Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Serial ATA: de toekomst
-Canonical goes Mobile!
-Prijswinnaar Kerstprijsvraag Helpmij.nl
-Helpmij.nl prijsvraag januari
-Fotografie - Hoofdstuk 3
-Dankwoord
-Grote kwetsbaarheid in populaire Samsung toestellen
-Thumbnails voor je site en meer
-DiffPDF
-Een kort verslag van enige trends op de CES 2013
-LinkedIn gebruikers doelwit van phishingaanval
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
profpc (Eindredacteur)
CorVerm
Dillondarko (Junior Redacteur)
Djoane
ErpCity
femke98
jackall
OctaFish

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 28715 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Voorwoord

Auteur: profpc

Top

Namens de redactie wil ik al onze lezers allereerst een zeer gelukkig, gezond en veilig nieuwjaar toewensen!

Ook dit jaar zal de Helpmij.nl redactie zijn best doen om jullie allemaal veel leesplezier te verschaffen door mooie, interessante en leerzame artikelen te plaatsen. Ook deze editie mogen we weer genieten van geweldige artikelen!

Octafish gaat verder met zijn fotografiecursus, waarbij dit keer deel 2 van het belichten van foto's wordt besproken. Ook kun je onder andere lezen over thumbnails die je op je website kunt plaatsen en een artikel over Cononical die Ubuntu dit jaar mobiel laat gaan!
Helaas moet ik ook wat slechter nieuws melden.

Jackall heeft besloten uit de redactie te stappen. Hiervan kun je meer lezen in zijn artikel dankwoord. Hartelijk bedankt jackall voor de prettige samenwerking en hopelijk mogen we nog eens een artikel van je lezen!




Serial ATA: de toekomst

Auteur: Dillondarko

Top

Voor wie nog wel eens een SSD-review leest zal het geen verrassing zijn: moderne SSD's behalen met gemak de maximale snelheid van de Serial ATA 600-interface. De huidige standaard gaat het bij de komende SSD-generaties niet redden, dus moet er een alternatief komen. En dat alternatief zit eraan te komen: SATA Express.

Allereerst een stukje theorie. Waar we vanaf 1986 opgescheept zaten met IDE, werd in 2003 de Serial ATA-standaard geïntroduceerd. De eerste revisie, SATA150, had een theoretische snelheid van 150MB/s en was daarmee sneller dan Ultra ATA/133 via de brede IDE-kabel.

Maar dat was niet genoeg, want al een jaar later (2004) was het tijd voor SATA300. De maximale snelheid was 300MB/s en dat bleek voorlopig genoeg. Zelfs vandaag nog komen gewone harde schijven niet aan die snelheid. Pas met de komst van SSD's, met voor die tijd extreme lees- en schrijfsnelheden, moest er weer wat snellers ontwikkeld worden.

Vandaag de dag zijn vrijwel elke harde schijf en SSD uitgerust met SATA600, wat sinds 2009 zijn weg naar de markt vond. Theoretisch is 600MB/s hiermee haalbaar, in de praktijk blijft er ongeveer 550MB/s over. De ontwikkeling van harde schijven staat bijna stil, dus je zou zeggen dat een nieuwe interface voorlopig niet nodig zou zijn. De laatste generaties SSD's zijn echter zó snel dat die alweer tegen de limiet aan hikken.

De nieuwe SATA Express-connector

En wat moet je dan? SATA1200? Het zou een logisch vervolg op SATA600 zijn, maar uit onderzoek van de Serial ATA International Organisation blijkt dat die snelheid voorlopig wel uit zou blijven. Bovendien, controllers voor een SATA1200-interface zouden veel complexer zijn dan de vorige generatie. En in de chipindustrie betekent complexer een groter chipoppervlak, en een daarbij hogere prijs per chip. Een ander nadeeltje wat bleek uit onderzoek: de huidige SAS- en SATA-kabels zijn niet goed genoeg voor een SATA1200 interface.

Het alternatief? SATA Express. Eigenlijk is het geen nieuwe SATA-standaard, achter de nieuwe naam ligt de techniek van het al bestaande PCI-Express. De interface die we inmiddels ook al jaren kennen, gebruikt voor praktisch alle insteekkaarten, waaronder videokaarten wel de belangrijkste zijn.

Maar waarom kiest men voor PCI-Express als basis? Simpel. Een enkele PCI-Express 3.0-verbinding (lane) biedt een doorvoersnelheid van 1GB/s. Die lanes kunnen simpel gecombineerd worden voor meer snelheid. De allersnelste videokaarten van vandaag bundelen zelfs 16 lanes, goed voor een doorvoersnelheid van 16GB per seconde!

Duidelijk is SATA Express geen nieuwe interface, maar vergeleken met SATA600 wel een belachelijk snelle. SATA Express bundelt 2 PCI-Express 3.0-lanes wat neerkomt op 2GB/s aan doorvoersnelheid. En mocht in de toekomst PCI-Express 4.0 verschijnen, schaalt SATA Express automatisch mee naar 4GB/s.

De ontwerpers van SATA Express hebben wel goed nagedacht over compabiliteit: de nieuwe connector is backwards compatible met alle vorige SATA-interfaces. Met een gelimiteerde snelheid, natuurlijk.

Gelukkig blijft SATA Express niet steken bij desktops. Met de komst van dunnere laptops en tablets blijft er steeds minder ruimte over voor een 2,5" SSD. Daar werd al eerder een oplossing voor gevonden in de vorm van mSATA, een insteekkaartje van amper 3 bij 5 cm. Maar ook mSATA blijft gebonden aan SATA600, dus ook hiervoor moest de organisatie een andere connector verzinnen. Een echte naam hebben ze nog niet bedacht, maar voorlopig heet het 'Next Generation Form Factor', afgekort NGFF.

Een 80mm en een 42mm NGFF vergeleken met een mSATA SSD (midden)

NGFF is ook wel slim bedacht. Net als de desktopvariant wordt er gebruik gemaakt van PCI-Express, maar hier kan een NGFF-slot ook als gewone PCI-Express-slot gebruikt worden. Eigenlijk worden er twee standaarden voor één betere ingeruild. NGFF-modules kunnen verschillende lengtes hebben. In de voorlopige specificatie wordt er gesproken over 42, 60 en 80 millimeter lange modules. Op de langere modules is dan meer plaats voor flash-chips, waardoor de capaciteit van NGFF-gebaseerde SSD's mee kan groeien met de beschikbare ruimte.

Er blijft nog wel een puntje van verbetering over: het protocol. Het meest gebruikte protocol dat over de SATA-kabels gaat is AHCI, wat alweer 10 jaar oud is. Er is dus totaal geen rekening gehouden met SSD's, want die waren er gewoon nog niet. Een voorbeeldje van de limieten van AHCI: je kunt maximaal 32 commando's tegelijkertijd naar een schijf sturen. De opvolger, NVM Express, legt de limiet op 64.000 commando's tegelijk. Ook is er optimalisatie voor 4k datablokken.

Wanneer kunnen we al dit moois op de markt verwachten? Volgens de Serial ATA International Organisation kunnen we eerste apparaten met SATA Express eind 2013 verwachten. Iets realistischer nagedacht duurt het nog tot begin 2014 voor we er ook echt wat mee kunnen. Moederborden en losse schijfcontrollers met ondersteuning voor SATA Express komen waarschijnlijk dan pas op de markt. Het is dus nog even een jaartje verder werken met SATA600, maar het wachten zal het zeker waard zijn.




Canonical goes Mobile!

Auteur: femke98

Top

Het jaar 2013 wordt het jaar voor Canonical, ze gaan namelijk met Ubuntu mobiel. smartphone ubuntu

Ze richten zich in eerste instantie enkel op de smartphonemarkt. Het bedrijf speelt al wat langer met dit idee, namelijk sinds de eerste introductie van de Unity-interface in 2010. Sinds hun eerste gedachten hierover zijn ze hard aan het werk geweest om de Ubuntu Unity te optimaliseren voor een multi-touch bediening. Reden is toch wel dat wanneer Ubuntu-gebruikers overschakelen van de desktop naar andere apparaten, dat het voor Canonical heel belangrijk is dat men deze gebruikers ook op de nieuwe platformen kan bereiken.

Naast de touch-vriendelijke versie van het Ubuntu-besturingssysteem, gaat Canonical dit jaar ook verder inzetten op de cloud, om gebruikers de beste ervaring te kunnen geven over verschillende toestellen heen.

Canonical, het bedrijf achter het populaire Linux-besturingssysteem Ubuntu, had op 2 januari een aftelklok op hun website gezet en iedereen vroeg zich af wat dit nu te betekenen had. Hilariteit alom natuurlijk en de discussie op het Ubuntu-forum was al gauw in volle gang. Sommige dachten nog aan een Ubuntu TV of Ubuntu for Android-product, anderen hadden al gauw door dat het weleens een Ubuntu-smartphone kon zijn. Toen eenmaal de klok was uitgeteld zag men het volgende: een mobiele versie van hun OS.

De interface is gebaseerd op die van Ubuntu Unity, maar werd volledig geoptimaliseerd voor het aanraakscherm. Het bedrijf voorziet zowel een versie voor instaptoestellen als voor high-end smartphones.

Het navigeren tussen applicaties en het oproepen van verborgen menu's zal gebaseerd zijn op veegbewegingen langs de randen van het scherm. Men kan het vergelijken met de aanpak van de BlackBerry 10 of Windows 8 op tablet. Het heeft ook hetzelfde doel, namelijk de content zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.

Om het geheel compleet te maken kan je een Ubuntu-smartphone via een dock op een scherm aansluiten, je kan dus een volwaardige desktopinterface opstarten.

smartphone via dock

Het is dus meer dan alleen een mobiel besturingssysteem. Jono Bacon schrijf letterlijk op zijn blog: “Dit biedt een volledige Ubuntu-ervaring in je broekzak, voor zowel je telefoon als je desktop, met een consistente look and feel op beide schermen en toegang tot al je content”

Makers van applicaties krijgen de keuze om hun applicaties te kunnen schrijven in native code of HTML5. Verder kunnen deze applicaties op alle Ubuntu-platformen draaien, en hoef je als ontwikkelaar maar één applicatie te ontwikkelen voor zowel smartphone als desktop.

Canonical denkt dat de eerste smartphones eind 2013 op de markt kunnen verschijnen. Tijdens de CES 2013 werd de Ubuntu-smartphone aan het publiek getoond.

Wil je weten hoe en wat, ga dan naar de site van Ubuntu.com en bekijk de smartphone met je eigen ogen. Lees daar alles over deze elegante smartphone en wordt net zoals ik, een beetje verliefd.

Misschien ook interessant om deze filmpjes eens te bekijken. Laat de redactie ook eens weten wat je er van vindt.

1e link: Ubuntu for phones-trailer

2e link: Ubuntu for phones – Zakelijke markt

Mocht Mark Shuttleworth een besturingssysteem willen maken dat kan concurreren met Androïd, dan is het toch best wel noodzakelijk dat hij hardware partners moet gaan vinden, zodat we in de toekomst wellicht Ubuntu-smartphones en tablets in de winkel kunnen kopen.

Mijn wens in mijn allereerste nieuwsbrief van april 2010 wordt dan gedeeltelijk waarheid. Ik citeer mijn beginvraag uit die nieuwsbrief:

"Stel U toch eens voor dat U in een computerzaak staat om een nieuwe computer te kopen. Vraagt de winkelier aan u welk besturingssysteem u had gedacht om op deze nieuwe computer te zetten. Hu? Bestaat er meer dan Windows alleen?"

Het einde van de nieuwsbrief was:

"Zou het niet mooi zijn als we over een aantal jaren niet anders meer weten dan dat er meerdere besturingssystemen zijn en dat u in de computerwinkel het antwoord kan geven: Doet u mijn maar Ubuntu?"

Daarom.......deze smartphone? Dat is nog maar het begin!

ubuntu smartphone




Prijswinnaar Kerstprijsvraag Helpmij.nl

Auteur: Helpmij.nl

Top

De Helpmij.nl Kerstpuzzel was een groot succes! Wij ontvingen veel inzendingen, echter helaas: niemand had alle vragen juist beantwoord!

De wedstrijdcommissie heeft vervolgens gekeken naar wie de meeste juiste antwoorden had. Meerdere inzenders hadden dezelfde score. Uit deze groep is uiteindelijk door loting de winnaar van onze enorm dikke kerspuzzelprijs bepaald.

En de winnaar van de cheque van € 500,00 (te besteden bij Azerty) is:

januari 2013: Winnaar kerstpuzzel..jpg

Wimpie54 (Wim Vanderfeesten)!

Van harte gefeliciteerd namens de wedstrijdcommisie, Helpmij.nl en onze sponsoren!

Wij danken alle inzenders voor hun moeite, helaas kan er maar één winnaar zijn. In deze nieuwsbrief staat weer een nieuwe puzzel met wederom een leuke prijs. Doe dus weer mee!

De prijzen worden aangeboden door:

december 2012: logo..jpg en december 2012: SpicyLemon-logo..png



Helpmij.nl prijsvraag januari

Auteur: Helpmij.nl

Top

De Helpmij.nl wedstrijdcommissie wenst alle deelnemers een gelukkig nieuwjaar en veel succes bij het oplossen van de vragen!

Ook dit jaar zijn er weer maandelijks leuke prijzen te winnen met onze prijsvragen welke zowel te vinden zijn in de nieuwsbrief als op het forum. Doe mee en win!

januari 2013: Dell 1250c..jpg Stuur een e-mail met de juiste antwoorden op de onderstaande vier vragen vóór 31-01-13 naar wedstrijd@helpmij.nl en maak kans op deze prachtige Dell 1250c LED kleurenlaserprinter aangeboden door:

januari 2013: Azerty logo..jpg

Daarnaast ontvangt de winnaar een licentie voor Nod32 antivirus software van ESET.

De vragen:

Vraag 1: Noem een verschil tussen een matrixprinter, inkjetprinter en laserprinter?
Vraag 2: Welk type printer is het meest geschikt voor het printen van foto's?
Vraag 3: Wat betekent "duplex printen"?
Vraag 4: Hoeveel medewerkers heeft Azerty?

De prijzen worden aangeboden door:

oktober 2012: Logo HM..jpg januari 2013: Azerty logo..jpg   
oktober 2012: SpicyLemon-logo..png

*Bestuur en wedstrijdcommissie zijn uitgesloten van deelname!

*De winnaar wordt bekend gemaakt in de februari editie van onze nieuwsbrief.




Fotografie - Hoofdstuk 3

Auteur: OctaFish

Top

Belichten — wat is dat eigenlijk? (deel 2)

In de vorige aflevering hebben we de sluiter besproken; het onderdeel in de camera die de belichtingstijd regelt. En met die sluiter kun je instellen hoeveel licht er op de sensor mag vallen. De sluiter werkt daarbij als een waterkraan: hoe langer hij open staat, hoe meer water er uitkomt (bij de kraan), of hoe meer licht er op de sensor valt (de camera).

Maar de camera bezit nog een orgaan waarmee we de hoeveelheid licht regelen: het diafragma. En net als bij de sluitertijd, kunnen we ook nu de kraan er als metafoor bijhalen. Waar bij een kraan de tijd een factor is als het gaat om de hoeveelheid water die je kunt opvangen, bepaalt de dikte van de pijp de hoeveelheid water die er gedurende een bepaalde tijd doorheen kan stromen. Hoe dikker de pijp, hoe meer water er door kan. En de camera heeft exact zo’n mechanisme: het diafragma.

Dit is (bij een verwisselbaar objectief) een uit een aantal lamellen bestaande draaibare ring die over elkaar heenschuiven, en waarmee je de feitelijke opening waar het licht doorheen valt kunt vergroten of verkleinen (ook vergelijkbaar met de werking van de iris van ons oog).

Het Diafragma

Bekijk bijvoorbeeld eens bijgaande afbeelding:

 Diafragma openingen

In de afbeelding zie je een (schematische) voorstelling van hoe een diafragma werkt. In deze afbeelding bestaat het diafragma uit 6 lamellen; in werkelijkheid zijn dat er vaak meer. Hierbij geldt: hoe meer lamellen, hoe ronder de opening die gemaakt kan worden. Om die reden (een zo rond mogelijke opening) zijn lamellen in de praktijk ook golvend gemaakt, zodat bij elke opening een zo rond mogelijke cirkel gevormd wordt.

Bij elke stand van het diafragma hoort een getalwaarde. Dit getal duiden we aan met het begrip diafragmawaarde, en wordt aangeduid met de letter F. De aanduiding F5.6 staat dus voor diafragmaopening 5.6 en F11 staat voor diafragma 11.

Het diafragmagetal staat voor de mate waarin het diafragma is gesloten, maar het biedt de fotograaf op het eerste gezicht weinig houvast. Zeker in tegenstelling tot de sluitertijdenreeks, waar de waarde van het getal een directe overeenkomst heeft met de werking: 250 staat voor 1/250 seconde en 2000 voor 1/2000. Een diafragma­waarde van F8 geeft grofweg alleen aan of het diafragma meer of minder gesloten is ten opzichte van F5.6 of F11. Toch zit ook hier wel een zekere logica: elke diafragmaopening blijkt een halvering of een verdubbeling van de hoeveelheid doorgelaten licht te zijn t.o.v. het volgende lagere of hogere getal. Of te wel: bij een diafragma van F8 valt de helft van de hoeveelheid licht op de sensor als bij diafragma F5.6, en 2 keer zoveel als bij diafragma F11. 

De diafragmareeks

Laten we eens wat nauwkeuriger kijken naar een diafragmareeks:

(F) 1  -  1.4  -  2  -  2.8  -  4  -  5.6  -  8  -  11  -  16  -  22

Deze getallenreeks ziet er op het eerste gezicht nogal onlogisch uit. Bij nadere bestudering blijkt er toch een zekere constantheid in te zitten: elk 2e getal blijkt het dubbele te zijn van dat getal. Bekijk de reeks 1 - 2 - 4 - 8 - 16 maar. Diezelfde logica zit ook in de tussenliggende getallen: 1,4 – 2,8 – 5,6 – 11 – 22. In feite is de hele reeks opgebouwd uit een vermenigvuldigingsfactor die Ö2 blijkt te zijn. (Reken maar na!) De reden van die vermenigvuldigingsfactor blijkt te liggen in het gegeven dat we gebruik maken van ronde objectieven, en dus ook ronde lensopeningen. Het voert te ver om in dit boek de wiskundige juistheid van deze berekening aan te tonen, maar je kunt het eventueel vast zelf ook wel uitrekenen!

Weer terug naar de diafragmawaardenreeks. Elke stap in de reeks staat dus voor een verdubbeling of een halvering van de doorgelaten hoeveelheid licht. Dus: van F8 naar F5.6 is een verdubbeling, en van F8 naar F11 is een halvering van de hoeveelheid op de film vallend licht.

De ‘Stop’

Waar we bij de sluitertijden spraken van het begrip ‘stop’, wordt het bij de diafragma-waarden ook gebruikt. Eigenlijk is het begrip afkomstig van het diafragma en is het ‘geleend’ bij de sluitertijdenreeks. We kunnen één Stop dan ook definiëren als een halvering of een verdubbeling van de hoeveelheid licht die op de sensor valt. Dus van 8 naar 11 of van 2 naar 2.8 is een verandering van 1 stop, van 8 naar 16 en van 2.8 naar 1.4 is een verandering van 2 stops. Net zoals we zeggen dat een verandering in de sluitertijd van 1/60 naar 1/250 een verandering is van 2 stops. Uiteindelijk maakt het voor de foto namelijk niet uit hoe de hoeveelheid licht is geregeld.

Nu zit er nog een klein addertje onder het gras: je zou verwachten dat hoe groter het getal is, hoe groter ook de diafragmaopening wordt. Dat is dus niet zo. Sterker nog, het is precies andersom! Hoe hoger het getal, hoe kleiner de diafragmaopening, en dus ook minder licht op je film. Het meeste licht krijg je dus door gebruik te maken van de kleine diafragmagetallen. De reden hiervoor is vergelijkbaar met die van de sluitertijdenreeks: we hebben weer te maken met breuken. Dus een diafgramawaarde van F8 betekent dat er nog maar 1/8 van de maximale hoeveelheid licht op de sensor valt. 

Sluitertijd en diafragma samen

We hebben gezien dat zowel bij de sluitertijdenreeks als bij de diafragmareeks steeds sprake is van halveringen en van verdubbelingen als het gaat om de hoeveelheid licht op de sensor.

Dat is uiteraard niet zomaar bedacht. Bij het fotograferen gebruik je altijd, al heb je de meest simpele automatische camera, een diafragmawaarde en een sluitertijd. En een foto wordt dus altijd gemaakt met een waarde voor beide componenten.

Wat is eigenlijk lichtwaarde?

Een belichtingsmeter, of die nou in de camera zit of in een los wordt gebruikt, maakt gebruik van de zogenaamde lichtwaarde. Dit is een getal dat je krijgt als je met een lichtmeter een meting doet. De camera doet een lichtmeting op het moment dat je een foto maakt, en de ontspanknop (half) indrukt. Bij half indrukken doe je alleen een meting, bij volledig indrukken maak je ook een foto.

Op zich kun je met dit getal niet zoveel; sterker nog: je ziet de waarde niet eens. In je camerabeeld zie je alleen een combinatie van een sluitertijd en een diafragma, maar het staat ook voor een tabel, waarin een aantal combinaties vermeld staan van diafragma’s en sluitertijden. Kijk maar op de afbeelding van deze belichtingsmeter.

 januari 2013: image002..jpg

Hierop zie je in de bovenste schaal, waar de naald staat, een serie getallen (van 8 t/m 14) staan. Dit zijn de lichtwaarden. Daaronder op de ronde schaal zie je in de bovenste ring een aantal sluitertijden, en daaronder een aantal diafragmawaarden staan. De meting in de afbeelding geeft een lichtwaarde aan van 8, en dat levert een aantal combinaties op van een diafragma en een sluitertijd. Goede combinaties zijn hier: 1/250 + F4, 1/60 + F8 en 1/15 + F16.

Nu blijkt ook het nut van die verdubbelingen en halveringen! Het maakt dus niet uit of we het diafragma veranderen van F8 naar F 11 en tegelijkertijd de sluitertijd van 1/60 naar 1/30, of de sluitertijd veranderen van 1/125 naar 1/250 seconde en tegelijkertijd het diafragma van F5,6 naar F4. In beide gevallen is het effect op de belichting hetzelfde.

Combinaties van sluitertijd en diafragma

Je kunt dus eindeloze variaties maken door bij een diafragma de bijbehorende sluitertijd te kiezen. Kijken we eens naar het volgende voorbeeld: 

T     4   -   8   -  15   -  30   -  60   -  125  -  250 -  500  - 1000
F    22   -  16  -  11   -   8   -  5.6  -   4   -  2.8  -   2   -  1.4 

Hier zie je een aantal combinaties van diafragma en sluitertijd die allen één ding gemeen hebben: er valt bij alle combinaties even veel licht op de film. De verklaring hiervoor is uiteraard, dat elke  keer dat de sluitertijd verlengd wordt met 1 stop, het diafragma 1 stop dicht gaat, en andersom. Als het diafragma 1 stop open gaat (dus een kleiner getal!) wordt de sluitertijd gehalveerd.

Samenvatting

Met de informatie die we tot nu toe hebben behandeld, is de basis voor een goede foto eigenlijk al gelegd! Je meet met de camera of met een losse meter het onderwerp, en vervolgens kies je een van de mogelijke belichtingscombinaties, en je hebt een goede foto. Daarbij wordt het ons door de camera ook nog eens heel erg gemakkelijk gemaakt, want de camera's doen tegenwoordig al dat rekenwerk helemaal zelf; je hoeft als fotograaf eigenlijk alleen maar op de knop te drukken, en de camera doet alles voor je: hij stelt een sluitertijd in, berekent het bijbehorende diafragma, en klaar is de foto.

Einde van deze cursus? Was dat maar zo simpel… Kijk alleen maar eens naar de hoeveelheid programma's die tegenwoordig op een 'simpele' spiegelreflex zitten. Blijkbaar is het toch niet zo makkelijk of logisch als je zou willen. Zo heb je bijna altijd wel een Portretstand, een Sportstand en een Landschap instelling. Dus er is nog wel wat te zeggen over de beste combinatie! januari 2013: image004..jpg

En dat gaan we in de komende hoofdstukken dus uitgebreid doen!




Dankwoord

Auteur: jackall

Top

Middels deze schrijven wil ik bekend maken dat ik mijn werkzaamheden als vaste redacteur aan de geweldige nieuwsbrief van Helpmij.nl per direct beeïndig.

Het is een beslissing die ik met enorme tegenzin heb genomen.
Wegens privéredenen kan ik geen tijd meer vrijmaken voor mijn redactionele taken.
Ik vind het écht verschrikkelijk spijtig om, om deze reden, gedwongen te zijn afscheid te nemen.

Ik dank mijn collega redactieleden voor de overweldigende en plezierige samenwerking van de afgelopen jaren. Ook wil ik vooral de lezers van mijn artikelen bedanken.




Grote kwetsbaarheid in populaire Samsung toestellen

Auteur: CorVerm

Top

Er is een nieuwe “kernel exploit” opgedoken waarmee een kwaadaardige applicatie het volledige werkgeheugen van de telefoon uit zou kunnen lezen, inclusief wachtwoorden. Hoewel er nog geen malware is aangetroffen die gebruik maakt van de nieuwe techniek kunnen de gevolgen van deze kwetsbaarheid zo groot zijn dat Samsung een update heeft uitgebracht om dit probleem te verhelpen. Voorkomen is immers beter dan genezen. De update wordt nu gefaseerd uitgebracht en is binnenkort ook voor de Nederlandse gebruikers verkrijgbaar. Controleer de komende tijd regelmatig de updates voor je Samsung-toestel om te kijken of update 4.1.2 (JZO54k) beschikbaar is.

De volgende toestellen zijn het meest kwetsbaar:

  • Sprint Galaxy S II
  • Galaxy S II
  • Galaxy S3
  • Galaxy Note
  • Galaxy Note 2



Thumbnails voor je site en meer

Auteur: CorVerm

Top

Dit artikel is bedoeld voor hen die voor de leut een site hebben gebouwd of dat willen gaan doen. Een meer ervaren websitebouwer zal andere technieken beheersen om afbeeldingen in ware grootte te laten zien op z’n site. Of toch niet?

Stel, je hebt afbeeldingen die je op je website wilt zetten, maar ze zijn te groot om op je pagina te laten zien. Grote afbeeldingen nemen immers veel ruimte in beslag op een pagina. Wat kun je beter doen dan thumbnails op je site plaatsen en dan, met een klik op de thumbnail, de ware grootte van de afbeelding te laten zien? Er bestaan verschillende methodes om dat voor elkaar te krijgen. De eerste is vrij simpel. Je laat de originele afbeelding in een nieuw browservenster zien. Een andere methode is om de afbeelding als het ware “zwevend” boven de pagina te laten zien.

Voor zowel de eerste als de tweede methode plaats je de volgende code in de body van je pagina:

<a href= "http://naam van je site.nl/de map waarin je afbeeldingen staan/afbeelding.jpg"><img src= "naam van je site /de map waarin je afbeeldingen staan / afbeelding_thumbnail.jpg"/></a>

Upload de bestanden, klik op de thumbnail en de afbeelding op ware grootte wordt in een nieuw scherm getoond.

Om de afbeelding op ware grootte boven de pagina te laten “zweven” hebben we een stukje Java-script nodig en FancyZoom. Op zich is het één en ander niet moeilijk te realiseren. Download het FancyZoom-pakket (zip-bestand) en pak het uit. Je vindt twee mappen in de map FancyZoom 1.1, waarvan er één ook de naam FancyZoom 1.1 draagt. Die map bevat ook weer twee mappen, upload die naar de root van je site. De bestandsformaten jpg, gif, png, bmp en tiff worden ondersteund.

Plak de volgende code tussen de <head></head>.

<head>
<script src="js-global/FancyZoom.js" ></script>

<script src="js-global/FancyZoomHTML.js" ></script>

</head>

Aan de <body> tag voeg je het volgende toe: onload="setupZoom()"

De code ziet er dan zo uit: <body onload="setupZoom()">

Nu wordt de afbeelding, nadat je er op geklikt hebt, op ware grootte getoond. Op deze manier kun je ook een fotopagina maken.

Let op dat deze methode niet werkt als je lokaal je pagina bekijkt.

Thumbnail maken

Uiteraard kun je in ieder fotoprogramma een foto of afbeelding verkleinen. Handiger is het om dat met een speciaal programma te doen, zeker als je van meerdere foto’s tegelijk een thumbnail wilt maken. Zoals het programma Easy Thumbnails. Om er zeker van te zijn dat je de laatste versie van het programma binnenhaalt kun je het hier downloaden.

januari 2013: ethump_thumpnail..jpg
            Klik op de afbeelding voor een grotere weergave  

 januari 2013: ethump1..jpgAfbeelding 1

 januari 2013: ethump2..jpgAfbeelding 2

Het installeren van het programma levert geen problemen op. Als Easy Thumbnails opgestart is krijg je, onder de tab Files, de verkenner in beeld waar je de afbeeldingen en/of foto’s die je wilt gebruiken kunt zoeken. Een map aangeklikt? In het onderste venster zie je de bestanden staan waaruit je de juiste kunt kiezen. Selecteer het/de bestand(en) die je nodig hebt waarna je op Settings klikt.

januari 2013: chevrolet bicubic_thumpnail..jpg 
Afbeelding 3 (Bicubic)

januari 2013: chevrolet bilinear_thumpnail3..jpg 
Afbeelding 4 (Bilinear)

Het moet me even van het hart. De afgebeelde politieauto is een Chevrolet C10 die in de jaren zestig (jaja, van de vorige eeuw) in gebruik waren bij de Rotterdamse politie. Ik heb veel in die wagens gereden. Heerlijke “monsters” waren het, zeker voor die tijd.

Prefix/Suffic (voor-/achtervoegsel) is bedoeld om aan te geven of je een voor- of achtervoegsel wilt gebruiken om de thumbnail te duiden. In afbeelding 2 zie je dat er een achtervoegsel is opgegeven. Bovendien kun je kiezen uit: Autodetect, Addnothing of Rename.

Verdere mogelijke instellingen zijn: JPEGquality, Brightness (helderheid), Contrast, Sharpness (scherpte) en Rotatie.

 januari 2013: ethump5..jpg

Het rechtervenster van het programma toont, onder de tab Original image, de ware grootte van de foto/afbeelding. Uiteraard vind je onder de tab Preview output het resultaat zoals de komende bewerking er uit zal zien.

Maar let op! Je hebt meerdere bestanden toegevoegd en dus klik je op de knop Make all om van de geselecteerde bestanden in één keer de thumbnails te maken. Dat lijkt logisch, maar dat is het niet, althans niet in dit programma. Want wat gebeurt er? Van alle bestanden die in de geselecteerde map staan wordt er een thumbnail gemaakt. Daar zul je niet op zitten te wachten zullen we maar zeggen. Nee, ook als je van meerdere bestanden een thumbnail wilt maken klik je gewoon op de knop Make.

De bestanden kunnen worden geüpload, zowel de originelen als de thumbnails. Maar, je upload natuurlijk geen foto’s die zo van je digitale camera geplukt zijn. Die bestanden zijn immers veel te groot. Bestanden van 1 GB of nog meer leggen een veel te groot beslag op je webruimte. Bovendien duurt het natuurlijk erg lang eer de foto ingeladen is in je pagina. Vandaar dat foto’s eerst verkleind moeten worden eer je die upload. Om een voorbeeld te noemen gaan we uit van een foto van 3264x 2448 die 1,46 MB groot is. Verkleind naar 640x480 is dat bestand nog maar 34,4 kB over, maar geeft nog steeds een goede weergave. Voor dat doeleinde bevelen we je een prachtig programma aan, JPEG Resizer. Je kunt JPEG Resizer hier downloaden en hier kun je de handleiding lezen.

Het is nu eenmaal niet mogelijk om hier een foto/afbeelding te laten “zweven” boven de pagina, vandaar dat de voorbeelden in een apart browservenster worden geopend. Neem anders even een kijkje om een voorbeeld te zien.




DiffPDF

Auteur: profpc

Top

DiffPDF is een erg handig programma om twee PDF-bestanden met elkaar te vergelijken. Moest je bijvoorbeeld voor school of je werk een document maken en weet je niet meer zeker welke versie de juiste is? Dan kan DiffPDF je daar mee helpen.

Het programma laat namelijk verschillen tussen de documenten oplichten. Je kunt hierbij kiezen om dit bijvoorbeeld alleen bij de woorden te doen of alleen bij de afbeeldingen. Hieronder zal ik het programma uitleggen met een voorbeeld. Allereerst moet DiffPDF natuurlijk worden gedownload. Op de website van het programma staat een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. DiffPDF werkt op Windows XP, Vista en 7 (zowel 32- als 64-bits). Ook werkt het op Linux en Mac OS X (64-bit; OS X 10.6+); zie hiervoor de website om het programma voor deze twee besturingssystemen te downloaden.

Zorg dat het zip-bestand is uitgepakt voordat je het diffpdf.exe bestand opent. Hierna opent het programma en kun je twee PDF-bestanden in het programma laden door op File #1... en File #2... te klikken. Deze vind je bovenaan het programma (zie A).

januari 2013: DiffPDF1..jpg

Nu kun je bij B kiezen waarop DiffPDF de verschillen moet zoeken. Dit doe je in het keuzemenu naast "Compare:". In het voorbeeld hieronder kies ik eerst voor Words. Je kan ervoor kiezen om ook het zoompercentage aan te passen, standaard staat deze op 100%. Dit kan je ook kiezen nadat de verschillen zijn gezocht.

Bij C zijn er een drietal tabbladen te vinden, waarvan het tabblad Actions het belangrijkste is. Bij de knop Options kun je in het tabblad General aangeven dat de uitleg bij de verschillende onderdelen van het programma moet worden weergegeven of niet. Bij het tabblad Highlighting kun je aangeven in welke kleuren de verschillen moeten worden aangegeven.

Als alles is ingesteld kun je op de knop Compare klikken.

januari 2013: DiffPDF2..jpg

Ik heb als voorbeeld de Helpmij.nl prijsvraag van de vorige maand gebruikt. Ik heb hierin een aantal dingen gewijzigd zodat DiffPDF het verschil tussen de originele en aangepaste versie kan zoeken.

Zoals hierboven is aangegeven heb ik eerst gekozen om het verschil in woorden te zoeken. Het resultaat is hierboven te zien. Zo had ik bijvoorbeeld de volgorde van de vragen aangepast. DiffPDF heeft dit gevonden en heeft zin 3 t/m 5 gemarkeerd om aan te geven dat hier een verschil in zit. Ook had ik bijvoorbeeld bij vraag 7 de woorden "SATA" en "PATA" omgedraaid. Dit wordt ook gemarkeerd door DiffPDF.

Je hoeft nu niet opnieuw te beginnen door weer de PDF-bestanden te laden en te zoeken op verschillen in afbeeldingen. Dit kan je gewoon in het huidige scherm veranderen bij B. Bij "Compare:" kun je dan Appearance aanklikken en het verschil wordt meteen aangegeven.

DiffPDF is dus een handig programma waarbij je makkelijk het verschil tussen twee PDF-documenten kunt vinden.




Een kort verslag van enige trends op de CES 2013

Auteur: ErpCity

Top

januari 2013: cesweb_headerlogo..png Traditiegetrouw vond ook dit jaar weer in Las Vegas de C.E.S. plaats. Afgelopen zaterdag sloot deze enorme show voor consumentenelektronica weer haar deuren.

Crisis? Hoezo? De fabrikanten schijnen er, gezien de presentatie van een enorme hoeveelheid nieuwe apparaten en nog meer aankondigingen van projecten welke op de rails staan voor release later dit jaar, niets van te geloven.

Ultrabooks, deze superdunne variant op de aloude laptop gaat het helemaal maken dit jaar. Maar wacht met de aanschaf tot de tweede helft van dit jaar want dan brengt Intel haar, speciaal voor ultrabooks ontworpen, “vierde generatie” supersnelle maar zeer (stroom)zuinige processoren op de markt. In de ultrabooks welke op dit moment verkocht worden zit een “derde generatie” processor die met wat kunstgrepen is aangepast om het stroomverbruik en de warmteontwikkeling binnen de perken te houden maar eigenlijk minder geschikt is voor dit doel.

januari 2013: Lenovo U..jpg Touch wordt het helemaal! Lenovo toonde vrolijk gekleurde updates op haar U- en Z-serie ultrabooks en laptops, welke nu allemaal zijn uitgerust met touch screens.

In televisieland staat er ook weer iets nieuws op stapel: de 4K oftewel Ultra-HD TV. Met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Om het verschil met de huidige 1080p systemen te zien moet men de 50 – 55 inch versie aanschaffen. Deze zal echter niet in elke woonkamer passen. Er zitten ook nog wat kleine technische hoofdbrekens in het gebruik van deze nieuwe 4K standaard: een 4K speelfilm past niet op een Blu-ray schijf, en streamen zal ook nog een probleem worden vanwege de enorme bandbreedte die vereist is. Voorlopig is de enige manier om de resolutie te benutten het upscalen van een 1080p film naar 4K. Onder andere Philips, Samsung, Sony, Sharp en LG toonden 4K-televisies.

De televisiefabrikanten zijn overtuigd van één trend: vanaf 2013 worden de schermen alleen nog maar groter! 40" wordt zo'n beetje het minimum. De vraag naar 32" en kleinere schermen schijnt volkomen te stagneren.

De strijd om het grootste 4K-scherm werd gewonnen door Samsung met de presentatie van een 110” (bijna 3 meter!) schermpje.

Vreemd genoeg schijnt de “3D hype” een beetje over te zijn. Er werd minder over gesproken. Wel werden enige “brilvrije” 3D tv’s gedemonstreerd.

Grote OLED-schermen zijn ook weer een stap dichterbij gekomen met de presentatie van het 55” OLED-scherm door LG. Dit beeldscherm heeft een “dikte” van slechts 4mm en weegt minder dan 10kg! Schitterend apparaat voor “slechts” $ 10.000 en binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar. Ook toonde LG een gebogen variant van dit beeldscherm. Wanneer dat op de markt zal komen is nog niet bekend.




LinkedIn gebruikers doelwit van phishingaanval

Auteur: CorVerm

Top

Wat is Phishing ook alweer

Phishing e-mails lijken afkomstig te zijn van vertrouwde afzenders. Onder het mom van "het controleren van gegevens" worden slachtoffers om gebruikersnamen, wachtwoorden en authorisatiecodes gevraagd. Het is ook mogelijk dat er in het bericht een link staat naar een frauduleuze website. Juist omdat de e-mail zo vertrouwd overkomt is de kans groot dat op een dergelijke link geklikt wordt, met alle nare gevolgen van dien. Om een voorbeeld te noemen: eerder dit jaar lagen 6,5 miljoen wachtwoorden van LinkedIn gebruikers op straat na een hack.

Waarop te letten bij een e-mail van een “vertrouwde” afzender

Als je kritisch kijkt is het merendeel van phishing e-mails relatief makkelijk te herkennen. Let bijvoorbeeld op spelling in de berichten, dikwijls is het gehanteerde Nederlands van beroerde kwaliteit. Maar zeker ook op wat er feitelijk gevraagd wordt. We kunnen zo zachtjesaan toch wel weten dat banken, energieleveranciers, overheidsinstellingen en dergelijke nooit langs deze weg om onze (uiterst privé) gegevens vragen. Toch zijn er helaas ook phishing berichten die nauwelijks als nep te herkennen zijn, hierbij biedt een phishingfilter uitkomst.

Ondanks vele waarschuwingen die via de media en de overheid tot ons komen, is er toch weer een opvallende verschijning die op de vierde plaats in de top vijf van phishing-aanvallen staat. Het gaat om HTML/Phishing.LinkedIn, een trojan die de browser doorverwijst naar een specifieke URL-locatie met kwaadaardige software. Het is niet de eerste keer dat LinkedIn gebruikers doelwit zijn van een aanval. Blijkbaar is het nog steeds lucratief, ondanks alle waarschuwingen, om gelokaliseerde phishing-aanvallen op te zetten. Eerder dit jaar lagen 6,5 miljoen wachtwoorden van LinkedIn gebruikers op straat na een hack.

Top 5 infecties Nederland

  1. Op de eerste plaats staat HTML/ScrInject.B met een aandeel van 6.64 %.
  2. De tweede plaats wordt ingenomen door JS/Exploit.Pdfka en scoort 4.74 %.
  3. Gevolgd door Win32/bProtector met 4.00 %.
  4. Dan het reeds genoemde HTML/Phishing.LinkedIn, met een score van 3.88 %.
  5. De hekensluiter van de top 5 is HTML/Iframe.B, het aandeel daarvan is 3.78 %.

Overigens komen we in de top 5 bekenden tegen: Iframe en ScrInject zien we regelmatig terug omdat dit de omschrijving voor een generieke manier van het aanbieden van malware is. Ook wel in verband gebracht met software cracks. Win32/bProtector is nieuw in de lijst, maar stamt af van een bij ESET al langer bekende familie. Pdfka is ook al langer aanwezig. Dringend advies: update Adobe Reader naar de laatste versie.




Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.


Hallo,

Als Helpmij user en lezer van de Nieuwsbrief kan ik het niet laten om een enkele reactie te geven op het Raid artikel.

Hetgeen geschreven wordt is hartstikke waar en duidelijk.

Toch vind ik dat (ten onrechte) ook in dit artikel het ‘gevaar’ van striping (R0) teveel wordt benadrukt. Waarom toch? Raid 0 is niet gevaarlijk dat een systeem zonder Raid. Als in een systeem zonder Raid0 de (enige)  harddisk uitvalt is de user óók alle data kwijt, net zoals hij deze kwijt is als in een Raid0 systeem 1 van de disks uitvalt. Dat wordt toch ook niet bij de aanschaf van een ‘normale’ raidloze-pc telkens maar weer benadrukt : dat bij het defect raken van de (enige) hdd de user alles kwijt is? Waarom dan bij Raid0 dit benadrukken / vermelden? Bij een systeem zonder Raid(0) moet een verstandige user óók een backup hebben van zijn data. Als hij eenzelfde backup heeft wanneer hij Raid(0) gebruikt, is zijn kans op data herstel net zo groot als bij een systeem met Raid0, toch?

Mvgr. Quandor.

 

Beste Quandor,

Ik ben het eens met je redenatie. Maar in een systeem waarbij twee schijven in Raid0 gebruikt worden, is de kans dubbel zo groot dat er één schijf, en daarmee het complete volume/array uitvalt. En die kans op uitval wordt alleen maar groter naarmate je meer schijven in die array gebruikt.

Daarbij komend heeft een meerderheid van de pc-gebruikers zijn of haar backups vaak niet in orde. Zie het maar als geheugensteuntje, dat belangrijk kan zijn als je Raid0 gaat gebruiken. Het is gewoon een extra risico (in ruil voor snelheid), dat probeerde ik even onder de aandacht te brengen.


Ik ben met Eagle Creek zeer benieuwd hoe de markt gaat reageren op Windows 8.

Creek laat mijns inziens een "kleinigheid" weg uit zijn analyse. Volgens redelijk betrouwbare analisten zal de markt voor mobiele telefoons groeien naar zo'n slordige 8 miljard stuks.
In de komende jaren verwacht men dat vrijwel iedereen zijn domme telefoon zal inruilen voor een smartphone. Duidelijk is dan dat Microsoft graag wil dat Windows in enigerlei vorm als operating systeem op die dingen een rol speelt. Microsoft heeft nu een probleem en Creek geeft dat ook aan: op de smartphone werken slechts twee programma's tegelijk; op de desktop soms wel tientallen. Een smartphone OS op de desktop gebruikt, zal mensen die op de desktop werken dan ook mateloos irriteren. We mogen verwachten dat MS daar iets aan gaat doen; en toch een graantje meepikken in de pool van 8 miljard. Apps ontwikkelen onder Windows; ik heb dat nog niet gedaan. Maar als ik merk hoe ingewikkeld het is om een appje te maken onder de Eclips-Android-Java combinatie dan hoop ik dat MS met een betere oplossing komt.

e-mail-user

Beste e-mail-user,

We zijn het aardig met elkaar eens, op het volgende wil ik ingaan: Een smartphone OS op de desktop gebruikt, zal mensen die op de desktop werken dan ook mateloos irriteren.

Ja en nee.. Punt is dat Windows 8 geen smartphone OS is. Het is een desktop OS met smartphone-schil. Maar het maakt wel dat die schil nog maar beperkt nut heeft op de desktop. Begrijp me niet verkeerd, Metro naar wens inrichten is best leuk en apps gebruiken kan ook zeker handig zijn! Ik ben er persoonlijk dol op dat ik direct na het inloggen al nieuwsheadlines zie, het weerbericht (de buienradar is bijgewerkt en ik zie waar de wolken hangen) en andere informatie direct met live tiles naar me toekomt. Maar de apps zelf zijn gewoon beperkt in functionaliteit. En ik weet niet of dat nou nog echt gaat veranderen..

Ik vermoed overigens wel dat hier nog wel een oplossing in gevonden wordt, vooral gebaseerd op gebruikservaring. Dat Windows 8 een soort proeftuin is voor Windows 9. Maar dat het voor MS een spannend OS is, staat vast.