Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Fotowedstrijd 2012
-Kwetsbaarheid Android-telefoons te dichten met ESET app
-Tips voor browserbeveiliging
-Interview met Ciske de Rat
-Slimmer met sensors
-Onze oktoberprijsvraag
-Virussen, virussen en virussen
-Cursus Access voor Beginners - H14
-Smartwatch
-Toolbar Cleaner voor het verwijderen van toolbars
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
profpc (Eindredacteur)
CorVerm
Dillondarko (Junior Redacteur)
Djoane
ErpCity
femke98
FooBar (Junior Redacteur)
jackall
OctaFish

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 28691 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Voorwoord

Auteur: profpc

Top

Alsjeblieft, de oktober nieuwsbrief van Helpmij.nl ligt weer op je electronische deurmat. En dit keer een dikke editie vol met artikelen. Onze redacteuren hebben weer hun best gedaan om mooie artikelen te schrijven, waar je als lezer plezier van mag hebben.

In deze nieuwsbrief gaan we weer verder met de hoofdstuk 14 van de Acces-cursussen en hebben we - na een aantal maanden eruit geweest - weer een interview! De interviews werden voorheen door onze mumzel verzorgd, maar nadat mumzel uit de redactie is gestapt hebben we een nieuwe opvolger gevonden: jackall. Deze redacteur zal voortaan de interviews verzorgen in de nieuwsbrief.

Vragen en opmerkingen die betrekking hebben op de nieuwsbrief kunnen altijd aan ons gesteld worden via nieuwsbrief@helpmij.nl

Veel plezier met het lezen van de nieuwsbrief.
 




Fotowedstrijd 2012

Auteur: OctaFish

Top

Het is oktober en de fotowedstrijd voor 2012 zit er weer op. En jullie hebben massaal foto’s ingestuurd waar de afgelopen weken druk op gestemd is. Niet alleen was het aantal inzendingen aanzienlijk hoger dan vorig jaar, ook de kwaliteit ervan is behoorlijk gestegen! De Helpmij jury had het dan ook een stuk moeilijker dan vorig jaar om een winnaar uit te kiezen.

Er zijn gelukkig behoorlijk veel mensen op pad geweest om één of meer foto’s te maken, al is er ook nog zo her en der wel eens (een beetje gemakzuchtig misschien) in de digitale doos met oude foto’s gegrabbeld. En, iets wat ook niet onvermeld mag blijven, een hoop inzenders hebben getracht om een foto te maken die binnen het thema “Samen op weg” viel. Het is altijd leerzaam om te zien hoe mensen een thema vertalen naar beelden, en de ingezonden foto’s vormen daar geen uitzondering op.

De trend van dit jaar? Veel dierenfoto’s, van balancerende libellen tot olifanten. Uiteraard ook veel reisfoto’s, want dat is niet alleen inherent aan vakantiefoto’s maar ook aan het thema dit jaar. Veel landschappen ook, waaronder uiteraard een aantal ondergaande zonnen. Een onderwerp dat altijd wel tot de verbeelding zal blijven spreken.

Indachtig één van de wedstrijdeisen is er weinig tot niet gemanipuleerd aan de foto’s. Wat dan eigenlijk enige bevreemding wekt, is dat de twee foto’s die overduidelijk zijn nabewerkt in de digitale DOKA allebei in de prijzen zijn gevallen! Bovendien zijn het alle twee ook nog eens foto’s met als onderwerp Zon, Zee en Zand. Misschien een idee voor het thema van volgend jaar…

Maar het Helpmij publiek weet de noeste arbeid die in deze foto’s is gaan zitten overduidelijk wel te waarderen, gezien dat beide foto’s met een prijs naar huis gaan.
 

Publieksprijs

De 3e prijs is gewonnen door een foto van Dick123. Het is, zoals al gezegd, een foto die je in het eggie niet snel zo zult tegenkomen. Het is een bijzonder sfeervolle foto van een ondergaande zon, waarbij de zon vanuit het midden zijn versterkte stralen uitzendt. Compositorisch is er wel iets op de foto aan te merken, want de balans in het beeld is een klein beetje onevenwichtig.

De foto zou nog sterker zijn geweest als de fotograaf zijn camera wat meer naar links zou hebben gedraaid. Maar een terechte nummer 3! Dick123 wint hiermee een originele 16 GB Helpmij.nl USB stick!

 

oktober 2012: 3e Prijs Publiek..jpg


De 2e prijs is voor rasger die een bekende Helpmij truc nieuw leven heeft ingeblazen, door een (hopelijk eigen) kind in het hoofd van een dinosaurus te zetten met een Helpmij bord in de hand. De foto zelf is een beetje onrustig qua beeld, en het zou wel leuk zijn geweest als de mensen op de trap de andere kant op hadden gelopen, zodat er enige interactie in het beeld zou zijn geweest met de omgeving. Maar bij dit soort foto’s geldt dat het idee belangrijker is dan de uitvoering, en het publiek heeft dat op waarde weten te schatten door deze foto de tweede plaats te gunnen. Rasger wint met deze foto de Sandisk Eye-Fi 4 GB kaart met ingebouwde WiFi!

oktober 2012: 2e Prijs Publiek..jpg

De 1e prijs is ook voor een landschap, en is gemaakt door Terrarabo. En die plaats is terecht, want het is een hele mooie foto van een strand in Schotland. Zoals gezegd: de foto is nabewerkt in Photoshop, waarbij hij met een filter van NIK de kleuren heeft bijgewerkt. Terrarabo is een fanatieke poster op het fotografie forum, en de winnende foto vind je ook terug in het Showcase forum van de Fotografie tak. Overigens vind ik de uitsnede van de versie die hij daar gepost heeft nog iets mooier dan de foto die is ingestuurd; het lijnenspel vind ik in de andere foto iets mooier. Ik zou zeggen: zoek de foto (North Berwick Beach) op en oordeel zelf!  Terrarabo wint hiermee de schitterende eerste prijs: een Samsung SH100 WiFi-camera met 5x zoom!

oktober 2012: 1e Prijs Publiek..jpg

Vakjuryprijs

Zoals gezegd: de vakjury had het dit jaar een stuk moeilijker als vorig jaar, en dat is uiteraard zeer bemoedigend! Toch vond de jury dat één foto er met kop en schouders bovenuit stak, en die foto heeft dan ook de vakprijs gewonnen. We hebben het over de foto van davidbonting waarop we een prachtig shot zien van een treinstation.

oktober 2012: 1e Prijs Vak..jpg

Alles klopt aan deze foto:

  • De uitsnede, waarbij een uitstekende vlakverdeling is gemaakt door de foto niet te klein te maken, maar ook niet te ruim.
  • De vlakvulling, waarbij horizontale en verticale lijnen en vlakken met elkaar in evenwicht zijn.
  • Het kleurgebruik, waarbij een paar kleuren dominant zijn maar niet overheersen, en kleuraccenten herhaald worden, zoals het oranje in de trein, de gaatjesmuur en de huidtint, en het blauw in de trein, het raam er onder en in de kleding van de vrouw op de trap.
  • En de persoon op de trap die maat geeft aan het imposante gebouw.

Zou ik een puntje van kritiek moeten geven, dan is het dat het jammer is dat de vrouw op de trap niet nèt 2 meter verder naar voren is gefotografeerd; dan had de figuur nog beter in het kader gestaan. Maar ik kan net zo goed argumenten opnoemen waarom de figuur daar precies goed staat.  De hoofdprijs, een Samsung SMART CAMERA WB850 met WiFi-technologie, gaat dus naar davidbonting!

Conclusie

Een goede competitie dit jaar, met terechte winnaars, die veel belooft voor volgend jaar! Met hopelijk nog meer foto’s die speciaal voor de competitie worden gemaakt, want de beste foto voor een fotowedstrijd blijft toch een foto die je met die wedstrijd in het achterhoofd zelf maakt.

De prijzen zijn beschikbaar gesteld door oktober 2012: Logo HM..jpg



Kwetsbaarheid Android-telefoons te dichten met ESET app

Auteur: ErpCity

Top

Tijdens een kort geleden gehouden beveiligingsconferentie werd een enorme kwetsbaarheid van Android-telefoons aangetoond.

Met de Unstructured Supplementary Service Data (USSD) code is het mogelijk om een 'hard reset' uit te voeren, waardoor het toestel teruggezet wordt naar de fabrieksinstellingen en een gebruiker alle instellingen, gegevens, foto’s en video’s kwijtraakt. Op populaire Android-toestellen kunnen kwaadwillenden nu op verschillende manieren onterecht deze USSD-code opdracht uitvoeren. Het bezoek aan een website is al genoeg om de code uit te laten voeren op een vatbare telefoon. Andere mogelijkheden zijn per SMS, QR code, NFC-toepassing of door op een link in de browser te klikken.

Het beveiligingslek van vele Android-toestellen, waardoor het dus mogelijk is om via één enkele regel code het toestel te wissen, is met de speciale app van ESET te dichten. De app is gratis beschikbaar in de Google Play store.

Met een QR code kan het toestel worden getest.  Als het toestel kwetsbaar blijkt te zijn, kan de app ‘ESET USSD Control’ worden gedownload in de Google Play store. De app waarschuwt de gebruiker op het moment dat er een kwaadaardige code wordt gedetecteerd.

oktober 2012: SpicyLemon-logo..png




Tips voor browserbeveiliging

Auteur: CorVerm

Top

Naar aanleiding van de discussie over Java is het goed om een aantal tips te bespreken over de beveiliging van met name de browser.

De eerste tip is blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van virussen, mal-, phishing- , spyware en aanverwante rommel. Immers, als je tijdig op de hoogte bent kun je maatregelen nemen om te voorkomen dat je computer besmet raakt. Of, indien je computer al geïnfecteerd is, een verwijdertooltje downloaden om de besmetting zo snel mogelijk van je computer te verwijderen.

Houdt drivers en plug-ins en vooral ook je systeem up-to-date. Het in de nieuwsbrief van augustus besproken Secunia PSI kan een flink handje helpen om drivers up-to-date te houden. Zorg dat (het is bijna overbodig om te zeggen) Windows automatisch checkt op updates, deze download en installeert. Zodoende blijft het systeem, maar ook de Windows Defender database ook bij de tijd. Standaard zit Windows Defender in Windows vanaf Vista. Het is voor XP (Service Pack 2) te downloaden op de site van Microsoft.

Voorkomen is beter dan genezen

Bezoek met enige regelmaat de site van Virus Alert om te zien wat de laatste stand van zaken is op het gebied van virussen en aanverwante zaken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee zullen we maar zeggen. Is de computer eenmaal besmet? Vul een zoekterm op de site in om meer informatie over het bewuste virus of ander tuig boven tafel te krijgen.
Bij elk item dat je bekijkt vind je een link naar de online virusscanner van Eset, een dertig dagen gratis te gebruiken applicatie dat de computer grondig scant. Je klikt op de knop Run ESET Online Scanner om esetsmartinstaller_enu.exe te downloaden. Dubbelklik op dit bestand om het scanproces in werking te stellen. ESET Online Scanner is dus niet letterlijk een online scanner, maar doet in elk geval z’n werk voortreffelijk.

oktober 2012: resultaat eset online scanner..jpg

Je zult dus alles in het werk moeten stellen om te voorkomen dat je computer besmet raakt. Aangezien hoe langer hoe meer de browser misbruikt wordt om malware, phishing en wat al niet meer binnen te smokkelen, moeten we ook daar aandacht aan besteden. De gratis plug-in van G Data CloudSecurity biedt realtime beveiliging tegen malware en phishingaanvallen. Het is te gebruiken naast elk internetsecuritypakket en een goede aanvulling op gratis, (niet altijd even complete) pakketten.Je zult dus alles in het werk moeten stellen om te voorkomen dat je computer besmet raakt. Aangezien hoe langer hoe meer de browser misbruikt wordt om malware, phishing en wat al niet meer binnen te smokkelen, moeten we ook daar aandacht aan besteden. De gratis plug-in van G Data CloudSecurity biedt realtime beveiliging tegen malware en phishingaanvallen. Het is te gebruiken naast elk internetsecuritypakket en een goede aanvulling op gratis, (niet altijd even complete) pakketten.

 oktober 2012: g data logo..jpg


G Data CloudSecurity is een nieuwe, kosteloze plug-in voor Internet Explorer en Mozilla Firefox. Compatibel met alle andere veiligheidsproducten

  • Voorkomt toegang tot malware- en phishingsites
  • Eenmalig installeren - geen updates vereist
  • Pc-prestaties worden niet beïnvloed
  • Ideale aanvulling voor gratis AV-programma's

oktober 2012: anonieme cookies..jpg

Een waarschuwing van GData. Klik op Dat is OK (een ietwat ongelukkige term die aangeeft dat je de site wel wilt bezoeken) om de waarschuwing te negeren om de site volledig in te laden. Beter is het om die site met gezwinde spoed te verlaten.

Ga ook eens naar de site van Adobe Flash Player (dat ook nog wel eens een lekje kan bevatten) om van de Settings Manager gebruik te maken. Stel de algemene privacy-instellingen en zeker ook de beveiligings-instellingen zo goed mogelijk in. Let op! Het instellen wordt online gedaan. Hoewel dit in feite een achterhaalde zaak is. Heb je namelijk nog een versie draaien die ouder is dan 10.3 dan is het hoog tijd om de laatste versie te downloaden en te installeren. Vanaf Flash Player 10.3 vervangt de Local Settings Manager de Online Settings Manager. De manager is te vinden in het configuratiescherm. Windows 7 gebruikers gaan naar het configuratiescherm > Systeem en beveiliging. Linux gebruikers gaan naar Gnome: Systeem > Voorkeuren > Adobe Flash Player.

Niet kunnen voorkomen? Dan moet je genezen

oktober 2012: symantec logo..jpg 

De grote vraag is waar je een verwijdergereedschap vandaan haalt om van een besmetting af te komen. Symantec biedt er heel wat, het moet wel raar lopen wil je op die site niets van je gading vindt.

 oktober 2012: security..jpg

Ook op de site van Security.nl worden een aantal verwijdertools aangeboden. Evenals een overzicht van gratis virusscanners, online scanners, antivirus boot cd’s en een overzicht van testversies van antivirusprogramma’s. Tevens vind je op de site ook een aantal browser (beveiligings)plug-ins en een aantal virus upload websites waar snel een verdacht bestand kan worden gescand.

In de nieuwsbrief van november zullen we een browser bespreken die in een virtuele omgeving draait. Uiteraard levert het virtueel draaien, in dit geval van een browser, veel veiligheidsvoordeel op.




Interview met Ciske de Rat

Auteur: jackall

Top

Deze keer een interview met Ciske de Rat.

oktober 2012: microfoon..gif

Vertel eens wie je bent
Ik ben John Breedveld, 33 jaar, geboren in Utrecht en ik woon in Dordrecht. 
Ik ben 1.76 lang en heb donkerblond haar. Ik heb een hele lieve vrouw en drie schatten van dochters.

Ik ben een vrij rustige jongeman die veel met computers doet. In de buurt word ik meestal wel gevraagd om de problemen op te lossen. Ben vrij enthousiast als ik aan een nieuw project begin en stop er veel tijd in, soms weet ik niet te stoppen als ik ergens mee bezig ben. 

Wat doe je in het dagelijks leven voor werk?
Leidinggevende bij LWB Combigoods (Inpakcentrum.nl). Wij sorteren, pakken in en stickeren alles zelf. Nu maken wij op dit moment houten kisten voor de veiling.

Je bent nog niet zolang geleden bij een ander forumlid op het werk geweest i.v.m. je eigen werk. Je was aardig onder de indruk heb ik begrepen. Kan je daar iets meer over vertellen?
Het gesprek was erg leuk, hele rondleiding gekregen van a tot z. Het gesprek ging over werk uitbesteden naar Inpakcentrum.nl, tevens waren er gesprekken om onze mensen naar dat bedrijf te sturen om daar het werk te doen i.v.m. het drukken van de transportkosten. Helaas is hier nog niets uit voortgekomen.

Je bent sinds 2003 actief op Helpmij.nl, hoe ben je eigenlijk hier terechtgekomen, en hoe komt het dat je zolang op het forum actief bent?
Heb ooit Paul (Paul-RT, red.) leren kennen via het Paltalk voicechat programma. 
Hij heeft mij later doorverwezen naar Helpmij.nl, aangezien de chat soms enorm gezellig is en je interesse kunt delen met de mensen en hen kunt helpen met jouw kennis over pc problemen om op die te lossen.

Hoe ben je eigenlijk aan Ciske de rat als nickname gekomen?
Deze naam heb ik al vanaf ik internet in mijn huis heb. Deze naam heb ik voor vele chatprogramma's gebruikt, aangezien ik vroeger een ondeugende jongen was heb ik deze naam in hoofdzaak genomen.

In je profiel staat dat je bij hobby's van alles doet, kan je daar meer over vertellen?
Zoals de meeste mensen weten heb ik een treinbaan als hobby in de schuur. Hier werk in de weekenden aan als het slecht weer is. Lekker iets voor mezelf. Zo werk ik ook nog met oude pc’s (afdankertjes) waar ik iets van maak. Ik heb bijvoorbeeld een dvd-koffer leeggemaakt en een oude pc er in gebouwd. Ik heb nu nog een ander project in gedachten, alleen het kostenplaatje is erg hoog voor wat ik wil gaan doen.

Waar werk je vooral mee? Desktop/laptop? En wat doe je er voornamelijk mee?

Ik werk veel met de desktop, en ja op m'n vakantieadres heb ik m'n laptop bij me voor de spelletjes. De desktop draait op Windows 7 Ultimate64, de laptop met XP PRO, deze neem ik ook vaak mee naar mijn werk i.v.m. domeinen van mijn werk waarop niet alles is toegestaan op een bedrijfs-pc.

Heb je zowel op het forum of in privé iets stoms meegemaakt wat betreft computers, waar je nu wel 3x voor uitkijkt dat het niet weer gebeurd?
Hmm, nee niet echt.

Mocht je nog enige tips hebben voor de overige Helpmij.nl gebruikers, wat zou je dan willen zeggen?
Hoeveel wil je er weten?

1. Zeg nooit in het openbaar je ID en WW voor Teamviewer.
2. Wordt je geholpen met Team- viewer blijf dan van de muis af.
3. Herhaal niet te vaak je probleem op de chat. Als er een nieuwe gebruiker binnenkomt, niet gelijk je probleem nogmaals onder de aandacht te brengen.
4. En heb veel geduld als je geholpen wordt door iemand. Deze persoon moet soms via Google de desbetreffende informatie tevoorschijn toveren of de informatie tot zich nemen om het logisch te formuleren naar u.

Ciske de Rat, bedankt voor je medewerking aan dit interview.




Slimmer met sensors

Auteur: Dillondarko

Top

Bij smartphones en tablets is de aanwezigheid van sensors eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Ze zijn een van de belangrijkste redenen waarom een smartphone of tablet zo handig in gebruik is. Denk maar aan het kantelen van je smartphone. De info op je scherm draait dan automatisch mee. Handig toch?

In de meest algemene zin is een sensor een apparaatje dat een bepaalde eigenschap van de omgeving omzet in digitale data. Die data kan dan gebruikt worden in allerlei applicaties. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of er is wel een sensor voor. Licht, geluid, beweging, afstand, locatie, druk en ga zo maar door. Hoe meer sensors je in een apparaat stopt, hoe ‘slimmer’ het apparaat wordt. Tenminste, als je handig gebruik maakt van de ingevoerde data. Bijvoorbeeld in een donkere omgeving, daar kan de helderheid van het scherm wel wat minder. Prettiger voor je ogen én voor je acculading.

Met het aankomende Windows 8 wordt er ook veel meer gedacht aan sensors in laptops, en in mindere mate desktops. Waar de gemiddelde laptop ook al is voorzien van enkele sensors (webcam, microfoon), wordt er eigenlijk amper goed gebruik van gemaakt. Een webcam en microfoon zijn handig voor videochat, maar die webcam kun je meer dingen laten doen. Gezichtsherkenning bijvoorbeeld. Neemt de juiste persoon plaats achter de laptop, dan wordt er automatisch voor je ingelogd. En met die gezichtsherkenning kan zelfs gekeken worden of de gebruiker überhaupt naar het scherm kijkt. Zo niet, wordt het scherm uitgeschakeld om stroom te kunnen besparen. Dit wordt o.a. toegepast in de nieuwe Samsung Galaxy S III.

Augumented reality zou er zo uit kunnen zien.

En met camera’s kun je nog veel meer leuke dingen doen. Augumented reality bijvoorbeeld. Momenteel staat het nog in de kinderschoenen, maar binnen een aantal jaar wordt wel verwacht dat je er hele leuke dingen mee kunt gaan doen. Sowieso speelt het herkennen van patronen een belangrijke rol. De QR-codes die je tegenwoordig steeds meer tegenkomt, even scannen met je smartphone en je hebt vaak aardig wat handige informatie beschikbaar.

Inderdaad, een QR-code. Probeer hem maar eens te scannen met je smartphone!

En dan zijn we er nog niet: bewegingscommando’s. Wie wel eens heeft gespeeld met Kinect op een Xbox 360 weet precies waar ik het over heb. Geen fysieke knoppen meer, en toch commando’s kunnen geven. Best slim, die camera’s tegenwoordig.

De microfoon is misschien een iets minder revolutionaire sensor, maar toch handig. Waar je er voorheen alleen een audiostream uit kreeg, kun je tegenwoordig die microfoon gebruiken om stemcommando’s te geven. En met Apples Siri en Samsungs S-Voice krijg je er een virtuele secretaresse bij. Je smartphone gaat terugpraten met relevante info en voert je commando’s (als het allemaal goed gaat) gewillig uit.

De lichtsensor werd al besproken aan het begin van dit artikel. Maar die sensor wordt er niet minder handig door: Bij veel omgevingslicht (in de zon) kan een scherm automatisch extra fel ingesteld worden, en bij een donkere omgeving juist veel donkerder. Om het slimmigheidje verder door te voeren kunnen bijvoorbeeld de kaarten op je navigatiesysteem een donkerdere kleur krijgen, zodat je niet alsnog met een eigenlijk te licht vlak in je gezichtsveld rondrijdt.

Voor de actuele locatie zijn er ook sensoren beschikbaar. In bijna alle gevallen wordt daarbij gebruik gemaakt van GPS. Doormiddel van een stel Amerikaanse satellieten kan een apparaat nu tot op enkele meters nauwkeurig bepalen wat de actuele locatie is. De meest voor de hand liggende toepassing is natuurlijk navigatie. Maar je kunt tegenwoordig ook relevante locatie-informatie laten weergeven, en dat gebruiken om bijvoorbeeld het tankstation dat het dichtste bij staat te vinden.

GPS: 24 satellieten in een baan om de aarde, en dat allemaal om je locatie te kunnen bepalen.

Vaak gaat de GPS-chip gepaard met een kompas. In feite een kleine magneet die reageert op het magnetisch veld van de aarde. Met die informatie kan gedetecteerd worden in welke richting het toestel gehouden wordt.

De bewegingssensor (accelerometer) is inmiddels ook al een oude bekende. Zoals eerder in het artikel aangehaald vooral gebruikt om de oriëntatie van het apparaat te detecteren, maar je kunt er ook een spelletje een extra dimensie mee geven. Een gyroscoop is een verfijnde versie van de bewegingssensor. Zeker bij de 3D-variant daarvan: een beweging kan in alle richtingen gedetecteerd worden.

De accelerometer: piepklein en toch enorm handig.

In de wereld van technologie zijn de gekste dingen mogelijk, en daarom doen we er nog een klein schepje bovenop: temperatuur- en luchtvochtigheidssensors. De data van die twee sensors gecombineerd kun je gebruiken om je smartphone je persoonlijke thermostaat te laten worden. Maar het mooiste is nog het combineren van alle data. Zo zou een toekomstige versie van een bioscoop-app je kunnen vertellen hoe laat je de deur uit moet gaan om een bepaalde film te zien. Uiteraard met alle routeinformatie vanaf je voordeur tot de halte van het openbaar vervoer, misschien een keer overstappen bij de derde stop, en de wandelroute vanaf de halte naar de bioscoop. Om het af te maken krijg je een kledingadvies met oog op het weer, en mocht je honger gekregen hebben dan is de snackcorner 50 meter verderop nog open.

Al bovenstaand leuks heeft wel één groot nadeel. Hoe meer sensors er in een apparaat zitten en gebruikt worden, hoe meer dat apparaat over jou en de omgeving te weten komt. Data zoals waar je je op welk moment van de dag bevindt mag niet in verkeerde handen vallen. Geen fijn gevoel als je maandagochtend net op je werk bent en je huis leeggeroofd wordt, wetende dat je toch niet thuis bent. Nu zal dat niet zo snel gebeuren, maar vrijwel alle advertentienetwerken op internet zijn ook happig op jouw informatie. Het zal je toch gebeuren dat de modezaak in de buurt weet dat jij om half 6 vanuit je werk langs hun winkel komt. De advertentie: “Wij hebben dit t-shirt in maat M voor u klaarliggen, voor maar €15,-. Als u naar verwachting rond 17.34u langsrijdt zijn wij nog 26 minuten open!“

De moraal van dit verhaal? Data afkomstig van sensoren kunnen enorm handig zijn en zeker toegevoegde waarde hebben, maar die data moet wel beschermd zijn. Een willekeurige applicatie mag niet zomaar al die informatie gebruiken en doorsturen, zonder toestemming. Daarom worden apps in de meeste gevallen gefilterd door gespecialiseerde teams, voor zij in de app-stores belanden. Maar toch blijft het wel oppassen met wat je installeert. Een beetje gezond verstand is nooit weg.

Microsoft ziet (ondanks het mogelijke veiligheidsrisico) wel toekomst in het gebruik van bovenstaande sensors. Wat betreft sensors moeten alle Windows 8-apparaten minimaal voorzien zijn van een touchscreen met 5 of meer aanraakpunten tegelijk, een 720p camera, lichtensor, kompas, accelerometer, en gyroscoop. Dat is een goed begin om de apparaten wat slimmer te maken dan ze al waren. En of dat in de praktijk ook goed gaat werken, gaan we zien na 26 oktober, de releasedatum van Windows 8.




Onze oktoberprijsvraag

Auteur: ErpCity

Top

Ook deze maand hebben wij weer een prijsvraag met een heel mooie prijs!

oktober 2012: XFI go pro 1..jpg

Stuur een e-mail met de juiste antwoorden op de onderstaande drie vragen vóór 31-10-12 naar wedstrijd@helpmij.nl en maak kans op deze prachtige Sound Blaster XFi Pro Go !

De vragen:

  1. Wanneer werd de eerste draagbare USB-soundblaster geintroduceerd?
  2. Wanneer werd Creative opgericht en waar is het hoofdkantoor gevestigd?
  3. Wie heeft THX ontwikkeld en waarom?

De prijswinnaar van onze septemberprijsvraag:

De prijswinnaar van de maand september is Leon van Zeeventer. Hij ontvangt de schitterende USB 3.0, 5 GBPS PCI Express Card. Bovendien ontvangt de winnaar een licentie voor Nod32 antivirus software van ESET

De antwoorden van de septemberprijsvraag :

Antwoord 1: Introductie in 1996.

Antwoord 2: USB vervangt de langzame parallelle en seriële poorten.

Antwoord 3: 4 aders, namelijk +5 Volt, 0, D- en D+ (differential data).

 

De prijzen worden aangeboden door:

oktober 2012: Logo HM..jpg en oktober 2012: SpicyLemon-logo..png

 

*Bestuur en wedstrijdcommissie zijn uitgesloten van deelname!

*De winnaar wordt bekend gemaakt in de november editie van onze nieuwsbrief.




Virussen, virussen en virussen

Auteur: femke98

Top

Virus

Het lijkt de afgelopen maanden wel heel erg gesteld te zijn met virussen. De ene is nog niet bestreden of de andere komt er weer aan.

Het gekke is dat men het altijd over een computer-virus heeft, terwijl het eigenlijk anders zou moeten heten, namelijk Windows-virus. Linux-computers hebben namelijk geen last van al die virussen die elke keer weer opduiken. En daarom is het eigenlijk heel vreemd dat niet meer mensen overstappen op Linux.

Is het de onkunde, de onwil, niet meer iets anders willen leren, of het bekende “wat de boer niet kent...” verhaal of zou men werkelijk niet weten dat er nog iets anders is dan Windows? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik mij veilig voel op mijn eigen computer en dat ik nog altijd zelf de baas ben over mijn eigen computer.

En net zoals laatst dat er weer een IE-lek is aangetroffen......onbegrijpelijk dat er dan nog steeds mensen zijn die met IE werken.

Wist je trouwens dat het percentage malware dat Windows-computers infecteert de afgelopen zes maanden naar 99,8% is gestegen?

Dat blijkt uit het halfjaarrapport van het Duitse anti-virusbedrijf G Data. In de laatste helft van 2011 ging het nog om 99,6% van alle malware. De virusbestrijder vertelt daarbij dat de meeste nieuwe malware die op de proppen komt, nog altijd alleen voor Windows-computers zijn. Is het niet handiger als we dan de term computer-virus veranderen naar Windows-virus? (knipoog!)

Het nieuwste (Windows) virus is het Dorifel-virus. De gebruiker krijgt in dit geval een pop-up te zien waarin staat dat er illegaal muziek gedownload is. De persoon moet 100 euro overmaken en krijgt anders geen toegang tot zijn of haar computer. Het virus heeft van de week (op het moment van schrijven bedoel ik dus week 39) heel veel particulieren computers lamgelegd. Terwijl vorige maand hackers uit Oekraïne zich toegang hadden verschaft tot bankbestanden van onder meer de ING, moeten we nu nog maar afwachten wat het virus kan gaan doen..........nee........wat de criminelen er mee gaan doen.

Er wordt geschreven dat Nederland een proeftuin is voor internationale computercriminelen. Computercriminelen die steeds vaker vanuit het voormalige Oostblok en China virussen op bedrijven, instellingen en banken afsturen en ik vraag mij werkelijk af hoe dat komt. Is dat omdat Nederland nog steeds het land is van Microsoft Windows?

Verdiep je eens in Linux; kijk de oudere nieuwsbrieven nog eens na waar ik handleidingen heb geschreven over Ubuntu, Mint en Zorin. Kijk eens verder dan je neus lang is, lees er over en probeer het eens uit voor de aardigheid. Wedden dat er een hele nieuwe wereld voor je opengaat?

Verder is mijn conclusie dat wanneer er nog steeds met Windows wordt werkt, de beste beveiliger nog altijd tussen de rugleuning van de stoel en het toetsenbord inzit. En ja, dat ben JIJ dus!!




Cursus Access voor Beginners - H14

Auteur: OctaFish

Top

Getallen omzetten naar tekst

Een vraag die een enkele keer wel eens voorbij komt, is hoe je getallen kunt omzetten naar tekst. In Word is daar een trucje voor, (de switch * CardText toevoegen aan een veldcode) maar om te beginnen werkt dat alleen maar bij gehele getallen die uit niet meer dan 6 cijfers bestaan, en in Access 2003 en Access 2007/2010 bestaat die optie niet eens. Dus hoe kun je een getal dan als tekst laten zien?

Het zal duidelijk zijn, dat we hier een functie voor zullen moeten inzetten!

Wanneer schrijf je getallen in letters en wanneer in cijfers?

Volgens het Genootschap Onze Taal (ik noem die vanaf nu GOT) zijn daar geen vaststaande regels voor. De meeste adviesboeken houden aan dat getallen tot twintig voluit worden geschreven, evenals de tientallen tot honderd, de honderdtallen tot duizend, enz. We schrijven dus achtste, tien, zeventien, 22, veertig, 103, tweehonderd, 250, drieduizend. Ook de getallen duizend, miljoen en miljard schrijven we voluit; deze kunnen eventueel gecombineerd worden met cijfers: 22 duizend, 123 miljoen, tien miljoen, 16 miljard (of 22.000, 123.000.000, 16.000.000.000, etc.).

Voor het schrijven van percentages geldt dat er vaak cijfers worden geschreven als we dat anders niet zouden doen: 50% van de Nederlanders, 15 procent; als in een tekst maar een enkel percentage voorkomt, kan het geheel ook in woorden worden opgeschreven: twintig procent.

Deze regels gelden met name voor zakelijke teksten; in literaire teksten bijvoorbeeld worden getallen vaak uitgeschreven. Je kunt dan de volgende vuistregels aanhouden:

  • Tot het getal duizend schrijven we getallen aaneen: tweeëndertig, achthonderdtien, enz.
  • In grote getallen komt na het woorddeel duizend een spatie: tweeduizend zeven.
  • Voor en na miljoen en miljard schrijven we een spatie: vijf miljoen driehonderdduizend, twaalf miljard.

Op diverse forums, en ook de support pagina van Microsoft, kun je een functie vinden die een getal omzet naar geschreven tekst. Probleem van deze functie is, dat hij getallen omzet naar het Engels. En dat is in Nederland (en België) uiteraard minder handig. En wel om de volgende redenen: niet alleen rekenen wij niet in Dollars, de schrijfwijze van de getallen (en geldbedragen) is anders opgebouwd. Neem bijvoorbeeld het getal € 5.678,96. In het Engels zou dat er uitzien als:

Five Thousand Six Hundred Seventy Eight Dollars and Ninety Six Cents

In het Nederlands zou dat moeten zijn:

Vijfduizend zeshonderdachtenzeventig Euro en zesennegentig cent

De internationale functie is dus wel bruikbaar als je met Angelsaksische landen te maken hebt, maar voor intern binnenlands gebruik moet de functie worden aangepast. En dat maakt de functie dus geschikt voor een aflevering voor de cursus.

De basisopzet

De functie gaan we maken in twee smaken: één variant die een geldbedrag omzet naar tekst als een valutalbedrag, en een variant die een 'normaal' getal omzet naar tekst. In de laatste variant worden alleen de cijferblokken omgezet, en de eerste variant voegt de woorden Euro('s) en Cent(en) toe aan het geconverteerde getal. De functie bestaat eigenlijk uit verschillende onderdelen, die steeds worden aangesproken door de hoofdfunctie.

 Om een getal te kunnen converteren naar woorden, moet elk getal in groepen van 3 cijfers worden geconverteerd. Op die manier worden getallen namelijk ontleed. Eigenlijk ook wel logisch, als je bedenkt dat een cijfergroepering ook op groepen van 3 cijfers is gebaseerd. Er zijn een paar manieren om een getal op te breken in stukken van 3 cijfers. We passen er twee toe in de verschillende functies.

 Laten we beginnen met de functie die ConverteerGetalNaarTekst heet. Deze converteert, zoals de naam al aangeeft, een getal naar woorden. Deze functie maken we uiteraard in een nieuwe module,want je wilt de functie op elke willekeurige plek kunnen gebruiken, dus zowel in queries, formulieren als rapporten.

De functie ConverteerGetalNaarTekst

In deze functie gebruiken we een matrix variabele die we vullen met de diverse groepen van 3 cijfers. Omdat je van tevoren niet weet of een (geheel) getal wel een veelvoud van 4 cijfers bevat, zetten we het te converteren getal eerst in een string variabele die we vervolgens aanvullen met voorloopnullen tot we een veelvoud van 3 hebben. Op die manier zijn de groepen eenvoudig in te lezen in de variabele, en te converteren.

We beginnen uiteraard zoals altijd met het vastleggen van de variabelen. Daar zitten tekst variabelen bij, getalvariabelen en matrix variabelen. De matrix variabele Groep wordt gelijk al gevuld met aanduidingen voor de grote bedragen zoals duizend en miljoen.

Option Compare Database

Option Base 1

 

Public Function ConverteerGetalNaarTekst(ByVal MijnGetal)

Dim Temp

Dim GrootGetal As String, KleinGetal As String, tmpGetal As String

Dim Decimaal As Double, Teller As Long

Dim GeheelGetal() As Integer

Dim iTmp As Integer, i As Integer, x As Integer

ReDim Groep(9) As String

     Groep(2) = "duizend "

    Groep(3) = " miljoen "

    Groep(4) = " miljard "

    Groep(5) = " biljard "

Volgens de regel van het GOT wordt in het Nederlands het woord ‘duizend’ tegen het getal aangeplakt, dus de variabele Groep(2) begint niet met een spatie. Miljoen en miljard staan wel los van het getal, dus daar beginnen we met een spatie. Het gebruik van de variabele komt later uiteraard aan bod.

    ' Zet het getal om naar Tekst, en verwijder eventuele spaties.

    MijnGetal = Trim(Str(Round(MijnGetal, 2)))

     ' Zoek het decimaalteken. In VBA is dat een punt.

    Decimaal = InStr(MijnGetal, ".")

     ' Als we een decimaalteken hebben gevonden...

    If Decimaal > 0 Then

       ' Dan moet dat deel apart omgezet worden.

       Temp = Left(Mid(MijnGetal, Decimaal + 1) & "00", 2)

       KleinGetal = OmzettenTientallen(Temp)

Vervolgens wordt het getal omgezet naar een tekststring met maximaal 2 decimalen, en gaat de functie op zoek naar een decimaalteken in de string. Hierbij hoeven we ons niet te bekommeren om komma of punt, omdat het aangeboden getal toch al als getal is herkend, en VBA standaard een punt gebruikt. We controleren dus alleen of er een punt aanwezig is.

Als laatste regel wordt een subfunctie aangeroepen : de functie OmzettenTientallen; hij krijgt een parameter mee (Temp) en het resultaat ervan zetten we in de variabele KleinGetal. Deze functie is Private gedeclareerd, want je zult hem nooit zelfstandig aanroepen.

Private Function OmzettenTientallen(ByVal MyTens)

Dim Result As String, ResultSingle As String

     ' Is de waarde tussen 10 en 19?

    If Val(Left(MyTens, 1)) = 1 Then

        Select Case Val(MyTens)

            Case 10: Result = "Tien"

            Case 11: Result = "Elf"

            Case 12: Result = "Twaalf"

            Case 13: Result = "Dertien"

            Case 14: Result = "Veertien"

            Case 15: Result = "Vijftien"

            Case 16: Result = "Zestien"

            Case 17: Result = "Zeventien"

            Case 18: Result = "Achtien"

            Case 19: Result = "Negentien"

            Case Else

        End Select

    Else

        ' .. anders is het getal tussen 20 en 99.

        Select Case Val(Left(MyTens, 1))

            Case 2: Result = "Twintig"

            Case 3: Result = "Dertig"

            Case 4: Result = "Veertig"

            Case 5: Result = "Vijftig"

            Case 6: Result = "Zestig"

            Case 7: Result = "Zeventig"

            Case 8: Result = "Tachtig"

            Case 9: Result = "Negentig"

            Case Else

        End Select

    End If

    ' En dan het achterste cijfer omzetten.

    ResultSingle = OmzettenEnkelGetal(Right(MyTens, 1))

Eigenlijk is het principe van de functie relatief simpel : met een Select Case wordt de inhoud van de variabele MyTens geëvalueerd. En op basis daarvan word het getal vertaald naar tekst. Het geheim is dus eigenlijk heel simpel : komt de functie de waarde 17 tegen, dan wordt de variabele <Result> gevuld met het woord ‘zeventien’.

Omdat getallen onder de 20 in het Nederlands een eigen ‘naam’ hebben, controleren we eerst of het getal met een 1 begint. In dat geval hebben we te maken met een getal tussen de 10 en 20. Ook die uitkomst wordt dan uiteraard toegewezen aan de variabele Result.

In de tweede helft van de functie is het voldoende om het eerste cijfer van het 2-cijferige getal te evalueren. Op basis daarvan wordt dan de vertaling gemaakt.

In de laatste regel hierboven zie je dat een nieuwe omweg wordt gestart : de functie ConverDigit zet namelijk het achterste cijfer om naar tekst. Die gebruikt ook weer een parameter, en ook nu wordt het resultaat weer aan een variabele toegewezen. Omdat de functie OmzettenTientallen bijna klaar is, volgt eerst het laatste blokje code.

    If Not ResultSingle = "" Then Result = ResultSingle & "en" & Result

     OmzettenTientallen = Result

End Function

Hier zie je dat de functie <OmzettenTientallen> wordt gevuld met het resultaat van zowel de functie zelf (Result) als met het resultaat van de functie die het achterste cijfer heeft vertaald. Die uitkomst kan eventueel leeg zijn, dus daar wordt extra op gecontroleerd.

Private Function OmzettenEnkelGetal(ByVal MyDigit)

    Select Case Val(MyDigit)

        Case 1: OmzettenEnkelGetal = "Een"

        Case 2: OmzettenEnkelGetal = "Twee"

        Case 3: OmzettenEnkelGetal = "Drie"

        Case 4: OmzettenEnkelGetal = "Vier"

        Case 5: OmzettenEnkelGetal = "Vijf"

        Case 6: OmzettenEnkelGetal = "Zes"

        Case 7: OmzettenEnkelGetal = "Zeven"

        Case 8: OmzettenEnkelGetal = "Acht"

        Case 9: OmzettenEnkelGetal = "Negen"

        Case Else: OmzettenEnkelGetal = ""

    End Select

End Function

De functie OmzettenEnkelGetal doet hetzelfde als de functie OmzettenTientallen, maar is zelfs nog simpeler, omdat er maar één cijfer hoeft te worden gecontroleerd. Wil je dat het cijfer 0 ook wordt vertaald, dan kun je een extra Case regel toevoegen aan het Select Case blok.

We zijn nu net op weg met de hoofdfunctie, en we zijn al langs twee subfuncties geweest om delen van het getal te vertalen. En dat is eigenlijk in een notendop precies wat de functie continue doet: brokken van het hoofdgetal pakken, en dat per blokje vertalen. De reden daarvoor is hierboven al uitgelegd: grote getallen worden verdeeld in blokken van 3 cijfers, die vervolgens vertaald worden.

Nu de centen zijn vertaald, kunnen we naar het gedeelte voor de komma gaan kijken.

       ' Verwijder nu KleinGetal uit de variabele.

       MijnGetal = Trim(Left(MijnGetal, Decimaal - 1))

    End If

    tmpGetal = MijnGetal

    If tmpGetal = "" Then tmpGetal = "000"

     Do Until Len(tmpGetal) Mod 3 = 0

        tmpGetal = "0" & tmpGetal

    Loop

Zoals al eerder verteld, moet de totale string die we gaan evalueren uit blokken van 3 cijfers bestaan. Daarom zorgen we er met een lus voor dat er een veelvoud van 3 in de getalstring zit. Dat doen we door de lengte van de string door 3 te delen met Mod 3. De uitkomst daarvan is 1, 2 of 0. In het laatste geval hebben we te maken met een veelvoud van 3.

    iTmp = Len(tmpGetal) / 3

    ReDim GeheelGetal(iTmp)

    For i = 1 To Len(tmpGetal) Step 3

        x = x + 1

        GeheelGetal(x) = Mid(tmpGetal, i, 3)

    Next i

    tmpGetal = ""

Nu we een lengte hebben die door 3 deelbaar is, kunnen we uitrekenen hoe groot de matrix moet zijn door de lengte door 3 te delen. Vervolgens wordt de variabele GeheelGetal(#) vastgelegd. Het vullen gebeurt weer met een lus, waarbij we steeds 3 tekens tegelijk pakken. Daarom moet de lus ook in stappen van 3 worden verhoogd. Mid(tmpGetal, i, 3) pakt dus achtereenvolgens Mid(tmpGetal, 1, 3), Mid(tmpGetal, 4, 3), Mid(tmpGetal, 7, 3) etc.

    For x = UBound(GeheelGetal) To LBound(GeheelGetal) Step -1

        Teller = Teller + 1

        Temp = OmzettenHonderd(GeheelGetal(x))

        If Temp <> "" Then tmpGetal = Temp & Groep(Teller) & tmpGetal

    Next x

In een volgende lus pakken we alle groepen uit de matrix GeheelGetal weer op, en zetten we die met de functie OmzettenHonderd om naar tekst. Dit gebeurt in omgekeerde volgorde, want de eerste groep in de variabele bevat het grootste deel van het getal, aflopend tot de hondertal waarde. Omdat de functie met het kleinste getaldeel moet beginnen, en dat in de hoogste dimensie van de variabele staat, moeten we van achtern naar voren werken. Vandaar dus ook Step -1.

Je ziet ook dat er een variabele Teller wordt opgehoogd met 1. Deze variabele wordt gebruikt om de woorden duizend, miljoen etc. toe te voegen aan het geconverteerde bedrag. Als je nog eens terugkijkt naar het blokje waarin de variabele Groep wordt gevuld, dan zie je dat het vullen begint op positie 2. De reden om positie 1 leeg te laten is dat het woord ‘honderd’ wordt toegevoegd in de functie OmzettenHonderd. Het woord ‘honderd’ wordt namelijk op elke groep van 3 cijfers toegepast.

In de voorlaatste regel van het blok vind je de regel tmpGetal = Temp & Groep(Teller) & tmpGetal. Hier wordt dus, afhankelijk van het aantal keer dat de lus is uitgevoerd, steeds een woord uit de variabele Groep opgehaald, behalve bij de eerste lus waar het hondertal getal is omgezet.

Private Function OmzettenHonderd(ByVal MijnGetal)

Dim Result As String

    ' Stoppen als er niks is om te zetten.

    If Val(MijnGetal) = 0 Then Exit Function

     ' Leading zeros toevoegen aan getal.

    MijnGetal = Right("000" & MijnGetal, 3)

     ' Moeten we een veelvoud van honderd converteren?

    If Left(MijnGetal, 1) <> "0" Then

       Result = OmzettenEnkelGetal(Left(MijnGetal, 1)) & "honderd"

    End If

     ' Moeten we een veelvoud van tien converteren?

    If Mid(MijnGetal, 2, 1) <> "0" Then

       Result = Result & OmzettenTientallen(Mid(MijnGetal, 2))

    Else

       ' Zo nee, dan alleen een enkel cijfer omzetten.

       Result = Result & OmzettenEnkelGetal(Mid(MijnGetal, 3))

    End If

     OmzettenHonderd = Trim(Result)

End Function

De functie OmzettenHonderd doet eigenlijk niet veel meer dan een getal van 3 cijfers opsplitsen in het eerste cijfer dat de honderd waarde vertaalt en er het woord ‘honderd’achter plakt, de laatste twee cijfers die de tiental waarde vertalen en het laatste cijfer dat het enkele cijfer vertaalt. Daarvoor worden de hierboven besproken functies aangeroepen.

    If tmpGetal = "" Then

        GrootGetal = "Nul"

        If Not KleinGetal = "" Then KleinGetal = " komma " &

            StrConv(KleinGetal, vbLowerCase)

    Else

        ' Laatste stap: getal netjes opmaken.

        Temp = Split(tmpGetal, " ")

        Temp(LBound(Temp)) = StrConv(Temp(LBound(Temp)), vbProperCase)

        For iTmp = LBound(Temp) + 1 To UBound(Temp)

            Temp(iTmp) = LCase(Temp(iTmp))

        Next iTmp

        For iTmp = LBound(Temp) To UBound(Temp)

            GrootGetal = GrootGetal & Temp(iTmp)

            If iTmp < UBound(Temp) Then GrootGetal = GrootGetal & " "

        Next iTmp

        If Not KleinGetal = "" Then KleinGetal = " komma " &

            StrConv(KleinGetal, vbLowerCase)

    End If

    ConverteerGetalNaarTekst = GrootGetal & KleinGetal

 End Function

Het laatste deel van de procedure voegt uiteindelijk alle variabelen samen. Als het te converteren getal kleiner is dan 1, voegt de functie het woord ‘komma’ toe. Dit kun je uiteraard vervangen door een normale komma als je dat mooier vindt. Door de strings met StrConv te bewerken, kun je nauwkeurig bepalen welk deel met een hoofdletter moet beginnen, en welk deel met kleine letters moet worden vertaald.

De functie ConverteerGetalNaarEuros

De functie om een valutawaarde naar tekst te converteren, maakt gebruik van dezelfde onderdelen en werkwijze als de bovenstaande functie. Al wordt er in deze functie wel gebruik gemaakt van een andere lusmethode om het getal te vertalen, en moet er een valutanotatie aan de uitkomst worden toegevoegd.

Ik zal de functie dus beknopt bespreken, en alleen de verschillen behandelen.

Die verschillen beginnen overigens al met het declareren van de variabelen, want de matrix variabele is niet meer nodig.

Function ConverteerGetalNaarEuros(ByVal MijnGetal)

Dim Temp

Dim Euros As String, Cents As String

Dim Decimaal As Double, Teller As Long

Dim sNumber As String

Dim iTmp As Integer

    ReDim Groep(9) As String

    Groep(2) = "duizend "

    Groep(3) = " millioen "

    Groep(4) = " miljard "

    Groep(5) = " trillioen "

    ' Zet het getal om naar Tekst, en verwijder eventuele spaties.

    MijnGetal = Trim(Str(MijnGetal))

    ' Zoek het decimaalteken. In VBA is dat een punt.

    Decimaal = InStr(MijnGetal, ".")

    ' Als we een decimaalteken hebben gevonden...

    If Decimaal > 0 Then

       ' Dan moet dat deel apartomgezet worden.

       Temp = Left(Mid(MijnGetal, Decimaal + 1) & "00", 2)

       Cents = OmzettenTientallen(Temp)

       ' Strip off cents from remainder to convert.

       MijnGetal = Trim(Left(MijnGetal, Decimaal - 1))

    End If

Tot hier is de functie identiek aan  ConverteerGetalNaarTekst.

    Do While MijnGetal <> ""

        Teller = Teller + 1

       ' De laatste 3 cijfers van MijnGetal omzetten.

       Temp = OmzettenHonderd(Right(MijnGetal, 3))

       If Temp <> "" Then Euros = Temp & Groep(Teller) & Euros

       If Len(MijnGetal) > 3 Then

          ' En vervolgens de laatste 3 cijfers verwijderen uit MijnGetal.

          MijnGetal = Left(MijnGetal, Len(MijnGetal) - 3)

       Else

          MijnGetal = ""

       End If

    Loop

 Er wordt met een lus een check gedaan op de variabele MijnGetal.  Deze variabele begint met het complete (gehele) getal, en pakt daar de laatste 3 cijfers van. Deze worden vervolgens met de functie OmzettenHonderd geconverteerd op de nu bekende wijze. Halverwege het blok zie je hoe de geconverteerde tekst wordt toegewezen aan de variabele Euros, en daaronder wordt de berekende lengte van de variabele MijnGetal gebruikt om de reeds geconverteerde cijfers uit de string te verwijderen. Dat gebeurt met de opdracht MijnGetal = Left(MijnGetal, Len(MijnGetal) - 3). Omdat we in een lus zitten, kan het hele proces net zo vaak plaats vinden tot het verkleinen van de string MijnGetal een lege string oplevert. Op dat moment is de Do While lus voltooid, en kan het eindresultaat worden opgemaakt.

    ' Volgende stap: Euros toevoegen aan de tekst.

    Select Case Euros

       Case ""

          Euros = "Nul Euro"

       Case "Een"

          Euros = "Een Euro"

       Case Else

          Euros = Euros & " Euro"

    End Select

     ' Clean up cents.

    Select Case Cents

       Case ""

          Cents = " En nul cent"

       Case "One"

          Cents = " En één cent"

       Case Else

          Cents = " En " & Cents & " cent"

    End Select

Met een Select Case, inmiddels wel bekend, voegen we het woord Euro toe aan de variabele Euros. Hetzelfde met de variabele Cents, waarmee we de centen opmaken.

    ' Als laatste de hoofdletters goed zetten.

    Temp = Split(Euros, " ")

    Euros = ""

    Temp(LBound(Temp)) = StrConv(Temp(LBound(Temp)), vbProperCase)

    For iTmp = LBound(Temp) + 1 To UBound(Temp) - 1

        Temp(iTmp) = LCase(Temp(iTmp))

    Next iTmp

    For iTmp = LBound(Temp) To UBound(Temp)

        Euros = Euros & Temp(iTmp)

        If iTmp < UBound(Temp) Then Euros = Euros & " "

    Next iTmp

    Cents = StrConv(Cents, vbLowerCase)

    ConverteerGetalNaarEuros = Euros & Cents

 End Function

De functie gebruiken

Het toepassen van de functies gaat op dezelfde manier als een normale functie gebruikt zou worden. In een query kun je bijvoorbeeld een getal omzetten met het veld:

Prijs in tekst: ConverteerGetalNaarEuros([Totaalprijs])

En hetzelfde geld voor het toepassen op formulieren en in rapporten.

Omdat deze functie gebruik maakt van standaard VBA opdrachten, is hij ook (zelfs letterlijk!) te gebruiken in Excel, en zelfs in Word. In Excel maak je dan een module aan, en gebruik je de functie met de knop <Functie Plakken>, waarbij je dan de categorie <User defined> gebruikt om de functie te selecteren. De waarde die omgezet moet worden haal je vervolgens uit een cel. Voor gebruik in Word moet je iets meer moeite doen, want de om te zetten waarde moet je dan met Bladwijzers opzoeken, en teruglezen in een nieuw veld. Maar in Word kun je, zoals ik in de inleiding al zei, een getalveld al rechtstreeks vertalen naar tekst.

Bronvermelding: Het stukje over de juiste manier om een getal in woorden te gebruiken heb ik geciteerd van de website van het Genootschap Onze Taal; een website die ik van harte mag aanbevelen!

De complete code

Voor de volledigheid nog de code zonder onderbrekingen, zodat je hem in één keer kunt selecteren in in een module kunt plakken.

Option Compare Database

Option Explicit

Option Base 1

 

Public Function ConverteerGetalNaarTekst(ByVal MijnGetal)

Dim Temp

Dim GrootGetal As String, KleinGetal As String, tmpGetal As String

Dim Decimaal As Double, Teller As Long

Dim GeheelGetal() As Integer

Dim iTmp As Integer, i As Integer, x As Integer

ReDim Groep(9) As String

 

    Groep(2) = "duizend "

    Groep(3) = " miljoen "

    Groep(4) = " miljard "

    Groep(5) = " biljard "

    ' Zet het getal om naar Tekst, en verwijder eventuele spaties.

    MijnGetal = Trim(Str(Round(MijnGetal, 2)))

 

    ' Zoek het decimaalteken. In VBA is dat een punt.

    Decimaal = InStr(MijnGetal, ".")

 

    ' Als we een decimaalteken hebben gevonden...

    If Decimaal > 0 Then

       ' Dan moet dat deel apart omgezet worden.

       Temp = Left(Mid(MijnGetal, Decimaal + 1) & "00", 2)

       KleinGetal = OmzettenTientallen(Temp)

       ' Verwijder nu KleinGetal uit de variabele.

       MijnGetal = Trim(Left(MijnGetal, Decimaal - 1))

    End If

    tmpGetal = MijnGetal

    If tmpGetal = "" Then tmpGetal = "000"

    Do Until Len(tmpGetal) Mod 3 = 0

        tmpGetal = "0" & tmpGetal

    Loop

    iTmp = Len(tmpGetal) / 3

    ReDim GeheelGetal(iTmp)

    For i = 1 To Len(tmpGetal) Step 3

        x = x + 1

        GeheelGetal(x) = Mid(tmpGetal, i, 3)

    Next i

    tmpGetal = ""

    For x = UBound(GeheelGetal) To LBound(GeheelGetal) Step -1

        Teller = Teller + 1

        Temp = OmzettenHonderd(GeheelGetal(x))

        If Temp <> "" Then tmpGetal = Temp & Groep(Teller) & tmpGetal

    Next x

 

    If tmpGetal = "" Then

        GrootGetal = "Nul"

        If Not KleinGetal = "" Then KleinGetal = " komma " & StrConv(KleinGetal, vbLowerCase)

    Else

        ' Laatste stap: getal netjes opmaken.

        Temp = Split(tmpGetal, " ")

        Temp(LBound(Temp)) = StrConv(Temp(LBound(Temp)), vbProperCase)

        For iTmp = LBound(Temp) + 1 To UBound(Temp)

            Temp(iTmp) = LCase(Temp(iTmp))

        Next iTmp

        For iTmp = LBound(Temp) To UBound(Temp)

            GrootGetal = GrootGetal & Temp(iTmp)

            If iTmp < UBound(Temp) Then GrootGetal = GrootGetal & " "

        Next iTmp

        If Not KleinGetal = "" Then KleinGetal = " komma " & StrConv(KleinGetal, vbLowerCase)

    End If

 

    ConverteerGetalNaarTekst = GrootGetal & KleinGetal

 

End Function

 

Function ConverteerGetalNaarEuros(ByVal MijnGetal)

Dim Temp

Dim Euros As String, Cents As String

Dim Decimaal As Double, Teller As Long

Dim sNumber As String

Dim iTmp As Integer

 

    ReDim Groep(9) As String

    Groep(2) = "duizend "

    Groep(3) = " millioen "

    Groep(4) = " miljard "

    Groep(5) = " trillioen "

 

    ' Zet het getal om naar Tekst, en verwijder eventuele spaties.

    MijnGetal = Trim(Str(MijnGetal))

 

    ' Zoek het decimaalteken. In VBA is dat een punt.

    Decimaal = InStr(MijnGetal, ".")

 

    ' Als we een decimaalteken hebben gevonden...

    If Decimaal > 0 Then

       ' Dan moet dat deel apartomgezet worden.

       Temp = Left(Mid(MijnGetal, Decimaal + 1) & "00", 2)

       Cents = OmzettenTientallen(Temp)

 

       ' Strip off cents from remainder to convert.

       MijnGetal = Trim(Left(MijnGetal, Decimaal - 1))

    End If

 

    Do While MijnGetal <> ""

        Teller = Teller + 1

       ' De laatste 3 cijfers van MijnGetal omzetten.

       Temp = OmzettenHonderd(Right(MijnGetal, 3))

       If Temp <> "" Then Euros = Temp & Groep(Teller) & Euros

       If Len(MijnGetal) > 3 Then

          ' En vervolgens de laatste 3 cijfers verwijderen uit MijnGetal.

          MijnGetal = Left(MijnGetal, Len(MijnGetal) - 3)

       Else

          MijnGetal = ""

       End If

    Loop

 

    ' Laatstse stap: Euros toevoegen aan de tekst.

    Select Case Euros

       Case ""

          Euros = "Nul Euro"

       Case "Een"

          Euros = "Een Euro"

       Case Else

          Euros = Euros & " Euro"

    End Select

 

    ' Clean up cents.

    Select Case Cents

       Case ""

          Cents = " En nul cent"

       Case "One"

          Cents = " En één cent"

       Case Else

          Cents = " En " & Cents & " cent"

    End Select

 

    ' Als laatste de hoofdletters goed zetten.

    Temp = Split(Euros, " ")

    Euros = ""

    Temp(LBound(Temp)) = StrConv(Temp(LBound(Temp)), vbProperCase)

    For iTmp = LBound(Temp) + 1 To UBound(Temp) - 1

        Temp(iTmp) = LCase(Temp(iTmp))

    Next iTmp

    For iTmp = LBound(Temp) To UBound(Temp)

        Euros = Euros & Temp(iTmp)

        If iTmp < UBound(Temp) Then Euros = Euros & " "

    Next iTmp

    Cents = StrConv(Cents, vbLowerCase)

    ConverteerGetalNaarEuros = Euros & Cents

 

End Function

 

Private Function OmzettenHonderd(ByVal MijnGetal)

Dim Result As String

 

    ' Stoppen als er niks is om te zetten.

    If Val(MijnGetal) = 0 Then Exit Function

 

    ' Leading zeros toevoegen aan getal.

    MijnGetal = Right("000" & MijnGetal, 3)

 

    ' Moeten we een veelvoud van honderd converteren?

    If Left(MijnGetal, 1) <> "0" Then

       Result = OmzettenEnkelGetal(Left(MijnGetal, 1)) & "honderd"

    End If

 

    ' Moeten we een veelvoud van tien converteren?

    If Mid(MijnGetal, 2, 1) <> "0" Then

       Result = Result & OmzettenTientallen(Mid(MijnGetal, 2))

    Else

       ' Zo nee, dan alleen een enkel cijfer omzetten.

       Result = Result & OmzettenEnkelGetal(Mid(MijnGetal, 3))

    End If

 

    OmzettenHonderd = Trim(Result)

End Function

 

Private Function OmzettenTientallen(ByVal MyTens)

Dim Result As String, ResultSingle As String

 

    ' Is de waarde tussen 10 en 19?

    If Val(Left(MyTens, 1)) = 1 Then

        Select Case Val(MyTens)

            Case 10: Result = "Tien"

            Case 11: Result = "Elf"

            Case 12: Result = "Twaalf"

            Case 13: Result = "Dertien"

            Case 14: Result = "Veertien"

            Case 15: Result = "Vijftien"

            Case 16: Result = "Zestien"

            Case 17: Result = "Zeventien"

            Case 18: Result = "Achtien"

            Case 19: Result = "Negentien"

            Case Else

        End Select

    Else

        ' .. anders is het getal tussen 20 en 99.

        Select Case Val(Left(MyTens, 1))

            Case 2: Result = "Twintig"

            Case 3: Result = "Dertig"

            Case 4: Result = "Veertig"

            Case 5: Result = "Vijftig"

            Case 6: Result = "Zestig"

            Case 7: Result = "Zeventig"

            Case 8: Result = "Tachtig"

            Case 9: Result = "Negentig"

            Case Else

        End Select

    End If

    ' En dan het achterste cijfer omzetten.

    ResultSingle = OmzettenEnkelGetal(Right(MyTens, 1))

    If Not ResultSingle = "" Then Result = ResultSingle & "en" & Result

 

    OmzettenTientallen = Result

End Function

 

Private Function OmzettenEnkelGetal(ByVal MyDigit)

    Select Case Val(MyDigit)

        Case 1: OmzettenEnkelGetal = "Een"

        Case 2: OmzettenEnkelGetal = "Twee"

        Case 3: OmzettenEnkelGetal = "Drie"

        Case 4: OmzettenEnkelGetal = "Vier"

        Case 5: OmzettenEnkelGetal = "Vijf"

        Case 6: OmzettenEnkelGetal = "Zes"

        Case 7: OmzettenEnkelGetal = "Zeven"

        Case 8: OmzettenEnkelGetal = "Acht"

        Case 9: OmzettenEnkelGetal = "Negen"

        Case Else: OmzettenEnkelGetal = ""

    End Select

End Function




Smartwatch

Auteur: jackall

Top

Sony Smartwatch

Enkele maanden geleden heeft Sony in de Verenigde Staten de Smartwatch uitgebracht.

Dit horloge dient niet alleen als een normale horloge maar dient ook als een tweede beeldscherm voor Adroid-apparaten. Dit horloge welke gepresenteerd werd op het Mobile World Congres heeft een 1.3 inch OLED-touchscreen.

Wat kan je ermee? Best veel eigenlijk.
Je kan er mee e-mailen, sms'en, op facebook kijken, twitteren etcetera.
Dit is niet het enige wat dit apparaatje kan.

Je kan deze bijvoorbeeld ook als afstandsbediening verbinden met je Android-tablet/telefoon en daarmee communiceren, via bluetooth 3.0.

Om het gebruik van dit horloge met andere (merk onafhankelijke) Android-toestellen te bewerkstelligen heb je wel een speciale Android-app, Sony's LiveWare nodig.

Kostprijs van 150 dollar is ook niet mis, maar daarvoor heb je wel iets aparts.
Meer informatie: www.sonymobile.com

oktober 2012: smartwatch..JPG 

Filmpje




Toolbar Cleaner voor het verwijderen van toolbars

Auteur: CorVerm

Top

oktober 2012: toolbarcleaner..jpg

Installeer je gratis software, dan is de kans groot dat er, als je even niet oplet, één of andere toolbar mee wordt geïnstalleerd. Let je wel goed op, dan kun je wellicht voorkomen dat er rommel wordt mee geïnstalleerd. Haal de vinkjes weg  voor de vraag of je de aangeboden toolbar wilt installeren. In sommige gevallen wordt die ongevraagde troep domweg geïnstalleerd, gewoon “achter je rug om”. Hoe dan ook, je zit er maar mooi mee opgescheept. Om je een handje te helpen bij het verwijderen van toolbars gebruik je het programma Toolbar Cleaner.

De werking van het programma is heel simpel. Installeer het en let hierbij op dat je de vinkjes weghaalt bij de opties bij Protect my system with... en Set MyStart as homepage. Ook hier dus een (eerlijke) poging om weet ik veel wat voor rommel mee te installeren.

Start het programma en zie meteen wat er zoal aan toolbars geïnstalleerd is.

Verder is het een kwestie om die toolbars/plug-ins aan te vinken die je uit je browser wilt verwijderen. Klik op de knop Remove Selected Toolbar(s)/BHO(s) en even later is de rommel verdwenen.

Let goed op wat je verwijdert, want een aantal BHO’s in Internet Explorer kunnen best wel nuttig zijn. Sommige plug-ins bedoeld om je browser te beveiligen wil je waarschijnlijk liever niet kwijt, let dus op dat je geen vinkje zet bij zaken zoals Browsing Protection.

Toolbar Cleaner doet z’n werk in Internet Explorer, Firefox en Google Chrome.

Je wilt een programma aanbevelen in de nieuwsbrief. Je wilt zeker weten of een programma doet wat het volgens de beschrijving moet doen. Daarom installeer je een aantal toolbars en gaat aan de slag met Toolbar Cleaner. Dan pas weet je of het werkt of niet. Zoals in de afbeelding te zien is zijn dat een aantal toolbars, maar ook divers Java spul. Wat je absoluut mist is de Babylon troep. De reden? Toolbar Cleaner zal Babylon wel weergeven maar is niet in staat om dat “overheerlijke” Babylon spul te verwijderen. Hoe je dat wel doet lees je in de rubriek Postvak-in.




Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.

oktober 2012: pvi..jpg

Geachte redactie,

Bij een download zag ik Babylon staan en vinkje er voor weggehaald. Nu blijkt dat ik Babylon toch geïnstalleerd heb. Via REVO Uninstaller Babylon verwijderd, dacht ik. Ik heb van alles geprobeerd, maar het lukt niet dit uit de browser te verwijderen. Het staat ook niet in software van de configuratie. Kunnen ze dit bedrijf niet opblazen? 

Hebben jullie een idee om Babylon weg te halen?

Groet. Ab Jagersma


Het beruchte Babylon heeft zich op mijn computer genesteld. Ik heb het programma via de item software verwijderen verwijderd, maar er blijft nog iets staan en ik krijg dat niet weg. Het gaat om het Babylon zoekprogramma (te vergelijken met Google zoekprogramma). Voorlopig heb ik aan startpagina de voorkeur gegeven, maar het blijft vervelend. Is hiervoor een oplossing?

Bij voorbaat dank,

H. van der Veen.


Inderdaad is Babylon een zeer opdringerig en vervelend programma dat zich, desnoods ongevraagd, mee installeert tijdens het installeren van gratis software. Hoe kom ik van die, uit onwetendheid bewust geïnstalleerde, of stiekem mee geïnstalleerde troep af? Dat is een vraag die we meermaals tegenkomen.

Babylon Client

Om te beginnen is het een goed plan om de software te verwijderen uit de lijst geïnstalleerde software. Hetzij door naar het configuratiescherm > software te gaan en het aldaar te verwijderen (Windows 7 configuratiescherm > programma’s > programma’s en onderdelen), hetzij door een extern programma zoals Revo Uninstaller te gebruiken. Nadat het programma verwijderd is herstart je de computer.

Babylon van een Mac verwijderen: open Babylon > klik op Babylon in de menubalk > openen de Babylon instellingen en klik op Verwijderen.

Babylon Toolbar

Internet Explorer

Maar met die handeling zijn we er nog niet, want de toolbars(s) zijn reeds geïnstalleerd en zullen verwijderd moeten worden uit de browser.

Volg de bovenstaande stappen en verwijder Babylon toolbar voor IE uit de lijst met geïnstalleerde software. Open Internet Explorer, ga naar Extra > Invoegtoepassingen beheren en schakel alles wat met Babylon te maken heeft uit.

Firefox

Ga naar het menu Extra > Add-ons en schakel alle add-ons (Extensies) en plug-ins uit of, als die optie er is, klik op de knop verwijderen.

Google Chrome

Alle plug-ins worden standaard toegestaan (tenzij Google Chrome detecteert dat ze zijn verouderd). Gebruik het dialoogvenster Instellingen voor inhoud om specifieke plug-ins te blokkeren. Ga als volgt te werk:

Klik op het pictogram Gereedschap en selecteer Instellingen.

Klik op Geavanceerde instellingen weergeven.

Klik in het gedeelte 'Privacy' op de knop Instellingen voor inhoud.

Selecteer in het gedeelte 'Plug-ins' het keuzerondje Alle blokkeren. Je kunt uitzonderingen voor specifieke websites instellen door op Uitzonderingen beheren te klikken.

Als je alle stappen doorlopen hebt ben je al die troep kwijt.

Je doet er overigens goed aan om de optie Register van CCleaner te draaien om alle registerverwijzingen naar Babylon te verwijderen.

Op onze Tips en Handleidingen site in het onderdeel Software-tips wordt een programmaatje aanbevolen genaamd AdwCleaner. Volgens de plaatser van de tip kun je met dit programma ook Babylon verwijderen. Het is allicht de moeite waard om met dit aanbevolen programma te proberen Babylon te verwijderen.

Let op: dit programma is niet door ons getest!


Geachte redactie,

Ik heb met belangstelling uw artikel over Java gelezen. Het is mij niet duidelijk of ik nu nog kan internetbankieren als ik Java uitschakel.

Kunt u dat toelichten? Dank bij voorbaat.


Hallo,

In de nieuwsbrief van september staat een artikel over het lek in Java. Hier staat in dat NoScript niet beschermd tegen dit lek, omdat Java en Javascript niet hetzelfde zijn. Het is waar dat Java en Javascript verschillend zijn. Echter NoScript heeft een optie, en volgens mij is deze standaard ingeschakeld, om Java te blokkeren. Hoewel het uitschakelen van de Java plugin veiliger is kan NoScript toch enige bescherming bieden.

Met vriendelijke groet,

Frank van der Loo


Geachte redactie,

Ik heb met belangstelling uw artikel over Java gelezen. Het is mij niet duidelijk of ik nu nog kan internetbankieren als ik Java uitschakel.

Kunt u dat toelichten? Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groet,

Walther a.e. van Acker


Beste redactie,

Dank voor toezending van de Helpmij Nieuwsbrief van september 2012.

In het artikel over Java wordt gezegd: "Voor internetbankieren heb je Java bijvoorbeeld nodig, maar ook als je van een ftp-programma van een hosting gebruik maakt." Mijn vraag is of bovenstaande bewering juist is. Ik heb namelijk geen Java en maak toch gebruik van internetbankieren.

Graag ontvang ik jullie reactie.

Met vriendelijke groet,

Patrick Steinberger


Beste vraagstellers,

Omdat ik niet beter uit kan leggen hoe het zit met de Java plug-in, dan de artikelen op de sites van PC Rendement en gratissoftwaresite.nl, geef ik hierbij de links naar beide sites. Helder en duidelijk wordt hier beschreven wat Java is, wat het doet en hoe gevaarlijk het is/kan zijn. De conclusie die we trekken is dat de Java plug-in meer kwaad dan goed doet. Lees ook de reacties die er gegeven worden op de site van gratissoftwaresite.nl, dat geeft een mooi inkijkje wat er zoal onder computeraars over dit onderwerp leeft.

Op mijn pc noch op mijn laptop staat allang geen Java (JRE) meer. Ik mis er helemaal niks aan. De Java plug-ins zijn allang uitgeschakeld, want die hebben in de meeste gevallen echt geen invloed op het weergeven van webpagina’s. Mocht het zo zijn dat een webpagina wel de Java plug-in nodig heeft dan kan die tijdelijk ingeschakeld worden. Die situatie ben ik echter nog nooit tegengekomen.

Iets anders is het al of niet toestaan om Javascript uit te voeren. Het uitvoeren van Javascript kun je namelijk in de browser uitschakelen. Doe je dat dan heb je wel een probleem, in dat geval kun je dus niet internetbankieren en worden sites niet goed weergegeven. Op zich heeft het al of niet toestaan van Javascript niets te maken met het feit of je JRE hebt geïnstalleerd of dat de plug-ins zijn in- of uitgeschakeld. Javascript zit ingebakken in de browser.

NoScript blokkeert inderdaad naast Javascript ook Java op de geblokkeerde domeinen. Echter, zul je bijvoorbeeld het domein voor internetbankieren wel willen activeren voor JavaScript maar niet voor Java. De mogelijkheid om onafhankelijk JavaScript van Java aan te zetten bestaat niet in NoScript, waardoor je altijd naast JavaScript ook Java activeert bij het toestaan van een domein.

Wil je Java om de één of andere reden niet kwijt, dan is er een aardig programmaatje voorhanden om Java up-to-date te houden en oude versies uit het systeem te verwijderen. Met JavaRa kan dat.

oktober 2012: javara..jpg

Een klik op de knop Update Java Runtime laat een wizard zien waarin je de eerste optie gebruikt om na ta gaan of jouw Java versie bij de tijd is. Is dat niet het geval dan wordt Java naar de laatste versie bijwerkt.

Stap 2 in de wizard geeft de mogelijkheid om restanten van oude versies op te ruimen.

De knop Remove JRE spreekt voor zich. Door op deze knop te klikken wordt je in de gelegenheid gesteld om JRE te verwijderen. Een kanttekening: verwijder Java liever uit de softwarelijst of met het programma Revo Uninstaller.

De plug-ins verwijder je door het hier eerder genoemde programma Tool Cleaner te gebruiken. Uitschakelen van de plug-ins is een andere optie.

Bovenstaande heeft betrekking op Windows.


Geachte Redactie,

Op mijn computer die ik inmiddels al anderhalf jaar heb was origineel Windows 7 geïnstalleerd. Die heb ik er snel weer af laten halen omdat ik niet met het monster kon werken.

Ik heb Windows 95, 97 en XP, maar voor 7 moet je, dunkt mij ingenieur zijn.

Waarom mag b.v. e-mail geen e-mal meer heten maar "Live mail. Gaat het alleen maar om het bedenken om het moeilijker en lastiger te maken. Zo zijn er nog heel wat dingen te bedenken die het niet gemakkelijker voor de gebruiker maken, maar juist lastiger.

Van Windows 8 hoop ik dat het wat gebruiksvriendelijker zal zijn, want  het moet wel leuk zijn en het moet niet zo zijn als ik deed elke toets indrukken om te kijken wat er te voorschijn kwam. Ik vraag me dan ook vaak af wat ze toch met de kreet "Plug & Play" bedoelen?  Niet het gebruiksgemak  in ieder geval..

vr. gr.

Piet Schapendonk.


Ik heb wellicht een niet al te vrolijke boodschap voor je, want Windows 8 zal er nog weer geheel anders uitzien. Niet alleen uitzien, want het besturingssysteem is dusdanig op de schop gegaan dat het eigenlijk niets meer heeft van het Windows dat wij gewend zijn. De versies 95, 98, XP. Vista en 7 liggen nog wat in elkaars "verlengde”, overstappen van de ene naar de andere versie vroeg niet al te veel inspanning. Met Windows 8 zal dat toch een heel ander verhaal zijn. Het besturingssysteem is dusdanig vernieuwd dat er weinig meer van het oude vertrouwde is overgebleven. Verdiep je voorlopig vooral in Windows 7, uiteindelijk is daar best wel mee te werken hoor.

Live mail is een (online)e-mailapplicatie waarmee je gewoon e-mails kunt verzenden en ontvangen.

Plug en play (vroeger spottend plug en pray (bid) genoemd) is juist wel voor het gemak van de gebruiker. Je stopt bijvoorbeeld een stick in een USB-poort en twee tellen later kun je aan de slag. Gemakkelijk of niet soms?

Misschien is het de moeite waard om eens te kijken in de Linux-hoek. Gratis en voor niks kun je Ubuntu, Mint of Zorin downloaden en installeren. Stuk voor stuk zijn dat gebruiksvriendelijke besturingssystemen waarin je snel je weg zult vinden. Want hoe dan ook, in ieder “nieuw” besturingssysteem zul je je weg (weer) moeten vinden. Of dat nou Windows of Linux betreft.


Geachte Redactie,

Ik lees jullie Nieuwsbrieven altijd met grote belangstelling. Is het misschien mogelijk dat jullie bij gelegenheid eens iets kunnen schrijven over het gebruik van internetbrowsers in het algemeen en met name over het gebruik van Google Chrome.

Wat mij en vele andere PC liefhebbers vooral bezig houdt is dat deze browser schijnbaar niet blijvend als standaard-browser kan worden ingesteld. Ondanks allerlei vragen hieromtrent op het Helpmij forum gesteld en de gegeven adviezen dienaangaande heeft een en ander(nog) steeds niet tot bevredigende oplossingen geleid.

Mogelijk dat jullie hieraan eens aandacht zouden kunnen en willen besteden.

Het zou wellicht voor velen een welkome informatie kunnen zijn.

Met vriendelijke groet,

Martin van de Vorst.


Zoals ik je bericht heb zullen we in de toekomst wellicht een aantal gangbare browsers bespreken. De eigenlijke vraag is: hoe krijg ik Google Chrome toch als standaard browser ingesteld. Voor jouw situatie wil dat zeggen hoe je dat onder Wndows XP voor elkaar krijgt. Uiteraard weet ik niet wat men jou op het forum geadviseerd heeft, maar we gaan een poging wagen.

Ga naar Programmatoegang en –instellingen, of naar het Configuratiescherm > Software. In het scherm Software zie je aan de linkerzijde de knop Programmatoegang en –instellingen, klik die aan. Selecteer Aangepast om uit het lijstje dat verschijnt Google Chrome te kiezen als de standaard browser.

oktober 2012: schermafdruk..JPG
Ongetwijfeld zal Google Chrome bij jou in het lijstje voorkomen.

Nu zal, als het goed is, jouw favoriete browser in het vervolg de Standaard browser zijn.