Editie maart 2006  


- Jullie zijn Helpmij
- Batterij Adapter
- G-mail als spamfilter
- Geduld is een schone zaak
- Casemodding Deel 6
- Ruim de rommel op!
- Intel versus AMD



De redactie bestaat uit:

Huijb (hoofdredacteur)
Crash
Guus ABC
Neleke
Rene_Overtoom
Sarvo
XP_PC

De redactie is te bereiken op redactie@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de sectie nieuwsbrief.



Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 21203 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Aan- en afmelden
Iedereen die zich aanmeldt bij Helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief toegestuurd. Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar de site en meld u aan bij het forum. U zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen. Als u al aangemeld bent en u hebt de nieuwsbrief niet ontvangen, dan kunt u zich hier aanmelden.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven zoeken.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


 

 

 

 

 

Jullie zijn Helpmij

Door: huijb


Een tijdje geleden kwam op het forum de vraag “Helpmij wil jullie mening wel eens horen” voorbij. Deze vraag kwam naar boven borrelen tijdens een bestuursvergadering. Het bestuur van Helpmij wilde weleens weten waarom mensen lid worden of nu juist geen lid willen worden. En zolang zo een dergelijke discussie wordt gevoerd op basis van argumenten en er niet op de man gespeeld wordt, is er niets aan de hand.

Ik wil hier de belangrijkste reacties nog eens op een rijtje zetten. Een veel gehoorde opmerking was dat het met de geboden opties geen verschil maakt of iemand lid wordt; de meeste leden zijn geen lid geworden vanwege de voordelen, maar omdat ze Helpmij een steuntje in de rug wilden geven. Er waren ook mensen die wel lid wilden worden maar die niet de financiële middelen hebben om jaarlijks de contributie te voldoen. Wat ook te lezen was, is dat de plek om je aan te melden moeilijk te vinden is en daar zit misschien ook wel een kern van waarheid in; mensen die Helpmij echt willen steunen zullen hem wel weten te vinden, maar een knop met “Steun Helpmij” is misschien toch het overwegen waard.

Zoals iedereen heeft kunnen zien draait Helpmij alweer een tijdje met de nieuwe software. Het was even wennen, maar dan heb je ook wat. Ik heb begrepen dat het vooral voor moderators eenvoudiger geworden is om hun taak uit te voeren. Ook voor Held is het een stuk makkelijker geworden. Ik hoorde dat de oude versie met pleisters bijeengehouden werd. Wat de nieuwe software zo leuk maakt is dat er op een makkelijke manier leuke dingen toegevoegd kunnen worden, zoals je hieronder kunt zien op de afbeelding. Wanneer je in de oude software op bijvoorbeeld “Meld misbruik in dit bericht” drukte, wist je niet of dit al een keer gebeurd was. Met deze toevoeging kun je zien of het al gemeld is.









Helpmij-dag 2006

Inmiddels heeft de commissie die de Helpmij-dag organiseert besloten dat de volgende Helpmij-dag wordt gehouden op 10 juni te Amersfoort in een Speeltuingebouw. Dus hou deze dag vrij, zet hem in je agenda, leg een knoop in je zakdoek of nog beter, plaats het in de kalender op het forum: dan kan je hem helemaal niet missen.

 

Batterij Adapter

Door: René Overtoom


Dit keer geen software, maar hardware! Een leuke gadget die zeer handig is en misschien zelfs wel van levensbelang zou kunnen zijn. Mp3 spelers, camera’s, telefoons en ga zo maar door. Allen gebruiken ze energie met stroom als krachtbron achter de werking van het apparaat. Allen zijn ook portable gadgets die afzonderlijk van netvoeding werkzaam zijn, althans .. mits de accu voldoende stroom heeft om te kunnen werken. Bij een lege accu zal het apparaat zichzelf uitschakelen waardoor gebruik op dat moment niet mogelijk is. Bij een Mp3 speler zou je zeggen ‘jammer geen muziek’, bij een camera ‘helaas geen opnamen’ maar bij een telefoon is dit toch vaak anders. Je bent niet meer bereikbaar, dus je kunt niet gebeld worden. Erger nog, stel je bent afgezonderd van de bewoonde wereld (lees: het bos, survivalvakantie etc.) en je hebt dringend hulp nodig om welke ondenkbare reden dan ook. Als de energiebronnen zijn uitgeput kun je flink in de problemen raken. Het Amerikaanse bedrijf Boxwave heeft hiervoor een oplossing, de Battery Adapter!
Een simpel apparaat, wat slechts vier penlite’s (AA batterijen) nodig heeft om een device tot wel vijf maal op te laden! Hoe het werkt? Heel simpel, de batterij adapter heeft een USB output met verscheidene bijgeleverde converters zodat vele gadgets compatible zijn met dit apparaat. Geen zorgen meer om het ‘diepe’ in te springen, u blijft bereikbaar! Tenminste … als de voorraad penlite’s (al dan niet herlaadbare exemplaren) groot genoeg is. Met de Battery Adapter kunt u die wandeling, of juist die lange fietstocht door de bergen maken die u nooit heeft aangedurft!
Link: http://www.boxwave.com/products/batteryadapter/index.htm

 

G-mail als spamfilter

Door: XP_PC


Google hier, google daar en google overal. Een dienst die inmiddels snel terrein wint is G-mail. De gratis e-maildienst van Google waarbij de beschikking wordt gegeven over 1 GB (inmiddels 2,6 GB, = +/- 26000 MB) ruimte om je e-mail op te slaan. Gmail heeft extra functionaliteiten, aldanniet zelf bedacht door Google. Één hiervan is de ‘Gmaildrive’ die het mogelijk maakt om G-mail als extra opslagbox te gebruiken. Maar, daar ging dit artikel niet over.
Helaas moet ik nu al een aantal mensen teleurstellen. Dit artikel is alleen handig wanneer je zelf e.e.a. aan instellingen kunt veranderen (filter toevoegen) aan de server-kant, of dit kan laten doen.
Ok, ben je nog steeds enthousiast omdat je dit wel kunt doen? Lees dan verder!

G-mail is mede bekend vanwege zijn zeer goede spamfilter. Aangezien er tegenwoordig uiterst veel spam over het Internet gaat (>75 % van al het e-mail verkeer). Dus gaan we G-mail gebruiken om de e-mail van onze gewone e-mail adressen te filteren. Dit doen we in twee stappen:

Stap 1:
G-mail biedt de mogelijkheid om inkomende E-mail berichten door te laten sturen naar een ander adres. Ga naar de instellingen en dan naar de ‘forwarding en POP’-tab. Gebruik de forwarding (doorsturen) optie en stel daar in dat alle inkomende E-mail doorgestuurd moet worden naar je ‘normale’ E-mail adres en houdt een kopie in G-mail inbox.
Nu we dit gedaan hebben zal alle E-mail gefilterd worden op spam en wat er over is doorgestuurd worden naar je gewone account. Als back-up heb je nog een kopie op je G-mail staan. Maar, hier zijn we er nog niet mee. Immers, veel spam zal nog direct gestuurd worden naar gebruiker@domein.nl. Dit lossen we nu op.

Stap 2:
Ga naar de filters voor E-mail op je server (of laat dit doen) en zorg ervoor dat je de volgende instellingen maakt: “Any mail that does not contain ‘X-Forwarded-For: user@gmail.com user@domain.com’ in the mail header should be forwarded to user@gmail.com”. Even uitgelegd: Het gaat erom dat je een server-side filter maakt die de headers van de e-mail controleert. Wanneer de header van de e-mail niet “X-Forwarded-For: user@gmail.com user@domain.com” bevat moet hij doorgestuurd worden naar het G-mail adres.

Wat er nu gebeurt is dat alle e-mail die direct van een persoon (of machine) naar naam@domein.nl gestuurd wordt niet de G-mail ‘code’ bevat en doorgestuurd wordt naar naam@gmail.com. Daar wordt de spam eruit gefilterd en het restant doorgestuurd naar naam@domein.nl. Deze bevat nu wel de G-mail ‘code’ en wordt doorgelaten. Het lijkt wat omslachtig maar is een sterke methode.

Bijkomend voordeel: Back-up
Zoals al verteld; je hebt een back-up. Aangezien G-mail op dit moment 2,6 GB aan schijfruimte biedt en met de dag meer biedt (letterlijk) kun je vrijwel alle E-mail gewoon op de server laten staan.

Happy spamkilling!

 

Geduld is een schone zaak

Door: Sarvo


Wat is Helpmij.nl toch een prachtig forum, vinden jullie ook niet? Ik wel in ieder geval! Sommigen onder ons zitten bijna een hele dag op het forum, anderen komen af en toe even kijken en anderen gebruiken Helpmij.nl alleen wanneer ze een vraag willen stellen. Gelukkig zijn we allemaal verschillend zeg, stel je eens voor wat er zou gebeuren als we allemaal identiek waren: een grote, saaie, grijze boel! Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Nu we het toch over wachten hebben, het valt sommigen onder ons op dat geduld soms ver te zoeken is. Als een vraag gesteld wordt, wordt er soms direct een antwoord verlangd, het liefst in één keer het beste antwoord. Dit kan voor sommige vraagstellers leiden tot het plaatsen van ongeduldige antwoorden en leidt bij de helpers weer tot onnodige irritaties. Andersom geldt hetzelfde, na een antwoord gegeven te hebben, wordt er vervolgens niet meer gereageerd op dat antwoord. Natuurlijk zou het een ideale situatie zijn, wanneer iedereen gegarandeerd antwoord krijgt binnen vijf minuten, de praktijk wijst anders uit, soms kan het een dagje duren eer er ergens op gereageerd wordt. Helpmij.nl bestaat gelukkig uitsluitend uit vrijwilligers. Stel je eens voor wat er gebeurt als er vier professionals op Helpmij.nl zouden dwalen, die tegen betaling snel antwoorden geven: Die willen natuurlijk betaald worden voor het werk dat ze doen. Jullie weten inmiddels allemaal, dat Helpmij.nl kan blijven bestaan door het oprichten van De Vereniging. Hier komen net genoeg inkomsten van binnen om Helpmij.nl in de lucht te houden en de server te onderhouden. Een professional kost al gauw zo een €400,- per dagdeel. Heb je hier vier van rondlopen, die de hele dag aanwezig zijn, dan kost dat al gauw €3200 per dag! Dit is natuurlijk onhaalbaar en slechts bedoeld als voorbeeld, want omdat Helpmij.nl voor en door vrijwilligers bestaat, kan de reactietijd soms lang zijn. Wij willen iedereen dan ook vragen veel geduld te hebben met elkaar en voor elkaar, om Helpmij.nl zo gezellig mogelijk te houden. Een forum, met de sfeer van Helpmij.nl is uniek en dat moet natuurlijk wel zo blijven! Jullie, de Helpmijers, zullen binnenkort tevens zien dat de Huisregels in een nieuw jasje worden gestoken, net als met het forum gebeurd is. De regels voor de chat en die van het forum zullen gecombineerd worden en voor iedereen duidelijk zijn, mits deze goed gelezen worden. Over geduld wordt niets voorgeschreven, maar laten we elkaar respecteren en gezellig met een kop koffie wachten op de reacties van onze mede-Helpmijers, we zijn immers niet allemaal even snel en hebben niet allemaal even veel tijd voor het forum, dus: Geduld ìs een schone zaak!

Naast geduld hebben ten opzichte van elkaar, is het ook erg belangrijk dat wij, de Helpmij-ers, elkaar respecteren. Niet iedereen heeft even veel kennis en niet iedereen kan even goed Nederlands schrijven. Het is erg sneu, dat als iemand zijn/haar best doet om te helpen, deze persoon vervolgens wordt “afgestraft” door een mede-Helpmijer, omdat deze per ongeluk iets verkeerd plaatst of een minder logisch antwoord geeft. De crew van Helpmij.nl doet erg haar best om hier iets aan te doen, maar dat kan niet zonder jullie hulp. Als iemand, in jullie ogen, iets verkeerd doet of iets heel doms typt, gebruik dan even de link “Meldt misbruik in dit bericht”, dan kan een moderator bepalen welke actie ondernomen moet worden. Ook hier geldt hetzelfde, niet alle moderators zitten evenveel achter de pc, dus het kan even duren eer er gereageerd wordt. Het kan soms inderdaad erg moeilijk zijn om ergens niet op te reageren, dus als je je niet kan inhouden, bedenk dan dat er een persoon zit achter het getypte bericht, dus hou alsjeblieft je eigen reacties respectvol naar die van een ander toe. Als we dat allemaal doen, wordt Helpmij.nl een nog veel mooier forum dan het al is. Dus ook in het melden van een raar, fout of vaag bericht geldt: Geduld is een schone zaak!

Ik wens iedereen een heerlijke tijd op Helpmij.nl, met veel geduld en veel respect!

 

Casemodding Deel 6

Door: Crash


Casemodding (deel 6)

DVD/CD-rom drive spuiten, stealth maken.

Als je de PC-kast op kleur hebt gespoten/geverfd, dan zit je nog met de vaak lelijke kleur van je dvd/cd-rom drive of brander. Deze kun je ook op kleur maken of verbergen(stealth maken).

Benodigde materialen en gereedschappen:
Gereedschappen:
Schroevendraaier, Stanleymes, Dremel of kloon, ijzerzaag.

Materialen:
Dubbelzijdig tape, restje Acrylglas, verf/spuitbus, grondverf/spuitbus, Cif(voorheen Jif), wasbenzine, Afdek plaatje PC-kast.

Front losmaken en op kleur brengen.

Haal de dvd/cd-rom drive of brander uit je PC-kast. Kijk waar de klikkertjes zitten die het frontje vast houden. Meestal aan beide zijkanten 1 en onder 1 of 2. Deze moet je voorzichtig indrukken met een schroevendraaier om het frontje los te krijgen. Doe dit niet te hard, want het frontje moet weer terug geplaatst worden als je klaar bent. Als je eenmaal het frontje eraf hebt, moet deze goed schoongemaakt worden. Ik doe dit met Cif(voorheen Jif) of een ander gelijkwaardig schuurmiddel. Gebruik geen agressief middel!!. Het voordeel hiervan is, dat je het goed schoonmaakt en omdat het kunstof is meteen licht schuurt. Na het schoonmaken maak je met een beetje wasbenzine de boel vetvrij. Maakt het meteen met een pluisvrij doekje droog. Als het frontje droog is, kun je beginnen met een dunne grondlaag aan te brengen. Asl deze droog is kan de volgende grondlaag erop. Laat deze goed drogen, voordat je de kleur laag aan gaat brengen. Neem de tijd en laat telkens de aan gebrachte laag goed drogen. Zit de laatste laag erop, dan kun je het frontje weer op de drive bevestigen en de drive in de PC-kast monteren.

Bij sommige drives is het makkelijk om de knoppen te spuiten, deze zitten dan met een kliksysteem vast. Je zou die ook in dezelfde kleur of juist een andere kleur kunnen verfen/spuiten.





















Stealth maken van de drive

Ik gebruik hiervoor een oud afdekplaatje van de PC-kast. Deze zitten normaal op de plek waar geen drive geplaatst is. Het voordeel hiervan is, dat deze niet te zwaar zijn voor de drive lade. Haal de klemmen aan de zijkant eraf, zodat je een recht plaatje hebt. Deze moet vrij in de front van je PC-kast kunnen. Eventueel oneffenheden aan de achterkant van het plaatje weghalen. Je moet een vlakke achterkant hebben. Als je drive geen vlakke lade heeft, kun je het frontje van de lade afhalen, daar achter is het wel vlak. Haal de drive uit de PC-kast en gebruik een paperclip om de drive te openen. Eventueel kun je de drive in de PC-kast laten, dit is makkelijker te bepalen of je plaatje recht zit. Zorg wel dat de PC uit is!! Duw voorzichtig de paperclip in het gaatje van het frontje tot je weerstand voelt. Duw voorzichtig door tot de lade een beetje open gaat. Nu kun je met de hand de lade iets verder open trekken en het frontje daarvan verwijderen. Gebruik dubbelzijdig plakband om het plaatje te monteren. Nu moet je nog zorgen dat de drive geopend kan worden, door op je stealth plaatje te duwen. Kijk waar de ejectknop zich bevind op je drive en maak daar op je plaatje een verdikking. Doe dit zo, dat het plaatje wel vlak blijft. Maak ook een gaatje in het stealth plaatje, waar de LED van de drive zit.

 

Ruim de rommel op!

Door: XP_PC


Wie kent het niet: je bent druk aan het werk, zoekt van alles uit en schrijft allerlei dingen op. Je staat op om een kop koffie te pakken, komt terug en bedenkt bij jezelf ‘wat een zooitje op mijn bureau’. Een computer is heel menselijk. Als hij aan het werk gaat legt hij tijdelijke bestanden (papieren) neer om mee te werken. Het verschil is dat wij mensen 1. het overal neerleggen waar er maar plaats is en 2. het (meestal) na het werken weer opruimen. Nu komt het verschil boven water. Windows maakt gebruik van een aantal vaste mappen om zijn ‘rotzooi’ kwijt te kunnen (bv: c:-temp, c:-windows-temp, C:-Documents and Settings(…)-Temporary Internet Files). Dit is makkelijk, zo ben je geen ‘papieren’ kwijt. Het andere verschil is dat Windows na het werken zijn rotzooi niet meer opruimt.
Nu zul je (afhankelijk van je referentiekader) vermoedelijk óf denken “en, is dat mijn probleem?” óf “wat doe ik daar nu aan?”. Beide vragen ga ik beantwoorden.

Is dat mijn probleem?
Ja, dat is het zeker. Naarmate er meer en meer bestanden in de tijdelijke mappen van Windows terecht komen kan het systeem problemen gaan geven. Het kan zijn dat oude tijdelijke bestanden corrupt raken en er nieuwe gemaakt worden. Deze kunnen conflicteren. Ook kan het zijn, in het geval van de internetbestanden, dat de map te vol raakt. Er kunnen geen nieuwe bestanden meer bij en webpagina’s gaan raar doen. Een veelvoorkomend probleem is het ontbreken van afbeeldingen, of het niet kunnen opslaan van afbeeldingen anders dan het .BMP-formaat. Denk nu terug naar de menselijke kant: als je niet regelmatig je bureau opruimt duurt het zoeken van één speciaal document wel tien keer zo lang. Nu zal het bij een computer geen extreme snelheidswinst opleveren, maar minder programma fouten en meer schijfruimte behoren zeker tot de voordelen.

Wat doe ik er aan?
Voor Windows 95 gebruikers was hier vroeger weinig aan te doen. Gelukkig waren systemen in die tijd dusdanig instabiel dat je toch geen verschil merkte (*knipoog naar Windows 95). Vanaf Windows 98 introduceerde Microsoft ‘schijfopruiming’. Dit kleine tooltje heeft in de loop van de jaren enkele uitbreidingen gehad en de XP versie is redelijk voldoende voor de normale gebruiker.
Schijfopruiming is als volgt te starten: Start, (alle) programma’s, bureau accessoires, systeemwerkset, schijfopruiming.

Afhankelijk van de Windows-versie en extra geïnstalleerde programma’s zijn de volgende opties beschikbaar: Gedownloade programmabestanden (*), tijdelijke internet-bestanden (*), offline webpagina’s, tijdelijke bestanden van Microsoft Office(*), Tijdelijke bestanden van Microsoft Foutenreportage (*), Office Setup-bestanden (**), Prullenbak (***), Tijdelijke bestanden (*), Webclient/Publisher tijdelijke bestanden(*), tijdelijke off line bestanden(*), Off line bestanden (****), oude bestanden comprimeren (*), bestanden catalogiseren voor indexering(*).

De opties met één * kunnen zondermeer altijd worden aangevinkt. De ** zijn Office setupbestanden. Tenzij je erg krap zit met schijfruimte kun je deze beter laten staan. De *** is je prullenbak. Kan vrijwel altijd geleegd worden tenzij je denkt hier nog belangrijke bestanden in te hebben staan. De offline bestanden moet je laten staan als je deze functie gebruikt. Doe je dit niet, of weet je niet wat het is, kun je met een gerust hart deze optie ook aanvinken.

Ah, dus nu is het klaar?
Nee.. Was het maar zo mooi. Helaas is gebleken dat de schijfopruiming van Windows niet meer is dan een ‘simpel’ hulp-programma. Voor de basiscomputergebruiker is dit voldoende. Echter; ben je wat meer op de PC bezig is de kans groot dat je programma’s op de computer hebt staan die ook tijdelijke bestanden aanmaken. Voorbeelden hiervan zijn Google Earth, Adobe Reader, FireFox, PaintShop, Photoshop, Winzip en meer. Deze tijdelijke bestanden staan vaak op afwijkende locaties en worden niet door Windows schijfopruiming opgeruimd.
Afgezien van het feit dat ze problemen kunnen veroorzaken wil het ook vaak voorkomen dat ze een aanzienlijke hoeveelheid schijfruimte consumeren. Er zijn twee tooltjes op de markt die veel gebruikt worden:
Disk Cleaner: diskcleaner.nl
Crap Cleaner: ccleaner.com
Beide zijn gratis te downloaden.
Disk Cleaner is verreweg het simpelste programma. Het is zeer klein en gemakkelijk te bedienen. Bij de download kun je het beste kiezen voor Self-extracting installer with all available plugins. Na installatie kun je het programma opstarten waarin hij een overzicht maakt van de tijdelijke bestanden. In feite kunnen alle opties veilig aangevinkt worden (denk wel aan cookies (=opnieuw inloggen op websites) en geschiedenis) en klik daarna op ‘clean’.
Crap Cleaner is uitgebreider. Het ziet er grafisch er een stukje mooier uit en heeft ook de mogelijkheid om registerfouten mee te repareren. Na installatie en openen van CCleaner kunnen links de instellingen worden opgegeven. De standaardinstellingen volstaan meestal, maar denk ook hier aan de cookies en geschiedenis die je misschien wel wilt bewaren (als dat zo is, vink ze dan uit). Je kunt nu in het rechtervenster klikken op ‘analyseren’ voor een overzicht of op ‘opschonen’ om meteen te beginnen met opruimen.

Beiden programma’s geven na het opruimen een rapport van wat ze gedaan hebben en hoeveel MB (/GB) ruimte er vrij is gemaakt.

Moet ik dit nu elke keer doen?
Ja, in principe wel. Één keer in de veertien dagen is voor de gemiddelde gebruiker aan te raden, één keer in de maand voor de rustige gebruiker. Maar misschien nog leuker is dat beiden programma’s een optie kennen om bij het opstarten van de computer automatisch de rommel op te ruimen zodat je er geen omkijken meer naar hebt.
Diskcleaner: Vink de opties aan die je automatisch wilt laten opruimen. Klik daarna op ‘save as’. Geef als naam op ‘opstartopruiming’ en klik op OK. Klik nu op de kleine C-knop rechts in het programma. Ga naar het tabblad autostart en kies hier in het menu het item ‘opstartopruiming’ en klik op ‘install’. Klik op OK en EXIT en klaar is kees!
CCleaner: Klk op opties, klik op instellingen, zet een vinkje bij ‘computer automatisch schoonmaken bij het opstarten’. En ook hier is kees weer klaar.

Let op!
De nieuwste versie van CCleaner bevat standaard de Yahoo Toolbar installatie. Ondanks het feit dat CCleaner spywarevrij is, en de yahoo Toolbar geen spyware bevat dien je toch even tijdens de installatie op te letten of je dit onderdeel wilt installeren.

Happy cleaning!

 

Intel versus AMD

Door: Pasja


Ik ga binnenkort een nieuwe PC kopen en daarin wil ik de allersnelste processor....

AMD processors zijn véél beter voor het spelen van een game. Jammer is alleen dat ze véél heter worden dan een Intel. Als je veel met beeldmateriaal werkt, ic. videofilms omzet, foto's en / of eigen filmpjes bewerkt, dan kun je véél beter een Intel processor kopen. Intel is namelijk véél sneller met video / fotomateriaal.

Bovenstaande stellingen zorgen vandaag de dag zo hier en daar nog steeds voor verhitte discussies. Ik ben van mening dat bovenstaande stellingen waar zijn.... GEWEEST. De oorzaak voor het feit dat dat zo was had alles te maken met de technische architectuur van beide merken, iets waar ik in dit artikeltje niet op in ga omdat dit artikel niet is bedoeld om technische wetenswaardigheden te ventileren EN omdat ik van de puur technische kant van die dingen simpelweg geen verstand heb.

Waar is dit artikeltje dan wél voor bedoeld? Dit artikel is bedoeld voor aspirant pc kopers die bovenstaande stellingen of varianten daarop, overal op het WWW tegenkomen en die mogelijk ook zo hier en daar al wat andere 'geluiden' hebben gehoord en dientengevolge door de processorbomen nu even het bos niet meer kunnen zien.

Regelmatig lees je op Helpmij (of op andere soortgelijke sites) vragen van mensen die neerkomen op: 'Welke is beter, AMD of Intel'. Ik zou die vraag als volgt willen beantwoorden: 'Geen van beide en allebei'. Met dat antwoord kun je dus drie keer niets! Mis, met dat antwoord en een toelichting daarop, kun je misschien een heleboel.

Als je dit jaar van plan bent om een nieuwe pc te gaan kopen, dan denk ik dat je je niet moeten laten leiden door totaalscores van allesomvattende benchmarkprogramma's en / of stukjes op het internet van testsuites die roepen dat AMD of Intel zojuist de allersnelste processor heeft gebouwd, maar dat je je moet laten leiden door wat JIJ met je nieuwe pc gaat doen.

Ik bedoel hiermee dat het voor jou persoonlijk heel belangrijk is om te weten wat je met je nieuwe pc gaat doen. Vele varianten zijn mogelijk, maar om even uit te gaan van de grootst gemene deler, beperk ik mij tot 1 voorbeeld:

Jan zit thuis achter de pc en surft best wel veel over het WWW. Zijn financiële administratie regelt hij via Postbank.nl. Daarnaast gebruikt hij regelmatig het programma Word voor Windows, Excel en zo nu en dan Powerpoint om voor zijn persoonlijke administratie of hobby documenten te maken. Zo nu en dan speelt hij een game. Dit zijn niet de meest nieuwe 'shooters' die op de markt verschijnen, maar spelletjes zoals The Settlers, RedAlert2 of iets in de geest van de Sims. Jan heeft vele hobby's; zo vindt hij het wel leuk om eigen gemaakte digitale foto's in Powerpoint of Moviemaker te plaatsen, maar zijn grote passie ligt in het downloaden van films. Daar ondervindt Jan wel een paar hindernisjes. De meeste films die hij tegenkomt zijn in het Engels gesproken en niet voorzien van Nederlandse ondertitels. Veel van de gedownloade films zijn trouwens in .AVI formaat. Jan wil de films omzetten naar een formaat dat 'gelezen' kan worden door een willekeurige huiskamer DVD speler. Zodoende moeten de films worden 'omgebouwd' naar bestanden die de huis-tuin en keuken DVD speler kan lezen. Voor dit doel heeft hij een paar programmaatjes op zijn computer staan die dit prima voor hem regelen. Ietwat vervelend is het dat sommige processen best wel lang duren. Zo gebeurt het vrij regelmatig dat een .AVI bestand door zijn favoriete brandprogramma Nero prima wordt omgezet naar bestanden die hij dan op zijn huiskamer DVD speler kan afspelen, alleen.... het omzetten binnen Nero duurt 2 tot 3 uur!

Jan heeft hier en daar wat geïnformeerd en is tot de conclusie gekomen dat er best wel andere programmaatjes zijn die het mogelijk wat sneller kunnen doen, maar dit proces van video-omzetting heeft nu eenmaal zijn tijd nodig. Daar hij werkt met een computer die hij al 4 jaar heeft, overweegt hij om een nieuwe / snellere pc aan te schaffen. Zijn budget van maximaal ???? euro biedt hem vast wel wat mogelijkheden en hij heeft zich voorgenomen om 'diep' in de buidel te gaan tasten voor de momenteel snelst zijnde processor, een goede videokaart en een redelijke hoeveelheid werkgeheugen van zo'n 1 tot 1,5 gig.

Zijn 15 jarige dochter Annie is helemaal 'wild' van muziek en zij download dag en nacht allerlei soorten muziek. Ook de bestanden die zij download verschillen nogal: varierend van MP3 tot .WAV. Als zij .WAV bestanden download dan zet zij die met de PC om naar MP3.
Hij surft over het web, plaatst hier en daar DE bekende vraag welke processor beter / slechter / sneller / snelst is. Hij leest dat Intel’s vlaggenschip momenteel de Pentium XE 955, en dat AMD’s vlaggenschip de AMD Athlon 64-FX60 is en besluit op basis van de meest gehoorde antwoorden dat Intel voor hem DE keuze moet gaan worden. Immers, Intel is veel sneller met videobewerking.... en kwam daarnaast ook nog eens in een of andere testsuite tot de allerhoogste score. Jan koopt de pc. In de pc zit de Intel Pentium XE 955.

3 weken later leest hij toevallig dit artikel en ziet hij op een internetsite dat 'zijn' processor 62,2 beelden per seconde kan omzetten, terwijl zijn alternatieve processor, die hij niet heeft gekocht, 78,1 beelden per seconde kan omzetten. Hoe kan dat nou.... Intel was toch veel sneller met videomateriaal...?

In een ander tabelletje op die site leest hij dat het converteren van een filmpje afkomstig van een digitale videocamera naar Windows Media Video 9, door 'zijn' processor met 7,9 beeldjes per seconde gebeurt. Hij ziet tevens dat de afgevallen processor er 9,7 per seconde verwerkt. Zijn processor is dus weer niet de snelste....

Tussen al die benchmarks ziet hij nog een derde tabel, eentje die met muziek te maken heeft. Daar leest hij dat 60 minuten geluid (.wav) door zijn processor het snelst wordt omgezet naar MP3. (Leuk voor Annie)

Wat zeggen deze (benchmark) tabelletjes nu eigenlijk ? Veel en toch eigenlijk weer niets. Mogelijk had Jan bij het maken van zijn keuze voor de komende 3 jaar er verstandiger aan gedaan om op dit moment dat andere merk te nemen.

Maar...... X-maanden GELEDEN stond AMD toch op de 2e plaats? Klopt en OVER X-maanden staat AMD daar weer en nogmaals X-maanden later is de zaak weer precies andersom......

Er zijn bepaalde testsuites die een aantal testen op een 'hoop' gooien en vervolgens een totaalscore presenteren -> hoe hoger het getal hoe beter.
Zo'n totaalscore van een dergelijk testprogramma zegt mij persoonlijk vrij weinig. Als ik over enige tijd een nieuwe pc wil hebben dan kijk ik naar de respectievelijke benchmarks op de onderdelen waarvan ik vind dat ze belangrijk zijn voor mijn dagelijkse pc gebruik. Zo heb ik sinds de afgelopen winter mij helemaal verdiept in het downloaden van films en vervolgens voorzien van Nederlandse ondertitels. Bij het maken van de keuze voor mijn nieuwe PC, zal IK dus vooral kijken naar de benchmarks die betrekking hebben op het encoderen / transcoderen (noem maar op) van videomateriaal en zal het mij persoonlijk heel weinig uitmaken hoe de 'game' benchmark van zo'n processor verloopt (al zijn er natuurlijk heel duidelijk raakvlakken tussen beide onderwerpen). Als ik NU een nieuwe pc zou willen kopen, dan zou daar vermoedelijk een AMD processor in zitten. Als ik echter op het WWW lees dat Intel al weer bezig is met wat 'nieuws', zou het zomaar kunnen dat al over 12 weken de door mij belangrijk gevonden benchmarks in het voordeel van Intel vallen, waardoor mijn pc een Intel processor aan boord krijgt.

Ik ben dan ook van mening dat te veel mensen zich laten leiden door een totaalscore die daarna dan weer 'vertaald' wordt naar snel / sneller / snelst en vervolgens daar hun koopgedrag op baseren.

Ik meen mij uit een recente test te herinneren dat processor merk X iets snelller was met het omzetten van bepaalde MP3 stroompjes dan processor van merk Y, terwijl bij videobeelden de zaak precies omgekeerd was. Bij een gemiddelde puber die zich een slag in de rondte download op gebied van MP3 zou dan merk X mogelijk de beste keus zijn, terwijl voor mij juist merk Y de beste zou zijn.

Mijn persoonlijke mening is dan ook: geen van beide merken is 'beter' of 'sneller', de ene keer brengt AMD een processor uit die op bepaalde terreinen sneller is dan Intel, de andere keer brengt Intel weer een processor uit die op dat punt weer net even 'beter' is. Zo kunnen we nog decennia vooruit, maar een antwoord krijgen op de vraag: 'Welke is beter / sneller', zal wellicht nimmer voor langere tijd gegeven kunnen worden.