Helpmij nieuwsbrief editie 19

januari/februari 2004

In dit nummer:

Bennie Pratasik


Benjamin Pratasik (Bennie)

Op zaterdag 14 februari, Valentijnsdag, bereikte ons het schokkende bericht dat Bennie, in zijn slaap is overleden.

Bennie was één van de steunpilaren van Helpmij. Een man met een ongelooflijk grote kennis van computers en software. Bennie had een fotografisch geheugen. Wanneer hij iets gelezen had, sloeg hij dat op in zijn brein en op het moment dat er een vraag gesteld werd door een medehelpmijer, opende hij een bepaalde thread in zijn hoofd en het antwoord kwam er uitrollen. 

Als redactielid, werd hij zeer gewaardeerd en hij was een ieder behulpzaam. Bennie corrigeerde de ingeleverde kopij en wanneer er iets aan een artikel toegevoegd moest worden dan hoefde je daar niet eens om te vragen, het was meestal al gedaan.

Als bestuurslid van Helpmij had hij vaak goede ideëen en oplossingen voor kleine probleempjes. Wanneer de gemoederen wat te heet werden, wist Bennie ze met een relativerende opmerking meestal wel te sussen.

Het Internet is vaak een heel anonieme zaak. Mensen kennen elkaar niet of nauwelijks en hebben ook geen gezicht. Gelukkig had Bennie voor ons team wél een gezicht omdat wij ook wel eens bij elkaar kwamen voor besprekingen of zomaar iets gezelligs. Wat zullen we hem missen. Deze sympathieke man, met dat vriendelijke gezicht. Met zijn zachte, soms ironische humor. Met zijn behulpzaamheid. Bennie was voor ons voor een groot deel het gezicht van Helpmij. Niet anoniem en niet virtueel, maar ook in het echte leven. Op de dag van de liefde, Valentijnsdag, moesten wij afscheid nemen van Bennie Pratasik. Hij is 45 jaar geworden.


Column

Door Blacksheep

Elke keer wanneer computerminded Nederland wordt opgeschrikt door het bericht dat er weer een virus actief is, prijs ik me gelukkig dat ik genoeg ervaring met computers heb om niet direct in de stress te schieten. Uw columnist is één van de oudere, met de computer  meer ervaren leden van Helpmij. Met mijn 59 jaar mag je mij niet meer tot de jonkies rekenen. Vanwege mijn ervaring met automatisering, internet en e-mails, heb ik verschillende van mijn vrienden en kennissen kunnen overhalen om ook een computer aan te schaffen. Ze hebben zich, veelal op mijn advies, zo’n ding aangeschaft en over het algemeen hebben ze er veel plezier in en gemak van.

Mijn thuisfront ergert zich wel eens aan de vele telefoontjes die ik bij nacht en ontij moet beantwoorden, wanneer er zich weer eens een calamiteit heeft voorgedaan en de bezitter van zo’n machine met de handen in het haar zit. Echter, over het algemeen is het bezit van een computer, meer positief dan negatief. Tot het moment dat er zoals gezegd weer een computervirus actief wordt en honderdduizenden computers worden geïnfecteerd. Op dat moment voel ik me schuldig, want ik was degene die zei, “koop toch zo’n ding, het is zo leuk”. Dit is mij de afgelopen periode nogal eens overkomen.

We werden de afgelopen weken opgeschrikt door het ongelooflijk actieve Mydoom-virus. Het verspreidde zich over de hele wereld in een enorm snel tempo en besmette honderdduizenden computers. Wij, de medewerkers van Helpmij, hadden al gauw een update van onze virusscanners te pakken die het virus tegenhield. Wij waarschuwden de mensen die in ons adressenbestand voorkomen om de update te halen en geen bijlagen te openen van onbekenden, of verdachte e-mails. Maar die vele computerbezitters die zich zo’n ding aangeschaft hebben omdat het zo leuk is met je dochter, je zoon of je kleinkinderen te e-mailen of te chatten? Voor wie het hebben van zo’n computer en het surfen over het World Wide Web een wereld van nieuwe ontdekkingen en kennis inhoudt? Wat moeten deze mensen doormaken wanneer ze zich realiseren dat ze besmet zijn, omdat er één of andere verknipte idioot plezier in heeft een programma te schrijven, dat anderen schade toebrengt?

Voor velen die de Nieuwsbrief van Helpmij lezen en actief zijn op het Helpmijforum,  is het verwijderen van zo’n virus met het juiste verwijderingsprogramma, een fluitje van een cent. Zelfs wanneer het niet helemaal lukt en je onverhoopt moet formatteren en opnieuw moet installeren, dan mag je eens een keer een onparlementaire kreet slaken, maar, wanneer je je gegevens op een back-up medium hebt opgeslagen,  is er niet veel verloren. Dan die mensen die al iets ouder zijn. Die niet weten hoe je de schade moet herstellen. Die niet even opnieuw kunnen formatteren en installeren? Vaak moeten ze tegen betaling van een fiks bedrag, een computerbureau in de armen nemen die het voor ze doet. Voor sommigen is de schrik zo groot, dat ze de computer maar in de kast laten staan, want je weet maar nooit. U proeft uit dit verhaal waarschijnlijk mijn ongelooflijke boosheid gericht op de makers van alle virussen. Want wat moet je toch een verwrongen geest hebben om willens en wetens schade aan te richten bij jou volkomen onbekende mensen. Heb ik het al niet eens eerder gezegd? Iedereen die weet dat er in zijn/haar omgeving iemand is, die dit soort criminele activiteiten ontplooit, heeft de plicht deze persoon aan te geven, zodat deze mensen hun terechte straf kunnen krijgen.


Interview
In verband met het overlijden van Bennie plaatsen we nogmaals het interview dat ook in juni 2002 is geplaatst.

Wie is Mega (Inmiddels Giga, red) Honourable Senior Member Bennie? Een tip van de sluier wordt opgelicht in dit interview.

Mogen we vragen naar je leeftijd? En zo ja, wat is die dan?
Nou vooruit dan: 43.
(Bennie is 45 geworden, red)

Hoelang werk je al met de computer en heb je ook al zolang zelf een computer?
Ruim 15 jaar. Ik woonde op een studentenflat in Utrecht met o.a. iemand die sociale geografie studeerde. Laat hij nou als enige van iedereen op de flat via zijn vader een PC cadeau krijgen. We wisten niet wat we meemaakten! Dat was omstreeks 1985. Ik kwam zodoende voor het eerst in aanraking met de PC. Wordperfect 4.2, Dbase III en MS DOS waren destijds de programma's waar we het mee deden. Toen ik mijn doctoraalscriptie ging schrijven (rond 1990) kocht ik voor Fl. 2000,- een Philips XT (10Mhz).

Waar gebruik je de computer voor?
Het meeste toch wel voor tekstverwerken. Ik heb nu ruim voor 100MB aan Office-dokumenten. Daarnaast natuurlijk e-mail, surfen op het internet en regelmatig een muziekje. De PC is voor mij echt een kruiwagen om van A naar B te komen.

Heb jij zelf wel eens iemand nodig om een pc-probleem op te lossen?
En waar ga je dan heen, als het niet op Helpmij te vinden is?

Eigenlijk zelden. In mijn vriendenkring heb ik wel aan aantal experts achter de hand. Maar de meeste problemen (als ik die al heb) weet ik gelukkig zelf op te lossen. Als je de oorzaak weet van fouten, kun je ze ook voorkomen.

Ben jij ook op andere fora actief?
En zit er nog veel verschil in die fora wat betreft de problemen die behandeld worden en de manier waarop met elkaar om wordt gegaan?
Niet echt heel actief. Af en toe plaats ik hier en daar wat berichtjes. Maar ik ben niet zo begaan als bijvoorbeeld Ton Kleinkramer. Het blijft meestal bij het lezen van bijdragen, waar ik overigens erg veel van opsteek. De problemen verschillen eigenlijk nauwelijks. Maar het valt me wel op dat bijvoorbeeld op het Computer!totaalforum veel meer hardware-issues worden besproken. Het niveau op bijvoorbeeld het VirtualDr Support Forum is erg hoog. Een ander goed forum vind ik WinOScentral. Er zijn dus inderdaad wel wat verschillen te bespeuren. Op het Gathering of Tweakersforum wordt een thread subiet gesloten als je niet eerst gezocht hebt naar een eerdere oplossing op hun site! Maar over het algemeen gaat men op computerfora vriendelijker met elkaar om dan in nieuwsgroepen.

Waar voel jij je het meest thuis en waarom?
Ik ben op Helpmij het langst actief. Ach, en daar voel ik mij eigenlijk ook wel het meeste thuis. Er is onderhand een "community" sfeer ontstaan. Het feit dat er zoiets als een "Helpmijdag" georganiseerd wordt is volgens mij uniek.

Je hebt een nar als avatar, heeft die ook nog een speciale betekenis?
Ik kwam 'm toevallig ergens tegen tijdens het surfen en dacht, ach, de kleurtjes bevallen me wel. Nee, ik geloof niet er een hele speciale betekenis aan verbonden is ...

Is op jouw eigen pc alles in orde, of komt je er niet aan toe om je eigen pc in orde te maken
(komt vaak voor, mensen die druk zijn om anderen te helpen en zelf in de grootst mogelijke puinzooi werken).
Ik ben begin dit jaar definitief overgestapt op XP, na eerst een aantal maanden de kat uit de boom te hebben gekeken met een dual-boot. Dat was een uitstekende gelegenheid om de bezem door de PC te halen en grote schoonmaak te houden. Alles opnieuw geïnstalleerd.
Verder heb ik twee harde schijven met in totaal zes partities. Dat houdt de boel redelijk overzichtelijk. Verder heb ik als reddende engel het programma "The Sleuthhound". Dit programma vindt in een mum van tijd gewenste (Word)dokumenten. Het is geniale software.

Waar hou jij je mee bezig als je niet bezig bent met het oplossen van andermans problemen?
Veel lezen en schrijven. Ik heb inmiddels al het nodige op mijn naam staan. Theater, film, e.d. zijn ook favoriete bezigheden. Een jaar geleden hebben wij een nieuw tijdschrift opgericht, Popellum, dat gewijd is aan het poppentheater. Het komt tweemaal per jaar uit en het derde nummer staat nu op het punt om uit te komen. Op dit moment hebben we rond de 130 abonnees en de respons die we ontvangen is overweldigend. Een gat in de markt! Verder klus ik af en toe wat bij aan de universiteit Utrecht om bijvoorbeeld een college te verzorgen.
Op Helpmij heb ik overigens ooit mijn CV geplaatst.

Waar word je helemaal gek van?
Dingen niet terug kunnen vinden! Ik kom thuis bijna om in het papier (30 ordners gevuld met papier). Tja, de keerzijde van de PC? Een gouden tip voor de beginner? Niet gaan "klooien" met je PC - voorkomen is beter dan genezen. Geen zogenaamde "must-have" programma's installeren die zogenaamd de boel voor je opschonen of wat al niet. Windows heeft vrijwel alles zelfs in huis om dat te doen. Hoe meer er geïnstalleerd wordt, des te groter is de kans op allerlei fouten. Helaas zie ik maar al te vaak dat men wijst op dat o zo handige programma om iets (vaak ook nog eenmalig) gedaan te krijgen, terwijl dat helemaal niet nodig is. Zo heb ik een notebook met Win98 SE en het Officepakket en een virusprogramma. Op die PC heb ik nog nooit een blauw scherm gehad of wat dan ook. En afhankelijk van wat mensen doen met een PC: het kan geen kwaad om je de basics eigen te maken van een PC d.m.v. wat simpele boeken. Je pikt ze er zo uit op Helpmij: veel oplossingen kunnen gewoon via de Help worden gevonden. Maar het feit dat mensen de weg naar een Helpforum kunnen vinden, vind ik eigenlijk al bijzonder. Het voorziet duidelijk in een behoefte. Maar als het toch de eerste keer is dat je een forum bezoekt, doe je er goed om eerst deze site te bezoeken. Die site bevat zeer goede tips over hoe je een vraag stelt, waar je op moet letten als je een probleem aan de orde stelt, etc. Die site is, kortom, warm aanbevolen! Verder het besef goed laten doordringen dat je met een PC toch kwetsbaar bent. Het belang van back-ups kan maar niet genoeg onderstreept worden. Al wordt je PC half opgegeten door een virus, als je maar back-ups maakt. Maar eigenlijk ben ik zelf ook nog een beginner. Zo heb ik nog nooit een harde schijf geformatteerd! Eeeh ... is dat niet format c:???

Tot slot, wat beweegt je eigenlijk om je op een computerforum te vertonen?
Een oplossing is er wel of is er niet. Ik denk dat het innerlijke genoegen om iemand te kunnen helpen die een probleem heeft, de belangrijkste drijfveer is. Het heeft ook natuurlijk iets uitdagends. Bovendien is het resultaat direct zichtbaar: het antwoord is óf positief óf negatief. Nu ik dat zeg, komt toch ook die nar (onbewust) in beeld. Zorgde die niet voor een genoegzaam vermaak aan het hof? En staat de nar niet voor iemand die een rol speelt om de mensen (lees: de PC's) op hun tekortkomingen te wijzen?


Imagemanagers

Door Bennie   

In overleg met de familie van Bennie is besloten dit artikel toch te plaatsen.

De verkoop van digitale camera’s is de laatste jaren explosief gestegen. In Engeland alleen al is de groei met 88% toegenomen, zo meldt het GfK Marketing Services. Voor Nederland zijn de cijfers niet veel anders: in 2001 werd al het dubbele aantal camera’s verkocht ten opzichte van het jaar 2000. Voor het jaar 2002 bedroeg de groei maar liefst 66.4% en werd er voor 248 miljoen euro uitgegeven aan digitale camera’s. De trend is duidelijk: de digitale camera is vandaag de dag een hot item geworden, zo niet een must have.

Wie eenmaal z’n vakantiekiekjes heeft genomen, komt voor een nieuw probleem te staan: hoe beheer ik al mijn foto’s nou eigenlijk? En kan ik de verjaardagsfoto’s van zoon- of dochterlief net zo gemakkelijk terugvinden als de foto’s van oma’s bloementuin? Anders dan bij de analoge camera het geval is, biedt de digitale camera de mogelijkheid om maar door te blijven klikken. Afhankelijk van het geheugenkaartje dat gebruikt wordt en de instellingen, kunnen er met gemak tussen de 61 en de 1300 foto’s genomen worden (128 MB-kaartje). Thuis aangekomen worden de foto’s vervolgens gedownload naar de pc en kan het schiftwerk beginnen. Maar niet alleen het schiftwerk. De foto’s moeten ook op overzichtelijke wijze geordend worden zodat ze weer gemakkelijk terug te vinden zijn. Welke middelen staat de gebruiker daartoe ter beschikking?

In deze bijdrage behandel ik een drietal softwarepakketten, ook wel deftig Image Managers genoemd, te weten ACDSee, Compupic Pro en ThumbsPlus. Van deze drie pakketten is ACDSee bij het grote publiek wel het bekendste softwarepakket. De andere twee zijn aanzienlijk onbekender; tijd voor een kennismaking dus. Aangezien ik op dit moment ruim 20.000 foto’s heb, ben ik ook in staat geweest om de snelheid (bij zo’n grote hoeveelheid foto’s) te testen. De testmachine is een laptop met een Pentium IV 2.66GHz met 512 MB geheugen draaiend onder Window XP Pro (SP1).

ACDSee
Inmiddels heeft ACDSee versie 6 bereikt. Het verschil met de vorige versie (5.0) is aanzienlijk. Er zijn nog meer toeters en bellen toegevoegd waardoor het programma bijna bezwijkt onder de mogelijkheden. Wie het programma opent ziet vier schermen: links een overzicht van mappen, linksonder een preview, rechts een overzicht van thumbnails en rechtsonder de Image Basket. De indeling van deze drie basisschermen is overigens geheel aan te passen, of uit te schakelen. De Image basket is vooral handig wanneer men her en der foto’s heeft bewaard op de harde schijf in verschillende mappen, en daaruit een selectie wilt maken. Men hoeft in de thumbnails slechts de foto te selecteren en dan in de Image Basket op ‘Hold’ te klikken. Desgewenst kan men die selectie naar een cd kopiëren, e-mailen, archiveren (bijvoorbeeld Zip) of een contactsheet maken. Zodra je op één van de thumbnails klikt, komt de foto in de viewer. Dat is ook het scherm waar de foto bewerkt wordt. Uiteraard ontbreekt de zoomfunctie niet. Erg handig is de zoomlock-functie: zo kan men inzoomen op de foto en als je doorscrollt naar de volgende foto blijft de instelling behouden. Een dubbele klik op de foto brengt je weer terug naar het beginscherm. Het maken van albums ontbreekt natuurlijk niet. Onder “categories” staan al een aantal albums standaard ingesteld. Je sleept gewoon de foto’s naar het album toe, en je hebt in een handomdraai je eigen fotoalbum. ACDSee heeft een uitgebreide zoekfunctie. Zo kan het zoeken nog verder verfijnd worden door sleutelwoorden aan een foto toe te kennen, of via aantekeningen of een bijschrift. Een lijst van sleutelwoorden kan men van tevoren zelf maken, hetgeen typewerk bespaart. Een andere handige functie is de zogenaamde kalender. Van elke maand wordt een overzicht gegeven van het aantal foto’s dat in een bepaalde maand is gemaakt. De kalender kan ook nog verfijnd worden door een bepaalde dag te kiezen. Je ziet dan gelijk een overzicht van die foto’s die op die dag zijn gemaakt. Zelfs het kiezen van een bepaalde tijd is mogelijk! Ook heeft programma een ingebouwde brander. Je sleept alle foto’s die je op een cd wilt zetten naar de ‘Write Disc’ en een wizard doet de rest. Zeer uitgebreid zijn de diashowmogelijkheden: die kan men met allerlei effecten (overgangen, geluid) aankleden. Kortom, ACDSee is een uitgebreid programma. Misschien dat het voor de gemiddelde gebruiker een overkill aan mogelijkheden biedt. Hoe zit het met de snelheid van het programma? Het is op dat punt dat het programma steekjes laat vallen. Vreemd genoeg is de snelheid ook iets waar de meeste gebruikers van het programma over klagen. Zo loopt de opbouw van de thumbnails erg traag. In een map met 350 foto’s (55MB) wordt er al een behoorlijk beroep gedaan op de processor.

Compupic Pro
Aanzienlijk sneller dan ACDsee, is het minder bekende programma Compupic Pro 6.23. Op de website wordt al trots gemeld dat het programma sneller is dan ACDSee en ThumbsPlus. Dat wordt zeker waargemaakt. De lay-out is nagenoeg dezelfde als die van ACDSee, zij het dat het veel simpeler oogt. We zien een mapverkenner, een preview-scherm en het overzicht van de thumbnails. Vergeleken met ACDSee zijn de mogelijkheden minder. Een mogelijkheid om albums te maken, ontbreekt bijvoorbeeld. In plaats daarvan kan men met behulp van “categorieën” soortgelijke mappen aanmaken, waardoor het resultaat min of meer hetzelfde is. Net als in ACDSee is het mogelijk om vanuit het programma rechtstreeks een cd te maken. Wordt de cd-brander niet ondersteund, dan wordt de mogelijkheid geboden om een image te maken, zodat die alsnog naar een cd gekopieerd kan worden. Wat het programma mist, is de zoom lock, zoals we die kennen van ACDSee. In een volgende update (zo is mij verteld) zal die er komen. De toeters en bellen, zoals die in ACDSee zitten, ontbreken in Compupic. De kalender ontbreekt bijvoorbeeld. Handig daarentegen is de mogelijkheid om een Picture Index te maken. Die is te vergelijken met de aloude contactafdrukken. Wie gaat voor snelheid, moet zeker naar dit programma uitkijken.

ThumbsPlus Pro
ThumbsPlus Pro houdt eigenlijk het midden tussen ACDSee en Compupic Pro. Op het eerste gezicht lijkt het ook meer op Compupic dan op ACDSee. Net als de vorige twee programma’s is de lay-out nagenoeg hetzelfde: wederom zien we een mappenverkenner, een preview en een thumbnail-overzicht. De optie om een cd te maken ontbreekt. Dat is minder handig wanneer men op een foto inzoomt. Wil men naar een ander gebied van de foto, dan moet dat via de schuifbalken gebeuren hetgeen erg onhandig is. Vreemd genoeg zien de foto’s er ook veel rafeliger uit dan bij de voorgaande programma’s. Dit is vooral het geval wanneer men wat inzoomt.  De snelheid van dit programma, ligt vermoedelijk iets onder die van Compupic Pro. Voorwaarde is wel dat de mappen waarin de foto's komen, eerst gescand moeten worden. Er wordt als het ware een database gemaakt, die het laden van de thumbnails aanzienlijk versnelt.

Conclusie
Welke van de drie image managers is nu de beste? Van alle programma’s is ACDSee met € 49,90 het goedkoopste programma, gevolgd door Compupic Pro ($79,95) en ThumbsPlus Pro ($89,95). Gaat men voor de standaardversie van Thumbsplus, dan is de prijs $49,95. Ook van Compupic bestaat een standaardversie à $39,95. De mogelijkheden met de Pro-versie zijn iets minder (op de websites van het programma staan de verschillen opgesomd).  Over het algemeen ontlopen de programma’s elkaar niet zoveel. Het is vooral op het gebied van de details waarin de verschillen aan het licht komen. De meest uitgebreide mogelijkheden biedt ACDSee. Van alle programma’s is ACDSee de traagste. Gaat het om de beheermogelijkheden, dan steekt dit programma de anderen de loef af. Wie er geen behoefte aan heeft om precies te weten hoeveel foto’s er op een bepaalde datum of in een bepaalde maand zijn gemaakt, is beter af met Compupic. Zeker als men zeer veel foto’s heeft en een wat minder snelle pc, dan is dit programma de betere keus. Hoewel Thumbsplus veelal positief besproken wordt in de vakpers, valt het programma me wat tegen. Navigeren tussen foto’s is veel omslachtiger en ik vond de kwaliteit ook niet bepaald denderend (misschien heb ik een instelling over het hoofd gezien). Ik gebruik zelf Compupic Pro om snel mijn foto’s te bekijken en te ordenen. ACDSee gebruik ik vooral om mijn foto’s naar een PDF-bestand af te drukken. De mogelijkheden om kop- en voetteksten op te nemen zijn voortreffelijk in dat programma. Wie snel even een enkele foto wil zien, kan beter de ingebouwde viewer gebruiken van Windows. Men doet er dan ook goed aan om de foto’s met geen van alle programma’s te associëren. Als alternatief kan men de gratis viewer Irfanview installeren, hoewel dit niet echt nodig is. Van alle hier besproken programma’s zijn ook trial-versies te downloaden.

Websites:
ACDSee:
http://www.acdsystems.com
Compupic:
http://www.photodex.com/
ThumbsPlus: http://www.cerious.com/


MSN Plus

Door Breezer

Wat is MSN plus?
MSN plus is een add-on voor MSN waarmee je onder andere:

 • Away berichten kunt instellen. (Als je weg bent en iemand zegt wat dan krijgt hij/zij het door jou ingevoerde bericht te zien.

 • Bepaalde IRC commando’s kunt gebruiken waaronder /me en /away.

Downloaden
MSN plus is hier gratis te downloaden of gewoon via www.msgplus.net.

Installatie

 • Start het installatie bestand op.

 • Je moet nu kiezen in welke taal je MSN plus wilt installeren.

 • Nu krijg je de keuze tussen installeren met of zonder sponsor, voor zover ik weet is dit spyware dus klik gewoon op installeer MSN plus zonder sponsor.

 • Verder gewoon de installatie afronden zoals elke andere setup.

Functies
Ik zal een paar functies bespreken waaronder :

 • Loggen

 • IRC commando’s

 • Snelteksten

 • Overige commando’s

Zodra je MSN na installatie van plus opgestart hebt zul je een extra optie bovenin krijgen genaamd ‘Plus!’. Klik hierop en vervolgens op voorkeuren en je zult dit te zien krijgen :

Snelteksten
Ga naar ‘snelteksten’ onder het kopje ‘Berichten’. Hier zul je zien dat je 30 snelteksten in kunt voeren die je met een alt + cijfer commando makkelijk kunt laten zien in een conversatie.
Bij tekst voer je de tekst in die je wilt laten zien en bij commando een eventueel commando waarmee je je tekst kunt aanroepen. Dus als je daar bijvoorbeeld 1 neerzet kun je de tekst laten zien met /1.

 

Logboeken
Een handige functie van Plus vind ik ook het loggen van gesprekken, zo kun je later altijd nog eens zien wat er precies besproken is. De gesprekken worden standaard opgeslagen in mijn documentenmijn chatlogs, maar dit kun je uiteraard zelf wijzigen.

Je hebt een aantal opties (Tijdsaanduiding plaatsen op iedere lijn, automatische terugloop inschakelen, nicknames inkorten) en het beste is deze allemaal aan te laten aangezien het dan zo duidelijk mogelijk is, wanneer je het later nog eens wil lezen.

Bij het tabblad beveiliging kun je je logboeken beveiligen met een wachtwoord, dit is vooral erg handig wanneer de pc door meerdere mensen gebruikt wordt. Om dit in te schakelen vink je het vakje voor ‘Mijn logboeken beveiligen’ aan en voer je 2 keer je wachtwoord in. Vanaf nu moet het wachtwoord elke keer ingevoerd worden wanneer iemand een logboek wil lezen.

Handig: MSN Plus archiveert elke maand de logs dus je krijgt uiteindelijk de logs per maand in mappen te zien.

Automessage
Dit vind ik persoonlijk de handigste functie van MSN. Als je een automessage ingesteld hebt krijgen de mensen die je aanspreken netjes het bericht te zien dat je even afwezig bent. Deze tekst kun je uiteraard zelf invoeren.

Er staan standaard al een paar berichten in, maar deze kun je zelf gewoon aanpassen.

Beschrijving > Hier kun je gewoon iets invoeren dat voor jou later herkenbaar is.

Sneltoets > Hier kun je een sneltoets opgeven voor de automessage, dit is handig als je bijvoorbeeld haast hebt en nog even snel de automessage aan wilt zetten.

Messenger status > Deze status zien andere mensen.

Naam tag > Dit komt achter je nickname te staan. Dus bijv $nick { Avondeten }

Automatisch bericht > Hier voer je het bericht in dat je aan de mensen wilt laten lezen.

MSN vergrendelen
Je kunt als je bijvoorbeeld even weg moet je MSN vergrendelen door bij het menu item ‘vergrendelen’ het vakje ‘Sneltoets vergrendelen inschakelen’ aan te vinken en een wachtwoord op te geven. Nu kun je door een sneltoets MSN vergrendelen en automatisch de status laten veranderen.

Commando’s
Hier bespreek ik kort de commando’s die je in een gesprek kunt uitvoeren.

 • /me bericht. Met dit commando kun je een bericht in de hij vorm laten zien dus als je /me loopt intypt krijg je te zien nickname loopt.

 • (!WAT). Met dit commando kun je laten zien welk nummer je op dat moment afspeelt in Winamp.

 • (!IP). Met dit commando kun je je IP adres laten zien.

 • /clear. Hiermee leeg je het chatvenster.

 • Ctrl + K. Hiermee kun je de kleur van je bericht aanpassen.

 • Ctrl + B. Hiermee kun je je bericht vet laten zien.

 • Ctrl + U. Hiermee laat je je bericht onderstreept zien.

Hoe dat eruit komt te zien ziet je in bovengenoemde volgorde op de afbeelding hiernaast.

Tot slot
Dit zijn lang niet alle functies van MSN plus, maar ik hoop dat ik een beetje een indruk heb gegeven met wat je zoal met MSN plus kunt doen. Alle overige commando’s vind je  hier.


Handleiding DVDshrink

Door Tazman

DVDshrink is een ideaal klein freeware-programma, echter met heel veel mogelijkheden.

Dit programma is bedoeld om een back-up te maken van je originele DVD’s.

Normaal zou je een commerciële DVD niet op 1 dvdr kunnen zetten maar DVDshrink maakt de bestanden dusdanig klein dat dit wel lukt en dat zonder kwaliteitsverlies.

Download DVDschrink van http://www.dvdshrink.org

Open DVDshrink en je komt in het eerste scherm terecht. Klik op Open Disk en selecteer de DVD-speler. Klik in het schermpje dat opent op OK en DVDshrink zal je DVD gaan lezen. Nadat de DVD gelezen is zul je terug komen in het hoofdscherm waar je alle bestanden ziet staan.

Wil je nu de complete DVD hebben inclusief alle extra’s zoals interviews enzovoort, dan zul je voor een hoge compressie moeten kiezen. Zelf zet ik altijd alle audio-kanalen behalve Engels uit en vink  alle ondertitels uit, behalve de Nederlandse. Nu is het even spelen met de compressie: probeer gewoon eens verschillende uit. Je ziet dan bovenin op de groene lijn precies hoeveel ruimte het geheel in beslag gaat nemen. De ene DVD zul je met compressie-level 3 al goed hebben , terwijl je bij een ander level naar 6 of hoger zult moeten. Deze mate van compressie geeft wel enig kwaliteitsverlies. Wil je nu geen kwaliteitsverlies hebben en alleen de hoofdfilm klik dan op Re-Author en het volgende scherm zal openen. Klik de hoofdfilm aan (in veel gevallen het grootste bestand) en sleep dat bestand naar de linkerzijde.

Je zult nu zien dat er weer een aantal opties komen die we uit gaan zetten.

Hier heb ik gekozen voor geen compressie voor Video en heb ik ook hier alle audio-kanalen uitgezet behalve de Engelse. Nu hebben we daadwerkelijk alleen de hoofdfilm zonder compressie en dus een hoge kwaliteit film. Klik nu op back-up en geef via verkenen een locatie op waar de bestanden opgeslagen dienen te worden en klik op OK.

Laat DVDshrink even met rust. Als alles goed gegaan is zien we na afloop een scherm dat aangeeft dat alles goed gegaan is. Nu hebben we de DVD-bestanden op de harde schijf staan en kun je die met een brandprogramma als een DVD branden.


Irfanview deel 3

Door Held

Iedereen die met foto’s werkt zal dit vast wel kennen. Je werkt met een digitale camera en al je foto’s hebben een naam als P000123.jpg, vervolgens moet je ze allemaal hernoemen zodat je na een jaar nog weet welke foto’s het zijn. In dit laatste deel wil ik het nog even hebben over twee kleine maar erg makkelijke onderdelen van Irfanview die deze taken erg gemakkelijk maken.

Als eerste: Batch conversion:

We openen Irfanview en gaan naar File/Batch rename (sneltoets B)
 1. Hier voeg je alle foto’s toe die je wilt aanpassen
 2. Je zet ze in de gewenste volgorde
 3. Kies de gewenste actie, wij kiezen hier voor conversion
 4. Nu kun je het gewenste formaat instellen. Bij advanced options kun je ook nog de  grootte (size) en de kleurdiepte aanpassen.
 5. Hier geef je de map op waar de nieuwe bestanden terecht komen
 6. Klik op start

 

 

 

Het laatste onderdeeltje is Batch rename (hernoemen)

We gaan hier op dezelfde manier te werk als bij conversion.
 1. Hier voeg je alle foto’s toe die je wilt aanpassen
 2. Je zet ze in de gewenste volgorde
 3. Kies de gewenste actie. Wij kiezen hier voor rename
 4. Bij de rename options kun je aangeven hoe je de foto’s wilt noemen (bv Vakantie### om Vakantie001 tot Vakantie999 te bekomen)
 5. Hier geef je de map op waar de nieuwe bestanden terecht komen
 6. Klik op start

Nu heb je met een paar simpele muisklikken een duidelijke bestandsnaam, een kleinere kopie of een ander type (gif,jpg,…) voor al je foto’s.

Veel plezier ermee.


Toetsenbordindelingen

Door Huijb

De indeling van toetsenborden, of klavieren zo u wilt, stamt eigenlijk rechtstreeks af van de typemachine, waar het nodig was om de aanslagen te vertragen door de meest gebruikte toetsen ver uit elkaar te zetten. Dit werd gedaan omdat anders door het snelle getik de hamertjes in elkaar bleven hangen. Mensen die vroeger veel op een typemachine werkten weten waarover ik  spreek. Toetsenborden worden aangegeven door de eerste rij letters links van het toetsenbord. Hebt u nu een qwerty toetsenbord, de letters Q W E R T Y staan naast elkaar en de letter ij rechts naast de L, dan hebt u waarschijnlijk een Nederlands toetsenbord. Heeft u een toetsenbord waarbij de letters Q W E R T Y naast elkaar staan maar het ; teken staat dan rechts naast de L, dan is de lay-out VS(internationaal) en de taal, Nederlands.

Er bestaat ook een Azerty toetsenbord u raadt het al, de letters A Z E R T Y staan naast elkaar. U  hebt dan waarschijnlijk een Belgisch toetsenbord. Bijna ieder land heeft zijn eigen toetsenbord met een eigen indeling. Nederland en België dus ook. Toch gebruikt men in Nederland vooral het Amerikaanse toetsenbord terwijl dit minder geschikt is voor het typen van de Nederlandse vreemde tekens zoals trema’s en accenttekens. De toetsenbordindeling kunt u gemakkelijk wijzigen in het configuratiescherm / landinstellingen. De hieronder genoemde taal-  en toetsenbord indelingen worden het meest gebruikt in Nederland:

 • Taal: Nederlands Indeling: Nederlands
  Het toetsenbord bevat “dode” toetsen hiermee kun je speciale tekens typen. Hebt u een Nederlands toetsenbord, dan doet elke toets zoals aangegeven.

 • Taal: Nederlands Indeling: VS
  Deze instelling wordt veel gebruikt maar kan geen speciale tekens typen, zoals accenten en trema's. Bij een Amerikaans toetsenbord doet elke toets zoals aangegeven.

 • Taal: Nederlands Indeling: VS (Internationaal)
  De huidige Windows 98 standaard geeft gelegenheid om trema's en speciale leestekens in te voeren. Als u bijvoorbeeld de toetsen " + e (dus de dubbele aanhalingstekens gevolgd door de letter e) invoert, ziet u een ë. Enkele voorbeelden:

  ' + e = é of ` + e = è of " + e = ë of ' + c = ç of ^ + e = ê 

  Deze toetsenbordindeling werkt op basis van de zogenaamde “dode” toetsen. De volgende toetsen zijn “dood” en kunnen afhankelijk van het gebruik speciale karakters opleveren: ' " ` ^. Wanneer u één van deze toetsen typt, gebeurt er in eerste instantie niets; pas wanneer u een tweede toets typt, verschijnt het teken op het scherm. Afhankelijk van de toetscombinatie verschilt het resultaat. Als u één van de dode toetsen op het scherm wilt zien, dient u de dode toets gevolg door een spatie in te typen.

 • Taal: Nederlands (België) Indeling: Belgisch (Punt)
  Het Belgische toetsenbord (ook wel AZERTY-klavier genoemd) is in twee uitvoeringen te gebruiken. Standaard is de uitvoering Belgisch (punt), waarbij het decimale scheidingsteken op het numerieke eiland een punt op het scherm laat zien (conform het fysieke teken op deze toets).

 • Taal: Nederlands (België) Indeling: Belgisch (Komma)
  Zie de indeling hierboven met de volgende wijziging: het decimale scheidingsteken op het numerieke eiland (een punt op het toetsenbord) laat een komma op het scherm zien. In België wordt als decimaal scheidingsteken een komma gebruikt. Deze toetsenbordindeling is ideaal voor het invoeren van getallen en bedragen.


Webtelefonie

Door Huibsel

Gesprekken voeren via Internet is niet nieuw, maar dankzij nieuwe technieken wordt het “telefoneren” steeds gemakkelijker en de gesprekskwaliteit beter. Skype, een programma van de makers van Kazaa, laat zien wat allemaal mogelijk is.

Skype is een programma waarmee u, via een microfoon en luidsprekers of een headset, een gesprek kunt voeren met een andere internetgebruiker. Het lijkt een beetje op gewoon telefoneren, maar met één groot verschil, u kunt niet bellen naar een telefoonnummer op het vaste net of naar een mobiel telefoonnummer. Het werkt alleen als beide gebruikers over Skype en een internetverbinding beschikken.

 1. Surf naar de site van Skype (www.skype.com) en download het programma via de link ‘download’ en de knop ‘download latest version’. Als het downloaden voltooid is, klik dan op de knop openen. Hiermee start u het installatieproces.

 2. Voor de installatie krijgt u de mogelijkheid om een taal te kiezen waarmee u wilt werken. Wilt u Skype het liefst in uw eigen taal zien, selecteer deze dan.

 3. Tegenwoordig heeft bijna elk softwarepakket iets als een licentieovereenkomst en Skype vormt daarop geen uitzondering. Klik op ‘ik accepteer de licentieovereenkomst’ voordat u op de knop ‘volgende’ klikt.

 4. Nadat de installatie is voltooid wordt u in de gelegenheid gesteld om een nieuw Skype-account aan te maken. Klik op ‘ik wil een Skype-account aanmaken’ en klik op de knop “volgende”. Mocht u ooit al eens een account hebben aangemaakt, dan kunt u kiezen voor de eerste optie, ‘ik heb al een skype-account’.

 5. In het dialoogvenster dat Skype nu toont dient u een accountnaam, wachtwoord en e-mailadres in te vullen. Als de door u opgegeven naam al bestaat, dan zal Skype dit melden. Een e-mailadres is verplicht, maar zal voor anderen – om spam te voorkomen – niet zichtbaar zijn.

 6. Als alle informatie is geaccepteerd, verschijnt er een uitgebreid formulier waarin u allerlei details over uzelf kunt invullen. Hieronder vallen uw echte naam, adres, telefoonnummers, geboortedatum en homepage. Ook kunt u een foto van uzelf uploaden via de knop ‘bladeren’.Het invullen van deze informatie is niet verplicht. Hebt u alle gegevens ingevuld, klik dan op ‘opslaan’.

 7. Skype zal nu starten en diverse informatie tonen, zoals uw vrienden die on-line zijn en het totale aantal on-line Skype-gebruikers. Ook zullen eventuele problemen met de verbinding worden weergegeven. Skype is natuurlijk zinloos als u niemand heeft om mee te bellen. We gaan er vanuit dat u op zijn minst een kennis heeft die ook met Skype werkt. Onderin het scherm van Skype ziet u een leeg veld met de tekst ‘type de gebruikersnaam van degene die u wilt bellen’ en druk dan op enter. Voer daar de naam van uw kennis in en druk op de enter toets.

 8. Het programma probeert nu verbinding te leggen met uw contactpersoon. Als deze on-line is, krijgt hij een seintje dat hij gebeld wordt en kan de haak opgenomen worden door op het bijbehorende icoontje te klikken. Het gesprek kan beginnen.

 9. Tijdens het gesprek laat Skype zien hoelang u met elkaar in gesprek bent. Een andere indicatie voor het gesprek is er niet; zolang de teller loopt staat de lijn open. Als u het gesprek wilt beëindigen, klik dan op de rode telefoonhoorn.

 10. Naast een gesprek met vrienden kan het ook leuk zijn om eens een gesprekje te voeren met een wildvreemde. Hiervoor kunt u de link ‘zoek een vriend’ gebruiken. Tik een naam in, of een deel van een naam en wacht op de resultaten. Met een klik op de groene telefoonhoorn kunt u een gesprek starten.

Tevens ook nog een paar nadeeltjes

Bron: cid


Myhtpc

Door Margje

Wat is myHTPC?
Omdat een televisiescherm een lagere resolutie kent dan een pc-monitor, kan het niet goed overweg met de fijne computerletters en iconen. Dit komt de navigatie niet ten goede. Het gratis programma MyHTPC biedt een oplossing voor dit probleem. Het biedt een interface die specifiek ontwikkeld is voor het bladeren door en starten van multimediabestanden op een televisiescherm. Er worden grote letters en iconen gebruikt en de navigatie is eenvoudig. Er bestaat zelfs een mogelijkheid om het pakket aan te sturen met een via de pc verbonden afstandsbediening. Ook al richt MyHTPC zich op Home Theater Personal Computer gebruikers: het programma kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld om een simpele menustructuur te maken om programma’s op eenvoudige wijze te benaderen. Zelfs voor touchscreen applicaties is MyHTPC geschikt.

Benodigdheden
myHTPC werkt vanaf Windows 98. Om met myHTPC aan de slag te gaan, dient er bepaalde software geïnstalleerd te zijn.

 • Indien u Windows 2000 of lager draait, zorg er dan voor dat u GDI+ download en installeert.

 • (http://www.microsoft.com/downloads/release.asp?releaseid=32738) (1073Kb)

 • MSXML 4 (Microsoft XML Core Services 4 Service Pack 2)

 • Windows Script 5.6 (Benodigd als u de EPG plug-in gebruikt en niet werkt onder Windows XP)

 • Windows Media Player 9

MyHTPC configureren
Het is eenvoudig om MYHTPC te configureren met de “configuration wizard”. Deze wizard vraagt u om locaties op te geven waar uw muziek in staat, waar films in staan en waar uw afbeeldingen staan. Na een paar eenvoudige stappen, is MYHTPC klaar voor gebruik.

Een voorbeeld vindt u in de afbeelding hiernaast.

Handmatige configuratie is mogelijk door de optie “Configure MyHTPC” te kiezen. Deze optie maakt het mogelijk om de achtergrond te wijzigen en om de knopkleuren aan te passen. Het programma is volledig naar eigen wens aan te passen.

Bediening
Klikt u op de knop “My Music” dan verschijnt er een overzicht van alle door u geselecteerde muziekbestanden.

 

Een soortgelijk overzicht verschijnt bij het klikken op “My Movies” en “My Pictures”.

De knop “My Weather” toont het weerbericht voor uw land en regio door informatie van het internet te halen.

Door te klikken op “Close MyHTPC” sluit u het programma.

Extra’s
Op de website van de makers zijn plug-ins te vinden, die nog meer mogelijkheden aan het programma toevoegen.

Ook voor achtergrondafbeeldingen kunt u een kijkje nemen op deze website. De site heeft een forum waar onder andere tips en trucs uitgewisseld worden(engelstalig).

Plug-ins: http://myhtpc.net/plugins/
Achtergrondafbeeldingen: http://myhtpc.net/backgrounds/

Conclusie
MyHTPC is een vriendelijk programma, dat voor verschillende toepassingen gebruikt kan worden. In tegenstelling tot het programma TVTool is myHTPC gratis en heeft het meer opties.

Om myHTPC te gebruiken is het niet nodig om een computerexpert te zijn, omdat de navigatie eenvoudig is. Leuke bijkomstigheid is dat het programma naar eigen wensen in te delen is. Buitenbeentje van het programma is het weerstation. Een optie die wellicht grappig is, maar niet op zijn plaats in dit programma. Het is zeker de moeite waard om myHTPC eens te proberen.

Bronnen
http://www.surfkit.nl/instructions/pctv/home.html#s3
http://myhtpc.netHebben jullie commentaar op iets dat met de Nieuwsbrief in het algemeen te maken heeft, schroom dan niet om achter je toetsenbord te gaan zitten en je opmerkingen te sturen naar postvakin@helpmij.nl.
De volgende reacties hebben we van onze trouwe lezers binnengekregen. De redactie van de nieuwsbrief maakt een selectie en behoudt zich het recht voor inzendingen in te korten of te redigeren. Geplaatste artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. Anonieme bijdragen worden niet geplaatst, evenmin als bijdragen met lasterlijke uitlatingen jegens personen of instanties.

Ik vind het schande dat alleen leden de vorige uitgaven van de nieuwsbrief kunnen bekijken! Iedereen kan 'm gewoon gratis ontvangen, waarom dan nog geld vragen als je iets wilt nalezen?! Ik hoop dat dit veranderd wordt, anders kunnen jullie beter de site betaalons.nl gaan beginnen!

Groeten,

Philip

Geachte heer Philip,

Met enige verbazing hebben wij uw mail gelezen. U spreekt er schande van dat wanneer men geen lid van de Vereniging Helpmij is, de oude Nieuwsbrieven niet meer nagelezen kunnen worden.

Aan het lid zijn van onze Vereniging zijn meerdere voordelen verbonden, waaronder deze. U vindt dat wij dan maar een “betaalons site” moeten worden. Het idee op zich is niet slecht, alleen gaan wij er nog steeds van uit, dat iedereen gratis door Helpmij geholpen kan worden. U bent niet verplicht lid te worden. Wanneer u echter nog enige dingen wilt nalezen, dan zijn er 2 adviezen die ik u kan geven:

 1. wordt inderdaad lid van Helpmij, wij zullen u met enthousiasme ontvangen

 2. bewaar de Nieuwsbrieven van Helpmij op uw computer en u kunt ze dan ongelimiteerd nalezen.

Met vriendelijke groet,

Blacksheep


Eikelgehalte.

Heb al tig keer gebr. naam + password ingevoerd, word steeds geweigerd "u bent niet ingelogd" Ik heb geen, GEEN,ziekte ofzo, wil alleen prangende vraag stellen;. Jullie EIKELGEHALTE is fenomenaal.

Uw password is u reeds toegezonden.


Mededelingen

Na het uitkomen van de Nieuwsbrief wordt de manager van het Postvak In overspoeld met vragen en/of mededelingen aangaande het wijzigen van e-mailadressen. Wij kunnen uw e-mail adres niet voor u veranderen, dat moet u zelf doen. Klik hiervoor op forum en ga dan naar Profiel. Klik op aanpassen van Instellingen. Op de plaats waar uw oude e-mailadres staat, kunt u het nieuwe adres invullen. Doe dit 2x en klik daarna op veranderen. U zult dan zien wanneer u F5 of paginavernieuwen klikt, dat uw nieuwe adres daar ingevuld is.  

Op dezelfde manier wijzigt u ook de instellingen van de opties. U gaat dan naar aanpassen opties en vinkt aan wat u veranderd wilt zien.


Beste Helpmij-leden en gebruikers,

Wegens omstandigheden is het bestuur van Helpmij.nl dringend op zoek naar een ruimte voor de komende Helpmijdag en de algemene ledenvergadering. Wij zoeken bij voorkeur naar een locatie die gelegen is in het midden des lands en die goed bereikbaar is per auto en openbaar vervoer. Aangezien de financiële middelen van de vereniging beperkt zijn vragen wij jullie hier rekening mee te houden.
Beschikbaar op een zaterdag/zondag ongeveer half mei, bij voorkeur met horeca-mogelijkheid,geschikt voor computers en netwerk.
Indien mogelijk een aparte ruimte voor de ledenvergadering. Wie van jullie weet een lokatie? Mail ons via vereniging@helpmij.nl

Alvast bedankt voor het meedenken.

Bestuur Helpmij.nl


Colofon
De helpmij.nl nieuwsbrief staat onder redactie van:
 • Blacksheep (hoofdredacteur)
 • Bennie
 • Beugje
 • Breezer
 • Huibbreeman
 • Huijb
 • Margje
 • Mumzel
 • Neleke
 • Rene_Overtoom
 • Tazman
 • Tiborv
De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de sectie nieuwsbrief.

Oplage.
De nieuwsbrief wordt naar 5936 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie

Aan- en afmelden.
Iedereen die zich aanmeldt bij Helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief toegestuurd.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar de site en meld u aan bij het forum. U zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen. Als u al aangemeld bent en u hebt de nieuwsbrief niet ontvangen, ga dan in het forum naar profiel, aanpassen van opties, en vink bij 'Mogen de Webmasters en Moderators je berichten sturen?' ja aan.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven zoeken.


Disclaimer

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen, in te korten, etc.