Indien u problemen heeft met het lezen van deze nieuwsbrief vindt u hier de online versie.
 
Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Internet Explorer 8, 9, 10 en andere zaken
-Mobile World Congress
-Excel: rekenen met tijd
-Introductie Kate
-Thuismodem en de eco-functie
-Google Cardboard viewer, vervolg
-EU-US Privacy Shield
-Workshop; maak je eigen magazine deel 2
-Video op niveau
-Windows 10 upgrade; oude Windows-installatie verwijderen.
-Een boekje zelf printen
-Probleem posten op meerdere fora
-Varia
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm
Erik98
ErpCity
K1pje
leofact
Maxstar

Aan deze nieuwsbrief hebben ook meegewerkt:
Kate95

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33010 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Eset bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.


Voorwoord

Auteur: ErpCity

Top

We zijn al weer toe aan de februari-editie van onze nieuwsbrief. In het zuiden van het land "woedt" nu het carnaval. Winkels hebben zeer afwijkende openingstijden (of zijn gewoon dicht) en dagelijks worden wegen afgesloten om de optochten vrij baan te geven. Ik heb het immense geluk(?) om aan de route van zo'n optocht te wonen. So what zult u zeggen, je woont in een klein dorp, die optocht zal ook wel drie keer niks zijn. Nou nee. Met een goede carnavalswagen valt (veel) geld te verdienen. Bij elke optocht worden prijzen uitgereikt voor de meest originele, mooiste of leukste wagen (of loopgroep). Val je in dorp 1 buiten de prijzen dan rijd je gewoon daarna mee in de optocht van dorp 2, dorp 3, enz. Er moet toch ergens een jury zitten die wel smaak heeft?

februari 2016: aggregaat..png

De optocht in mijn dorpje valt op een dag dat er elders weinig te winnen is, dus vanuit de wijde omtrek komen de wagens naar hier; het duurt tenminste 3 uur voordat de hele stoet voorbij is.

De praalwagens hadden in het verleden een leuk (tweetakt) aggregaatje van zo'n 650 Watt aan boord om met "een paard in de gang" de stemming er op de wagen in te houden en het bier de frisdrank te koelen. Pa's versterker van 2 x 10W en zijn speakers werden wel vermoord, maar dan had hij ze maar niet mee moeten geven... 

Maar de laatste jaren huppelt er achter bijna elke wagen een dik dieselaggregaat in de kleur blauw of geel van tenminste 20kVA (maar meestal het dubbele) mee en dit is NIET voor de verlichting van de wagen!

Muren van boxen met 18 inch luidsprekers aan beide zijden van de wagens produceren genoeg geluid om de Arena plat te krijgen, de PA installaties hebben vermogens die in kilowatt uitgedrukt worden. De muziek bestaat veelal uit oude carnavalshits welke "vertechnotiseerd" zijn (dit woord zojuist bedacht), dat wil zeggen gesampled en vervolgens voorzien van een 120 tot 180 bpm ritme en een ultrabass. Dit wordt afgewisseld met "skihut", trance en drumcode. Geweldig! Jammer alleen dat die wagens elkaar op korte afstand volgen en er zeker geen onderlinge afspraken worden gemaakt over de playlist. Maar woensdag is alles weer voorbij... Nee, zeg nu niet dat ik oud word! 

Ook deze editie bevat weer een aantal interessante, handige dan wel leerzame artikelen en daarnaast natuurlijk onze vaste rubriek met kort nieuws "Varia". Kate is een nieuw (free-lance voorlopig) lid van ons redactieteam en levert in deze nieuwsbrief haar eerste bijdrage. Welkom Kate!

Wij wensen iedereen veel leesplezier!




Internet Explorer 8, 9, 10 en andere zaken

Auteur: CorVerm

Top

Microsoft is gestopt met ondersteuning Internet Explorer 8, 9 en 10

Voor wie het nog niet wist: Microsoft is op 12 januari gestopt met de ondersteuning van de versies 8, 9 en 10 van Internet Explorer. Die versies werden tot die datum nog ondersteund en kregen dus beveiligingsupdates. Dat is nu verleden tijd. Alleen Internet Explorer 11 wordt nog voorzien van updates, al doet Microsoft dat niet van harte. Het softwarebedrijf doet dit om de zakelijke gebruikers tevreden te houden. Uiteindelijk is het de bedoeling van Microsoft dat we met z’n allen op Microsoft Edge overstappen. Aan de andere kant hoeven ons niet druk te maken, aan goede browsers immers geen gebrek. Gelukkig kan Microsoft ons in deze nergens toe dwingen.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je niet langer gebruik maakt van oudere versies van Internet Explorer. Laat ook minder op de hoogte zijnde vrienden, kennissen en familie weten dat een overstap naar een andere browser echt gewenst is. Je moet er niet aan denken dat men aan het onlinebankieren slaat in verouderde niet ondersteunde browsers.

Welke browser dan wel?

Als je Windows 10 gebruiker bent (en je wil niet met Microsoft Edge werken) dan kun je gewoon gebruik maken van Internet Explorer 11. Die browser is echter wat op de achtergrond verdwenen ten faveure van Microsoft Edge. Het is even zoeken geblazen, maar eenmaal gevonden kun je Internet Explorer boven water halen en zelfs als standaardbrowser instellen.

februari 2016: internet explorer..png 

Klik op het zoekicoontje en typ Internet Explorer. In de zoekresultaten klik je op De zoekmachine in Internet Explorer wijzigen om het welbekende instellingen venster van Internet Explorer tevoorschijn te halen.

februari 2016: internet explorer 2..png 

Klik op de tab Programma’s en vervolgens op Internet Explorer als standaardbrowser instellen. In het vervolg zal Internet Explorer de standaardbrowser zijn.

Windows 7 en 8 en Internet Explorer 11

Beschik je onder Windows 7 of 8 niet over Internet Explorer 11 dan zul je naar die versie moeten upgraden. Voor Windows 8 kan dat hier en voor Windows 7 hier. Wel doen hoor. Veiligheid gaat boven alles, zeker als je privacy-gevoelige sites gaat bezoeken. Denk aan internetbankieren.

Andere browsers

Firefox is een betrouwbare browser, evenals Google Chrome. Wat minder bekend is Opera, maar ook die browser is veilig te gebruiken. Zo zijn er nog wat browsers waaronder browsers die alle sporen wissen bij het verlaten van een sessie. Een daarvan is Epic, een volledig op privacy gerichte browser. Deze browser wist standaard alle gegevens zodra je een sessie afsluit. Dat betekent dus ook dat Epic een stuk minder comfortabel is dan reguliere browsers, omdat je verplicht bent om websites en logindata steeds weer in te voeren. Overigens kun je ook Chrome, Firefox en Opera zo instellen dat ze na elke sessie de cookies en (zoek)geschiedenis weggooien.

Hulpmiddelen

De apps die nu aan bod komen hebben niets van doen met het weren van malware en dergelijke. Zij zijn om ervoor te zorgen dat je minder gemakkelijk te volgen bent op het internet. Je weet niet half hoeveel trackers een website kan bevatten. Bedoeld om jou vooral van de juiste reclame te kunnen voorzien en om je in het slechtste geval privégegevens te ontfutselen. Dat moeten we niet hebben, dus daar moet wat aan gedaan worden.

februari 2016: internet explorer 3..png

Hulpmiddelen zoals Ghostery en Blur (voorheen DoNotTrackMe) die voorkomen dat men zomaar kan nagaan welke websites je bezoekt. Ghostery, een browser extensie, plaatst een knop in de toolbar die je met één klik een lijst van alle bedrijven toont die op de webpagina een script hebben draaien. Die scripts volgen je online activiteit en daar zijn we niet van gediend. Je kan dan ook elk script afzonderlijk blokkeren voor de huidige website of voor alle websites. Lees hier de handleiding over Ghostery.

 februari 2016: internet explorer 4..png

Blur plaatst eveneens een knop in je toolbar. Een klik op die knop levert een overzicht op van bedrijven die je proberen te volgen. Het verschil met Ghostery is dat pogingen om je te volgen meteen worden geblokkeerd. Dat gaat op basis van honderden serveradressen die door adverteerders gebruikt worden om jouw surfgedrag in de gaten te houden. Blur is beschikbaar voor Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari.

Hoewel Blur gratis te gebruiken is moet je jezelf wel registreren op de site van Abine. Abine is de maker van Blur.

NoScript is een plug-in voor Firefox. Deze plug-in voorkomt dat alle scripts die draaien op een website, maar niet op een whitelist staan, worden geblokkeerd. De tool blokkeert alle soorten scripts die vaak voorkomen op websites, zoals JavaScript en scripts voor Java, Flash en andere plug-ins.

Tenslotte is er nog een add-on voor Firefox genaamd Lightbeam. Met deze add-on kun je websites in de gaten houden die je surfgedrag volgen. Vervolgens kun je die sites blokkeren.




Mobile World Congress

Auteur: ErpCity

Top

Van 22 tot en met 24 februari wordt, wederom in de Catelaanse hoofdstad Barcelona, het jaarlijkse MWC gehouden. Tijdens dit toonaangevende congres onthullen de grootste technologie bedrijven hun laatste ontwikkelingen op het gebied van smartphones, tablets, wearables en andere gadgets. Veel van deze producten zullen in de komende maanden gelanceerd worden.

Dit jaar verwacht men onder andere nieuwe high-end telefoons van LG (G5) en Samsung (S7 en S7 Edge), maar ook HTC (One M10), BlackBerry (Vienna), Sony en Microsoft zullen trachten de show te stelen. Van de LG G5 wordt gezegd dat deze binnen een maand na de MWC al beschikbaar zal zijn.

februari 2016: Nextbit Robin..jpg

Nextbit Robin

Een nieuwkomer, hoewel de plannen voor deze smartphone in september 2015 al uitlekten, is de Robin van Nextbit. Dit is een Marshmallow toestel met een unieke benadering voor wat betreft de opslag van gegevens. Het apparaat komt met 32 GB onboard geheugen, maar de focus is gericht op "de cloud". Ingebouwde programmatuur managed automatisch de opgeslagen data in de cloud.

Het design is zeer strak. Het toestel heeft een 5,2 inch scherm, een 13 megapixel camera, twee speakers aan de voorzijde, een 2.680 mAh accu, een vingerafdruk scanner en zal verkrijgbaar zijn in meerdere vrolijke kleuren. Een Snapdragon 808 processor zorgt voor een soepele afwikkeling van de opdrachten.

Wij zijn benieuwd naar de ervaringen van de eerste gebruikers...

februari 2016: Samsung S7..jpg

Samsung S7 en S7 Edge

Samsung was er razend snel bij met het versturen van uitnodigingen met de mededeling dat zij op de vooravond van de MWC, dus 21 februari, "iets te tonen hadden" aan de geachte ontvangers. De verwachting is dan ook dat die avond de S7 aan de insiders voorgesteld gaat worden. Dit toestel zal draaien op Marshmallow. Men gaat er van uit dat de smartphone zal zijn uitgerust met een ClearForce scherm, om de concurrentie met 3D Touch van Apple aan te kunnen gaan. 

februari 2016: Blackberry Vienna..jpg

Ook bij BlackBerry is er nieuws. Het bedrijf komt, na de Priv, met haar tweede op Android draaiende smartphone: de Vienna. Het apparaat heeft een 5 inch touchscreen en is voorzien van een, voor dit bedrijf bijna vanzelfsprekend, toetsenbord(je). Het toestel zal leverbaar zijn in tenminste vier kleuren. Het lijkt er op de Vienna in beginsel geleverd gaat worden met Android 5.1 maar dat er later in het jaar een update gaat komen naar 6.0

Sony had deze show kunnen gebruiken voor de aankondiging van de Xperia Z6 familie, maar er zijn net drie modellen van de Z5 uitgekomen. Waarschijnlijker is dat men met een Z5 Compact tablet komt om de strijd aan te gaan met de iPad mini.

Ook Huawei komt met nieuws en verder zal er ook bijna zeker een aankondiging van een nieuwe Google Nexus zijn. 

Apple ontbreekt, die houden op 15 maart hun eigen feestje.

Diegene die op het punt staat om zijn smartphone te vervangen doet er waarschijnlijk goed aan om nog even te wachten tot alle fabrikanten hun baanbrekende nieuwe modellen aan de wereld hebben getoond.




Excel: rekenen met tijd

Auteur: CorVerm

Top

Tijden zijn getallen

In Excel zijn tijden eigenlijk getallen, net zoals dat met datums het geval is. Het feit dat we in Excel een tijd zien ligt aan de notatie die een cel heeft meegekregen. 24 uur heeft het getal 1 en als er een andere tijd wordt ingevoerd dan geeft die tijd dus een gedeelte van 1 weer. De gemakkelijkste vergelijking is 12 uur. Als tijdnotatie is dat uiteraard 12:00 en als getalnotatie 0,5. Precies de helft van een etmaal.

februari 2016: tijd 7..png In H2 is 18:00 ingevoerd en Excel weet dat het om tijd gaat. De notatie van die cel is dan ook Tijd. In H3 is ook 18:00 ingevoerd maar die cel heeft als notatie Standaard. Dan geeft Excel geen tijd weer, maar het getal dat voor die tijd staat.

18:00 uur is driekwart van de dag en geeft dus het getal 0,75. Vermenigvuldig het getal met 24 en de uitkomst is 18. Met andere woorden: hetgeen aan tijd gezien wordt in Excel is visueel en dus geen werkelijke tijd. Juist omdat tijd in Excel in feite een getal is maakt dit het rekenen met tijden tot op zekere hoogte vrij eenvoudig.

februari 2016: tijd 8..png Dat is te zien in de afbeelding hiernaast. Tijden kun je met een gerust hart van elkaar aftrekken, maar ook optellen. Maar... zodra de totaaltijden bij elkaar opgeteld worden doet er zich iets vreemds voor. De uitkomst is 2,04 en daar klopt natuurlijk niks van.
De uitkomst is een decimaal getal en dat moet de notatie Tijd krijgen. Niks aan de hand zul je denken, maar dat valt tegen. Als je in het lint (tab Start) kiest voor de notatie Tijd dan is de uitkomt 00:59:00. Ook dat klopt helemaal niet. De oorzaak is dat het totaal van de tijden boven de 24 uur ligt en daar moet dan een andere notatie aan gegeven worden. Klik met rechts op de cel en klik op Celeigenschappen. In het gelijknamige venster, onder de tab Getal, kies je voor Tijd en scrol in het venster ernaast naar 37:30:55 en klik dat aan. Bovenin onder Voorbeeld is de uitkomst al te zien.

februari 2016: tijd 10..png

Wil je het aantal seconden niet zien? Ga dan weer naar Celeigenschappen en kies nu voor Aangepast. In het voorbeeld hieronder zie je welke notatie je moet kiezen. Pas die aan onder Type, haal :ss weg en klik op OK. De seconden worden niet meer weergegeven. Het valt op dat U tussen blokhaken ([U]) staat. Juist de haken zorgen ervoor dat Excel de tijd boven 24 uur goed weergeeft.

februari 2016: tijd 11..png

Nog meer rekenen met tijd

februari 2016: tijd 12..png

We hebben gezien dat rekenen met tijd dus vrij eenvoudig is, maar het wordt anders als we iets verder gaan met berekenen. In D15 staat de formule =C15-B15, met als uitkomst de gewerkte uren. Mooi zo, want nu kunnen we het loon over de gewerkte uren berekenen.

Het salaris over de gewerkte uren valt echter vies tegen. Hoe dat kan? Excel rekent, zoals je weet, niet met tijd. Vandaar dat er dit bijzonder lage salaris uit de berekening komt. Er zit niets anders op dan de tijd om te rekenen naar het getal dat voor die tijd staat. In E15 staat de formule =D15*24 en geeft het getal 6,25 terug. Dat is het getal dat voor de tijd staat.

februari 2016: tijd 13..png

G15 heeft de formule =E15*F15 en dan komt er een salaris uit de berekening dat wel goed is. Daar kunnen we ons bed voor uitkomen.

Maar ja, zo’n tussenkolom is ook niet alles en bovendien willen we alles in tijden zien. Daarvoor hebben we immers een urenstaatje gemaakt. Vandaar dat we een andere aanpak kiezen.

februari 2016: tijd 14..png De formule in G15 is: =((D15-INTEGER(D15))*24)*F15. Deze formule zet de tijd uit D15 om in het bijbehorende getal en vermenigvuldigt dat met 24 en met het uurloon. Dus de tussenkolom is overbodig geworden.
februari 2016: tijd 15..png De functie INTEGER heeft slechts één argument: getal. Een reëel getal dat naar beneden afgerond moet worden op het dichtstbijzijnde gehele getal. Zoals je kunt zien in het gele gedeelte van de afbeelding is dat 10

In C33 staat het getal van de tijd maal 24. De formule in het blauwe gedeelte geeft van een positief reëel getal het getal achter de komma, 0,58 dus. Hopelijk is de functie INTEGER zo begrijpelijk uitgelegd en snap je hoe de tijd naar het bijbehorende getal wordt omgerekend..

Verder is het noodzakelijk om uren die de 24 uur overschrijden de notatie te geven zoals hierboven besproken.

Rekenen boven de 24 uur

februari 2016: tijd 16..png Een omslachtige manier is om zowel de datum als de tijd in te voeren. Excel rekent dan zelf over de grens van 24 uur heen. Om niet alle gegevens te hoeven zien is het zaak om de notatie aan te passen zoals in het voorbeeld weergegeven. Maar ja, dat geeft veel typewerk en daar zit niemand op te wachten. Hoewel het resultaat op zich goed is lossen we het probleem toch maar rekenkundig op.

februari 2016: tijd 18..png

Dat doen we met de formule =(C18-B18+(C18<B18)) zoals in D18 is te zien. Als C18 van B18 wordt afgetrokken geeft dat een negatieve tijd terug. Nu worden negatieve tijden sowieso niet weergegeven in Excel, maar het levert natuurlijk ook niet de juiste tijd op. Vandaar dat het verschil in tijd opgeteld (C18<B18) moet worden bij de berekening. De rekenoperator < staat voor minder dan.

februari 2016: tijd 19..png

Aan de hand van dit voorbeeldje kun je zien wat er gebeurt als de tijden de notatie Aangepast hebben. =C18-B18 geeft dus een negatief getal (afgerond -0,63). (C18-B18+(C18<B18)) geeft een positief getal dat staat voor 9:00.

Het totaal aantal uren wordt opgeteld met de formule: =SOM(D15:D18)*24. Het totaal aan salaris is ook opgeteld met de functie SOM. Tot slot nog een aardigheidje dat de uren omzet naar minuten. Daarvoor wordt de functie CONVERTEREN gebruikt. Op zich een handige functie waarmee je van alles en nog wat kunt converteren.

februari 2016: tijd 21..png

Te kiezen valt uit een lange lijst met eenheden. Maar dit ter zijde.

In onderstaand voorbeeld kun je zien hoe je ook de berekeningen uit kunt voeren, zonder de functie INTEGER. Kijk er maar eens goed naar en let vooral op het aantal haakjes en hoe die geplaatst zijn. In een berekening is het plaatsen van haakjes op de goede plaats van levensbelang voor de berekening.

februari 2016: tijd 20..png

februari 2016: tijd 22..png Een simpel voorbeeldje van de noodzaak om haakjes te plaatsen in een formule. B13 en C13 moeten bij elkaar worden opgeteld en daarna vermenigvuldigt met D13.

Aangezien vermenigvuldigen voor optellen of aftrekken gaat wordt C13 vermenigvuldigd met E13 en daarna wordt B13 erbij opgeteld. De uitkomst is dus fout want 2*2=4, als je daar 2 bij optelt dan kom je op 6. Door de cellen die bij elkaar moeten worden opgeteld tussen haakjes te zetten gaat Excel die eerst berekenen en dan pas vermenigvuldigen. Dat geeft het juiste resultaat, immers is 2+2=4 en dat vermenigvuldigt met 2 geeft als resultaat 8.

Veel succes gewenst.




Introductie Kate

Auteur: Kate95

Top

Even voorstellen

Mijn naam is Kate en in een paar woorden kunnen jullie van mij stukjes verwachten over:

– creativiteit,

– Windows en Linux die ik afwisselend gebruik zoals me dat uitkomt,

– besparen, consuminderen en gemak.

Dit alles natuurlijk binnen de context van pc's en het dagelijks leven.

Zzp

Ik werk als zzp'er en doe veel zelf omdat ik dat leuk vind. Als kleutertje heb ik mezelf leren lezen en schrijven en sindsdien ben ik niet meer opgehouden met leren uit boeken, de praktijk, Youtube en vooral door de kunst goed af te kijken bij anderen.

Hierbij mijn eerste stuk en hopelijk vind ik de tijd om meer te schrijven voor de Helpmij.nl nieuwsbrief. Aangenaam kennis te maken.




Thuismodem en de eco-functie

Auteur: Kate95

Top

Wifi turven

In mijn flat heb ik onlangs eens draadloze netwerken zitten turven. De optelsom was schrikbarend. Vandaag was een saaie dag: slechts 43 wifi netwerken. Op een piekdag telde ik er 64.

Signaal 

Het sterkste signaal in huis komt van mijn eigen modem en overdag is dat gewenst. Maar 's nachts is het nergens voor nodig dat wifi aanstaat. Wifi kost stroom, dus geld. Bovendien weten we niet hoe gezond of ongezond wifi echt is. Ik heb in ieder geval nog nooit gehoord dat wifi bevorderlijk is voor mijn gezondheid. 's Nachts gaat wifi hier dus uit.

De eco-functie

De modem heeft een ecofunctie. Hierbij worden de wifi en de usb-poort uitgeschakeld. Niet elke modem heeft dit, maar de Experia Box V8 wel. Op internet is de handleiding te downloaden. Er zitten piepkleine knoppen op het apparaat om handmatig wifi en de ecofunctie in te schakelen. Ik heb liever dat het apparaat elke dag op vaste tijden aan en uit gaat, veel handiger.

Praktisch

Zorg ervoor dat je een bedrade verbinding hebt met de modem, niet via wifi. Het kan namelijk gebeuren dat, wanneer je met de instellingen experimenteert, je de wifi per ongeluk uitzet.

Om de eco-functie te activeren, log je eerst in op je modem. In een browser typ je het adres van de modem plus Enter. Hier is dat adres 192.168.2.254.

Inloggen

Het standaard wachtwoord kan zijn -niks- of 1234 of 0000 of admin, zoiets. Heb je nooit eerder ingelogd, pas dan meteen het wachtwoord even aan voor de veiligheid. Dit doe je bij de Experia Box V8 onder EXTRAS > Password Settings.

 Klik op START > ECO.

Eco stand aanzetten

Zet hier de ECO Function op On en druk op Apply. Het kan zijn dat nu direct je wifi signaal uitgaat. In dat geval staat er achter WLAN Off. Gelukkig heb je de pc met een kabel aan je modem gehangen... toch?

In het schema onderin geef je aan wanneer de ecofunctie aan moet gaan. Dit betekent dus, van hoe laat tot hoe laat het wifi uitgaat.

Helemaal onderin vul je de tijden in. Klik daarna op de knop helemaal rechts om alles op te slaan.

Tijdschema eco-schakelaar

 

Zo heb ik WLAN op EveryDay gezet, Start Time 21:30 en End Time 06:00, ik ga vroeg op en vroeg naar bed.

Klik nu links in het zelfde schema op het pijltje naast WLAN om in te stellen wanneer de usb-aansluiting uit mag gaan. Sla ook deze instelling weer op met de knop rechts.

Hier heb ik ingevuld: EveryDay en Start Time op 00:00 uur gezet en de End Time op 23:59. Dit omdat ik de usb-aansluiting niet gebruik. Natuurlijk kun je deze tijden anders invullen.

Klaar

Als je klaar bent, log rechts bovenin beeld uit en je bent klaar!




Google Cardboard viewer, vervolg

Auteur: Erik98

Top

Titelbanner

Ik had het in de vorige Nieuwsbrief (onder het kopje Varia) al over dit apparaat. Inmiddels heb ik er een aangeschaft in China bij DX.com voor vijf euro nog wat, verzendkosten inbegrepen. Je moet overigens wel een week of drie geduld hebben voor het pakketje in je bus valt. De prijs is, met het Chinees Nieuwjaar in aantocht, trouwens nog gezakt.

Cardboard verpakking

Google Cardboard bestaat uit een simpele kartonnen houder met twee lenzen. Daarin past dan een geschikte smartphone met een Cardboard app. Die apps vindt je weer in de Google Play Store.

Cardboard

Montage

Cardboard, opengeklapt

 

Het in elkaar zetten (video) was volgens de reviews wat lastig, maar eerlijk gezegd viel dat niet tegen. Het komt meer door de vrees dat je het, op zich stevige, karton verkeerd uit elkaar trekt. Nou, dat viel gelukkig goed mee.

Lenzen

Het karton is dus best degelijk en de lenzen zijn ook prima, zeker gezien de prijs. Er zit nog een (dun) elastiekje bij om de klep na het plaatsen van je mobieltje dicht te houden en ook dat is na het nodige proberen nog steeds heel. Inmiddels hebben we een heus Hollands post-elastiek, dus nou is onze viewer helemaal top.

Viewer op DX.com

Action

Bij de Action is er inmiddels ook een Cardboard viewer te koop voor € 1,99, maar volgens de eerste berichten heb je daar heel weinig aan. Dat is gezien de wel erg lage prijs niet onlogisch.

App

DiveCityCoaster

Op de eenvoudige smartphones thuis draaide DiveCityCoaster in ieder geval heel aardig. Voor wat betere mobieltjes zijn er naar verluid allerlei mooie apps te vinden. Zo kan je bijvoorbeeld met een app door Tokyo lopen met een keuze uit 26 locaties.

Tokyo VR app 

Conclusie

Leuk ding voor het geld. Je kan natuurlijk ook gelijk een pre-order voor een Oculus Rift plaatsen voor $ 600 excl. belasting en verzending, maar kijk wel of je PC ervoor geschikt is. Het was alleen al een leuke klus de Cardboard viewer in elkaar te zetten. Inmiddels hebben we een stukje transparante kunststof aangebracht waar je voorhoofd in aanraking komt met het karton om hem fris te houden.

Naar men beweert zijn er inmiddels 5 miljoen exemplaren van verkocht en 25 miljoen app's gekocht.




EU-US Privacy Shield

Auteur: K1pje

Top

Er is een akkoord bereikt over een nieuwe ‘Safe Harbour’-overeenkomst. Dit is een overeenkomst tussen Europa en Amerika over het uitwisselen van data en het beschermen van de privacy, waaronder bescherming van persoonsgegevens. Een lastig onderwerp dus, iets waarover je in dit artikel meer kunt lezen.

De achtergrond voor de overeenkomt genaamd EU-US Privacy Shield is de massale digitale surveillance door Amerika, iets wat bekend werd via klokkenluider Edward Snowden. Sinds naar buiten kwam dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA vrijwel al het digitale ‘verkeer’ in de gaten hield is er langzaam een onhoudbare situatie ontstaan met als hoogtepunt een uitspraak van het Europees hof van Justitie in oktober vorig jaar. Het Europese Hof van Justitie verklaarde namelijk de juridische basis, de oude Safe Harbour-overeenkomt, op grond waarvan bedrijven als Facebook, Google en Apple data opslaan, ongeldig.

De 15 jaar oude overeenkomst bevatte de waarborg van de VS dat persoonsgegevens voldoende bescherming geboden zou worden. Een dergelijke overeenkomst is nodig omdat Amerikaanse bedrijven zoals Google en Facebook anders geen gegevens van Europese inwoners mogen opslaan op datacenters in de Verenigde Staten. Dat is iets wat deze bedrijven veelvuldig doen en hun bedrijfsmodel is hier ook op ingericht: Zonder de persoonlijke gegevens kunnen de bedrijven geen ‘persoonlijke’ reclames aanbieden, datgene waar Google en Facebook grof geld aan verdienen. Als er op korte termijn geen nieuwe overeenkomst zou zijn, zouden de bedrijven dus diep in de portemonnee geraakt kunnen worden. De Europese privacywaakhonden hadden de onderhandelaars tot en met 31 januari gegeven om tot een oplossing te komen voordat het tot een verbod zou komen.

Onder de oude Safe Harbour-overeenkomst kon de NSA op grote schaal de datastromen met gegevens van Europese burgers van de Amerikaanse bedrijven analyseren. Daar komt met de nieuwe afspraken onder de naam EU-VS Privacy Shield verandering in. De Verenigde Staten hebben namelijk toegezegd beter om te gaan met de privégegevens van Europeanen en geen grootschalige surveillance toe te passen op de data van Europeanen.

Bovendien moet er gecontroleerd gaan worden of bedrijven zich aan de regels houden. Die controles waren er tot nu toe haast niet; er werd enkel gecontroleerd of bedrijven de belofte hadden gemaakt. Ook moet er een speciale ombudsman binnen het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken aangesteld worden. Europeanen met privacyklachten kunnen deze dan bij deze speciale ombudsman neerleggen. Tot slot zullen de afgesproken regels en naleving daarvan jaarlijks opnieuw onder de loep genomen worden.

Persvoorlichting EU-US Privacy Shield

Europese Commissie vicevoorzitter Andrus Ansip bij de persvoorlichting over het EU-US Privacy Shield.

Wat er precies is afgesproken is nog onbekend. Vicevoorzitter Andrus Ansip van de Europese Commissie spreekt over duidelijke beloftes waar je hierboven over hebt gelezen, maar de benodigde juridische teksten zijn nog niet opgesteld. Hier zijn verschillende politici dan ook niet positief over. Zonder de volledige opgestelde teksten zijn er geen (juridische) garanties om de afspraken te waarborgen. Ook moeten alle 28 lidstaten van de Europese Unie het voorstel goedkeuren, net als de nationale databeschermingsautoriteiten zoals in Nederland de Autoriteit Persoonsgegevens. Er zijn dus nog genoeg hobbels te nemen.

Mocht je de Engelse taal machtig zijn en het oorspronkelijke persbericht willen lezen, neem dan een kijkje op de volgende pagina:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-216_en.htm?locale=en




Workshop; maak je eigen magazine deel 2

Auteur: leofact

Top

In deel 1 werd besproken dat een zelfgemaakt magazine een leuk en persoonlijk cadeau kan zijn bij een speciale verjaardag, jubileum of andere feesten. Daarnaast werd aangegeven dat je het professioneel kunt inzetten bij het afscheid van een collega, of als ondersteuning van een project of teambuilding. Zelf een tijdschrift maken is mogelijk op verschillende manieren. De keuze viel op Jilster.nl en er werd besproken hoe je jezelf daarvoor kunt aanmelden, hoe je het tijdschrift opstart en de verschillende deelnemers als redacteur uitnodigt om hun bijdrage te kunnen leveren. Verder werden de diverse aangeboden tools voor pagina-opmaak besproken. Deel 1 kun je hier vinden. In dit tweede deel gaan we verder met het uitdiepen van het plaatsen van de inhoud. Dit wordt, naar goed Engels voorbeeld, ook wel de content genoemd.

Tekst

Tekst heeft een prominente plaats in ons tijdschrift. Hiermee vorm je de boodschap die je door wilt geven aan de lezer van je tijdschrift. Het blijkt op het scherm lastig om goed in te schatten hoe groot de tekst uiteindelijk overkomt op de gedrukte pagina. Bij grotere stukken tekst is een lettergrootte van 9 á 10 punten gebruikelijk in de tijdschriftwereld. 11 of 12 punten kan ook nog, maar groter oogt minder mooi.

Tip: om een inschatting te maken hoe je pagina er ongeveer uit gaat zien, kun je een printje maken door op een paginavoorbeeld voor download te kiezen. Hiermee download je een pdf die je vervolgens als voorbeeld kunt afdrukken:

Tekst wordt geplaatst in blokken. Je kunt deze vullen door direct de tekst in het blok te typen, of door gekopieerde tekst uit een tekstverwerker zoals bijvoorbeeld MS Word te plakken. Hierbij wordt de kale tekst geplakt, eventuele opmaak wordt niet meegenomen. Tekstopmaak heeft de volgende mogelijkheden: 

februari 2016: tekstopmaak..png

  1. Met dit dropdownmenu kies je het lettertype. Er zijn een aantal geschikte lettertypes beschikbaar waarmee je een mooie, modern ogende en leesbare pagina kunt opmaken. Het gebruik van verschillende lettertypes kan soms wat toevoegen aan de opmaak. Voor een rustig leesbare en professioneel ogende opmaak is het echter aanbevolen om het aantal gebruikte lettertypes zoveel mogelijk te beperken. Het is een kwestie van smaak welk lettertype je mooi vindt. De lettertypes worden in drie groepen ingedeeld; letters met schreef, schreefloos en de overige letters, zoals schrift- en koplettertypen. Schreefloos is mogelijk meer bekend als Sans Serif. Met de schreef worden de kleine extra balkjes aan de uiteinden van bijvoorbeeld de T en de L bedoeld. Schreefloos oogt vaak wat rustiger en moderner. Helvetica Neue is daar een goed voorbeeld van. Apple gebruikte dit lettertype onder meer als systeemlettertype in iOS 7 en 8. Meer over lettertypes kun je hier lezen: Wikipedia.

  2. De grootte van het lettertype kan ingesteld worden in punten (zie ook de eerdere tekst over de tekstgrootte). Geselecteerde tekst kan ook als vet (Bold), Cursief (Italic) en onderstreept (Underline) worden weergegeven. Je doet dit door de tekst te selecteren en dan op de betreffende knop te klikken. Op vergelijkbare wijze kan ook de tekstkleur worden aangepast. Klik hiervoor, na het selecteren van de tekst, op het pipetje. Wijs vervolgens de gewenste kleur aan ergens in je pagina en klik met links om de kleur over te nemen:

    februari 2016: pipet..png
    De kleur zelf instellen doe je door op de knop links naast het pipetje te klikken in de kleurenkiezer. Het getal links bovenaan is de HTML-code van de kleur. Deze kun je ook handmatig invoeren:
    februari 2016: kleurenkiezer..png
    Met Pixie (een los kleurentooltje) kun je de HTML-code van elke kleur op je beeldscherm eenvoudig achterhalen. Bij Vormen lees hoe je Pixie gebruikt.

  3. De tekstuitlijning kan naar wens worden ingesteld. Uitvullen (meest linkse knop) ziet er professioneel uit en leest prettig. Er is echter niet in automatische woordafbreking voorzien. Je maakt de opmaak meer af door de woordafbreking met de hand op de juist plekken in te voeren. Dit ziet er vooral erg mooi uit als je meerdere kolommen gebruikt, zoals in het voorbeeld. Hierdoor is het gelijk ook eenvoudiger om afbeeldingen te plaatsen. Door een afbeelding net zo groot als de breedte van de tekst te maken, hoef je alleen maar voldoende witruimte in te voeren. Dit moet altijd handmatig gebeuren; automatische tekstomloop is niet mogelijk.

  4. Je kunt de tekst een achtergrond en/of een rand meegeven in de gewenste kleur en breedte; plaats hiervoor het juiste vinkje en geef de nodige parameters mee. Eventueel kun je de tekst-transparantie instellen door de schuifregelaar te verzetten. De exacte grootte en plaatsing van het tekstvak kun je instellen als pixels

  5. Met de knoppen Naar voren en Naar achteren kun je de tekst voor een ander object plaatsen, of juist er achter als dat voor de opmaak beter uitkomt. Met Deselecteren maak je de selectie ongedaan. Verwijderen spreekt voor zich. Een stukje tekst hergebruiken kan met Dupliceren.

  6. Een afwijkend formaat van de tekstbreedte vraagt altijd een apart tekstblok. Wanneer je het tekstblok selecteert, verschijnen er vierkante blokjes rondom het blok. Je wijzigt het formaat van het tekstblok als je deze blokjes versleept. Met het kruis in het midden kun je het tekstblok als geheel verplaatsen. Het rondje dat midden-boven het tekstblok staat, maakt het mogelijk om de tekst te verdraaien onder elke gewenste hoek. Wanneer je een tekstblok te klein maakt om alle tekst te bevatten, word je gewaarschuwd door rode naar beneden wijzende-pijltjes om aan te geven dat een gedeelte van tekst niet zichtbaar is. Bij het tekstblok van dit voorbeeld is woordafbreking gebruikt (geel gemarkeerd). Zou dit niet zijn gedaan, dan zouden er onnatuurlijk grote spatiëringen tussen de verschillende woorden zitten en dat staat niet fraai.

  7. Toch een foutje gemaakt; klik dan op Ongedaan maken.

  8. Klaar met de pagina; vergeet dan niet om op Opslaan te klikken.

Vormen

Een vorm plaats je, net als tekst, door deze uit de linker kolom naar de pagina te slepen:

februari 2016: vorm plaatsen2..png

Er zijn 7 verschillende basisvormen beschikbaar. De mogelijkheden om de vormen aan te passen zijn hetzelfde als bij tekst, uiteraard uitgezonderd de specifieke teksteigenschappen, zoals lettergrootte. Er kunnen zoveel vormen worden geplaatst als je nodig vindt en deze kun je in de gewenste volgorde over elkaar heen plaatsen. Met de transparantie-schuifregelaar maak je dan de eronder liggende objecten zichtbaar:

februari 2016: vormen aanpassen..png

Ook hier pas je de kleuren aan met het pipet of de kleurenkiezer. Het eerder genoemde Pixie kan hierbij een hulpmiddel zijn. Je downloadt het mini-tooltje hier als portable. Hierna voer je het uit met een dubbelklik op het bestand (het hoeft niet geïnstalleerd te worden). Vervolgens zie je de kleur waar je muis naar wijst. Pik de gewenste kleur eruit en druk Ctrl + Alt + C. Open vervolgens de Jilster-kleurenkiezer, selecteer het getal en druk Ctrl + V. De juiste kleur staat nu in de kleurenkiezer. Met Ctrl + Alt + X roep je de Pixie-kleurenkiezer op, welke voor Windowsgebruikers mogelijk eenvoudiger is te gebruiken:

februari 2016: pixie..png

Afbeeldingen

Met afbeeldingen kun je de tekst verluchtigen en de inhoud ondersteunen. Foto’s kunnen een beeld meegeven aan de boodschappen en herinneringen. Eigen foto’s dien je eerst te uploaden; zie daarvoor deel 1. Foto’s en afbeeldingen die Jilster aanbiedt onder de tab thema plaats je op vergelijkbare wijze en bieden dezelfde bewerkingsopties. Foto’s kunnen worden verkleind en vergroot naar eigen goeddunken en dat gebeurt naar mijn eigen ervaring netjes; de kwaliteit blijft vrij goed gehandhaafd. Vergroten kan natuurlijk niet onbeperkt. Met behulp van de gouden sterren rechts kun je een inschatting maken van de uiteindelijke kwaliteit van de afbeelding. Het is aan te raden om niet onder de drie sterren te gaan. Als de foto niet haarscherp hoeft te zijn, kan een twee sterren-afbeelding ook in bepaalde gevallen nog voldoende kwaliteit opleveren:

februari 2016: bruidje..png

Foto’s kunnen in de editor niet bewerkt of bijgesneden worden. Dit moet dus gebeuren voor het uploaden. Bewerken kan in je favoriete fotobewerkingspakket, of zoals uitgelegd door mederedacteur Erik98 in zijn Gimp-cursus.

Tip; bij de geüploade foto’s kun je ook de afbeeldingen van je eerder gemaakte tijdschriften zien door het betreffende tijdschrift te selecteren; zo kun je deze afbeeldingen hergebruiken. Dit kan echter ook handig zijn wanneer je bepaalde afbeeldingen verborgen wilt houden voor andere redacteuren; bijvoorbeeld voor het verrassingseffect wanneer het tijdschrift uiteindelijk klaar is. De overige redacteuren zien de afbeeldingen van jouw andere tijdschriften namelijk niet. Heb je nog geen eerdere tijdschriften gemaakt, dan kun er zelfs één aanmaken speciaal voor dit doel. Ditzelfde geldt ook voor de pdf’s die je eventueel als paginasjablonen gebruikt.

Foto zoeken

Op internet zijn ontelbaar veel afbeeldingen te vinden die kunnen helpen om je verhaal uit te beelden. Op iedere afbeelding, waarbij niet specifiek vermeld wordt dat deze rechten vrij is, rust in principe copyright. Maak je een eenmalig persoonlijk tijdschrift dan kun je ervoor kiezen om een beetje de hand te lichten met deze rechten. Maak je een oplage, of stel je het tijdschrift online beschikbaar (wat kan bij Jilster, zoals je hebt kunnen lezen), dan is het zaak om goed om te springen met dit copyright. Dit uit respect voor de maker én om eventuele problemen te voorkomen.

Google helpt je hierbij; kies daarvoor zoeken naar afbeeldingen en vervolgens zoekhulpmiddelen. Klik op Gebruiksrechten en selecteer de gewenste rechten.

februari 2016: copyright..png

Een andere mogelijkheid is om een foto aan te schaffen bij een fotoportal zoals Fotolia. Je weet dan zeker dat je qua rechten goed zit, maar daarvoor moet je wel in de buidel tasten.

Wanneer je in Google toch op gebruiksrechten zoekt, kun je ook gelijk op afbeeldingsgrootte zoeken. Met groter dan zoek je afbeeldingen die groter zijn dan bijvoorbeeld 2 of 4 megapixels (MP). Vooral die laatsten kun je heel goed paginavullend gebruiken.

Spread

Een afbeelding kan het heel goed doen als achtergrond, eventueel vervaagd (met behulp van transparantie) om de tekst goed leesbaar te houden. Helemaal mooi wordt het wanneer een afbeelding doorloopt over twee aaneensluitende pagina’s; dit wordt een spread genoemd. Je kunt hiervoor één grote afbeelding nemen die je op de eerste pagina plaatst. De rechterhelft van de afbeelding dient dan buiten de pagina te vallen, onthoudt nu het punt waar de afbeelding net buiten de pagina komt. Op de rechterpagina plaats je dezelfde afbeelding in dezelfde grootte, alleen laat je nu het linkerdeel buiten de pagina vallen. Schuif de afbeelding vervolgens zó dat deze aansluit op het eerder onthouden punt van de eerste pagina. Een indruk van het effect kun je in het tijdschriftvoorbeeld krijgen op de pagina met de voorbeelden van je tijdschrift (kies het vergrootglas rechts bovenaan):

februari 2016: voorbeeld van een spread..png

Een mogelijk eenvoudiger alternatief is om een grote achtergrond foto eerst in tweeën te splitsen met een fotobewerkingspakket om deze apart te plaatsen op twee aaneensluitende pagina’s. Nog simpeler is het om de spread-achtergronden van Jilster zelf te gebruiken. Deze vind je onder thema > Setjes voor 2 pagina’s.

Pagina achtergrond

De achtergrond van een pagina (“de spiegel”) kun je een kleur meegeven. Dit kan door bij Achtergrond (klik even net naast de pagina als dit niet zichtbaar is) een kleur te selecteren (1):

februari 2016: pdf pagina..png

Wanneer je een pdf als achtergrond hebt gebruikt is deze te vervagen door de pdf transparanter te maken (2). Met Legen (3) verwijder je de achtergrond-pdf in zijn geheel. De grootte is eventueel aan te passen met zoom.

Nog een laatste mogelijkheid die niet onvermeld mag blijven, is de optie om een raster weer te geven (4), zodat tekst en afbeeldingen goed uitgelijnd kunnen worden. Overigens zie je ook hulplijnen verschijnen wanneer je afbeeldingen en/of tekst juist op elkaar uitlijnt. Dit is een handig hulpmiddel bij de pagina-opmaak.

Puntje

Bij het uploaden en het publiceren kreeg ik enige malen een foutmelding:

februari 2016: foutmelding opslaan..png

Soms waren alle afbeeldingen dan even uit het zicht. De eerste keer was dat even schrikken. Na nog een keer uploaden of publiceren kwam het iedere keer ook weer gewoon in orde. Mogelijk ligt het probleem bij de servers van Jilster, maar het kan ook aan mijn eigen pc of verbinding gelegen hebben. Ik heb daar echter verder weinig problemen mee.

Resultaat

Je hebt nu voldoende inzicht gekregen in de tools die Jilster aanbiedt om de verschillende pagina’s van je tijdschrift op te maken. Daarnaast ken je nu een aantal hulpmiddelen waarmee je de pagina’s een nog professionelere indruk kunt laten maken. Wanneer je klaar bent met de opmaak rest nog het publiceren per pagina om deze eventueel daarna nog in de juiste volgorde te zetten; je eigen tijdschrift is nu af. Heel mooi is het dan om dit te laten drukken als glossy. Je kunt eventueel een (goedkopere) proefdruk opvragen, de pagina’s zijn dan van een watermerk voorzien. Een proefdruk geeft een goede indruk van uiteindelijke resultaat. Te laat voor een proefdruk, of toch te duur? Dan kun je een pdf overwegen. Ook hiermee krijg je enigszins een indruk van het uiteindelijke resultaat, maar het blijft dan spannend hoe het gedrukte tijdschrift er daadwerkelijk uit gaat zien.

Wil je alvast een indruk van een glossy tijdschrift; dan kun je hier een flimpje bekijken: http://www.jilster.nl/uitvoering-tijdschrift. Hierin lijkt de rug van het tijdschrift een beetje een verdikking te hebben; dat zie je in de praktijk gelukkig niet terug. Het tijdschrift wat ik geleverd kreeg was dik in orde. Het maakte een verzorgde indruk met een mooie glanzende voorpagina en een goede papierkwaliteit. De tekst was overal haarscherp en goed leesbaar. Ook de afbeeldingen waren mooi en goed van kleur. Net een tintje meer verzadigd en iets donkerder dan ik verwacht had, dat wel, maar dit was zeker niet storend. De ontvanger was meer dan blij met haar eigen tijdschrift en de makers waren dat ook.




Video op niveau

Auteur: Erik98

Top

Video op niveau

Ik maak al een paar jaar enthousiast video's van waterpolowedstrijden op onze zwemclub. Men vindt dat daar erg leuk en het is een mooie bezigheid. Zo langzamerhand ben ik dat videowerk echt leuk gaan vinden.

Het lijkt me vooral een mooi middel om een goed verhaal te vertellen. Nou kan je dat wel denken, maar met denken alleen kom je er niet. Hier een stukje over de achtergronden van één van mijn eerste serieuzere video's. In ons Forum vindt je over de foto, de video en het geluid enkele mooie discussies. Daar gaan we.

Mooie ochtend

Een week of wat geleden moesten we in het Beatrixkwartier zijn. Het was één van die geweldig mooie ochtenden en de prachtige architectuur zag er op zijn paasbest uit. Dus nam ik de volgende ochtend de tijd om er eens lekker rond te lopen met de camera's en hier is de video ervan:

Beatrixkwartier Den Haag en de mooie rit terug

Camera

De video is gemaakt met een Panasonic HC-V700 camera, die ik recent via Marktplaats op de kop tikte. De beelden zijn uit de hand gemaakt, ook die uit de auto (vanaf de bijrijderszitplaats). Deze Panasonic heeft dus naar mijn idee een goede stabilisatie en toch is het "maar" een middenklasse model.

Marktplaats

Videocamera's worden met regelmaat aangeboden op Marktplaats tegen heel redelijke prijzen. Garantie tot de deur natuurlijk, maar aan de andere kant kan je de boel eerst wel even goed bekijken, veel meer dan in de winkel. De moderne techniek heeft nauwelijks bewegende delen. Dat scheelt ook.

Hebbedingen

Verder denk ik dat dit soort apparatuur hebbedingen zijn waar mensen na een tijdje toch op uitgekeken raken. Het vergt wel wat van je om van wat clips een leuke video te maken. Tja, dan belandt zo'n apparaat dus op Marktplaats. Het zijn verder kleine compacte apparaten, geen ego-boosters zoals een dikke camera met grote telelens.

Het compacte formaat van deze camera's is volgens de ervaren leden van mijn filmclub trouwens helemaal niet slecht. Mensen blijven zich normaal gedragen met zo'n ding in de buurt. Verder is zo'n grote jongen van de professionals natuurlijk hoogst interessant - EN loodzwaar. Voor mijn zwemsport werk gebruik ik dan ook een schouderstatief met een borststeun. Anders hou je het gewoon geen uur continu vol. Voor een driepootstatief is geen plek op de meeste tribunes in een zwemzaal en ook een eenbeenstatief blijkt niet handig.

Lens en microfoon

De topmodellen van Panasonic hebben Leica lenzen, maar de Panasonic lens op mijn cameraatje is ook heel aardig. Niks mis mee.

Panasonic camera met statief en ORTF microfoonopstelling

Verder heeft het cameraatje een externe ingang voor een stereo microfoon. Ik heb met twee heel goedkope dasspeldmicrofoons een ORTF stereo opstelling gemaakt op een compact schouderstatief, die na wat proefopnamen ook echt "stereo" blijkt te werken.

De microfoons zitten in de "pluizenbol" windschermpjes.

Video-editor

Als editor gebruik ik Kdenlive 0.9.10 op een 32 bits Xubuntu 15.10 systeem. De PC is een normale Dell Optiplex kantoor pc met een i3 processor en 4 GB RAM. Net bij als de keuze van de camera is hier het budget een erg belangrijke factor. Als de nieuwe OpenShot versie 2 het goed doet, denk ik dat ik daarheen overstap, want de nieuwe versies van Kdenlive doen het niet goed op Xubuntu.

Workflow

Ik zet eerst de 1080p 50 fps clips van de camera om naar 25 fps mp4 bestanden via de Linux terminal. De Dell trekt het niet met 50 fps. Kdenlive heeft de mogelijkheid om met proxyclips te werken, maar dat geeft toch kwaliteitsverlies. Niet zo raar natuurlijk voor een kantoorbakkie zonder goede grafische kaart. Een heel knappe jongen die dat - zonder voorkennis - trouwens ziet in het resultaat!

Openingsbeeld

Openingsbeeld video

Het openingsbeeld is gemaakt op basis van een nabewerkte foto, de titels met hun mooie dropshadows zijn gerealiseerd met Inkscape. Voor dropshadows moet je Inkscape hebben. Zo komt mijn fotoliefhebberij weer van pas bij het videowerk. Vandaar ook dat ik mijn kanaal Fotoplusvideo heb genoemd. Bij een volgende video ga ik die openingssequence (zoals dat in de vaktaal heet) wat dynamischer zien te krijgen.

Vimeo

Ik heb er de vorige nieuwsbrief al aandacht aan besteed. Voor de video's van de zwemsport gebruik ik Youtube, maar voor deze video's ben ik Vimeo gaan gebruiken. Betere beeldkwaliteit, videobestanden simpel te downloaden voor mijn kijkers en verder kan ik de video naderhand nog in bijgewerkte vorm vervangen. Alleen is de vrij beschikbare ruimte beperkt. Maar voor normale video's is een lengte van enkele minuten vaak genoeg en dan heb je daar voldoende aan.

Vimeo biedt de video's aan in 720p, meer dan genoeg voor de meeste PC's en schermen. Anders staat de boel toch gauw te hikken. Maar mijn 1080p upload is wel te downloaden en via die optie trouwens ook af te spelen. Op een groot scherm ziet het er dan subliem uit.

Kortom

Video op hoog niveau dus en dat voor een beperkt budget. Wat wil een mens qua hobby nog meer?




Windows 10 upgrade; oude Windows-installatie verwijderen.

Auteur: leofact

Top

Wanneer je een upgrade uitvoert naar Windows 10 geeft Microsoft je een maand de kans om dit terug te draaien. Om dit mogelijk te maken wordt de data van de oude installatie bewaard in de map Windows.old op de systeem-schijf (meestal de C-schijf). Deze map neemt meerdere gigabytes aan opslagruimte in beslag. Terug naar de eerdere versie (downgraden genoemd) kan gedurende de eerste maand na de upgrade.

Veel mensen zijn echter prima tevreden met Windows 10 en willen dan ook niet terug. Na een maand zou dan automatisch de map windows.old verwijderd moeten worden. Dat gebeurt echter lang niet altijd. Wanneer je systeemschijf of partitie niet zo groot is, kan dit een probleem gaan vormen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je Windows op een 128 GB SSD hebt staan. Gelukkig is handmatig verwijderen van de map ook mogelijk. Dat gaat echter niet zomaar; het is namelijk een systeembestand en kan niet op de gebruikelijke wijze verwijderd worden. De map is echter wel te verwijderen met behulp van schijfopruiming. Dit start je door (de eerste letters van) de naam te typen in het zoekvak van het startmenu:

februari 2016: menu zoeken..png

Dubbelklik vervolgens op het resultaat en kies de juiste schijf op het moment dat dit gevraagd wordt:

februari 2016: systeembestanden..png

Kies vervolgens voor Systeembestanden opschonen en selecteer nogmaals de gewenste schijf (voor alle zekerheid zullen we maar zeggen). Laat schijfopruiming even scannen en zet in het resultaat een vinkje bij Vorige Windows-installatie(s). Klik daarna op Bestanden verwijderen. De map wordt verwijderd en jij hebt weer de beschikking over een paar extra gigabytje’s.

CCleaner

Helaas gaat het niet altijd zo vlekkeloos als hierboven beschreven. Uit eigen ervaring weet ik dat schijfopruiming de map Windows.old niet altijd vindt. Het wordt dan ineens een stuk lastiger om de map weg te krijgen. Helpmij.nl zou natuurlijk Helpmij.nl niet zijn, als ook daar niet een relatief simpele oplossing voor was. Hiervoor gebruik je CCleaner. De handleiding voor gebruik van dit handige en accurate opruimtooltje vind je in onze handleidingen-sector.

februari 2016: ccleaner..png

Installeer en gebruik de tool volgens de handleiding. Kies bij Cleaner voor de tab Windows en klik Analyseren (1). Scroll in het resultaat naar beneden en zet onder Geavanceerd een vinkje bij Oude Windows installatie. De tekst is lichtgrijs, maar je kunt het toch gewoon selecteren. Klik nu Schoonmaken (2) en jawel hoor, nu ben je echt af van die hardnekkige Windows.old-map.




Een boekje zelf printen

Auteur: Erik98

Top

Printen

Het is één ding om zelf een boekje te maken. Dat gaat tegenwoordig met al die mooie software vrij simpel. Maar dan vervolgens wil je dat natuurlijk een beetje leuk printen zodat het een echt boekje wordt.

Ga je dan uit van afdrukken op A4, dan moet je op de meeste printers eerst de ene kant en dan de andere kant printen. Als je printer dubbelzijdig kan printen is dat wel zo mooi natuurlijk.

Voorblad

Als je je boekje een mooi voorblad wilt geven, dan kom je er al snel achter dat de volgende pagina in principe kaal moet blijven en je tekst op pagina 3 gaat beginnen. Dan nog even een inhoudsopgave erbij en héé, dit wordt toch wat ingewikkelder.

Forum

Zo meldde zich een lid met vragen op ons Forum en wat later op het Ubuntu Forum:

“Ik ben een programmaboekje voor een concert aan het maken in Scribus. Daarvoor dacht ik een A4 te gebruiken in Landscape met dus twee tekstframes naast elkaar en dubbelzijdig (A5 dus). Ik heb nu het volgende probleem: Hoe krijg ik de doorlopende en juiste paginanummering onder de tekstframes?

Daarmee samenhangend: hoe zorg ik er voor dat de tekst op de goede pagina door loopt? Dit is immers afhankelijk van het aantal velletjes in het progammaboekje. Heb ik bijvoorbeeld een boekje met vier dubbelzijdige velletjes, dan bevat het achterste velletje de voorkant (pagina 1 feitelijk), pagina 2 en vervolgens pagina 15 en 16.
Ik ben inmiddels zover dat het draait om het zogenaamde inslagschema, maar kent Scribus dit?”

Inslagschema

Nee, een inslagschema (of imposition scheme) kent Scribus bij mijn weten niet. Dat zijn ook zaken die bij de drukker thuishoren. Je levert daar je pdf in leesbare volgorde in, de drukker jast dat door zijn software voor de inslag heen en gooit vervolgens een stapel A0 papier in zijn drukpers met de vorkheftruck.

Drukpers

Dat is dan wat er gebeurt bij de productie van een goedlopend boek bijvoorbeeld. Dat is zwaar overdreven voor zoiets als jouw programmaboekje, maar het is ook wel een leuk verhaal.

Papier

Op het moment dat je die stapel enorm groot papier daar ziet liggen krijgt het woord "inslagschema" en onze beleving met de printer thuis een compleet andere dimensie! De drukker werkt helemaal niet met kleine velletjes papier. Die heeft een enorme lap, waar hij later weer de de losse velletjes uitsnijdt en vervolgens verzamelt. Ze zetten de drukpers aan en die stapel papier verdwijnt met een rotgang in dat ding. Aan de andere kant vormt zich een overeenkomstige stapel. Ondertussen moet de inkt zich netjes gaan gedragen in die immens grote machine voor er sprake is van ook maar een beetje fatsoenlijke resultaten.

Inschiet

Dat gebeuren noemen ze de inschiet. Het is voor mensen die voor het eerst bij een drukker komen een grote verrassing hoe de prijzen daar werken. De eerste 100.000 stuks kosten een kapitaal, maar nog eens 100.000 stuks extra drukken kost eigenlijk alleen het meerverbruik aan papier. Als die grote pers eenmaal goed draait geeft die tweede 100.000 stuks draaien de vakman achter de pers nog niet eens voldoende tijd om snel een bakje oploskoffie te halen. Ik heb het dan niet over opdrinken. Dat lukt ook met de spreekwoordeljke loden slokdarm niet

Stop de persen

Die enorme pers staat ook niet zomaar stil. Die tolt nog wel even door. De vakman kan dan niet alsnog even dat plastic bekertje koffie leeg slurpen, want die moet allerlei hendeltjes gaan omgooien zodat de inkt zich niet overal gaat zitten ophopen.

Anders

Kortom, een totaal andere wereld daar in de drukkerij. Het is helaas een branche die zwaar onder druk staat maar wel hoogst interessant. Zo'n moderne vierkleurenpers is een adembenemend mooi apparaat, met de kleurbeheersing en alle andere toeters en bellen er erbij.

Praktisch

Bij het maken van een programmaboekje gaat het er heel anders aan toe. Er ligt hier in de praktijk een gat. Het wordt nog wat ingewikkelder als je tweezijdig wilt gaan bedrukken. Ik zou als eerste optie er eens aan gaan denken een sneldrukkerij binnen te lopen en te kijken wat ze daar voor jou kunnen doen.

Oplage

Het hangt allemaal ook erg af van de gewenste oplage. Heb je er 20 of 500 nodig? En hoe ruim is het budget? Past het allemaal op één A4 dubbelzijdig? Het is trouwens erg leuk om eens te doen! Maar als het programmaboekje 20 pagina's groot wordt dan zijn dat 5 A4tjes en die moet je dan ook netjes in het midden gaan nieten. En vouwen.

Asisstentie

Eh ja, dan zou het zo langzamerhand wel eens verstandig gaan worden om het aantal dames met Crea Bea hobbies in de buurt 's morgens erg vriendelijk te begroeten. En ga dan ook eens kijken naar een lange arm nietmachine. Die bestaan. Je kan er ook eentje zelf bouwen. Dat heb ik wel eens gedaan.

Inslagschema maken

Het inslagschema is heel goed zelf uit te zoeken. Het is een vrij simpele tabel waarbij je begint met de eerste en laatste pagina.

Voorbeeld van een boekje met 12 bladzijden A5, te printen op A4 dubbelzijdig om dubbelgevouwen een A5 boekje te vormen:

Ordering bepaal je als volgt:

Inslagschema

 

Het moet altijd een verzameling van sets van 4 bladzijden zijn en zoals je ziet gaat de bladzijde nummering van 1 rechts, twee links om en om naar beneden tot de middenpagina en dan weer omhoog.

Vervolgens verzamel je de pdf als volgt voor een printer die niet dubbelzijdig kan printen:

Oneven

12, 1, 10, 3, 8, 5

   
Even 2, 11, 4, 9, 6, 7

 

 

 

Let erop dat je de pdf horizontaal gecentreerd print!

In Scribus kan je tekstframes koppelen zoals je nodig hebt. Dat is geen probleem.

Avondeten

Dan moet je gaan printen, verzamelen, nieten en vouwen. Terwijl je dan de eerste keer de hele huiskamertafel vol hebt met netjes geordende stapels papier meldt zich wellicht je vrouw met de hete pan gare piepers dat de tafel gedekt moet worden voor het avondeten. Misschien is het wel een goede gedachte om bij het opstellen van het budget er minstens één fastfood maaltijd in op te nemen.

Tenslotte

Begin eerst maar eens met een heel simpel pdfje te maken met 4 bladzijden met Lorem Ipsum invultekst en dat dan dubbelzijdig printen. Dan doe je dat nog eens met 8 bladzijden. Dan komt het verzamelen, nieten en vouwen er nog bij.

In de Scribus wiki vind je een heel mooie uiteenzetting over de uitvoering van de inslag. In het Engels, dat wel.

Het is een heel apart verhaal, hè? . Maar het is ook heel erg leuk werk, zo'n doe-het-zelf drukkerijtje opzetten! Ik heb verschillende familieverhalen met heel veel plezier op die manier geproduceerd en als drukwerkje geproduceerd.




Probleem posten op meerdere fora

Auteur: ErpCity

Top

Als iemand tegen een probleem aanloopt met zijn hard- of software is Helpmij.nl een uitstekende plek om naar een oplossing te zoeken. Er is een zeer uitgebreide database waaruit geput kan worden en daarnaast kan men de vraag op het forum stellen. Er zijn dagelijks talloze helpers aanwezig welke graag hun ervaring inzetten om tot een mogelijke oplossing te komen.

Nu ontstaat er soms wat lichte irritatie onder helpers als men ontdekt dat dezelfde vraag ook op diverse andere fora gesteld is. Enkelen vinden dit zelfs zeer storend. Op sommige fora is dit zelfs niet toegestaan. Helpmij.nl kent deze regel niet en heeft ook niet het voornemen deze in te voeren. 

Vanuit het perspectief van degene met het probleem is het posten op meerdere fora in de hoop zo snel mogelijk een oplossing aangeboden te krijgen zeer begrijpelijk. Maar misschien kan een vraagsteller ook enig begrip opbrengen voor de irritatie: als hij op een ander forum de juiste oplossing aangereikt heeft gekregen meldt hij dit vaak niet terug in zijn topic op Helpmij.nl. Hierdoor komt een hulpverlener nooit te weten of zijn suggestie het probleem heeft opgelost en zo niet, wat dan wel de oplossing was. Ook in onze database blijft het topic als "niet opgelost" staan.

Daarom bij deze het verzoek aan de vraagsteller die zijn probleem op meerdere plekken neerlegt om, indien hij elders de oplossing vindt, dit in zijn topic op Helpmij.nl te melden. Hierdoor kunnen er later ook anderen die tegen dezelfde problemen aanlopen van profiteren. 




Varia

Auteur: Redactie

Top

Met deze maandelijks terugkerende rubriek brengen we de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied onder de aandacht.


Windows 10 is nu aanbevolen update

februari 2016: windows 10..png Microsoft maakt van Windows 10 een aanbevolen update. Dat betekent dat het downloaden van het systeem op veel computers met Windows 7 en 8.1 automatisch van start gaat.

Lees hierover meer op de site van Seniorweb. In het artikel staan twee links naar artikelen die eveneens te vinden zijn op Seniorweb. Namelijk: Windows 10 niet installeren via Windows Update en Windows 10: terug naar 7 of 8.1.

februari 2016: seniorweb logo..png


8 verborgen opties van Facebook Messenger

Facebook tikte onlangs met zijn Messenger, een stukje communicatiesoftware wat uiteraard gekoppeld is aan Facebook, de grens van 800 miljoen gebruikers aan. Daarbij gaan ook de geruchten op dat Facebook Messenger geschikt wordt gemaakt voor Apples OS X zoals te lezen is op Tweakers.

februari 2016: facebookmessenger logo..png

Wat veel mensen mogelijk niet weten is dat er nog meer mogelijkheden zijn met deze Facebook Messenger. Deze 8 mogelijkheden zijn door metroXL in een lijstje gezet wat je hier kunt terugvinden. Eén van die tips is bijvoorbeeld dat je ook gewoon kunt chatten vanuit een browser zonder de gehele Facebook-pagina met bijbehorende nieuwsfeed te hoeven openen.

Chatten kan je namelijk ook simpel via www.messenger.com doen.


TimesUpp: het vertrekalarm

TimesUpp heeft alle actuele verkeersinformatie en rekent voor u uit wanneer u moet vertrekken om op tijd op uw afspraak te zijn. De belangrijkste functie van de app is het file-alarm. Reisadvies nodig in het drukke verkeer? TimesUpp is je persoonlijke reisadviseur. Nu alleen nog beschikbaar voor iOS, maar aan een Android-versie wordt hard gewerkt.

februari 2016: itunes preview logo..png


Wunderlist: de gratis takenlijst

Eén van de mooiste gratis diensten in de categorie takenlijsten is Wunderlist van Microsoft. Wunderlist is een eenvoudige taakmanager die, met de keuze uit twaalf achtergronden, altijd het aanzien waard is. De app is te gebruiken onder de platformen Mac, Windows/Windows Phone, iPhone/iPod Touch, iPad, Android, Blackberry en Linux.

Geschikt voor:

februari 2016: wunderlist..png

februari 2016: cloudtools..png
Lees de handleiding

februari 2016: wunderlist logo..png
Download


WhatsApp is nu gratis!

februari 2016: whatsapp..png De reden daarvoor is dat lang niet iedereen van de 990 miljoen gebruikers de beschikking heeft over een creditcard. Aangezien er geen andere methode is om, na het aflopen van de gratis proefperiode van 12 maanden, de verschuldigde 1 Euro te betalen heeft het geen zin om door te gaan met het betaalde abonnement. Door geen abonnementskosten in rekening te brengen hoopt WhatsApp te kunnen groeien.

februari 2016: ZD logo..png


Chromecastondersteuning standaard in Chrome

februari 2016: Chromecast..png

Gebruikers van de Chromecast, een handig mediaspelertje waar je allerlei beelden naartoe kan streamen, wisten waarschijnlijk al dat je beelden uit Chrome met behulp van een extensie kon versturen. De ontwikkelingen staan echter niet stil en het lijkt er dan ook op dat Google druk bezig is om het Cast-protocol in Chrome te integreren.

De meest recente bètaversie van Chrome bevat namelijk de genoemde integratie van het Cast-protocol. Dat is ook bevestigd door een medewerker van Google, iets waar je meer over kunt lezen op Tweakers.

februari 2016: tweakers logo..png


Gloeilamp die zuiniger is dan LED

februari 2016: Gloeilamp die zuiniger is dan LED..png

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een methode ontwikkeld waarbij warmtestraling van een gloeidraad omgezet kan worden in licht. Daarvoor gebruiken ze speciaal nanomateriaal die de warmtestraling terug kaatst om vervolgens weer als zichtbaar licht uitgezonden te worden. Hierdoor is het mogelijk om gloeilampen energiezuiniger te maken dan ledverlichting.

Benieuwd naar hoe ze dit precies geflikt hebben? Lees dan het officiële persbericht, of wanneer je er toegang toe hebt het artikel in tijdschrift Nature (beiden in het Engels).


Hyperloop: het vervoermiddel van de toekomst

Wie niet onder de indruk raakt van de magneetzweeftrein (Maglev) die met 430km/u door Sjanghai heen zoeft, gaat de hyperloop zeker de moeite waard vinden. Door een onderdruk te creëren in een buizenstelsel neem je luchtweerstand weg en moeten snelheden boven de 1000km/u haalbaar zijn. Daarmee zou je binnen een half uurtje van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen!
februari 2016: Hyperloop..png
De Amerikaanse miljardair Elon Musk heeft om de ontwikkeling van de Hyperloop te versnellen een wedstrijd uitgeschreven. Aan deze ontwerpwedstrijd doet onder andere de TU Delft mee. Verschillende media hebben daarom ook interessante artikelen over de Hyperloop en de deelname van de TU Delft geschreven. Zo vind je meer achtergrond over de Delftse deelname op Tweakers en bij de NOS. Nu.nl weet tevens te melden dat het eerste testcircuit gebouwd gaat worden.

Inmiddels is de uitslag van de wedstrijd bekend: het team van de TU Delft heeft de tweede plaats behaald, direct achter het team van het prestigieuze MIT. Ze hebben de prijs voor het meest innovatieve ontwerp gewonnen en zijn daarmee door naar de volgende ronde: het daadwerkelijk bouwen van het ontwerp. Van harte gefeliciteerd TU Delft!


Rotterdam mondiale Must See!!

Wist je dat Rotterdam tegenwoordig mondiaal geldt als een absolute "Must See"? Jazeker! En verder heeft de bekende uitgever Lonely Planet Rotterdam voor 2016 uitgeroepen als één van de Best in Travel steden. Ter gelegenheid daarvan is er nu online de Lonely Planet Miniguide Rotterdam te bekijken. Ga naar de Koopgoot, de Markthal, het Centraal Station, de Kubuswoningen. Hou je van schaken (ook al kan je er net als ik niks van), je vindt daar ook het schaakstukkenmuseum. En er is nog veel meer te vinden op die 36 pagina's van de miniguide.

februari 2016: rotterdam..png

Zelfs aan te raden voor een doorgewinterde Rotterdammer!


Gratis foto-app voor Mac

iPhoto is meer dan alleen het netjes ordenen van uw foto’s. Met deze nieuwste gratis Foto-app haal je meer uit je foto’s dan je ooit had kunnen bedenken. Zodra je iPhoto hebt gedownload bepaal je hoe je jouw foto’s maakt, bewerkt en deelt. De mogelijkheden hiertoe zijn talrijk en laten je foto’s tot leven komen!

februari 2016: iphoto..png


Chrome gaat waarschuwen voor foute downloadknoppen

februari 2016: chrome logo..png In het verleden schreven we al eens over misleidende downloadwebsites waarbij er vaak meerdere downloadknoppen aanwezig zijn. Een gedeelte van die downloadknoppen is dan van valse aard en hiermee haal je ongewenste rotzooi binnen. Chrome gaat vanaf heden de strijd aan met deze foute downloadlinks en gaat de gebruikers hiervoor waarschuwen. Lees daar meer over op nu.nl.

Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/

 
 
 
 



Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.



Geachte Redactie,

Als ik G-Data CleanUp gebruik is dat dan gratis?

Groet,

M.C. de Bruijn.

Beste M.C. de Bruin

Clean up is geheel gratis, zoals u hier kunt lezen.
Succes met de tool.

Met vriendelijke groet,

De redactie

 


 

Zeer goedemorgen,

Graag stel ik een vraag. 
De nieuwsbrief welke ik ontvang van Helpmij, komt steeds in de map junk mail terecht, ondanks dat ik het mail adres in mijn adresboek heb ingevoerd.

Lastig, want heel vaak kijk ik niet in die map, ik verwijder deze meteen en dat vind ik zonde.

Vr.gr Henk de Graaf

Beste Henk,

Mooi om te lezen dat je onze nieuwsbrief geen ongewenste email vindt. Een antwoord op je vraag is wat lastig, omdat dit geheel afhankelijk is van het e-mailprogramma dat je gebruikt. Daarnaast is het mogelijk dat er een anti-spamprogramma actief is.

Voor Outlook klik je bijvoorbeeld met rechts op de betreffende e-mail en kies je voor Ongewenste e-mail > Afzender nooit blokkeren.

Mocht je hier niet verder mee komen, dan kun je de vraag het beste op het forum stellen en wel hier: https://www.helpmij.nl/forum/forumdisplay.php/246-E-mailprogramma-s
Succes me de oplossing van dit probleem.

Met vriendelijke groet

 De redactie

 


 

Beste Helpmij.

Waarschijnlijk is dit niet het goeie e-mailadres, maar ik probeer het toch maar.

Mijn PC is gecrasht en alles is verloren. Helaas ook mijn boekhouding, die ik al jaren bijhield in ‘n excel bestand wat ik gemaakt had aan de hand van CorVerm zijn goeie uitleg in de nieuwsbrieven.

Nu wil ik opnieuw zo’n boekhoudprogramma maken, maar kan het nergens terug vinden op het forum. Hoe moet ik handelen ??

kunt u me helpen ?
Bij voorbaat hartelijk dank.

Gegroet,

Jan Boogaert

Beste Jan,

Je kunt dit soort oudere artikelen terug vinden in de handleidingsectie. Met de juiste zoekterm heb je het dan snel gevonden.
In dit geval hier: http://handleiding.helpmij.nl.
Succes met het kasboek.

Met vriendelijke groet,

Corverm


 
 

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.