Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Top 5 infectiebronnen van maart
-HP en de Ubuntu all-in-one pc
-Windows 8 en Win+X menu
-Helpmij.nl Prijsvraag mei
-Cursus Fotografie - Deel 7
-Upgrade LibreOffice naar 4.0.1
-Google Glass
-Kunnen jouw bezoekers makkelijk vinden wat ze zoeken?
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
profpc (Eindredacteur)
CorVerm
Dillondarko
ErpCity
femke98
OctaFish

Aan deze nieuwsbrief hebben ook meegewerkt:
Chris Vermeulen

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 28725 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Voorwoord

Auteur: profpc

Top

Alsjeblieft, een nieuwe editie van de gratis Helpmij.nl nieuwsbrief ligt weer op je electronische deurmat. Onze redacteuren hebben weer hun best gedaan om mooie artikelen te schrijven, waar je als lezer plezier van mag hebben. Deze artikelen kunnen alleen maar in de nieuwsbrief verschijnen door de geweldige inzet van onze redacteuren die dit op vrijwillige basis doen.

Hoewel dit geweldige team nog mooie artikelen zal blijven maken, zal ik dit team helaas verlaten. De eindredacteur legt - vanwege privéomstandigen - zijn functie per 6 mei neer. Ik zit vanaf juli 2007 in de redactie van Helpmij.nl en de periode terugkijkend heb ik het werk met veel plezier gedaan en dat komt ook zeker door de geweldige samenwerking van deze vrijwilligers.

Bedankt beste collega's voor de fijne samenwerking de afgelopen jaren, ik wens jullie veel succes toe met de nieuwsbrief.




Top 5 infectiebronnen van maart

Auteur: CorVerm

Top

Proactief omgaan met cybersecurity voorkomt vals gevoel van veiligheid bij gebruikers

In de maandelijkse top 5 van cyberbedreigingen, opgebouwd aan de hand van ESET’s Live Grid, zagen we afgelopen maand een subtiele verschuiving. Twee trojans hebben zich tot de 3e en 4e plaats opgewerkt.

De top 5 bedreigingen voor Nederland ziet er als volg uit:

  1. HTML/Phishing.LinkedIn.A                                    4.38 %
  2. HTML/ScrInject.B.Gen                                          2.70 %
  3. Win32/TrojanDownloader.Wauchos.I                      1.85 %
  4. Win32/PSW.Fareit.A                                            1.52 %
  5. HTML/Iframe.B.Gen                                              1.48 %

Niet alleen besmette sites en bestanden zijn verantwoordelijk voor het infecteren van je systeem. Bij het bekijken van deze bedreigingen is het belangrijk te beseffen dat deze ook via een al besmet systeem kunnen worden binnengehaald.

Mebroot (een zgn. rootkit) laat zien hoe een eenmaal geïnfecteerd systeem een risico blijft. Mebroot zelf nestelt zich diep in het systeem en blijft vaak onopgemerkt. Omdat de malware geen overlast veroorzaakt is de kans klein dat je dit als gebruiker merkt. De malware verbindt regelmatig naar een zogenaamd “command & control” server om nieuwe instructies op te halen, gestolen informatie af te leveren of nieuwe modules te downloaden. Op deze manier kan malware die al maanden aanwezig is op het systeem opeens een direct gevaar opleveren. Theola is een module die via Mebroot op een systeem wordt geplaatst. Theola is ontworpen om in de Google Chrome browser geld uit banktransacties te stelen.

Helaas gaan maar weinig gebruikers proactief met security om. Zolang een systeem zich niet vreemd gedraagt, zullen mensen met een vals gevoel van veiligheid transacties uitvoeren en dit is hoe Theola er gemakkelijk in slaagt vele rekeningen te plunderen. Veel banken geven na het constateren van malware het advies om de computer compleet te wissen. Dit klinkt overdreven, maar zoals nu duidelijk is kan het zo zijn dat er nog een deel van de malware aanwezig is die in staat is om na het opschonen weer andere modules te downloaden.

Het komt ook voor dat gebruikers pas een antivirusproduct aanschaffen nádat ze besmet zijn. Een voor de gebruiker logische handeling, maar wederom voorziet het vooral in een vals gevoel van veiligheid. Veel malware is namelijk in staat om de installatie van antivirusproducten te stoppen of corrupt te maken zodat het product nooit volledige bescherming kan bieden. Daarom is het van belang een systeem te beveiligen vóórdat deze is gecompromitteerd. Een goed antivirusproduct, firewall en updates maken voor een sterke fundering. Wat betreft het opschonen van onbeveiligde en besmette systemen is het advies vaak volledig wissen. Mocht dat geen optie zijn, dan is het wijs het MBR1 opnieuw op te bouwen en de volledige schijf te scannen vanaf een LiveCD2. Omdat zo het besmette systeem zélf niet opstart kan de malware beter gevonden en verwijderd worden.

1) Het MBR is het eerste deel waarmee de harde schijf opstart. Hoewel dit slechts weinig data bevat, kan malware zich hier ook in nestelen om zo vóór Windows op te kunnen starten. Daarmee blijft de malware langer onopgemerkt én is het lastiger te verwijderen.

2) Het scannen vanaf een besmet systeem is onbetrouwbaar; de malware draait in hetzelfde geheugen als de scanner en kan zich verbergen of zorgen dat het niet te wissen is. Op een LiveCD staat een klein besturingssysteem dat volledig in het werkgeheugen van de computer wordt geladen. Daarna wordt de besmette schijf pas aangesproken. De malware op de schijf is niet actief maar alleen aanwezig als losse data en kan zo snel gevonden, geïdentificeerd en verwijderd worden.

Over het verwijderen van malware hebben we al eens eerder geschreven. Wij hebben in dat artikel aangeraden om de F-secure rescue cd-rom te gebruiken om onder andere ransome- en malware op een veilige manier van je computer te verwijderen. Lees hier dat artikel nog even na.

november 2012: spicy..jpg




HP en de Ubuntu all-in-one pc

Auteur: femke98

Top

Goed nieuws!

HP probeert zich momenteel los te wurmen van Microsoft. Ze hebben recent nog laten weten dat ze hun Windows 8-lijn gaan inkrimpen en juist gaan uitbreiden met meer Chromebooks en op den duur ook Ubuntu-PC's. De Windows 8-tablets worden opgevolgd door Android-tablets, zoals de nieuwe HP Slate 7 welke de eerste van die lijn is. Dit geeft duidelijk aan dat HP zich in tweestrijd bevindt: enerzijds de wens om zich los te weken van Microsoft, anderzijds de (langlopende) contractuele verplichtingen met de daarbij behorende vergoeding.

Daarom is het wel leuk om te melden dat HP nu een nieuwe all-in-one pc aangekondigd heeft die op Ubuntu draait en deze all-in-one heeft een relatief lage prijs. Het gaat hierbij om de Pavilion 20, een all-in-one pc die eerder al met Windows 8 op de markt werd gebracht. Voor het apparaat moet in de UK omgerekend ongeveer 400 euro worden betaald. Dit mooie apparaat is te bewonderen op de Britse HP site en is een variant op de Windows-versie van de Pavilion 20, die voor een prijs van omgerekend bijna 580 euro wordt aangeboden.

De specificaties van deze nieuwe Ubuntu-versie zijn:

* Ubuntu Linux
* AMD E1-1200 APU with AMD Radeon HD 7310 Graphics
* Integrated AMD Radeon HD 7310
* 4 GB Memory – uitbreidbaar naar 8 GB
* 500 GB Hard Disk Drive

Het scherm heeft een diagonaal van 20" met resolutie van 1600x900 pixels en voor opslag is een 500GB HDD ingebouwd. Ik zelf vind het jammer dat er geen SSD in zit, maar daar is de prijs dan ook naar. Met een SSD erin zou de prijs wel wat hoger gelegen hebben.

all-in-one pc met Ubuntu

Volgens Omg Ubuntu is het de eerste keer dat HP hardware aanbiedt in Europa met Ubuntu erop. Eerder deed de fabrikant dit al wel in China.

De Pavilion 20 wordt in Nederland al verkocht, maar daarbij gaat het wel om de versie met Windows 8. Hopelijk komt de Ubuntu-variant binnenkort ook in Nederland uit.




Windows 8 en Win+X menu

Auteur: CorVerm

Top

We hebben het al meer gehad over de toetscombinatie Windowstoets + X. Zoals je weet is dat de toetscombinatie waarmee je snel computerinstellingen kunt benaderen. Een soort startmenu met daarin een reeks voorgedefinieerde systeemtools van Windows. Helaas valt er aan dit menu niets te sleutelen, tenzij je daarvoor Win+X Menu Editor gebruikt. Met dit programma creëer je als het ware een startmenu waarin zich snelkoppelingen bevinden naar alles waar je snel naartoe wilt manoeuvreren.

mei 2013: win x menuresized..jpg
Overzicht standaarditems

Wanneer je Win+X Menu Editor opstart door op het .exe-bestandje te klikken (installeren is niet nodig) zie je in het venster de standaarditems onderverdeeld in drie groepen. Klik met de rechtermuisknop op een item om, of het item van een andere naam (Rename) te voorzien, of een item naar boven (Move up) dan wel naar beneden (Move down) te verplaatsen. Een item naar een andere groep verplaatsen behoort ook tot de mogelijkheden. Maar goed, dat zijn niet de belangrijkste zaken, er kan gelukkig meer met dit programma. Wat te denken van de optie Add. Klik je daarop dan verschijnt er een uitklapmenu met nog eens vier onderdelen en die gaan we onder de loep nemen.

Let op! Na iedere wijziging moet je op de knop Restart Explorer klikken om de wijziging door te voeren.

Add a program

Klik deze optie aan om in de verkenner naar een programma of eigen bestand te bladeren om aan het “opstartmenu” toe te voegen.

Een programma toevoegen doe je door (over het algemeen) naar de C-schijf te gaan en vervolgens te kiezen voor Program Files.

mei 2013: win x menu2resized..jpg
Het rechtermuisknopmenu

Blader daar aangekomen naar het .exe-bestand en met een klik op dat bestand is het toegevoegd. Zo ook met een eigen bestand, blader naar het bestand, klik daarop en klaar.

Add a control panel item

Deze optie, of één van de onderdelen daarvan, mag zeker niet ontbreken in de lijst met direct opstartbare items. Met een klik op deze optie opent een scherm waar te kiezen valt uit alle configuratieschermonderdelen die je maar bedenken kunt. De meest opvallende optie is Alle taken. Door van deze optie gebruik te maken kun je in één klap alle configuratiemogelijkheden benaderen die Windows 8 in zich heeft. Het zal je verbazen dat er opties zijn te vinden waar je het bestaan (nog) niet van wist. Een handige optie dus.

Add an administrative item

Zoals je hieronder ziet zijn er een aardig aantal items voorhanden om aan de lijst met direct benaderbare items toe te voegen. Dus samen met de items uit het configuratiescherm zorgt deze optie ervoor dat je snel allerlei afsluitopties, diverse onderdelen uit het Windows configuratiescherm en verschillende standaard beheertools kunt benaderen.

mei 2013: wix adminresized+1..jpg
Administrative items

mei 2013: win x preset..jpg

De optie Add preset

mei 2013: win x groep 4..jpg
Shutdown options

De optie Add preset hebben we voor het laatst bewaard. Dat komt omdat deze optie op zijn beurt weer is onderverdeeld in zeven andere opties.

Add preset

Klik je op Shutdown options dan voegt Win+X Menu Editor zonder meer een nieuwe groep toe bestaande uit elke denkbare mogelijkheid die te maken heeft met het afsluiten, het opnieuw opstarten en het in de slaap- of sluimerstand zetten van de computer. Ook het benaderen van geavanceerde opstartopties (Advanced boot options), wisselen van gebruiker (Switch user) en uitloggen (Sign out) behoren tot de mogelijkheden.

Services geeft een lijst met al of niet met Windows mee opgestarte services. Niet echt iets waar de doorsnee computergebruiker op zit te wachten lijkt mij. Klik je een service aan dan kun je in het linkerdeel van het venster Services lezen waar de service voor dient.

Verder kun je nog de programma’s Paint, Rekenmachine (Calculator), Windows media speler, Knipprogramma (Snipping tool) en Kladblok (Notepad) rechtstreeks toevoegen aan onze lijst.

Al met al hebben we met Win+X Menu Editor iets in huis dat Windows 8 van een leuk “startmenu” kan voorzien zonder daarvoor een extern programma te hoeven installeren.




Helpmij.nl Prijsvraag mei

Auteur: Helpmij.nl

Top

Ook in mei is er weer een prachtige prijs te winnen met onze prijsvraag, doe dus (weer) mee!

mei 2013: KOBO Touch..png

Stuur een e-mail met het juiste antwoord op de onderstaande drie vragen vóór 31-5-2013 naar wedstrijd@helpmij.nl en maak kans op deze prachtige KOBO Touch E-reader! Een heel handige prijs, zo kort voor het vakantieseizoen!

Bovendien ontvangt de winnaar een licentie voor Nod32 antivirus software van ESET

De vragen:

  1. Wat is een belangrijke eigenschap van een goede e-reader, wanneer men deze vergelijkt met bijvoorbeeld een smartphone of tablet?
  2. Kun je op deze e-reader muziek afspelen?
  3. Kun je met deze e-reader boeken kopen?

Succes!

De prijzen worden aangeboden door:

april 2013: HM..jpg

De prijswinnaar van onze aprilprijsvraag:

De prijswinnaar van de maand april is Michael van Eijk. Hij ontvangt de prachtige Synology DS212j-NAS. Bovendien ontvangt de winnaar een licentie voor Nod32 antivirus software van ESET

*Bestuur en wedstrijdcommissie zijn uitgesloten van deelname!

*De winnaar wordt bekend gemaakt in de juni editie van onze nieuwsbrief.




Cursus Fotografie - Deel 7

Auteur: OctaFish

Top

Scherpte (1)

In de eerste hoofdstukken van deze cursus hebben we het vooral over de hardware aspecten van de fotografie gehad. De vraag die daarbij centraal stond was: in welke mate draagt de camera bij aan de kwaliteit van onze foto’s. Maar camera’s alleen maken geen foto’s; dat doet de persoon die àchter de camera staat en op de knop drukt.

In de volgende hoofdstukken gaan we het meer hebben over de menselijke factor. Welke invloed kan de fotograaf zelf uitoefenen op zijn foto? En het eerste aspect dat we hierbij oppakken, is scherpte in al zijn facetten. Ik zeg wel scherpte, maar eigenlijk bedoel ik: onscherpte. Scherpte zelf is eigenlijk niet zo interessant voor fotografen. Natuurlijk, het is leuk als het onderwerp scherp is, maar voor de foto is het veel belangrijker wat er niet scherp is. Want door delen van de foto niet scherp af te beelden, geven we aan de kijker door: dit is scherp, dit vind ik belangrijk. En dit is onscherp, dus dat is veel minder belangrijk. Dat deze stelling geen wet van Meden en Perzen is, bewijst het werk van Anton Corbijn wel. Deze fotograaf is (onder andere) mede zo beroemd geworden doordat hij zijn onderwerp juist niet altijd scherp afbeeldde, en de achtergrond wèl. Denk maar aan zijn platenhoezen voor U2 (The Joshua Tree) waar het landschap op de achtergrond prachtig scherp is, en de bandleden zelf onscherp.

We onderscheiden verschillende soorten onscherpte, waarvan de belangrijkste zijn: bewegingsonscherpte (beweging van ofwel de camera ofwel het onderwerp) en diepteonscherpte. In dit hoofdstuk beginnen we met het laatste: de diepteonscherpte. Het volgende hoofdstuk zal dan de bewegingsonscherpte behandelen.

Scherp, of onscherp, dat is de vraag

Hoe zie je nu of je foto scherp is of niet, en wat voor soort onscherpte tref je dan in je foto aan? Om dat te kunnen begrijpen moet je enige kennis hebben van de wijze waarop een beeld gevormd wordt en hoe wij er naar kijken.

We hebben in het vorige hoofdstuk al laten zien hoe een beeld wordt gevormd door een objectief (eigenlijk een lenzenstelsel). Het volgende plaatje is daar een aanvulling op.

 Scherptediepte 1

In dit plaatje zie je de lichtstralen die door een objectief vallen, en wat er mee gebeurt. We zien de F-afstand gemarkeerd door de letter F. Elk objectief heeft twee brandpunten; één voor de lens, en een achter. Verder zien we een verticale streep die het Diafragma voorstelt. En de donkerblauwe streep is de plaats waar de sensor zit in de camera.

Laten we eens kijken naar de verschillende kleurvlakken in de afbeelding. We zien twee roze vlakken, waarvan het lichte vlak de lichtstralen voorstellen die op de lens vallen als het diafragma is geopend (mooie lens; grootste opening F1.8!). Het donkere vlak stelt de doorgelaten lichtbundel voor bij diafragma F32. Omdat de diafragmaopening nu veel kleiner is, vallen er veel minder lichtstralen door de lens. Bij een kleinere invallende bundel, heb je natuurlijk ook een kleinere uitvallende bundel, en dat zie je dan ook in de afbeelding. Het lichte vlak heeft dus een grotere hoek dan het donkere vlak. En dat geldt uiteraard ook voor de uitgaande lichtstralen: de hoek is veel groter bij het lichte vlak. Deze hoek van de lichtstralen heeft overigens weinig (zeg maar: helemaal niets) met de beeldhoek van het objectief te maken!

In het vorige hoofdstuk hebben we uitgelegd dat een lens een virtueel beeld projecteert achter de lens. Van dat principe maakt de fotografie dankbaar gebruik, want door het filmvlak (of de sensor) exact op die plaats te zetten, krijg je een scherpe afbeelding van dat object. We doen dat door aan de scherpstelring te draaien; deze ring doet niet veel anders dan het hele lenzenstelsel binnen het objectief naar voren of naar achteren te verschuiven. En daarmee dus de afstand tussen de lens en de sensor te vergroten of te verkleinen. Kortom: door de juiste afstand in te stellen, kun je er voor zorgen dat de sensor precies op het virtuele beeld staat. En daarmee hebben we een scherpe afbeelding vastgelegd!

Probleem is echter wel, dat objecten voor de lens op verschillende afstanden van die lens staan, en dus een virtueel beeld maken op verschillende afstanden achter die lens. En de sensor kan maar op één positie staan bij het fotograferen. Dat houdt automatisch in, dat die objecten een onscherp beeld projecteren op de sensor. Dat kun je makkelijk visualiseren door de sensor naar voren te plaatsen,

En dat brengt ons weer bij de afbeelding.

 Scherptediepte 2

In de aangepaste afbeelding geeft de groene lijn nu de nieuwe sensor positie aan. In werkelijkheid kun je natuurlijk de sensor niet verplaatsen; we verplaatsen zoals gezegd het lenzenstelsel. Het resultaat van die verplaatsing is overigens hetzelfde: de afstand tussen lens en sensor wordt verkleind. Je ziet nu dat de sensor niet meer op de virtuele afbeelding staat, maar ervoor. En nu wordt elke beeldpunt op meerdere plekken op de sensor geprojecteerd, en dat geldt dan voor alle beeldpunten die door het object worden gemaakt. En omdat er nu allerlei beeldpunten over elkaar heen op dezelfde pixel in de sensor worden geprojecteerd, en er dus vlakken zijn i.p.v. punten, krijg je een onscherp beeld te zien.

Het Scherptecriterium

De grootte van de vlek die het object projecteert bepaalt of wij dat punt nog als scherp ervaren of niet. Daarbij help het dat het menselijke oog niet zo’n best gereedschap is als het gaat om onderscheidend vermogen. Wij beschouwen een punt al als scherp als hij kleiner is dan 0,1 mm. In de eerste afbeelding zie je dat weergeven in de doorsnee cirkels.

 Scherptediepte 3

Als je bedenkt dat je een voorwerp als een grote verzameling punten kan beschouwen, die elk apart worden weergegeven op de film of sensor, wordt het misschien iets duidelijker. Punten die heel dicht bij elkaar liggen, komen op de film nog veel dichter bij elkaar te liggen, omdat je onderwerp over het algemeen behoorlijk verkleind wordt. Als al die punten als vlekken worden weergegeven, gaan die vlekken elkaar overlappen, waardoor er een wazig beeld ontstaat. De opname is dan niet scherp.

Zoals gezegd: punten die kleiner zijn dan 0,1mm beschouwen we nog als scherp, en punten (of vlekken) die groter zijn, zien we als onscherp. Nu kunnen we wat gedetailleerder kijken naar de roze vlakken. Het lichte vlak (bij volle diafragmaopening) is veel breder dan het donkere vlak, bij de kleine diafragmaopening (de paarse lijnen). Bij F32 worden er veel meer onscherpe lichtstralen tegengehouden; alleen de stralen die een kleine bundel vormen. En die vormen dus een kleiner vlak dan de bundel van de volle opening (de groene lijnen). En dat zie je terug in het blauwe vlak: omdat de cirkels bij de volle opening veel sneller uitwaaieren en groter worden, is het scherptegebied veel kleiner. Het omgekeerde geldt voor de kleine opening: omdat de bundels veel smaller blijven, groeien de cirkelvlakken veel langzamer, en dat levert een grotere dieptescherpte op.

Dat is overigens niet het hele verhaal; scherpte(waarneming) is ook afhankelijk van de grootte van afdrukken, en de kijkafstand. Uiteindelijk nemen we iets als ‘scherp’ waar als we de punten kleiner zien als 0,1mm. En dat betekent, dat als je verder van een foto af gaat staan, de afbeelding kleiner wordt, en de punten dus ook. Kortom: ga je maar ver genoeg van een foto af staan, dan wordt hij vanzelf scherp! Dus een onscherpe afbeelding die je heel klein afdrukt kan toch als (enigszins) scherp worden ervaren.

  • In de fotografie gebruiken we als scherptecriterium 1/30 mm, omdat we met meer factoren rekening moeten houden, zoals korrel/ruis en de printer/vergroter.

Werken met dieptescherpte

Nu we weten hoe een beeld wordt geprojecteerd door het objectief, en hoe het wordt ‘opgevangen’ door de sensor of film, kunnen we de kennis gaan toepassen.

De fotografie zou geen lang leven beschoren zijn geweest, als alleen het punt waarop je instelt scherp op de foto zou komen. Je zet namelijk meestal veel meer op de foto dan wat op dat scherpstelvlak ligt. Hier helpt het hiervoor besproken scherptecriterium ons weer een beetje. We zien alles scherp, wat kleiner is dan 1/10 mm. Alle andere afbeeldingspunten (die dus groter zijn) worden, afhankelijk van de grootte van de punten, in meer of mindere mate onscherp afgebeeld. We hebben gezien dat deze punten afhankelijk zijn van het ingestelde diafragma; hoe groter de opening (en hoe kleiner het getal) hoe groter de hoek wordt waarin de lichtstralen de lens verlaten, en hoe sneller de vlekken groeien. En hoe groter de vlek, hoe onscherper weten we inmiddels.

Dat brengt ons bij het laatste aspect van de scherptevlek: de afbeeldingmaatstaf. Zoals we gezien hebben, is het voorwerp waarop wordt scherpgesteld scherp, ongeacht de puntgrootte. En dat voorwerpen die op een andere afstand staan in beginsel onscherp zijn. Hoe onscherp, hangt af van de afstand t.o.v. het instelpunt en van dat instelpunt. Hoe dichterbij je scherpstelt, hoe groter het onderwerp wordt afgebeeld, en hoe groter de hoek van de lichtbundels zal zijn. En we weten nu dat een grote hoek nadelig is om de puntweergave klein te houden. Andersom geld: hoe verder het onderwerp van de camera afstaat, hoe kleiner de lichthoek zal zijn, en dat is dus voordelig als het gaat om de puntgrootte. In grote lijnen geldt derhalve de regel:

Als je scherpstelt op een grotere afstand, heb je bij gelijkblijvend diafragma een grotere dieptescherpte dan bij instellen op een korte afstand.

De afbeeldingmaatstaf is dus in grote mate bepalend voor de hoeveelheid dieptescherpte die je hebt. En de tweede factor is het gebruikte diafragma: hoe verder je diafragmeert (de opening kleiner maakt), hoe kleiner de uitvallende beeldhoek wordt, en hoe groter de dieptescherpte. En dat leidt tot de regel:

Hoe verder je diafragmeert, hoe groter de dieptescherpte wordt.

Van de meeste objectieven is wel zo ongeveer bekend welke mogelijkheden je hebt met dieptescherpte. Als voorbeeldje een aantal bereiken die je hebt bij een 50 mm objectief (of instelling op een zoomobjectief)

50 mm objectief

Afstand

F4

F5.6

F8

 

Bereik

Verhouding

Bereik

Verhouding

Bereik

Verhouding

1

0.96 – 1.04

1:1

0.94 – 1.06

1:1

0.92 – 1.09

1:1

1,5

1.41 – 1.61

1:1,2

1.38 – 1.65

1:1,2

1.32 – 1.73

1:1,2

2

1.83 – 2.22

1:1,3

1.80 – 2.28

1:1,4

1.70 – 2.42

1:1,4

3

2.60 – 3.60

1:1,5

2.50 – 3.80

1:1,6

2.30 – 4.20

1:1,7

5

4.00 – 6.60

1:1,6

3.80 – 7.50

1:2

3.40 – 9.60

1:3

10

6.70 – 19.50

1:2,9

6.00 – 31.40

1:53

5.1 – ∞

-

20.30 – ∞

-

14.50 – ∞

-

10.10 – ∞

-

In dit staatje zie je hoe de dieptescherpte toeneemt als de instelafstand groter wordt bij gelijk diafragma, of toeneemt bij gelijke afstand en groter diafragma. De kolom Verhouding geeft aan hoe de scherpte vóór het instelpunt zich verhoudt tot de scherpte àchter het instelpunt. Want de onscherpte neemt gelijkmatig toe, naarmate de afbeeldingmaatstaf afneemt, en de instelafstand dus groter wordt.

Vanaf 10 m wordt het interessant bij diafragma F8. Je ziet in de tabel het bereik 5.1 – ∞ staan. Dat betekent dat het gebied vanaf 5,1m tot oneindig scherp is. Dus het maakt dan niet meer uit of een voorwerp op 8m staat, of 80m: het is altijd scherp. Bij F4 heb je bij 10m een bereik van 6,70m tot 19,5m.

Een foute misvatting die in de volksmond veel gehoord is, (dat zijn doorgaans de meeste misvattingen) luidt dat de dieptescherpte van een objectief een verhouding heeft van 1:3: 1/3 achter het instelpunt, en 2/3 voor dat punt. De tabel toont aan dat dit niet klopt: de verhouding glijdt langzaam van 1:1 naar 1:3 en groter, want zodra de scherpte zich in het oneindig gebied bevindt, is de verhouding natuurlijk niet meer te meten.

Een prachtige tool om de dieptescherpte te is te vinden op [URL="http://www.dofmaster.com/dofjs.html"]DOFMaster[/URL]. Zij hebben ook een schappelijke iPhone/iPad tool zodat je de dieptescherpte ook op je iPad of iPhone kunt berekenen. Hier kun je controleren wat de dieptescherpte is voor bepaalde camera(typen) en objectieven. Er wordt weliswaar onderscheid gemaakt tussen allerlei modellen, maar we weten ondertussen dat het voor de full-frame camera’s Canon 1D, Canon 5D Mark III of een Nikon D800 echt niet uitmaakt; het objectief bepaalt de dieptescherpte, niet (of nauwelijks) de camera. Al draagt het aantal pixels wel bij aan de kwaliteit van de scherpte. En er is ook een duidelijk verschil tussen APS-C sensoren en full-frame sensoren.

Het nut van diafragmeren

We gaan niet weer in op de optica die er achter steekt, maar behandelen nu alleen het gebruiksnut. We hebben gezien dat de dieptescherpte vergroot wordt door te diafragmeren. Diafragmeren is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat het diafragma verkleind wordt, of te wel dat het diafragmagetal verhoogd wordt. Er is, voor zover ik weet, geen term voor het omgekeerde (het vergroten van de diafragmaopening). We hebben in eerdere hoofdstukken al gezien, dat door te diafragmeren ook de hoeveelheid licht op de sensor vermindert en dat het lichtverlies dus gecompenseerd moet worden. Daar zullen we het niet meer over hebben, dat kun je in die hoofdstukken nalezen. Het gaat nu alleen om het effect van het diafragmeren. En dat is nogal stevig!

Door goed met diafragma’s te werken, kun je de scherpte in je foto’s beïnvloeden. En daarmee bepalen waar een kijker naar kijkt, en niet. Je geeft diepte

Bekijk de volgende afbeeldingen eens, waarin een foto is gemaakt met twee verschillende diafragma’s.

 mei 2013: image005..gif

In de eerste afbeelding zie je de dieptescherpte bij F4, de tweede is gemaakt bij F16. Omdat de instelafstand gelijk is gebleven, is de dieptescherpte in de tweede opname veel groter dan in de eerste opname. Kortom: met het diafragma bepaal je wàt er scherp wordt afgebeeld op je foto. En daarmee is het diafragma één van de belangrijkste beeldvormende gereedschappen die je als fotograaf hebt!

En nu: het scherpstellen

Waarop moet je nu scherp stellen als je een bepaald gebied scherp wilt hebben? De logische neiging is om scherp te stellen op het onderwerp waar het om gaat, en te diafragmeren tot het diafragma dat de lichtmeting aangeeft. De foto die zo gemaakt wordt, vertoont straks een (hopelijk) scherp motief, met een redelijke scherpte achter het onderwerp en een klein scherptegebied vóór het onderwerp. Zeker als het onderwerp een paar meter van de camera verwijderd is, krijg je een grote scherpte in de achtergrond, en niet zo veel in de voorgrond. Hoe komt dat? En hoe kun je dat veranderen?

Nogmaals de dieptescherpte

Als voorbeeld kijken we nog eens in de tabel van het 50 mm objectief naar het scherptebereik op 5 meter afstand bij een diafragma van F8. De scherpte loopt van 3,4 meter tot 9,6 meter, of te wel van 1,6 meter vóór het instelpunt tot 4,6 meter er àchter.

Stel dat je in deze situatie een familie­portret wilt maken, en je hebt de familie op zo’n 4 meter afstand voor het woonhuis in de tuin neergezet. Zelf sta je op 5 meter afstand van de groep. In deze situatie zou de voorgrond heel onscherp worden, en de achter­grond vrij scherp blijven. Je hebt de camera ingesteld op diafragma F8, want dat geeft een juiste belichting voor de foto. In deze situatie heb je zo’n beetje alles scherp wat er maar te zien is in beeld: de familie is scherp, en het huis. Hierdoor wordt de aandacht van de kijker teveel afgeleid, want naar die achtergrond getrokken. Je wilt de aandacht echter op de familie hebben. Daarom is het nodig om de achtergrond onscherper te maken. Je doet dit, door de scherpte als het ware naar voren te trekken: je stelt de afstand niet in op 5 meter, hoewel de groep dus wèl op 5 meter staat, maar op 4 meter. De dieptescherpte loopt nu volgens de tabel van ± 2,9 meter tot ± 5,9 meter. Het resultaat is dat op de foto de groep nog steeds scherp is afgebeeld, want de achterste persoon staat nog steeds ongeveer een meter binnen de achterste scherptegrens, maar de voorgrond is scherper geworden, en de achtergrond onscherper. Het resultaat: de foto zal nu veel levendiger zijn!

Scherpstellen op oneindig

Hetzelfde principe geldt nog extremer voor opnames die op oneindig (¥) worden gemaakt. Bij een instelling op oneindig zijn de onderwerpen zó ver van de camera verwijderd, dat ze automatisch scherp op de foto komen. Als je weer naar de tabel kijkt, zie je dat bij diafragma F4 de dieptescherpte loopt van 20,3 meter tot oneindig (¥). Als je nu diafragmeert naar F8 vergroot je het dieptescherptebereik naar 10,1 meter tot oneindig, wat al een aardige winst is. Als je echter in de tabel kijkt, kun je zien dat je al tot oneindig scherp bent als je instelt op 10 meter. Je hebt dan een dieptescherpte die loopt vanaf 5,1 meter tot oneindig, een winst van 5 meter!

Het op deze manier omgaan met scherpstellen heeft, zoals alles in de fotografie, behalve voordelen wel een nadeel, zij al zie je dat niet terug op de foto. Omdat je het scherptevlak niet op je onderwerp instelt, maar er voor, kun je in de zoeker je onderwerp niet altijd scherp zien. En de huidige generatie Autofocus camera’s houdt er al helemaal niet van; vaak kun je niet eens afdrukken als er geen scherpstelpunt is ingesteld! In dat geval zul je dus eerst op een punt moeten scherpstellen dat wat meer naar voren ligt, en dan de scherpstelling vasthouden voor de eigenlijke opname.

Zeker bij portretten kan het nadelig zijn dat je het onderwerp niet helemaal scherp ziet, omdat je dan gezichtsuitdrukkingen niet optimaal kunt beoordelen. Het heeft dus zin, om de techniek per opname te bekijken! Ook moet je enige omzichtigheid in acht nemen, als je van tevoren weet dat er een grote afdruk van moet komen, omdat dan de onscherpte sneller zichtbaar wordt. Het scherptegebied kun je dan beter iets ruimer instellen.

mei 2013: image006..png

Als je nu geen zin hebt om met allerlei tabellen het land in te trekken, zul je je toevlucht moeten zoeken bij andere hulpmiddelen. Eén ervan wordt vaak gratis meegeleverd met de objectieven, en dat is de diepte­scherpteschaal (zie afbeelding) op het objectief. Op deze schaal zie je aan weerszijden van het instelpunt de diafragmawaarden aangegeven. Bij deze getallen kun je de dieptescherpte aflezen die je bij die afstand hebt.

In het voorbeeld is op 1,5 m ingesteld, en bedraagt de dieptescherpte bij diafragma F8 ± 1 – 3 meter. Als je nu een specifiek gebied scherp wilt hebben, zoek je eerst het achterste scherptepunt van dat gebied op, en daarna het voorste scherptepunt. Deze twee getallen zoek je nu op het objectief op, en vervolgens draai je de scherpstelring zó, dat het scherptevlak door 1 diafragmawaarde wordt begrensd. Op dat moment heb je de meest ideale instelling gevonden! Jammer genoeg zijn er steeds meer objectieven in omloop die deze schaal missen.

Een ander gratis hulpmiddel wordt ook soms meegeleverd met de camera, namelijk de dieptescherptecontrole. Dit is een knopje op de camera waarmee je tijdelijk het werkdiafragma (het ingestelde diafragma dat bij de opname wordt gebruikt) kunt oproepen. Je ziet het beeld dan donkerder worden (alles in de fotografie heeft zijn voor- en nadelen!), en het scherptevlak toenemen. Het beoordelen van de dieptescherpte is echter niet gemakkelijk, vanwege het kleine formaat waarop e.e.a. zich afspeelt en de grove structuur van het matglas. Vertrouw daarom nooit helemaal voor 100% op het matglas!

Zoals eerder al aangegeven: de app van DOFMaster is een goed alternatief voor de (niet meer) ingebouwde dieptescherpteschaal. Je zult er dan ook geen miskoop aan hebben!

Welk objectief heeft nu de grootste dieptescherpte?

Een groot misverstand in het spraakgebruik is de stelling dat groothoekobjectieven een grotere dieptescherpte leveren dan bijvoorbeeld telelenzen. Als je met beide type lenzen foto's maakt, zul je deze uitspraken in eerste instantie beamen: je krijgt met een groothoek veel meer scherp op de foto dan met een telelens. Wat men daarbij echter vergeet, is dat de afbeeldingmaatstaf van het groothoekobjectief veel kleiner is dan die van het teleobjectief! Zou je een voorwerp met beide objectieven even groot in beeld zetten, dan zou je zien dat de dieptescherpte bij het teleobjectief zelfs iets groter is! Omdat je dat in de praktijk niet zo gauw zult doen, overheerst dus het idee van de grotere dieptescherpte bij een groothoekobjectief.

De toekomst van het scherpstellen

Dat zelfs de historische (optische) fotowetten tegenwoordig niet meer gelden, maakt de Lytro camera duidelijk. Kijk maar eens op hun website (https://www.lytro.com/camera) wat je daarmee kunt doen. Hoe het werkt? Geen idee. Maar dat je er interessante dingen mee kunt doen, en dat de ontwikkeling van de fotografie dus bepaald niet volgens de al jaren geldende banen zal gaan, moge duidelijk zijn!

Samenvattend:

De scherpte in een foto is dus hoofdzakelijk afhankelijk van de afbeeldingmaatstaf van het onderwerp en het ingestelde diafragma. Hoe kleiner iets op het negatief, en dus ook op de foto, wordt opgenomen, hoe groter de scherpte rondom dat onderwerp. En andersom: als je dichterbij komt, neemt de scherpte voor en achter het onderwerp af. Voor het diafragma geldt: hoe kleiner de opening, hoe groter de dieptescherpte. Door bewust te spelen met diafragma’s en scherptepunten kun je het beeld manipuleren.

In het volgende hoofdstuk gaan we nader in op de Bewegingsonscherpte, en hoe je dat kunt vermijden, of juist gebruiken.




Upgrade LibreOffice naar 4.0.1

Auteur: femke98

Top

libre-office-new Onlangs is LibreOffice 4.0 uitgebracht. LibreOffice is de standaard kantoorsuite voor Ubuntu, en gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil. Inmiddels zijn de eerste bugfixes al uitgebracht en staat versie 4.0.1 klaar om gebruikt te worden.

Zoals bekend worden dit soort release upgrades niet meegenomen in de huidige release van Ubuntu/Xubuntu/Mint. Je zal dus moeten wachten tot de komst van Ubuntu 13.04 óf gebruik maken van een PPA. Normaal gesproken raad ik aan geen PPA's te gebruiken, maar deze PPA is gecontroleerd.

LibreOffice brengt met versie 4 een groot aantal voordelen naar haar gebruikers. Een paar van die voordelen zijn:

  • Betere interoperabiliteit met DOCX en RTF documenten
  • De mogelijkheid om bestanden van Microsoft Publisher te importeren
  • Betere performance bij het laden en bewaren van meerdere document extensies
  • Standaard ondersteuning voor Ubuntu’s appmenu (globalmenu)

Upgraden van LibreOffice

Het is eenvoudig om je bestaande LibreOffice op te waarderen naar de nieuwste versie. Je hoeft alleen maar een PPA toe te voegen en een dist-upgrade commando uit te voeren. Open de terminal en kopieer en plak de volgende commando's:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-4-0
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Libre Office 4.0.1.2

Uiteraard is LibreOffice ook op een Windows pc te installeren. Handig voor als je het dure pakket van MS Office niet wilt of kan aanschaffen. LibreOffice is namelijk gratis te gebruiken!! Het installatiepakket vind je op de officiële website van LibreOffice.




Google Glass

Auteur: Dillondarko

Top

Begin 2012 kwamen de eerste geruchten naar buiten: Google zou werken aan een bril met een ingebouwde display en camera. Vooral die combinatie zou allerlei vormen van augmented reality mogelijk gaan maken. Sommige details bleken later niet te kloppen. Zo heeft Google nog geen augmented reality-toepassingen getoond en lijkt de bril totaal niet op een normale zonnebril.

Google heeft "Project Glass" in de afgelopen jaren ontwikkeld in het X-Lab, een ontwikkelingsafdeling waarin Google aan experimentele en futuristische technologie werkt. Eerder kwam het X-Lab al met de zelfrijdende auto, en nu een ander groot project: Glass. Het uiteindelijke doel van Glass is niet helemaal duidelijk. Google wil dat gebruikers zelf gaan uitzoeken wat Glass precies is, en waar je de bril voor kunt gebruiken. Daarom wordt Glass momenteel alleen geleverd aan enkele early adopters, in de hoop waardevolle feedback te krijgen.

Het apparaat

Glass bestaat uit een dun montuur met twee neussteuntjes en een klein display boven het rechteroog. In het rechterpootje van het montuur is alle hardware geplaatst. Dat lijkt minder comfortabel, maar early adopters zeggen dat het gewicht best meevalt.

Het display van Glass is ingebouwd in een soort prisma. De resolutie is niet al te hoog (640x360 pixels), maar gezien de afstand tot het oog lijkt het een stuk groter. De interface van Glass lijkt ook totaal niet op de reclamefilmpjes van Google. Het scherm zit niet in de weg, maar is wel altijd zichtbaar. Glass bevindt zich aan de buitenkant van je blikveld en is zonder te focussen alleen zichtbaar als een grijze waas.

Hardware

De hardware van Google Glass is niet helemaal duidelijk. De geruchten uit begin 2012 spraken over een Cortex A8 met 512MB geheugen. Anderen hebben het over een nieuwere Omap4 SoC van Texas Instruments. Heel belangrijk is de hardware eigenlijk niet, omdat Glass amper software hoeft te draaien. Praktisch alles draait in de cloud, of op je smartphone.

Voor het afspelen van geluid heeft Google een minder bekend trucje gebruikt. Zo is er geen speaker aanwezig, maar wordt er gebruik gemaakt van beengeleiding. De audiogolven worden als vibraties doorgegeven aan de schedel, waardoor de drager van de bril wel alles hoort, maar omstanders niet.

Camera

De camera van Glass kan foto's maken met een resolutie van 5 megapixels, video kan opgenomen worden in 720p. Dat lijkt laag, maar dat heeft wel zijn redenen: zo moet de cameramodule klein genoeg zijn om in de bril te passen, en foto's en video's moeten draadloos verstuurd worden. Grote foto- en filmbestanden zijn dan niet gunstig. Op het gebied van beeldkwaliteit is er dus geen concurrentie voor een high-end smartphone. De kracht zit hem juist in het al aanwezig zijn van de camera, waardoor je geen spontaan moment meer hoeft te missen.

Connectiviteit

Glass heeft ondersteuning voor wifi en bluetooth, maar kan geen verbinding maken met mpbiele netwerken en is daarom onderweg afhankelijk van een smartphone. De huidige Explorer-versie werkt alleen samen met Android-smartphones en de MyGlass-app. Vanuit deze app kan Glass geconfigureerd worden en is het mogelijk om contactgegevens vanaf de telefoon naar Glass te sturen.

Glass staat via bluetooth in verbinding met een smartphone, en die verbinding is essentiëel voor een heleboel dingen. Om de locatie van de gebruiker te bepalen bijvoorbeeld, om verbinding te kunnen maken met sommige apps die in de cloud draaien, of om een foto of video met vrienden te delen via Gmail of Google+. Zonder gekoppelde smartphone is Glass eigenlijk geen volwaardig product. Je kunt het eerder een accesoire voor de bestaande technologie noemen.

Besturing

Glass kan op twee manieren aangestuurd worden: via het touchpad, die zich aan de zijkant van het montuur bevindt, of via spraakcommando's. Voordat je dat kunt doen zul je Glass eerst wakker moeten maken via het touchpad of door je hoofd omhoog te bewegen. Vervolgens kun je spraakcommando's geven door "ok glass" te zeggen, gevolgd door je commando.

Ook kun je met het touchpad door het menu bladeren. Deze bestaat uit losse "cards" die naast elkaar staan. Sommige cards vereisen geen actie, zoals de card met het weerbericht, maar bij andere cards is het mogelijk extra acties te ondernemen door op het touchpad te tikken.



Een groot deel van de cards werkt contextueel. Zo krijg je een card met vluchtinformatie te zien als je binnenkort moet vliegen, en een card met sportuitslagen nadat er een wedstrijd is gespeeld. Zoeken en vertalen behoort ook tot de mogelijkheden. Je kunt Glass ook een rechtstreekse vraag stellen, zoals hoeveel mensen er in een bepaalde stad wonen.

Al met al lijkt het een leuk, nieuw soort apparaat wat nu langzaam zijn weg vindt naar de early adopters. Een productiemodel zullen we volgens Google niet eerder zien dan begin 2014, en dan moet het uitwijzen of Glass daadwerkelijk een evolutie van de bestaande technologie is.




Kunnen jouw bezoekers makkelijk vinden wat ze zoeken?

Auteur: Chris Vermeulen

Top

Helaas komt het maar al te vaak voor dat bezoekers op een website terechtkomen en vervolgens geen idee hebben hoe ze de informatie kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn.

De homepage gaat meestal over hoe geweldig het bedrijf is (en niet over hoe de bezoeker geholpen kan worden). Het navigatiemenu is onduidelijk, moeilijk te vinden of lastig te bedienen. Dus klikken ze maar weer weg, op zoek naar een andere site die misschien wat duidelijker is.

Natuurlijk weten wij ook wel dat jij dit soort fouten niet maakt ;-), maar we gaan toch maar eens wat aandacht besteden aan een goede navigatie op onze sites, zodat onze bezoekers beter hun weg kunnen vinden. Doe je mee? Hier komen onze tips!

Tip 1: Plaats je menu altijd boven of links van het inhoudsvlak.

Andere plekken zijn minder voor de hand liggend. Mensen moeten er dan al echt naar op zoek gaan.

Tip 2: Houd het overzichtelijk.

Gebruik duidelijke bewoordingen in je menuknoppen zodat iedereen kan begrijpen wat er achter die menuknop te vinden is. Begin de volgorde altijd met de homepage en eindig met de contactpagina. Plaats je belangrijkste pagina's altijd als eerste.

Zorg dat de menuknoppen goed leesbaar zijn. Het lettertype moet groot genoeg zijn en de kleur van de tekst en de kleur van de knop moeten goed op elkaar afgestemd zijn.

Tip 3: Verdeel je pagina's over het hoofdmenu en de submenu's.

De hoofdmenupunten zullen in veel gevallen een soort categorieën zijn, zoals producten of diensten of afdelingen van je bedrijf of organisatie. In de bijpassende submenu's plaats je dan pagina's die over één specifiek product, dienst of onderwerp gaan.

Ga niet meer dan 2 lagen diep, dus een hoofdmenu en een submenu. Geen sub-submenu.

Niet alle pagina's van je site moeten per se in je menustructuur! Soms is het goed om 'verborgen pagina's' te maken die wel iedereen mag zien. Je kunt dan met een link naar zulke pagina's verwijzen vanuit de tekst.

Tip 4: Kies de menusoort die bij je past.

Heb je het menu boven aan je site staan, dan is een dropdownmenu voor de hand liggend. Zorg dan wel dat het goed aansluit bij het hoofdmenupunt en dat het lang genoeg blijft staan om met je muis van het hoofdmenu naar het submenu te gaan. Zorg ook altijd dat het eerste submenu-item hetzelfde is als het hoofdmenu-item, want mensen hebben niet altijd door dat ze op het hoofdmenu kunnen klikken.

Als je een verticaal menu hebt, dan kun je ervoor kiezen om de submenu's tussen de hoofdmenupunten te tonen. Het nadeel daarvan is dat mensen eerst op een hoofdmenupunt moeten klikken en dat daarna pas het submenu verschijnt.

Tip 5: Geef aan waar de bezoeker op dit moment is

Dit kun je op verschillende manieren doen, afhankelijk van de gekozen menustijl. Je kunt een aangeklikte hoofd- of submenuknop een andere kleur of een schaduweffect geven of de tekst in de knop bold maken of zo. In elk geval iets visueels waaruit blijkt: je bent nu op deze pagina.

Een andere manier om aan te geven waar je bent is gebruik te maken van breadcrumbs. Dat lijkt op wat er in de navigatiebalk van Windows Verkenner staat wanneer je naar een bepaald document gaat dat in een bepaald mapje in een mapje in een mapje staat op je harde schijf. Je ziet dan precies hoe je daar gekomen bent. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij websites die zeer veel pagina's hebben.

Tip 6: Gebruik meerdere navigatie-elementen ter ondersteuning van je menustructuur.

Er zijn nog vele andere manieren om je bezoekers goed door je site heen te leiden. Hieronder bespreken we er een aantal. Pik er gewoon uit wat voor jou zou kunnen werken.

Sitemap

Maak een pagina op je site waarop je op een overzichtelijke manier alle belangrijke pagina's van je site in één oogopslag laat zien. Je kunt dat doen in de vorm van een boomstructuur, die lijkt op een mappenstructuur. Een voorbeeld daarvan zie je hier. Wij zelf houden ervan om het in categorieën in te delen. Een voorbeeld daarvan zie je hier.

Zoekmachines zoals Google willen graag een ander soort sitemap voorgeschoteld krijgen. Een zogenaamde XML-sitemap. Daar gaan we later in het jaar nog verder op in.

Links in de tekst

Je kunt in je teksten op de juiste momenten naar andere, eventueel verborgen (niet in het menu weergegeven) pagina's linken. Ook is het belangrijk dat je een bezoeker onder aan elke pagina verder leidt naar de volgende stap. Je schrijft een pagina toch altijd met een doel? Sluit dan af met een link naar de bestelpagina, contactpagina, of zet er een contactformulier of inschrijfformulier onder. Dit is belangrijk, omdat mensen onder aan de pagina meestal zo ver gescrolld hebben dat het navigatiemenu buiten beeld is geraakt.

Klikbare afbeeldingen

Het is wel handig als je bedrijfslogo dat in je header staat klikbaar is en naar de homepage gaat. Andere voorbeelden zijn headerblokjes, zoals je in deze site ziet, maar ook afbeeldingen in het inhoudsvlak van je site, zoals een garantiestempel, een bestelknop en dat soort dingen.

Een snelkeuzemenu

Kan handig zijn om de pagina's die jij extra onder de aandacht wilt brengen aan je bezoekers voor te schotelen. Meestal is dit in de vorm van links in de zijbalk. Zoals in de zijbalk van deze site.

Hier is het stappenplan van deze week:

Stap 1: Beoordeel je huidige menustructuur en websitenavigatie

  1. Is het menu makkelijk te vinden? Staat het op een logische plek?
  2. Is het menu goed leesbaar? Zijn de letters groot en duidelijk genoeg?
  3. Is het menu makkelijk te gebruiken en zijn de overgangen naar de submenu's soepel en goed?
  4. Is het menu makkelijk te begrijpen? Dekken de woorden de lading van wat erachter ligt?
  5. Is het voor je bezoekers visueel zichtbaar op welke pagina ze zijn als ze ergens op geklikt hebben?
  6. Is het voor je bezoekers duidelijk hoe ze eventuele aanvullende navigatie-elementen moeten gebruiken?
  7. Begeleid je je bezoekers onder aan elke pagina naar de volgende stap of zijn het doodlopende straatjes?

Stap 2: Laat enkele anderen je menustructuur en navigatie beoordelen

Sla deze stap niet over! Anderen hebben vaak een fris nieuw inzicht. Vraag enkele leken om je menu en navigatie op bovenstaande punten te beoordelen.

Stap 3: Verbeter de issues die je ontdekt hebt in stap 1 en 2
.
Stap 4:
Kijk eens of je aanvullende navigatie-elementen kunt toepassen

Heb je al een sitemap? Dat is toch wel een belangrijke pagina die in één oogopslag toont wat je allemaal te bieden hebt op je site. Klikbare afbeeldingen kunnen werken, maar doe het wel smaakvol. Kijk eens wat je kunt doen aan de hand van de ideeën uit het hoofdartikel.

Stap 5: Werk je logboek even bij.

Het is verstandig om een logboek bij te houden waar je alle veranderingen in zet. Meestal leiden die tot een toename in verkopen of bestellingen of inschrijvingen, maar soms kunnen ze ook averechts werken. In beide gevallen moet je het kunnen herleiden naar een aanpassing aan je site, zodat je die kunt aanpassen, tweaken, verbeteren.

april 2013: alpha..jpg AlphamegaHosting.com, is een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande hostingprovider die levert in Nederland en België. Zij staan bekend om hun proactieve hulp en begeleiding. Klik hier om kennis te maken met AlphamegaHosting.com.



Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.



Hallo

Dat XP ter zielen is kan ik me voorstellen. U propagandeert in de nieuwsbrief  Windows  8,  alleen een probleem. Windows 8 is speciaal geschreven voor computers met aanraak scherm, tja als je dat dus niet hebt, heb je aan Windows 8 ook niets. KELEREZOOI dus.
Waarom niet adviseren Windows 7 te gebruiken? De meeste oudere XP computers
draaien ook Windows 7 en die blijft voorlopig nog lang in de ondersteuning
 
Tja U zult wel denken die man haat Microsoft.
Nee hoor ik haat alleen de pogingen om door middel van macht en machtspositie
mijn leven voor te schrijven.
Jaco

Eerst zullen we, beste Jaco, maar ontzenuwen dat Windows 8 alleen geschikt is voor aanraakschermen, want Windows 8 is ook met een muis te besturen. Dan ontzenuwen gelijk je bewering dat alleen Windows 8 is gepropageerd, er zijn eveneens diverse Linux distro’s aangeprezen. Ook jouw conclusie dat Windows 8, om met jouw woorden te spreken, klerezooi (verbastering van het Franse woord colère (woede) <cholera) is delen we niet. Dat het een, voor de meesten onder ons, onhandig besturingssysteem is is weer wat anders.

Inderdaad, heeft een XP-machine de juiste specificaties om daar Windows 7 op te installeren dan is dat een goede keus.


Hallo,

Jullie helpmij nieuwsbrief lees ik altijd met grote interesse. Dit keer natuurlijk ook over de uitvaart van Windows XP en de risico’s bij verder gebruik !!! We waren daarvan al enige tijd op de hoogte. Ik mis alleen een advies over een virtuele XP op een Windows 8 PC. Ik gebruik nl. de XP voor een oud programma (WEB-PRO) om wat websites bij te werken en dat gaat perfect. Moet je dan ook extra maatregelen nemen voor eventuele “aanvallen”?

Dat wilde ik even kwijt.

Met groeten,
Kees van den Goorbergh

Ja Kees, de uitvaart van Windows XP zal velen pijn doen. Daar kunnen we het over eens zijn. Helaas moeten we constateren dat Windows Virtual PC (virtuele XP) niet op een Windows 8 systeem draait. Daar heb je echt Windows 7 voor nodig. Om nog preciezer te zijn: Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate of Windows 7 Enterprise. Neem hier een kijkje voor meer informatie over Windows XP Mode. Eventueel kun je het daar gelijk downloaden.

Je kunt inderdaad beter voorzorgsmaatregelen nemen, ook al draait XP virtueel. Het is niet ondenkbaar dat moderne virussen kans zien om het gastsysteem te infecteren. Een gratis antivirusprogramma is daarom aan te raden.


Wat is Ubuntu?

Beste,

Ubuntu is een gratis besturingssysteem uit de Linux stal. Het gaat te ver om hier uitgebreid over Ubuntu te gaan vertellen, vandaar dat we aanbevelen om hier een kijkje te nemen. Als je op die site op de knop "Ontdek Ubuntu" klikt wordt je getrakteerd op een mooie rondleiding. Te bezichtigen valt Ubuntu 12.10.

Kijken hoor. Het is de moeite waard.


Hallo,

In deze ‘moderne’ tijd zou je mogen verwachten dat het synchroniseren van allerlei media geen probleem meer mag zijn. Het zou kunnen dat ik het niet begrijp, maar speurtochten op Internet naar oplossingen hebben mij niet verder geholpen.

De situatie voorheen:

Windows 7 pc met Microsoft Outlook 2010; een Smartphone welke synchroniseert met MS Outlook 2010 via software van de fabrikant Nokia Suite; e-mail van Hotmail.com een separaat programma op de PC voor Skype. De eerste twee synchroniseren E-mail, Agenda, Contactpersonen, Muziek en Foto’s. Hotmail had in dit geheel géén functie en Skype werkt geheel zelfstandig met eigen adresboek. Resultaat redelijk tevreden.

De huidige situatie:

Windows 7 pc met Microsoft Outlook 2010; een smart Phone welke synchroniseert met MS Outlook 2010 via software van de fabrikant Nokia Suite en ten slotte Outlook.com (voormalig Hotmail) met E-mail, Agenda, Contactpersonen, Skydrive en Skype. De eerste twee synchroniseren nog steeds E-mail, Agenda, Contactpersonen, Muziek en Foto’s. Outlook.com ‘Hotmail’ heeft zijn eigen functionaliteit gekregen in de vorm van E-mail, Agenda, Contactpersonen en Skydrive en heeft de functionaliteit van Skype in zich. Resultaat zeer ontevreden.

Agenda en Contactpersonen zijn handmatig over te zetten van Outlook 2010 naar Outlook.com maar een automatische synchronisatie krijg ik niet voor elkaar, laat staan een synchronisatie vanuit het web naar mijn smart Phone. Weet iemand wat ik moet doen om dit werkend te krijgen?

Binnenkort stap ik over naar Microsoft Outlook 2013 maar ben onzeker wat dit doet met mijn pc outlook en Outlook.com functionaliteit. Heeft iemand advies?

Verder overweeg ik mijn smart Phone te vervangen door een Windows Phone, maar ook hier ben ik onzeker wat dit doet met het synchroniseren van belangrijke data (E-mail, Agenda, Contactpersonen, Muziek, Foto’s en Skydrive).

Wie kan mij helpen met het werkend krijgen van de synchronisatie tussen Windows PC, Windows Phone en Outlook.Com?

Eddy Exmann

Dat is me een opsomming van feiten en vragen Eddy, eigenlijk teveel om daar in dit bestek op in te gaan. Naar we hopen en verwachten kun je hier waarschijnlijk op jouw vragen een antwoord vinden. Laat even horen of je op die (Microsoft) website wijzer bent geworden en/of jouw probleem opgelost is.


Hoi femke98,

In de "Helpmij" nieuwsbrief las ik dat u adviseert om de pc naar een milieustraat te brengen. Dat zou ik afraden. Ik zou eerst de HD verwijderen en deze met bruut geweld vernietigen. De milieustraat wil soms de pc's nog te koop aan bieden in kringloopwinkels. Daar koop je ze dan met alle data er nog op.

Vriendelijke groeten R. van Lith

Hallo Roger,
Nou, eigenlijk lees je dat verkeerd, want ik adviseer dat juist niet! Ik adviseer juist om eens na te denken over een Linux-installatie of de pc te doneren aan bijvoorbeeld mij, zodat ik er wat van kan maken voor mensen die minder te besteden hebben. Ik maak ze schoon en test ze met een Linux-installatie. En werkt dat oké, dan geef ik de pc's weer weg aan mensen die ze kunnen gebruiken.
Maar je hebt wel gelijk natuurlijk dat wanneer je je pc naar de milieustraat brengt, dat je dan wel de HD eruit moet halen. Niet iedereen heeft daar weet van.

Bedankt voor je melding hiervan!