Editie 3 2004

Column
Door Blacksheep

De vakanties zijn voor een groot deel achter de rug en voor u ligt de eerste nieuwsbrief na het zomerreces. Ik hoop dat iedereen een fijne vakantie heeft gehad en weer gezond op de thuisbasis is teruggekeerd. Voor diegenen die in Nederland gebleven zijn zal het min of meer een verregende vakantie geweest zijn, maar ik hoop dat u toch uitgerust bent.

Er is ondertussen één en ander aan de gang in computerland en dan met name op het gebied van Windows. Het zal u niet ontgaan zijn dat ServicePack 2 uitgebracht werd. Dit heeft tot gevolg gehad dat er een geanimeerde discussie op gang kwam op het forum. Grote animator was Gezina, die heel veel onderzoek gedaan heeft.

Wat mij eigenlijk toch steeds weer opvalt en stoort, is de manier waarop Microsoft met haar klanten omgaat. Er worden aankondigingen gedaan van releases die nooit gehaald worden. Men belooft koeien met gouden horens, maar de eerste problemen hebben zich alweer aangediend. Er is zelfs een speciale helpdesk in leven geroepen om de problemen die na het installeren zouden kunnen ontstaan, (en reken maar dat die er komen), op te lossen. De datum van uitgifte van Service Pack 2 is al ettelijke keren vooruitgeschoven. Ik heb besloten om maar eens even te wachten met de update tot alle problemen verholpen zijn. Pas wanneer ik er een beetje vertrouwen in krijg, zal ik overgaan tot het installeren van Service Pack 2.

Terwijl ik deze column schrijf, zitten we op ruim 39.000 geregistreerde gebruikers. Realiseert u zich dat we daarmee de grootste helpdesk van Nederland zijn? En nog steeds een gratis helpdesk. We hebben een enorme kennis in huis van alle leden/gebruikers van Helpmij. Dit vertaalt zich echter niet in de bijdrage van kopij van de Nieuwsbrief. Toen we met de nieuwsbrief startten, heb ik gevraagd of er mensen zijn die af en toe een bijdrage wilden leveren, dat gebeurt maar een enkele keer en ik zou het zo leuk vinden wanneer we wat meer vanuit de gebruikers van Helpmij zouden mogen ontvangen. Ik zie zoveel mensen die zo heel veel kennis in huis hebben. Het maakt niet uit waar het over gaat, als het maar over computers en aanverwante zaken gaat. Of je nu iets weet over het bouwen van websites, digitale fotografie, video- en film, of over software. Zijn er mensen die veel van Microsoft Office weten? Pak eens een onderwerp bij de kop en werk dat uit. Heel veel mensen hebben wel de programma’s van Office geïnstalleerd, maar doen weinig of niets met deze programma’s. Ik denk dat heel veel computers nog als een soort veredelde typemachine gebruikt worden, terwijl er zoveel meer mogelijk is. Neem nu bijvoorbeeld het programma Access, wat kun je daar niet mee doen? Adressenbeheer in Access. Nooit meer je Kerstadressen opnieuw moeten opzoeken, je zakelijke en privéadressen gescheiden houden. Met Access kun je gegevens opslaan die betrekking hebben op je hobby’s en ga zo maar door. Wie wil hier eens een artikel over schrijven? Ik zie het met belangstelling tegemoet.


Vacature

Het forum heeft regelmatig onderhoud en aanpassingen nodig. Om dit te kunnen waarborgen zoeken wij iemand die dit voor Helpmij.nl kan doen.

Je profiel.
Je bent een echte teamplayer maar kunt ook zelfstandig goed uit de voeten. Je weet goed te onderscheiden wat prioriteit heeft en wat niet. Je kunt op regelmatige basis wat tijd voor het forum indelen. Een serieus, sociaal en geduldig karakter is essentieel. Onze voorkeur gaat uit naar iemand van minimaal 21 jaar oud.

Je kennis.
Je kennis van PhP, mySQL en HTML en bijkomende zaken is van aantoonbaar hoog niveau. Je hebt bij voorkeur ervaring in het onderhouden/ontwikkelen van forumgerelateerde software/scripts. Linux is voor jou hét besturingsysteem en de internetservices die op Linux draaien kun je met je ogen dicht configureren.

Interesse?
Neem contact op met Sebastiaan via sebastiaan@helpmij.nl voor meer informatie.


Wandelvierdaagse

Op initiatief van Roby zijn we aan het inventariseren of er genoeg gegadigden zijn voor een groepje die gaat meelopen. Interesse? Kijk in deze thread op het forum.

 

Mydrivers

Door Tazman

Met dit programma kun je op een eenvoudige manier een back-up maken van de drivers die op je systeem geïnstalleerd staan. Verder kun je een back-up maken van outlook express of van je internet favorieten. Een shareware versie van dit programma Mydrivers is te vinden op http://www.zhangduo.com/ 

Na installatie openen we Mydrivers en zien we het eerste scherm. Klik hier op fast collect en er zullen een aantal drivers getoond worden. Zoals te zien in afbeelding 2.

 

 

Selecteer nu alle drivers die daar staan klik de bovenste aan druk de shift knop in en klik de onderste aan, de drivers zijn nu allemaal geselecteerd. En klik daarna op back-up het programma gaat nu alle gegevens verzamelen die het nodig heeft. Als Mydrivers alle gegevens heeft kun je onderaan op het scherm de lokatie opgeven waar de drivers opgeslagen gaan worden, standaard zal dit de map c:/mydivers zijn.

Wil je deze lokatie behouden klik dan op start en het programma gaat zijn werk doen, na iedere succesvolle drivers back-up zul je even op o.k. moeten klikken. Zijn alle drivers gedaan dan zal het programma de melding geven “pakkage compleet”.

Ook is het met dit programma mogelijk een back-up te maken van outlook express in je internet favorieten.

Klik hiervoor op plug-ins en kies voor back-up outlook express of voor internet favorieten. Zorg ervoor dat voor outlook express of internet explorer afgesloten is voor je op back-up klikt. Standaard worden deze back-ups ook weggezet in de map C:/mydrivers.

Het terug zetten van deze back-ups kan ook met Mydrivers door te kiezen voor Restore.

 

Belarc Advisor

Door Huijb

Belarc Advisor is een tooltje dat een overzicht geeft van de software die op uw computer geïnstalleerd is. Wanneer u Belarc Advisor installeert en opstart ziet u het volgende:

Belarc Advisor geeft tevens een opsomming van alle, in uw computer, aanwezige hardware. Wanneer u Belarc Advisor opstart wordt er een profiel van uw computer gemaakt dat dan wordt getoond in uw webbrowser en lokaal op de C-schijf wordt opgeslagen. Als eerste wordt de computernaam van uw computer zichtbaar en wie er is ingelogd. In het verdere overzicht kunt u alle hardware terugvinden die in uw computer zit, zoals het merk van het moederbord, de BIOS-versie en leverancier, gegevens van de processor, harddisk (grootte en merk), geheugenmodules, videokaart enz. Van alle sofware inclusief alle geïnstalleerde hotfixes van Microsoft krijgt u een overzicht te zien. Wanneer u op details klikt dat achter de hotfixes staat, gaat u direct naar de site van Microsoft, daar krijgt u te zien waarvoor de hotfixes precies nodig was. Van alle andere software van Microsoft, bv. Microsoft Office krijgt u te zien welke licentienummer u heeft. Van alle overige software krijgt u het versienummer te zien. Belarc Advisor is gratis voor persoonlijk gebruik en is hier te downloaden.  


Casemodding deel 2

Door Crash

Window(raampje) maken.

De PC-kast is in de meeste gevallen gesloten, dus je ziet niet wat er  binnen in je kast aanwezig is. Nu Casemodding vrij populair is houden Hardware fabrikanten daar rekening mee. Een mooi voorbeeld zijn de huidige videokaarten en moederborden, die er voor het oog steeds mooier uit gaan zien. Het is dus jammer dat deze in een gesloten PC-kast geplaatst worden.

Benodigde materialen en gereedschappen;
Gereedschappen;
Decoupeerzaag/wipzaag, Dremel (Of kloon), vijl, potlood(pen of stift), liniaal/meetlint, (af)plaktape/schilderstape, veiligheidsbril, veiligheidshandschoenen, Schroevendraaier, steeksleutel.

Materialen;

Plexiglas, acrylglas, staal, boutjes/moertjes, papier, karton.

Het ontwerp.
Eerst ga je bedenken hoe je Window er uit moet zien. Je kunt natuurlijk kant-en-klare Window kit kopen bij de winkel. Deze heb je in diverse vormen, maten en kleuren. Leuker is om zelf een ontwerp te bedenken. Casemodding is per slot van rekening iets persoonlijks.

Om te beginnen kijk je eerst naar je paneel. Wat zijn de mogelijkheden, zonder het paneel te verzwakken. Met Google kun je eventueel verschillende ideeën op doen. Wil je een aparte vorm gebruiken, dan raad ik je aan dit eerst op papier te tekenen. Zo kun je gemakkelijk controleren of je het gewenste resultaat krijgt. Later kun je dit overnemen op een stuk karton, zodat je dit uit kunt snijden/knippen en daarmee de lijnen op je paneel kunt zetten. Zorg dat je nog voldoende ruimte langs de kanten van het paneel houdt voor de stevigheid. Zorg dat je je bij kant-en-klare Window setjes, precies aan de aangegeven maten houdt.

Tip:Plak je paneel aan de zichtzijde af met (af)plaktape/schilderstape, zo heb je minder kans dat er beschadigingen ontstaan. Ook kun je zo gemakkelijker de lijnen zetten, waarlangs je moet zagen/slijpen.

Wanneer je eenmaal je ontwerp bedacht hebt en de lijnen op je paneel hebt gezet, kun je beginnen met het maken van de window. Mijn voorkeur gaat uit naar de Dremel om de Window uit te slijpen, maar met een fijn ijzerzaagje in de Decoupeerzaag/wipzaag gaat het ook. Als je met de Decoupeerzaag gaat werken, maak dan eerst een gat van ongeveer 8mm in het gedeelte dat uit je paneel gaat. Zo kun je vandaar uit beginnen te zagen. Laat met de Decoupeerzaag het zaagje z’n werk doen, dus niet te veel druk uitoefenen. De kans op beschadigingen en deuken is vrij groot. Zorg dat je net binnen je lijnen blijft, dan kun je later met een vijl of slijpsteentje de randen mooi afwerken. Met de Dremel moet je heel rustig het slijpschijfje z’n werk laten doen. (Let op zo’n schijfje kan gemakkelijk breken, als je dieper het ijzer in komt!! Altijd een veiligheidsbril gebruiken ook met het zagen!!)

Eenmaal de Window uitgezaagd en de randen netjes afgewerkt, wordt het tijd om het venster op maat te gaan maken. Bij kant-en-klare setjes is het venster al op maat en kun je het raamrubber volgens de gebruiksaanwijzing aanbrengen.

Plexiglas/Acrylglas op maat maken.
Plexiglas is vrij duur vergeleken met Acrylglas. De uitleg hieronder is voor beide producten.

Acrylglas met beschermfolie

Als eerste de beschermfolie niet verwijderen. De kans op krassen is groter, wanneer je de folie weghaalt. Neem je ontwerp, dat je hebt uitgeknipt/gesneden van papier of karton, dit kun je nu gebruiken om de grootte van het “glas” te bepalen. Maak het glas rondom ±2 centimeter groter. Dit om het “glas” aan de binnenkant, van het paneel, te kunnen bevestigen. Teken met balpen of stift de lijnen op de beschermfolie. Daarna kun je de lijnen zagen. (bij een rechthoekig of vierkant ontwerp kun je Acrylglas ook snijden)Zorg dat je nu aan de buitenkant van je lijnen blijft met het zagen. Gebruik een fijn ijzerzaagje in de Decoupeerzaag. Laat de Decoupeerzaag langzaam zagen, anders gaat het Plexiglas/Acrylglas smelten.

Attentie:
Gebruik ook hier een veiligheidsbril!!
Bij Plexiglas/Acrylglas kunnen er makkelijk scheuren ontstaan tijdens het snijden/zagen!!

De scherpe randen die ontstaan, na het snijden/zagen, kun je met fijn schuurpapier gladmaken. Dit kun je op de volgende manier doen. Neem een blokje hout en doe daar het schuurpapier omheen. Nu houd je het blokje met schuurpapier loodrecht op de kopse kant van het Plexiglas/Acrylglas. Ga net zolang door met schuren tot de kopse kanten mooi glad zijn.

Plexiglas/Acrylglas in je Window plaatsen.
Nu de Window en je “glas” op maat gemaakt zijn, zul je het ook nog moeten bevestigen. Dit kan op verschillende manieren. Bevestigen met dubbelzijdig plakband. Dit heeft geen uitleg nodig, hoe je dit moet doen. Met enkelzijdig plakband kan het natuurlijk ook.

Een ander manier is om je “glas”met boutjes en moertjes vast te zetten. Kies hiervoor wel voor het oog, mooi uitziende boutjes uit. Deze blijf je zien aan de buitenkant van je paneel. Het is ook lastiger om dit goed te doen. Klem je “glas” op de juiste plaats, aan de binnenkant van je paneel, met lijmklemmen vast. Doe stukjes hout als bescherming tussen je “glas” en de lijmklem en tussen je paneel en de lijmklem. Draai de lijmklem niet te strak aan, anders heb je kans dat je “glas” gaat scheuren. Zorg er wel voor dat het “glas” niet kan verschuiven wanneer je de gaatjes gaat boren. Nu ga je een mooie gelijke verdeling maken waar de boutjes moeten komen. Om te voorkomen dat je boortje wegglijdt kun je eerst een stukje tape plakken en daarna de gaatjes pas aftekenen. Teken ze af en gebruik een scherp ijzerboortje om de gaatjes te boren. Ook hier weer, laat het boortje z’n werk doen en gebruik een laag toerental. Zo voorkom je dat het “glas” gaat smelten, je boortje vastloopt of dat het “glas”scheurtjes krijgt.

Let op:
Boor vanaf de zichtkant van je paneel, daar de achterkant van het boorgat er meestal minder mooi uitziet. Als je bijna door het ijzer van je paneel bent kan het boortje ook vastslaan. Probeer heel even een hoger toerental te gebruiken tot je door het ijzer bent. Ben je door het ijzer heen, meteen weer op een laag toerental gaan boren.

Zijn je gaatjes geboord, dan even de scherpe bramen van het ijzer weghalen met een vijltje. Nu kun je de beschermfolie van je “glas” halen en deze op je paneel monteren. Even het “glas” voorzichtig met een zachte doek reinigen.(met niet te veel reinigingsmiddel).Paneel weer terug op je PC-kast plaatsen en je kunt nu mooi naar binnen kijken.


YouSendIt

door René Overtoom

 

De vakantie is weer voorbij en er zullen velen zijn die mooie foto’s, dan wel leuke video’s gemaakt hebben. Uiteraard wilt u deze niet alleen voor u zelf houden maar delen met heel de familie! Tijdens het mailen komt u het eerste probleem al tegen; de mails worden gebounced via de mailserver van de geadresseerden. U ziet het al. Al die mail accounts zoals Hotmail en andere gratis e-mail aanbieders kunnen vaak niet meer dan 2 á 5 MB aan.

 

Sommigen onder ons hebben de kennis om een website te maken en hier al het materiaal aan te koppelen. Dit kost vaak een hoop geld en uiteraard tijd. Gelukkig zou het internet het internet niet zijn als er geen alternatieven waren! Het internet is immers ons grootste kennis medium nietwaar?

 

Zo biedt de service YouSendIt.com de mogelijkheid om bestanden tot wel 1 GB naar iemand te sturen. In de praktijk is dit onmogelijk en wel om twee redenen. Ten eerste zou het met de gemiddelde breedband verbinding 300 uur duren om dit bestand te uploaden waarbij je bij Windows vast wel kunt rekenen op een vastloper in de tussentijd. Ten tweede is het heel goed mogelijk dat een server time-out het proces al kan verbreken bij zo’n 30MB uploaden.Reden te meer om dit dus gewoon niet te doen. Wilt u optimaal kunnen genieten van de YouSendIt dienst, dan zult u zich toch wel enkele beperkingen moeten opleggen als hieronder beschreven.

 

Stel u heeft 150MB aan films, en 50MB aan foto’s. Bij elkaar dus een 200MB.

200MB uploaden in 1x zal bij de gemiddelde gebruiker gewoonweg niet gaan door bovengenoemde aspecten. Wat een mogelijkheid is, is om het te rarren/zippen en vervolgens te splitsen.

 

Stel u hebt een upload bandbreedte van 256 Kb/s. 20MB per bestand klinkt hierbij redelijk. U splitst het bestand dus op in 10 bestanden van elk 20MB (20MB*10 = 200MB). Dit zou betekenen dat elk bestand (20MB) er ongeveer 15 á 20 minuten over zou doen. Uiteraard moet u dit proces in totaal dus 10x doen om alle gesplitste bestanden te uploaden.

 

Nu de werking:

 

Een willekeurig bestand selecteren en uploaden maar!

 

 

 

 

Het bestand dat overgezonden wordt van mijn pc naar de server van YouSendIt.

 

 

 

 

 

Op deze link dient u te klikken. U wilt immers niet dat anderen uw gegevens zouden kunnen verwijderen door op simpel 1 link te klikken nietwaar?

 

 

 

 

De keuzes die u hebt. U kunt ervoor kiezen om de eerste link te kopiëren en vervolgens deze link door te mailen naar al uw kennissen en familieleden. Dit is sneller dan het gehele proces opnieuw uit te moeten voeren en steeds een nieuw e-mail adres in te moeten geven.  Beter is dus om deze link in een eigen mail te plaatsen zodat die naar de door u geselecteerde contactpersonen kan worden verzonden! U hebt ook de optie om het bestand te verwijderen. U bent immers baas over uw eigen bestanden.

 

Let er wel op dat u niet de link uit het derde figuur mailt! U geeft hierbij anderen de machtiging om het gekozen bestand te verwijderen!

 

Website: http://s3.yousendit.com/ 

 

Digitale camera’s

Door Margje

Digitale camera’s worden steeds toegankelijker voor iedereen. Was het een paar jaar geleden nog een luxeartikel, nu kan bijna iedereen zich een digitale camera veroorloven. Het aanbod breidt zich steeds meer uit, terwijl de prijzen dalen. Het aanbod van verschillende toestellen is erg groot. Veel keuze dus, maar lastig om te bepalen welke voor u geschikt is. 

Megapixels
De kwaliteit van digitale camera’s wordt onder meer aangegeven door het aantal megapixels.

Hoe meer megapixels, des te gedetailleerder de foto. Tegenwoordig hebben de meeste camera’s minstens drie miljoen megapixels. Bij normaal gebruik is dit meer dan voldoende. Meer megapixels heeft alleen nut als u foto’s wilt bewerken. Behalve het aantal megapixels spelen ook andere factoren een rol bij het maken van mooie foto’s, zoals zoom mogelijkheden en camera-instellingen.

Optische en digitale zoom
Zoom mogelijkheden van de camera zijn erg belangrijk. Bij hele goedkope toestellen ontbreekt deze functie vaak of is er alleen een digitale zoom. Een goede camera heeft een optische zoom. Met deze functie kunt u dingen dichterbij halen en scherp fotograferen. De digitale zoom doet dit ook, maar er is een verschil tussen de twee soorten zoom. De optische zoom is de meest waardevolle vergrotingsmogelijkheid, aangezien er vergroot wordt door middel van de lens. De digitale zoom is alleen nuttig voor het beperken van de bestandsgrootte en daardoor een vermindering van de benodigde geheugenruimte. De pixels worden berekend, wat de kwaliteit niet ten goede komt.

Zoekfuncties en andere automatische instellingen
Bij zo goed als alle digitale camera’s is een zoekmechanisme ingebouwd dat de juiste afstand tussen u en het object vaststelt. Sluitertijd, kleur, ISO-waarden, het zijn allemaal instellingen die met de komst van de digitale camera gemakkelijk, zo niet automatisch, te maken zijn. Veel van deze instellingen zijn te maken en te zien in het LCD scherm.

Opslag van foto’s
De foto’s die u maakt moeten opgeslagen worden. Meestal wordt er bij de camera een geheugenkaart van 16 of 32 MB geleverd. Als u de camera veel wilt gaan gebruiken, is het verstandig om het geheugen uit te breiden zodat er meer foto’s op passen. Met 256 MB geheugen kunt u bijvoorbeeld zo’n 400 foto’s van goede tot zeer goede kwaliteit opslaan. Opslag van foto’s is op verschillende manieren mogelijk.

Accu en batterij
Digitale camera’s worden van stroom voorzien door ze op te laden middels een accu of door penlites. Deze laatste hebben het voordeel dat ze vrijwel overal te verkrijgen zijn. Let er bij accu’s op dat deze batterijen zogenaamde Lithium/Ion (LiOn) accu’s zijn. Deze zijn een stuk minder gevoelig voor onregelmatig gebruik dan de Nikkel/Cadmium (NiCm) accu’s.

Type aansluiting en platform
De meeste camera’s hebben een USB aansluiting waardoor een snelle gegevensuitwisseling tussen computer en camera mogelijk is. Als uw computer beschikt over een USB aansluiting dan kunt u deze ook het beste gebruiken. Beslis ook eerst of u de camera op een gewone pc wilt gebruiken of op een Macintosh. Veel camera’s zijn voor beide platformen geschikt maar er zijn er ook die uitsluitend met een pc te gebruiken zijn. Ook zijn er enkele camera’s die uitsluitend werken met de nieuwste versie van Windows. Het is raadzaam hier op te letten en dit voor de aankoop bij fabrikant of leverancier na te kijken.

Valkuilen

  • Laat u niet verleiden door erg goedkope camera’s. Dit lijkt heel goedkoop maar deze camera’s maken gebruik van een oude chiptechnologie met software die er pixels bij berekent. Dit komt de kwaliteit van de foto’s niet ten goede.

  • Kijk altijd goed of de camera een optische zoomfunctie heeft. Voor goede foto’s mag deze eigenlijk niet ontbreken.

  • Laat u niet misleiden door het aantal megapixels. Meer is beter, dat is waar. Maar bedenk ook waarvoor u de camera wilt gebruiken.

  • Het is verstandig om tests met digitale camera’s te lezen voordat u een camera aanschaft. Deze tests kunt u vaak vinden in computerbladen of in de Consumentengids.

Prijs
Om goede foto’s te maken is geen peperdure camera nodig. Camera’s van zo’n 200 tot 300 Euro maken vaak prima foto’s. Hierbij zijn het geheugen en de batterijen inbegrepen.

Bronnen
http://www.dfip.nl/

http://www.kieskeurig.nl/nl/product.nsf/doc/digitalecamera.htm
 


XP servicepack II

Door XP_PC

Windows XP Service Pack II; drama of zegen?
Windows XP Service Pack II. Je hebt de term de laatste tijd vast wel eens horen vallen. Maar wat is dat Service Pack nu precies? Algemeen gezien zorgt SP2 voor een beter beveiligde Win XP. Het bevat een heleboel bugfixes en patches die ervoor moeten zorgen dat je PC veiliger is. Ook de beveiliging van draadloze netwerken is verbeterd. Maar dat is het niet alleen. Service Pack II voegt een aantal functies toe aan Windows om de beveiliging beter te beheren en de beginnende computergebruiker beter van dienst te kunnen zijn. Om te beginnen het “Beveiligingscentrum”;

Beveiligingscentrum
Microsoft heeft bedacht dat het wel handig zou zijn als alle onderdelen die essentieel zijn voor het beveiligen van de PC (virusscanner, firewall en Windows Update) op één centrale plaats zouden zitten zodat deze gemakkelijk te bereiken zijn. Dit is het Windows Beveiligingscentrum geworden. Deze is te bereiken via Start >> (Instellingen >>) Configuratiescherm >> Beveiligingscentrum.

Het beveiligingscentrum houdt automatisch in de gaten of er een firewall en virusscanner op de PC geïnstalleerd zijn en waarschuwt de gebruiker, door het alombekende tekstballonnetje rechtsonderin, dat er zich mogelijke risico’s voordoen. Ook zal het beveiligingscentrum controleren of de laatste kritieke updates van Windows Update zijn opgehaald.

Internet Explorer
Ook de populaire browser van Microsoft, die er rechtvaardig van wordt beschuldig niet een van de veiligste te zijn, is onder handen genomen. Zo is het beheer voor de add-ons (toevoegingen) verbeterd en is er een popupblocker geïntergreerd. Tevens is de installatie van mogelijk gevaarlijke Active X-downloads voorzien van een waarschuwing en is de waarschuwing bij het downloaden van bestanden aangepast. Service Pack II voorziet ook Outlook Express van een verbeterde bijlagenbeheerder om potentiële schadelijke bijlagen vroegtijdig te ontdekken en uit te schakelen.

Standaarden
Een hoop opties worden door het Service Pack automatisch ingeschakeld of teruggezet. Zo staat de FireWall van Windows XP standaard aan, zijn de icoontjes van Windows Media Player, Internet Explorer en MSN Messenger weer teruggeplaatst op hun oorspronkelijke locatie en blokt Internet Explorer automatisch popups. Het ligt eraan hoe je hier naar kijkt of je dit op prijs stelt. Voor de beginnende computergebruikers die niet weten hoe ze hun PC moeten beveiligen is dit misschien een goede toevoeging, de gevorderde gebruiker zal in de meeste gevallen een hoop dingen liever weer aanpassen naar eigen smaak/oude stijl. 

De keerzijde van de medaille
Zoals alle goede dingen een minder goede tegenhanger hebben is dat ook nu het geval. Het Windows Beveiligingscentrum werkt niet in alle gevallen goed met de virusscanner of firewall die de gebruiker al heeft geïnstalleerd. Vooral de producten van de merken Panda, Symantec, Agnitum,Sygate en ZoneLabs zijn hier gevoelig voor. Zo kan het voorkomen dat het beveiligingscentrum aangeeft dat er geen virusscanner is geïnstalleerd terwijl deze alleen maar niet kan worden gevonden. Inmiddels hebben de meeste fabrikanten hiervoor updates uitgebracht. Er is een aanzienlijke lijst met software die na installatie van Service Pack II mogelijk niet goed of niet meer werkt. De complete lijst met programma’s die mogelijk problemen hebben na installatie van Service Pack II is te vinden op de site van Microsoft en in de MS Knowledgebase. Het automatisch inschakelen van de Firewall kan voor problemen zorgen ivm netwerkverbiningen voor spellen en in het thuisnetwerk.

Oftewel..
Over het algemeen genomen is de installatie van het Service Pack II wel aan te raden mits er een backup (of nog beter; een Ghost-image) is gemaakt van de huidige Windows Installatie. Het is nog geen vereiste daar de meest kritieke updates los verkrijgbaar zijn bij Windows Update. Sommige mensen wachten nog af of Microsoft misschien een betere versie uitbrengt als er zich kritieke problemen voordoen in het huidige SP. Dit is niet af te raden maar ook niet per se nodig.

Downloaden van XP SP II:
Tooltje om te voorkomen dat het pack automatisch geïnstalleerd wordt

Postvak in

Een enkele keer wordt de redactie verrast door een buitengewoon onvriendelijke e-mail zoals onderstaand. Wellicht ten overvloede wil ik de lezers van de nieuwsbrief er nog even op wijzen, dat u zelf de mogelijkheid hebt om het ontvangen hiervan uit te schakelen. De wijze waarop dit moet gebeuren kunt u hieronder lezen. We hebben uit fatsoensoverwegingen “bewust” de naam van de inzender niet vermeld. Deze is echter wél bij de redactie bekend.

"Hou deze rotzooi bij je"

Heer,
Aan deze rotzooi, zoals jij het wenst te noemen, wordt door een heel team heel hard gewerkt. Wanneer je deze “rotzooi” niet meer wenst te ontvangen, dan lijkt het me wenselijk dat je zelf naar je eigen account bij Helpmij gaat en daar zelf je eigen aanstellingen aanpast, door middel van het uitvinken van de vraag of er e-mail naar jouw adres verzonden mag worden. De redactie van Helpmij, kan en wil dit niet doen. We zijn namelijk wel vrijwilligers, maar niet in dienst van mensen zoals jij, die niet in staat zijn de elementaire begrippen van fatsoen te hanteren. Ergo; wanneer je dit zelf niet opknapt, zul je deze rotzooi blijven ontvangen. 

Blacksheep
Hoofdredacteur Helpmij

De redactie bestaat uit:
  • Blacksheep (hoofdredacteur)
  • Breezer
  • Crash
  • Huibbreeman
  • Huijb
  • Margje
  • Neleke
  • Rene_Overtoom
  • Tazman
  • Tiborv
De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de sectie nieuwsbrief.

Oplage.
De nieuwsbrief wordt naar 12733 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie

Aan- en afmelden.
Iedereen die zich aanmeldt bij Helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief toegestuurd. Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar de site en meld u aan bij het forum. U zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen. Als u al aangemeld bent en u hebt de nieuwsbrief niet ontvangen, ga dan in het forum naar profiel, aanpassen van opties, en vink bij 'Mogen de Webmasters en Moderators je berichten sturen?' ja aan.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven zoeken.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen, in te korten, etc.