Editie Oktober 2005  

In deze Nieuwsbrief

- Eindelijk
- Advertentie
- Internetbankieren
- TreeSize
- Prijsvraag
- Windows Vista
- Draadloos internet
- Casemodding
- Advertentie
- Tweaks & Tips



De redactie bestaat uit:

Huijb (hoofdredacteur)
Crash

Margje
Neleke
Rene_Overtoom
Sarvo
XP_PC

De redactie is te bereiken op redactie@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de sectie nieuwsbrief.



Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 21203 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Aan- en afmelden
Iedereen die zich aanmeldt bij Helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief toegestuurd. Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar de site en meld u aan bij het forum. U zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen. Als u al aangemeld bent en u hebt de nieuwsbrief niet ontvangen, dan kunt u zich hier aanmelden.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven zoeken.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


 

 

 

 

 

Eindelijk

Door: Huijb

Het heeft even geduurd maar hier is hij dan, de Nieuwsbrief. De laatste dateerde van maart 2005. Er is de afgelopen tijd veel gebeurd op Helpmij, dat heeft iedereen kunnen lezen. Het heeft geen zin om daar nu verder op in te gaan, we moeten tenslotte vooruit. Toch wil ik er wel een aantal zaken uit lichten. De vereniging heeft op de Helpmij-dag een nieuw bestuur gekozen. Dat ziet er nu als volgt uit:


  • Voorzitter
  • Ron Kramer (Maestro12)
  • Vice-voorzitter
  • J.S. Boonstra (Admin)
  • Secretaris
  • Wilma Keijzers (mumzel)
  • Penningmeester
  • Neleke Huizinga (Neleke)
  • Commissies
  • Wim Janson (puppie)
  • Sponsering/merchandising
  • Michel Huijbers (huijb)

Ook zijn er drie nieuwe moderators, Paul-RT, Admin_Frisian en techie, aangesteld,. Langs deze weg gefeliciteerd en veel succes voor de toekomst. Daarnaast heeft de redactie een aantal wijzigingen ondergaan. Sarvo en XP_PC zijn toegetreden tot de redactie van de Nieuwsbrief. Ik denk niet dat ze nog een introductie nodig hebben, het zijn tenslotte oudgedienden. Maar toch, veel succes en dat jullie maar veel inspiratie op mogen doen. De redactie bestaat nu uit de volgende personen:


  • Crash
  • Huijb
  • Margje
  • Neleke
  • Rene_Overtoom
  • Sarvo
  • XP_PC

Helpmij heeft er ook een nieuwe nieuwsjager voor op de homepage bij. Zijn naam is James007 ook voor jou James, veel succes en maak er wat moois van samen met XP_PC. Met alle genoemde personen ziet het er rooskleurig uit. Aan hun enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen. Dan nu de Helpmij-chat. De regelmatige bezoeker was het al opgevallen het is totaal vernieuwd en ziet er erg mooi uit. Held en Japie82, bedankt dat jullie er zo veel tijd in hebben willen steken. Neem er eens kijkje. Er hebben wel een aantal veranderingen plaatsgevonden. Zo is bevoorbeeld een ban in de chat ook een ban op het forum en andersom. Tevens heeft de chat haar eigen klachtencommissie. De volgende personen dragen er zorg voor dat alles in de chat netjes verloopt:


  • Ghost
  • Held
  • Henk
  • Martin
  • Monk
  • Mumzel
  • Paul_RT
  • Puppie
  • Pmeijne

Met al deze veranderingen en wat er nog staat te gebeuren, zien wij de toekomst met vertrouwen tegemoet.

 

(advertentie)

   
 

Gezondheid is van levensbelang voor de mensheid. Een goed afweersysteem voorkomt infecties. Gezond en fit gaat alles sneller, beter en gemakkelijker. Dat geldt ook voor uw computersysteem. NOD32 brengt en houdt uw systeem in optimale conditie.


NOD32 scant op viruskenmerken en ontmaskert daardoor bedreigingen zonder dat het een update nodig heeft en het heeft nog nooit een ‘in-the-Wild’ virus gemist.


NOD32 biedt:
* maximale bescherming
* scanner met de hoogste snelheid
* minimale systeembelasting
* minimale prijzen





Probeer NOD32 6 weken gratis


DE ENIGE PROACTIEVE BESCHERMING TEGEN ONBEKENDE BEDREIGINGEN: bekijk de verbluffende resultaten: www.av-comparatives.org (online resultaten mei ’05).

HOOGSTE SCANSNELHEID: bewezen 10 x sneller te zijn dan de conventionele antivirus programma’s in onafhankelijke testsgelmatige updates van slechts een paar kilobytes

LAAGSTE SYSTEEMBELASTING: Uw systeem blijft snel en efficient, zelfs tijdens het scannen van uw harde schijf

AANTREKKELIJK GEPRIJSD: is met 39 Euro voor 1 licentie het goedkoopst (hier bestellen – Helpmij leden krijgen 10% korting)

GOEDE REFERENTIES: toon aangevende organisaties gebruiken NOD32:

(advertentie)

Internetbankieren

Door: Sarvo

Inleiding
Beste Helpmijers en andere geïnteresseerden.
Zoals jullie weten is er het een en ander veranderd in de samenstelling van de redactie van de nieuwsbrief. Het leek me een leuk idee om hier, als redactielid, een steentje aan bij te dragen.
Ik ben lid van Helpmij sinds april 2001, ben tevens moderator en nu dus ook redactielid en hoop iedereen te plezieren met artikelen over nuttige, leuke of interessante onderwerpen.
Kritiek op de inhoud van mijn toekomstige artikelen is geen probleem, dit leidt slechts tot verbetering. Positieve reacties zijn uiteraard ook meer dan welkom. Mijn eerste stuk gaat over internetbankieren.
Veel leesplezier!

Internetbankieren, tegenwoordig is het voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld.
Je kunt gemakkelijk online overschrijvingen uitvoeren, saldo-informatie raadplegen en naar steeds langere perioden terugkijken, zodat je geen mapjes met afschriften meer hoeft door te spitten. Tegenwoordig kan je steeds meer via het Internet regelen bij je bank, zoals beleggen, sparen en lenen.
Het eerste waar mensen aan denken bij internetbankieren is de vraag of het veilig is. Dit is een best logische vraag, want niemand wil graag dat iedereen meekijkt met wat men aan het doen is. De banken hebben het best moeilijk hiermee. Ze kunnen het internetbankieren 100% veilig maken, maar dat is ongelooflijk duur en voor de cliënt niet te doen, omdat je dan bijna belachelijke veiligheidsnormen krijgt, wat het er niet makkelijker op maakt voor de gebruiker, die juist zo blij is dat het zo makkelijk en snel werkt. Een zeer hoge beveiliging gaat dus ten koste van de snelheid en het gebruikersgemak en brengt hoge kosten met zich mee, die uiteraard aan de cliënt doorberekend worden.
De bank moet dus een keuze maken tussen gebruiksvriendelijkheid en veiligheid.

Beveiliging
Veel banken hebben ook een speciale afdeling die de ontwikkelingen op veiligheid nauwgezet volgen en zonodig toepassen op hun systeem. De beveiliging beperkt zich niet tot alleen het beveiligen van de verbindingen tussen de bankcomputer en de computer van de cliënt, maar beslaat ook een groot gedeelte interne veiligheid. Dit is om de cliënt te beschermen tegen misbruik van personeelsleden van de bank, dit zijn immers ook maar mensen. Vertrouwen en betrouwbaarheid staan bij banken zeer hoog in het vaandel. Dit is natuurlijk bijzonder prettig voor de cliënten, want stel je voor dat je rekening(en), met al je zuurverdiende (spaar)centen geplunderd blijkt te zijn door een medewerker van die bank. Je kunt je natuurlijk wel voostellen wat er met die bank gebeurt als dat uitlekt. Een zeer grote deuk in het imago, groot cliëntenverlies en misschien zelfs wel een bankroet (letterlijk).
De meeste banken maken gebruik van een beveiligde SSL of SSL3 verbinding of RSA- en 3DES-technologie, in combinatie met een gebruikersnaam, digitale handtekening (digipass) en om een handeling te bevestigen een aparte code (bij de postbank is dit een TANcode).
De codes worden over het algemeen op 3 manieren verschaft:

  1. Door middel van een randomreader: je logt in op de site van de bank, plaats de pas in de reader en toets je pincode in, je krijgt dan een code van de bank, die voer je in de reader in en vervolgens wordt er een code gegenereerd die alleen bij jou en de bank bekend is.
  2. Door middel van het opsturen van een lijst met codes, waarbij je bij elke handeling een nieuwe code moet invoeren.
  3. Door middel van een SMSbericht met de te gebruiken code.


De door de bank verschafte codes zijn allemaal slechts één keer te gebruiken, dus als iemand een code kan onderscheppen, nadat de handeling verricht en bevestigd is, is deze code onbruikbaar. Het is dan ook niet verstandig om de codes per bijvoorbeeld 100 stuks op papier te laten opsturen, want als dit papier in verkeerde handen valt is je rekening leeg voordat je het weet.
Hieronder zie je een voorbeeld van een inlogscherm, let goed op de controlepunten die deze bank netjes aangeeft, gezien het feit dat zij onlangs slachtoffer zijn geweest van een phishingactie. (Phishing wordt verderop in dit artikel uitgelegd). Bij de postbank staan dezelfde veiligheidstips ook netjes vermeld, bij andere banken heb ik niet gekeken.



Waar de gebruikers goed op moeten letten is het volgende:

  1. controleer of het internetadres het juiste adres is en dat het begint met https:// (hypertext transferprotocol secure).
  2. Zorg voor een goede firewall en antivirus en houd deze up-to-date
  3. Zorg dat je pc spywarevrij is. Spyware en virussen gaan steeds meer op elkaar lijken, onderschat dit niet! (Hieronder vallen ook zogenaamde keyloggers, dit zijn kleine programma’s die elke toetsaanslag vastleggen en doorsturen naar de maker van dit stukje software).
  4. Controleer dat je inderdaad verbinding hebt door middel van een beveiligde verbinding, dit herken je aan het gesloten slotje onderin je webbrowser. Zie voorbeeld:

  5. Bewaar codes, inlognamen en andere wachtwoorden niet op je computer, maar op een verwisselbaar medium (cd of diskette)
  6. Laat windows geen codes voor je onthouden, hoe gemakkelijk dit ook lijkt.
  7. Als je op een computer werkt waar meerdere mensen toegang toe hebben, meld je dan af als je weg gaat, zowel van de website van de bank als wel van windows. Laat de pc niet onbeheerd achter wanneer je wel aangemeld bent.
  8. Zorg dat je besturingssysteem regelmatig bijgewerkt wordt.

Phishing
Wat een nieuwe trend lijkt te worden is het zogenaamde "phishing"
Mensen krijgen een e-mail van "hun bank" met het verzoek om in te loggen door middel van het klikken op een link in de e-mail. Vaak is dit een namaakadres dat heel veel lijkt op het adres van de echte bank en de pagina is nagemaakt.
Voorbeeld: je wordt gevraagd om in te loggen op www.posbank.nl. Zoals je ziet ontbreekt de "t" van post, maar als je een e-mail leest, lees je hier gemakkelijk overheen. Meestal is dit ook geen beveiligde verbinding (let op het slotje!).
Op het moment dat er ingelogd wordt, worden jouw codes doorgestuurd naar de webmaster van die site, die vervolgens op jouw account kan inloggen en doodleuk met je gegevens aan de haal gaat. Om echte betalingen te verrichten zou je dus een derde code moeten hebben, maar dat is te omzeilen door bijvoorbeeld schriftelijk (of als je een vlotte babbel hebt waarschijnlijk zelfs telefonisch) lage bedragen over te boeken, aangezien er onder een bepaald bedrag geen (handtekening)controle wordt uitgevoerd. Iedere krabbel volstaat in dat geval. Misschien dat dit tegenwoordig niet meer zo is, dat weet ik niet zeker, de banken zullen het per definitie stellig ontkennen. De meeste phishingmails zijn ook doorgaans in het engels, wat zeer ongebruikelijk is voor Nederlandse banken, die eigenlijk nooit dit soort zaken via e-mail afhandelen.
Het is gewoon een feit dat de bank er alles aan doet om de risico's die aan het internetbankieren kleven tot een aanvaardbaar niveau te brengen, maar daar staat uiteraard tegenover dat de cliënten hier goed aan moeten meewerken.
Door de bovenstaande veiligheidsregels te respecteren kan de gebruiker redelijkerwijs aannemen dat hij/zij er alles aan gedaan heeft om misbruik te voorkomen.

De voor- en nadelen op een rijtje
Ik heb geprobeerd om de voordelen en nadelen op een rijtje te zetten en kom tot de conclusie dat de voordelen erg groot zijn ten opzichte van de nadelen

De voordelen zijn voornamelijk:

  1. Je zaken zijn snel geregeld.
  2. Het is goedkoop voor de bank, hier heeft de cliënt ook profijt van.
  3. Tegenwoordig kan je bij veel banken 24 uur per dag handelingen verrichten.
  4. Je hoeft de deur niet meer uit.
  5. Je kunt veel bankzaken regelen, zoals lenen, beleggen, hypotheekzaken en sparen.


De nadelen:

  1. Het is niet 100% veilig en redelijk fraudegevoelig (computers doen nu eenmaal precies wat ze opgedragen wordt).
  2. Voornamelijk voor oudere mensen en minder begaafden of mensen met computervrees (ja dat bestaat), is het vanwege de hoeveelheid codes en technologie ingewikkeld of gewoon eng.
  3. Bij de postbank willen ze zelfs het toesturen van afschriften in rekening gaan brengen wanneer dit vaker gewenst is dan één keer per maand. Papier wordt steeds duurder en cliënten met een onlinerekening krijgen tegenwoordig één keer per maand een afschrift.


Zoals je ziet zijn er veel meer voordelen dan nadelen. Dus zet je angsten en wantrouwen opzij en stap eens in de wereld die internetbankieren heet. Met bovenstaande tips betreffende veiligheid is de kans zeer gering dat hier misbruik van gemaakt wordt.

 

TreeSize

Door: René Overtoom

Hoewel de harde schijven van tegenwoordig steeds groter worden, tegen een steeds gunstigere prijs blijft het van groot belang om de gebruikte schijfruimte in de gaten te houden. Denk aan prestatieverlies bij veel onnodig in beslag genomen hardeschijfruimte.
Het zou kunnen dat u zich afvraagt waar al die vrije ruimte gebleven is, of anders gezegd: Wie of wat heeft het opgeslokt? U had immers zo’n grote harde schijf!
Nu denkt u waarschijnlijk: Hoe kom ik dat te weten dan?
Met het, op dit vlak beperkte besturingssysteem Windows is het zeer omslachtig en tijdrovend om hierachter te komen. U kunt per partitie met rechtermuisknop->eigenschappen bekijken of de gebruikte schijfruimte overeenkomt met uw gedachte, en op deze manier elke diepliggende map langsgaan maar dat is uiteraard water naar zee dragen.
Nu is het – freeware – programma ‘TreeSize’ hier uitermate handig voor. Een klein, simpel, gratis en handig programma dat de gebruiksruimte per schijf en diepliggende mappen direct weergeeft.



Bovenstaande afbeelding geeft bijvoorbeeld inzicht in de gebruiksruimte van ‘Documents and Settings’ (733MB). Ik zie ook direct in welke mappen deze 733MB is opgedeeld. Waarneembaar is de 373MB die de map ‘Temporary Internet Files’ in beslag neemt.
Op deze manier kunnen alle harde schijven en partities in één oogopslag worden bekeken. Voor verdere bestuderingen kunnen de diepliggende mappen volgens een boomstructuur (vandaar de engelse benaming ‘tree’size) gemakkelijk bekeken worden.

http://www.jam-software.com/freeware/index.shtml

 

(prijsvraag)


Van NOD32 Nederland mag Helpmij.nl 10 jaarlicenties weggeven tw. van € 39,00, nou weggeven, je moet er wel wat voor doen.
Geef het antwoord op de volgende vraag:

Door wie is NOD32 ontwikkeld?

Stuur je antwoord voor 14 november 2005 naar Prijsvraag Nod32

Uit de goede inzendingen worden tien personen getrokken die een gratis jaarlicentie ontvangen van NOD32 Nederland. De winnaars worden op 30 november 2005 bekend gemaakt. Wil je meer weten over NOD32 klik dan hier



(prijsvraag)

Windows Vista

Door: XP_PC

Zo; mijn eerste ‘echte’ stuk in onze Helpmij Nieuwsbrief. Wellicht dat enkele van jullie mijn artikel over Windows XP, SP II nog kennen uit de nieuwsbrief van September 2004. Dit was op freelance basis en nu ik als vers lid in de redactie zit zal ik proberen elke nieuwsbrief te voorzien van een nieuw artikel. Mijn eerste artikel gaat over Windows Vista.

Windows Longhorn.. ik bedoel, Windows Vista.

Veel mensen gebruiken nog de ‘codename’: Windows Longhorn. De codename van Vista is heel bekend maar de codenames van andere versies zijn een stuk onbekender. Elke Windowsversie heeft zijn eigen 'codename'. Zo heet Windows 95, Chicago en Windows XP, Whistler. Sinds 22 juli jongstleden weten we met welke naam we onze nieuwste Windows-versie mogen begroeten; Microsoft Windows Vista. Vista betekent in het Engels 'uitzicht' en wordt ook in andere talen gebruikt. Zo duidt het woord in het Italiaans een 'raam' of 'vergezicht' aan.
Wat maakt Vista dan zo speciaal? Microsoft roept dat het haar beste besturingssysteem ooit gaat worden. Dat doen ze vrijwel bij elke nieuwe Windows-versie. Windows Vista zal een hoop nieuwe technieken introduceren. Ook dat komt voor bij vrijwel elke nieuwe Windows-versie.
Als bovenstaande punten geen rol meespelen, wat dan wel? Ten eerste de tijdsduur. De vorige Windows-versies liepen vrijwel synchroon met hun jaartal. Zo had je Windows 95 (1994-1995), Windows 98 (1997-1998), Windows ME en 2000 (1999-2000) en Windows XP (2001-2002). Zoals je kunt zien volgen deze versies elkaar vrij snel op elkaar op. Maar nu Windows Vista. De laatste thuisversie (client) van Windows is Windows XP, welke in 2001 op de markt kwam. We zijn inmiddels 4 jaar verder en Vista komt op zijn vroegst uit in juni 2006. De server versie zal pas in 2007 verschijnen. Dit is niet geheel zonder reden: Windows Vista zal vooral op beveiligingsgebied en op visueel gebied een grote sprong vooruit maken. De systeemeisen zullen ook aanzienlijk hoger liggen.

Veranderingen en vooruitgang
Windows Vista zal zich meer dan ooit tevoren gaan focussen op veiligheid. Het verschil met voorgaande besturingsystemen is, dat Windows Vista maximale beveiliging wil bieden met minimale bediening. Alles moet heel eenvoudig in te stellen zijn waardoor ook de beginnende computergebruiker een goed beveiligd apparaat in de huiskamer heeft staan. Microsoft wil dit gaan bereiken met vijf “hoofddoelen”.
Dit zijn:

Windows Firewall. Deze is sterk verbeterd met de komst van Windows XP SP II maar zal in Vista nog verder ontwikkeld zijn. Zo kan in- en uitgaand verkeer gefilterd worden en kan een Administrator de firewall per gebruikersgroep configureren. Op deze manier kan hij complete groepen gebruikers, de toegang tot het internet ontzeggen.

Windows Service Hardening. Een systeem dat controleert of de belangrijkste Windows-services zich normaal gedragen. Hiermee kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat virussen of spyware zich gemakkelijk in het systeem kunnen nestelen of via het netwerk kunnen verspreiden.

Data protection. Data protection is een systeem om persoonsgegevens beter te kunnen beschermen. Een optie die vooral op laptops een welkome aanvulling zal zijn. Data Protection biedt de gebruiker de mogelijkheid om de complete harde schijf te versleutelen. Hierdoor zijn de gegevens zelfs niet te benaderen wanneer je de schijf in een andere PC hangt.

AntiMalware-functie. Een optie die de verspreiding van virussen, wormen en trojans tegen moet gaan en ze zelfs kan verwijderen.

User Account Protection. Misschien wel de meest belangrijke van de vijf. UAP is een systeem dat ervoor zorgt dat de gebruikersrechten veel gespecificeerder opgegeven kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat een account, een gebruiker, precies kan doen wat hij moet doen en niet meer. Hierdoor is het aanbrengen van onbedoelde wijzigingen vrijwel onmogelijk.
Om op het laatste onderdeel verder te gaan; gebruikers zullen met ingang van Windows Vista standaard GEEN Administrator meer zijn. Wanneer een gebruiker een “administratorhandeling” wil uitvoeren zal Windows een extra waarschuwing geven en om een administrator wachtwoord vragen. Wanneer zo’n verzoek onverwacht komt is de kans groot dat er een malafide programma bezig is de computer over te nemen..

Internetters die al enkele screenshots van de eerste versies van Longhorn hebben gezien, weten wellicht dat Vista vooral een “grafisch wonder” genoemd mag worden. Vista zal vol zitten met 3D-effecten, schaduwen en “glassy-looks” (glasuiterlijk). Dit laatste is overigens een functie die sinds Windows 2000 aanwezig is en door sommige programma’s (Winamp, MSN Plus!) sporadisch wordt aangeroepen.

Verdere nieuwe functies zijn bijvoorbeeld de verbeterde mapweergave in verkenner, een sterk verbeterde zoekfunctie in Windows, een zoekfunctie direct oproepbaar vanuit verkenner en internet explorer (denk aan FireFox) én een verbeterde geheugenmanager.

Windows Vista zal (bij een voldoende systeem) sneller opstarten en afsluiten dan zijn voorgangers. Waar je bij Windows 98 koffie kon gaan zetten en bij Windows XP een pak koffie kunt gaan openen wil Microsoft bij Vista bereiken dat je nog niet eens aan koffie denkt. Het startmenu en contextmenu’s openen veel sneller en veelgebruikte functies zijn vrijwel direct oproepbaar.

Vista zal in zeven verschillende versies verschijnen: Windows Vista Starter Edition, Windows Vista Home Basic Edition, Windows Vista Home Premium Edition, Windows Vista Professional Edition, Windows Vista Small Business Edition, Windows Vista Enterprise , dition en Windows Vista Ultimate Edition. Wat de grote verschillen en krachten van deze verschillende versies zullen zijn is op dit moment nog niet bekend.

Systeemeisen
Hoe mooi bovenstaande technieken ook klinken, je hebt een flinke PC nodig om Vista te kunnen draaien en een nog flinkere videokaart om van alle grafische opties gebruik te kunnen maken. Volgens Nigel Page (Microsoft Australië) loopt Windows Vista pas echt lekker wanneer het systeem beschikt over de volgende hardware:
- 1 gigabyte werkgeheugen
- grafische kaart met minimaal 128 megabyte geheugen. 256 megabyte geheugen om de nieuwe interface Aero Glass echt lekker te kunnen gebruiken
- SATA2 harde schijf

Over de processor is weinig bekend maar dat minimaal 1 Ghz geen luxe zal zijn is wel te verwachten.
Om gebruikers met een slechte videokaart (< / = 128MB) tegemoet te komen zal Vista wel beschikken over een klassieke look. Deze is minder klassiek dan Windows 2000 (huidige XP klassiek) maar zal veel minder eisen stellen aan de videokaart.

Tot Slot
Windows Vista zal een hoop veranderingen gaan brengen in het werken met Windows. Dit artikel bevat nog lang niet alle functies van Vista. Enerzijds simpelweg omdat ik dan te snel over de functies heen zou moeten gaan, anderzijds omdat dit artikel gebaseerd is op Windows Vista Beta 1. Vista Beta 2 en de Release Candidates zullen veel meer functies bevatten. Wellicht dat ik voor de daadwerkelijke lanceerdatum nog een samenvattend artikel zal schrijven.


Windows Vista Homepage: http://www.microsoft.com/windowsvista/default.mspx

 

Draadloos internet

Door: Margje

Draadloos internetten wordt steeds populairder. Dat is niet zo gek, omdat het veel voordelen biedt. Internetten in uw favoriete fauteuil met de laptop op schoot bijvoorbeeld. Toch bestaat er ook kritiek op het draadloos surfen. Deze kritiek heeft vooral betrekking op de beveiliging. Als u uw netwerk niet beveiligt is het zeer eenvoudig voor hackers om binnen te dringen. Op deze manier kunnen zij via uw account bijvoorbeeld gratis internetten.
Als u alles goed beveiligt tegen ongewenste bezoekers, is er niets aan de hand. Dit artikel kan u een eind op weg helpen bij het beveiligen.

Hoe werkt het?
Draadloos internet werkt via het zogenaamde WiFi (Wireless Fidelity). WiFi maakt gebruik van een radiofrequentie waarmee computers draadloos een internetsignaal kunnen ontvangen en verzenden. Gemiddeld ligt het bereik van een draadloos netwerk tussen de 10 en 20 meter. Dat betekent dat u beneden kunt internetten, terwijl de WiFi apparatuur boven staat. En dat zonder dat er ook maar een kabel aan te pas komt. Dat is dan ook het grootste voordeel van draadloos internet.

Benodigdheden

Ten eerste heeft u een draadloze router nodig.


Draadloze router

Als u een desktopcomputer heeft, moet een WiFi kaart worden ingebouwd. Daarvoor moet uw computerkast open geschroefd worden en is een vrij PCI-slot nodig.
Eenvoudiger is het gebruik van een USB-adapter. Deze adapter heeft een kleine antenne en wordt in een vrije USB-poort geplaatst. Deze optie is geschikt voor de meeste computers, maar ook voor laptops. Voor een laptop kunt u ook een PCMCIA kaart gebruiken. Deze kaarten zijn net iets dikker als een bankpas en stopt u in de sleuf aan de zijkant van uw laptop.

Systeemeisen
Om draadloos het net op te kunnen heeft u niet de snelste computer nodig.
De meeste internetproviders stellen de volgende minimum systeemeisen aan uw computer.
Windows gebruikers:
120 MHz -processor of sneller
32 MB RAM-geheugen of meer
Geïnstalleerde UTP/RJ 45 ethernetkaart
TCP/IP-stack
Windows 98, ME. 2000 of XP
Microsoft Internet Explorer of Netscape Navigator (versie 4.0 of hoger)

MacIntosh gebruikers:
OS9.x, of hoger
iMac, G3, of hoger
Geïnstalleerde UTP/RJ 45 ethernetkaart
TCP/IP-stack
Microsoft Internet Explorer of Netscape Navigator (versie 4.0 of hoger)

Beveiligen
Deze maatregelen zorgen ervoor dat de beveiligingsrisico’s tot een minimum worden teruggebracht.

1. Gebruik geen voor de hand liggende wachtwoorden. Nog steeds zijn namen van huisdieren en kinderen erg populair. Deze zijn echter gemakkelijk te achterhalen. Verstandiger is het om een wachtwoord te kiezen dat uit grote en kleine letters bestaat in combinatie met een cijfercode.
2. Een WiFi router heeft ingebouwde firewallfuncties, waarmee u het verkeer van en naar uw computer kunt regelen. Fabrikanten schakelen de firewallfuncties vaak standaard uit, omdat het netwerk dan eenvoudiger in gebruik is te nemen. Eenvoudig, maar niet veilig! Schakel deze functies in en gebruik de instelbare codering en toegangsbeheer waarmee uw netwerk veiliger wordt.

Alle voordelen op een rijtje
- Internetten op elke plek in uw huis;
- Aan de draadloze router kunt u meerdere pc’s aansluiten;
- Uw internetverbinding is net zo snel als niet-draadloos internet.

Een goede handleiding over het installeren en beveiligen van uw draadloze netwerk vindt u op: deze site.

 

Casemodding (deel 4)

Door: Crash

Schilderen of spuiten van de Casemod.
De PC-kast heeft meestal een saaie standaard kleur. Bij de meeste mensen staat de kast in het zicht, dus is het niet zo mooi om naar een standaard gekleurde PC-kast te kijken. Nu kun je dit naar eigen inzicht veranderen.

Benodigde materialen en gereedschappen:
Gereedschappen:
Schuurpapier, schuurblokje, kwast(en), schone doek, stoffer, verfbakje, plamuurmes(2 stuks), stanleymes.

Materialen:
Verf/spuitbus, afplaktape/schilderstape, terpentine, grondverf (pot of spuitbus), plamuur.

Voorbereiding.
Uiteraard zul je de Windows van Acryl/plexiglas eruit moeten halen om beschadiging te voorkomen. Met zowel een paneel van metaal of MDF dient de oppervlakte schoon en glad geschuurd te zijn. Zo ook voor het frontpaneel en toppaneel van de PC-kast. Hoe strakker het schuurwerk, des te mooier je het kunt schilderen/spuiten. Zorg dat alle oneffenheden weg zijn en waar nodig zul je moeten plamuren. Zeker met een paneel van MDF kun je met schuren eventuele beschadigingen makkelijk wegschuren. Nogmaals doe dit zuiver en geduldig, dit kan een langdurig klusje zijn. Schuur eerst zoveel mogelijk de te schilderen/spuiten oppervlakten. Daarna stofvrij maken en plamuren waar je het nodig vindt.

Tip.
Zorg dat je alle scherpe randen licht rond schuurt, dit zorgt ervoor dat de verf beter houdt op de randen.

Plamuren.
Het makkelijkste is om twee plamuurmessen te gebruiken. Een grote waar je de plamuur op doet en een kleine waarmee je de plamuur opbrengt. Niet teveel plamuur op het grote plamuurmes doen, want het kan vrij snel harden en dan krijg je korreltjes met het aanbrengen. Zelf heb ik de voorkeur voor autoplamuur, dit zit meestal in een tube en hoeft niet gemengd te worden. Je kunt dit op metaal als ook op MDF gebruiken en wordt goed hard.

Plamuur dien je in kleine laagjes aan te brengen. Grote beschadigingen of gaten, dien je in een aantal lagen aan te brengen. Laat iedere keer de laag goed uitharden, omdat het plamuur indroogt(vocht gaat eruit) zakt het wat in. Vul het met genoeg plamuur(lagen), zodat je het vlak kunt schuren na het uitharden.

Tip:
Als je een MDF paneel hebt of MDF onderdelen, plamuur deze rond om met een dunne laag. Doordat MDF een nogal zuigende werking heeft, vooral op de kopse kanten, zorgt de plamuur voor een remmende werking. Het sluit het MDF als het ware af. Ook krijg je een veel gladder schuurresultaat. Mocht je delen verlijmd hebben moet je die zeker plamuren, anders blijf je de lijmnaden na het schilderen/spuiten zien.



Verklaring afbeelding:
1. Verlijming voor het bewerken.
2. Verlijming plamuren en schuren
3. Resultaat na het schuren/plamuren en grondlaag aanbrengen.


Schilderen of spuiten.
Je begint eerst een dunne laag grondverf aan te brengen. In het geval dat je MDF moet gronden, beginnen met verdunde grondverf. Is de eerste laag goed droog, dan kun je deze heel licht opschuren met fijn schuurpapier. (Bijvoorbeeld schuurpapier korrel 200 of hoger) De droogtijd hangt van het type/merk grondverf af, dit staat duidelijk vermeld op de pot of spuitbus. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar grondverf in spuitbus van de Praxis/Gamma. Deze hebben een vrij korte droogtijd.(Na 15 minuten stofdroog en na 30 á 60 minuten overschilderbaar) Uiteraard kun je, als je gebruik maakt van een spuitbus, geen verdunde laag aanbrengen. Je kunt dan beter eerst heel weinig aanbrengen ± 30minuten wachten en de volgende laag aanbrengen(iets meer). Deze iets van 60 minuten laten drogen, voor je de volgende laag aanbrengt. Zorg dat je met de laatste laag alles volledig dekkend hebt.

Tip.
Gebruik als je een donkere kleur als definitieve kleur wil, een grijze grondverf. Bij de keuze voor een lichte definitieve kleur, gebruik je de witte grondverf. Als je kiest voor schilderen in plaats van spuiten, dan kun je overwegen de grondverf te laten mengen met de kleur die je als definitieve kleur wilt gebruiken.

Nu de grondlaag klaar is, kun je deze beter 12 tot 16 uur laten drogen/uitharden. Daarna heel licht schuren. Je kunt nu de eerste dunne laag van de kleurlak aanbrengen. Je kunt kiezen voor diverse resultaten glans voor eind afwerking.(Mat, zijdeglans, hoogglans.) Laat de eerste laag wederom goed drogen. (12 tot 16 uur) Daarna de volgende laag aanbrengen, deze kun je op een dikkere manier aanbrengen. Je kunt 2 á 3 lagen aanbrengen tot je het eindresultaat hebt dit is afhankelijk van de dekkende werking van je verf. Als je de laatste laag hebt aangebracht, raad ik je aan deze een aantal dagen te laten drogen/uitharden, alvorens je kast weer in elkaar te zetten.

 

(advertentie)

In samenwerking met de EAST UPS Europe BV kunnen wij de leden van Helpmij.nl een interessante aanbieding doen. Deze aanbieding is geldig vanaf ??? 2005 t/m 31 december 2005. De apparatuur wordt geleverd inclusief USB aansluiting, seriële poort en software. De garantie op de apparatuur bedraagt 36 maanden, ook op de accu. Meer weten? klik hier

“Meer stroomstoringen en hogere stroomprijzen”, “Onderzoek naar stroomstoringen door overheid”, “Dreigend stroomtekort door warme weer”.
Zomaar wat krantenkoppen van de afgelopen tijd.


In deze tijd zijn computers niet meer weg te denken uit ons leven. We spenderen veel tijd achter de PC en we vertrouwen op betrouwbare services en gebruik en opslag van onze data. En zeker voor de fanatieke gamers en game- en internetserver hosts is het van zeer groot belang dat de streams en verbindingen beschikbaar blijven.

Back-up systemen worden al veelvuldig gebruikt. Daarmee wordt de zekerheid op het gebied van data een stuk beter. Alle software is beveiligd met anti-virus en firewall programma’s. Daarmee wordt de zekerheid van data nog meer verhoogt.

Maar hoe goed is uw apparatuur beveiligd in het geval van een stroomstoring? Een blikseminslag? Of andere storingen in het spanningsnet?

PC’s, servers (game- en internetservers), modems en allerlei andere randapparatuur. Het heeft allemaal één ding nodig: zuivere elektriciteit.

Een normale stroomvoorziening lijkt altijd mooie en zuivere stroom te geven. Niets is echter minder waar. De stroomvoorziening (die waar u uw apparatuur op aansluit) zit veelal vol met kleine storingen. Korte pieken (spikes), korte dalen (brown-outs) en stroomstoten door het uitschakelen van zwaardere groepen (surge). Al deze stroomstoringen zijn voor het blote oog niet te zien maar uw apparatuur merkt ze wel degelijk op. Sterker nog: deze kunnen zeer schadelijk zijn.

Om er zeker van te zijn dat uw kostbare apparatuur ook tegen een mindere stroomvoorziening is beschermd hoeft u alleen maar een UPS systeem te plaatsen. Snel en eenvoudig.

EAST UPS systemen zijn mooi om te zien, makkelijk te plaatsen, stil als het gaat om geluidsproductie, kwalitatief hoogwaardig, voordelig in aanschaf en het biedt u de mogelijkheid uw LAN en telefoonaansluitingen te beschermen tegen blikseminslag.

Kortom: de volgende stap in de complete beveiliging en een volgende stap naar 100% beschikbaarheid van uw apparatuur.

EAST UPS Europe BV
Bestellen?: klik hier

Internet: www.eastups-europe.com
Contact: info@eastups-europe.com


De niet-leden krijgen 12% korting en boven de 1000VA een gratis jaarlidmaatschap t.w.v. € 17,50 op Helpmij.



EA 200 serie Line interactive
350 VA
Niet leden prijs € 65,16

Ledenprijs € 56,28

EA 300 serie Line interactive
500 VA
Niet leden prijs € 93,09

Ledenprijs € 80,40

EA 900 serie Online
1 KVA
Niet leden prijs € 580,47

Ledenprijs € 501,31

EA 900 R serie Online
1 KVA R
Niet leden prijs € 628,62

Ledenprijs € 542,90


BESTELLEN!!!


(advertentie)

Windows Tweaks & Tips

Door: Crash & Huijb

Let op,

Het gebruik van de aangeboden Tweaks/tips is geheel op eigen risico. Wijzigingen in het Register kunnen ervoor zorgen dat de computer niet meer goed werkt. Maak daarom altijd eerst een back-up van het Register. De Nieuwsbrief Redactie en Helpmij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schade, na het toepassen van Tweaks/tips.



Hoe kun je het Register van Windows back-uppen.

Ga naar Start > uitvoeren > Type hier regedit > klik op OK. Nu krijg je het Register venster. Links boven ga je naar Bestand > Exporteren, nu kun je de back-up een naam geven en opslaan waar je dat wil. Bij voorkeur op een andere schijf/ partitie.

Hoe kun je een back-up van het Register terug zetten.

Ga naar Start > uitvoeren > Type hier regedit > klik op OK. Nu krijg je het Register venster. Links boven ga je naar Bestand >Importeren, zoek nu je back-up van het Register op.



Tweaks voor “snelheid”.
Deze register tweaks zijn voornamelijk voor Windows XP of Windows 2000.

Je hebt minimaal 256mb(512MB aanbevolen) aan geheugen nodig om deze te kunnen toepassen.

Hive: HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetControlSession Manager
Key: Memory Management
Name: LargeSystemCache
Type: REG_DWORD
Value: 1

Hiermee wordt je Windows XP/2000 kernel in je fysiek geheugen geladen, 4Mb wordt hiervoor gereserveerd.

Hive: HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetControlSession Manager
Key: Memory Management
Name: DisablePagingExecutive
Type: REG_DWORD
Value: 1 paging disallowed

Hiermee beperk je het “swappen” naar je virtuele geheugen, die zich op de hardeschijf bevind. De drivers–mode en kernel-mode worden nu in je fysieke geheugen geladen.

Er is een simpele manier om je pc een stuk sneller te maken in Windows XP door je DiskCach te versnellen. Dat gaat als volgt:

  1. Start > uitvoeren > regedit.
  2. Ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/Session Manager/MemoryManagement/IoPageLockLimit. (*)
  3. Verander de HEX waarde na de hoeveelheid ram die je hebt:
    • 64M: 1000;
    • 128M: 4000;
    • 256M: 10000;
    • 512M of meer: 40000.
  4. Herstart de pc.

(*)Het kan dat “IoPageLockLimit” niet aanwezig is bij “MemoryManagement”, je zal dan deze moeten aanmaken. In het rechter gedeelte van het Register op een blanco plek, klik met rechts > nieuw > DWORD-waarde > noem deze IoPageLockLimit [druk op Enter], klik twee keer met links op de nieuwe DWORD-waarde en vul nu de HEX waarde in.



Sneller afsluiten.
Voor Windows XP of Windows 2000.

  1. Start > uitvoeren > regedit.
  2. Ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control.
  3. Klik links op de "map" Control.
  4. Selecteer "WaitToKillServiceTimeout"
  5. Rechtermuisklik erop, en kies wijzigen.
  6. Zet het op een waarde lager dan 2000 (mijne staat op 200)


Zorgt ervoor dat services sneller afgesloten worden, waardoor het systeem zelf sneller afsluit.


Het werken met XP gaat sneller
Voor Windows XP.

  1. Start > uitvoeren > regedit.
  2. Ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE/software/Microsoft/Windows/Currentversion/ Explorer/RemoteComputer/NameSpace
  3. Daaronder staat, selecteer de sleutel: D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF
  4. Deze verwijderen.



MSN Messenger 7.0 tweak. (Uitzetten van Tabs in MSN Messenger 7.0)
Voor Windows 95/98(se)/Me/Xp/2000.

  1. Start > uitvoeren > regedit.
  2. Ga naar HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/MSNMessenger/PerPassportSettings.
  3. Klik vervolgens op de genummerde folder.
  4. Klik rechts op genummerde folder en selecteer Nieuw en dan DWORD Value.
  5. Type hier DisableTabs als naam voor de nieuwe sleutel.
  6. Klik met rechts op de nieuwe sleutel en selecteer Modify.
  7. In de waarde box, type een 1 en druk op Ok.
  8. Staan er meerdere genummerde folders in de lijst PerPassportSettings herhaal dan elke stap voor elke genummerde folder.
  9. Herstart nu MSN, misschien dat de computer opnieuw opgestart moet worden.


Bron: http://www.tweakxp.com/


Snelle url's
Voor Windows 95/98(se)/Me/Xp/2000.

Als je in Internet Explorer een website in wilt typen, kun je ook alleen een woord gebruiken en dan CTRL+ENTER gebruiken om http://www en .com te laten invullen.
Dit kun je ook wijzigen naar .nl.

  1. Start > Uitvoeren > type regedit.
  2. Ga naar HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar
  3. Maak de waarde Quickcomplete aan. In het rechter gedeelte van het Register op een blanco plek, klik met rechts > nieuw > DWORD-waarde > noem deze Quickcomplete [druk op Enter], klik twee keer met links op de nieuwe DWORD-waarde en vul nu http://www.%s**.nl in.
  4. Als je nu een woord in het adresbalk intyped, bijvoorbeeld Helpmij en gebruikt de toetscombinatie CTRL+ENTER, dan krijg je vanzelf http://www.Helpmij.nl


Bron: Het computerblad "Tips&trucs". (juni 2005)