Helpmij nieuwsbrief editie 6
23 December 2001

In dit nummer :

 

Kerst- en Nieuwjaarsgroet

Op het moment dat deze Nieuwsbrief bij jullie de computer binnenrolt, is het jaar 2001 al weer bijna voorbij. Het is voor heel veel mensen geen onverdeeld gunstig of goed jaar geweest. Op 1 januari wensen wij elkaar een Goed, Gezond en Gelukkig Nieuwjaar toe, maar deze wensen komen helaas lang niet altijd uit. Buiten allerlei oorlogen over de hele wereld, waarbij mensen elkaar van alles aandoen, zijn er ook nog hele gebieden in de wereld, waar men honger lijdt, waar ziektes heersen, waar kinderen geen onderwijs krijgen en ga zo maar door.

Dichter bij huis hebben we dit jaar de MKZ crisis gehad. Nog steeds traumatisch voor heel veel mensen die hun geliefde, veelal gezonde dieren hebben zien afmaken, alleen maar vanwege geld en politiek. Ik denk aan de afschuwelijke gebeurtenissen op 11 september in New York, toen de wereld voorgoed veranderde. Toen wij ineens met onze neus op de feiten werden gedrukt en tot de ontdekking moesten komen dat wij allen kwetsbaar zijn in onze eigen omgeving, omdat er mensen zijn die bereid zijn hun leven te geven voor hun eigen overtuiging. Ik denk aan het zinloze geweld op straat, waarmee wij dagelijks via de media worden geconfronteerd. Aan het wegvallen van normen en waarden in onze maatschappij.

Soms word ik overvallen door een gevoel van melancholie, want ik herinner me nog een andere tijd. Een tijd waarin men aandacht had voor elkaar, waarin het gezin inderdaad de hoeksteen was. Soms lijkt het net alsof de mensen geen tijd meer hebben voor de ander. Maar dan ineens zie ik een jongeman een oudere dame helpen met het dragen van een zware boodschappentas. Zijn (door de baard in de keel) schorre stem hoor ik een beetje verlegen zeggen; laat mij deze tas maar dragen, dit is te zwaar voor u. Ik zie hoe de 20-jarige zoon van mijn vriendin zich inzet voor zijn jonge pupillen op de voetbalvereniging. Hoe jonge meisjes in het ouderencentrum bij ons in het dorp de oudere mensen helpen met het wegwijs maken op de computer, zodat zij vol verwondering kunnen e-mailen en chatten met kinderen, vrienden en bekenden. Ik snuffel rond op de Helpmijsite en lees hoe men zich inzet voor elkaar. Hoe men bezig is oplossingen te zoeken voor anderen en dan realiseer ik me, dat er eigenlijk niet echt veel veranderd is. Want ook op onze Helpmijsite zie ik hoe betrokken men is bij elkaar, ook in de persoonlijke sfeer.

We leven dan wel in een andere tijd, een snellere tijd en in een tijd waarin de wereld veel kleiner is geworden doordat je dagelijks op de hoogte wordt gehouden van allerlei gebeurtenissen in landen ver bij ons vandaan. Het lijkt alsof men door alle gruwelijke dingen afstompt, maar dit is niet echt het geval. Mensen voelen zich nog steeds betrokken bij allerlei gebeurtenissen om zich heen. Het wordt misschien op een andere manier geuit, maar het is net zo eerlijk en intens als vroeger. Ik vind het heerlijk om met zoveel verschillende personen en karakters in aanraking te komen. Ondanks het feit dat we elkaar niet in de persoon kennen, heb ik het gevoel dat wij op de Helpmijsite, met zijn allen een grote familie vormen. De gezelligheid niet meer in huis, maar via de computer en net zo waardevol.

Ik wens een ieder vanuit de grond van mijn hart en mede namens alle mensen van het redactieteam, hele Gezellige en Sfeervolle Feestdagen toe. Voor het komende jaar hoop ik dat de wereld voor ons allemaal een stukje vrediger en veiliger zal worden, waarbij plaats en respect zal zijn voor een ieder, van welk geloof of welke overtuiging dan ook. Waar wij allen met ons gezicht naar het Licht kunnen staan en met de rug naar de schaduw. Misschien kunnen wij er via onze site een steentje toe bijdragen.

Blacksheep

 

Een oude PC als MP3 speler.

Heb je nog ergens een oude computer staan die je nergens meer voor gebruikt? Die kun je inzetten als MP3-speler! Het mag rustig een oude 386 of 486 zijn, als er maar een cd-rom speler, een geluidskaart en een floppy drive in zit. Een harde schijf is niet eens nodig! Je kunt alle benodigde programmatuur op een bootable floppy zetten, die moet je alleen even zelf maken. Hoe doe je dat dan?

Surf eerst even naar http://sourceforge.net/projects/amacdys. Als je direct naar de downloadpagina wilt: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=16772&release_id=26041. Nu moet je het bestand amacd_023_144.img (of een latere versie (versie is 023 hier)) downloaden. Let op de 144 in de naam, anders past het niet op een floppy! Nu heb je een bestand waar je nog niets mee kunt doen. Dit bestand bevat wel alles wat je nodig hebt: een LINUX installatie, een mp3 speler, de benodigde programma's om je hardware te herkennen, het is bijna niet te geloven dat dat straks allemaal op een floppy past! Nu moeten we nog een bootable flop maken. Ik ga er even vanuit dat je Windows 95, 98, 3.1, 3.11 of DOS hebt. Op NT of XP werkt het niet, ME of 2000 weet ik niet, moet je gewoon proberen. Je hebt een programma nodig: rawrite.exe. Dat kun je downloaden op http://www.stallion.com/html/download/utilities.html. Nu moet je nog even een 1,44 MB floppy ergens uit het stof halen en dan kan het echte werk beginnen!


Dubbelklik in de verkenner op het bestand rawrite.exe, er komt dan een DOS-box en je moet een paar vragen beantwoorden: De source file name is het bestand amacd_023_144.img, die kun je vanuit de verkenner gewoon naar de DOS box slepen. De destination drive is je floppy drive, meestal A: Als ie klaar is zie je een DOS box zoals hier weergegeven. Je floppy is nu klaar! Zoek even een CD met een paar MP3 bestanden erop en ga met de CD en de net gemaakte floppy naar de oude PC Stop de net gemaakte flop in de oude PC en zet hem aan, je zult een paar keer op OK moeten drukken zodat je hardware netjes geconfigureerd wordt, maar uiteindelijk kun je mp3's vanaf de een CD selecteren en afspelen.

Veel luisterplezier!
Bart Stam

 

Column Boelie

Thuisnetwerken
Deze maand een bijdrage van mij, Boelie. Allereerst wil ik even vertellen wie ik ben en wat ik doe. Hopelijk verklaart dat direct mijn onderschrift "sitepartner" en tevens de banner onder mijn berichten.

Wie is Boelie?
Om te beginnen ben ik 19 jaar en volg een opleiding genaamd "Technische Informatica". Tevens ben ik, zoals misschien wel te verwachten is, veel bezig met computers en kom ik met regelmaat computers met problemen tegen. Van computers die niet opstarten tot aan geïnfecteerde computers toe. De vele problemen en de vaak terugkomende beginnersvragen hebben mij een tijdje geleden ertoe aangezet om een "homepage" te starten. Enkele maanden na de start van die pagina ben ik door Helpmij gevraagd om samen te werken. Vanaf die tijd is mijn pagina door het leven gegaan als "ComputerPech.nl" en mag hij eerder "website" worden genoemd, omdat het nu eenmaal iets groter is geworden dan een eigen persoonlijke pagina. Mijn werk is terug te zien op http://www.computerpech.nl, maar ook op de Woordenlijst van Helpmij.

Een thuisnetwerk
Het fenomeen "thuisnetwerk" komen we steeds vaker tegen. De een wil zijn/haar bestanden delen, terwijl de ander met meerdere mensen het Internet op wil. Nadat ik zag dat er een grote animo voor een handleiding was, besloot ik hier een stukje over te schrijven. Omdat de handleiding "thuisnetwerk" nogal aan de grote kant is, een verwijzing naar de pagina:
De gehele tekst is te lezen op http://www.computerpech.nl/index.ph...=n_thuisnetwerk
Uiteraard zijn eventuele vragen of suggesties altijd welkom.

Stel eventuele vragen per e-mail of op Helpmij en er komt vermoedelijk wel een oplossing.

Als laatste wil ik iedereen alvast prettige feestdagen en een computerprobleemloos 2002 wensen.

 

Recepten voor een perfect kerstdiner

Het is alweer bijna zover.
De kerstdagen komen eraan. Heb je nog geen idee wat je moet serveren.dan volgen hier een aantal recepten.

Gezien het feit dat de vrouwen nog steeds geacht worden te koken met Kerst, terwijl ook zij heel graag achter de computer zitten, hier een voorgerecht dat reeds 2 dagen van tevoren gemaakt kan worden.
Voor 4 personen
Ingrediënten:
1 gestoomde makreel
250gram gerookte zalm in dunne plakken
250 gram spinazie (als dat er niet is veldsla of gewone sla)
room
zout en peper naar smaak

Open de gestoomde makreel en let goed op dat alle graten verwijderd zijn. Pureer de makreel en voeg tijdens het pureren een klein scheutje room toe, zodanig dat het geheel zacht en smeuïg wordt. Maak af met zout en peper indien nodig. Leg een groot vel vershoudfolie op het aanrecht neer en bedekt dit vel met de plakken gerookte zalm, zodanig dat er een vierkant gevormd wordt. Blancheer de spinazie (of andere groente) haal de steeltjes er af en bedek de zalm hiermee, zodanig dat alles bedekt is met groen. Smeer de puree van de makreel uit over de spinazie, zodanig dat het geheel bedekt is. Pak met twee handen, de folie op en rol het geheel tot een vaste rol ineen, sla de folie eromheen en leg in de koelkast. Opdienen: Snij de rol in dunne plakken, 2 - 3 per persoon, leg op elk bord een schijfje citroen, en een of twee kerstomaatjes. Eventueel nog een schijfje mandarijn, et voilá, het voorgerecht is daar en wordt gegarandeerd een succes, als je tenminste van vis houdt. Eet smakelijk!

Blacksheep

Vegetarisch

Voorgerecht :

Aspergesalade met geitekaas en hazelnootvinaigrette
150 gr. groene asperges (uit blik mag maar is niet zo lekker)
zout
½ eetlepel hazelnootolie
1 ½ eetlepel hazelnoten (van vliesjes ontdaan)
enkele blaadjes kropsla en eikebladsla, gewassen en in reepjes verdeeld.
75 gr. geitekaas in plakjes of verkruimeld. (Je moet hier de echte oude geitekaas voor gebruiken, die heeft een hele aparte smaak. Ca. fl. 17,00/kg.)

Voor de dressing:
1 eetlepel hazelnootolie
½ eetlepelwitte wijnazijn (ik maak al mijn azijn zelf, maar je kunt in een delicatessenzaak goede azijn krijgen)
½ eetlepel olijfolie

Halveer de asperges en blancheer ze in kokend water met zout tot ze net gaar zijn. Spoel ze onder koud stromen water en laat ze uitlekken. (Als je asperges uit blik neemt, goed laten uitlekken). Verhit de hazelnootolie in een kleine koekenpan en rooster de hazelnoten tot al omscheppend tot ze goudbruin zijn. Pas op, noten garen nog heel lang na. Dressing: Klop de ingredienten voor de dressing goed door elkaar. Vermeng de twee soorten sla met geitekaas, de asperges en hazelnoten en verdeel de salade over 4 bordjes. Besprenkel met de dressing en serveer direct. Je kunt hier ook weer toast bij serveren of croutons (soldaatjes).

Hoofdgerecht:

Avocado's gevuld met tofu
Voor 6 personen
3 rijpe avocado's
1 pakje tofu van 325 gram
2 à 3 sjalotjes
2 tomaten
olijfolie
fijngehakte peterselie
een paar fijngehakte olijven
een theelepel Worcestersaus
zout en peper naar smaak
citroen, tomaten en slablaadjes ter garnering

De avocado's moeten rijp zijn (dit kun je controleren door er zachtjes op te drukken, de avocado moet dan meegeven). Snijdt de tofu in dunne reepjes. Bak de tofu licht in wat olijfolie samen met de gesnipperde sjalotjes en laat dit afkoelen. Schil en snijd de tomaten fijn (ik haal het binnenste er altijd uit, zodat je alleen het vruchtvlees gebruikt). Meng de gebakken tofu met de tomaten, kruiden, olijven en worcestersaus. Afproeven op smaak. Vlak voor het opdienen de avocado's halveren, ontpitten, het vruchtvlees met citroensap insmeren (met een kwastje natuurlijk), dit is om het verkleuren te voorkomen. Vul het geheel op met het mengsel en garneer met verse peterselie en schijfjes citroen. Zet elke helft op een slablad en serveer op een bordje. Je kunt hier stukjes toast bij serveren, ingesmeerd met olijfolie en knoflook.

 

Links naar kerstsites

Uit de vele duizenden kerstsite's een kleine selectie
Bijzondere site's
http://silentnight.web.za/ Stille nacht in 106 verschillende talen. http://www.flw.com/merry.htm Kerstwensen in meer dan 350 talen. http://www.vanharte.nl/index.html
Heel veel informatie over verschillende feestdagen en feesten, o.a. weetjes over de Kerstboom en de kerstman. http://www.casema.net/~peter7/kerst/kerst.html
Geschiedenis en achtergronden van het Kerstfeest. http://www.vrolijkkerstfeest.nl/kerstverhaal.html
Kerstverhaal van Godfried Bomans.

Plaatjes
http://www.yuleloveit.com/
Aardige kerstplaatjes.
http://www.geocities.com/~bug_hut/Christmas1997/contents.html
Mooie kerstplaatjes, niet echt een "nieuwe pagina" maar toch heel aardig. http://members.tripodnet.nl/Wonderland1958/index-19.html
Leuke animated gifjes. Screensavers Niet alle screensavers werken even goed. Na enkele vastlopers ben ik gestopt met het uitproberen. Voorzichtigheid is dus geboden. http://www.geocities.com/~bug_hut/Christmas1997/ssavers.html
Diverse screensavers, niet alles werkte bij mij goed. http://www.engelchen.de/santa/santa.htm
Op deze site twee Coca Cola screensavers, waarbij "fire" bij mij een crash veroorzaakte.

Wallpapers
http://www.monicavanderweer.com/christmaswallpaper.html
Sfeervolle kerstbehangetjes voor kattenliefhebbers. Etiketten http://members.tripod.com/~PoohShop/GiftTags/Instructions.html
Speciaal voor Pooh fans.
http://quilting.about.com/library/bl_gifttags.htm
Etiketten voor Quilt "gekken".
http://www.geocities.com/Heartland/Bluffs/7094/gift-tags/giftags0.html
Etiketten met gezellige kerstplaatjes.

Kerstmarkten
http://www.marktkalender.nl/kalenders/jaarmarkt2001_december.htm
Kerstmarkten in Nederland.
http://www.marktkalender.nl/kerst2001/weihnachtsmakte.htm
Kerstmarkten in Duitsland.

Live kerst-webcams
http://members.brabant.chello.nl/~m.vanzwam/kerst/kerstmis5.htm
Keuze uit verschillende steden.
http://www.santaclauslive.com/index.html
Op bezoek bij de kerstman.

Kleurplaten en knutselen
http://home.quicknet.nl/qn/prive/r.bertollo/Kleur.html
Een aantal leuke kleurplaten, maar kijkuit dat je niet per ongeluk de comet cursor installeert. http://www.knutselidee.nl/startkerst.htm
Veel leuke knutselideeën.
http://www.kleurplaten.nl/pages/allen.asp?c=Kerstkleurplaten http://www.kleurplaten.nl/pages/allen.asp?c=Kerstmis
Veel verschillende kleurplaten van heel eenvoudig tot moeilijk en een paar bouwplaten.

E-cards
http://www.cards.shytone.nl/sch/
Vrij traditionele kaarten.
http://www.funkysdesign.nl/postcard-direct/cards/kerstnieuwjaar/ned/kerstwensenindex.htm Kerstkaarten voor iedereen.
http://www.ecards.nl/getCat.asp?cat=24
Lekker gekke Flash-Cards. http://www.kaartenhuis.nl/ Te veel om op te noemen, animated, met of zonder muziek, humor, sfeer, enz. Site's met heel veel kerstlinks http://www.dedigitalerevolutie.nl/links/kerst.htm

Veel kerstlinks ook naar startpagina's. http://www.kinderlinks.net/kinderlinks.php3?Categorie=Kerst
Veel kerstlinks speciaal voor kinderen.
http://kerst.pagina.nl/
Kerstpagina van Startpagina.nl.
http://www.2link.nl/kerst_.html
Kerstpagina van 2link.
http://www.kerst.net/
Van screensavers en plaatjes tot e-cards.

 

Virussen

Tegenwoordig kun je niet meer surfen zonder een goede en geupdate virusscanner, maar dit is niet het enige wat je moet doen; installeer verder alle updates van windows update met betrekking tot beveiliging.

Stel in je e-mailprogramma verder geen preview pane in (het kadertje onderaan waarin je het eerste stuk van een e-mail kan bekijken, dit staat gelijk aan het openen van een e-mail en dat is vaak al fataal.)
Let goed op de extensies van bijlagen, dit zijn de twee of drie lettertjes na de punt, zoals .doc voor een Worddocument. Probleem is dat door een standaardinstelling in Windows die extensies niet meer zichtbaar zijn. Maar je kunt dat ongedaan maken.
In de verkenner/explorer kies je bij extra of beeld/tools, dan mapopties/folder options en dan het tabblad weergave/view. Het kruisje bij "Geen extensies weergeven voor geregistreerde bestandstypes" of "Hide file extensions for known file types" moet uitgevinkt worden.
De bestanden met de extensie bat, com, exe, js, pif, reg, scr, vba en vbs kunnen virussen zijn, als je de afzender niet kent of het taalgebruik van de zender vreemd overkomt gooi hem dan meteen weg.

Op zogenaamde warez sites staan erg veel virussen in het script verwerkt wat inhoudt dat je het virus hebt zodra je op de pagina komt. De meeste virusscanners beschermen je hier overigens tegen. Maar je kunt het nooit goed genoeg beveiligen dus hier nog een paar tips:
Ga naar je configuratiescherm/internet opties/beveiliging/control panel/internet options/security, ga dan naar aangepast niveau/custom settings en zet hier alle activeX elementen op vragen. Als je op een microsoftpagina of andere pagina bent bijvoorbeeld Macromedia die je vertrouwt en er word je gevraagd om wat te downloaden kun je hier toestemming voor geven, maar zo voorkom je dat virussen ongevraagd geïnstalleerd worden.
Verwijder ook de windows scripting host:
ga via start=>Instellingen=>configuratiescherm=>software naar de windows setup en vink hem uit onder bureau accessoires. Dit bestand zorgt ervoor dat windows virussen uit pagina's activeerd.
Controleer gedownloade bestanden eerst op virussen voordat je ze opent dit kost drie seconden werk en voorkomt heel wat problemen. Stuur viruswaarschuwingen die je per e-mail krijgt nooit door tenzij je het gecontroleerd hebt op een pagina als Symantec. Vaak zijn dit zogenaamde hoaxes waarin gevraagd word om een bepaald bestand te verwijderen wat Windows nodig heeft. Denk hierbij aan sulfnbk.exe wat volgens iedereen ook een virus was maar in wezen een belangrijk Windows bestand.

Symptomen
Je dubbelklikt op een toegevoegd bestand in een e-mail. Het bestand gaat open en meteen weer dicht. Je dubbelklikt op een mail of net gedownload bestand en je krijgt een foutmelding. De computer begint veel trager te werken dan normaal, zonder aantoonbare reden. Tijdens een chatsessie zie je antwoorden verschijnen die je helemaal niet geschreven hebt. Tijdens het chatten begint je harde schijf hard te draaien. Alles wat ongebruikelijk is, plotselinge berichten of geluidjes, plots verdwenen of aangemaakte bestanden kan heel best komen door een virus.
Denk je dat je een virus hebt, trek dan onmiddellijk de kabel van je netwerk eruit. Zo voorkom je de verspreiding naar andere computers, maar laat de computer aanstaan. Een aantal virussen wordt pas echt actief als de computer opnieuw opgestart wordt. Neem ook contact op met de mensen met wie je onlangs bestanden of mails hebt uitgewisseld en vertel dat ze hun pc moeten scannen op virussen en vraag ook de mensen in je adresboek of ze onlangs een vreemd mailtje van je hebben gekregen.

Links
Hier kunnen anderen je helpen zoeken naar een oplossing.
Hier kun je informatie over praktisch ieder virus vinden.
Hier staan een hoop links naar antivirus sites.
Hier kun je je pc online laten scannen op virussen, het is aan te raden om dit regelmatig te doen aangezien niet iedere virusscanner ieder virus herkent en sommige virussen je virusscanner uitschakelen zonder dat je het door hebt.

Met vriendelijke groet,
Roderick de Waard (Jimbo)

 

Waarschuwingen

w32.aliz

Aliz is een relatief klein maar gevaarlijk wormvirus. Het zendt zichzelf door naar alle contactpersonen in het adressenboek van Windows. Voor deze verzending maakt het gebruik van een eigen SMTP-server. De adressen worden uit het adressenboek verzameld door toevoeging van een opdrachtregel in de registry van Windows.

Het virus maakt gebruik van dezelfde gaten in Windows zoals eerder gebruikt door Nimda. Dit houdt in dat het virus bij Outlook Express al in de voorbeeldweergave automatisch wordt gestart en in het geval van Outlook na het openen van het mailtje. Microsoft heeft ten tijde van het Nimda-virus al uitvoerig bericht over dit gevaar en heeft dan ook een patch beschikbaar gesteld. (Zie link onder dit artikel naar: Technet).

In de viruscode wordt een Nederlandse tekst gebruikt, daarmee is te verwachten dat de virusschrijver uit Nederland komt. Het virus is ontdekt medio mei 2001 maar lijkt wat actiever te worden medio november 2001. Meerdere business partners van VirusAlert zien gestage groei in het aantal detecties van dit virus.

Het virus vermomt zichzelf volstrekt willekeurg en is daardoor lastig te herkennen. Naast het doorzenden van zichzelf naar alle contactpersonen zorgt het virus verder niet voor directe schade op het systeem.

Eigenschappen van het mailtje
Onderwerp : bijlagebestand: WHATEVER.EXE (Dit bestand is 4.096 byte groot)
tekst van het bericht: peace

Ad. Onderwerpsregel : Het virus stelt de onderwerpregel wisselend samen uit de volgende lijst woorden: Cool, Nice, Hot, some, Funny, weird, funky, great, Interesting, many, website, site, pics, urls, pictures, stuff, mp3s, shit, music, info, to , check, for you, i found, to see, here, check it, hehe.

In de codering van het virus staat verder nog:
:::iworm.alizee.by.mar00n!ikx2oo1:::

while typing this text i realize this text got added on many av.description sites, because this silly worm could be easily a hype. i wonder which av claims '[companyname]stopped high risk worm before it could escape!' or shit like that. heh, or they boycot my virus because of this text. well, it is easy enough for the poor av's to add this worm; since it was only released as source in coderz#2... btw, loveletter*2 power in pure win32asm and only a 4k exe file. heh, vbs kiddies, phear win32asm. thx to: bumblebee!29a, asmodeus!ikx greets to: starzer0!ikx, t-2000!ir, ultras!mtx & sweet gigabyte....btw, burgemeester van sneek: ik zoek nog een baantje....

Bad Trans
Type: Internet Worm
Aanduiding: GEVAARLIJK

Eigenschappen:
Bad Trans is een internet worm die gebruik maakt van MAPI om zichzelf door te sturen. Het virus zit in een bijlagebestand dat continue een wisselende samenstelling heeft. Dit bestand heeft in ieder geval de extensie .scr of .pif. In de e-mail zelf zit geen tekst.

Het virus wordt actief op het moment dat de bijlage wordt geopend door de ontvanger. Vervolgens wordt het virusbestand geplaatst in de Windows-system directorie met de naam: KERNEL32.EXE. Tevens past het de registry aan, waardoor het na het opstarten van Windows wordt gestart. Het virus installeert ook een component van een trojan-virus waardoor het in staat is om wachtwoorden te verzamelen en te verzenden naar de virusschrijver.

Eigenschappen van het e-mailtje onderwerp:
[geen] afzender: [besmet systeem]
bericht: [geen]
bijlage bestand: [willekeurig samengesteld uit onderstaande lijst van woorden:]
FUN, HUMOR, DOCS, S3MSONG, Sorry_about_yesterday, ME_NUDE, CARD, SETUP, SEARCHURL, YOU_ARE_FAT!, HAMSTER NEWS_DOC, New_Napster_Site, README, IMAGES, PICS, DOC, MP3, ZIP, SCR, PIF (De extensie is of .SCR of .PIF)
Herkenning van besmetting Aanwezigheid van het bestand KERNEL32.EXE in de WindowsSystem directory.

W32.Paukor.B@mm
Paukor is een relatief gevaarlijke internetworm die in staat is om een logbestand waarin toetsenbord-aanslagen worden bewaard door te sturen naar de virusschrijver. Zo kan deze virusschrijver dus bijvoorbeeld ingetoetste gebruikersnaam en wachtwoorden achterhalen!

Na infectie verstuurt het virus zich door naar iedere contactpersoon in het adressenboek van Microsoft Outlook.

Tip: Hoe herken je besmetting van dit virus? Kijk in de map "verzonden items" naar niet door jou verzonden berichten met onderstaande eigenschappen!

Na infectie wordt het in de e-mail bijgevoegde bestand "Images_zipped.exe" geopend, hieruit worden een aantal bestanden geopend die voor de genoemde acties zorgen. Ook verwijdert het virus een aantal bestanden van je systeem, hangend onder de Windows-directory. Hiertoe past het de registry van Windows aan.

Eigenschappen van het e-mailtje:
Onderwerp: Pictures with your loved one
Bericht: Hi! I'm sorry I have to send you these compromising pictures with the one you love, or you loved. ( The quality is not so good because of the cheap camera, but you should be able to guess where they were taken. I compressed it as a self extracting archive because I didn't knew if you have WinZip. When you run it, it should display the extract dialog. I'm really sorry I had to be the one who told you about this.
(Bijlage: Images_zipped.exe (Dit bestand is 416,256 bytes groot)

Bumerang
Bumerang is een wormvirus verpakt in een Windows PE bestand wat gecomprimeerd is opgeslagen met het Microsoft zip-programma UPX. Het virus is geschreven in C++. Het verspreidt zich hoofdzakelijk via local Area Networks (LAN). Bepaalde bestanden worden voorzien van de viruscode waardoor het virus zich iedere keer na het opstarten van deze bestanden opstart. Het virus is alleen schadelijk voor Win 9x machines.

Nadat een geïnfecteerd bestand is gestart schrijft het virus het bestand "DDRAW32.DLL" naar de Windows-directory.
Verdere acties:
- aanpassing van de windows-directory;
- besmetting van andere bestanden aanwezig op andere systemen binnen het netwerk;
- koppelen van programma-instructies die vervolgens tegelijk worden gestart;
Hierdoor loopt het systeem vast. Zijn er binnen het netwerk nog andere sytemen besmet dan gaan deze geïnfecteerde machines onderling communiceren zodat deze "start-actie" tegelijk wordt uitgevoerd. Hierdoor loopt het volledige netwerk ineens vast.
- slaagt het virus er niet in om bepaalde acties uit te voeren dan geeft het virus een "fatal error" bericht.

Belangrijk
Het virus nestelt zich enkel op Win9x systemen, het kan zich wel verspreiden via bijvoorbeeld een Win NT of 2000 machine maar het kan zich hierop niet nestelen(!). Binnen een LAN zou je je dus kunnen voorstellen dat enkel de desktop machines besmet raken en bijvoorbeeld de Win NT-server niet!

 

Kerstwens voor Roy is uitgekomen

Zelden was er een topic, wat zo vaak bekeken en beantwoord was, als de topic van JolandaC. Het ging over Roy, een jongetje van 9 jaar die longkanker heeft en waarschijnlijk nog maar even te leven heeft. Zijn wens was, om nog 1 keer kerst te vieren. Dit kon gebeuren door op de site van wishyou je stem uit te brengen.

Hoewel wij ons eigenlijk richten op alle problemen omtrent het pc-gebruik, gaven wij hier massaal gehoor aan. Jong, oud het maakte niet uit, iedereen deed mee en gaf zijn stem aan Roy. Ik ben trots, dat ook wij hebben bijgedragen aan het uitkomen van de wens van Roy.

Op de Wishyou site stond te lezen dat er voor Roy op zondag 9 december een kerstfeest georganiseerd is! Compleet met kerstcadeaus, kerstbomen, duizenden lichtjes, aangeklede tafels en als klap op de vuurpijl: een sneeuwmachine. Er stond eveneens een chocomelstand, waarvan de hele buurt kon genieten. Speciaal voor Roy waren er in het Zuiderpark concerten georganiseerd. Roy was enorm verrast en heeft een fantastische tijd gehad. Hij bedankt iedereen voor alle steun.

 

De grote schoonmaak

Veel harde schijven zijn tot de nok toe volgestouwd met allerlei hebbedingen waarvan de eigenaar zich het bestaan niet eens meer herinnert. Bij u ook? Wist u dat een schijf problemen kan geven? En dat het veel lekkerder werkt, met een schone en opgeruimde pc? Ooit komt de dag dat uw harde schijf echt vol is, of vervuild. Dat levert gegarandeerd veel problemen en foutmeldingen op. Opeens is er geen geheugen meer om programma's te starten. Dit is een zeer kritiek moment: de pc is zodanig volgepropt dat er niets anders op dan een forse reorganisatie. Natuurlijk wilt u deze problemen voor zijn.
KORTOM: DE BEZEM ERDOOR

Stap 1
Voordat we werkelijk bestanden gaan verwijderen, gaan we eerst een inventarisatie maken. We kijken eens in het startmenu en naar de inhoud van de C-schijf. We kijken naar alles wat er niet thuis hoort of zichtbaar overbodig is. Dan ontstaat al snel een goed beeld naar de aard van de verontreiniging. Vervolgens is het tijd voor de daadwerkelijke reorganisatie, die we onderverdelen in een aantal etappes:
A de "schijfopruiming" (een hulpprogramma om bekende, tijdelijke bestanden mee te verwijderen);
B de C-schijf gaan we controleren op fouten, door gebruik te maken van het hulpprogramma "schijfcontrole";
C het "start"-menu wordt schoon gemaakt, we doen dat door de ongewenste programma's te verwijderen via het "configuratiescherm";
D niet alle programma's bieden hun uninstaller via het configuratiescherm aan. Vandaar dat we het "start"-menu nog even grondig nalopen;
E tenslotte pakken we de stofzuiger er nog bij en laten de schoongemaakte pc weer netjes achter.

A Schijfopruiming
De eerste handeling is het werken met de meegeleverde utility van microsoft. U gebruikt het programma"schijfopruiming" om bepaalde en bekende tijdelijke bestanden mee op te ruimen.
1. Ga naar start > programma's > bureau accessoires > systeemwerkset > schijfopruiming.
2. As het programma start, dient u aan te geven welk station moet worden opgeruimd. U kiest natuurlijk voor de harde schijf.
3. De schijfopruiming controleert een aantal standaardlocaties waar onder meer tijdelijke bestanden worden opgeslagen. Even later komt u te weten hoeveel MB's u op deze manier kunt terug winnen.
4. Maak uw selectie door voor de gewenste opties een vinkje te zetten.
5. Klik op "OK" om de geselecteerde tijdelijke bestanden te laten verwijderen. Het kan even duren, maar dan hebt u weer wat schijfruimte gecreëerd.
Is de schijfopruiming niet te vinden, dan is de desbetreffende utility niet geïnstalleerd. Om deze optie te installeren doet u het volgende. Start > instellingen > configuratie scherm > software >, klik op het tabblad "Windows set-up" en kijk of er een vinkje staat voor "systeemwerkset". Zo niet dan moet u de Windows cd erbij nemen om de utility alsnog te installeren.

B Schijfcontrole
Misschien komt het volgende probleem u bekend voor: volgens de eigenschappen van de C-schijf zou er voldoende vrije ruimte moeten zijn, maar toch wordt u steeds geconfronteerd met allerlei foutmeldingen. Dan is het de hoogste tijd voor een grondige controle. Ook als u deze problemen niet heeft is het aan te raden dit regelmatig te doen.
1. Ga naar start > programma's > bureau accessoires > systeemwerkset > schijfcontrole.
2. Als het programma start, staat de C-schijf reeds ingesteld om te worden gecontroleerd. Het controletype is "standaard", fouten worden automatisch gerepareerd en u kunt direct op de knop "uitvoeren" drukken.
3. Na verloop van tijd krijgt u een resultaatvenster te zien waarin is genoteerd hoe de harddisk er uiteindelijk aan toe is.
Stap A en B hebben ervoor gezorgd dat we nu een duidelijk beeld van de C-schijf hebben. Dit is een goed uitgangspunt voor het echte schoonmaakwerk.

C "Start"-Menu schoonmaken ( I )
We gaan nu de ongewenste programma's verwijderen uit het "start"-menu door gebruik te maken van de uninstallers.
1. Ga naar start > instellingen > configuratie scherm > software.
2. Het werkt heel eenvoudig: u kiest een programma wat u wilt verwijderen en drukt op de knop verwijderen (het is raadzaam om even op te schrijven wat u verwijderd zodat u later eventuele resten of iconen ook nog kunt verwijderen). Het kan voorkomen dat bij het verwijderen wordt gevraagd of u "gedeelde" of "shared" bestanden ook wilt verwijderen. Gooit u zo'n gedeelte weg, loopt u de kans dat u later weer in de problemen komt. Het is dus verstandig deze te laten staan.
3. Als u alles heeft doorgelopen, gaat u de pc opnieuw opstarten. Na het opstarten kunt u bekijken hoeveel ruimte u weer heeft weten te creëren met deze optie.

D "Start"-Menu schoonmaken ( II )
Lopen we nu door het "start"-menu dan kunnen we nog programma's tegenkomen die we eigenlijk weg wilden hebben. Dit is ons niet gelukt via het configuratiescherm. Lopen we nog eens door het "start"-menu en klikken op het te verwijderen programma, zien we vaak dat er de optie "uninstall" bij staat. Op deze manier gaan we ook de overige bestanden na en alle overbodige software is nu uit ons systeem. Dan gaan we nog even kijken of er nog iconen bij staan van de programma's die we al hebben verwijderd, deze verwijderen we door deze programma's aan te klikken met de rechtermuistoets en kiezen voor de optie verwijderen.
Nu nog even door het bureaublad heen poetsen en ook hier alle iconen van de verwijderde programma's weghalen ( rechtermuistoets > verwijderen).

E Defragmentatie
Het laatste van deze grote schoonmaak, is het draaien van de defragmentatie. Hiermee wordt de harddisk weer netjes op orde gebracht. Op een volle harddisk worden bestanden her en der neergezet. Sterker nog, op de harddisk worden de bestanden als losse stukken op verschillende sectoren weggezet: sectoren die niet op elkaar hoeven aan te sluiten. Dat heeft te maken met het neerzetten van bestanden, het weghalen van bestanden en het verplaatsen van bestanden, waardoor er letterlijk gaten ontstaan. Het is aan te bevelen om die gaten te dichten en om daardoor alle bestanden "aan 1 stuk" op de harde schijf te zetten. We doen dit als volgt.
1. Ga naar start > programma's > bureau accessoires > systeemwerkset > defragmentatie.
2. Als het programma start, is de C-schijf reeds in beeld.
3. Na verloop van tijd (soms wel uren) is de defragmentatie klaar en staat de harde schijf er weer helemaal netjes bij.

TIP!
Wat vaak helpt is in de Veilige modus opstarten en dan de defragmentatie uit voeren. De reden hiervoor is dat in de Veilige Modus bijna geen programma's geladen worden, waardoor de kans op ongewilde schijfactiviteit drastisch verminderd wordt. Een andere optie is met [CTRL]+[ALT]+[DEL] ALLE taken op EXPLORER en SYSTRAY na te sluiten. Tevens zoveel mogelijk icoontjes in je taakbalk (naast het klokje), alsook de virusscanners dienen uitgezet te worden.

Voor meer informatie over "defragmentatie" kunt u terecht bij onderstaande link. http://www.computerpech.nl/index.php?SID&page=show&cat=windows&sub=w_defragmenteren

LET OP WAT U WEGGOOIT!!!!!!!!!
Het is mogelijk dat u een foutje maakt tijdens het opschonen van uw pc. Een dergelijke fout is altijd te herstellen door de software weer opnieuw te installeren. In geval van Windows zelf, wordt u gewaarschuwd voordat u iets belangrijks gaat verwijderen. Blijf in ieder geval altijd uit de buurt van C:WINDOWS... als u zich daar aan houdt, zal de grote schoonmaak niet uitlopen op een fiasco.

Nu de pc weer helemaal schoon is, kunnen we weer gaan beginnen met het vervuilen ervan.

Huibbreeman

 

Kerstkaart

 

(made by BrEeZeR)

 

Stand van zaken helpmij.nl

De chat komt terug....
PluginTools, een moderator en gebruiker van helpmij.nl heeft binnekort zijn eigen server verbonden met het internet. Wij mogen daar gebruik van maken om daar de helpmij chat te laten hosten. Dit heeft 2 voordelen:
1. de chat komt sneller terug als gepland;
2. mocht er iets verkeerd gaan op de server van helpmij, dan kan er altijd worden uitgeweken naar de chat omdat hij op een andere machine staat.
Als het zover is dan krijgen jullie hier bericht van.

 

Statistieken

Hier volgen een aantal statistieken van helpmij.nl.
De database neemt nu zo'n 380MB in beslag.
Per maand wordt er ongeveer van de server naar alle bezoekers 40GB aan dataverkeer gestuurd.
Per maand komen er gemiddeld 900 nieuwe leden bij en worden er ongeveer 30.000 berichten geplaatst van deze berichten zijn er 4000 vragen. Er wordt dus flink veel beantwoord.
In de maand december zullen er ongeveer 400.000 pagina's worden opgevraagd op de server.

Tevens zal deze maand de 3 miljoenste pagina in het forum worden opgevraagd.

De oplage van deze nieuwsbrief is deze maand meer als 15.000.

Redactioneel

De helpmij.nl nieuwsbrief staat onder redactie van :

  • Blacksheep
  • Bartuls
  • Beugje
  • Neleke
  • Huibbreeman
  • Mumzel
  • Boelie
  • Breezer
  • Jimbo

De redactie is te bereiken op redactie@helpmij.nl

Wil je een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan je e-mailen naar het bovenstaande adres of je kan het forum bezoeken en je bijdrage plaatsen in de sectie nieuwsbrief.

Iedereen die zich aanmeld bij helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief opgestuurd.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen klik dan hier.

Disclaimer.
Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Helpmij (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.