Indien u problemen heeft met het lezen van deze nieuwsbrief vindt u hier de online versie.
 
Inhoudsopgave
-Voorwoord
-VBA voor Doe het Zelvers, samenvatting
-Excel tips en formules
-PaperPlane als Windows bureaublad
-Eerste hulp bij dataherstel (usb-sticks & geheugenkaartjes)
-GIMP 16: de Guillotine
-Een mislukte dualboot installatie
-Windows 10 nieuws
-Varia
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm
Erik98
ErpCity
K1pje
leofact
Maxstar

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33104 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Eset bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.


Voorwoord

Auteur: ErpCity

Top

De mei editie van onze nieuwsbrief bevat weer een aantal interessante, handige dan wel leerzame artikelen. Naast een samenvatting van onze 22-delige (!) cursus "VBA voor Doe het Zelvers", een nieuw deel van "Excel tips en formules" en een volgend hoofdstuk in de serie "werken met GIMP" treft u verder onder andere nog interessant nieuws over Windows 10, over het werken met PaperPlane en het relaas van CorVerm over een mislukte dualboot installatie. Voor hen die plotseling gegevens of foto's missen op een geheugenkaartje of usb-stick kan het artikel "Eerste hulp bij dataherstel" mogelijk uitkomst bieden. Varia, onze rubriek met kort nieuws, is vanzelfsprekend ook weer aanwezig.

Dan nog een datum om vast in de agenda te zetten: op zaterdag 4 juni zal de jaarlijkse "Helpmijdag" weer plaatsvinden. Voor leden van de vereniging Helpmij.nl vindt op die dag ook de jaarlijkse Algemene Ledenvereniging plaats. Details van beide evenementen zullen binnenkort via het forum bekend gemaakt worden.

De redactie wenst iedereen veel leesplezier! 




VBA voor Doe het Zelvers, samenvatting

Auteur: leofact

Top

VBA voor Doe het Zelvers is een reeks artikelen, bedoelt voor mensen die met VBA in Excel aan de slag willen om taken te automatiseren of om deze toegankelijk te maken voor gebruikers met weinig Excel kennis.VBA is een volwaardige programmeertaal met een woordenschat en een zinsopbouw (syntaxis). Om deze goed te kunnen leren wordt het aangeraden om hierover boeken te lezen.
Bijvoorbeeld uit deze willekeurige selectie.

Cursus samenvatting

De reeks VBA voor Doe het Zelvers bestaat uit 22 delen. Ze zijn alle in de loop van twee jaar uitgebracht in de Helpmij.nl nieuwsbrief. De artikelen behandelden op basis-niveau het programmeren met behulp van Excel VBA. Daarbij werden ook uitstapjes gemaakt naar andere Office programma’s, zoals Word en Outlook. Bij veel afleveringen werd een werkboek meegeleverd waar de voorbeelden in uitgewerkt waren.

mei 2016: vba logo..png

In dit deel worden de samenvattingen van alle afleveringen verzameld, met een link naar het desbetreffende artikel. Op deze manier blijft de reeks beschikbaar en dit kan hopelijk de beginnende VBA-programmeur helpen bij zijn zoektocht naar de mogelijkheden van VBA in de Microsoft Office programma’s.

Nieuwsbrief-archief

Oudere nieuwsbrieven kun je vanuit de nieuwsbriefpagina opzoeken in het nieuwsbrief-archief. Dat is heel mooi, maar er zit echter wel een restrictie aan vast; nieuwsbrieven ouder dan drie maanden zijn alleen in te zien door leden van de Helpmij.nl-vereniging. Nu is dat een mooie reden om lid te worden. Dat kost slechts € 15,- per jaar. Je kunt je inschrijven via deze link.

Handleidingen

Het past echter niet in het karakter van Helpmij.nl om iemand te verplichten om lid te worden. Veel cursussen en artikelen zijn daarom ook terug te vinden in de handleidingensectie. Deze kun je via de startpagina van Helpmij benaderen:

mei 2016: naar handleidingen..png

Selecteer Handleidingen en klik op een handleiding om naar de betreffende pagina te gaan. Klik daar links op Handleiding zoeken om een andere handleiding te zoeken. Je kunt ook direct naar de handleidingensectie (1) via de volgende link: handleiding.helpmij.nl/handleiding.

mei 2016: handleiding sectie..png

Klik hier vervolgens ook op Handleiding zoeken om een bepaalde handleiding te zoeken. Typ een zoekopdracht bij Zoeken (2) en/of selecteer een Categorie (3) . Klik vervolgens op Zoeken. Deze knop is in dit screenshot verborgen onder de uitklaplijst van de categorieën onder (3).

Als voorbeeld is de zoekopdracht acces gegeven. Dit geeft als resultaat de cursusreeks Acces voor Beginners van forumgebruiker en Acceskenner OctaFish. Ook in deze reeks wordt regelmatig gebruikt gemaakt van VBA. In dit geval gericht op het programma Acces, de opbouw en onderhoud van een database en het uitwisselen van de gegevens daarvan.

Door Excel te typen in het zoekvak wordt een hele reeks Excel artikelen getoond. Vrijwel allemaal van de hand van mederedacteur CorVerm. Stuk voor stuk leesbaar geschreven en vol handige informatie voor de beginnende en iets gevorderde Excel gebruiker.

Andere aanraders

Er zijn ook cursussen te vinden over fotografie, Apple OS X en iOS en niet te vergeten de cursus Gimp van mederedacteur Erik98 waarin dit fotobewerkingspakket stap voor stap wordt uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. Al dit moois is eenvoudig te vinden door de woorden in het zoekvak te typen. Voel je vooral van harte uitgenodigd om dit zelf te proberen.

Genoeg over de handleiding sectie. Hieronder volgt de opsomming van de reeks VBA voor Doe het Zelvers.

Deel 1, inleiding en de Macrorecorder

VBA is de taal die Microsoft heeft ontwikkeld om taken voor het Microsoft Officepakket te automatiseren, of om er nieuwe functies aan toe te voegen. VBA is programmeertaal die sterk op Visual Basic lijkt. Dit artikel is niet bedoeld als VBA-cursus. Daarvoor zijn er goede boeken in de handel. Wel beschrijf ik waarom en hoe ik met VBA in aanraking ben gekomen. Ook leg ik uit hoe de eerste stappen zelf gemaakt kunnen worden met behulp van de macrorecorder.
Lees dit deel hier

Deel 2, code bewerken, Procedures en Functions

In deze aflevering wordt de in deel 1 opgenomen code onder de loep genomen. Uitgelegd wordt wat een Procedure is en wat een Function is. In vogelvlucht wordt de opbouw van VBA, als Object Model, uitgelegd met een korte uitleg van de begrippen Methodes en Eigenschappen. Ook wordt besproken hoe en waar code kan worden ingevoerd met uitleg van de auto aanvulling: IntelliSense. De code wordt tot de essentie teruggebracht en er wordt stil gestaan bij het aanpassen van de code. Als laatste wordt behandeld dat een Procedure kan worden gestart met behulp van sneltoetsen of met een zelfgemaakte knop.
Lees dit deel hier

Deel 3, achtergrond, MZ-Tools, cellen en bereiken

Als eerste maken we pas op de plaats en noem ik sites met achtergrondinformatie over VBA. Ook wordt MZ-Tools geïntroduceerd. Met MZ-Tools wordt het makkelijker om VBA-code in te voeren. Verder wordt in deze aflevering uitgelegd wat variabelen zijn, wat je er mee kunt en hoe je ze gebruikt. Als laatste wordt het werken met cellen en bereiken besproken. Er is een voorbeeld bestand als bijlage toegevoegd, waarin het werken met bereiken zichtbaar wordt gemaakt.
Lees dit deel hier

Deel 4, Userforms en tekstmanipulatie

Dit aflevering wordt besproken hoe een UserForm kan worden ingezet om tekstinvoer eenvoudiger te maken. Daarnaast worden er verschillende functies besproken om tekst te manipuleren. Ook dit keer kan er een werkboek worden gedownload waarin het Userform en de String-functies worden gedemonstreerd.
Lees dit deel hier

Deel 5, Event Macro

In dit deel wordt de Event of Gebeurtenis Macro onder de loep genomen met verschillende voorbeelden welke ook in de bijlage worden uitgewerkt. De bijlage bevat onder andere een simpele klok en een manier om ongewenst knippen en plakken te tegen te gaan.
Lees dit deel hier

Deel 6, een timer en bestandsconversie van Excel 2003 naar 2010

mei 2016: timer..png

Dit keer wordt er een timer gecreëerd met behulp van de OnTime methode. Er wordt ook een methode gegeven om, met behulp van een klein beetje VBA en voorwaardelijke opmaak, de geselecteerde rij en kolom zichtbaar te maken. Daarnaast wordt de conversie van Excel 2003 naar 2010 besproken en worden een aantal van de problemen die daarbij op kunnen treden behandeld. Ook bij deze aflevering hoort een bijlage.
Lees dit deel hier

Deel 7, keuzes en sprongen maken

Deze aflevering gaan we in op de mogelijkheden welke VBA biedt om keuzes te maken op basis van voorwaarden (condities). Verder wordt het maken van sprongen binnen de code behandeld.
Lees dit deel hier

Deel 8, lussen

Dit keer draait het om het opzetten van lussen of Loops. Onder andere For Next en Do While worden behandeld. Daarbij worden tips gegeven om de Loops te versnellen. De code is te vinden in een bijlage. Hierin zijn twee demonstratie macro’s opgenomen.
Lees dit deel hier

Deel 9, foutafhandeling

Dit keer zetten we de foutafhandeling in het spotlicht. Mogelijk niet het meest sexy onderwerp, maar noodzakelijk wanneer je een toepassing wilt maken die stabiel, gebruiksvriendelijk en zonder onprettige verrassingen werkt. De code en een demo vind je in de bijlage.
Lees dit deel hier

Deel 10, e-mailen

Deze aflevering gaan we Excel misbruiken om op verschillende manieren geautomatiseerd e-mail te versturen. Dit met toegevoegde inhoud en met én zonder bijlages. Ook dit keer is er een bijlage met alle uitgewerkte procedures.
Lees dit deel hier

Deel 11, datums en de Date and Time Picker 6.0

mei 2016: Date&TimePicker..png Nu gaan we aan de slag met datums. Het format van de datum zetten we naar onze hand en we gaan er mee rekenen. Hiernaast wordt er een handige manier van datuminvoer getoond met behulp van de Microsoft Date and Time Picker 6.0. Er zijn dit keer 2 bijlages: één met de Date and Time Picker en één zonder voor als de eerste niet werkt of als daar geen interesse voor is.
Lees dit deel hier

Deel 12, foutopsporing

Dit keer komen er verschillende manieren om fouten op te sporen aan bod, het zogenaamde debuggen. Daarbij worden ook mogelijkheden getoond om de inhoud van de gebruikte variabelen te tonen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom eerst een paar tips om een procedure meer gestructureerd en met minder kans op fouten op te zetten. Er is ook dit keer weer een bijlage beschikbaar. Dit werkboek is echter een bijlage van een eerdere aflevering en puur bedoelt om wat met de getoonde opties te experimenteren. Het heeft uiteraard de voorkeur wanneer dit toegepast wordt op een zelfgeschreven procedure.
Lees dit deel hier

Deel 13, Outlook afspraken en Binding

Zoals beloofd in de vorige aflevering wordt dit keer het maken van een afspraak in de Outlook-agenda met behulp van Excel-VBA besproken. Hiervoor is het nodig dat er vanuit Excel contact wordt gelegd met Outlook. Dit is eerder aan bod gekomen bij het versturen van mail met behulp van Excel-VBA. Nu wordt het echter tijd om meer op de achtergrond van de verbinding tussen de verschillende Officetoepassingen in te gaan. Deze verbinding, of Binding (Engels) wordt hierin uitgelegd. Dit kan ook interessant zijn wanneer er niet van Outlook gebruik wordt gemaakt. De voorbeeldcode is uitgewerkt in een bijlage. Om deze te gebruiken is het noodzakelijk dat Outlook geïnstalleerd is.
Lees dit deel hier

Deel 14, Word automatiseren en een Office-update

Dit keer wordt er ingegaan op het automatiseren van Word vanuit Excel. Ook hier wordt gebruik gemaakt van Early Binding en Late Binding. Voordat ik daarmee begin wordt er eerst een zijstap gemaakt naar een buggy office-update.
Lees dit deel hier

Deel 15, gegevens zoeken en milliseconden meten

Dit keer wordt het zoeken naar gegevens in een werkboek besproken. In VBA is daar de Methode Find voor beschikbaar. Deze opdracht kan worden herhaald met FindNext (volgende) en FindPrevious (vorige). Met de methode Replace kunnen de zoekresultaten naar wens worden vervangen. Er kan ook met behulp van één van de werkbladfuncties worden gezocht. De belangrijkste worden genoemd. Daarvan wordt Match meer uitgebreid besproken. Daarbij wordt er ook aandacht geschonken aan de effecten op de performance. Om deze te kunnen vergelijken wordt een eenvoudige methode besproken om in milliseconden te kunnen meten. De voorbeelden en testen zijn terug te vinden in de bijlage.
Lees dit deel hier

Deel 16, werkboek delen

In deze aflevering draait het om het delen van een werkboek. Er wordt aangegeven hoe een werkboek kan worden gedeeld, wat hiervan de voor- en nadelen zijn en wat de gevolgen zijn voor het gebruik van VBA. Er is een gedeeld werkboek als download bijgevoegd. Dit alleen om te experimenteren, het bevat dit keer weinig voorbeeldcode.
Lees dit deel hier

Deel 17, werken met bestanden

Dit keer komt het werken met bestanden aan bod. Naast het maken van een back-up wordt onder meer het aanmaken, kopiëren en het wissen van mappen en bestanden behandeld. Dit kan op verschillende manieren worden uitgevoerd; drie daarvan worden besproken met daarbij de voor- en nadelen. Een en ander wordt niet uitputtend behandeld, maar voldoende om zelf verder mee aan de slag te kunnen. Dat gaat heel goed met de informatie uit de aangeboden links. De code is ook voor deze aflevering uitgewerkt in een werkboek.
Lees dit deel hier

Deel 18, beveiliging deel 1

Het onderwerp beveiliging wordt in twee delen behandeld. In deel 18 wordt de werkboekbeveiliging behandeld. Deze beveiliging is bedoeld om de inhoud te beschermen tegen ongewenste pottenkijkers. In deel 19 wordt dit vervolgd met beveiligingsmethodes om de userinterface en opmaak intact te houden tijdens allerlei vormen van gebruik van het werkboek. Daarnaast worden meerdere vormen van beveiliging tegen ongewenst bewerken gegeven. Naast de normale methode van instellen via het menu wordt ook steeds de betreffende VBA-code gegeven. Deze is weer te vinden in de bijlage. Dit keer zijn dat twee werkboeken.
Lees dit deel hier

Deel 19, beveiliging deel 2

In deel 19 wordt dit vervolgd met beveiligingsmethodes om de userinterface en opmaak intact te houden tijdens allerlei vormen van gebruik van het werkboek. Daarnaast worden meerdere vormen van beveiliging tegen ongewenst bewerken gegeven. Ook in deze aflevering wordt naast de normale methode van instellen via het menu tevens de betreffende VBA-code gegeven. Deze is weer te vinden in de bijlages die dit keer hetzelfde zijn als bij de vorige aflevering.
Lees dit deel hier

Deel 20 operatoren

In deel 20 komt het gebruik van operatoren aan de orde. Als eerste de rekenkundige operatoren. Deze zijn voor het grootste deel meer dan bekend. Daarnaast worden de vergelijkende, logische en object operatoren besproken met daarbij de syntax en een aantal voorbeelden hoe ze in de code zijn te gebruiken. Ook dit keer is er weer een bijlage met de voorbeeldcode.
Lees dit deel hier

Deel 21, regular expressions

In dit deel worden de regular expressions behandeld. Deze expressies maken het mogelijk om op eenvoudige wijze invoermaskers te maken waarmee invoer op het juiste format is te controleren. Microsoft heeft de expressies beschikbaar gesteld in de VBScript Regular Expressions-bibliotheek. Deze wordt in deze aflevering gebruikt om de juiste invoer te controleren van de postcode, een mobiel telefoonnummer, een e-mailadres, een BSN en een Nederlandse IBAN. Bij de laatste twee wordt naast de controle op het format ook een rekenkundige controle gegeven om de juistheid van het nummer te kunnen verifiëren. Samen met de invoer met behulp van een inputbox wordt ook behandeld hoe je de functie in een werkblad kunt opnemen. Dit alles wordt uitgewerkt in de bijlage.
Lees dit deel hier

Deel 22, Jeu de Boules Round-robin toernooi

mei 2016: Round-robin toernooi..png

Dit keer wordt een lezersvraag behandeld. Deze kwam binnen op de redactie e-mail. Dit als reactie op de oproep om onderwerpen voor de VBA-reeks aan te dragen.
Arie Alblas mailde het volgende:

“Allereerst mijn complimenten voor de site van Helpmij.nl. Graag zal ik in het onderwerp VBA lessen, het Random sorteren en nummers in willekeurige volgorde presenteren, behandeld willen zien, dit voor gebruik in Excel. Het betreft de sport Jeu de Boules (Petanque). Door middel van loting wil ik een lijst presenteren in Excel, waarop men kan zien tegen welke speler men moet spelen.”

Hiervoor werd een Round-robin toernooi uitgewerkt met gebruik van de Randomfunctie.
Lees dit deel hier

Tenslotte

Deel 22 beëindigt deze reeks. Het schrijven was soms echt een uitdaging en heeft behoorlijk wat tijd gekost. Al doende leert men echter en het bracht ook plezier en voldoening.

Deze samenvatting betekent echter niet dat er nooit meer een vervolg komt. Wanneer je daarvoor een idee hebt, of een vraag of opmerking, mail deze dan naar redactie@helpmij.nl. Ik zie je reactie graag tegemoet.

mei 2016: imagesS4TCAOXU..jpg



Excel tips en formules

Auteur: CorVerm

Top

Aan de hand van een voorbeeld gaan we aan de slag om Excel beter te leren kennen. Deze keer gaan we een model maken om de meterstanden bij te houden om zo inzicht te krijgen in ons stookgedrag. Er is gekozen om de standen maandelijks in te vullen, maar als je eenmaal weet hoe je zo’n model maakt kun je er ook voor kiezen om er een wekelijks gebeuren van te maken.

Zoals altijd is het slechts een voorbeeld en kun je de gebruikte functies en formules op een zelfgemaakt model toepassen.

Vooraf nog wat tips

In Excel 2016 kun je op een snelle manier om hulp vragen. Wilde je in vorige versies van Excel hulp, dan zat (en zit) er niks anders op dan op F1 te drukken. Ook in versie 2016 kan dat nog, maar er is een betere manier om aan info te komen.

mei 2016: 2ex 1-2..jpg 

Vertel maar wat je wilt doen. Sorteren, een tabel invoegen of opmaken, of iets op het gebied van formules? Klik achter het lampje of gebruik de toetsen Alt+Q om informatie op te vragen. Hieronder staan twee voorbeelden van een vraag aan Excel. Het aardige is dat Excel een eenmaal gezochte vraag onthoudt.

mei 2016: 2ex 3..jpg

 mei 2016: 2ex 2..jpg

 
 
 

Doorvoeren van een reeks

Een bereik kun je selecteren door een cel aan te klikken, de Shift-toets in te drukken en daarna de cel aan te klikken die je als laatste in de selectie op wilt nemen. Je kunt ook met ingedrukte linkermuisknop over het bereik “vegen” van linksboven naar rechtsonder of, zo het uitkomt, naar beneden of naar rechts.

 mei 2016: 2ex 1..jpg

Let op dat de cursor tijdens het “vegen” er zo uitziet.

Niet aaneengesloten cellen selecteer je door de Ctrl-toets in te drukken en de te selecteren cellen aan te klikken. Hieronder staat een voorbeeld van een selectie.

mei 2016: 2ex 7..jpg

 mei 2016: 2ex 4..jpg

mei 2016: 2ex 8..jpg

 

mei 2016: 2ex 6..jpg

Het doorvoeren van een reeks is een handige functie in Excel. Snel een lijst maken is zo gepiept. Er zijn twee methoden om dat te realiseren. Typ bijvoorbeeld de (eind)datum in een cel en zet de cursor op de vulgreep. Klik met de rechtermuisknop op de vulgreep en “trek” die naar beneden, net zover als nodig is. Laat de muisknop los en een menu verschijnt met verschillende keuzemogelijkheden. Kies in dit gevel voor Maanden om de einddata van de maanden van het jaar door te trekken. Verder gaan dan een jaar? Excel telt gewoon door naar het volgende jaar.

mei 2016: 2ex 10..jpg 

De andere optie om een reeks door te voeren vind je in het lint. Via Start > Bewerken klik je op Doorvoeren. Het venster Reeks opent en hier kun je bepalen hoe de gegevens doorgevoerd moeten worden. In het geval van het voorbeeld is gekozen voor Datum, Maand en een Interval van 1.

De Eindwaarde is bepaald op 31-12-2016. Uit de afbeeldingen zal duidelijk zijn dat eerst de cellen geselecteerd moeten zijn. Eenmaal de juiste instellingen gekozen? Druk op OK en zie dat Excel niet verder gaat dan de opgegeven Eindwaarde.

mei 2016: 2ex 11..jpg 

Zie dat Excel (in beide methoden) netjes rekening houdt met de lengte van de maanden. Zo heeft februari in 2016, een schrikkeljaar, 29 dagen. Mooi toch?

Het model verbruik

In het voorbeeld is zomaar wat gefröbeld wat data en standen betreft, maar dat mag de pret niet drukken. In ieder geval zal duidelijk zijn wat de bedoeling is.

mei 2016: 2ex 12..jpg

Een ding staat vast. Je kunt in ieder geval een reeks maken zoals je die hebben wilt. De einddatum van september invoeren en, volgens het voorbeeld dat hierboven beschreven staat, een reeks maken van de einddata van iedere maand, of wat je ook maar wil. Vervolgens vul je aan het eind van iedere maand de meterstanden in, dat zal duidelijk zijn. Nu zie je in kolom D de afkorting van de maanden staan waarvan sommigen gekleurd zijn. In kolom E staan achter de gekleurde cellen de totalen van het in die maanden verbruikte gas. Daar komen we zo op terug.

mei 2016: 2ex 13..jpg 

We zullen eerst maar eens kijken welke formule er voor de berekeningen in kolom C nodig is. In B2 is de beginstand ingevoerd, en in B3 komt de volgende meterstand te staan. In C3 staat de formule =ALS(B3="";"";B3-B2), dat wil zeggen dat als B3 leeg ("") is dan moet C3 leeg blijven. Is B3 niet leeg dan moet B3 van B2 (B3-B2) afgetrokken worden.

mei 2016: 2ex 12-2..jpg

mei 2016: 2ex 13-2..jpg 

Maak je geen gebruik van de logische functie ALS dan wordt er, bij een lege cel, een negatieve waarde teruggegeven. Dus de formule =B3-B2 kan wel, maar is geen gezicht in je tabel.

Uiteraard moet de formule naar beneden gekopieerd worden. Dat kun je doen door te dubbelklikken op de vulgreep (vanaf een bepaalde versie van Excel), of met de linkermuisknop ingedrukt de vulgreep naar beneden te slepen. De formule past zichzelf aan.

Om de maanden uit de datums te halen gebruik je de formule =ALS(A2="";"";TEKST(A2;"mmm")). Dus als A2 leeg is moet D2 ook leeg blijven. Is A2 gevuld met een datum dan komt de volgende voorwaarde aan de beurt. Er is een functie gebruikt om aan de voorwaarde: waarde-als-onwaar te voldoen. In het jargon heet dat nesten. De functie TEKST is dus genest in de functie ALS. De functie TEKST heeft twee argumenten: waarde en notatie-tekst. De waarde wordt uit A2 gehaald en de notatie moet je zelf opgeven. Let er op dat de notatie altijd tussen aanhalingstekens moet staan, het gaat immers om tekst. In dit geval is de notatie: “mmm”. Dat geeft als uitkomst de afkorting van de maand. Ook deze formule kopieer je naar beneden.

Hoe komen de eerste cellen met datumweergave aan hun kleur? Daar komt voorwaardelijke opmaak aan te pas.

mei 2016: 2ex 14..jpg

Dat gaat zo: ga naar tabblad Start > Stijlen > voorwaardelijke opmaak en klik op Nieuwe regel. Kies voor: ► Een formule gebruiken om te bepalen welke cellen worden opgemaakt. Typ de formule: =EN(D2>"";D2<>D1). Dat wil zeggen dat en D2 meer dan leeg moet zijn en dat D2 niet gelijk is aan D1. Met de knop (kwast) Opmaak kopiëren/plakken kun je de opmaak naar beneden doorvoeren.

mei 2016: 2ex 15..jpg 

Achter de cellen die een kleur hebben meegekregen (kolom E) staat het totale verbruik van die maand. Dat is te realiseren met de formule: =ALS(OF(D2="";D2=D1);"";SOM.ALS(D2:D9;D2;C2:C9))

mei 2016: 2ex 16..jpg

De formule bestaat dus uit de ALS functie met daarin de functies OF en SOM.ALS genest. Zoals je weet vraagt de functie ALS eerst om de logische-test. De logische-test bestaat in dit geval uit de functie OF. Daar kun je tot 255 logische voorwaarden opgeven. Erg veel dus en in de praktijk zal dat er niet van komen.

mei 2016: 2ex 18..jpg 

mei 2016: 2ex 19..jpg

Om de functie te testen typ je =OF(A2="";D2=D1) in H2 en de uitkomst is ONWAAR. Dat wil zeggen dat er niet aan de voorwaarden is voldaan. Kopieer je de formule naar H3 dan is de uitkomst WAAR, er is nu wel aan de voorwaarden voldaan.

Aan de waarde ONWAAR van de ALS functie wordt invulling gegeven door de functie SOM.ALS. Ook deze functie heeft zijn eigen argumenten.

mei 2016: 2ex 20..jpg

Het eerste argument is bereik. Dat houdt in dat vanuit bereik de voorwaarden worden gehaald waaraan de optelsom aan moet voldoen.

Het tweede argument is criterium, dus aan welke voorwaarde moet worden voldaan. Als laatste argument volgt het optelbereik. In het voorbeeld is het bereik D2:D9 en het criterium D2. Dus kijkt Excel in bereik naar het criterium in D2, sep dus. Vervolgens telt Excel de waarden op die voldoen aan de eerste twee criteria. Dat doet Excel omdat aan de voorwaarde D2=D3 voldaan is. De formule is naar beneden gekopieerd en past zich aan. Zodoende wordt de som van de maanden steeds in de eerstvolgende cel van de nieuwe maand weergegeven.

Relatieve en absolute formules.

 mei 2016: 2ex 21..jpg

 mei 2016: 2ex 22..jpg

De tot nu toe gebruikte formules zijn allemaal relatief. Nu komt er een formule aan bod die gedeeltelijk absoluut is. Wil je weten hoeveel geld je kwijt bent aan bijvoorbeeld het verbruikte gas? In dit geval is de kubieke meter prijs in F1 gezet. Met de formule =E2*$F$1 in F2 wordt die prijs berekend. Maar waarom is F1 tussen dollarteken gezet? Door dollartekens in een formule te plaatsen wordt dat deel van de formule absoluut. Dat wil zeggen dat tijdens het kopiëren van de formule F1 niet mee verandert. De gekopieerde formule houdt F1 vast, terwijl het eerste deel van de formule zich wel aanpast aan het cel adres. Dus in F3 staat dan de formule =E3*$F$1 enzovoorts.

Wat opvalt in de linker afbeelding zijn de foutmeldingen en een cel die gevuld is met hekjes. Hoe dat komt? In de cel met hekjes staat wel degelijk de uitkomst van de berekening, maar die past niet in de cel. Door de cursor op de scheidingslijn van de kolomletters F en G te plaatsen kun je (met ingedrukte linker muisknop) kolom F wat naar rechts verslepen. Je kunt ook dubbelklikken op de scheidingslijn, dan zal de kolom zich aanpassen naar de inhoud van de cellen in de kolom Je zult zien dat het bedrag dan netjes in beeld komt.

De foutmelding #WAARDE!

De meest voorkomende oorzaken van de fout #WAARDE! zijn lege cellen of cellen met ongeldige tekens, argumenten met onverwachte gegevenstypen (tekst in plaats van een getal) of argumenten die niet voldoen aan de vereiste parameters (bijvoorbeeld een argument dat niet voldoet aan de vereiste tekenreeks), enzovoort. Wat is het geval? In de formule =ALS(OF(A3="";D3=D2);""… is opgegeven dat E3 leeg moet zijn als er niet aan de voorwaarde is voldaan. Met een leegwaarde is niet te rekenen. Dat kun je aan het volgende zien: ""*$F$1, een cel die leeg is vermenigvuldigen met $F$1 werkt dus niet. Vandaar dat je beter de formule =ALS(E2="";"";E2*$F$1) kunt gebruiken. Dat lost het probleem op.

mei 2016: 2ex 23..jpg

Als je de cel met de foutwaarde aanklikt verschijnt er een waarschuwing met een pijltje. Klik op het pijltje en een menuutje springt tevoorschijn. Klik op Berekeningsstappen weergeven om het venster Formule evalueren te openen. Klik op de knop Evalueren om stap voor stap te zien waar de fout zit. Dus blijkt dat ""*0.74157 de foutwaarde oplevert.

 mei 2016: 2ex 24..jpg

mei 2016: 2ex 25..jpg 

Overigens kun je altijd een formule evalueren, ook als de formule niet doet wat je ervan had verwacht. Onder de tab Formules > Formules controleren > Formule evalueren kun je dat doen. Uiteraard moet de cel waarin de formule staat dan wel geselecteerd zijn.

De totalen

Nu willen we ook weten hoeveel gas er verbruikt is en dat kan op twee manieren. Het totaal uit de kolom met meterstanden berekenen met de formule =MAX(B2:B11)-MIN(B2:B11). De functie MAX geeft als resultaat de grootste waarde in een verzameling waarden. De functie MIN geeft de kleinste waarde. Dus door de kleinste waarde van de grootste waarde af te trekken krijgen we het door ons begeerde totaal.

mei 2016: 2ex 100..jpg 

Door de functie SOM te gebruiken kun je eveneens het totaal berekenen. Maar nu door de waarden uit kolom E op te tellen. Uiteraard kun je de functie SOM ook gebruiken om het totaal uit kolom C op te tellen. Ook het totaalbedrag bereken je met de functie SOM.

mei 2016: 2ex 101..jpg Minder decimalen zien? Onder de tab Start > Getal zie je twee knopjes waarmee je meer of minder decimalen kan weergeven. Het feit dat er vier decimalen worden weergegeven komt omdat de kostprijs ook met vier decimalen is genoteerd.

Hoe een formule op te bouwen

Een formule begint altijd met het = teken. Dat hoeft maar eenmalig, ook als er meerdere functies in een formule worden gebruikt.

Als voorbeeld nemen we =ALS(OF(A2="";D2=D1);"";SOM.ALS(D2:D9;D2;C2:C9))
Elk argument opent met een haakje, dus =ALS( om vervolgens de argumenten in te voeren. Aangezien het eerste argument een functie is moet die functie ook met een haakje geopend worden: OF( Typ het eerste logische argument in en typ dan een ; (puntkomma). Vervolgens typ je het tweede logische argument (of nog meer argumenten) en sluit af met het haakje sluiten. Je bent klaar met opgeven van logische voorwaarden. Typ dan weer een ; en Excel vraagt om de waarde-als-waar, want nadat aan de voorwaarden van OF is voldaan gaat Excel verder met de functie ALS. In dit geval moet de cel leeg blijven vandaar dat je "" (twee dubbele aanhalingstekens) typt, gevold door weer een ;. Nu wil Excel van de functie ALS nog de waarde-als-onwaar weten. Daar is de functie SOM.ALS voor gebruikt. Die functie open je weer met een haakje. Geef het argument van de functie op en sluit de functie af met een haakje. Nu de formule klaar is moet de functie ALS ook met een haakje afgesloten worden, vandaar dat aan het eind van de formule twee haakjes dicht staan.

 

 
 
 
 
 
 
 
 



PaperPlane als Windows bureaublad

Auteur: CorVerm

Top

De nieuwere edities van Windows hebben het de gebruiker al een stuk makkelijker gemaakt om een app of map snel te vinden en te openen. Toch duiken dat er geregeld alternatieve Quick launchers op die denken nog efficiënter of gebruiksvriendelijker zijn, zoals PaperPlane.

Windows tabletmodus

mei 2016: tablet 1..jpg

 mei 2016: tablet 3..jpg

mei 2016: tablet 2..jpg

Windows 10 kent de Tabletmodus die een bureaublad als van een tablet gebruikt. Laat ik daar kort over zijn, erg enthousiast ben ik er niet over.

Wat vooral tegenvalt is dat de Tabletmodus alleen datgene toont wat je aan tegels in het startmenu hebt staan. Nu is het wel mogelijk om tegels toe te voegen, maar dat vind ik onhandig gedoe. Bovendien opent iedere applicatie in een volledig scherm. Wil ik een schermafdruk maken dan kan dat niet. Dat komt omdat het scherm van de tool het openstaande scherm “vervangt”. Met andere woorden: er kan maar een venster tegelijk openstaan.

Je kunt wel de optie App-pictogrammen weergeven aanvinken waardoor je een soort van werkbalk te zien krijgt, maar die is niet compleet. Kortom, het werkt voor geen meter.

PaperPlane doet het beter

Download PaperPlane hier, pak het zip-bestand uit en installeer het. Na de installatie zal PaperPlane actief zijn en schermvullend in beeld komen. Een complete verzameling van snelkoppelingen zul je niet aantreffen, dus die moeten toegevoegd worden.

mei 2016: pp 1..jpg

Klik met rechts op het bureaublad (van PaperPlane) en in het menu dat verschijnt is “Add” een belangrijk onderdeel voor het toevoegen van snelkoppelingen. Door op WindowsMode ( Drag & Drop) te klikken verkleint PaperPlane tot een klein venster. Nu kun je vanuit het startmenu snelkoppelingen in dat venster slepen. Een andere optie is “System” waar je uit verschillende onderdelen een keus kunt maken. Ook het toevoegen van een document (File) of een map (Folder) is een makkie. Evenals het toevoegen van een URL of een nieuwe pagina. Het aardige van PaperPlane is dat, met het toevoegen van een document of wat dan ook, het juiste bijbehorende icoon wordt “meegeleverd”.

mei 2016: pp 2..jpg

De settings

mei 2016: pp 3..jpg

De instellingen zoals hierboven weergegeven zijn aan te bevelen. Van boven naar beneden zijn aangevinkt:

  • Start met Windows op
  • Start in desktop modus *
  • Start in volledig scherm
  • Dubbelklik op bureaublad om PaperPlane te activeren of te verbergen
  • Sta toe dat iconen met de muis kunnen worden versleept
  • Controleer automatisch op een nieuwe versie

* Start in desktop modus is belangrijk, aangezien dan de werkbalk zichtbaar zal zijn. Dat maakt onder andere het grote verschil met Tabletmodus van Windows.

Standaard is de F12 toets ingesteld om PaperPlane te activeren, hierboven is aangevinkt dat dat ook kan door op het bureaublad te dubbelklikken. Onder de tab Activation kun je zelf voor een sneltoets, of een combinatie van toetsen, kiezen. Onder de tab Layout stel je in hoe je inderdaad de lay-out (de opmaak) van het bureaublad wilt hebben.

Helaas is het programma in het Engels. Tenzij je talen kent die ver over onze landsgrenzen gaan is het mogelijk om van taal te wisselen. Nederlands komt jammer genoeg niet voor in het lijstje van beschikbare talen.

Mijn mening is dat PaperPlane een mooi iets is waar Tabletmodus niet aan kan tippen. Temeer omdat het onder PaperPlane mogelijk is om de taakbalk niet alleen te tonen, maar deze ook te gebruiken is.

Wil je meer info over het gebruik van PaperPlane? Neem hier een kijkje. Deze site is overigens ook Engelstalig.




Eerste hulp bij dataherstel (usb-sticks & geheugenkaartjes)

Auteur: K1pje

Top

Het zal je maar gebeuren: aan het einde van de vakantie verwijder je per ongeluk al je vakantiefoto’s in plaats van een enkele mislukte foto. Erg handig dat je foto’s kunt verwijderen op de camera zelf zodat je wat opslagruimte vrij kan maken, maar helaas zit de optie om ze allemaal te wissen daar vaak erg dichtbij.
Of stel je voor dat je bezig bent aan een belangrijk document en deze opgeslagen hebt op een usb-stick. Het is dan wel erg jammer als je al dat werk weer opnieuw moet doen wanneer je het bestand onbedoeld verwijdert. Maar het kan natuurlijk net zo goed zijn dat Windows vereist dat je een usb-stick eerst moet formatteren voordat je er iets mee kunt doen omdat Windows van mening is dat de data corrupt geraakt is. Dat laatste is iets wat vaak voorkomt na het “onveilig” verwijderen van de usb-stick uit de computer.

Belangrijk

Er zijn allerlei verschillende oorzaken/mogelijkheden waarbij het resultaat is dat je bestanden die op een usb-stick of geheugenkaart staan verloren gaan. Het allerbelangrijkste en het eerste wat je moet doen is eigenlijk helemaal niets. Elke handeling, waarbij voornamelijk het wegschrijven van bestanden naar de usb-stick of geheugenkaart “schadelijk” is, verkleint de kans op herstel van je verloren bestanden. In het geval van corruptie van een usb-stick waarbij Windows vereist dat deze geformatteerd moet worden, moet je dit dus zeker niet doen! Met elke schrijfactie naar de usb-stick toe, iets wat ook gebeurt bij formatteren maar ook wanneer je een nieuw bestand op de usb-stick of geheugenkaart opslaat, is er namelijk een kans dat het reeds “verwijderde” bestand overschreven wordt. Juist deze overschrijvingen zorgen ervoor dat je de bestanden niet meer kunt herstellen.

Het allerbeste zou zijn om professionele hulp in te schakelen. Er zijn voldoende bedrijven die tegen een (aanzienlijke) vergoeding jouw bestanden kunnen herstellen. In je overweging zal je dan dus mee moeten nemen of jouw vakantiefoto’s de honderden euro’s waard zijn. Bedenk dan ook dat geen enkel bedrijf een keiharde garantie kan geven op het herstel, maar ze hebben wel professionelere spullen in huis wat de kans op herstel vergroot.

Zelf aan de slag

Mocht je zelf een poging willen wagen voor het herstellen van je foto’s of documenten? Dan kan dat zeker ook. Wel is het dan sterk aan te raden om een keer te oefenen, zodat je voorbereid bent en weet hoe dat in zijn werk gaat voor wanneer je het echt een keer nodig hebt. Zet dus eens een paar bestanden (kopie) op een usb-stick of geheugenkaart en gooi deze expres weg of ontdek simpelweg hoeveel van jouw oude weggegooide bestanden je nog terug kunt halen.

Voor het herstellen heb je eigenlijk maar twee zaken nodig: een werkende computer of laptop en software die helpt met het herstellen van de bestanden. Er bestaat een groot scala aan “recovery” software, zowel betaald als gratis (freeware). In dit artikel bespreek ik enkel een tweetal gratis programma’s die geschikt zijn voor Windows.

Recuva

Een behoorlijk gebruiksvriendelijk en krachtig herstelprogramma is Recuva. Dit programma is van dezelfde makers als het beroemde Ccleaner. Groot voordeel is dat dit programma ook nog eens in het Nederlands geïnstalleerd kan worden. Download het programma en installeer het zodat je er vervolgens mee aan de slag kunt gaan. Of download de portable versie van Recuva die je bijvoorbeeld op een usb-stick kunt zetten om vervolgens op elke willekeurige computer te gebruiken.

Merk op dat er ook een betaalde variant van Recuva bestaat. Deze versie is niet nodig om bestanden te kunnen herstellen en biedt nauwelijks extra functionaliteit (voornamelijk productondersteuning van Piriform). We werken hier dan ook met de gratis versie.

Bij het starten van Recuva zal de Recuva Wizard automatisch starten. Het is het eenvoudigste om deze wizard te doorlopen en dat is dan ook wat wij hier doen. Allereerst dien je op Volgende te klikken.

Als tweede stap dien je aan te geven wat voor soort bestand je wil herstellen. In principe kan je altijd laten zoeken op alle bestandssoorten, echter kan het dan heel goed zijn dat je moeite gaat hebben bij het vinden van dat ene bestand waar jij naar op zoek bent in de latere lijst van bestanden. Ben je bijvoorbeeld specifiek naar foto’s op zoek, dan kan het veel handiger zijn om voor “Afbeeldingen” te kiezen. In dit voorbeeld is er gekozen om enkel op afbeeldingen te zoeken.

Bij de volgende stap selecteer je de locatie waar naar de bestanden gezocht moet worden. In dit voorbeeld is E: de locatie van de usb-stick. Vervolgens klik je weer op Volgende.

Recuva weet nu voldoende om te gaan zoeken en je krijgt nu onderstaand scherm te zien. Zoals in de afbeelding te zien is, staat er een vinkje voor “Uitvoerig Scannen inschakelen”. Wanneer je dit vinkje niet zet zal Recuva een snelle oppervlakkige scan uitvoeren. Daar bespaar je dus tijd mee voor het scannen, maar dan kunnen er dus ook (veel) bestanden gemist worden. Wil je zeker weten dat er op de meest uitvoerige manier gezocht is, dan is het aan te raden om hier dus wel het vinkje te zetten.

Met het klikken op Start zal de scan dan gaan beginnen.

Zoals je hieronder kunt zien kan het uitvoerig scannen aardig wat tijd in beslag nemen.

Nadat het scannen voltooid is krijg je een lijst te zien van de bestanden die gevonden zijn en teruggehaald kunnen worden. In het geval van foto’s zal je een voorbeeld van de foto (thumbnail) zien, erg handig wanneer je naar een specifieke foto op zoek bent. Merk hierbij op dat de bestandsnamen niet altijd kloppen. Recuva hangt hier een andere bestandsnaam aan wanneer het de oorspronkelijke naam niet kan achterhalen, dus nogmaals erg handig dat je de thumbnails te zien krijgt.

Selecteer vervolgens de foto’s die je wil herstellen en klik op Terughalen…

Je zal daarna een locatie moeten kiezen waar je de bestanden naar toe wil herstellen. Kies hiervoor nooit de usb-stick of geheugenkaart waar de bestanden vandaan komen, maar altijd voor een andere locatie. Je kunt tenslotte anders alsnog de te herstellen bestanden overschrijven.

Voor documenten en andere bestanden ziet het scanresultaat er iets anders uit. Je krijgt dan een lijst met bestandsnamen te zien. Je kunt hierbij het zoeken vergemakkelijken door te sorteren op de bestandsnaam, opslaglocatie, datum en tijd van de laatste aanpassing of bestandsgrootte.

Merk tevens op dat een rondje met een kleur (rood, oranje of groen) voor de bestandsnaam staat. Dit rondje is een indicatie hoe groot de kans is op herstel. Dit zegt overigens niet dat bestanden met een rood rondje niet hersteld kunnen worden, wel dat de kans op herstel kleiner is. Bestanden met een groen bolletje kunnen vrijwel altijd hersteld worden.

Puran File Recovery

Mocht het herstellen van je bestanden met Recuva niet gelukt zijn, zijn er natuurlijk nog meer herstelprogramma’s waarmee je een poging kunt wagen. Niet elk herstelprogramma zoekt op dezelfde wijze en het kan dus ook lonen om een ander programma te proberen.

Een andere erg goede daarvan is Puran File Recovery. Dit programma is helaas niet in een Nederlandstalige uitvoering beschikbaar. Download en installeer Puran File Recovery, of download de portable versie (64 bit versie / 32 bit versie).

Met het starten van het programma krijg je onderstaand scherm te zien. We gaan wederom bestanden herstellen van de usb-stick (E:), deze is dan ook geselecteerd. Net als bij Recuva doen we gelijk een volledige scan dus zetten we een vinkje bij “Deep Scan” en “Full Scan”. Vervolgens starten we de scan door op Scan te klikken.

Wanneer de scan gereed is krijg je een lijst te zien met de gevonden bestanden. In dit voorbeeld is het gewenst dat alle bestanden van de usb-stick teruggehaald worden en dus is er het vinkje onderaan de lijst bestanden bij “Select all” gezet.

Vervolgens nadat de gewenste bestanden geselecteerd zijn, kan het herstellen beginnen. Door op de knop Recover te klikken krijg je een aantal opties te zien. Met de optie “Just Recover” worden de bestanden op 1 locatie opgeslagen. Kies je voor “Recover with Folder Structure”, dan zullen de bestanden in een mappenstructuur opgeslagen worden waarbij er gesorteerd wordt op het soort bestand. Alle jpg-bestanden zullen dan dus in dezelfde map gezet worden.

Wacht vervolgens totdat de bewerkingen afgerond zijn en je hebt je bestanden weer terug.

Veel succes met het terughalen van jouw bestanden!




GIMP 16: de Guillotine

Auteur: Erik98

Top

mei 2016: guillotine..jpg

Jaja, bloed aan de paal in deze aflevering! Iedereen kent het apparaat, dat op 29 april 1792 voor het eerst werd gebruikt. Maar hier hebben we het over GIMP. Hier gaat erom een foto in twee stukken te hakken. Geen bloedvergieten dus.

A4 formaat

Waarom zou je dat nou eigenlijk willen? Hier thuis stond al jaren een schilderskistje met een setje acrylverf in de bekende basiskleuren plus een simpel schildersdoek. Dat wilde ik maar eens uitproberen.Tekentalent, ik? Nou nee!

Tekentalent

Bij gebrek aan tekentalent, maar wel in het bezit van een boel mooie foto's was de gedachte om zo'n foto over te trekken natuurlijk bij me opgekomen, maar dat doek was wel 30 bij 40 cm. Dan kom je er met een a4 printer en een vel van 21 bij 29 cm niet. Mijn dure A3 Epson printer alleen voor een zwartwit afdrukje gebruiken was hem ook niet. Dus wilde ik de foto in twee helften, zodat ik hem op mijn HP A4 printer met goedkope navulinkt kon printen. Pats, in tweeën!

Zodoende maakte ik met het Bijsnijden gereedschap een uitsnede die zou passen op een A3 papier, en deelde die vervolgens met de Guillotine in tweeen.

Hulplijnen

Hulplijn

Daarvoor zet je er eerst een hulplijn in met Afbeelding > Hulplijnen. Kies hier "Nieuwe Hulplijn op percentage", verticaal met 50% en kies dan Afbeelding > Transformeren > Guillotine. Dan heb je twee afzonderlijke plaatjes met twee helften!

Die printte ik vervolgens beiden op A4 in grijstinten, sneed met een breekmes en snijmat de witranden eraf en plakte de twee helften met wat plakband aan elkaar.

Links en rechts

Grafietpapier

Ik haalde wat grafietpapier bij de schilderswinkel en trok de tekening over op het schildersdoek. Je moet dat doek aan de onderzijde goed steunen anders drukt het grafietpapier niet voldoende door. Het ouderwetse carbonpapier blijkt in onbruik te zijn geraakt. Dat grafietpapier is trouwens een goede vervanger.

Kwasten maar!

Zo sloeg ik dan aan het kwasten! Op Internet is heel wat te vinden over het werken met acrylverf. Bijvoorbeeld deze website van Jan Jippe. Kort genoeg om even tussendoor te lezen en toch voldoende informatief en leuk inspirerend.

Ik vond het persoonlijk erg leuk. Een schilderij is een totaal ander ding dan een foto. Met totaal andere leuke reacties vooral. Van harte aanbevolen!

Succes!




Een mislukte dualboot installatie

Auteur: CorVerm

Top

Jezelf in de problemen brengen als het gaat om je pc is soms niet eens zo moeilijk. Nou ja, laat ik maar voor mezelf spreken, want ik heb mezelf echt in de problemen gebracht. Dat overkomt de beste toch? Niet dat ik de beste ben, verre van dat. Zou ik de beste zijn dan zou ik mezelf waarschijnlijk niet met een behoorlijk probleem opgezadeld hebben.

Ter zake

mei 2016: mint 1..jpg

Ik mag graag wat rondneuzen in Linux distro’s en was benieuwd hoe Linux Mint draait. De keus is gevallen op de nieuwste versie  Mint 17.3 editie Mate. Als je meer wilt over Mint wil weten neem dan hier een kijkje.

Wat was het geval? In het installatievenster van (Linux) Mint zie je normaal gesproken welke (Windows)versie is geïnstalleerd. Nu was dat niet het geval. Ik had dus niet de keus om Mint naast Windows 10 te installeren. Of had ik iets over het hoofd gezien? Wat overbleef was te kiezen voor “iets anders”. Onder Windows had ik van te voren vrije ruimte gemaakt, maar niet geformatteerd. Dat kan tijdens de installatie onder Mint met de juiste schijfindeling.

Partitioneren onder Windows

De HD partitioneren onder Windows is goed te doen. Ga daarvoor naar het configuratiescherm > Systeembeheer > Computerbeheer. In het venster Computerbeheer kies je in de linker kolom voor Schijfbeheer.

mei 2016: computerbeheer 1..jpg

Klik met rechts op de partitie die je (in dit geval) wilt verkleinen. Want de bedoeling was immers om ruimte vrij te maken om Mint op te installeren.

mei 2016: computerbeheer 2..jpg 

In het venster dat dan verschijnt kun je aangeven met hoeveel MB’s de partitie verkleind moet worden. Let er op dat je in MB’s denkt, we zijn zo gewend aan GB’s dat een foutje zo gemaakt is. Ik wil 20 GB aan nieuwe schijfruimte en gaf daartoe 200000 MB op. Klik op Verkleinen om het proces af te ronden.

mei 2016: computerbeheer 3..jpg 

Ziedaar een niet toegewezen ruimte van (bijna) 200 GB.

De (mis)installatie van Mint

mei 2016: mint install 1..png 

Zoals je ziet in de afbeelding is het niet mogelijk om Mint (Linux in het algemeen) te installeren naast Windows 10. De enige optie die geboden wordt is de schijf te wissen en Mint te installeren. Dus heb ik, zoals gezegd, gekozen voor Iets anders.

 mei 2016: Mint install..png

Ik heb de vrije ruimte die onder Windows gemaakt was aangeklikt om daarop Mint te installeren. In de afbeelding kun je zien welk bestandssysteem ik wilde gebruiken en als aankoppelpunt de / (slash oftewel root) gekozen. Ik vermoed overigens dat het hier fout is gegaan. Want overtuigd als ik was dat het goed zou komen heb ik fluitend Mint “naast” Windows geïnstalleerd. Toen de installatie voltooid was moest de computer opnieuw worden opgestart. Er kwam echter geen keuzemogelijkheid die aangeeft welke van de twee besturingssystemen moest worden opgestart. Eerst dacht ik nog dat het kwam om de installatie van Mint af te ronden, maar bij de volgende start van de computer was er opnieuw geen keuze mogelijk. Nou ja, je snapt het wel. Windows 10 was volledig van de kaart geveegd. Daar zat ik dan met een besturingssysteem dat ik heel graag nader had willen bekijken, zonder de bedoeling te hebben dat Windows 10 er af zou vliegen.

Windows opnieuw installeren

Omdat gedane zaken nu eenmaal geen keer nemen zat er niets anders op dan Windows opnieuw te installeren. Dus de Windows dvd in de speler gedaan en de computer vanaf de dvd opgestart. Helaas, Windows kon niet geïnstalleerd worden. Eigenlijk niet zo gek want het MBR (Master Boot Record) is vervangen door Grub (Grand Unified Bootloader). Er zat niks anders op dan het MBR te herstellen. Maar hoe doe je dat?

Start de computer op vanaf de Windows dvd. (Je hebt je wel een originele Windows10 dvd nodig. Aan een recovery-dvd heb je niets. Je kunt hier MediaCreationTool downloaden en daarmee een Windows 10 dvd branden.) Druk eerst op de toets voor eenmalige opstartwijzigingen, zodat de computer vanaf de dvd kan opstarten. Welke toets dat is verschilt per merk. Setup gaat de benodigde installatiebestanden inladen, dus wacht je totdat het venster verschijnt waarin je een taalkeuze kunt maken. Standaard staat de taal trouwens op Nederlands. Klik op Volgende en volg de volgende stappen.

  1. Klik linksonder in het venster op Uw computer herstellen
  2. Problemen oplossen
  3. Geavanceerde opties
  4. Opdrachtprompt

Tik nu de volgende opdrachtregel in (let op de vereiste spatie tussen "bootrec" en "/fixmbr"):

  1. bootrec /fixmbr (druk op Enter)
  2. bootrec /fixboot (druk op Enter)
  3. bootrec /scanos (druk op Enter)
  4. bootrec /rebuildbcd

Tenslotte druk je op Enter. Bevestig de actie door j (Engelse versie y) in te tikken en druk weer op Enter.

Verwijder de dvd en zet daarna je computer uit (druk gedurende een seconde of vijf op de aan/uit- knop van je computer).

Zet je computer weer aan en druk op de toets voor eenmalige opstartwijzigingen, zodat de computer vanaf dvd opstart. Welke toets dat is verschilt per merk. Nu zal Windows 10 weer gewoon geïnstalleerd kunnen worden.

Kan er sowieso naast Windows 10 een Linux distro draaien? Als je dat wil het weten volg dan de onderstaande link. Had ik dat maar eerder gedaan!

https://sites.google.com/site/computertip/reserve-10




Windows 10 nieuws

Auteur: CorVerm

Top

QR codes voor BOSD

 mei 2016: qr code..jpg

Microsoft gaat QR codes aan de beruchte Blue Screens of Death (BSOD) van Windows 10 toevoegen. Deze codes zullen hun opwachting maken in de zomer van dit jaar. Zij verschaffen  mogelijkheden om meerdere problemen te kunnen verhelpen.

Als de QR code gescand wordt met een tablet of smartphone, worden de technische gegevens van de foutmelding doorgestuurd naar Microsoft. Persoonlijk support en gespecificeerde artikelen worden dan geboden. Eerst zal dat een algemene pagina zijn, maar het is de bedoeling dat, naar aanleiding van de gescande code, een specifieke pagina opent voor het probleem waar het om gaat.

Kennelijk zien internetcriminelen ook brood in de QR-code. Lees er maar meer over op AutomatiseringsGids.nl.

mei 2016: automatiseringgids logo..png


Van de zomer krijgt Windows 10 een “Anniversary” Update 

Microsoft heeft tijdens Build, een jaarlijkse conferentie van het bedrijf, een hoop nieuws naar buiten gebracht wat betreft de grote update die Windows 10 binnenkort gaat krijgen. De grote vernieuwing heeft de naam Anniversary Update gekregen. Het is de bedoeling dat de gratis update in de zomer van 2016 gelanceerd wordt. 

mei 2016: nutech logo..png


Bash

Microsoft maakte ook bekend dat het, na het uitvoeren van de grote update, mogelijk wordt om met Bash aan de slag te gaan. Het houdt dus in dat je Ubuntu kan draaien op Windows. Iets waarmee het bedrijf ontwikkelaars erg blij heeft gemaakt.

mei 2016: techzine logo..jpg


Windows 10 upgrade

Officieel is vanaf 29 juli Windows 10 voor gebruikers van Windows 7 en 8.1 niet meer gratis te upgraden. Er gaan echter geruchten dat je, zeker met de grote Anniverdary update inzicht, ook na 29 juli nog gratis kunt upgraden. We zullen het gaan zien. Wil je toch (of alsnog) upgraden naar Windows 10? Neem dan het risico niet dat je na genoemde datum toch voor de upgrade zal moeten betalen.

mei 2016: automatiseringgids logo..png


Grote game-ontwikkelaar vindt universele Windows-apps een fiasco

Het UWP (Universal Windows Platform) zou het te ingewikkeld maken om apps van derden te installeren. Hiermee zou Microsoft de verkoop van apps willen monopoliseren door deze alleen via de Windows Store te laten verlopen.

mei 2016: nutech logo..png

 
 
 



Varia

Auteur: Redactie

Top

Met deze maandelijks terugkerende rubriek brengen we de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied onder de aandacht.


Missed Features Installer for Windows

Al eerder hebben we geschreven dat Windows na elke grote update programma’s en Windows functies domweg verwijderd. Lang niet iedereen is daar gelukkig mee. Missed Features Installer for Windows brengt uitkomst en brengt een heleboel verwijderde onderdelen weer tot leven.

Lees het artikel op ZDNet er aandachtig op na en wees gewaarschuwd dat Missed Features Installer for Windows zich best wel diep in je systeem ingraaft. Niet geheel zonder risico dus.

mei 2016: ZD logo..png


File Blender converteert snel bestanden

Er bestaan talloze bestandsformaten en er zijn veel tooltjes om te converteren naar een ander formaat. File Blender bundelt veel tooltjes in een compact pakket.

Elk bestand dat je in File Blender sleept kun je encrypteren en van een wachtwoord voorzien. Om het bestand te decrypteren sleep je het bestand weer in de tool, waarna je het wachtwoord in moet vullen.

Voor een Nederlandstalige uitleg kun je hier terecht. Voor de download klik je op het logo. Tevens vind je daar een uitgebreidere uitleg in het Engels. Het programma zelf is trouwens ook Engelstalig.

Blender is beschikbaar voor Linux, Mac-OSX en Windows.

mei 2016: blender logo..jpg


Online identificeren met iDIN

mei 2016: ipin..jpg

Om je beter online te kunnen identificeren bij bijvoorbeeld webshops zijn de Nederlandse banken een proef met een nieuwe techniek genaamd iDIN gestart. Internet moet hiermee veiliger worden.

Klanten die daarvoor kiezen kunnen zich dan bekendmaken met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank.

Helaas zijn oplichters hier op ingehaakt en circuleert er momenteel een valse mail over dit onderwerp.

mei 2016: betaal vereniging..jpg


Kijk met HaveIBeenPwnd of je gegevens gehackt zijn

mei 2016: pwned..jpg

Een manier om er achter te komen is om naar de site van pwned te gaan. Immers geven we vaak gegevens prijs die niet in verkeerde handen terecht mogen komen. Er zij altijd trouwens wel programma’s die “lekken”.

mei 2016: cid logo..png


Vliegtuigmodus op smartphone en tablet

mei 2016: vliegtuigmodus..jpg

Dat het zo z’n voordelen kan hebben om je smartphone zo nu en dan even in de vliegtuigmodus te zetten was mij onbekend. Toch is het zo. Lees het artikel op Seniorweb er maar eens op na.

mei 2016: seniorweb logo..png


mei 2016: photograph..jpg

Even geen inspiratie voor een leuke foto? Dan is dit een pagina om eens lekker op rond te snuffelen! Helaas Engelstalig, dat wel. Op die site vind je een uitgebreide bron voor fotografie die fotografiemiddelen omvatten, maar die zijn niet beperkt tot: foto-sharing diensten, fotojournalistiek sites en foto's. Nee, je vind daar veel en veel meer.

 


mei 2016: selfie drone..png

Wat Selfiestick? Anno 2016 neem je gewoon een hovercamera, die voor je uit met je de trap afloopt ... Ach ja, techniek zonder grenzen maar toch leuk. Het knappe is dat de drone nog geen 250 gram weegt en daardoor niet onder de regels van de FAA (Amerikaanse luchtvaart autoriteit) valt. Je kunt hem daardoor overal gebruiken en hij is ook voor binnengebruik zeer geschikt. De drone is uitgerust met een prima draaibare 4K camera. Opstijgen lukt niet; je moet hem in de lucht plaatsen. Hij vliegt maar acht minuutjes, maar dat hoeft door de verwisselbare accu geen bezwaar te zijn.

Kijk naar dit videootje. De "trap af" opname begint vanaf 1.55 min.


iOS 9.3 bug

Het is vaak vervelend als je tegen een programmeerfout in de software van je favoriete smartphone of tablet aanloopt. Gelukkig verstoren lang niet alle bugs de goede werking en soms merk je ze niet eens op in het dagelijks gebruik.

mei 2016: iOS bug..jpg
Sommige mensen hebben er een sport van gemaakt om deze bugs op te sporen.
Een mooi voorbeeld hiervan is een recent ontdekte bug in iOS 9.3. Wanneer je een achtergrond afbeelding van een bepaald formaat instelt (9 X 9 pixels) worden alle mappen plotseling rond. Je zou zowaar kunnen denken dat je iPhone of iPad Android draait. Het lijkt me dat het vinden van een dergelijke bug het nodige speurwerk vereist. Helaas zijn er ook bugs in iOS 9.3 waar je vanzelf tegen aanloopt.
Hier lees je hoe je die kunt oplossen:

mei 2016: icultere logo..png

 


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.



Het siert ‘jullie’ dat je je excuses maakt voor de gemaakte Excelfout!
Maar er staat: “bij deze”. Dit moet zijn: “bij dezen”

groet,

Rally

Beste Rally,

Je hebt helemaal gelijk.

Met vriendelijke groet,

De redactie


L.S.

Mijn naam is H.J. (Hans)Prins.

Ik ontvang uw nieuwsbrief regelmatig. Wellicht is het volgende interessant voor u.
Vandaag openende ik Microsoft Edge en kreeg, neem ik aan, te maken met een virus. Een blauw gekleurd scherm met de volgende tekst:

Infectie ID: 15167753261 Stop: OxOOOOOO7E
Ernstige veiligheidsbedreigingen kunnen geconstateerd zijn op uw pc.

Het wordt sterk aanbevolen uw pc NIET te gebruiken totdat u contact heeft opgenomen met een officiële technicus. Uw IP adres zou op dit moment kwetsbaar kunnen zijn voor aanvallen.
Bel z.s.m. met tel. 085-*********
Een offciële technicus zal u helpen om mogelijke adware/spyware te verwijderen van uw pc.

Een tekst so-wie-so, die ik niet zou plaatsen. Merkwaardig is n.m.m. 'kunnen geconstateerd zijn...' en IP adres 'zou kwetsbaar'...etc. Zou kunnen, maar misschien ook niet. Waarom zou je dan een technicus nodig hebben?

Uiteraard heb ik niet gebeld (kan m'n geld wel beter kwijt raken).

Op internet kon ik er verder niet over vinden. Ik heb alles kunnen verwijderen m.b.v. de onlangs door mij gekochte 'HITMAN PRO'. Deze had ik aangeschaft voor verwijdering van het z.g. 'politie virus'. (werkte perfect).
Aangezien ik op internet er verder geen info over kon vinden, heb ik contact gezocht met Microsoft Nederland. Daar was men onbekend met dit nwe. fenomeen. Er is een dossier van gemaakt.

Welicht is het voor u ook interessant dit te weten en m.n. hoe het probleem op te lossen.

Vriendelijke groet

H.J.Prins

Beste H.J. Prins,

Dank je voor de melding, een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Het telefoonnummer hebben we voor de zekerheid verwijderd.

Met vriendelijke groet,

De redactie

 
 

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.