Indien u problemen heeft met het lezen van deze nieuwsbrief vindt u hier de online versie.
 
Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Ganzenveer tegenwoordig digitaal
-Beheer je Apple ID
-Excel tips en formules 2
-GIMP 17: Brillen en reflecties
-Varia
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm
Erik98
ErpCity
K1pje
leofact
Maxstar

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33125 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Eset bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.


Voorwoord

Auteur: ErpCity

Top

De juni editie van onze nieuwsbrief is wat "dunner" dan gebruikelijk maar bevat desondanks weer een aantal interessante, handige dan wel leerzame artikelen. Daarnaast is Varia, onze rubriek met kort nieuws, vanzelfsprekend ook weer aanwezig.

Van 31 mei tot 4 juni vond de Computex beurs plaats in Taipei. Dit was altijd een typische pc-show omdat Taiwan de meeste computers ontwerpt en veel onderdelen vervaardigt die in deze apparaten een plekje vinden. Maar omdat de pc markt wat stagneert was de show dit jaar uitgebreid met zaken die wel "hot" zijn zoals robotics, Internet of Things, kunstmatige intelligentie en virtual reality.

Deze trend werd ook duidelijk in de presentaties van Intel: nadruk op drones, virtual reality en media processing. Toch was er een aankondiging van één nieuwe cpu, gemaakt voor een beperkte markt: de Broadwell-E Core i7 Extreme, een desktop chip met 10 kernen. Ontwikkeld voor zogenaamde mega-taskers, een categorie die 4K gaming combineert met intensieve achtergrond taken. Doe je dit soort dingen niet dan ben je beter af (en de bankrekening ook) met een high-end quad-core zoals de Skylake 4,0 GHz Core i7-6700k.

De redactie wenst iedereen veel leesplezier!




Ganzenveer tegenwoordig digitaal

Auteur: Erik98

Top

Titel met Lorem Ipsum opvultekst op de achtergrondScribus

In 2000 kocht ik een box met 6 CD's en een boek met SuSE Linux 6.3. Ergens in de enorme berg software vond ik een vroege versie van het DTP programma Scribus. Zelf publicaties maken, boeken inbegrepen? Dat leek me wel wat. En dat print je dan gewoon thuis? Oh, wat mooi!

Geschiedenis

De geschiedenis van de boekdrukkunst interesseert me eveneens. Toen ik in Gouda de Drukkerswerkplaats ontdekte met zijn drie prachtige vroege drukpersen was dat een mooi moment.

Blik door de werkplaats

Kennissen van mij zaten in de grafische industrie. De een had een kleine drukkerij met offset persen, de ander was directeur bij een wat groter bedrijf en de derde werkt met een heel moderne 4 kleuren drukpers.Over die Drukkerswerkplaats, de ontwikkeling van de drukkunst en Scribus gaat dit verhaal. De ganzenveer van de toenmalige monnik is digitaal computerwerk geworden.

Veer

We weten allemaal hoe de eerste boeken werden gemaakt. Monniken schreven die prachtige werken met een ganzenveer. Het waren hele kunstwerken. Letter voor letter. Het kostte veel tijd en geduld voor alleen al een enkele pagina uit zo'n boek.

Blokdrukkunst

Op zoek naar snellere manieren om iets op papier te zetten maakte men blokken hout met de gewenste tekst. Die tekst was dan wel een vaste tekst en dat blok hout was snel versleten, maar het was toch een sprong vooruit.

Boekdrukkunst

Toen men kwam met de loden losse letters en zo platen met wisselende tekst kon samenstellen maakte de techniek een grote stap voorwaarts. Er kwamen letterkasten met de hele verzameling letters. Ervaren zetters wisten met de zethaak in hoog tempo een hele pagina tekst te realiseren. Dat zetten was een vak apart, alleen al omdat alles in spiegelschrift ging.

De zethaak in actie (in de linkerhand)

Je moet als zetter van melk houden, want je kreeg dagelijks verplicht een beste slok te drinken om loodvergiftiging tegen te gaan.

Vel voor vel

Een lik drukinkt eroverheen, een vel papier erop en goed aandrukken. Daar was een bladzijde vol tekst. En de volgende en de volgende. Zoals dat altijd gaat is voor het betere werk dan nog heel wat vakkennis nodig voordat een stapel bladzijden tot een boek is verwerkt.

Kennis

Belangrijker nog dan de snellere manier van werken - en dus de kosten - was het gevolg van de grotere beschikbaarheid. Het was toen nog steeds niet zoals nu, waar elke leerling, elke student, zijn rugzak vult met een beste stapel leerboeken. Maar die eerste generatie boeken droeg al snel bij tot de vermeerdering van kennis. Daarmee gaf de drukwerkkunst een enorme impuls aan de toenmalige maatschappij. Meer weten? Lees hier op Wikipedia. Volg daar onderaan ook de externe link naar de Bibliopolis. Niet zo heel erg toegankelijk, maar hoogst interessant!

Weelde

De weelde waar wij tegenwoordig in leven is in grote mate te danken aan de boekdrukkunst, die de snelle vermeerdering van kennis mogelijk maakte.

Vooruitgang

De ontwikkeling van de druktechniek ging met rappe sprongen vooruit tot de moderne razendsnelle vier kleuren offset persen met verregaande digitalisering. Die techniek sloop ook bijna geruisloos ons huishouden in met de inkjet- en laserprinters. Letters zetten is daarbij niet meer nodig.
Moderne tekstverwerkers maken het werk gemakkelijk en voor het echte drukwerk heb je het open source DTP programma Scribus. Dat werkt naast op Linux ook op Windows, Mac en nog veel meer systemen. Het Linux tijdschrift "Full Circle" wordt geheel met Scribus gemaakt.

Terug bij Scribus

Ja, nu zijn we terug bij Scribus. Na die eerste versie in de SuSE bundel uit 2000 is het programma volwassen geworden en uitgegroeid tot een uitstekend stuk gereedschap. Natuurlijk moet je dan zelf ook kennis hebben van DTP, de afkorting van DeskTop Publishing, maar daar kan een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek je prima mee helpen.

Met Scribus maak je desgewenst een compleet tijdschrift!

Offset

Na die vroege drukpersen van de Drukkerswerkplaats kwam de offset techniek waarbij water en drukinkt plus een offsetplaat een prachtig samenspel uitvoeren om de inkt zo op het papier te krijgen, dat zich de letters vormen zoals gewenst. Het water dringt de inkt weg en die offsetplaat heeft vlakken die het water juist vasthouden. Niks losse letters meer. En die vlakke persen zijn nu razendsnelle rotatiepersen, die in verschillende drukgangen prachtig drukwerk in kleur afleveren.

PDF

Met moderne software maak je tegenwoordig een vlijmscherpe pdf. Die lever je in bij de drukkerij. Die maakt de offsetplaten klaar en start de drukpers. Daar gaat trouwens nog een grote berg papier doorheen voor het hele proces goed loopt en bijvoorbeeld de kleuren netjes kloppen. Offset is een proces voor grote oplages.

Sneldrukkerijen.

Voor kleinere oplagen kan je prima terecht bij sneldrukkerijen, waarbij men met snelle laserprinters en hele grote inkjetprinters werkt. Die inkjetprinters hebben dezelfde techniek als de inkjetprinters voor thuis. Alleen gaat hier een "rolletje" papier in van soms wel anderhalve meter breed. Ook de cassettes met inkt zijn overeenkomstig groter.

Digitaal

Naast resultaten in druk is het tegenwoordig ook goed mogelijk de pdf zo te ontwerpen, dat hij schermvullend op je monitor wordt getoond. Dan vallen alle productiekosten weg. Dan wordt het denkbaar zo'n pdf kosteloos ter beschikking te stellen.
Het boekje wat ik ooit schreef voor het Xubuntu computersysteem is daarvan een mooi voorbeeld. Dat is inmiddels meer dan 2500 keer gedownload!

Tenslotte

Naast internet met de sociale media en video blijft gedrukte media zijn rol spelen. Behalve tijdschriften, boeken en brochures zien we mooi drukwerk nog steeds volop in het moderne interieur en ook het straatbeeld. Prachtig vind ik dat zelf!




Beheer je Apple ID

Auteur: leofact

Top

Je Apple ID beheren. Niet bepaald een onderwerp waar je op het eerste gezicht direct warm voor loopt. Eerlijk gezegd zal dat op het tweede gezicht ook niet snel gebeuren. Het is echter toch handig om van de in en outs van je Apple ID op de hoogte te zijn, zodat je hier optimaal gebruik van kan maken. Zonder Apple ID zijn je mooie Apple apparaten immers onbruikbaar. Bij de eerste keer dat je een Apple-apparaat in gebruik neemt, wordt je gevraagd om een ID aan te maken. Je kunt meerdere ID’s aanmaken, maar je zult al snel merken dat je daar in kunt verdwalen en dat is daarom niet aan te bevelen. De voorbeelden in dit artikel worden uitgewerkt voor de nieuwere versie van OS X, iOS en Windows iTunes en iCloud.

Inloggen

Het beheren van je ID begint bij het inloggen op de daarvoor speciaal ingerichte website. Hiervoor ga je naar https://appleid.apple.com.

juni 2016: inloggen..png

Controleer of het eerste deel van het adres is voorzien van een slotje en groen gekleurd (1) is. Op die manier weet je dat de site een geldig certificaat heeft en dat je op een betrouwbaar adres terecht bent gekomen.

Vul je Apple ID en je wachtwoord in (2) en klik op het pijltje of druk Enter om in te loggen. Als je voor het inloggen een Vinkje zet bij (3) wordt je gebruikersnaam in het vervolg automatisch ingevuld. Op een openbare computer kun je dit vinkje beter niet zetten, om zo min mogelijk gegevens bekend te maken.

Wachtwoord vergeten

Zonder je Apple ID kun je eigenlijk niets. Ook hier kun je helaas je wachtwoord van vergeten; je hebt er tegenwoordig ook zoveel te onthouden. Gelukkig is dit eenvoudig te herstellen door op de betreffende link te klikken bij (4). Vul vervolgens je ID-emailadres in en volg de instructies in de mail die Apple je per omgaande stuurt.

Ook wanneer je jouw Apple ID-gebruikersnaam bent vergeten, probeert Apple je te helpen. Je klikt daarvoor op de link Apple ID vergeten. Aan de hand van je naam en e-mailadres probeert Apple jouw ID te achterhalen. Daar je ID meestal je e-mailadres is, zal je dit niet snel nodig hebben, 

ID aanmaken

Zelfs als je helemaal nog geen ID hebt, ben je op deze pagina aan het juiste adres. Klik daarvoor op ID aanmaken (5). Vul je e-mailadres in en twee keer het gewenste wachtwoord (minimaal 8 tekens, één hoofdletter en één cijfer of leesteken). Geef hierna de overige gegevens.

Let bij de beveiligingsvragen extra op. De precieze antwoorden heb je nodig wanneer je later iets aan je ID wilt wijzigen. Haal helemaal onderaan vervolgens de vinkjes weg wanneer je geen berichten van Apple wilt ontvangen en vul de afbeeldingstekens (captcha) in die hieronder staan.

Tip: Reageer nooit op mails waarin wordt gevraagd om op een link te klikken om iets met je Apple ID te doen. Apple zal dat nooit vragen in een e-mail. Het zal dan altijd gaan om phishing mail. Klik je op de aangeboden link dan wordt je naar een nagebouwde site gestuurd waar je gevraagd wordt je inloggegevens in te vullen. Hiermee krijgt de internetcrimineel het volledige beheer over je Apple-account en dat is wel het laatste wat je wilt. Wen je daarom aan je ID uitsluitend te beheren via bovengenoemde link. Je weet dan zeker dan het niet mis kan gaan. Eventueel kun je de link in je favorieten zetten, zodat je het adres eenvoudig kunt vinden. Meer informatie over phishing.

 iOS

juni 2016: iOS Apple iD..png

Ook in iOS kun je eenvoudig je Apple ID beheren. Klik daarvoor op je ID bij Instellingen > iTunes en App Stores. Log daar vervolgens in door op de link bij (1) te klikken. Wachtwoord vergeten? Klik op iForget (2) wanneer je je gegevens bent vergeten.

Beheren

Wanneer je eenmaal een Apple iD hebt, kun je deze beheren op de pagina waarvan de link eerder is gegeven: https://appleid.apple.com.

juni 2016: ID aanpassen..png

 

Door op wijzig te klikken kun je de gegevens aanpassen. Hiervoor moet je eerst antwoord geven op twee van de eerder ingevulde beveiligingsvragen.

Account-gegevens

 Hier pas je eventueel je naam, geboortedatum enzovoorts aan. Dat doe je door op wijzig (1) te klikken.

Beveiliging (2)

Hier kun je het ingestelde wachtwoord wijzigen, de beveiligingsvragen aanpassen, het beveiligingsniveau instellen en een herstel e-mailadres opgeven. Het herstel e-mailadres is noodzakelijk om weer toegang tot je account te krijgen wanneer je je gegevens bent vergeten. Het is daarom belangrijk om deze direct in te stellen. Als je dit doet, wordt er een verificatiemail naar dit adres verstuurd met daarin een code die je vervolgens invult bij je Apple ID. Zoals eerder gezegd: Apple verstuurd nooit mail met daarin een directe link naar je ID.

Apparaten

Hier worden alle apparaten getoond die aan je Apple ID zijn gekoppeld. Je ziet ze na een klik op bekijk details (3):

juni 2016: apparaten..png

Betaal en verzending

Hier worden je betaalgegevens (4) en het verzendadres (5) getoond. Je past dit aan door op één van de twee de wijzig-linken te klikken.

Uitloggen

Het is om veiligheidsredenen aan te bevelen om altijd handmatig uit te loggen wanneer je klaar met het bewerken van je ID. Klik daarvoor op Log uit (6)

Onderaan de ID-pagina (niet zichtbaar in het screenshot) vind je nog de mogelijkheid om de gewenste taal in te stellen (standaard Nederlands) en kun je aangeven of je e-mail van Apple wilt ontvangen.

Support

Helemaal links onder zie je dan nog de mogelijkheid om een support pin te generen. Dat doe je door op de link te klikken en vervolgens te kiezen voor Genereer PIN. De support pin heb je nodig als identificatie wanneer je contact opneemt met Apple-support.

Mocht je hulp nodig hebben met je Apple ID, dan vind je dat op deze pagina: https://getsupport.apple.com/?locale=nl_NL.
Klik onderaan op Bekijk alle producten en services en kies vervolgens voor Apple ID. Je volgt hier de aanwijzingen. Via deze stappen kom je uiteindelijk bij een terugbelmogelijkheid, die krijg je onder meer aangeboden als je kiest voor Uitgeschakelde Apple ID. Je kunt dan een terugbelverzoek achterlaten. Dat gebeurt in mijn ervaring snel.

Extra beveiliging

Via je Apple ID kun je toegang krijgen tot al je apparaten, aangekochte content en in de iCloud opgeslagen bestanden. Het is daarom begrijpelijkerwijs zeer aanlokkelijk voor internetcriminelen om toegang te krijgen tot je ID. Een goed wachtwoord is daarom noodzakelijk. De eisen die Apple stelt aan je wachtwoord zijn eerder genoemd. Dat zijn echter minimale eisen. Een wachtwoord kan veel veiliger. Je kunt daarover meer lezen in het nieuwsbriefartikel Maak het veilig van de hand van mederedacteur CorVerm. Oudere artikelen zijn alleen toegankelijk voor leden van de vereniging. Het artikel is echter ook als handleiding beschikbaar. Je vindt het hier: http://handleiding.helpmij.nl/handleiding/?mid=851

Naast een goed wachtwoord is het ook zaak om minder voor de hand liggende antwoorden te geven op de mogelijke beveiligingsvragen. Apple biedt twee mogelijkheden om de beveiliging van je ID nog verder op te schroeven

De nieuwste daarvan is: Twee-factor-authenticatie

Dit is een vorm van beveiliging waarbij je apparaten en browsers in kunt stellen als vertrouwd. Dat gebeurt doordat er eenmalig een verificatiecode wordt gegenereerd op een vertrouwd apparaat wanneer je voor het eerst inlogt in een bepaalde browser, of op een niet eerder gebruikt apparaat. Wanneer die eenmaal vertrouwd is, wordt er niet meer om een code gevraagd.

Je stelt Twee-factor-authenticatie in onder Beveiliging in je Apple ID, of in iOS onder Instellingen > iCloud > Wachtwoord en beveiliging > Twee-factor-authenticatie:

juni 2016: twee factor authenticatie..png

Voor mij was dit het punt om op annuleren te klikken. Ik heb namelijk nog een derde generatie Apple TV en die wordt niet ondersteund. De procedure wijst zich overigens vanzelf.

Ik moet bekennen dat ik deze eerder wel heb geprobeerd en er toen tegen aan liep dat ik de code meerdere malen moest invoeren op hetzelfde apparaat, wat niet de bedoeling is. In dat weekend waren er echter ook problemen met de Nederlandse Support PIN. Mogelijk is probleem dat je meerdere malen een code moet opgeven inmiddels al opgelost.

Wil je een andere vorm van beveiliging, die ook voor oudere apparaten geschikt is, dan is er nog de volgende mogelijkheid:

juni 2016: tweestaps verificatie..png

Twee-staps-verificatie

Dit verschilt van twee-factor-authenticatie, omdat je naast je wachtwoord altijd een viercijferige code moet invoeren, die je bij het inloggen krijgt via een sms of zoek mijn iPhone op één van je vertrouwde apparaten:

Deze methode is veilig en goed bruikbaar, maar wel net iets omslachtiger dan de modernere Twee-factor-authenticatie (wanneer deze tenminste werkt zoals bedoeld).

Weg met de Creditcard

Standaard kom je niet ver zonder creditcard wanneer je een Apple ID aanmaakt. Apple wil maar wat graag dat je een betaalmiddel koppelt aan je ID. Aankopen kunnen zo eenvoudig en snel verrekkend worden. Niet iedereen wil dat natuurlijk. Bovendien heeft niet iedereen de beschikking over een creditcard. Om deze reden is het ook mogelijk om een ID aan te maken, zonder betaalmiddel. Dat doe je door bij betaalmethode voor GEEN te kiezen. Bij een nieuwe ID aanmaken gaat dat het eenvoudigst wanneer je als eerste voor een gratis app kiest uit de App Store en dan direct voor GEEN kiest. Je kunt een eenmaal ingevoerde creditcard ook verwijderen door achteraf GEEN te selecteren bij betaalmethode.

Dit is niet mogelijk zolang Apple nog een betaling van je tegoed heeft, of zolang je een betaald abonnement hebt wat automatisch verlengd wordt.

Abonnementen beheren.

Het zou mooi zijn als je je al abonnementen op één plaats zou kunnen zien en beheren. Dat is helaas niet mogelijk. De gewenste informatie vind je in iOS bij Instellingen > iTunes en App Store > je Apple ID > Toon Apple ID. Bij OS X (en Windows) open je iTunes en ga je in de menubalk naar Account > Toon mijn Account > Instellingen en daar kies je bij abonnementen voor Beheer.

ITunes Match (vreemd genoeg bij OS X iTunes in de Cloud genoemd) staat daar apart boven vermeld.

Voor iCloud opslag moet je weer naar een andere plek, namelijk Apple menu > Systeemvoorkeuren > iCloud > Beheer (naast de indicatiebalk met de hoeveelheid opslagruimte):

juni 2016: beheer opslag..png

Delen

Mogelijk kom je in de verleiding om je Apple ID ook aan je gezinsleden te geven om de aangekochte spulletjes te kunnen delen. Dat is echter niet aan te raden. Dit omdat je dan zoveel meer zaken deelt, die je niet wilt of kunt delen, zoals je Facetime ID. Je kunt daarom veel beter Delen met gezin instellen. Dat doe je in OS X via Systeemvoorkeuren > iCloud > configureer gezin. Bij iOS doe je dit via Instellingen iCloud > Stel delen met gezin in:

juni 2016: Delen met gezin..png

Op deze manier heeft iedereen in het gezin zijn eigen Apple ID en kun je toch muziek, foto’s, apps en meer delen. Dit alles gratis of tegen relatief geringe kosten. Meer over Delen met gezin kun je hier lezen: https://support.apple.com/nl-nl/HT201060

Tenslotte

Je hebt je nu bewezen als doorzetter en je knap door de saaie stof van de Apple ID geworsteld. Deze heeft nu geen geheimen meer voor je. Zo weet je hoe je jouw gegevens kunt aanpassen, wat je moet doen als je het wachtwoord bent vergeten, hoe je de beveiliging kan verbeteren en wat je moet doen als je geen betaalmiddel wilt toevoegen aan je account. Als bonus weet je nu ook waar je al je abonnementsinformatie kan vinden en hoe je deze aanpast wanneer je dat wilt. Daarnaast weet je nu ook hoe je je aangeschafte spulletjes het beste binnen je gezin kan delen. Het lezen was even werk, maar heeft hopelijk iets opgeleverd waar je wat aan hebt.




Excel tips en formules 2

Auteur: CorVerm

Top

Excel logo

In dit artikel over Excel komen weer verschillende functies en formules aan de orde. Het streven is dat zowel de beginnende als de iets gevorderde gebruiker hiermee uit de voeten kan. Aan de hand van het voorbeeld kunnen we met heel wat functies aan de slag.


WAAR of ONWAAR

In het bereik E2:E12 staan de waarden WAAR en ONWAAR. In E2 staat de formule =D2<10 (minder dan 10) en dat geeft de waarde ONWAAR, want de waarde in D2 is immers 10. Als de formule eenmaal naar beneden gekopieerd is, zie je inderdaad dat de uitkomst van deze formule klopt.Het lijkt zinloos om zoiets in het bereik van kolom E te doen, maar het kan je in sommige gevallen helpen om een fout te traceren. Wat in kolom E gedaan is om de waarde te testen uit kolom D kan natuurlijk ook voor de andere kolommen gelden.

juni 2016: 3ex 1..jpg

Nu willen we weten hoe vaak WAAR voorkomt in het bereik. Dat doen we met de formule =AANTAL.ALS(E2:E12;WAAR). Let op dat WAAR niet tussen aanhalingstekens staat. Immers als je een tekst in de formule wilt verwerken dan moet die wel tussen aanhalingstekens staan. Hier gaat het niet over tekst, maar over de uitkomst van de formule. Wil je weten hoeveel keer John in kolom A voorkomt gebruik je de formule =AANTAL.ALS(A2:A12;"John"). Dus John wel tussen aanhalingstekens.

In kolom B staan cijfers en getallen, de cijfers zijn links uitgelijnd en is dus tekst. Ik noem het cijfers omdat je met tekst niet kunt rekenen. Om te achterhalen hoe vaak er getallen in het bereik voorkomen geeft de formule =AANTAL(B2:B12) uitkomst. Te zien is dat in kolom C elf getallen zitten en in kolom B vijf. De links uitgelijnde cijfers zijn dus inderdaad geen getallen.

Vervangen van tekens

Er zijn een aantal opties om tekens te vervangen voorhanden in Excel. In kolom B staan zes cijferreeksen waar een punt in voorkomt. Met andere woorden: tekst waar niet mee gerekend kan worden. Daar willen we verandering in brengen, want er moet wel mee gerekend worden.

juni 2016: 3ex 2..jpg

Excel kent de optie Vervangen en deze is zeer geschikt om de punten in komma’s te veranderen. Ik noem het een optie omdat Excel ook de functie VERVANGEN() kent, maar daar kom ik straks op terug. Om de optie Vervangen te gebruiken ga je als volgt te werk: Tab start > Bewerken Zoeken en selecteren Vervangen. Klik op Vervangen. Overigens geven de toetsen Ctrl+H hetzelfde effect.

juni 2016: 3ex 3..jpg

In het tekstveld achter Zoeken naar zet je een punt, achter Vervangen door een komma. Als je het bereik van tevoren hebt geselecteerd klik je op Alles vervangen en klaar zijn we. Excel lijnt de getallen de ene keer wel links uit, de andere keer niet, feit is dat de cijfers nu getallen geworden zijn. Zo je wilt kun je handmatig de getallen rechts uitlijnen.

juni 2016: 3ex 5..jpg


SUBSTITUEREN en VERVANGEN

juni 2016: 3ex 4..jpg

In B12 moet de punt vervangen worden door een komma. Zoals beloofd komt nu de functie VERVANGEN() aan bod. De formule is: =VERVANGEN(B12;3;1;","). 

juni 2016: 3ex 6..jpg

Oud_tekst is B12, begin_getal is het derde teken dus 3, aantal_tekens die vervangen moeten worden is 1, nieuw_tekst is ",". De formule werkt. Tegelijk lopen we tegen een nadeel op van deze functie.

juni 2016: 3ex 7..jpg 

Als de formule naar rij 9 is gekopieerd krijgen we een rare uitkomst te zien. Aangezien in de formule is aangegeven dat het derde teken moet worden vervangen vervalt de tweede nul, wordt er wel een komma geplaatst maar de punt blijft staan. Met andere woorden: de formule moet aangepast worden als er meer dan twee cijfers voor de punt staan. Niet zo handig toch?

Nee, dan kun je beter de functie SUBSTITUEREN() gebruiken.

juni 2016: 3ex 8..jpg

Ook binnen deze functie moet als eerste de oud_tekst worden opgegeven, gevolgd door nieuw_tekst, en als optionele mogelijkheid de rang_getal. Van de laatste optie is in deze formule geen gebruik gemaakt, aangezien er maar één punt te vervangen valt. De formule ziet er dan zo uit: =SUBSTITUEREN(B2;".";",")*1. Waarom *1 (keer 1)? Omdat de functie er anders geen werkbaar getal van maakt.

In het geval je bijvoorbeeld de punt voor duizendtallen wilt laten staan gebruik je onderstaande formule. Nu is wel de rang_getal opgegeven, dus wordt de tweede punt vervangen door een komma. Wel is het zo dat de uitkomst gewoon tekst blijft en er dan ook niet mee gerekend kan worden. Vul je de formule aan met *1 dan is het een getal waar mee te rekenen valt. De punt van duizendtallen zal dan echter wel verdwijnen.

juni 2016: 3ex 9..jpg

De functie SUBSTITUEREN() vervangt slechts een teken. Wil je meer tekens vervangen dan zul je de functie moeten nesten. Zoals in het voorbeeld te zien is.

juni 2016: 3ex 10..jpg

Kopiëren en plakken als waarde

Uitgaande van ons voorbeeld kun je het beste de optie Vervangen gebruiken, dat zal duidelijk zijn. Immers heb je voor de besproken functies een extra kolom nodig. Als het niet anders kan dan een functie gebruiken, dan kun je verkregen waarden plakken in de kolom waarin de oorspronkelijke gegevens staan. 

juni 2016: 3ex 11..jpg

juni 2016: 3ex 12..jpg

In dit geval staan de verkregen waarden in kolom C. Selecteer het bereik waar de formules in staan. Druk op de toetsen ctrl+C om het bereik te kopiëren. Selecteer B2 en klik op het pijltje onder Plakken. Kies de optie Waarden (123) en de waarden uit kolom C staan nu in kolom B, dus zonder formules. Kolom C kun je nu verwijderen. Klik met rechts op de kolomletter en kies voor Verwijderen.

MAX.ALS.VOORWAARDEN

In de vorige nieuwsbrief is de functie MAX() aan de orde geweest. Sinds versie 2016 van Excel is de functie MAX.ALS.VOORWAARDEN() beschikbaar.

juni 2016: 3ex 13..jpg 

In de E2 geef je het niveau op en in F2 de klasse.

juni 2016: 3ex 14..jpg

Het maximumbereik is A2:A7, het criteriabereik1 is B2:B7 en criteria1 is F1. Het tweede criteriumbereik is D2:D7, criteria is E2. De uitkomst van de formule is 210. Meer uitleg over deze functie is denk ik niet nodig. Je kunt in plaats van cel referenties ook tekst en een waarde gebruiken. Zie daarvoor de formule in rij 11.




GIMP 17: Brillen en reflecties

Auteur: Erik98

Top

Brillen en reflecties

Het is alweer een tijd geleden dat ik me wierp op portretfotografie. Bij gebrek aan een leuk model om te oefenen nam ik mezelf op de korrel. Mooie gelegenheid om alle spullen voor het betere flitswerk eens te gebruiken. Ik had echter niet gerekend op een lelijke spelbreker: mijn bril. Het barstte van reflecties in het brillenglas. Ik ben ze nooit kwijtgeraakt, ook al hing ik de flitser in de meest extreme hoeken.

juni 2016: oog-1..jpg

RSS

Nou ben ik als computeraar een enthousiaste gebruiker van RSS en van Twitter. Ik volg daarmee een aantal websites, die in mijn ervaring vaak met mooie, interessante en bruikbare tips komen. Op DIYPhotography kwam men laatst met een Youtube video van Scott Kelby. Die Scott ken ik. Ik heb onder andere ooit een erg goed door hem geschreven beginnersboek cadeau gekregen. Van die man leer je een boel en ik ging dus zijn video met aandacht bekijken.

Pagina

Hier is de link naar de betrokken pagina en de video. Engelstalig, maar daar ga ik hier wat aan doen. Verder is het een mooie gelegenheid oude al besproken technieken te gebruiken. Oefening baart kunst!

GIMP

Het eerste wat men altijd roept is iets met Photoshop, Lightroom en zo meer. Het eerste wat ik dan denk is: "Dat kan vast ook met GIMP!" Dat is heel vaak ook echt het geval. Niet zo mooi en vlot als dat kan met die professionele software dan hooguit.

Dat kan vast ook met GIMP

Het zou wat moois zijn als je de forse prijzen van die producten moet neerleggen en open source software blijkt gewoon beter. Bedenk dat jouw publiek, jouw kijkers dus, meestal geen enkele ervaring heeft in dat vak.

Kwartiertje Photoshop …

Als iemand één van mijn betere foto's bewonderend zit te bekijken zeg ik weleens iets in de trant van "Heeft een uurtje Photoshop gekost ..." Tja, het heeft de naam. Met dezelfde uitdrukking met "GIMP" krijg je echt geen reacties. Dat wil niets zeggen over het resultaat, want ik doe het natuurlijk wel degelijk met GIMP.

Scott: twee methoden.

De eerste methode die Scott noemt was het gebruik van het Dehaze filter in Camera RAW of Lightroom. Daar werk je mist of wat heiigheid mee weg. Zo'n filter heeft GIMP nog niet, al zijn er wel methoden bekend om hetzelfde te bereiken. Zoek eens met de woorden "Gimp 2.8 dehaze filter" (zonder de aanhalingstekens). Er is ook ergens een Nederlandse vertaling van te vinden.

Heiig vanmorgen ("haze" in het Engels)

Methode twee is heel simpel. Maak eerst een portretfoto met de bril. Dan vervolgens maak je een foto zonder de bril. Uiteraard probeer je dan bij het wegnemen van de bril het hoofd niet te bewegen. Dan is die tweede foto nagenoeg gelijk. Als iemand anders die bril van je model pakt scheelt dat.

Twee lagen

Dan vervolgens laad je de tweede foto in Gimp als een aparte laag. Het zou mooi zijn als die twee lagen netjes over elkaar vallen, maar bij Scott was dat niet zo en bij mij ook niet.. Het hoofd had toch iets bewogen. Dan moet je één van de twee lagen verplaatsen tot de boel over elkaar past. Om dat te kunnen zien moet je de bovenste laag wat doorzichtig maken. Dan zie je ze beiden.

Klonen of met een masker

Dan pas je de methode toe met het Kloon gereedschap zoals in GIMP 9, Een koninklijke klus.

Toepassen

We passen de theorie zelf toe. En dan probeer ik gelijk hoe belangrijk het is als je het hoofd niet helemaal op dezelfde plek houdt. Verder pak ik er ook geen speciale spullen bij zoals een softbox. Ik richt de flitser half tegen het plafond en gebruik verder een oud diascherm als handige achtergrond.

Dan is het bij het nemen van de foto puur een kwestie van de bril afnemen! In de nabewerking volgt de rest van de actie.

Oefenbestand

Haal hier het oefenbestand (rechtermuisklik, kies "Opslaan als") op. Het is een bestand in het eigen formaat van GIMP met de naam bril.xcf. Ik heb het gedeelte rond de ogen uitgesneden voor deze oefening. De tweede foto zonder bril is als tweede (onderste) laag al in het oefenbestand aanwezig. Voel je vrij de beide lagen een herkenbare naam mee te geven. Zoiets als "bril" en "geenbril".

Dekking

Zet nu de dekking van de bovenste laag (met bril) ergens onder de 50% en breng de ogen in lijn door die laag met het Verplaatsen gereedschap. Richt hier op het rechter oog (voor de kijkers) omdat daar de reflectie vooral in zit. Speel wat met die dekking en met het oogje om de laag aan en uit te zetten tot de twee lagen zo optimaal mogelijk in lijn liggen.

Verplaatsen gereedschap

Klonen

Net als bij GIMP 9 kies je het Klonen gereedschap en klikt met Ctrl ingedrukt in de onderste laag om het brongebied te bepalen. Die zonder bril. Zet de grootte van het gereedschap zoals je het beste lijkt. De helft van de pupil bijvoorbeeld. Je wilt binnen het montuur blijven. Het klonen zelf doe je in de bovenste laag, die met de bril. Speel met de grootte, speel met de kwasten met een vage rand en scherpe rand en met de dekking voor het gereedschap! Probeer het uit, want daar leer je het juist van. Als je dit keer niet minstens twee keer wat verknalt ben je ergens niet geslaagd! Zo moet je het een beetje zien. Met Ctrl +Z ga je een stapje terug en verder vind je een prachtige "Ongedaan maken" tab in het Lagen venster. Dus (ver)knallen maar!

Uitlijningsopties

Qua uitlijning kies je hier niet voor "Geregistreerd" bij de opties voor het Kloongereedschap. Dat werkt alleen goed met twee identieke lagen. Probeer het maar met "Uitgelijnd". Het kan ook zijn dat je met "Geen" al goed uitkomt omdat we de twee lagen al hebben uitgelijnd.

 

Gereedschapskist - Gereedschapsopties Klonen

Lichtjes in de ogen.

Laat in beide ogen de lichtjes staan of plak ze er zonodig in. Eentje per oog. Daarbij werk je telkens in de bovenste laag. Die onderste laag gooien we straks namelijk weg!

 

Resultaat, met lichtjes in beide ogen

Afronding

Tenslotte zet je de dekking van de bovenste laag weer op 100%. Zet met het oogje de onderste laag op onzichtbaar. Is dan het beeld helemaal naar wens, gooi dan eventueel die onderste laag weg.

Het is misschien nog nodig de uiteindelijke afbeelding bij te snijden. Dan tenslotte bewaar je het bestand als GIMP bestand met de extensie xcf en exporteer je het resultaat in jpg of png. Dan denk ik natuurlijk aan een echte foto, niet ons oefenobject met alleen de ogen.

Mobieltjes

De huidige generatie mobieltjes maken zo langzamerhand prachtige foto's. Daar kun je ook wel eens verbeteren met GIMP!

Veel plezier met deze klus!




Varia

Auteur: Redactie

Top

Met deze maandelijks terugkerende rubriek brengen we de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied onder de aandacht.


Gmail of Outlook.com: de voor en nadelen

Gmail en Outlook .com zijn de meest gebruikte gratis e-maildiensten. Welke van de twee je wilt gebruiken hangt af van wat de eisen zijn die je aan een e-maildienst stelt. Lees de voor en nadelen van deze diensten op ZDNet.

juni 2016: ZD logo..png

Gmail en Outlook.com zijn niet de enige gratis e-maildiensten. Wil je meer over gratis e-maildiensten weten dan bezoek je de site van Webwijzer.nl. Als je tijdelijk een emailadres nodig hebt kun je beter een wegwerp adres nemen. Dat kan zo z’n voordelen hebben.

juni 2016: webwijzer logo..jpg


Bij AdBlock Plus kun je straks maandelijks voor bezochte websites betalen

   

juni 2016: adblock logo..jpg

Vind je het jammer dat jouw favoriete website inkomsten misloopt omdat je hun advertenties blokkeert? Zoals bijvoorbeeld Helpmij.nl? Er komt een mogelijkheid om een donatie te doen aan AddBlock waarvan een deel voor AdBlock is en een ander deel voor de uitgevers van de website.

Maar er zit ook een addertje onder het gras. Lees daar meer over op de site van PCM.

juni 2016: pcm logo..jpg

Meteen maken we je er op attent dat het in AddBlock mogelijk is om de blocker uit te schakelen in de tool zelf. Zodoende hoeft jouw favoriete website ook niks aan advertentie inkomsten te missen. Dat maakt doneren overbodig.

juni 2016: addblock uitschakelen..jpg


Als Windows 10 niet meer wil...

Wat te doen als Windows 10 niet (meer) werkt, al of niet na een gedwongen upgrade? Dat kan best een lastig probleem zijn. Hoewel, soms is het mogelijk om met een paar eenvoudige ingrepen de upgrade terug te draaien. Lukt dat niet dan kun je het artikel op WEBWERELD er op na lezen en de aanbevolen stappen volgen om Windows te herstellen.

juni 2016: webwereld logo..png


Doodziek van opdringerige boodschap "upgrade nu naar…"

   

juni 2016: windows 10 logo..jpg

Ook deze weervrouw heeft daar last van! Het is nog maar tot 29 juli mogelijk is om gratis te upgraden naar Windows 10. Daarom dringt Microsoft nu extra aan om dat toch maar direct te doen.


Windows Live Mail werkt niet meer met Microsoft e-mailadressen

   

Microsoft stopt op 30 juni met de ondersteuning van Windows e-mailadressen. Voor hen die nog gebruik maken van deze e-mail client is dat beslist niet leuk. Lees in het artikel op SeniorWeb wat je kunt doen om dat te ondervangen.

 juni 2016: wlm..jpg

juni 2016: seniorweb logo..png


WhatsApp heeft een pc-applicatie

   

juni 2016: whatsapp..jpg

WhatsApp heeft nu een echte pc desktop-programma, niet te verwarren met WhatsApp-Web. Het is al langer mogelijk om in een browser van WhatsApp-Werkblad te appen. Voorwaarde was en is ook nu dat je smartphone aan moet staan en verbonden is met WhatsApp. Het programma is te gebruiken op pc en MAC OS vanaf versie 10.9.

juni 2016: cid logo..png


Microsoft haalt Wifi Sense uit Windows 10

   

Vanaf het moment dat de functie aan Windows 10 is toegevoegd, lag die onder vuur. Dat het onveilig is om zo maar automatisch verbonden te worden met onbekende en dus potentieel onveilige hotspots is duidelijk. Microsoft heeft eindelijk ontdekt dat heel weinig gebruikers behoefte hebben aan deze functie.

juni 2016: wifi logo..jpg

 juni 2016: security logo..png


Online foto’s bewerken

Wij hebben natuurlijk onze eigen serie over GIMP, maar soms is het gebruik van een website om foto’s te bewerken wel zo handig. Bijvoorbeeld als je op de PC van iemand anders een foto klaar wil maken voor het web. Dan kun je natuurlijk niet even een fotobewerkingsprogramma gaan installeren. Marit Hilarius tipt de drie beste online bewerkingswebsites waar jij je voordeel mee kunt doen.

juni 2016: photofacts logo..jpg


LibreOffice in opmars

Volgens een nieuwsartikel uit het Linux Journal van 23 mei 2016 gaat het Italiaanse leger LibreOffice gebruiken. Een test met 5000 werkplekken leverde geen problemen op en men verwacht alle PC's eind van het jaar overgezet te hebben. Men volgt daarbij het migratie schema van de Document Foundation.

Dit bespaart de Italiaanse belastingbetaler 29 miljoen euro en dan hebben we het alleen over het leger. Dit is alleen maar het topje van de open source berg. Er is nog veel meer moois aan open source software. Goed nieuws voor de Open Source liefhebbers!

juni 2016: linux journal logo..jpg


Chromebooks versus Macs  

Een nieuwsbericht uit Infoworld van 23 mei vertelt ons waarom er nu meer Chromebooks worden verkocht dan Macs.

Een vrij vertaalde discussie op de Linux subreddit luidt:
Bill: $149 Chromebooks verkopen beter dan $1499 Mac Books? Wow, wat nu weer? Hyundai verslaat BMW?
Port: Enne: Google verdient niet veel op een Chromebook, maar voor Apple is het $1499 verlies. Klanten willen geen $1499 betalen als ze voor $149 alles krijgen wat ze nodig hebben.
Jack: Kijk, de software om de Mac te beheren heeft zijn tekortkomingen. We hebben 40 iPads naast 3000 Chromebooks en die iPads vormen een enorm probleem.

juni 2016: infoworld logo..jpg

Over Chromebook en Mac hebben we al eerder uitgebreid bericht. Zie daarvoor: http://handleiding.helpmij.nl/handleiding/?mid=820 en de trend zet zich duidelijk voort. Ook wat betreft de mogelijkheden om je eigen oude laptop een tweede leven te geven als Chromebook zijn er nieuwe mogelijkheden waarvan ik goede berichten hoor. Dat was destijds allemaal toch nog wat onvolkomen. Maar nu heb ik wel weer interesse om het nog eens te proberen. Kijk daarvoor onder andere eens hier.

juni 2016: neverware logo..jpg


Windows 10 is sinds enige tijd een aanbevolen update

En is niet vies van een flinke adder onder het gras

Word je geconfronteerd met het upgradescherm van Windows 10 dan is er maar een mogelijkheid om van het scherm af te komen, klikken op het rode kruisje. Nou mooi niet. Over het waarom lees je op de site van Computeridee.

juni 2016: cid logo..png

Intussen hoop ik van harte dat je (nog) niet het slachtoffer bent geworden van deze onbeschofte wijze om Windows 10 door je strot te drukken.


Flipboard voor Windows 10

De app Flipboard presenteert artikelen, nieuws en foto's van diverse bronnen op internet in een mooie magazine-opmaak. De app is in de Windows Store te downloaden. De downloadlink vind je op de site ven Seniorweb, evenals uitleg over de werking van de app. 

juni 2016: seniorweb logo..png

Voor zowel Android als iOS is de app compleet vertaald naar het Nederlands. Waarbij opgemerkt dat Flipboard voor Android nieuw is. Gelukkig kun je vanaf nu gebruik maken van Nederlandse bronnen om jouw tijdschrift samen te stellen. Dat gaat trouwens ook op voor de Windows 10 app.

juni 2016: nutech logo..png

 


Bestanden tot 20 GB versturen

De website Wetransfer voor het verzenden van grote bestanden zal menigeen bekend zijn. Maximaal 2 GB en tot 7 dagen later te downloaden.

juni 2016: myair..jpg

Wetransfer heeft nu een concurrent in de vorm van https://www.myairbridge.com/en/. Myairbridge biedt tot 20GB, maar dan heb je maar drie dagen om te downloaden.

Toch, je hebt een joekel van een bestand van boven de 2 GB. Hier is je kans. Bedenk wel dat uploaden en downloaden van de zo’n groot bestand aardig wat tijd kost.


Google Art project

Het is bekend van Google dat ze projecten hebben lopen op allerlei gebied en van wisselende kwaliteit.

juni 2016: Art Project..jpg

Letterlijk een heel mooi project is het ART project. Je vindt hier een grote hoeveelheid schilderijen van de meest uiteenlopende schilders en perioden.

Een aantal van deze schilderijen zijn in een zeer grote resolutie gefotografeerd met de speciaal daarvoor ontwikkelde Google ART Cam. Dit is een robotcamera die de schilderijen automatisch scant en uiteindelijk een afbeelding maakt van één Gigapixel. Het resultaat kun je vergoten tot een punt dat je het doek en penseelstreken beter ziet dan met het blote oog.

juni 2016: schilderij..jpg

Deze galerij vind je hier. Meer informatie over dit kunstzinnige (of misschien beter; kunstminnend) project vind je hier.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/




Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.



Hallo,

Het menu Start van Windows 10 bevalt mij ook niet.
Als alternatief gebruik ik het gratis programma Classic Shell versie 4.2.5
http://nl.afterdawn.com/downloads/desktop/applicatie_starters/classic_shell.cfm

Groetjes,

GJM Buijting

Beste GJM Buijting

Dank voor uw aanvulling

Classic Shell is inderdaad een prima alternatief en in die zin eerder besproken in de nieuwsbrief. Classic Shell is geschikt voor gebruik in Windows 8, 8.1 en Windows 10:

http://handleiding.helpmij.nl/handleiding/?mid=460

Met vriendelijke groet,

De redactie


Hallo,

De laatste Nieuwsbrief die ik in mijn archief heb is van september 2015.
Hoe vaak komt de Nieuwsbrief uit??

Met vriendelijke groet,

Margo

Beste Margo,

De nieuwsbrief komt keurig iedere maand uit.
Misschien zijn ze in de map met ongewenste items terecht gekomen?

Met vriendelijke groet,

De redactie

 
 

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.