Indien u problemen heeft met het lezen van deze nieuwsbrief vindt u hier de online versie.
 
Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Clean up verwijdert ongewenste rommel van je systeem
-Cloudprinter
-Excel tips
-GIMP Deel 14: PDF bewerken
-Office Lens
-Vimeo voor je video’s
-Windows verkenner; bestanden hernoemen
-Windows 10: upgrade voorkomen
-Workshop; maak je eigen magazine deel 1
-Kanaal van de maand: 365 Laptop repair
-Varia
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm
Erik98
ErpCity
K1pje
leofact
Maxstar

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 32896 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Eset bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.


Voorwoord

Auteur: ErpCity

Top

De redactie wenst alle lezers een erg gelukkig, gezond en voorspoedig nieuwjaar!

De eerste editie van het nieuwe jaar bevat weer een aantal interessante, handige dan wel leerzame artikelen zoals een nieuw deel in de serie "werken met GIMP", een handige programma voor het verwijderen van meegekomen rommel, een kanaal om zelf aan een laptop te sleuten en het eerste deel van de workshop "maak je eigen magazine". Daarnaast natuurlijk onze vaste rubriek met kort nieuws "Varia".

Wij wensen iedereen veel leesplezier!




Advertentie

Top




Clean up verwijdert ongewenste rommel van je systeem

Auteur: CorVerm

Top

Het zal je maar gebeuren! Een leuk freeware programmaatje dat je in je enthousiasme downloadt en installeert. Juist, in al je enthousiasme, heb je niet goed opgelet tijdens de installatie en geen vinkjes weggehaald om te voorkomen dat je ongewenste troep mee installeert. Een ongewenste zoekmachine of een adware-programma zijn “achter je rug om” domweg op je computer geïnstalleerd. Geen nood, want G-Data heeft een tooltje beschikbaar om die troep van je computer te verwijderen. Clean Up (klik op de tab TOOLS) is het tooltje dat dit klusje voor je opknapt. Je kan ook zelf op zoek gaan om de ongewenste bestandjes op te ruimen, maar dat is vaak een nogal lastige klus.

januari 2016: G data 1..png

januari 2016: G data 3..png

Ondanks dat ik best wel veel software installeer om te testen of het iets is voor de nieuwsbrief is er geen ongewenste software aangetroffen. Dus heb ik voorkomen dat er ongewenste zaken zijn geïnstalleerd of, liever gezegd, software heb gedownload van betrouwbare sites.

Door programma’s van betrouwbare sites (liefst van de maker(s) zelf) te downloaden kun je een hoop narigheid voorkomen. Dat kan niet genoeg benadrukt worden.

Clean Up heeft maar één doel en is heel simpel in gebruik. Dubbelklik op het exe-bestand om het tooltje te starten, installeren is niet nodig. Klik in het venster op de knop Nu scannen. De scan kan even duren, naargelang het formaat van je harde schijf en de hoeveelheid geïnstalleerde software. Het tooltje scant niet op virussen maar op vervelende adware die gegevens over je gewoontes verzamelt voor advertenties, plaats in neemt in je browser en bovendien je pc vertraagt. Klik na het scannen op de knop Nu Opschonen, en geniet van je schone Windowscomputer.




Cloudprinter

Auteur: Erik98

Top

Ik heb het er al eens over gehad in mijn artikelen over Chromium OS en Chromixium: een Cloudprinter. Nou ben ik daar zeker geen expert in, maar het is allemaal zo simpel en ook goed beschreven in gewoon Hollands. Ik ga jullie even meenemen in dit gebeuren, want hier heb je echt wat aan.

Installeren

 

Printer delen, soms een crime

Waar het opzetten van een gedeelde printer soms nog allerlei haken en ogen heeft is een cloudprinter installeren en gebruiken heel eenvoudig. Daarbij moet je wel in het Google gebeuren blijven. Die printer heb je in de Google docs omgeving en het beste gebruik je daarvoor de Chrome of Chromium browser. Je logt in met je Google account en daar ga je dan. Tik Cloudprinter in de zoekmachine en je hebt alles bij de hand voor het installeren en alle instellingen!

Gewone (klassieke) printer

Of je een gewone printer gebruikt, die aan je PC hangt met een USB kabel, of een echte cloudprinter, maakt niet veel uit. Bij de eerste moet die PC dan wel aanstaan. Anders begint het printen pas bij het opstarten. Je raakt de printopdracht dus niet kwijt.

PDF

Afdrukken via een Cloudprinter

Wil je nou een PDF printen met bijvoorbeeld de e-tickets voor een voorstelling diezelfde avond, dan upload je die naar Google Docs en print ze vervolgens met je cloudprinter. Dat kan je zelfs doen vanaf de andere kant van de wereld (of je dan ook nog op tijd thuis bent is vraag twee).

Waar je ook bent

Ik begrijp dat je dat printen zelfs vanaf een telefoon kan doen, maar dat heb ik wijselijk maar niet geprobeerd met mijn eenvoudige instapmodelletje. Je kan het verder van alle mogelijke soorten computers; Mac, Windows of Linux.

Delen

januari 2016: Google Cloud Print - Mozilla Firefox_008..jpg

De printer delen is geen probleem, zelfs niet voor heel tijdelijk. Je voegt het Gmail adres van de betrokken persoon toe onder "Delen" en klaar is hij weer. Daarna kan je dat adres net zo simpel weer weghalen en het delen met de betrokken persoon is beëindigd.

Conclusie

Hoogst handig vind ik zelf. Ik doe nu zelf een hoop in Google docs, inclusief printen. Of ik op mijn desktop zit of mijn laptop in de bibliotheek of de trein, dat maakt allemaal niks uit.

Kortom, minstens het onderzoeken waard, die Cloudprinters.




Excel tips

Auteur: CorVerm

Top

Autocorrectie

Stel dat je vaak tijden in moet voeren. Doe je dat vanaf het numerieke deel van het toetsenbord dan is het omslachtig om steeds de shift-toets in te moeten drukken om de dubbele punt te typen. Autocorrectie brengt uitkomst zodat je het numerieke deel van het toetsenbord niet hoeft te verlaten.

Ga naar Bestand > Opties > Controle, daar vind je de knop AutoCorrectie-opties.

januari 2016: autocorrectie 1..png 

Klik op de knop zodat je in het venster van gelijke benaming terecht komt.

januari 2016: autocorrectie 2..png 

Typ onder Vervangen twee sterretjes en onder Door een dubbele punt. Klik op de knop Toevoegen en dan op OK om het venster te sluiten. Klik nogmaals op OK om het optie-venster te verlaten. Voer je nu een tijd in dan doe je dat zo: 20**40 de sterretjes worden gecorrigeerd in een dubbele punt. Dan ziet het er uiteraard zo uit: 20:40.

Een handige manier om in één keer de tijd te typen zonder het numerieke deel van het toetsenbord te moeten verlaten.


De foutmelding #N/B niet tonen

In de vorige nieuwsbrief heb ik de functie VERGELIJKEN aan de hand van een voorbeeld uitgelegd. In de linker afbeelding zie je foutwaarden staan. Deze foutwaarde zegt dat het gezochte Niet Beschikbaar is. Op zich is dat niet zo erg, maar als je de foutmeldingen niet wilt zien dan gaan we daarvoor zorgen.

januari 2016: vergelijken 1..png

januari 2016: vergelijken 2..png

Voor het vergelijken van de gegevens in beide kolommen is de formule: = (VERGELIJKEN(A2;$C$2:$C$11;0) gebruikt. Als de gegevens niet overeenkomen in een bepaalde rij dan geeft Excel dus de foutmelding #N/B weer. Welnu, om dat te voorkomen bouwen we de functie ISFOUT of ISNB in. Beide functies geven hetzelfde resultaat; zij geven geen foutmelding weer. Ik heb gekozen voor ISNB. De formule die in deze gebruikt wordt is: =ALS(ISNB(VERGELIJKEN(A8;$C$2:$C$11;0));"";VERGELIJKEN(A8;$C$2:$C$11;0)) De formule begint met de logische functie ALS met als argumenten zoals te zien in de afbeelding hieronder.

januari 2016: is als 1..png

 januari 2016: is als 2..png

De logische test is de functie ISNB. Na een haakje open te hebben getypt moet de ISNB-waarde worden opgegeven en dat is VERGELIJKEN(A2;$C$2:$C$11;0). Dus in feite de formule die we al eerder gebruikt hebben om de gegevens in de kolommen te vergelijken. Alleen moet dit deel van de formule afgesloten worden met twee haakjes, want daarmee wordt de functies ISNB en VERGELIJKEN afgesloten. Daarmee is aan de logische test voldaan.

Wat het aantal haakjes in een formule betreft kan gesteld worden dat een formule (of een deel daarvan) met evenveel haakjes afgesloten moet worden dan waarmee die is geopend. Het haakje waarmee de functie ALS is geopend nu niet meegeteld. Het haakje sluiten voor genoemde functie komt aan het eind van de formule.

Hierna moet een puntkomma worden getypt, daarmee wordt aangegeven dat er aan het volgende argument van de ALS-functie moet worden voldaan. =ALS(ISNB(VERGELIJKEN(A2;$C$2:$C$11;0));"";. Het argument WAAR is nu aan de beurt. Als de vergelijking niet klopt zou de uitkomst #N/B moeten zijn. De dubbele aanhalingstekens staan voor leeg. Dus als aan de voorwaarden in de formule niet wordt voldaan moet de cel leeg blijven. We willen immers de foutmelding niet zien. Voor de duidelijkheid zijn de argumenten van de functie ALS roodgekleurd.

Achter de aanhalingstekens komt er weer een puntkomma ten teken dat het argument ONWAAR aan de beurt is. En dat is een herhaling van de functie VERGELIJKEN namelijk: VERGELIJKEN(A2;$C$2:$C$11;0)). De formule wordt afgesloten met twee haakjes dicht. Eén haakje open om de argumenten van de functie op te geven en een haakje dicht om te ALS-functie af te sluiten.


VERT.ZOEKEN met “sleutel”

Met VERT.ZOEKEN moet er een zoekwaarde opgegeven worden. Normaal gesproken doe je dat door naar een cel te verwijzen waarin de zoekwaarde staat. Soms is het nuttig als je de zoekwaarde uit kan breiden om het zoeken iets te vergemakkelijken. Vandaar dat een “zoeksleutel” handig kan zijn.

januari 2016: vert zoeken 3..png 

TEKST.SAMENVOEGEN

Daartoe is de functie TEKST.SAMENVOEGEN een goed plan. De “zoeksleutel” is: =TEKST.SAMENVOEGEN(C6;D6). Dus is in B6 het artikelnummer en het artikel samengevoegd. Let er op dat je met deze functie geen bereik in kan voeren. Dus C6:D6 zal niet werken omdat er steeds een andere tekst moet worden opgenomen binnen deze functie. Dat is te zien in de afbeelding hieronder.

januari 2016: vert zoeken sleutel 4..png

januari 2016: vert zoeken sleutel 2..png
Vulgreep

Dubbelklik op de vulgreep om de formule naar beneden door te voeren.

 januari 2016: vert zoeken 1..png

VERT.ZOEKEN (exact)

In cel E3 staat de formule =VERT.ZOEKEN(B3&C3;B6:F9;4;0). De nul staat voor ONWAAR, dus voor exact zoeken.

januari 2016: vert zoeken 3..png

De zoekwaarde is B3&C3, het bereik (tabelmatrix) is B6:F9 en alles wat daartussen ligt. De kolom (kolomindex_getal) waaruit een gegeven moet worden opgehaald is kolom 4. Tel maar na. Er wordt gezocht vanaf kolom B de eerste kolom in het bereik, dus de telling is inclusief kolom B. Nu komt de “zoeksleutel” van pas, want die staat immers in kolom B. Normaal gesproken vindt VERT.ZOEKEN altijd de eerste waarde in een kolom. Dat schiet niet op als je bijvoorbeeld op het artikelnummer zou zoeken. Je krijgt dan altijd de eerste waarde terug en daar heb je niks aan als je naar de tweede waarde wilt zoeken. Maar met de samengevoegde zoekwaarde worden de juiste gegevens gevonden.

januari 2016: vert zoeken sleutel 5..png

VERT.ZOEKEN (niet exact)

In de onderstaande tabel staan een aantal kasten die een kwaliteitscijfer hebben gekregen, waar een bepaalde waarde aan moet worden gekoppeld. In het tabelletje daaronder is de waarde vastgelegd. Om de waarde te kunnen achterhalen is ook nu gebruik gemaakt van de functie VERT.ZOEKEN, maar nu met als argument WAAR (of 1).

januari 2016: vert zoeken waar 1..png

De formule is: =VERT.ZOEKEN(D3;$B$10:$D$12;3;WAAR) Dat wil zeggen dat Excel niet op de exacte waarde zoekt, maar op de dichtstbij liggende waarde. Exact zoeken heeft hier geen zin omdat de exacte waarden nooit gevonden kunnen worden. Domweg omdat die niet in de waarden in kolom D3:D6 niet voorkomen.

januari 2016: vert zoeken waar 3..png
De uitkomst van de formule in kolom E

januari 2016: vert zoeken waar 2..png

Bij het laatste argument geeft Excel de keus uit WAAR of ONWAAR


Het verschil tussen datums berekenen

januari 2016: tijd 1..png

Er zijn twee formules die de datum van vandaag weergeven in Excel. De functies =VANDAAG() en =NU(). Waarbij opgemerkt dat de functie sluit met haakje open en haakje dicht.

Hoe de verschillende formules de uitkomst weergeven zie je in de afbeelding. Dat behoeft geen uitleg. Om op een snelle manier de datum van vandaag te noteren is het voldoende om de toetsen Ctrl > puntkomma in te drukken. In tegenstelling tot de genoemde formules past de datum zich niet aan en is dus niet geschikt om er op een latere datum mee te rekenen. Tenzij het om een datum gaat die je altijd wilt gebruiken. Ook de huidige tijd kan op een snelle manier worden ingevoerd. Druk op Ctrl > Shift > puntkomma.

januari 2016: tijd 2..png

Excel rekent niet met datums, maar met getallen. Is er een datum weergegeven dan is dat optisch, dus in feite is het geen echte datum.

De telling in Excel begint met 1januari 1900 en geeft dus het getal 1. In F11 staat dezelfde datum als in F10, maar dan als getal weergegeven. Dat doe door de cel eigenschap op Standaard te zetten. Op 10 december zaten we al op dag 42348.

Datums berekenen

De eerste methode is om datums gewoon van elkaar af te trekken. Dus in het voorbeeld is dat =B16-B17. In C17 is de formule iets uitgebreid door tekst aan de formule toe te voegen. Dan ziet de formule er zo uit:
="Verschil in dagen" &"is "&B16-B17 Let op de spaties voor de ampersand en na “is”. Staan daar namelijk geen spaties dan wordt de tekst en de uitkomst van de formule aaneen “geplakt”.

In B19 staat de uitkomst van de formule =JAAR(B16)-JAAR(B17)&-MAAND(B16-B17, de ampersand met het minteken dienen hier als koppelteken. Uiteindelijk is het resultaat niet echt mooi. 69-10 wil zeggen 69 jaar en 10 maanden. Dat kan mooier weergegeven worden met de functie DATUMVERSCHIL.

In B20 staat het resultaat van de formule =DATUMVERSCHIL(B17;B16;"Y"). De “y” staat voor year, het resultaat wordt dus in jaren worden weergeven.

januari 2016: tijd 3..png

Om het resultaat te krijgen zoals in B21 te zien is komt de formule: =DATUMVERSCHIL(B17;NU();"y")&-DATUMVERSCHIL(B17;NU();"ym")&-DATUMVERSCHIL(B17;NU();"md") van pas. Het grote verschil met de vorige formule is dat nu gebruik is gemaakt van de functie NU(). Dus wordt de datum uit B17 afgetrokken van de datum van vandaag. In het tweede deel van de formule is als argument “ym” gebruikt. Dat geeft het aantal maanden van het jaar als resultaat. Als argument in het derde deel van de formule is “md”, het aantal dagen van een maand. Ook hier is het koppelteken gebruikt om de jaren, maanden en dagen te scheiden. Als er geen koppelteken wordt gebruikt geeft de formule een  geheel getal als resultaat en dat is wat onduidelijk.

Met de formule in B22 =DATUMVERSCHIL(B17;NU();"y")&" jaar" &" en " &DATUMVERSCHIL(B17;NU();"ym")&" maanden" wordt het resultaat nog duidelijker. Let ook hier op de spaties zoals: " jaar" &" en ". Het aantal dagen kan er desgewenst ook “aangeplakt” worden door de formule uit te breiden met de derde keer DATUMVERSCHIL te gebruiken, maar dan natuurlijk met als argument "md".

Berekenen van (werk)dagen

Stel dat je een klus hebt te doen en je wilt weten hoeveel dagen je daaraan kwijt bent. Op zich is die berekening heel simpel, kijk maar in de afbeelding hieronder. In L8 staat de formule die is gebruikt in K8 en dat levert 23 dagen op. Eigenlijk wil je in het weekend niet klussen, dus je wilt nu wel weten hoeveel doordeweekse dagen je over hebt om te werken aan je klus. De functie NETTO.WERKDAGEN komt nu best wel van pas. De uitkomst van de formule (te zien in L9) geeft als uitkomst 16 dagen.

Maar ja, je wilt er ook nog een paar dagen tussenuit en die dagen moeten ook in de berekening worden meegenomen. Daar biedt het (optionele) argument [vakantiedagen] voor. Maak een tabelletje van de dagen die je er tussenuit wilt en neem die mee in de formule. Uiteindelijk zal je nog hard moeten werken om de klus in 13 dagen te klaren.

 januari 2016: tijd 4..png

De functie WEEKDAG

De functie WERKDAG werkt net iets anders dan de voorgaande functie. Deze functie telt het aantal dagen die je hebt uitgetrokken op bij de begindatum en houdt meteen rekening met de weekenden.

 januari 2016: tijd 6..png

De functie vraagt om een begindatum plus het aantal dagen die voor een klus staan. Eventueel aangevuld met vakantiedagen.

 januari 2016: tijd 7..png

Als er 30 dagen aan een stuk wordt doorgewerkt dan is de klus klaar op 7 februari. Dat is een kwestie van 30 dagen bij de begindatum optellen. Ook nu wil je in de weekenden niet werken en daarom gebruik je de functie WERKDAG. De klus zal nu geklaard zijn op 19 februari, want er vallen zes weekenden in die periode. Dat scheelt nogal wat, om precies te zijn 12 dagen. Daar komen ook de dagen bij die gepland zijn om er tussenuit te gaan en dan is het klusje klaar op 24 februari.

De klus duurt wel erg lang en je besluit om twee weekenden door te werken, maar wel op vakantie te gaan. Dan komt de formule =WERKDAG(O8;P8;I13:I15)-4 van pas, want 4 dagen aftrekken (dus twee weekenden) betekend dat de klus op 20 februari geklaard is.




GIMP Deel 14: PDF bewerken

Auteur: Erik98

Top

pdf bewerken

Een tijd geleden vroeg iemand thuis me een stukje uit een PDF te knippen. De rest moest eraf. Even later kwam dezelfde vraag via ons Forum naar voren.

GIMP

Nou zijn er meer wegen naar Rome, maar het mooie van GIMP is dat je dat op alle denkbare PC’s kan doen en je hebt verder heel de gereedschapskist van GIMP tot je beschikking, mocht daar behoefte aan zijn. Zo kan je bijvoorbeeld prima de kentekenplaat van een auto verdoezelen of privégegevens in een overzicht onleesbaar maken.

Via MS Office

Ik begreep op ons forum dat je een PDF ook gewoon met Word (vanaf versie 2010) kan openen en dan is het een normaal document, dat je kan bewerken. Zelf gebruik ik geen MS Office en heb ik daar geen ervaring mee, maar hierbij deze tip met hartelijk dank aan lid Quandor. Zo simpel kan het dus ook!

Nieuw jaar

We zijn inmiddels aan een nieuw jaar begonnen en daarmee komen binnenkort vast de nodige jaaroverzichten weer op ons pad.

Knippen

Uitknippen doe je met Bijsnijden gereedschap. Je klikt het aan en trekt een rechthoek van wat je wilt houden (A). Alles er omheen valt weg (B). Klaar. Vervolgens exporteer je je PDF via Bestand > Exporteren.

 

januari 2016: Selectie_011..jpg

Als je nu deze PDF weer opent en je probeert een stuk tekst te selecteren, dan gaat dat niet. Dat is weg. Je PDF is nu net zoiets als een foto geworden, allemaal beeldpuntjes. Niet zo heel raar. GIMP is immers een fotobewerkingsprogramma.

Persoonlijk vind ik dat trouwens wel fijn, want nu is die PDF een stuk minder gevoelig voor fraude dan eentje die op tekst is gebaseerd. Haal maar eens een handleiding op. Daar kan je tekst in selecteren en je kan er trouwens ook in zoeken (sneltoets: Ctrl + F). Dat laatste is trouwens weer wél handig. Onthou die sneltoets maar. Die werkt ook in heel veel andere programma’s.

Verdoezelen

Verdoezelen

Hiervoor selecteer je het Vervagen/verscherpen gereedschap uit de Gereedschapskist. Zet de ratio op 100 % en dan maar vegen tot het naar wens is. Vervolgens je werk via Exporteren opslaan. Verdoezelen ziet er wat minder opvallend uit ten opzichte van de zwarte strepen van het Penseel of de Verfspuit, die ik hierna bespreek.

Onleesbaar maken

Onleesbaar maken

Dit doe je met het Penseel of de Verfspuit. Ook hier zet je waarden als de ratio en de hoeveelheid hoog. Persoonlijk geef ik de verfspuit de voorkeur boven het penseel. Druk Shift in om in een rechte lijn te spuiten of te kwasten.

Kortom

Mogelijkheden genoeg dus. Ik heb ze nog lang niet allemaal besproken, maar het is ook niet de bedoeling hier alle mogelijkheden om een document aan te passen door te nemen.

Mocht je iets speciaals nodig hebben of wat anders zoeken, kijk eens rond of stel je vraag in het forum in de rubriek Software > PDF-readers/bewerkers.

Succes!




Office Lens

Auteur: K1pje

Top

Office Lens is een erg handige app die ook hier op Helpmij.nl niet onbesproken mag blijven. Met deze app kan je je telefoon omtoveren tot een soort mobiele scanner waarmee je foto’s van whiteboards, visitekaartjes en documenten kan knippen, verbeteren en leesbaar kan maken. Erg handig dus! Zelfs zo handig dat deze app zich in het lijstje ‘beste apps van 2015’ volgens Google Play in de VS heeft weten te werken.

Hoe gaat dat dan in zijn werk?

Wanneer je de app opent ga je direct naar een camera-modus. Hier kan je een aantal zaken nog aanpassen zoals de modus (Document, Whiteboard, Foto of Visitekaartje) en de resolutie van de foto. Vervolgens kan je het te fotograferen object op de foto zetten. Dit hoef je niet netjes uitgelijnd te doen, zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien. Office Lens in de Document modus zal namelijk de foto aanpassen tot een leesbaar document. Let bij het nemen van de foto wel op het witte kader, dat is wat Office Lens als het object ziet.

Screenshots van Office Lens
Resultaat Office Lens

Na het nemen van de foto kan je hem eventueel nog bijsnijden om hem vervolgens op te slaan. Dit opslaan kan gewoon op je telefoon of tablet, maar ook direct naar OneDrive wat geïntegreerd is in de app. Ook kan je er voor kiezen om de gemaakte afbeelding te converteren naar bestanden in Word, PowerPoint of PDF.

In de Visitekaartje modus is het ook mogelijk om contactgegevens te extraheren en op te slaan in je adresboek, maar deze modus werkt momenteel alleen goed met visitekaartjes in het Engels, Duits en Spaans. Ondersteuning voor andere talen wordt binnenkort toegevoegd.

Office Lens is gratis beschikbaar voor Windows Mobile via de Microsoft Store, iOS via de App Store en Android via Google Play




Vimeo voor je video’s

Auteur: Erik98

Top

Vimeo, video De Tureluur

Youtube

Ik maak gedurende het seizoen van veel waterpolowedstrijden in de club een video. Die zet ik dan op Youtube. Afgelopen jaar waren dat er zo’n 50. Dat is grotendeels een routineklus. Mijn hart ligt meer bij fotografie.

Maar zo langzamerhand begin ik toch het echte plezier in videowerk te ontdekken. Het is een geweldige manier om een verhaal te vertellen. Dan is Youtube een goede mogelijkheid om je video te publiceren. Qua hardware kan je tegenwoordig prima uit de voeten met zelfs een telefoon!

Video, maar dan met een smartphone

Youtube heeft ook wat nadelen. De beeldkwaliteit is niet altijd optimaal, een eenmaal geplaatste video (met bijvoorbeeld een fout) kan je niet vervangen en als mijn kijkers een video willen downloaden dan is dat niet voor iedereen zo eenvoudig.

Vimeo

Ik heb laatst een video gemaakt van de nieuwe uitkijktoren in het natuurgebied De Ackerdijkse Plassen van Natuurmonumenten bij Pijnacker. De Tureluur hebben ze hem genoemd, naar de bekende weidevogel.

Uitkjktoren De Tureluur

Er ging wat fout in de geluidstrack. Er was wat betreft het omgevingsgeluid alleen maar het linker kanaal. Tja, en als je video al geplaatst is en je tweet door verschillende boswachters ook nog eens geretweet is (leuk!), dan mis je toch de mogelijkheid tot corrigeren.
Ik plaatste dus die video ook maar eens op Vimeo als eerste proef, nu natuurlijk met goed geluid..

Beeld

Qua beeld blijkt Vimeo duidelijk beter. Nou toont Vimeo de video’s standaard in 720p. In het Plus pakket en hoger kan je ook 1080p kiezen, maar in Basic niet. Geen ramp eigenlijk, want je moet wel een erg groot computerscherm hebben om van 1080p voordeel te hebben.

Pakketen

Voorlopig hou ik het op het gratis Basic pakket: 500MB per week, 25 GB per jaar. Dan kan je elke week een mooie video plaatsen. Dat kan dan wel geen video van onbeperkte lengte zijn, maar in de praktijk is een korte video van rond 15 minuten speelduur al lang genoeg om boeiend te blijven.

Wist je dat er hele competities zijn voor video's van maximaal 1 minuut? Hier is de winnaar op Filminute voor 2015.

Daarnaast heb je voor net geen 50 € per jaar een Plus pakket met 5GB per week en 250 GB per jaar ruimte en voorrang bij de conversie en de Helpdesk. Dat lijkt me een prima keuze om te overwegen als je er serieus mee verder gaat. Tenslotte heb je nog een Pro pakket met nog een vier keer zoveel ruimte en zeer uitgebreide service.

Data rates

Vimeo beveelt verder een datarate van 5000-10000 kbps aan voor een 720p video en 360 kbps voor de audio. Dat is fors, maar dat geeft ook kwaliteit. Ik heb inmiddels besloten mijn video’s te renderen op 1080p, 8000 kbps data rate voor video en 360 kbps voor de audio. Daar kan ik prima mee uit de voeten voor Vimeo. Het ziet er dan ook schitterend uit op onze grootbeeld TV en op de HD beamer op de filmclub.

Downloaden

Ik las ergens dat je bij Vimeo ook de video's gemakkelijk kan downloaden.

Onder de speler, die netjes schermvullend verschijnt, blijkt nog een stuk webpagina te zitten met de download knop. Nog mooier, klik je daarop dan kan je kiezen welke kwaliteit je wilt. Daar zit dus ook mijn oorspronkelijke 1080p kwaliteit bij. Klik je op die Download link, dan speelt de 1080p versie alsnog af en doe je een rechterklik > opslaan als, dan kan je hem op je eigen computer downloaden.

 

Downloadmogelijkheden

Kijken,

Op Vimeo valt ook heel veel moois te zien. Smaken verschillen, maar ik vond deze bijvoorbeeld zelf erg mooi.

 

Op Vimeo te vinden

Conclusie

Heel prima dus, dat Vimeo! Ik ga daar maar eens mee aan de slag.




Windows verkenner; bestanden hernoemen

Auteur: leofact

Top

Met enige regelmaat kom je een situatie tegen waarin je een serie bestanden in een bepaalde map anders wilt benoemen. Een voorbeeld daarvan is wanneer je de foto’s van je camera of smartphone importeert naar een map op je PC. Je hebt dan een map met weinig sprekende namen zoals IMG-1201591, IMG-1201592 en ga zo maar door.

Sprekender is het wanneer de bestanden genoemd worden naar bijvoorbeeld de vakantie waarin de foto’s zijn genomen, zoals Kreta 2015 (1). Kreta 2015 (2) enzovoorts.

Om dit te bereiken zijn er op internet verschillende tooltjes, te vinden. Een overzicht hiervan vind je hier:
http://www.techsupportalert.com/best-free-rename-utility.htm#Bulk-Rename-Utility
Hiertussen vind je ook ANT Renamer . Deze tool ondersteunt regular expressions welke eerder zijn besproken in de VBA voor Doe het Zelvers-reeks deel 21. Hiermee heb je héél veel opties om het aanpassen van de bestandsnamen te automatiseren, mogelijk té veel. Om deze reden wordt de ingebouwde tool van de Windows-verkenner besproken. Het blijkt namelijk niet bij iedereen bekend dat je in de verkenner ook eenvoudig een reeks bestanden van naam kunt veranderen. Je gaat daarvoor als volgt te werk:

  • Open de gewenste map
  • Sorteer de bestanden op de gewenste volgorde met behulp van Menu > Beeld

januari 2016: ! volgorde..png

  • Selecteer alle bestanden met behulp van Ctrl + A
  • Rechtsklik hierna op de geselecteerde bestanden en kies voor Naam wijzigen

januari 2016: !rechtsklik..png

  • Hernoem nu het bestand en druk op Enter
  • januari 2016: !hernoemen..png

Windows zal nu automatisch alle bestanden hernoemen en in de gewenste volgorde oplopend nummeren. Dat is een stuk overzichtelijker en als je het trucje eenmaal kent, zeer eenvoudig uitgevoerd. Het resultaat kan er dan zo uitzien:

januari 2016: !hernoemd..png




Windows 10: upgrade voorkomen

Auteur: CorVerm

Top

Microsoft probeert iedereen die Windows 7 of Windows 8 gebruikt over te halen om te upgraden naar Windows 10. Wie nog een van die twee besturingssystemen gebruikt zal er dol van worden; het maar blijven tonen van pop-ups om toch vooral te upgraden naar Windows 10. Dat wekt niet alleen veel irritatie op, het kan er ook toe leiden dat je computer ongevraagd wordt geüpgraded. Zover zal het er, als het aan Microsoft ligt, ongetwijfeld van komen. Om het upgradeproces te versnellen heeft Microsoft ongevraagd alvast installatiebestanden op die computers gezet die daarvoor in aanmerking komen. Er is Microsoft immers alles aan gelegen om (als het even kan) iedereen naar Windows 10 te sleuren.

Wil je niet upgraden naar Windows 10 dan kun je het hele circus blokkeren door GWX Control Panel te installeren. Al eerder heeft de maker Get Windows 10-app (vandaar GWX) uitgebracht, maar die is door middel van een Windows update omzeild. De maker heeft zich echter niet op z’n kop laten zitten en heeft op 2 januari een nieuwe versie uitgebracht die op zijn beurt Microsoft weer te slim af is.

januari 2016: gwx..png

GWX Control Panel is een klein programmaatje dat bedoeld is om de irritante pop-ups van Microsoft weg te nemen. Ook voorkomt het programma een ongewilde upgrade naar Windows 10. Bovendien verwijdert GWX Control Panel de reeds gedownloade Windows 10 installatiebestanden, overigens zonder dat je daarmee de upgrade naar Windows 10 op een later tijdstip onmogelijk maakt. Hoe je het ook bekijkt, die bestanden nemen toch veel ruimte in op de harde schijf. Als je toch echt niet wilt overstappen naar Windows 10 dan kun je ze beter kwijt dan rijk zijn.

Worden door Windows update instellingen buiten jouw medeweten aangepast, dan krijg je een waarschuwing van het programma en kun je de instellingen weer terugzetten zoals die behoren te zijn. Zoals jij die hebt ingesteld.

Al met al voorkomt het programma een ongewenste upgrade naar Windows 10. De upgrade zal ook niet meer te zien zijn in het lijstje van Windows Updates.

NB

Zie ook het eerste item in de rubriek Varia.




Workshop; maak je eigen magazine deel 1

Auteur: leofact

Top

Je kent het vast wel; een dierbare wordt zestig, een collega vertrekt, er is een jubileum of noem maar op. Vaak wordt er dan gezocht naar een manier om alle verschillende persoonlijke boodschappen te verzamelen. Ik heb in de loop der jaren al heel wat creatieve knutselarijen voorbij zien komen in allerlei verschillende gedaantes. De laatste jaren is daar een coole mogelijkheid bijgekomen; namelijk een eigen magazine. Dit magazine stel je online samen en kun je, via een drukker, laten drukken in de gewenste oplage. Dat kan variëren van één exemplaar tot ieder denkbaar aantal. Een eigen magazine kan ook heel goed worden ingezet op scholen, voor bijvoorbeeld klassikale projecten. Ook bedrijfsmatig kan een magazine een goede start zijn van een project of verbindend werken, bijvoorbeeld als kerstgeschenk of als bedrijfsblad. Ook een projectverslag van een middelbare scholier oogt zo zeer professioneel. Datzelfde geldt voor de portfolio van een kunstenaar. Kortom redenen genoeg om er eens over na te denken.

januari 2016: jilster..png

Persoonlijk kwam ik in aanraking met het maken van een eigen magazine op initiatief van mijn dochter. Mijn vrouw zou zestig worden en mijn dochter bracht het idee in om een magazine voor haar te maken. Een idee wat in zeer goede aarde viel. Met mijn zoon erbij vormden we met ons drieën de redactie. Een geheim genootschap, want het moest natuurlijk een verrassing blijven. Er volgden redactievergaderingen in restaurants en kroegen, waarbij het bespreken van elkaars ervaringen uit het verleden al een plezier op zich was. Al snel vloeiden de ideeën voor de verschillende artikelen rijkelijk en kon het magazine gemaakt gaan worden. Dit vormde tegelijk de grondslag voor deze workshop.

Twee delen

Deze workshop bespreekt de online mogelijkheden om een magazine te maken en geeft uitleg van de tool die Jilster daarvoor aanbiedt. In de volgende aflevering wordt het plaatsen van de inhoud met daarbij diverse tips en trucs besproken. 
De afbeeldingen uit deze workshop zijn vrijwel allemaal screenshots van Jilster.nl.

Moeilijk?

Is het nu moeilijk om een magazine te maken? Daar is geen eenduidig antwoord op te  geven. Het ligt onder meer aan de eisen die je er aan gaat stellen en je eigen ervaring en vaardigheden die je meeneemt. Meer kunnen is niet altijd een voordeel, want dat betekent ook vaak dat je de lat hoger gaat leggen en dat maakt het dan juist weer wat lastiger.

Ga je bijvoorbeeld uit van de sjablonen die er voor allerlei onderwerpen worden aangeboden, dan is het vaak een kwestie van tekst en afbeeldingen aanpassen. Wil je elke pagina van de grond af ontwerpen, dan zul je daar uiteraard meer inspanning voor moeten verrichten. Inspanning die je overigens wel weer terug ziet in de kwaliteit en vooral originaliteit van het eindproduct.

Over het algemeen kan gezegd worden dat iemand die wel eens een digitaal kaartje heeft samengesteld via b.v. Greetz een heel eind kan komen. Iemand in de redactie die wat meer ervaring heeft met DTP (DeskTop Publishing) is natuurlijk wel een pré.

Mogelijkheden

Op internet kun je via verschillende sites een magazine maken. Hieronder een paar willekeurige voorbeelden:

Bij ons viel de keuze echter op Jilster. Dit vanwege de bekendheid ermee, de vrij prettige gebruiksvriendelijkheid en de eenvoudige mogelijkheden om met meerdere mensen (redacteuren) online samen te werken aan de samenstelling van het blad.

Naast een aantal opties in prijs/kwaliteit en hoeveelheid pagina’s, biedt Jilster ook de mogelijkheid (tegen geringe kosten) om alleen een pdf van het blad te “drukken” in webkwaliteit (72 DPI, dus niet geschikt voor de drukker). Eventueel kan er van de voorpagina wel een pdf in drukformaat (300 DPI) aangeschaft worden. Een poster van de voorpagina behoort ook tot mogelijkheden. Als laatste kan het magazine ook digitaal worden aangeboden via de site van Jilster en dat is zelfs helemaal gratis.

NB, DPI of dots per inch staat voor het aantal “stippen” per inch (ongeveer 2,5 cm). Hoe hoger de DPI, hoe scherper het beeld en hoe hoger de kwaliteit. In het algemeen is 72 DPI voldoende voor schermweergave. Voor een goede afdruk bij de drukker wordt 300 DPI aangehouden.

Van start

De eerste stap om aan de slag te gaan, is het inschrijven bij Jilster. Dat gaat via deze pagina en is in een paar tellen gebeurd:

januari 2016: inschrijven..png

Met Nieuw Tijdschrift starten zet je de volgende stap. Geef hier de naam op van je nieuwe magazine en het gewenste aantal pagina’s. Dat is later eenvoudig aan te passen. Het aantal is alleen aan te passen per 4 pagina’s. Dit heeft met de manier van binden te maken. Dit is iets om straks rekening mee te houden. Een extra paginaatje van een redacteur kan ervoor zorgen dat je er drie extra te vullen hebt. Er zijn echter genoeg extra onderwerpen te bedenken om een pagina gevuld te krijgen.

Hulp

Het is handig om eerst de aanwijzingen te lezen voor je daadwerkelijk van start gaat. Die vind je hier.

Het loont echt om de verschillende onderwerpen even rustig door te lezen. Ook later kun je hier eenvoudig iets terug vinden over wat misschien even niet lukken wil. Blijven er toch nog vragen over dan kun je (tijdens openingsuren) een chat starten rechts onderin de pagina:

januari 2016: chat starten..png

Daarnaast kunnen er vragen via de e-mail gesteld worden. Mijn ervaring is dat je snel en adequaat antwoord krijgt.

Mijn tijdschriften

Wanneer je van start gaat kom je in een overzicht waarin je de eigen aangemaakte tijdschriften terug vindt:

januari 2016: mijn tijdschriften..png

Linksboven (1) staan de algemene opties, zoals je gegevens en bestellingen en de mogelijkheid om een nieuw tijdschrift te starten. Rechts daarnaast zie je de eigen tijdschriften met per tijdschrift de mogelijke opties. Deze worden in twee categorieën verdeeld; Acties en Bestellen. De opties daarvan spreken grotendeels voor zichzelf. We kiezen hier voor bewerken om met het tijdschrift aan de gang te gaan.

Obstakel  

Voordat er met bewerken aan de slag wordt gegaan kan er nog een laatste obstakel opdoemen. De editor, die we later nodig hebben, maakt namelijk gebruik van Flash. Helaas heeft Flash de laatste tijd onder vuur gelegen wegens beveiligingsproblemen. Zelfs Adobe heeft aangekondigd dat het zijn handen er vanaf gaat trekken. Gelukkig zorgen ze nog wel steeds voor de nodige updates. Zorg dat je deze altijd binnen haalt. Bij Microsoft Edge en Google Chrome is dat standaard het geval. Bij de andere browsers moet dit mogelijk handmatig gebeuren. Flash kun je hier downloaden. Heb je een virusscanner (wat wel is te hopen); haal dan wel even het vinkje weg bij McAfee Security Scan Plus. Dat is dan overbodig en kan mogelijk je systeem vertragen. Zie hieronder:

januari 2016: Firefox flash..png

Voor het bewerken van een pagina in de editor is Flash noodzakelijk. Er zijn (nog) geen andere tools of apps beschikbaar. De editor is daardoor ook niet beschikbaar op bijvoorbeeld de iPad. De moeite om Flash te gebruiken wordt wel beloond met een gebruiksvriendelijk werkende omgeving.

Aan de slag

Nu zijn we toch echt beland op het moment dat we met ons eigen tijdschrift aan de gang kunnen. Na een klik op bewerken opent de pagina waarin je alle pagina’s van je tijdschrift ziet; dit is het tijdschrift-bureaublad:

januari 2016: tijdschrift pagina's..png

Op dit bureaublad (1) zie je verkleinde voorbeelden (thumbnails) van alle pagina’s. De voor- en achterkant springen eruit omdat deze groter worden weergegeven. Met knop (2) voeg je pagina’s toe en met knop (3) kun je de volgorde aanpassen. Bij (4) kies je respectievelijk voor een voorbeeldweergave, de instellingen-pagina en de help-pagina’s. Met knop (5) voeg je pagina’s toe. Bij (6) beheer je de redactietoewijzingen en tenslotte zie je (7) als je met de muis boven een pagina zweeft. Vervolgens kun je kiezen voor bewerken, voorbeeld, de redacteur die is toegewezen, of de download van een afdrukvoorbeeld.

Redacteuren beheren     

Om samen te kunnen werken nodig je een groep mensen uit lid te worden van de redactie. Per redacteur wijs je één of meerdere pagina’s toe. Op die manier kunnen zij elkaars werk niet verstoren. Je kunt er voor kiezen dat de redacteuren elkaars pagina’s niet zien; zo blijft het blad een verrassing, óók voor de deelnemers. Zet hiervoor bij Tijdschriftinstellingen (4) het betreffende vinkje.

De redacteuren nodig je uit via redacteurenbeheer, rechts op de pagina:

januari 2016: redacteuren..png

Met een paar regels personaliseer je de uitnodiging (1). Jilster voegt eigen tekst met uitleg toe. Je kunt hier kiezen in welke taal dat wordt gedaan (2), geef vervolgens het e-mailadres (3) en wijs een pagina toe (4). Alleen pagina’s die nog niet zijn toegewezen zijn hier te selecteren. Vink bij (5) aan of je hoofdredacteur-rechten wilt geven (alle pagina’s zien en bewerken). Herhaal dit proces met een klik op knop (6) voor iedere redacteur die je wilt uitnodigen. De uitnodigingstekst en taal is voor iedere redacteur hetzelfde. Wil je voor bepaalde redacteuren een andere tekst of taal dan verzend je de eerste uitnodiging door op knop (7) te klikken en begin je opnieuw door meer uitnodigingen aan te maken.

Als dit proces is afgerond klik je op terug (8) en nu zie je welke redacteuren zijn uitgenodigd. Redacteuren die op de uitnodiging ingaan en zich aanmelden voor je tijdschrift zie je nu één voor één als redacteur vermeld. Je kunt een herinnering versturen aan iedereen die zich nog niet heeft ingeschreven door op de betreffende knop te klikken. Met de ingeschreven redacteuren kun je in contact treden door middel van Redactie overleg. Dit vind je onderop de pagina en opent na een klik op knop die heel treffend ook zo heet. Redactie overleg:

januari 2016: redactieoverleg..png

Op deze manier kunnen de redacteuren eenvoudig met elkaar in contact treden voor hulp en overleg.

Editor

Nu wordt het tijd om met de editor kennis te maken. De editor opent altijd paginavullend in een nieuwe pagina. Dat is handig; je kunt meerdere pagina’s open hebben staan om daar vervolgens snel tussen te kunnen schakelen. Wil je liever niet beeldvullend werken, dan pas je dat per keer aan met de bekende Windowsknoppen rechts bovenaan de pagina. Klik op de twee overlappende vierkantjes in het midden om beeldvullende weergave uit te zetten.

De editor heeft de volgende functies:

januari 2016: editor..png

Het werkblad (1), hier zie je de pagina waar je aan werkt. Belangrijk zijn de twee (gestippelde) kantlijnen, de buitenste geeft mogelijk snijverlies aan, de binnenste lijn geeft de optimaal leesbare inhoud aan. Plaats tekst daarom altijd binnen deze binnenste kantlijnen.

Bij (2) zie je altijd de opties van de huidige bewerking; dat kunnen tekst, vorm of afbeeldingsopties zijn. Daarboven zie je de knoppen om naar de helppagina’s te gaan en terug naar het tijdschrift-bureaublad.

Met knop (3) open je het menu om een keuze te maken tussen de diverse aangeboden sjablonen en met knop (4) voeg je een eigen eerder gemaakte pagina in. Met behulp van knop (5) kun je een PDF uploaden en gebruiken als pagina (achtergrond). De pdf kun je maken met DTP-pakketten zoals Quark Express, of Adobe Indesign, ook het meer toegankelijke MS Publisher kan hiervoor gebruikt worden. Professionele paginaopmaak is op deze manier goed te realiseren. Daaronder vind je de mogelijkheden om pagina-elementen in te voegen.

Bij (6) kun je tekst en vormen invoegen, deze sleep je eenvoudig naar de pagina (13), om ze aldaar naar wens aan te passen.

Bij (7) voeg je afbeeldingen in. Onder de tab thema zie je de meegeleverde afbeeldingen en achtergronden, onder tijdschrift je eigen afbeeldingen. Deze dien je eerst te uploaden, wat op een simpele manier is uit te voeren na een klik op de knop “Uploaden”.

Tip: afbeeldingen uploaden kan met meerdere tegelijk door Ctrl vast te houden bij het selecteren, of door een eerste afbeelding te selecteren en vervolgens Shift in te drukken en dan de laatste afbeelding te selecteren waardoor alle tussenliggende afbeeldingen worden geselecteerd. Druk Ctrl + A om alle bestanden in een map in één keer te selecteren.

Heb je een foutje gemaakt, dan kun je dat met knop (8) weer ongedaan maken en dat draai je eventueel weer terug met knop ernaast. Ben je klaar, dan sla je de pagina op met Opslaan (9). Is de pagina helemaal klaar, dan moet deze gepubliceerd worden om klaar gezet te worden voor de drukker. Dat gaat met de knop Publiceren (10). Gepubliceerde pagina’s herken je aan het groene vinkje op het pagina-bureaublad. Pagina’s kunnen nog altijd worden aangepast, maar dienen daarna opnieuw gepubliceerd te worden voordat het blad ter perse gaat.

Mogelijk gebruik je niet alle pagina’s die je hebt geüpload. Je kunt dit opschonen met knop (11). Let op; dit schoont ook afbeeldingen op van andere redacteuren, die deze mogelijk nog wilden gebruiken, dus “handle with care”. Met (12) kun je in één keer de hele pagina legen als je helemaal opnieuw wilt beginnen. Ook hierbij is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Rechts naast de laatste knop zie je de zoom-opties en de keuze tussen de cursor of het “grijpertje”.

Wanneer het tijdschrift af is wil je waarschijnlijk de paginavolgorde nog aanpassen. Dat doe je op het pagina-bureaublad met de al eerder genoemde knop. Dit opent een venster met alle pagina’s op volgorde met een kleine thumbnail ter herkenning. Je kunt de pagina’s hier eenvoudig op en neer slepen. Dat kan ook nog na het publiceren.

januari 2016: pagina's wisselen..png

Het aanpassen van de volgorde van meerdere pagina’s blijkt nog best een uitdaging, maar als je het in meerdere stappen uitvoert kom je er toch goed uit.

Inhoud plaatsen

Dit was het voor deze maand. Volgende maand bespreek ik het plaatsen van de inhoud met diverse tips en trucs. Hoe het tijdschrift er uit gaat zien blijft nog dus spannend. Dit komt overeen met de werkelijkheid, want ik vond het behoorlijk spannend toen ik voor het eerst het pakketje open maakte met de versgedrukte tijdschriften erin. Hoe ik die er uit vond zien bewaren we nog even voor deel twee van deze workshop.




Kanaal van de maand: 365 Laptop repair

Auteur: ErpCity

Top

januari 2016: 360repair..png Deze maand aandacht voor een kanaal dat van pas kan komen voor de moedigen onder ons die geen zin hebben om hun laptop bij een hardware probleem of uitbreiding weken kwijt te zijn en vervolgens ook nog eens een astronomisch bedrag voor deze dienstverlening te moeten aftikken bij de computershop. Dit kanaal is een absolute aanrader voor ieder die zelf een poging wil doen om de harddisk of het toetsenbord te wisselen, het apparaat van binnen schoon te maken, het scherm te vervangen of zelfs het ding compleet uit elkaar te nemen.

Het kanaal van 365 laptop repair is weliswaar in het Engels, maar de video's (in 720p of 1080p) laten zeer duidelijk zien waar de juiste schroeven, clipjes en kabeltjes zitten zodat het zelfs zonder geluid zou moeten lukken. Ook worden in een klein venster korte tekstinstructies gegeven zoals "remove 3 screws".

Er wordt een groot aantal laptops van diverse merken en types behandeld in de video's maar mocht het juiste type er niet bij zitten dan komt de "sloopmethode" van andere systemen van hetzelfde merk vaak wel in grote lijnen overeen. Bijvoorbeeld bij veel modellen van Dell zitten de toetsenborden op dezelfde wijze met kleine schuifjes aan de bovenzijde vast.

Als voorbeeld hier een video die toont hoe je een Thinkpad compleet demonteert.

Wij wensen alle klussers vast veel succes!




Varia

Auteur: CorVerm

Top

Met deze maandelijks terugkerende rubriek brengen we de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied onder de aandacht.


Microsoft is vast van plan om iedereen van Windows 10 te voorzien

Het zal steeds lastiger worden om Windows 10 te omzeilen. Microsoft is er alles aan gelegen om je te dwingen naar Windows 10 te upgraden.

 januari 2016: upgrade wi 10..png

In het nieuwe dialoogvenster geeft Microsoft je niet meer de keus om voor later bijwerken te kiezen. De keus die je nu krijgt is: Upgrade nu of Upgrade vanavond. Natuurlijk kun je de pop-up wegklikken, maar Microsoft laat het lijken alsof er geen keus is en dat schiet terecht bij velen in het verkeerde keelgat.

Waarschijnlijk al in januari start de upgrade zelfs automatisch bij mensen die Windows automatisch laten updaten. Wil je echt niet naar Windows 10 upgraden dan kun je ervoor kiezen om automatische updates uit te zetten. Aan de andere kant ontvang je dan ook de broodnodige veiligheidsupdates niet meer. Dus een echt goed oplossing is het niet.

In 7 stappen zonder problemen naar Windows 10. Zo heet het artikel dat je kunt lezen op automatiseringgids.nl. Misschien brengt het je er toe om toch de overstap naar Windows 10 te maken.

januari 2016: automatiseringgids logo..png

Wat te doen als je absoluut niet naar Windows 10 wilt upgraden?

Lees dan deze tip van de consumentenbond.


Vier fabels over Windows 10 uit de wereld geholpen

Windows 10 is ondertussen al iets meer dan viif maanden beschikbaar, maar voorlopig heeft het besturingssysteem nog geen echt draagvlak kunnen vinden onder gebruikers. Volgens de laatste cijfers heeft Windows 10 nu een marktaandeel van 9 procent. Daarmee moet het, het niet langer ondersteunde, Windows XP nog voor zich laten gaan. Gebruikers houden de boot af om naar Windows 10 te upgraden, maar is dat ook terecht?

ZDNet denkt vier fabels over Windows 10 de wereld uit te helpen. Of dat terecht is kun je zelf beoordelen.

januari 2016: ZD logo..png


Rust in vrede Firefox OS

januari 2016: ff os..png

Firefox OS begon in 2013 als tegenhanger van iOS en Android. Het ging er niet om dat het besturingssysteem de concurrentie zou aangaan, maar was voornamelijk bedoeld als experiment. Het doel was uit te vinden hoe een volledig op internet gebaseerd besturingssysteem zich zou handhaven op de smartphonemarkt.

Lees meer over de toekomstplannen van Firefox OS op de site van PCM.

januari 2016: pcm logo..jpg


Meerdere apps tegelijk draaien straks ook in Android

Oorspronkelijk was het de bedoeling om het in de laatste versie van Android te introduceren: Multitasking. Nu wordt er in de volgende versie van Android, onder de codenaam 'N', aan een zogenaamd split-screen gewerkt. Met de nieuwe functie zou je verschillende apps naast elkaar moeten kunnen draaien en dat voorkomt dat je niet steeds tussen apps hoeft te wisselen.

Voorlopig is het nog niet zover, mede gezien het feit dat Android Marshmallow nog maar pas is uitgebracht.

januari 2016: gsm_helpdsk logo..png


De zogenaamde Microsoftbellers zijn ook uit op je geld en documenten

De zogenaamde Microsoftbellers zijn niet alleen meer uit op je geld. Ook proberen zij de hand te leggen op persoonsgegevens en documenten. De bellers zijn ook niet te beroerd om te vragen of je jouw bankrekening beschikbaar wilt stellen. Het is waarschijnlijk de bedoeling om, via jouw bankrekening, geld wit te wassen voor hun criminele praktijken.

januari 2016: fraudehelpdesk logo..png


Windows 10 ondersteunt voorlopig toch geen Android-apps

Ondanks de belofte van Microsoft om Android-apps onder Windows 10 te laten draaien komt het daar voorlopig niet van. Op die manier wilde Microsoft apps naar het besturingssysteem lokken. Volgens Microsoft is het idee nog niet van de baan, maar ligt het even in de koelkast.

januari 2016: nutech logo..png


De Nederlandse app Flo geeft korting op verzekering

Een app op je telefoon die je rijgedrag registreert. Bovendien kan je dat een besparing in je premie opleveren. Je moet dan wel verzekerd zijn bij Whoosz!, want die verzekeringsmaatschappij werkt samen met Flo.

januari 2016: nutech logo..png


Windows 10 Mobile aan de kant gezet

Microsoft heeft geen geluk met Windows 10 mobile. Het bedrijf heeft problemen om voet aan de grond te krijgen op de mobile markt. Op zich is dat geen nieuws, maar dat ontwikkelaars het systeem nu de rug toekeren is voor Microsoft zo ongeveer de doodsteek. Tenminste als het om Windows 10 mobile gaat.

januari 2016: webwereld logo..png


Weer een blunder met Microsoft update

Opnieuw heeft Microsoft met een update geblunderd. Het betreft nu een update voor e-mailprogramma Windows Live Mail. Het gaat om gebruikers die een mailaccount gebruiken van Microsoft in combinatie met het programma Windows Live Mail.

Hoe het precies zit kun je op SeniorWeb lezen.

januari 2016: seniorweb logo..png


Je computer aan de kant zetten en dan?

Voor velen is het een open vraag, wat je moet doen met een computer die je van de hand gaat doen. Vooral wat je moet doen met gevoelige gegevens en geïnstalleerde programma's. Het is erg onverstandig om je computer zomaar weg te geven of te verkopen. Nee, eerst alle gevoelige gegevens en geïnstalleerde programma's van de harde schijf verwijderen. Dat is een goed plan.

SeniorWeb heeft daar een goed artikel over geschreven. Het artikel is bedoeld voor Windows 8.1, maar in het artikel staan ook links naar artikelen om de harde schijf van een Windows 7 of Windows Vista machine op te schonen.

januari 2016: seniorweb logo..png


Google Cardboard

januari 2016: karton..png

Google Cardboard bestaat uit drie dingen: een simpele kartonnen houder met twee lenzen, een geschikte smartphone en een Cardboard app.

De Cardboard houders zijn, in de simpelste uitvoering, bijvoorbeeld in China te koop voor rond vijf euro.

De apps in de Google Play store zijn er ook voor de simpelste opstapmodellen mobieltjes zoals mijn Huawei Y530. Het aantal instapmodellen en het aantal apps die er op draaien groeit gestaag.

Het resultaat is een Virtual Reality ervaring. Voor zo’n heel bescheiden bedrag moet je geen al te hoge eisen stellen en loop ik altijd met argusogen de reviews na. 

Na wat nadenken heb ik er eentje besteld op dx.com voor de kapitale som van € 5,17, verzendkosten inbegrepen. Mocht het tegenvallen of niet passen, dan heb ik in ieder geval de lenzen om er zelf een te bouwen. Daarvoor is op internet ook het nodige te vinden! Probeer bijvoorbeeld de zoekwoorden "diy cardboard" maar eens.

Meer weten? Ga naar Youtube en tik cardboard in het zoekvenster. Er zijn tal van leuke video's te vinden. Helaas zijn die bijna allemaal Engelstalig, maar ze zijn goed te volgen. Probeer eventueel cardboard nederlands als zoekwoorden.

 


 

Misleidende WhatsApp-berichten

januari 2016: whatsapp..png

Let er op dat je niet ingaat op een melding die op je smartphone verschijnt en zogenaamd van WhatsApp afkomstig is. Mij overkwam dat op 25 december. De boodschap was: uw WhatsApp abonnement is deze dag verlopen, uw telefoon geeft aan dat het nu 25 december is. Klik op de knop om WhatsApp te updaten.

Kennelijk zijn er meerdere varianten op de genoemde boodschap. Dat blijkt wel uit de afbeelding hiernaast. Let op de slechte Nederlandse vertaling en geef nooit je telefoonnummer weg.

In dit soort gevallen moet je nooit op de update-knop drukken. Ga altijd naar de App Store of Google Play Store als je wilt weten of er een update is.

Wat de gevolgen zijn als je wel op de knop drukt lees je in het artikel op SeniorWeb.

januari 2016: seniorweb logo..png


Betaal nooit voor Windows 10

Windows 10 is nog tot juli dit jaar beschikbaar als gratis upgrade voor mensen die Windows 7, 8 of 8.1 gebruiken. Er zijn e-mails in omloop waarin wordt beweerd dat Windows 10 geld kost. De oplichters die deze mail versturen, hopen dat mensen erin trappen en betalen.

Lees er hier op de site van Opgelicht! meer over.


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/




Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.



Dag,

Ik wil een bestand plaatsen (1,5MB) die bestaat uit een map met submappen en daarin documenten is dit mogelijk zo te uploaden? Of is het beter een zip bestand gebruiken? Wat is de maximale grootte wat geplaatst kan worden? 

Vriendelijke groet,

Baukjen

Beste Baukjen ,

Alles over bijlages plaatsen lees je hier:
https://www.helpmij.nl/forum/faq.php?s=&do=search&q=bijlage&titleandtext=1&match=all

Naar we hopen lukt het zo om de bestanden te plaatsen.

Met vriendelijke groet,

De redactie


Beste lezer,

Kunt u mij vertellen hoe ik de oudere nieuwsbrieven na kan lezen. B.v. deze die een jaar oud zijn.

Vriendelijk dank

Beste lezer,

Oudere nieuwsbrieven kunnen hier worden ingezien:
https://magazine.helpmij.nl/?page=archief2015

Echter voor nieuwsbrieven ouder dan drie maanden geldt dit alleen voor leden van de vereniging.

Een alternatief is de handleidingsectie, waar veel artikelen ook worden geplaatst.
Overzicht:
http://handleiding.helpmij.nl/?title=&category=0&search=Zoeken

Dit gedeelte van Helpmij heeft recent een update ondergaan en hier is op onderwerpen te zoeken door een trefwoord in het zoekvak te typen.
Naar we hopen is dit voldoende informatie.

Met vriendelijke groet, 

De redactie

 
 

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.