Helpmij magazine

Juni 2017

Voorwoord

Scroll naar boven

De zomervakantie komt in zicht. De aanloop er naar toe is, wat het weer betreft, over het algemeen prachtig.

Ook de juni editie van het Helpmij Magazine bevat weer tal van interessante artikelen en cursussen.

Beleefd herinner ik nog even aan de Helpmijdag op 10 juni in Utrecht! Altijd gezellig! Inschrijven kan nog steeds, ga hiervoor naar http://helpmijdag.helpmij.nl/signup/

De redactie wenst iedereen erg veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Creators update forceren

Scroll naar boven

Sinds april dit jaar is de nieuwste versie van Windows 10 beschikbaar. Dit is de creators-versie. Je kunt in dit uitgebreide artikel van Tweakers lezen wat de vernieuwingen zijn. De update is al vanaf april beschikbaar. Deze wordt echter fasegewijs uitgerold en daardoor is het heel goed mogelijk dat je de update nog niet op jouw Windows 10 PC of laptop hebt gekregen.

Aanvankelijk werd er wel geadviseerd om nog even af te wachten tot alle kinderziekten en bugs boven tafel waren gekomen. Deze windowsversie blijkt echter eenvoudig te installeren en stabiel te draaien. Dat kun je onder ander lezen in dit artikel van onze hoofdredacteur.

Versie controleren.

Wanneer je niet zeker weet of de nieuwe versie al is geïnstalleerd, kun je dit op de volgende manier eenvoudig controleren: typ informatie over uw pc in het zoekvak van het startmenu en klik op het resultaat. Kijk bij Versie. Wanneer deze lager is dan 1703 (of build 15063) heb je de update nog niet.

Stuurprogramma's updaten

Uit ervaring blijkt dat het upgrade proces naar de Creators versie de minste problemen geeft wanneer van alle stuurprogramma's de nieuwste versie is geïnstalleerd. Ben je daar altijd al attent op geweest dan kun je deze stap overslaan. Als dat niet geval is, kan dit nog een uitdagende klus zijn. Gelukkig zijn er programma's die je hierbij kunnen helpen. Een goed voorbeeld daarvan is Driver Booster.

Forceren

Je kunt nu afwachten tot je aan de beurt bent. Je krijgt dan een waarschuwing van Windows update om het update-proces in gang te zetten. Ben je nieuwsgierig en wil je niet afwachten, dan kun je de update ook nu al forceren. Je gaat daarvoor naar Windows update gaan en laat Windows naar updates zoeken om vervolgens de aanwijzingen te volgen. Je kunt echter ook direct op onderstaande link klikken:
https://support.microsoft.com/nl-nl/help/4014184/windows-10-creators-update-here

Controleren

Vervolgens klik je in de tekst op Updateassistent. Deze helpt je na installatie, door het hele proces heen. Je klikt daarvoor op uitvoeren en vervolgens bevestig je dat de app veranderingen aan je systeem mag aanbrengen. Hierna wordt gecontroleerd of het systeem compatibel is met de nieuwste windowsversie. Wanneer dat het geval is, zie je het scherm zoals hieronder afgebeeld en klik je op volgende:

Bijwerken

In het venster wat hierna verschijnt, wordt je opgeroepen om je PC bij te werken. Dat zet je in gang door nu bijwerken te klikken:

Vervolgens wordt de PC bijgewerkt. Je wordt netjes op de hoogte gehouden van de vorderingen en je kunt PC gewoon gebruiken om andere taken uit te voeren. Je kunt daarvoor dit scherm minimaliseren door op de betreffende knop te klikken:

Wanneer de update klaar is, moet de PC opnieuw worden opgestart. Dat gebeurt mogelijk meerdere malen:

Privacy

Het gehele proces nam bij mij nog geen half uur in beslag. Bij de laatste keer dat de PC opstart, heet Windows je welkom en krijg je een scherm met een serie privacy-instellingen.

Je hebt hier de gelegenheid om deze aan te passen. Microsoft hoeft niet meer te weten dan nodig, dus je kunt ze heel goed allemaal uitzetten. Je zult geen problemen krijgen wanneer je dit doet. Mogelijk wil je de locatie wel aan laten staan, om bijvoorbeeld lokaal weer te ontvangen.
Let op: er staan meer opties dan dat er getoond wordt. Pas als je er met de muis naar toe beweegt, zie je rechts de scrollbalk verschijnen. Je kunt dan onder meer informatie verzamelen voor relevante advertenties uit zetten.

Klaar

Nadat je op accepteren hebt geklikt zal de PC doorgaan naar het startscherm of het standaard account openen. De volgende melding verschijnt uiteindelijk:

Hierna kun je weer gewoon doorwerken en de nieuwste functies van de creators update ontdekken.

Bestanden verwijderen

Windows bewaard netjes de bestanden van de oude windowsversie. Dat maakt het mogelijk om daar naar toe terug te keren wanneer je om één of andere reden spijt krijgt van de upgrade. Deze bestanden nemen echter meer dan 20 GB opslagruimte in beslag. Wanneer je over weinig opslagruimte beschikt (bijvoorbeeld bij gebruik van een opstart SSD), kan dat een probleem vormen.

Je kunt deze bestanden gelukkig eenvoudig verwijderen met behulp van Schijfopruiming. Open deze app door de naam in het zoekvak van het startmenu te typen. Klik vervolgens op het resultaat. Selecteer de juiste harde schijf en klik op Systeembestanden opschonen.

Vink de gewenste bestanden aan, met daaronder in ieder geval de installatiebestanden en klik op OK.

De bestanden worden vervolgens netjes opgeruimd en je hebt weer meer ruimte op je opstartschijf.

Auteur: leofact

Excel snel werken: een draaitabel maken

Scroll naar boven

In het Helpmij.nl magazine van maart is uitgelegd hoe je aan de hand van een tabel een berekening van de totalen kunt maken. De tabel zag er uit zoals hiernaast is afgebeeld, zij het dat deze tabel iets uitgebreider is. In de afbeelding hieronder zie je een weergave van de berekening zoals in dat artikel is uitgelegd.

In de handleidingensectie kun je het betreffende artikel downloaden.

Er is echter een veel eenvoudiger manier om een overzicht van de totalen te verkrijgen; een draaitabel. Bovendien is een draaitabel in een handomdraai te maken. Klik op de tab Invoegen en vervolgens op de knop Draaitabel.

 

 

Het hiernaast afgebeelde scherm Draaitabel maken verschijnt. Nu geef je de naam van de tabel of het bereik van de tabel op. Geef aan of de draaitabel in het bestaande werkblad of op een nieuw werkblad moet komen. Tenslotte geef je de locatie op waar de draaitabel moet komen. Nu kun je beginnen met het samenstellen van de draaitabel. Als je in de draaitabel klikt, verschijnt er aan de rechterkant van het werkblad de optie om de draaitabelvelden naar wens in te delen.

 

 

 

 

Dat wil zeggen dat je de kolomkoppen, die nu als draaitabel-velden zijn opgenomen, kan verslepen naar de gebieden Filters, Kolommen, Rijen en waarden.

Klik met de linkermuisknop op een veld en de cursor verandert in een kruisje. Sleep nu het veld naar het gewenste gebied. Het veld Plaats is in het gebied Kolommen gezet, Datum, Maanden en Verkoper in het gebied Rijen. Het veld Bedrag staat in het gebied Waarden. De draaitabel ziet er dan uit zoals hieronder is afgebeeld.

Als je kijkt naar het eindtotaal in de draaitabel en in de berekening zie je dat de bedrag exact hetzelfde is. Een goed teken en het bewijs dat het maken van een draaitabel een stuk simpeler, maar ook nauwkeurig is.

Wat we zien is een volledig samengevouwen draaitabel.

Op allerlei manieren kun je de draaitabel filteren, Groeperen en Degroeperen. Speel maar eens met de mogelijkheden die de draaitabel te bieden heeft. Klik op het plusteken om de maand(en) uit te vouwen, klik met rechts op een maand om verdere acties uit te voeren op de draaitabel.

Zijn de gegevens gewijzigd? Klik dan in het rechter muisknopmenu op de knop vernieuwen. Op deze manier kun je snel en eenvoudig een overzicht creëren waarin alle gegevens zijn terug te vinden.

Auteur: CorVerm

E-inkt deel 1

Scroll naar boven

De flexwerker

Een gezonde, knappe twintiger of dertiger zit buiten op een terrasje achter de laptop te werken met een bakje koffie. Dat beeld zie ik vaak terugkomen in de media. Maar zie ik het mezelf ooit doen, dat gezonde buitenwerken met een laptop? Ik heb alles in huis wat ervoor nodig is: een thermosfles met thee, een balkon, een laptop, zon en wifi. Maar waar zit Kate95 te werken? Juist, binnen!

Jonge vrouw typt aan een tafeltje. Bron: Astrohaus
De Freewrite voor hippe flexwerkers. Bron Astrohaus.

Want hoe kun je buiten in vredesnaam iets lezen op je laptop of op je smartphone? Je kunt heel erg weinig zien op een lcd scherm in de zon. Nee, mijd de zon, ga in de schaduw zitten of beter nog: ergens binnen, bij een stopcontact natuurlijk. Want wifi, filmpjes kijken en een fel beeldscherm trekken een accu zeer snel leeg.

De gemiddelde nerd

In de praktijk zul je dus als gemiddelde nerd, zoals ik mezelf beschouw, een groot deel van je leven slijten in de schemering. Op een zonnige dag moeten de gordijnen dicht om goed te kunnen zien wat er op het beeldscherm staat. De prettigste computerdagen zijn die waarop het buiten droevig weer is, regen, donkere luchten. Dan kunnen tijdens het werken de gordijnen open blijven en zie ik ook nog iets van de wereld. De vogels, de wolken en de natgeregende mensen, heerlijk.

Bron: www.openclipart.org

En las ik niet ergens dat het blauwe licht van de LCD schermen eetlustopwekkend is? Die afgebeelde gezonde flexwerker is altijd slank, terwijl veel mensen met computerwerk de hele dag stilzitten achter de pc en door het blauwe licht dus ook nog eens extra trek krijgen. Slank? Is dat het beeld van de computerwerker?

E-inkt & lezen in de zon

Zojuist heb ik toch lekker in de zon gezeten buiten met een goed e-boek. Ik had geen problemen met het lezen ervan. Want ik heb een e-reader met elektronische inkt, e-inkt. En e-inkt kun je prima lezen in fel zonlicht. E-inkt werkt namelijk niet met lampjes, zoals de meeste beeldschermen wel doen. Wikipedia zegt hierover:

Elektronisch papier of e-papier is een informatiedrager waarbij zonder elektrische stroom de tekst zichtbaar blijft dankzij digitale inkt (de pixels zijn bistabiel). De tekst op het elektronisch papier kan gewist en herschreven worden. Veel e-readers hebben een elektronisch-papier-scherm.
Er zijn verschillende manieren om elektronisch papier te ontwikkelen. Bij de bekendste technologie is het elektronisch papier gemaakt van een geleidend plastic. Dit plastic bevat vele kleine bollen die reageren op een elektrische lading. Hierdoor kan een pagina veranderd worden zoals de pixels op een beeldscherm. Andere gebruikte technologieën zijn onder andere een aangepaste vorm van lcd-schermen en elektrochromische beeldschermen.

Diverse toepassingen van e-inkt

Ik heb zojuist even 2,5 jaar van een computerblad digitaal doorgestruind. Wat ik vond, was een paar artikelen, meestal over de nieuwste e-readers. De andere keren dat mijn zoekopdracht naar de Engelse term e-ink een treffer had, was voor het woord advertentie-inkomsten. Tragisch eigenlijk dat de e-inkt nog maar zo weinig in beeld is. Een rondje speuren op internet bracht mij de volgende leuke toepassingen:

De Freewrite. Bron: Astrohaus
  • een soort typemachine met een klein e-inkt schermpje, de Freewrite.
  • Sneakers met ingebouwde kleuren e-inkt schermpjes, inclusief bewegende beelden. Je kunt de afbeelding zelf aanpassen via een bluetooth verbinding met je telefoon.

  • aanpasbaar toetsenbord van Apple.

  • een groot muurpaneel waarmee je de kamer in één keer kunt veranderen door een andere afbeelding te tonen.

De Yotaphone. Bron: yotaphone.com
  • de Russische Yotaphone met aan de achterkant een extra e-ink schermpje.

  • verpakkingen met aanpasbare opdruk.

  • displays voor openbaar vervoer of in winkels.

  • Onyx ontwikkelt een laptop met een 9,7” e-inkt monitor.

Voordelen

E-inkt staat bekend om de goede leesbaarheid en het lage stroomverbruik. De schermen zijn ook heel dun en zeer flexibel te maken. En heel erg belangrijk: een e-inkt scherm levert minder stress op voor de ogen en geeft geen straling af. Dus 's avonds lezen vanaf een e-reader is niet schadelijk voor de nachtrust, in tegenstelling tot bijvoorbeeld smartphones.

Nadelen

Dan zijn er ook grote nadelen die ervoor zorgen dat er nog niet massaal e-inkt beeldschermen te koop zijn. Ten eerste is de elektronische inkt traag. Het beeldscherm ververst langzaam, waardoor films kijken er niet bij is. Ten tweede blijven er restjes achter van voorgaande tekst, wat ghosting heet. En als laatste zijn de beeldschermen vooral in zwart-wit te vinden.
Hierdoor zijn de beeldschermen dus het meest geschikt voor statisch gebruik: het lezen van e-boeken, pdf bestanden en bladmuziek, kortom de e-readers. Ook zie je de techniek terug in smartwatches en andere slimme wearables, juist omdat het stroomgebruik heel laag is.

Waar blijven de monitoren?

In China woont science fiction schrijver Dong Gong die veel last kreeg van zijn ogen tijdens het computeren. Omdat hij er zelf behoefte aan had, is hij is begonnen om de eerste e-inkt monitor te fabriceren, de Paperlike van Dasung. Deze 13,3” monitor is te koop via hun website voor $1000,-. Tel daar de invoerrechten en BTW bij en het totaal komt uit boven de €1200,-. De monitor is ook niet altijd verkrijgbaar, want het bedrijf is nog klein. Zo zou de laatste lichting in zijn geheel zijn opgekocht door de Chinese regering. Mijn virusscanner blokkeert Dasungs website, dus daarom hier geen link naar hun eigen site.

E-inkt monitor
Paperlike van Dasung

Naast Dasung is er het bedrijf Onyx, een grote producent van e-readers. Onyx timmert ook aan de weg om hun grootste e-reader in te zetten als monitor. Dit bedrijf zit trouwens ook in China, maar heeft wel een Nederlandse webshop. Rond 2018 hopen ze de Boox Max 13,3” Carta 2 uit te brengen, waarschijnlijk voor rond de €800,-.
Beide monitors kun je met een USB kabel aan de pc koppelen en gebruiken als tweede monitor. De ontwikkelaars van zowel de Paperlike als de Boox Max hebben speciaal aandacht voor de verversingssnelheid. De doelgroep van deze monitors is kantoorwerkers, schrijvers en andere mensen die beroepshalve de hele dag achter hun scherm zitten.

Volgende keer: E-inkt deel 2: de e-reader als tweede monitor.

Auteur: Kate95

Eenvoudig afspraken plannen

Scroll naar boven

Je kent ze vast wel, de vergaderverzoeken die je onder meer met Microsoft Outlook kan versturen. De uitnodiging wordt verstuurd naar de gewenste deelnemers en zij hoeven de uitnodiging alleen nog maar te accepteren om deze in hun agenda ze zien verschijnen.

 

Handig, efficiënt en eenvoudig in gebruik. Dat wil zeggen, wanneer de datum van de vergadering een vaststaand gegeven is. Het wordt een heel ander verhaal als je een datum van een vergadering of evenement wilt plannen waarbij zoveel mogelijk deelnemers aanwezig kunnen zijn.

Voor meerdere datums moet je dan even zoveel uitnodigingen versturen en daar wordt dan weer evenredig veel op gereageerd. Dat levert al snel onhandig veel mailverkeer op en het bepalen van een datum waarop de meeste deelnemers kunnen, wordt een hele klus. Gelukkig kan dat veel handiger.

Datum prikken

Eind 2015 zag Microsoft dit ook in en bracht een Outlook uitbreiding uit, waarmee je eenvoudig meerdere mensen uit kunt nodigen en daarbij de beste datum kunt bepalen. Hiervoor werd Findtime ontwikkeld. Helaas zit hier echter een groot nadeel aan; je hebt een Office 365 abonnement nodig en dat heeft lang niet iedereen. Meer informatie over Findtime

Online

Gelukkig zijn er op internet al langer bestaande alternatieven voor deze service. Hiermee wordt het eenvoudig gemaakt om meerdere mensen voor een afspraak op verschillende datums uit te nodigen. De meest bekende zijn www.afspreken.nl/ en https://datumprikker.nl/afspraken.

Met beide is een afspraak relatief eenvoudig te maken. Datumprikker heeft mijn persoonlijke voorkeur. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je afspraken kunt plannen met gebruik van deze online tool.

Etentje plannen

Stel je wilt een etentje plannen met een groep vrienden of collega’s. Het is dan natuurlijk leuk als er zo veel mogelijk ook daadwerkelijk bij het evenement aanwezig zijn. Tegenwoordig is de agenda van de meeste mensen flink gevuld. Een goede datum vinden, kan daarom best een uitdaging zijn.

Je begint met het inventariseren van de deelnemers. Daarvoor heb je hun e-mailadressen nodig. De tweede stap is om een aantal kansrijke datums te bedenken. Het plannen gaat dusdanig eenvoudig dat je mogelijk wordt verleid om veel datums voor te stellen vanuit de gedachte; hoe meer hoe beter. Dat blijkt echter tegen te vallen. Het kan zelfs averechts werken doordat de genodigden bij veel datums alleen de mogelijkheden aangeven die henzelf erg goed uit komen. Op die manier kom je met een hele reeks datums te zitten, waarbij er altijd meerdere genodigden tegelijk niet kunnen. Het advies is daarom om te beginnen met drie of vier datums en mogelijk te accepteren dat er vrijwel altijd één of meer deelnemers niet kunnen. Blijkt het aantal deelnemers onverhoopt toch tegen te vallen, dan kun je eenvoudig een tweede ronde met mogelijke datums versturen. Deze werkwijze geeft naar mijn ervaring meer kans op veel deelnemers. We beginnen het plannen nu door www.datumprikker.nl te openen.

Account

Een account aanmaken kan handig zijn om je afspraken te beheren, zeker wanneer je meerdere afspraken tegelijk hebt lopen. Inschrijven gaat eenvoudig door rechts bovenaan op de link account aanmaken te klikken en vervolgens de vereiste velden in te vullen. De voordelen worden daar al genoemd, namelijk overzicht op je afspraken, een eigen adresboek en bijhouden van de afspraken in je persoonlijke agenda. Voor deze uitleg hebben we dat allemaal niet nodig en we slaan deze stap dan ook over.

Wat

De eerste stap nu is om aan te geven wat je gaat doen. Kies uit de geboden mogelijkheden of kies voor overige om zelf een titel in te kunnen voeren. Je kunt daarbij een omschrijving toevoegen. Bij Opties kun je bepalen wat voor soort afspraak je wilt maken:

  • Datumprikker.
    Dit is de standaard optie. Hier mee laat je de deelnemers intekenen op verschillende datum en kies je uit het resultaat uiteindelijk de datum met de meeste deelnemers.
  • Rooster
    Hierbij geven de deelnemers hun beschikbaarheid bij verschillende mogelijkheden. Jij bepaalt uiteindelijk wie wanneer aanwezig moet zijn. Handig om bijvoorbeeld de bardienst van een vereniging in te vullen.
  • Inschrijving
    Deelnemers schrijven zich in op een evenement. Je kunt daarmee het aantal deelnemers daarvoor inventariseren en eventueel beperken. Hierbij wordt geen datum geprikt.

Op deze pagina zie je ook nog de mogelijkheid om het taalgebruik aan te passen en om bijlages toe te voegen. Deze opties zijn echter alleen beschikbaar voor betalende gebruikers.

We laten de opties op de standaardoptie staan. Het doel is uiteindelijk om een datum te prikken. Na een klik op volgende gaan we verder met de volgende stap.

Wanneer

In deze stap geef je de voorgestelde datums op. Dat doe je door ze simpelweg aan te klikken. Met het pijltje rechtsboven ga je naar de volgende twee maanden. Wanneer je alle datums hebt geselecteerd klik je op Volgende. Je kunt dan de start- en eventueel de eindtijd van het evenement invoeren.

Per afspraak kun je de tijd (1) en de eindtijd (2) aanpassen. De tijden van de eerste afspraak worden automatisch gekopieerd naar de andere datums (de optie Kopieer naar alle data lijkt daarmee overbodig). Er is nog de mogelijkheid om een tijd toe te voegen wanneer er meerdere momenten op één dag zijn (3). Ook kan een evenement meerdere dagen omvatten, bijvoorbeeld bij een weekendje weg. De einddatum voeg je dan in na een klik op opties (4). Op dezelfde wijze kun je een afspraak verwijderen. Ten slotte is er nog de mogelijkheid om de afspraak van een opmerking te voorzien. Wanneer dit naar tevredenheid is ingevuld klik je op volgende om de locatie aan te geven.

Waar

Hier typ je de naam van de locatie en eventueel het adres daarvan. Wanneer de locatie bekend is bij Datumprikker, zie je deze tussen de suggesties staan. Je hoeft deze alleen maar te selecteren. De genodigden zien dan keurig waar ze verwacht worden.

Wie

Wanneer je in de voorgaande stap op volgende hebt geklikt moet je je naam en e-mailadres invullen. Datumprikker stuurt een speciale link naar dit adres, waarmee je de afspraken kunt beheren. Ook de meldingen die je ontvangt wanneer iemand zich heeft ingeschreven, worden naar dit adres gestuurd.


De afspraak kun je personaliseren door een omslagfoto voor de kop te kiezen. Het is mogelijk om daarvoor een eigen foto te gebruiken. Deze kun je uploaden met de knop Upload afbeelding. Het is belangrijk dat de afbeelding aan de genoemde eisen voldoet, anders wordt deze niet geüpload.

Je kunt de afbeelding nu naar wens aanpassen door deze in het vak te verslepen (1) en in of uit te zoomen met de schuif (2). Wanneer je hiermee klaar bent, klik je op uploaden en vervolgens op volgende.

 

Uitnodigen

Hier kun je aangeven wie je wilt uitnodigen en of de aanwezigheid vereist is. Dat doe je met een klik op het optie-tandwiel (1). Je kunt de e-mailadressen eventueel ook importeren (2). Dat doen we dit keer allemaal echter niet. We kopiëren de link (3) en plakken deze in een eigen uitnodigingsmail. Het voordeel daarvan is dat je de deelnemers via je eigen e-mailadres benadert. Dat wordt mogelijk eerder gelezen en komt minder snel in een map voor ongewenste e-mail terecht. Dat laatste wil nog wel eens gebeuren met de door datumprikker verstuurde e-mail. Verder is het ook handig als je al adresgroepen gebruikt in je e-mail programma. Wanneer de genodigden al eerder als groep zijn toegevoegd, hoef je alleen maar een e-mail met link naar deze groep te verzenden om iedereen uit te nodigen. Deze e-mail stel je natuurlijk uitnodigend op naar je eigen smaak.

Bij de uitnodiging kun je nog je voorkeur opgeven of je een notificatie wil, of de deelnemers elkaar mogen zien en of die toegevoegd moeten worden aan het adresboek (4). Plaats hier de vinkjes naar je voorkeur.

Reageren

De uitgenodigde deelnemer hoeft nu alleen op de link in de e-mail te klikken (of de link te kopiëren en in de adresbalk van de gebruikte browser te plakken) om naar de uitnodiging te gaan.

Dan is het eenvoudig een kwestie van selecteren of je kunt (1), of je mogelijk kunt (2), of dat je niet kunt (3). Je voegt een opmerking toe met een klik op de betreffende knop (4). Door op opties (tussen 3 en 4) te klikken kun je bepalen of je de overige deelnemers ziet (wanneer deze niet zijn verborgen door de organisator). Handig om even te kijken wie er nog meer kunnen die datum. Nadat je op deelnemen hebt geklikt, vul je je naam en e-mailadres in. De organisator krijgt dan een notificatie en je bent ingeschreven.

Beheren

De organisator heeft via zijn e-mailadres een link gekregen waarmee hij de afspraak kan beheren. Net als de deelnemers ziet hij een tabel waarin de beschikbaarheid van de deelnemers overzichtelijk wordt getoond. De items zijn eventueel nog aan te passen door op opties te klikken. Op die manier kun je ook datums verwijderen of juist toevoegen.

Het is mogelijk de genodigden een bericht te sturen, of te herinneren aan de uitnodiging. Ook dit kan echter beter vanuit je eigen e-mailadres worden verzonden.

Ten slotte

Als alles goed is verlopen is hebben de deelnemers hun uitnodiging ontvangen en hun voorkeur opgegeven. Jij hebt als organisator op eenvoudige wijze controle en overzicht op de uitnodiging en de aanwezigheid van de deelnemers. Het prikken van de uiteindelijke datum is hierdoor een stuk eenvoudiger geworden. Het uiteindelijke resultaat hiervan is hopelijk een gezellig etentje:

foto van wikimedia

 

Auteur: leofact

Windows spotlight afbeeldingen

Scroll naar boven

Als een Windows 10-computer wordt opgestart, krijg je een afbeelding uit de beeldenbank van de Bing-zoekmachine te zien. Deze functie heet Spotlight. Soms zitten daar hele mooie afbeeldingen tussen, die je best wel als bureaubladachtergrond wil hebben. De vraag is hoe je zo’n afbeelding bemachtigd.

De getoonde afbeeldingen worden in een map bewaard, dus moet je die opzoeken. Om het gemakkelijk te maken volgt hier het pad naar die map. Kopieer en plak in de adresbalk van de verkenner:
C:\Users\UserName\AppData\Local\Packages\Microsoft.Windows.ContentDeliveryManager_cw5n1h2txyewy\LocalState\Assets

Vervang UserName (Gebruikers) door de gebruikersnaam die je aan de pc hebt gegeven.

In de map zie je een aantal bestanden staan die geen extensie hebben. Kopieer bestanden groter dan 50 kb naar een door jou zelf gemaakte map, waarna de bestanden hernoemd moeten worden. Klik met rechts op het bestand (of druk op F2) om het bestand te hernoemen (Naam wijzigen). Geef een naam op, typ daar een punt achter en typ jpg. Bijvoorbeeld Helpmij.jpg. Nu heeft het bestand een extensie en opent als foto.

Klik daarna op Start en op het tandwieltje links onderaan. Ga naar Persoonlijke Instellingen, klik op Bladeren > Achtergrond en navigeer naar de nieuwe map die je hebt aangemaakt en klik op de afbeelding van keuze. De nieuwe afbeelding is nu als bureaubladachtergrond ingesteld. Hetzelfde doe je voor het vergrendelingsscherm, te vinden via dezelfde weg als de instelling voor het bureaublad. In beide gevallen kun je kiezen uit:

  1. Windows-spotlight (toont dagelijks een andere foto)
  2. Afbeelding (biedt de mogelijkheid om zelf een afbeelding te kiezen uit een map op je computer of in de cloud)
  3. Diavoorstelling (is bedoeld om steeds wisselende plaatjes uit een zelfgekozen map te tonen)

SpotBright

In de Windows Store kun je een gratis app downloaden genaamd SpotBright. Hiermee download je een groot aantal afbeeldingen uit Spotlight naar je computer. Vervolgens kun je die permanent gebruiken als achtergrond van het bureaublad of na het uit slaapstand (vergrendelingsscherm ) komen van de computer.

Als de app is geïnstalleerd kunt je met Search pictures honderden afbeeldingen downloaden, zowel liggend (voor de computer) als staand (voor de Windows Phone). Met een tik of klik op Open downloadlocatie vind je ze allemaal terug.

Smaken verschillen nu eenmaal, maar soms (zo denk ik er over) zijn er mooie afbeeldingen voorradig en de moeite waard om die als achtergrond te gebruiken.

Auteur: CorVerm

GIMP 25: Banzai Bonsai!

Scroll naar boven

Scripts

Ik heb bij die expositie de nodige foto's gemaakt. Gezien de situatie heb ik veel in brackets gedaan. Exposure blending dus. Klik hier (1) (2) voor de handleidingen ervan.

Voor de verwerking van foto's uit een bracket had Ramana (die er het artikel over schreef) laatst een stel geweldige scripts gevonden van Vincent Tassy uit Zuid Frankrijk voor de verwerking in mappen en dan naar HDR. Het resultaat zijn GIMP xcf bestanden met drie lagen. Die scripts zijn allemaal alleen voor Linux. Maar de installatie is knap speciaal. Je moet er zelfs een onderdeel voor compileren. Dat is het omzetten van de programmacode naar een uitvoerbaar bestand. Een programma dus.

HDR

Niet dat dat nu zo moeilijk is, maar het is toch wel zo apart dat ik jullie dat niet ga aandoen. Wat wel leuk is zijn de resulterende GIMP bestanden met de drie lagen. Daar kan je prima het evenwicht mee zoeken tussen de verschillende HDR invloeden. Ik hou zelf niet van de meestal fors overdreven HDR resultaten naar mijn smaak. Maar hier kan je er lekker mee spelen, de balans zoeken en gelijk ook met lagen werken. Klik hier (rechtermuisklik, kies opslaan als) voor zes bestanden gebundeld in één zip bestand. Je kan ze na uitpakken alleen openen met GIMP, maar dan heb je ook 1 GB aan digitaal beeldmateriaal na uitpakken. Exporteer ze als laatste naar een jpg bestand of iets anders naar wens.

Muur

Mocht je van bonsai houden en niet bang zijn van wat nabewerking, dan zijn dit 6 wandplaten tot maximaal A2 grootte. Dat is wel wat om aan de muur van je huiskamer te hebben hangen! Een A2 aan de muur is erg indrukwekkend. Je kan er natuurlijk ook een mooie bureaublad achtergrond van maken of er een muismat van laten maken.

Ik hoop de Bonsai vereniging zo ver te krijgen dat ze de mooiste boompjes nog eens voor me neerzetten voor een tweede fotoshoot, want ik zie nog tal van kansen op verbetering met toepassing van focus blending! Hier is de link naar de handleiding. En dan de foto's maken met een strakke zwarte achtergrond. Die plooien in de opstelling bij Intratuin waren niet te maskeren.

Lagen

Open een bestand in GIMP. In dit voorbeeld (en de foto hierboven) gaat het om HDR1.xcf. Je ziet dan drie lagen. De onderste is de combinatie van drie foto's uit de stack, de middelste die van de HDR bewerking volgens Mantiuk en de bovenste idem. Nu kan je met de schuif voor de dekking per laag de invloed op het totaal bepalen en ook eens gaan experimenten met de modus (hier zacht licht). Een mooiere oefensituatie is voor het werken met lagen nauwelijks denkbaar, dacht ik zo!

Je weet vast nog wel dat we van boven naar onder "door" de lagen heenkijken?

Ramana: hartelijk dank!

Veel succes en plezier!

Linux fan en niet bang voor wat compileren en ander werk? Hier is de beschrijving van Ramana op het Ubuntu NL forum.

 

Auteur: Erik98

Microsoft OneNote

Scroll naar boven

Over OneNote

OneNote is een ideale opslagplek voor je aantekeningen, geheugensteuntjes, notities en meer. Zeker nu OneNote met apps goed vertegenwoordigd is in de applicatiewinkels van Apple en Google, kun je echt overal en met ieder apparaat bij je notities.

Heb je Microsoft Office op je pc, dan is het vrijwel zeker dat je al over OneNote beschikt. Net als de andere Office programma’s zit OneNote namelijk in elke recente versie van dat pakket. Ontbreekt OneNote, dan download je de pc-versie gratis. Op diezelfde pagina vind je ook snelkoppelingen naar de downloads voor Windows Phone, OS X, iPad, iPhone, Android. Tot slot is er een webversie van OneNote.

Voor de webversie volg je deze link. Log in met je Microsoftaccount of maak er een. Ben je eenmaal ingelogd dan krijg je overzichtelijk te zien hoe je OneNote gebruikt.

Tekst overnemen van afbeelding

Het kan zijn dat je een afbeelding met tekst hebt waarvan je graag de tekst wil overnemen. Dat kan heel simpel met het programma OneNote, dat je vindt in het pakket van Office 365, of als app die je kan downloaden in de Windows Store.

Hoe je tekst uit afbeeldingen kunt overnemen zie je in het filmpje op YouTube.

Auteur: CorVerm

Apple nieuws

Scroll naar boven

Voor haperend Smart Keyboard verlengt Apple de garantieperiode

Bij sommige Smart Keyboards van Apple kunnen problemen optreden. Vandaar dat gebruikers nu drie jaar garantie krijgen vanaf het moment dat het Smart Keyboard voor de iPad Pro is aangeschaft. Het gaat om kleine irritaties, zoals een vastzittende toets, een niet-reagerende toets of een niet werkende Smart Connector.


Veiliger zoeken in Safari op je iPhone

Waar jij naar zoekt op je iPhone, is alleen aan jou besteedt, toch? Niet helemaal waar. Google gebruikt je zoekopdrachten om je in de toekomst beter van dienst te zijn en je zoekgeschiedenis wordt ook nog eens bewaard. We geven je 6 tips voor het veiliger zoeken in Safari.


Ruimte vrijmaken in macOS Sierra

Wie beschikt over een Mac met een HDD zal niet gauw in de problemen komen, maar macOS gebruikers met een SSD hebben veel sneller last van een “volgelopen” schijf. Om dit probleem te lijf te gaan heeft Apple macOS Sierra aangepast en geoptimaliseerde opslag in het leven geroepen.


Enkele onmisbare tips voor WhatsApp

Bijna iedereen heeft WhatsApp omarmd. De chatdienst mag zich het grootste sociale platform van Nederland noemen, gestart als een basale app was waarmee je tekstberichtjes met emoticons kon versturen. Inmiddels is WhatsApp uitgegroeid tot een veel uitgebreidere chatdienst.


Zo kun je dubbele muzieknummers vinden en wissen in iTunes

Als je al een tijdlang van allerlei verschillende muziek hebt verzamelt is de kans groot dat je met meerdere dubbele muzieknummers te maken krijgt. Apple geeft iTunes weinig hulpmiddelen om je muziekcollectie te organiseren. Met bijvoorbeeld Song Sergeant kun je je muziekcollectie goed organiseren.


Gewiste iCloud-notities na 30 dagen toch nog opvraagbaar

De notities zouden binnen dertig dagen automatisch permanent verwijderd moeten worden. Onderzoekers konden echter notities terughalen die weken, maanden en soms zelfs jaren geleden al permanent verwijderd moesten zijn.

De vraag is: welke andere data waarvan je niet wilt dat Apple het bewaard is nog ergens door het bedrijf opgeslagen?


Fidget spinners voor je iPhone: welke spinner-apps zijn echt leuk?

Nederland (en de rest van de wereld) is ten prooi gevallen aan een rage: de fidget spinners. Op de markt heten ze vaak handspinners of kortweg spinners. Wij gingen op zoek naar digitale alternatieven, die niks kosten en minder vervuilend zijn.


Eerste details iPhone 9 en iPhone 10 opgedoken

Dit jaar weten alle geruchten rondom de volgende iPhone ons te verrassen. De geruchtenmolen kwam namelijk ontzettend vroeg op gang. Normaal weten we pas vlak voor de lancering hoe de volgende iPhone eruit gaat zien.

Voorkom Ransomware op je Mac

Windows-gebruikers werden onlangs getroffen door een erg agressieve vorm van Ransomware. In rap tempo gijzelde WanaCrypt0r Windows-computers over de hele wereld, waaronder Nederland. Data werd versleuteld en pas na betaling vrijgegeven.

Hoewel de Mac tot nu toe gespaard is gebleven, wil je natuurlijk nooit in deze situatie terecht komen. Helemaal niet als je complete bedrijf erop draait. Wat is Ransomware precies en hoe kun jij je erop voorbereiden?

 

Auteur: Redactie

Smartphone Varia

Scroll naar boven

Nieuwste Android-versie sneller te updaten

Het bijzondere aan Android is dat alle fabrikanten hun eigen schil eroverheen kunnen leggen. Samsung, HTC, Sony, Huawei, en andere fabrikanten passen Android aan. Niet het besturingssysteem zelf, maar de fabrikanten denken Android te kunnen “verrijken” door hun eigen apps over het besturingssysteem te leggen.

Goed nieuws voor Android-gebruikers. De nieuwste versie, Android 8.0 (ook wel bekend als Android O) kan sneller worden geüpdatet. Gebruikers hoeven daardoor niet meer heel lang op de nieuwste update te wachten. Overigens moet nieuwe versie van Android nog aangekondigd moet worden.


Google richt zich met Android O vooral op beveiliging

De nieuwe versie van Android, met de codenaam Android O, is inmiddels al enige tijd in ontwikkeling en Google is op het punt gekomen dat het de eerste bèta beschikbaar heeft gemaakt. Google hikt al jaren tegen het probleem aan dat Android niet veilig genoeg is. Het grootste probleem daarin is dat als er een beveiligingslek wordt gevonden, het vervolgens enorm lang duurt voordat het lek gedicht is. Dit probleem gaat Google aanpakken in Project Treble.


Alle nieuwe functies in Android O

Later dit jaar komt Android O uit, de achtste versie van Google's besturingssysteem en de opvolger van Android N. We zetten voor je op een rij wat je er van kunt verwachten, en wanneer je met de nieuwe functies aan de slag kunt.


Beveiliging meeste Android-smartphones niet up-to-date

Het komt eigenlijk niet meer als een verrassing, maar opnieuw blijkt dat veel Android-telefoons achterlopen op gebied van de laatste veiligheidsupdates. Dit keer meldt de Consumentenbond dat.


Scherm Samsung Galaxy S8 snel stuk na val

De Samsung Galaxy S8 en S8+ zijn zeer gevoelig voor valschade. Dit blijkt uit een test van Europese consumentenorganisaties. Het glas van deze toestellen, met een extra smalle rand rond het scherm, breekt opvallend snel.


Zo is jouw smartphone een OV-chipkaart

De smartphone krijgt er voor veel mensen een functie bij . Hij kan de OV-chipkaart vervangen. Een kleine groep mensen testte de afgelopen tijd hoe het in- en uitchecken met telefoon beviel.

Hoewel er lovend over het experiment wordt gesproken zijn er ook tegengeluiden. Want: liefst 244 van de 344 reizigers die de app beoordeelden hebber er slechts één ster voor over. Minder kan niet. De maandag gelanceerde app blijkt vaak te crashen, het lukt niet of het duurt tergend lang om hem te installeren en mensen vinden de app absoluut niet gebruikersvriendelijk.


Irisscanner Samsung is te misleiden

Opnieuw slagen hackers erin de beveiliging van de Samsung Galaxy S8 te breken. De irisscanner blijkt eenvoudig te foppen. Om de scanner te foppen, wordt een foto met een camera met infraroodfunctie gebruikt.

 

Auteur: Redactie

Microsoft weetjes

Scroll naar boven

Zo kun je Windows handmatig updaten

Om te zorgen dat je computer goed beveiligd blijft, is het belangrijk om je programma's en besturingssysteem regelmatig te updaten. Windows 10 kan automatisch updates installeren. Maar soms is het beter om dit tussendoor ook even zelf handmatig te doen.


Microsoft laat Windows nauwer samenwerken met iOS en Android

Microsoft wil in de komende update van Windows 10 het systeem beter laten samenwerken met de mobiele besturingssystemen iOS (Apple) en Android (Google). Het bedrijf kondigde vandaag een aantal functies aan die nadrukkelijk ook beschikbaar zijn voor de besturingssystemen van de grote concurrenten.


Microsoft verwijdert "Google Chrome" uit de store

Microsoft is begonnen met een grote schoonmaak en verwijdert wederom een hoop (nep)-apps uit de Microsoft Store. Deze keer gaat het om de vele "Google Chrome"-apps die de store vervuilen. Veel (malafide) ontwikkelaars proberen mee te liften op de populariteit (en afwezigheid) van Google's webbrowser in de app-winkel en Microsoft steekt daar nu een stokje voor.


Speciale tekens gebruiken in Word en Windows 10

Het is heel eenvoudig om speciale tekens in Windows 10, bijvoorbeeld in Word, in te voeren. Dat kunnen de é of een omgekeerd vraagteken zijn, maar ook wetenschappelijke noteringen, Griekse letters, valutatekens, je kunt er alle kanten mee op. Hier laten we zien hoe je speciale tekens in Word en de rest van Windows 10 gebruikt.


Eerste indruk: Surface Studio een stijlvolle all-in-one-pc

Microsoft breidt de lijn van Surface-apparatuur uit met de Surface Studio. Naast twee kruisingen tussen een tablet en een laptop en een Windows 10 S-laptop is er de Surface Studio, een high-end all-in-one pc die de directe strijd aan gaat met de Mac.


16 tips en tweaks voor Windows 10

Je hebt je Windows 10-upgrade succesvol uitgevoerd en je wil verder met het systeem? Mooi. Wij hebben wat handige tips en tweaks voor je die je kan uitvoeren op je kersverse systeem. Je systeem wordt (en blijft) op deze manier hier snel en schoon.


Microsoft Surface Pro 2017 versus Surface Pro 4

Microsoft presenteerde de Surface Pro (2017), de nieuwste tablet in de Surface-familie. Naast dat het cijfer uit de naam verdwenen is, is de nieuwe Surface Pro op verschillende punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Maar, wat zijn nu precies deze verschillen?


Bug kan elke Windows 7 of 8 computers laten crashen

De kwetsbaarheid in oudere versies van Windows zorgt ervoor dat computers langzaam vastlopen en uiteindelijk zullen crashen. Dit gebeurt als je op een Windows 7 of 8 computer een locatie opent in je internetbrowser of de Windows Verkenner met daarin '$MFT' in de link.

 

Auteur: Redactie

Varia

Scroll naar boven

Een zeldzame Nintendo Playstation voor een modder

Consolemodder Benjamin Heckendorn heeft het voor elkaar gekregen om een prototype van de Sony-Nintendo PlayStation, dat jaren bij iemand op zolder heeft gelegen, deels te laten werken. De console is in staat om games en audio-cd's te draaien vanaf de cd-speler.

De Nintendo Playstation is ontstaan door samenwerking tussen Nintendo en Sony begin jaren ‘90. Het project is nooit van de grond gekomen, op een aantal prototypes na die overigens heel zeldzaam zijn.


Profielen willekeurige WhatsApp-gebruikers vrij opvraagbaar via webversie

De browserversie van WhatsApp staat in verbinding met de telefoon van gebruikers om hen zo via een computer berichten te laten versturen en ontvangen. Ook wordt in de webversie informatie weergegeven over contacten, waaronder hun profielfoto en status.


Wapen jezelf tegen Ransomware in 18 stappen

Ransomware is helaas een snel groeiende vorm van cybercriminaliteit. De grootschalige Ransomware-aanval WannaCry laat het gevaar van Ransomware nog maar eens al te duidelijk zien.  Het slachtoffer krijgt een virus binnen op de computer waardoor bestanden versleutelt worden en/of de toegang tot het systeem blokkeert. Losgeld betalen aan de cybercriminelen is geboden om weer toegang te krijgen tot je bestanden.


Wat we weten over de WannaCry-ransomware

Honderden bedrijven zijn de laatste tijd opgeschrikt door een grote Ransomware aanval. Door het WannaCry-virus werden tienduizenden computers gegijzeld, wat tot veel chaos leidde

Een pijnlijke misser voor de hackers is het feit dat er een kill switch of noodrem in het virus zat. Dat doet vermoeden dat het virus nog in ontwikkeling was en te vroeg verspreid werd.

Intussen gaan er berichten rond over een nieuwe versie van de WannaCry-Ransomware die geen kill switch zou bevatten, waardoor de aanvallers achter hun wereldwijde campagne opnieuw allerlei systemen kunnen versleutelen, maar onderzoekers zijn het niet met elkaar eens waardoor de situatie onduidelijk is en blijft.


Facebook krijgt Europese miljoenenboete omdat het gebruikersdata van WhatsApp overneemt

Facebook beloofde bij de overname van WhatsApp in 2014 geen gebruikersdata van de chatdienst te ontlenen. Omdat Facebook die belofte vorig jaar aan haar laars lapte, moet het nu een boete van 110 miljoen euro betalen. Dat heeft de Europese Commissie laten weten.


 

Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


 

ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


De beste Raspberry Pi-webshops

Als je zelf iets in elkaar knutselt met een Raspberry Pi of Arduino, heb je al snel speciale componenten nodig die je niet zomaar in elke winkel vindt. Online vind je gelukkig des te meer. We zetten de Raspberry Pi-webshops voor je op een rij.



Lees alles over veilig bankieren

 

Klik op het logo van een bank.


Profielen willekeurige WhatsApp-gebruikers vrij opvraagbaar via webversie

De browserversie van WhatsApp staat in verbinding met de telefoon van gebruikers om hen zo via een computer berichten te laten versturen en ontvangen. Ook wordt in de webversie informatie weergegeven over contacten, waaronder hun profielfoto en status.


Zo activeer je de Donkere modus in YouTube

In de nieuwste versie van YouTube hebben gebruikers ook toegang tot een donkere modus. Hier leggen we uit hoe je de Donkere modus in YouTube activeert.

Ik ben slachtoffer van identiteitsfraude

Onderneem direct actie als je slachtoffer van identiteitsfraude bent. De gevolgen kunnen namelijk verstrekkend zijn als iemand bijvoorbeeld leningen op je naam afsluit, goederen en diensten uit jouw naam bestelt of berichten namens jou op sociale media plaatst en naar vrienden, familie en collega's stuurt.


Zo versleutel je je e-mail met PGP

Pretty Good Privacy (PGP) is momenteel een van de beste methodes om tekst en bestanden te beveiligen. NUtech.nl legt uit hoe je een PGP-key aanmaakt en je zo veilig kunt communiceren.


Goedkoper mobiel bellen en internetten in de EU

Vanaf 15 juni 2017 kunnen Europeanen zonder extra kosten bellen, sms'en en mobiel internetten in een andere EU-lidstaat.


Popcorn Time, VLC en Kodi via ondertitels te hacken

Bekende mediaspelers als Kodi, VLC en Popcorn Time bezitten een lek waardoor hackers via geïnfecteerde ondertitels systemen kunnen binnendringen. Tijd om je software te updaten. Dat melden beveiligingsonderzoekers van Check Point.


Lettertype achterhalen

Soms zie je een lettertype dat je erg mooi vindt en zelf ook wel wilt gebruiken. Maar negen van de tien keer heb je geen idee welk lettertype het betreft. Een tijdrovende optie is om de lettertypes in je tekstverwerker te vergelijken met degene waarin je geïnteresseerd bent, maar de kans dat je het juiste font vindt, is zeer klein. Gelukkig zijn er andere methodes die zo het juiste lettertype voor je kunnen achterhalen. In deze how to zie je twee van die methodes.


5 beveiligingstips voor naast je virusscanner

Natuurlijk bescherm je je pc met een virusscanner. Toch kan de beste antivirus wel eens iets over het hoofd zien en zijn er genoeg beveiligingsrisico’s die je liever wilt vermijden. Met deze handige tips maak je het voor jezelf, en je virusscanner, een stukje makkelijker en veiliger.

Auteur: Redactie

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.