Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Windows 8.1
-Libre Office tips en trucs
-Cloud Gaming
-Vakantie fotowedstrijd!
-Cursus Fotografie - Deel 8
-USB-sticks een bron van besmetting
-Helpmij.nl prijsvraag juni. Met een heel bijzondere prijs!
-Bewustwording bij kinderen is noodzakelijk in het gevecht tegen cybercriminaliteit
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm
Dillondarko
ErpCity
femke98
OctaFish

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 28680 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Voorwoord

Auteur: ErpCity

Top

Vorige maand hebben wij helaas afscheid moeten nemen van onze eindredacteur Prof-pc. De carrière gaat voor, daar heeft iedereen begrip voor, maar de redactie mist hem beslist.Wij wensen hem erg veel succes!

De vakantietijd nadert snel, tijd om alle camera's weer uit het vet te halen en te testen. Mocht het lukken om die ene schitterende plaat te schieten, laat dan niet na om daarvan een exemplaar naar Helpmij.nl te sturen om mee te dingen naar één van de mooie prijzen van de vakantiefotowedstrijd. Meer informatie over deze wedstrijd verderop in deze nieuwsbrief. Uitstekende tips om meer kans te maken op de prijzen vind je in de zeer leerzame cursus fotografie van Octafish, waarvan in deze nieuwsbrief deel 8 te vinden is.

Met de prijsvraag van deze maand is een heel bijzondere prijs te winnen, een echte drone, uitgerust met HD camera, en zowel binnenshuis als buiten te gebruiken. Vergeet dus zeker niet om even mee te doen!

Op onze redactie hebben wij dringend behoefte aan een paar enthousiaste nieuwe collega's. Mensen die het leuk vinden om (hoeft slechts één keer per maand) een leuk, interessant of diepgaand artikel te schrijven over hardware, software, games, of zomaar een ervaring met een interessant elektronisch apparaat. Heb je enig schrijftalent, een beetje tijd, aarzel dan niet en stuur ons een leuk artikel ter beoordeling. Het risico van plaatsing in onze nieuwsbrief is eeuwige roem op de internetz... Oh, ja, en als wij het artikel plaatsen ontvang je een "aanmoedigingspremie" van € 20 ! Vermeld dus ook even je rekeningnummer! Stuur het artikel naar redactie@helpmij.nl




Windows 8.1

Auteur: CorVerm

Top

Al maanden draait het geruchtencircus over Windows Blue, een upgrade voor Windows 8. Nu is er eindelijk duidelijkheid over de officiële naam waaronder deze upgrade zal uitkomen, deze zal Windows 8.1 gaan heten. Deze upgrade zal aan Windows 8 gebruikers gratis ter beschikking worden gesteld. De upgrade voor bestaande gebruikers van Windows 8 naar versie 8.1 komt in de tweede helft van dit jaar uit. Gedacht wordt dat het één en ander in Nederland in het najaar z’n beslag zal krijgen. Dat Microsoft geen upgrade-tarief heft, is onthuld door Microsoft-topvrouw Tami Reller. Ook gebruikers van Windows RT, de tabletversie van het systeem van Microsoft, zullen gratis naar 8.1 kunnen upgraden.

Een upgrade en geen Service Pack dus. In feite een soort van nieuw besturingssysteem dat je met enige fantasie de opvolger van Windows 8 zou kunnen noemen. Omdat Windows 8 voor sommige gebruikers gefaald heeft, werkt Microsoft volop aan de Windows 8.1 versie. Dus inderdaad geen volledig nieuw besturingssysteem maar een versie die volledig gebouwd is op Windows 8.

Het is het nog onbekend wat 8.1 gaat kosten voor nieuwe gebruikers en of er prijsverschil is voor overstappers vanaf Windows 7 en Vista, of vanaf het oude Windows XP. Microsoft houdt ook de releasedatum nog voor zichzelf. Eerder al werd verwacht dat Microsoft een publieke preview van Windows 8.1 eind juni uit zal gaan brengen tijdens de eigen Build conferentie. Ook wilde mevrouw Reller niet aangeven of de startknop zal gaan terugkeren (dat ligt wel in de lijn der verwachtingen) en of er een optie komt om rechtstreeks in de desktopweergave op te starten.

Verbeteringen Windows 8.1

Volgens geruchten, lekken en uitspraken van mensen die denken het te weten zal Windows 8.1 opmerkelijke verbeteringen in zich hebben. Microsoft zou er aan denken om de startknop, of een uitgeklede versie daarvan, terug te brengen. Ook het opstarten in de desktopomgeving (bureaublad) zou weer tot de mogelijkheden gaan behoren, zodat het werken in de desktopomgeving gebruiksvriendelijker wordt. Het is een kwestie van afwachten, we zullen het zien zodra de preview versie wordt uitgebracht. Daarnaast maakt Microsoft kleinere tegels in het startscherm mogelijk, wordt Internet Explorer 11 geïntroduceerd en wordt het gehele systeem geoptimaliseerd voor kleinere Windows 8 tablets. Anonieme bronnen beweren dat diverse onderdelen van Windows 8.1 geschikter zullen zijn voor het gebruik met een muis. De zogeheten Charms zouden beter werken met een muis terwijl ze nu nog volledig op touch zijn gericht.

Conclusie

De pc zit in de problemen: de verkoop zakt in, Windows 8 slaat niet aan. Microsofts keuze voor een drastische koerswijziging om de pc tot tablet te bombarderen geeft de pc een flinke klap. Wie je ook moet geloven, van critici tot en met een medeoprichter van Microsoft, Windows 8 heeft de pc-markt niet op kunnen krikken.

Het zou goed kunnen dat Microsoft eieren voor z’n geld kiest. De verkoop van nieuwe pc’s loopt fors terug, gebruikers zijn over het algemeen niet tevreden met Windows 8. Met name de, wat wij altijd noemen, gewone computergebruiker is niet gecharmeerd van dit besturingssysteem.




Libre Office tips en trucs

Auteur: femke98

Top

In de vorige nieuwsbrief heb ik geschreven over hoe je jouw Libre Office makkelijk kon upgraden naar versie 4.0.1 In deze nieuwsbrief heb ik een aantal tips voor wat betreft Libre Office.

LibreOffice en PDF

LibreOffice slaat standaard de documenten op als 'open document formaat' (odf). Omdat niet iedereen odf gebruikt is het verstandig om het document op te slaan als PDF voordat je dit uitwisselt via b.v. e-mail of een USB-stick. Dit heeft tevens als voordeel dat het document niet gewijzigd kan worden. Door op het 'pdf' icoontje in de menu balk te klikken kun je het document eenvoudig opslaan als PDF.

LibreOffice en Microsoft Office gebruikers

Mocht je juist wel willen dat de ontvanger het document kan aanpassen en hij/zij gebruikt niet het 'open document formaat' dan is het verstandig om het document op te slaan als b.v. 'Microsoft Word 97/2000/XP/2003' waardoor het document als '.doc' wordt opgeslagen. LibreOffice doet dit niet standaard omdat een .doc document een gesloten formaat is dat eigendom is van Microsoft.

Als je altijd je documenten met LibreOffice wilt opslaan als .doc, dan kan je dat instellen bij de tekstverwerker.
Ga naar Opties -> Laden/Opslaan -> Algemeen -> Altijd opslaan als -> Microsoft Word 97/2000/XP/2003. Uiteraard kan je het laten opslaan zoals jij dat wilt, dus je kan ook de optie Microsoft Word 2007/2010 kiezen, dan worden je documenten automatsch een .docx

PDF-documenten bewerken

Libre Office kan standaard PDF's maken, maar niet bewerken. Als volgt geef je Libre Office alsnog de mogelijkheid om PDF-bestanden te bewerken:
- Sluit alle toepassingen van Libre Office
- Start Ubuntu softwarecentrum (of Synaptic pakketbeheer) en gebruik de zoekterm pdfimport
- Installeer het pakket libreoffice-pdfimport
- Open Libre Office Tekstverwerker (Writer) en controleer of het is gelukt: werkbalk tekstverwerker: Extra - Extensiebeheer...
Als het goed is, zie je daar de nieuwe extensie vermeld staan.

Speciale tekens

Een standaard querty-toetsenbord heeft te weinig toetsen voor alle karakters. Daarom zijn er trucjes nodig om speciale karakters te krijgen. De meeste eenvoudige is de toepassing 'Speciale tekens' te openen. Via het menu Invoegen > Speciale tekens… kunnen speciale tekens zoals ©, € en ® in de tekst ingevoegd worden. Ook letters met trema’s en accenten zijn hier in te voeren, maar ook wetenschappelijke symbolen. Kies het gewenste karakter, kopiëer deze en plak deze daarna in uw tekst.

Als je veel gebruik maakt van speciale karakters zijn de volgende oplossingen wellicht beter voor je geschikt.

Toetsenbord layout 'Engels (USA, international AltGR dode toetsen)'

Je kan je toetsenbord indeling wijzigen in 'Engels (USA, international AltGr dode toetsen)'. Hierdoor kan je snel en makkelijk meerdere bijzondere karakters gebruiken. Door de toets 'Alt Gr' ingedrukt te houden (rechts naast de spatiebalk) en eventueel in combinatie met de 'Shift' toets, kan je bijzondere karakters in je tekst zetten. Op de afbeelding van de toetsenbord lay-out (hieronder) zie je waar de letters zich bevinden.

Keyboard USA-International (AltGr-dead-keys)

Bij installatie van Ubuntu/Mint staat het toetsenbord automatisch op USA International met dode toetsen. Mocht je echter iets anders hebben aangeklikt zonder dat je dat in de gaten had, of je hebt bewust een ander toetsenbord gekozen, dan kan je dat snel weer wijzigen. Je kan deze toetsenbord-indeling wijzigen door de toepassing 'toetsenbord-indeling' te openen. Daarna zie je linksonder een +(plusje) waarmee je deze indeling kunt toevoegen (zoeken op: engels internationaal).

Als je karakters wilt gebruiken die niet op deze toetsenbord indeling staan kan je met 'unicodes' alle denkbare karakters gebruiken. Zoals altcodes onder Windows.

Unicodes cq Altcodes

Op Ubuntu (en Linux in het algemeen) heb je geen Alt-codes. In plaats daarvan kan je werken met Unicodes, welke veel meer karakters aanbieden. Met de toepassing "Tekens en symbolen" kan je alle karakters vinden. Door in deze toepassing op een karakter te klikken zie je linksonder de 'unicode' staan. Je kan de Unicode in de tekst krijgen door tergelijkertijd op "CTRL+SHIFT+u" te drukken. Je ziet nu een u in je tekst verschijnen. Type daarna de unicode in en druk op enter. Je ziet daarna de u veranderen in de speciale karakter. Voorbeelden:

'CTRL+SHIFT+u' + 00ef (voor de letter ï) en daarna 'Enter'

'CTRL+SHIFT+u' + 00C9 (voor de letter É) en daarna 'Enter'

'CTRL+SHIFT+u' + 00e9 (voor de letter é) en daarna 'Enter'

'CTRL+SHIFT+u' + 00d6 (voor de letter Ö) en daarna 'Enter'

'CTRL+SHIFT+u' + 00cb (voor de letter Ë) en daarna 'Enter'

'CTRL+SHIFT+u' + 00eb (voor de letter ë) en daarna 'Enter'

Kijk hier voor de volledige lijst Latin Unicodes

Verbeter de automatische herstelfunctie

Werkbalk van Libre Office Tekstverwerker (Writer) - Extra - Opties... - Laden/Opslaan - Algemeen
Zet de interval van Autoherstel-informatie opslaan, op 5 minuten.
Klik op OK.
Zodoende beperk je het verlies aan tekst bij computer- of stroomstoringen.

Haal de rand weg

Werkbalk van Libre Office Tekstverwerker (Writer) - Beeld - haal het vinkje weg bij: Tekstbegrenzingen.

Libre Office versnellen: schakel Java uit

Je kan Libre Office flink versnellen, door Java uit te schakelen in Libre Office. Als volgt:
Werkbalk Libre Office Tekstverwerker (Writer) - Extra - Opties... - LibreOffice - Java
Haal het vinkje weg bij: Gebruik een Java runtime environment
Klik op OK.
Dit gaat wel ten koste van enige functionaliteit.

Schakel de snelstarter uit

Indien je de Libre Office snelstarter hebt geïnstalleerd: schakel hem liever uit. Niet alleen kost hij de nodige systeemkracht, maar ook veroorzaakt hij vaak afsluit- en afmeldproblemen.

Uitschakelen gaat als volgt:
Werkbalk Libre Office Tekstverwerker (Writer) - Extra - Opties... - LibreOffice - Geheugen - LibreOffice SnelStarter - Haal het vinkje weg bij: SnelStarter op systeembalk inschakelen

Klik op OK.




Cloud Gaming

Auteur: Dillondarko

Top

De cloud. Hét modewoordje in de zakelijke IT-wereld. Niet langer worden servers in huis gehaald voor mail, databases of wat dan ook. Alle denkbare diensten worden netjes ondergebracht "in de cloud", oftewel bij een dienstverlener op het internet. Denk maar aan Gmail, Outlook.com, SkyDrive, Dropbox, Flickr, Spotify en ga zo maar door. Bijna alles staat nu op het internet, in de cloud. 

Eén van de weinige dingen die nog niet in de cloud gebeurt, is gamen. Op het laatste Game Developers Conference in San Francisco was "cloud gaming" dan ook één van de hot topics. Bij gamen in de cloud draaien de games niet langer op je eigen PC of console. Al het ingewikkelde rekenwerk wordt gedaan door een machine, ver weg in een serverpark. Als cloud gamer heb je dan alleen nog maar een scherm, invoerapparatuur en een simpel apparaat nodig om de connectie op te zetten.

Nvidia en AMD zetten de laatste tijd flink in op cloud gaming. Beide bedrijven geloven er heilig in dat cloud gaming de komende jaren zal doorbreken. Ze bieden er speciale server-hardware voor aan en ontwikkelen complete platforms voor misschien wel "the next big thing".

Eigenlijk is het vrij simpel. Zoals een game nu fysiek op je eigen hardware draait, gebeurt dat in de toekomst op een server ergens op internet. Die server moet dan wel de nodige CPU- en GPU-rekenkracht in huis hebben. De gamer thuis hoeft dan niet langer te investeren in dure videokaarten of gameconsoles. Slechts een simpel client-apparaat, wat in principe van alles kan zijn: een simpele PC, laptop, tablet, smartphone, misschien zelfs een mediastreamerachtig kastje voor bij de TV. Alle input van de gebruiker wordt via dat client-apparaat doorgestuurd naar de cloud gamingserver. Daar draait de game daadwerkelijk en worden de beelden berekend. De berekende beelden krijg je dan gecomprimeerd teruggestuurd als stream.

Cloud gaming heeft zo zijn voordelen. Zo hoef je niet meer om de zoveel tijd te investeren in een dure upgrade voor je PC, en zijn nieuwe gameconsoles eigenlijk verleden tijd. Zodra de rekenkracht van de cloud gaming servers verbetert, ga je daar automatisch profiteren. Maar ook de gebruiksvriendelijkheid zit wel goed: je klikt bij een dienst een game aan, en je kunt direct gaan spelen. Geen game-schijfjes waarvoor je eerst naar de winkel moet om ze te kopen. Savegames staan natuurlijk ook in de cloud. En mocht je met meerdere apparaten kunnen verbinden, stap je eenvoudig over van je TV naar je tablet.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Er zijn veel technische uitdagingen om het allemaal goed voor elkaar te krijgen. Vooral de verwerkingstijd tussen een actie op je invoerapparaat en een reactie daarop op je scherm. Ook is de beeldkwaliteit, mede dankzij de nodige compressie, nog niet optimaal. Naar eigen zeggen zitten Nvidia en AMD al op het niveau van consoles.

De verwerkingstijd, ook wel latency genoemd, blijft voorlopig wel een heel moeilijk punt. De latency is van erg veel dingen afhankelijk. Voordat de actie op een invoer zichtbaar is op het scherm, wordt die invoer eerst verwerkt door het client-apparaat. Daarna wordt het via internet verstuurd naar de game server. Dan heb je nog de verwerkingstijd van invoer in het spel zelf, de nieuwe beelden te berekenen, te encoderen in een videostream en dat moet nog teruggestuurd worden via internet. Maar zelfs dan zijn we er nog niet: het client-apparaat moet de beelden nog decoderen en doorsturen naar het scherm, wat ook vertraging geeft.

Iedereen die een beetje een idee heeft van de mogelijke vertragingen langs al deze componenten, zal zeggen dat je dan opgeteld een flinke lag kunt verwachten. Opmerkelijk is wel dat AMD en Nvidia dat proberen te ontkennen. Met name de vertraging van de gemiddelde internetverbinding in Nederland is vrij veel om fatsoenlijk te kunnen gamen via de cloud. AMD en Nvidia vinden dat die vertraging veel minder is met moderne kabel- en glasvezelverbindingen. Zo claimt AMD zelfs minder vertraging te hebben met FEAR 3 in de cloud (100ms), dan op een Xbox met dezelfde game (120ms).

Niet alleen vertraging, maar ook de getoonde beelden zijn een puntje van aandacht. Zo kun je thuis genieten van Full-HD (1080p) met 60 FPS (beelden per seconde), maar de demo's van cloud gaming werden getoond in 720p met 30 FPS. Dat is best een stap terug als je dat eerste gewend bent.

Maar goed, er wordt dus hard aan gewerkt. Wanneer kunnen wij zelf gaan cloud gamen? In Nederland zijn er voorlopig nog geen cloud gaming diensten beschikbaar. In de Verenigde Staten is sinds een tijdje OnLive beschikbaar, maar dat staat nog echt in de kinderschoenen. Niet alleen de techniek erachter is nieuw, maar het kan ook nog voor een flinke opschudding gaan zorgen in de markt voor games, zoals Spotify dat in de muziekwereld heeft gedaan.




Vakantie fotowedstrijd!

Auteur: Helpmij.nl

Top

Ook dit jaar organiseert Helpmij.nl weer een vakantiefotowedstrijd met mooie prijzen!

Het is wederom de bedoeling om (leuke, geinige, grappige, mooie, ...) vakantiefoto's in te sturen.

Tot 15 september kan men foto's inzenden.

Tussen 16 tot 30 september kan er door iedereen gestemd worden op de ingezonden foto's.


De publiekswinnaar gaat aan de haal met een licentie van Photoshop Lightroom! Voor nummer 2 is er een licentie van DxO ViewPoint. De winnaar van de wedstrijdjuryprijs sleept een licentie van DxO Optics Pro 8 in de wacht!



Klik hier voor het reglement op de wedstrijdpagina : http://wedstrijd.helpmij.nl/fotowedstrijd

Je kunt nu al inzenden! Gebruik hiervoor dit adres


Veel succes!




Cursus Fotografie - Deel 8

Auteur: OctaFish

Top

Scherpte (2)

We hebben het al eerder over de scherpte gehad in het vorige hoofdstuk. Toen ging het hoofdzakelijk over de technische aspecten van de scherpte, dus welke rol de kwaliteit van het objectief speelt, en het diafragma. Daarbij is ook het begrip ‘dieptescherpte’ aan bod gekomen: welk gebied voor het objectief krijg je scherp op de foto, en hoe kun je dat beïnvloeden.

In dit hoofdstuk gaan we meer in op de menselijke invloed op de scherpte. En dan hebben we het natuurlijk over het (onbedoelde) bewegen van de camera.

Wat is bewegingsonscherpte?

Bewegingsonscherpte noemen we de onscherpte die ontstaat als je de camera tijdens het afdrukken beweegt. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat je de camera tijdens het indrukken van de ontspanknop licht naar beneden drukt, waardoor de camera tijdens het maken van de foto niet stil staat, maar een (meestal) verticale beweging maakt. En dat zie je dan soms terug op de foto. Meestal is dit onbedoeld, en wordt de onscherpte als storend ervaren. Het is dus zaak om tijdens het fotograferen aandacht te besteden aan de juiste houding, om de kans op onscherpte zoveel mogelijk te verminderen.

Het zal (zeker met de kennis van de voorgaande hoofdstukken in het achterhoofd) duidelijk zijn dat de kans op bewegingsonscherpte bij lange sluitertijden groter is dan bij korte sluitertijden. Ook speelt de afbeeldingsmaatstaf een rol bij de onscherpte(indruk). In algemene zin gelden de volgende regels:

  • Hoe korter de sluitertijd, hoe kleiner de kans op onscherpte
  • Hoe verder de afstand tot het onderwerp, hoe kleiner de onscherpte

Bewegingsonscherpte kan ook ontstaan doordat het onderwerp beweegt. En ook dat kun je soms terugzien op de foto. In hoeverre die beweging onscherp op het beeld te zien is hangt van een aantal factoren af:

  • de snelheid van het voorwerp
  • de afbeeldingsmaatstaf
  • de bewegingsrichting.

Om met het laatste te  beginnen: het maakt nogal uit of het onderwerp recht op je af komt, of juist haaks op je kijkrichting beweegt. In het eerste geval zal de onscherpte een stuk lager (kunnen) zijn dan in het tweede geval. Uiteraard maakt ook de snelheid van het voorwerp uit; een auto zal een grotere invloed hebben dan een wandelaar.

Op al deze punten kom ik later nog uitgebreid terug.

Bewegingsonscherpte kan ook een bewuste keuze zijn

Zelfs als je de camera goed gefixeerd hebt (statief bijvoorbeeld) kun je bewegingsonscherpte fotograferen. Bijvoorbeeld door een lange sluitertijd te gebruiken, in combinatie met een bewegend onderwerp. Denk aan een waterval, of de hierboven aangehaalde auto of trein die voorbij rijdt. In dat geval is de onscherpte een bewuste keuze van de fotograaf, en dient hij een inhoudelijk doel.

Ook kun je beweging vastleggen door met de camera het bewegende voorwerp te volgen. De bedoeling hierbij is dan dat het voorwerp scherp blijft, en de achtergrond onscherp wordt. De beweging zit dan dus niet in het voorwerp meer, maar in de omgeving. Deze werkwijze kom je vaak tegen in de (motor)sport, waarbij de sporter gevolgd wordt en de achtergrond dus onscherp is.

Deze laatste variant is veruit het moeilijkst te leren, want je moet doorgaans met een redelijk lange sluitertijd werken, en tijdens de belichting het voorwerp zo goed als het kan op dezelfde plaats in het beeld houden. En bij een spiegelreflex camera is dat een contradictio in terminis, want tijdens de opname zie je nu net helemaal niks, omdat de spiegel is opgeklapt. De verhouding tussen gelukte en mislukte foto’s zal dan ook nogal groot zijn; veel doen en veel foto’s maken is dan het motto! En er op voorhand van uitgaan dat de mooiste foto’s nou net niet gelukt zijn  J

Wat is nu het verschil tussen twee foto’s waarvan de een met een zeer korte sluitertijd is genomen en de ander met een zeer lange tijd? Dat hangt voor een groot deel van het onderwerp af. Als je een stilleven fotografeert, of architectuur, zul je in de opnames geen enkel verschil aantreffen. Mits je de foto natuurlijk van een vast standpunt hebt gemaakt op een statief.

Sluitertijd als motief

Dit alles maakt de sluitertijd tot een instrument waarmee je dynamiek kunt suggereren, alsof er met grote snelheid door het beeld wordt bewogen, door een lagere sluitertijd te kiezen. Ook kun je beweging bevriezen door het gebruik van een zeer korte sluitertijd, zodat alles in het beeld stil staat en haarscherp wordt afgebeeld. En de derde optie die je hebt is het meetrekken van de camera, waarbij je het onderwerp volgt met de camera. Welke sluitertijd bij welke techniek hoort is in het algemeen moeilijk aan te geven. Dat hangt af van de afstand van het te fotograferen onderwerp, het gebruikte objectief, of te wel de afbeeldingsmaatstaf, de snelheid van het voorwerp en de bewegingsrichting van het voorwerp. Om je toch enigszins op weg te helpen vind je in bijlage A een tabel die je in ieder geval een richtlijn kan geven voor bepaalde situaties.

Vasthouden van de camera

Al ben je nog zo vast van hand, bijna niemand is in staat om uit de hand met een belichtingstijd van 1/4 seconde nog een scherpe foto te maken. En je zult dus meestal een sluitertijd instellen die voldoende garantie biedt op een scherpe opname (zie het staatje verderop in het hoofdstuk). Maar er zijn omstandigheden waarin dat niet mogelijk is; waar gewoonweg niet genoeg licht aanwezig is om een snelle sluitertijd te kiezen. Uiteraard probeer je dan eerst om de ISO waarde te verhogen, want daarmee krijg je min of meer gratis extra ruimte in je sluitertijden. Maar daar zit ook een beperking aan: voor je het weet heb je een dermate hoge ISO waarde ingesteld, dat je met een onacceptabele hoeveelheid ruis zit opgescheept. Kortom: wat kun je doen om je foto zo scherp mogelijk te maken, liefst tegen zo weinig mogelijk kosten?

Allereerst geldt de algemene regel, dat je geen sluitertijden moet gebruiken die langer zijn dan de brandpuntsafstand van het objectief. Dat houdt bijvoorbeeld bij een 50 mm objectief in, dat je geen langere sluitertijden moet gebruiken dan 1/60 seconde, bij een 200 mm tele-objectief niet langer moet gaan dan 1/250 seconde en bij een 24 mm groothoek 1/30 seconde als langste tijd moet hanteren. Maar zelfs met deze richtlijn kun je nog onscherpe foto’s maken, bijvoorbeeld doordat het hard waait, of doordat je teveel koffie op hebt. Ook speelt het gewicht van de camera een rol: een zware camera ligt veel rustiger in de hand dan een lichte camera, en zal daarom minder snel een onscherpe opname geven.

Deze regel is in zwang geraakt in het analoge tijdperk, waar hij prima werkt. Omdat digitale fotografie nèt iets anders omgaat met beeldpixels, zou je de regel eigenlijk moeten aanpassen: je kunt de sluitertijd beter verdubbelen t.o.v. het objectief.

Globaal geldt dus de volgende regel:

  • Gebruik geen sluitertijden die langer zijn dan de 2 x de brandpuntsafstand van het objectief

Deze regel geldt zowel voor vaste objectieven als voor zoomobjectieven; het gaat namelijk niet zozeer om de lens, alswel om het ingestelde brandpunt.

De juiste houding

Het enige waar je zelf iets aan kan doen, is het verbeteren van je houding. Kijk maar eens naar de volgende afbeeldingen, en ga dan eens na hoe je eigen houding is.

Houding 1

Houding 2

Houding 3

De eerste twee afbeeldingen laten zien hoe het niet moet: in beide gevallen geef je de camera te weinig ondersteuning om hem goed stil te houden. De derde houding is uitstekend: de linkerhand onder het objectief zorgt ervoor dat het gewicht van de camera niet meer door de rechterhand wordt gedragen; die kan gebruikt worden voor de belangrijkste taak: het rustig indrukken van de ontspanknop.

Met een goede houding ligt de camera redelijk stabiel in de linkerhand. De linkerhand ondersteunt daarbij zowel de camera als het objectief, zodat je met je vingers ook de zoomlens kunt bedienen en kunt scherpstellen. De rechterhand is dus eigenlijk niet nodig om de camera te ondersteunen, en kan volledige gebruikt worden voor de bediening van de camera.

Als een goede houding niet helpt, omdat je toch in te lange sluitertijden zit, zul je hulpmiddelen moeten gebruiken. Daarbij kun je denken aan gratis middelen, en aan extra hardware zoals statieven.

Houdingen voor extra stevigheid

Je kunt de stabiliteit vergroten door extra steun te zoeken bij het maken van de foto. Een simpele oplossing is bijvoorbeeld steunen tegen een wand of paal, bijvoorbeeld een boom of liggend waarbij je op je armen steunt. Hierdoor sta je steviger, en heb je dus meer stabiliteit. In de plaatjes hieronder zie je 2 mogelijkheden om de stabiliteit te verhogen:

Leunen tegen een boom

Steunen op de knie

Hierbij valt wellicht op dat het camera standpunt wel mee verandert; in afbeeldingen 2 houd je de camera een stuk lager dan in afbeelding 1, wat uiteraard de afbeeldingen aanzienlijk beïnvloedt.

Een hele mooie methode heb ik voor het laatst bewaard: gebruik de linkerarm als extra steunpunt om de camera op te leggen. Je legt hierbij de hand op de onderarm van de rechterhand zodat er een driehoek ontstaat waar de camera op rust. Zoals je wellicht weet, is een driehoek één van de sterkste (onvervormbare) vormen die er bestaan, dus als je zelf een driehoek vormt, dan is dat al heel stabiel. Probeer onderstaande houding maar eens uit; je zult zien dat je al heel snel een vaste vorm kunt vinden die voor jou werkt. Deze methode werkt het best als je vervolgens ook met je linkeroog door de zoeker kijkt, omdat de camera van nature voor dat oog ligt. Maar met rechts kijken kan ook.

Lichaamsdriehoek

Zelf leg ik de linkerhand op de rechterarm, en kijk met het rechteroog. Zoals ik al zei: zoek je eigen vorm, en probeer die een tijdje uit. Je zult zien dat je ineens met veel langere sluitertijden uit de hand kunt fotograferen.

Statieven

Heb je wat geld over voor extra stabiliteit, dan kun je de aankoop van een statief overwegen. Statieven heb je in diverse soorten en maten en prijsklassen, dus daar is een ruime keus in. Belangrijk daarbij is dat je let op het gewicht (je moet hem tenslotte wel mee kunnen nemen) en op het draagvermogen. Het statief moet uiteraard wel stevig staan met jouw camera er op. Een te licht statief zal minder stevig zijn als een statief dat goed is uitgerust voor jouw camera.

Wat kun je zoal krijgen?

Tafelstatief

Om te beginnen het tafelstatief. Dit is een klein statiefje van maximaal 30 cm hoog dat je op een tafel kunt gebruiken, (vandaar uiteraard ook de naam) maar dat je in gekantelde vorm ook tegen je lichaam aan kunt zetten om de camera extra steun te geven, of tegen een muur. Ook is het uitstekend geschikt voor macrofotografie op de grond, omdat je heel erg laag kunt komen. Voor een tafelstatief geldt ook de regel dat de stabiliteit goed moet zijn. Al til ik daar minder zwaar aan omdat ik mijn tafelstatief hoofdzakelijk gebruik om tegen het lichaam te zetten. Ik houd daarbij uiteraard altijd de camera met de handen vast.

Eénbeenstatief

Dit is een statiefvorm waarbij de statiefkop op slechts één poot staat.

eenbeenstatief

Dit statief kun je dan ook niet loslaten, maar als je het gebruikt zul je merken, dat de camera toch uiterst stabiel vast te houden is. Een tweede voordeel is het gemak waarmee je het meeneemt. Het neemt weinig plaats in beslag en is vrij licht in vergelijking tot een driepootstatief, en je kunt het ook mee nemen in een museum, waar gewone statieven vaak verboden zijn! Je kunt er ook leuke trucjes mee uithalen, zoals bijgaande foto laat zien!

Zelfportret

Driepootstatief

Het meest gangbare statief. De gebruiksmogelijkheden van een driepootstatief zijn enorm: de flexibiliteit ervan stelt je in staat bijna alle mogelijke onderwerpen te fotograferen onder de meest extreme omstandigheden. Het statief is niet gauw te licht;  hoe zwaarder, hoe steviger. In het algemeen geldt: hoe zwaarder de camera (vergeet daarbij ook de objectieven niet!), hoe zwaarder het statief. De camera moet tenslotte wèl stevig staan! Overigens is het gewicht van de camera ook afhankelijk van het gebruikte materiaal; een statief van Carbon is bijvoorbeeld een stuk lichter dan een statief van metaal, maar net zo stevig. Nogmaals: als je een statief gaat kopen, let dan op de volgende zaken:

  • Gewicht (als je het statief veel mee wilt nemen)
  • Hoogte als het statief is ingeklapt (voor het reiscomfort)
  • Gewicht dat het statief kan dragen
  • Minimale en Maximale hoogte die het statief kan bereiken

Rijstzak/kussen etc

Als laatste, en tevens nogal vreemde eend in de bijt, noem ik de rijstzak, omdat dat geen statief in de ware zin des woords is, maar wel een gemakkelijk te maken hulpmiddel, wat ook nog eens goedkoop is! Want voor ‘rijstzak’ kun je ook ‘handtas’ lezen, ‘sierkussen’ en noem maar op. Men neme hiervoor een pak rijst, een lapje stof en (eventueel) een statiefschroef. Van het lapje stof maak je een mooie zak, waar de rijst in gaat. Wil je de zak aan de camera kunnen hangen, dan naai je de handel vast aan de statiefschroef, en je hebt een prachtig “statief”, waar de camera uiterst stabiel op kan liggen. Je kunt de zak op een muurtje leggen, op de rug van een reisgenoot, tegen een muur houden, kortom: een statief voor overal! Zoals gezegd: een tas werkt op dezelfde manier, zoals bijgaande afbeelding duidelijk maakt.

Handtas

Beweging van het object

Het is nu hopelijk wel duidelijk dat een stilleven straffeloos met een zeer lange belichtingstijd kan worden gefotografeerd, zeker als je een statief gebruikt, en dat een langsflitsende auto een zeer korte belichtingstijd nodig heeft. Maar hoe bepaal je nu de juiste belichtingstijd?

Om dat te kunnen bepalen moet je een paar dingen weten:

  • de snelheid van het voorwerp
  • de afbeeldingsmaatstaf
  • de bewegingsrichting.

Voorwerpssnelheid

Dat de snelheid van het voorwerp een belangrijke rol speelt, zal duidelijk zijn. Een auto rijdt nu eenmaal sneller voorbij dan een voetganger, en hij verplaatst zich dus een sneller in het beeld. En daarom zal voor de auto een kortere belichtingstijd nodig zijn dan voor de voetganger.

Afbeeldingsmaatstaf

Ook de afbeeldingsmaatstaf speelt een belangrijke rol. Wat was dat ook alweer? De afbeeldingsmaatstaf is de mate van verkleining (of vergroting bij macro-fotografie) waarin een voorwerp op de sensor wordt afgebeeld. Voorbeeld: een boom van 3 m hoogte die op de sensor een grootte heeft van 15 mm heeft een afbeeldingsmaatstaf van 1:200.

Een fiets die op 2 meter voorbij komt racen is heel wat moeilijker te fotograferen dan een fiets die met dezelfde snelheid vanuit hetzelfde standpunt en met hetzelfde objectief op 20 meter afstand wordt gefotografeerd. De fiets op 20 meter wordt namelijk veel kleiner afgebeeld dan de fiets op 2 meter. Daarom legt die fiets ook een veel kleinere afstand op de sensor af dan de even hard fietsende wielrijder die op 2 meter voorbij komt.

Je kunt dat zonder camera ook al constateren: voor de fietser die op 2 meter voorbij rijdt zul je je hoofd een behoorlijk eind moet meedraaien om hem te volgen. De fietser die op 20 meter afstand rijdt en die in dezelfde tijd dezelfde afstand aflegt, verdwijnt waarschijnlijk niet eens uit beeld als je je ogen stil houdt. De verkleiningsfactor van de afgelegde weg is namelijk net zo groot als de verkleiningsfactor van de fietser!

Bewegingsrichting

De meest problematische factor is de bewegingsrichting. Hierbij moet je denken aan de hoek waaronder het bewegende voorwerp voorbij komt. Een auto die recht op je af rijdt is een stuk gemakkelijker te fotograferen dan een auto die dwars aan je voorbijrijdt. In het eerste geval verandert hoofdzakelijk alleen de afbeeldingsmaatstaf van de auto, die op grote afstand niet zo snel toeneemt, terwijl de auto die in dwarse richting rijdt een veel grotere afstand op de sensor aflegt. Als de auto dan ook nog onder een hoek op je afkomt, wordt de situatie helemaal lastig in te schatten.

Een variant op de Bewegingsrichting is nog het in- of uitzoomen tijdens de belichting. Hiermee wek je de indruk dat het voorwerp met grote snelheid op je afkomt.

Samenvattend:

De scherpte in een foto is dus voor een groot deel afhankelijk van de afbeeldingsmaatstaf van het onderwerp en het ingestelde diafragma. Hoe kleiner iets op de sensor, en dus ook op de foto, wordt opgenomen, hoe groter de scherpte rondom dat onderwerp.

Beweging

En andersom: als je dichterbij komt, neemt de scherpte voor en achter het onderwerp af. Voor het diafragma geldt: hoe kleiner de opening, hoe groter de dieptescherpte. Omdat al deze elementen bij elkaar nauwelijks in een formule zijn te vatten, zullen we het moeten doen met een tabel met schattingen. In bijlage A zijn een paar voorbeelden te vinden, waar misschien iets van je gading uit te halen is!

Bijlage

In de bijlage richttijden waarmee je bewegende voorwerpen nog (redelijk) scherp op de foto krijgt. Daarbij moet je de waarde 250 lezen als 1/250 seconde. Voor de leesbaarheid zijn de breuken weggelaten.

 

 

Hoek van voorwerp tot camera

Beweging

Afstand in m

90°

45°

Voetganger

12

60

30

30

Hardloper

12

125

60

30

Waterval

3

250

125

60

lopend paard

6

250

125

60

dravend paard

3

500

250

125

tram

12

250

125

60

fiets

6

500

250

125

racefiets

12

500

250

125

bromfiets

3

500

250

125

skiër

6

1000

500

250

sportopname

3

1000

1000

500




USB-sticks een bron van besmetting

Auteur: CorVerm

Top

Wie heeft er ooit stilgestaan dat USB-sticks een bron van besmetting kunnen zijn? Ik in ieder geval niet. Maar blijkens verschillende bronnen is dit wel degelijk het geval.

Met USB-sticks wordt vaak onzorgvuldig omgesprongen. Ze raken regelmatig kwijt of onbekende USB-sticks worden aangesloten, zonder er over na te denken. Zelfs  IT-medewerkers staan daar niet bij stil, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder bezoekers van de recentelijk gehouden RSA conferentie. Door het onveilige gebruik van USB-sticks lopen bedrijven risico’s met mogelijk desastreuze gevolgen.

Het hierboven genoemde onderzoek wordt bevestigd door de AIVD, zij schrijven op hun site het volgende: Met regelmaat maken media melding van beveiligingsincidenten waarin USB-sticks centraal staan. Meldingen van verlies van USB-sticks met gevoelige gegevens zijn algemeen bekend. Minder bekend zijn incidenten waarbij gemanipuleerde USB-sticks zijn gebruikt om systemen te besmetten en gegevens te stelen. Naast het verlies van (gevoelige) informatie of infectie met schadelijke virussen kunnen dergelijke incidenten ook imagoschade tot gevolg hebben.

Beveiligde USB-stick

Gebruik je een USB-stick om belangrijke documenten zoals je belastingaangifte, werkstukken, vakantiefoto’s etc. op te slaan? Met de Kingston USB-stick doe je dit op de meest veilige manier, namelijk door middel van toegang tot je documenten na het invoeren van een sterk wachtwoord. Kingston werkt op dit gebied nauw samen met beveiligingsexpert SpicyLemon, zij doen dat door de sticks te voorzien van een hardwarematige encryptiemodule plus een antivirusmodule. Daarnaast worden je gegevens op de stick beschermd tegen malware en andere infecties door NOD32 antivirusbescherming. Zo is alle data gegarandeerd veilig.

De resultaten van ESETs Live Grid*  laten zien dat USB-sticks met 2,90% één van de grootste infectiebronnen vormen. Op USB-sticks staan regelmatig rootkits, virussen en bots. De sticks vormen een risico voor de data op alle computers waarop ze gebruikt worden. De nieuwe beveiligingsoplossing van SpicyLemon scant alle bestanden die naar de stick geschreven worden en stelt de gebruiker in staat zelf de stick te scannen.

Door de encryptiemodule staat de data in een veilige omgeving. En bij verlies van de USB-stick gaat het alleen om materiële schade, zonder dat een gebruiker zich zorgen hoeft te maken over waar de data is en wat er misschien mee gaat gebeuren. Na tien foutieve inlogpogingen wordt de volledige inhoud door de stick gewist.

Defense In Depth

De risico’s die het gebruik van USB-sticks met zich meebrengen (recent voorbeeld: Wecykler-worm)  geeft goed de noodzaak weer om bescherming te bieden op iedere laag. Cybercriminelen gebruiken steeds geavanceerdere en snellere technieken om toegang te krijgen tot data op diverse lagen binnen organisaties (bijvoorbeeld desktop, applicatie, internet). Hierop moet je goed voorbereid zijn. Met Defense In Depth worden producten geselecteerd op een dusdanige wijze dat we de meest effectieve bescherming bieden op de verschillende lagen.

*De malwarestatistieken van SpicyLemon komen uit ESET's Live Grid®, een cloud-based malware verzamelsysteem die (geanonimiseerde) data van alle ESET-gebruikers wereldwijd bij elkaar brengt.

 juni 2013: eset-kingston..jpg

Kingston DataTraveler Vault Privacy + ESET NOD32




Helpmij.nl prijsvraag juni. Met een heel bijzondere prijs!

Auteur: Helpmij.nl

Top

Ook in juni is er weer een prachtige prijs te winnen met onze prijsvraag, doe dus (weer) mee!

Stuur een e-mail met het juiste antwoord op de onderstaande drie vragen vóór 30-6-2013 naar wedstrijd@helpmij.nl en maak kans op deze prachtige Parrot quadrocopter AR.Drone 2.0 geel. Een superprijs! De drone is uitgerust met een HD camera!

Bovendien ontvangt de winnaar een licentie voor Nod32 antivirus software van ESET

De vragen:

1. Wat is een drone

2. Hoe kun je de bovenstaande drone bedienen

3. Wat is de woonplaats van de voorzitter van Helpmij.nl

Succes!

De prijzen worden aangeboden door:

De prijswinnaar van onze meiprijsvraag:

De prijswinnaar van de maand mei is Ati Westendorp . Zij ontvangt de prachtige KOBO Touch E-reader.  Bovendien ontvangt de winnaar een licentie voor Nod32 antivirus software van ESET

*Bestuur en wedstrijdcommissie zijn uitgesloten van deelname!

*De winnaar wordt bekend gemaakt in de juli editie van onze nieuwsbrief.




Bewustwording bij kinderen is noodzakelijk in het gevecht tegen cybercriminaliteit

Auteur: CorVerm

Top

“Bewustwording bij kinderen is noodzakelijk in het gevecht tegen cybercriminaliteit”

 “De eerste stap in de strijd tegen cybercriminaliteit is het bewust worden van online bedreigingen. Daarna volgen de daadwerkelijke acties om je als gebruiker te wapenen”, stelt Nienke Ryan, managing director SpicyLemon.  Dit geldt ook voor kinderen. Minstens 50% van de kinderen geeft aan een negatieve ervaring met een vreemde te hebben gehad op het internet. De online beveiligingsexpert introduceert een nieuw product, YourSafetynet; slimme online bescherming voor kinderen die online zijn. De software leert kinderen ook waartegen ze zich moeten wapenen. “YourSafetynet stimuleert ouders en kinderen om met elkaar te praten over online veiligheid. Welke risico’s zijn er en hoe je deze vermijd. Dit nieuwe product sluit daarom goed aan bij onze visie op veilig internetgebruik.”

Met YourSafetynet, software van Nederlandse makers, kunnen ouders samen met hun kinderen bepalen welke online content veilig is en welke niet. SpicyLemon moedigt ouders en kinderen aan om dit echt samen te doen. Nienke Ryan: “Het is belangrijk dat deze nieuwe software niet wordt gezien als een manier om je kinderen te monitoren maar vooral om in gesprek te raken met het kind.  Met je kind kun je instellingen doorlopen en bekijken wanneer er bijvoorbeeld een melding moet komen. De afspraken die je samen maakt over verantwoord internetgebruik kunnen vertaald worden naar de afspraken die ouders maken met kinderen over omgang in het “echte leven”. Wij geloven sterk dat het samen ontwikkelen van  een internetbeleid, waarin vrijheid maar ook vooral bewustzijn centraal staat, het beste is voor je kind.

Extreem intelligent herkenningssysteem

YourSafetynet maakt gebruik van een extreem intelligent herkenningssysteem om onbekende websites zelf te categoriseren én is gericht op de Nederlandse markt. Daarnaast  kunnen er limieten aan de tijd gesteld worden die kinderen op het internet doorbrengen en het moment waarop zaken toegankelijk zijn. Ook is het programma in staat om chat clients te loggen en een waarschuwing af te geven aan de personen die met de kinderen chatten.

Ouders onderschatten internetgebruik

Ruim 50% van de kinderen krijgt online te maken met mensen die zich anders voordoen dan wie ze in werkelijkheid zijn. Onder andere digipesten en online bedreigingen nemen via sociale media en chatsites door anonimiteit steeds grotere vormen aan. Vaak zijn ouders niet voldoende op de hoogte van de online activiteiten van hun kinderen. Ouders onderschatten het internetgebruik van hun kinderen. Met YourSafetynet maak je zaken bespreekbaar en heb je de juiste tool in handen om je kinderen risicoloos van het internet te laten genieten.

“Cybercriminaliteit  wordt een steeds groter probleem, maar er zijn gelukkig ook oplossingen.  Er zijn steeds meer mogelijkheden om jezelf te beschermen. Maar voorlichting is en blijft enorm belangrijk" aldus Nienke Ryan. 




Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.


Dag Helpmij Nieuwsbrief,

Waarom doen jullie zo dramatisch over dat Windows XP niet meer moet worden gedraaid als Microsoft de ondersteuning voor Windows XP stopt?

Uitspraken zoals "Dan krijgen de hackers je te pakken" en "Je computer zal ten ondergaan van de virussen" zijn niks anders dan bangmakerij. Het is onzin en het slaat nergens op. Ik gebruik Windows XP Service Pack 2 met Avast! Antivirus. Ik heb totaal geen last van virussen en bijna alle programma's die pretenderen Windows XP Service Pack 3 en hoger te ondersteunen, draaien ook perfect op mijn Windows XP Service Pack 2. Ik maak gebruik van een computer met een besturingssysteem waarvan de Service Pack geen beveiliginsupdates meer ontvangt. Eng hé!

1. Ik vind het belachelijk om nu al een upgrade naar Windows 8 of een Linux-distributie te adviseren. Je kunt nog bijna een heel jaar Windows XP gebruiken MET de ondersteuning van Microsoft.

2. Niet alle computers die nu Windows XP draaien voldoen aan de minimale systeemeisen van Windows 8. Er zijn computer die nog net aan de minimale systeemeisen van Windows 8 voldoen, maar dan zal Windows 8 niet echt soepel draaien.

3. Een overstap naar een Linux-distributie is een hele radicale stap.

Je installeert een compleet ander besturingssysteem op je computer dat anders werkt, anders in elkaar zit, een ander bestandssysteem gebruikt, andere programma's draait enzovoort. Vooral voor mensen die regelmatig computerspelletjes spelen zal een overstap naar een Linux-distributie zwaar zijn aangezien veruit de meeste computerspellen Windows-only zijn.

4. Zelfs al zou de ondersteuning voor Windows XP over een minder dan een jaar gestopt zijn: je kunt Windows XP nog probleemloos gebruiken met een goed antivirusprogramma zoals Avast! Antivirus.

Windows XP is een redelijk goed besturingssysteem. Als Windows XP gewoon naar behoren werkt en het feit dat Microsoft volgend jaar de ondersteuning voor Windows XP gaat stoppen de ENIGE reden is om het te vervangen, dan zeg ik: blijf maar gewoon Windows XP gebruiken.

Tot en met eind 2012 gebruikte ik nog Windows 2000 Professional. Toen werd Windows 2000 Professional ook al niet meer ondersteund. Toch werkte het feilloos en zonder problemen. Gek hé!

Met vriendelijke groet,
Mark Wiering

Wij zijn ons van geen dramatiek bewust beste Mark, wij willen onze lezers alleen maar waarschuwen voor gevaren die zij kunnen lopen als Windows XP niet meer ondersteund wordt. Wij hameren er op dat men zorg draagt voor een goed beveiligd besturingssysteem. Hoe dan ook, een systeem dat niet meer ondersteund wordt is niet veilig.

Naar aanleiding van wat jij schrijft snappen wij wel wat je wilt zeggen. Want het hangt van een aantal factoren af of je kans maakt om besmet te geraken of gehackt te worden. Jij als veilige surfer, die niet onnodig gegevens op het www achterlaat en geen dubieuze sites bezoekt, zal het minste risico lopen om met internetcriminelen in aanraking te komen. Maar wij zouden geen knip voor onze neus waard zijn als wij een besturingssysteem blijven promoten dat niet van de laatste beveiligingsupdates is voorzien.

Verder gaan we in op de punten die jij naar voren brengt.

  1. Inderdaad duurt de ondersteuning van XP nu nog (bijna) een jaar. Natuurlijk zijn er in het artikel diverse opties aangereikt zodat men zich kan verdiepen in de aanschaf van een ander besturingssysteem en zich kan richten op de toekomst. Dat laatste geldt zeker voor de Linuxdistributie. Die kun je op het gemak eens beoordelen door het besturingssysteem vanaf de CD/DVD te laten draaien.
  2. Ook dat is in het artikel vermeldt, lang niet alle computers waar XP op draait zijn geschikt om daar Windows 8 op te draaien. Vandaar ook dat de optie om eens een Linuxdistributie te testen benadrukt is. Laten we eerlijk zijn, een nieuwe computer aanschaffen kost veel geld, een Linuxdistributie is geheel gratis. Bovendien zal het thuis geraken in Linux misschien wel minder tijd kosten dan de overstap van XP naar Windows 8.
  3. Natuurlijk hangt het er vanaf wat je met je computer doet. Spelletjes zijn over het algemeen niet zo aan een Linuxdistributie besteedt, maar daar komt wel steeds meer verandering in.
  4. Leuk dat je Avast een beetje promoot. Terecht overigens want Avast is een prima gratis antivirusprogramma. Maar om nu de hele beveiliging van je computer aan Avast op te hangen gaat een beetje ver. Precies, in combinatie met een besturingssysteem dat van de laatste beveiligingsupdates is voorzien is dat een prima zaak.

Wij verschillen van mening als het gaat om XP te blijven gebruiken nadat de ondersteuning is afgelopen. Wij nemen dat risico niet naar onze lezers toe. Gek hè! (knipoog)


 

Ik vind het wel leuk om een beetje te lezen wat er nieuw is en hoe anderen over dingen denken zoals Windows 8. Maar waarom staan er zo vaak fouten in? Bijvoorbeeld iemand die vraagt wat ubuntu is krijgt een link naar windows xp...... we bevelen aan om hier een kijkje te nemen. huh, ubuntu op microsoft.com?

Ook zijden jullie dat in april de ondersteuning van XP zou stoppen, inderdaad, maar wel 2014
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/products/lifecycle << win xp service pack 3 wordt nog wel ondersteund.

Zo zijn er wel meer dingen...
Meestal klopt de informatie wel maar ik zal het op prijs stellen als jullie de links even checken en voor het typen kijken of er iemand iets verkeerd heeft begrepen.

Laten we beginnen om ruiterlijk toe te geven dat wij inderdaad een grote fout hebben gemaakt met het plaatsen van een verkeerde link. Dat had nooit mogen gebeuren. Om deze fout recht te zetten plaatsen we bij deze de goede link die wel naar de site van Ubuntu verwijst.

Dan iets over de einddatum van Windows XP. 8 april 2014 is namelijk de dag waarop de ondersteuning met veiligheidsupdates voor Windows XP eindigt. Zo begint het betreffende artikel over het einde van Windows XP. Zoals je ziet is er wel degelijk het jaartal 2014 genoemd.

Het doet ons goed om te lezen dat je het leuk vindt om de nieuwsbrief te lezen. Wij van onze kant zullen er alles aan doen om fouten te vermijden.


Nou ik heb mijn eerste phissing aanval gehad. Ik heb al zeker 15 jaar deze account dus ze hebben er even over gedaan om me te vinden zal ik maar zeggen.

Ik kreeg een vaag mailtje via mijn Yahoo mail over een pakketje dat bij een mail-carrier lag en waar nog invoerrechten over betaald moesten worden....of zo. Rommelig Engels dus mijn wenkbrauwen rezen al een beetje. Gelukkig was er een handige link naar een  toegevoegd. Ik klik. Vraagt mijn computer of ik even opnieuw in Yahoo wil inloggen omdat mijn sessie is verlopen.........

Zag er best geloofwaardig uit. Beter dan het vage briefje ervoor. Maar het veiligheidszegel dat ik jaren geleden al eens had ingesteld miste. Even de info van de pagina beken, bleek het een doc-je te zijn. Dus doc gesloten en op de Spam> Phissing attempt-knop gedrukt. Probleem 'opgelost'.

Had ik dit mailtje 's morgens voor de koffie beantwoord  dan was ik nu gehackt. Ik wilde dus de Helpmij redactie en leden danken voor de vele waarschuwingen. Mijn virtuele ziel is gered. Duizend maal dank.

Niets te danken hoor, wij doen het graag.

Blijf overigens op je hoede, internetcriminelen zitten niet stil en vinden altijd wel weer een andere weg om achter gegevens te komen waar zij niets mee te maken hebben maar waar zij wel de nodige schade mee aan kunnen richten.