Helpmij magazine

Mei 2017

Voorwoord

Scroll naar boven

Ook de mei editie van het Helpmij Magazine bevat weer tal van interessante artikelen en cursussen.

De eerste ervaringen van redacteur Erik98 met de Raspberry Pi Zero, hoe werkt systeemherstel (staat standaard uit) in Windows 10, wat betekent de "telemetrie" van Microsoft voor je privacy, een "empirische vaststelling" (praktijktest) of de oproep (onder andere van Seniorweb) om vooral nog niet te beginnen aan de de upgrade naar versie 1703 (Creators Update) van Win 10 terecht is, en nog veel meer vind je in dit Magazine. Daarnaast vanzelfsprekend weer onze vaste rubrieken. Op 10 juni is er trouwens weer een Helpmijdag! Altijd gezellig!

De redactie wenst iedereen erg veel leesplezier!

 

Auteur: ErpCity

Helpmijdag 2017

Scroll naar boven

Op zaterdag 10 juni 2017 is er weer een Helpmijdag!

Een bezoek aan de Helpmijdag is een unieke gelegenheid om:

• uit te vinden wie nu achter die "nickname" zit,
• ideeën uit te wisselen over van alles dat met PC's, games, netwerken, etc. te maken heeft,
• overtollige hardware te verkopen of leuke hardware voor een vriendenprijs te kopen,
• een kapotte PC (mogelijk) te laten repareren of in ieder geval daar solide advies over te krijgen,
• een zelfgebouwd (top)systeem te showen,
• pc-problemen te bespreken of juist anderen met jouw kennis van dienst te zijn
• en nog tal van andere zaken te doen, te zien, of gezellig te bepraten...

De locatie is open om 12:00 uur en je bent rond die tijd van harte welkom. De koffie en thee staan klaar om je feestelijk te ontvangen.

Kom en ontmoet elkaar om eens gezellig bij te kletsen. Na de koffie viert de gezelligheid hoogtij, de dag wordt rond 16:30 uur afgesloten met een lekkere hap.


Toegang tot de Helpmijdag is gratis voor leden van de vereniging Helpmij.nl, niet-leden betalen € 1.

De Helpmijdag wordt ook dit jaar gehouden in:

Pand Schep van Ginkel, Techniekweg 18, 3542 DS Utrecht


Inschrijven voor de Helpmijdag kan hier! Geef dan ook even aan of je aan het eind van de dag een "vorkje mee prikt", dit in verband met de inkoop.


Tot ziens op 10 juni!

Auteur: ErpCity

Google en je privacy

Scroll naar boven

Bijna niemand maakt zich zo druk om online privacy als de Nederlander. Er wordt dan ook door Google van alles bijgehouden, van navigatie-apps tot browsers en zoekmachines. Alles wat we zoeken ontgaat Google niet. Vandaar dat Nederlanders vaak op “privacy” zoeken. Men is (terecht) achterdochtig. Er zijn maar weinig mensen die vervolgens ook daadwerkelijk hun account afschermen, terwijl dat helemaal zo’n gek idee nog niet is. Je kan dat dus wél als gebruiker van Google-diensten. En moeilijk is het niet.

Ondanks dat Google zegt geen persoonlijke gegevens te verkopen is het afwachten of dat ook zo is. Zoals gezegd zijn de meeste mensen er niet gerust op. Google gebruikt data als leeftijdsgroep, geslacht en interesses om advertenties te kunnen tonen die zijn toegesneden op individuele gebruikers. Zo kan het bedrijf aan inkomsten komen, terwijl de diensten gratis blijven.

Google is bezig met een privacy tour om gebruikers te overtuigen van hun gelijk. Juist het verdienmodel maakt dat sommige passanten de privacy tour niet helemaal vertrouwen. De gedachte is dat Google en privacy toch niet samen gaan. Google bestaat bij de gratie van de data die ze aan derden aanbieden. Voor de bewustwording is het wel goed, want de meeste mensen staan hier waarschijnlijk nooit bij stil.

Wat kun je doen om je privacy te beschermen?

Typ in je browser “mijnaccount.google.nl”. Als je niet ingelogd bent moet je dat nu even doen om bij een zestal beveiligingsonderdelen te komen. Elk van die onderdelen zijn onderverdeeld in weer een aantal opties. Zodoende kun je naar hartenlust met al die privacyregels en regeltjes aan de slag. Verlies het “(beveiliging)bos” niet uit het oog, want “(beveiliging)bomen” zijn er genoeg. Gebruikers kunnen daar voor elke Google-applicatie bijhouden welke gegevens zij willen delen of stopzetten. Ook kun je gegevens wissen die al over jou verzameld zijn. Wie het dan nog niet vertrouwt, kan altijd nog in incognito-modus het web op.

Niet iedereen vindt het lastig dat Google over bepaalde gegevens van hen beschikt. Wil je dat je bijvoorbeeld actuele reisinformatie krijgt dan zul je jouw locatie moeten delen, of dat YouTube suggesties geeft op basis van wat je eerder hebt bekeken. Zo zijn er nog wel wat zaken te noemen die best handig kunnen zijn. Maar jij beslist daarover. Het is maar waar je voor kiest.

Auteur: CorVerm

Raspberry Pi Zero W ervaringen

Scroll naar boven

Ik eindigde mijn voorbeschouwing in het Magazine van maart met de noodzaak om twee micro USB aansluitkabels, eentje voor stroom en de andere voor een gewone USB hub, aan te schaffen. Een zoektocht door mijn voorraad telefoonladers leverde een lader op met de gebruikelijk 5V spanning en 2 A capaciteit. Dat was goed genoeg. Let op de capaciteit van zo'n lader. Voldoende ampèrage is een must.

Micro USB

De kabel naar van de micro USB uitgang naar mijn USB hub was wat lastiger. Die hub heeft een gewone USB stekker voor in de PC en aan de andere kant een mini USB voor zichzelf. Na wat puzzelen en zoeken kwam ik achter het bestaan van een micro USB (male) naar gewone USB (female) OTG adapter voor iets meer dan 5 euro.

HDMI

Nu de mini HDMI aansluiting. Die bleek bij dezelfde zaak voorradig voor ongeveer een gelijk bedrag. Dus dat was vlot voor elkaar.

sd kaart

SD kaart.

Ik had nog een micro SD kaart van 16 GB liggen uit een gecrashte telefoon. Ongelooflijk wat een ruimte op zo'n klein stukje materiaal zit! Een adapter om het ding in het normale SD kaartslot van mijn laptop te kunnen plaatsen lag er naast in mijn rommelbak.

dd

Als ervaren Linux gebruiker was het op het kaartje kopiëren van de image voor het nieuwe Raspbian Pixel computersysteem met het doodsimpele dd programma een koud kunstje. Voor Windows en Mac gebruikers is er uitstekend uitleg te vinden op de Raspberry Pi site. Weliswaar in het Engels, maar het is erg simpel. Je haalt het Win32DiskImager programma op. Let op dat je de goede driveletter voor je kaartje hebt en dan doet die software het vrijwel vanzelf.

Raspbian Pixel

Mijn eerste stap met die kleine Raspberry was de installatie van Raspbian Pixel. Dit systeem is een speciaal voor de Raspberry aangepast Debian systeem. Linux ja. Tot mijn verrassing zat er zelfs Writer ("Word") en Calc ("Excel") op en nog heel wat meer programma's. De Raspberry startte er vlot mee op!

Verwachting

Wat verwacht ik nou van zo'n kleine PC? Tja, geen wonderen natuurlijk. Dit is niet te vergelijken met de i5 laptop waar ik nu op zit te tikken. Ik zie de Raspberry meer als een leuke demonstratie van wat de moderne techniek kan. Ik denk daarbij ook terug aan de Vendex Headstart en het Star matrix naaldprintertje die mijn vrouw en ik 30 jaar geleden als onze eerste computer in gebruik namen. De Raspberry doet daar kleur bij en het kan met WiFi op Internet. Dat was er allemaal nog niet bij op die Headstart. Die had ook alleen maar twee diskettes. 16 GB is daarmee vergeleken ook al een enorme sprong voorwaarts.

Arduino

Naast de Raspberry bestaat er onder andere ook de Arduino. Eveneens een heel klein systeem, maar naar ik begrijp beter geschikt voor het aansturen van allerlei toepassingen. Zo is er iemand hier een complete 3D printer aan het bouwen is waar een Arduino bij wordt gebruikt. Een Chinese kloon overigens. Ik hoop van de bouw later verslag te kunnen doen.

Arduin

Historie

Voor die Headstart van toen was er al een hele historie aan kleine computers opgebouwd. Wij liepen destijds thuis dus eigenlijk fors achter. Op het Ubuntu forum is hierover een erg leuk onderwerp te vinden. Sommigen hebben nog nachtmerries van het zonder succes intikken van regels programmacode.

Test

De Raspberry zou ook een 1080p video moeten kunnen afspelen. Dat heb ik inmiddels mogen ervaren. Daarnaast wil ik wat wij destijds deden met die Headstart eens zien te doen met dit kleine wonder. Een clubblad bouwen op A4 formaat dubbel gevouwen tot A5 bedoel ik dan. Ik heb nog wat van die oude clubbladen als voorbeeld beschikbaar. Toen deden we dat met Wordperfect 4.2. Nu wordt dat wellicht Leafpad voor de tekst en Scribus voor de opmaak.

Afspelen.

Na de ervaring met Raspbian Pixel installeerde ik met dd als volgende stap OSMC, een Open Source Media Centre systeem. Ik wilde natuurlijk meemaken hoe dit kleine ding een mooie video zou afspelen.
Dat ging prima. Ik nam mijn Raspberry mee naar mijn filmclub. De leden vonden het een prachtig ding en wilden hem wel eens in actie zien. Een proef thuis met een video van twee uur van de Gold Coast Wereldbeker Paratriathlon in Australia waar Nederlanders Daniel Knegt en helper Koen de Leeuw een prachtige tweede plaats veroverden en als tweede een heel korte heftige en extreem lawaaiige video (wees gewaarschuwd!) met modelvliegtuigen op 300 km/uur topsnelheid en motortoerentallen tot 40.000 rpm verliep  prima.

Beamer

Dus ging op de volgende clubavond de Raspberry aan de HDMI kabel van de mooie HD beamer van de filmclub. Dat ging prima. Uitstekend beeld. Vergelijkbaar met dat van de TV thuis en dan natuurlijk groot formaat. Maar helaas geen geluid. Het bleek dat die beamer alleen voor het beeld was. Aangezien de Raspberry het geluid via HDMI leverde lag daar een probleem.
Een HDMI kabel met een simpele aftakking voor geluid met de gebruikelijke 3,5 mm jack blijkt er echter niet te zijn. Dat HDMI signaal is een complex digitaal signaal via een 19 aderige kabel. Er zijn wel omvormers, maar die zijn weer behoorlijk prijzig. Nu heeft deze Raspberry ook Bluetooth aan boord. Je hebt bluetooth ontvangers voor geluid op de markt met een 3,5" jack. Daar heb ik er eentje in China van besteld voor nog geen drie euro. Er staan 18 positieve reviews bij en voor drie euro doe ik dat wel. Drie weken wachten, dat wel.

Met OSMC zie ik kansen om op locatie video's te presenteren. Meestal doe ik dat op een 10" tablet, maar met de Raspberry kan dat met wat geknutsel ook prima op een groot beeldscherm. Die zijn tegenwoordig in goede gebruikte staat heel betaalbaar te vinden. Dat lijkt me wel wat voor situaties als wanneer je grootouders al behoorlijk op leeftijd zijn. Het ding is zo klein en kost zo weinig, dat je er best eentje kan laten staan inclusief een scherm met ingebouwde speakers en anders is alles (inclusief zo'n modern scherm)  heel draagbaar. Dan neem je je video op USB stick mee. Of je prikt de HDMI kabel in de TV als dat zou mogen. Zo neem je dan je video mee naar een andere locatie. Opa en oma of bijvoorbeeld iemand die bedlegerig is.

Echt nut

Inmiddels blijkt de Raspberry met OSMC voor mij nog een serieus nut te hebben. Ik ben Ziggo abonnee en heb sinds kort een Horizon mediabox van ze in huis. Maar al heeft dat ding twee USB 3.0 poorten, ze doen het niet. Ze zijn uitgeschakeld. Dus als ik zelf weer eens een video maak en hem als proef wil afspelen op onze mooie grote TV, dan is dat niet mogelijk. Dan moet ik hem eerst uploaden naar Youtube. Dat is niet altijd mogelijk of gewenst.

Maar daar heb ik nu via de Raspberry een mooie en goedkope oplossing voor. Ik zet hem op een USB stick en speel hem af via OSMC.

Dan werd ik zojuist gevraagd voor het fotograferen bij een sporttoernooitje. Ga ik doen, maar dat brengt me op het idee de Pi in te zetten voor het draaien van een diashow met de foto's van dat toernooi. Met behulp van het Linux programma feh gaat dat heel prima. Bij de Pi stuur ik het beeldscherm met DVI of HDMI aan en zijn de beelden daardoor subliem. Veel laptops hebben zo'n uitgang niet en de Pi is heerlijk draagbaar.  Feh is dan wel een terminalprogramma, maar moeilijk is het niet.

Karaoke

Ik heb karaoke ooit leren kennen omdat iemand me in Japan meesleepte naar een karaoke bar. Ik zing als een schorre kraai! Maar daar zat niemand mee. Ze klapten braaf. Ik dus op mijn Linux laptop op zoek naar iets om te oefenen en ontdekte Timiditi++. Geweldig en het ging gelijk beter.

Tegenwoordig heb je pykaraoke. En dat draait dus ook op die Pi, ontdek ik net. Dat moet ik nog wel gaan proberen, maar dat gaat vast lukken. Hier vindt je een (Engels) verhaal over hoe je pykaraoke installeert op de Pi. En hier een recent verhaal op ons Ubuntu forum, maar dan voor een Ubuntu Linux machine.

Als je dat ook leuk vindt en wat meer uitleg wil, schiet de redactie maar aan en dan maak ik er de volgende keer wel een artikel over. Misschien wel met een video van de complete redactie aan de karaoke. Verzoeknummers zijn ook nog denkbaar, maar dan wel met een .kar bestand aanleveren!

Behuizing

Er zijn de nodige behuizingen te koop tegen heel redelijke prijzen. Er zelf eentje maken is trouwens ook goed te doen. Een simpel op maat gemaakt plaatje (als een soort sandwich) boven en onder de Pi is vlot te realiseren.
Ik heb inmiddels er eentje gekocht, die bestaat uit vier plaatjes transparant plastic, waar de Raspberry in sandwich stijl tussen komt te liggen. De 40 GPIO poortjes blijven ook nog netjes vrij liggen. Het Micro SD kaartje helaas niet. Voor het plaatsen van dat kaartje moeten de vier piepkleine plastic boutjes dan even los.

behuizing


Met mijn transparante behuizing is het originele printplaatje prima zichtbaar en dat vond ik wel zo leuk. Ik vond ook behuizingen die je achter op een TV of beeldscherm kan schroeven via een VESA aansluiting.

Tenslotte

Het barst van allerlei projecten rond de Raspberry. Zo zag ik al een project om de voorraad koffie op kantoor bij te houden. Een andere was een project om oude 8mm smalfilm om te zetten naar digitaal. Via een stappenmotor werd beeldje voor beeldje opgenomen en naar een andere computer gestuurd, waar al die beeldjes weer tot een  film werden gecombineerd.  

smalfilm convertor


Kijk hier voor een leuk artikel (pagina 30. Engelstalig).
En dan was er die vader. "Pa,", zei zoonlief van 13 schuchter (een stil type en nooit te porren voor uitstapjes), "wil je me naar ... (nogal ver weg) brengen?" Wat blijkt? Hij heeft iets moois voor elkaar geknutseld en is uitgenodigd om dat op een groot evenement te demonstreren.  

Plannen

Zelf lijkt me een toepassing om foto's direct van mijn camera direct te downloaden en op een groot scherm te tonen wel zo mooi. Tethering heet dat. Nu doe ik dat met de laptop. De Raspberry is veel draagbaarder. Er is een project van, dus dat moet lukken. Scribus is ook al eerder gedaan, dus ik zou er een klein DTP station van kunnen maken. En dan tenslotte is het ook nog een idee om er een tekenstation van te maken met mijn Wacom Bamboo tekentablet in combinatie met Mypaint. Die Wacom kost iets meer moeite, maar het moet wel lukken begrijp ik.

BladMagpi 57

Een heel erg leuk tijdschrift voor de Pi is het Engelstalige Magpi. Wil je eens weten wat Artificial Intelligence is en hoe dat werkt, lees dan het nieuwe nummer (57), naast natuurlijk heel veel andere nieuwtjes.

Magpi is gratis te downloaden, maar ook gedrukt te bestellen en dan zijn er allerlei voordeeltjes. Dat AIY is een Google project. Ik herinner me nog levendig dat Google Cardboard project met die VR bril. Leuk spul. Waar heb ik die bril??

Laat wat van je horen!

Ga je er zelf eens mee aan de gang? Veel succes ermee! We horen graag wat onze lezers met hun Raspberry doen of hebben gedaan. Stuur een berichtje naar de redactie at helpmij.nl en ik neem contact me je op.

Auteur: Erik98

Creators Update: nu pakken of wachten? Een test.

Scroll naar boven

Op 11 april begon Microsoft met het uitrollen van de Creators Update (1703). Twee weken later raadt  o.a. Seniorweb in haar nieuwsbrief aan om te wachten: " Wie toch handmatig de Creators Update start, loopt het risico op vervelende problemen. Rustig afwachten is daarom beter, ook al kan het nog maanden duren voordat de update op uw computer voorbij komt". Nu updaten zou alleen iets zijn voor "ervaren gebruikers" en nieuwere machines.

Maanden wachten? In september komt Microsoft al weer met de volgende massieve update: Redstone 3. Hoe moet dat dan?

Hoe heet is de soep? Hoe groot het risico van een complete, desastreuze afloop? Wij doen een test!

Voor dit doel werd een leuke collectie apparatuur verzameld met bouwjaren van 2005 (!) tot en met 2015. Op alle systemen werd Windows 10 geïnstalleerd en alle updates gedaan tot en met de Creators Update (1703, build 15063.138).

Er werd gekeken of Windows alle drivers vond en of deze ook correct functioneerden. Op alle systemen werden "standaard" programma's voor de "normale" gebruiker geïnstalleerd en getest zoals Office 2016, Adobe reader, WinRaR, VLC mediaspeler, CCleaner, Skype en Nero.

Ook werd Classic Shell geïnstalleerd omdat dit lekkerder werkt dan Metro en voorkomt dat men moet zoeken naar het zoveelste object dat Microsoft stilletjes uit het configuratiescherm verwijderd heeft en ergens in een lijstje onder "Alle instellingen" heeft geplant.

Een handige methode om direct bij alle mogelijke instellingen en probleemoplossers van Windows 10 te komen is het werken in de "God Modus" in plaats van het doorspitten van het menu "Alle instellingen". Dit werkt als volgt: maak met verkenner een nieuwe map en geef 'm deze naam: {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} Er verschijnt nu een leuk icoontje, klik hier 2x op en een volledige lijst van mogelijkheden ontvouwt zich...

Opvallend is dat bij elke update CCleaner er steevast uit gemikt wordt en Classic Shell uitgeschakeld. Ook wordt het lezen van pdf's weer aan Edge gekoppeld terwijl wij dat zo graag met Adobe doen. Bovendien wordt er gerommeld met de privacy instellingen, het loont de moeite om die weer even na te lopen.

Tip voor gebruikers van Internet Explorer: na de Creators Update zit er bovenin het scherm een vast tab met een hinderlijk icoon "zoeken met Edge". Microsoft blijft pushen om die browser te gaan gebruiken! Dit vervelende ding is te verwijderen via Extra > Internetopties > geavanceerd: zet onderin de lijst een vinkje bij "Knop verbergen (naast de knop Nieuw tabblad) waarmee Microsoft Edge wordt geopend"...


De geteste systemen:

Desktop (2011), i7 processor, ASUS P8P67 Pro, SSD, nVidia GeForce GTX 550 Ti
Resultaat: totaal geen problemen, alles draait zeer soepel en snel. Perfect.

Notebook (2015) ASUS Zenbook, i5 processor, SSD
Resultaat: totaal geen problemen, alle drivers gevonden, alle hotkeys werken, alles draait zeer soepel. Perfect.

Notebook (2010) Medion Erazer X6812, i5 Intel processor, GeForce GTX 460M
Resultaat: totaal geen problemen, alle drivers gevonden, alle hotkeys werken, draait alles zeer soepel. Perfect.

Voor bovenstaande systemen had niemand ook iets anders verwacht, maar we leggen de lat nu hoger!

Notebook (2008) , absolute (destijds zeer dure) "exoot", een Xxodd MT767TU, Core2Duo T9400, nVidia 9300 GS.
Resultaat: totaal geen problemen, alle drivers gevonden, alle hotkeys werken, draait alles zeer soepel, erg snel zelfs! Draait HD video's zonder problemen.

Netbook (2009), Samsung NP-N310, Atom N270 1,6 GHz, 1GB Ram, Intel 945GSE graphics.
Resultaat (je gelooft het niet): alle drivers gevonden, alles werkt goed, opstarten duurt iets langer maar niet extreem, alle programma's werken redelijk soepel. Leuk ding voor onderweg. Totaal geen problemen met Windows 10 versie 1703. YouTube filmpjes spelen vloeiend af (HD blijft, door basic videochip, een brug te ver).

 

Tot slot (the bloody limit): een Dell Inspiron 6000 (2005), Intel Centrino, Intel GMA 900 GM graphics.
Resultaat: de Anniversary Update draaide goed op dit systeem, opstarten duurde wat lang (110 seconden tot het welkomscherm), Youtube video's konden echter goed afgespeeld worden en alle overige programma's werkten redelijk tot goed...

Aan het eind van het update proces naar de Creators Update verscheen het hier links staande scherm. Dat was schrikken, echter de mededeling dat men het in orde ging maken stelde gerust...

En inderdaad, na enige minuten kwam de verlossing: het welkomscherm.

 

 

Een klein probleem werd geconstateerd na de update: hoewel de driver volgens apparaatbeheer is bijgewerkt, werkt de wifi helaas niet meer. De oorzaak moet nog even gezocht worden. Het systeem is wel een stuk trager geworden dan met de vorige Windows 10 versie maar alle programma's werken goed. Misschien moet dit systeem dus weer terug naar versie 1607... en dan nog even een maand of wat wachten tot MS het groene licht geeft?

 

Eindconclusie: voor het advies om te wachten met de update hebben wij geen grond gevonden. Ook de opmerking "alleen voor nieuwere machines" (b)lijkt uit de lucht gegrepen. Onze testsystemen lagen qua bouwjaar en specificaties mijlen uit elkaar en, behalve bij de Dell, verliep de upgrade uiterst snel en soepel, met als resultaat een up-to-date goed werkend systeem.

Soms moest een "zetje" gegeven worden voor het vinden van de juiste driver voor het beeldschermbesturingsprogramma, maar dit werd telkens door Windows zelf gevonden en geïnstalleerd.

Wil Microsoft misschien gewoon zelf de controle houden over de belasting van hun servers bij het uitrollen en is dit de "list" die daarop verzonnen werd?

 

Auteur: ErpCity

Windows 7 en 8 en Telemetrie

Scroll naar boven

Sinds de komst van Windows 10 is er veel om te doen dat Microsoft de gebruikers van Windows 10 zou bespioneren. Nu vind ik dat niet zo'n ramp, want ik gebruik Windows 8.1. En tevreden Windows 7 gebruikers kunnen ook nog een tijdje rustig ademhalen, toch?
Ehmm het zit een beetje anders. Sinds Windows 10 is uitgebracht, heeft Microsoft ook onder Windows 7 en 8 updates uitgebracht met de functionaliteit Telemetrie, of Telemetry in het Engels. De term betekent officieel op afstand meten en is een algemene term voor bijvoorbeeld het meten en verzamelen van gegevens van bijvoorbeeld een weerstation. Maar wat heeft Microsoft nu op afstand op mijn computer te meten?

Verbetering van de gebruikerservaring

Microsoft zelf zegt daarover zelf op hun website:

U kunt Microsoft helpen de kwaliteit, betrouwbaarheid en prestaties van de besturingssystemen van Microsoft te verbeteren door deel te nemen aan het programma voor kwaliteitsverbetering (CEIP, Customer Experience Improvement Program) en Windows Foutrapportage (WER, Windows Error Reporting) van Microsoft. Als u akkoord gaat, verzamelt Microsoft Corporation statistische gegevens over uw systeemconfiguratie, de prestaties van sommige functies van Windows en bepaalde typen gebeurtenissen. Ook wordt regelmatig een klein bestand naar Microsoft geüpload met een samenvatting van de verzamelde gegevens.

De toestemming hiervoor geef je tijdens de installatie van Windows. Ook wanneer je Microsoft Office installeert, wordt standaard de CEIP functie aangezet.

Onduidelijk

Het blijft wel geheimzinnig wát Microsoft allemaal voor gegevens verzamelt, nergens is er precieze informatie over te vinden. Ik maak me geen zorgen, maar heb gewoon alles uitgezet. Telemetrie in Windows 8 en 7, die informatie daarover blijft vaag. Eerlijk gezegd vind ik gewoon dat heel duidelijk moet zijn, wat er allemaal wordt doorgegeven. En als gebruiker zou je dan ook een vrije keuze moeten krijgen om daar wel of niet aan mee te doen. Het is immers je eigen computer. Die discussie hebben we bijvoorbeeld ook in 2014 al gezien rondom de smartTV's.

Verse installatie

Je kunt tijdens de installatie van Windows aangeven of je wilt meewerken aan de 'kwaliteitsverbetering van de gebruikerservaring'. Maar wie begrijpt eigenlijk wat dat betekent? De meeste mensen zullen dit over het hoofd zien. Doe je nu wel of niet mee aan het CEIP, het bovenstaande programma? Dat kun je bekijken en eventueel uitschakelen via:
Configuratiescherm > Onderhoudscentrum > Instellingen voor Onderhoudscentrum wijzigen > Instellingen voor het programma voor verbetering van de gebruikerservaring.

Updates uitzetten en verbergen

En dan komen er af en toe updates uit, zowel aanbevolen als belangrijke, die ook gaan over het doorgeven van gegevens. Ik had toch tijdens de installatie al aangegeven dat ik niet mee wilde werken aan het CEIP programma? Kan ik er dan wel vanuit gaan dat mijn instellingen netjes blijven staan? En waarom worden deze updates dan geïnstalleerd? Waarom is dezelfde update eerst 'optioneel' en later 'aanbevolen'? Deze vragen kwamen allemaal in mij op, en ik zal wel niet de enige zijn met zulke vragen.

Deze updates gaan over de telemetrie functie en kun je met een gerust hart uitzetten, zelfs wanneer ze gelden als aanbevolen updates: KB2976978(W8), KB2952664 (W7), KB3080149 en KB3068708.
Via Configuratiescherm > Programma's > Programma's en onderdelen > Geïnstalleerde updates klik je op zo'n update om hem te verwijderen.  In het zoekscherm rechtsboven zoek je naar een specifieke update. Het zoeken naar deze nummers heeft wat weg van het spelletje bingo.

Vervolgens duikt deze update natuurlijk weer op bij de te installeren updates. Als je dan met de rechtermuisknop erop klikt, kun je kiezen voor Update verbergen. Verborgen updates terugzetten brengt hem weer naar voren, mocht je dat echt willen.
Meer controle over de updates, kun je krijgen via Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Windows update > Instellingen wijzigen.

Office

Wanneer je met het Office pakket van Microsoft werkt, stuurt je pc vermoedelijk ook gegevens door. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Microsoft Office zelf.
In Office, klik op Bestand > Opties (links in het menu) >  Vertrouwenscentrum > Instellingen voor het Vertrouwenscentrum > Privacy Opties. Verwijder de bovenste twee vinkjes voor meer privacy en klik op OK.
Wanneer je gebruik maakt van de functies Inzichten en Slim zoeken, binnen Office, dan moet je het onderste vinkje aan laten staan. Met deze functie kun je binnen Word een term selecteren en snel opzoeken op internet, terwijl je blijft werken in Word.

Andere instellingen aanpassen

Te ondoorzichtig Microsoft beleid geeft bij mij de reactie dat ik alles wil uitschakelen wat met onvrijwillig doorsturen van gegevens te maken heeft. Hier volgt een overzicht van wat ik nog meer heb aangepast. Want al had ik het CEIP programma uitgezet, de taakplanner voerde nog steeds het een en ander automatisch uit:

  1. Configuratiescherm > Systeembeheer > Taakplanner > Bibliotheek voor taakplanner > Microsoft Windows > Application experience. Uitgeschakeld: AITAgent en ProgramDataUpdater tasks.
  2. Configuratiescherm > Systeembeheer > Taakplanner > Bibliotheek voor taakplanner > Microsoft > Windows > Customer Experience Improvement Program. Uitgeschakeld: Consolidator, KernelCEIPTask, en Use CEIP tasks.
  3. Configuratiescherm > Systeembeheer > Services > Diagnostics Tracking Service > Services (lokaal). Algemeen opstarttyppe uitschakelen + Stoppen + Toepassen + Ok.

Je begrijpt misschien wel, ondertussen heb ik op al mijn computers naast Windows ook Linux staan.
Voor de privacy verklaring van Microsoft zelf verwijs ik naar hun eigen website. Een verhelderend overzicht van alle producten die ze aanbieden en welke gegevens ze allemaal verzamelen. Helaas staat het gebruikers verbeterings programma er niet uitgelegd.

Auteur: Kate95

Raspberry Pi: verschillende besturingssystemen & Kodi

Scroll naar boven

In dit Magazine kun je het artikel lezen van Erik98 over zijn bevindingen met de Raspberry Pi.

In dit artikel worden een aantal besturingssystemen aangereikt die je eveneens op een Raspberry Pi kunt laten draaien. Zo komt ook OpenELEC aan bod waarmee een mediacenter is te realiseren. Een heel leuke toepassing om op je Raspberry Pi te draaien.

Snappy Ubuntu Core

Als je graag Linux wilt gebruiken maar het wel makkelijk wil houden dan kun je altijd terecht bij Ubuntu. Ubuntu Snappy Core is, heel kort door de bocht gezegd, een versie van Ubuntu die zich meer gedraagt als een smartphone operating system. Ubuntu, de bekende Linux-variant is al jaren op desktops een populair alternatief voor Windows, met name door de gebruiksvriendelijke interface. Sinds kort kun je Ubuntu ook installeren op een Raspberry Pi, althans de Snappy Core versie.
Hoe je de Raspberry Pi aan de praat krijgt met Snappy Core lees je hier.
Of: Create installation medias for Ubuntu Core

Minibian

Mocht je een specifiek doel voor ogen hebt met je Raspberry Pi, dan kun je Minibian gebruiken. Een OS dat gebaseerd is op Raspbian, maar zodanig is gestript dat je een minimaal besturingssysteem overhoudt. Minibian heeft als voordeel dat het erg klein is. Je kunt het al draaien vanaf een 512 MB sd-kaart. Daardoor is het in slechts een paar seconden opgestart en verbruikt het amper werkgeheugen. Als je handig bent met Linux en je je prima kunt redden met een terminal, dan is Minibian het perfecte besturingssysteem om van je Raspberry Pi een thuisserver of NAS te maken.

Minibian is hier te downloaden.

OpenELEC

OpenELEC is een kleine Linux-distributie gebaseerd op XBMC/Kodi en kan een Raspberry Pi in 15 minuten tot een volwaardige media-machine maken. OpenELEC is een besturingssysteem dat volledig draait om je eigen mediacenter. Je kunt er video's mee afspelen of apps als Popcorn Time op installeren, allemaal vanuit een simpele interface. OpenELEC wordt actief ondersteund door ontwikkelaars, die daarom bijvoorbeeld Dolby Surround-geluid in de meest recente versie hebben toegevoegd.

OpenELEC staat voor Open Embedded Linux Entertainment Center, een lange benaming voor een uitgeklede Linux distributie die als enig doel heeft Kodi zo goed en snel mogelijk uit te voeren. De functionaliteit is uit te breiden met Add-ons.

OpenELEC is hier te downloaden.
Uitleg over de installatie lees je hier

Windows 10

Maar hoe zit het nu met Windows? Microsoft heeft ook een versie van Windows 10 geschikt gemaakt om op de Raspberry Pi te draaien. Het is echter geen normale versie van Windows 10, maar Windows 10 IoT Core. Een speciale uitgeklede Windows-versie voor Internet of Things-toepassingen*. Het is onderdeel van Microsofts visie om van Windows 10 een 'universeel besturingssysteem' te maken dat op allerlei apparaten draait.

*Een definitie van het internet der dingen is: Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen.
Bron: WikipediA

Download hier de Windows-versie

Raspbian

Een ander besturingssysteem speciaal voor de Raspberry Pi is Raspbian, een speciale Linux versie.
Lees hier de handleiding om Raspbian te installeren.

Tip voor installatie

Om een besturingssysteem op de Pi te zetten heb je dus een SD-kaart nodig. Het kan geen kwaad de SD-kaart te formatteren. Je kunt daar bijvoorbeeld SDcard.org voor gebruiken.

Op SDcard.org vind je deze tool ook voor de Mac en Linux. Pak het binnengehaalde bestand uit en installeer de software vanuit Windows. Vervolgens start je SDFormatter en zorg ervoor dat achter Drive de inmiddels in een kaartlezer geprikte SD-kaart is geselecteerd. Vervolgens klik je op de knop Option en selecteer je achter FORMAT SIZE ADJUSTMENT de optie ON. Klik op OK in het venster Option Setting en daarna op Format in het hoofdvenster. Klik op OK ter bevestiging, wacht even en klik dan nogmaals op OK in het geopende informatievenster waarna je sd-Formatter kan sluiten.

Onder Windows 10 heb ik een sd-kaart probleemloos geformatteerd in de verkenner.
Windows gebruikers kunnen het handige Win32 Disk imager gebruiken.

Informatie via de geplaatse links

Aan de hand van de verschillende links die je in dit artikel vindt krijg je een goed beeld van de voorbereidingen en het plaatsen van een besturingssysteem op een usb-stick of sd-kaart.

Voor hen die nog nooit met een Raspberry pi hebben gewerkt nog even hoe je de pi aan het werk zet. Dat doe je door de sd-kaart in het daarvoor bestemde slot te steken en daarna de stroom erop te zetten, de pi start dan op. Simpeler kan het niet.

App voor op de pc

Om een mediacentrum te bouwen heb je niet per se een Raspberry pi te kopen. Het is mogelijk om op een pc Kodi te installeren. Dus zonder gebruik te hoeven maken van OpenElec. Windows-gebruikers kunnen Kodi zelfs vanuit de Windows store downloaden.

Zoals je in de afbeelding ziet is zowat ieder besturingssysteem geschikt om Kodi op te installeren.
De downloadpagina vind je hier.

Op YouTube zijn er (ook in het Nederlands) een heleboel installatiehandleidingen te vinden. Zeker ook als het gaat om het toevoegen van Add-ons voor Kodi. Download je nu Kodi dan heb je te maken met versie 7 (Krypton). Dus zoek naar een handleiding die over deze versie gaat. De interface verschillen zijn anders te groot om duidelijk te krijgen waar de verschillende instellingen te vinden zijn.

Auteur: CorVerm

Terug naar Gnome

Scroll naar boven

Unity

Unity is een desktopomgeving voor Linux. Dat is wat de gebruiker ziet wanneer de computer helemaal opgestart is. Met behulp van iconen of menu's start de gebruiker zijn toepassingen. Die draaien dan in vensters op het bureaublad. Alles is intuïtief en aantrekkelijk. De gebruiker moet geen arcane computercode intikken om met de computer te werken.

Rijk

Unity is een bijzondere rijke werkomgeving.  Er is een Dash, die je met één toets oproept. Je typt er zoektermen in om je programma's op te starten en documenten te openen. Ik vind het persoonlijk schitterend. Het kost me wel de nodige gewenning, want het is heel anders dan het werken met de klassieke menu-knop links onderin en een menu met verschillende rubrieken daarboven.

Menu

Dat klassieke menu neemt je zo lekker bij de hand en dat vind ik, als echt gewoontedier, nog steeds heel vertrouwd. Maar de broodnuchtere volwassen geworden methode van de Dash, waarin je gewoon tikt wat je wilt, is zo gek nog niet. Het is puur snel en efficiënt. Mocht je een wat oudere computer gebruiken, dan is het minder snel. Dan nog is het toch wel zo gemakkelijk.

Terug naar Gnome

Nu moeten we dan van Unity terug naar Gnome Shell, tenminste als we bij de standaard versie van Ubuntu willen blijven. Wat betekent dat? Om daar achter te komen, installeerde ik maar eens Ubuntu Gnome 16.04.2 op mijn tien jaar oude Toshiba laptop, destijds geleverd met een Dual-Core Pentium processor en Windows Vista.

Zo opgeruimd ziet Ubuntu Gnome eruit. De foto is uit de Japanse Tuin in Den Haag.

Systeemeisen

Die Toshiba, met een 1,6 Ghz Dual Core processor en 2 GB RAM, voldoet aan de systeemeisen voor Ubuntu Gnome: 1 Ghz processor en 1,5 GB aan RAM. Inderdaad doet deze computer het best lekker.

Softwarestructuur.

Bij commerciële computersystemen heb je geen inzicht in de verschillende componenten, maar bij deze vrije systemen is dat juist wel het geval. Op het Nederlandse Ubuntu forum gaf Vanadium een mooi overzicht hoe een linux besturingssysteem is opgebouwd, en waarom er zoveel keuze is, in desktopomgevingen, in distributies, enz. Hij liet me vriendelijk toe dit stukje hier te gebruiken:

Kernel

De gemeenschappelijke bouwsteen van elke linuxvariant is de kernel: de linux kernel, ooit als grapje begonnen door Linus Torvalds. De kernel is de kern van het besturingssysteem. Hij coördineert onzichtbaar alle processen, verwerkt signalen van software en hardware, stuurt het geheugen aan, beheert randapparatuur, … de harde, stille werker in de kelder.

GNU tools

Ook gemeenschappelijk in elke linux variant zijn de tools, die samen met de kernel het besturingssysteem uitmaken. De GNU-tools zijn een collectie van commandolijnprogramma' s, die je minimaal nodig hebt om de computer echt te kunnen gaan gebruiken. Hier heeft Richard Stallmann, de stichter van de Free Software Fondation geschiedenis geschreven. Hij heeft de eerste vrije compiler geschreven die op de kernel kon werken. Zonder compiler ... kan je geen software maken! Wist je dat ook die blinkende Apple computers met hetzelfde GNU systeem werken? De kernel is evenwel geen linux, maar een eigen open-source kernel die voor een groot gedeelte op de BSD kernel gebaseerd is.

Xorg

We zijn tegenwoordig allemaal aan mooie grafische schermen en toepassingen gewoon geworden. Ook hier wordt in alle linuxvarianten eenzelfde component gebruikt: het grafische systeem xorg. Xorg dient om grafische bediening te kunnen gebruiken. Zo laat xorg toe grafische elementen, windows en menu's op je scherm te toveren. Hier is echter al wat divergentie: Wayland is in volle ontwikkeling, met als doel het zeer oude xorg helemaal te vervangen. Wellicht wordt Wayland in de toekomst de nieuwe standaard. Daarnaast heeft Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, de voorbije jaren gewerkt aan zijn eigen grafische stack, namelijk Mir, een alternatieve vervanging voor xorg, in competitie met Wayland. Canonical heeft ook dit project gestopt.

Biblotheken

Dan komt een eerste laag van diversiteit tussen linux werkomgevingen:  de grafische toolkits. Dit zijn de bibliotheken die dialoogboxen, controle-elementen, enz. leveren, zodat programmeurs die eenvoudig kunnen gebruiken in hun programma. Het gebruik van een toolkit zorgt voor consistentie tussen programma's. Dialogen, knoppen, drop down menu's, enz zien er zo hetzelfde uit in verschillende programma's, want het betreft dezelfde code, steeds opnieuw gebruikt in verschillende programmas. Er zijn twee grote spelers hier: GTK en QT. De twee leidende desktopomgevingen in linux onderscheiden zich door elk gebouwd te zijn met die verschillende toolkits. Gnome is gebouwd op een toolkit genoemd 'GTK'. De KDE desktop omgeving is gebouwd op 'QT'.

Die toolkits evolueren. Zo zijn we nu de overgang aan het maken van versie 2 van de GTK toolkit (GT2) naar versie 3 (GTK3). QT zit al op een versie 5.

Desktop

Dan komen de desktopomgevingen. Dat zijn de werkomgevingen waarop we terecht komen als de computer is opgestart. Vanaf hier starten we programma's op om het echte werk te doen. De werkomgeving biedt ook tools om onze bestanden te beheren en de werkomgeving naar eigen voorkeur aan te passen. Vooral hier hebben we de grote diversiteit en fragmentatie. De meeste desktops zijn terug te leiden tot twee grote families op basis van de toolkits. Gnome shell blijft de leidende desktopomgeving, gebouwd op GTK3. KDE desktop is de leidende desktopomgeving, gebouwd op QT.

Hier vooral zien we de fragmentatie, in het grote aantal verschillende desktops.

Gnome Shell is een recente nieuwe desktopomgeving, ontwikkeld met de GTK3 toolkit. De oude "klassieke" Gnome 2 desktop werd volledig verlaten door het gnome team.

Gnome Shell in actie

Mate is een desktop die gebaseerd is op de code van de oude Gnome 2 Desktop die met GTK2 gebouwd was. Recent is Mate op GTK3 overgegaan.

Unity is een recente desktopomgeving, die geschreven is als een plugin van de vensterbeheerder compiz. Verder worden echter de componenten van de Gnome 3 desktop hergebruikt (soms na behoorlijk wat aanpassing).

Cinnamon is een afsplitsing van Gnome 3 Shell. In het begin recycleerden zij ook onderdelen van Gnome Shell, maar ondertussen worden alle onderdelen volledig onafhankelijk van Gnome ontwikkeld

Budgie is een nieuwe desktopomgeving sterk gebaseerd op Gnome 3 Shell. In de toekomst zal deze desktopomgeving overgaan naar QT, en dus helemaal herschreven worden.

XFCE is een volledig aparte desktop, ook gebouwd op GTK2. Ook hier zullen we, zoals bij Mate reeds gebeurd is, een migratie naar GTK3 zien.

Lxde is eveneens volledig apart, gebouwd op GTK2. Deze super lichtwicht desktopomgeving migreert nu, zoals Budgie, naar de QT toolkit.

KDE is van oudsher met QT gebouwd. Vroeger waren de klassieke Gnome en KDE de twee leidende desktops, met mogelijk zelfs voorsprong voor KDE, omdat het de oudste van de twee is en meer op MS Windows leek.

Keuze

Er is dus heel veel keuze. Dat kan de beginner aardig verwarren. Aan de andere kant is de techniek "onder" de eigenlijke desktop behoorlijk gelijk. Dat valt dus allemaal wel mee. Zo was ik al snel thuis in Ubuntu Gnome.

Bevalt het?

Om met de deur in huis te vallen, ja! Ik kende de Unity desktop al goed. Echt werken met alle lenses & scopes deed ik eigenlijk niet, al vond ik dat altijd interessant. Het opgeruimde startblad van Gnome is heerlijk, al verwordt daardoor de map bureaublad tot één van de andere submappen in mijn thuismap.

Het starten van een programma met het zoekvenster is een eitje. Met een beetje vlotte machine tik je alleen de beginletter in en maak je je keuze. Daar kan toch geen menu tegenop.

De linker zijbalk is een handige plek voor je favoriete programma's. Xubuntu heeft ook zoiets. Dat gebruikte ik veel.

Ik blijf een tijdje werken met dit Ubuntu Gnome. Zo deed ik dat ook met de krant in de tijd van de kasgeldaffaire van de provincie Zuid-Holland. Ik had genoeg van de kritiekloze berichtgeving en zegde hem op. Een half jaar later schoot me het pas weer in gedachte. Goed gedaan dus. Als Xubuntu beter is dan Gnome zal het wel blijken en anders gaat Xubuntu die krant van toen achterna.

Keuze is een heerlijk iets!

Auteur: Erik98

Systeemherstel in Windows 10

Scroll naar boven

Systeemherstel in Windows is een mooie optie om problemen met je computer eenvoudig op te lossen. Windows systeemherstel is vanaf het besturingssysteem Windows ME op alle Windows besturingssystemen aanwezig. Ook onder Windows 10, al is deze optie niet standaard ingeschakeld.

Immers is Systeemherstel de manier om ongewilde aanpassingen of plotseling optredende fouten in Windows te verhelpen. Windows 10 biedt wel een standaard optie om het systeem te herstellen, maar dat is een vrij drastisch en een langduriger proces. In het kort komt het er op neer dat je moet klikken op het icoontje dat zich rechtsonder in het scherm bevindt. Daar klik je op Alle instellingen en vervolgens voor Bijwerken en beveiliging. Ook daar vind je een optie Systeemherstel, maar daarmee wordt niet het Systeemherstel bedoeld dat we van oudsher kennen. Nee, de mogelijkheid die daar geboden wordt is het systeem naar de fabrieksinstellingen terug te zetten, al of niet met behoud van bestanden.

Systeemherstel Windows 10 opstarten

Klik met de rechtermuisknop op Start en met de linkermuisknop op Systeem.
Of eventueel via de sneltoets: Systeem openen Win+break. Je komt dan in het Configuratiescherm\Systeem en beveiliging\Systeem terecht. Ik geef er de voorkeur aan om de sneltoets te gebruiken, want dan kom je gegarandeerd in het oude vertrouwde Configuratiescherm.

Waarom dat zo belangrijk is? Om te voorkomen dat je in de app Instellingen komt en daar is de optie die je nodig hebt niet te vinden.

Klik op Systeembeveiliging om het scherm Systeemeigenschappen te openen. Daar kies je voor de schijf waar het besturingssysteem op is geïnstalleerd en klik dat aan. Klik op de knop Configureren en in het volgende scherm geef je aan dat je Systeembeveiliging wil inschakelen en hoeveel schijfruimte je aan Systeembeveiliging wil toewijzen.

Je zult zien dat de schijf is Ingeschakeld en dat de knop Maken is geactiveerd. Klik op die knop om je eerste systeemherstelpunt te maken.

Na het maken van een herstelpunt is ook de knop Systeemherstel geactiveerd. Wil je een herstelpunt terugzetten dan is een klik op die knop de juiste weg om dat doel te bereiken.

Gebruik weer de sneltoets Win+break om in het venster voor systeemherstel te komen, op dezelfde manier zoals hierboven beschreven is.

Systeemherstel

Systeembestanden en systeeminstellingen terugzetten

Systeemherstel kan je helpen met het oplossen van problemen die er mogelijk de oorzaak van zijn dat je computer traag werkt of niet meer reageert. Systeemherstel is niet van invloed op je documenten, foto's of andere persoonlijke gegevens. De recente installatie van programma’s en stuurprogramma' s kan mogelijk ongedaan worden gemaakt.

Eenmaal in het venster systeemherstel aangekomen klik je op Volgende en selecteer je een herstelpunt. Als je wilt weten welke programma’s er bij een systeemherstel betrokken zijn, klik dan op de knop Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed om duidelijk te maken welke programma’s en of stuurprogramma’s door het terugzetten van het systeemherstelpunt worden geïnstalleerd of verwijderd. Klik dan weer op Volgende.

Je krijgt een Herstelpunt bevestiging en met een klik op Voltooien gaat systeemherstel aan de gang. Gemiddeld duurt systeemherstel zo'n 10 minuten. De computer zal uit zich zelf weer opstarten en een melding geven over het resultaat van het systeemherstel.

Het gaat in dit artikel dus over Windows 10, omdat systeemherstel niet standaard aanstaat. Sterker nog: bij iedere update die Windows 10 krijgt zul je het bovenstaande moeten herhalen. Want geheid dat systeemherstel weer niet is ingeschakeld. Raar maar waar.

Auteur: CorVerm

Workshop, kies je eigen camera deel 3, vergelijken en kopen

Scroll naar boven

Deze workshop maakt deel uit van een drieluik en is bedoeld voor de fotograferende lezer die wel eens wat meer wel wil dan zijn smartphone camera kan bieden. De reeks bestaat uit de volgende delen:

 

  • Deel 1; behandelt enige basiskennis van de werking van de camera en de fotografie.
  • Deel 2; behandelt de belangrijkste types camera’s en hoe je tot een keuze kunt komen.
  • Deel 3; behandelt het maken van een keuze, de voor en nadelen van tweedehands kopen en hoe je dat zo vertrouwd mogelijk kunt doen.

Vorige aflevering.

In dit deel werden de verschillende types camera’s die op de markt zijn behandeld. Elk type heeft kenmerkende voor- en nadelen. Deze werden besproken van de kleine handige compact camera tot en met de grotere, meer flexibele en vaak kwalitatief betere spiegelreflex.

Deze aflevering

In deze aflevering wordt besproken hoe je tot een keuze kunt komen voor een bepaald type camera en hoe je de camera’s onderling kunt vergelijken. Daarnaast worden tips gegeven voor het aanschaffen van een tweedehands camera.

Keuzevrijheid

Wanneer je een goede fotozaak binnen loopt zoals onder meer Cameraland, zie je vitrines vol met camera’s. Allemaal met hun eigen specifieke kwaliteiten en gebruiksmogelijkheden. Echt slechte camera’s tref je niet snel, maar de onderlinge verschillen zijn desalniettemin groot. Een goede keuze maken is daarom niet het meest eenvoudige klusje. Gelukkig bepaal je zelf hoeveel inspanning je daar voor wilt verrichten. Zo kun je naar de winkel stappen, je wensen bespreken, om vervolgens het geadviseerde toestel aan te schaffen. Wil je meer dan dat, blijf dan vooral verder lezen.

Inventariseren

De uiteindelijke keuze voor een bepaalde camera wordt beïnvloed door een flink aantal factoren. De eerste stap is om je eigen wensen en gebruiksdoelen op een rij te zetten. Op die manier wordt het duidelijker wat je nodig hebt om aan jou fotografische wensen tegemoet te komen. Een amateur fotograaf zal zich meestal interesseren voor verschillende takken van de fotografie. Dat maakt de keuze niet eenvoudiger, omdat er een compromis gevonden moet worden tussen verschillende wensen. Het beschikbare budget zal daar uiteindelijk ook een belangrijke rol in spelen. Voor het gemak verdelen we het fotograferen daarom in vier ”dimensies”, namelijk het gebruiksdoel, gebruiksgemak, het onderwerp en de uiteindelijke fotokwaliteit.

Gebruiksdoel

Het maakt nogal verschil of je foto’s wilt maken voor de fun en het vastleggen van herinneringen, of dat je als serieuze amateur op zoek gaat naar de mooiste composities en beelden.

De smartphone en de compact camera zijn ideaal voor het vastleggen van herinneringen. Ze zijn eenvoudig mee te nemen en daardoor altijd bij de hand. De foto’s zijn vaak van ruim voldoende kwaliteit om als herinnering te dienen en ze doen slechts een beperkte aanslag op je budget.

Als (beginnende) amateur fotograaf wil je vast ook herinneringen vastleggen, maar daarnaast wil je aandacht besteden aan de compositie van je foto en mogelijk ga je er af en toe een dag op uit, speciaal om foto’s te maken. De betere compact camera kan dan aan je wensen voldoen. Wil je echter net even wat meer, dan kan de goedkopere bridgecamera uitkomst bieden. Wanneer je het geen bezwaar vindt om lenzen te verwisselen, kun je ook winkelen tussen de goedkopere systeemcamera’s en instap spiegelreflexen.

Als serieuze amateur is de kans groot dat je aangetrokken wordt door de betere spiegelreflex of systeemcamera. Zie je op tegen het verwisselen van lenzen, dan kunnen de beste toestellen van de groep bridgecamera’s ook geschikt voor je zijn. Ook de (meet)zoeker camera kan voor bepaalde situaties in aanmerking komen. Deze toestellen zijn in principe ook geschikt voor de professional. Die zal echter veel meer nadruk leggen op betrouwbaarheid en duurzaamheid. Er zijn series camera’s op de markt gebracht, speciaal met dat doel voor ogen. Voorbeelden daarvan zijn de Canon D1 serie en de Nikon D5. Deze camera’s kosten ettelijke duizenden euros en de benodigde objectieven zijn soms nog duurder.

Gebruiksgemak

Wanneer je geen tijd en aandacht aan het gebruik van het toestel wilt besteden, dan komt de compact camera het meest in aanmerking, maar ook de eenvoudiger modellen van de andere types kunnen op de automaat vaak heel behoorlijk hun werk doen. Wil je niet te veel sjouwen en geen gedoe met het verwisselen van de lenzen, dan zit je al snel in de groep van de compact camera’s. Als je evengoed wel serieus met de fotografie aan de gang wil, dan kun je een goede bridge- of (meet) zoekercamera overwegen. In deze situatie kun je ook een reflex- of systeemcamera gecombineerd met een zogenaamde superzoomlens overwegen.

Wil je alle mogelijkheden, maar zie je op tegen het sjouwen van zware fotografietassen, dan komt de systeemcamera het meest in aanmerking. Zie je niet op tegen het sjouwen of het jongleren met verschillende lenzen en ander accessoires, dan is nog altijd een meer geavanceerd type spiegelreflex de meest aangewezen camera, al komt de goede systeemcamera snel dichterbij.

Onderwerp

Het onderwerp wat je vast wilt gaan leggen bepaald mede welke apparatuur het meest geschikt is.

Dagelijks leven
Voor het vastleggen hiervan worden er weinig eisen aan de camera gesteld. Een smartphone of kleine compact kan hier heel geschikt voor zijn.

Portret en studiofotografie stellen hele andere eisen. Draagbaarheid en telezoombereik zijn daarbij minder belangrijk. Een portret ziet het er het meest natuurlijk uit wanneer het is vastgelegd met een objectief met een brandpuntsafstand in het lichte telebereik. Zo’n 90 mm voor een kleinbeeldformaat wordt ideaal geacht. Aan de fotokwaliteit en de (handmatige) instelbaarheid van de apparatuur worden grote eisen gesteld.

Architectuurfotografie stelt vergelijkbare eisen, maar daarbij is het gebruik van goede groothoek (zoom-)lenzen onontbeerlijk.

Landschapsfotografie
Dezelfde apparatuur is hiervoor geschikt. Mogelijk gaat de draagbaarheid een grotere rol spelen, omdat je vaak verder op pad moet om het gewenste landschap vast te kunnen leggen.

Natuurfotografie
Landschappen maken deel uit van de natuur. Het vastleggen van (snel) bewegende dieren stelt eisen aan de opnamesnelheid naast een accurate snelle autofocus mogelijkheid. Om de foto’s op gepaste afstand te kunnen nemen is een flink tele(zoom) bereik onontbeerlijk. Een grote maximale diafragmaopening (klein f-getal) en een gevoelige sensor (hoge ISO’s) helpen om de sluitertijden zo kort mogelijk te houden. Goede beeldstabilisatie kan ook helpen om de gewenste plaat scherp vast te leggen. Bovendien kan er dan ook in minder goede lichtomstandigheden worden gefotografeerd. Juist in die omstandigheden worden vaak fraaiere foto’s gemaakt dan midden op de dag met de zon recht boven je hoofd. Met lichtsterke objectieven van groothoek tot flink telebereik, gemonteerd op een camera met zeer gevoelige dus grotere sensor, ga je al snel richting zeer omvangrijke apparatuur. De draagbaarheid gaat daar al een meer bepalende rol in spelen.

Wild lifefotografie
Eigenlijk is dit niet anders dan natuurfotografie in een ver land. Denk bijvoorbeeld aan de vele nationale parken in Afrika. De eisen zijn gelijk aan die voor natuurfotografie, maar compactheid en draagbaarheid spelen een veel grotere rol. Hiervoor moeten er compromissen worden gesloten. Een kleine systeemcamera kan hiervoor in aanmerking komen. Ook een goede bridgecamera kan een overweging zijn, wanneer je iets lagere eisen stelt aan de fotokwaliteit (zie verderop).

Sportfotografie
Om de zich vaak op afstand afspelende sportmomenten goed vast te kunnen leggen, worden er zeer hoge eisen aan de telezoom-mogelijkheden van de apparatuur gesteld. Daarnaast zijn opnamesnelheid en vliegensvlugge autofocus echt belangrijke eigenschappen. Om de vaak snelle beweging vast te kunnen leggen is een grote, lichtgevoelige sensor van belang, net als de lichtsterkte van de objectieven. Deze eigenschappen zijn belangrijker dan de draagbaarheid van de apparatuur. Beeldstabilisatie kan helpen om uit de hand te kunnen schieten. De actie zelf echter is alleen scherp vast te leggen door de sluitertijden kort genoeg te houden.

Er zijn natuurlijk nog vele meer gespecialiseerde soorten fotografie, zoals onder meer onderwater- en macrofotografie. Deze vormen van fotografie stellen hun eigen specifiek eisen en vallen verder buiten het kader van deze workshop.

Fotokwaliteit
Het is goed om van te voren te bedenken wat je gaat doen met de uiteindelijke foto’s. Ga je deze voornamelijk voor je eigen herinneringen bewaren en ga je ze alleen op een scherm of in een fotoalbumformaat bekijken, dan kun je toe met de foto’s die geproduceerd worden door de kleine sensor van een smartphone of compact camera. Wil je de foto’s op groter formaat kunnen afdrukken en mogelijk beschikbaar maken voor anderen (publiceren), dan worden er meer eisen gesteld aan de afbeeldingskwaliteit. Een één inch sensor is dan al snel aan de kleine kant, maar kan mogelijk nog geschikt zijn. De resolutie (het aantal megapixels) bepaald hoe groot een foto kan worden “opgeblazen”. Het formaat van de sensor speelt daar echter wel een rol bij, vooral als er met hogere ISO-waarden wordt geschoten. Dit omdat er dan beeldruis om de hoek komt kijken, die kan erg storend werken op de algehele fotokwaliteit. De grotere sensor is dan vrijwel altijd in het voordeel.

Camerasoorten

Met de kennis van de verschillende dimensies nog vers in het achterhoofd, lopen we nog even snel langs de verschillen camerasoorten.

Smartphone
Altijd bij de hand, redelijk tot goede kwaliteit, maar beperkt bij nachtfotografie en optisch zoomen is niet of beperkt mogelijk.

Compact camera
Handzaam, eenvoudig in gebruik, redelijk goede kwaliteit, maar ook beperkt bij nachtfotografie. Weinig handmatige instellingen.

(Meet)zoeker camera
Handzaam, goed tot zeer goede fotokwaliteit, beperkt zoombereik. Geschikt voor de gevorderde amateur en professional.. Vaak gebruikt voor gespecialiseerde fotografie zoals bruids- en straatfotografie.

Bridgecamera
Goede fotokwaliteit, groot zoombereik, minder handzaam. Er is een vaste lens met een vaak groot zoombereik. De bridgecamera is beperkt geschikt voor nachtfotografie. Er zijn veel handmatige instellingen mogelijk, evenals RAW-opslag. Geschikt voor de (gevorderde) amateur.

Systeemcamera
Alle systeemcamera’s hebben verwisselbare lenzen en zijn vaak snel wat betreft opnamesnelheid en autofocusmogelijkheden. RAW-opslag is mogelijk, naast uitgebreide handmatige instellingsmogelijkheden. Deze camera’s zijn geschikt voor de gevorderde amateur en de professional. Deze groep is als volgt verder onder te delen.

De kleine systeemcamera heeft een kleinere sensor (tot APS-C). De cropfactor hiervan zorgt ervoor dat lenzen compacter gebouwd kunnen worden en dat de zoomfactor toeneemt t.o.v. kleinbeeld. Dit type heeft meer moeite met slechte lichtomstandigheden.
 

De kleine spiegelreflex heeft dezelfde eigenschappen, maar is vaak minder compact. Dit type is vaak flexibeler door een uitgebreider eco-systeem van objectieven en accessoires.
 

 

De grote systeemcamera
Dit cameratype heeft minimaal een fullframe sensor en is daardoor minder compact en draagbaar. De opname kwaliteit is optimaal, ook bij slechtere lichtomstandigheden. De lenzen zijn behoorlijk prijzig en kennen geen cropfactor. Mede hierdoor kan er optimaal met scherptediepte worden gespeeld.
 

De grote spiegelreflex camera heeft ook deze eigenschappen. Dit type is nog minder compact, maar heeft wel een uitgebreider eco-systeem van objectieven en accessoires, vergelijkbaar met de kleine spiegelreflex, maar vaak wel prijziger.

 

Naar ik hoop heeft het lezen van de voorafgaande informatie je geholpen bij het kiezen van een bepaald cameratype. Daarmee heb je nog niet de keuze gemaakt voor een bepaalde camera. Daarvoor is het nodig om de specifiek eigenschappen en kwaliteiten van de verschillende camera’s op een rij te zetten en onderling te vergelijken.

Camera’s vergelijken

Een goed startpunt daarvoor is de cameravergelijker van de consumentenbond (zie link aan het einde van deze workshop). Hier vind je tests van de meeste recente camera’s getoond in een overzichtelijke cameravergelijker. Ben je lid, dan heb je onbeperkt toegang. Wanneer je geen lid bent kun je voor € 3,50 dit testoverzicht als pdf downloaden. Je kunt ook een gratis online proeflidmaatschap afsluiten. Deze mogelijkheid geeft je twee maanden onbeperkt toegang, ruim voldoende om je keuze gefundeerd te kunnen bepalen. Naast de testen wordt er ook achtergrondinformatie aangeboden. De link hiervoor vind je aan het einde van deze workshop.

Naast de site van de consumentenbond zijn er nog een hele reeks test en review sites, gespecialiseerd in fotoapparatuur. Bij een aantal is het ook mogelijk om de testfoto’s van de verschillende camera’s te beoordelen, wat een nog beter beeld geeft. Veel van de bekendste sites zijn wel in het Engels. Zie ook hiervoor de links aan het eind van deze workshop.

Ook YouTube is een prima bron van reviews. Vooral fijn wanneer je liever een video bekijkt, dan testen leest.

Try before you buy

Gewoon proberen is natuurlijk ook een goede manier om te kijken wat voor camera bij jou past. Mogelijk kun je er een lenen van een goede vriend. De plaatselijk fotoclub wil je misschien ook wel verder helpen; vragen staat vrij! Heb je een camera uitgezocht en twijfel je nog, dan kan een paar daagjes huren ook nog een goede mogelijkheid zijn om tot een definitieve beslissing te komen.

Camera kopen

Wanneer je een dure camera koopt kan advies en service erg belangrijk zijn. Daarbij is het ook belangrijk dat je de camera in handen hebt gehad en liefst geprobeerd, voor je deze aanschaft. Bovendien is advies en ondersteuning achteraf erg prettig. Hiervoor kun je terecht bij een aantal bekende foto-vakzaken, zoals Cameraland, CameraNU, Kamera-express, Foto Konijneberg en Foto Semeins.

Deze opsomming is verre van compleet. Ook over de kwaliteit en service doe ik geen uitspraak. Google daarvoor de winkels en lees de reviews om een goed beeld te vormen. Deze fotowinkels bieden hun assortiment ook online aan. Daarnaast kun je terecht bij electronicazaken, zoals de Mediamarkt en BCC of online shoppen bij bijvoorbeeld camerashop.nl of BOL.com.

Waar je de camera uiteindelijk koopt, bepaal je zelf aan de hand van je eigen voorkeuren.

Tweedehands

Naast de aanschaf van nieuwe apparatuur, kun je ook de aanschaf van tweedehands apparatuur overwegen.

Er komen voortdurend nieuwe modellen uit en er is een groep fotografen die alleen met de beste en nieuwste apparatuur wil werken. Wanneer jouw eisen een stapje lager zijn, biedt dit de mogelijkheid om op een betaalbare manier aan apparatuur te komen, die nog steeds heel erg goed is, maar net een generatie ouder is. Jouw beschikbare budget kun je op die manier efficiënter inzetten.

Tweedehands kopen biedt wel weer zijn eigen uitdagingen. Bij de genoemde camerawinkels kun je vertrouwd en met garantie tweedehandsapparatuur kopen. Ben je wat avontuurlijker aangelegd, dan kan dat goedkoper bij verschillende online tweedehands aanbiedingssites. Naast dat je hier goedkoper terecht kunt, is ook het aanbod groter. Soms kun je zo nét aan die lens komen, die anders onbereikbaar voor je zou zijn. Een speurtocht langs de voor mij bekende sites liet wel zien dat verkopers goed op de hoogte zijn van de waarde van hun apparatuur. Een echt koopje zit er dan ook niet zo heel snel tussen. Goed zoeken kan echter beloond worden.

Fraude

Iedereen kent de verhalen over oplichting bij het kopen van tweedehandspullen. Er zijn een aantal maatregelen die het gevaar hiervoor kunnen verminderen.

Kijk met wie je van doen hebt. Google de naam van de verkoper, zijn email-adres en bankrekeningnummer. Dat kan onder meer bij de politie.nl; zie de link verderop. Een marktplaatsverkoper die al langer actief is kan mogelijk vertrouwder zijn dan een net ingeschreven verkoper. Een aanbieding die ongelofelijk scherp geprijsd is, zal dat ook daadwerkelijk zijn; ongeloofwaardig. Buitenlandse contactpersonen zijn lastig te traceren en dat kan fraude in de hand werken. Zorg er ook voor dat je nooit betaald voor je de apparatuur in handen hebt. Dat kan lastig worden wanneer je online koopt, maar onder meer PayPal kent een kopersbescherming.

Ga je voor tweedehands kopen en twijfel je over je capaciteit om oplichting te herkennen, doe dan de test op marktplaats (zie de link verderop).

Voor de koop
Fotoapparatuur goed beoordelen is niet altijd even eenvoudig. Van te voren kun je een kopie van de originele aanschafbon opvragen, zodat je de herkomst van de camera duidelijk hebt. Daarnaast kan het serienummer van de camera helpen om te zorgen dat je weet wat voor camera-vlees je in de kuip hebt. Dat kan onder meer bij stopheling.nl gecontroleerd worden.

Vraag recente foto’s, genomen met de betreffende camera. Liefst met een foto erbij van een recent exemplaar van krant. Bij foto’s staat het serienummer van camera altijd in de exif-informatie van de foto. Controleer dat bijvoorbeeld met exif-dataviewer (zie link verderop). Wanneer het serienummer niet bekend is bij stopheling.nl en als dat van de nota overeenkomt met dat wat de verkoper opgeeft en in de exif-informatie van de foto’s staat, zit je hoogst waarschijnlijk goed.

Helemaal 100% zeker ben je hiervan helaas nooit. Het is daarom ook belangrijk dat je naar je gevoel luistert, wat je mogelijk krijgt bij het contact met een bepaalde koper.

Kwaliteit beoordelen
Nu je toch al recente foto’s hebt, die door met de camera zijn gemaakt, kun je deze goed bestuderen. Liefst op een PC met een goede monitor. Kijk dan of ze aan je verwachtingen voldoen, qua scherpte, kleur en belichting.

De staat van de sensor controleer je door twee foto’s te (laten) maken. Eén zonder lens met de beschermingsdop op de body. Dat geeft een zwarte foto. Hierop kun je eenvoudig de eventuele dode pixels zien. Een tweede foto neem je met objectief, met een zo klein mogelijk diafragma, van een witte achtergrond of de blauwe lucht. Hierop worden stofjes en andere verontreiniging van de sensor goed zichtbaar. Deze foto’s kun je het best bekijken op 100% vergroting op een laptop of computer.

Zie verder ook de uitleg in de links naar de cursussen onderaan deze workshop.

Ophalen
Na al deze testen kun je overwegen om het toestel op te laten sturen. Dat spaart een reis uit. Speciaal voor een duurder apparaat is het advies echter om toch de moeite van de reis te ondernemen. Dat kan een hoop ergernis achteraf voorkomen. Bovendien ben je dan in de gelegenheid om de camera visueel op gebruikerssporen, krasjes en beschadigingen te controleren. Door een aantal foto’s te nemen krijg je een goede indruk van de staat van het toestel. Let daarbij onder meer op de soepele werking van de knoppen en ringen. Speling kan op ongewenste slijtage duiden. Werkt alles naar verwachting, dan staat je nog weinig in de weg om een goede koop af te sluiten.

Het is een goed idee om iemand mee te nemen wanneer je de verkoper bezoekt. Twee weten meer dan één en in geval van onverhoopt slechte bedoelingen sta je sterker met zijn tweeën. Dat is vooral fijn wanneer je contant een flink bedrag moet afrekenen.

Al met al geeft het kopen van tweedehands fotoapparatuur extra uitdagingen. Dat kan echter beloond worden doordat je beslag kunt leggen op fotoapparatuur, die anders onbereikbaar voor je zou zijn.

Ten slotte

Het kopen van een camera is geen simpele klus. Er is enorm veel keus en er zijn heel veel mogelijkheden. Deze mogelijkheden maken de aanschaf tot een ingewikkeld proces en tegelijkertijd ook een erg leuke bezigheid. Deze workshop-trilogie had dan ook tot doel om je te ondersteunen bij een onderbouwde aanschaf van een camera waarvan je nog vele jaren plezier van kan hebben. Daarnaast hoop ik dat het de aangeboden informatie de voorpret voor de aanschaf vergroot. Fotografie is een erg fijne hobby en de apparatuur daarvoor is gewoonweg geweldig mooi om te gebruiken. Ik hoop dat je wat gehad hebt aan het lezen van deze reeks.

Ik ben zeer benieuwd naar jouw ervaringen op dit gebied en nodig je dan ook graag uit om je ervaringen met de aanschaf van een camera te delen met de lezers van het Helpmij magazine door deze in te sturen naar redactie@helpmij.nl.

Ik kijk uit naar je reactie!

Leesvoer

Nederlandse test websites:

https://www.consumentenbond.nl/fotocamera
https://www.consumentenbond.nl/lidworden/gegevens
http://zoom.nl/soort/reviews/index.html
http://www.digifotopro.nl/reviews
https://www.camerastuffreview.com/nl/inhoudsopgaves/camera-reviews
http://www.frankwandelt.nl/reviews/compactcamera-s/beste-uit-de-test

Idem Engels, met veel vergelijkend beeldmatriaal:

http://www.letsgodigital.org/nl/index.html
https://www.dxomark.com
https://www.dpreview.com/reviews?category=cameras
http://www.kenrockwell.com/tech/reviews.htm
http://www.imaging-resource.com/cameras/reviews
https://www.youtube.com/

Bekende fotozaken met webwinkel:

https://www.cameraland.nl
https://www.kamera-express.nl
https://www.cameranu.nl
http://www.fotokonijnenberg.nl
https://www.fotosemeins.nl
https://www.rhinocamera.nl

Alleen webwinkel:

https://www.camerashop.nl/

Idem met huurmogelijkheid:

https://www.cameratools.nl/verhuur

Alleen huur:

https://budgetcam.nl

Tweedehands aankoop; fraude herkennen

Marktplaats fraude kennistest
https://www.politie.nl/controleer-handelspartij.html
https://www.tweedehands.nl/doc/tips.html
http://12_tips_voor_het_kopen_tweedehands_hardware

Informatie over juridische ondersteuning:

https://www.juridischloket.nl

Kopersbescherming

https://www.paypal.com/mpp/paypal-safety-and-security

Tweedehands fotoapparatuur beoordelen:

http://www.digitalefotografietips.nl/tweedehands-foto-apparatuur
http://zoom.nl/hoe-koop-je-een-tweedehands-camera-body
https://www.photofacts.nl/tips_en_truuks/tweedehands_objectief
http://zoom.nl/waar-moet-je-op-letten-bij-aanschaf-van-een-tweedehands-camera
http://zoom.nl/-aantal-kliks.html
http://www.exifdataviewer.com

Tweedehands kopen:

https://www.fotoapparatuur.nl
https://www.marktplaats.nl
http://fotografie.tweedehands.net
http://www.ebay.nl//Foto-en-camera

 

* De gebruikte foto's zijn afkomstig van pixabay.com. wikimedia.com en wikihow.com

Auteur: leofact

GIMP 24: Pleisters en Pukkels

Scroll naar boven

Het Reparatie gereedschap


Dit nuttige gereedschap heeft het pictogram van een pleister. Qua werking is het net het Klonen gereedschap inclusief het bepalen van het brongebied met de Ctrl toets ingedrukt. Het verschil is dat dit ding van een wat breder gebied uitgaat. Je werkt er dus snel een oneffenheidje mee weg. De pukkel van tante Cato (uit het eerste boek van Pietje Bell) wegwerken zonder touwtje, dat zal echter te gek zijn.

(De tekeningen van Tante Cato zijn gemaakt met Mypaint, een heerlijk tekenprogramma in combinatie met een grafisch tekentablet. Ik gebruik zelf een oude Wacom Bamboo.)
 

Dit reparatie gereedschap is bedoeld om kleine oneffenheden weg te werken. Maar het is niet uitsluitend voor de amateur bedoeld.
Ook de professionals, de ervaren retoucheurs - ook die van wereldfaam, hebben het hoog op hun lijst staan.

Die Bal

Als gebruikelijk mankeert het me aan een geschikte foto, maar ik heb wel een website waar je kan zien hoeveel er komt kijken bij het maken en vooral bijwerken van een geschikte foto voor bijvoorbeeld reclamedoeleinden. Beroepsfotografie, dat is echt geen "klik en het is klaar" werk. Dat is heel hard werken. Klik maar eens hier.

Als oefenobject pak ik terug naar de waterpolobal uit aflevering 10 van deze GIMP serie. Weet je nog? Die was van de Olympische Spelen in 2008 en hij had daar goed geleden. Klik hier, doe een rechtermuisklik en kies Opslaan als. Het bestand is in het eigen GIMP formaat (.xcf)

Pukkel

In het gebied waar de pijl naar wijst vond ik een mooi klein "pukkeltje", die we eens te lijf gaan met ons pleister gereedschap.


Zet eerst je gereedschap qua diameter iets aan de ruime kant om de pukkel.

Bron

Dan pak je een geschikt brongebied door er met Ctrl ingedrukt op te klikken. Nou is die bal niet egaal verlicht op mijn foto. Naar rechts verloopt dat aardig. Dus ik pakte het brongebied een veilig stukje recht boven onze pukkel. Tenslotte klik je dan simpelweg op de pukkel en weg is hij. Klik zo nodig nog een keertje meer. Niet te vaak want dat ga je zien.

Nou, zo simpel is het. Fijn stukje gereedschap, hè.

Dekking

Speel vooral ook eens met de dekking. Vaak wil je die pukkel niet helemaal weg. Je wilt hem alleen wat minder laten opvallen. Je kan er ook voor kiezen de kleinste oneffenheden te nemen en de grotere met beperkte dekking te doen. Zoals ik al vaker zei, ga er stevig mee spelen. Daar leer je van.

Kopie

Werk wel altijd op een kopie of een kopie laag! Je wilt je originele foto niet kwijt.
 

Tenslotte

Rustig aan met het bijwerken van een foto, als ik zo vrij mag zijn. Er een mooie glad perzikhuidje van maken is alleen voor reclamedoeleinden zinvol en niet bij bekenden. Het voordeel is andersom dat je met niet veel moeite een goed resultaat kan bereiken.

Veel plezier met GIMP!

Auteur: Erik98

Excel, tips en handigheden

Scroll naar boven

Excel kent vele functies. Het kan zo maar gebeuren dat je bepaalde handige functies of mogelijkheden over het hoofd ziet. CorVerm heeft aantal die handigheidjes verzameld in een eerder uitgebracht artikel. Onder meer slim een datum invoegen, rijen om en om kleuren en zoeken speciaal komen aan de orde. 

Lees hier verder

Auteur: CorVerm

Varia

Scroll naar boven

Waarom je malware bijna nooit opmerkt

De tijd dat virussen je hele systeem overhoop gooiden is voorbij. In die tijd wist je ook meteen waar je aan toe was, maar dat is in deze tijd wel heel anders. Je merkt er zo goed als niets meer van en dat terwijl cybercrime groter is dan ooit.


Draai Ubuntu op de Raspberry Pi 2 of 3

Normaal gesproken draai je, als je een Raspberry Pi als desktopsysteem wilt gebruiken, Raspbian. Maar ook Ubuntu is een uitstekend besturingssysteem om op de Raspberry Pi 2 en 3 te draaien.


10 tips voor je usb-stick

Hoewel we tegenwoordig lang niet zo veel usb-sticks meer gebruiken als vroeger zijn usb-sticks nog steeds nuttig. Het is best wel prettig om bestanden altijd mee te kunnen nemen. Een kwestie van bestanden op je stick zetten en ze eraf halen. Er zijn echter handige trucjes waarmee je het gebruik van je usb-stick nog veel handiger kunt maken.


Gratis alternatieven voor dure software

Er zijn programma’s die goed werk verrichten maar (erg) duur zijn. Techpulse heeft een tiental gratis alternatieven voor dure software.


Google gaat kenmerken nepnieuws halen uit zoekresultaten

Google gaat bij zoekresultaten tonen of de informatie op de pagina onjuiste informatie bevat. De zoekresultaten worden gelabeld op basis van input van externe organisaties en bedrijven die als factchecker fungeren. Hierdoor moet duidelijk worden of het gaat om mogelijk nepnieuws.


Beeldstabilisatie video's achteraf in Google Foto's

Google heeft een update voor de Foto’s-app uitgebracht die voor betere beelden zorgt. De laatste update van deze app bevat een optie waarmee achteraf beeldstabilisatie op video's kan worden uitgevoerd.


Digitale communicatie valt voortaan onder briefgeheim

Ook voor digitale communicatie gaat het briefgeheim gelden. Er wordt vandaag de dag meer gecommuniceerd via e-mail, sms of WhatsApp dan via geschreven brieven. Maar het is geen geheim dat de Grondwet een stuk ouder is dan internet. Daarom stemde de Tweede Kamer op 18 april in met een aanpassing van artikel 13 van de Grondwet. Hierdoor valt digitale communicatie voortaan binnen het briefgeheim.

Hetgeen niet wil zeggen dat we tot op heden vogelvrij waren. Zonder toestemming iemands mail lezen is ook strafbaar, het is immers een schending van de privacy. Het briefgeheim biedt echter nog meer bescherming.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Lees alles over veilig bankieren

Klik op het logo van een bank.

Auteur: Redactie

Microsoft weetjes

Scroll naar boven

Microsoft Security Essentials mag met de grote jongens meedoen

Eindelijk is het Microsoft gelukt om een goede score neer te zetten bij de laatste testronde van testlab AV-Test. Security Essentials, in Windows 10 een onderdeel van Windows Defender, scoort best goed ten opzichte van andere (betaalde) AV-programma’s. Weliswaar op plek 14 in de ranglijst, maar de verschillen zijn erg klein.


Netflix kijken onder Windows 10

Sinds een tijdje staat Netflix het downloaden van films en series voor offline gebruik op iPad/iPhone of Android-apparaten toe. Nu is het ook mogelijk om dat via een app op een Windows 10-computer te doen. Ook daar is een app van Netflix nodig, die te downloaden is in de Windows-store. Wie zijn laptop meeneemt op vakantie kan vanaf nu dus zijn favoriete Netflix-serie blijven volgen.


Geen security-updates meer voor eerste versie Windows 10

Het betreft de originele versie van Windows 10, zoals deze werd gelanceerd op 29 juli 2015. Het versienummer daarvan is 1507. De ondersteuning hiervan stopt op 9 mei. Heb je Windows 10 nog nooit geüpdatet dan kun je dat handmatig doen  met de upgrade-assistent. Om te achterhalen welke versie op jouw systeem geïnstalleerd staat, ga je naar Instellingen > Systeem > Info > Versie of, nog simpeler, je tikt winver in het zoekvenster en klikt op het bestand winver.exe.

Sinds die eerste versie zijn er verscheidene grote updates voor Windows 10 uitgekomen, waaronder de Anniversary Update (versie 1607) en recent nog (als je die al binnen hebt) de Creators Update (versie 1703).


Microsoft heeft ondersteuning van Windows Vista gestopt

Microsoft heeft de ondersteuning voor Windows Vista op 11 april gestopt. Als je dit besturingssysteem blijft draaien dan loop je een vergroot veiligheidsrisico.


Windows.old Map verwijderen in Windows 10

De Windows.old map bevat de vorige versie van Windows-installatie. De map wordt gemaakt na een upgrade van Microsoft Windows naar een nieuwere versie, bijvoorbeeld een upgrade Windows 7 of 8.1 naar 10, maar ook na een update van Windows. In het geval dat je Windows 10 voorziet van de Creators-update zal er ook een map Windows.old aangemaakt worden. Deze map neemt veel schijfruimte in beslag nemen en is in de meeste gevallen overbodig.


Microsoft wil twee grote updates per jaar voor Windows 10 uitbrengen

Microsoft brengt voortaan voor Windows 10 twee grote updates per jaar uit. De vaste momenten voor de updates zijn in maart en in september. De eerstvolgende update, Redstone 3, staat nu gepland voor september.


Microsoft zegt: Installeer Creators Update niet zelf

Geen geduld om te wachten op de Creators-update? Je kunt de update handmatig binnenhalen. Maar wie handmatig de Creators Update wil installeren loopt het risico op vervelende problemen. Rustig afwachten totdat de update zichzelf aandient is daarom beter, ook al kan het nog maanden duren voordat de update op jouw computer voorbij komt.

 

Auteur: Redactie

Smartphone Varia

Scroll naar boven

Canonical stopt met Ubuntu voor telefoons en tablets

De pogingen om tablets en smartphones te laten draaien op het besturingssysteem Ubuntu zijn mislukt. Daarom heeft Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, de stekker uit het project getrokken.

Canonical gaat zich met Ubuntu nu meer richten op de cloud.


Android zonder Google draaien? Dat gaat zo

Dat Android ongekend populair is op mobiele apparaten dat is vast geen geheim. Het gratis besturingssysteem wordt door gemaakt Google. Gratis omdat Google veel geld verdient aan z’n services. En dat betreft natuurlijk voornamelijk advertenties. Niet zo'n gek idee om Android zonder Google te gebruiken. Maar hoe doe je dat?


Je smartphone sneller opladen

Is de batterij van je smartphone bijna leeg en je wilt het toestel zo snel mogelijk opladen? Lees dan de vijf tips die Techpulse daarover geeft.


T-Mobile mag online ‘datavrije’ muziek blijven aanbieden

Volgens een uitspraak van een de Rotterdamse rechter mag telecomprovider T-Mobile doorgaan met het aanbieden van ‘datavrije’ muziek. Daarmee ontvang je diensten als Spotify of online radiostations, zonder dat de megabytes meetellen in de databundel. Daarmee wordt een streep gehaald door de strikte Nederlandse opvatting van netneutraliteit; de Europese afspraken wegen zwaarder.


Het probleem van smartphoneverslaving

Voor veel mensen heeft het smartphonegebruik zodanige proporties aangenomen dat het vergelijkbaar is geworden met een verslaving. Velen zullen dit een onschuldige afleiding noemen vanwege verveling, bijvoorbeeld bij het wachten op bus of trein. Bovendien zijn smartphones ook gewoon een handig hulpmiddel. Echter laat onderzoek zien dat smartphones bij te veel gebruik vooral een negatieve invloed hebben op bepaalde aspecten van ons leven.


Haal alles uit de Samsung Galaxy S8

Samsung wil met de Galaxy S8 het vertrouwen van de consument winnen na het Note 7-debacle. Spraak assistent Bixby moet daar bij helpen. Andere smartphone-fabrikanten hebben een spraak assistent, Samsung heeft nu Bixby. De Galaxy S8 is de eerste smartphone van Samsung die met een slimme assistent wordt geleverd, welke onder andere wijn en objecten herkent. Zij het dat Bixby op dit moment alleen reageert op Engelse spraakopdrachten.


De 6 beste alternatieven voor de Samsung Galaxy S8

Eind april lag de Samsung Galaxy S8 eindelijk in de winkels. Natuurlijk is het niet het enige vlaggenschip dat dit voorjaar verschijnt. Wij hebben de beste Galaxy S8 alternatieven voor je verzameld.


Samsung Galaxy S8 doorzichtig gemaakt

Elke nieuw uitgebrachte smartphone wordt wel door iemand uit elkaar gehaald, desnoods om die te “verbouwen”. Zo ook de Samsung Galaxy S8. YouTuber Jerry  maakt er een echt kunstwerk van.

Bekijk het filmpje op de site. (Engelstalig)


Je nieuwe smartphone die meer kost dan €250 is nu een lening

Vanaf 1 mei 2017 geldt de regel dat als je een smartphone met abonnement koopt, dit als een lening wordt beschouwd. Waarom is deze regeling ingevoerd? En wat betekent dit voor jou?

Kost de smartphone die in je abonnement is meegenomen meer dan 250 euro, dan krijg je ook meteen een BKR-registratie. Voor toestellen onder de 250 euro wordt er geen inkomenstoets uitgevoerd en volgt er geen BKR-registratie.


Vind je route in elke stad met Citymapper

Op zoek naar een goede app voor het openbaar vervoer tijdens je volgende trip in een stad? Zoek niet verder, maar installeer Citymapper. De app heeft de beste informatie voor het ov in steden als Berlijn, Londen en Parijs.

Auteur: Redactie

Apple nieuws

Scroll naar boven

MacBook Pro met 32GB werkgeheugen komt niet voor 2018

De nieuwste MacBook Pro heeft maximaal 16GB werkgeheugen. Velen vroegen zich af waarom Apple het werkgeheugen niet heeft uitgebreid tot 32GB. Het betreft een beperkingen van de huidige Intel-processoren en dat zal op korte termijn niet veranderen. Geschikte processoren voor 32GB RAM zouden op z’n vroegst beschikbaar zijn in 2018.


Nieuwe Clips-app van Apple nu beschikbaar

Apple heeft de nieuwe Clips-app uitgebracht voor iOS. Met deze nieuwe applicatie is het mogelijk om eenvoudig spontane video’s voor op sociale netwerken maken. De gratis applicatie is beschikbaar voor iPhone en iPad, maar het is wel essentieel dat je iOS 10.3 op je apparaat hebt.


Mac Pro-concept laat zien hoe een modulaire Mac eruit kan zien

Apple heeft een nieuwe Mac Pro aangekondigd, maar het uitbrengen van de Mac Pro laat nog wel even op zich wachten. Dit modulaire* model komt op z’n vroegst pas volgend jaar. Vandaar dat we nog geen idee hebben hoe deze eruit komt te zien. Er is echter een nieuw concept waardoor we een indruk krijgen hoe een modulaire Mac eruit kan zien.

*Een modulair systeem is een constructiesysteem waarbij veel onderdelen uitwisselbaar zijn met diverse modellen. Ook wel bouwdoossysteem genoemd.


Apple wil producten van 100% gerecycled materiaal maken

Apple heeft zijn jaarlijkse milieurapport gepubliceerd en kondigt daarmee een nieuw, ambitieus doel aan. De fabrikant wil in de toekomst alleen maar gerecycled materiaal gebruiken voor het maken van producten.

Er is al een succesje geboekt, zo wordt de aluminium behuizing van de iPhone 6 omgesmolten om Mac Mini’s te maken.


Apple gaat prijzen van apps en in-app aankopen verhogen

Wie van plan is om op korte termijn nog een nieuwe app aan te schaffen in de App Store, kan dit beter maar zo snel mogelijk doen. Binnen enkele weken gaat Apple namelijk een prijsverhoging doorvoeren van 2,5 tot wel 7 procent.


Hoeveel data verbruiken mijn iPhone-apps

Als je je dataverbruik een beetje in de hand wilt houden, is het een goed idee om te kijken welke apps de meeste mobiele data verbruiken. Op die manier kun je beter bepalen of je datapakket wel volstaat. Hier laten we je zien hoe je kunt checken hoeveel data je verschillende apps gebruiken, en hoe je dat kunt beperken.

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Jullie leren het dus niet met nieuws op wc rol formaat. Niet te lezen. Klein lettertype enz.
Eigenwijs? Behoorlijk ja.

Dus streep mij maar van de verzendlijst.

Groet,

Henk

Beste Henk,

Bedankt voor je bericht. Wij begrijpen dat je gefrustreerd bent.
Dat vinden we jammer. Ook al omdat het probleem van het voor jou te kleine lettertype eenvoudig is te verhelpen. Dat doe je door Ctrl ingedrukt te houden en het muiswieltje van je af te draaien. Ook handig voor andere websites.

Naar onze bescheiden mening is het Helpmij.nl magazine een verbetering ten opzichte van de voormalige nieuwsbrief. Er zijn echter altijd punten van kritiek mogelijk en die nemen wij serieus.
Aanpassen vergt echter wederom een behoorlijke inspanning van de mensen van beheer en
 dat wordt pas uitgevoerd als alle ervaringen zijn gebundeld en beheer daar de ruimte voor heeft. Ons lijkt dat niet meer dan redelijk.

Voor nu voldoen we natuurlijk aan je verzoek om uit te schrijven.

Met vriendelijke groet,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.