Helpmij magazine

Maart 2017

Voorwoord

Scroll naar boven

De maart editie van het Helpmij Magazine bevat weer een aantal interessante artikelen en cursussen, ga er even rustig voor zitten. Daarnaast is er natuurlijk onze vaste rubriek Varia.

Als Microsoft zich aan de planning houdt, hebben wij nog een maand te gaan tot het grote moment van het uitrollen van de "Creators Release", de nieuwste versie van Windows 10. Het zal een zeer omvangrijke download worden, dat is al voorzichtig aangekondigd, maar daarna zou het leed van de gebruikers die zich doodergeren aan de tijd die verloren gaat met het downloaden van updates, voorbij moeten zijn. De updates worden kleiner en de manier van updaten wordt radicaal omgegooid. Ook komen er meer mogelijkheden om het moment van updaten uit te stellen. Wij laten ons graag (positief) verrassen!

De redactie wenst iedereen erg veel leesplezier!

 

Auteur: ErpCity

AdBlockers en Privacybescherming 3

Scroll naar boven

Privacybescherming

Een Adblocker houdt ongewenste advertenties tegen, maar doet weinig voor de bescherming van je privacy zoals het tegenhouden van tracking cookies. Veel websites plaatsen dit soort cookies op je PC die bijhouden welke websites je bezoekt. Maar ook zoekmachines zoals Google Chrome houden bij wat je zoekt, waar je geweest bent en waar vermoedelijk jouw interesses liggen. Vervolgens wordt je op basis van die informatie  gericht bestookt met pop-up-reclames en mail. Daar komt ook een deel van de ongewenste mail (spam) vandaan. Alle reden dus om ook daar iets tegen te doen. Er zijn weliswaar filters die aan een advertentieblokker kunnen worden toegevoegd (zie hierboven) om tracking tegen te gaan, maar om je privacy beter te beschermen is het goed een speciale anti-tracking/privacy beschermer aan de browser toe te voegen.

Er zijn vele privacy beschermers, maar de meest gebruikte zijn Ghostery en DNT(Microsoft). DNT is de afkorting van Do Not Trackme

Ghostery vindt je hier: https://www.ghostery.com/try-us/download-browser-extension/ en is beschikbaar voor de browsers  Google Chrome, Firefox, Safari, Opera, IE (met beperkte functionaliteit, tracking wordt slechts gesignaleerd en niet geblokkeerd) en sinds kort ook Edge. Op de volgende besturingssystemen: alle Windows versies, Linux, Android en ios.

Uitgebreide informatie over Ghostery is hier te vinden: http://pc-en-internet.infonu.nl/ Ghostery is van het bedrijf Evidon. Evidon verdient o.a. zijn geld door anonieme en geaggregeerde gebruikersgegevens te verzamelen ten behoeve van onderzoek (Ghostrank).

DNT(DoNotTrackme) van Microsoft is ingebouwd in IE, maar in de praktijk blijkt dat niet voldoende te werken. Hier is informatie over DNT van MS: Privacy instellingen IE-11.

Edge heeft ook een DNT-functie, maar die staat standaard uit (dat schiet lekker op :-( ) Hier de instructie hoe dat aan te zetten:  Edge-browser-do-not-track.

Google en je privacy (Privacy herinnering van Google)

Google streeft er naar zo veel mogelijk over je te weten te komen.  Als je meer wilt weten hierover lees dan dit artikel van de Consumentenbond en dit artikel van Bits-of-Freedom. Maart 2012 veranderde Google zijn voorwaarden met als doel meer vrijheid voor het verzamelen van jouw gegevens te krijgen. Dat was reden voor de wetgever om in 2014 Google te verplichten duidelijk te maken aan de gebruiker welke informatie ze vergaren en tevens de mogelijkheid te bieden dat tegen te houden. Dit heeft geresulteerd in het tonen van "Een privacy herinnering van Google" bericht. Nu is het aan jou om daar ook iets mee te gaan doen in de vorm van het drukken op de knop "Bekijken" en vervolgens het uitzetten van alle opties. Eén van die opties is het aan de browser toevoegen van een "Analytics-Opt-out-extensie" die de functie van een Do-not-trace-me heeft.

Let op! Het invoegen van deze extensie in de browser lukt alleen als de Adblocker en Ghostery in je browser uitgezet zijn (en daarna weer aanzetten natuurlijk).

Installeren Ghostery.

De eenvoudigste manier om Ghostery te installeren is door de browser te starten waar Ghostery ingezet moet worden en vervolgens naar https://www.ghostery.com/try-us/download-browser-extension/ te gaan en daar te klikken op de knop van de betreffende browser.

Als voorbeeld hoe dat werkt in IE:

  • Start IE en ga naar de website van Ghostery 
  • klik op de balk "Add to Internet Explorer"
  • onderin IE kiest je voor "Uitvoeren"
  • Er verschijnt nu een Ghostery scherm "Welcome bij de Ghostery Wizard"
  • Klik op "Installeren"

Helaas laat IE niets zien waaruit op te maken is dat Ghostery geïnstalleerd. Om dat te controleren gaat je naar het menuscherm van IE en klikt dan op "Invoegtoepassingen beheren". Dat geeft een overzicht van de invoegtoepassingen, waaronder Ghostery. In IE is er in Ghostery niets in te stellen en/of aan te passen waardoor het nut beperkt is. Daar Microsoft van plan is de support voor IE te beëindigen is het wellicht ook verstandiger om op een andere browser over te stappen, zoals bijvoorbeeld Firefox, Chrome, of Edge.

Installatie van Ghostery in Firefox:

  • Start Firefox en ga naar de website van Ghostery    
  • Klik op de balk "Add to Firefox"
  • De installatie gaat nu naar het Firefoxscherm met de vraag de Ghostery extensies toe te mogen voegen (groene knop "+Add to Firefox). Druk op de groene knop.
  • Nu verschijnt er nogmaals een (wit) schermpje met de vraag om een Add-on te installeren.
  • Druk op "Installeren".

Startschermen van Ghostery:

  • Je komt nu in een serie van schermen om Ghostery in te stellen.  De eerste is een welkomstscherm met de vraag of je gegevens over de trackers die Ghostery afvangt wil delen. Het is aan je om daar Ja of Nee op te antwoorden.
  • Het volgende scherm vraagt of je een account aan wilt maken. Zo'n account is vooral interessant voor mensen die meer willen weten over deze materie.
  • Het volgende scherm geeft de keuze voor een rondleiding en uitleg, maar het belangrijkste is
  • toch wel de mogelijkheid aan te geven welke zaken geblokkeerd moeten worden. Mijn advies:
  • kies voor "Alles blokkeren".

Voor Chrome en Edge is er de mogelijkheid bepaalde websites NIET te blokkeren door deze op te nemen in de lijst met "Vertrouwde websites". Zie even verderop hoe dat gaat.

Installatie van Ghostery in Edge:

  • Start Edge en ga naar de website van Ghostery .
  • Klik op de balk "Add to Edge".
  • De installatie gaat nu naar het Edgescherm met de vraag de Ghostery extensie uit de webwinkel te downloaden. Druk op de blauwe knop "Downloaden".
  • Na download en installatie dient de app gestart te worden. Druk op de blauwe knop "Starten".
  • Maar dat is nog niet genoeg voor Edge. Nu moet je nog aangeven dat de Ghostery extensie ook echt ingeschakeld moet worden (het lijkt wel of ze deze extensie niet echt willen).
  • Nu volgt er een serie van Ghostery-schermen die gelijk is aan die hierboven beschreven bij de installatie van Ghostery in Firefox (Startschermen van Ghostery).

Als je Edge nu herstart is er niets te zien van Ghostery! Edge verstopt graag zijn extensies. Om deze toch zichtbaar te maken (handig als je Ghostery wilt aanpassen) druk dan op de drie puntjes rechts bovenin in  Edge en kies voor "Extensies". Dat geeft een overzicht van de geïnstalleerde extensies, waaronder Ghostery. Beweeg de muisaanwijzer naar de Ghostery-regel in het extensiesoverzicht, ga een beetje naar rechts, en dan verschijnt er een radertje. Klik erop. Dan komt er nu een overzicht waarin te zien is dat Ghostery nog niet zichtbaar is rechts van de adresbalk. Zet deze nu aan.

Ghostery installeren via de webwinkel.

Alle browser, behalve IE, bieden de optie om te installeren via de webwinkel. Dat is veiliger dan via een aparte website. Deze manier van toevoegen van Ghostery kan in Chrome, Firefox en Edge. Installeren van Ghostery via de webwinkel gaat op de zelfde wijze als hierboven beschreven voor de advertentieblokkers.

Vertrouwde websites

Ghostery kent twee manieren om aan te geven dat bepaalde websites te vertrouwen zijn en niet gefilterd hoeven te worden:

  1. door naar de betreffende website te gaan en dan met de linkermuisknop op het Ghostery-icoontje te drukken en dan klikken op de knop "Vertrouwen" Dat kan in Chrome, Firefox en Edge. 
  2. door naar het optiescherm van Ghostery te gaan en daar dan de door jou te vertrouwen websites aan een lijst toe te voegen. Dat kan in Chrome en Edge. Daarin kunnen websites geplaatst worden waarvoor geen enkele vorm van blokkering toegepast mag worden.

In Chrome: klik met de rechtermuisknop eenmaal op het icoontje van Ghostery en dan op "Opties". Dat opent het optiescherm van Ghostery. Klik op de tab "Vertrouwde websites".  Nu kunnen door jou vertrouwde websites ingevoerd worden. Vergeet niet om op de groene knop met het + teken te drukken om de website ook echt aan de lijst toe te voegen.

Windows 10 en je privacy

Tenslotte een paar woorden over Windows 10 en je privacy. Niet alleen Google wil zo veel als mogelijk over jou te weten komen, ook bij Microsoft gaat het die kant op. Windows 10 is een belangrijke stap op dat gebied. Een aanrader voor iedereen die zich zorgen maakt over het aantasten van zijn/haar privacy bij het gebruik van Windows 10 is het gratis tooltje Shutup10. Hiermee worden niet alleen alle privacygevoelige elementen van Windows 10 blootgelegd, maar kunnen deze ook worden uitgezet. Aan te raden is om periodiek Shutup opnieuw te laten werken, daar gebleken is dat Microsoft na een belangrijke update soms bepaalde settings weer aan zet. 

IP-nummer afschermen

Wil je tevens dat het IP-nummer van je internetverbinding niet doorgegeven kan worden dan is het gebruik van een VPN-verbinding een goeie oplossing. VPN=Virtual Private Netwerk. Veel antivirussoftware biedt tegenwoordig de mogelijkheid van het inschakelen van een VPN-verbinding.

Daarnaast zijn er gratis en betaalde VPN-diensten van VPN-gespecialiseerde bedrijven.

Hier kun je meer lezen over VPN:  consumentenbond, wat het is en welke aanbieders er zo al zijn.

 

Auteur: SR-PC-HULP

Met VPN veilig internetten

Scroll naar boven

Wat is VPN

Waarschijnlijk heb je er weleens over gehoord, maar wat is VPN eigenlijk. Lees maar eens wat het inhoudt, want VPN kan ook voor jou belangrijk zijn. Waarom zou je VPN gebruiken?

Wel, VPN staat voor Virtual Private Network, een privénetwerk binnen een netwerk met in de meeste gevallen een versleutelde (internet)verbinding. VPN helpt je om een soort privétunnel of -pijplijn tussen die twee netwerken te maken.

Als je gebruik maakt van VPN heb je geen last van pottenkijkers, juist omdat de verbinding is versleuteld. Ook iemand die toegang heeft tot datzelfde netwerk kan jou niet afluisteren. Sniffers (afluisteraars) maken geen schijn van kans op relevante informatie van jouw kant. En dat is wel heel prettig. Als je vaak gebruik maakt van allerlei wifi-netwerken is het, voor hen die weten hoe ze dat moeten doen, een koud kunstje om je af te luisteren.

De consumentenbond over VPN

  • Veilig te internetten op openbare wifi-netwerken. Bijvoorbeeld om te e-mailen of om rekeningen te betalen. Zonder VPN is het, ondanks een beveiligde (https/SSL) website, toch mogelijk dat een slimme hacker meekijkt.
  • Anoniem te internetten. Derde partijen kunnen je minder goed volgen. VPN zorgt ook bij elke verbinding voor een ander IP-adres, het identificatienummer van je apparaat op internet.
  • Regionale blokkades te omzeilen. Nederlandse uitzending gemist diensten kunnen bijvoorbeeld niet bereikbaar zijn vanaf het buitenland. Of door censuur kun je bepaalde websites in het buitenland niet bereiken.

 

VPN aanschaffen

Er bestaan gratis VPN-diensten, maar die zijn vaak te beperkt. De bandbreedte is bijvoorbeeld niet of nauwelijks gegarandeerd. Of het aantal MB’s dat over hun servers gaan is beperkt. Gebruik je wat regelmatiger een VPN, dan is een betaald abonnement geen overbodige luxe. Op de website van VPN Gate vind je gratis en betaalde diensten.

De aanleiding tot dit schrijven

Een poosje geleden las ik een artikel over de browser Opera die over een ingebouwde VPN zou beschikken. Uiteraard met als doel een veilige VPN-verbinding op te zetten. Heel mooi zou je zeggen. Maar werkt VPN naar behoren in Opera? Dat is de  grote vraag die beantwoord moet worden. De ontwikkelaar gebruikt zelf al een relativerende betekenis van het begrip VPN. Hij heeft het over een proxy-server* die je IP-adres van een vermomming voorziet. Dus gaat het niet over de volledige afscherming van je dataverkeer. Het gaat namelijk om een proxydienst die loopt via de browser in plaats van een volledige VPN. Een beetje bedrieglijk dus. Dat is niet heel vreemd, want een VPN die alleen vanuit de browser wordt opgezet kan geen verkeer van andere applicaties tunnelen.

Daarbij komt nog dat de proxy bij het opzetten van een verbinding automatisch het IP-adres van je browser doorstuurt naar de server van de proxydienst. Overigens is het niet helemaal onverwacht dat de dienst geen echte VPN blijkt te zijn, want dat leek al te mooi om waar te zijn.

Conclusie

Webbrowser Opera onderscheidt zich in dat opzicht niet van andere browsers vanwege de ingebouwde VPN-verbinding. Dat in tegenstelling van wat Opera zelf beweerd. Versie 40 van de browser stelt alle gebruikers in staat te surfen met een VPN verbinding (proxy-server die je IP-adres van een vermomming voorziet). Opera zegt dat iedere gebruiker recht heeft op privacy tijdens het surfen. Een terechte opmerking van Opera. Daarom wordt de VPN gratis en onbeperkt beschikbaar gesteld. Echter, 100 procent anonimiteit is bij lange na niet gegarandeerd.

*Een proxyserver is een server die zich bevindt tussen de computer van een gebruiker en de computer waarop de door de gebruiker gewenste informatie staat. Wil iemand op een computer waarop een proxyserver is ingesteld een andere computer bereiken, dan gebeurt dit niet rechtstreeks, maar via deze proxyserver. Het doel van deze tussenstap is afhankelijk van het type proxyserver.

Auteur: CorVerm

Beheer Windows 10 met GodMode

Scroll naar boven

Windows 10 kent veel opties en die zitten vaak goed verstop. Zelfs nu het instellingenmenu in Windows 10 een welkome opfrisbeurt heeft gekregen. Maar feit blijft dat het dikwijls zoeken is naar een speld in een hooiberg als je een bepaalde instelling wilt aanpassen. Een geheime feature geeft uitkomst: GodMode. Zie het als een uitgebreid configuratiescherm. Hoewel het geen instelling is die je ergens kunt aanvinken is het simpel om GodMode tevoorschijn te halen. Hoe je dat dan doet? Klik met rechts op het bureaublad en kies voor Nieuw > Map. De nieuwe map geef je de naam GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} en druk op Enter.

De map krijgt van eigens het icoon voor alle instellingen mee

Hoewel de GodMode al langer bestaat in Windows is deze feature een welkome uitkomst voor gebruikers van Windows 10, maar zeker ook voor gebruikers van Windows 8(.1). zij hoeven in ieder geval niet meer te switchen tussen twee interfaces. Want voor de ene instelling moet je naar het configuratiescherm en voor een andere naar de touchinterface.

Zomaar een greep uit de mogelijkheden die GodMode biedt

Overigens werkt de GodMode ook onder Windows 7, al zal de noodzaak daar wat minder groot zijn.

Auteur: CorVerm

Workshop, kies je eigen camera, basiskennis

Scroll naar boven

Fotografie is hoogstwaarschijnlijk één van de hobby’s, die door de meeste mensen ter wereld wordt beoefend.  Vrijwel iedereen heeft een smartphone en iedere smartphone heeft minstens één camera. Een foto nemen is simpel, een goede foto is echter minder eenvoudig te maken. Er zijn twee belangrijke aspecten die de  kwaliteit van de foto bepalen: de compositie en de technische kwaliteit. De compositie komt voor rekening van de fotograaf zelf. De technische kwaliteit van de foto wordt deels bepaald door het gebruikte materiaal.

Deze workshop maakt deel uit van een drieluik en is bedoeld voor de fotograferende lezer die wel eens wat meer wil dan zijn smartphone camera kan bieden.

-          Deel 1: behandelt enige basiskennis van de werking van de camera en de fotografie.
-          Deel 2: behandelt de belangrijkste types camera’s en hoe je tot een keuze kunt komen.
-          Deel 3: behandelt de voordelen van tweedehands kopen en hoe je dat vertrouwd kunt doen.

Fotografie, een korte basis uitleg.

De trouwe Helpmij magazine-lezer weet het allang; er zijn regelmatig artikelen in het magazine te vinden die over fotografie gaan. Wanneer je het zoekwoord foto invoert in de handleidings-sectie van Helpmij krijg je als resultaat al 27 artikelen, cursussen en handleidingen voor Windows, Mac en Linux. Daarnaast is er dan de al langlopende Gimp cursus van onze eigen magazine-redacteur Eric98, die in alweer meer dan tweeëntwintig afleveringen stap voor stap de finesses behandeld van het fotobewerken met behulp van dit gratis pakket.

Camera

Eén onderwerp is echter niet eerder aan bod gekomen; de camera zelf. Een toch niet onbelangrijk onderdeel van de fotografie.

wikimedia

Over camera’s is er héél veel te vinden op het internet. Het is mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Deze workshop heeft tot doel om de belangrijkste aspecten van de fotocamera te bespreken op een manier, die het mogelijk maakt om er achter te komen wat voor jouw het juiste type camera is, voordat je over gaat tot een eventuele aanschaf. Daarnaast worden er links gegeven naar websites die veel onmisbare informatie bevatten met uitleg, tests en beeldmateriaal waar je jouw keuze op kunt baseren.

Wijdverspreid

Het camerabezit heeft de laatste tien jaar een enorme vlucht genomen. Iedereen heeft wel een smartphone en iedere smartphone heeft één of meerdere camera’s. Er worden dan ook iedere dag ontelbare foto’s gemaakt. Zo voorspelde Deloitte al voor 2016 dat er 2,5 biljoen (dat is 2,5 duizend-miljard) foto’s gemaakt zouden gaan worden, 15% meer dan in 2015 en 32 maal zo veel als in de negentiger jaren. Even omgerekend kom ik tot zo’n 82.000 foto’s per seconde (rekenfouten uitdrukkelijk voorbehouden. Bron: Deloitte). En dat zijn dan alleen de foto’s die online komen of gedeeld worden. Deloitte beweerd dat ongeveer 90% hiervan wordt gemaakt met de smartphone; met grote voorsprong het belangrijkste opname-apparaat.

wikimedia

De smartphone camera

De camera’s in de smartphone maken de snelste ontwikkeling door. Het vele gebruik hiervan, maakt dat de kwaliteit van de camera een goed verkoopargument van de smartphone is. De fabrikanten zetten daarom dan ook vol in op de ontwikkeling hiervan.
Inmiddels is de kwaliteit dusdanig dat de achterkantcamera een behoorlijk scherpe foto, met mooie kleuren aflevert en dat in een resolutie die een kwalitatief goede afdruk mogelijk maakt. Met de camera aan de voorkant is een mooi zelfportretje te maken. Dat is als selfie een geheel eigen leven gaan leiden. De kwaliteit van de camera bepaalt natuurlijk maar voor een deel of je een bepaalde smartphone aan gaat schaffen. Bel- en internet-eigenschappen zijn ook (nog steeds) belangrijk.

Een smartphone heeft ook zo zijn beperkingen. Zo kun je niet, of beperkt inzoomen op je onderwerp en zijn de foto’s in het donker vaak matig. Loop je regelmatig deze beperkingen aan en wil je wat meer weten over de achtergrond? Voel je dan uitgenodigd om verder te lezen.

kenrockwel.com
kenrockwell.com

Opbouw

Een digitale camera bestaat grofweg uit vier hoofdonderdelen, die stuk voor stuk een belangrijk aandeel in de kwaliteit van de fotografie leveren, namelijk:

1.       De lens, of beter, het objectief die het licht opvangt wat later de afbeelding gaat vormen.
2.       De sensor die het licht van het objectief verzamelt en omzet in elektrische signalen.
3.       Het moederbord welke uit meerdere chips bestaat die de elektrische signalen van de sensor omzet in een digitale afbeelding en daarnaast alle functies van de camera regelt.
4.       Een zoeker en/of LCD-scherm om de afbeelding te beoordelen.
5.       De behuizing die deze componenten een goede plek geeft en daarnaast de duurzaamheid,
          bruikbaarheid, bediening en het uiterlijk (ook vaak niet onbelangrijk) van de camera bepaald.

Foto

Hoe de uiteindelijke foto er uit gaat zien wordt, naast de kwaliteit van de fotograaf, bepaald door een samenspel van de genoemde onderdelen.

pexels.com

Compositie

Hoe duur de camera ook is, de compositie, ofwel wat precies wordt weergegeven op de foto, wordt door de fotograaf bepaald. Er zijn allerlei regels en weetjes om tot een goede compositie te komen. Een cursus of workshop daarover volgen komt de kwaliteit van je foto’s zeer ten goede.

Objectief

Hiervoor is een hoofdrol weggelegd bij het afbeelden van het object. Een objectief is opgebouwd uit verschillende lenzen. Deze geven het binnenvallende licht een berekende buiging waardoor het op een bepaald punt samen valt. Dit wordt het brandpunt genoemd. Bij een kleine brandpuntsafstand (veel buiging) geeft het objectief een breed overzicht van het object weer. Men spreekt dan van een groothoekobjectief. Bij een lange brandpuntsafstand wordt er maar een klein deel van het object weergegeven. Men spreekt dan van een telelens. Een brandpuntsafstand van 500 mm  is helemaal niet vreemd. Je hebt dan een flinke toeter op je camera zitten.

pexels.com

Naast lenzen met een vast brandpuntsafstand zijn er ook lenzen met een variabel brandpunts-afstand. Dat zijn de bekende zoomlenzen. Door het brandpunt te veranderen van kort, naar lang wordt de groothoekweergave veranderd naar een detail-uitsnede. Het lijkt alsof het object dichterbij wordt gehaald.

Belichting

Een juiste belichting zorgt ervoor dat er zowel in de schaduwen als in de lichtste punten (de zogenaamde hooglichten) nog doortekening  zichtbaar is. Een foto met zwarte massieve schaduwen is onderbelicht. Een foto met uitgebleekte lichte delen is overbelicht. Het verloop tussen de donkerste en de lichtste delen wordt het contrast genoemd. Het verschil tussen het donkerste goed weergegeven deel en het lichtste bepaald de dynamiek van de foto. Bij een groot verschil is er sprake van een foto met een goede dynamiek. Deze foto’s komen levendig en natuurlijk over. De algehele belichting kan zeer bepalend zijn voor de sfeer die een foto uitstraalt.

Een moderne camera is zelf in staat om te meten hoeveel licht er nodig is voor een bepaalde foto. De hoeveelheid licht wordt door de volgende onderdelen bepaald.

1.       Diafragma.
Dit is een verstelbare lamellenring welk in het objectief is gebouwd. Hoe groter de opening van de ring, hoe meer licht het objectief doorlaat. Dit wordt uitgedrukt in vaste waardes, die berekend worden door de brandpuntsafstand te delen door de diameter van de opening. Dit is het zogenaamde f-getal, ook wel stops genoemd. Ieder stop betekent een verdubbeling of halvering van de hoeveelheid licht. Hoe lager het f-getal, hoe meer licht er wordt gelaten. De grootste opening van een objectief is daarom een belangrijk kengetal en staat, naast het brandpunt (of brandpunten), altijd in het type-aanduiding van een objectief vermeld. Hoe groter het diafragma (dus een laag f-getal), hoe lichtsterker het objectief is. Door de grote opening zijn deze objectieven relatief groot, met veel glas en daardoor duurder. Daarnaast treden er meer beeldfouten op, die bij de bouw gecorrigeerd moeten worden, wat de prijs nog verder opdrijft. Een verwisselbaar objectief kan dan zomaar vele duizenden euro’s kosten.
Bij een zoomlens is het brandpuntsafstand variabel en daardoor is er steeds een andere doorsnede van het diafragma nodig om een bepaalde f-waarde te verkrijgen. Dat is de reden waarom bij zoomobjectieven vaak twee f-waardes worden vermeld, waarbij de laagste altijd bij de kortste brandspuntsafstand hoort. Er zijn speciaal ontworpen zoomlenzen op de markt, die wel een vaste waarde hebben door het hele zoombereik heen. Dat is fijn wanneer er een video wordt opgenomen. De belichting van het beeld veranderd dan niet bij het zoomen. 

2.       ISO waarde.

old skool ISO

Deze waarde geeft de gevoeligheid voor licht van de sensor weer. Een lage waarde (vaak vanaf 100) betekend een lage lichtgevoeligheid en een betere beeldscherpte. Bij een hoge waarde is de sensor zeer lichtgevoelig, maar gaat de beeldscherpte achteruit en kan er een storende ruis zichtbaar worden in de foto. De ISO-schaal verloopt in waardes, die telkens een verdubbeling of halvering geven van de gevoeligheid van de sensor.

3.       Sluitertijd.

Dit is de tijd waarin het licht tussen de sensor en objectief wordt doorgelaten. Dit wordt geregeld door de sluiter. Dat is een mechanisch en/of elektrisch onderdeel dat het licht afsluit en kort kan doorlaten. Sluitertijden kunnen lopen van enkele duizendste seconden tot vele seconden. Hiervoor is een vaste reeks afgesproken. Elke stop vertegenwoordigt ook hier een verdubbeling of halvering van de hoeveelheid licht. Korte sluitertijden betekenen uiteraard weinig licht op de sensor, maar wel met het voordeel dat een snel bewegend voorwerp scherp op de foto wordt weergegeven.

Doordat de belichtingswaarden het opvallende licht steeds in stops verdubbelen of halveren is het voor de fotograaf eenvoudig om verschillende belichtings-scenario’s door te rekenen (schrik niet, dit kun je ook rustig aan de belichtingsautomaat overlaten). De totale belichting blijft gelijk als het diafragma verkleind wordt en de sluitertijd met hetzelfde aantal stops wordt verlengd. Er is dan wel meer kans op bewegingsonscherpte in de foto.

Op deze manier kan ook de ISO-waarde worden aangepast. Door deze waarde te verhogen, kan de sluitertijd met hetzelfde aantal stops worden verlaagd. Hierdoor kan er bij slechtere licht-omstandigheden een foto worden genomen zonder bewegingsonscherpte. Helaas kan dit dan wel ten koste gaan van de algehele beeldscherpte, omdat er beeldruis zichtbaar wordt.

Scherptediepte

Bepalend voor een goede foto is de juiste scherpte van het onderwerp. Een lens moet daarvoor scherp gesteld worden op het onderwerp. Het is dan in focus. Voor en achter het focus-punt wordt er een bepaald gebied nog scherp weer gegeven. Dit is het scherptediepte-gebied.

wikimedia

Er zijn grofweg twee factoren die de grootte van dit gebied bepalen. Dat zijn de brandpuntsafstand en de diafragma-opening. Veel scherptediepte zie je bij een korte brandpuntsafstand en een kleine diafragma-opening. Weinig scherptediepte zie je wanneer bij een langer brandpuntsafstand en bij een grotere diafragma-opening.

Deze onscherpte kan de nadruk op het onderwerp leggen en de foto veel sfeer geven. In de onscherpte is de ring van het diafragma zichtbaar en hoe ronder deze is (doordat deze uit meer lamellen bestaat), hoe mooier de onscherpte eruit ziet. Deze onscherpte wordt bokeh genoemd. Hoe mooi het bokeh is, wordt door de kwaliteit van het objectief bepaald en dat is voor de gevorderde fotograaf één van de belangrijke redenen om voor een bepaald objectief te kiezen.

Flitser

Een flitser heeft tot doel om licht toe te voegen in omstandigheden die dat noodzakelijk maken. Dat gebeurt in een korte flits, waardoor bewegingsonscherpte kan worden voorkomen. Dat kan echter wel een onnatuurlijke sfeer in de foto gegeven.

Samenwerking

De ingrediënten om een foto te maken zijn zo in grote lijnen bekend. Met het brandpuntsafstand bepaal je de uitsnede van het onderwerp en in combinatie met het gekozen diafragma wordt de scherptediepte bepaald. Eventuele ongewenste bewegingsonscherpte wordt voorkomen door een korte sluitertijd te kiezen. Dit kan dan eventueel worden gecompenseerd door het ISO-getal te verhogen, waarbij je dan wel weer met eventuele beeldruis rekening moet houden. Is er daarvoor te weinig licht, dan kan eventueel de flits worden ingezet.

Een goede foto kenmerkt zich door een juist opgebouwde compositie met een passende scherptediepte en een goed gebalanceerde belichting.

Sensor

Deze is erg belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit van de foto. Een sensor is vaak een cmos. Dat is een chip met talloze foto-elektrische punten. Elk puntje vertegenwoordigt een beeldpunt in de uiteindelijke foto. Dat is dan één pixel. Het aantal pixels bepaald de resolutie. Hoe meer pixels en dus hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder de uiteindelijke foto wordt. We zijn ondertussen gewend aan vele megapixels. Met een twintig megapixel-sensor maak je foto’s van horizontaal 5184 pixels en verticaal 3456 pixels. Een afdruk op A1 posterformaat kan dan nog gestoken scherp zijn.

Sensorgrootte

Hoe groter een pixel is, des te meer licht kan deze ontvangen. Met veel pixels op een klein oppervlak gaat de detaillering ten koste van de lichtgevoeligheid. De vuistregel is dan ook; hoe groter de sensor, hoe beter de lichtgevoeligheid en helaas hoe hoger de prijs. Daarnaast is er voor een grotere sensor een groter objectief nodig, omdat het licht een grotere oppervlakte moet bedekken. Dat heeft zijn weerslag op de behuizing, die groter moet zijn en daardoor vaak ook zwaarder wordt. De sensorgrootte heeft door dit deze factoren veel invloed op de uitvoering van een bepaald cameratype.

In de camerareeks op de afbeelding wordt de sensor in de camera’s steeds een stapje groter:

Hieronder worden de meest gebruikte sensorgroottes getoond. Door de oppervlakte te vergelijken krijg je een idee van het verschil van grootte van een pixel bij eenzelfde hoeveelheid megapixels.

Dankzij de stand van de techniek, kunnen camera’s met kleinere sensoren toch zeer goede foto’s afleveren. Bij slechtere lichtomstandigheden wordt het verschil echter duidelijk in de vorm van toenemende beeldruis. De volgende afbeelding is een voorbeeld wat beeldruis betekent voor de kwaliteit van de foto:

 

Websites

Hieronder worden een aantal links gegeven van websites die de stof verder verdiepen.

-          Fotocursussen Helpmij

-          Gimp-cursus

-          Wikipedia, belichtingstijd

-          Diafragma, hoe werkt het

-          Uitleg over de sluitertijd

-          Beeldende uitleg over belichting

-          De belichtingsdriehoek

-          Alle soorten objectieven

-          ISO uitleg

-          De camera sensor uitgelegd

-          Tweakers, smartphones met de beste camera

Let op: dit is een greep uit willekeurige websites over de behandelde onderwerpen.

Tenslotte

Met deze opsomming komt het eerste deel van dit drieluik tot een einde. Behandeld werd de rol van het objectief, de sensor, de zoeker, de elektronica en de body bij een opname en wat zij voor invloed hebben op het soort camera. Daarnaast werd behandeld hoe de belichting in stops wordt berekend en op wat voor manier diafragma-opening, sluitertijd en sensorgevoeligheid zich verhouden tot elkaar. Als laatste werd de werking van de sensor kort uitgelegd en wat besproken wat voor invloed de afmeting hiervan heeft op de kwaliteit van de foto.

Auteur: leofact

GIMP 22: Uitknippen zonder green screen

Scroll naar boven

Het gaat hier vooral om het principe dat je bestaande technieken combineert. In dit geval gaan we uitknippen zoals al uitgelegd. Maar omdat er geen gelijkmatige achtergrond is heeft deze methode zo zijn grenzen. Om dat op te lossen gaan we het kloongereedschap gebruiken vanuit een tweede laag. Herinner je je GIMP Deel 9: Een Koninklijke klus met die schitterende Glazen Koets? Lees hem anders even na!

 

Als onderwerp heb ik een foto van een prachtige 1929 Skiff Tail Rolls Royce gebruikt die te koop stond bij Joop Stolze Classic Cars. Nee, niks voor mij, maar ik mocht daar een avond rondkijken en van zo'n bijzondere auto maak je dan toch een foto.

 

RR Skiff Tail

 

Die foto was nog knap lastig bij de magere belichting in deze hal, maar met wat kunstgrepen werd het dit plaatje.

Neus

Voor ons doel gebruiken we een tweede foto met die mooie markante neus van de Rolls. En wat we vooral gaan doen is die neus uitknippen en dan de beroemde mascotte "de Spirit of Ecstasy" zo goed mogelijk intact laten. Er is verder ook nog een lastige spiegel voor de fanatiekere deelnemers aan deze cursus plus een geniepig stadslichtje.

Download hier de oefenfoto. Zet hem maar op 100% zoom en je zal zien dat er wel wat ruis in zit. Niet zo gek met dat magere licht en prima weg te werken. Lees dat nog eens na in GIMP 12! Ik besteed er hier geen aandacht aan, maar het is wel een mooi oefenobject.

Niet knippen, maar klonen.

En waarom dan? Omdat je met het kloongereedschap veel meer mogelijkheden hebt! Hoe dat in zijn werk gaat ga ik je gaandeweg deze aflevering laten meemaken.

Masker

Er is nog een tweede methode. Die met een masker. Dat heb ik al eens uitgelegd in GIMP 13. Ga het maar nalezen en proberen als je zin hebt.

Twee lagen

Tweede laagWe beginnen met de foto openen in GIMP en meteen een kopie maken van de eerste laag. Geef hem een duidelijke eigen naam, zoals ik hier dat deed met "kopielaag"

Dan vervolgens gaan we de voorgrond wegknippen zoals ik dat het uitgelegd in het vorige Magazine. Dat nummer kan je via ons archief nalezen. Voel je nou niet te min om die hele oefening opnieuw te doen!

Dachten jullie dat ik een natuurtalent ben? Nee hoor! Die Rolls heb ik inmiddels voor de derde keer onder handen. Wees dus gewaarschuwd. Lees dit artikel eerst helemaal door. Let vooral op mijn missers in de opzet van deze cursus.

Het gereedschap begint met een lijn uitknippen om het object heen. En daar komt foef nummer 1! Wij gaan niet strak om die mascotte heen en ook de spiegel niet. We gaan er dwars doorheen!

Jawel! Dat zijn twee precisieklussen. Die nemen we onder handen met het kloongereedschap.

Grof uitknippen

Grof uitknippen dus!

Grof uitknippenHerinner je die blauwe waas nog? Dat was wat later weggeknipt ging worden. Je ziet hier dat die spiegel en de mascotte in die waas vallen. Die spiegel is nou zo moeilijk nog niet, maar die mascotte gaan we straks stevig uitvergroot liefderijk op de radiateur plaatsen met het kloongereedschap. En zo zijn er nog wat details die we op die manier op zijn plek gaan zetten.

Eerst goed uitknippen

Maak eerst het uitknipproces goed af! Je zal wel gemerkt hebben dat hier en daar die roomwitte lak nog in een spikkeltje blauwe waas blijft hangen. Ga dus goed rond met de zwarte selectiekwast.

zwarte selectiekwastDoe dat stukje bij beetje en blijf aan de veilige kant. Dat stadslichtje op het linkerspatbord hiernaast zit bijvoorbeeld ook expres in het blauw, maar de bovenkant van die radiateur gaat nog in het zwart met een wat kleinere straal van de zwarte kwast.

Ga zo in alle rust de hele foto af en neem er vooral de tijd voor. Ik moet eerlijk zijn. Dit oefenobject heeft niet echt een doel, maar deze mooie auto verdient een nette finishing touch.

Uiteindelijk komt dan het moment dat we de Enter toets indrukken en GIMP de selectie maakt. Blijf in de toplaag werken. Laat de kopielaag met rust. Maak in het Lagenvenster een alfalaag aan.

Inverteer dan de selectie en druk Delete. Niet schrikken want je ziet niets verdwijnen. Via de doorzichtige alfalaag zie je namelijk de onderliggende kopielaag! Pas als je de zichtbaarheid van de kopielaag uitzet zie je wat er uitgeknipt is.

Dan wordt duidelijk wat er nog moet gebeuren. Die kopielaag gebruiken we behalve als bron voor het klonen ook regelmatig als leidraad. Die zetten we vaak even aan en soms ook even expres uit met dat oogje.

ZichtbaarheidZet ook gerust de dekking van de kopielaag iets terug om het onderscheid wat beter te zien.
En dan gaan we klonen! Zet eerst de uitlijning op geregistreerd en selecteer dan het brongebied in de kopielaag (met Ctrl ingedrukt). Het maakt niet uit waar precies door de keuze van onze uitlijning.

Ga nu de "Spirit of Ecstacy" op zijn plek klonen. Speel met de grootte van de kloonkwast en pak ook maar het scherpe rondje. Doe dat klonen met korte bewerkingen, zet de kopielaag aan en uit naar behoefte. Gaat het fout, dan maak je actie dan ongedaan met Ctrl-Z. Een andere handige truc is klonen met Shift ingedrukt. Dan kloon je langs een rechte lijn!

Dat klonen in rechte lijn doe ik ook bij niet zo scherpe bochten zoals bij die grote koplampen. Dan schiet je niet zo gemakkelijk uit en in het resultaat merk je er vaak niks van.

Uiteraard is ook stevig inzoomen een goed hulpmiddel en dat hebben de makers van GIMP prima aangepakt. Met 1 zet je de zoom op 100 %, met 2 op 200 % en bij moeilijke objecten als die mascotte is zelfs 4 en dus 400 % nog de moeite waard.

Mascotte

Uiteindelijk kom je dan hier uit met de mascotte. Daar mag je dan best een beetje trots op zijn!

Dan heb je wellicht het scharnier van de motorkap ook in het blauw gelaten zoals hier te zien:

Scharnier

Dit is een mooie situatie om die nu terug te klonen, waarbij we Shift erbij indrukken voor een kloon in rechte lijn. Dat staat dat lange scharnier heel snel netjes in de foto:

scharnier erin gekloond

Ook de spiegel is inmddels op zijn plek gekloond. Ik realiseer me heel goed dat jullie op dit soort punten waarschijnlijk lelijk de mist in zullen zijn gegaan. Mijn excuses, hoor! Ik kreeg het niet echt beter voor elkaar zonder de cursus wel erg langdradig te maken.

Een ander lastig plekje is hier bij het steuntje van het stadslichtje, waar wat citroengeel van de auto achter onze Rolls in de lak spiegelt.

geel

Hier kan je beter een normale kloonbewerking doen. Je zet de uitlijning uit en kiest het brongebied op een geschikt plekje in de bovenste laag. Dan met een heel klein kwastje aan de gang.

ruit

Tenslotte rest ons de voorruit. Ditmaal heb ik de kopielaag maar eens wat teruggezet in dekking, zodat we goed zien dat de stijlen zijn weggeknipt. Ergens ook zo'n instinker en excuses. Dit is een mooie gelegenheid om in rechte lijnen te klonen. Vergeet nu niet de uitlijning weer op geregistreerd te zetten en een brongebied op de kopielaag te kiezen (met Ctrl ingedrukt)

Ik heb aan het beeld door de ruit heen niets gedaan. Het klopt natuurlijk niet dat je de achterliggende objecten nog zo helder ziet, maar dat zou een verhaal apart worden.

Tenslotte heb je dan je eindresultaat met een transparante achtergrond. Om het wat mooier te maken zocht ik er een achtergrondlaag bij in een pastelkleur

en dan voor de volledigheid het eindresultaat na noeste arbeid:

Klaar

Dat was hij dan weer! Maart roert zijn staart. Als het weer in dit vroege voorjaar tegenvalt hoop ik dat jullie bijvoorbeeld veel plezier mogen hebben met deze aflevering van mijn GIMP cursus.

Auteur: Erik98

Outlook bericht intrekken

Scroll naar boven

Email is een belangrijk communicatiemiddel geworden. We verzenden en ontvangen dagelijks vaak tientallen mailtjes. Ook zakelijk verloopt veel van onze communicatie met anderen via de mail. De inhoud van e-mail kan zeer divers zijn. Soms gaat het om niets zeggende mededelingen, maar vaak genoeg is de inhoud belangrijk en dan is de juiste tekst van belang. Het e-mailtje dient zowel taalkundig als inhoudelijk correct te zijn. In onze snelle maatschappij kunnen er eenvoudig fouten sluipen in een iets te haastig opgesteld e-mailtje. Daarnaast kan het voorkomen dat je spijt krijgt van de verzending, net nadat je op de knop daarvoor hebt geklikt. Dat wil wel eens gebeuren in een

Ik zal je! (pixabay)

emotionele bui, bijvoorbeeld als iemand je onrecht aandoet. Net te laat schiet je dan regel 1 van de e-mail etiquette te binnen, namelijk nooit boosheid via e-mail verwoorden. Opbellen of ontmoeten is dan de juiste communicatie-vorm. Maar helaas, het e-mailtje is al onderweg. Niets meer aan te doen. Dat blijkt echter niet helemaal waar, tenminste als je Outlook gebruikt. De uitleg is geldig voor Microsoft Outlook vanaf versie 2007

Intrekken

Outlook biedt de mogelijkheid om een verzonden e-mail in te trekken. Dat werkt op zich heel eenvoudig. Je opent het gewraakte e-mailtje in de map Verzonden items door er op te dubbelkikken. Het verschijnt dan in een apart venster met het in lint de tab Bericht. Hierin klik je op acties en vervolgens op bericht intrekken.

Daarna kies je de gewenste optie in het venster dat dan getoond wordt. Je kunt kiezen tussen verwijderen en vervangen. In het eerste geval wordt er een intrekkingsbericht verzonden en in het tweede geval verstuur je een vervangend bericht.

Beperkingen

Helaas werkt dit eigenlijk alleen goed als de ontvanger ook over Outlook beschikt. Bovendien moet je de ontvanger voor zijn, want als hij of zij het oorspronkelijk e-mailtje al heeft geopend voordat jij het intrekt, is er niets meer aan te doen. Snel naar de telefoon grijpen is dan je redmiddel.
Het nut van intrekken is dus helaas beperkt. De mogelijkheid wordt hier dan ook alleen besproken, omdat het een enkele keer zijn nut kan hebben en omdat je dan ook gelijk de beperkingen kent.

Voorkomen is beter dan genezen

De wens tot intrekken wordt soms ingegeven door spelfouten. Wanneer je dat vaker hebt, kun je overwegen om de optie aan te zetten dat de spellingscontrole automatisch start, wanneer je een e-mail verzend. Dat doe je door een vinkje te zetten bij Bestand > Opties > E-mail > Altijd spelling controleren voor verzenden. Zet dan wel gelijk een vinkje bij de tweede optie, Tekst van het oorspronkelijke bericht negeren om te voorkomen dat de spellingscontrole je door mogelijk een lange lap van eerdere berichten loodst.

 

Auteur: leofact

Spraak naar tekst - dromen dicteren

Scroll naar boven

Laatst vroeg iemand me hoe je het makkelijkste 's nachts je dromen kunt noteren. Neem een pen en papier, zou je denken. Maar eerlijk gezegd, heb je dat wel eens geprobeerd? Het opschrijven is niet het probleem. Nee, het probleem zit hem daarin dat je de volgende dag heel moeilijk kunt ontcijferen wat je met je slaperige hoofd hebt opgeschreven!
Zo kwam ik op het spoor van de spraakherkenningssoftware. Je kunt tegen je telefoon praten en de software typt je tekst dan netjes voor je uit. In dit artikel lees je over de gratis opties die ik heb gevonden voor een Android smartphone, een iPhone en een pc.

Theo van Hoytema 'Winter' 1894

Even opletten: internetverbinding nodig

Je moet een werkende wifi verbinding hebben voor gratis spraakherkenning. Dit betekent dus, dat de audio-opname van jouw stem naar een server wordt gestuurd, die er vervolgens tekst van maakt. Wat er nog meer precies met jouw gegevens gebeurt op die servers, dat is vaak onduidelijk.
Soms werkt de software ook offline, maar de herkenning gaat dan vaak merkbaar achteruit. Apple heeft wél een offline mogelijkheid voor de iphone 6 en hoger.

Apple

De spraakherkenning van de iPhone en iPad is buitengewoon goed. Ook wanneer je leestekens dicteert, typt de iPhone die netjes uit. De nieuwste versies van de iPhone hebben de spraakherkenning standaard aan boord.
De functie activeer je via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Schakel dicteren in. Op je toetsenbord staat er nu naast de spatiebalk een kleine microfoon. Als je erop tikt, kun je beginnen met dicteren. Voor meer informatie, kijk op internet in de handleiding: http://help.apple.com/iphone/10/#/iph2c0651d2
De iPhone 4s heeft deze functie niet. Daar biedt de gratis app Dragon Dictation van het bedrijf Nuance uitkomst. Let op: deze app is alleen beschikbaar voor iPhones, niet voor Android telefoons.

Smartphone van Android

Vanaf Android 6 zit er standaard spraakherkenning in Android toestellen. De spraakherkenning werkt in alle apps waarin je kunt typen. Je hoeft er dus geen apart programmaatje voor te installeren.
Maar waar zit die functie? Het is eenvoudig, maar niet erg logisch. Het is een verborgen functie ín je gewone toetsenbord. Houd de knop voor instellingen een tijdje ingedrukt. Tik op de microfoon en je kunt beginnen. De knop rechts ervan, met de pen, heeft ook een bijzondere functie trouwens. Daarmee kun je schrijven op je beeldscherm, met je vinger. De app zet dit om naar getypte tekst.

Handige Android Apps

Speechnotes is een app onder Android die ook gesproken leestekens ondersteunt. Verder zit daar een vernuftig klein toetsenbord bij voor extra opties als enters.

Evernote wordt vaak geroemd om de spraakherkenning. In deze app kun je ook meteen een schetsje maken, wat in het geval van dromen opschrijven van pas komt.

Pc en Google Docs

Mocht je zin hebben om tijdens je nachtelijke uren achter de pc te gaan zitten, dan kun je dat doen. Dat is een beetje onwaarschijnlijk, maar voor de volledigheid van het artikel volgt hier de uitleg. Je kunt dit natuurlijk ook overdag gebruiken voor het noteren van andere teksten.

Google docs heeft een ingebouwde optie voor spraakherkenning. Wat heb je hier allemaal voor nodig?

  1. Een pc,

  2. een internetverbinding,

  3. Google Chrome als browser,

  4. een Google acount,

  5. een headset met microfoon.

Hiermee kun je op alle platformen werken: Linux, Windows en Apple. De herkenning van het Nederlands is goed, mits je zelf duidelijk spreekt.

Eerst open je een nieuw document binnen Google Docs. Vervolgens ga je naar Menubalk > Tools > Voice typing. Kies daarna boven de microfoon je taal en klik op de microfoon.

Nadeel van Goole Docs

Er zit wel een groot nadeel aan: de interpunctie werkt niet in het Nederlands. Een omweg is om bijvoorbeeld 'vraagteken' te zeggen. En dan zet je later via zoeken en vervangen dat woord om naar een echt vraagteken.
Google Docs' spraakherkenning is wel heel compleet in het Engels. Het is te hopen dat in de toekomst de interpunctie ook gaat werken in het Nederlands.

Iedereen heel veel nachtelijk plezier gewenst met het dicteren van dromen.

Auteur: Kate95

Snel in Excel

Scroll naar boven

 

 

 

Een tabel maken

Van een model in Excel is op een snelle manier een tabel te maken. Maar waarom zou je dat doen? Een tabel is sowieso overzichtelijker, eenvoudig te filteren en er kan gemakkelijk een berekening op worden losgelaten. Hoe je een model omzet naar een tabel? Uitgaande van Excel 2016 klik je ergens in het model op een cel, dan op de tab Invoegen en vervolgens op de knop Tabel.

Let wel! Het model moet van kolomkoppen zijn voorzien. Vink in het venster Tabel maken dan ook aan dat de tabel kopteksten bevat.

Snel filteren en berekenen

Zodra het model een echte tabel is, zit er op elke kolom een filter. Heel handig als je bepaalde onderdelen van de tabel wilt filteren. Wat ook handig is, zijn de berekeningen die ook op gefilterde onderdelen gewoon goed worden weergegeven.

Het totaalbedrag van de hele tabel is 32.685.22. Filter de tabel op een onderdeel en zie dat het bedrag van het gefilterde klopt.

Hoe kan het dat het totaalbedrag van de hele tabel veranderd en het juiste bedrag weergeeft als je hebt gefilterd?

 

De formules

Om de som uit te rekenen is de formule =SUBTOTAAL(109;[Bedrag]) gebruikt. De functie subtotaal berekent namelijk de som van een lijst of database. Althans als het juiste functienummer wordt gebruikt. Voor Som is dat 109. Voor het Gemiddelde is dat 101. Terwijl het functienummer voor de functie AANTALARG 103 is. In de kolom met verkopers staat de formule =SUBTOTAAL(103;[Verkoper]). Ga je filteren dan zie je de juiste uitkomsten. In plaats van een bereik op te geven kun je in geval van een tabel volstaan met het opgeven van de kolomnaam.

Voor de functienummers (officieel functie_getal-constanten genoemd) van 101 tot 111 negeert de functie SUBTOTAAL waarden van verborgen rijen. Wel de waarde van verborgen rijen meenemen? Gebruik dan functie_getal-constanten genummerd van 1 t/m/ 11.

functie_getal
(inclusief verborgen waarden)

functie_getal
(exclusief verborgen waarden)

Functie

1

101

GEMIDDELDE

2

102

AANTAL

3

103

AANTALARG

4

104

MAX

5

105

MIN

6

106

PRODUCT

9

109

SOM

Een overzicht van de belangrijkste functienummers

Invoegen van rijen (velden)

Normaal gesproken bevindt het kleine driehoekje zich in de meest rechter cel van de laatste rij. Is er een berekening op de tabel losgelaten dan staat het driehoekje in de rechter cel van die rij. Selecteer die cel om een rij in te voegen. Echter zal die rij onder de rij met de totaalgegevens worden ingevoegd. Daarom: selecteer de cel erboven en druk op de Tab-toets om een rij in te voegen. Ook de gegevens die in de nieuwe rij worden ingevoerd tellen mee met het totaal. Vandaar dat in de formule de naam van de kolom wordt gebruikt. Dat maakt het werken met een tabel weer extra prettig.

Overzicht maken

Van iedere verkoper berekenen hoeveel zij in het laatje hebben gebracht is niet zo moeilijk. Met de eenvoudige formule =SOM.ALS(B:B;F2;C:C) is dat bereikt. Met opzet zijn hele kolommen (dus geen vast bereik) opgegeven, want er zullen, als het goed is, geen andersoortige gegevens in de kolommen worden ingevoerd. De uitkomst van de som is gelukkig hetzelfde als in de tabel. Oh ja, F2 uit de formule is de bovenste cel in het overzichtje.

Nog een overzicht

In dit overzicht zie je in welke plaats een verkoper werkt. De functie = SOM.ALS is in dit geval onvoldoende om een berekening uit te voeren. Aangezien er op twee voorwaarden moet worden berekend is de functie =SOMMEN.ALS gebruikt. Om precies te zijn: in cel P2  staat de formule =SOMMEN.ALS($C:$C;$B:$B;$O3;$D:$D;P$2).

De formule is in de formulebalk aangeklikt en heeft een bepaalde kleur. Die kleur vind je ook terug in de tabel en in het overzicht.

Wat wordt er gezocht? De naam van de verkoper in combinatie met de plaatsnaam. Als eerste moet het optelbereik (C:C) worden opgegeven. Dan criteriumbereik1 (B:B) en dan het criterium1 (O3). Daarna moet criteriumbereik2 (D:D) worden opgegeven en vervolgens criterium2 om de plaatsnaam te kunnen bepalen.

Absoluut en relatief

Nogmaals de formule maar nu in kleur: =SOMMEN.ALS($C:$C;$B:$B;$O3;$D:$D;P$2). De formule is vanuit P3 naar rechts gekopieerd en daarbij mogen de (zoek)kolommen niet veranderen. Zouden er geen dollartekens voor de bereiken staan dan wijzigen de kolommen met het naar rechts kopiëren. Dat is de bedoeling dus niet. De criteria zijn maar van één dollarteken voorzien (P$2). Nu moet de kolomletter wel veranderen, maar het celnummer niet. Hetzelfde geldt voor het naar beneden kopiëren ($O3) van de formule. De formule is hiermee absoluut en gedeeltelijk relatief.

Een andersoortig overzicht

Het is leuk om iets dergelijks in elkaar te knutselen gelijk het hier gegeven eenvoudige voorbeeld. Maar er is iets anders waarmee op een eenvoudige manier de totalen in beeld kunnen worden gebracht. Een draaitabel! Daarover gaat het volgende artikel.

Een toegift

Hoe vaak verkoopt een verkoper minder dan 1000 euro? Dat gaat met de formule: =AANTALLEN.ALS(B:B;L2;C:C;M$1). In deze formule is alleen M1 gedeeltelijk absoluut, omdat die cel “vastgehouden” moet worden. Aangezien de formule in dezelfde kolom naar beneden is gekopieerd veranderd de kolomletter uiteraard niet.

Auteur: CorVerm

GIT - een dom versiebeheerssysteem

Scroll naar boven

Beheer

Wat is nou dat magische versiebeheer? Eigenlijk is de basis heel eenvoudig. Dat hebben we allemaal al wel eens gedaan. De meest eenvoudige vorm is dat je een kopie maakt van een bestand voordat je het gaat veranderen. Zo kun je de veranderingen die je maakt vergelijken met de oude versie en, nog veel belangrijker, je kunt weer opnieuw beginnen vanaf de oude versie als er iets mis gaat.

Versies

Zo’n 40 jaar geleden was dat precies de manier waarop programmeurs aan versiebeheer deden. Op zich werkt dit goed, maar er zijn wel wat beperkingen aan deze methode. Stel dat je bewerking een aantal stappen doorloopt en dat je elke keer na zo’n stap de versie wilt bewaren. Dan heb je op een gegeven moment heel veel versies van hetzelfde bestand die je ergens moet opslaan. Bij programmeren zit je snel aan honderd of meer stappen. Op een gegeven moment wordt het steeds moeilijker om de juiste versie terug te vinden in de brij van bestanden. Aangezien een computerprogramma vaak uit tientallen tot honderden verschillende bestanden bestaat, kun je je voorstellen dat het vrijwel ondoenlijk is om dan nog alles bij te houden. Daarom zijn er programma’s ontwikkeld om dat voor je te doen.

Programma

Een van de eerste versiebeheerprogramma’s (‘Version Control System’ of ‘VCS’) is RCS (Revision Control System). Het doet eigenlijk precies wat ik hier boven beschrijf, maar dan automatisch. In plaats van steeds een kopie te maken, slaat dit programma alleen op wat er veranderd is tussen de verschillende versies (de ‘diffs’). Elke keer dat je een versie wilt opslaan doe je een commit. Je vertelt RCS dat je de huidige versie wilt opslaan. Bij een commit vraagt Revision Control System om een ‘annotatie’, een korte beschrijving van de versie. Alle veranderingen worden in een speciaal bestand (repository) bijgehouden. Als je een bepaalde versie wilt bekijken doe je een ‘checkout’ van die versie. Revision Control System volgt dan alle beschreven veranderingen van het begin tot de versie die je wilt hebben en genereert het bestand.

Project

Dit principe wordt nog steeds toegepast in de moderne versiebeheerprogramma’s. Revision Control System is nog steeds zeer geschikt om b.v. versies van je configuratie bestanden bij te houden. Het wordt nog steeds veel gebruikt door systeembeheerders. De mogelijkheden om met meerdere mensen aan hetzelfde bestand te werken is echter beperkt. Verder kan Revision Control System alleen individuele bestanden bijhouden en niet de status van een heel project met vele bestanden. Daarom zijn uit Revision Control System vele nieuwe programma’s ontwikkeld.

Groot

GIT

De bekendste hiervan is Subversion (SVN). Hierbij worden de veranderingen opgeslagen op een centrale server zodat programmeurs over de hele wereld kunnen samenwerken. Subversion is een uitstekende versiebeheerprogramma en wordt nog steeds gebruikt in gevallen waarbij het team van programmeurs niet te groot is. Het is een vorm van centraal versiebeheer. Subversion heeft echter nog steeds zijn beperkingen. Zo gaat Subversion uit van een chronologische ontwikkeling van een programma. Dit zorgde voor problemen voor zeer grote open source projecten zoals de Linux kernel. In deze projecten werken soms duizenden programmeurs parallel aan elkaar. Dat is voor Subversion bijna niet bij te houden.

Parallel

Daarom werd een nieuwe generatie versiebeheerprogramma’s ontwikkeld, de gedistribueerde versiecontrole systemen (DVCS). Hiervan zijn Mercurial en vooral GIT de meest bekende varianten. De werking van Mercurial en GIT is vergelijkbaar. De programma’s zijn onafhankelijk van elkaar door verschillende teams ontwikkeld. De eerste versies van beide programma’ werden vrijwel op hetzelfde moment uitgebracht. GIT lijkt op dit moment het meest populair, hoewel Mercurial ook nog veel gebruikt wordt, o.a. voor de ontwikkeling van de programmeertaal Python.

Video

Erik98: Zeg mke21, ik liep tegen een prachtige video aan met een interview van Linus Torvalds.

De tekst erbij luidde:

De man die Linux maakte, Linus Torvalds, vertelde op het Open Source Leadership Summit van de achtergronden van één van de grootste en meest succesvolle open source projecten in de wereld.

Na 25 jaar ontwikkeling telde de Linux kernel vorig jaar meer dan 22 miljoen regels code en hebben meer dan 5000 ontwikkelaars van ongeveer 500 bedrijven er aan bijgedragen volgens het Linux Kernel Ontwikkelingsrapport van 2016.

Linux Stats

5000 man, 500 bedrijven. En hoeveel landen dan? Wat een ongelooflijke getallen zijn dat! En dat loopt allemaal via GIT?

mke21: Dat klopt. Ik heb overigens de GIT repo voor linux geanalyseerd en zag dat er voor de laatste twee puntuitgaven (versie 4.8 en 4.9) commits zijn van 1866 verschillende programmeurs. Sinds 2005 zijn er meer dan 20.000 programmeurs geweest die aan de kernel hebben bijgedragen. Echt het grootste software project in de wereld.

GIT

De eerste versie van GIT werd ontwikkeld door Linus Torvald, de man die bekend is als de bedenker van Linux. Hij was op zoek naar een versiebeheersprogramma die geschikt was voor de ontwikkeling van de Linux kernel. Dit is namelijk het grootste software project in de wereld. In de loop der tijd hebben zo’n 21.000 programmeurs bijgedragen aan de kernel. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 1800 verschillende actieve ontwikkelaars.

Hij kreeg problemen met de ontwikkelaar van BitKeeper, het programma dat hij tot dan toe gebruikte. Concurrent Versions System (CSV) (de voorganger van SVN) was er niet voor geschikt. Met zijn gebruikelijke voortvarendheid schreef hij vervolgens GIT. De eerste versie werd in een recordtijd van 3 weken geschreven. Hij noemde het GIT, wat in de Engelse straattaal ‘vervelend persoon’ betekent. Hij zei hierover het volgende: “I'm an egotistical bastard, and I name all my projects after myself. First 'Linux', now 'GIT'”. Er zitten nog meer van dit soort grappen in. Dit staat bijvoorbeeld in de handleiding van GIT:


$ man git

NAME
       git - the stupid content tracker

 

GIT is dus de “domme inhoudsvolger”.

GitHub

Buiten het feit dat GIT gebruikt wordt bij Linux heeft GIT zijn populariteit ook te danken aan GitHub. GitHub is een hosting service waar mensen hun repositories kunnen delen en waar programmeurs met elkaar kunnen samenwerken om opensource software te ontwikkelen. Op GitHub wordt dit uitsluitend met GIT gedaan. De site geeft ontwikkelaars allerlei extra tools. Voor de communicatie met gebruikers biedt GitHub bugtrackers en feature requests. Dit zijn een soort discussie forums waar je een probleem kunt voorleggen of een nieuwe functie kunt aanvragen.

Je kunt vervolgens volgen of en hoe aan je aanvraag wordt voldaan. Verder wordt het programma vaak als zip bestand aangeboden, al zal de installatie niet altijd gemakkelijk zijn. Op GitHub kun je vaak ook documentatie vinden over de programma’s en hoe je ze bijvoorbeeld moet installeren. GitHub is dus niet alleen voor programmeurs interessant, maar ook gewoon voor eindgebruikers die graag de laatste versie van een programma willen hebben. Om een voorbeeld te geven, de GitHub pagina van de Linux kernel kun je vinden op https://github.com/torvalds/linux.

Parallelle tijdlijnen

Zoals de naam al aangeeft kan versiebeheer helpen om versies van je bestanden bij te houden. Als zodanig werkt het eigenlijk als een uitgebreide UNDO functie. Alles wat je gedaan hebt kun je weer ongedaan maken en je kunt opnieuw beginnen vanaf een eerdere versie. Versiebeheerprogramma’s als GIT kunnen echter veel meer. Ze kunnen namelijk parallelle tijdlijnen ondersteunen. Dit klinkt natuurlijk erg zweverig en science fiction, maar het is eigenlijk een erg logisch en erg nuttig concept.

Artikel

Een mooi en simpel voorbeeld is hoe dit artikel tot stand is gekomen. Normaal gesproken wordt een artikel eerst geschreven, vervolgens kijkt een redactie ernaar en geeft verbeteringen aan, dan gaat het terug naar de schrijver die de verbeteringen doorvoert. Dit proces wordt een aantal keren doorlopen totdat zowel de redactie als de schrijver tevreden zijn. Vervolgens wordt het artikel opgemaakt. In dit artikel over versiebeheer hebben we heel passend gekozen voor een methode met GIT. Ik ben begonnen met dit artikel en heb steeds mijn versies opgeslagen in de hoofdtijdslijn van GIT.

Git log
laatste stuk uit de log van GIT over dit artikel (iets vereenvoudigd)

Branch

Een tijdlijn heet in versiebeheerprogramma taal een ‘branch’ (in het Nederlands ‘tak’). De hoofdtijdslijn heet de master branch. Nadat ik een stukje had geschreven en de eerste versie had opgeslagen hebben we een tweede ‘redactie’ branch gemaakt. Dit is gedeeld met de redactie. De redactie kan daardoor veranderingen aanbrengen, zoals spelfouten verbeteren en koppen en witregels toevoegen en die opslaan in hun eigen branch, zonder dat ik daar wat van merk. Terwijl zij bezig zijn met hun werk kan ik gewoon doorwerken aan de tekst.

Mergen

Als de redactie klaar is met het eerste stuk kan ik hun versie met die van mij vergelijken en vervolgens hun verbeteringen doorvoeren in mijn versie in de master. Dit heet ‘mergen’. Dit mergen is een grotendeels automatisch proces en veel eenvoudiger dan met de hand knippen en plakken tussen twee versies van een bestand. De nieuwe versie sla ik vervolgens op in de master. De redactie kan dan weer mijn nieuwe versie met nieuwe tekst naar hun redactie branch brengen en weer verder gaan met de nieuwe tekst te bewerken. Zo hoeven we dus niet op elkaar te wachten en kan het artikel klaar gemaakt worden voor publicatie terwijl het nog geschreven wordt.

Vork (Fork)

Hierboven is een zeer eenvoudige workflow beschreven met behulp van branching. Deze methode is zeer krachtig en wordt door de meeste ontwikkelteams gebruikt. Een voorwaarde voor deze methode is dat alle ontwikkelaars elkaar kennen en in dezelfde GIT repo kunnen schrijven. Bij opensource ontwikkeling wordt echter iedereen uitgenodigd om een bijdrage te leveren en al die vreemde mensen wil je natuurlijk niet rechtstreeks op je centrale repo laten schrijven. Hiervoor biedt Github de mogelijkheid van forking. Bij forking maakt een programmeur een kopie van de volledige GIT repo voor zijn eigen gebruik. Hij kan dan vervolgens onafhankelijk zelf het programma verder ontwikkelen.

Pull request

Meestal wil zo’n programmeur uiteindelijk dat zijn werk weer terecht komt in de code basis van het het oorspronkelijke programma. Hij kan daarvoor zijn veranderde versie van de code kenbaar maken aan de hoofd ontwikkelaars door middel van een ‘pull request’. Dit is niets anders dan dat hij zegt: “Ik heb deze veranderingen gemaakt en je mag het hier ophalen als je het kunt gebruiken”. De hoofdontwikkelaars kunnen dan die code naar zich toe halen (“pullen”) en dan vervolgens samenvoegen (“mergen”) met hun programma code. Soms echter besluit een programmeur om zelfstandig verder te gaan. Zo ontstaat een ‘fork’ die vervolgens een nieuw programma wordt. Bekende forks zijn bijvoorbeeld Libre Office (een fork van Open Office) en MariaDB (een fork van MySQL).

IJsberg

Dit is slechts het topje van de ijsberg van wat er allemaal met een versiebeheerprogramma gedaan kan worden. Ik hoop dat duidelijk is dat versiebeheerprogramma’s een zeer krachtig hulpmiddel is voor allerlei dingen, niet alleen voor programmeren, maar ook voor andere toepassingen als het schrijven van een stuk tekst. Ben je geïnteresseerd dan kun je de interactieve tutorials (in het Engels) op GitHub proberen. Op https://try.github.io/levels/1/challenges/1  kun je de basis van GIT leren. Ga naar http://learngitbranching.js.org/ voor een introductie in branching.

Auteur

mke21 is werkzaam in de Bio-Informatica en is als zodanig professioneel betrokken bij het ontwikkelen van analyse programma's. Hij gebruikt hierbij voornamelijk de talen Python en C. Zowel in zijn werk als thuis gebruikt hij Linux. Daarnaast is hij een enthousiaste fotograaf, waarvoor hij onder andere DarkTable gebruikt.

Auteur: mke21

Raspberry Pi Zero W voorbeschouwing

Scroll naar boven

Ik heb het kleinood zojuist na een bestelling via hun webshop bij Kiwi Electronics B.V in Rijswijk opgehaald. Dat was een belevenis apart!

Het pand was prima te vinden. Ik had een drukke winkel vol leuke hebbedingetjes en een grote rij klanten voor ogen. Maar het was een redelijk ruime kamer met aan alle muren een vitrinekast en op één zijde een balie met jongedame. Verder geen klant te zien. Die dame gaf ik mijn bestelnummer en ze liep naar achteren. Ze kwam terug met mijn papiertje en nog een papiertje. Oeiiii, dacht ik. Uitverkocht!

Maar nee. Dat was mijn bestelbon in een plastic ziplock zakje en in dat zakje zat nog een zakje. Dat was dus die Pi Zero. Nou had ik al naar de maten gekeken, maar pas nu ik hem in handen heb begrijp ik hoe klein het ding in werkelijkheid is. Geweldig!

Toen ik nog enigszins beduusd naar de uitgang liep waren er wat mensen bezig in een andere ruimte bij wat me een grote printer leek. Ik er met de neus bovenop want ik ben gek op grote printers. Het was geen printer. Het was een lasercutter en het ding stond behuizingen voor de Zero te snijden uit een hele grote plaat kunststof.

Raspberry

Ik had in het hoofd een behuizing te maken uit een mooie plank essenhout uit een gesloopte latten bodem. Dat plan was gelijk verleden tijd. Een erg dunne snijplank als mooi bronmateriaal en een figuurzaagje was een beter idee.

Dit piepkleine ding moet heel veel betere prestaties leveren dan mijn eerste PC. Een Vendex Headstart met MS-DOS 6.22 en Wordperfect 4.2. De Pi draait 1080p filmpjes waar die Vendex 50 jaar geleden alleen letters op het monochroom beeldscherm wist te krijgen en een Star matrixprinter aanstuurde.

Nou zien dat ik twee micro-USB stekkers en een HDMI kabel met een adapter naar mini te pakken krijg. Op het bordje zijn dat de aansluitingen van rechts naar links. Aan de korte linkerkant zit het slot voor een micro SD kaart. Die moet ik al ergens hebben liggen.

Ik heb weer wat te doen. Het kleine ding zal niet erg snel zijn als PC, maar het gaat natuurlijk vooral om de lol. Ik hoor trouwens goede berichten van het nieuwe Raspbian Pixel systeem.

Volgende maand een verslag van mijn ervaringen!

Auteur: Erik98

Casemodding

Scroll naar boven

Ik liep tegen een bericht van Peter Schallenberg aan op het Ubuntu forum, die meldde te stoppen met casemodding.

Aanpassen

Casemodding is het aanpassen van saaie standaard computerkasten tot iets moois, iets unieks. Soms gaat dat wel heel erg ver. Peter had nog het nodige staan en dat is dus nu te koop.
Nou was ik zeker geen koper, maar een kwebbel met Peter leek me wel aardig. En zo stuurde ik mijn 25 jaar oude Yamaha motorfiets maar weer eens door de inmiddels bijna drie keer zo oude Maastunnel op weg naar die mooie oude wijk Charlois in Rotterdam, waar Peter zijn werkplaats heeft.

Werkplaats

Die werkplaats was niet zo heel moeilijk te ontdekken, want een groot rek vol computerkasten vulde de etalage. Na een kopje koffie, altijd welkom na een motorrit, vertelde Peter dat hij een opleiding tot industrieel vormgever had gevolgd. Op die manier was hij ooit ook met casemodding aan de gang gegaan. Helaas kwam op een goed moment de iPad op de markt en ook verschoof de belangstelling in de markt wat meer naar de laptops.

Kanteltuin

Nou is Peter echt een ondernemer en een goede projectleider. Weet je wat een kanteltuin is? Of square voet gardening? Ander project was een koffiebakfiets. Het project was bedoeld om jongeren zonder werk aan de bak te helpen. Een trouwens erg topzware bakfiets dan, compleet met espressomachine en broodjes. Helaas kwam het project financieel niet van de grond, maar dat terzijde.

Imker

Op dit moment is Peter druk bezig als stadsimker met het telen van parasiet-resistente bijen. De bijen hebben het slecht, onder andere vanwege de varraomijt, die ze als parasiet goed dwars zit.


Via technieken als kunstmatige inseminatie worden resistente bijenrassen gekweekt. Ja, ik stond ook met de mond wagenwijd open! K.I. bij een bij?? Maar voor ik door de hoofdredacteur op de vingers wordt getikt hierbij een website. Dan heeft het nog wat met computers van doen.

Casemodding

 

Terug naar de casemods! Naast een prachtige Gothic stijl kast met een soort glas in lood had hij ook nog een schitterend Mondriaan ontwerp, ook in glasstijl. Dat is dan trouwens glas in koper en niet lood. De eerste stap is het glas met slijpen van de scherpe kantjes ontdoen anders snij je het dunne koper door. Dan solderen en vervolgens het koper etsen en daar staat een pracht kast. Daarnaast stond er een kast met kunstgras en hij had ook nog een heel stel kasten in houtstijl. Dat lijkt me persoonlijk wel wat in combinatie met het tegenwoordig populaire steigerhout meubilair.

Ubuntu

Achter in de werkplaats had ik ondertussen een computer ontwaard met de Ubuntu Unity desktop. Ja, Peter gebruikte Ubuntu 14.04 op al zijn computers nadat een goede vriend hem enthousiast had gemaakt. Die vriend was zelf een erg goede programmeur. Ja, zo gaat dan dan.

Bracket

Inmiddels werd het tijd weer huiswaarts te keren. Ik greep mijn fotocamera en we stelden de Gothic, de Mondriaan en nog een ingelijste foto van een kast in fietsenband stijl op voor een foto voor dit verslag. Uiteraard gebruikte ik weer de bracket techniek en in de afwerking enfuse. Download desgewenst hier de drie bestanden in een zip-bestand om nog eens met dat enfuse te oefenen. Kijk via het Archief in het vorige Magazine hoe dat ook weer ging. Oefening baart kunst!

Voor ...

Oefen die bracket instellen nog eens voor je van huis gaat. Vergeet ook niet je camera in te stellen op de Burst stand (dan maakt hij een serie opnamen). Dat gaat bij mij nog steeds stroef.

Auteur: Erik98

Cursus tekstverwerken met Word deel 3

Scroll naar boven

In de eerdere delen werden de principes van tekstverwerken uitgelegd, naast de manier waarop je Word kunt bedienen met (snel)toetsen. In dit hoofdstuk gaan we ons bezighouden met het maken van documenten op een efficiënte manier. Daarbij maken we uiteraard gebruik van de inzichten en technieken die in de eerste hoofdstukken zijn uitgelegd. Zoals de titel al zegt, gaan we ons richten op het werken met stijlen, want die vormen een belangrijk aspect van tekstverwerken.

Lees de handleiding hier: http://handleiding.helpmij.nl/handleiding/?mid=672

Auteur: OctaFish

Varia

Scroll naar boven


Veiligheid en advies


Blijf op de hoogte van de laatste fraudegevallen via de
Fraudehelpdesk. Klik op het logo om naar de site te
gaan, voor de laatste alerts klik je hier.

https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/


ConsuWijzer geeft praktisch advies van de overheid over jouw rechten als consument.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/


Hoe veilig ben jij?

We denken vaak dat we wel veilig zijn. Maar is dat wel zo? Gelukkig kun je dat bij ons testen! In deze Grote Beveiligingsquiz “Hoe veilig ben jij?" stellen we je tien vragen over jouw online beveiliging.

Aan het einde van de quiz krijg je van ons te zien hoe veilig jij online bent. Bovendien kun je dan onze handige gratis online beveiligingsgids downloaden. Er is namelijk altijd nog genoeg te leren!

 


Lees alles over veilig bankieren

Klik op het logo van een bank.


Diverse


Geluid in video’s op Facebook

Facebook heeft aangekondigd dat de video’s op het sociale netwerk straks automatisch geluid afspelen wanneer je er langs scrolt. Het geluid gaat niet meteen voluit, maar komt zachtjes op vervaagt ook weer langzaam. Vind je dat geen goed plan? Weet dan dat je ervoor kunt kiezen de optie uit te zetten.


Welke zoekmachine is de beste?

Is Google de beste omdat iedereen het gebruikt? Of is het de zoekmachine van Microsoft Bing, of Yahoo omdat die al sinds het begin van het internet zoekt naar relevante websites? Het kan ook Duckduckgo (de respectvolle zoekmachine vanwege privacy) zijn die met de beste zoekresultaten komt. Maar ook het milieuvriendelijke Ecosia doet een gooi naar beste zoekmachine.


Download streams of neem ze op

Voor Netflix, Videoland, NPO Gemist, YouTube en andere aanbieders van streaming-video is dit een prachtige methode: films of programma’s streamen zodat die niet te delen zijn. Nadat de film of serie is afgelopen wist de streamingdienst het betreffende mediabestand weer van je systeem.

Hoe je op de camping, of op andere plaatsen waar geen snel internet aanwezig is, toch van een gestreamde film kan genieten lees je in het artikel.


 


De betrouwbaarste gratis antivirusprogramma’s

Om je thuiscomputer te beschermen is een gratis antiviruspakket vaak goed genoeg. Wel is het van belang dat je een goede aanbieder kiest. Er zijn verschillende factoren van belang bij de keuze van een goed antiviruspakket.

 


iDEAL-betaling via mobiele bank-app

Het betalen via een bank-app op de telefoon is steeds meer in opkomst. De vraag is hoe veilig is dat eigenlijk? In de eerste plaats is de smartphone beveiligd met een persoonlijke code. En de apps van alle banken zijn eveneens beveiligd met een code. Dus dat is behoorlijk veilig te noemen. Bij verlies of diefstal van je smartphone kan men niet zomaar met het toestel betalen.

 


Tweestapsverificatie voor WhatsApp

WhatsApp krijgt Tweestapsverificatie, waarmee accounts extra beveiligd zijn en niet zomaar overgenomen kunnen worden.

Bij Tweestapsverificatie heb je een code van zes cijfers nodig om je huidige WhatsApp-account extra te beveiligen. Als je over de nieuwste update beschikt kun je die functie al gebruiken. In de app-instellingen onder het kopje “account” kun je de bewuste optie vinden. De Tweestapsverificatie van WhatsApp wordt de komende tijd voor alle gebruikers uitgerold. Dus beschik je nog niet over Tweestapsverificatie heb dan nog even geduld.

 


Test: verzonden berichten van WhatsApp verwijderen

Voor de verwijderfunctie zijn aanwijzingen gevonden in een nieuwe bèta van WhatsApp. Dat doet het Twitter-account WABetaInfo uit de doeken met enkele screenshots. Ook op de vertaalsite van WhatsApp, waar mensen vrijwillig teksten voor WhatsApp kunnen vertalen, wordt verwezen naar teksten als “revoke message” (trek bericht in).

 

 


Ransomware komt bijna nooit uit Play Store

Ransomware (losgeldvirus) op telefoons en tablets met Android komt bijna nooit van apps uit de officiële Play Store. Wie zijn apps ergens anders downloadt, loopt wel risico zijn toestel met Ransomware te besmetten. Dat met alle nare gevolgen van dien.

Apple tips

Russische hackers ontwikkelen spionagemalware voor Mac

Veiligheidsonderzoekers hebben nieuwe Mac-malware ontdekt. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze uit de koker komt van de Russische cybercriminelen. Aldus onderzoekers van Bitdefender Labs.


Veilig apps verwijderen van je Mac

Als je je Mac veel hebt gebruikt, zul je merken dat er een heleboel applicaties
geïnstalleerd zijn. Lang niet alle apps gebruik je echter actief en kun je net zo goed verwijderen. Vooral als het gaat over apps van derden.

 


Universeel Klembord: zo werkt kopiëren/plakken tussen iOS en Mac

Het Universeel Klembord is een handige nieuwe functie van macOS Sierra,
waarmee je bestanden op je iPhone kunt kopiëren en direct kunt plakken op je Mac. Je wisselt eenvoudig afbeeldingen, video’s en tekst (ook links) uit tussen je Mac,
iPhone en iPad.

 


 

Over iOS locatiedeling

Er zijn nogal wat applicaties die gebruik maken van je actuele locatie. Denk dan aan applicaties zoals Weer, Marktplaats en vooral niet te vergeten: games. Daarom kan het geen kwaad om eens goed je locatievoorzieningen te controleren in iOS.


Eerste testversie Office 2016 met Touch Bar-ondersteuning

Microsoft heeft een testversie van Office 2016 met ondersteuning voor de Touch Bar beschikbaar gesteld. In deze betaversie hebben Word, Excel, PowerPoint en Skype for Business Touch Bar-ondersteuning. Outlook is nog niet gereed.


Apple brengt nieuwe connector uit

Apple heeft een nieuwe standaardconnector klaar: UAC (Ultra Accessory Connector). De connector verbindt accessoires met je iPhone of Mac en maakt deel uit van het Made for iPhone-project. Dat project voorziet accessoiremakers van technische specificaties, zodat ze hun producten kunnen optimaliseren om met i-producten te werken.

 

 


QR-codes scannen met behulp van Google Chrome

Er zijn een hoop verschillende apps in de App Store die je kunt gebruiken voor het scannen van QR Codes. Sinds versie 56.0.2295.79 van Google Chrome kan de browser ook QR-codes en streepjescodes scannen.


Smartphones

Vier nieuwe toestellen van nieuwe Xperia X

Tijdens het Mobile World Congress heeft Sony een aantal nieuwe smartphones aangekondigd. Het zijn in totaal vier toestellen, waarbij het gaat om de Xperia XZ Premium, Xperia XZs, Xperia XA1 en Xperia XA1 Ultra.

Een van de vier aangekondigde smartphones, Sony Xperia XZs, beschikt over een 5,2 inch full HD-scherm en is daarnaast waterdicht. Sony heeft tevens de Sony Xperia XZ Premium aangekondigd. Dit nieuwe toestel is een extra luxere variant op de huidige Xperia XZ, en heeft een 4K-display. De camera kan slow-motion video’s maken met maar liefst 960 frames per seconde.


Vernieuwde Nokia 3310 Nokia-smartphone daar is ‘ie dan

Onverwoestbaar was-ie. En de batterij ging dagenlang mee. Geen WhatsApp, Facebook of Snapchat, geen groot kleurenscherm, maar je kon er wel mooi Snake 2 op spelen. De iconische Nokia 3310 uit 2000 komt weer op de markt. Nou ja, vergeet niet dat het om een marketing-truc gaat.

Tijdens het Mobile World Congress werd het toestel onthuld, maar natuurlijk wel in een modernere uitvoering.

 


Waar blijft de Galaxy S8? En wachten op de nieuwe iPhone 8

De Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant moest extra tijd besteden om zijn nieuwe top-smartphone te presenteren. De inspectie van de accu’s neemt veel tijd in beslag en stelde de introductie van de S8 daarom uit naar eind maart. Vermoedelijk vanaf april is de S8 te koop en Samsung zal alles uit de kast halen om de (accu)misser van vorig jaar te compenseren.

De iPhone 8 zal pas in het najaar aangekondigd worden, maar het gonst nu al van de geruchten over de manier waarop Apple dit jubileummodel zal aankleden. Apple is nooit van de partij op beurzen het bedrijf houdt zijn eigen evenementen om producten te introduceren.


Samsung Galaxy Xcover 4 aanstaande

De Samsung Galaxy Xcover 4, de nieuwe robuuste en waterdichte, zal waarschijnlijk deze maand verschijnen. Over de specificaties is nog heel weinig bekend.


Koreaanse waakhond onderzoekt vermeend machtsmisbruik Android

Na de Europese Commissie doet ook een Zuid-Koreaanse toezichthouder onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik met het Google-besturingssysteem Android. Zij hebben dezelfde zorgen als de Commissie in Brussel: de beperking van concurrentie op de smartphonemarkt door overeenkomsten tussen Google en smartphonefabrikanten als Samsung.


Motorola Moto G5 en Moto G5 Plus

De Moto G5 en Moto G5 Plus hebben aan de buitenkant een flinke upgrade gekregen. Zo hebben beide toestellen nu een aluminium behuizing, terwijl eerder smartphones van plastic gemaakt waren.

De Moto G5 Plus heeft een enigszins uitstekende camera, terwijl die van de G5 gewoon plat is. Het Motorola-logo prijkt op de achterkant, terwijl het Lenovo-logo op de zijkant zit.

De smartphones zijn inmiddels in het grijs en het goud uitgebracht.

Lees meer over de specificaties van de toestellen.

 

 

 


Wat kondigt Huawei aan?

De P10 en P10 Plus. Beiden hebben een verbeterde camera, maar lijken verder erg veel op hun voorganger. De P10, heeft een full hd-scherm van 5,1 inch, de P10 Plus, heeft een qhd-scherm van 5,5 inch. De toestellen zullen zo ongeveer respectievelijk € 599 en € 749 gaan kosten.

 

 


iPhone 8 en de geruchten daarover

Hoewel de iPhone 8 nog niet officieel onthuld is, kan uit de stroom geruchten al het een en ander opgemaakt worden over de vernieuwingen van de iPhone 8. Uiteraard met een slag om de arm, maar op de site van iPhoned staat lijstje met de meest hardnekkige en geloofwaardige functies op een rij. Zijn deze geruchten voor jou genoeg om een iPhone 8 te gaan bestellen op dag één?

 


iOS waarschuwt bezitters van een iPhone nu wanneer de accu aan vervanging toe is.

Telefoonbatterijen worden steeds slechter naarmate ze vaker opgeladen worden. Dat is algemeen bekend en logisch. Apples besturingssysteem iOS 10.2.1 waarschuwt bezitters van een iPhone nu wanneer de accu aan vervanging toe is.


Sony lanceert Android-projector

De beamer (Xperia Touch) draait op Android 7. Heel scherp wordt het beeld overigens niet: het formaat is tussen de 23 en 80 inch met een resolutie van 1.366 bij 768 pixels. De Xperia Touch zal in het voorjaar in Europa beschikbaar komen.

 

 


LG G6 is onopvallender dan de G5

De LG G5 was een lastig toestel om te gebruiken en daar moet de G6 verandering in aanbrengen. De poespas die in de G5 aanwezig was is verdwenen en wat overblijft is een degelijk toestel.

 


Microsoft  


Microsoft heeft Patch Tuesday maand uitgesteld

Door het uitstel van de updates, moeten gebruikers van Windows ook nog even wachten op de oplossing voor een grote bug. Eerder deze maand onthulden onderzoekers het bestaan van een bug die het complete systeem kan laten crashen als een apparaat verbinding maakt met een geïnfecteerde SMB-server.

Van uitstel komt afstel: Microsoft heeft besloten om februari over te slaan en helemaal geen updates uit te brengen. Patch Tuesday van februari is daarmee helemaal komen te vervallen en patches verschijnen nu in deze maand.


Einde ondersteuning Windows Vista

Hoewel Windows Vista nooit echt populair is geweest wordt het besturingssysteem nog gebruikt door ongeveer 2% van alle gebruikers. Onder senioren ligt dat aantal iets hoger. Maar hoe dan ook, op 11 april is het afgelopen met de ondersteuning en is het beter de overstap naar Windows 7 te maken. Of je kunt overwegen om een nieuwe computer te kopen.

 


Tips om Windows 10 installatieproblemen op te lossen

Windows 10 is inmiddels anderhalf jaar op de markt en veel gebruikers hebben inmiddels hun oude besturingssysteem bijgewerkt. Dat gaat vaak zonder problemen, maar er zijn genoeg gebruikers die klagen dat het helemaal mis gaat. Daarom wordt in het artikel op Webwereld de meest voorkomende problemen behandeld en leggen zij uit hoe je die kan oplossen.


Een nieuw jasje voor Windows met Rainmeter

Kleren maken de man en skins maken het programma. Een skin verandert niets aan de werking van een systeem maar bepaalt alleen hoe het er uit ziet.


Details Windows-lek door Google bekendgemaakt

Het beveiligingsteam van Google heeft de details van een Windows-lek bekendgemaakt, omdat Microsoft te lang op zich liet wachten met het uitbrengen van een patch. Uitgerekend op dat moment stelde Microsoft zijn maandelijkse patch dinsdag uit naar maart.

Google publiceert vaker gegevens van bugs in Windows, met als doel de gegevens openbaar te maken als Microsoft niet binnen 90 dagen heeft gereageerd.


7 Gratis wifi-tools voor Windows

We zijn eraan gewend internet te gebruiken via wifi. Dat gebeurt op allerlei plekken zoals openbare gelegenheden, maar ook op ons eigen thuisnetwerk. Windows toont alleen een lijst met netwerken in de buurt, maar verder biedt het zo goed als niets om wifi-problemen op te lossen. Denk dan aan de veiligheid van die netwerken.

 


Wat je moet weten over de levensduur van Windows 10

Een hoop verwarrende termen voor Windows 10 versies daar is Microsoft goed in. Branches, updates en builds en noem maar op. Weet je dat als je nu nog de originele versie van Windows 10 hebt, deze vanaf mei niet langer wordt onderhouden. Er komen in ieder geval geen beveiligingspatches meer voor uit.

 

 


Windows 10 krijgt picture-in-picture modus

Windows 10 krijgt met de Creators Update veel nieuwe functionaliteit. Vandaag zijn er daar middels de Insider Preview Build 15031 weer twee nieuwe van onthuld: Compact Overlay en Dynamic Lock.


Nieuwe functies Windows 10 Creators Update op een rij

Later dit jaar wordt de Windows 10 Creators Update verwacht en afgelopen maandag gaf Microsoft middels een nieuwe preview een voorproefje van de gigantische hoeveelheid nieuwe functies die we mogen verwachten.

 

 

Voor wie de Engelse taal machtig is kan ook hier een kijkje nemen.

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

Goedendag,

Leuke nieuwsbrief, alleen heb ik een dingetje.
In het voorwoord staat: kijk ook eens, helemaal onderaan, naar onze rubriek Postvak IN. Maar helaas zie ik helemaal onderaan geen rubriek Postvak IN.
Waarschijnlijk wel als je de nieuwsbrief opent in zijn geheel, maar ik zie het niet in mijn mailbox.
Misschien voortaan niet naar iets verwijzen wat je in je mailbox niet ziet?
Het is maar een idee.

Angela

Beste Angela,

Bedankt voor je reactie.
Inderdaad staat het Postvak in alleen in de online versie van het Helpmij Magazine. De link moet nog geplaatst worden onder de vaste rubrieken van de e-mail teaser. Dat wordt in een volgende versie daarvan aangepast. Nu kozen we er voor om toch in het voorwoord te verwijzen naar het Postvak IN, om aan te geven dat dit nog wel een bestaande rubriek was en omdat het tegelijkertijd de kans gaf om de lezer uit te nodigen om ons te schrijven. Wij krijgen namelijk maar wat graag post.

Met vriendelijke groet,

De redactie


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.