Helpmij magazine

December 2016

Voorwoord

Met enige trots presenteren wij ons nieuwe Helpmij Magazine!

Er is door het team van beheer en de redactie intensief gewerkt aan een nieuwe “look” en een andere opzet van de Helpmij.nl Nieuwsbrief.

Terugkerend is de bekende rubriek met kort nieuws “Varia”, nieuw maar ook maandelijks terugkerend  is het onderdeel "Microsoft Varia" met daarin wetenswaardigheden welke direct of zijdelings te maken hebben met het bedrijf of haar producten. Verder bevat het Helpmij Magazine korte handleidingen, cursussen en interessante artikelen.

De redactie wenst alle lezers alvast heel plezierige feestdagen en een goede jaarwisseling!

Ook wensen wij iedereen veel leesplezier!

Auteur: ErpCity

Vivaldi: een krachtige browser

Kijken we naar Chrome, Firefox en Edge, dan zien we drie strak afgewerkte en gepolijste browsers waar zelfs het kleinste kind mee overweg kan. Wie de nodige kennis heeft kan zeker bij de eerste twee browsers heel wat aanpassen, bijvoorbeeld doormiddel van extensies. De populairste browsers van nu zijn ontwikkeld voor de grootste gemene deler. Voor hen die voor gemak gaan.

Opera opvolger op basis van Chrome

Vivaldi is dat niet. De man die destijds Opera ontwikkelde zag dat het met die browser de verkeerde kant op ging. Daarom ontwikkelde hij Vivaldi en wil met die browser een krachtige tool box bieden aan hen die niet minder maar net meer functies willen. Vivaldi is met andere woorden geen slanke browser die op de Chrome-motor is gebouwd, maar een extreem goed uitgeruste browser voorzien van tientallen unieke functies en veel aanpassingsmogelijkheden. De browser is flink verbeterd sinds de eerste bèta en zit inmiddels op versie 1.5.

Inderdaad: veel opties

Na de installatie verschijnt meteen een optiemenu waar je u tegen zegt. Het optiemenu is zeker niet onduidelijk, maar het is begrijpelijk als je toch een beetje de weg kwijtraakt. Via de opties kan je zowat alles aanpassen, van het thema tot het gedrag van sneltoetsen. Van muisbewegingen tot de manier waarop de verschillende krachtige functies zich manifesteren.

Vivaldi bevat slimme oplossingen om tabbladen, notities, screenshots en bookmarks te organiseren. Het uiterlijk van de browser past zich mooi aan bij de pagina's die je bezoekt en bezorgt je een prettig online verblijf. Standaard zijn er al een hele hoop snelkoppelingen ingebouwd die je met toetsencombinaties kunt bereiken en bovendien kun je zelf nieuwe snelkoppelingen aanmaken en filteren.

De gebruiker die nog bepaalde functies mist, heeft de mogelijkheid om Chrome-extensies toe te voegen. Denk dan bijvoorbeeld aan AddBlockPlus. 

Krachtig tabbeheer

Vivaldi is een uitstekende browser voor (zoals dat zo mooi heet) de poweruser die veel tabs wil openzetten. Verschillende tabs kunnen “gebundeld” worden in een overzichtelijke verzameling. Denk daarbij aan de manier waarop Windows verschillende vensters van hetzelfde programma in de taakbalk toont. Door met je muis over de tab-verzameling te bewegen schakel je tussen de verschillende websites die er achter schuil gaan. Sleep een tab bovenop een ander om zo’n verzameling aan te maken.

Er zijn veel opties om tabs te rangschikken, te verplaatsen of anderszins te organiseren

Een notitie maken in het zijpaneel

De opties zoals je die vindt in de zijbalk van de browser. Een web paneel is in feite een browser binnen de browser.

De bovenkant van het zijpaneel en een aangemaakte notitie

Het webpaneel

Klik op het symbool Webpaneel toevoegen en de link naar de site van de geopende tab wordt opgenomen.

Zie het als minibrowser die er in schuil gaat zodat je kan browsen tijdens het browsen en dat is niet zo raar als het misschien klinkt. De browser in het zijpaneel doet zich voor als mobiel toestel zodat websites er in hun mobiele variant in laden. Zo kun je bijvoorbeeld Facebook op een kleine maar overzichtelijke manier in beeld te houden zonder er een afzonderlijke tab voor te hoeven gebruiken. Via een thumbnail in het paneel toegankelijk is de website zo weer te openen.

Visueel gezien

Visueel ziet de browser er best wel professioneel uit. Bij het laden van een website zie je bijvoorbeeld meteen hoeveel megabytes de site in kwestie telt, en hoeveel er al geladen zijn. Ondanks de vele functies blijft de browser toch op de achtergrond wanneer je dat wil. Functies worden geactiveerd en gedeactiveerd via subtiele knopjes die het browservenster niet groter maken dan wat je van de andere browsers gewend bent, zodat de website die je wil bezoeken te allen tijde centraal staat.

Download voor  Windows, Mac en Linux.

Voor wie Adobe Flash Player wil gebruiken kan dat hier downloaden.

  • Stel je besturingssysteem en de goede versie in.
  • Vergeet niet om onder Optionele aanbiedingen de vinkjes weg te halen.
  • Klik op de knop downloaden.

Zoals Vivaldi z’n browser aanprijst:

De wereld is een kleurrijk geheel en we zijn allemaal verschillend en uniek. Bij Vivaldi geloven we in software maken waarmee je het op jouw manier kunt doen. Wij passen ons aan jou aan! Met Vivaldi kun je de browser inrichten zoals jij wil. Wil je de tabs onderaan of aan de zijkant? Heb je de adresbalk liever ergens anders? Of het nu gaat om sneltoetsen, muisgebaren, uiterlijk of aanpassingen voor kleurenblindheid – Vivaldi maakt het mogelijk.

Wil je overstappen op Vivaldi? Dan maak je een goede keus. 

Auteur: CorVerm

Verhelp zelf problemen met je iPhone

De iPhone heeft zich in de loop van zijn bestaan bewezen als een relatief betrouwbaar apparaat.
Natuurlijk, alles kan stuk en dat gebeurt dan ook in de praktijk. Toch hebben veel mensen meerdere jaren plezier van hun door Apple geproduceerde smartphone. Echter, ook bij het beste apparaat kunnen er in de loop van de tijd ongemakken ontstaan. Vervelende zaken die vaak relatief eenvoudig verholpen kunnen worden. Dit artikel is geschreven voor de iPhone, de tips zijn echter ook van toepassing op een iPad of iPod.

Opladen

Zonder sap heb je vrij weinig aan je iPhone. In de regel is één keer per dag opladen voldoende om de dag goed door te komen. Na een aantal jaren merk je mogelijk dat de batterijcapaciteit achteruit gaat. Dat is vervelend, maar volkomen normaal, de levensduur van Lithium-ion batterijen is nu eenmaal beperkt.

Kalibreren

Vervangen door een service center is in dergelijke gevallen goed mogelijk. Ben je handig, of wat avontuurlijker van aanleg, dan kun je het ook zelf proberen aan de hand van deze handleiding: iFixit

(foto van iFixit)

Het is echter mogelijk dat de oplaadregeling van de batterij ontregeld is geraakt. Voordat je aan het sleutelen gaat, kun je daarom eerst nog proberen om de batterij te kalibreren. Dat doe je als volgt:

  • Hang je iPhone of iPad aan de originele lader en kabel en reset je toestel door de Home toets plus de uitknop tegelijkertijd in te drukken tot het toestel uitgaat.
  • Zet het toestel weer aan; je ziet dan het Apple logo verschijnen en wacht tot het volledig is opgeladen.

Als het goed is, nemen vooral de laatste procentjes meer tijd dan normaal in beslag. Dat is namelijk het moment dat de batterij wordt gekalibreerd. Laat het toestel nog een uurtje aan de lader hangen wanneer de batterij vol is. Met een beetje geluk heb je daarna meer batterijcapaciteit tot je beschikking. Deze tip komt van appletips.nl.

Fabrieksfout

In een klein aantal gevallen is het mogelijk dat er sprake is van een fabrieksfout. Hiervoor is vorig jaar een vervangingsprogramma opgezet. Je kunt met je serienummer controleren of dat op jouw toestel van toepassing is. Apple geeft aan dat het toestel binnen drie jaar na aankoop moet worden ingezonden. Daar het types van 2012/januari 2013 betreft, lukt het niet meer om aan die voorwaarde te voldoen.

Mogelijk lukt het toch wanneer je contact opneemt met Apple. Meer over het vervangingsprogramma vind je hier: https://www.apple.com/nl/support/iphone5-battery/

Connector Reinigen

Het gebeurt wel eens dat de iPhone niet goed meer wil opladen. De eerste stap is om dan te controleren of de oplader en de kabel nog goed zijn, bijvoorbeeld door een ander apparaat aan te sluiten aan de oplader. Laadt dit apparaat wel goed dan ligt het aan de iPhone. De oorzaak kan in de connector zitten, deze is eventueel te vervangen. Het is echter aan te bevelen om eerst te controleren of de connector niet vervuild is door stof. Dat kan de verbinding bemoeilijken of zelfs geheel blokkeren. Hierover is eerder een tip verschenen in de nieuwsbrief.

(Foto van appletips.com)

Op appletips.nl vind je een uitgebreide beschrijving hoe je dit het beste aanpakt.

TIP;  wanneer je nauwkeuriger wilt weten over hoeveel batterijcapaciteit je nog beschikt, kun je de minder nauwkeurige bolletjes vervangen door het actuele percentage. Dat doe je door de knop om te zetten bij Instellingen > Batterij > Batterijpercentage.

Batterijverbruik

Nu je toch bij de batterij-instellingen bent; je ziet hier het batterijverbruik van de meest gebruikte apps verschijnen. Standaard wordt het verbruik in de laatste 24 uur weergegeven, maar je kunt ook kiezen voor een zevendaags overzicht. Zie je een app die je nauwelijks gebruikt, maar veel stroom vreet? Weg ermee!

Wil je de batterij verslindende app blijven gebruiken dan kun je proberen of het verschil uitmaakt als je deze sluit door de app weg te vegen uit het multitask-scherm. Je opent dit door twee maal achterelkaar op de Homeknop te drukken.

Eventueel kun je verbruik op de achtergrond uitschakelen door bij de betreffende app in de lijst bij Instellingen > Algemeen > Ververs op de achtergrond  de knop uit te zetten. Als gevolg daarvan kunnen apps dan onder meer geen muziek meer op achtergrond afspelen, notificaties sturen of je weg volgen. Of het verlengen van de batterijduur je dit waard is, bepaal je uiteraard zelf.

Koptelefoonaansluiting

Een poosje geleden stoeide ik met mijn headsetje. De oortjes deden het prima, maar de afstandsbedieningsknoppen deden niets meer. Tijd voor een nieuw headsetje dacht ik; het zal wel een draadbreukje zijn. Niet onmogelijk na een jaar of vier trouwe dienst.

Met de eerdere tip over de connector in gedachten ben ik eerst maar eens gaan peuteren in de koptelefoonaansluiting. Het stof kwam er vlokje na vlokje uit. Na dat fijne gepeuter met de tandenstoker werkte het headsetje weer perfect. Een nieuwe bleek helemaal niet nodig.

Microfoon

Weer wat later kreeg ik steeds vaker klachten dat ik tijdens een gesprek onverstaanbaar was. Het zou klinken alsof ik uit de verte praatte. Op een gegeven moment kon ik alleen nog bellen als ik mijn headsetje in had. Praten in de microfoon van het toestel bleek zinloos. Mogelijk werd het nu dan echt tijd voor een nieuwe iPhone. Dat is echter nog altijd een flinke uitgave, dus maar eens gekeken wat een reparatie zou kosten; dat zou de moeite waard kunnen zijn. Dit is onder meer mogelijk bij applereparaties.com.

Echter, eerst nog maar eens op internet gezocht naar wat ik eventueel zelf kon doen.Daar werd gesproken over het doorprikken van de gaatjes van de microfoon. Kwaad zou dat niet kunnen. Mij leek het een risicovol experiment. Om die reden ben ik met een prikker de gaatjes, die naast de koptelefoonaansluiting zitten, voorzichtig gaan uitpeuteren, niet te diep dus. Al snel bleek dat die vol zaten met stof en vuil. Na een kwartiertje geduldig peuteren bleek de microfoon weer goed te werken en was ik weer prima verstaanbaar tijdens de telefoongesprekken.

Conclusie

Gaat er iets stuk bij je Apple-device, zoek dan eerst op internet of je er zelf iets aan kunt doen. Zo kun je veel irritatie en geld uitsparen. Repareren kan altijd nog als dat toch nodig blijkt.

Auteur: leofact

Boeken digitaliseren – stap 1 en 2

Boeken selecteren, snijden en scannen

Heb je een e-reader of een smartphone, dan kun je tegenwoordig heel eenvoudig al je boeken digitaal meenemen en lezen waar je maar wilt. Tenminste, als je je boeken digitaal hébt. Veelvoorkomende bestandsformaten waarin boeken verschijnen, zijn: epub, pdf, mobi, rtf en txt. Je kunt deze bestanden ook lezen op je pc of tablet, met een programma als Calibre.

Gratis copyright vrije e-boeken kun je bijvoorbeeld vinden op Project Gutenberg.
Wanneer je lid bent van de bibliotheek, kun je daar ook steeds meer e-boeken lenen.

Maar ja, laat nu nét dat ene boek niet digitaal te vinden zijn. Wat let je om zelf een e-boek te maken van een oud exemplaar uit je boekenkast? Als je veel tijd hebt en zin, dan zou ik zeggen: lees dit artikel en het vervolg daarop eerst op je gemakje en ga ermee aan de slag!

Stappen in het proces

In het proces om fysieke documenten digitaal te maken, zijn meerdere stappen nodig.

De diverse stappen in het kort:

  1. Selecteren van de documenten.
  2. Hoe kies je welk boek je wilt digitaliseren?
  3. Snijden, scannen en hernummeren. De scans voorbewerken, netjes maken.
  4. Het omzetten naar bewerkbare tekst via OCR
  5. De tekst opschonen.
  6. De tekst omzetten naar een epub of ander formaat.

In dit artikel staan stap 1 en 2 uitgebreid beschreven. Maar er zijn snellere opties, zoals een scanner die stapels papier tweezijdig kan scannen. En een betaald programma als Abbyy Finereader kan de stappen 3 tot en met 6 in één klap aan. Deze zaken nemen je veel werk uit handen. Maar ja, niet iedereen heeft dezelfde software en apparaten in huis.

Stap 1: boeken schiften

Welke boeken digitaliseer je wel en welke niet?

Is het boek al digitaal te vinden? Zo ja, heeft het een meerwaarde om het zelf ook te digitaliseren? Kun je het aanschaffen of lenen uit de bibliotheek? Dan zou ik dat doen. Het kost namelijk veel tijd om een nette epub te maken van begin tot eind. Maar je kunt het natuurlijk ook voor de sport doen.

De volgende vraag is: op welk apparaat ga je je boeken lezen? Een e-reader, smartphone of een pc misschien?
Op dit moment zijn er e-readers die tekst en plaatjes in grijstinten prima weergeven. De kleurweergave van documenten in ereaders staat nog in de kinderschoenen.
Natuurlijk zijn er wel tablets en smartphones met goede kleurweergave, maar ik wil mijn boeken lezen op de e-reader, niet op een tablet. Een e-reader kan namelijk maandenlang leesplezier geven op één acculading, en dat is beter voor het milieu. Dus ik ga voor de tekstboeken.

En dan zijn er natuurlijk leesboeken die zo mooi zijn, dat je ze wilt houden. Dat is ook een belangrijk gegeven: laat je lievelingsboeken heel. Maar op een moment heb je dan toch een geschikt exemplaar, een boek wat uit elkaar valt bijvoorbeeld is heel geschikt om te digitaliseren.

Stap 2: scannen en hernummeren

Smartphone en camera

Wil je het boek heel houden, dan zul je de bladzijdes één voor één moeten scannen. Dat kan met een scanner, of met een fototoestel of smartphone.

De scans moeten zo plat mogelijk worden en het liefste zonder vervormingen. Dat is met een telefoon of camera wel lastig, want een bladzijde is niet zo makkelijk plat en recht in beeld te krijgen. Het kán wel en er zijn meerdere apps die dit proces vereenvoudigen. Zo zijn er bijvoorbeeld Office Lens, Text Fairy en Google Docs. Deze apps zijn handig voor het scannen en omzetten naar tekst van een enkele pagina.

Kijk ook eens goed naar de software van je scanner. Soms zit daarin ook de mogelijkheid om direct naar tekst te scannen. Probeer het eens uit, zou ik zeggen.

Snijden en ADF

De eenvoudigste en snelste methode is om een stapel blaadjes door een scanner met ADF functie te halen. Met een Automatische Document Feeder kun je een stapel papier achter elkaar scannen, enkelzijdig of dubbelzijdig. Dan heb je wel losse pagina's nodig, je boek zal daarvoor kapotgesneden moeten worden.

Freuletje

Een beschimmeld boek is hier aan de beurt. “Het dolle freuletje als detective”, dat versnijd ik tot een stapel losse blaadjes met een stapelsnijder. Stapelsnijders staan vaak bij drukkerijen en hobbyisten. Je kunt natuurlijk ook met een stanleymes tekeergaan, maar dat was mij te zwaar. Een famililid heeft een stapelsnijder in huis en toen ik de kans daarvoor had, heb ik meteen alle boeken die ik wil digitaliseren in een uurtje kapotgesneden.

Mijn scanner heeft een ADF. Daarmee scant hij tot 35 bladzijden achter elkaar in, eenzijdig. Ik maak stapeltjes om na elkaar in te scannen. Ik gebruik het bijgeleverde programma van de Brotherprinter, Control Center 4. Als je een printer/scanner hebt met deze ADF functie, zit er ook altijd wel software bij om mee te scannen.

Scannen

Hierbij scan ik naar bestand, waarbij alle pagina's als png plaatje worden opgeslagen, met als resolutie 300 dpi. Png is een goed bestandsformaat, evenals tiff. Geschikt voor tekst in zwart-wit. Het is nodig om een hoge resolutie te gebruiken, om later de scans goed te kunnen omzetten naar bewerkbare tekst.

Verder heeft de scanner ook nog de continustand, zodat hij de verschillende stapels papier na elkaar doornummert.

Eerst scan ik de oneven bladzijden in en die sla ik op in een mapje “oneven nummers”. Tussenliggende lege pagina's scan ik ook mee, want die zijn nu nodig voor de juiste nummering. Later in het proces verwijder ik ze wel.

Dan draai ik de stapels om en laat de scanner van achteren naar voren de even nummers scannen. Dat is de snelste methode. Anders moet ik al die pagina's één voor één met de hand omdraaien om de juiste kanten te kunnen scannen. Die even nummers sla ik op in een tweede map, “even nummers”.

Van belang is om de pagina's zo recht mogelijk te scannen. Later, wanneer je de scans om gaat zetten naar tekst, heb je hier veel gemak van.

Hernummeren

De pagina's moeten doorlopend genummerd worden. Hiervoor gebruik ik Bulk Rename Utility voor Windows. Het is een Engels programma.
Eerst stel ik in dat de bestanden op een logische manier weergegeven worden. Dit gaat via de Menubalk > Display options >  Sorting > Logical Sorting.

Sorteren

Dan blader ik linksboven naar de map waar de bestanden staan, te beginnen bij de map met de oneven pagina nummers. Alle bestanden die ik wil hernoemen, selecteer ik.

Selecteren

Vervolgens verwijder ik alle vinkjes, behalve bij stap 2, 10 en 13.

Nummeren

In stap 10 zet ik Start op 1, omdat het programma op 1 moet beginnen met nummeren. De Incr. Zet ik op 2. Vanaf het startnummer wordt er nu telkens 2 bij opgeteld, dus de nummering gaat van 1 naar 3 naar 5, enzovoorts. Zo komen er alleen oneven nummers uitrollen.

Hernummeren

Bij stap 13 voer ik de juiste map in voor de nieuw genummerde bestanden. De hernummerde bestanden komen in een derde map “Alles”.  Met de knop Rename start het proces.

De even pagina's

Nu blader ik naar de map met de even pagina's. De even nummers staan achterstevoren, met bladzijde 240 bovenaan. Dit pas ik aan door in stap 10 het startnummer op 240 te zetten en de Incr op -2 te zetten. Zo nummert het programma netjes de even bladzijden, precies zoals ik het wil.

Deze nieuwe bladzijden gaan ook naar de derde map 'Alles'. Daar staan ze nu allemaal netjes op volgorde. Eventuele lege bladzijdes kunnen nu verwijderd worden, die zijn niet meer nodig.

De kaft scan ik als laatste in kleur in.

De Engelse handleiding van Bulk Rename Utility staat hier voor diegene die het programma beter wil leren kennen.

In het volgende artikel komen stap 3 en 4 aan de beurt: de scans voorbewerken en omzetten naar tekst via OCR.

 

 

 

Succes tot zover!

Auteur: Kate95

Linux, netwerk van PC naar PC


Laatst vroeg iemand op het Ubuntu Forum hoe je een netwerkje op kan zetten tussen twee Linux PC's. Gebruiker Nero kwam daarop met de tip openssh-server te installeren op één machine. Dat is dan de server. Je zet daarna sshfs op alle andere computers.
Met één opdracht maak je verbinding met de server. Een terminalopdracht!

Linux naar Linux netwerk

Ja, dat is minder. Maar als beloning verschijnt de server dan in je bestandsbeheer in een gewone map naar keuze en verder niks speciaals. Heerlijk simpel! Ook een aangekoppelde USB stick of een externe harde schijf is zo te bereiken vanaf die andere machine.

Afkoppelen

De eerste keer dat ik dat zo opzette zat ik later met de vraag hoe die server weer af te koppelen. Dat bleek al net zo simpel, maar het is ook weer een terminal opdracht. Dan is hij wel echt "Floep" weg!

Beginners

Toen ik de tekst voor dit artikel klaar had bedacht ik dat het toch wel stevige kost is voor iemand die net begint met Linux. Dat wil ik niet, maar hoe je het ook wendt of keert, je zal de structuur van een Linux systeem en het bijvoorbeeld aan- en afkoppelen toch al een beetje moeten begrijpen.

SSH

Dit gebeuren heeft ssh als basis. Alles wat hier aan verbindingen draait is beveiligd met encryptie. Of je nou midden op straat staat te internetten of in je huis achter je router, de ssh basis zorgt ervoor dat niemand er bij kan.

FTP

Nou heb ik ooit zelf een FTP server opgezet en ook vanaf Internet bereikbaar gemaakt voor een jonge kennis. Die moest zoiets voor zijn ICT opleiding als opdracht doen. Maar ja, opgegroeid met dat andere "erg veel gebruikte" computersysteem. Dit was hocus pocus. Ik ging helpen. Het was zo voor elkaar in Linux. Wel tot mijn eigen verbazing, hoor.

Inbraak

Maar toen zag ik ook hoeveel inbraak-pogingen er op die FTP-server werden gedaan. Zo! Het gros van die pogingen heeft wel als gebruikersnaam "administrator", maar wie weet hoe vaak dat toch raak kan zijn. In ieder geval was ik gewaarschuwd. Er wordt hier dus niks van mijn PC's bereikbaar via Internet.
Daarom beschrijf ik hier alleen de situatie binnen mijn eigen netwerk, met het lokale IP adres.

Stap 1

Installeer openssh-server op de computer waar je op wilt kijken. Dit programma zit in je Software bibliotheek.

Openssh-server

Op alle andere computers waarmee je naar die computer wilt kijken installeer je vervolgens sshfs. Ook dit programma zit in je Software bibliotheek.

Stap 2

Vervolgens rest je die terminalopdracht om verbinding te maken. Ik zal een voorbeeld geven en het uitleggen.
Die opdracht is als volgt:
Eerst geef je het IP-adres van de computer waarop je wilt kijken. Dan volgt een dubbele punt, waarachter je opgeeft op welk punt je wilt kijken. Bijvoorbeeld je thuismap. Tenslotte geef je op in welke map je dat kijken wilt doen.
Voorbeeld:
192.168.0.123:/home/demo ~/Openbaar

Uitleg

Netwerk gebruiken

In dit voorbeeld is het IP-adres 192.168.0.123. Dat is bij jou vast anders, hoor. Dan vervolgens komt die dubbele punt, waarna je aangeeft in welke map je wilt kijken. Dat is hier dan de thuis-map van de gebruiker demo. In jouw geval zal je wel je eigen thuismap willen gebruiken. Daarna komt een spatie en dan geef je de map op waarin je alles wilt zien. In dit voorbeeld de map Openbaar in je thuismap. Elke andere map in je thuismap mag ook. En dat is dan meer dan zien, je kan daar alles in wat je op die computer ook kan. Je kan dus een tekstbestand aanpassen, een foto bewerken, bestanden toevoegen en weghalen.

Wachtwoord

Omdat je alles kan aanpassen moet je ook inloggen op de te koppelen computer. Zo werkt dat in Linux.
Zo krijg je je hier dan het verzoek om je wachtwoord in te geven.

Verbreken

Als je de verbinding wilt verbreken doe je dat hetzelfde als met een gekoppelde harde schijf. Die mount je om erop te komen (koppelen) en die umount je om los te koppelen. Hier moeten we hem ook loskoppelen en wel met beheerders-rechten.
De opdracht luidt dan:
sudo umount ~/Openbaar
Als je aangekoppeld hebt in een andere map, dan gebruik je die map in deze opdracht in plaats van Openbaar uit dit voorbeeld.
Denk er nog wel aan dat in Linux hoofdletters tellen als een ander teken. Dus is bijvoorbeeld de map kop een andere map dan Kop!

FTP

We hadden het al even over de nadelen van FTP. Bij FTP kan je bestanden naar je eigen PC kopieren, ze daar met het juiste programma bewerken en dan zonodig weer terugzenden. Maar direct bewerken vanaf jouw computer, dat gaat niet met FTP.

Eénrichting

SSHFS biedt alleen toegang in één richting. Je kan bestanden bekijken en bewerken op een andere PC. Wil je nou op die andere PC de bestanden van je eigen PC (in je slaapkamer bijvoorbeeld) bekijken of bewerken, dan zal je de beide vereiste programma's op die andere PC moeten installeren.

Auteur: Erik98

Co-de-rups; programmeren voor peuters

Kinderen kunnen tegenwoordig al op jonge leeftijd met computers, tablets en smartphones overweg. Het is al heel normaal als je een twee-jarige peuter snel en met gemak door allerlei leuke en mogelijk leerzame video’s ziet swipen. Programmeren is daar echter nog niet bij. Hier wil Fisher Price nu verandering in gaan brengen. Zij hebben daarvoor Co-de-rups bedacht. Deze rups is bedoeld als de belichaming van het object-georiënteerd programmeren. De diverse staartstukken vertegenwoordigen de objecten, met elk hun speciale eigenschappen. Zo kan de rups naar voren en links of rechts opzij bewegen. Een ander object laat de rups geluid maken. Welke objecten gebruikt worden en in wat de volgorde daarvan is, maakt het kind helemaal zelf uit. Wie weet bouwt je jonge zoon of dochter, na een tijdje spelen met Co-de-rups, al snel zijn eerste app.

 

Auteur: leofact

Een modern GIFje (animated gif afbeelding)

Bewegende plaatjes kenden we al van heel vroeger. Animated gif heette dat. Het waren toen vooral een soort tekenfilmpjes.

Tegenwoordig kan een beetje instapmodelletje telefoon al heel aardige video's schieten en van daaruit maak je dan zonder veel soesa zo'n gif.

Stemming

Koffie - animated gifHet kleine beetje beweging zorgt voor een extra stemmingmakend element in je tekst. Dat kan zelfs in bijvoorbeeld Whatsapp berichten.

Nou moet ik eerlijk bekennen, met mijn instapmodelletje telefoon pieker ik er niet over dat soort fratsen uit te halen. De ervaring heeft me inmiddels wel geleerd dat het ding dan snel vol zit en vervolgens niet meer lekker draait. Dus doe ik zuinig aan met apps en dergelijke want ik heb het ding vooral voor bellen en berichtjes.

Die gifs doen het wel op meer plekken die je bekijkt in een browser. In onze nieuwsbrief bijvoorbeeld, in Facebook en in forums. Aardig wat leuke mogelijkheden dus.

Maken

Het eerste wat je inmiddels vast zelf al bedacht hebt is dat teveel beweging in je basisvideo niet fijn is. Mijn eerste opname van het kopje koffie was uit de hand. Daar zat teveel beweging in. Daarna pakte ik toch maar het statief. Als je onderweg wat leuks wilt opnemen met je mobieltje, zoek dan naar een steuntje, zoals een lantarenpaal of parkeermeter.

Een tweede gedachte is dat je vooral niet teveel in je plaatje moet willen vastleggen. Zoom in, loop dichterbij of kies een ander onderwerp. Teveel gaat alleen maar storen.

Beweging

Tenslotte is de grote lol van zo'n gif de beweging en ook de herhaling. Het is dus een goed idee voor die beweging iets te zoeken wat zich lekker herhaalt. Zoals in mijn voorbeeld gif dus het begin van de koffiestroom uit het apparaat.

Artikelen

Er zijn al heel wat artikelen verschenen in de bekende computerbladen. Daar staan er ook de nodige van online. Ga maar eens zoeken met "animated gif" en je vindt al gelijk de nodige treffers. Zo vond ik onder andere de leuke website http://ezgif.com/

Die neemt je het werk aardig uit handen.

Veel plezier met deze gifjes!

Auteur: Erik98

Microsoft varia

 

Windows 10 krijgt in 2017 twee grote updates

In het voor- en najaar van 2017 brengt Microsoft een grote update uit voor Windows 10. Te vergelijken met de onlangs verspreidde verjaardagsupdate. Had die update de naam codenaam Redstone 1, de grote 2017-updates heten voorlopig Redstone 2 en Redstone 3. Tussendoor krijgt Windows 10 ook kleinere updates.

 

 


Gaat Microsoft nog een laatste keer de strijd aan met de iPhone?

De droom van Microsoft is zo goed als voorbij om de smartphonemarkt te veroveren. Zelfs de grote mannen van het bedrijf zien dat nu in en zien Windows 10 mobile meer als een onderzoeksproject. Maar, als we berichtgeving van ZDNet mogen geloven, is Microsoft toch met iets nieuws bezig.

 

 

 


Nederlandse kwantum pionier leider bij Microsoft

Microsoft heeft besloten in Nederland onderzoek te gaan doen naar de kwantumcomputer. Het bedrijf gaat een team opzetten op de campus van het Delftse instituut QuTech, waarmee ook direct nauw wordt samengewerkt. Hoeveel geld Microsoft precies gaat stoppen in  de ontwikkeling van de kwantumcomputer is niet duidelijk, maar het zou gaan om een fikse investering.

 

 


Windows 10 kraakt Firefox af in de taakbalk

Edge is tot veiligste browser uitgeroepen en dat zullen we weten ook. Microsoft kan het niet laten om gebruikers aan te raden om over te stappen Edge. Microsoft misbruikt de notificatiebalk om concurrenten zwart te maken ten faveure van hun eigen browser.

 

 


4K-kwaliteit Netflix naar Windows 10-pc's met nieuwste Intel-chip

Vooralsnog is 4K-video alleen beschikbaar in de Microsoft Edge Browser op Windows 10. Daarnaast is een computer of laptop met zevende generatie Intel-chip (Kaby Lake) vereist. Waarschijnlijk is de browser-exclusiviteit slechts een tijdelijke deal met Microsoft om Edge weg te zetten als browser met de beste comptabiliteit, prestaties enzovoort.

 

 


Microsoft Surface Studio concurrent van iMac

Microsoft Surface Studio

Microsoft heeft zijn nieuwe (en eerste) desktop, een dag voor het Apple-event waar de Mac centraal zal staan, geïntroduceerd. De desktop bestaat uit een dun touchscreen van 28-inch in een aluminium frame.

De nieuwe alles-in-een computer heeft volgens Microsoft het dunste en meest kleurrijke beeldscherm ooit en is bedoeld voor bedrijven en gebruikers die dingen creëren, zoals tekeningen, grafieken, muziek of films. 

Interesse? Het apparaat kost "slechts" €1.829.

 

 


Microsoft geeft tekenprogramma Paint eindelijk grote update

Microsoft geeft zijn sterk verouderde tekenprogramma Paint een grote update. Paint wordt bij alle versies van Windows automatisch geïnstalleerd, maar heeft tot nu toe weinig om het lijf. Na de update is het onder andere mogelijk om in 3D te tekenen.

 

 

 


Inbreken in Windows 10 zonder wachtwoord

Wat een raar idee: je wachtwoord vergeten voor Windows 10. Als je dan ook nog eens geen ander administrator-account hebt ingesteld, kun je inloggen op je computer vergeten. Maar met een truc kom je zelfs zonder wachtwoord in Windows 10, en kun je je bestaande wachtwoord opnieuw instellen. Al is het geen eenvoudige klus.

 

 


Microsoft Office online

Het kan echt! Microsoft Office gratis gebruiken. Zowel PowerPoint, Word als Excel kun je gratis gebruiken op de website van Office. De Online pakketten bevatten veel van de belangrijkste functies uit de betaalde editie. Office Online presteert ten opzichte van soortgelijke andere online programma’s heel goed.

Inloggen

Ga naar https://www.office.com/, en scrol naar beneden tot je gratis online werken ziet. Kies een webtoepassing (bijvoorbeeld Exel) en log in met je Microsoft-account. Heb je dat niet dan zul je er een moeten aanmaken. Dat doe je door onderaan op registreren voor een nieuw account te klikken.

Je kan ook probleemloos documenten vanaf je pc of Outlook openen. Samenwerken aan documenten is met Microsoft Office online geen enkel probleem.


Microsoft Edge is momenteel de veiligste browser

Volgens onderzoeksbureau NSS Labs is Edge de veiligste browser die momenteel beschikbaar is. In een test waarbij browsers moesten opboksen tegen malware en phishing-aanvallen deed Edge het beter dan Google Chrome en Mozilla Firefox.

 

 

 


Microsoft start tests Surface Phone

Surface Phone zal voorzien zijn van Windows 10 Mobile en kan niet alleen Windows Store-apps draaien in Continuum maar ook x86-apps. Het nadeel aan Continuum is echter dat het aanbod aan x86-apps niet groot genoeg is. We hebben het hier over een smartphone die echt weer innovatie moet gaan brengen in de smartphonemarkt.

 


 

Auteur: Redactie

Phishing; voorkomen is beter dan genezen

Phishing, oftewel het achterhalen van gebruikers- en andere gegevens via misleidende e-mails of websites, komt steeds vaker voor. Vrijwel iedereen komt er mee in aanraking en de meeste computergebruikers weten ondertussen dat je beslist niet op verdachte e-mails moet klikken, laat staan op de links die daar in staan. Wikipedia phishing

Verdacht zijn e-mailtjes die veel taalfouten bevatten en één of andere link aanbieden om bij een bank, of andere interessante instelling in te loggen. Dat kan bijvoorbeeld je DigiD of Apple ID zijn. Dit soort gegevens zijn voor de internetcrimineel zeer lucratief en dat gaat helaas ten koste van jouw privacy en je bankrekening.

Vergoeding

Wanneer je onverhoopt slachtoffer bent van phishing kun je vaak succesvol een beroep op je bank doen voor vergoeding van de opgelopen schade. Deze schade declareren is echter een hoop gedoe en de banken wijzen in toenemende mate op de eigen verantwoordelijkheid van hun klanten om de schade door phishing te voorkomen. Vergoeding wordt daardoor steeds minder een vanzelfsprekendheid. Daarnaast maken de internetcriminelen een snelle ontwikkeling door; zij leren snel van hun fouten en de phishing e-mail wordt steeds moeilijker te herkennen als zijnde malafide.

Herkenning

Het herkennen van phishing e-mail is gebaseerd op drie belangrijke pijlers:

  1. Er wordt gevraagd om op een link te klikken om ergens in te loggen. Wen je zelf aan om nooit op dergelijke links te klikken. Open je eigen webbrowser en ga zelf naar het adres van de gevraagde site om in te loggen. Zo weet je zeker dat je bij de juiste site bent van bijvoorbeeld je huisbankier.
  2. De tekst bevat fouten en is vaak in krom Nederlands opgesteld. Juist op dit punt worden er flink vorderingen gemaakt door de internetcriminelen. Dit maakt herkennen steeds lastiger.
  3. Er is sprake van een vreemde afzender en/of de te volgen link gaat naar een vreemd adres.
    Ook hier op dit gebied wordt het lastiger om de malafide e-mail eruit te pikken. In toenemende mate laat de phishing e-mail adressen zien die van de geïmiteerde afzender lijken te komen.

Voorbeeld

In een poging om één en ander meer duidelijk te maken heb ik een e-mail genomen die van de SNS bank afkomstig lijkt. In dit geval heb ik gedaan wat je normaal juist niet moet doen en de link tot op zekere hoogte gevolgd. Dit heb ik gedaan op een iPad en op zo’n een manier zodat ik zelf zo weinig mogelijk risico heb gelopen. Dit is echter echt een actie die valt onder de categorie "Don’t try this at home"! Gewoon niet proberen.

De bedoelde e-mail zoals hieronder afgebeeld, is qua tekst nog redelijk herkenbaar als een phishing e-mail. Het is een recent uitgebrachte nieuwe versie van phishing. Op de site van de SNS wordt hier al voor gewaarschuwd. Deze kun je hier vinden: SNS phishing voorbeelden.

Dit voorbeeld is van de SNS, maar iedere bank heeft last van phishing e-mail en heeft dan ook een dergelijke pagina.

In dit voorbeeld e-mailtje blijkt de tekst in feite een afbeelding te zijn. Hierdoor kan de e-mail voorbij je spamfilter komen, die kijkt immers naar bepaalde kernwoorden in de tekst. Gelukkig blokkeren de meeste e-mailprogramma’s standaard de afbeelding en moet je meestal bewust de afdeling downloaden om deze te kunnen zien. Dit beperkt het gevaar van deze aanval al behoorlijk. Wanneer je afbeelding tonen standaard aan hebt staan, kan dat echter een ander verhaal worden.

Afzender

De volgende stap is om te controleren wie de afzender is. In iOS mail doe je dat met een tap (even vasthouden) op de afzender. Helaas is niet altijd in één oogopslag te zien dat het om een valse afzender gaat. In dit voorbeeld lijkt de mail van de SNS bank te komen.

Naast iOS mail gebruik ik ook outlook voor iOS. Daarin zijn drie klikken/taps nodig om de afzender te zien. In mijn ogen is dit een misser van de Microsoft-programmeurs. Een modern e-mailprogramma zou het de gebruiker zo eenvoudig mogelijk moeten maken om phishing te herkennen, of liever nog; gewoonweg blokkeren.

Link controleren

Twijfel je nog, dan kun je ook zelf controleren of de link in de e-mail wel naar de juiste site gaat. Je doet dat door de link in IOS even “vast te houden” Er opent zich dan een venstertje waarin je het adres getoond krijgt met de mogelijkheid om dit te openen. Dat doe je natuurlijk niet (zie de afbeelding verderop)

NB: in andere besturingssystemen zweef je even boven de link om het echte adres te zien.

In het geval van ons SNS phishing e-mailtje heeft de crimineel kans gezien om SNS bank in de afzender te verwerken. Het echte adres is anders, maar het is mogelijk net gelijkend genoeg om je om de tuin te leiden.

Nooit klikken

Dat laatste maakt dat ik het eerdere advies herhaal, om nooit ergens in te loggen via een link, die in e-mail wordt aangeboden. Tik zelf het adres in de adresbalk van je webbrowser, of volg je favorieten als je de betreffende site ooit eerder als favoriet hebt toegevoegd.

Ter demonstratie heb ik dat nu wel gedaan. Je ziet dan dat je op een goed gelijkende SNS-inlogpagina terecht komt. Wat hopelijk wél opvalt, is dat de adresbalk niet het noodzakelijke groene slotje bevat ten teken dat het beveiligingscertificaat in orde is.

Verder valt op dat je bij controle van een link op de site merkt dat dit niet naar een oorspronkelijk SNS-adres gaat, ook al lijkt dat er wel een beetje op. De afbeelding  hieronder toont de originele site van de SNS bank:

Naar ik hoop helpen deze voorbeelden en tips bij het tijdig herkennen van phishing en zorgt dit ervoor dat je het aas herkent voor je toehapt en daardoor nooit slachtoffer wordt van deze criminele en ronduit vervelende manier om geld uit je zak te kloppen.

Auteur: leofact

GIMP 19: Opslaan

Jaarbundel

Nu de meesten de vakantie weer lang achter zich hebben gelaten, loop ik te denken aan de jaarbundel, die nu dan zo'n 19 afleveringen zal gaan bevatten. Ik loop er ook al over te denken naast de pure bundel van de toch al bestaande teksten een heus boek samen te gaan stellen. In dat geval kan ik de volgorde van de onderwerpen wat gunstiger kiezen. Daar wordt het dan gewoon beter van.


Dat wordt tegelijk een uniek boek, want achter de tekst ligt dan alle oefenmateriaal van Helpmij. Klik maar en je hebt je spullen. Dat boek wordt daarmee een pdf en dus ook als zodanig verspreid. Dat spaart me ook de moeizame gang via een uitgever.

Scribus

Ik heb al eens een klein boekje gemaakt met behulp van het DTP programma Scribus. Leuke klus was dat. Veel van geleerd. Het is inmiddels meer dan 3000 keer gedownload. Er zit nog steeds vaart in.
Het lijkt me een leuke uitdaging weer een boek te maken. De eerste was 19 pagina's maar het nieuwe boek wordt in omvang, schat ik, wel een paar honderd pagina's.

Opslaan

Aan het werk

Als je met GIMP bezig bent geweest en het programma afsluit, zal het je vragen of je het werk wilt opslaan. Maar als je gewoon met een foto bezig was in jpg formaat wil GIMP het opslaan doen in zijn eigen formaat. Dat verbaast menig beginner, maar het heeft een heel goede reden.
In het eigen xcf formaat wordt alles opgeslagen van het bewerkte bestand, zoals bijvoorbeeld de lagen. Tegelijk wordt het oorspronkelijke bestand niet aangetast.

Eigen formaat (xcf)Heilig

Voor professionals is het bewaken van het bronmateriaal een haast heilige zaak. Ook de gevorderde amateur kijkt er zo tegenaan. Vandaar dat GIMP werkt met zijn eigen unieke formaat. Tegelijk biedt het de gebruiker een eenvoudige en niet zo heilige methode. Je kan via Bestand > Exporteren gewoon de originele foto overschrijven.
Daarnaast is er de Bestand > Exporteren als optie, waarbij je een aangepaste bestandsnaam kan kiezen.

eigen formaat

De Spelen

De moderne camera's en hun ingebouwde beeldprocessor (soms zelfs twee) zijn zo goed dat ook gevorderden de beelden in jpg formaat accepteren. SOOC noemt men dat wel: Straight Out Of the Camera. Recht uit de camera. Ook de foto's die officieel bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werden gemaakt zijn zulke foto's, al worden ze wel nog door een speciaal team geselecteerd en zo nodig bijgewerkt. Maar dan staan die anderhalf miljoen topklasse foto's binnen twee minuten na het nemen van de foto op Internet!

Internet

Al die camera's hangen met een Internetkabel aan een netwerk en ze mogen ook nog op elke denkbare plek binnen het systeem zo'n kabel in de camera klikken. Dat ze daarvoor een jaar nodig hebben om dat hele systeem op te zetten is dan zo vreemd nog niet.

Achter de schermen

Daarnaast hebben de grote cameraleveranciers een erg indrukwekkende voorraad materiaal, die je als fotograaf zo mee kan nemen. Mits geaccrediteerd natuurlijk. Wij amateurs krijgen echt niks mee. Daarnaast hebben ze een team erg ervaren reparatiespecialisten ter plekke met alle denkbare uitrusting.

De lat

Laten we eens in gedachten als amateur fotograaf die Spelen als uitgangspunt nemen. Je bent bij een evenement en je opdracht is daar foto's nemen. Graag van iedereen minstens een paar goede opnamen voor het archief , liefst met een beetje boeiende actie erin (ach ja, u vraagt, wij draaien) en dan natuurlijk alle hoogtepunten vlijmscherp in volle glorie op de plaat.
Nou niet denken "naast mij zitten er nog vijftig man en ik mag er wel een paar missen". Want dat zijn de besten van de hele wereld en dan mag jij volgend jaar misschien niet meer mee.

Volle bak

Wakker worden!

Gelukkig gaat de wekker! Jij schudt de concurrentie uit je kop en duikt onder de douche. Je hebt vorige avond bij een leuk clubtoernooi wel het geheugenkaartje vol geschoten en de reservekaart ook een beetje. Even tellen, 1000 stuks. Oew!

Selectie

De waarheid is natuurlijk dat je de deelnemers geen 1000 foto's voor kan schotelen. 60 is vaak wel genoeg en dan nog zie je aan de aantallen views de aandacht van de kijkers hard teruglopen.
Als beginneling begin je dan alle slechte foto's te selecteren, maar dat zijn er dus 940 stuks. Dan kan je beter de 60 echte nagelbijters er uit zien te vissen. Reken er maar op dat je er na de eerste selectie nog eens opnieuw & superstreng moet gaan selecteren.
Ik heb een enorme hekel aan de tweede selectie! Al die mooie momenten. Maar ja, het moet gewoon.

Eerste stap

De allereerste stap is daarom: verkleinen! Alles! Dan staat je computer niet zo te blazen onder al het geblader. En dat verkleinen doe je natuurlijk niet met je originelen. Je kopieert eerst de complete verzameling naar een aparte locatie, liefst op een andere schijf en een professional zorgt ook nog voor een backup buiten het gebouw.
Op de kopieën laat je dan een programma los als Irfanview, Gthumb of ImageMagick, die ze automatisch voor je verkleinen en wellicht nog iets voor je doet aan de kleur en de ruis. Liefst zorg je er dan verder voor dat ze bij het opslaan een extra stukje naam meekrijgen. Mocht iemand een foto van je willen in volle glorie dan heb je aan de extra's in de bestandsnaam voldoende om te weten waar je hem in je systeem kan vinden.

Formaten

De normale keuze bij een foto is het jpg-formaat. Niet dat dat nou zo'n geweldig iets is, maar iedereen werkt er mee. Het formaat gooit echter data uit het bestand weg om een kleine bestandsgrootte te realiseren. Dat regel je met de kwaliteitsfactor. Hou die factor voor foto's die echt goed zijn maar rond de 90%
Daarnaast heb je ook het png-formaat. Dat gooit niks weg, maar het is wat minder in zwang. Verder kan het transparantie aan, wat jpg niet kan. Onthou dat laatste maar. Het kan soms heel handig zijn.

Web

Tussen de keuzes Bestand > Opslaan en Exporteren zit nog een "Save for Web" Daar kan je prachtig zien hoe groot je bestand wordt in combinatie met de jpg-factor. Dat is wel zo handig voor websitebouwers.

Terughalen

Onder deze keuze vind je nog Terughalen. Daarmee maak je alle veranderingen ongedaan door het oorspronkelijke bestand van schijf af opnieuw te laden. Met verwijzing van wat ik hierboven gezegd heb over het veilig bewaren van je originelen zal je wel begrijpen dat er een beetje een uitnodiging van deze optie uitgaat om het origineel rechtstreeks te bewerken. Jullie weten nu wel beter, hè?

Tenslotte

Dat was hij weer. Hopelijk was het ook naast een leerzaam verhaal ook een leuk verhaal om lezen. Ik heb ook de verzameling vakantiefoto's nog een beetje in het achterhoofd gehouden.


Veel plezier met de verwerking van je foto's!

Auteur: Erik98

Schrijven

Ik ben zeker niet in de wieg gelegd als auteur van wat later een beroemd boek zal worden. Zoiets als de Harry Potter serie? Ik? Nee. Dat gaat hem zeker niet worden. Maar een artikel over hoe je dingen doet met een bepaald programma of iets anders uit de techniek gaat me wel goed af.

In dat kader heb ik ooit ook als één van drie auteurs meegewerkt aan een boek in deze categorie. Dat boek is inmiddels uitverkocht, ook al was de oplage niet zo groot.

Rijk?

Rijk

Nee, van schrijven wordt je niet rijk. Vergeet dat maar gelijk! Die schrijfster van de Harry Potter serie wel, maar dat zijn dan ook schitterende werken in zijn soort.

Aan de andere kant is het een rijk gevoel als je van een lezer een leuke reactie terugkrijgt op een stukje. Dat gebeurt niet zo vaak, maar het zijn dan mooie momenten.

Start

Of het nu een artikel is of een boek, schrijven begint met het bedenken van de opzet. Ga je iets uitleggen, dan is dat een duidelijk gegeven. Dan kan je daarnaast nog bedenken hoe je dat gaat doen. Je kan werken naar een bepaald doel of je kan je richten op het goed aanleren van bepaalde vaardigheden. Bij die Harry Potter serie zal de sfeer natuurlijk heel belangrijk zijn. Daar zit vast een heel plot achter.

Zelf mag ik graag werken naar een bepaald doel en dan met een heldere uitleg hoe je daar stapje voor stapje komt. Dus dat is mijn tweede richtpunt. En dan tenslotte probeer ik in de opzet ook iets in te brengen van het plezier van het werken met de technieken. Het moet leuk zijn om te lezen.

En nu?

Voor dit artikel is mijn eerste doel te vertellen hoe ik een artikel schrijf en hoe het uiteindelijk in de nieuwsbrief komt of een boek wordt. Gewoon puur technisch. Het is niet echt een instructief artikel zoals in mijn serie over het fotobewerkingsprogramma GIMP. Het echte stap voor stap beschrijven laat ik achterwege. Zo ingewikkeld is het namelijk ook niet.

Als tweede richtpunt in dit artikel ga ik in op hoe je van een uitleg een leesbaar verhaal kan maken. Tenslotte eindig ik met een doorkijkje in de keuken van de redactie.

Open source

Linux systemen zijn Open Source producten. Gemeenschapsproducten en daarmee kosteloos. Aan een product waaraan verdiend wordt, ga je als vrijwilliger niet zomaar meewerken, wel? Daarom is mijn boekje over het werken met één van die Linux systemen kosteloos verkrijgbaar.

En daarom kan ik er hier probleemloos over vertellen en uitleggen hoe en waarom ik bepaalde dingen juist wel of juist niet doe. Een professional doet dat meestal niet. Het geheim van de smid, hè?

Kortom

Ik bedacht dus dat het weleens leuk is wat te vertellen over schrijven. Ik pak de computer. Eh ja, en dan? Als normale gebruiker pak je dan Microsoft Word. Als Linux mens pak je LibreOffice Writer. Writer en Word schelen niet veel in het gebruik, maar het huidige Word is geweldig. Writer komt daar dicht bij in de buurt.

Na een tijdje lees je dan wat over een programma dat zich gericht is op het schrijven van manuscripten. Geen onnodige toeters en bellen. Wel een mogelijkheid een bepaald aantal woorden per dag aan te houden. Ja, ook schrijvers hebben soms een stok achter de deur nodig.

Ik heb dat programma dus maar eens gebruikt. Zoiets als Focuswriter heeft duidelijk zin als je wat vaker schrijft.

Inleveren in Word

Toen ik met twee andere auteurs samen aan dat boek werkte gebruikten we alle drie Linux. Dus gebruikten we LibreOffice Writer en geen Microsoft Word. Nu vroeg de uitgever ons het manuscript in Word aan te leveren. Wij leverden dus de tekst geëxporteerd vanuit Writer aan in Word formaat. We wisten wel dat dat Writer dat prima kon en echt bijzondere dingen zaten er niet in.

Alleen het trefwoordenregister ging helaas fout. Wie het onderste uit de kan wil hebben, hè?

Leesbaar

Ik schreef al een tijd het nodige voor een clubblad. Op een goed moment ging ik ook wat schrijven voor jonge kinderen. Daar zijn technieken voor. Je zet die kinderen natuurlijk geen lange zinnen voor of moeilijke woorden. Daar vond ik zelfs een gratis programma voor die de toen gebruikelijke niveaus kon bepalen.

Op een goede dag schreef ik mijn stukje voor het clubblad ook op zo'n niveau. Niet iedereen is immers een ervaren lezer. Prompt kreeg ik bij mijn volgende clubbezoek leuke reacties. Tja, korte zinnen, eenvoudige woorden. Koppen en witregels. De tekst moet ook een beetje zingen. Soms een beetje rijm, soms een beetje beeldend. Een "beetje beeldend", dat klinkt beter dan een "beetje rijm".

Dat alles werkt prima om de boodschap over te brengen!

Tekst

Voor andere doeleinden is het importeren of inleveren als kale tekst trouwens zo slecht nog niet.

Hoe dat destijds precies gegaan is bij het eerste boek over Harry Potter weet ik niet, maar ik denk dat het manuscript de eerste keer met de hand is geschreven. Ik heb begrepen dat het pas later kwam tot de aanschaf van een computer. Dat was toen voor de schrijfster al een hele stap. Het is me wat!

Cloud

Tegenwoordig gebruik ik Google Docs. Dat werkt prima voor het doel. Het document wordt automatisch snel opgeslagen "in de cloud". Ik kan dat opslaan dus niet vergeten. Natuurlijk wordt het opgeslagen in ruimte van Google. Je moet je realiseren dat ook Google inkomsten nodig heeft en deze dienst dus ergens toch zijn prijs heeft.

Cloud

Aan de positieve kant maakt het niet uit waar ik ben en wat voor computer ik heb, zolang er maar Internet voorhanden is. Dan kan ik verder werken aan het onderhanden zijnde manuscript.

Qua uiterlijk is dat Docs lekker eenvoudig en leidt het me niet af. Ik kan verder, waar ik ook ben, afdrukken maken op mijn printer, die aangesloten is als Google Cloudprinter. Zo nu en dan is het toch wel prettig een tekst geprint in handen te hebben en het na te lezen.

Kijkje in de keuken

Je hebt je werk gedaan en je stuurt het op. Of je stuurt je manuscript naar je uitgever. Bij die uitgever zit vermoedelijk wel iemand die de contacten met jou onderhoudt en de goede voortgang bewaakt.

Bij onze redactie is er een maandelijkse deadline, waar we met zijn allen naar toe werken.

Dat gaat heden ten dage uiteraard digitaal. Gaat het om grote bestanden, dan is het gebruik van diensten als Wetransfer.com normaal.

Bij de redactie hebben we een mooie tool om teksten en afbeeldingen in te brengen en te plaatsen. Een uitgever heeft daar een opmaakafdeling voor. De DTP specialisten met programma's als Indesign, Photoshop en dergelijke.

Voordien gaat een tekstredacteur zich over je werk buigen om de spelfouten er uit te halen. Bij onze nieuwsbrief doen we dat als redacteurs onderling.

Voor het zelfgeproduceerde boekje gebruikte ik Scribus voor de opmaak en GIMP voor het fotowerk. Mocht ik een keer een illustratie nodig hebben dan gebruik ik daarvoor Inkscape. Die drie programma's zijn mijn DTP toolbox.

Tenslotte

Als je ooit de behoefte voelt of een reden om wat te schrijven, hoop ik dat je wat aan dit artikel hebt. Schrijven is iets heel speciaals. Het moet je liggen, maar dan is het een erg leuke activiteit.

Zit er niet mee dat je wel eens een steek laat vallen in het taalgebruik. Dat overkomt ons allemaal. Wees vriendelijk en waarderend als je voor iemand wat naleest. Kijk eerst positief naar de opzet en bedoeling van een stuk en wijs daarna pas op de mogelijke verbeteringen. Dat vinden we allemaal fijn en die verbeteringen zijn gewoon nodig. Dat is niet anders.

Naast het werk is het heel verstandig wat aan beweging te doen. Dat geldt natuurlijk voor alle bureauwerk, maar soms verliest een mens dat uit het hoofd.

Ons Magazine

Mocht je nu al achter je computer zijn gaan zitten en niet weten waar te beginnen? Welkom bij de club! Geef je gedachten maar een nachtje de ruimte, dan komt er wel wat boven borrelen. In ieder geval kunnen we bij de redactie nog wel een paar artikels gebruiken. Zoals het Chinese spreekwoord luidt: "Elke reis begint met één enkele stap". Ook kleine reisjes! Altijd leuk.

 

Auteur: Erik98

Tekstverwerken met Microsoft Word

Wat is tekstverwerken


Dit is de eerste aflevering van een nieuwe serie die zich vooral gaat richten op het werken met Word. Het is dus met opzet geen ‘knoppencursus’. Daar zijn er namelijk al genoeg van, waaronder een aantal prima gratis online te vinden zijn (http://www.gratiscursus.be/word_2013/wordles001.html bijvoorbeeld) en daar kun je prima leren hoe je de verschillende functies kunt vinden, en wat de knopjes doen. Die kennis maakt je nog niet tot een geroutineerd tekstverwerker. Wanneer je deze serie artikelen volgt, maak je in ieder geval een flinke stap in de goede richting.

Lees de cursus hier

Auteur: OctaFish

Handleiding uitgelicht; fotograferen in de sneeuw

In de rubriek fototips geeft Helpmij.nl simpele tips om met een eenvoudige camera tot goede resultaten te komen. Deze keer: hoe maak ik goede foto’s van sneeuw.
Koning Winter heeft dit jaar al vroeg zijn kans gezien. Een uitgelezen kans om sfeervolle kerstplaatjes in de sneeuw te schieten, maar sneeuwfoto’ s maken is niet de makkelijkste tak van sport.
Lees de tips hier.

Auteur: Luuk

Varia

 

MyPaint tekenprogramma voor tablets

Heb je ergens nog een Wacom tekentablet liggen? Of een tablet van een ander merk? Ik heb er twee. Uit de tijd van de muisarm. Ze werden destijds ingezet als alternatief voor een normale muis. Maar om nou te zeggen dat ik er ook wat mee deed? Nee! Het werken ermee viel me tegen.

Martin Renold kocht zo'n tablet in 2004, maar hij vond het niet goed werken en maakte met de kennis die hij had zijn eigen tekenprogramma. Dat programma bracht hij uit in 2006, tevreden met wat het voor hem deed. Gesteund door bijdragen van anderen die zijn programma ontdekt hadden, ging Martin door met de ontwikkeling.

We zijn nu tien jaar later en dankzij een tip van GIMP kenner Paul Matthijsse vind ik het terug in de software bibliotheek van Ubuntu 16.04. Verder is het ook beschikbaar voor Windows en voor de Mac. Stukken van de programmacode zijn ook opgenomen in de komende versie van GIMP.

Ik keek er eens naar en haalde mijn oudste Wacom uit de kast. Ik was net klaar met het maken van een kopafbeelding voor mijn artikel "Schrijven", dat je elders in deze nieuwsbrief kunt lezen. Ik liep al te denken aan een foto of iets anders als illustratie in dat artikel. Dat maakt het dan toch weer wat luchtiger. Met een paar krabbels zette ik een illustratie neer om het begrip "Cloud" weer te geven en nog één voor het begrip rijkdom. Of liever het gebrek eraan. Mensen, ik mis persoonlijk elk tekentalent! Totaal!

Dit is dus echt een goed programma! Je vindt prachtig werk en een actieve club mensen op Deviantart en op Tumblr. Je vindt hier een mooie korte inleidende tutorial. Engelstalig dat wel, maar boordevol afbeeldingen en zelfs een rijtje sneltoetsen. Het is op basis van MyPaint 1.1 en een Wacom Bamboo geschreven.

Klik op de knop Downloads en scrol naar de versie die geschikt is voor jouw computer.

Inmiddels zitten we al op MyPaint versie 1.2 en heeft Wacom een prachtige hoes voor je telefoon met een Bamboo tabletje ingebouwd. Mét app, 1 klik en je krabbel is opgeslagen.

Ik ga er eens lekker mee spelen. Net een kind in luilekkerland én: gespeend van enig tekentalent!


iDEAL-betalingen van ING afronden met QR-code

iDEAL is het meest gebruikte systeem om betalingen op internet te doen. Je gebruikt de app op je smartphone of het internet programma  van je bank om een betaling te doen.

ING voegt geregeld nieuwe functies toe aan de app voor ING-klanten. De laatste update voegt QR-codes toe om een betaling te af te ronden. Je hoeft dan geen tan-code meer te gebruiken.


Online F-Secure scanner

De F-Secure Online Scanner is een gratis online dienst waarmee je (als second opinion) je computer kan controleren op de aanwezigheid van virussen, spyware, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van kwaadaardige software die onder de categorie malware vallen.

Je kunt deze online scanner zonder problemen gebruiken wanneer je andere beveiligingssoftware hebt geïnstalleerd op je computer. 

 

 

OP de site van Computeridee kun je zien hoe het werkt.

 

 


Kodak werkt samen met fabrikant Bullitt aan de Kodak Ektra.

Kodak refereerde er al eerder aan, maar kondigt nu zijn nieuwe smartphone aan. De Kodak Ektra staat voor een groot gedeelte in het teken van fotografie.

Het is geen smartphone waarmee je ook kunt fotograferen, maar een “fototoestel” waarmee je ook kunt bellen.

 

 

 


macOS Sierra op een oudere Mac installeren

Vorige maand kwam macOS Sierra uit en voor het eerst in jaren verdwijnen er weer een aantal computers uit de lijst met Macs die mogen updaten naar het nieuwste besturingssysteem.

Heb je een oudere Mac die macOS Sierra niet ondersteunt? We laten zien hoe je hem tóch kunt upgraden. macOS Sierra op een oudere Mac installeren is gemakkelijker dan gedacht. Zo kan je MacBook Pro 2009 of iMac 2009 nog prima een jaar mee!

 

 


Apple repareert lekken in iOS 10

Het maandag 24 oktober verschenen iOS 10.1 repareert een lek dat kwaadwillenden met een malafide jpeg-bestand konden gebruiken. In deze uitgave zijn diverse verbeteringen doorgevoerd aan de Foto's, Kaarten en Berichten apps.

 

 


Ubuntu 16.10 verschenen

Versie 16.10 (Yakkety Yak) de nieuwste versie van het besturingssysteem Ubuntu is verschenen. In April verscheen al versie 16.04. Dat is een zogenaamde LTS, een Long Term Support versie. Dat zijn de versies voor serieus gebruik.

In de wereld van de open source programma's gaan de ontwikkelingen soms hard. Ubuntu brengt elk half jaar een nieuwe versie en om de twee jaar volgt dan een LTS. Die LTS versies worden 5 jaar lang ondersteund, maar de tussenversies slechts negen maanden. Dan moet je dus telkens met elke tussenversie mee liften of je valt terug naar de voorgaande LTS. Voor de meeste mensen is de LTS daarom een prima keuze.

De volgende LTS is gepland voor april 2018. De huidige LTS, de 16.04 heeft zijn eerste zogenaamde puntrelease inmiddels gehad en wordt daardoor aangeduid met 16.04.1.

Naast Ubuntu zelf met de mooie moderne Unity omgeving zijn er nog tal van officiële varianten, van Xubuntu met zijn traditionele XFCE werkomgeving een keuze van menige ervaren gebruiker, tot Ubuntustudio voor de creatieve gebruikers. Er is dus een grote keus. Die keus is gemakkelijk te maken want elke versie is in een Live omgeving uitgebreid te proberen zonder veranderingen aan te brengen aan je PC.

Eén tip: mocht je denken aan een upgrade, een overstap of een andere grote verandering aan je computersysteem: zorg voor reservebestanden. Reservebestanden zijn overigens altijd een goede zaak. Harde schijven kosten niet veel meer. Check de prijzen maar of vraag op ons Forum in de Hardware sectie > Verwisselbare opslagmedia om advies.

 

 


Kiezen voor een harde schijf of SSD

Vandaag is een harde schijf kiezen als systeemschijf zowat de pijnlijkste vergissing die je kan maken. Zelfs de klassieke SSD lijkt al voorbijgestreefd. ZDNet bekijkt de actuele situatie.

 

 


Grafisch geweld van Nvidia of AMD?

Wie van ultieme grafische kracht houdt, heeft een afzonderlijke gpu nodig. Zowel AMD als Nvidia pakten niet zolang geleden uit met de grootste sprong in gpu-technologie in jaren.

 

 


Kaspersky klaagt over machtsmisbruik Microsoft met Windows Defender

Microsoft wordt weer beschuldigd van machtsmisbruik. Ditmaal door securitybedrijf Kaspersky dat in de betere beveiliging van Windows 10 een gevaar ziet. Of is dit gewoon vooruitgang? Eugene Kaspersky blogt dat Microsoft bewust andere partijen buitensluit als het om security gaat en daarmee consumenten benadeeld.

 

 


Amazon Prime Video komt mogelijk in december naar Nederland

De videostreamingdienst Amazon Prime Video komt in december in Nederland beschikbaar. Dat meldt presentator Jeremy Clarkson via zijn Twitter-account. Vanaf dan komt Amazon Prime Video in 200 landen beschikbaar, waaronder Nederland. De dienst biedt verschillende tv-series en films aan, vergelijkbaar met Netflix.

 

 


Home cinema Informatie Gids

Wanneer je op zoek bent naar een home cinema systeem dan kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn honderden verschillende merken en modellen, tientallen technieken, veel verschillende apparaten en diverse prijsklassen. Om het allemaal iets eenvoudiger te maken hebben we een overzicht gemaakt met tips en adviezen voor het kopen van apparatuur. Daarnaast hebben we voor elke productgroep een aantal tips en adviezen voor het gebruik en de optimale instelling en aansluiting onder elkaar gezet.

 

 


“Glazen behuizing” voor iPhone 8

De glazen achterkant van de iPhone 8 wordt gebruikt om het toestel draadloos op te kunnen laden. Glas zou de draadloze oplaadfrequenties beter doorlaten dan een metalen alternatief. Hoewel draadloos opladen ook mogelijk is met een aluminium behuizing, wordt het signaal dan slechter ontvangen.

 

 


Slimme spiegel als iPad

Na de Apple Watch vragen veel mensen zich af in welke productcategorie Apple nu weer duikt. Wordt het een slimme bril, Siri-speaker of toch de Apple Car? Designer Rafael Dymek kon er in ieder geval niet op wachten en maakt een slimme spiegel die lijkt op een hele grote iPad. 

 


Samsung Galaxy S7 Edge met een glanzend zwarte afwerking

Het Zuid-Koreaanse bedrijf zou een glanzend zwarte versie van de S7 Edge op de markt willen brengen. Iets vergelijkbaars met de gitzwarte iPhone 7 en 7 Plus. De geruchten worden bevestigd, want op het Chinese Weibo zijn een aantal foto’s gepubliceerd van de Galaxy S7 Edge in Glossy Black.

 

 

 


Apps tegen spamtelefoontjes verzamelen jouw nummers

Je hebt een oproep gemist van een onbekende beller. Natuurlijk wil je weten wie er gebeld heeft voordat je terugbelt. Wel, daar zijn apps voor zoals Truecaller, Sync.me en CM Security. Of het verstandig is om een van die apps op je smartphone te installeren? Lees maar verder.

 

 


Macbook Pro vernieuwd eindelijk 2016 saai toetsenbord

Apple vernieuwt dit jaar het saaiste onderdeel van de laptop: het toetsenbord. De Macbook Pro uit 2016 heeft een touchscreenbalk boven de toetsen, die je op een nieuwe manier laat werken. Met het relatief weinig verrassende iPhone-jaar, was de hoop van veel Apple-fans op de MacBook Pro gevestigd om het jaar alsnog knallend af te sluiten. Zijn de toevoegingen van de Touch Bar, Touch ID-sensor en betere specificaties genoeg?

 

 


Nieuwe malware op talloze Android-toestellen

Meer dan een miljoen Android-smartphones zijn besmet met Gooligan, een nieuwe malwarevariant. Volgens het beveiligingsbedrijf Check Point Software kunnen kwaadwillenden de malware gebruiken om gevoelige informatie van Android-apparaten te stelen. Denk daarbij aan data uit Gmail, Google Foto's en Google Drive.

De vraag is of je je zorgen moet maken over deze malwarevariant. 

 


Apple is op de hoogte van iCloud Agenda-spam en werkt aan oplossing.

Apple laat weten te werken aan het voorkomen van spam in de agenda van iCloud-gebruikers. Nogal wat gebruikers hebben daar inmiddels hun beklag over gedaan. De spam houdt in dat er aanbiedingen van duistere websites in de agenda verschijnen.

Lees ook het artikel over agenda-spam.

 


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/

 

Auteur: Redactie

Postvak IN

Scroll naar boven

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van ons magazine en plaatsen we reacties van onze lezers.

U vraagt in de laatste nieuwsbrief om respons.

Hier komt ie !
Het zou voor ons als lezers een zegen zijn, als u  een vraag/antwoord-rubriek op zou starten.U heeft heel veel kennis van de digitale wereld en de ouderen onder ons, hebben daar best behoefte aan.

Ik ben  een vrouw van 89 jaar en heb zelf een probleem met/op de P.C. (software) waar niemand raad op weet. Ook niet de hulpgroep van Seniorweb.
Jammer, dat wel.

Met een vriendelijke groet.

T.M. van Miltenburg.

Beste T.M. van Miltenburg,

Het Helpmij forum draait uitsluitend om vraag en antwoord. Via die weg gaat dat bovendien veel sneller dan via wanneer dit via de nieuwsbrief zou lopen.

Uw kunt uw vraag hier stellen: Helpmij forum.

U bent echter al langer bezig met dit probleem, daarom is er mogelijk meer hulp nodig dan  via een forum mogelijk is. Seniorweb biedt de mogelijkheid voor hulp op afstand, of zelfs aan huis. Daarmee zou het probleem echt opgelost moeten kunnen worden.

Succes met het vinden van de oplossing van uw probleem.

Hartelijke groet,

De redactie

Heren en wellicht dame,

Met dank voor de brieven van het afgelopen jaar en een welverdiende vakantie toegewenst.

Ik las het stuk over Dixons en de teloorgang. Eens daar gewerkt als Hoofd Interne Controle tijdens een goede tijd met 143 winkels en een prima tijd gehad.

Ik hoop dat jullie nieuwe mensen kunnen vinden om deze brieven te kunnen verzenden.

Met hartelijke groeten,

Paul Derks

Beste Paul,

Mooie herinneringen aan een vervlogen tijd. Hopelijk  heb je nog steeds een prima tijd.

De vakantie was mooi, maar is inmiddels al lang weer vervlogen.
Er is een nieuwe redacteur (welkom Kate), maar aanvulling op de redactie is nog altijd van harte welkom. We blijven actief zoeken.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Beste redactie,

Bedankt voor het vele lees plezier en fijne vakantie. Ik kijk uit naar de nieuwe nieuwsbrief.

Met een groet,

Hans

Beste Hans,

Dank je voor je reactie. dat stimuleert onze motivatie en inspiratie.
Het heeft even geduurd, maar er ligt weer een nieuw exemplaar van de nieuwsbrief op je digitale deurmat. Vanaf nu is dat het Helpmij Magazine.

Met vriendelijk groet,

De redactie

Allen een welverdiende vakantie toegewenst, geniet, en kom terug met mooie en nieuwe tips.

Vr gr Henk de Graaf

Beste Henk,

Dank je wel.
De vakantie is inmiddels allang voorbij en we zijn met hernieuwde inspiratie met het Helpmij Magazine gestart.

Met vriendelijke groet,

De redactie

Goedenavond,

Geregeld komt mij de vraag naar boven, wanneer komt er weer een FANTASTISCHE nieuwsbrief. Is de juli uitgave de laatste?  Zo ja, al zicht op de volgende uitgave?

Natuurlijk ga ik de contributie voor 2017 via incasso betalen. Alleen al voor het vele werk dat jullie verrichten.

Met vriendelijke groet,

Dethmer Reins

Beste Dethmer,

Dank je voor deze zeer positieve vraag.
En ja, de nieuwsbrief is weer uit. Voor het eerst in het nieuwe format.

We hopen dat je leesplezier in dit format alleen nog maar meer wordt.

Met vriendelijke groeten,

De redactie

 


DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van Helpmij.nl gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in het Helpmij magazine. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van het Helpmij magazine en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van het Helpmij magazine door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.