De CVE’s worden uitgegeven door de Amerikaanse overheidsorganisatie Mitre, die ook voor het beheer van de database met CVE’s zorgt. Het gaat hierbij dus alleen om lekken die officieel aangemeld zijn bij deze database.


Overal wifi: 25 tips voor je draadloze netwerk

Een (draadloos) netwerk is een complex samenspel van allerlei hardware, drivers, protocollen en software. Zodoende kan het verdraaid lastig zijn een oplossing te vinden als je ergens vastzit of er iets fout loopt. Je wilt immers overal wifi hebben. In dit artikel hebben we maar liefst 25 wifi-perikelen verzameld en van mogelijke oplossingen voorzien. Je zult zien dat de oorzaak van een wifi-probleem ook best elders in je netwerk kan liggen.


Downloaden: wat mag wel en wat mag niet?

De regelgeving omtrent het downloaden van films, series en muziek levert nogal wat discussievoer op. Mag het of is het verboden? Hoe groot is de kans op problemen? En hoe zit het met overvolle downloadnetwerken als bittorrent en usenet (nieuwsgroepen)? Hoog tijd om een einde te maken aan alle onzekerheid en de regels voor eens en altijd uit te leggen.

Voorheen mochten pc-gebruikers een kopie voor eigen gebruik opslaan, door bijvoorbeeld een blu-ray-rip vanaf internet te downloaden. Het Europees Hof floot in april 2014 de Nederlandse overheid terug en sindsdien mag het niet meer.


Google Chrome markeert HTTP-sites vanaf juli als onveilig

Google Chrome zal vanaf juli HTTP-sites als onveilig markeren, door in de adresbalk een waarschuwingsicoon te tonen. De stap is onderdeel van Chrome 68. Websites met een HTTPS-verbinding worden in de browser gemarkeerd met een groen slotje, waarna het woord “Veilig” volgt.


VLC media player 3.0 lang ondersteund met beveiligingsupdates

Op 9 februari is versie 3.0 van de populaire mediaspeler VLC media player verschenen die lang op beveiligingsupdates zal kunnen rekenen, zo heeft ontwikkelaar VideoLAN aangekondigd. De 3.0-versie van VLC is aangemerkt als "Long Term Support" en zal de laatste versie zijn voor Windows XP en Vista, Mac OS X Lion, Mountain Lion en Mavericks, iOS 7 en 8 en Android 2.x tot en met 4.1.x.


VLC 3.0 voor Android voegt Google Chromecast-ondersteuning toe

In de nieuwste update van VLC naar versie 3.0 is op meerdere platformen de mogelijkheid om naar de Google Chromecast te streamen toegevoegd. Dit is op Android ook het geval. Je kan alle content die je op je telefoon afspeelt nu casten.

VLC voor Android is een uiterst populaire app om videobestanden mee af te spelen. Vooral op de (Windows) pc is dit een ware alleskunner, die elk .mkv of ander gecodeerd videobestand moeiteloos afspeelt. VLC is er ook voor Android. Hier doet het deze functies dunnetjes over. Een heel belangrijke en veelgevraagde functie ontbrak echter tot voor kort. Dat was het streamen naar de Google Chromecast.


Hackers krijgen Linux draaiend op Nintendo Switch

Eerder was al bekend dat verschillende hackers zich bezighouden met de Nintendo Switch, waardoor het uiteindelijk mogelijk moet worden om homebrew-apps te installeren op het systeem. Deze week heeft team fail0verflow laten zien dat het sindsdien vooruitgang heeft geboekt, want op een foto is Linux draaiend te zien op de Nintendo Switch.


Maak van je oude smartphone een beveiligingscamera

Heb je een oude smartphone die je niet langer gebruikt? Maak het toestel weer nuttig door het om te toveren tot een beveiligingscamera.

Alvorens je een oude smartphone weggooit, doe je er goed aan na te denken over mogelijke toepassingen waarbij het toestel nog van pas kan komen. Eén manier om je oude telefoon nieuw leven in te blazen, is door het apparaat om te toveren tot een beveiligingscamera. Met behulp van de juiste app hou je je huis van op afstand in de gaten, zonder dat je een dure beveiligingsinstallatie moet aanschaffen.


Bulk Crap Uninstaller - Software wissen in bulk

Wie pas na enkele jaren een computer gaat opschonen, is daar wel even zoet mee. Alleen al het één voor één verwijderen van overbodige programma’s kost zeeën van tijd. Bovendien blijven er nog geregeld dataresten achter. Met Bulk Crap Uninstaller wis je in één klap grondig alle nutteloze software.


Facebook-vpn verzamelt gebruiksgegevens voor eigenbelang

Wie een vpn gebruikt, doet dit doorgaans om online niet gevolgd te willen worden. Facebook adverteert nu een eigen vpn in de Facebook-app, Onavo. Maar daarmee bereik je juist het tegenovergestelde. Facebook kijkt stiekem mee met alles wat je doet.

In de iOS-versie van de Facebook-app vinden (ook Nederlandse) gebruikers een nieuwe optie terug in het hoofdmenu: Protect. Zodra je daar op tikt, kom je uit in de App Store om daar vervolgens Onavo te downloaden. Wat hier niet gelijk duidelijk wordt, is dat Onavo onderdeel is van Facebook en jouw data met het moederbedrijf deelt.


Ziggo komt met apps voor Android TV en Apple TV

Ziggo zal de Ziggo GO-app naar nieuwe apparaten brengen, waaronder Android TV en Apple TV. Dat laat het bedrijf weten aan Totaal TV. Momenteel zijn er echter nog weinig concrete mededelingen. Zo weten we nog niet wanneer we de apps kunnen verwachten.

Onlangs maakte Liberty Global, eigenaar van VodafoneZiggo, een app beschikbaar voor klanten van de Poolse aanbieder UPC. Deze app heeft betrekking op de eerder genoemde platformen. Zo kunnen klanten in het land via het mobiele tv-platform Horizon live naar tv kijken.


Wat weet Facebook allemaal over jou? Zó zie je je hele dossier

Dat Facebook veel over jou weet, is al lang geen geheim meer. Maar misschien wist je nog niet dat je jouw hele Facebookdossier ook kan opvragen. Van foto’s tot video’s en privéberichten, echt álles houdt Facebook over jou bij in een dik dossier.


TomTom maakt nieuw navigatiesysteem voor motorrijders

De Nederlandse fabrikant TomTom introduceert een nieuw navigatiesysteem voor motorrijders, dat luistert naar de naam Rider 550.

Met het nieuwe navigatiesysteem gaat TomTom de concurrentie aan met smartphones. Die bieden een stuk goedkopere motorapps aan dan de Rider 550 (prijs: 399 euro). De betreffende TomTom heeft een 4,3 inch scherm, kleiner dan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S8+ of een iPhone 7 of 8 Plus.

Auteur: CorVerm

Smartphone Varia

Scroll naar boven

In de Smartphone-rubriek brengt de redactie het laatste nieuws en wetenswaardigheden op het gebied van smartphones onder de aandacht. Veel van het "nieuws" dat we hier brengen berust op gelekte informatie en aannames. De tijd zal leren of hetgeen gelekt of aangenomen is ook de werkelijkheid blijkt te zijn.


Test refurbished iPhone

Wie niet op zoek is naar het nieuwste van het nieuwste kan kiezen voor een refurbished smartphone. We testen er 18. Is zo’n opgelapt exemplaar ook echt een koopje?

De iPhones werden op krassen en andere beschadigingen gecontroleerd en checkten van alle onderdelen de kwaliteit, montage en werking. Vooral het scherm, de camera en de batterij hadden onze aandacht.


Israëlisch hackbedrijf Cellebrite kan nu alle Apple IPhones kraken

Apple iPhones staan vanwege het gesloten iOS besturingssysteem en het feit dat Apple zowel de software als hardware zelf ontwerpt en ontwikkelt bekend als de veiligste smartphones. Toch is het Israëlische hackbedrijf Cellebrite, dat software en diensten levert aan opsporings-, recherche- en inlichtingendiensten, erin geslaagd een methode te ontwikkelen waarmee alle iPhones gekraakt kunnen worden.


Dit is er nieuw: Samsung Experience 9.0 in Android 8.0 Oreo

Samsung heeft een infographic vrijgegeven van Android 8.0 Oreo waarin de belangrijkste wijzigingen staan uitgelegd. Deze veranderingen heeft Samsung zelf gemaakt bovenop Android 8.0 Oreo van Google zelf. Verbeteringen zijn er te zien in het toetsenbord, kleurenfilters, Bixby, Dual Messenger, en nog meer.

Het zit eraan te komen: Android 8.0 Oreo voor Samsung-toestellen. Voornamelijk de Samsung Galaxy S8 en S8+ zijn vroeg aan de beurt, aangezien deze toestellen al geruime tijd over een bèta beschikken. Deze testversies van Oreo zijn al tot een eind gekomen, en het is nu wachten tot Samsung begint met de definitieve uitrol van de update.


Aankomende Huawei P20 draait direct uit de doos op Android 8.1 Oreo

Huawei heeft bekend gemaakt dat het bedrijf op 27 maart een grote introductie gaat doen. Hoogstwaarschijnlijk wordt dan de opvolger voor de huidige Huawei P10 onthuld. Uit nieuwe informatie blijkt dat het nieuwe toestel bij lancering over de allernieuwste Android versie zal beschikken.

Er doen al maanden geruchten de ronde over de opvolger voor de Huawei P10. Hoe het nieuwe toestel zal gaan heten is nog niet helemaal duidelijk. Het ene gerucht spreekt over de Huawei P11, terwijl andere geruchten suggereren dat de nieuwe serie het typenummer “P20” gaat krijgen. Overigens lijkt het laatste het meest voor de hand te liggen.


De iPhone 8 en 8 Plus is een melkkoe zonder karakter

Beschik je al over een iPhone 7, laat dan dit tussenmodel links liggen. Wil je toch een buitensporig bedrag op tafel leggen, dan is de prestigieuze iPhone X de betere keuze.

Net als vorige jaren zullen Apple-fans ongetwijfeld op straat in rij wachten om de nieuwe iPhones te bemachtigen. En met goede reden: de nieuwste flagships van Apple bevatten naar goede gewoonte de laatste snufjes in een bloedmooi chassis met een erg gebruiksvriendelijk – maar gesloten – mobiel besturingssysteem. Zelf blijf ik liever in de zetel zitten. Startprijzen vanaf 809, 919 en 1.159 euro voor respectievelijk de iPhone 8, 8 Plus en X: dat kan mijn bruintje niet trekken.


Veilig met je smartphone in de auto

Je smartphone gebruiken in de auto is levensgevaarlijk, dat weet iedereen. En toch geeft twee op drie bestuurders toe dat ze tijdens de autorit berichten lezen en verzenden, internetpagina’s bezoeken of soms zelfs een spelletje spelen.

Je smartphone gebruiken in de auto is levensgevaarlijk, dat weet iedereen. En toch geeft twee op drie bestuurders toe dat ze tijdens de autorit berichten lezen en verzenden, internetpagina’s bezoeken of soms zelfs een spelletje spelen. De belangrijkste boosdoener zijn de berichten. 58% van de gebruikers voelt de noodzaak om zijn smartphone direct na te kijken wanneer iemand iets heeft gestuurd. We kampen allemaal met FOMO (Fear Of Missing Out).


ANDROID 8.0 OREO UPDATE VOOR SAMSUNG GALAXY S8 BESCHIKT NIET OVER PROJECT TREBLE

Samsung legt momenteel de laatste hand aan de ontwikkeling van haar Android 8.0 Oreo update voor de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+. Uit tests op de nieuwe bèta versie van de update blijkt dat Samsung nog geen gebruik maakt van “Project Treble” van Google, dat updaten in de toekomst makkelijker moet maken.

Met Android 8.0 Oreo heeft Google ook een nieuwe manier van up-to-date houden van smartphones mogelijk gemaakt. Onder de naam “Project Treble” heeft Google het Android besturingssysteem losgetrokken van eventuele grafische schillen die smartphone fabrikanten zelf over het Android besturingssysteem heen bouwen. Juist door die grafische schil was het tot op heden voor fabrikanten erg lastig, tijdrovend en kostbaar om updates voor bestaande smartphones te ontwikkelen. Daar komt wat betreft de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ (nog) geen verandering in.


Deze emoji komen in 2018 naar je iPhone: superhelden en haarkleuren

Het Unicode Consortium heeft de definitieve lijst van 157 emoji goedgekeurd die in 2018 zullen worden ingevoerd. Bereid je voor op superhelden, haarkleuren, een ijzig gezichtje en meer. Ze komen later dit jaar naar je iPhone en iPad.

Superhelden en superschurken komen naar je iPhone. Ze zijn onderdeel van de 157 emoji die deel uitmaken van de Unicode 11-standaard, die na maanden van vergaderen nu officieel is vastgesteld.


LG BEVESTIGT KOMST 2018 VERSIE VAN LG V30

LG heeft in een persbericht bevestigd dat het bedrijf tijdens het aankomende Mobile World Congress gaat komen met een 2018 versie van de LG V30. Volgens LG zal het toestel over diverse 'Artificial Intelligence' (AI) functies beschikken.

Al maanden wordt gesuggereerd dat LG het Mobile World Congress dit jaar gaat aangrijpen voor de introductie van een upgrade op de LG V30 van vorig jaar. LG heeft dit nu zelf officieel bevestigd in een persbericht. LG spreekt over een '2018 versie' van de LG V30 met daarin meer focus op kunstmatige intelligentie.


Budgetsmartphones getest: de beste goedkope telefoon

Sommige fabrikanten durven meer dan duizend euro voor een smartphone te vragen. Zoveel hoeft een telefoon niet te kosten: wie een ‘gewoon goede’ smartphone zoekt, hoeft eigenlijk niet meer dan tweehonderd euro te besteden. Voor dat bedrag (of nog minder) heb je namelijk de keuze uit een aantal interessante modellen van allerlei merken. In deze groepstest zetten we acht budgetsmartphones tegenover elkaar en geven we antwoord op de vraag: welke is de beste koop?


LG onthult 2018-editie K8 en K10; nieuwe camera’s en uiterlijk

LG heeft voorafgaand aan het Mobile World Congress alvast de 2018-edities van de K8 en K10 aangekondigd. De mid-range modellen krijgen nieuwe camera's en nieuwe kleuren. Het scherm daarentegen blijft in 2017 steken.

LG kondigt wel vaker producten dagen voor het MWC-event aan. Daar heeft het goede reden voor: het wil niet dat de K8 (2018) en K10 (2018) ondersneeuwen onder het overige geweld dat tijdens het MWC verwacht wordt. Het meest vernieuwend is toch wel de K10 (2018) met z'n grotendeels metalen ontwerp. Terwijl andere fabrikanten al waren overgestapt op metaal voor ook het mid-range segment moest LG die overstap nog doen. LG zet naast een vernieuwd uiterlijk vooral in op de camera-eigenschappen.


Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships

Net een paar dagen voor het Mobile World Congress heeft Evan Blass weer toegeslagen met specificaties over nog niet onthulde toestellen. De tipster wist informatie te bemachtigen over de nieuwe Sony Xperia XZ2 en Sony Xperia XZ2 Compact. Hoewel de toestellen veel overeenkomsten vertonen, zou er naast het duidelijke verschil in grootte ook een ander belangrijk onderscheid zijn.

Wat de overeenkomsten betreft zouden beide Xperia toestellen komen met Qualcomm’s nieuwe Snapdragon 845 chipset en aan de achterkant met een vingerafdrukscanner zijn uitgerust. Ook zouden beide smartphones de 19 megapixel f/1.8 camera krijgen van de Sony Xperia XZ Premium.


Nog meer Sony Xperia XZ2 en XZ2

De Xperia-smartphones zijn al jaren herkenbaar vanwege hun hoekige ontwerp en vrij forse randen boven- en onder het scherm. Sony heeft kleine veranderingen doorgevoerd om de concurrentie bij te houden.

Het ontwerp van de Xperia XZ2 en Xperia XZ2 Compact is aangepast ten opzichte van zijn voorgangers. Dat is met name te zien aan de beeldverhouding van het display. Die is niet langer 16:9, maar 18:9.

De randen aan de boven- en onderkant zijn iets verkleind. Dat wil niet zeggen dat het display nu helemaal doorloopt tot in de randen, waar andere smartphonemakers met hun toptoestellen steeds vaker wel voor kiezen. De Xperia XZ2 heeft nog steeds duidelijke randen rond het scherm.


Apple overweegt iPhone-model met ruimte voor twee simkaarten

Apple zou overwegen om in bepaalde regio's een van zijn nieuwe iPhones uit te rusten met de mogelijkheid om twee simkaarten tegelijk te gebruiken.

Daardoor zouden eigenaars de telefoon zowel privé als zakelijk kunnen gebruiken, zonder daarvoor dezelfde simkaart te moeten aanwenden. Verschillende andere smartphonefabrikanten bieden al toestellen aan met zogeheten dual-sim.

Daarnaast zou Apple dit jaar alle nieuwe iPhones weer in de kleur goud beschikbaar willen maken. De iPhone X is niet in die kleur verkrijgbaar.

Auteur: CorVerm

Microsoft Varia

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte en lees de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden over Microsoft, Windows en Microsoft Office.


Microsoft gaat in Windows 10 gaat scareware veel strenger aanpakken

Microsoft gaat de verspreiding van zogenaamde scareware een halt toeroepen. De nieuwste versie van Windows 10 zal gebruikers daar standaard tegen beschermen. Het gaat dan om bijvoorbeeld advertenties waarin een ‘gratis scan’ van een laptop beloofd wordt. Maar ook andere software die mensen bedriegt wordt aangepakt.

Op de website van Windows Defender omschrijft Microsoft een aantal manieren waarop het de verspreiding van ongewenste software wil voorkomen. Daarvoor is een definitie opgesteld van ongewenst gedrag dat door software wordt veroorzaakt, waarmee misbruik gemaakt zou kunnen worden van gebruikers.


31 meesterlijke gratis apps voor Windows 10

Tegenwoordig is het installeren van gratis applicaties niet geheel zonder risico's. Zelfs als je de pakketten downloadt van de officiële site kan het voorkomen dat je irritante adware, bloatware of zelfs spyware binnenhaalt. De leveranciers van deze installatiepakketten verschuilen zich achter het feit dat jij toestemming hebt gegeven en hun geen blaam treft. Jij hebt immers zelfs een vinkje aan- of uitgevinkt waarmee je deze rommel toelaat.

Gelukkig is er Unchecky, een van de gratis apps die in het artikel worden aangereikt. Deze software controleert automatisch of installers extra software bevatten en vinkt automatisch de juiste opties aan of uit om installatie van deze software te voorkomen. Daarnaast krijg je ook nog netjes een waarschuwing.


Microsoft stopt met Windows 10 S

In het voorjaar van 2017 introduceerde Microsoft een nieuwe versie van Windows 10 onder de naam Windows 10 S. Dit is een afgesloten versie van het besturingssysteem, die voornamelijk op leeromgevingen gericht is en de concurrentie aangaat met Chrome OS van Google.

Hoewel nog niet helemaal zeker, lijkt het erop dat apparaten met Windows 10 Home in S Mode gratis kunnen overstappen naar de reguliere versie, terwijl er voor de Windows 10 Pro varianten betaald moet worden.


Nieuwe Windows 10: Dood aan het wachtwoord!

Microsoft maakt wachtwoorden al langere tijd minder belangrijk met overstap naar pincodes, vingerafdruksensoren en zelfs gezichtsherkenning. Maar het einde van het wachtwoord dient zich aan in het minimalistische Windows 10 S.

De eerste build van de eerste update die dit jaar uitkomt, nu nog met de codenaam 'Redstone 4', is deze week verschenen. De versie moet in maart of april verschijnen en nieuwe features die we aantroffen zijn onder meer verbeteringen in eye-tracking, meerdere GPU-instellingen, snellere Bluetooth-verbindingen en meer.


Windows 10 gaat fake PC-opschoners slopen

Eindelijk gaat Microsoft de gebruikers beter beschermen. Het werd tijd.

Een zwaktepunt van Windows is het enorme aanbod aan scareware. Software die je computer zegt op te schonen, maar eigenlijk virussen bevat. Vooral oudere mensen die geen weet hebben en vaak op ‘installeren’ klikken, zijn slachtoffer van dit soort aanvallen. De doorgewinterde computergebruiker kan inmiddels het kaf van het koren scheiden.


Thuisgroep-functie verdwijnt uit Windows 10

Vanaf de volgende versie van Windows 10 stopt Microsoft met de ondersteuning van Thuisgroepen. Met een Thuisgroep kun je eenvoudig mappen en bestanden delen binnen een thuisnetwerk.

De Thuisgroep is echter vaak omslachtig om in te stellen. Bovendien biedt Windows 10 al uit zichzelf verschillende methodes om bestanden te delen. Vanaf de komende release van Windows 10 - Redstone 4 - zal de Thuisgroep-functie verdwijnen. De grote Redstone 4-update wordt naar alle waarschijnlijkheid in april van dit jaar gelanceerd.


Bluetooth-apparaten verbinden met Windows 10

Wanneer je een draadloze muis, toetsenbord of koptelefoon hebt gekocht die via bluetooth werkt, dan kun je deze pas gebruiken nadat je het apparaat aan Windows 10 hebt gekoppeld. Dat werkt als volgt.

Eerst is het van belang om te achterhalen of je pc het bluetooth-signaal wel kan ontvangen. Bij laptops is dit vrijwel altijd het geval, maar bij pc's niet altijd. Heeft je moederbord geen bluetooth? Dan heb je een bluetooth-ontvanger nodig (kosten á 20 euro). Nadat je deze in een usb-poort steekt, doet-ie automatisch zijn werk.


Windows 10 laat je straks dezelfde uwp-app meerdere keren openen

Alhoewel de Google Play Store voor Android en de App Store voor iOS veel belangrijker zijn voor de respectievelijke platformen dan dat de Microsoft Store is voor Windows (waar je via externe partijen gemakkelijker aan software kunt komen), heeft Microsoft met het Universal Windows Platform toch een belangrijke troef in handen.

Het Universal Windows Platform is een universeel platform waar apps voor gemaakt kunnen worden, die vervolgens kunnen draaien op alle Windows-systemen zoals smartphones, tablets, computers, laptops en bijvoorbeeld de Xbox One. Installeer een app op een apparaat en het wordt vervolgens geassocieerd met alle andere Windows-apparaten via jouw account.


iTunes stopt ondersteuning voor Windows Vista en XP

Op 25 mei stopt Apple met de ondersteuning voor Windows Vista en XP in de nieuwste versie van iTunes.

Apple zet binnenkort de iTunes Store-ondersteuning voor Windows Vista en XP stop. Vanaf 25 mei is het niet meer mogelijk om producten aan te kopen vanop deze besturingssystemen. Ook de eerste generatie van Apple TV wordt niet meer verder ondersteund.


Google publiceert onopgeloste kwetsbaarheid in Windows 10

Google heeft een onopgeloste kwetsbaarheid in Windows 10 bekendgemaakt. De kwetsbaarheid werd in november aan Microsoft gemeld, waarna het bedrijf negentig dagen kreeg om het op te lossen. Daarna zou Google het openbaar maken.

Dat meldt Neowin woensdag. Google zou in november twee kwetsbaarheden bij Microsoft hebben gemeld, maar slechts één daarvan werd opgelost.


Eerste Always Connected Windows 10-apparaten dit kwartaal nog te koop

Het was nog niet zeker wanneer de eerste Windows-computers met ingebouwde ARM-processor op de markt zouden komen. Tot vandaag, want nu heeft Qualcomm bekend gemaakt dat de eerste Always Connected Windows 10 apparaten dit kwartaal nog op de markt komen. Nederland hoort helaas niet tot de landen waar de apparaten in eerste instantie uitgebracht worden.

In een statement laat Qualcomm weten dat er in totaal veertien telecomproviders zijn die hebben laten weten een ARM-laptop te zullen ondersteunen. Die providers zijn actief in tien landen, waaronder de Verenigde Staten, China, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Zwitserland. Wanneer er eventueel ARM-laptops naar Nederland komen is niet zeker.


9 handige en slimme trucs voor Windows 10

Windows 10 is niet alleen ‘onder de motorkap’ een hele verbetering ten opzichte van zijn voorgangers, er zitten ook tal van functies in om het werken sneller en aangenamer te maken. Hoeveel van al die slimme trucs gebruik je nou echt? Na dit artikel met handige tips voor Windows 10 misschien een paar meer!

https://computertotaal.nl/artikelen/pc/9-slimme-trucs-voor-windows-10/

Auteur: CorVerm

Apple nieuws

Scroll naar boven

In deze rubriek brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op het gebied van Apple-producten onder de aandacht.


Apple Music haalt deze zomer Spotify in

Apple Music zou binnenkort in de VS concurrent Spotify voorbij kunnen streven in aantal abonnees.

Spotify is wereldwijd de grootste muziekdienst met meer dan 70 miljoen abonnees. Apple Music staat op een tweede plaats, met een flinke achterstand. Maar die achterstand is het aan het goedmaken. Volgens The Wall Street Journal groeit Apple Music in de Verenigde Staten een stuk sneller dan elders. Zo snel zelfs dat Apple Music deze zomer in de VS de populairste muziekdienst zal zijn.


iPhone-vertraging geldt alleen voor iPhone 6 en 7. De omstreden iPhone-vertraging door Apple is volgens de fabrikant niet van toepassing op de iPhone 5s en ouder, en de iPhone 8 en X.

De iPhone 8, 8 Plus en X hebben hardware verbeteringen aan boord die een geavanceerd prestatiebeheer geven waardoor iOS onverwachte toesteluitval kan voorkomen. Dit stelt Apple in officiële antwoorden op kritische vragen van een Amerikaanse senator.


Apple werkt aan drie iPhone X-modellen voor 2018 met Face ID

Apple brengt komend jaar drie nieuwe telefoons in de iPhone X-serie uit. Deze zijn stuk voor stuk voorzien van Face ID, zo suggereren bronnen bij onderdelenleveranciers. De iPhone SE 2 houdt het volgens geruchten bij Touch ID.

De meeste bronnen zijn er inmiddels van overtuigd: komend jaar is Apple van plan drie nieuwe iPhone X-varianten op de markt te brengen. Het wordt mogelijk deze toestellen te ontgrendelen door middel van Face ID, oftewel gezichtsherkenning. Dat melden twee leveranciers van Apple vandaag, nadat de betrouwbare telecominsider Ming-Chi Kuo afgelopen oktober hetzelfde aangaf.


Deze nieuwe DeX Pad verandert je Galaxy S9 in een computer

De Samsung Galaxy S9 kun je straks net als zijn voorganger ook inzetten als een desktopcomputer. Daarvoor gebruik je de DeX Pad, waarvan de eerste afbeeldingen zijn gelekt.

Samsungs DeX Pad heeft een nieuw design gekregen. Je legt de smartphone er nu plat op, waardoor je het touchscreen van de de Galaxy S9 als toetsenbord of muis kunt gebruiken. Het toestel ligt op een klein gat voor de ventilator, dat voorkomt dat je Galaxy S9 te warm wordt.

Aan de achterzijde zit een usb-c-aansluiting voor stroom, twee usb-poorten voor accessoires en een hdmi-poort voor een scherm. De accessoire werkt waarschijnlijk ook met de Galaxy S9 Plus. Die heeft een groter 6,2 inch-scherm, maar daar is op de DeX Pad ook ruimte voor.


iMessage-concurrent Android Berichten werkt binnenkort op de Mac

Android Berichten werkt alleen op Android-toestellen, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Google werkt aan een desktopversie van de dienst, die in elke browser werkt. Met een QR-code koppel je je account. Het werkt daardoor binnenkort ook op de Mac - en ja, het is iets anders dan het al bestaande Allo en Hangouts.

Google lijkt nu van plan om dezelfde route als Apple te bewandelen, door de eigen berichtendienst Android Messages (in het Nederlands: Android Berichten) uit te breiden naar de desktop, zodat je vanaf je Mac berichten kunt uitwisselen met Android-gebruikers.


iFixit had metaalzaag nodig om Apple HomePod te repareren

Zoals gewoonlijk is iFixit er weer als de kippen bij om nieuwe apparatuur te slopen dan wel professioneel uit elkaar te halen. Bij de Apple HomePod bleek dat echter uitermate lastig. Je zou kunnen zeggen dat de HomePod gewoon stevig in elkaar zit, maar op het moment dat er een metaalzaag aan te pas moet komen om hem uit elkaar te halen is dat wellicht een understatement.


Je harde schijf formatteren op Mac: welk bestandssysteem kies je?

Als je een harde schijf formatteert of opdeelt in partities, moet je kiezen tussen APFS, HFS+ en ExFAT als onderliggende schijfstructuur. Wat betekenen deze termen in mensentaal en welke moet je kiezen?

Misschien heb je een harde schijf of SSD tweedehands gekocht en ben je niet zeker of de vorige eigenaar al zijn bestanden eraf heeft gehaald. Mogelijk heb je het opslagmedium zelf volgepropt met rommel die je in één klik weg wil, of is je schijf geoptimaliseerd voor Windows . Wat de reden ook moge zijn, in vele gevallen is het geen slecht idee om je harde schijf te formatteren.


Twitter stopt met officiële Twitter-app voor Mac

Twitter stopt met zijn officiële Mac-app. De app is per direct al niet meer te downloaden in de Mac App Store. Heb je de Twitter-app op je Mac staan, dan kun je hem over een maand niet meer gebruiken.

Twitter kondigde het nieuws vrijdag 17 februari aan via een tweet: We richten onze inspanningen op een geweldige Twitter-ervaring die consistent is op verschillende platforms. Dus vanaf vandaag is de Twitter voor Mac-app niet langer beschikbaar om te downloaden. De ondersteuning ervan stopt over 30 dagen”.


De beste tips voor Safari in macOS

Van huis uit wordt macOS geleverd met browser Safari. Een modern en veelzijdig exemplaar waarmee je veel aardige dingen kunt doen. In dit artikel geven je enkele goede tips voor Safari om zo veel mogelijk uit de browser op je Mac te halen.

Goed, een browser is een browser natuurlijk. Met als hoofddoel het toegankelijk maken van internet en het bezoeken van webpagina's. Maar de ene browser biedt dan weer net wat meer features dan de andere. Safari in macOS is een prima bruikbare browser waar je alle kanten mee op kunt.


Apple’s draadloze oplader AirPower deze maand al verkrijgbaar

De AirPower, Apples accessoire om meerdere apparaten tegelijk draadloos op te laden, ligt vanaf maart in de winkels. Het bedrijf uit Cupertino ligt op schema om het apparaat volgende maand uit te brengen, mogelijk na een eventueel maart-event.

Dat schrijft de Japanse website Mac Otakara, een doorgaans betrouwbare bron als het om Apple-geruchten gaat. De AirPower werd vorig jaar tijdens het iPhone-event in september aangekondigd, maar alleen kort door Apple getoond. De release was tot nu toe onduidelijk, al lijkt maart steeds aannemelijker.


Apple overweegt iPhone-model met ruimte voor twee simkaarten

Apple zou overwegen om in bepaalde regio's een van zijn nieuwe iPhones uit te rusten met de mogelijkheid om twee simkaarten tegelijk te gebruiken.

Daardoor zouden eigenaars de telefoon zowel privé als zakelijk kunnen gebruiken, zonder daarvoor dezelfde simkaart te moeten aanwenden. Verschillende andere smartphonefabrikanten bieden al toestellen aan met zogeheten dual-sim.

Daarnaast zou Apple dit jaar alle nieuwe iPhones weer in de kleur goud beschikbaar willen maken. De iPhone X is niet in die kleur verkrijgbaar.

Auteur: CorVerm

Phishing en malware waarschuwingen

Scroll naar boven

De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.

Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.


Sterke toename malafide webwinkels

De politie signaleert een onstuimige groei in het aantal foute webwinkels. Vorig jaar werd 438 keer actie ondernomen tegen malafide internetwinkels, tegen slechts 35 ingrepen in 2016.


Nepmails van Apple in omloop

Pas op voor een mail die afkomstig lijkt van Apple. De laatste dagen zijn er weer valse e-mails van het elektronicabedrijf in omloop. In de bewuste mail wordt gesteld dat de accountgegevens binnen 24 uur moeten worden bevestigd of gewijzigd.


Spam & Phishing

Hoe blijft u baas in eigen postvak? Herken phishing en spam en ga daarmee e-mailergernissen te lijf. Twijfelt u of een e-mail phishing is of niet? Stuur deze dan door naar de SeniorWeb Phishingchecker!

Auteur: CorVerm

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Gaan jullie nog aandacht besteden aan de kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens op Windows 10 ?

zie:

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/en/news/dutch-dpa-microsoft-breaches-data-protection-law-windows-10

Gegroet,

SNB

Beste SNB,

Mooi dat je aandacht vraagt voor het privacy-aspect van Windows 10. Dit onderwerp wordt ook in het Magazine met regelmaat besproken in de Microsoft Varia en bij voorbeeld in dit artikel uit de handleidingsectie.

Dit aspect van Windows 10 kan echter niet vaak genoeg bedrukt worden, daarom nemen je bericht graag op in Postvak IN.

Voor de geïnteresseerde lezer hierbij de link naar de complete informatie in het Nederlands: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-microsoft-verwerkt-gegevens-windowsgebruikers-strijd-met-wet

Met vriendelijke groeten,
De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.