De redactie is te bereiken op magazine@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Oplage
Het Helpmij magazine wordt naar 31189 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.
Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.
Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor het Helpmij magazine kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.
Is dit magazine naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch het volgende Helpmij magazine ontvangen.
Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.
Voorwoord
Namens de voltallige redactie wens ik onze lezers een bijzonder gezond en voorspoedig nieuwjaar!
Op 9 januari begint de CES, de jaarlijkse Consumer Electronics Show, in Las Vegas. Helaas dus net iets te laat om wat nieuws mee te nemen in deze editie. Bekend is wel dat dit weer een "Gadget Extravaganza" wordt met bijvoorbeeld de HTC Vive VR headset met 4k resolutie. Of een Samsung phone met flexibel scherm (Samsung introduceerde deze techniek al op de CES in 2013, maar heeft er nooit echt iets mee gedaan). En, om bij Samsung te blijven, een tv met een LED beeldscherm groter dan 150 inch. LG komt met een scherm met 8k resolutie... Daarnaast zullen er nieuwe laptops (in ieder geval HP, Lenovo en LG) zijn met aan boord de laatste generatie Qualcomm ARM 835 processoren. In de komende dagen zullen wij er weer achter komen wat wij allemaal binnenkort per se nodig hebben om gelukkig te kunnen leven.
De redactie heeft, naast de vaste rubrieken Varia, Microsoft- en Apple nieuws, ook deze maand weer een aantal interessante artikelen en workshops voor onze gewaardeerde lezers in elkaar gezet.
Veel leesplezier!
Auteur: ErpCity
GIMP jaarverslag 2017
Jaarverslag 2017
De laatste dagen van het jaar bracht GIMP ons een jaarverslag met een prachtige blik vooruit naar de al zo lang verwachte versie 2.10. Tegenwoordig jaag je zo'n tekst door een vertaalmachine en dan het al heel aardig te lezen. Hier is die vertaling, nog een ietsje bijgeschaafd.
Nieuw
Wij zouden ons richten op het oplossen van bugs in de aanloop naar versie 2.10, waar iedereen nu smachtend naar uitkijkt. Maar ondertussen hebben we zeven nieuwe soorten functies te melden.
Die maken GIMP sneller en verbeteren de workflow . Hier is een korte lijst van de belangrijkste afwijkingen van het pad naar v2.10-parool: multi-threading via GEGL , lineaire kleurruimte-workflow, betere ondersteuning voor CIE LCH- en CIE LAB- kleurruimten, veel snellere on-canvas Warp Transform-tool, complete on-canvas hellingen bewerken, betere PSD-ondersteuning, bekijken en bewerken van metadata, waarschuwing voor onder- en overbelichting op het canvas.
Te zien
Alle bovenstaande functies (en nog veel meer) zijn al beschikbaar in GIMP 2.9.8 van begin december 2017. We zitten nu in de strings freeze-modus, wat betekent dat er maar heel weinig wijzigingen in de gebruikersinterface zullen optreden, zodat vertalers veilig hun werk op tijd kunnen doen voor de v2.10-release.
Bugs
Iedereen is er behoorlijk moe van om GIMP 2.10 nog steeds niet te hebben, dus we werken alleen aan bugs die de v2.10-release blokkeren. Er zijn er momenteel 25 van dat soort bugs . Sommige zijn relatief eenvoudig te repareren, sommige vereisen meer tijd en moeite. Sommige hebben patches of er is werk aan de gang, en sommige moeten verder worden onderzocht. We zouden er sneller uit zijn, als er meer mensen meedoen om aan GIMP te werken.
Werklast
Nu we het er toch over hebben, een ding dat in het GIMP- project vorig jaar beter is geworden, is de werklast op de belangrijkste medewerkers. Michael Natterer is nog steeds verantwoordelijk voor 33% van alle GIMP bijdragen in de afgelopen 12 maanden, maar dat is een zo'n 30% minder dan het vorige jaar. Jehan Pagès en Ell hebben nu een aandeel van 38% in alle bijdragen, en Øyvind Kolås overtreft dat met zijn 5% dankzij het werk aan layers blending / compositing en lineaire kleurruimte-workflow in GIMP .
In het bijzonder heeft Ell het meeste tussen versie 2.9.6 en 2.9.8 verzet, op-canvas gradiënten bewerkt, andere verbeteringen geïntroduceerd en veel werk verricht aan afstemmingswerk in zowel GIMP als GEGL . We willen hem bedanken, vooral omdat hij de meest productieve ontwikkelaar van GIMP is voor deze laatste ontwikkelingsrelease!
GNOME Photos
Een andere steeds actievere bijdrage aan het GEGL- project is Debarshi Ray, die de bibliotheek gebruikt voor zijn project, GNOME Photos. Debarshi richtte zich vooral op GEGL- bewerkingen die nuttig zijn voor digitale fotografie, zoals belichting en schaduwhoogtepunten, en deed behoorlijk wat bugfixes. We kregen ook een aardig deel van de bijdragen van Thomas Manni die enkele interessante experimentele filters zoals SLIC (Simple Linear Iterative Clustering) en verbeterde bestaande filters heeft toegevoegd.
Gegl en Babl
Veranderingen in GEGL en babl in 2017 omvatten (maar zijn niet beperkt tot) 15 nieuwe filters, verbeteringen in mipmapverwerking en multi-threading-berekeningen, een videobewerkingsmachine genaamd gcut , meer snelle paden om pixelgegevens tussen verschillende kleurruimten om te zetten, ondersteuning voor aangepaste RGB- voorverkiezingen en TRC , ICC- kleurprofielen ontleden en genereren plus talrijke bugfixes.
Patreon en Liberapay
Ten minste een deel van het werk van Øyvind Kolås voor zowel GEGL , babl en GIMP werd dit jaar gesponsord door u, de GIMP- community, via platforms van Patreon en Liberapay . Zie zijn bericht over de crowdfunding-resultaten van 2017 voor details en overweeg hem te steunen. Het verbeteren van GEGL is cruciaal voor GIMP om een state-of-the-art professioneel beeldbewerkingsprogramma te worden. In de loop van 2017 is de programmeeractiviteit in GEGL en babl met respectievelijk 120% en 102% gestegen in termen van commits, en we zouden graag zien dat de dynamiek in 2018 en later zo blijft.
Crowdfunding
Hoewel de focus van een andere door crowdfunding gesponsorde inspanning van Jehan Pagès en Aryeom Han is om een geanimeerde korte film te maken , droeg Jehan Pagès dit jaar ongeveer 1/5 van de codewijzigingen bij, repareerde bugs, verbeterde schildergerelateerde functies, handhaafde GIMP officiële Flatpak en deze statistieken tellen niet eens mee voor een veel geavanceerdere animatie-plug-in die momenteel beschikbaar is in een speciale Git-branch . Vandaar dat de ondersteuning van dit project resulteert in een betere gebruikerservaring voor GIMP- gebruikers. Je kunt Jehan en Aryeom helpen financieren op Liberapay , Patreon of Tipeee .
Gebruikershandleiding
We willen ook Julien Hardelin bedanken, die een grote hulp was bij het updaten van de gebruikershandleiding voor aankomende versie 2.10, en alle vertalers en mensen die patches hebben bijgedragen. Bovendien danken we Pat David voor het verdere werk aan de nieuwe website en Michael Schumacher voor het onvermoeibare werk aan de bugs. Ze krijgen allemaal niet zoveel lof als ze verdienen.
Gelukkig 2018!
Auteur: Wilber
Workshop, maak je eigen fotoboek deel 1
Wanneer deze editie van het Helpmij Magazine op je digitale deurmat ploft, is het nieuwe jaar alweer een week oud. De vaak drukke feestdagen zitten er al lang en breed op en we worden weer bezig gehouden door onze dagelijkse beslommeringen. Januari, met zijn lange, donkere avonden, is een periode welke bij uitstek geschikt is om weer eens in je digitale fotoarchief te duiken naar de foto’s die je het afgelopen jaar hebt gemaakt. Veel mensen nemen zich voor om een fotoalbum te maken van die mooie vakantie, of van een andere belangrijke gebeurtenis. Het gebeurt echter vaak genoeg dat de plannen er wel zijn, maar dat het er in de praktijk toch niet van komt. Jammer want je foto’s en de herinneringen die er bij horen, zijn het waard om aandacht aan te besteden. Het maken van een fotoboek haalt die herinneringen weer op en eenmaal afgedrukt heb je iets moois in handen, wat je
makkelijk even pakt, doorbladert en aan een ander kan laten zien. Je zoekt natuurlijk de mooiste foto’s voor je album en dat maakt het ook voor een ander leuk om je vakantie- of andere foto’s te zien.
Snelle start
Het maken van een fotoboek kan zo eenvoudig als je maar wilt. Kies een aanbieder en een formaat, laad je foto’s in de software. Kies voor “autofill” (of welke andere naam je aanbieder daar voor gebruikt), nog even de bestelprocedure door en klaar is je album. Voor een dergelijke simpele werkwijze hoef je natuurlijk geen workshop te lezen. Wanneer je alleen maar een aantal foto’s allemaal op hetzelfde formaat in een klein album wilt afdrukken kan deze methode best bruikbaar zijn. Wil je meer controle over de plaatsing van je foto’s dan is deze methode niet geschikt. Het doorwerken van deze workshop kan dan interessant zijn om tot een mooi album te komen, geheel naar je eigen smaak.
Stappenplan
Voor het maken van een fotoboek is een aantal stappen nodig, die hier één voor één worden behandeld. Het gaat daarbij om de volgende stappen.
Vaststellen van het onderwerp
Verzamelen van de foto’s
Een aanbieder kiezen en registreren
Het formaat, de uitvoering en de papiersoort vaststellen
De software downloaden of online gebruiken
Pagina’s vullen
Foto’s bewerken
Album bestellen
In dit deel van de workshop worden de eerste 5 stappen besproken. De overige stappen worden in deel 2 besproken. Dit deel kun je tegemoet zien in de februari-editie van het Helpmij Magazine.
Stap 1: Vaststellen van het onderwerp
Een fotoalbum is een compleet geheel en het is daarom aan te bevelen om in het boek alleen die foto’s te plaatsen welke bij één en hetzelfde onderwerp horen. Dat kan bijvoorbeeld een reis of vakantie zijn of een geboorte, verjaardag of een jubileum. Natuurlijk zijn er ook andere onderwerpen denkbaar. Bijvoorbeeld het jaar in beeld, een levensjaar van je kind(eren), de bouw van je huis of alle vogels uit buurt. Alles is mogelijk en natuurlijk is het helemaal persoonlijk wat jij als onderwerp kiest, zolang het boek maar min of meer een geheel blijft vormen. Voor deze workshop kiezen we als een reisverslag als onderwerp.
Stap 2: Verzamelen van de foto’s
Nu je hebt vastgesteld wat het onderwerp gaat worden, kun je de foto’s gaan verzamelen. Dat kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Je hebt mogelijk foto’s gemaakt met je fototoestel en met je mobiel. Daarnaast zijn er misschien ook foto’s van je huis en/of reisgenoten die je in het album wilt opnemen. Het is handig om alle foto’s die je gaat gebruiken op één locatie te verzamelen. Dat kan online in een online-album, of in een map, lokaal opgeslagen op de computer. Dat laatste is sterk aan te bevelen als je de lokaal geïnstalleerde versie van de fotoboeksoftware wilt gebruiken. Wanneer je eenmaal je foto’s klaar hebt staan voor je album beschik je gelijk ook over een fotoverzameling die je kunt laten zien als presentatie aan een geïnteresseerde.
De laatste dienst stelt wel slechts beperkte opslag beschikbaar; vijf GB; dat heb je al snel gevuld. Voor net geen euro per maand maak je daar vijftig GB van. Bij de gratis diensten betaal je soms met je privacy. Of je dat wilt met je foto’s bepaal je zelf. In de voorwaarden kun je lezen in welke mate dit van toepassing is.
De voordelen van deze diensten zijn dat je de foto’s op al je apparaten beschikbaar hebt en eenvoudig kunt delen met anderen. Een nadeel is dat je de foto’s moet uploaden en downloaden wat soms flink wat tijd kan kosten. Zoals eerder gezegd, voor deze workshop kiezen we voor lokale opslag in een map op de computer.
Bewerken
Alle software om fotoalbums te maken, heeft gereedschappen aan boord die het bewerken van de foto’s in een bepaalde mate mogelijk maken. Zie hiervoor stap 6 en verder. Het is echter aan te bevelen om de foto’s eerst te bewerken met gespecialiseerde software. Deze software biedt vaak meer mogelijkheden en bovendien heb je dan ook dan ook de foto’s netje bewerkt klaarstaan in de map als je die wilt gebruiken voor een presentatie of om te delen.
Alle besturingssystemen hebben daar een app voor waarmee veel basis-bewerkingen mogelijk zijn. Bij Windows en MacOS heb je daarvoor twee heel verschillende apps die allen dezelfde originele naam delen, namelijk Foto’s.
Over de Windows Foto’s-app kun je meer lezen op Senior web. Wil je meer weten over Foto’s voor MacOS en iOS, dan kun je deze twee artikelen lezen uit onze eigen Helpmij handleidingsectie.
Verder zijn er niet OS-gebonden gratis apps, waarvan het al eerder genoemde Google Foto’s een bekende is. Daarnaast zijn er nog een hele reeks van betaalde apps, zoals Adobe’s Photoshop, Photoshop Elements en Lightroom. Programma’s die heel bruikbaar zijn, maar wel (flink) wat kosten.
Als laatste noem ik dan nog The Gimp. Dit is een gratis open source-alleskunner. Mederedacteur Eric98 schrijft hier een maandelijkse cursusaflevering over, waarin stap voor stap duidelijk alle functies worden uitgelegd. Ook van deze cursus vind je alle delen in de handleidingsectie.
Na deze stap staan de foto’s klaar om in het album geplaatst te worden. Het is nu tijd voor de volgende stap:
Stap 3: Een aanbieder kiezen en registreren
Wanneer je op zoek gaat naar een aanbieder blijken er nogal wat verschillende te zijn. Een aantal produceren de albums zelf en anderen gebruiken de diensten van een andere afdrukcentrale. Soms met eigen software om het fotoboek te ontwerpen. Welke aanbieder je ook kiest. De kans is groot is dat je een redelijk tot goed fotoalbum krijgt thuis gestuurd. Toch zijn de verschillen groot genoeg om het de moeite waard te maken om je daarin eerst verder te verdiepen. Lezenswaardige testen daarover vind je hieronder:
Dat is nogal wat leesvoer dus. Je wilt echter graag een mooi fotoboek maken. Zo’n boek kan bovendien best prijzig worden en daarom is het van belang om een goede keuze te maken tussen de diverse leveranciers.
Testuitslag
De top vijf testwinnaars van tipsfotomaken.nl vind ik zelf alle interessante leveranciers. Dat zijn: dus:
Voor deze workshop heb ik gekozen voor de nummer één. Dit omdat zij een constante goede kwaliteit bieden, niet te duur zijn en een prima service bieden. De offline software biedt veel mogelijkheden, maar deze is niet altijd even intuïtief in het gebruik. De online software daarentegen wel, maar die biedt veel minder mogelijkheden. Er is geen aparte mobiele app. Op je tablet gebruik je de online software via de website.
Fotofabriek.nl drukt de boeken zelf en dat is een voordeel. Dat zullen veel Hema-gebruikers beamen. Zij werden in 2016 in de steek gelaten toen de Hema besloot naar een andere producent over te stappen. Ontwerpen waar vaak veel werk in was gestoken, werden daardoor onbruikbaar.
Een laatste en niet onbelangrijk argument om voor deze workshop voor Fotobriek.nl kiezen is de mogelijkheid om een gratis een klein A5 fotoboek te maken en te laten drukken. Hiermee krijg je een indruk van de kwaliteit en kun je goed beoordelen hoe de kleuren er uiteindelijk uit gaan zien. Die zijn namelijk altijd anders dan je op je monitor ziet. Het boekje is daarvoor met een kleurenbeoordelingskaartje uitgerust:
Zelf testen
Het gratis A5 boekje gaan we maken voor de workshop. Kies je voor een andere aanbieder, of wil je daar ook een indruk van krijgen, dan is het een goed idee om de verschillende software van de aanbieder te downloaden en te installeren. Door vervolgens met de software aan de slag te gaan, krijg je een goede indruk van de werking en de gebruiksvriendelijkheid. Dit kun je dan mee laten wegen in je uiteindelijke oordeel.
Registreren
Voor het afdrukken is het altijd noodzakelijk om je te registeren bij de aanbieder van jouw keuze. Wanneer je de online software gebruikt, heeft de registratie ook als voordeel dat je ontwerp bewaard blijft tot je klaar bent met het ontwerp. Let daarbij wel op, want na een bepaalde periode verloopt de bewaartermijn en dan is je ontwerp weg. Deze periode verschilt per aanbieder. Wanneer je offline software gebruikt, blijft het ontwerp lokaal bewaard op je PC voor een periode die je zelf bepaald (of tot je PC crasht en je erachter komt dat je geen goede back up hebt gemaakt…).
Het registratieproces zelf is weinig spannends aan. Je doet dat op deze pagina. Na invullen van de gebruikelijke gegevens en bevestiging via de e-mail ben je geregistreerd en kun je aan de slag. Registeren met je Google, Facebook of Twitter account behoort ook tot de mogelijkheden.
Stap 4: Het formaat, de uitvoering en de papiersoort vast stellen
Formaat
Bij het bepalen van de afmetingen van het te ontwerpen fotoalbum zijn er drie belangrijke punten om rekening mee te houden.
Draagbaarheid. Wil je een album vaak meenemen, dan kies je mogelijk voor een kleiner formaat. Bijvoorbeeld 15 bij 10 cm of 14 bij 14 cm.
Afbeeldingskwaliteit. Hoe beter de kwaliteit van de gebruikte camera en hoe beter de sensor, des te groter kun je het formaat van het album kiezen. Dat speelt minder een rol als je op alle pagina’s meerdere foto’s wil afdrukken. Het wordt echter wel belangrijk wanneer je foto’s paginagroot wilt plaatsen of, ook heel mooi, als zogenaamde “spread” over twee naast elkaar liggende pagina’s.
Bij een liggend album op A4 formaat heb je bij spreiding over twee pagina’s een foto van 21 bij 58 cm voor je liggen. En dat ook nog eens op een relatief korte kijkafstand. De foto dient dan van zeer goede kwaliteit en uit voldoende pixels opgebouwd te zijn om deze mate van vergroting “aan te kunnen”. Een 20 of 24 MP sensor van een APS C camera kan dan al te kort schieten. Zeker als je de betreffende foto ook nog eens moet bijsnijden. De software waarschuwt altijd als de foto te weinig pixels bevat voor de gekozen mate van vergroting.
Liggend of staand. Deze keuze wordt bepaald door aan de hand van je smaak en de hoeveelheid liggende of staande foto’s, die je wilt afdrukken. Landschapfoto’s komen vaak mooier uit op liggend formaat en portretfoto’s juist op een staand formaat. Daarnaast kan ook de sensor kwaliteit hierin meewegen. Een spread op staand A4 formaat is 29 bij 42 cm. Dat is beduidend kleiner dan de breedte van 58 cm bij liggend formaat. Bovendien past dit formaat erg goed bij de beeldverhouding van veel sensors. In het bijzonder bij Micro Four Thirds systemen, die een beeldverhouding van 3 bij 4 hebben.
Vlakliggend
Wanneer je spreads wilt plaatsen is het belangrijk dat het boek goed vlak ligt, zodat de foto mooi doorloopt. Bij de meeste fotoboeken kan tegen een meerprijs voor vlakliggende pagina’s worden gekozen.
Kaft
Deze zijn er in zachte en harde uitvoeringen. En verschillende vormen van binding spiraalbinding. Meestal is het mogelijk de kaft te voorzien van een eigen foto als je dat wil. Ook worden er materialen als linnen en kunstleer aangeboden. Een omslag met een mooie glanzende eigen foto ziet er prachtig uit en maakt het album persoonlijk. Wat je uiteindelijk kiest, wordt natuurlijk bepaald door je eigen smaak. Hieronder zie je de mogelijkheden van fotofabriek.nl:
We kozen echter al het gratis fotoboek op A5 formaat. De verzendkosten á € 1,95 voor dit boekje zijn overigens wel voor eigen rekening en voor premium (glans)papier wordt een toeslag van € 1,- gerekend.
Papier
Er zijn meerdere soorten papier. Voor ons doel zijn alleen premium satin en UV hoogglans van belang. Premium Satin heeft een beschermende coating en een matte afwerking, waardoor de foto’s minder spiegelen en minder snel vingerafdrukken bevatten. Bij glanzend papier worden de foto’s echter levendiger en contrastrijker. Bovendien worden roodtinten (huidskleur) nauwkeuriger weergegeven. Voor ons probeerboek doen we dan ook de investering van € 1,- om het van glanspapier te laten voorzien.
Software downloaden
Je hebt je keuzes gemaakt en nu is dan het moment om met de ontwerpsoftware aan de gang te gaan. Daarvoor ga je naar de software pagina.
Wij kiezen voor uitgebreide mogelijkheden om de lay-out van het album zelf te bepalen. We nemen daarom de offline software. Wil je nog meer mogelijkheden dan kun je Adobe Photoshop en/of Indesign gebruiken en het resultaat als drukwerk-pdf uploaden. Op die manier beschik je over professionele DeskTop Publishing-mogelijkheden. Deze vallen echter buiten het bereik van deze workshop. De offline software installeer je op de gebruikelijke wijze op je PC of Mac. Er is (nog) geen Linux software.
Ten slotte
Voor deze maand laten we het hierbij. Je hebt je foto’s klaargezet en eventueel bewerkt. Vervolgens heb je een aanbieder gekozen en het formaat van je album bepaalt met de door jouw gewenste opties. De software staat nu klaar en volgende maand gaan we aan de gang met het plaatsen van de foto’s, deze te bewerken en het album uiteindelijk te bestellen.
Auteur: leofact
GIMP 30: raster verwijderen
Raster
Voor onder andere drukwerken worden afbeeldingen gerasterd. Je ziet dat als een hekwerkje als je gaat vergroten. Dat valt in GIMP goed weg te werken. Daarvoor moeten we een plug-in installeren. Dat is niet zo moeilijk in GIMP.
Verder kijken we ook even naar een tweede plug-in. Dat is een echt programma en wat heel speciaals.
Druktechniek
Drukpersen hebben geen waterverf kwasten, die van die mooie transparante verlopende vlakken kunnen realiseren zoals een schilder dat kan. Om zoiets toch te kunnen realiseren worden kleurvakken via rasters opgedeeld in kleine kleurpuntjes. Ons oog ziet die kleine puntjes tezamen als een compleet vlak en via die omweg zijn verlopen te realiseren.
Scan
In een goede scan komen die kleurpuntjes en het raster tevoorschijn. Zie dit voorbeeld:
Descreen script en de Fourier plug-in
Met het Descreen script is dit raster prima weg te werken. Daar is wel wat werk voor nodig, maar heel moeilijk is het niet. GIMP heeft daarvoor een paar mappen "onder de motorkap" . Scripts zijn tekstbestanden met een reeks opdrachten. Die zijn leesbaar met een programma als Kladblok (Windows) of Leafpad en Mousepad (Linux). Je ziet dan wel een bepaalde structuur, hoor. Maar het is geen programma. De plug-ins zijn dat wel.
In dit geval gebruikt het Descreen script de Fourier plug-in.
Mappen
Binnen GIMP plaats je scripts in de script map en een plug-in in de plug-in map. Zo simpel is het. Nadat je dat hebt gedaan start je GIMP opnieuw op. Dan worden deze bestanden ingelezen en vind je ze terug in het menu.
Die punt!
Lezers die al wat thuis zijn in deze materie is de punt na /home/just/ vast meteen zijn opgevallen. De naam van de map gimp-2.8 begint met een punt! Daarmee wordt het een verborgen bestand zodat je niet in de verleiding komt er iets mee te doen wat niet hoort. Zoals bijvoorbeeld in de Prullenbak gooien.
Lach niet! Dat overkomt de beste wel eens. Het omgekeerde is ook denkbaar. Zo had ik dus bovenstaand screenshot gemaakt, rode omlijning rond de mappen getrokken en wat rommel opgeruimd. Maar toen was mijn screenshot nergens meer te vinden. Jullie hebben hem wel door? In de bestandsnaam stond die punt er voor. Daarmee was het een verborgen bestand en nergens meer te zien.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Waar??
Waar zitten deze twee mappen? In een Linux systeem is dat vrij simpel. Met de sneltoets Ctrl+H in je thuismap maak je de verborgen bestanden zichtbaar. Die H is van het Engelse woord "hidden", wat verborgen betekent.
In Windows is het wat lastiger. Ga in GIMP in het menu naar Bewerken > Voorkeuren > Mappen. Klik op het kleine driehoekje zodat het onderwerp zich ontplooit. Dan vind je daarin de verwijzingen naar de beide locaties. Je vindt er twee. Eentje met jouw gebruikersnaam en eentje zonder. De locatie zonder is voor algemeen gebruik en die met jouw gebruikersnaam is alleen voor jou.
De locatie met jouw naam erin is het gemakkelijkste, want daarin ben jij de baas. Iets plaatsen in de andere locatie gaat alleen met beheerdersrechten. Dat is lastiger.
Download
Haal hier (rechter muisklik - opslaan als) het scriptbestand en de plug-in op plus de twee oefenbestanden. De bestanden met de extensie .exe is voor Windows. Daar heb je er twee van. Die in de map 32 is voor 32 bits computers en de andere in de map 64 voor 64 bits PC's. Doe de dll's er ook bij. Het bestand zonder extensie is voor Linux. Daar zit geen dll bij, hoor.
Gebruik
Plaats het script en de plug-in in de aangegeven mappen. Herstart daarna GIMP. Open dan ons oefenbestand in GIMP en klik op Filters > Versterken > Descreen. Dan krijg je dit resultaat:
Het raster is verdwenen. Het is wel iets ten koste van de scherpte gegaan. Hieronder een vergelijk. Boven: origineel. Onder: Na de toepassing van het Descreen filter.
Moiré
Dat raster heeft een broertje dat moiré heet. Dat geeft soms ook van die rare strepen, maar wel anders dat dat hekwerk van hierboven. Het is een effect dat sommige apparaten vertonen en andere weer niet zo. Onder bepaalde omstandigheden ook wat meer of minder. Helemaal wegwerken is een kunst apart en vaak niet te doen.
Voorbeeld
Als voorbeeld hebben we hier de zwanen, aangedragen door onze Kate95.
Je ziet de schuine strepen in de lucht. Om het beter aan te geven is er een streep parallel aan de moiré in de lucht getekend.
Fourier
Dit ongewenste effect pakken we aan met de Fourier plug-in. Onder Filters > Algemeen vindt je FFT Forward en FFT Inverse. Daarmee moeten we aan de gang. De plug-in gebruikt heel bijzondere rekenmethodes.
Fourieranalyse
Deze rekenmethodes zijn genoemd naar de Franse natuurkundige Jean-Baptiste Joseph Fourier. Die was bezig met warmtegeleiding. Last van een slecht werkende verwarming? Dan heb je zo'n vent nodig.
Alle gekheid op een stokje, voor een slechte centrale verwarming belt een dergelijke specialist ook gewoon de vakman. Wat Jean voor elkaar kreeg was in een, ogenschijnlijk ingewikkeld, gebeuren, simpele verbanden te leggen. De meeste mensen willen de theorie graag overslaan. Ik ook.
Fourier en Moiré
Wat hier nou gebeurd is dat we met FFT Forward de verbanden achter de strepen zichtbaar krijgen en daar wat aan kunnen doen. En dan draaien we de Fourier logica om en zien onze afbeelding terug. Nee, niet zonder strepen. Wel met minder strepen. Dat is dan toch winst, niet?
Aan de gang
We openen onze zwanen in GIMP en kiezen Filters > Algemeen > FFT Forward. Niet schrikken! Je ziet nu dit:
Dat kruis van een horizontale en verticale lijn is niet belangrijk. De blokjes die ik hierboven in het voorbeeld met rood omlijnd heb zijn dat wel. Dat het twee wat vage gebieden zijn geeft aan dat het gevonden verband niet erg duidelijk is. Soms vindt je duidelijke punten. Punten in het vierkant bijvoorbeeld.
Je kan die gebieden met het gummetje te lijf of met smeren. Het gaat erom dat je ze wegwerkt. Zouden het duidelijke verspreide punten zijn dan zou je ze met wit kunnen overspuiten met de verfspuit.
Ik ging aan het smeren (sneltoets S) met een penseel met een geschikte breedte. Zie de afbeelding hier links.
Daarna draaide ik het FFT filter weer om met de keuze Filters > Algemeen > FFT Inverse.
Zo komen we terug bij onze afbeelding en warempel de schuine strepen zijn weg. Alleen zijn nu andere strepen terug. Dat wordt dus een kwestie van zoeken en proberen om het juiste midden in deze techniek en deze afbeelding te vinden.
G'MIC
In Filters > G'MIC onder Frequencies zit eenzelfde filter onder de naam Fourier Transform. De werking is gelijk, maar eerlijk gezegd zie ik er geen voordeel in. Wel zit er een mooie video bij.
Tenslotte
Dat was het, beste lezers. Ga maar spelen met de zwanen. In andere gevallen vindt het filter duidelijkere resultaten dan bij deze afbeelding met zwanen. Maar als oefenstof is deze afbeelding zo gek nog niet.
Succes!
Auteur: Erik98
2018: Het jaar van de containers
2018
2018 wordt een beetje het jaar van de containers. De AppImage versie ken ik al een tijdje. Nu komt Flatpak erbij, ook al omdat de nieuwe Mint Linux 18.3 "Sylvia" dat standaard ondersteunt. Singularity hebben we laatst eens onder de loep genomen.
Hierbij een overzicht van deze drie soorten containers, hoe ze werken en wat de voor- en nadelen zijn.
Containers is Linux
Al gebruik ik zelf Linux, aan Windows is niks mis. Maar die containertechniek is ergens wel puur Linux. Flatpaks doen het in Windows maar via een omweg naar ik begrijp.
Wat is het?
Die containers zijn complete pakketten software met alle benodigdheden aan boord. Waar je met je distributie uit begin 2016 niet altijd zomaar een laatste versie van een programma van eind 2017 kan starten, met zo'n in een container verpakte versie gaat dat dus wel.
Zo heb ik via Singularity de ontwikkelingsversie 2.9.8 van GIMP als container draaien. Het voordeel is voor mij dat ik nu al de vernieuwingen kan ervaren. Als straks de langverwachte stabiele versie 2.10 uitkomt ben ik voorbereid.
En van mijn favoriete videosoftware Kdenlive heb ik de AppImage in gebruik met versie 17.12. Het probleem met deze video-editor is onder andere de stabilisatiemodule. In 17.12 is die verbeterd met onder andere een statiefmodus en die doet het heel goed. Straks als Xubuntu 18.04 LTS uitkomt zal die naar verwachting wel met deze nieuwste Kdenlive komen, maar voorlopig ben ik nu al uit de brand.
Altijd
Dus voortaan altijd de laatste containerversie nemen? Nou nee! Gebruik gewoon de standaard software die met jouw versie (distributie) van Linux meekomt. Maar mocht je nu speciale redenen hebben om iets nieuws te willen zien, dan kan dat via een containerversie.
Omdat die versie alle bijhorende pakketten aan boord heeft is de container wel groter en neemt meer ruimte. Verwijderen is vrij simpel. Je verwijdert eenvoudig het bestand en eventueel de verwijzingen er naar toe.
Van updates is geen sprake, maar wat let je zo nodig een nieuwere container te downloaden?
Werking
De AppImage bestanden geef je uitvoeringsrechten, waardoor je ze als programma kan starten. Dan starten ze met een dubbelklik.
Bij een Flatpak en een pakket van Singularity heb je de run optie nodig. Met als voorbeeld Flatpak met de fantasienaam demo.flatpak zou dat als volgt worden: flatpak run demo.flatpak
Bij Linux Mint wordt de flatpak van jouw keuze bij de "installatie" in het menu opgenomen. Daar heb je het dus gemakkelijk.
Risico's
Je gebruikt die containers als gebruiker in je eigen ruimte. Die kunnen daar overal bij. Het overschrijven van de instellingen in een verborgen map is goed denkbaar. Wees daar bedacht op en maak er een kopietje van.
Voor het overige heb ik van problemen nog niets ondervonden. Het feit dat de laatste versie van Linux Mint volledige ondersteuning van Flatpaks biedt is ook al een goed teken. Linux Mint staat juist bekend om zijn behoudende opstelling qua updates.
Wat dat betreft is het zelf creëren van een container via Singularity wellicht riskanter, maar de techniek is gelijk.
Flathub
Linux Mint maakt gebruik van Flathub, een repository van Flatpaks. Flatpak zelf, het basisprogramma, zit in de 16.04 LTS versie van Ubuntu en alle afgeleiden hebben dat dus ook. Dan is een blik in Flathub wel interessant.
Tenslotte
Mooie mogelijkheden dus. Maar als altijd, ga er niet als een dolle tegenaan en wees op je hoede. Dit soort software is geweldig voor op zich staande projecten, een fotootje, een videootje. Maar je gaat er natuurlijk geen belangrijke acties mee uitvoeren. Lomp gezegd: ga er geen huis mee kopen of zo.
Auteur: Erik98
Letters deel 1: speciale tekens
Wanneer je een prachtige naam als André wilt typen, kom je tegen dat je een accent moet typen. Als je niet weet hoe dat moet, kun je natuurlijk creatieve oplossingen verzinnen, zoals Andree, Andreas, Andrej of heel saai Andre. Er zijn wel veel methodes om het teken tóch te typen.
Diakritische tekens
Nu weten de meeste mensen wel hoe je dit op kunt lossen: je typt de'en daarna de e. De ' bevindt zich naast de Enter toets. Het accent de andere kant op is de`en die staat links bovenaan het toetsenbord. Een trema plaats je door de ”te typen en daarna de letter waarop dit trema komt. De ” staat ook naast de Enter toets. Dit zijn diakritische tekens, aanwijzingen voor de uitspraak, die we gebruiken in
het Nederlands.
Moeilijker wordt het, wanneer je Frans gaat typen. Hoe krijg je alle accenten op de juiste plaats?
Alternate graphic
De meeste toetsenborden hebben rechts naast de spatiebalk een Alt toets, voor de functie alternate graphic (Alt Gr). Daarmee kun je meer alternatieven uit het toetsenbord halen. Zou je Alt Gr + e intypen, dan krijg je ook de é.
In Nederland gebruiken we veelal een toetsenbord indeling VS met de € op de 5. Het Euro teken werkt dan via Alt Gr + 5. Bij onderstaand toetsenbord zie je deze tekens op de toetsen staan. Handig toch? Onderstaande afbeelding is groter te bekijken door met rechts erop te klikken en dan te kiezen voor Afbeelding bekijken.
Windows programma: speciale tekens
Nu kan het zo zijn, dat je een andere toetsenbordindeling gebruikt. Dan klopt bovenstaande afbeelding niet. Wat doe je dan? In het Windows startmenu zit een klein programma verborgen om speciale tekens in te voeren. Het heet, niet heel onverwachts, dan ook speciale tekens. Via dit programma kun je altijd bijzondere letters en tekens invoeren, met welk ander programma je ook bezig bent. Er zit een groot nadeel aan dit programma: de letters worden klein weergegeven.
Babelmap
Een ander soortgelijk programma voor Windows is hier te downloaden: Babelmap. Hierin worden de karakters standaard iets groter weergegeven dan in speciale tekens. Babelmap installeert zich niet op de pc. Je pakt eenvoudigweg het zip bestand uit. Dan kun je wanneer je het programma nodig hebt, in die map klikken op het icoontje.
Lijsten
Op internet staan er kant- en-klare lijsten met speciale tekens. Meer informatie vind je als je zoekt op Ascii of Unicode. Een prettig lange lijst met symbolen staat op http://www.tamasoft.co.jp/en/general-info/unicode.html. Daar kun je je symbool eenvoudig opzoeken. Heb je het gevonden, dan kopieer en plak je het in de tekst.
Volgende keer: Letters deel 2: fonts en fontmanagers.
Auteur: Kate95
Varia
Iedere maand brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied voor jou bijeen. Denk aan apps, software en nieuws over Windows en Microsoft Office. Kortom: zoveel mogelijk informatie over diverse computer gerelateerde zaken.
Chips in computers en smartphones vatbaar voor ernstige lekken
Onderzoekers hebben twee grote lekken ontdekt in chips die door vrijwel alle laptops, smartphones en computerservers worden gebruikt. Dat heeft gevolgen voor thuisgebruikers, maar ook voor bedrijven met zakelijke systemen.
Het gaat om ontwerpfouten in de centrale chip. Een van de twee lekken kan relatief eenvoudig worden verholpen, maar daardoor kunnen computers tot 30 procent trager worden. Het andere lek kan alleen goed worden gedicht door de chip te vervangen.
De lekken hebben tot gevolg dat kwaadwillenden, met behulp van malafide software, gegevens kunnen stelen die de computer op dat moment verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden, maar ook foto’s of documenten.
Een mesh-netwerk: wat is het en hoe werkt het?
Een snel en betrouwbaar wifi-netwerk aanleggen heeft meestal wat voeten in de aarde. Repeaters installeren, kabels leggen voor acces points, ga zo maar door. Fabrikanten werken er hard aan om dit probleem op te lossen met mesh-wifi-netwerken. Deze netwerken komen niet met één, maar met meerdere units. Een mesh-wifi-netwerk: wat heb je eraan en welke eventuele nadelen heeft een dergelijk systeem.
Nieuwe Google-app beperkt je dataverbruik op Android
Met Datally voorziet Google een eenvoudige app waarmee je het dataverbruik op je smartphone in het oog kan houden. De app maakt deel uit van Googles ‘Next Billion users’ initiatief, een project dat zich focust op de noden van gebieden waar een mobiele verbinding niet altijd voorhanden is en de hardware achterloopt op de recentste standaarden. Datally past in die visie als hulpmiddel om zo efficiënt mogelijk om te springen met beschikbare data.
Illegaal een filmpje gedownload? Dat wordt betalen!
Het illegaal downloaden van films bleef in Nederland lang onbestraft, maar daar komt verandering in. Vanaf dit najaar wil filmdistributeur Dutch Filmworks (DFW) downloaders aanpakken die BitTorrent gebruiken om de films van de distributeur illegaal binnen te hengelen.
Wie wordt betrapt op het downloaden van een DFW-film, kan vanaf dat moment een brief op de mat verwachten. "Daarin doen we een voorstel voor een schikking", zegt directeur Willem Pruijssers. Gaat iemand niet akkoord, dan kan de organisatie een rechtszaak beginnen. Hoe duur het afkopen van een rechtszaak wordt, is nog niet bekend.
Dit artikel is al wat ouder, maar we willen het toch onder de aandacht brengen.
Keuzevrijheid in internetapparatuur in 2018
Als het aan het kabinet ligt krijgen consumenten die een abonnement afsluiten bij een internetprovider, vanaf medio 2018 de mogelijkheid om de geleverde apparatuur te weigeren.
Wanneer je nu een abonnement afsluit bij een internetprovider, krijg je standaard een router of tv-kastje. Vanaf de zomer van 2018 zal dat, als het aan het kabinet ligt, veranderen en mag je als consument ook kiezen voor een abonnement zonder geleverde apparatuur.
“Boete” voor illegaal downloaden bedraagt 150 euro
Bij het illegaal downloaden van films van Dutch Filmworks loop je voortaan risico om een schikkingsvoorstel van 150 euro toegestuurd te krijgen. Dat maakt de filmdistributeur vandaag bekend. Dat voorstel is feitelijk geen boete. Maar betaal je het bedrag niet, dan onderneemt Dutch Filmworks mogelijk juridische stappen tegen je. De 150 euro lijkt nog mee te vallen. Eerder werd gesproken over enkele honderden euro's, zoals bijvoorbeeld in Duitsland het geval is.
Hoe begin je 2018 veilig op internet?
2017 was een jaar van grootschalige Ransomware-uitbraken, en 2018 zal niet veel anders zijn. Is het iets om moedeloos van te worden? Nee hoor: het blijft mogelijk zonder ongelukken het web op te gaan. Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan het criminele verdienmodel. Elke keer als iemand losgeld betaalt om weer bij zijn bestanden te kunnen, blijft het verdienmodel in stand en zal het aantal Ransomware besmettingen toenemen. Beter is het dan ook om te investeren in backups en het updaten van al je systemen.
AMD Ryzen Threadripper 1950X
Tijdens de eerste helft van vorig jaar kregen we de Ryzen 7-chips met acht rekenkernen en 16 threads. Deze chips werden opgevolgd door de Intel Core X Series en Core i9-chips. Nu heeft AMD zijn high-end Ryzen Threadripper-platform klaar, die uit chips met maximum 32 threads bestaat. Voor computerliefhebbers gaat 2017 hierdoor de geschiedenis in als het jaar van erg veel coregeweld.
Het nieuwe Threadripper-platform van AMD is erg krachtig en complex. De fysieke karakteristieken van de Threadripper- en Epyc-chips zijn zo goed als identiek en de onderliggende architectuur van de Threadripper- en Epyc-chips is hetzelfde Zen-design dat we kennen van de Ryzen 7-chips. Deze processors bevatten 8 rekenkernen en 16 threads: de helft van wat je in de krachtigste Threadripper-chip terugvindt.
Kaspersky Free: Gratis Russische uitsmijter
De lijst met gratis antivirusprogramma’s was al lang en is nog wat langer geworden. Kaspersky Free is de nieuwkomer op de lijst en het biedt basisbeveiliging op basis van de virusscanner en handtekeningen van Kaspersky’s bekende betaalde producten. Maar is dat anno 2018 wel goed genoeg en is het daarmee ook de beste gratis scanner?
HyperX Alloy Elite Mechanical Gaming Keyboard
HyperX, de gamingdivisie van Kingston, is voornamelijk bekend omwille van zijn iconische Cloud-headsets, die tegenwoordig de standaard is voor budgetgamers. Voor een schappelijke prijs haal je immers een koptelefoon in huis met degelijk 7.1-surroundgeluid, prima draagcomfort en een goede microfoon. Nu probeert HyperX zijn succesverhaal verder te zetten in andere hardwaremarkten, zoals dat van
muizen en toetsenborden. Maak kennis met de Alloy Elite, het nieuwste mechanische toetsenbord in zijn (beperkte) catalogus.
Kingston kleedt de populaire Cherry MX-toetsen in een metalen vestje en rode led-backlight.
Whatsapp stopt met ondersteuning Windows Phone 8 en BlackBerry
Berichtenapp Whatsapp wordt vanaf 1 januari niet meer ondersteund op Windows Phone 8.0 en BlackBerry. Het is vanaf die dag niet meer mogelijk om de app te gebruiken op telefoons die op deze besturingssystemen draaien.
Het gaat om smartphones die draaien op BlackBerry OS, BlackBerry 10 en Windows Phone 8.0. Whatsapp stelt dat desbetreffende besturingssystemen niet "de middelen bieden om in de toekomst de features van onze app uit te breiden".
Nvidia komt met vierde generatie GTX 1060 GPU
Het lijkt erop dat Nvidia met een nieuwe versie van de GTX 1060 komt. Dat zou alweer de vierde uitvoering van de grafische kaart betekenen. De informatie is afkomstig van de Chinese website Expreview, die ook al een aantal specificaties van de nieuwe GPU bemachtigde.Zo zou het nieuwe product beschikken over 5GB aan GDDR5-geheugen op een 160-bit memory interface. Er zou daarbij hetzelfde aantal CUDA-cores aanwezig zijn als bij de GTX 1060-uitvoeringen met 6GB geheugen, namelijk 1280. Dit moet genoeg zijn om 1080p gaming met hoge settings te realiseren. Bij de uitvoering met 3GB memory ligt het aantal CUDA-cores op 1152
LastPass Authenticator-update lost grote kwetsbaarheid op
Programmeurs hebben een kwetsbaarheid in LastPass Authenticator ontdekt, waarmee kwaadwillenden makkelijk toegang krijgen tot je tweefactorauthenticatiecodes. Met alleen een ingewikkeld wachtwoord ben je tegenwoordig vaak nog lang niet veilig genoeg. Mocht iemand dat wachtwoord weten te achterhalen, dan is je bankrekening, e-mail of andere gevoelige informatie immers alsnog kwetsbaar.
Draai een virtuele machine in VMWare Player
Het opzetten van een virtuele machine in VMWare Player is verrassend eenvoudig. En zo draai je moeiteloos Linux onder Windows, bijvoorbeeld. In dit artikel leggen we je uit hoe je alles installeert en werkend krijgt. VMWare heeft al heel lang een gratis versie (voor thuis- en niet commercieel gebruik) het virtualiseren van systemen in huis: VMWare Workstation Player. Na installatie hiervan beschik je feitelijk over een software nagebouwde computer waarop je zo ongeveer elk denkbaar besturingssysteem kunt installeren.
Preview: wat voor hardware ligt er in het verschiet in 2018?
Er is genoeg leuke hardware te koop, maar de meest tot de verbeelding sprekende producten zijn altijd degene die je pas over een tijdje kunt aanschaffen. 2017 was me het hardware jaartje wel, maar wat heeft 2018 voor ons in petto? Wij tekenen de roadmaps voor je uit, of het nou om processors of videokaarten, smartphones of monitoren gaat. In sommige opzichten was 2017 één van de mooiste hardware jaren van dit decennium. AMD vocht zich met zijn Ryzen-processors terug in de high-end processormarkt en is eindelijk, langzaam maar zeker, weer een respectabel marktaandeel aan het opbouwen.
Dit zijn de beste apps voor internetbankieren
De tijd dat je de computer inschakelde voor alle bankierzaken is wel zo ongeveer voorbij. Bankier-apps zijn veelzijdiger dan ooit, waardoor je veruit de meeste taken vanaf een smartphone of tablet uitvoert. Toch zijn de verschillen tussen de bankier-apps groot. Welke grote bank heeft zijn mobiele zaakjes het beste voor elkaar? Wij testen de beste apps voor internetbankieren. Bankieren verplaatst zich van het ouderwetse bankkantoor, de pinautomaat en de browser steeds meer naar de app van je bank. Vanzelfsprekend is de functionaliteit van deze mobiele toepassing dan ook belangrijker dan ooit.
Auteur: Redactie
Microsoft Varia
Blijf op de hoogte en lees de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden over Microsoft, Windows en Microsoft Office.
Asus en HP werken aan eerste Windows-apparaten met Snapdragon aan boord
Microsoft en Qualcomm hebben laten weten dat Windows 10-apparaten in de toekomst niet alleen sneller, maar ook energiezuiniger kunnen worden. Asus en HP hebben nu de eerste modellen aangekondigd. Beide laptops draaien op een Qualcomm Snapdragon 835-processor, dezelfde processor die we tegenkomen in de LG V30 en Sony Xperia XZ Premium. De computers kunnen werken met een e-simkaart, maar beschikken nu nog over een sleuf waar gebruikers een nano-simkaart in kunnen stoppen voor online gebruik.
13 tips voor Paint 3D
Met de Windows 10 Creators Update was daar opeens ook een nieuwe versie van Paint. Waar de oude versie vooral geschikt was voor het snel schetsen van ideeën, ligt hier de nadruk meer op ruimtelijke vormgeving. Iedereen kan nu modelleren in 3D, waardoor zelf ontworpen illustraties net wat spannender worden. Je kunt nog steeds even snel wat kladden in Paint 3D. De menu-optie Art Tools bovenaan geeft je echter toegang tot een aardig assortiment tekengereedschappen, waaronder fineliners, stiften en kwasten. Je kunt diverse
materialen kiezen om mee te werken, allemaal met een eigen effect.
Eve V is de nieuwe koningin van de Windows-tablets
Volgens sommigen zijn tablets niet meer ‘sexy’, maar de Eve V bewijst het tegendeel. Tablets Magazine mocht als enig Nederlands medium een tijdlang deze tablet proberen. We verklappen het alvast: deze Windows 10-tablet is een indrukwekkend goed apparaat. Wij durven zelfs de stelling aan dat de Eve V de beste Windows-tablet is van dit moment. Dat is een gewaagde stelling, maar die gaan wij in deze review uitgebreid onderbouwen.
Xbox One-versie en nieuwe map voor pc
Zoals je wellicht weet, deelt de redactie van Tweakers geen 'beste van het jaar'-prijzen uit. De lezers stemmen op wat in hun ogen de beste producten/diensten van het jaar zijn, en de beste game van het jaar hoort daar uiteraard ook bij. Maar stel dat we wel zelf mochten kiezen, en stel dat we dat per platform apart zouden doen? Dan moet het raar lopen, wil de prijs voor 'pc-game van het jaar' niet naar PlayerUnknown's Battlegrounds gaan. Je zou overigens best kunnen beargumenteren dat er betere games zijn verschenen voor pc, maar zo veel impact als PUBG dit jaar had? Daar kan geen andere titel in mee.
Microsoft Launcher nu al tien miljoen keer gedownload
In juli 2015 bracht Microsoft een eigen Android-launcher, genaamd Arrow uit. Die kreeg later de naam Microsoft Launcher en bereikte in november de mijlpaal van 1 miljoen downloads. Het aantal downloads lijkt nu in een stroomversnelling te zijn geraakt, want ondertussen is de app 10 miljoen keer gedownload. DE app zou in rap tempo op weg zijn naar de 50 miljoen downloads en bevindt zich al in de “top trending” lijst.
Roep Bing een halt toe in Windows 10
Omdat Microsoft met Windows 10 het besturingssysteem als een “dienst” is gaan behandelen, komt het regelmatig voor dat updates je instellingen en voorkeuren aanpassen (bijvoorbeeld je standaard-programma’s) of dat je als gebruiker een soort bèta-tester bent van onderdelen als de Edge browser. Ook zit in alle Microsoft-programma’s de mogelijkheid om onderdelen op te zoeken op internet, wat altijd via Bing gaat. Hetzelfde geldt voor Cortana, dat ook alleen Bing kent. Maar Microsoft’s zoekmachine doet kwalitatief onder voor Google en is eveneens geen privacy-vriendelijke zoekmachine.
Langverwachte Tijdlijn-functie Windows 10 maakt debuut
De onlangs gelanceerde Fall Creators Update zou eigenlijk de Tijdlijn-functie naar Windows 10 moeten brengen, maar redde het niet op tijd. In de meest recente testversie van het besturingssysteem maakt het nu toch eindelijk zijn debuut. Microsoft is de uitrol gestart van build 17063 van Windows 10, die te installeren is zodra je Windows Insider bent. Op deze manier kun je de nieuwste Windows-functies als eerste uitproberen, waaronder nu de Tijdlijn.
Ben je geen Windows Insider? Dan kun je de Tijdlijn-functie vermoedelijk rond april 2018 verwachten. Dan komt namelijk de eerstvolgende grote update voor Windows 10 uit.
Windows 10 zonder Microsoft-account
Als je Windows 10 gebruikt, lijkt het alsof dat alleen maar kan met een Microsoft-account. Het voordeel ervan is dat je dan met hetzelfde account op verschillende computers kunt inloggen. Het grootste nadeel is dat Microsoft vrij gemakkelijk informatie over je kan verzamelen. Heb je daar grote problemen mee, dan kun je een lokaal account maken. Hoe je dat doet, zie je in deze how to.
Auteur: Redactie
Apple Varia
In deze rubriek brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op het gebied van Apple-producten onder de aandacht.
De grootste Apple-blunders van 2017
De producten en besturingssystemen van Apple staan normaliter bekend als veilig en stabiel, maar in 2017 kwam het bedrijf zo nu en dan toch heel anders in het nieuws. Apple blunderde er behoorlijk op los in het afgelopen jaar. Wij hebben de opmerkelijkste uitglijders van Apple voor je op een rij gezet.
Al een maand voordat de iPhone X verscheen, bracht Apple firmware uit voor de HomePod. Ontwikkelaars begonnen de code te ontleden, en binnen de kortste keren lagen alle details van de nieuwe iPhone X (toen nog iPhone 8 genoemd) op straat: het design, Face ID en nog veel meer. En passant verklapte de code ook nog dat er een gloednieuwe Apple TV 4K aan zat te komen.
De rotte plekken van Apple
Apple kwam meerdere malen in het nieuws met softwarefouten. De reputatie van het bedrijf als bouwer van onverwoestbare apparaten staat op het spel.
Updaten moet, leren de fabrikanten ons. Je loopt immers risico als je te lang met verouderde software blijft werken. Bij Apple is het net andersom: daar veroorzaakt nieuwe software nieuwe problemen. Een poosje geleden kwam een ernstige blunder aan het licht in Mac OS High Sierra, de meest recente versie van het besturingssysteem van Apple-computers.
Deze column is geschreven op 5 december
Apple kondigt vervangingsprogramma voor alle iPhone-accu’s aan
De afgelopen weken was er ophef over het feit dat Apple oude iPhones vertraagt om de levensduur van versleten accu’s te verlengen. Nu geeft het bedrijf toe dit niet zo handig aangepakt te hebben en komt met een uitgebreid vervangingsprogramma.
Apple gaat versleten accu’s voor een gereduceerd tarief vervangen. Normaal betaal je € 89 maar tot december 2018 wordt die prijs verlaagd naar € 29. De iPhone-maker biedt ook zijn excuses aan voor de gang van zaken.
iMac Pro sinds 14 december verkrijgbaar
Alle configuraties zijn verkrijgbaar van het goedkoopste tot het duurste model. Het goedkoopste model heeft een configuratie met 8 cores en kost €5.499. Het model met 10 cores heeft een startprijs van €6.459. Een iMac Pro met 14 cores kost minstens €7.419 en bij het model met 18 cores begint de prijs vanaf €8.379. Heb je genoeg geld achter de hand en vul je je iMac Pro met 18 cores aan met 4TB SSD, 128 GB RAM en de Radeon Pro Vega met 16 GB VRAM, dan kom je uit op een prijskaartje van €15.508!
Hoeveel kost een zelfgebouwde iMac Pro?
De vraagprijs voor de nieuwe iMac Pro is niet mals. Apple claimt dat de prijs desalniettemin competitief is gezien de aanwezige hardware. We onderzoeken wat daarvan waar is.
Apple is weer met volle overtuiging aanwezig in het professionele segment met de nieuwe iMac Pro-reeks. De all-in-one-computer is met voorsprong de krachtigste die Apple ooit heeft geproduceerd, en daar betaal je voor. Apple heeft de gewoonte om een flinke premium te vragen voor doorgaans vrij banale hardware vergeleken met Windows-computers. Zeker voor gewone iMacs en MacBooks is dat het geval. Voor de iMac Pro claimt Apple echter dat je een gelijkaardig systeem niet voor dezelfde prijs manueel in elkaar kan vijzen. We kijken graag na wat daarvan aan is.
Zo kun je de firmware van je Mac herstellen als het updaten misgaat
Apple biedt zo nu en dan firmware-updates aan die de prestaties van je Mac kunnen verbeteren. Meestal verloopt het updaten van de firmware probleemloos, maar het kan gebeuren dat een update corrupt raakt of om een of andere reden niet voltooid wordt. De meest voorkomende redenen zijn een stroomstoring tijdens de installatie en mensen die hun Mac tijdens het proces uitzetten omdat ze denken dat hij vastgelopen is.
Wat is aptX en wat heb je eraan?
Audio via bluetooth wordt steeds beter. Niet alleen is het mogelijk om vanaf een grotere afstand audio te versturen naar een speaker of koptelefoon, ook de kwaliteit wordt steeds beter. Een term die we vaak zien terugkomen is aptX, waarmee muziek in betere kwaliteit kan worden overgedragen. Maar wat is aptX, en wat zit er nou eigenlijk achter?
Apple brengt in 2018 nieuwe AirPods uit
De AirPods zijn nu iets meer dan een jaar te koop en Apple werkt aan een nieuwe versie. Volgens de doorgaans betrouwbare analist die goede bronnen binnen Apple’s leveranciers heeft, moeten de ‘AirPods 2’ in de tweede helft van het nieuwe jaar uitkomen. Helaas is er weinig bekend over de verbeteringen die de volgende generatie AirPods brengt. Volgens Kuo gebruikt Apple kleinere onderdelen, waardoor wellicht plaats is voor een grotere accu.
Dit is waarom jouw iPhone steeds trager aanvoelt
We horen regelmatig verhalen dat Apple je toestel opzettelijk trager maakt, om te zorgen dat je sneller een nieuw toestel koopt. Deze samenzweringstheorie staat bekend onder de naam geplande veroudering (planned obsolescence). Door het toestel bij elke iOS-update iets trager te maken, bereik je vanzelf een punt dat de frustratie zo groot wordt, dat je een nieuwe wil.
Deze theorie klopt maar gedeeltelijk. Apple heeft toegegeven dat ze oudere iPhones trager maken, maar dat ze hiermee een heel ander doel voor ogen hebben: zorgen dat een oudere iPhone prettiger in gebruik blijft.
Met MP4tools kun je op een Mac videobestanden veranderen
Het is toch te gek voor woorden dat het makkelijker is om een filmpje in te korten via WhatsApp op je smartphone dan via je Mac? Maar om nou bestanden eerst via WhatsApp naar je computer te sturen, dat is ook niet de ideale oplossing (al is het alleen maar omdat dat de kwaliteit niet ten goede komt). Gelukkig biedt MP4tools een collectie gereedschappen om met videobestanden op het gelijknamige formaat te werken. De software is er alleen voor macOS.
MP4tools is een praktische gereedschapsbundel als je videobestanden wilt splitsen, samenvoegen of converteren voor gebruik op andere apparaten. Het is gratis, eenvoudig in gebruik en werkt snel.
Auteur: Redactie
Smartphone Varia
In de Smartphone-rubriek brengt de redactie de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op het gebied van smartphones onder de aandacht.
Koop geen Samsung Galaxy S7 is het advies van de Consumentenbond
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Samsung binnenkort stopt met de ondersteuning van de Samsung Galaxy S7 (inclusief de edge-variant) en de Galaxy J3 uit 2016. Omdat Samsung deze toestellen nog volop aanbiedt roept de bond dan ook op om niet voor deze smartphones te kiezen.
Samsung hanteert een beleid dat smartphones in principe 18 maanden lang ondersteund worden met Android veiligheids- en versie-updates. Dat zou betekenen dat de ondersteuning van de Galaxy S7 al in oktober ten einde zou komen.
De pk's van de Apple A11 Bionic
De nieuwe iPhones bevatten de krachtigste chip van Apple tot nu toe. Hoe snel is de A11 Bionic en waaraan dankt de SoC zijn kracht?
Het verjaardag toestel van Apple, de iPhone X, bevat een gloednieuwe chip die het paradepaardje van het bedrijf van de nodige kracht voorziet. Apple creëert sinds 2010 zijn eigen SoC’s en voegt ieder jaar extra verbeteringen toe aan zijn A-reeks. Het resultaat kan je terugvinden in de iPhone X, 8 en 8 Plus: een chip die zorgt voor de krachtigste reeks iPhones tot nu toe. Wat maakt de A11 Bionic zo krachtig?
Motorola Moto Z2 Force
De Moto Z2 Force heeft een 5,5 inch-amoledscherm met een wqhd-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Het scherm is met 534 ppi bijna even scherp als de Galaxy S8 (570 ppi) en steekt zelfs 1080p-displays zoals dat van de OnePlus 5 (401 ppi) de loef af. Het paneel ziet er strak uit, met een mooi contrast, rijke kleuren en prima kijkhoeken door de amoled-technologie, maar het reflecteert wel in direct zonlicht. Je kan het toestel verkrijgen in drie kleuren: zwart, goud en grijs.
Maak Android beter met Nova Launcher
Voordat we aan de slag kunnen met Nova Launcher, moeten we de homescreen vervanger eerst als app uit Google Play plukken. Met meer dan 10 miljoen downloads is dit één van de populairste launchers voor Android. En niet zonder reden: Nova Launcher zit tjokvol opties, werkt bijzonder soepel en is gratis beschikbaar. Wie meer mogelijkheden wenst, kan aan de slag met de betaalde Prime-variant, al is de standaard versie ook al heel capabel. Wanneer je na het downloaden op de homeknop van je toestel
drukt, verschijnt een melding om een andere startoptie of launcher te selecteren. Kies voor Nova Launcher.
Hoe gezond is je batterij van je iPhone?
De batterij van je iPad of iPhone slijt langzaam aan tijdens de vele oplaadcycli die dit onderdeel krijgt te verduren. Met een app kan je controleren hoeveel van de oorspronkelijke capaciteit van je iPhone-batterij nog over is. Moderne lithium-batterijen ballen een enorme hoeveelheid energie samen in een klein oppervlak. Ideaal dus voor mobiele apparaten als bijvoorbeeld een iPhone of iPad. Toch hebben deze compacte accu's ook een nadeel: ze hebben maar een relatief beperkt aantal laad- en ontlaadcycli.
Android Oreo 8.1 is officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe features
Google heeft via zijn blog laten weten dat de uitrol van Android Oreo Go Edition als deel van Android Oreo 8.1 is begonnen. Hoewel Google nog geen officieel overzicht heeft gegeven van de nieuwe Android Oreo 8.1 features, weten we wel ongeveer wat we kunnen verwachten. Eerder kwam Google namelijk al met een developer preview van de update voor Nexus en Pixel toestellen.
WTF: goedkope smartphones in ruil voor een lading spam
Dat premium smartphones veel geld kosten, is altijd al geweest. De meeste gebruikers hoeven eigenlijk helemaal geen driedubbele camera, QHD-scherm of de nieuwste chipset te hebben. Gelukkig voor hen zijn er genoeg goedkope alternatieven te vinden. De Britse fabrikant Wileyfox maakt het echter wel heel bont.
iPhone X heeft dubbele batterij en gestapeld moederbord
De iPhone X blijkt in tegenstelling tot onder meer de iPhone 8 en 8 Plus niet één maar twee batterijen te hebben. Eén van de batterijen zit horizontaal onderaan het toestel, de andere accu zit verticaal naast het moederbord van de iPhone X.
Niet storen tijdens autorijden op je iPhone
De iPhone kent, als je daar tenminste iOS 11 op geïnstalleerd hebt, een zogeheten driving mode. Iedereen weet dat in de weer zijn met je smartphone tijdens het rijden eigenlijk geen goed idee is. Een ongeluk ligt in een klein hoekje. Toch werkt de smartphone de hele dag door afleidend, dus ook tijdens het rijden. Berichten blijven binnenkomen, net als gesprekken en meldingen van bijvoorbeeld apps. Zelfs als je je iPhone tijdens het rijden als navigatiesysteem gebruikt. En dan ga je toch ongemerkt die eigenlijk te priegelige
tekst van een appje of een nieuwsmelding proberen te lezen.
iPhone X kloon voor een zachte prijs
Hoewel steeds meer Chinese smartphonemakers hun eigen weg gaan en komen met unieke vlaggenschepen, stonden de smartphonemakers uit China vroeger vooral bekend als copycats. De iPhone X kloon komt met de bekende en beruchte inham aan de bovenkant. Hoewel het toestel veel op de iPhone X lijkt, komt het natuurlijk niet in de buurt van wat het echte toestel allemaal kan. Zo is hij niet uitgerust met Apple’s geavanceerde A11 chipset en uiteraard ook niet de TrueDepth camera met Face ID.
10 telefoons onder 200 euro getest
Een smartphone hoeft niet duur te zijn. Waar je vroeger in deze categorie 90 procent kans had op rommel, is dat nu verlaagd naar 20 procent. Goed uitkijken blijft wel de boodschap. We vergelijken 10 toestellen.
We gaan op zoek naar de beste smartphone met een prijskaartje van onder de 200 euro. Waar je in het verleden regelmatig moest uitkijken naar slechte toestellen in deze prijsklasse, is het nu net omgekeerd. Je vindt nog tegenvallers, maar die zijn in de minderheid.
Auteur: Redactie
Phishing waarschuwingen
De e-mails die cybercriminelen sturen om naar jouw gegevens te vissen (vandaar de term phishing) zien er steeds echter uit. Een paar jaar geleden herkende je een phishing-mail nog aan de taalfouten en het knullige uiterlijk. Tegenwoordig zien ze er heel gelikt uit: heel verzorgd, compleet met logo’s en afzendergegevens.
Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.
Neem vooral een kijkje op de sites van Fraudehelpdesk en Opgelicht! en zie wat de laatste phishing en virus meldingen zijn.
Op de site van ConsuWijzer zie je wat je rechten zijn op computergebied.
Auteur: Redactie
Postvak IN
In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.
Hallo Helpmij,
Ik heb sinds kort een nieuwe HP Laptop 15-BS050ND voor privé gebruik moest een wachtwoord invoeren voor het installeren. Deze heb ik er weer afgehaald voor m'n eigen gemak.
Maar het vreemde is dat als de Laptop in ruststand staat (slaapstand/sluimerstand) en ik een toets aanspreek de laptop weer aanslaat en om een wachtwoord vraagt, terwijl dit niet meer nodig is bij het opstarten.
Ik hoop dat het probleem is opgelost wanneer je de vraag hier leest.
Met vriendelijke groeten,
De redactie
Beste,
Ik heb een vraagje,kan je me het helpmagazine van December 2017 terug bezorgen. Ik heb per ongeluk deze mail gewist.
Ik lees met veel plezier en interesse de helpmagazines. Met vele goede tips en uitleg in de Workshops.
Doe zo verder.
Een vriendelijke lezer uit België.
Nog fijne en prettige feestdagen.
MVG,
Jan Vangerven
Beste Jan,
Bedankt voor je complimenten. We sturen je graag nog een keer het Magazine.
De feestdagen zijn inmiddels voorbij; we wensen je een heel goed 2018, met veel leesplezier!
Met vriendelijke groeten,
De redactie
DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de
respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat
uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en
publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen
rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de
redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder
begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en
gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees
zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij
misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden
of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet
aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende
schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder
voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.
De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van
redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.