Editie september 2007  





De redactie bestaat uit:

Boeing_737 (hoofdredacteur)
BrEeZeR
crash
Demeter
ErpCity
Michael4446
mumzel
profpc
XP_PC

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de sectie nieuwsbrief.



Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 44014 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kan u naar deze pagina gaan Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meld u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven bladeren.


 

 

 



DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


 

 

Woord vooraf

Door: Boeing_737




Het gaat de goede kant op
Technisch beheer heeft na de komst - vorig jaar - van een nieuwe server en een update van de forumsoftware, de ruimte gekregen voor verbeteringen. De meeste vinden achter de schermen plaats, maar soms worden ze voor ons allemaal zichtbaar. Zoals het forum "Handige software", waar programma's kunnen worden gedownload. Ook een verbeterde manier van aan- en afmelden voor de Nieuwsbrief is geregeld. En tegelijkertijd is de redactie van de Nieuwsbrief fors uitgebreid. Kortom, Helpmij.nl en de Nieuwsbrief zitten goed op koers.

Wie zal dat betalen?
Helpmij.nl is een uniek forum, waar elke dag honderden PC gebruikers hun vragen stellen of reacties geven over computerproblemen. Als we naar 2006 kijken, werden er elke dag - gemiddeld - 100 nieuwe vragen gesteld en 700 reacties gegeven. De servers draaiende houden en het forum voortdurend verbeteren, dat is een grote post op de begroting van de verenging. Daarom blijven we op zoek naar sponsors. En kunnen we uw hulp goed gebruiken. Vindt u Helpmij.nl ook een fantastisch forum, dat zeker “in de lucht” moet blijven? Help dan mee en word lid van de vereniging!

Talentenjacht
Misschien heeft u er wel eens aan gedacht om ook iets voor de Nieuwsbrief te schrijven, maar is het er tot nu toe niet van gekomen? Omdat we nog steeds op zoek zijn naar medewerkers voor de Nieuwsbrief, nodig ik u uit om eens een artikel te plaatsen in het subforum "Bijdrage" van het Nieuwsbrief-forum. Als we het beoordeeld hebben en het een prima bijdrage vinden, wordt uw artikel zeker geplaatst in een van de volgende Nieuwsbrieven en ontvangt u daarover van tevoren bericht. We kijken uit naar uw inzending!

 

Glubble de kinderbrowser

Door: profpc


Glubble is een nieuwe, gratis kinderbrowser die kort geleden - nog als bètaversie - is uitgebracht. Het geeft alleen toegang tot kindvriendelijke websites en heeft een eigen lijst van betrouwbare websites van ongeveer 350 internetadressen. De overige internetadressen worden geblokkeerd, omdat Glubble deze internetadressen niet als veilig kent. Als een website niet toegelaten wordt, dan kan de ouder met een wachtwoord de website toegang geven en toevoegen aan de lijst van betrouwbare websites. Glubble richt zich tot kinderen die bijvoorbeeld niet zelf via andere manieren op het internet kunnen komen. (Bijvoorbeeld via Internet Explorer, Opera enzovoorts)

Glubble is een Firefox plug-in. Het is dus eigenlijk een uitbreiding van je Firefoxbrowser. Deze plug-in kun je alleen in Firefox installeren. Heb je nog geen Firefox, dan kun je die hier downloaden. Als Firefox eenmaal goed geïnstalleerd is, kun je Glubble downloaden. Download hier Glubble en klik op de knop ‘Firefox herstarten’ om de plug-in volledig te installeren.



Als Firefox opnieuw is opgestart moet je eerst de gebruiksovereenkomst accepteren en daarna moet je op ‘Create a new Glubble’ klikken.



Hierna volg je een wizard waarmee je Glubble instelt.
Bij 1. moet je een naam geven voor hoe je Glubble wilt laten noemen. Bijvoorbeeld ‘Familie’.
Bij 2. moet je een naam voor het hoofdaccount neerzetten. Bijvoorbeeld ‘Vader’ of ‘Moeder’. Hierna moet je een wachtwoord verzinnen voor het hoofdaccount. Ook moet je een vraag verzinnen met antwoord, voor het geval je het wachtwoord bent kwijtgeraakt.
Hierna vul je je e-mailadres in. Naar dit adres wordt het wachtwoord gestuurd als je dat kwijt bent.



Nu kom je in Glubble World Creator. Hierin kun je alle accounts maken.
Bij ‘Add Helper’ kun je een account voor volwassenen maken. Dit is het hoofdaccount. In dit account opent het normale venster van Firefox en heb je alle rechten voor Glubble.
Bij ‘Add Child’ kun je een account maken voor kinderen die al kunnen lezen. In dit account opent er een speciaal Firefox venster voor kinderen. (zie verderop voor meer uitleg).
Bij ‘Add Pre-Read’ kun je een account maken voor kinderen, die nog niet kunnen lezen. In dit account opent er ook een speciaal Firefox venster, maar dan met allemaal knoppen waarop het kind kan klikken. In dit account is er dan geen adresbalk met zoekmachine.

Als alle accounts zijn ingesteld en voorzien van een wachtwoord kun je op de knop ‘I’m done adding user to my Glubble’ klikken. (rechts bovenaan het venster)
Als je Firefox opnieuw opstart, kom je in het hoofdvenster van Glubble.



Zoals je ziet, is Glubble helemaal ingesteld. Toch moet je zelf nog iets aanpassen.
Glubble is later geïnstalleerd dan Firefox. Daarom moet je even de homepage aanpassen van de accounts. Nu staat namelijk ieder account ingesteld op de homepage van de hoofdgebruiker. Omdat Glubble wel zelf een homepage heeft onder de knop ‘Homepage’, maar raar genoeg niet standaard opstart met die pagina, moeten we het zelf even doen.
Log in op het account van het kind en ga naar Extra>>Opties.
(wacht niet tot de pagina is uitgeladen, maar klik op het kruisje om het laden te stoppen)
Vul hier bij startpagina in: http://my.glubbleworld.com/?recommended_list_id=18
Sluit de browser af door op Bestand>>Afsluiten te klikken.

Nu is Glubble klaar voor gebruik.
Bij het groene account kun je als hoofdgebruiker zelf het internet op zonder beperkingen. Je krijgt dan gewoon het normale Firefoxvenster te zien.
De overige accounts zijn natuurlijk voor de kinderen bedoeld. Doordat elk account van een wachtwoord is voorzien, kan het kind niet zomaar in het account van een ander komen.
In dit voorbeeld klik ik een jongensaccount aan (Jan) en ga ik ervan uit dat het kind al kan lezen.
Nadat het wachtwoord is ingevoerd, kom ik op de Glubble homepage terecht (die hebben we net zelf ingesteld).



Nu kan het kind zelf via allemaal icoontjes naar de kinderwebsites gaan. Ook is het mogelijk om via de zoekmachines op de site (of rechts bovenaan) naar andere websites te zoeken. Glubble heeft zelf al een eigen lijst van betrouwbare websites van ongeveer 350 internetadressen.
Nu kan het wel voorkomen als een kind een website bezoekt die niet bekend is bij Glubble, dat het kind deze website niet kan laden. Als het kind bijvoorbeeld in de adresbalk: www.helpmij.nl typt, krijg hij/zij de volgende melding: ‘You may not visit: linkwebsite’



Omdat Helpmij.nl geen onveilige site is, kan hij/zij de ouders erbij roepen en vragen om toch op deze website te mogen komen. Als het kind op deze website mag komen, hoeft de ouder alleen maar rechts bovenaan op ‘Controller’ te klikken en dan het gebruikersaccount en wachtwoord in te voeren en op Accept te klikken. Nu krijg je de melding te zien: ‘You may now visit: http://www.helpmij.nl’

Ook wordt er in de zoekmachine beperkingen opgelegd bij het zoeken van resultaten. De resultaten die getoond worden zijn alleen afkomstig van de ‘Glubble Trusted Results’. Dit is de eigen lijst van Glubble van betrouwbare websites.


Als ouder kun je ook websites toevoegen aan Glubble. Dit gaat alleen via het account van de hoofdgebruiker. (het groene account)
Zodra je ingelogd bent als hoofdgebruiker zie je dat het menu ‘Glubble’ naast ‘Help’ er is bijgekomen.



Bij ‘Add Current Site’ kun je verschillende websites toevoegen en daar kun je een titel voor de website toevoegen.



Bij ‘Show sites’ kun je zien welke websites standaard op de homepage van Glubble moet komen te staan.
Bij ‘Manage Members’ kun je nieuwe accounts aanmaken of bestaande accounts verwijderen.
Als je niet meer met Firefox wilt werken, maar één van de kinderen wel, dan is het handig om op ‘Lock Firefox’ te klikken. Als je hierop geklikt hebt, kom je in het beginscherm van Firefox, waar je een account kunt kiezen om op internet te gaan.

Conclusie:
Glubble is een gratis kinderbrowser die een extra uitbreiding van je Firefoxbrowser is.
Glubble zit zelf nog in een bètafase. Het programma zal zich nog moeten bewijzen om een goede kinderbrowser te worden. Als het product toch niet bevalt, kun je hem gemakkelijk verwijderen. Hiervoor moet je inloggen op het hoofdaccount en in het menu moet je gaan naar Extra>>Add-ons
Hierna klik je op deïnstalleren en na het herstarten van Firefox is Glubble verwijderd.
Mocht je het product blijven gebruiken en kom je problemen tegen, dan kun je altijd kijken bij de FAQ van Glubble. Of je kunt een kijkje nemen in het forum van Glubble.

Veel plezier met Glubble.

 

Gadgets

Door: ErpCity


Gadget van de maand: een stoel!



De PM440, een “must” voor gamers, filmfreaks en muziekfanaten die het geluid willen BELEVEN!

Voor diegenen die nog op een bureaustoeltje, een afgedankt krukje of, in tegendeel, met een sjieke directiefauteuil achter hun PC zitten, maar het toch een beetje behelpen vinden voor wat betreft de geluidskwaliteit in verhouding tot het homecinemaset met dikke subwoofer dat in de woonkamer staat, is er nu een SUPER gadget:

De PM440 DeLuxe Wireless Sound Rocker, een comfortabele stoel welke draadloos verbonden is met de PC. Links en rechts van de hoofdsteun van de stoel zitten prachtig verlichte “full range” ARX speakers en in de rugleuning een dikke subwoofer.

Stort je in de lekkere kussens en start je favoriete spel…
De bas is zo enorm en het geluid is zo helder dat je jezelf letterlijk “in” het spel waant. Hoor elke voetstap en voel elke crash, stomp of geweerschot als de Powersub subwoofer de vibraties dwars door je heen blaast. De full range speakers geven een geweldig surround effect.



Maar niet alleen voor gamers is dit een geweldige gadget. De stoel is voorzien van aansluitingen voor iPod en MP3 spelers en PSP . Schakel met de ingebouwde bedieningsknoppen gemakkelijk om tussen de verschillende inputs, zak onderuit en laat de muziek over je heen “stromen”…

Vanzelfsprekend wordt het kijken naar een film ook een heel aparte belevenis, ook daar zit je er middenin en voegen de trillingen in je rug een geweldige extra dimensie toe…

De stoel is “draadloos” en de ingebouwde zend/ontvanger heeft een bereik van 7,5 meter. Ook draagbare apparaten zoals iPod, Nintendo DS, MP3 spelers en PSP, kunnen gemakkelijk aangesloten worden en in het zijholster worden opgeborgen.

De stoel is te bestellen bij BoysStuff in Engeland en kost ongeveer € 295,-

 

Rogue software...een valstrik!

Door: Michael4446


Je hebt er misschien wel eens van gehoord, beveiligingssoftware zoals anti-spywareprogramma’s die eigenlijk zelf de boosdoener zijn. Of een anti-virusprogramma dat zelf virussen op de pc zet, of programma’s die je vertellen dat uitstekende programma’s als Ad-Aware en Spybot Search & Destroy malware zijn (malware is een verzamelnaam voor virussen, spyware, trojans, worms en dergelijke). Rogue software komt steeds vaker voor, de trucjes die ze gebruiken worden steeds agressiever, en ze zijn steeds lastiger te verwijderen. Maar wat is rogue software nou precies? Rogue security software zou je kunnen vertalen met nep beveiligingssoftware. Het is software die je malware laat verwijderen die er niet is, die agressief reclame maakt en zichzelf zonder toestemming kan installeren. Een lijst van deze programma’s vind je bij Spyware Warrior . Dezelfde lijst is in het Nederlands te vinden bij Nucia.
De Engelse lijst is wel het nieuwst, bekijk deze dus altijd voor je een nieuw beveiligingsprogramma installeert.

In mijn geval wilde ik juist zo’n programma op mijn pc hebben om eens goed te kijken wat er nou gebeurt bij dit soort software. Ik downloadde zo’n programma, installeerde het en deed een scan. De resultaten waren ongelooflijk. Het programma, AdButcher geheten, vond twee malware-infecties. En dat waren geen echte infecties, dat waren twee zeer goede, echte anti-spywareprogramma’s: Ad-Aware en Spybot Search & Destroy. Hoe zoiets eruit ziet? Net echt en eigenlijk niet te onderscheiden van erkende beveiligingssoftware:



En ze werken nog goed ook, ik liet Ad-Aware verwijderen en binnen een paar tellen was de klus geklaard. Geen spoor van Ad-Aware meer te vinden op de pc. Andere voorbeelden van rogue software zijn SpyDawn, SpyLocked, SpyMarhal en SpySherrif, te zien op onderstaande screenshot:



Het is duidelijk dat je deze programma’s liever kwijt dan rijk bent, en om je met het kwijtraken te helpen is er een geweldige tool ontwikkeld: RogueRemover.
Dit simpele programma kan zeker niet alle rogue software verwijderen en soms moet lastige rogue software verwijderd worden met verschillende tooltjes met de hulp van een expert, maar veel van de rogue software kan wel verwijderd worden. Er is een gratis versie van RogueRemover beschikbaar, maar er is ook een versie waar je voor moet betalen. Bij deze Pro-versie zijn de Realtime Protection Monitor en Immunization Protection aanwezig. Deze beschermen je pc tegen rogue software en zorgen dus dat de rogue software in de eerste plaats al niet geïnstalleerd wordt. En verder worden er automatisch updates uitgevoerd en heb je meerdere talen tot je beschikking met RogueRemover PRO
Je kunt de Pro-versie ook eerst uitproberen, om te kijken of het bevalt. Deze betaalde versie is te downloaden vanaf hier.
Om de twee verschillende versies nog eens te vergelijken is deze pagina nuttig.
Verderop zal ik het programma uitleggen aan de hand van de gratis versie, die dus kosteloos te downloaden is vanaf deze pagina.

Na het installeren is RogueRemover te vinden in het Menu Start, onder de geïnstalleerde programma’s. Na het starten van RogueRemover moeten we eerst een update uitvoeren, zodat RogueRemover de nieuwste database met rogue software heeft.



Klik hiervoor op 'Check for updates' in het hoofdmenu. Klik vervolgens nog een keer op 'Check for updates' om te controleren of er een update voor het programma zelf beschikbaar is. Als dat het geval is, moet je het programma opnieuw downloaden en installeren. Verwijderen van de oude versie is niet nodig. Je wordt automatisch doorgestuurd naar de directe download van de nieuwste versie. Dubbelklikken op het bestand 'rr-free-setup.exe' is voldoende om de installatie te starten. Een update voor het hele programma zal niet zo heel vaak voorkomen, een update voor de database wel regelmatig. Mocht er een update voor de database zijn, klik je op 'Download' om de update te downloaden en in het programma te zetten.

Nu je zeker weet dat je de recentste hebt, kun je gaan scannen. Klik hiervoor in het hoofdmenu op de knop 'Scan'. Het scannen duurt niet lang, meer dan een half minuutje is het niet, en op snelle systemen maar enkele seconden! Het scannen neemt weinig tijd in beslag, omdat er specifiek wordt gezocht naar de rogue software die in de database staat. De hele harde schijf hoeft dus niet uitgekamd te worden. Als er iets gevonden is, zie je een hele lijst met sporen van een of meerdere programma’s.



Onder het kopje 'Vendor' zie je de naam van het nepprogramma en onder 'Type' zie je wat voor spoor er gevonden is, dit kan een bestand, map, registerwaarde en een registersleutel zijn. Om de hele boel te verwijderen zorg je dat er overal een vinkje voor staat (vinkjes zijn er standaard al) en klik je op 'Remove Selected'. Hierna kun je via de knop 'Main Menu' terugkeren naar het hoofdmenu, of een logje maken van de resultaten van de scan door te klikken op 'Save log'. Zo’n logje kan handig zijn als je geholpen wordt op een forum als Helpmij.nl.

Maar wat als het niet lukt met RogueRemover? Dan hoef je niet te leren leven met rogue software, maar moet je een iets ingewikkeldere aanpak gebruiken. De beste manier is om eerst een HijackThis-logje te maken. Aan de hand van zo'n logje kan een HijackThis-expert zien wat de beste aanpak is om de narigheid van de pc te verwijderen. Je kunt op verschillende fora met je logje terecht, bijvoorbeeld bij Nucia.nl, Hijackthis.nl of BlueMedicine.be. Op elk forum moet je je wel eerst registeren, maar dat is zo gebeurd. Hoe je een logje moet maken en waar je daarbij op moet letten staat allemaal uitgelegd in topics die bovenin de HijackThis-sectie van de fora staan.

 

Dure doos...

Door: ErpCity


Dromen mag...

Als je zojuist de buurman met zijn 5.1 homecinema afgetroefd hebt met jouw 7.1 surround set, moet dit teleurstellend nieuws zijn... Ook voor die filmfreaks die dachten de optimale "thuisbioscoop" voor elkaar te hebben, wordt dit even slikken... het kan nóg beter: 11.2 ! Werkelijk een waanzinnige beleving...



Yamaha breidt haar "klassieke" aanbod surroundsystemen uit en kondigt een systeem met 11(!) satelliet luidsprekers en twee subwoofers aan..

Yamaha presenteert op de IFA 2007 een 11.2-Surround-System. De DSP-Z11 vult de klassieke 7.1 setup aan met twee extra luidsprekerparen voor en achter welke zijdelings verschoven naast de bestaande satellietspeakers worden opgesteld.

Vier Quad-Signaalprocessoren berekenen in Cinema-DSP-HD3-modus een complex "geluidsveld" waardoor voor de luisteraar de herkomst van het geluid niet alleen horizontaal te plaatsen is (voor, achter, links of rechts) maar, volgens Yamaha, ook of het van boven of beneden komt... Horrorfilms, luchtgevechten en schietpartijen krijgen hierdoor een verschrikkelijk realistische, nieuwe dimensie! Een tweede Subwoofer-kanaal verbetert de basweergave bovendien enorm.

Het goede nieuws: het DSP-Z11 11.2-Surround-Systeem zal vanaf december 2007 verkrijgbaar zijn...
Minder goed nieuws: ... voor een prijs van ongeveer 5500 Euro...

Dure doos.... maar dromen mag... (en misschien bestaat Sinterklaas toch wél!)

 

Kort nieuws

Door: Boeing_737


Zoals we op deze plek eerder aangaven, willen we interessante nieuwsberichten nog eens naar voren halen. Wat is er na zo'n bericht nog verder gebeurd? Hoe is de stand van zaken nu?
Kortom, een beetje "follow-up".

Zo was in de afgelopen periode Windows Vista regelmatig in het nieuws. Eerst maakte Microsoft bekend, dat het Vista Service Pack 1 niet voor het einde van dit jaar te verwachten was, maar begin juli werden de geruchten steeds sterker dat Vista SP1 bèta midden juli in de VS zou worden uitgebracht.

Dit bericht werd door Microsoft omstreeks midden juli ontzenuwd, er was een misverstand ontstaan door een e-mail van het ontwikkelteam, dat bezig was met een Service Pack voor Windows Server 2008.

Ongeveer in dezelfde periode werd bekend, dat de opvolger van Vista, Windows Seven genaamd, niet voor 2010 te verwachten was. Dit bericht was op de Microsoft's Global Exchange (MGX) bekend gemaakt aan de vanuit de gehele wereld toegestroomde Microsoftmedewerkers.

Als een volgende ontwikkeling in de "Vista-story" kwam begin augustus het bericht, dat zeven updates op 14 augustus 2007 zouden worden uitgebracht als 'compatibiliteits- en betrouwbaarheidspatch'. Hoewel het normale "tweede-dinsdag-van-de-maand" updates betrof, werden zij deze keer extra aandachtig bekeken.

In de tweede helft van augustus 2007 werd voor een beperkt aantal betatesters een nieuwe, aangepaste versie van Vista SP1 beschikbaar gesteld, maar al gauw was dat pakket van 684 Mb groot via het torrentcircuit overal te krijgen. Maar ook kwam een uitgebreide analyse tot stand van wat wellicht de definitieve versie van Windows Vista SP1 zal gaan worden. De analyse is te vinden op de Engelstalige site APC Magazine, met uitleg en screenshots voor de liefhebbers.

En dan volgt het bericht van Microsoft dat Vista SP1 als een reuzepakket niet eerder zal worden uitgebracht dan in het eerste kwartaal van 2008.
Al met al heeft Windows Vista de gemoederen nogal bezig gehouden, terwijl de opvolger, Windows 7, ook al bekend gemaakt werd. Microsoft blijft door dit alles aardig in de belangstelling staan...

 

Servicepack 3 voor XP

Door: ErpCity



Als toevoeging op het bovengemelde artikel over het binnenkort beschikbare Servicepack 1 voor Vista, is ook uitgelekt dat een paar dagen geleden bij de bèta testers een kopie van Servicepack 3 voor XP is gedropt.

Er moeten niet dezelfde wonderen van verwacht worden als van SP2, met aardige verbeteringen zoals Moviemaker en de Firewall. Het SP3 is ongeveer 300Mb groot en bevat fixes voor meer dan 900 gerapporteerde problemen, waarvan er een aantal ondertussen al door "hotfixes" zijn opgelost.

Info voor de doorgewinterde "build string" verzamelaars, deze build heeft als tag 5.1.2600.3180 (xpsp.070718-2058)

Gezien het korte tijdsverschil tussen het uitbrengen van de bèta van SP1 voor Vista en die van SP3 voor XP, lijkt het erop dat de beide officiële releases ongeveer gelijktijdig zullen worden vrijgegeven voor download...

Microsoft laat over SP3 niets meer los dan dat dit de laatste grote update voor XP zal zijn.

 

Onze tips & handleidingen

Door: Boeing_737


Er wordt nog steeds gewerkt aan het vervolmaken van de twee rubrieken Tips & Handleidingen en Handige software. Wij willen de handleidingen aanpassen aan de handige software, om zo bij elke handleiding het betreffende programma aan te kunnen bieden om vervolgens die twee samen te kunnen downloaden. Zodra daarover meer bekend is, zult u dat ongetwijfeld te zien krijgen. De tips en handleidingen die in de loop van de maand augustus 2007 in de rubriek Tips & Handleidingen werden geplaatst, vermelden we hier op de gebruikelijke manier.

Softwaretips

Bestanden beveiligen met AxCrypt
Geplaatst op 2 augustus 2007, auteur Michael4446.
In deze Mini-handleiding wordt uitgelegd, hoe bestanden op zeer eenvoudige wijze zijn te beschermen.

Tuneup met Advanced WindowsCare Personal
Geplaatst op 12 augustus 2007, auteur Boeing_737.
De werking en de diverse gebruikersschermen van Advanced WindowsCare Personal
worden in deze handleiding toegelicht.

Makkelijk switchen tussen programma's en vensters met Alt Tab Thingy!
Geplaatst op 12 augustus 2007, auteur Michael4446.
Met Alt Tab Thingy kunnen we via de toetsencombinatie Alt + Tab heel gemakkelijk switchen tussen programma's en vensters die op dat moment actief zijn. Dit is vooral erg handig waneer er een groot aantal toepassingen open staat.

Foto's verkleinen met EasyResize!
Geplaatst op 12 augustus 2007, auteur Michael4446.
Foto's die gemaakt worden met digitale camera's worden steeds beter van kwaliteit. De resolutie gaat erop vooruit. En de grootte van de foto's dan ook, en één foto neemt dan ook steeds meer ruimte in op de harde schijf. Zaak om onze foto's te verkleinen. Dit verkleinen gaat heel gemakkelijk met het gratis programma EasyResize. Het is een klein, licht en simpel programmaatje met maar weinig opties, maar hij doet z'n werk wel goed.

Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE!
Geplaatst op 16 augustus 2007, auteur Michael4446.
Alle schijven en partities zijn zichbaar in Deze computer, te vinden in het Menu Start. Alle schijven en partities die daar staan zijn in principe gewoon te openen. Maar het kan handig zijn om een beveiligde schijf/partitie te maken. Software hiervoor is het (gratis) Cryptainer LE van Cypherix.

Windows

XP, alle bestanden en mappen zien in Windows Verkenner
Geplaatst op 12 augustus 2007, auteur Boeing_737.
In drie stappen wordt uitgelegd, hoe in Windows XP de Windows Verkenner gemakkelijker bereikbaar wordt, zich opent bij onze C-schijf en alle verborgen bestanden en mappen laat zien.

Slipstream je Windows cd
Geplaatst op 26 augustus 2007, auteur Frisian.
Betreft een uitleg over het maken van een Windows XP cd met de laatste updates en fixes,
zodat gebruikers die vaak Windows opnieuw installeren, niet iedere keer opnieuw alle updates hoeven te dowloaden.

 

Dilemma voor gamers

Door: ErpCity


Crysis demo beschikbaar op 25 september!
(Toevallig(?) dezelfde dag dat Halo3 gelanceerd wordt...)

In mei grepen vele Xbox 360 gamers naar hun agenda en streepten 25 september aan als "heilige dag", omdat Bungie aankondigde dat op die precieze datum (en niet, zoals eerder aangekondigd, pas in november), het derde deel van de Halo trilogie zou worden uitgebracht. Sinds dat moment was het sparen en weken tellen, tot het "grote moment"
Maar nu doen opeens andere grote spelers op de markt een serieuze poging om de centen die gereserveerd waren voor die bijzondere dag, af te pakken.

Electronic Arts kondigde zojuist aan dat het, op diezelfde vijfentwintigste september, alle trouwe Halo fans, die eigenlijk de €€€'s in deel 3 willen stoppen, een demo aanbiedt van het, grafisch bijna perfecte, FPS (First person shooter)spel Crysis, in de hoop dat je de centen die eigenlijk bestemd waren voor Halo3, nog even in de zak houdt.



De single-player demo bevat het hele openings level van Crysis. Volgens de maker van het spel, Crytek (Far Cry), kunnen spelers met deze demo alle nieuwe, unieke, spelelementen van de engine achter dit spel uitproberen. EA garandeert dat de spelers voor "enorme verrassingen" zullen komen te staan...

Wat gaan we nu kopen...?

 

Auteurswet en citaatrecht

Door: Boeing_737


Zodra we ons met nieuws, nieuwsberichten en nieuwsbrieven gaan bezig houden, komen we in aanraking met het citaatrecht. Zonder te gaan goochelen met allerlei wetten en wetsartikelen, gaan we bekijken, wat er op dit terrein allemaal geregeld is en waarom. Voor de juristen onder ons zullen we aan het eind van dit stukje een aantal bronnen vermelden.

Waarom auteursrecht?
Voordat Johannes Gutenberg uit Mainz rond 1455 de boekdrukkunst uitvond, was het maken van een tweede exemplaar van een boek een erg tijdrovend werkje. In de kloosters hielden monniken zich bezig met het met de hand kopieëren van eeuwenoude folianten.
Het plegen van plagiaat was alleen al door de factor tijd niet erg aantrekkelijk. Maar door de boekdrukkunst veranderde dat ingrijpend. Als de drukpers maar werd voorzien van voldoende papier en inkt, hoefde het reproduceren van boeken niet te stoppen. Maar hier duikt een ander element op: dat papier en die inkt maken nog geen boek, er moet door iemand iets bedacht zijn en goed of leuk zijn opgeschreven, om te kunnen komen tot een boek waar mensen geld voor willen uitgeven.

Plagiaat
De drukker, de uitgever en de winkelier maken het technisch mogelijk dat het boek verkocht kan worden, maar de auteur maakt het boek de moeite - en het geld - waard. Daarom ontvangt die auteur een deel van de opbrengst van alle verkochte, door hem geschreven boeken. Meestal is het geheel of gedeeltelijk zijn broodwinning. En om te voorkomen dat een andere drukker en een andere uitgever domweg datzelfde boek gaan reproduceren en verkopen, zonder een cent aan de auteur te betalen, is de Auteurswet opgesteld. En in die wet is ook het citaatrecht opgenomen. Want als je de rechten (de broodwinning) van een auteur wilt beschermen, dan moet je ook regelen hoe dat auteursrecht bewaakt wordt als er stukjes van zijn teksten gebruikt worden.

Het citaatrecht
Het citaatrecht (artikel 15a Auteurswet) zegt dat een relevant deel van een werk van iemand anders mag worden overgenomen - mits met bronvermelding. Dat geldt voor tekst, foto's (films, muziek) en alle andere werken. Hieronder valt zowel het letterlijk citeren uit het werk, als ook het parafraseren (herformuleren) van dat werk.

Bij het citeren uit of parafraseren van andermans werk gelden de volgende eisen:

Dit mag alleen voor een duidelijk aanwijsbaar doel.
We mogen niet meer dan strikt nodig overnemen.
We moeten een bronvermelding geven.

Dit zijn de basisprincipes, in de praktijk moeten we ons hieraan zoveel mogelijk houden.
Het aanwijsbare doel is in het geval van Helpmij.nl het verstrekken aan onze lezers van nieuwsfeiten, die verband houden met de doelstelling van Helpmij.nl. Niet meer dan strikt nodig, dat is toch meestal de gehele tekst van het andere medium, want dat is vaak op zijn beurt een verkort nieuwsbericht uit een ander (soms buitenlands) periodiek.
En de bronvermelding, dat doen wij altijd keurig.

Websites als bron
Bij een website vermelden we: naam van de auteur, titel, de naam van de website (het liefst met het woord "website" er bij), de URL en de datum van ons laatste bezoek. We verwijzen naar de specifieke webpagina die gebruikt is, niet alleen naar de website. Als de webpagina een datum noemt (bijvoorbeeld "laatst gewijzigd"), dan nemen we die datum ook op in de bronvermelding. Veel mensen zijn enigszins terughoudend over het gebruiken van websites als referenties, omdat ze immers snel kunnen veranderen. Dat maakt het lastig om de bron na te gaan. Schrijven we zelf voor een website, dan is dit minder belangrijk, omdat we dan het adres (de URL) kunnen aanpassen of naar een andere bron kunnen linken.

Tot slot
Als "copyrightprotection" en "digital rights management" (DRM) van de entertainmentindustrie weer eens de kop opsteken, laten we dan onthouden waar het allemaal mee begon. Met de aartsvader van het copyright: het Auteursrecht op het eerste gedrukte boek.

Bronnen: Veel werd ontleend aan de website "Ius Mentis", speciaal het onderdeel:
Citeren en citaatrecht en aan de website van Maurice Makaay over de Nederlandse "Netiquette", en dan daaruit speciaal: De tien geboden van het Computer Ethics Institute.

 

Dillondarko in de Computer Idee!

Door: Michael4446


Een lid van Helpmij.nl, Dillon Kamp, beter bekend als Dillondarko op het forum, is in de Computer Idee gekomen. In de rubriek Uitsmijter in het computertijdschrift vertelt hij hoe en waarom hij van een aantal oude computeronderdelen en wat Lego een pc heeft gemaakt. Verder kun je lezen hoe hij op het idee is gekomen, hoe hij de onderdelen tegenkwam, en hoe het idee zich verder heeft ontwikkeld. En na 400 steentjes en met Windows ME erop kan er gewoon lekker gecomputerd worden op de Lego-pc. En het leuke voor ons is, dat hij Helpmij.nl als favoriete website heeft aangewezen. Zo spreidt Helpmij.nl zich uit over Nederland en België. Leuk voor Dillon, handig voor Helpmij.nl!

Hier alvast een voorproefje:



Het hele artikel is te lezen in de Computer Idee, nummer 18.