Indien u problemen heeft met het lezen van deze nieuwsbrief vindt u hier de online versie.
 
Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Een veilig wachtwoord maken
-Excel: SOM.ALS en SOMMEN.ALS
-Fotografie met open source software
-De nieuwe versie van Ubuntu: 15.10
-VBA voor Doe het Zelvers; deel 22
-Chromium OS > Chromixium
-Apple nieuws
-Kanaal van de maand
-Varia
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm
Erik98
ErpCity
K1pje
leofact
Maxstar

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 32603 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Eset bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.


Voorwoord

Auteur: ErpCity

Top

Beste lezers,

Alweer de een-na-laatste nieuwsbrief van 2015.

Ook in deze nieuwsbrief zijn weer tal van interessante artikelen te vinden. De cursus VBA voor Doe het Zelvers behandelt een lezersvraag over het maken van een competitieschema voor een toernooi (in dit geval Jeu-de-Boules). Verder een kennismaking met Chromixium, het gebruik van open source software in de fotografie, het laatste Apple nieuws en nog veel meer. Vanzelfsprekend is ook onze rubriek met kort nieuws Varia weer aanwezig.

Hoewel afgelopen donderdag nog gemeld werd dat Google voornemens was om Android voor laptops te gaan ontwikkelen (hetgeen velen een vreemde zet vonden gezien het grote succes van Chromebooks, vooral op scholen in de V.S.) werd dit nieuws vandaag al weer ingehaald door een ander gerucht: Android en Chrome zullen "gemerged" worden tot één OS. De huwelijksakte hiervoor schijnt al getekend te zijn. De geplande leverdatum is 2017, volgend jaar zal de eerste beta al beschikbaar zijn. We wachten het af.

Wij wensen ieder weer veel leesplezier!




Een veilig wachtwoord maken

Auteur: CorVerm

Top

Een veilig wachtwoord

Als je een eenvoudig wachtwoord kiest is dit makkelijk te kraken en kan een cybercrimineel toegang krijgen tot persoonlijke gegevens. Bijvoorbeeld je e-mailaccount, Facebook-pagina, documenten en foto’s in Dropbox of OneDrive. Ook is het niet handig (zelfs onverstandig) om voor elke site hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Het is daarom dus beslist zaak om een goed wachtwoord te bedenken voor iedere site.

Vandaar dat een voor de hand liggende tip om te testen hoe goed jouw wachtwoord is van pas kan komen. Dus ga maar aan de slag om te testen of het zelfbedachte wachtwoord inderdaad wel veilig genoeg is. Een goed wachtwoord bestaat minimaal uit acht tekens en moet minstens uit één hoofdletter en één lees- of andersoortig teken bestaan.

Wachtwoord testen

november 2015: digisafe logo..png

Ga naar de site van DIGISAFE om het wachtwoord te testen.

Bovenaan de site staan wat tips om een sterk wachtwoord te maken. Neem die tips eerst door voordat je er aan begint. Goed over een wachtwoord nagedacht? Test het op de site. Uiteraard kun je ook testen of een bestaand wachtwoord aan de eisen die eraan gesteld mogen worden voldoet.

november 2015: ww testen..png

Het ingevoerde wachtwoord is !Gateway. Het bestaat dus uit één leesteken en één hoofdletter. De score is 41%. Lang niet hoog genoeg, al geeft de Sterkte Goed aan. Al met al geen reden om tevreden te zijn met dit wachtwoord. Als het wachtwoord aangevuld is met nog een leesteken (koppelteken) en twee cijfers naar !Gateway-81 gaat de score al een eind vooruit.

november 2015: ww testen 2..png

De score is nu 91% en de sterkte erg goed. Dit is, zoals gezegd, al een heel stuk beter.

Bovendien geeft de site inzicht in waar de sterke en minder sterke kanten van het wachtwoord zitten. Zoals je ziet geeft het gebruik van één hoofdletter al een bonus van + 18. Maar het gebruik van het opeenvolgend gebruik van kleine letters verminderd de bonus met – 8.

november 2015: ww opbouw..png

Vandaar dat het volgende wachtwoord twee hoofdletters bevat. !GateWay-81 doet het een stuk beter, namelijk 99%. Een bijna volmaakte score.

november 2015: ww testen 3..png 

Zet bijvoorbeeld nog twee symbolen achter het wachtwoord en de score komt uit op 100%. Dus: !GateWay-81#$ is die score bereikt.

Uiteraard gaat het hier om een voorbeeld. Stel een wachtwoord samen dat voor jou een bepaalde logica bevat en toch niet door anderen is te raden. Uiteindelijk is elk wachtwoord te kraken. Maar hoe sterker het is, des te moeilijker om te kraken.

Let op! Maak vanuit veiligheidsoverweging het uiteindelijke wachtwoord dat je gaat gebruiken net even anders als dat je getest hebt op de site.

Wachtwoord bewaren

Nu is er het probleem om al die verschillende wachtwoorden te onthouden. Dat kun je oplossen door een Word- of Excel-bestand te maken waarin alle wachtwoorden worden opgeslagen. Als daarvoor een Word-bestand wordt gebruikt dan is het handig om een tabel te maken. Dat is beter voor het overzicht. In beide gevallen kun je het bestand beveiligen door er een wachtwoord op te zetten. Je hoeft dus maar een wachtwoord te onthouden.

In Office 2010 en 2016 gaat dat zo:
Klik op Bestand en kies in Word voor Document beveiligen > Versleutelen met wachtwoord. In Excel werkt dat net zo. Alleen kies je dan voor Werkmap beveiligen > Versleutelen met wachtwoord.

november 2015: ww bewaren..png 

Lees de tekst in het rode kader zodat je weet dat een vergeten wachtwoord niet teruggehaald kan worden.

In Office 2007 zo:
Klik op de Microsoft Office-knop, wijs Voorbereiden aan en klik op Document versleutelen. Typ in het dialoogvenster Document versleutelen een wachtwoord in het vak Wachtwoord en klik vervolgens op OK. In het volgende venster moet je het wachtwoord nogmaals invoeren en op OK klikken.

Let op! Bewaar het wachtwoord op een veilige plaats.




Excel: SOM.ALS en SOMMEN.ALS

Auteur: CorVerm

Top

In deze aflevering van Excel gaan we aan de slag met de formules SOM.ALS en SOMMEN.ALS. Als eerste van deze functies is SOM.ALS aan de beurt.

Berekenen van omzet met SOM.ALS

Uit de hier onderstaande tabel willen we weten hoe groot de verkoop per winkel is. Om dat doel te bereiken gebruiken we de formule SOM.ALS. Ik heb in kolom E een overzicht gemaakt van de bestaande winkels. In F2 is de formule =SOM.ALS(B$2:B$11;E2;$C$2:$C$11) geplaatst die ervoor zorgt dat de omzet van winkel1 uit kolom C gehaald wordt.

november 2015: Som als 1..jpg

In de formulebalk heb ik het bereik B2:B11 geselecteerd en meteen is duidelijk welke gegevens in de berekening worden meegenomen. Overigens hoef je daar niets voor te selecteren, want alleen in de formulebalk klikken is ook voldoende om te zien welke gegevens worden meegenomen in de berekening. Maar dit terzijde. Meteen zie je ook hoe de formule is opgebouwd. Als eerste moet het bereik worden opgegeven. In dit geval gaat het om gegevens uit kolom B. Daarna is het criterium (de voorwaarde waaraan moet worden voldaan) aan de beurt. Het criterium is E2, Winkel1 dus. Tenslotte moet het optelbereik worden opgegeven. Het bereik dat opgeteld moet worden staat in kolom E. Aan alle voorwaarden is voldaan en met een druk op de Enter- toets is de formule actief en vindt de berekening plaats.

Relatieve en Absolute formules

De formule moet nu naar beneden gekopieerd worden en daarvoor is het nodig om de formule Absoluut te maken. Dat wil zeggen dat de (of een deel van de) formule “vast gezet” moet worden. Omdat de formule alleen naar beneden gekopieerd hoeft te worden is het voldoende om alleen B2 van een dollarteken te voorzien. Want het dollarteken zorgt ervoor dat, als je de formule naar beneden kopieert, de cel verwijzing zich niet aanpast. Is dat namelijk wel het geval dan klopt de berekening niet, of geeft zelfs een foutwaarde.

Als de dollartekens niet getypt zijn tijdens het maken van de formule dan is het een koud kunstje om dat nog te aan te passen. Klik in (of selecteer een deel van) de formule in de formulebalk en druk op F4. Je zult zien dat zowel de kolom- als de cel verwijzing absoluut worden. Druk je nogmaals op F4 dan wordt alleen de cel verwijzing absoluut. Zo kun je op F4 blijven drukken totdat of de cel- of de kolom verwijzing absoluut is.

In het voorbeeld is het genoeg om alleen de cel verwijzing “vast” (absoluut) te maken, zowel voor het bereik als voor het optelbereik. Alleen het criterium laat je relatief. Immers moet de formule zich aan het bereik kunnen aanpassen als de formule naar beneden wordt gekopieerd.
Dus de formule is dan =SOM.ALS(B$2:B$11;E2;C$2:C$11). Dus zonder de dollartekens voor de kolomletters.

Overigens druk je op de Escape–toets om uit de formulebalk te geraken.

Berekenen omzet winkels en online shop

Naast de winkels is er nu een online shop bijgekomen. Ik wil weten wat de opbrengst van alle winkels is en ik ben ook benieuwd naar de omzet van de online shop. Ook nu komt de functie SOM.ALS van pas. Om nu de totale omzet van alle winkels te berekenen is er een wildcard in de formule gebruikt. Het opgegeven criterium is "Win*". (zonder de punt). Excel gaat op zoek naar alle gegevens die met Win beginnen en de wildcard (het sterretje) zorgt ervoor dat Winkel1, 2 en 3 gevonden worden.

november 2015: som als 4..jpg

De test wijst uit dat de bedragen met elkaar overeen komen. Dus dat zit wel snor.

november 2015: som als 5..jpg

Voor de online shop ligt het anders. Daar is er maar één van en dus kan er volstaan worden om de cel verwijzing te gebruiken.

Mis je iets in de formules? Dat klopt. De verwijzingen naar zowel de kolommen als de rijen zijn nu relatief.

De dollartekens zijn niet meer aanwezig en dat hoeft ook niet. De kolommen zijn immers bestemd om alleen die gegevens in te voeren waarvoor die in het leven geroepen zijn. Dus andersoortige gegevens zouden de tabel alleen maar waardeloos maken.

Berekenen op meerdere voorwaarden met AANTALLEN.ALS

Nu wil ik graag weten welke winkel een omzet heeft boven een bepaald bedrag. Daarvoor wordt de functie AANTALLEN.ALS gebruikt. Let op dat het om een meervoudige functie gaat.

november 2015: som als 6..jpg

november 2015: som als 7..jpg

De formule die voor dit doel gebruikt wordt werkt
anders dan de voorgaande formules. Zoals je ziet
kunnen er meerdere criteriumbereiken opgegeven
worden, ieder met een eigen criterium. Hier zijn twee
van die mogelijkheden gebruikt.

Als eerste criteriumbereik is kolom B aan de beurt, de kolom waar de winkels in staan. Dus staat in K2 de formule =AANTALLEN.ALS(B:B;J2;C:C;K$1). Het criterium staat in J2 (Winkel1). Zoals je ziet is alleen cel K1 absoluut en de rest van de formule relatief. Zoals eerder gezegd komen er in de kolommen B en C geen andersoortige gegevens te staan, dus dat maakt verder niet uit. Als de formule naar beneden gekopieerd wordt dan moet het criterium J2 zich immers aanpassen aan J3 en J4. Alleen de cel met daarin criterium 2 mag zich niet aanpassen, anders klopt de formule niet meer. Om te weten hoeveel omzet boven of onder een ander bedrag als 250 is wijzigt men eenvoudig het gegeven in K1.

Berekenen op meerdere voorwaarden met SOMMEN.ALS

november 2015: som als 8..jpg

Nu zou ik graag willen weten hoeveel er per plaats in welke winkel is verkocht.

november 2015: som als 9..jpg

Vandaar dat ik de formule =SOMMEN.ALS(C:C;B:B;M3;D:D;N2) (het streepje in de formule is de cursor) in N3 heb getypt. De uitkomst is dat in Rotterdam voor 754,16 is verkocht wat winkel1 betreft. Nu wil ik ook weten hoe dat met de andere winkels in andere plaatsen zit. De makkelijkste weg om dat te weten te komen is om de formule zowel naar beneden als naar rechts te kopiëren. Maar ja, dan moet de formule eerst worden aangepast, anders gaat het niet goed komen.

De formule moet dus in twee richtingen gekopieerd worden en daarom is het noodzakelijk om de formule deels absoluut te maken. De formule ziet er dan zo uit: =SOMMEN.ALS($C:$C;$B:$B;$M3;$D:$D;N$2). Zowel in de kolommen C, B en D staan de gegevens die door de formule opgehaald moeten worden, dus die mogen niet mee veranderen als de formule naar rechts wordt gekopieerd. Van criterium 1 ($M3) mag de kolomletter niet verschuiven, maar wel het rijnummer. Vandaar dat er voor de kolomletter een $ staat. Dat staat er garant voor dat de formule veilig naar beneden gekopieerd kan worden. Met criterium 2 (N$2) is het net andersom. Door het rijnummer “vast” te zetten kan de formule nu ook veilig naar rechts gekopieerd worden.

november 2015: som als 10..jpg

Is alles gekopieerd? Selecteer dan de waarden die verkregen zijn in de tabel en kijk in de statusbalk wat de som van alle waarden is.

november 2015: som als 11..jpg

Selecteer de waarden in kolom C en als het goed is zie je hetzelfde bedrag in de statusbalk staan. Een snelle methode om te controleren of de berekeningen kloppen.




Fotografie met open source software

Auteur: Erik98

Top

Photoshop niet meer heilig?

Zo langzamerhand begint er zich in fotoland een kentering af te tekenen. Waar de vakfotograaf traditioneel werkte met met het beroemde programma Photoshop, begint men in deze branche steeds meer te kijken naar open source software. Darktable en GIMP bijvoorbeeld.

Photoshop niet meer heilig?

Hier is de beschrijving van fotograaf Riley Brandt over zijn werkmethode. Het gaat te ver om alles uit het Engels te vertalen en dan heb je daar vermoedelijk ook toestemming voor nodig. Van een echte prof mag je verwachten dat hij voldoende thuis is in de Engelse taal. Maar voor onze Nieuwsbrief lezers hierbij een uitgebreide samenvatting.

Riley stelt vrij vertaald:

Photoshop is niet meer wat het vroeger was. Ik ben 90% van mijn tijd bezig in Lightroom en 10% in Photoshop.
We zijn allemaal overgestapt naar het fotograferen in RAW en dus gebruiken we daar RAW foto-editors voor. Photoshop wordt vaak alleen gebruikt voor touchups en daar kan GIMP verbazingwekkend goed in mee. Je moet GIMP alleen aan Photoshop aanpassen voor de overstap.

Kijkje in de keuken, mét de pollepel in de hand

Naast alle ideeën om je eigen werkwijze wat professioneler op te zetten is het ook erg leuk om eens in de keuken van een echte fotograaf te mogen kijken. Nog mooier: in deze keuken mag je ook nog aan alle knoppen zitten! Ik geef je een compleet computersysteem om alles in te bekijken én te proberen!

Volgorde in het artikel

Dit artikel volgt de werkwijze als in de praktijk. Je maakt foto’s, je komt terug in je studio en je haalt de bestanden van je geheugenkaart. Daar begint dit artikel pas echt, onder de kop “Opslag”. Vervolgens maak je een eerste selectie van de gemaakte foto’s. Dan worden de uitgekozen RAW-bestanden bewerkt. Tenslotte worden er zo nodig nog wat touchups uitgevoerd of de betrokken foto geoptimaliseerd voor het gebruik op websites. Dan heb je het eindresultaat, waar je vlot doorheen wilt kunnen bladeren met een viewer.

Ik ga bewust niet al te diep in op de verschillende programma’s. Dan wordt dit artikel veel te groot. Mocht daar genoeg belangstelling voor zijn, dan kan dat altijd nog. Laat het de redactie maar weten.

De keuken in via VirtualBox

Hier kan je een complete installatie downloaden als een Oracle Virtuele Applicatie (1,9 GB). Als je VirtualBox hebt geïnstalleerd dubbelklik je op dit bestand met de extensie .ova en binnen enkele minuten draait de allerlaatste versie van Xubuntu op jouw PC als virtueel computersysteem met alle hier besproken programma’s plus een set oefenfoto’s.
Die foto’s zijn expres verkleind, zodat Xubuntu ook op lichte hardware nog vlot zal draaien.Verder zijn alle verbindingen met de buitenwereld (behalve Internet) doelbewust niet aangezet. Er kan dan niets misgaan. Dat betekent wel dat je bestanden alleen op deze Xubuntu omgeving kan krijgen via een download of via toezenden en ophalen van een bijlage in een e-mail.

Een virtuele Xubuntu

Het gaat hier om Xubuntu 15.10. Die kwam deze maand uit, vers van de pers dus. Bij Ubuntu brengt men elke 6 maanden een nieuwe versie uit voor hun familie van besturingssystemen. Ik heb Xubuntu iets aangepast, zoals ik dat altijd doe bij nieuwe installaties.
De werkbalk is naar beneden verhuisd. Hij is van een wat zakelijkere Aan/Uit knop voorzien. Daarmee kan je het systeem aan en uitzetten, ook bij dit virtuele systeem. Onder deze knop vind je het menu met de programma’s, net als onder de bekende “Start” knop bij Windows.

In het menu vind je alle besproken programma’s netjes in volgorde voor dit artikel gerangschikt. Onder de knop “Hulp” staan de programma’s voor kleurmanagement. Die heb ik expres onderaan gezet, want die gaan we hier niet in detail bespreken. Je mag er natuurlijk wel naar hartenlust mee spelen.

Is het bureaublad in Haloweenstijl je wat te druk, doe een rechterklik midden op het scherm, kies bureaubladinstellingen en neem de standaard Xubuntu afbeelding. Kies daarvoor eerst de map Backgrounds (je ziet niks in die map) en dan daarna de keuze Andere. Daarin kies je dan de submap Xfce. Daarin zitten twee rustige achtergronden.

Heb je Xubuntu onverhoopt totaal in de war gebracht, dan verwijder je hem met een rechterklik in het hoofdvenster van VirtualBox. Wel eerst Xubuntu uitzetten. Kies bij het verwijderen de knop "Wis alle bestanden". En dan vervolgens begin je met een schone lei via een dubbelklik op het ova-bestand.

Inloggegevens voor Xubuntu.

De gebruiker heet Demo en zijn wachtwoord is Welkom01. Let op de hoofdletter! Dat gemakkelijk te onthouden wachtwoord is natuurlijk een inkopper en dat kan je daarom beter meteen veranderen in een sterk wachtwoord.

Hulp

Hulp nodig bij de omgang met Xubuntu of met VirtualBox? Plaats een bericht in ons Forum. Onder Besturingssystemen vind je een sectie over Linux en ook eentje voor Virtuele besturingssystemen. Voor vragen over Fotografie ga je naar die afdeling onder Algemeen of Fotobewerking.

Voorafje: Kleurmanagement

Wil je echte kwaliteit leveren, dan wil je natuurlijk mooie heldere kleuren in je foto’s, zowel op het beeldscherm als op een afdruk. Om dat betrouwbaar voor elkaar te krijgen werkt elke vakfotograaf met kleurmanagement. Het beeldscherm wordt gekalibreerd via een kleurprofiel en een kalibrator. In alle software zit dat ook en tenslotte heeft ook de printer en het gebruikte fotopapier door de fabrikant meegeleverde kleurprofielen.

Daar praten we niet meer over huis-tuin en keuken apparatuur. Ook het fotopapier komt niet van een winkeltje om de hoek, al is dat papier vaak verrassend goed gezien de prijs.

Dit is voor de amateur niet goed te doen. Daarom ga ik er hier niet diep op in. Aan het eind van het artikel bespreek ik wel kort de programma’s en de apparatuur. Interessant is het namelijk wel!

Opslag

Riley gebruikt Rapid Photo Downloader om zijn foto’s van de geheugenkaart te halen, met de door hem gewenste benamingen op te slaan en te backuppen. Ik sla zelf mijn foto’s per dag in een map op met het nummer van de dag. Dus een foto van 1 september 2015 zit bij mij in de map 2015, submap 9 en daarin weer in submap 1. Een prof doet dat natuurlijk netter en daar vindt Riley in dit programma geschikte mogelijkheden.

Zo zien zijn bestandsnamen er na bewerking bijvoorbeeld zo uit: YYMMDD_Bezoek-aan-Rutte-0001.JPG, waarbij het programma automatisch de benaming van de opslagmap en submappen aanpast. Darktable kan dat ook, maar Riley geeft de voorkeur aan Rapid Photo Downloader vanwege het grotere aantal mogelijkheden.

Hoe je de bestandsnamen opgebouwd wilt hebben regel je in de Voorkeuren.

Bestandsnamen instellen

Fotomanagement

Voor je als fotograaf echt aan de gang gaat zal je eerst de “buit” aan foto’s moeten gaan inventariseren. Daar wordt Darktable voor gebruikt in het Lighttable ( Bibliotheek) venster. Riley deelt de foto’s in met een waarderingscijfer van 1 tot 5 en maakt zo een selectie. Verder voegt hij metadata toe, zoals een beschrijving en bijvoorbeeld sleutelwoorden.

De Lighttable (Bibliotheek) en de Darkroom (Ontwikkeling)

Fotomanagement moet je als fotograaf later ook in staat stellen foto’s terug te vinden in je collectie. Wat heb je immers aan misschien wel de mooiste foto’s van de hele wereld als je ze niet kan vinden? Ook daarvoor is het Lighttable venster erg handig.

Let op! Darktable vraagt wel wat van je computer. Heb je lichtere hardware met dit virtuele systeem, wees dan geduldig!

RAW-editor

Elke professionele fotograaf werkt met RAW bestanden. Dat zijn de bestanden die een goede camera opslaat uit de sensor zonder verdere bewerkingen. Die RAW bestanden bieden een veel grotere bewerkingsruimte. Dat heb ik jullie in GIMP aflevering 9 al eens laten zien, compleet met een video.

Er zijn veel programma’s die kunnen omgaan met deze bestanden zoals Digikam, Rawtherapee, Lightzone en Darktable . Riley geeft ook hier de voorkeur aan Darktable vanwege het grote aantal mogelijkheden. Het leren werken met dit programma kostte hem de nodige moeite maar nu is hij er erg over te spreken.

Dat klopt wel met mijn persoonlijke ervaring. Ik zag er door de bomen het bos niet meer van, zo groot was het aantal gereedschappen. Ik kreeg er ook geen betere resultaten mee. Na lang proberen keerde ik daarom terug naar de relatieve eenvoud van GIMP en Ufraw.

Voor de lezers die hier eens mee willen werken staan er in de serie oefenfoto’s ook een paar foto's met RAW-bestanden. Dergelijke bestanden zijn niet te verkleinen, dus ik heb er speciaal een stel gemaakt in kleiner formaat om ons virtuele Xubuntu systeem niet te zwaar te belasten. Klik hier om ze te downloaden.

Tip: het handigst doe je dat downloaden rechtstreeks vanuit de virtuele Xubuntu. Daarin kan je probleemloos de nieuwsbrief bekijken via nieuwsbrief.helpmij.nl. Zet ze na uitpakken bijvoorbeeld in de map SD-kaart erbij in een submap card2.

De Darkroom

Wissel naar de Darkroom (Ontwikkeling) voor de bewerkingsomgeving. Klik op het woord of druk op de toets d. Rechts vind je allerlei mogelijkheden (modules) met tal van schuifjes. Schuif er dus maar eens lekker op los!

De modules waarin je van alles kan instellen

Export

Tenslotte keer je terug naar de Lighttable (Bibliotheek) waar je rechts onderin de export optie vindt, Dan pas gaat Darktable echt aan het werk. Standaard zet het programma de resulterende foto’s altijd in een aparte map. Je originelen zijn dus veilig.

 

Klaar? Exporteren doe je vanuit de Bibliotheek

Touchups en klaarmaken voor het web

Hier komt GIMP om de hoek kijken. Riley is GIMP erg gaan waarderen na jaren werken in Photoshop, maar hij heeft veel in GIMP aangepast om het beter overeen te laten komen met Photoshop.

Er zijn wel wat extra plugins nodig voor echt serieus werk, zegt hij. In dit artikel wordt het aanpassen van GIMP uitgebreid uit de doeken gedaan. Voor het grootste deel gaat het hier echter toch over het aanpassen van GIMP aan wat hij gewoon was in Photoshop.

Viewer

Riley gebruikt Geeqie als viewer om na afloop door het eindresultaat van een fotosessie te bladeren. Dat doet hij vooral omdat hij de kleuren onder controle wilt hebben en juist dat kan dit programma wel en bijvoorbeeld Shotwell niet. Als je opdrachtgever bijvoorbeeld de resultaten wil beoordelen, wil je die natuurlijk vooral goed laten zien en dus ook met de correcte kleuren!

Einde

Hier eindigt de werkmethode dan en dus dit verhaal. Veel plezier met het rondkijken in deze virtuele fotokeuken. Ik had er zelf het grootste plezier in en ben er trouwens nog steeds mee bezig. Die Downloader en Darktabel bieden erg interessante mogelijkheden. Daar wil ik beslist meer van weten.


Tenslotte, het kleurenmanagement nog even.

Voor het kleurenmanagement wordt ArgyllCMS gebruikt. Het gaat te ver om dat hier te bespreken. Dan moet heel je verwerkingsketen gemanaged zijn, van je camera tot het fotopapier.

Kleurcalibratie van de monitor

Daarvoor gebruikt Riley dispcalGUI, maar Gnome Color Manager is naar zijn zeggen iets eenvoudiger en ook acceptabel.

Beeldscherm-kalibrator

Voor de kleurkalibratie van je beeldscherm heb je een speciaal apparaat nodig. Het al wat oudere Spyder 3 Pro model doet het goed onder Linux, de ColorMunki Display heeft problemen qua herkenning en de laatste, de Colorhug, is een open source product dat hij van harte steunt. Wel alleen met de latere firmware.

Ik heb zelf een 10 jaar oude Monaco Optix XR van X-rite liggen. Die kalibrator kreeg ik omdat voor het apparaat geen drivers meer waren voor de huidige besturingssystemen. In Linux doet het apparaat het echter nog steeds prima.
Van de goede gever begreep ik wel dat het nodig was om regelmatig een calibratie uit te voeren. Wekelijks zelfs. Zo stabiel zijn beeldschermen dus blijkbaar niet.




De nieuwe versie van Ubuntu: 15.10

Auteur: Erik98

Top

Nieuwe versie

Op 22 oktober was er de gebruikelijke nieuwe versie voor Ubuntu en de Ubuntu-familie. De nummering is simpel. Het jaartal en na de punt de maand. In april en oktober komt er telkens een nieuwe versie. Dat zijn dan geen grote veranderingen natuurlijk, maar er is altijd wel wat nieuws.

LTS

De 15.10 is een normale versie, maar je hebt ook de LTS versies. Deze afkorting staat voor Long Term Support, wat betekent dat men hier over langere tijd ondersteuning biedt. Om de twee jaar brengt Ubuntu een LTS versie uit, die dan vijf jaar lang wordt ondersteund.

Op dit moment is dat de 14.04 en in april volgend jaar komt dan versie 16.04 uit. Voor gewone gebruikers zijn de LTS versies vaak meer dan toereikend. Die staan niet te springen om elk halfjaar een upgrade uit te voeren.

Wat is nieuw in versie 15.10?

Het belangrijkste nieuws is wel de upgrade naar kernel 4.2. Nu zie ik hier achter mijn PC de wenkbrauwen al rijzen. “Wat is dat nou weer?” hoor ik in gedachten menige Windows gebruiker brommen.
Nou, dat is de kernel. Elk computersysteem heeft dat. Dat is de centrale software waar omheen alle andere software draait. In het geval van de open source systemen is dat de Linux kernel. Daar vindt zeer actief ontwikkeling op plaats.
Op die kernel draait 80% van alle servers waarmee Internet in de lucht wordt gehouden. Maar ook Android telefoons, het Internationale Ruimtestation en ook die ruimtesonde New Horizons die net Pluto heeft onderzocht en nu nog steeds -ongelooflijk ver weg in de ruimte - aktief is. Op de achtergrond zorgt die kernel dus voor heel veel dingen in ons leven. Hij is echt overal.

Verbeteringen en uitbreiding hardware-ondersteuning

Met deze nieuwe kernel 4.2 komen verbeteringen in je computersysteem en ook steunt deze nieuwe hardware.
Inmiddels staat mijn laptop al op versie 15.10 en ik vind het systeem bijzonder soepel draaien. Of het die kernel is? Dat zou heel best kunnen. Binnenkort ga ik mijn Desktop ook maar op 15.10 zetten.

Daarnaast zijn tal van programma’s in hun laatste versie beschikbaar gekomen. De bekende browser Firefox en het kantoorpakket LibreOffice bijvoorbeeld, maar ook heel veel minder aansprekende programma’s.




VBA voor Doe het Zelvers; deel 22

Auteur: leofact

Top

VBA voor Doe het Zelvers is een reeks artikelen, bedoelt voor mensen die met VBA in Excel aan de slag willen om taken te automatiseren of om deze toegankelijk te maken voor gebruikers met weinig Excel kennis. VBA is een volwaardige programmeertaal met een woordenschat en een zinsopbouw (syntaxis). Om deze goed te kunnen leren wordt het aangeraden om hierover boeken te lezen. Bijvoorbeeld uit deze willekeurige selectie.


Vorige aflevering

In de vorige aflevering werden de regular expressions behandeld. Voor VBA zijn deze beschikbaar in de Micrososft VBScript-bibliotheek. Hiermee is het mogelijk om op eenvoudige wijze invoermaskers te maken waarmee invoer op het juiste format is te controleren. Naast uitleg van het gebruik van de methoden, eigenschappen en speciale tekens uit deze bibliotheek werden een paar voorbeelden uitgewerkt. Hieronder een postcode, een e-mailadres, een BSN en een Nederlandse IBAN. Bij de laatste twee werd naast de controle op het format ook een rekenkundige controle gegeven om de juistheid van het nummer te kunnen verifiëren. Naast de invoer met een inputbox werd ook behandeld hoe je de functie in een werkblad kan opnemen. De procedures waren uitgewerkt in de bijlage.

In deze aflevering

Dit keer wordt een lezersvraag behandeld. Deze kwam binnen op de redactie e-mail. Dit als reactie op de oproep om onderwerpen voor de VBA-reeks aan te dragen. Arie Alblas mailde het volgende:

“Allereerst mijn complimenten voor de site van Helpmij.nl. Graag zal ik in het onderwerp VBA lessen, het Random sorteren en nummers in willekeurige volgorde presenteren, behandeld willen zien. Dit voor gebruik in Excel.”

Mij was nog niet duidelijk wat er precies bedoeld werd en er volgde nog wat e-mailverkeer waaruit het volgende naar voren kwam:

Ik bedoel het in willekeurige volgorde plaatsen van namen in 5 kolommen, welke wordt gepresenteerd waarbij men maar 1 keer tegen een tegenstander mag spelen. Men mag dus niet meer dezelfde persoon tegen komen. Het betreft de sport Jeu de Boules (Pétanque). Door middel van loting wil ik een lijst presenteren in Excel, waarop men kan zien tegen welke speler men moet spelen. Dit gaat over 5 rondes waarin men niet 2 maal tegen dezelfde speler speelt (dus elke ronde een andere tegenstander). Het maximaal aantal spelers wat opgegeven kan worden is 124. Dit kan variëren hoor. De spelers spelen 1 tegen 1 en met z’n allen tegelijk. Iedere speler krijgt bij inschrijving een nummer, dit is de notatie volgorde in de kolom . Nu moet er een loting plaatsvinden, waar in elke kolom (ronde) een ander nummer (speler) wordt genoteerd. Dit graag met een random-formule. Ik zal een voorbeeldbestandje meesturen. Hieronder zie je een screenshot van het voorbeeldbestand:

november 2015: voorbeeld toernooi..png

Een jeu de boules-toernooi dus met een maximum van 124 spelers die in vijf verschillende rondes nooit tegen dezelfde speler spelen.

Vroeger, op vakantie met het gezin, werd er wel jeu de boules gespeeld. Ik weet er echter nog weinig van en al helemaal niets over toernooi-regels. Dus maar wat rond gegoogled. Het wordt wel een round robin-toernooi genoemd. Al snel blijkt dat er voor bovenstaande opdracht genoeg sites zijn waarin je een heel toernooi kan organiseren. Om er een paar te geven: 
http://challonge.com/tournament/bracket_generator
http://www.printyourbrackets.com/generator.php
En een heel complete, waarbij je voor veel soorten sport verschillende vormen van een toernooi kan opzetten: http://www.konkuri.com/.

Eigenlijk is het nu niet nodig om verder te werken; het toernooi kan gegenereerd worden. Echter, niet in Excel en dat was de vraag. Bovendien zit er ook een interessante uitdaging in. Een en ander is ook dit keer uitgewerkt in de bijlage.

Random

De vraag was dus een willekeurig schema. Daar zijn willekeurige getallen voor nodig. Dat lijkt niet zo’n probleem. Toch is het dat wel voor een computer, die heeft uiteindelijk geen wil en kan alleen rekenen (dat geldt althans voor de computers waar wij thuis ons officepakketje op draaien). Zelfs als we zelf een willekeurig getal opschrijven blijkt dit niet bepaald echt willekeurig te zijn. Dat komt omdat we geneigd zijn om voorwaarden aan de willekeur te stellen. Je zult bijvoorbeeld niet snel 4 gelijke getallen opschrijven, omdat dit niet willekeurig lijkt. In werkelijkheid kan dat juist wél voorkomen bij een echt willekeurige reeks. Een kenmerk van willekeur is per slot van rekening dat het niet aan voorwaarden voldoet. Om een computer toch zover te krijgen dat er met een min of meer willekeurig getal kan worden gewerkt zijn er diverse pseudo-toevalsgenerators ontwikkeld. Het zijn algoritmes die een moeilijk voorspelbaar getal als uitkomst hebben. Wanneer je daarvoor interesse hebt, kun je er meer over lezen in deze link. In VBA hoeven we ons niet druk te maken over algoritmes. Er is namelijk voorzien in de functie RND. Deze functie geeft een random Single-variabele tussen nul en één als resultaat. Het gaat om pseudo-toevalsgetallen, herhaling van de reeks is daarom mogelijk. De functie Randomize stelt de generator steeds opnieuw in aan de hand van een toegevoegd getal. Dit getal wordt “seed” (zaad) genoemd. Wanneer er geen getal wordt ingesteld, wordt het serieel-datum en tijd getal genomen. Dat is daardoor automatisch steeds een ander getal. Een simpele procedure die hier gebruik van maakt kan er als volgt uitzien: 

november 2015: procedure voor willekeurig getal..png

Vaak gebruik je echter een bepaalde range getallen. Deze range kun je als volgt bepalen: 
Uitkomst=(iHoogste + 1 - iLaagste) * Rnd + iLaagste

Wanneer je alleen gehele getallen wilt, gebruik je de integer functie Int:
Uitkomst =  Int((iHoogste + 1 - iLaagste) * Rnd + iLaagste)

Hiermee wordt de uitkomst naar beneden afgerond tot een geheel getal. Een voorbeeld zie je hieronder:

november 2015: willekeurig begrensd..png

Toernooi

Gewapend met deze kennis lijkt het nu simpel om het toernooi op te zetten. Bijvoorbeeld op de volgende manier:

  1. Zet vijf rondes op met een For Next-lus.
  2. Roep een willekeurig getal op voor speler 1.
  3. Start een Do-lus.
  4. Kijk of deze speler al is toegewezen.
  5. Zo ja, ga terug in de lus, zo nee verlaat de lus en ga verder.
  6. Start nog een Do-lus.
  7. Roep een willekeurig getal op voor speler 2.
  8. Heeft deze speler al eerder tegen speler 1 gespeeld? Ga dan terug in de lus, zo niet; verlaat de lus en ga verder.
  9. Zet de uitkomsten in het schema.
  10. Ga hiermee door tot alle spelers een tegenstander hebben.
  11. Doe dit voor de vijf rondes (Next) en klaar.

Dit kan op de volgende manier worden uitgewerkt (hierbij wordt een vrije ronde toegevoegd als er een oneven aantal spelers is opgegeven):

november 2015: willekeurig toernooischema..png

Voor het eigenlijke genereren van een willkeurig getal wordt de volgende functie gebruikt:

november 2015: willekeurig functie..png

Wanneer er veel spelers mee doen is er geen vuiltje aan de lucht. Het schema staat in no-time klaar. Mooi, probleem opgelost dus. Iemand met een beetje inzicht in wiskunde heeft echter al in de gaten dat er een probleem gaat ontstaan wanneer er weinig spelers mee doen. Je kunt dan al snel in de situatie terecht komen dat er geen unieke spelers-paren meer zijn te genereren, terwijl de ronde nog niet gevuld is. Dat merk je bij bovenstaande routine; Excel crasht dan namelijk. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Er zijn daarvoor mogelijk trucjes te bedenken; bijvoorbeeld opnieuw beginnen, tot er bij toeval een juist schema is uitgerekend. Dat komt op mij echter niet echt netjes over. Uitrekenen dan maar?

Round-robin

Daar kwam ik echter niet zo één twee drie uit. Inderdaad een gebrekkig wiskundig-inzicht. Gelukkig is er dan Google. Round-robin blijkt een gecombineerd optellend en aftellend schema met een twist; namelijk een gefixeerd cijfer. Dit blijkt onder meer in netwerkverkeer te worden gebruikt om de belasting te verdelen. Dit schema is overigens niet bedacht door ene Robin. De naam is een verbastering van ribbon; het verschuivende lint wat als het ware wordt gebruikt. De volgende Wiki (Engels) geeft duidelijk het algoritme weer met behulp van een paar verschillende schema’s (er zijn meerdere vormen). Met een beetje gepuzzel blijkt dat redelijk eenvoudig in een procedure te vangen. Het is nog maar een kleine stap om de spelersnummers te vervangen door de namen van de spelers. Daarbij kan vooraf kan een keuze worden gemaakt voor het aantal rondes door in het werkblad naast “aantal rondes” het gewenste aantal te kiezen. Bij de start van de routine krijgen de spelers een willekeurig nummer toegewezen en worden in die volgorde gesorteerd. Aan het eind worden de spelers dan weer op de oorspronkelijke volgorde (inschrijfnummer) gesorteerd. Zo wordt het in het berekende schema onvoorspelbaar welke spelers tegen wie gaan spelen.

De routine kan als volgt geprogrammeerd worden: 

november 2015: round-robin toernooi..png

Ook hierbij wordt van de functie Willekeurig gebruik gemaakt, op dezelfde manier als bij de vorige routine.

De procedure blijkt te werken zoals Arie bedoeld heeft. Voor nu; einde opdracht. De willekeur is echter nog te vergroten door een gefixeerd-getal te nemen dat ook willekeurig wordt gegenereerd. Daarvoor moet “de twist”, ofwel het punt in de reeks waar het gefixeerde getal wordt overgeslagen, anders geprogrammeerd worden. Dat laat ik graag aan de eigen fantasie over.

Er kan een mooie uitdaging worden gezien in een andere oplossing van het algoritme. Ik heb me eruit gered door gebruik te maken van de IIF functie. Een echt algoritme door middel van een berekening zou een veel mooiere oplossing kunnen zijn. Voel je vooral uitgedaagd om dit te proberen. Het wordt zeer gewaardeerd wanneer je deze instuurt naar redactie@helpmij.nl. Goede oplossingen worden gegarandeerd geplaatst.

Hiermee komt deze aflevering tot een einde.

Samenvatting

Deze aflevering is gebaseerd op de vraag van Arie Alblas om een toernooischema te maken waarin spelers in willekeurige volgorde tegen elkaar spelen, zonder de dezelfde tegenstander meer dan één keer te treffen. Hiervoor is de functie RND gebruikt, waarbij het gebruik van deze functie werd uitgelegd. Daarbij werd kort verklaard waaraan een willekeurig getal moet voldoen en waar rekening mee gehouden moet worden bij het programmeren hiervan. Er werden twee toernooischema-generatoren geprogrammeerd. De eerste werd uitsluitend op toeval gebaseerd, maar deze kon vastlopen. De tweede oplossing werd gebaseerd op het round-robin algoritme en geeft altijd een correct schema. Andere oplossingen worden uitdrukkelijk op prijs gesteld, evenals onderwerpen voor een volgende aflevering. Ook deze kun je sturen naar redactie@helpmij.nl.




Chromium OS > Chromixium

Auteur: Erik98

Top

Hardwareherkenning in Chromium

In ons forum hebben verschillende gebruikers problemen gemeld met de hardware ondersteuning van Chromium. Daar kwamen we niet goed uit. De uiteindelijke conclusie, na het nodige zoeken in Google, was dat Chromium OS, wat hardware ondersteuning betreft, beperkt is. Een beetje té beperkt, om eerlijk te zijn.

Chromixium

Dus ben ik Chromixium maar eens gaan proberen na de website grondig te hebben bekeken. De suggestie kwam van Forumlid Lange Pier. Hartelijk dank! Ik ben niet gek op dingen met een dubbele basis. Chromixium combineert de eenvoud van Chromium OS met de superstabiele basis van Ubuntu 14.04 LTS vertelde de website mij.

Het blijkt inderdaad een prima combinatie. Wat mij betreft is Chromium OS een mooi startpunt geweest en ga ik door met Chromixium.

Installatie

Chromixium is een ander besturingssysteem. Het is geen kwestie van even op een knopje drukken. Je zal het opnieuw moeten installeren.
Haal hier een iso bestand op voor 32-bits machines. Voor de duidelijkheid: dit is een iso bestand en niet een img bestand zoals bij Chrome OS. Verder is er inmiddels ook een Release Candidate voor 64 bits pc’s te krijgen. Nog in het beta stadium dus en daarom niet aan te bevelen voor serieus gebruik. Heb je zin om het eens te proberen, het is een Release Candidate en dus vrijwel af. Er zijn ook goede ervaringen mee gemeld. Met de nadruk op proberen, OK? Klik dan hier.

Opstarten

Doe de usb-stick in de laptop en kies voor opstarten vanaf de usb-stick. Dat doe je door in het snelmenu (kijk even welke toets je daarvoor moet gebruiken) voor usb-stick te kiezen. Chromixium zal in no time draaien en kun je er mee “spelen”. Wil je het besturingssysteem installeren dan klik je op dit icoon dat je vind onderin de plank.
Volg de stappen die je voorgeschoteld krijgt en vergeet vooral niet om voor Nederlands te kiezen.

ISO op een USB-stick zetten onder Windows

Je zet de iso net als bij Chromium OS op een USB stick met het programma W32 Image Writer. Klik op de sterretjes in de verkenner om het iso-bestand zichtbaar te maken. Een ander programma waarmee goede ervaringen zijn opgedaan is Rufus.
Er zijn nog meer programma's om iso's mee op een USB stick te zetten, zoals bijvoorbeeld UNetBootin. Dat is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac.

ISO op een USB-stick zetten onder Linux

Onder Linux ga je naar de map waarin het iso bestand staat en geeft daar de terminalopdracht:

dd if=/pad-van-img of=/dev/sdX

De juiste naam van het img bestand of het pad erheen (als je niet in de juiste map zit) en de juiste letter van de stick, de X uit /dev/sdX, moet je nog aanpassen. Het cijfer achter het sdX wordt hier niet gebruikt!
Met de terminalopdracht lsblk kan je die letter simpel achterhalen. De opdracht lsblk is met kleine letters, niet met een hoofdletter beginnen! 

Kneepjes

Wat kneepjes in de omgang met Chromixium: met de toetscombinatie Windows+L blokkeer je het scherm. Voor mij van groot belang met een stel jonge katten in huis zonder enig ontzag voor toetsenborden. Met alleen een druk op de Windows toets kom je in het Ubuntu menu voor de instellingen, de software en alle programmma’s. Ook de achtergrond van het bureaublad wijzigen doe je daar door Change Wallpaper te kiezen. Er is hier en daar nog wel wat te vertalen in Chromixium.

Kernel

Met een terminalopdracht  installeerde ik verder kernel 3.19 van Ubuntu versie 15.04. Dat biedt meer hardware-ondersteuning. Kopieer daarvoor deze opdracht:

sudo apt-get install linux-image-generic-lts-vivid

Open het menu met de druk op de Windowstoets en kies Hulpmiddelen > Terminal en plak de opdracht in de Terminal met Ctrl+Shift+V (Ja, dat is juist. Voor plakken in terminal moet Shift er nog bij).

Het dock

Vastzetten in dock Het fijne van Chromixium is dat ik nu bijvoorbeeld mijn gewone mail (dus naast dat van Gmail) via Thunderbird kan lezen en beantwoorden. Als je een programma start verschijnt het ook in de werkbalk onderin het scherm, in het “Plank" dock. Met een rechterklik en een vinkje zetten voor “Vastzetten in dock” blijft daar de snelkoppeling staan. Simpel en handig! 

Chromium vervangen door Chrome

Ik heb Chromium vervangen door de Google Chrome browser. De plugin voor Flash wordt in Chromium niet automatisch bijgewerkt. Met Flash nog steeds overal in gebruik ondanks de inmiddels bekende veiligheidsrisico’s heb ik dan liever Chrome, die wél automatisch Flash bijwerkt.

Mocht je dat ook willen dan doe je dat zo:

  1. Open een terminal met de toetscombinatie Ctrl+Alt+T.
  2. Geef de volgende opdrachten in volgorde:
  • sudo add-apt-repository ppa:chromixium/dev

(Geef je wachtwoord)

  • sudo apt-get update

(Er vliegt nu heel wat over je scherm, even geduld)

  • sudo apt-get install google-browser-choice

(je moet een keer je keuze bevestigen)

Google Browser Choice

Als je dat gedaan hebt kan je de terminal sluiten en druk je op de Windows-toets voor het menu en kiest Applications > Internet > Google Browser Choice. Druk op Forward om je keuze te bevestigen. Vervolgens komt de Google EULA (gebruikersovereenkomst). Klik op Accept als je door wilt gaan. Daarna is het een kwestie van geduld hebben (of je moet een hele snelle Internetverbinding bezitten). De voortgang wordt in stappen getoond. Tussendoor lijkt het proces stil te staan, maar dat is niet het geval.

App Launcher

De App launcher

Is dat klaar, dan druk je op de App Launcher helemaal links in het Plank dock (dat vergrootglas). Je ziet deze nu Chrome App Launcher heet. Chrome start en zijn pictogram zie je nu ook in het Plank dock (de werkbalk). Zet hem daar gelijk vast met een rechterklik en “Vastzetten in dock”.

Tenslotte log je in Chrome in met je Google gegevens en dan is dit varkentje ook weer gewassen.

Hulp nodig?

Plaats een berichtje in het Forum onder Besturingssystemen, sectie Overige besturingssystemen.

Cloudprinter

Fijn die Cloudprinter trouwens. Zie ook mijn artikel over het werken met een Chromebook. Ik tik tegenwoordig mijn stukjes voor de Nieuwsbrief in Google docs. Als zo’n artikel bijna af is stuur ik het naar mijn Cloudprinter op mijn werkkamer. Of ik beneden op mijn laptop zit, of bij MacDonalds onder het genot van een broodje maakt niets uit. Het ligt daar braaf op me te wachten tot ik er mee verder wil gaan.

Firewall

In Chromixium zit standaard de doodsimpele maar oerdegelijke UFW firewall. Nu we het toch over broodjes eten bij een bekende keten hebben; op zo'n moment zetten we die zeker aan op ons laptoppie. Dat doe je simpel met de terminalopdracht:

sudo ufw enable

Mocht je even willen checken of hij wel aanstaat:

sudo ufw status 

(Je moet in beide gevallen je wachtwoord intikken)

Happy End

Een verrassende ontknoping dus, maar wel met een Happy End..




Apple nieuws

Auteur: leofact

Top

iPad mini en iPad Pro

In november komen er weer een paar nieuwe apparaten van Apple op de markt.

november 2015: ipad 1..jpg

Naast een nieuwe iPad mini komt er een geheel nieuwe versie van de iPad uit; de iPad Pro. Deze heeft een groot 12,9 inch scherm, maar blijft relatief licht en dun. Hardware-matig komt het tablet niets te kort en er zijn spannende accessoires verkrijgbaar, waaronder een pencil. Hiermee kun je drukgevoelig tekenen. De prijzen zijn best stevig; waarschijnlijk vanaf € 919, - voor de iPad Pro 32 GB Wifi tot € 1249 voor de 128 GB 4G uitvoering.

De pencil kost $ 99 en een bijpassend toetsenbord $ 169. Deze prijzen worden straks in Euro's waarschijnlijk hetzelfde, of mogelijk zelfs iets hoger. De IPad Pro komt in november naar Nederland. 19 november wordt op meerdere plaatsten als mogelijke releasedatum genoemd.
Op iCulture kun je meer lezen in dit uitgebreide dossier.

Apple tv

november 2015: ipad 2..jpg

Naast de nieuwe iPad's komt er ook een nieuwe Apple TV. Eindelijk kun je zeggen, want de laatste versie dateert van 2012. De Apple TV wordt een centimeter dikker, krijgt een mooie afstandsbediening met glazen touchpad en een eigen OS; tvOS, wat is afgeleid van iOS. Er komt een App Store waaruit apps zijn te downloaden. Een spelletje doen is straks één van de mogelijkheden. Wij moeten het helaas doen met een uitgeklede versie, daar Siri nog niet ondersteund wordt in Nederland.

De Apple TV met je stem bedienen is er daardoor nog niet bij. Een ander minpunt is het ontbreken van een optische aansluiting voor het geluid. Deze is om onduidelijke redenen weggelaten. Dit is voor mij de reden om het nog even bij mijn huidige Apple TV 3 te houden; wel jammer evengoed. De Apple TV is al te bestellen en wordt dan volgens de webshop op 2 november uitgeleverd. Prijzen lopen van € 179 voor de 32 GB uitvoering tot € 229 voor een 64 GB exemplaar. Bestellen kun je hier.




Kanaal van de maand

Auteur: leofact

Top

november 2015: steal my gadgets..png

Wanneer je een beetje bij wilt blijven in de wereld van de gadgets zie je soms door de bomen het bos niet meer. Elk zichzelf respecterend PC of Mac magazine heeft een rubriek met de nieuwste gadgets. De gadgets van de bekende merken kom je overal tegen. Minder bekende, maar daarom niet minder spannende, nieuwe apparaten kom je minder vaak tegen. Bijblijven kost een aardig kapitaaltje aan abonnementsgeld, maar is zeker de moeite waard als je daar belangstelling voor hebt. Naast allerlei betaalde nieuwsvoorzieningen zijn er ook gratis wegen om aan je informatie te komen. Het kanaal van de maand van november is er daar één van. Heel veel nieuwe gadgets worden hier getoond, maar ook concept-ideeën van nog niet bestaande nieuwe devices. Er wordt vaak een top vijf gegeven van de verschillende soorten devices, zodat je ze onderling goed kunt vergelijken. Volg je graag de trends, dan veel plezier met Steal my Gadgets.




Varia

Auteur: Redactie

Top

Met deze maandelijks terugkerende rubriek brengen we de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied onder de aandacht.


Deze maand: grote Windows 10 update

Begin deze maand zal Microsoft een ingrijpende update uitrollen naar alle Windows 10 gebruikers. De update wordt uitgebracht onder de naam “Windows herfst update” en zal allerlei vernieuwingen bevatten.

Lees meer op ZDNet en klik ook de link aan in het artikel.

oktober 2015: ZD logo..png


november 2015: vve 1..jpg

Deelnemen in bestuur van een VvE is een uitdagende taak, net als het beheer van het gebouw dat het gezamenlijke eigendom vormt. Dat gaat al snel over een bedrag van een aantal miljoen euro's. Goed beheer is dus essentieel. Vaak wordt het onderhoud uitbesteed aan een professioneel beheerder. Het wordt echter ook vaak genoeg door de VvE zelf gedaan.

Een goede communicatie en verslaglegging is dan belangrijk. Binnen de eigen VvE doen we dat al jaren digitaal en sinds anderhalf jaar via VvE-site.
november 2015: vve 2..jpg

De site wordt als gebruikersvriendelijk ervaren en maakt eenvoudige en snelle onderlinge communicatie mogelijk. Er is een gratis versie beschikbaar en een betaalde. De laatste is betaalbaar, biedt onbeperkte opslagruimte en de mogelijkheid om de site aan te passen aan de huisstijl van de VvE. In een volgende nieuwsbrief wordt de site uitgebreider besproken.


Vertalen en Marshmallow

 november 2015: translate..jpg

In Android 6.0 (Marshmallow) is, als je tekst markeert, de mogelijkheid beschikbaar om deze meteen te vertalen. Het is dus niet nodig om een hiervoor een aparte app te openen. De Google Translate app moet hiervoor wel op je toestel aanwezig zijn.

Lees meer op Clickx.be.

november 2015: clickx logo..png


Verander je wachtwoord in een wachtzin

Dat de gekleurde balkjes die aangeven hoe sterk je wachtwoord is er maar wat op los gokken is al langer duidelijk. Met de steeds toenemende computerkracht veranderen de criteria voor wat een sterk wachtwoord is eigenlijk bijna met de dag. Een gewoon wachtwoord voldoet niet meer voor een goede beveiliging van je persoonlijke informatie. Het wachtwoord kun je daarom beter vervangen door een wachtzin.

Hoe je een sterke wachtzin kan samenstellen lees je op de site van flexamit.

november 2015: flexamit logo..png


DigiD beter beveiligen met een sms-code

november 2015: digid..jpg

Dat een inlogcode en wachtwoord niet meer voldoende zijn om veilig naar een persoonlijke site te gaan is al langer bekend. Dat geldt zeker voor sites waarop je in moet loggen met je DigiD.

Tweestapsverificatie is een veiliger methode. Dat houdt in dat je letterlijk een tweede stap in je beveiliging zet.

Hoe dat in z’n werk gaat lees je op de site Computeridee.

november 2015: cid logo..png


Dataverbruik iOS 9

november 2015: ios9..jpg

Veel iOS 9-gebruikers klagen over hoge rekeningen en datalimieten die al na een paar dagen bereikt worden.

Dat zit hem in de nieuwe functie WiFi-assistentie. 4G/LTE zorgt er voor dat als je wifi even wat minder signaal ontvangt er wordt overgeschakeld op mobiel internet. Niet wenselijk natuurlijk. Gelukkig kun je 4G/LTE uitschakelen. Hoe dat moet lees je op de site van Computeridee.

november 2015: cid logo..png


Gratis Photoshop app voor iOS

november 2015: Potoshop mix..jpg

Softwareontwikkelaar Adobe heeft een nieuwe app gelanceerd die heel wat functies van het fotobewerkingsprogramma Photoshop bijeenbrengt. De app heeft de naam Photoshop Mix meegekregen en is een gratis voor iOS.

De gratis app voor Android is in de maak en zal binnen afzienbare tijd beschikbaar zijn.

Even opletten als je de app wilt downloaden! De app vind je op de iTunes webpagina onder de naam Photoshop Fix.

november 2015: clickx logo..png


USB hack frituurt je computer

Dark Purple heeft een USB apparaat ontwikkeld met maar 1 doel: het uitschakelen van het apparaat waarmee deze verbonden wordt. In essentie heeft Dark Purple een stun-gun (zeg maar stroomstootwapen) vermomd als USB stick.

Op de site van PCMag  lees en zie je meer over de “frituur”-stick.

november 2015: pcnieuws logo_..jpg


Toetsenbordinstellingen aanpassen in Windows 10

In Windows 10 is het even zoeken naar hoe je je toetsenbord kunt instellen. Heb je de juiste weg eenmaal gevonden dan is het een fluitje van een cent om je toetsenbord precies aan te passen aan je wensen. Hoe je dat doet bekijk je op de site van Computeridee.

november 2015: cid logo..png


Google Maps en tanken onderweg

Binnenkort komt er een update voor Google Maps op Android die je in staat stelt om, zonder de oorspronkelijke navigatie uit het oog te verliezen, het dichtstbijzijnde tankstation of supermarkt te vinden. Dus razend handig om even een omweg te maken om onderweg te tanken of een boodschap te doen.

Meer weten? Lees het artikel op Clickx.

november 2015: clickx logo..png


Malware neemt je browser over

Tegen malware moeten we ons allemaal wapenen. Vandaag de dag kun je niet voorzichtig genoeg zijn als het om malware en andersoortig tuig gaat. Maar malware die Google Chrome volledig overneemt? Dat gaat echt heel ver.

Lees het artikel over dit onderwerp op PCmag.com.

Een goede tip: download nooit apps van dubieuze sites. Ook Google Chrome niet.

november 2015: pcnieuws logo_..jpg


Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/




Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.



Hallo,
Sinds enkele weken heb ik het volgende probleem:
Ik heb een Canon MG5650 all-in-one printer.
Als ik daarmee een scan maak, wordt er op mijn laptop een muziekje afgespeeld.
Dit is handmatig ingesteld, ik zou het graag weer uit willen zetten, maar ik weet niet meer hoe.
Kunt u mij helpen?
Groet Gerrit

Beste Gerrit,

Het redactie e-mailadres is alleen bedoeld voor vragen die aan de nieuwsbrief zijn gerelateerd. Andere vragen verwijzen we normaal gesproken door naar het forum, dat is daar tenslotte voor bedoeld: https://www.helpmij.nl/forum/forumdisplay.php/20-Printers-scanner-All-in-one

Toevallig staat er een mx 925 “op de redactie”. Daarbij werkt het hetzelfde. Het muziekje uitzetten gaat wel een beetje omslachtig n.l.:

-          Open de Scan Utility
               (typ scan in het zoekvak van het startmenu en klik op het resultaat)
-          Kies vervolgens ScanGear:

november 2015: 2015-10-25_10-35-22..png 

-          Kies daar voor voorkeuren (1) en haal het vinkje weg bij geluid afspelen (2):

november 2015: scannen geluid uti..png

Voortaan kun je in alle rust scannen.

Met vriendelijke groet,

De redactie


L.S.
Ik heb windows 10 goed kunnen installeren.
mijn Windows 10 start op met MSN.
Ik wil echter opstarten met KPN.COM doch krijg het niet gewijzigd.
Kunt u mij de oplossing geven.

B.V.D. Wim

Beste Wim,

In de volgende link leest u meer over Edge. O.a. hoe de startpagina kan worden aangepast:

https://www.schoonepc.nl/windows10/microsoft_edge.html

Met vriendelijke groet,

De redactie


Goedendag,
Met belangstelling heb ik het artikel "Maak van je oude laptop een Chromebook". Omdat ik hier nog wat oudere laptops heb liggen, leek het mij een geweldig plan.
Echter mis ik de beschrijving hoe je Chrome OS bootable kan maken op een USB stick zodat je hiermee kan opstarten. Of dat het gaat werken als je de ISO gaat branden op een DVD.

Er staat wel het volgende in het artikel:

Je pakt de image uit met 7zip en zet hem op een geschikte usb-stick (groter dan 4 GB) met het programma W32 Image Writer.
Maar de link gaat naar een Windows programma en daar heb ik niet zo veel aan omdat ik met Linux Mint werk.
Ik had het al gevraagd op het forum; daar kreeg ik van iemand wel een reactie die vertelde dat het hem niet lukt om de ISO op een USB stick te zetten.

Mijn vraag is nu: kan Chrome OS met behulp van UnetBootin op een USB stick worden gezet? Of indien dit niet kan, is er dan een andere mogelijkheid onder Linux Mint?

Alvast hartelijk dank!

Beste lezer,

Er was inderdaad verwarring mogelijk bij de installatie. Het ging o.a. om een .img bestand en niet om een ISO. In deze nieuwsbrief is een artikel te lezen dat een eind maakt aan deze verwarring. Lees daarvoor Chromium OS > Chromixium.

Als het goed is krijg je zo de beschikking over een beter alternatief en ben je van alle installatieproblemen af.

Succes met de installatie!

Met vriendelijke groet,

De redactie

 
 

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.