Indien u problemen heeft met het lezen van deze nieuwsbrief vindt u hier de online versie.
 
Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Roaming en netneutraliteit binnen Europa
-App voor Opgelicht?!
-Apple OS X; Systeemvoorkeuren deel 2, tips
-GIMP Deel 10: een Glamour Touchup
-Tekstverwerken met Word - Hoofdstuk 11
-Excel 2013: Snelle analyse
-Videobewerken met Kdenlive: Geluid
-Kanaal van de maand: Fire & Food
-Varia
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm
Erik98
ErpCity
femke98
K1pje
leofact
Maxstar
OctaFish

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 32416 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

Eset bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.


Voorwoord

Auteur: ErpCity

Top

Beste lezers,

Het is alweer juli, we zijn over de helft van het jaar, de tijd vliegt. Deze julimaand van 2015 heeft zich met haar recordbrekende tropisch begin al een plek in de geschiedenisboekjes veroverd en is nog niet klaar met het schrijven van historie. De Tourstart in Utrecht, het Grieks referendum, en niet te vergeten, in de laatste week, de lancering van Windows 10.

De verhalen rond die lancering zijn nog steeds wat wazig. Zoals het er nu uit ziet zullen de vijf miljoen Windows Insider's welke Windows 10 getest hebben, in elk geval op 29 juli hun gratis exemplaar kunnen ontvangen. De Enterprise en Education versies kunnen vanaf 1 augustus worden gedownload bij het Microsoft Volume Licensing Center. Deze versies vallen echter niet onder de "eerste jaar gratis" promotie. Heb je een OEM pc met Windows 7 of 8 dan krijg je 10 gratis, echter als het moederbord kapot zou gaan dan moet je daarna voor Win10 gaan betalen. Heb je echter een retailversie van 7 of 8 dan mag je 10 gratis downloaden en eventueel meenemen naar een nieuwe pc of mobo. 

Deze nieuwsbrief bevat wederom een aantal interessante cursussen en handige artikelen evenals onze rubriek met korte nieuwsberichten "varia" welke wij van harte aanbevelen. 

Wij wensen ieder veel leesplezier! 

De vakantiegangers wensen wij een heel goede vakantie!




Roaming en netneutraliteit binnen Europa

Auteur: K1pje

Top

De kogel is eindelijk door de kerk voor wat betreft roaming binnen Europa. De discussie in Brussel was al enige tijd gaande, iets waar ik al eerder over geschreven heb. Toentertijd was de inzet om roamingkosten binnen de EU eind 2015 volledig af te schaffen, voor zowel bellen & sms’en als mobiel internet. Dat zou resulteren in dezelfde kosten als in Nederland voor het gebruik van je mobiele telefoon door heel Europa.

Er is dus een overeenstemming bereikt wat betreft roaming: De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad hebben besloten tot het afschaffen van de roamingtarieven. Dit zal echter wel in twee stappen gebeuren. De roamingtarieven worden per april 2016 verlaagd naar 5 eurocent per minuut, 2 eurocent voor sms’jes en 5 eurocent per MB. Het uiteindelijke afschaffen zal plaatsvinden in juni 2017. Nog even wachten dus.

Dat het oorspronkelijke doel van eind 2015 niet bereikt is, is te wijten aan de grote partijen in de industrie, de telecomproviders. Zij behalen tenslotte grote winsten met de roamingtarieven. De providers hebben er tot het laatste moment voor gevochten en kwamen dan ook met alternatieve voorstellen. Hierdoor heeft het lang geduurd totdat er een overeenkomst gesloten was, iets wat ook oud-Eurocommissaris Neelie Kroes betreurt. 

Roaming in Europa

Afgezwakte netneutraliteit

Net als het afschaffen van de roamingkosten, is ook een set netneutraliteitsregels onderdeel van het nieuwe Telecompakket. Met netneutraliteit wordt bedoeld dat internetproviders al het internetverkeer gelijk moeten behandelen en dus geen verkeer mogen blokkeren of belemmeren. Wel moet de Raad van Ministers, waar de ministers uit de lidstaten van de Europese Unie in zitten, nog akkoord gaan met deze regels. Binnen Nederland is netneutraliteit in ieder geval al enige tijd van kracht.

Toch zijn er een paar verschillen ten opzicht van de Nederlandse netneutraliteit: De Europese variant is minder streng omdat verkeer anders mag worden behandeld als dat de normale internetstroom niet belemmert. Dat betekent concreet dat bepaalde (internet)diensten voorgetrokken zouden mogen worden, iets wat dus in de Nederlandse wet niet mag. Je kunt daarbij denken aan het voortrekken van streams voor medische diensten die baat hebben bij een hoger niveau van betrouwbaarheid.

Op het gebied van mobiel internet is er ook een aanpassing: providers mogen diensten gaan aanbieden die niet meetellen voor de datalimiet. Daarbij zou bijvoorbeeld een streamingdienst als Netflix kunnen worden aangeboden zonder dat het data uit je bundel kost. Op zich niet zo’n ramp, ware het niet dat er in het Europese akkoord ook dataverkeer mag worden afgeknepen wanneer dat nodig is voor het beheer van het netwerk. Critici beweren daarom dus ook dat dit ook de andere kant op kan werken: wanneer een dienst als Netflix teveel belasting op het netwerk legt, kan deze dienst afgeknepen en daarmee onbruikbaar worden. Iets wat uiteindelijk oneerlijke concurrentie in de hand kan werken.

Wat voor een uitwerking deze Europese wetgeving precies gaat hebben is dus nog speculeren. Het lijkt er op dat de consument er op vooruit gaat ondanks dat er mogelijk ook nadelen zijn. Formeel moet er in ieder geval nog goedkeuring komen van de Raad van Ministers, iets waar Nederland tegen lijkt te gaan stemmen. Waarschijnlijk gaat deze tegenstem weinig uitmaken en zal de Europese netneutraliteit ook in Nederland ingevoerd moeten worden. 




App voor Opgelicht?!

Auteur: CorVerm

Top

Onder in de rubriek Varia vind je het logo van Opgelicht?!, een service van het Tros programma Opgelicht. Door op het logo of de erbij vermelde link te klikken bezoek je de website van Opgelicht?!. Een maal per maand krijg je het genoemde onder ogen en kun je de site op die manier bezoeken. Tenzij je zelf zo nu en dan eens op de site kijkt.

Er is nu een app voor de smartphone en tablet. In de Opgelicht?! app vind je een overzicht van de meest actuele waarschuwingen op het gebied van oplichting en bedrog.

De app beschikt over twee tabs, Alle alerts en Categorieën. Met name categorieën is van belang. Door je te abonneren op één of meerdere categorieën binnen de app wordt je direct gewaarschuwd als er iets niet pluis is. Valse e-mails of andere rottigheid? Je bent direct op de hoogte zodat je, als gewaarschuwd mens, voor twee telt.

 juli 2015: 2015-05-29 15.11.16..png

juli 2015: 2015-05-29 16.02.47..png

 

juli 2015: 2015-05-29 15.13.08..png

 juli 2015: 2015-05-29 15.13.46..png

Zeker als het om valse e-mails van je bank gaat. Als je verstandig met mails omgaat dan zul je uiteraard nooit ingaan op zo’n mail. Dus ook geen bijlage openen en zeer zeker geen gehoor geven aan de vraag om je bankgegevens te verstrekken. Mooi meegenomen dus als je, zodra een valse mail in omloop is, tijdig gewaarschuwd wordt.

Onder Categorieën vind je verschillende rubrieken waarop je jezelf kunt abonneren. De rubriek geldzaken kun je “uitklappen” door op het rode pijltje te klikken. Zo krijg je de verschillende banken in beeld (afbeelding 2). Kies je bank en klik op het uitroepteken om je te abonneren (afbeelding 4). In afbeelding 3 zie je de abonnementen die ik belangrijk vind. Het is vanzelfsprekend dat jij zelf bepaalt welke categoriën jij belangrijk vindt.

Android wordt ondersteund vanaf api level 14 (vanaf Android 4.0). Download de app voor je Android-toestel.

iOS wordt ondersteund vanaf iOS 7.0. Compatibel met iPhone, iPad en iPod touch. iOS: Download de app voor je iOS-toestel (Apple)

Het is zeker de moeite waard om deze app te downloaden. Voor een ieder aanbevolen.




Apple OS X; Systeemvoorkeuren deel 2, tips

Auteur: leofact

Top

Vorige aflevering

In de vorige aflevering werd uitgelegd waar de Systeemvoorkeuren te vinden zijn en hoe deze kunnen worden aangepast. Dat is allemaal leuk en aardig, maar het wordt pas nuttig als je deze kennis kunt inzetten om je Mac naar je hand te zetten. In deze aflevering wordt daarom een verzameling instellingen besproken die het werken met je Mac makkelijker en leuker kan maken. Wanneer je als Windows-gebruiker voor het eerst met de Mac aan de slag gaat schrik je mogelijk toch van de andere werking van OS X. Is dat nu het veelgeroemde OS dat bekend staat om zijn eenvoudige werking? Door je in de volgende instellingen te verdiepen krijg je meer controle over je Mac waardoor je er mogelijk meer gevoel mee krijgt. Er wordt in dit artikel een selectie besproken van mogelijk handige voorkeuren en tips.

Voorkeuren openen

Stap 1 is natuurlijk om de Systeemvoorkeuren te openen via Apple-menu > Systeemvoorkeuren:

juli 2015: systeemvoorkeuren openen..png

Zie hiervoor ook het vorige artikel.

Handig

Om de Systeemvoorkeuren aan te passen ga je onder meer vinkjes plaatsen en keuzerondjes (radiobuttons) selecteren. In OS X is het daarbij niet nodig om precies op het vakje of het rondje te mikken. Het is voldoende als je een klik geeft ergens in de bovenste regel van de bijbehorende tekst. Zo wordt het maken van een keuze een stukje eenvoudiger en sneller. Zie de afbeelding:

juli 2015: selecteren..png

Algemene voorkeuren

Hier kunnen voorkeuren worden aangepast die van invloed zijn op de werking en het uiterlijk van OS X.
algemene voorkeuren..png

De eerste instelling die hier besproken wordt is het vinkje bij Gebruik donkere menubalk en donker Dock (1). Wanneer je dit vinkje plaatst zie je de menubalk en het Dock donker worden. De tekst wordt tegelijkertijd wit zodat deze goed leesbaar blijft. Wat je niet gelijk ziet, maar wat wel ingesteld wordt, is dat alle menu’s ook donker worden weergegeven. Wat je hiervan vindt is een kwestie van smaak. In mijn ogen oogt OS X hierdoor rustiger en wordt de focus meer gelegd op de inhoud van de diverse vensters. Deze rustige uitstraling kun je nog verder vergroten door bij Weergave (2) voor Antraciet te kiezen. De opvallend blauwe knoppen en menu-selecties worden dan vervangen voor een rustige antraciet-weergave, die nog altijd voldoende opvalt. Ook de markeringskleur kan op Antraciet worden ingesteld. Dit beïnvloedt de kleur van de tekstselectie. Hieronder kan de symboolgrootte van de navigatiekolom in het Finder-venster worden ingesteld in drie verschillende formaten. Het feit dat aanpassingen van de voorkeuren steeds direct worden doorgevoerd maakt het makkelijk om de effecten te beoordelen. Open daarvoor in dit geval het Finder-venster en probeer de drie symboolgroottes uit om te ontdekken wat jij de prettigste weergave vindt.

NB: de donkere weergave is pas in OS X Yosemite geïntroduceerd en is dus niet beschikbaar in eerdere versies van OS X.

Bij (3) kun je bepalen wanneer de schuifbalken worden getoond en hoe ze reageren wanneer je erop klikt. Pas dit aan als je liever hebt dat je de schuifbalken altijd in beeld hebt. Hieronder vind je de Standaardwebbrowser. Hiermee wordt bepaald welke browser wordt geopend wanneer je op een link klikt. Niet geheel verrassend staat deze standaard op Safari. Heb je Chrome, Firefox of een andere browser geïnstalleerd, dan kun je hier instellen dat je een link standaard met één van deze browsers opent. Vreemd genoeg zul je hier waarschijnlijk ook apps tussen zien die helemaal niet zijn bedoeld als browser. Zo zie ik bij mij Snagit, wat ik gebruik voor mijn screenshots. Stel ik deze in dan opent er geen website als ik op een link klik, maar er wordt een screenshot gemaakt van de betreffende pagina. Nog gekker wordt het als ik Flip Player instel. Nu probeert OS X alle geopende links als video af te spelen. Kortom hou zelf in de gaten dat je voor een correcte browser-app kiest.

Het volgende wat je bij de algemene voorkeuren kunt instellen is de wijze waarop met documenten en apps wordt omgegaan (4). Zo kun je instellen dat er niet om wijzigingen opslaan wordt gevraagd bij het afsluiten van een aangepast document. Dat scheelt een klik bij het afsluiten, maar het gevaar is groot dat je iets afsluit zonder de wijzigingen op te slaan. Je hoeft dat maar één keer te hebben om de tijdsbesparing van heel wat kliks compleet ongedaan te maken. Het advies is dan ook om de standaard-instelling te laten staan, zodat OS X je altijd vraagt om de wijzigingen op te slaan.

Met behulp van de volgende voorkeur kun je bepalen of OS X de vensters van een app sluit bij het stoppen van een programma (standaard instelling). Haal je hier het vinkje weg, dan worden de vensters bij opnieuw openen van de app weer geopend op dezelfde wijze als waarop ze geopend waren bij het afsluiten. Dat kan handig zijn als je vaak een vaste vensterindeling instelt bij het werken met bepaalde apps.   

Verder is er nog aan te geven hoeveel recente onderdelen er in het bestand openen menu van apps worden weergegeven. Deze voorkeursinstelling kan overruled worden door de instellingen van de app zelf. Dat is bijvoorbeeld bij de Microsoft-office programma’s het geval.

Een andere functie die hier kan worden ingesteld is Handoff, welke geactiveerd wordt door een vinkje te zetten bij Sta Handoff tussen deze Mac en uw iCloud-apparaten toe (standaard instelling). Dit maakt het mogelijk dat je met je sms, mailtje of geopende webpagina verder gaat op je iPad, iPhone of ander apparaat met dezelfde iCloud-ID.  Hartstikke handig. Vind je het echter niets, dan kun je deze functie uitzetten door het vinkje weg te halen. Deze functie is overigens nieuw voor OS X Yosemite en vereist bluetooth 4.0, wat je alleen op de nieuwere Macs en iOS-apparaten vindt.

De laatste voorkeur die het paneel Algemeen biedt, is de mogelijkheid om anti-aliasing in te stellen. Deze functie zorgt ervoor dat de randjes van tekst minder rafelig worden weergegeven. Met name bij de moderne retina-schermen kan dat de tekstweergave flink verbeteren. Kleinere tekst en bij oudere schermen met een lagere resolutie kan het de tekst juist minder leesbaar maken. In dat geval kun je de functie uitzetten. Ook hier kun je het beste even uitproberen wat jouw voorkeur heeft.

Met de volgende aanpassingen verander je bepaalde functies van OS X op een dusdanige manier, dat ze voor een Windows-gebruiker vertrouwd over komen.

Speciale tekens

Trema’s en soortgelijke tekens maak je op een Mac heel anders dan op een Windows-PC. Op de volgende wijze wordt het echter mogelijk om deze tekens te maken door eerst een leesteken te typen, gevolgd door de letter (in dit geval Shift + apostrof, gevolgd door e -> ë). Ga hiervoor naar de toetsenbord-voorkeuren en kies invoerbronnen. Klik op het plusje en kies in de linker kolom voor Engels en rechts voor VS Internationaal – PC. Controleer gelijk ook of er een vinkje staat bij Toon invoermenu in menubalk. De vlag van de ingestelde taal verschijnt nu in de menubalk. In dit geval de Amerikaanse:

juli 2015: VS international..png

De speciale tekens zijn nu als “vanouds” te typen.

Tip: Het Euroteken zit niet op dezelfde plek als bij het PC-toetsenbord. Typ Alt (option) + Shift + 2 voor het Euroteken.

Overigens zijn speciale tekens sinds OS X Mavericks op een vergelijkbare manier te maken als in iOS; namelijk door de betreffende toets langer ingedrukt te houden om dan met de muis een keuze te maken (of het betreffende cijfer te typen).

juli 2015: leesteken selecteren..png

Dit is meteen ook de reden waarom toets-herhaling niet meer werkt op je Mac.

Functietoetsen

Standaard worden bij de Mac de functietoetsen gebruikt voor de de multimediafuncties. Voor gebruik als functietoets moet je deze samen met fn gebruiken. Kun je hier niet aan wennen? Zet dan een vinkje bij Toetsenbord > Toetsenbordvoorkeuren > Gebruik de toetsen ‘F1’ , ‘F2’, enzovoort, als standaardtoetsen.
Nu werken de toetsen als functietoets en moet je de fn-toets gebruiken voor de multimediafunctie.

Automatisch inloggen

Veel Windows pc's zijn zo ingesteld dat bij het opstarten de hoofdgebruiker automatisch wordt ingelogd. Dat is minder veilig, maar werkt wel zo prettig in de huiselijke omgeving. De Mac kiest voor veiligheid en vraagt standaard om een wachtwoord. Ook bij OS X kun je echter automatisch inloggen. Ga daarvoor naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen: 

juli 2015: automatisch inloggen..png

Open het hangslot door er op te klikken en vervolgens je wachtwoord in te vullen. Klik links op Inlogopties en selecteer bij Automatisch inloggen de gebruiker van je keuze.

Let op: als je eerder voor Gebruik iCloud wachtwoord hebt gekozen als account wachtwoord is automatisch inloggen niet mogelijk. Je moet daarvoor een apart wachtwoord instellen.

Naast deze Windows-achtige voorkeursinstellingen zijn er nog een paar andere voorkeuren die de moeite waard zijn om te proberen.

Spellingscontrole

Nederlands is niet het allersterkste punt van OS X. De spellingscontrole is ietwat verouderd en té vergevingsgezind. Deze laat daardoor steekjes vallen (mocht je een fout in dit artikel tegen komen, dan weet je nu de reden). De foutieve spelling is te herkennen aan woorden als paddestoel en procédé, die foutief goed worden gekeurd. Gelukkig is ook hier iets aan te doen; download daarvoor de bibliotheek-bestanden hier: http://www.opentaal.org/bestanden/view_cat/41-

Open nu de bibliotheekmap in de Finder en sleep de gedownloade taalbestanden naar de Spelling-map. Selecteer vervolgens Nederlands (Bibliotheek) bij Toetsenbord > Tekst > Spelling:

juli 2015: bibliotheek instellen..png

Tip: mogelijk is de Bibliotheekmap niet zichtbaar in de Finder. Deze wordt namelijk standaard verborgen door OS X om foutieve aanpassingen te voorkomen. Deze kunnen namelijk het hele systeem overhoop gooien. Doe het volgende om de bibliotheekmap alsnog te openen: zorg dat er een Finder-venster actief is en klik op Ga in het Findermenu op de menubalk. Druk vervolgens op Alt (Option). Hierop wordt de Bibliotheekmap zichtbaar én selecteerbaar. Lees meer over de Finder in het betreffende artikel.

NB: verschillende apps, waaronder Microsoft Word gebruiken hun eigen spellings-bibliotheek. Hiervoor geldt het bovenstaande dan ook niet.

Spraak

Het is niet altijd mogelijk of prettig om lappen tekst te lezen vanaf een scherm. Je Mac is daarom zo in te stellen dat de tekst kan worden voorgelezen. Dat klinkt nog best goed ook. Er zijn twee Nederlandse stemmen beschikbaar en voor de meer gemoedelijke Apple-gebruikers is er ook een Belgische stem in te stellen. Om deze te kunnen gebruiken dien je eerst het volgende te doen:
ga naar Systeemvoorkeuren > Dicteren en spraak en klik op Pas aan bij Systeemstem (1).

juli 2015: Voorlezen..png

Hier kan de gewenste stem worden uitgekozen. In dit geval de Belgische Ellen. Voordat de stem gebruiksklaar is wordt deze eerst gedownload. Een download van zo’n halve gigabyte; lukraak wat stemmen  selecteren is daarom niet aan te bevelen. Nu je hier toch bent; probeer dan eens om de voorbeelden af te laten spelen met Speel af. Vooral de stemmen van Engels Verenigde Staten - Speciaal zullen je verbazen. Of ze enig nut hebben?

Na het downloaden kan de spreeksnelheid en de toetscombinatie om de spraakfunctie te starten worden ingesteld. Spraak wordt nu geactiveerd door simpelweg de tekst te selecteren en dan de ingestelde toetscombinatie in te drukken. Als je er genoeg van hebt druk je nog een keer de toetscombinatie om te stoppen.

Als leuk extraatje kun je de stem de tijd uit laten spreken. Dat stel je in bij De tijd laten horen: (2). Je hoort dan bijvoorbeeld ieder kwartier hoe laat het is. Dat kan nuttig zijn, want achter je Mac vergeet je snel de tijd.

Naast een spraakfunctie is er ook een prettige dicteerfunctie. Kies daarvoor Dicteren.

juli 2015: dicteren..png

Voor deze functie is het vanzelfsprekend dat er een microfoon beschikbaar moet zijn. Zet Dicteren aan en selecteer welke microfoon je wilt gebruiken. Vink Gebruik verbeterd dicteren aan, zodat je direct feedback krijgt wat je dicteert en om de functie te kunnen gebruiken zonder internetverbinding. Bovendien voorkom je zo dat al je tekst naar de Apple-servers wordt gestuurd. Als je op Info over dicteren en privacy klikt snap je wel wat ik bedoel. De volgende stap is om de taal te controleren en stel vervolgens de gewenste toetsen in. Voer nu tekst in door op de ingestelde toetsen te drukken op een plaats waar tekstinvoer wordt verwacht (bijvoorbeeld in Notities). Wacht tot het microfoonsymbool verschijnt en spreek de gewenste tekst in.

De functie kan ook worden gebruikt om je Mac te bedienen. Dit werkt echter nog niet op de manier zoals Siri dat doet in iOS. Spraakbesturing is in te stellen bij Toegankelijkheid > Dicteren > Dicteercommando’s > schakel Geavanceerde commando’s in. Er is een vrij uitgebreide set commando’s beschikbaar en je kunt deze aanvullen met je eigen commando’s door op het plusje te klikken. De Mac met je stem bedienen is best cool, maar niet altijd eenvoudig. Wat helpt is het volgende spraakcommando: “Open met commando’s”. Hiermee wordt een lijst mogelijke commando’s weergegeven. juli 2015: Open met commando's..png

Met dit laatste commando komt een eind aan deze aflevering. Hierin werd uitgelegd hoe makkelijk je in OS X een vinkje zet of een keuze maakt. Dit werd gevolgd door een beschrijving hoe je de Algemene voorkeuren kunt wijzigen en wat voor effect dat heeft op het uiterlijk en de werking van OS X. Om de overstap vanaf Windows makkelijker te maken werden voorkeuren gegeven waardoor je speciale tekens op de vertrouwde Windows-manier kunt maken. Ditzelfde werd voor de functietoetsen gedaan. Ook werd er een manier om automatisch in te loggen gegeven. Daarnaast werd een manier besproken om een probleem met de Nederlandse spelling op te lossen. Als laatste werd uitgelegd hoe je je Mac met je stem kunt bedienen en hoe je je Mac er toe kan bewegen om tekst op te lezen.

Volgende maand nemen we de webbrowser van OS X; Safari onder de loep.




GIMP Deel 10: een Glamour Touchup

Auteur: Erik98

Top

Een Glamour Touchup is de bewerking van een foto om de betrokken persoon extra mooi in beeld te brengen. Dat gaat soms heel erg ver. Kijk maar eens naar dit Youtube filmpje.

Dat ga ik jullie hier niet helemaal uit de doeken doen. Het kan allemaal in GIMP, maar natuurlijk niet zo flitsend als een ervaren specialist dat kan met Photoshop, zoals in dat filmpje. Dat is ook niet zinvol. Jouw foto is vast van iemand die bekend is bij de familie of je vrienden. Die ga je natuurlijk niet van een strak perzikhuidje voorzien. Dan ligt iedereen in een deuk of de persoon in kwestie is misschien diep gekwetst.

In GIMP Deel 7 heb ik al uitgelegd hoe je ogen wat kunt bijwerken en ook hoe iWarp werkt. Dat hoort bij de Glamour Touchup techniek. Hou dat GIMP deel 7 dus in het achterhoofd en lees het eventueel nog eens na. Ik ga jullie nu een techniek laten zien om de huid wat bij te werken. Dezelfde techniek werkt trouwens ook prima bij tanden.

Een waterpolobal en dan wel een hele bijzondere!

Bij gebrek aan een echt fotomodel gaan we de techniek toepassen op een waterpolo-bal. En dan eentje die gebruikt werd op de Olympische Spelen in Beijing in 2008. Daar won ons damesteam goud. Drie van die olympische dames zitten in mijn waterpoloclub. Ik heb een interview met ze gemaakt en op video gezet. Die bal speelt een rol in de openings-scene, maar ik wilde wel een mooie bal. Dat was hij door het harde gebruik niet meer en dus kreeg dat stuk rubber een Glamour Touchup.

Hier is die bal met al zijn slijtage.

juli 2015: IMG_6051..JPG

 

Je ziet dat de verf er al aardig afligt. Die ballen hebben het heel slecht op dit niveau!

Ik heb gevraagd die bal in de gele vlakken omhoog te houden met het oog op het goed wegwerken van die vingers.

Haal hier de oefenfoto op. Het bestand is het eigen formaat van GIMP: xcf. Je weet het nog? Doe een rechterklik en kies Opslaan als (of iets soortgelijks).

Eigenlijk trakteer ik jullie bij elk artikel over GIMP wel op een foto van iets bijzonders, niet?

Wat moet er gedaan worden?

Om te beginnen moeten die witte letters met dat "Beijing 2008" weer mooi wit worden. Dan moeten verder de gele en blauwe vlakken wat meer kleur krijgen. En die vingers moeten - als gezegd - weggewerkt worden. Laten we daar maar aan gaan werken.

De vingers wegwerken

We maken een rechthoekige selectie van de rand van de bal rechtsboven. Die kopiëren we en dan gaan we die spiegelen. Eerst plakken we ons kopietje als een nieuwe laag.

Rechthoekige selectie

De selectie geplakt, maar nu nog verplaatsen

Reservekopie

Nu wordt het tijd ons GIMP oefenbestand even op te slaan. Dat is een goede praktijk na elke geslaagde stap! Bij echt belangrijke stappen maak ik vaak een apart bestand aan, bijvoorbeeld als oefen-1.xcf, oefen-2, enzovoort. Oefening baart kunst, maar overdrijven en overdoen is natuurlijk nergens voor nodig.

Spiegelen

Om ons kopietje zo te kunnen krijgen dat hij linksonder over de duim past moet je de kopie eerst horizontaal spiegelen. Dan druk je Shift in en vervolgens kan je hem ook verticaal spiegelen. Vervolgens sleep je hem met het Verplaatsen gereedschap op de goede plek. Druk op 1 om de zoomfactor naar 1:1 te brengen voor precies werk.

Dit doen we nog een keer voor de vingers links, maar nu is één keer spiegelen voldoende.

Spiegelen

Die vingers zijn weg en wat nu

Ja, wat nu? Want het ziet er nog niet bepaald fraai met die vierkante selecties. We gaan nu de perzikhuid-techniek gebruiken. Dat doen we met de verfspuit. Die verfspuit gebruikt de voorgrondkleur, in dit geval het standaard wit. Dat kunnen we gebruiken voor de letters "Beijing 2008". Mooi klein simpel werkje voor het eerste begin.

Zet de dekking op ongeveer halverwege (50%). Je kent me wel: maak een reservekopie van je klus en probeer het ook eens met alle andere waarden. Allemaal! En dan zet je je penseel op een leuk maatje. Klein genoeg voor die letters en groot genoeg om een beetje op te schieten. Druk op 1 voor de 1:1 zoom (probeer ook eens 2 voor 2:1) Ik kom dan rond de 16 lekker uit. Met die dekking rond de 50% kan je nu prachtig die letters overspuiten zonder dat het op lomp kwasten gaat lijken.

Het wit in de letters bijwerken

Een kleur overspuiten.

We hebben in dit voorbeeld de letter G opgefrist. De andere letters doe je net zo. Nu gaan we het geel opfrissen. Daarvoor gaan we met het Pipet gereedschap eerst een lekker fris kleurtje geel uit de foto oppakken. Kies de pipet en ga op zoek naar een mooi stukje geel in de foto.

De voorgrondkleur wordt nu door de Pipet het gekozen geel. Als je nu op het geel klikt kan je die voorgrondkleur nog verder bijschaven. Doe dat maar eens. Voor onze klus is die mogelijkheid een beetje overkill, maar mocht je met een portret bezig zijn dan kan dat best handig zijn. Een beetje geduld is wel nodig, want dit is altijd wat zoeken en doen.

Een kleur oppakken en bijwerken

Nu spuiten we de gele vlakken ook over met deze gele voorgrondkleur. Door met de dekking te spelen kan je de structuur van de bal, die licht geribbeld is, in stand houden en toch de gele kleur bijwerken. Dat is hier niet zo'n enorm punt, maar als je met een portret bezig bent is dat juist een groot voordeel.

Het blauwe vlak en de zwarte belijning werken we net zo bij. De belijning vraagt om een kleinere kwast. Die is ook wat kritischer. Je kent de sneltoetsen nog wel voor ongedaan maken of opnieuw uitvoeren? Ctrl + Z en Ctrl + Y, weet je nog? Hoogst handig als je even over de rand gaat. En zo nu en dan een reservekopietje, hè. Ik zeg dat niet om te plagen. Ik ben er zelf al zo vaak mee de boot in gegaan!

De bal uitsnijden

Zo werken we dus de kleuren van onze bal bij, maar aan de witte vlakken waar de vingers zaten doen we niks. We snijden die bal gewoon uit de achtergrond! Voor het gebruik in de video hebben we alleen de bal nodig. Een png afbeelding met een transparante achtergrond is dan juist fijn.

We nemen het gereedschap voor een ovale selectie en trekken een zo goed passende cirkel om onze bal. Nou kom je er achter dat die bal niet helemaal rond is. Kijk maar in het vak Grootte van de Gereedschapsopties.

Het gereedschap voor ovale (of ronde) selecties

Onder Selecteren in het Menu vindt je Krimpen en Vergroten. Daar kan je de selectie tot op 1 pixel precies bijschaven. Hoogst handig. Nadat je die selectie naar wens hebt bijgeschaafd druk je op Delete. Mocht nou je bal verdwenen zijn en niet zijn achtergrond dan kies je   Bewerken> Ongedaan maken of je druk op Ctrl + Z. Je kan ook in het Lagen palet het tabblad Bewerkingsgeschiedenis gebruiken. Je raakt echt niet zomaar wat kwijt in GIMP. Dan druk je op Selecteren > Inverteren om te wisselen naar de achtergrond. Druk weer op Delete, nu om de achtergrond te verwijderen.

Het resultaat

Dit moet dan je eindresultaat zijn. Dat exporteer je als een png. Kies geen jpg formaat, want daarin is transparantie niet mogelijk. Het is eigenlijk nog niet echt mooi naar mijn mening, maar wel voldoende voor het doel.

Eindresultaat

Dat png bestand gebruikte ik dan, nog eens stevig verkleind, in de video in een simpele animatie in de openingsscène. Mocht je die willen zien klik dan hier. De animatie zit in de eerste vijf seconden. Je hoeft die hele video dus niet tot het einde te bekijken, hoor.

Succes!




Tekstverwerken met Word - Hoofdstuk 11

Auteur: OctaFish

Top

Sjablonen

Tot nu toe heb ik het in de cursus over een heleboel verschillende, losse aspecten gehad die je bij het tekstverwerken kunt gebruiken. In dit hoofdstuk worden veel van de behandelde elementen bij elkaar gezet om zo het tekstverwerken een extra dimensie te geven. En ik doe dat onder de noemer sjablonen.

De vraag heb ik al eens eerder in een andere vorm gesteld, maar is ook nu weer prima bruikbaar om de kennis van een Word gebruiker te meten. En die vraag luidt dan: ‘maak je wel eens gebruik van sjablonen’? Als de persoon hier ‘nee’ op antwoord, dan is dat meestal iemand die niet weet wat een sjabloon is en wat je er mee kunt. Het antwoord op de vraag luidt natuurlijk: ‘Ja’. Want in Word gebruik je altijd een sjabloon, namelijk de sjabloon Normal.dot(x, m). De toegevoegde letter tussen de haakjes is afhankelijk van de Word versie en of je macro’s gebruikt of niet.

Type sjablonen

Word is een beetje ongelukkig met de aanduiding 'sjabloon', want er zijn twee soorten sjablonen: documentsjablonen en algemene sjablonen. Als we het over 'sjablonen' hebben, dan hebben we het doorgaans alleen over documentsjablonen. Dit zijn sjablonen waarmee je een nieuw document maakt. Een algemene sjabloon doet dat niet; dit type sjabloon wordt gebruikt om Autotekst fragmenten (of Snelonderdelen zoals ze in 2007+ heten), macro's en werkbalken in op te slaan.

Als ik het in dit hoofdstuk (voorlopig) over 'sjablonen' heb, dan bedoel ik daar dus een documentsjabloon mee, geen algemeen sjabloon. Al kun je de normal.dot sjabloon die in de volgende paragraaf wordt besproken ook wel als een algemene sjabloon beschouwen.

Een sjabloon is te beschouwen als een blauwdruk. Hiermee heb je een origineel waarvan een kopie wordt gemaakt, het drukplaat procedé dus eigenlijk. Met dit verschil dat een normale drukplaat aan slijtage onderhevig is en een digitaal exemplaar natuurlijk niet. Je maakt dus eigenlijk een kopie van een document en bewerkt dat als een nieuw document.

De standaardsjabloon

Word gebruikt een standaardsjabloon die bij de installatie van Word een aantal standaardinstellingen bevat zoals standaardmarges, alinea-instellingen en lettertypes. Deze sjabloon heet in versies t/m Word 2003 Normal.dot  en in versies vanaf 2007 Normal.dotx of Normal.dotm. De laatste lettervariant gebruikt dan macro’s in de sjabloon, wat overigens redelijk normaal is als je de sjabloon bewerkt.

Het komt wel eens voor dat de standaard instellingen dermate veranderd zijn dat Word niet goed meer functioneert en dat het niet lukt om de instellingen op een simpele manier te herstellen. In dat geval is de makkelijkste (maar ook meest rigoureuze) methode om de sjabloon Normal.dot op te zoeken en te verwijderen. Dat laatste kan alleen als je Word zelf niet open hebt, dus je moet het programma dan wel afsluiten.

Als je Word vervolgens opnieuw opstart heb je, als het goed is, geen problemen meer en heb je de standaard instellingen terug. Je zult dan wel dus weer alles opnieuw moeten instellen! Alleen voor die reden is het een goede zaak als je regelmatig van je Normal.dot  een back-up maakt.

Wat zit er in een sjabloon?

Sjablonen zijn er in soorten en maten, maar je kunt ze grofweg in twee groepen onderscheiden:

  1. Lege documenten met alle opmaakkenmerken
  2. Complete documenten met vaste tekst

Als je een sjabloon uit de eerste groep gebruikt zie je dus niet zo heel veel; het lijkt alsof je op de knop Nieuw hebt geklikt. Maar als je wat beter kijkt zie je de verschillen: wellicht zijn de marges anders ingesteld, is het basislettertype anders en zijn er extra stijlen beschikbaar. Minder zichtbaar, maar wel degelijk handig: er kunnen aparte snelonderdelen beschikbaar zijn gemaakt. Of, op een wat dieper niveau gebouwd, heb je een tabblad met extra knoppen in het lint gekregen.

In een sjabloon dat content bevat zie je gelijk de standaard tekst op het scherm; denk aan een standaard koptekst en voettekst, adresvelden, en vaste velden zoals een briefdatum en kenmerkvelden. Zo'n document is dan wellicht ook beveiligd zodat je de lay-out niet kunt wijzigen, en zal vaak ook een of meer vrije gebieden hebben waar je de vrije tekst kunt typen. Maar dat is niet eens nodig; denk aan een telefoonnotitie waarin je alle noodzakelijk in te vullen gegevens prima in afgesloten tekstvelden kwijt kunt. Voor een sjabloon met inhoud gelden verder natuurlijk dezelfde regels als voor lege sjablonen.

Waar vind je de sjablonen?

Sjablonen die je opslaat in deze map kun je altijd openen via het menu Bestand > Nieuw en de knop Mijn sjablonen. Je krijgt dan een dialoogvenster te zien met daarin alle sjablonen die er beschikbaar zijn. Mijn sjablonen

Sjablonen kun je onderverdelen in groepen die je als tabbladen terugziet in het dialoogvenster Nieuw.

Venster Nieuw

Je kunt een nieuw document maken op basis van een sjabloon, maar je kunt ook direct een nieuw  sjabloon aanmaken op basis van een bestaande sjabloon.

Van wie is een sjabloon? En voor wie?

Dat zijn leuke vragen, waar verschillend over gedacht wordt. Vooral bij bedrijven of instellingen vind je verschillende opvattingen over hoe er met sjablonen moet worden gewerkt. Voor een bedrijf of instelling is een consequente huisstijl natuurlijk een groot goed; zeker als je veel documenten verstuurt naar je klanten wil je dat die documenten voldoen aan een vaste huisstijl. Dat kan dan heel ver gaan, van vaste lettertypes via vaste alinea-instellingen tot een vaste ondertekening.

Eén ding is zeker: behalve misschien het bedrijf Microsoft zelf zullen er weinig bedrijven zijn die hun huisstijl hebben ingericht volgens de kenmerken zoals die vastliggen in de Normal.dot! En ook Microsoft zelf heeft die kenmerken niet in beton gegoten, want ze zijn in de loop der jaren, met het uitbrengen van de verschillende versies, nogal veranderd. Kortom: 'Office vanuit de doos' zal zelden voldoen aan de (al dan niet voor veel geld bedachte) eigen huisstijl. Wat dus te doen als je er als bedrijf zeker van wilt zijn dat al je correspondentie voldoet aan de huisstijl?

Microsoft heeft in ieder geval nagedacht over de plek waar sjablonen moeten worden opgeslagen. Er zijn twee vaste mappen in te stellen voor  sjablonen: de bestandstypen Gebruikerssjablonen en Werkgroepsjablonen. Het maakt voor de sjablonen niet uit in welke map ze zijn opgeslagen; ze zullen altijd te gebruiken zijn, ongeacht waar je ze neer zet. En ook al noemt Microsoft het een bestandstype: de sjablonen zijn qua werking volkomen identiek. Je kunt dan ook probleemloos een sjabloon van de gebruikerssjablonen verplaatsen naar de Werkgroepsjablonen.

Het instellen van de sjablonenlocatie verschilt enigszins van de Office versie die je gebruikt, maar voor Word 2010 klik je op Bestand > Opties en kies je in de groep Geavanceerd op de knop Bestandslokaties.

Venster Bestandslocaties

Hier zie je de verschillende opties staan die je kunt instellen. Het is zinvol om de documenten niet op de Windows schijf op te slaan, want bij een schijf crash ben je waarschijnlijk je documenten ook kwijt. Uiteraard is regelmatig een back-up maken altijd aan te raden :).

Laten we eens gaan bekijken welke technieken een bedrijf kan nemen om zijn huisstijl te borgen. Te beginnen met een hele straffe!

1.       Normal.dot opnemen in het gebruikersprofiel

Een rigoureuze methode die wel eens gebruikt wordt is om elke gebruiker bij het inloggen op de werkplek een nieuwe normal.dot mee te geven. Deze normal.dot bevat dan alle opmaak kenmerken die bij de huisstijl horen. Als een gebruiker een nieuw document maakt, staat dat automatisch in het juiste lettertype etc.

Voordelen:

  • De gebruiker heeft bij het starten van Word automatisch de goede instellingen
  • Makkelijk te onderhouden en uit te rollen door ICT

Nadelen:

  • De gebruiker kan geen 'eigen' tekstfragmenten en autocorrecties maken
  • Het is niet mogelijk (hooguit voor dezelfde werkdag) om macro's op te slaan in de normal.dot
  • Een gebruiker kan na het starten van Word alsnog zelf de standaard instellingen veranderen

Deze methode is dus redelijk gebruikersonvriendelijk, maar vanuit ICT oogpunt wel weer makkelijk. ICT kan simpel iets veranderen in de Normal.dot als dat nodig is en de volgende dag heeft elke gebruiker de nieuwe instellingen. Maar gebruikers lopen nogal snel tegen de beperkingen van het tekstverwerken aan.

2.       Algemeen sjabloon laden in het gebruikersprofiel

Bij deze methode worden alle bedrijfsinstellingen in een algemeen profiel opgeslagen en deze sjabloon wordt vervolgens vanuit het gebruikersprofiel gekopieerd naar de opstart map van Word.

Voordelen:

  • De gebruiker heeft bij het starten van Word automatisch de goede instellingen, menu's en werkbalken
  • De gebruiker kan 'eigen' tekstfragmenten en autocorrecties maken in de eigen Normal.dot
  • Relatief makkelijk te onderhouden en uit te rollen door ICT
  • Gebruiker kan geen aanpassingen maken in macro's

Nadelen:

  • De gebruiker kan de eigen Normal.dot (en dus ook de standaard lettertypes etc.) veranderen
  • Gebruiker kan een geladen algemeen sjabloon zelf uitzetten

Deze methode is veel flexibeler als de eerste omdat de gebruiker nu de controle houdt over de eigen Normal.dot, zodat hij/zij zelf autocorrecties kan maken, tekstonderdelen, macro's etc. Maar het grote nadeel is, dat de gebruiker standaardinstellingen kan aanpassen en daarmee de huisstijl kan omzeilen.

3.       Bedrijf zet bedrijfskritische sjablonen in een aparte netwerkmap

Optie twee heeft dus ook nadelen, want een gebruiker die zelf de standaard instellingen wijzigt en zo documenten maakt die niet voldoen aan de huisstijl: dat wil je als bedrijf ook niet! Dat is gelukkig op te lossen door als bedrijf voor alle mogelijke documenten die naar contacten mogen worden gestuurd een sjabloon te maken. Deze sjablonen stel je dan beschikbaar in een netwerkmap. Hierbij is het noodzakelijk dat deze map voor elke gebruiker toegankelijk is, maar ook dat de map voor elke gebruiker op dezelfde manier te vinden is. Dus niet een map die bij de ene gebruiker op de Q-schijf staat en bij een ander op de H-schijf. Deze sjablonen map leggen we vast in de optie Werkgroepsjablonen zoals je eerder gezien hebt. 

Deze methode werkt het beste als je de sjablonen op een makkelijk te gebruiken manier aan de gebruikers aanbied. In het venster Nieuw  zie je alle gebruikers- en Werkgroepsjablonen bij elkaar en door elkaar staan; de mappenstructuur die je in de hoofdmappen maakt zie je terug als tabbladen. Je kunt dus de sjablonen dus heel netjes uit elkaar houden als je dat wilt.

Toch is deze manier van werken niet erg gebruiksvriendelijk. De meeste gebruikers zijn maar sporadisch bereid om zoveel te moeten klikken om een nieuw document te beginnen. Het is dus een goed idee om voor de bedrijfssjablonen een apart menu te maken waar de gebruiker dan een nieuw document uit kan kiezen. Deze techniek zal ik later behandelen in een ander hoofdstuk.

4.       Laatste variant: alles samen!

Het wordt allemaal wat logischer als we een aantal opties combineren. We maken dan een menustructuur voor de interne en externe documenten dat eenvoudig in het gebruik is en wel laten de gebruiker vrij om zelf zijn eigen standaard instellingen te veranderen. Zolang die gebruiker maar beseft dat die documenten niet gebruikt mogen worden in communicatie met externe klanten, is er immers niets aan de hand! Deze werkwijze kent een aantal voordelen:

  1. Gebruiker heeft eigen Normal.dot

We kiezen er dus voor om de gebruiker gewoon zijn eigen normal.dot te laten houden, want dat zal de juiste procesgang niet kunnen verstoren. De gebruiker houdt de mogelijkheid om zijn eigen werkomgeving (sneltoetsen, Autotekst) te individualiseren  wat altijd wel op prijs gesteld wordt. Met name door de wat meer eisende gebruikers!

  1. Gebruiker mag eigen sjablonen maken

De gebruiker heeft in Word de mogelijkheid om eigen sjablonen te maken en op te slaan in een aparte map. Deze sjablonen zouden in beginsel niet gebruikt mogen en hoeven te worden voor communicatie met externe contacten zoals leveranciers en klanten. Een bedrijf hoeft op deze sjablonen dus ook geen strikt toezicht te houden. Persoonlijke sjablonen worden opgeslagen in de map bij de optie Gebruikersjablonen.

  1. Bedrijfsmenu’s en standaardinstellingen worden opgeslagen in een algemeen sjabloon in de map Opstarten. Deze sjabloon bepaalt de algemene instellingen zoals eigen tabbladen, stijlen etc. Deze sjabloon (of sjablonen) zijn doorgaans door een gebruiker lastig te verbouwen, omdat de sjablonen geblokkeerd zijn want ze worden geladen bij het starten van Word.

In een volgend hoofdstuk ga ik dieper in op sjablonen en gaan we ook een sjabloon maken. Hierbij komen veel aspecten uit de vorige hoofdstukken aan bod, en gaan we ook een kleine macro gebruiken om de sjabloon verder te automatiseren.

Samenvatting

In dit hoofdstuk ben ik begonnen met het behandelen van sjablonen. Een sjabloon is een blauwdruk voor een nieuw document; het document dat je maakt erft alle eigenschappen van de sjabloon. Door sjablonen te maken en te gebruiken kun je dus heel veel tijd uitsparen doordat je alle kenmerken die je in een bepaald type document nodig hebt eenmaal in de sjabloon zet.

Ik heb mij in het verhaal een beetje geconcentreerd op een bedrijfsmatige aanpak van sjablonen, maar de opzet die ik in dit hoofdstuk heb besproken is in de thuissituatie uiteraard ook prima in te richten. Al zul je thuis wellicht minder snel geneigd zijn om Werkgroepsjablonen en gebruikerssjablonen apart in te richten. Zoals ik in het hoofdstuk heb uitgelegd, zie je in het menu Nieuw geen onderscheid tussen sjablonen op de verschillende locaties. Maar als je thuis ook een netwerk hebt opgezet, en de verschillende gezinsleden naast hun eigen domein ook met gezamenlijke sjablonen wilt laten werken, dan is het scheiden misschien wel een optie.

Bedrijven zouden in mijn ogen hun gebruikers niet teveel moeten beperken in hun mogelijkheden; elke gebruiker zou zijn eigen tekstfragmenten, macro’s en sneltoetsen moeten kunnen gebruiken. De standaardsjabloon Normal.dot zou dan ook vrij moeten blijven van inmenging van buitenaf.




Excel 2013: Snelle analyse

Auteur: CorVerm

Top

Sinds Microsoft Office 2003 (en voorgaande versies) is er veel veranderd. Met weemoed denkt menig Office-gebruiker terug aan de menubalk waarin je wist waar je welke functie kon vinden. Met de komst van het lint is dat wel heel anders. Als je een regelmatige gebruiker van Excel bent dan weet je uiteindelijk de weg wel zij het na nogal wat zoekwerk. Hetzelfde geldt voor Word en andere onderdelen van Microsoft Office.

Soms zit het mee en heeft Excel 2013 een onverwacht handigheidje aan boord. Excel 2013 bezit een krachtig hulpmiddel, genaamd Snelle analyse. Hoe je gebruik maakt van Snelle analyse leg ik uit aan de hand van een voorbeeld.

juni 2015: opmaak 3..jpg

Wanneer je een kolom met gegevens selecteert zie je onderaan een knop tevoorschijn komen waaronder veel krachtige hulpmiddelen te vinden zijn. In een handomdraai maak je kolommen op, maak je grafieken, berekeningen, tabellen of voeg je sparklines toe.

Opmaken

In kolom D heb ik gebruik gemaakt van OPMAAK > Gegevensbalk. Zodoende zie je meteen wat, in dit geval, de hoogste prijs is.

juni 2015: opmaak 1..jpg

juni 2015: opmaak 1a..jpg

Maar dat is niet de enige optie die zich in de rubriek Opmaak bevindt. Zie maar in de afbeelding hierboven. Keus genoeg dus om een kolom van opmaak te voorzien.

Berekenen

Van kolom F wil ik graag zien wat de uiteindelijke opbrengst van de verkoop is. Vandaar dat ik die kolom heb geselecteerd en, na een klik op de knop, gekozen heb voor TOTALEN. Met een klik op de knop Som is meteen de berekening uitgevoerd.

juni 2015: opmaak 2..jpg

Iets wat onmiddellijk opvalt in afbeelding 2 is dat de knop Som tweemaal voorhanden is. De eerste knop geeft het totaal onder de kolomgegevens weer, de tweede in de kolom ernaast. Je ziet dat de tweede knop een gekleurde kolom toont, dus vergissen is bijna niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor Procenten, ook daar zijn twee knoppen van. Klik op het pijltje om meer knoppen te tonen. Klik op het symbool met de gekleurde kolom en de procenten zijn in een oogwenk berekend en staan in de lege kolom er naast.

Tabellen

Van een bereik een tabel maken gaat net zo snel als met de andere krachtige hulpmiddelen. Selecteer het bereik, klik op de knop Snelle analyse en kies voor TABELLEN.

 juni 2015: opmaak 5..jpg

 juni 2015: opmaak 6..jpg

Het omzetten van een bereik naar een tabel heeft zo z’n voordelen. Je kunt naar hartenlust filteren in welke kolom je maar wilt. (afbeelding 1 geeft een bereik weer, afbeelding 3 een tabel).

juni 2015: opmaak 4..jpg

juni 2015: opmaak 7..jpg
Het tekentje in de laatste cel geeft aan dat je een rij toe kan voegen.

Bovendien kun je met groot gemak een rij onderaan de tabel invoegen. Selecteer de meest rechtse cel in de laatste kolom en druk op de Tab-toets. Er wordt een rij met records toegevoegd waarin alle formules worden meegenomen. Na invoeren van de gegevens passen ook de totalen zich aan. Mooier kan toch niet?

Overigens moet de kolom waarvan je berekingen in een andere kolom wilt hebben wel een lege kolom zijn en naast de kolom met gegevens staan. Verder is het van belang dat de bij elkaar op te tellen kolommen naast elkaar staan. Dus zal de opbouw van de tabel er uit moeten zien als in het voorbeeld hierboven.

Helaas kent de Snelle analyse niet de mogelijkheid tot vermenigvuldigen. Dat zul je handmatig moeten doen. Dus bijvoorbeeld in F1: =A1*C1, en in G1: =A1*E1. Vervolgens kopieer je de formule naar beneden. De totalen berekenen doe je dan weer met Snelle analyse.

Sparklines

Sparklines zijn kleine grafiekjes die in een cel worden geplaatst. In Snelle analyse vind je de mogelijkheid om sparklines toe te voegen op dezelfde manier zoals ik voor de andere krachtig hulpmiddelen hebben beschreven.

 juni 2015: opmaak 8..jpg

 juni 2015: opmaak 10..jpg

Dit is maar een simpel voorbeeld, maar duidelijk wordt hoe de Sparklines er uitzien als je die toepast op de gegevens zoals in de afbeelding is weergegeven. Heel anders zien de Sparklines er uit als het over alle gegevens gaat, dus inclusief het totaalbedrag van genoemde gegevens. In het rechter voorbeeld is dat te zien.

Oorspronkelijk zijn het lijntjes die geen markering laten zien die een hoogte- of dieptepunt in de cijfers weergeven. Klik je op de bovenste cel van de kolom met Sparklines dan verschijnt de tab ONTWERPEN met, in dit geval, de optie Sparklines in het lint. Klik daar op en je kunt de weergave van de Sparklines naar believen aanpassen. In het voorbeeld heb ik voor het laagste punt gekozen.

Tabellen, draaitabellen en grafieken

Als het goed is heb je van het bereik al een tabel gemaakt. Zo niet dan kun je dat alsnog doen. Als je een draaitabel wilt maken dan kun je een keus maken welke draaitabel je wilt. Of liever gezegd welke gegevens je wilt zien.

juni 2015: opmaak 11..jpg

Houd je de muisaanwijzer op een van de opties dan zie je gelijk ook welke gegevens er in de draaitabel worden meegenomen.

juni 2015: opmaak 12..jpg
Een simpel voorbeeld van een draaitabel gefilterd op naam 2

Ook het maken van een grafiek is kinderspel. Kies voor Grafieken en zoek een grafiek uit die je het makkelijkst kan aflezen om in een oogopslag te zien hoe de zaken er voorstaan.

juli 2015: opmaak 14..jpg

juni 2015: opmaak 13..jpg
Een voorbeeldje van een grafiek

Zo zie je dat met het krachtige hulpmiddel Snelle analyse in Excel 2013, inderdaad heel snel, gegevens kunt berekenen of in beeld kan brengen.




Videobewerken met Kdenlive: Geluid

Auteur: Erik98

Top

Speeches

Wie bekend is met mijn waterpolovideo’s kent ook de heldere geluidsopnamen van de speeches van de coach in de rustpauzes. Dat doe ik met een simpele Philips memorecorder aan een keycord om de nek van de coach.

 Memorecorder

Natuurlijk vindt niet elke coach dat prettig en dan gaat het niet. Maar waar het wel kan is het een mooie toevoeging aan de video en een leuke beleving voor de kijkers. De moderne memorecorders werken niet meer met bandjes maar met vast geheugen. Dat houden ze heel lang vol op een kleine penlite. Heel zo gek nog niet dus.

Bij Studio Sport hebben ze die speeches niet en op Zwemsportvideo wel! Uniek hè?

Geluid is heel belangrijk

Geluid is in video's heel belangrijk. Dat wordt vaak onderschat. Hier vind je een schat aan geluidseffecten. Er zijn trouwens wel meer van dit soort sites.

Dasspeldmicrofoons

Inmiddels ben ik bezig met dasspeldmicrofoons met draad uit China (€2 per stuk) in combinatie met de Smart Voice Recorder app voor Android smartphones. Absoluut geen verkeerde dingen voor dat geld.

Een Bluetooth versie (of een Zoom recorder) is wel zo handig, maar ook een heel stuk duurder.

Dasspeldmicrofoons

Een dead cat windscherm met dat lange "haar" is inmiddels ook besteld.

dead cat wind scherm (langharig kunststof vacht)

Het synchroniseren van beeld en geluid vergt wel wat zoeken en uitproberen. Maar bij zulke “Live” opnamen is het te doen. Het alternatief zou een draadloze microfoon kunnen zijn maar dat is ver boven budget.

De speeches zelf zijn vrij goed aan de golfvormen in de geluidstrack te herkennen. Om ze te kunnen selecteren en exporteren naar afzonderlijke geluidsbestanden gebruik ik het programma Audacity.

Video

In deze video legt Jay P. Morgan uit hoe je geluid moet opnemen. Hij laat ook zien en horen waarom iets wel of niet goed werkt. Als je deze video bekeken hebt zal je begrijpen waarom die simpele goedkope memorecorder zoals ik die gebruik in al zijn eenvoud een mooie oplossing is.

In het kort komt het neer op: als je geluid niet goed is, ben je niet dichtbij genoeg. Met een knipoog naar de beroemde oneliner van fotograaf Robert Capa.




Kanaal van de maand: Fire & Food

Auteur: ErpCity

Top

Juli is schitterend begonnen, wat een prachtig weer, ideaal voor lange barbecue avonden. Bij het woord barbecue slaat echter in veel families de schrik bij de gezinsleden om het hart: o nee hè, niet weer die gecarboniseerde speklapjes en zwartgeblakerde worstjes die, ondanks hun kleur die van een vreselijk lang vertoeven in het hellevuur getuigt, van binnen nog rauw zijn.

Stel deze mensen gerust, of nog beter, verras hen met heerlijke, smakelijke gerechten, met de juiste garing. Stap af van die standaard supermarktpakketten, wordt een barbecue chef.

Dit kanaal hier geeft in vele video's een duidelijke uitleg waar je op moet letten en hoe je het bak en braadwerk beheerst en gecontroleerd tot een goed einde brengt. Het heeft daarnaast ook een aantal leuke recepten waarbij je stap voor stap naar het perfecte eindresultaat wordt geleid. Zit het favoriete recept er niet bij dan zijn hier nog een groot aantal heerlijke dingen. 

juli 2015: BBQ..jpg

Als Engels geen probleem is kun je hier, met uitstekende instructies van de BBQ Pit Boys, nog een heleboel extremere ideeën voor op de grill vinden.

Veel succes en eet smakelijk!




Varia

Auteur: Redactie

Top

Met deze maandelijks terugkerende rubriek brengen we de laatste nieuwsfeiten en wetenswaardigheden op computergebied onder de aandacht.

 

Er is weer een IBAN-omreken-website beschikbaar

Al voor de komst van het IBAN-nummer bestond er een officiële site waar je veilig je rekeningnummer om kon zetten naar het IBAN-nummer. Omdat banken het te duur vonden worden is die site uit de lucht gehaald, mede omdat men er vanuit ging dat het IBAN-nummer bij de meeste mensen al wel bekend is. Dat de banken hier een misrekening maakten was voer voor criminelen. Onbetrouwbare sites doken op met als doel achter jouw bankgegevens te komen. Daarom hebben de Nederlandse banken op veler verzoek weer een officiële IBAN-omreken-website beschikbaar.

Hier kun je de IBAN-omreken-website vinden en veilig je rekeningnummer overzetten. IBAN

Klanten van ING kunnen vanaf deze zomer met een Android-telefoon en de app van ING contactloos betalen

Contactloos betalen

Oftewel veilig een betaling doen met je mobieltje zonder daar een pincode voor nodig te hebben. Wel is het noodzakelijk dat je de vernieuwde Mobiel Bankieren App op je telefoon hebt staan. Het bedrag dat je kunt besteden zonder pincode bedraagt € 25. Ligt het bedrag hoger dan zal je alsnog je pincode moeten gebruiken.

Op de site van ING vind je meer informatie.

Klik op Bankier mobiel Appeltje-eitje voor specifieke info.

Voor wat algemenere info ga je naar deze site.


Whatsapp voor Windows Phone weer te downloaden

Whatsapp was tijdelijk uit de Windows Phone Store verwijderd. De berichtendienst werkte aan een nieuwe versie omdat Whatsapp onder Windows Phone 8 en 8.1 niet goed functioneerde. Inmiddels is dat probleem verholpen en kun je weer volop appen met je Windows Phone.

Op nu.nl vind je wat meer info.

Whatsapp

Verbod op selfiesticks

Vele musea, pretparken en festivals verbieden, om uiteenlopende redenen, de selfiestick. Als reden wordt veelal de privacy genoemd van mensen die er niet om vragen mee gefotografeerd te worden. Een andere reden is de veiligheid van mensen. Sommige mensen halen de meeste dwaze capriolen uit om zichzelf op de gevoelige plaat te leggen. Is het einde van de selfiestick nabij of gaan we langzaam maar zeker meer denken aan onze medemens in deze?

Van musea tot pretparken en stadions, steeds vaker geldt een verbod op selfiesticks. Helaas zijn de verboden aan de gebruikers zelf te wijten. Hetzij door anderen te hinderen, hetzij door levensgevaarlijk gedrag.

Selfiestick-verbod

Een voorbeeld van een selfiestick-verbod lees je hier. Meteen is het duidelijk waarom die dingen verboden worden en zijn op verschillende locaties.

Ook de irritatie van sommigen (misschien wel velen) komt aan bod.


Apple heeft iOS 8.4 met Apple Music uitgebracht

De grootste verandering in iOS 8.4 is de toevoeging van Apple Music, de muziekstreamingdienst van Apple zelf. Voor 10 euro per maand kun je daarmee onbeperkt luisteren naar muziek. Apple Music heeft zo'n 30 miljoen nummers in de database staan.

Het moge duidelijk zijn dat Apple Music de strijd is aangegaan met Spotify, de andere grote muziekstreamingdienst. Want bij beide kun je onbeperkt muziek streamen voor een klein bedrag.

Seniorweb legt uit hoe het werkt.

Wil je Apple music vergelijken met Spotify dan kan dat hier.

Apple Music

Windows 10 komt er aan

Windows 10 Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 10, verschijnt op 29 juli. Wij geven alvast een voorproefje van Windows 10 op de computer. “Wij” staat hier voor Seniorweb. Zij geven een duidelijke uitleg over Windows 10 die voor een ieder te begrijpen is. Beslist lezen dus. Tenminste als je een beetje voorbereid op 29 juli af wilt gaan.

Nieuwe videokaarten van AMD              

De langverwachte nieuwe serie videokaarten van AMD is uitgekomen. Nieuw moet je hier misschien wel met een korreltje zout nemen omdat de line-up grotendeels uit rebrands (hernoemde) videokaarten bestaat. Het topmodel, de R9 Fury X is daarentegen wel een geheel nieuwe videokaart.

Benieuwd naar wat meer achtergrondinformatie? Lees dan de volgende reviews op Tweakers:

AMD R9 Fury X

Review van de AMD R9 Fury X

Review van de AMD R9 390X, 380 en R7 370


Usb-c komt er aan

usb-c Mogelijk had je er al wat plaatjes voorbij zien komen van de nieuwe usb-stekker. Deze nieuwe usb-connector staat bekend onder de naam usb-c en heeft een omkeerbare stekker. Een groot misverstand is dat deze connector samen genoemd wordt met hogere snelheden terwijl de twee eigenlijk niet veel met elkaar te maken hebben.
Wil je weten waarom dat zo is? Lees dan dit achtergrondartikel. 

Blijf op de hoogte van de laatste malware, valse e-mails, ondeugdelijke webshops en boiler rooms.

http://www.opgelicht.nl/alerts/alle-alerts/




Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.


Deze maand geen post mogen ontvangen.

Uw  reacties, aanbevelingen, opmerkingen en vragen zijn welkom bij redactie@helpmij.nl 

 
 

DISCLAIMER

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.