Indien u problemen heeft met het lezen van deze nieuwsbrief vindt u hier de online versie.
 
Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Overzicht Apple macOS artikelen.
-GIMP 18: Het Kloongereedschap
-Windows 10 upgrade 1607
-Excel: over transponeren en een tabel
-Titels
-Antivirus: gatenkaas
-Mysterieuze file in preview Windows 10
-Varia
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm
Erik98
ErpCity
leofact
Maxstar

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33185 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Eset bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.


Voorwoord

Auteur: ErpCity

Top

Beste lezers,

Dit is voorlopig de laatste nieuwsbrief die u van ons gaat ontvangen. De vakantietijd is begonnen en ook bij de redactie is men de zwembroeken aan het inpakken.

Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een nieuwe opzet en een nieuw format van onze nieuwsbrief.

Ons redactieteam is ondertussen door allerlei omstandigheden dramatisch uitgedund en wij zijn naarstig op zoek naar nieuw schrijftalent! Als vaste redacteur of als "free-lancer" die zo nu en dan een spannend artikel aanlevert: wees van harte welkom! Help ons om de nieuwe nieuwsbrief nog gevarieerder te maken: stuur eens een proefartikel naar redactie@helpmij.nl.

Vervelend nieuws voor ons team was het besluit van onze steun en toeverlaat Corverm om te stoppen. Cor was maandelijks in onze nieuwsbrief te vinden met de vaste rubriek Varia en meerdere andere artikelen per editie. Hij was lange tijd actief als hoofdredacteur en redacteur. Er is volledig begrip voor de beweegredenen achter deze beslissing, maar toch zullen wij zijn enthousiasme, steun, daadkracht en humor erg gaan missen. Cor wij wensen jou, naast een goede gezondheid, het allerbeste toe, en hartelijk dank voor de tomeloze inzet!

Ook in deze nieuwsbrief zijn, naast Varia, weer tal van interessante, leerzame en/of opmerkelijke zaken te vinden. Ga er even rustig voor zitten, het blijft de komende weken toch rotweer.

De redactie wenst iedereen, naast veel leesplezier, een heel prettige vakantie!





Overzicht Apple macOS artikelen.

Auteur: leofact

Top

De laatste jaren is er een reeks artikelen in onze nieuwsbrief voorbij gekomen welke betrekking hadden op Apple’s OS X en iOS. Deze artikelen zijn allen te lezen in het nieuwsbriefarchief: http://nieuwsbrief.helpmij.nl. Dat is natuurlijk mooi, maar zoals al eerder aan de orde is geweest; oudere nieuwsbriefartikelen zijn alleen toegankelijk voor leden van de Helpmij-vereniging. Dit is één van de vele voordelen van dit lidmaatschap. De eenvoudigste oplossing is lid worden van de vereniging. Dat kan hier: http://vereniging.helpmij.nl/aanmelden
Helpmij begroet je graag als lid. Echter, Helpmij houdt niet van deze vorm van dwang. Het is daarom niet verplicht om lid te worden om de meeste artikelen te kunnen lezen. Deze worden namelijk ook in de handleidingensectie geplaatst. Die vind je hier: http://handleiding.helpmij.nl. Hier kun je zoeken, tussen de vele geplaatste handleidingen, op trefwoord en/of categorie.

Zelf plaatsen

Heb jezelf een interessante handleiding die je graag wilt delen; dan kun je deze aanbieden door de handleiding hier te uploaden, via de betreffende link. Bestanden dienen niet groter dan 5 mb te zijn. Na goedkeuring wordt de handleiding onder de juiste categorie in de sectie opgenomen.

juli 2016: Handleiding uploaden..jpg

In dit artikel worden de Apple-artikelen belicht, die in deze sectie staan. Een korte samenvatting geeft weer wat je van het artikel kunt verwachten. Met behulp de geplaatste link, kun je het hele artikel lezen.

De artikelen hebben betrekking op OS X en de bijbehorende apps. Een aantal artikelen zijn geschreven door mederedacteur CorVerm. Dit wordt steeds specifiek vermeld.

Microsoft en Apple; kiezen of delen?

Wanneer men een afgewogen keuze wil maken tussen de twee ecosystemen kan dit artikel je helpen om je eigen mening te vormen. Microsoft en Apple zijn twee bekende grote spelers op de PC markt. Ze staan bekend als geduchte concurrenten. De range producten is grotendeels overlappend, alleen de benadering is anders, wat de onderlinge concurrentie nog meer versterkt. Ook in de gebruikersgroepen zijn twee kampen te vinden en hoewel Windows het meest gebruikte besturingssysteem is, is het tegelijkertijd ook het meest bekritiseerde. Bijt de één nu echt altijd de ander?
Lees het artikel hier.

OS X update en Apple Music

Microsoft is net uitgekomen met Windows 10. Een versie die veel prettige vernieuwingen brengt waarin het beste van Windows 7 wordt gecombineerd met de sterke punten van Windows 8 (die zijn er echt).  Natuurlijk zit ook Apple niet stil. iOS 9 is aanstaande, net als OS X 10.11 El Capitan. Daarnaast zijn er voor de huidige versies van iOS en OS X meerdere updates geweest met een aantal leuke verbeteringen; zoals onder meer Foto's. De nieuwste updates worden hier kort besproken met daarbij de focus op de nieuwe muziekdienst Apple Music.
Lees het artikel hier.

augustus 2015: nieuwe muziek..png

OS X; je Mac upgraden

Hoewel dit artikel het upgraden naar een alweer verouderde versie van OS X beschrijft, is het nog steeds relevant. Lezen kan de moeite waard zijn wanneer je niet bekend bent met dit proces.
Donderdag 16 oktober was hij er dan eindelijk: OS X 10.10 Yosemite, de nieuwste versie van het Apple besturingssysteem. Ik ben dan sterk geneigd om mij linea recta naar de App Store te haasten, op installeren te klikken om vervolgens maar te zien wat er dan gebeurt. Dat is echter niet altijd handig; met een paar extra stapjes zorg je ervoor dat de upgrade meer betrouwbaar gebeurt. In dit artikel worden de stappen uitgelegd waardoor je iets beter voorbereid bent en weet wat je te wachten staat. Echt spannend is dat allemaal niet, want het upgraden van een Mac blijft in de basis een eenvoudig proces.
Lees het artikel hier.

OS X 10.11 El Captain, nieuwe functies

Een toepasselijk naam voor de nieuwe versie van OS X is El Capitan. El Capitan is de oplichtende berg in het Yosemite natuurpark, waaraan, zoals bekend, de vorige versie van OS X zijn naam heeft ontleend. Het updateproces naar El Capitan zelf is eenvoudig. Dit verloopt in grote lijnen hetzelfde als de update naar Yosemite. Het wijst zich vanzelf. Je hebt wel je Apple ID-wachtwoord nodig. Het is daarom handig deze bij de hand te hebben.
Lees hier het artikel hier.

Apple OS X; Systeemvoorkeuren, deel 1

Een besturingssysteem (in het Engels: Operating System of OS) is een geheel van programma’s en services dat er voor zorgt dat je een computer kunt gebruiken en dat deze kan communiceren met de buitenwereld (randapparatuur, internet etc.). Bij de moderne besturingssystemen wordt om het basis OS een grafische schil gelegd om er voor te zorgen dat je de computer eenvoudig en visueel kunt bedienen. Dit is de Grafische gebruikersomgeving, oftewel; Graphical User Interface, vaak afgekort tot GUI. Deze GUI is wat we zien als we werken in Windows, OS X of Linux.
Lees het artikel hier.

Apple OS X; Systeemvoorkeuren, deel 2

In de vorige aflevering werd uitgelegd waar de Systeemvoorkeuren te vinden zijn en hoe deze kunnen worden aangepast. Dat is allemaal leuk en aardig, maar het wordt pas nuttig als je deze kennis kunt inzetten om je Mac naar je hand te zetten. In deze aflevering wordt daarom een verzameling instellingen besproken die het werken met je Mac makkelijker en leuker kan maken. Wanneer je als Windows-gebruiker voor het eerst met de Mac aan de slag gaat schrik je mogelijk toch van de andere werking van OS X. Is dat nu het veelgeroemde OS dat bekend staat om zijn eenvoudige werking? Door je in de volgende instellingen te verdiepen krijg je meer controle over je Mac waardoor je er mogelijk meer gevoel mee krijgt. Er wordt in dit artikel een selectie besproken van mogelijk handige voorkeuren en tips.
Lees het artikel hier.

Apple OS X, iOS en tvOS, beheer je Apple ID

Je Apple ID beheren. Niet bepaald een onderwerp waar je op het eerste gezicht direct warm voor loopt. Eerlijk gezegd zal dat op het tweede gezicht ook niet snel gebeuren.

juni 2016: apparaten..png

Het is echter toch handig om van de in en outs van je Apple ID op de hoogte te zijn, zodat je hier optimaal gebruik van kan maken. Zonder Apple ID zijn je mooie Apple apparaten immers onbruikbaar. Bij de eerste keer dat je een Apple-apparaat in gebruik neemt, wordt je gevraagd om een ID aan te maken. Je kunt meerdere ID’s aanmaken, maar je zult al snel merken dat je daar in kunt verdwalen en dat is daarom niet aan te bevelen. De voorbeelden in dit artikel worden uitgewerkt voor de nieuwere versie van OS X, iOS en Windows iTunes en iCloud.
Lees het artikel hier.

Apple OS X; back up met Time Machine

Back-ups maken is geen populair werk. Vrijwel iedereen is van de noodzaak doordrongen, maar het kost tijd en moeite en je inspanningen geven niet direct resultaat. Sterker nog; je hoopt de back-up nooit nodig te hebben. Totdat de dag komt (en helaas, die komt) dat bijvoorbeeld je harde schijf crasht en je alles kwijt bent. Alles? Niet dus; nu komt die back-up ineens heel erg goed van pas. Een nieuwe harde schijf erin, je back-up terugzetten en je pc of Mac werkt weer als een zonnetje. Heb je een Mac en weet je niet zeker of dit scenario voor jou zal gelden, dan heb je alle reden om door te lezen.
Lees het artikel hier.

mei 2015: time machine..png

Apple OS X; werken met de MAC, deel 1 (auteur CorVerm)

Sinds enige tijd beschik ik over een iMac, een voor mij totaal vreemde werkomgeving. De beste methode om het werken met die machine onder de knie te krijgen is er gewoon mee aan de slag te gaan. Hier lees je enkele tips over het gebruik van de Mac.
Lees het artikel hier

Apple OS X; werken met de MAC, deel 2 (auteur CorVerm)

Sinds enige tijd beschik ik over een iMac, een voor mij totaal vreemde werkomgeving. De beste methode om het werken met die machine onder de knie te krijgen is er gewoon mee aan de slag te gaan. Vandaar dat de artikelen die ik gefabriceerd heb op de iMac geschreven zijn. Is dat nou echt zo bijzonder? Ja, toch wel. Alles is anders dan onder Windows. De programma's die ik daar gebruik zoals Microsoft Office, Snapshot en PhotoFiltre (om er een paar te noemen) zijn niet voor de iMac geschikt of niet beschikbaar. Uiteraard is Microsoft Office wel te koop voor iMac, maar we moeten zien te roeien met de gratis riemen die we hebben. Overigens lukt dat prima.
Lees het artikel hier.

Apple OS X; speciale toetsen

juli 2015: VS international..png

Bij het Apple besturingssysteem OS X worden speciale toetsen (dus de leestekens) tijdens het typen gevormd met behulp van de Option toets. CorVerm beschrijft dit al in zijn Appletips artikel. Wanneer je echter, net als ik, geen afscheid kan nemen van de Windows manier, dan is ook dit mogelijk in OS X.
Lees het artikel hier.

Apple OS X; de Finder uitgelegd

Bij de overstap van Windows naar Apple OS X loop je tegen een aantal verschillen op. Helemaal los van het feit welk besturingssysteem je beter, prettiger of mooier vindt; het werkt anders en je moet waarschijnlijk wennen aan de verschillen. De belangrijkste hiervan worden in een reeks korte artikelen besproken welke tot doel hebben een eventuele overstap soepeler te laten verlopen. Ook als kersverse Apple gebruiker kun je iets hebben aan deze reeks. In dit vierde deel wordt de Finder behandeld. De voorbeelden worden uitgewerkt voor OS X 10.10 Yosemite. Deze zijn veelal ook van toepassing op eerdere én latere versies van OS X.
Lees het artikel hier.

Apple OS X; omgaan met Apps

Bij de overstap van Windows naar Apple merk je een flink aantal verschillen. Helemaal losstaand van het feit welk besturingssysteem je beter, prettiger of mooier vindt; het werkt anders en je moet waarschijnlijk wennen aan het voor jou nieuwe besturingssysteem. Dit deel behandelt het starten, afsluiten en schakelen tussen programma’s wanneer je met een Mac werkt. De voorbeelden worden uitgewerkt voor OS X 10.10 Yosemite. Deze zijn veelal ook van toepassing op eerdere én latere versies van OS X.

december 2014: Dock..png

Lees het artikel hier.

Apple OS X; Apps installeren

Bij Apple zijn er (net als tegenwoordig bij Windows) twee manieren te onderscheiden om een app te installeren. De eerste en tegelijk de meest eenvoudige en meest veilige manier, is downloaden vanuit de App Store. De tweede manier is om de bestanden vanaf internet te downloaden.
Lees het artikel hier.

Apple OS X; Apps verwijderen

Bij de overstap van Windows naar Apple OS X loop je tegen een aantal verschillen op. Helemaal los van het feit welk besturingssysteem je beter, prettiger of mooier vindt; het werkt anders en je moet waarschijnlijk wennen aan de verschillen. De belangrijkste hiervan worden in een reeks korte artikelen besproken welke tot doel hebben een eventuele overstap soepeler te laten verlopen. Ook als kersverse Apple-gebruiker kun je iets hebben aan deze reeks. In dit derde deel wordt behandeld hoe je apps kunt verwijderen. De voorbeelden worden uitgewerkt voor OS X 10.10 Yosemite. Deze zijn veelal ook van toepassing op eerdere versies van OS X én latere versies van OS X.
Lees het artikel hier.

Apple OS X; het bureaublad

In dit deel worden de ins en outs van het bureaublad behandeld. Daarnaast wordt het gebruik van virtuele bureaubladen besproken. De voorbeelden worden uitgewerkt voor OS X 10.10 Yosemite. Deze zijn veelal ook van toepassing op eerdere én latere versies van OS X.
Lees het artikel hier.

oktober 2015: Mission Control..png

Mac en Windows; bestanden uitwisselen (auteur CorVerm)

Windows en Mac gaan heel anders om met opslagruimte. Hierdoor kan het zijn dat bestanden die je op een Mac op een usb-stick hebt gezet niet in te lezen zijn op een Windows-computer. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop de usb-stick geformatteerd is. Daarover vind je hier uitleg.
Lees het artikel hier.

Apple OS X; Microsoft Office, afdruk samenvoegen (auteur CorVerm)

Microsoft Office voor Mac heeft een heel andere interface dan de Windows versie van Office. Het heeft naast een lint ook een werkbalk en dat laatste is iets wat menig Microsoft Office-gebruiker aan zal spreken. Wat makkelijker werken is, laat ik buiten de discussie. Het is maar net wat je gewend bent. Dat niet alleen de indeling en het uiterlijk van Office voor Mac anders is dan die van Office voor Windows is een ding, maar ook de werking is geheel anders. Dat wordt onder andere duidelijk als Afdruk samenvoegen aan de orde komt.
Lees het artikel hier.

Apple OS X; werken met de spreadsheet app: Numbers (auteur CorVerm)

Mac OS X heeft standaard op het gebied van apps veel te bieden, behalve daar waar het tekstverwerken betreft. Er is, met uitzondering van de Teksteditor-app, niks te beleven op het gebied van tekstverwerken en voor het maken van een spreadsheet is zelfs helemaal niets voorhanden. Teksteditor is een eenvoudige app waarin je tekst kan typen die van wat opmaak te voorzien is en dat is het dan. Spreadsheets maken is er onder OS X helemaal niet bij, daar is geen enkele voorziening voor.
Lees het artikel hier.

Apple OS X; Workshop, beheer je foto’s met Apple Foto’s; deel 1

maart 2016: op alle apparaten hetzelfde..png

Voor je het weet heb je een flinke digitale fotoverzameling en zie je door de bomen het bos niet meer. Apple Foto's maakt het mogelijk je bibliotheek eenvoudig te beheren én je foto's professioneel te bewerken. In deel 1 komt het beheren en delen aan bod.
Lees het artikel hier.

Apple OS X; Workshop, beheer je foto’s met Apple Foto’s; deel 2

In deel 2 komt het bewerken van foto’s uitgebreid aan bod met een aantal handige tips en trucs.
Lees het artikel hier.

Tenslotte

Een Mac werkt meestal intuïtief en eenvoudig. De basisvaardigheden zijn snel onder knie te krijgen. Toch is ook daarvoor een leerproces vereist. Bovendien zijn er vaak meer mogelijkheden, dan op het eerste gezicht duidelijk wordt. Een behoorlijk aantal hiervan worden in de artikelen besproken die hier zijn opgesomd. Het OS is echter dermate uitgebreid dat er altijd wat te leren blijft. Zelf doen is een goede leerschool en door daarnaast jezelf te verdiepen met het lezen van deze artikelen krijg je het systeem goed onder de knie. Deze reeks is verre van compleet, maar dit overzicht vormt een mooie start voor je ontdekkingstocht. Heel veel plezier daarmee!




GIMP 18: Het Kloongereedschap

Auteur: Erik98

Top

Het Kloongereedschap

Laatst vroeg iemand me hoe hij een datum uit een foto kon wegwerken. Dat is nou typisch een klus voor het kloongereedschap in een fotobewerkingsprogramma. In onze serie dan GIMP. Een professional neemt waarschijnlijk het befaamde Photoshop. Het principe is in beide gevallen gelijk.

Ik heb hem het klonen uitgelegd. Maar toen ik naar eerdere artikelen in de serie over GIMP zocht viel me op dat ik het kloongereedschap zelf nooit apart heb besproken. Dat ga ik nu dus doen met iemand zoals die vragensteller in het achterhoofd. Voor hem is het nieuwe techniek. Rustig aan beginnen! 

Klonen

Wat is het, dat klonen? Dat is gewoon een ander woord voor kopiëren. Speciale vormen van kopiëren dan, want bij een kopietje van een kassabon spreek je niet van klonen.

Het mooie van het kloongereedschap is dat je het gebied waar van af je je beeld gaat kopiëren afzonderlijk kan bepalen. Dus je kan een grasveldje rechtsboven op je foto over een lelijke patatkraam linksonder heen plakken. Zoiets heb ik trouwens wel eens gedaan. 

Oefenfoto 

Als oefenfoto gebruiken we dezelfde foto als in GIMP 13: Maskers. Het artikel vind je hier in onze handleidingensectie en dit is de link naar de onbewerkte foto in het oorspronkelijke Canon RAW formaat (extensie .cr2).

Daarnaast hierbij de al uitgewerkte foto met die mooie bovenlucht.

Molen met bovenlucht

Het probleem zijn de rood/witte schrikhekken bij de drempels in het fietspad, dat tussen de Rotte en de molen loopt. Zelf vind ik dat overeenkomstig de werkelijkheid, maar anderen hadden ze liever weggepoetst.

Karwei

Dat heb ik maar eens gedaan. Ja, het heeft ook wel wat. Dat karwei gaan we hier samen doen. Het doel is daarbij dat het niet al te gemakkelijk opvalt wat hier gedaan is. We gaan bijvoorbeeld niet dezelfde graspol twee keer herkenbaar naast elkaar plakken. 

Liever niet dan wel

Je zou zeggen dat het wel vanzelfsprekend is om zoiets te vermijden, maar het gaat toch zo nu en dan fout. Iemand die het klonen een beetje beheerst en de tijd neemt om een foto goed te bekijken zal het vaak wel herkennen. Daarom is het goed de noodzaak om te klonen bij het maken van de foto in het achterhoofd te houden. Het is altijd beter het niet te hoeven doen. Bij onze oefenfoto kan je er bijvoorbeeld over denken een iets andere uitsnede te nemen zodat die hekken buiten beeld komen.

Aan het werk 

Voor deze klus pakte ik de niet bewerkte foto. Het was voor mij meer een oefenobject. Voel je vrij wel de bewerkte foto (zie de link boven) te gebruiken als je de foto zonder de schrikhekken mooier vind. Dan hou je nog wat moois over van deze aflevering!

Hek nummer 1 

Als eerste pakken we het hek aan de overkant van het fietspad aan. We gebruiken het grote ronde penseel met de vage rand (nummer 2) en zoeken een mooi stuk gras zonder veel opvallende pollen of dat wielspoor van een trekker of grasmaaier. Druk Ctrl in en klik op de gewenste plek met de linker muisknop met wat ruimte tot het schrikhek om de bronlocatie vast te zetten. Dat hek moet juist weg, dat willen we dus niet mee-klonen. Daar moeten we uit de buurt van blijven. Zet de dekking op ergens rond 60%.Dan moet je wel een paar keer extra klonen, maar zo combineer je dan de verschillende graspollen of andere herkenbare punten. 

Principe van klonen

Variatie 

Schroom niet om andere brongebieden te pakken. Bedenk dat wat je nu maakt niet bestaat. Dat geeft je vrijheid. Zo pakte ik van een heel stuk meer naar rechts, aan de andere kant van het hek een stuk gras. Dat was wat lichter, maar dat gaf hier niks.

In deze afbeelding zie je ook dat ik de dekking wat omhoog heb gezet. Op die manier heb ik de rietstructuur nog wat duidelijker van die grove heg van het brongebied naar het doelgebied overgebracht zonder het té overdreven te maken.

Spelen

Ik speel hier met de kleuren en structuren in het klonen. Op die manier vermijd je herkenbare patronen en toch is het resultaat passend in de foto. Beetje meer of minder dekking, wat groter of kleiner penseel. Speel gerust ook met de ratio en de hoeveelheid.

Drempels

Nou gaan we de drempels wegwerken. Daar is vooral de rand van het fietspad een probleem. Die loopt scheef naar links omhoog weg door het perspectief in de foto. Hij wordt naar links ook nog minder in dikte door de toenemende afstand.

Nou kan je dat klonen ook in een rechte lijn doen.

Zet het zoomniveau op 50% voor een prettige combinatie tussen detail en overzicht. Ik doe dat zelf bij 50% altijd via het menu Beeld > Zoomen. Met de sneltoets Shift + 2 heb ik zelden het gewenste resultaat.

juli 2016: 1_005..png

Langs de rand ligt ergens wat rommel. Ik denk zelf wat gemaaid gras, maar dat willen we niet mee-klonen. We bepalen met een Ctrl - linkermuisklik ons brongebied er net links naast. Dan beginnen we net voor de drempels met klonen en daarbij drukken we naast de linkermuisknop óók Shift in. Een rechte lijn verschijnt in beeld. Die heb ik in de schermafbeelding veel te ver doorgetrokken voor de duidelijkheid, maar langs die lijn is wel ongeveer ons richtpunt.

Rand

Zo werken we de rand van het fietspad recht. Speel wat met graspollen en werk een al te opvallend polletje eerst weg. Zo doe je dat ook met het asfalt van het fietspad buiten de drempels. Daar zit ergens een wit plekje in, dus net als die opvallende graspol werken we hem eerst weg. Desgewenst breng je omgekeerd een donkere vlek in om een al te mooi strak stuk asfalt te breken met de verfspuit. Zet dan de dekking en de grootte van het penseel een heel fors stuk terug. 

Het resultaat

Linker hek 

Het wegwerken van het linker hek ( het dichtstbijzijnde hek dus) zal nu naar mijn idee een simpele klus moeten zijn! Ik zou de linkerrand van het pad niet eens net zo proberen door te trekken als de rechterrand. Pak een brongebied ergens rechts in het gras en gebruik dat om de linkerrand te maken. Het hek zelf werk je met passende brongebieden uit andere delen van de foto weg.

Berg

Die berg bij het rechter (verste hek) heb ik gewoon laten liggen. Dat zal wel de overgebleven grond zijn toen ze die drempels maakten. Waarom zou je dat nou wegwerken, nietwaar?

De schrikhekken zijn weg

Klik op de foto om hem te vergroten tot vol formaat! Dan kan je beter nakijken of het klonen netjes is uitgevoerd.

Klaar!

Klaar zijn we. Maar voordat we stoppen: er zijn nog aardig wat varianten op het kloongereedschap in de verschillende fotobewerkingsprogramma's. Daar zitten hele mooie bij. Wees niet verbaasd als iemand je zoiets laat zien.

Persoonlijk vind ik het trouwens fijn als ik niet bij het handje wordt genomen. Dat is voor mij voor een deel ook het plezier in GIMP. Dit geweldige programma werkt bijvoorbeeld ook subliem op mijn laatst verkregen kleine Dell Inspiron netbook. Daar heb ik recent een SSD ingezet na een tip op een of andere website. Dat maakte een wereld van verschil. Dan zijn ook de twee losse vensters, de gereedschapskist en het lagenvenster op dat kleine 11 inch schermpje erg handig. Die gooi je zonodig even aan de kant en je hebt dan het hele scherm voor je foto ter beschikking.

Enthousiasme

GIMP is echt gemaakt door enthousiasten voor enthousiasten. Je hebt er geen 27 inch Mac voor nodig, ook al draait GIMP daarop geweldig. Dan zet je GIMP natuurlijk wél in de Enkel Venster modus (Ga naar Vensters - Modus Enkel Venster)

Het Kloongereedschap - schitterend gereedschap 

Veel plezier!




Windows 10 upgrade 1607

Auteur: ErpCity

Top

juli 2016: animaatjes-taart-3128001..gif

Op 29 juli aanstaande is Windows 10 één jaar oud. En dat wordt gevierd! Met een stevige upgrade (je kunt dit geen update meer noemen) naar versie 1607. Met een vlotte, recente pc uitgerust met een SSD moet je rekenen op een installatietijd van tussen de 20 en 25 minuten, de downloadtijd niet meegerekend!

Heb je een oudere pc met een conventionele drive en bijvoorbeeld 2 GB RAM dan is het aan te raden om eerst een flinke pot koffie te zetten en boterhammen te smeren, want dan gaat het in gebruik nemen van het verjaarscadeau wel een uur of zelfs (veel) langer duren.

Microsoft wenst dat men Windows 10 niet meer ziet als een banaal operating system maar als een stuk dienstverlening: "Windows 10 as a service" is de slogan. De dienstverlening zal bestaan uit een continuë uitbreiding van de mogelijkheden (features) welke meteen geleverd gaan worden zodra deze klaar zijn, en regelmatige updates (welke door MS ook onder de features worden geschaard). De slogan is aardig, en de bedoelingen van MS vast wel goed, maar Windows blijft Windows, een operating system bestaande uit een enorme warboel van code met de ingebouwde belofte van "backward compatibility": de klant verwacht dat ook oude programma's, processoren (mits voorzien van NX bit), chipsets, videokaarten, randapparatuur, enzovoort, blijven werken.

Na installatie van het verjaarspakket kunnen gebruikers regelmatige (grote) updates tegemoet zien. Deze zijn opgedeeld in twee categoriën: feature updates (nieuwe mogelijkheden) en quality updates (verband, pleisters en gips).

Er is wel een (kleine) wijziging in de manier waarop versie 1607 omgaat met de maandelijkse cumulatieve updates: het is nog steeds niet mogelijk om de updates te weigeren, maar men kan wel, via een menu, een "actieve periode" van maximaal 12 uur per dag instellen waar binnen er dan geen automatische herstart van het systeem zal worden gedaan indien een update daarom vraagt. Minder kans dus op ergernissen over verloren gegane grote werken waar men al uren aan bezig was.

Een opvallend detail van de nieuwe versie is dat steeds meer onderdelen van het configuratiescherm zijn verhuisd naar de "alle instellingen app" die men onder in het meldingenscherm vindt. Dat icoontje verhuist trouwens naar de andere zijde van de klok...

Jammer, maar ook bij deze nieuwe versie zal er nog steeds geen versie van Cortana in het Nederlands beschikbaar zijn. De enige manier om de hulpvaardige assistent te gebruiken is het hele systeem omzetten naar Engels (VS of UK).

Edge krijgt er een aantal invoegtoepassingen bij waaronder een adblocker (Adblock Plus) welke net zo goed/slecht werkt als die van andere browsers en een gratis wachtwoord manager (LastPass) welke precies doet wat ervan verwacht wordt.

De "Anniversary Update", een feature update volgens MS, maar met een omvang groter dan enig servicepack tot nu toe, wordt vanaf 2 augustus uitgerold naar de, ondertussen meer dan 350 miljoen, gebruikers van Windows 10.




Excel: over transponeren en een tabel

Auteur: CorVerm

Top

Transponeren

Stel dat je een model hebt gemaakt om ziekmeldingen in te noteren. Je hebt het model gemaakt zoals in onderstaande afbeelding is te zien. Niet erg overzichtelijk dus. Je wilt weten hoeveel dagen iemand ziek is geweest en hoeveel procent van de contracturen daarmee gemoeid zijn. Nogmaals; niet echt overzichtelijk dus. Bovendien kun je met deze opbouw geen fatsoenlijke berekeningen maken.

juli 2016: trans 1..jpg

Vandaar dat we het model gaan transponeren, m.a.w. we draaien het model om. Selecteer het model en druk op de toetsen CTRL+C, met andere woorden: je kopieert het bereik. Klik dan een cel (buiten het geselecteerde bereik) aan waar je het model in nieuwe vorm wilt hebben. 

juli 2016: trans 2..jpg

juli 2016: trans 3..jpg

Vervolgens klik je op het pijltje om de opties voor Plakken speciaal uit te laten klappen. Kies daar voor de optie Transponeren (oranje omcirkeld). Het model zal dan van de rubrieken koppen maken met alle gegevens netjes op een rij. De gegevens die in rijen stonden, staan nu in kolommen. Veel overzichtelijker en bovendien kun je nu veel meer met het overzicht. Zo kun je  er een echte tabel van maken met alle voordelen van dien. Maar eerst komen de formules aan bod en lijnen we de tekst uit.

Tekst uitlijnen

juli 2016: trans 4-1..jpg

In de afbeelding hieronder zie je dat de kolomkoppen onder een hoek van 45o staan. Hoe je dat doet? Selecteer de kolomkoppen en klik met rechts in een cel. Ga naar Celeigenschappen > tab Uitlijning. Klik op een blokje om de hoek te selecteren waaronder je de koppen wil hebben.

 

De functies ALS, EN en NETTO.WERKDAGEN

Als eerste bereken je het aantal ziektedagen met de formule =ALS(EN(C2>0;E2>0);NETTO.WERKDAGEN(C2;E2);"") in F2. Uiteraard kopieer je de formule naar beneden zover als nodig. Waarom moet er een geneste formule gebruikt worden? Je ziet dat in onderstaand voorbeeld. Waar enkel de functie NETTO.WERKDAGEN( ) is gebruikt geeft dat hetzelfde resultaat als waar de geneste formule is gebruikt. Maar als er een datum niet is ingevoerd dan is een negatief getal het resultaat en dat willen we niet. Dus vertel je aan Excel dat beide cellen met “=ALS(EN(C2>0;E2>0);” meer dan (>) nul moeten zijn voordat er een uitkomst mag worden getoond.

juli 2016: trans 4..jpg

De functie NETTO.WERKDAGEN( ) neemt in de berekening de weekenden niet mee. Zou je beide data van elkaar aftrekken dan zou je op 27 ziektedagen komen en dat klopt dus niet. 

juli 2016: trans 5..jpg

Als er in een formule een argument tussen blokhaken staat dan is het een optioneel argument. In het geval van NETTO.WERKDAGEN( ) is [vakantiedagen] dus optioneel. Stel dat 8 oktober een nationale feestdag is dan geef je dat ergen in het werkblad aan. In dit geval is die dag in H2 ingevoerd en wordt dus meegenomen in de berekening. In plaats van 20 zijn er voor Joop nu 19 ziektedagen.

Het percentage bereken je met de formule: =ALS(EN(C2>0;E2>0);F2/B2;""). Hier weer hetzelfde verhaal als met de vorige formule. De cellen C2 en E2 moeten meer dan nul zijn alvorens de berekening mag worden uitgevoerd. Door F2 (aantal ziektedagen) te delen door B2 (uurcontract) wordt het percentage verkregen.

Dan is er nog een kolom Contact. De formule om te bepalen wanneer er contact met de zieke moet worden opgenomen is: =ALS(EN($H$2-C2>10;E2="");"contact";"") 

juli 2016: trans 6..jpg

In H2 staat de functie VANDAAG() en geeft dus de huidige datum weer. Stel dat je na tien ziektedagen met de zieke contact wil opnemen, dan moet de huidige datum afgetrokken worden van de datum van ziekmelding. Dus als H2 min C2>10 (meer dan 10) is en E2 leeg is (“”) dan moet het woord contact in de cel komen. Anders moet de cel leeg blijven. Tekst in een formule geef je trouwens altijd tussen aanhalingstekens aan. Zodra er een datum van betermelding is ingevoerd verdwijnt het woord weer omdat E2 niet meer leeg is. Kopieer de formule naar beneden. 

Een tabel maken

Het onderstaande geldt voor Excel 2007 en hoger.

juli 2016: trans 7..jpg

Klik ergens in het model en vervolgens op de tab Invoegen en dan op Tabel. Of tab Start en dan Opmaken als tabel. Je kunt dan gelijk een andere opmaak kiezen.

juli 2016: trans 10..jpg

In ieder geval krijg je een schermpje te zien dat aangeeft welke rijen en kolommen de tabel gaat bevatten. Als dat er nog niet staat zet dan een vinkje voor Mijn tabel bevat kopteksten. Meteen bevatten de kolommen filters waarmee gemakkelijk gegevens kunnen worden gefilterd.

juli 2016: trans 8..jpg

Vanaf nu is de tabel in feite een database geworden. De kolommen heten dan velden en de rijen records. Wil je een rij toevoegen dan ga je naar de meest rechter cel in de laatste kolom en druk je op de Tabtoets. Een nieuwe rij wordt toegevoegd en neemt de formules gelijk mee. Heb je een tabel die aan de onderkant buiten beeld valt dan gebruik je de toetsen CTRL+pijltje naar rechts en vervolgens CTRL+pijltje naar beneden

juli 2016: trans 9..jpg

Alleen, wat jammer nu. Er verschijnt in de nieuwe rij meteen het woord contact en dat is de bedoeling niet. Dus moet de formule aangepast worden. De nieuwe formule is dan =ALS(B8="";"";ALS(EN(I2-C8>10;E8="");"contact";"")). Dus is er een tweede ALS functie in de formule genest die Excel vertelt dat als B8 leeg blijft het woord contact niet mag verschijnen. Voor de rest is de formule hetzelfde gebleven. 

Maar wat gebeurd er? De formule past zich op een wat onverwachte wijze aan. Die ziet er dan zo uit: =ALS([@Ziekmelding]="";"";ALS(EN($I$2-[@Ziekmelding]>10;[@Betermelding]="");"contact";"")) 

juli 2016: trans 11..jpg

Met andere woorden is Excel de kolomkoppen van de tabel als een soort naam gaan gebruiken voor de formule. Sterker nog, alle formules in de kolom (het veld) worden meteen aangepast. 

Een tabel, wat nu?

Om te beginnen kun je de tabel aanpassen. Als je ergens in de tabel klikt dan komt er een tab tevoorschijn die Ontwerpen heet. 

juli 2016: trans 12..jpg

Het lint is in de afbeelding door midden “geknipt” om alle opties duidelijk in beeld te brengen. Allereerst kun je de tabel een naam geven. Dat is wel zo duidelijk, vooral als je meerdere tabellen hebt. Nou ja, de rest van de opties spreken min of meer voor zichzelf. Alleen Slicer invoegen zullen we nader bekijken.

juli 2016: trans 13..jpg 

juli 2016: trans 14..jpg 

Klik op Slicer invoegen en het gelijknamige scherm verschijnt. In het overzicht zijn alle kolomkoppen (velden) opgenomen die de tabel bevat. Vink een optie aan waarop je wilt filteren bijvoorbeeld Dagen ziek. Klik op OK en de slicer verschijnt. Je ziet nu in een oogopslag het aantal ziekte uren. Klik je bijvoorbeeld op het hoogste aantal uren dan filtert de tabel op die uren. 

juli 2016: trans 15..jpg

Het blijkt dat Karel het hoogste ziekteverzuim heeft. Klik op het rode kruisje om de filtering op te heffen.

Meerdere slicers tegelijk gebruiken is ook mogelijk zodat je op meerdere criteria kunt filteren. Een slicer verwijder je door die te selecteren en op de DEL(ETE) toets te drukken, of via het rechtermuisknopmenu.

Wil je van de tabel af dan klik je op Converteren naar bereik om de tabel ongedaan te maken en terug te gaan naar een model.

Bijna zou ik een heel interessant onderdeel vergeten, Totaalrij. Klik ergens in de tabel en op de tab Ontwerpen. Vink Totaalrij aan en onderaan de tabel verschijnt die rij. 

juli 2016: totaal 1..jpg

Van de laatste kolom wordt de som berekend, maar er is meer mogelijk. 

juli 2016: totaal 2..jpg

Klik je de cel aan dan zie je een pijltje waarop je klikt om andere berekeningen toe te passen. Het is maar net wat je wilt weten over het totaal. Overigens kun je ook de andere cellen in de totaalrij aanklikken om ook daar een berekening op los te laten.

juli 2016: totaal 3..jpg 

Ook als je filtert op bijvoorbeeld Appel middels het pijltje (daarover straks meer) krijg je te zien wat de som van de appelwinst is. De totaalrij kun je gerust laten staan en gewoon een nieuwe rij invoegen. Dat doe je door de cel aan te klikken boven het totaal in de kolom Winst en op TAB te drukken. De gegevens die je in de nieuwe rij invoert worden gelijk in het totaal meegenomen.

juli 2016: totaal 4..jpg 

Er wordt bij de berekeningen van gegevens in de tabel gebruik gemaakt van de functie SUBTOTAAL. Dus in plaats van =SOM() luidt de formule: =SUBTOTAAL(109;[Winst]). Waarbij 109 staat voor som en in =SUBTOTAAL(101;[Ouderdom]) staat 101 voor gemiddelde.

Meer over deze functie vind je hier.

DB functies

Het voordeel van een tabel (database) is dat je databasefuncties kan gebruiken.

juli 2016: trans 16..jpg 

Naast de tabel heb ik dit overzichtje gemaakt met gegevens die van belang zijn voor de juiste werking van de formules en juist ook voor de berekeningen aangaande de database. De functie VANDAAG() hebben we nodig voor de berekening in de kolom (het veld) Contact. De feestdag is als voorbeeld gebruikt in de formule die in F2 staat. Voor het aantal uren ziek en aantal ziekmeldingen zijn DB functies gebruikt. Iedere keer dat er gegevens worden toegevoegd worden die meegenomen in de betreffende functies.

Allereerst moet de naam zo worden ingevoerd: ="=Joop". In de tabel wordt dat weergegeven als =Joop. Dit kun je naar rechts kopiëren, maar dan moet je wel even de naam veranderen. Onder Joop bij uren ziek komt =DBSOM(Ziek[#Alles];"Dagen ziek";J4:J5). Ziek[#Alles] is de database die je met de muis selecteert, dan geef je op uit welke kolom “Dagen ziek”) je de gegevens wilt halen en als laatste de criteria (J4:J5). Ook dit kopieer je naar rechts. Achter aantal meldingen komt: =DBAANTALC(Ziek[#Alles];"Naam";J4:J5). Dus gaat het in dit geval om de DB functies DBSOM en DBAANTAL. In dit geval is het een heel simpele vorm omdat er verder geen voorwaarden worden gesteld. Het kan ook uitgebreider, maar daar leent ons voorbeeld zich niet voor. Daarom heb ik van de site van Microsoft Office Ondersteuning het volgende voorbeeld gekopieerd. Waarbij opgemerkt dat de formules niet klopten, die heb ik aangepast zodat deze wel werken. Geen beste beurt voor Microsoft.

juli 2016: trans 17..jpg

De database bevindt zich in het blauwe deel, de criteria waaraan voldaan moet worden in het lichtblauwe deel. =DBSOM(Fruit[#Alles];"Winst";A1:A2) staat in A12. De criteria zijn: A1 (Boom) en A2 (=Appel). Dus in de database wordt gekeken onder Boom naar Appel en telt daarvan de winst op. Dus m.a.w. 105+75+85=265.

In A17 is het weer een ander verhaal. Nu moet er gekeken worden naar wat de winst wordt als de boom Hoger is (> groter dan 10) en lager is (< kleiner dan 16). Er zijn nu drie criteria gebruikt. De mogelijkheden van DATABASE functies zijn zeer uitgebreid.

Nu zijn de voorbeelden nog overzichtelijk, maar als je een grote tabel hebt is het wel heel interessant om op de beschreven wijze te werken.

Alle database functies vind je hier.

Filteren met de pijltjes

juli 2016: trans 18-1..jpg 

In eerste instantie is de tabel gefilterd op Appel. Dat doe je door op het pijltje te klikken en het filter daarop instellen.

Vervolgens klik je op Oogst en ook hier kun je kiezen wat je wilt filteren. Behalve dat je op de aanwezige gegevens kunt filteren kun je ook gebruik maken van Getalfilters.

juli 2016: trans 19..jpg 

Klik je dat aan dan zijn er nogal wat opties waaruit je kunt kiezen. Gekozen is voor Groter dan… en in het venster AangepastAutoFilter is voor 6 gekozen. Meerder opties zijn in het genoemde scherm voorhanden, dus je kunt echt uitgebreid filteren.

juli 2016: trans 20..jpg 

juli 2016: trans 18-1..jpg 

De pijltjes zijn veranderd in trechtertjes en zo kun je zien welke filters er actief zijn. Door op de trechtertjes te klikken kun je het filter wissen.

Zo zie je dat het gebruik van een tabel best handig is, vooral als je een tabel hebt met veel gegevens. 

Dit is mijn laatste artikel artikel voor de Helpmij.nl nieuwsbrief. Ik heb het werk als hoofdredacteur en redacteur jarenlang met groot plezier gedaan, het ontbreekt mij echter, om tal van redenen, steeds vaker aan kracht en motivatie om aan de schrijftafel te gaan zitten. Dan weet je dat de tijd gekomen is om er een punt achter te zetten. Ik dank de lezers en wens hen alle goeds toe.

 
 
 
 
 
 



Titels

Auteur: Erik98

Top

De Titel: Titels

Vaste lezers zal het wel zijn opgevallen: mijn artikelen hebben de laatste tijd altijd een kopafbeelding met de titel erin. 

Zoiets als deze hierboven voor dit artikel zelf en die hieronder voor de aflevering van GIMP in deze Nieuwsbrief.

 Titel voor GIMP 18: Het Kloongereedschap

Over hoe je zoiets maakt gaat dit artikel. Dat kan je, qua open source programma's, met zowel GIMP, Inkscape en Scribus doen (en er zijn er vast nog veel meer). Daarbij heeft elk van dit drietal programma's zijn eigen mogelijkheden. Ik maak daarom een soort drieluik van de beschrijving. Dit artikel is niet bedoeld als een echte cursus, maar ik zal het wel zoveel mogelijk gedetailleerd uitwerken. Met een beetje eigen studie moet je dan ver kunnen komen.

Brexit

Het toeval wil nu dat in Engeland het referendum op 25 juni uitkwam op de Brexit. Wat een toestand! De hele krantenwereld daar leefde zich uit op de koppen op hun voorpagina's. Daar kunnen ze er in de Engelse pers wel wat van! En wij kunnen daar weer wat van leren.

Ik laat er een paar zien als voorbeeld van wat je met een kop allemaal kan uithalen. (Zoek met de woorden Daily Mirror Brexit in Google Afbeeldingen en je komt de verschillende voorpagina's wel tegen)

Daily Mirror: Zwarte letters met pakkende tekst

De Daily Mirror gebruikte op hun uitgave van de 15e (nog voor de Brexit) een grote simpele zwarte tekst, maar dan wel met een welgekozen tekst.

 

Uit de Daily Mirror, tekst en beeld gecombineerd

Op de 22e haalden ze stevig uit naar BoJo (Boris Johnson). Qua tekst gebruikten ze weer die grote zwarte letters, maar ditmaal met een wazige witte tekstomlijning. Dat is expres zo gekozen in combinatie met de foto van BoJo rechts ernaast. Let ook op de knokkels van zijn rechterhand die nét over de rechtermarge gaan. Dat kost ook een echte expert in Photoshop even tijd, hoor! Dat is geen toeval.

Uit de Daily Express: witte vervaagde tekstomlijning

De Daily Express was vast vóór de Brexit. Ook hier op 25 juni een zwarte letter met witte tekstomlijning. Een letter met een schreef. Een schreef, dat zijn die dwarsstreepjes aan de uiteinden van een letter. De uitstraling van dit ontwerp is daardoor heel anders dan die van de Mirror.

 Uit de Sun: tekstomlijning

Bij de Sun waren ze blijkbaar ook voor en hier gebruikte men een witte letter met een dikke zwarte omlijning. Bij witte letters is tekstomlijning vaak nuttig voor de leesbaarheid.

Bladstijl

Kranten en tijdschriften hebben vrijwel allemaal een bepaalde eigen stijl. Daar houden ze aan vast met het oog op een stuk herkenbaarheid.

Ontwerp

Bij het ontwerpen is een zekere klassieke eenvoud troef. Leesbaarheid boven tierelantijnen. Dat wil niet zeggen dat aan zo'n ontwerp weinig aandacht besteed wordt. De keuze voor een bepaald lettertype, de plaats van de tekst ten opzichte van andere beeldelementen, kleuren en vlakverdelingen bieden vele mogelijkheden je creatief uit te leven.

Lettertypes

Een goed assortiment lettertypes is aan te raden. Met het erg veel gebruikte Arial of Times New Roman maak je geen bijzondere indruk. Ik bewaar mijn fonts (lettertypes) apart in een afzonderlijke map op mijn externe harde schijf. Er worden regelmatig gratis lettertypes aangeboden. Soms wat oudere ontwerpen, soms zonder de wat meer speciale zwaartes, maar vaak toch prima voor ons gebruik.

Lettertype kiezen

Voor een normale titel is een wat neutraal lettertype een veilige keuze. Zoiets als Bitstream Vera Sans in Bold. Hier een voorbeeld hoe dat er uitziet. Boven Bitstream en daaronder Arial Bold, beide in 32 pt.

Verschil in lettertypes

Effecten

Hieronder een voorbeeld van verschillende effecten, gebaseerd op de titel van dit artikel zelf.

Van links naar rechts:

1. Dropshadow, vervaagd, uitval naar rechts

2. Tekstomlijning in zwart

3. Tekstomlijning opnieuw in zwart maar nu vervaagd

4. Geen effecten

Eén letter, vier versies

Qua effecten zijn allerlei combinaties denkbaar. Je kan omlijningen en schaduwen ook in een andere kleur kiezen. Je kan voor de kleur ook voor een verloop kiezen. Ik noem maar iets geks, van fel geel naar knalrood. In bijzondere gevallen kan dat heel apart uitpakken.

We gaan de vier effecten nu uitvoeren. Eerst in Inkscape, dan in GIMP en tenslotte in Scribus.

Inkscape

Klik in de linkerbalk op het symbool om tekstobjecten te maken (of druk op F8) en tik dan je tekst. Ik koos als voorbeeld hier simpel voor een B.

Tekstobject maken

  1. Maak een kopie van die letter via Bewerken > Verdubbelen (Ctrl + D).

  2. Kies dan onder Object > Vulling en Lijn en maak de vulling van die kopie zwart.

  3. Zet die kopie een paar lagen naar onderen via Object > Naar beneden halen.

    Ook wat opzij plaatsen, anders is hij slecht te selecteren.

  4. Vervaag de kopie via de Vervagen balk naar wens.

Tenslotte zet je de kopie onder het origineel, iets lager en iets opzij. Dat doe ik meestal gewoon met de hand en op gevoel. Het kan ook via het aanpassen van de waarden X en Y in de coordinaatvakken. Kies voor het begin maar voor een gelijke verschuiving in beide richtingen.

Laagpositie kiezen. Lijnkleur en dikte voor tekstomlijning bepalen

Mocht een dialoogvenster zoals Vulling en lijn niet te voorschijn willen komen dan staat hij vermoedelijk (ingeklapt) al open in de rechterzijbalk. Die balk kan je tonen en verbergen met Weergave > Dialogen weergeven (sneltoets F12)

Tekstomlijning

De tekstomlijning maak je door in het dialoogvenster een kleur voor de lijnkleur te kiezen en een dikte bij lijnstijl aan te geven. Hoe meer dikte des te meer de tekstomlijning wordt.

Mocht je nu de tekstomlijning willen vervagen (zoals in het voorbeeld van de Daily Mirror, dan doe je dat via de Vervagen balk. Die doet wel óók de binnenkant. Om dat op te lossen zet ik dan de originele letter er weer in de laag erboven uitgelijnd in.

Eigenschappen voor een letter instellen

GIMP

In GIMP vind je het pictogram met de letter A in de gereedschapskist voor het realiseren van een tekstlaag. Als je die selecteert vind je in de gereedschapsopties allerhande instelmogelijkheden. Daaronder o.a. ook het wat verder uit elkaar zetten van de letters. Dat is bij koppen vaak een goed idee.

Het realiseren van een al dan niet vervaagde dropshadow is een kwestie van een tweede laag aanmaken met de gewenste kleur. Onder Filters > Vervagen > Gaussiaans vervagen kan je desgewenst een laag vervagen.

Instelmogelijkheden in GIMP

Het op zijn plaats schuiven gaat hier beter dan in Inkscape met het lagenvenster. Let wel op het pictogram met de vier pijltjes. Zit daar een handje bij, dan verplaats je de achtergrond en niet de laag met de letters! Het realiseren van alleen tekstomlijning is in GIMP echter niet goed te doen.

Voor de beschikbaarheid van lettertekens kan het zijn dat je in Voorkeuren > Mappen > Lettertypemappen de map waarin jouw eigen lettertypen zijn geplaatst moet worden opgeven.

Scribus

Als DTP programma heeft Scribus een buitengewoon groot assortiment gereedschappen voor tekst. Aan de andere kant lijkt dit programma van geen kanten op een tekstverwerker. Het zal in het begin voor velen wennen zijn.

Vak

In principe maak je eerst een vak voor je afbeeldingen of je tekst. Die twee soorten vakken zijn beide verschillend in hun mogelijkheden. Kijk hier voor een al wat oudere maar goede uitleg van dit programma voor de eerste stappen.

Het voordeel van Scribus is dat het drukwerk maakt van erg hoge kwaliteit. Letters zijn gestoken scherp bijvoorbeeld.

Effecten

Voor de effecten voor tekst moet je in het Eigenschappenvenster onder tekst naar Color & Effects gaan, waar je tekstschaduw (1) en tekstomlijning (2) kan instellen en toepassen. Voor het instellen hou je de muisknop op het betreffende pictogram even vast waarna je de instellingen kan bewerken. Daarna gebruik je het pictogram als normaal door het kort aan te klikken om het effect aan of uit te zetten.

Kleur en teksteffecten in Scribus

Tekstschaduw met vervaging behoort niet tot de mogelijkheden. Daar wordt wel over gedacht, maar die vervaging past heel slecht in de structuur van dit programma.

Exporteren

Normale uitvoer van Scribus is in de vorm van een PDF document, dat je zo aan een drukker kan geven. Maar je kan het werk echter ook exporteren als een afbeelding.

Exportmogelijkheden

Overzicht

Voor normaal werk inzake titels gebruik ik meestal Inkscape en maak zonodig de resulterende afbeelding op maat met GIMP. Direct in GIMP werken is ook een goede mogelijkheid, vooral als je daar toch al in bezig bent.

Voor specialistische ontwerpen komt Scribus naar voren, maar voor een vervaagde dropshadow zal je dan een zijstap moeten maken. Dan is Inkscape nog wel de meest logische keuze.

Veel plezier en succes met je titels!




Antivirus: gatenkaas

Auteur: ErpCity

Top

juli 2016: gatenkaas..jpg Ooit riep onze held Johan Cruijff zoiets over de verdediging van een bepaalde ploeg (hij zei eigenlijk geitenkaas). Wat hij daarmee bedoelde was voor iedereen duidelijk. Het Google's Project Zero security research team kwam de afgelopen maanden met een reeks ontdekkingen welke geleid hebben tot een schrikbarende conclusie: antivirusprogramma's zijn het probleem geworden, en niet de oplossing! Gatenkaas veroorzaakt door slecht programmeerwerk en slechte veiligheidspraktijken. Miljoenen computers hebben een groot gapend beveiligingsgat.

Antivirusprogramma's hebben, logisch, de hoogste toegangsrechten binnen een computer: zij moeten overal bij kunnen, alles kunnen controleren en op alle niveau's kunnen ingrijpen. Hier komt geen enkele interactie van de gebruiker aan te pas, en dit is nu (gebleken) het grootste risico. Een hacker die een slordig vergeten openstaand deurtje vindt kan zich naar hartelust uitleven. En door toenemende slordigheid schijnen er steeds vaker van dit soort gaten te zijn.

Deze week vond een lid van het bovengenoemde team zo'n gat, er werd zelfs gesproken van een "major vulnerability", bij de producten van Symantec waardoor de gebruikers van deze programma's, volgens zijn zeggen, veel meer gevaar liepen dan wanneer zij geen antivirus programma zouden gebruiken. Een aantal open source bibliotheken waarvan Norton gebruik maakt, zouden al minstens zeven jaar niet geüpdated zijn. Maar het probleem beperkt zich zeker niet tot Symantec. Het schijnt dat dit soort software problemen op meer plaatsen voorkomt.

Daarnaast worden gebruikers steeds regelmatiger geconfronteerd met pure programma fouten. In maart veroorzaakte zo'n fout bij zowel de gratis als de betaalde versie van Panda dat een aantal cruciale Windows bestanden als malware werden gezien en resoluut uit System32 werden verwijderd, met als resultaat dat de systemen niet meer konden opstarten. Ook verloren de computers al hun netwerkmogelijkheden. Panda kwam al snel met een oplossing voor het probleem, welke men kon downloaden... via internet.

Ook in Comodo antivirus werden risico's op misbruik geconstateerd. Bij Trend Micro bleek het niet te moeilijk om, zonder dat de gebruiker iets in de gaten had, de ingebouwde passwordmanager leeg te stelen.

AVG kwam in oktober van het vorig jaar met een nieuwe privacy policy waarin het hen wordt toegestaan om de browser- en zoekgeschiedenis van de gebruiker te verzamelen en een specifieke advertentie ID toe te wijzen aan het systeem, waardoor het mogelijk is gericht te adverteren. Ook is het hen toegestaan om deze gegevens aan derden te verkopen om winst te genereren met het gratis antivirus programma. Daar gaat je privacy!

Wat is de oplossing? Deze vraag is helaas eigenlijk niet te beantwoorden. Dure, betaalde programma's blijken volgens het Google's Project Zero security research team, geen absolute garantie voor veiligheid (meer) te zijn. In de "gratis en zonder hinderlijke reclame of constant pushen om de betaalde versie aan te schaffen" is Windows Defender een mogelijke keuze. Het antivirusprogramma van Microsoft is de laatste jaren steeds beter geworden en biedt voldoende bescherming voor gebruikers die verantwoordelijk met hun computers omgaan, d.w.z. niet downloaden uit "duistere bronnen" en niet klakkeloos elke email bijlage openen. Dit laatste blijft een heel belangrijke factor. Als men het niet erg vindt dat het programma niet in het Nederlands is, is 360 Total Security een optie. Vindt men dat gepush niet erg dan zijn partijen als Avira en Avast een goede keuze. De antivirusindustrie moet nu, al is het wat aan de late kant, de mouwen opstropen en serieus gaan kijken naar de kwaliteit van hun pc beveiliging.

[bron TechNet]



Mysterieuze file in preview Windows 10

Auteur: ErpCity

Top

In de laatste preview build van Windows 10 (14376) is door oplettende gebruikers, tussen ongeveer 600 andere, nieuwe .exe bestanden, een file gevonden die op zijn minst verbazing of gefronste wenkbrouwen oplevert: UpgradeSubscription. Op een of andere manier was deze file niet eerder opgevallen. De beschrijving van de file luidt "Windows Upgrade to Subscription Tool". Oei, waar moeten wij ons straks voor gaan inschrijven?

juli 2016: win10mysterie..jpg

De aanwezigheid van deze file veroorzaakt meteen allerlei vormen van speculatie over het doel hiervan. Dit niet in de laatste plaats door die partijen welke, vanaf dag één dat bekend werd gemaakt dat Windows 10 gratis zou zijn voor alle gebruikers van W7 en W8/8.1, meteen zochten naar dubbele bodems, samenzweringen, "daar zit wat achter" en andere duistere beweegredenen van Microsoft. Zij werden door de, voor dubbele uitleg vatbare, tekst in de eerste promoties van MS ("gedurende één jaar gratis te downloaden", waarbij de vraag rees: is het na dat ene jaar ook nog gratis te gebruiken?), ook nog eens gesterkt in hun vermoedens. Maar MS wist iedereen gerust te stellen... Tot nu toe!

Microsoft ziet, en dat communiceren zij ook duidelijk, Windows 10 niet meer als een OS maar als een "service", een stuk dienstverlening dus, en wij weten dat dienstverlening over het algemaan verre van gratis is. Ook is men al enige tijd met andere "abonnementsoplossingen" bezig, denk aan Office 365. Ook Adobe is gestart met dit verdienmodel: men kan zich op allerlei onderdelen uit het CC pakket abonneren (tarieven zijn trouwens redelijk "gepeperd"). Hangt ons, de argeloze gebruikers die blind in dit zogenaamd gratis avontuur stapten, iets dergelijks nu ook boven het hoofd? Krijgen die mensen met hun aluminium hoedjes toch gelijk?

Microsoft ontkent ten sterkste dat er (nu) zulke (abonnements)plannen liggen voor de consumenten- en small business versies van Windows 10. De file zou bedoeld zijn voor gebruikers van een bepaald volumelicentieprogramma met de naam "Software Assurance" waarmee zij toegang kunnen krijgen tot een hele reeks "features" waar gewone gebruikers niets aan hebben, en zeker niet voor zouden willen betalen. Iedereen gerust gesteld? Of misschien toch niet? Nou ja, geef Microsoft het voordeel van de twijfel: voorlopig wel.

[bron ZDnet]



Varia

Auteur: Redactie

Top

Met deze maandelijks terugkerende rubriek brengen we de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied onder de aandacht.


Terugroepactie brandgevaarlijke laptopaccu's

Fabrikant HP meldt dat verschillende laptopaccu's een defect hebben waardoor ze oververhit kunnen raken. Daardoor ontstaat brandgevaar. Daarom kondigt HP een terugroepactie aan. De betreffende batterijen kunnen ingeruild worden. Het gaat over laptopaccu’s die verkocht zijn tussen maart 2013 en augustus 2015.

juli 2016: Hardware info logo..png


Test met  5 Gbps (640 MB per seconde)

5G wordt de opvolger van 4G, het netwerk dat momenteel in opkomst is. Is die laatste al snel, 5G zal honderden keren sneller worden. Naast snelheid heeft 5G verdere voordelen: er kunnen meer gebruikers tegelijk op het netwerk zonder dat dit storingen geeft. En de verbinding is betrouwbaarder en stabieler.

juli 2016: nutech logo..png


Internetsnelheid testen

Een megabit (Mb) is iets anders dan een megabyte (MB). Megabyte wordt vaak gebruikt om de grootte van een internetbestand aan te geven terwijl een megabit de standaard is om een internetsnelheid in weer te geven. Een megabyte is 8 megabit. Als je wilt weten hoeveel MB’s je per seconde kunt downloaden kan je dus de Mbps door 8 delen. Zo kan je omrekenen van Mbps naar MBps.

juli 2016: internet testen..jpg


Budget Smartphones

We hebben er allemaal minstens één en kunnen allang niet meer zonder. Hoe blijf je anders in contact en hoe zou je anders je tijd moeten doorbrengen op het station of in de wachtkamer. Ondenkbaar toch?
Gelukkig worden smartphones steeds beter en kunnen steeds meer en doen dat sneller. Ze worden echter niet bepaald goedkoper. Steeds meer mensen hebben er geen zin meer in om zo'n € 800,- voor hun smartphone neer te tellen.

juli 2016: moto G4..jpg

Gelukkig komen er steeds betere budgetmodellen op de markt. Oké de camera is wat minder en hij ziet er vaak wat minder cool uit. Sommige modellen komen echter een heel eind voor de kwart van de prijs. Een goed voorbeeld is de Moto G4 plus van Motorola, wat tegenwoordig in handen is van Levono. Lees de review op NUtech.

juli 2016: nutech logo..png


Whats app

WhatsApp wordt nog altijd door veel mensen als hun standaard berichten-app gebruikt. Veel delen de hoogtepunten van hun privéleven, de familiegeheimen en noem maar op via een appje. Sinds enige tijd worden deze berichten versleuteld, waardoor het lastiger wordt om berichten te onderscheppen. Recent heeft WhatsApp een nieuwe stap gemaakt. De app is nu ook beschikbaar op Windows- en Mac-computers als app. Dat typt net even sneller. Nu kun je onder het werken op je pc ook even snel een appje versturen. Je smartphone moet wel in de buurt liggen, want deze moet met het zelfde netwerk verbonden zijn. De app kun je eenvoudig downloaden. 

juli 2016: logo whats app..jpg

5 dingen die je moet weten over WhatsApp op de desktop lees je op de site van: 

juli 2016: computertotaal logo..png


Snagit

Snagit is een fijn screenshot-programmaatje waar ik al jaren al mijn screenshots mee maak. Schermafbeelding, video, scrollende webpagina; het kan allemaal eenvoudig en snel. Ook voor het nabewerken is er een hele reeks tools beschikbaar. Recent is er een update uitgekomen. Inmiddels alweer versie 13. De interface is flink op de schop genomen en dat is best wel even wennen. Alles oogt wel netjes en bijdetijds. Nieuw functies zijn er ook. Zo is het nu mogelijk om een video te maken van een afgebakend schermgedeelte, waarbij in een hoekje het beeld van de webcam wordt meegenomen. Op die manier is naast de schermuitleg ook de verteller zelf in beeld en dat kan de boodschap nóg beter laten overkomen. Snagit kun je hier downloaden: 

juli 2016: Snagit..PNG


Apple

Bij Apple wordt er harder gewerkt dan ooit. Er komen nieuwe apparaten aan en daarnaast worden alle besturingssystemen flink op de schop genomen. OS X gaat vanaf de nieuwste versie macOS heten, geheel in lijn met watchOS, tvOS en iOS. Ook voor deze besturingssystemen komen nieuwe versies uit. Appel Music wordt zelfs geheel opnieuw ontworpen om deze dienst nog fijner te laten werken. Op iCulture lees je alles over deze updates:

juli 2016: icultere logo..png

Kijk je liever zelf naar het nieuws dat Apple brengt, volg dan de keynote van 13-6-2016 hier.


Chip

Wanneer je een hobby hebt, wil je daar veel van weten. Dat kun je onder andere doen door er over te lezen. Dat geldt ook wanneer je in computers bent geïnteresseerd. Ben je daarnaast nieuwsbriefredacteur dan is het lezen van "literatuur" onontbeerlijk. Eén van de bladen die ik zelf daarvoor wel las, is het blad Chip. Vaak net even ander nieuws. Mogelijk niet altijd even nauwkeurig, maar wel altijd lekker leesbaar. Helaas lees ik achterin de juni-editie dat het blad ter ziele is gegaan.

juli 2016: chip..png


Apple blokkeert verouderde Flash in Safari

Apple gaat OS X-gebruikers beter beschermen tegen de gevaren van verouderde Flash-versies, door de plugin in Safari te blokkeren en ze door te verwijzen naar Adobe's downloadpagina.

juli 2016: apple..jpg 

Gaten in Flash worden dikwijls door cybercriminelen misbruikt. Adobe brengt in deze gevallen updates uit voor de plug-in, maar die zijn gemakkelijk over het hoofd te zien. Veel gebruikers blijven daardoor op lekke versies hangen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

juli 2016: pcm logo..jpg


Offline bestemming vinden

De vakanties komen er weer aan. Vaak ligt dan de bestemming in het buitenland.

Juist daar wil je de weg kunnen vinden. Je hebt daarvoor Google Maps op je prachtige smartphone, maar ja roaming staat uit. Navigeren is dan niet zonder meer mogelijk en roaming aanzetten kan de kosten nog steeds aanzienlijk doen oplopen. Gelukkig is er een mogelijkheid om Google Maps te gebruiken zonder dataverbinding. Daarvoor is een klein beetje voorbereiding nodig. Je kunt namelijk de kaarten van een bepaald gebied offline beschikbaar maken. Livehacking laat zien hoe dat gaat:  juli 2016: livehacking..png

Bij iOS doe je dat door in de zoekbalk van Google Maps te klikken en naar beneden te scrollen en daar voor Een nieuw offline gebied downloaden te kiezen: 

 

juli 2016: IMG_0256..PNG


Dixons apparaten verhuur

Zoals bekend is ook de elektronica winkelketen Dixons op de fles gegaan. Het zag er eerst naar uit dat er een afgeslankte doorstart van de winkelketen zou komen. Later was er sprake van dat alleen de webwinkel zou blijven bestaan. Ondertussen is duidelijk geworden, dat Dixons een nieuwe weg is ingeslagen. De keten verkoopt geen elektronica meer, maar biedt deze uitsluitend voor verhuur aan. Daar zou een groeiende markt voor zijn. Even een camera huren is er (nog) niet bij, maar het assortiment is best uitgebreid. Of je op deze manier je wit- en bruingoed in huis wilt halen beslis je gelukkig geheel zelf. Een voordeel is in ieder geval dat je binnen een dag een vervangend exemplaar krijgt in geval van een defect. Met een beetje rekenwerk ben je er snel achter wat dat genot precies kost.

juli 2016: dixons..png

Ergens in mijn grijze cellen roerde zich de gedachte dat zoiets vroeger al bestond. Na een beetje rondneuzen op internet bleek dat nog steeds het geval: Skala. Die heeft er nu dus een concurrent bijgekregen.

juli 2016: Skala..png


Na 30 juni is het gedaan met Windows Live mail

Het gaat om de synchronisatie tussen Outlook.com/Hotmail en Live Mail, dé gratis mailcliënt binnen Windows. Je zult een alternatief moeten gebruiken om Outlook.com en Hotmail te blijven gebruiken. Maar welk alternatief? Computeridee zet de beste alternatieven voor Live Mail op een rij. 

juli 2016: cid logo..png


Schone installatie Windows 10 makkelijker gemaakt

Microsoft werkt aan een tool die in één klap alle bloatware van de pc-fabrikant verwijdert en een schone versie van Windows 10 installeert. Bloatware zijn programma’s die een computerfabrikant op nieuwe pc’s meelevert. hoewel de tool nog niet beschikbaar is zal het er waarschijnlijk wel van komen. 

juli 2016: automatiseringgids logo..png


Microsoft stopt eind juli met Get Windows 10-app en meldingen

Op 29 juli is het dan zover. Voor gebruikers die niet over willen stappen op Windows 10 stoppen de aankondigingen om over te stappen. Bovendien zal Microsoft de app van alle computers verwijderen, maar dat kan even duren.

Na 29 juli kan er niet meer gratis naar Windows 10 geüpgraded worden. Al is niet iedereen ervan overtuigd dat het inderdaad zo is. 

juli 2016: nutech logo..png


Mijn pc beveiligen tegen virussen

In dit nuttige artikel van Microsoft komt je meer te weten over manieren waarop je jouw pc kunt beveiligen tegen virussen die de computer kunnen beschadigen. Het bevat ook tips om je pc preventief te beveiligen en instructies om je pc beter te beveiligen. Virussen te zoeken en te verwijderen en om op de hoogte te blijven van beveiligingsproblemen. 

juli 2016: microsoft logo..png


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.



Wat een leuk stuk over de digitale ganzenveer van ErpCity!


Pieternel Mastbroek

Beste Pieternel,

Dank je voor deze pluim.
Het artikel is echter geschreven door Eric98.
Voor je leesplezier zal dat verder weinig uitmaken.
We hebben je compliment doorgegeven.

Met vriendelijke groet,

De redactie


Beste Leo,

 

Met veel belangstelling heb ik je artikel over de Apple ID gelezen.

Ikzelf ben al sinds 2004 een gebruiker van Apple producten.
Er zijn m.i. niet heel veel goede gebruikersinstructies in het Nederlands.

Sinds enige tijd heeft Computertotaal Macworld.nl in bezit en er verschijnen regelmatig ‘how-to’s. Die vind ik al een enorme verbetering t.o.v. het verleden.Is het een idee jouw artikel aan hun aan te bieden? Eventueel tegen betaling?
Je artikel bereikt dan een groter publiek.

Veel succes en nogmaals bedankt voor je bijdrage aan de Helpmij Nieuwsbrief.

Met vriendelijke groeten,

Peter Jan van Haastert

Beste Peter Jan,

Bedankt voor je positieve bericht.

Zoals je inmiddels hebt begrepen is dit helaas voorlopig de laatste editie van de Helpmij-nieuwsbrief.
We zijn als redacteuren dus even "werkeloos" en wie weet wat daar weer van komt.

Je bracht me met dit bericht op het idee om een samenvattingsartikel te maken van de meeste Apple-artikelen van de afgelopen tijd. Het artikel vind je in deze nieuwsbrief.

Met vriendelijke groeten,

Leofact

 
 

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.