Helpmij magazine

April 2017

Voorwoord

Scroll naar boven

Ook de april editie van het Helpmij Magazine bevat weer tal van interessante artikelen en cursussen. Ga er, ondanks het fraaie weer buiten, even rustig voor zitten. Daarnaast is er natuurlijk onze vaste rubriek Varia.

De datum is bekend! Op 11 april wordt door Microsoft begonnen met het uitrollen van de "Creators Release". Lees meer over de "plussen", maar vooral ook over de "minnen" die de privacy van de onoplettende gebruiker nog meer dreigen te gaan schaden, in dit Helpmij Magazine.

De redactie wenst iedereen erg veel leesplezier!

 

Auteur: ErpCity

Microsoft Creators-update rond 11 april

Scroll naar boven

Zo onderhand weten we wat de Creators-update ons gaat brengen. Niet helemaal zeker is of het met de privacy de goede kant opgaat. De Consumentenbond ontdekte verborgen privacy instellingen in een testversie van de grote Windows 10-update. Die verborgen optie staat standaard aan en hiermee wordt geregistreerd welke apps en software men op de pc gebruikt. Er valt wel weer van alles in te stellen op dat gebied, maar dat wordt weer zoeken geblazen. Je wil niet dat Microsoft zo veel mogelijk over jou te weten komt. Je wil geen gerichte advertenties. Je wil met je ding bezig zijn zonder je om je privacy te hoeven bekommeren. We zullen afwachten wat deze update zal brengen, maar onderhand zijn de Windows-druiven wel zuur. Het maakt niet uit of je het besturingssysteem gratis hebt verkregen door te upgraden van Windows 7 of Windows 8.1, of dat je Windows 10 hebt gekocht. Van een ieders privacy blijf je af. Wat mijzelf betreft ben ik blij dat ik regelmatig met Xubuntu werk, want dan is de stap om Windows vaarwel te zeggen minder klein. Die kans wordt alleen maar groter kan ik je verzekeren.

Microsoft denkt aan "klantveiligheid" om de Windows Store te promoten

Het gaat overigens niet alleen over privacy dat stoort. Ook apps van derden zullen, zo het er nu naar uitziet, niet zonder meer kunnen worden geïnstalleerd. Onder het mom van klantveiligheid wil Microsoft de Windows Store promoten. In de komende Creators-update kun je instellen dat alleen applicaties uit de Windows Store geïnstalleerd kunnen worden. De functie zou ervoor moeten zorgen dat gebruikers minder risico lopen op het installeren van malware. Microsoft spreekt maar wat al te graag over een betere bescherming, maar is het geen geniepige marketingtruc?

Dat veel applicaties die Windows-gebruikers al jaren gebruiken niet terug te vinden zijn in de Windows Store daar heeft Microsoft lak aan. Zelfs een toepassing zoals bijvoorbeeld  het veelgebruikte Chrome, kun je niet terugvinden in de store. En al helemaal geen gespecialiseerde applicaties voor bedrijven. Lees er hier maar eens meer over.

Verbeteringen die de Creators-update meebrengt

Ongetwijfeld zullen er ook verbeteringen in de update zitten. Een aantal verbeteringen op een rij:

  • Zo zal het mogelijk zijn om met Paint 3D leuke 3D-objecten en tekeningen te maken.
  • Zo zal Creators Update nu ook 3D-brillen ondersteunen, de HoloLens van Microsoft zelf, maar ook goedkopere brillen.
  • Zo zal de Windows Update-functie in Windows 10 Creators Update verbeterd zijn. Dat betekent meer controle over grote updates die een herstart van je computer vereisen.
  • Zo zal het werken met Windows 10 Creators Update door de functie Nachtlicht prettiger zijn tijdens de donkere uurtjes, of op donkere plekken.
  • Zo zal de, in Windows 10 ingebakken browser Edge, op een aantal punten verbeterd zijn. Je krijgt nu bijvoorbeeld sneller preview-thumbnails te zien van sites die je open hebt staan. De navigatie zal verbeterd zijn en is er in de code het een en ander veranderd waardoor afbeeldingen sneller geladen worden.
  • Zo zal de gaming-modus verbeterd zijn en met verschillende gaming-modi kun je het besturingssysteem optimaliseren voor het spelen van games.
  • Zo zal de ondersteuning van diverse Dolby-instellingen voor audio verbeterd zijn. In de Creators Update wordt bijvoorbeeld Dolby en Dolby Atmos direct ondersteund. Waar je speciale stuurprogramma's van de audiokaartfabrikant nodig had om hiervan gebruik te maken kun je nu deze functionaliteit standaard gebruiken.
  • Zo zal het mogelijk zij om met spraak assistent Cortana je computer aan- of uit- te zetten. Nog veel andere verbeteringen zijn in de update doorgevoerd. Zo kun je met een spraakopdracht bijvoorbeeld bestanden op je harde schijf synchroniseren met OneDrive.
    Jammer is dan weer wel dat Cortana nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar is.

Maar goed, al dit fraais moet je maar van pas komen. Als je geen liefhebber van Edge bent dan heb je niets aan de vernieuwingen/verbeteringen. Ben je geen gamer wat heb je dan aan de verbetering van de gaming-modus? Zo kunnen we wel even doorgaan met negatieve opmerkingen maken. De bedoeling is natuurlijk om te komen tot een zo compleet mogelijk besturingssysteem. Dat snap ik.

Wat ik niet snap is de bemoeizucht van Microsoft. Neem nou de eerste de beste Linux-distributie. Of het gaat om Ubuntu, Xubuntu of Mint, niemand zal je ergens toe dwingen. In alle vrijheid kun je met die besturingssystemen werken zonder dat je bang hoeft te zijn voor je privacy. Je kunt geheel vrijblijvend kiezen (zonder daar eerst de keus voor gemaakt te hebben) welke programma’s je wilt gebruiken en wel geheel gratis.

Goed, laten we de Creators-update een eerlijke kans geven. Wat mij betreft: het voordeel van de twijfel. We zullen zien hoe we er voor kunnen zorgen dat Microsoft zo weinig mogelijk (het liefst helemaal niets) van ons te weten komt.

Auteur: CorVerm

Workshop, kies je eigen camera, cameratypes

Scroll naar boven

Deze workshop maakt deel uit van een drieluik en is bedoeld voor de fotograferende lezer die wel eens wat meer wel wil dan zijn smartphone camera kan bieden. De reeks bestaat uit de volgende delen:

 


-          Deel 1; behandelt enige basiskennis van de werking van de camera en de fotografie.
-          Deel 2; behandelt de belangrijkste types camera’s.
-          Deel 3; behandelt de voordelen van tweedehands kopen en hoe je dat vertrouwd kunt doen.

Vorige aflevering.

Besproken werd de rol van het objectief, de sensor, de zoeker, de elektronica en de body bij een opname en wat zij voor invloed hebben op het soort camera. Daarnaast werd behandeld hoe de belichting in stops wordt berekend en op wat voor manier diafragmaopening, sluitertijd en sensorgevoeligheid zich verhouden tot elkaar. Als laatste werd de werking van de sensor in het kort uitgelegd.

Deze aflevering

Er zijn verschillende types camera’s op de markt, die allemaal hun eigen functie en gebruiksdoel hebben. De verschillende types hebben kenmerkende voor- en nadelen, die hier besproken zullen worden.

voorbeeld van Flickr.com

JPG

Zoals eerder besproken in de vorige aflevering levert de sensor elektronische beeldgegevens. Deze vastgelegde gegevens moeten eerst bewerkt voordat het een herkenbare afbeelding wordt. Dit proces wordt uitgevoerd door de beeldprocessor. Deze zet de informatie om in een jpg-bestand. Om de bestandsgrootte onder controle te houden worden de gegevens gecomprimeerd. Gegevens die voor ons oog nauwelijks zichtbaar zijn, worden daarbij weggelaten. Daarnaast wordt beeldruis verminderd en worden eventueel contrast- en lenscorrecties toegepast. Het resultaat is vaak een prima foto met een redelijke bestandsgrootte. Bij een goede camera kan er, door aanpassing van de instellingen, de nodige invloed worden uitgeoefend op het eindresultaat. De beperkte bestandsgrootte en het wijdverspreide gebruik zijn belangrijke voordelen van jpg.

De kleuromvang is met meer dan 16 miljoen kleuren ruim voldoende voor het menselijk oog, maar kan tekort schieten als de foto wordt bewerkt. Bij verdere bewerking kunnen de standaard bewerkingen, die door de beeldprocessor al zijn uitgevoerd een hindernis gaan vormen.

RAW

Om deze nadelen te ondervangen kennen meer geavanceerde camera’s een tweede uitvoerformaat;  het zogenaamde RAW-formaat. Dit is een bestand met de vrijwel onbewerkte (ruwe) gegevens van de beeldsensor. De bestandsomvang is vele malen groter dan jpg en bovendien lijkt de beeldkwaliteit minder, omdat er geen bewerkingen hebben plaats gevonden. Als klap op de vuurpijl kunnen standaard fotoprogramma’s niet met dit formaat overweg. Je zult het altijd moeten omzetten naar jpg (of een ander formaat) om het overal te kunnen zien. Het RAW-formaat is vergelijkbaar met het negatief van de ouderwetse analoge fotografie. RAW is een verzamelnaam. Iedere fabrikant gebruikt hiervoor zijn eigen bestandsextensies. Adobe (bekend van Photoshop) heeft daarvoor het universele dng formaat geïntroduceerd.

Er zijn goede redenen om de moeite van het bewerken van iedere foto te nemen. Je krijgt namelijk de beschikking over alle beeldinformatie en je kunt daardoor in hoge mate zelf bepalen wat je daar mee doet.

Met een programma als LIghtroom heb je veel controle bij het bewerken van je RAW bestanden

Witbalans

Wanneer je invloed wil uitoefenen op de kleurweergave van een foto is de witbalans één van de instellingen om achteraf aan te passen. De witbalans wordt vaak automatisch door de camera bepaald. Hierbij wordt de meeste witte plek van het object als wit referentiepunt in de foto aangewezen. Aan de hand van dit punt worden de andere kleuren berekend. Dit proces kan verkeerde resultaten geven als er geen duidelijk wit-punt in het object aanwezig is of als de foto een kleurensfeer moet uitstralen (bijvoorbeeld een zonsopgang). Met de nabewerking van een RAW foto heb je extra veel controle over de witbalans.

Aanpassen van de witbalans geeft een andere sfeer.
www.londonfamilyphotography.co.uk 

Nabewerking

Er zijn prima bewerkingsprogramma’s, speciaal voor RAW-formaat afbeeldingen, die hun werk over het algemeen beter doen dan de ingebouwde beeldprocessor van de camera. Op die bewerkingen heb je dan ook nog eens veel meer controle. Het feit dat je dit op je vaak snelle PC doet met hopelijk een goede monitor, draagt daar nog eens aan bij. Een fotograaf die zijn werk serieus neemt, fotografeert dan ook vrijwel altijd in RAW. Veel camera’s kennen de mogelijkheid om de foto als RAW én als jpg op te slaan. De laatste kun je dan snel delen of tonen en het RAW bestand is beschikbaar om later te bewerken. Erg handig, maar natuurlijk wel een extra aanslag op je opslagruimte.

Met deze aanvulling op de kennis van de vorige aflevering in het achterhoofd kunnen de verschillende cameratypes besproken worden.

De smartphone camera

Iedere smartphone is uitgerust met een camera en de meeste hebben er twee of zelfs drie. De kwaliteit neemt snel toe. Met een moderne smartphone op zak, ben je altijd in de gelegenheid om een foto te nemen van een daarvoor geschikt moment. De afbeeldingskwaliteit is wel beperkt doordat er gebruik wordt gemaakt van een piepkleine sensor en daarbij is er nauwelijks ruimte voor een goed objectief. De beste camera is echter de camera die je bij je hebt en dat zal vaak je smartphonecamera zijn. Onder meer de topmodellen van Samsung, Huawei LG, HTC, Apple, OnePlus en Sony hebben goede camera’s. Een aantal daarvan, waaronder LG, ondersteunen opslag in het RAW formaat. Zie daarvoor ook de link onderaan deze workshop.

Compact camera’s

Dit zijn kleine, draagbare, lichte camera’s. De prijs kan variëren van enkele tientallen tot een paar honderd euro. Ze hebben een niet-verwisselbaar zoomobjectief en zijn vaak goedkoop. Op de achterzijde is een schermpje gemonteerd, zodat je kunt zien wat je op de foto zet. Dit schermpje kan soms worden uitgeklapt. Op die manier kun je ook met de camera boven je hoofd of juist vanaf de grond een plaatje schieten. In veel gevallen is er voorzien in beeldstabilisatie wat bewogen foto’s tegengaat wanneer de camera niet goed stil wordt gehouden. Het objectief is meestal weinig lichtsterk en de ISO-instellingen zijn beperkt. De fotokwaliteit varieert van redelijk tot best-wel aardig. In veel gevallen presteert de compact camera beter dan de smartphone camera. Bij slecht licht valt dit type camera geheid door de mand, doordat beeldruis de fotokwaliteit verstoord. Gelukkig is er in vrijwel alle gevallen een flitser aanwezig. Deze heeft meestal wel een zeer beperkte lichtsterkte. Een flitsschoen komt bij dit type camera vrijwel niet voor. Een losse en draaibare flitser is daardoor niet mogelijk. Er zijn nauwelijks compact camera’s die foto’s in RAW-formaat kunnen produceren. Het zoom bereik van het objectief varieert van 3 tot 10 maal zoom. Groter (tot wel 83 maal) komt echter ook voor. Men spreekt dan wel van superzoom-camera’s. Deze camera’s kunnen van een heel ruime groothoek tot een extreme tele-stand inzoomen. Jammer genoeg doen de geringe lichtsterkte en de grote mate van vertekening van het objectief vaak afbreuk aan de bruikbaarheid. De compact camera kent nauwelijks handmatige belichtingsinstellingen. Wel zijn er vaak allerlei automatische programma’s om de opname juist te belichten. De camera kan voorzien zijn van wifi wat het delen van de foto’s eenvoudig maakt. Ook kan de camera dan vaak op afstand worden bediend met behulp van een app. Een videootje schieten is voor de meeste camera’s geen enkel probleem en vaak gebeurt dat ook nog in een behoorlijke kwaliteit. De compact camera is een populair cameratype. De meerwaarde boven een smartphone camera is echter beperkt en dat is gelijk de reden waardoor de verkoop van dit type camera de laatste jaren stagneert.

Zoekercamera

De zoekercamera is in veel opzichten gelijk aan de compact camera. Er is echter voorzien in een aparte doorzicht zoeker, zodat de camera voor het oog kan worden gehouden. Dat levert een stabielere positie en biedt een beter zicht op het onderwerp. De zoeker is vaak elektronisch uitgevoerd. Dit type camera is wat duurder. De sensor kan wat groter zijn (1 inch), om een betere fotokwaliteit te waarborgen. Er zijn meer handmatige instellingen mogelijk en ook kan er soms in RAW worden gefotografeerd. Het vaste objectief is redelijk lichtsterk en heeft een beperkt zoom bereik. Naast een ingebouwde flitser is er soms voorzien in een flitsschoen, waardoor een losse flitser gebruikt kan worden. Deze is te richten op plafond of muur, wat veel natuurlijker foto’s oplevert en de creatieve mogelijkheden vergroot. Dit type camera wordt wel gebruikt door de fotograaf die prijs stelt op kwaliteit en een draagbare camera wil naast zijn grote systeemcamera. Er zijn compact camera’s zonder zoeker, die verder qua uitvoering wel onder de zoekercamera’s vallen. Een voorbeeld hiervan is de Canon Powershot GX7II. 

De bridge camera

Dit type camera is een volgende stap in grootte, gewicht en kwaliteit. De bridge camera slaat een brug tussen de compact camera en de systeemcamera met verwisselbare lens. De camera is vaak met een 1-inch sensor uitgerust. Er is een vast zoomobjectief gemonteerd dat vaak een behoorlijk zoom-bereik heeft en lichtsterk kan zijn. De camera kan wat weg hebben van een spiegelreflex en is soms spatwater- en stofdicht uitgevoerd. Er is vrijwel altijd een flitsschoen met vaak uitgebreide flits-synchronisatie mogelijkheden. Dit type fotografeert vaak ook in RAW-formaat en kent vele handmatige instellingen, naast uitgebreide automatische instellingen. Vrijwel alle grote merken produceren bridge camera’s. Panasonic en Sony hebben daarbij goede troeven in handen. De top op dit moment is de Sony DSC-RX 10 III met een indrukwekkende reeks foto en video mogelijkheden gecombineerd met een heel goede beeldkwaliteit. De camera heeft vrijwel alles wat een fotograaf zich kan wensen. Van een ruimte groothoek tot een indrukwekkende tele-mogelijkheid. De prima beeldstabilisatie zorgt voor haarscherpe foto’s en filmen in 4K gaat prima, zelfs met een slow motion functie. De sensorgrootte beperkt de mogelijkheden bij slecht licht wel enigszins en door de niet-verwisselbare lens kan de camera later niet meer uitgebreid worden. Daarnaast is de prijs van dik € 1500,- voor veel hobbyisten echt een brug te ver. Goedkoper zijn de Sony RX DSC-RX 10 met minder zoom bereik en de eveneens goede Lumix DMC-FZ2000. Natuurlijk zijn er ook bridge camera’s van Canon en Nikon.

De systeemcamera

Deze groep camera’s is voor de veeleisende fotograaf het meest interessant. Het objectief van dit type camera is verwisselbaar en dat geeft de vrijheid om voor elke soort fotografie een bepaald type objectief op de body te schroeven. Er hoeft gelukkig niet meer daadwerkelijk geschroefd worden. Het objectief klikt met een bajonetvatting eenvoudig in de juiste stand vast. Deze vatting zorgt gelijk ook voor de overdracht van de elektrische signalen die onder meer het diafragma, de scherpstelmotor en de eventuele beeldstabilisatie aansturen. Bij de systeemcamera is de hoeveelheid verschillende objectieven die op de markt zijn een belangrijk argument om voor een bepaald merk te kiezen. Naast de merk-eigen objectieven zijn er ook merk-onafhankelijke objectieven op de markt. Zij worden voorzien van een specifieke vatting die op het gewenste merk past. Bekende voorbeelden daarvan zijn de merken Tokina, Sigma en Tamron. Deze merken bieden vaak een betere prijs-kwaliteit verhouding. De merken Canon en Nikon hebben op het gebied van objectief-diversiteit een flinke voorsprong. Voor hun camera’s zijn de meeste verschillende objectieven verkrijgbaar. Dit geldt ook voor allerlei merk-gebonden accessoires, zoals flitssystemen, afstandsbedieningen en noem maar op.

Systeemcamera’s zijn op vrijwel altijd uitgerust met een flitsschoen voor een losse flitser. Naast automatisch instellingen zijn er uitgebreide handmatige instellingen voor handen om een correct te kunnen belichten. Er is vrijwel altijd de mogelijkheid van beeldopslag in RAW-formaat. 

De sensorgrootte varieert van het Micro Four Thirds formaat en APS-C tot fullframe en zelfs groter.

Voorbeelden van merken die Micro Four Thirds camera’s produceren zijn Panasonic Lumix en Olympus. Dit type is lekker compact en de objectieven hebben een grote crop-factor

Crop-factor uitgelegd

Met de crop-factor wordt het verschil in sensorgrootte aangeduid. Dit wordt berekend aan de hand van de diagonaal van de sensor. Daar we van oudsher fotografeerden in kleinbeeldformaat is de crop-factor hiervan op één gesteld. Micro Four Thirds (4/3 inch) camera’s hebben een crop-factor van 1,94. APS-C camera’s hebben een crop van ongeveer 1,5. Wanneer een foto wordt gemaakt met een bepaalde brandpuntsafstand gebruikt een Micro Four Thirds camera slechts de helft van afbeelding in vergelijking met een fullframe camera. Daardoor lijkt het alsof het onderwerp bijna twee keer zo dichtbij is gehaald, maar in feite is het een kleinere uitsnede van exact dezelfde afbeelding. Zie daarvoor de foto hieronder:  

Het gevolg van een crop-factor is dat de brandpuntsafstand met dit getal vermenigvuldigd moet worden voor een ander type camera. Zo zal de beelduitsnede van een 400 mm telelens voor fullframe camera ongeveer een gelijke vergroting opleveren als een 210 mm telelens voor een Micro Four Thirds camera. Deze lenzen zijn daardoor kleiner, lichter en eenvoudiger te produceren. Bij groothoek lenzen moet de brandpuntsafstand dezelfde factor kleiner zijn om dezelfde beeldhoek weer te geven. Om het effect van een 24 mm groothoek voor fullframe te bereiken is dan een brandpuntsafstand van 12,5 mm nodig bij de 1,9 crop-factor van een microfourthirds camera.

Het effect dat de crop-factor op de brandpuntsafstand bij telefotografie heeft, is als een voordeel te zien. Een nadeel is echter dat de foto moet worden gemaakt met dezelfde factor minder licht. Op een fullframe sensor valt 1,9 maal zoveel licht voor dezelfde foto als bij een Micro Four Thirds sensor. De eerste is daardoor flink in het voordeel. Bovendien is er bij een fullframe camera meer controle over de scherptediepte. Hierdoor kan de fotograaf het onderwerp mooier afscheiden van de achtergrond.

 foto van Wikimedia

De keuze voor een bepaalde sensorgrootte is een afweging tussen de compactheid en draagbaarheid van het gewenste systeem ten opzichte van de optimale beeldkwaliteit, in het bijzonder bij slechtere lichtomstandigheden.

Soorten

Er zijn ruwweg drie soorten systeemcamera’s
-          Zonder spiegel in de zoeker
-          Met spiegel, de Single Lens Reflex of SLR
-          Meetzoekercamera’s

De systeemcamera zonder spiegel is een sterk oprukkende type camera. Vaak doelt men op dit type camera’s wanneer er over systeemcamera’s wordt gesproken zonder verder aanduiding. Dit type camera maakt gebruik van een “Electronic ViewFinder” (EVF). Hierbij wordt via een haarscherp minischermpje het beeld van de lens in de zoeker geprojecteerd. Nadeel is dat je niet het echte live-beeld ziet en dat er een kleine vertraging kan optreden.

Bij een moderne systeemcamera merk je daar echter nauwelijks nog iets van. Je kunt het beeld bijna niet van een geprojecteerd echt beeld onderscheiden. Bij slechter licht kan de EVF zelfs in voordeel zijn, omdat je het beeld beter ziet, al kan er dan wel wat beeldruis zichtbaar zijn.

Daar er geen spiegel nodig is die moet kunnen opklappen voor de opname, kan de camerabody veel compacter worden gebouwd. Dit is één van de belangrijkste voordelen waardoor de systeemcamera aan populariteit wint. Ook dit type camera is verkrijgbaar met verschillende sensorgroottes.

Populaire merken zijn:

  • Micro Four Thirds: Panasonic en Olympus met als toppers de Olympus OM- D E-M1 Mark II en de Panasonic Lumix DMC-GH5.
  • APS-C; Nikon, Canon, Sony en Fuji met als toppers de Fuji X-T2 en de Sony A6500.
  • Fullframe; Sony met de onbetwiste A7II in verschillende uitvoeringen als topmodel.

De beeldkwaliteit van de spiegelloze systeemcamera hoeft niet onder te doen voor die van een spiegelreflex. Dat geldt zeker bij goede lichtomstandigheden. Voor de reflex zijn er echter wel de meeste objectieven en accessoires op de markt. Dat geldt speciaal bij merken als Canon en Nikon.

De Spiegelreflex, of SLR, Single Lens Reflex

De spiegelreflex is vaak wat groter om ruimte te bieden aan de spiegel in de body en wordt gekenmerkt door de herkenbare uitbouw van het penta- of dakkantprisma bovenop de body.

basisafbeelding van www.teknikifokus.se

Het licht valt bij de reflexcamera door het objectief op de spiegel en wordt dan door het prisma gedraaid en in de zoeker geprojecteerd. Voor de opname klapt de spiegel omhoog, waardoor het licht richting sensor kan. Het sluitergordijn bepaalt op dat moment de juiste belichting, door slechts een bepaalde tijd het licht door te laten. Het opklappen van de spiegel en klikken van de sluiter vormt samen het kenmerkende spiegelreflex-sluitergeluid. Dit mechanisme is nog gelijk aan dat van de reflex uit het analoge tijdperk. De besturing van de camera en de opbouw van de afbeelding is nu echter geheel elektronisch.

Uitvoeringen
De SLR is te koop in veel verschillende uitvoeringen. Van een relatief eenvoudige en betaalbare amateur camera tot de professionele types met een prijskaartje gelijk aan een leuk klein autootje.

Er zijn camera’s met een APS-C sensorformaat, ook professionele modellen. Veel camera’s voor de gevorderde en professionele fotograaf hebben een fulframe sensor. Deze sensor zorgt voor een optimale beeldkwaliteit en dit type camera en is in te zetten in alle takken van de fotografie. De APS-C camera heeft dan niet altijd de meest optimale beeldkwaliteit, maar volgt de fullframe camera op dit gebied op de hielen. De APS-C camera heeft als voordeel dat de body kleiner en lichter kan zijn en de objectieven ook. Daarnaast wordt de brandpuntsafstand met een crop-factor van ongeveer 1.5 verlengd. Dat kunnen prettige eigenschappen zijn voor het fotograferen in de natuur of bij evenementen.

De keuze tussen de verschillende sensorgroottes blijft een lastige. Een bergbeklimmer sjouwt niet graag een fullframe camera naar boven, maar eenmaal aangekomen op de top wil hij wel de optimale beeldkwaliteit daarvan om het weidse landschap vast te leggen.

Duurzaamheid
De kwaliteit van de body wordt bepaald door de uitvoering van de behuizing. De goedkopere camera’s zijn gemaakt van een goede kwaliteit kunststof en kunnen best tegen een stootje. Zij moeten echter wel met de nodige voorzichtigheid behandeld worden.

De duurdere types zijn vaak van magnesium en composiet materiaal. Meestal spatwater- en stofdicht  afgewerkt, gebouwd om de hele wereld over gesjouwd te worden en onder alle omstandigheden bedrijfszeker zijn werk te doen.

De fullframe sensor, is niet het grootst verkrijgbare sensorformaat. De prijzen van camera’s met een grotere sensor zijn dermate hoog dat ze zichzelf geheel buiten de doelgroep van deze workshop plaatsen. Alleen doorgewinterde fotografen kopen een dergelijke camera.

SLT

Naast de SLR is er nog één afwijkend type, de SLT of Single Lens Translucient mirror. Hierbij is de spiegel licht doorlatend en voorziet daarmee een elektronische zoeker van beeld. De spiegel hoeft niet op te klappen voor een opname, wat de snelheid ten goede komt. De EVF is dermate goed dat het beeld bijna niet van een echt geprojecteerd beeld is te onderscheiden. De spiegel houdt echter wat licht tegen bij de opname, waardoor er ongeveer een stop lichtverlies optreedt. Een klein, maar ontegenzeggelijk nadeel van deze techniek. Sony rust al zijn nieuwe reflexen hiermee uit en bewijst daarmee dat er prima camera’s zijn te bouwen op deze wijze.

De meetzoekercamera

Dit type camera wordt meer voor de volledigheid genoemd. Het gaat om compacte camera’s van een uitstekende kwaliteit met lenzen met een vaste brandpuntsafstand, of kleine zoom.

Zij zijn alle uitgerust met een doorzichtzoeker. De afstand wordt berekend door de parallax (hoekverschil) van het beeld van de lens met het beeld van de zoeker te vergelijken. Vandaar de benaming; meetzoeker.

De camera werkt vrijwel geruisloos en wordt daarom veel ingezet bij straatfotografie en trouwreportages. De bekendste producent van deze camera’s is het prestigieuze merk Leica.

Tenslotte

De verschillende soorten camera’s met hun specifieke kenmerken zijn hiermee aan bod gekomen. De belangrijkste kenmerken werden genoemd en er werden voorbeelden gegeven van de verschillende types.

In deel 3 en gelijk het laatste deel van deze reeks wordt er ingegaan op welke punten je let bij de aankoop en waar je vergelijkingsmateriaal kan vinden. Daarnaast worden de voor- en nadelen van tweedehands kopen besproken en worden er tips gegeven om dat op een betrouwbare manier te doen.

Leesvoer

Ben je nog niet uitgelezen en wil je meer weten over de camera types, dan kun je doorgaan met de informatie uit de volgende links:

Auteur: leofact

Opera Neon een aparte browser

Scroll naar boven

Chrome is ontegensprekelijk de meest gebruikte browser. Gevolgd door Edge, Internet Explorer, Firefox, Safari en in mindere mate Opera. Als fervent Firefox gebruiker wil ik het toch even over Opera hebben, met name over Opera Neon. Want Opera Neon heeft een compleet nieuwe interface die, voor zover ik weet, niet eerder is vertoond. Wat te denken van de doorzichtige achtergrond van Opera Neon? Het bureaublad blijft duidelijk zichtbaar en dat is best mooi om te zien.

Browsen is browsen zul je zeggen, maar het oog wil ook wat. Niet alleen het oog maar ook browsergemak is belangrijk.

De interface

De interface, met zijn cirkelvormige bladwijzers, heeft eigenlijk meer weg van een bureaublad. Geen adresbalk te zien, maar een “regel” waarop je je zoekterm of webadres kunt typen. Aan de linkerzijde zit een uitschuifbaar paneel van waaruit je een soort mediaspeler kunt opstarten die bijvoorbeeld het YouTube-filmpje van de geopende webpagina afspeelt. Ook is een screenshot-tool aanwezig, sleep met de muis over het gewenste deel van de webpagina om een afdruk in de galerij te bewaren. Deze galerij vind je trouwens ook terug in het paneel. Ook is er een downloadmanager aanwezig. Met andere woorden is al wat je gedownload hebt met een klik op de knop terug te vinden.

 

In plaats van een serie grijze saaie tabs, die naast elkaar boven in beeld staan en  al snel onoverzichtelijk worden, zie je ze als iconen in de rechter bovenhoek van het scherm. De pagina’s die je vaak bezoekt staan altijd bovenaan, zodat je niet lang hoeft te zoeken. Maar het is ook de plek waar de tabbladen gesloten worden. Als de muis boven het icoon van een tabblad staat dan verschijnt er een kruisje waarmee het tabblad afgesloten kan worden.

Aangezien de meeste snelkoppelingen niet diegene zijn die we graag op het "bureaublad" zien kunnen ook die gemakkelijk verwijderd worden. Dat kan op dezelfde manier als de tabbladen sluiten. Op het kruisje klikken en met een leuk effect verdwijnt de snelkoppeling. Een snelkoppeling toevoegen kan eenvoudigweg door het icoon van een geopend tabblad naar het hoofdscherm te slepen.

Wel een mooie browser, maar niet compleet

Zo zul je geen Add-ons kunnen vinden voor Neon. Geen extra invoegtoepassingen op welk gebied dan ook. Tenslotte is de uitgebrachte versie, hoewel het versienummer 1.0 is, een bèta-versie. Opera Neon is een kale browser en gaat de standaardversie van Opera niet vervangen. Wel wil de browserbouwer functies van Neon integreren in de standaardversie. Dat, samengevoegd met de functies die de browser al aan boord heeft, kan een heel mooi geheel vormen.

Voor wie wil kan Opera Neon hier downloaden.

Auteur: CorVerm

Facebook: account verwijderen of tijdelijk stopzetten

Scroll naar boven

De populariteit van Facebook

Steeds meer mensen haken af en vooral onder jongeren daalt de interesse. Facebooken “doet” het niet meer zo goed. Het kan zijn dat ook jij uitgekeken bent op wat tegenwoordig als normaal wordt gezien. Of je begint je toch zorgen te maken over je (privacygevoelige) gegevens. Want ja, eenmaal foto’s of andere zaken geüpload? Dan ben je de rechten over die gegevens kwijt. Wat Facebook met die gegevens doet…? Dat weet je niet, dan wil je graag van Facebook af.

Je account verwijderen

Dat zal niet zo heel moeilijk zijn, maar er zitten wel consequenties aan vast. Laten we die eerst maar op een rij zetten.

  • Eenmaal je account verwijderd mag je 14 dagen niet inloggen, pagina’s liken of vrienden toevoegen
  • Doe je dit wel dan wordt je account weer geactiveerd.
  • Je mag ook niet naar de facebookpagina van een ander gaan
  • Apps en websites niet in laten loggen met je facebookaccount (zorg dan dat je op een andere manier kan inloggen)
  • Na 14 dagen ben je helemaal Facebook vrij en zijn al je likes, posts, foto’s en reacties voorgoed verwijderd

In Facebook heeft Mark Zuckerberg de verwijderknop goed verstopt. Gelukkig is de verwijder-optie best wel snel te vinden. Want:

  1. Ga hier naar Facebookaccount verwijderen en meld je aan.
  2. Vervolgens geef je nogmaals je wachtwoord op en klik op OK.
  3. Bevestig dat je het account wilt verwijderen.

Of een Facebookpauze inlassen

Ook dat kan. Je kunt je account voor onbepaalde tijd deactiveren. Hoe dat gaat? Klik op het pijltje naast het vraagteken in de blauwe balk. Kies voor Instellingen en klik onder Algemeen op Beveiliging. In het venster dat dan verschijnt ga je helemaal naar onderen en klik je op Account deactiveren. Klik vervolgens op de knop Bewerken en in het volgende venster op de link je account deactiveren. Dus je account wordt dan niet verwijderd, maar je bent buiten “beeld”. Je tijdlijn is niet meer zichtbaar en alle informatie onvindbaar. Zodra je weer inlogt activeert Facebook de boel weer. Facebook heeft “achter de schermen” alles bijgehouden, zodat je niks hoeft te missen.

 

Beveiliging > Account deactiveren
Definitief deactiveren

 

En je gegevens (foto’s) dan?

Die kun je downloaden voordat je Facebook definitief verlaat. Ga naar het pijltje > Instellingen > Algemeen. Kies voor een kopie downloaden van je Facebook-gegevens en volg de instructies. Facebook zal je op de hoogte houden via een mail wanneer het archief klaar is.

Wat krijg je nu eigenlijk in de download die je krijgt aangeboden? Een apart mapje met alle foto’s en video’s, daarnaast nog een map met allerlei HTML-bestanden. Wanneer je hierop dubbelklikt, krijg je details te zien in de webbrowser. Voor de duidelijkheid: als je op de link klikt die je van Facebook ontvangt ga je niet naar je eigen pagina.

Let op!

Eenmaal de stap gezet en je account verwijderd, dan blijft het twee weken lang oppassen geblazen. Ook wanneer je op een like-knop drukt of wilt inloggen via Facebook naar een bepaalde dienst, betekent het dat je account opnieuw actief is. Het vraagt dus enig doorzettingsvermogen om niet in de fout te gaan.

Het feit dat je jouw gegevens hebt gedownload wil niet zeggen dat al je gegevens van Facebook verwijderd zijn. Je hebt dus alleen een kopie.

Auteur: CorVerm

Een muis met de juiste instelling

Scroll naar boven

Ergonomie & massages

Koude vingers, dode vingertopjes en pijn… Zou het RSI geweest kunnen zijn? Indertijd kon ik nauwelijks 30 minuten achtereen op de pc werken. Ergonomie werd ineens een belangrijk begrip. De kramp was te verhelpen met heerlijke schoudermassages door mijn man en op zich kwam me dat best prettig uit. Kon ik de kwalen ook voorkomen en wat langer achter de pc werken dan 30 minuutjes?

Beeldschermen en een stoel met een flexibele hoogte, het programma workrave om me op tijd te herinneren aan pauzes, het hielp. Dat programma is nu weer van de pc af, maar het heeft me wel wat geleerd: kleine pauzes zijn nuttig. Wat bedacht ik nog meer? Ehmm... sneltoetsen gebruiken, warme koppen thee in mijn hand, een toetsenbord dat licht typt, met pootjes voor de juiste schuinte, allemaal niet onbelangrijk. Oh ja, en stoppen met het spel mijnenvegertje.

Muizenissen

De allerbeste zet was wel de nieuwe muis die ik in huis heb gehaald. De muis gebruikte ik heel veel, maar ik wist eerst niet dat daar iets mis mee was. Pas na enig onderzoek kwam ik erachter: een muis moet de juiste maat hebben voor je hand. Ik bleek gewoon een te grote muis te hebben, eerder een kleine rat dus. En een rat die me bij wijze van spreken in mijn hand beet wanneer ik een tijdje had gewerkt. De knoppen en het wieltje gingen ook niet soepel. Dat alles zorgde dus in mijn geval voor verkrampte spieren.
Goed, de nieuwe muis was klein, had soepele knoppen en gleed gladjes over mijn stuk leer wat ik als muismat gebruik. Daar hield het niet op, zoals de titel van dit stukje doet vermoeden. Nee, ik heb daarna mijn muis heel precies ingesteld, zodat ik zo weinig mogelijk grote bewegingen hoef te maken.

Tips in Linux Mint KDE

Onder Linux Mint zijn de instellingen voor de muis en de vensters te vinden onder de Systeeminstellingen. Deze instellingen zorgen ervoor dat je minder hoeft te klikken en draaien:
Systeeminstellingen > Invoerapparaten > Muis > Algemeen > Enkele klik opent bestanden en mappen.
Systeeminstellingen > Invoerapparaten > Muis > Geavanceerd > Aanwijzerversnelling en Muiswiel verschuift per 12 regels.
Systeeminstellingen > Venstergedrag > Focus > Naar voren halen door erboven te zweven, vertraagd met 1000 ms. Als je bijvoorbeeld 200 ms kiest, dan schakelt alles te snel, ook wanneer je per ongeluk heel even buiten je venster zweeft.
– Verder is het in Linux standaard dat, wanneer je iets selecteert, dit direct op je klembord geplaatst wordt, waarna je kunt plakken door de middelste muisknop – het muiswiel – in te drukken.

Tips in Windows

Een muis kan sneller of langzamer reageren. Deze instellingen staan onder:
Configuratiescherm > Muis > Opties voor de aanwijzer > Beweging (Snel) en ook Bladerwieltje (12 regels).
Andere handige aanpassingen zijn:
De Windows knop +U > De muis eenvoudiger in het gebruik maken > Het beheren van vensters vereenvoudigen > Een venster activeren door dit met de muis aan te wijzen. Wel nog even op Toepassen klikken.

Configuratiescherm > Mapopties geeft de mogelijkheid om het gebruikelijke dubbelklikken te vervangen door enkel klikken:

Het is even wennen aan deze laatste instelling. Open je een programma met dubbelklikken, dan start het twee keer op, maar dat leer je snel genoeg af. Mijn muizen zijn ondertussen aardig gedresseerd. En zo krijgt de uitdrukking nu een nieuwe lading: Als de Kat(e) van huis is, dansen de muizen.

Auteur: Kate95

Antimalware kopen

Scroll naar boven

Voor mijn Windows PC’s en laptops is het rond deze tijd weer het bekende liedje. Er is een jaar voorbij en het antiviruspakket heeft zijn jaarlijkse verlenging nodig. Je kunt daarvoor klakkeloos op verlengen klikken of je leest dit artikel eerst om te kunnen besparen.

Beveiliging?

Windows 10 is ondertussen ontwikkeld tot een robuust en veilig besturingssysteem. Ondanks dat MacOS en Linux populairder zijn geworden, is het Windows nog steeds het meest gebruikte besturingssysteem. Voor internetcriminelen is het om die reden interessant om malware te ontwikkelen die het onder meer mogelijk maakt om allerlei belangrijke gegevens aan de argeloze gebruiker te ontfutselen.

Windows is daarom alleen veilig wanneer er gebruik wordt gemaakt van een antimalware-pakket. Microsoft erkent dat en levert daarom een eigen pakket mee met Windows 10; Security Essentials. Dat pakket biedt echter maar een beperkte bescherming. Er zijn andere, ook gratis pakketten die beter beschermen. Zij hebben echter voor mij toch drie belangrijke nadelen.

  1. Bij een betaald pakket hoort technische ondersteuning te worden geboden. Mocht mijn PC ooit besmet raken, ondanks de geïnstalleerde antivirus, dan vind ik het een vereiste dat de maker van het pakket zijn verantwoordelijkheid neemt en goede ondersteuning biedt bij verwijderen van de malware. En wel op een dusdanige manier dat ik veilig verder kan werken, zonder de PC opnieuw te moeten installeren.
  2. Voor niets gaat de zon op, gratis betekent meestal betalen met privacy gegevens (zie de link van de consumentenbond onderaan het artikel)
  3. Een aantal betaalde pakketten bieden volgens de tests een betere anti malware-bescherming.

Natuurlijk maak je hier je eigen keus in. Die zal mede worden bepaald door het gebruik wat je van je PC maakt. Wanneer je bijna nooit privacygevoelige taken uitvoert op je PC en alleen over de gebaande paden surft en nimmer op twijfelachtige links klikt, kun je heel goed volstaan met een gratis pakket. In de andere gevallen is een betaald pakket een overweging waard.

Eset

De laatste jaren gebruikte ik daar voor Eset Internet Security. Dat werd een aantal jaar geleden het beste getest en werkte prima en zonder veel te hinderen in het dagelijks gebruik. Een virus heb ik nooit gehad in die jaren. Het pakket is echter best aan prijs, wanneer je meerdere apparaten moet beschermen en dat is bij mij het geval. Om die reden ben ik weer eens gaan rondneuzen naar een goed functionerend en goedkoper alternatief.

Per jaar kan het verschillen welk pakket het beste wordt getest. Daarnaast is het ook van belang of je eenvoudig overweg kan met een bepaald pakket. Bijna alle pakketten bieden een testversie aan. Dat is een mooie manier om kennis te maken met een bepaald product. Wanneer een bepaald product je bevalt en je hebt er vertrouwen in gekregen, bijvoorbeeld door er tests over te lezen, kun je tot aanschaf besluiten. Op dat moment is het handig om niet gelijk te klikken op de knop Abonneren, haal licentie op, koop Antivirus of met woorden van gelijke strekking. Op die manier betaal je in de meeste gevallen de hoofdprijs voor je product.

Norton

Mijn keus was, na het testen van verschillende pakketten, gevallen op Norton Premium. Al Google-speurend naar een goedkopere licentie vond ik: http://www.goedkoopsteantivirus.nl/brands/nortonsecurity. Meer dan 50% goedkoper, de moeite waard dus.

Even het bestelproces doorlopen en na een minuutje of wat krijg je een sleutel die je invoert in de test versie van Norton en je kunt er weer een jaartje tegen.

De licentie die je op deze manier krijgt, geeft exact dezelfde rechten als wanneer je deze via Norton zelf koopt.

Voordeel

Het is volstrekt niet mijn bedoeling om Norton speciaal aan te bevelen, noch om het kopen via goedkoopsteantivirus te bevorderen. Dit artikel heb ik louter geschreven om je te helpen zoeken naar een voor jouw geschikt pakket. Daarnaast wilde in je laten zien dat je een flink voordeel kunt behalen wanneer je wat verder googelt. Naar ik hoop ben ik daar in geslaagd.

Links ter ondersteuning van de eventuele zelfstudie:

Auteur: leofact

GIMP 23: Verscherpen bij veel ruis via het HighPass filter

Scroll naar boven

Mooie avond met een boeiende wolkenlucht en dan breekt in de schemering nog even de maan door de wolken. Bijna volle maan. Heerlijk sfeerplaatje!

Dat is dan op het randje van wat mijn al wat oudere camera kan. Dat zijn nou net de leuke momenten, vind ik. Dan komt het er op aan wat jij als fotograaf kan om dat gevoel van die avond, die wolken en de maan over te brengen. Die foto was alleen mogelijk met de knop voor de lichtgevoeligheid in een hoge stand en je lens ver open. Dan heb je meestal een boel ruis en echt scherp is de foto niet. Op Photofacts was daarover een mooie uitleg in Photoshop. Ik las dat en dacht weer eens: dat kan ik vast ook in GIMP.

Filter

En... ja hoor. Dat kan dus. Hiervoor haal je eerst het High Pass Filter uit de GIMP Plugin Registry. Download hem met een rechterklik en Opslaan als keuze. Dan moet hij worden gekopieerd naar de scripts map van GIMP. In Windows zit die hier: C:\Documents and Settings\"jouw gebruikersmaan”\.gimp-2.8\scripts.
Linux gebruikers drukken op Ctrl + H en zoeken dan de scripts map op in de verborgen map van GIMP. Hier hoe dat er bij mij uitziet: /home/erik98/.gimp-2.8/scripts/

Start GIMP opnieuw op. Je vindt het filter nu bij Filters > Algemeen > High Pass Filter.

ruisMaar voor we daar iets mee doen gaan we eerst de ruis te lijf. Zoals je links in het fragment (op 400 % ingezoomd) kan zien zit er aardig wat ruis in deze foto. Dat is ook niet zo vreemd bij 800 ISO op een Canon EOS 450D die maar tot 1600 ISO kan.

Haal hier de originele foto op (rechterklik en dan Opslaan als) als je het zelf wil proberen.

Open deze foto in GIMP. Hij is kleiner dan normaal. Het is namelijk een uitsnede, anders was die maan me te klein. Verder dacht ik ook meer aan plaatsing op Facebook e.d. en dan heb je niets aan veel pixels. Druk eens op 1 of 2 voor zoomen naar 100 of 200%. Dan valt de ruis wel op. Open dan het Wavelet denoise filter in Filters > Versterken > Wavelet denoise, zet het voorbeeld aan en zoek in het voorbeeldvenster de maan. Ga daar iets boven zitten en ga dan eens spelen met het schuifje van de Threshold (drempelwaarde). Je ziet dan de ruis verdwijnen. De scherpte ook, maar die kan je met de knop Softness nog wat behouden. Blijf daar echter maar vanaf in dit geval. Dan zien we de werking van het verscherpen wat beter.

wavelet

 

Kies als Preview channel "All". Zelf vond ik de Threshold waarde zo rond de 1,5 het meest optimaal.

Hier is dan hetzelfde fragment op 400% zoom als boven. Die ruis is nou wel weg, hè? Nou gaan we de foto verscherpen. Maar voor we daaraan beginnen moet me van het hart dat ik dat ruisfilter altijd al toepaste voordat ik aan het verscherpen begon. De opmerking van onze Photoshop specialist dat je bij deze methode de ruis niet meeneemt in het verscherpen is me dan ook niet geheel helder. Het is gewoon een andere methode met een mooi effect in bepaalde gevallen.

Meer ruisfilters

Er zijn trouwens meer ruisfilters in GIMP te vinden onder Filters > Ruis. Het Wavelet denoise filter is een extern filter uit de GIMP Plugin Registry. Klik ook op deze link voor een uitgebreide uitleg van de werking en de achtergrond van dit mooie filter, want ik gebruik het hier eerlijk gezegd nogal simpel om vooral de methode van het verscherpen te laten zien.

Mocht het Engels je moeite kosten, aarzel dan niet om het te laten vertalen door een programma. Google Translate bijvoorbeeld. Dat gaat vrij aardig, maar laat ook je fantasie wel wat de vrije loop. Dan kom je een heel eind! Vergeet vooral niet: je komt steeds verder! Het is de beste les in Engels die je kan krijgen.

Verscherpen

Daar gaan we! Om jullie moed in te spreken: het is een stuk simpeler dan in Photoshop. Open onze oefenfoto in GIMP als je dat nog niet gedaan had. Ga dan naar Filters > Algemeen > High Pass Filter. Zet die maar voor het eerste begin op een Filter Radius van 10 en de Mode zet je op Greyscale. Klik op OK.

Laag

Extra laagNu maakt het filter een extra laag aan. Kijk maar in het Lagenvenster. Weet je nog dat je altijd van "boven af" op die lagen kijkt? Je ziet eerst alleen die nieuwe grijze laag. Daarom zet je dit keer de Modus op "Overheen leggen". Nu zie je wel beide lagen.

Oog

En wat levert je dat nu op? Druk eerst op de toets 1 voor een zoomniveau van 100% of toets 2, 3 of 4 voor nog meer. Klik dan op het oog van de High Pass laag om hem niet tonen. Klik hem maar een paar keer aan en uit.

De werking van dit filter is zo eenvoudig, dat wil je niet weten. Mooi, hè? Ga nou maar eens spelen met de waardes. Zet ze gerust hoog en laag. Daar leer je van.

Wavelet denoise Filter

Nog even wat betreft het Wavelet denoise filter. Daarbij veranderde ik alleen de standaard instelling voor de Treshhold en het Y kanaal. Dat behoor je voor alle drie kanalen te doen. Probeer die maar en zie dan dat er in de twee andere kanalen niet veel ruis zit. Dit filter en die ruis is dus nog een apart verhaal.

Veel plezier met deze volle maan aflevering!

 

Auteur: Erik98

Cursus Tekstverwerken met Word deel 4

Scroll naar boven

In het vorige hoofdstuk zijn we begonnen met het onderwerp Stijlen. In dit hoofdstuk gaan we daar

mee verder. We gaan nu wat dieper in op de stijlen, en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Lees de  cursus

Auteur: OctaFish

Apple

Scroll naar boven

Update iOS alleen beschikbaar voor nieuwere modellen

iOS 10.3.2 wordt de eerste versie die de iPad 4, iPhone 5 en iPhone 5C niet ondersteunt. Dat heeft te maken met de processor die wordt gebruikt. Dus ook volgende versies van iOS zijn er alleen voor de nieuwere apparaten. Waarom stopt Apple de iPhone 5 iOS 10.3.2 ondersteuning?


iPhone 8 krijgt 5,8-inch OLED-display

De afgelopen maanden is uit meerdere bronnen gehoord dat Apple dit najaar drie iPhones op de planning heeft staan. Allereerst de iPhone 7S en iPhone 7S Plus met een LCD-scherm met het uiterlijk dat we gewend zijn. Maar waar het om draait is de iPhone 8, die nu ook volgens Nikkei een 5,8-inch OLED-scherm krijgt. In september zullen we het weten.

De iPhone 8 kost je waarschijnlijk een flinke duit. Onder de duizend dollar zal het toestel niet te koop zijn. Dat komt onder andere vanwege veelgevraagde features, zoals een OLED-scherm, meer geheugen en een betere batterij.


Adobe Lightroom app 2.5 biedt RAW-verwerking op iPhone en iPad

Aangezien smartphones steeds betere camera’s bevatten, vindt Adobe het hoog tijd dat we met onze toestellen op een eenvoudige manier high dynamic range-beelden kunnen maken. Wie in het verleden high dynamic range-beelden wilde maken, moest meerdere foto’s nemen met verschillende belichting.

Werken met Lightroom voor mobiele apparaten? Lees hier een uitleg hoe je dat doet met een iOS-apparaat, of onder Andoid.


CIA kon Macs hacken met speciale ethernet-adapter

Uit documenten die Wikileaks heeft gepubliceerd blijkt dat de CIA heeft software ontwikkeld om de firmware van een Mac te hacken. Daarvoor werd een ethernet-adapter met aangepaste software gebruikt die in een Thunderbolt-poort worden geplaatst.

Volgens Apple is dat met Macs van na 2013 niet meer mogelijk .


iOS 11 ondersteunt waarschijnlijk geen 32-bit apps meer

Acht procent van de apps in de App Store heeft een probleem als Apple 32-bit niet meer ondersteunt. Het gaat ongeveer over 187.000 apps.


Apple is niet onder de indruk van de dreigementen van hackers

Een hackergroep beweert toegang te hebben gekregen tot 300 miljoen iCloud-accounts, maar volgens Apple spelen de criminelen blufpoker. De hackergroep, die zichzelf de Turkish Crime Family noemt, zegt deze details in handen te hebben.


Het macOS-versienummer opzoeken op een Mac

Als je het macOS-versienummer weet, kun je bepalen of je Mac up-to-date is of voldoet aan de systeemvereisten van andere software of apparaten.


Leuk om te weten: de mythes (en de waarheid) over het Apple-logo

Het logo van Apple is iconisch. Maar waar komt het logo eigenlijk vandaan? Er zijn talloze mythes, geruchten en verhalen over de oorsprong van de beroemde appel met een hap eruit. Natuurlijk is er maar één waarheid.


Activeer Night Shift op de Mac en pas de instellingen aan

Vanaf macOS Sierra 10.12.4 kun je de speciale nachtmodus Night Shift activeren. De nachtrustmodus geeft minder blauw licht op het scherm en dat komt de nachtrust ten goede. Door het blauwe licht uit elektronica krijgen je hersenen het idee dat het midden op de dag is. Het stofje dat wordt aangemaakt houd je wakker.


Nieuwe opties voor herinstallatie in macOS 10.12.4

In macOS 10.12.4 heeft Apple de macOS Recovery-functie uitgebreid. Deze kun je gebruiken voor het opnieuw installeren van je Mac voordat je deze verkoopt of om een keer een frisse start met een schone installatie van macOS te maken.

Naast het opnieuw installeren van het bestaande besturingssysteem en de meest nieuwe versie via internet recovery, is het nu ook mogelijk om de macOS-versie die bij je Mac geleverd werd terug te zetten.

Auteur: Redactie

Smartphone

Scroll naar boven

Galaxy A3 2017: een review

Samsung heeft net de derde variant van zijn populaire Galaxy A3 op de markt gezet: de Galaxy A3 2017. De kleine midranger met premium trekjes belooft een van de bestverkochte goedkope smartphones van het komende jaar te worden. In deze Samsung Galaxy A3 2017 review lees je er alles over.


Sony heeft de Xperia L1 aangekondigd

De Xperia L1 is wat betreft de adviesprijs van 199 euro een stuk voordeliger en daarmee meer bereikbaar voor hen die zich aangesproken voelen voor het typische Sony-ontwerp. Het toestel heeft een 5,5 inch scherm en een typisch Sony-uiterlijk. Op één punt verschilt de Xperia L1 sterk met andere Sony-telefoons; hij is opvallend voordelig.


LG G4 en V10 krijgen toch update naar Android 7.0

Op de Koreaanse website van LG staat dat zowel de G4 als de V10 een update zullen krijgen naar Android 7.0 Nougat. Dit betekent dat gebruikers gelukkig toch nog een update mogen verwachten. Het is niet duidelijk wanneer de update uitgerold wordt. Meestal is bij LG eerst Azië aan de beurt, daarna wordt de update voor de rest van de wereld beschikbaar gemaakt.


Google Pixel 2 komt eraan en is weer niet goedkoop

Het gerucht dat er een goedkopere Google-smartphone genaamd Pixel 2B op de markt komt, lijkt niet waar te zijn. Een woordvoerder liet weten dat Google helemaal niet van plan is een budget versie van de Pixel telefoon uit te brengen.


Adobe Lightroom app 2.5 biedt RAW-verwerking op iPhone en iPad

Aangezien smartphones steeds betere camera’s bevatten, vindt Adobe het hoog tijd dat we met onze toestellen op een eenvoudige manier high dynamic range-beelden kunnen maken. De functie wordt enkel ondersteund door de iPhone 6s en 6s Plus, 7 en 7 Plus, SE en iPad Pro 9.7. Behalve de genoemde i-producten kunnen ook de Samsung Galaxy S7, S7 Edge, Google Pixel en Pixel XL gebruik maken van de nieuwe functie.


Dit zijn de beste smartphones die je nu kunt kopen

Volgens Computertotaal dan. Want ook in 2017 brengen de grootste smartphonemakers weer een voor een nieuwe telefoons uit. Maar aangezien de nieuwe telefoons nog niet allemaal op de markt zijn gaat Computertotaal uit van de beste toestellen van 2016.


Malware ontdekt op nieuwe Android-smartphones

Check Point heeft toestellen ontdekt die al geïnfecteerd zijn wanneer de smartphones uit de doos worden gehaald. Het betreft toestellen van Samsung, LG, Google en Lenovo. In totaal heeft Check Point 38 Android-smartphones gevonden die al besmet zijn alvorens de toestellen gebruikt worden.


HTC komt met een nieuw vlaggenschipmodel

Voor zijn smartphonelijn komt HTC met een nieuw toestel. De HTC U krijgt sensoren in de zijkant die kunnen meten of er in het toestel geknepen wordt. Aan het knijpen in het toestel kunnen softwarematige acties gekoppeld worden.


Samsung presenteert Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus officieel

Veel details over het nieuwe toestel waren op voorhand al uitgelekt. Zo was onder andere de nieuwe gezichtsherkenning om de telefoon te openen al bekend. Samsung heeft op 31 maart zijn nieuwste topmodellen smartphones onthuld en nu weten we wat er van al die geruchten waar blijkt te zijn. Met de Galaxy S8 en S8+ wil het bedrijf de herinnering aan het debacle met de brandgevaarlijke Galaxy Note 7 uitwissen.


Bij Tele2 kunnen Android-gebruikers binnenkort apps betalen via telefoonrekening

Tot nu toe kon je bij Tele2 nog geen apps afrekenen via je telefoonrekening. De provider zoekt via zijn forum testers voor deze wijze van betalen. Vanaf 5 april kunnen alle klanten hun apps via hun maandelijkse rekening betalen. Dat heeft de provider belooft.

Auteur: Redactie

Varia

Scroll naar boven

ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


Lees alles over veilig bankieren

Klik op het logo van een bank.


Het is altijd een goed idee om na te gaan of je gegevens in het verleden ergens werden gelekt. Dat kan via de website haveibeenpwned.com

Inloggen met de DigiD app

De Rijksoverheid heeft een DigiD-app uitgebracht waarmee je makkelijker kunt inloggen bij DUO, Belastingdienst Toeslagen, Studentenreisproduct.nl en Studielink. Met een QR-code en eigen gekozen pincode kun je bij genoemde instanties inloggen. In de loop van het jaar moet het mogelijk zijn om in te loggen bij alle op DigiD aangesloten instanties.


Gratis app van de week in de Play Store

Google heeft in de VS en Canada een nieuwe pagina geïntroduceerd binnen Google Play. Daarop staan wekelijks gratis apps waar je normaal gesproken voor moet betalen. De pagina werkt jammer genoeg nog niet in Nederland, maar hopelijk komt die er snel.


In Chrome bestanden op malware scannen voor het downloaden

Metadefender for Chrome is een browserextensie die je de mogelijkheid geeft om downloads te scannen en jezelf te beschermen tegen malware-invasies. Hoewel antivirusprogramma’s je ook op andere gedachte kunnen brengen als het om een besmet bestand gaat, heeft Metadefender een streepje voor omdat het uit 41 bronnen put.


Je Twitter cache leegmaken in 5 stappen (iPhone)

Vooral voor eigenaren van een 16 GB-toestel kan het verschil maken of de cache van Twitter leeg is. Tenslotte wordt er een behoorlijk groot arsenaal aan cookies, websites en inloggegevens aangelegd. Uiteindelijk gaat dat te koste van je iPhone-opslag.


Een bit informatie op te slaan in één atoom

Wetenschappers beweren in het wetenschappelijke vakblad Nature dat het mogelijk is om een bit informatie op te slaan in één atoom. Als de techniek grootschaliger kan worden ingezet, zou dat de opslagcapaciteit van harde schijven kunnen verveelvoudigen.


WhatsApp test met versturen 'notificaties' vanuit bedrijven naar gebruikers

WhatsApp zoekt naar een manier waarop de messagingdienst winstgevend gemaakt kan gaan worden. Nadat WhatsApp vorig jaar al bekend maakte dat het bedrijven toegang wil gaan geven tot WhatsApp om gebruikers van de messagingdienst berichten te kunnen sturen, heeft WhatsApp hier nu de eerste stap in gezet.


Met een Androidbox iedere film, serie of sportwedstrijd kijken

Stiekem downloadt iedereen weleens een filmpje vanaf usenet of bittorrent. Met de juiste Androidbox maak je iedere televisie ‘smart(er)’. Je verzamelt alle films, series en muziek in Kodi en speelt alle gangbare mediabestanden vervolgens af. Met de Panther Pro beschik je over een hdmi-poort die prima in staat is om ultra hd-beelden en hoogwaardig surroundgeluid te transporteren.

Androidboxen draaien op het mobiele besturingssysteem van Google. Het voordeel daarvan is dat je toegang hebt tot alle apps uit de Play Store, zoals je misschien ook wel op je smartphone of tablet gewend bent. Apps als NPO Gemist, RTL XL, KIJK, YouTube, Videoland, Pathé Thuis, Spotify en natuurlijk Netflix ontvang je dus probleemloos op je televisie.

 


Honderd keer snellere wifi door infrarood

Draadloos internet dat nooit 'verstopt' raakt en moeiteloos honderd keer sneller is dan de betere wifi-verbindingen die nu in gebruik zijn. Volgens onderzoekers van de TU Eindhoven is het binnen handbereik en ook nog vrij eenvoudig en betaalbaar te realiseren. Ze bedachten een wifi-netwerk dat via infraroodstralen het signaal doorgeeft.


Spotify gaat het voor gratis gebruikers minder aantrekkelijk maken

Spotify, de grootste muziekstreamingdienst, gaat het nieuwste aanbod van muziek voor gratis gebruikers kleiner maken. Het Zweedse streamingbedrijf zou nieuwe albums niet langer gratis gaan aanbieden. Al kan het nog wel enkele maanden duren voordat het zover is dat nieuwe albums alleen voor gebruikers van Spotify Premium beschikbaar worden.


WhatsApp brengt oude tekststatus terug

Na kritiek van de gebruikers heeft WhatsApp besloten om de Status-functie terug te brengen. Met de Status-functie kunnen gebruikers in een korte tekst een statusupdate weergeven. Die functie werd verwijderd toen onlangs een Snapchat-achtige nieuwe Status-functie werd toegevoegd. Daarmee is het mogelijk om video's en foto's als statusupdate te plaatsen. Die updates zijn vervolgens 24 uur lang zichtbaar.


Prijzen van SSD’s stijgen

Na verschillende jaren van een prijsdaling van SSD’s, gaat de prijs van het product nu weer omhoog. Analysefirma DRAMeXchange heeft vastgesteld dat de kostprijs van mainstream SSD’s met zo’n 10 procent is gestegen in het eerste kwartaal van 2017.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/

Auteur: Redactie

Microsoft

Scroll naar boven

Gezichtsherkenning in Windows Hello

Ondanks het feit dat tv gezichtsherkenning futuristisch doet ogen, bestaat de technologie langer. Diverse kenmerken van het gezicht worden in een database opgeslagen, zodat Microsoft Hello je gezicht kan herkennen om je laptop te ontgrendelen.


Microsoft Surface Studio

Het lijkt erop dat Microsoft de Surface Studio All-In-One pc binnenkort gaat verkopen in de Benelux. Als eerste zou deze All-In-One in Amerika verschijnen. Daar gaf het Amerikaanse bedrijf hem een adviesprijs van $ 2.999 mee. Informatie over een Europese (Nederlandse) prijs is nog niet bekend.

De Surface Studio is een kruising tussen een all-in-one computer en een tekentablet, dat middels een scharnier op twee manieren gebruikt kan worden.


Microsoft test streamen van app-demo’s naar Windows-apparaten

De nieuwe functie heet Playable Ads en stelt gebruikers in staat apps en games uit te proberen, zonder die te hoeven downloaden en installeren. Het is nog niet bekend wanneer de functie wordt uitgerold naar alle Windows-gebruikers.


Met deze nieuwe Microsoft-tools timmer je Windows dicht

Microsoft zet hoog in op beveiliging. Het bedrijf heeft een hoop nieuwe beveiligingstools aangekondigd in de aanloop naar de RSA security conferentie volgende week in San Francisco. Het gaat om tools en aanpassingen van Windows Hello tot Office 365.


Stop het heropstarten van Windows 10 na updates

Het ongewild opnieuw opstarten van Windows 10 na updates gaat je al vlug de keel uithangen. Zelfs Microsoft geeft ondertussen toe dat ze hier iets te voortvarend zijn geweest, en voorziet in de creators update een aanpassing voor het probleem. Want via de Taakplanner is daar wat aan te doen.


Microsoft maakt updates Windows 10 een stuk kleiner

Volgens Microsoft zal het downloaden en installeren van grote updates voor Windows 10 met de komst van de Creators update 35 procent minder geheugenruimte opeisen. Dat dankzij de uitrol van het Unified Update Platform.


Microsoft grijpt klantveiligheid aan om Windows Store te promoten

In de komende Creators-update kun je instellen dat alleen applicaties uit de Windows Store geïnstalleerd kunnen worden. Microsoft spreekt maar wat al te graag over een betere bescherming, maar is het geen een geniepige marketingtruc?

Dat veel applicaties die Windows-gebruikers al jaren gebruiken niet terug te vinden zijn in de Windows Store heeft Microsoft lak aan. Zelfs een toepassingen, zoals bijvoorbeeld  het veelgebruikte Chrome, kun je niet terugvinden in de store. En al helemaal geen gespecialiseerde applicaties voor bedrijven.


Windows Creators-update schakelt standaard gerichte reclame in

Afgaand op de proefversie constateert de Consumentenbond dat deze update niet goed uitpakt voor de privacy van gebruikers. Een verborgen optie in het nieuwe privacy-menu schakelt reclame-tracking in. Terwijl nota bene de andere privacy-instellingen zijn wel direct zichtbaar zijn. Bovendien zijn alle instellingen wel gemakkelijk uit te zetten, maar de privacy-menu instelling (in de vorm van een schuifbalk) zit verborgen.


Microsoft noemt kritiek Consumentenbond voorbarig

Laten we zeggen dat we hoor en wederhoor toepassen. Want Microsoft noemt de kritiek van de Consumentenbond voorbarig als het over verborgen privacy-instellingen in de Creators-update gaat.


Gebruikers van Windows 7 en 8 met een generatie 7-processor ontvangen geen updates meer

Die gebruikers moeten maar overstappen op Windows 10. Althans, volgens Microsoft dan. Steeds meer gebruikers die Windows 7 of 8.1 op hun computer met een Intel Kaby Lake of AMD Ryzen-processor hebben krijgen een foutmelding als zij de nieuwste updates proberen binnen te halen.


Wat er nieuw is in de Windows 10 Creators Update

Over een paar weken verschijnt de Creators Update van Windows 10. Deze nieuwe versie komt voor iedereen die Windows 10 nu al heeft, gratis beschikbaar. Computer Idee neemt je mee door de nieuwe functies en mogelijkheden.


Paniek bij Microsoft: bestanden van de online bestandendienst Docs.com door gebruikers in te zien

Gebruikers die vanuit de clouddienst OneDrive bestanden hebben gedeeld met de dienst Docs.com, moeten goed opletten dat hun bestanden niet voor iedereen zomaar toegankelijk zijn. Bestanden die naar de dienst zijn geüpload, worden standaard namelijk met alle bezoekers van Docs.com gedeeld. Intussen is de zoekfunctie is tot nader order gesloten.

De oorzaak bleek technisch van aard te zijn: standaard zijn documenten die mensen van OneDrive naar Docs.com sturen openbaar. Iedereen die gebruik maakt van Docs.com kan er dan bij. Wie dat niet wil, moet de standaardinstellingen aanpassen. Veel mensen wisten dat niet, of deden het niet.

Wil je het naadje van de kous weten lees dan het artikel van Computeridee er op na. volg ook de tips die daar gegeven worden om documenten beter te beveiligen.

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

'Goedenavond!

Hier een vraag, die ik al een aantal malen heb gesteld op forums, maar die tot nog toe onbeantwoord is gebleven. Maar toen ik het artikel van CorVerm - 'Snel in Excel' - las dacht ik, dat hier nog hoop was. Mijn vraag is de volgende:

Hoe doorzoek je een tabel als je slechts in én bepaalde kolom wilt zoeken? Deze (lange) tabel heb ik in .pages van Apple gemaakt. Maar misschien zou het in Excel ongeveer net zo kunnen gaan (vroeger werkte ik wel met Excel). Moet ik het bestand ook omzetten naar een ander type (.numbers , excel?)?

Dank voor uw antwoord, Dirk

 

Beste Dirk

Pages is de Apple's tekstverwerker. In Numbers (Apple's spreadsheet) of Excel lukt dat beter. Daar zou ik, afhankelijk van wat je precies wilt, wel wat ideeën voor hebben.

Met vriendelijk groet,

CorVerm

 


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.