|
De redactie bestaat uit: profpc (Eindredacteur) CorVerm Dillondarko (Junior Redacteur) Djoane ErpCity femke98 FooBar (Junior Redacteur) jackall OctaFish
Aan deze nieuwsbrief hebben ook meegewerkt: Chris Vermeulen
De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.
Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 28659 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.
Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.
Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.
Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.
DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de
respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat
uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en
publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen
rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de
redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder
begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en
gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees
zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij
misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden
of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet
aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende
schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder
voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.
De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van
redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.
|
|
Voorwoord
|
Auteur: profpc
|
|
Bij Helpmij.nl is nog steeds de vakantiefotowedstijd bezig, waarbij je nog t/m 15 september je leuke, geinige, grappige en mooie foto's kan insturen op wedstrijd.helpmij.nl/fotowedstrijd. Maar daarna is het nog niet over... Nee iedereen kan namelijk via diezelfde website stemmen op de ingezonden foto's!! De publiekswinnaar gaat aan de haal met de Samsung SH100.
In deze editie van de Helpmij.nl nieuwsbrief kun je weer een pracht aan artikelen lezen. Één daarvan is die van FooBar. Helaas moet ik melden dat FooBar vanwege drukte heeft besloten de redactie te verlaten. Zijn artikel in deze nieuwsbrief zal dan ook de laatste vaste maandelijkse bijdrage zijn. Hopelijk zien we in de toekomst nog wel mooie artikelen van hem verschijnen als freelancer!
Veel plezier met het lezen van de nieuwsbrief.
|
Windows 8: Een schone lei
|
Auteur: FooBar
|
|
Het is nu bijna zover. De Windows 8 release preview is net uit, en nog maar een paar maanden te gaan voordat Windows 8 officieel in de schappen ligt. Tot die zal er nog flink geknutseld worden aan het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Ook Windows 8 RTM is onlangs als release preview uitgekomen, het besturingssysteem voor tablets en smartphones. Veel reacties zijn hier over geweest, zowel negatieve als positieve. In dit artikel wil ik een aantal nieuwe functies en aanpassingen toelichten die in de nieuwste versie van Windows 8 aan bod komen.
Eerst wil ik graag uitbreiden over nieuws waar ik het in een vorig artikel al over gehad heb. Het nieuwe Windows-logo. Ik had het destijds over het nieuwe logo dat Microsoft ging gebruiken voor het nieuwe Windows 8. Nu is besloten dat Microsoft als bedrijf een geheel nieuw logo gaat gebruiken, in de trant van: “Weg met het oude, laat het nieuwe maar komen.” Dit logo is natuurlijk geheel in de trant van de nieuwe Metro-stijl van Microsoft.
|
Het nieuwe logo van Microsoft. |
Maar juist in de term Metro zit hem de kneep. De term Metro, die de afgelopen maanden gebruikt voor de nieuwe huisstijl van Windows, is vanaf nu geheel verboden en zal ook niet meer gebruikt worden door Microsoft. Microsoft heeft uitgelegd dat het maar een werkterm was, en dat deze dan ook niet bedoeld was om in het uiteindelijke product gebruikt te worden. Maar een aantal dagen later kwam toch aan het licht dat het om een andere reden ging. De term ‘Metro’ was een beschermde term, waarop dus auteursrechten staan. En aangezien Microsoft, net als andere softwaregiganten, de laatste tijd veel problemen heeft met rechtbanken wat betreft patenten, is het logisch dat Microsoft rechtzaken zoveel mogelijk probeert te vermijden. Maar wat is dan wél de correcte term voor de nieuwe huisstijl van Windows 8? Kennelijk heet het nu gewoon de ‘Windows 8 interface’.
De verschillende nieuwe applicaties beginnen al binnen te stromen voor het nieuwe platform. Nieuwe screenshots zijn al beschikbaar van verschillende programma’s, zoals bijvoorbeeld voor Skype. Maar waar men op dit moment het meest enthousiast over is, is Paint. Om precies te zijn, de nieuwe applicatie Fresh Paint. Deze app is uitgeroepen tot de nummer één app in de entertainment categorie in de Windows Store. In essentie is deze app hetzelfde als de oude Microsoft Paint, alleen is deze nu net iets gebruikersvriendelijker en uitgebreider met meer opties. Ook voor Microsoft Office zijn er meer features en plannen bekend gemaakt. Zo is Microsoft Outlook uitgerust met een geheel nieuw interface, dat het sneller en makkelijker maakt om door je mail te navigeren. Verder is de oude ‘add-in’-structuur van bijvoorbeeld Microsoft Word en Microsoft
Powerpoint uit het raam gegooid: hier wordt nu ook gebruik gemaakt van apps als uitbreidingen. Dit is gedaan om goed samen te werken met de nieuwe ‘app’-architectuur van het gehele Windows 8. De nieuwe Microsoft Word heeft nu overigens ook een nieuwe zogeheten ‘reading mode’, waarin het makkelijker is om teksten te lezen. Dit is vooral handig voor op Windows 8 tablets en smartphones.
|
Een screenshot van de Windows 8 applicatie, Fresh Paint. |
Wacht, Microsoft Office op tablets? Jazeker. Het nieuwe Windows 8 RT, het nieuwe besturingssysteem speciaal voor tablets en smartphones, zullen in de toekomst standaard Office meekrijgen. Hoe dit precies allemaal in elkaar steekt, is nog onduidelijk, maar voor applicaties zoals Microsoft PowerPoint is het uiterst handig om deze op een tablet te hebben. Ook zijn er voor touch-gebruikers nieuwe functies toegevoegd in de vorm van ‘Touch gestures’. Natuurlijk is dit geen nieuwe principe, maar het is wel erg handig voor touch-interfaces. Overigens was de ontvangst van Windows 8 RT niet heel goed; veel mensen klaagden over een slechte tutorial, en dat het gehele besturingssysteem niet erg intuïtief was.
Ik wil graag nog een laatste nieuwe feature van Windows 8 toelichten. Deze heet ‘Windows To Go’. In eerdere artikelen had ik al verschillende manieren uitgelicht over hoe het nieuwe systeem geïnstalleerd kan worden. ‘Windows To Go’ is hier een uitbreiding van. Met deze nieuwe feature kan je op een USB 3.0 apparaat een volledige installatie van Windows 8 zetten, die je vanaf elke computer kan booten. Zo kun je je eigen versie van Windows 8 altijd meenemen. Dit is erg handig voor bijvoorbeeld systeembeheerders. Momenteel wordt deze functie nog maar ondersteund op twee verschillende USB-sticks, namelijk de Kingston DataTraveler Ultimate and the SuperTalent USB 3.0 Express RC8.
De Consumer Preview van Windows 8 en Windows 8 RT zijn inmiddels alweer drie weken uit, en zijn gratis te downloaden vanaf de site van Microsoft. Als je ze zelf wilt uitproberen, aar zel dan niet. Op dit moment wordt er nog flink getest, maar de uiteindelijke versie zal hoogstwaarschijnlijk midden oktober op de markt komen. Microsoft moedigt ook bedrijven aan om over te stappen; bij Microsoft zelf werken er inmiddels al meer dan 30.000 mensen mee. Maar of het nieuwe interface het waard is om over te stappen, blijft een grote vraag.
Sebastiaan Metman
|
Alarmfase voor een kritieke lek in Java voor zowel Windows, Mac en Linux
|
Auteur: femke98
|
|
Er is een serieus lek (zero-day) geconstateerd in Oracle Java en het betreft niet alleen Java in Windows maar ook in Mac en Linux.
Om het even in makkelijk Nederlands te omschrijven voor de lezers van de nieuwsbrief:
Bijna iedereen heeft Oracle Java op zijn pc geïnstalleerd. Dit heet officieel runtime JRE maar je hebt ook de Open JDK. Deze laatste is in zoverre niet kwetsbaar is, zolang je versie 6 op je computer hebt staan.
Iedereen die dit dus op zijn pc heeft, is kwetsbaar en kan worden getroffen door een cross-platform exploit, die wordt gehost ergens in China. Bij een aanval van de exploit wordt er een Trojan Horse, genaamd Dropp.MSPMs, geïnstalleerd op je computer. Deze maakt dan weer verbinding met een IP-adres in Singapore en op deze manier kan men volledige controle krijgen over je geïnfecteerde computer. Via de exploit worden momenteel al aanvallen gepleegd.
Doordat alle grote browsers Java ondersteunen, is de kwetsbaarheid dus ook via het internet mogelijk. Volgens de ontdekker is het wachten op een soort van concept, die het mogelijk maakt om nog veel meer aanvallen te maken.
Het gevaar van misbruik is dus erg groot. Wanneer Oracle, de makers van Java een patch uitbrengen, is de vraag. Tot die tijd lopen wij allemaal gevaar, als je dus de nieuwste Java (en dat is versie 7) op je computer hebt staan.
Hoe weet je of je Java hebt?
Dit kan je controleren door naar deze website te gaan: Controle Java
Waarvoor gebruik je Java?
Voor internetbankieren heb je Java bijvoorbeeld nodig, maar ook als je van een ftp-programma van een hosting gebruik maakt. De websitebouwers onder ons, die weten precies wat dat is.
Is elke versie van Java kwetsbaar?
Nee. Je hoeft Java niet uit te schakelen, zo lang je maar de OpenJDK 6 gebruikt.
Wat kan je doen?
Wanneer je Java op je computer hebt staan, dan dien je deze voor nu even uit te schakelen, zodat jij in ieder geval geen gevaar loopt. Laat het in ieder geval uitstaan totdat er een patch/update beschikbaar is gesteld.
Hoe schakel je het uit?
Firefox: Ga naar Extra en dan naar tabblad Add-ons. Klik daarna aan de linkerkant op Plug-ins en zoek in het rijtje aan de rechterkant Java op. Klik daarna op Uitschakelen, helemaal aan de rechterkant van het scherm.
Chrome: Chrome schakelt Java standaard op alle pagina's uit en wordt u elke keer gevraagd als u een site bezoekt, of u deze wilt uitvoeren.
Safari: Ga naar Voorkeuren, klik daarna op Security, haal het vinkje weg bij Enable Java en sluit daarna het venster.
IE: Ga naar extra en dan naar internetopties. Haal het vinkje weg bij Java, klik op OK en sluit het venster.
Overige browsers: Dat zal je zelf even moeten nagaan waar Java uit geschakeld kan worden.
Werkt de add-on no-script in Firefox?
Java is niet hetzelfde als Javascript. Java is een programmeertaal, daar kan je dus echt programma's mee schrijven, ook offline. Javascript is ook een programmeertaal maar wordt gebruikt in combinatie met html voor op websites. Java en Javascript hebben totaal niks met elkaar te maken. Met NoScript kan je per site met een muisklik Javascript toestaan. Maar het heeft weinig van doen met deze lek in Java.
Een andere optie is de add-on Quickjava.
Met QuickJava kun je in Firefox Java en Javascript aan en uitzetten wanneer je wilt en met behulp van een klein statusmenu kun je zien of scripts aan of uit staan.
Wat kan er gebeuren als je besmet raakt?
Via de exploit kan een kwaadwillende controle krijgen over je computer en allerlei zaken kunnen zien en zaken kunnen verwijderen en/of
Voorbeelden:
-
Persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden of creditcardgegevens,
-
Computerbestanden worden verwijderd, waardoor je computer niet meer werkt.
-
Je bestanden kunnen worden herschreven en zijn dan niet meer bruikbaar
-
Je computer wordt ingezet bij aanvallen gericht op andere computers op internet.
-
Je computer kan worden gebruikt voor het versturen van spam.
-
Je webcam kan worden aangezet en bediend worden.
-
En dit allemaal zonder dat je het in de gaten hebt.
Er is al een melding dat er in Nederland websites actief zijn die bezoekende computers infecteren. Op de website van RTV West schijnen de advertenties die daar staan, op dinsdag 28 augustus 2012 malware te hebben verspreid, door gebruik te maken van bovengenoemd lek in Java.
Je bent dus gewaarschuwd!!
Wil je meer informatie, lees dan de volgende website eens door:
https://www.ncsc.nl/dienstverlening/response-op-dreigingen-en-incidenten/beveiligingsadviezen/NCSC-2012-0500+1.00+Kwetsbaarheid+in+Oracle+Java+actief+misbruikt.html
|
Plaats goede teksten op je website
|
Auteur: Chris Vermeulen
|
|
Gebruik deze handige tips om de teksten op je website te verbeteren en je zult je verbazen over de resultaten...
Wist je dat een goede, doordachte tekst vaak honderden procenten meer resultaat oplevert dan een standaardtekst? De teksten die op je website staan zijn dan ook erg belangrijk.
Veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Soms kan zelfs alleen al een sterke headline (kopregel) boven je pagina vele malen verschil maken. Het design van je website is ook wel belangrijk, maar het zijn uiteindelijk de teksten die je bezoekers overtuigen tot actie over te gaan.
Zullen we deze week eens wat tijd besteden aan het verbeteren van een aantal teksten op je website? Gegarandeerd dat je website daardoor meer rendement zal opleveren!
We bespreken eerst een aantal aspecten waar je op kunt letten en daarna gaan we aan de slag met een aantal concrete stappen die je deze week kunt gaan zetten.
Doelgroep
Het begint bij nadenken over je doelgroep. Je kunt niet alles voor iedereen zijn, dus spreek duidelijk je doelgroep aan. Praat daarbij zoveel mogelijk over de leefwereld van de bezoeker en niet zozeer over jezelf.
Praat niet over je product, maar over wat het product kan doen voor de bezoeker. Hoe het leven van de bezoeker makkelijker, leuker, aangenamer wordt door jouw product te gebruiken. Je kunt dat heel gemakkelijk doen door de producteigenschappen te vertalen naar voordelen voor de lezer.
Op internet is geloofwaardigheid ook een belangrijk issue. Iedereen kan wel een site beginnen en een heel verhaal ophangen. Probeer dan ook je geloofwaardigheid te onderbouwen met feiten die te verifiëren zijn. Een andere manier is door onafhankelijke derden, zoals je klanten, iets goeds over jou te laten zeggen, bijvoorbeeld in een testimonial. |
|
Tekstopbouw
Het beste kun je je tekst zo in elkaar zetten dat hij snel doorzoekbaar ('scannable') wordt. Dus zo dat mensen in een oogopslag de belangrijkste punten eruit kunnen filteren. Dat doe je bijvoorbeeld door een goede headline en subheadlines te maken, korte alinea's te gebruiken en sleutelwoorden vet te maken.
Tot slot doe je er goed aan om je lezer aan het einde van je tekst te begeleiden naar de volgende stap. Bijvoorbeeld vragen om te bestellen, in te schrijven, iets te downloaden of te reageren.
Aan de slag: 4 stappen om vandaag nog je website-teksten een heel stuk te verbeteren
Stap 1: Bepaal welke 3 pagina's op je site het belangrijkst zijn.
In elk geval is je homepage 1 van die 3, maar misschien heb je ook andere pagina's die heel belangrijk zijn. Kijk er eens naar en schrijf ze even op.
Stap 2: Beoordeel de teksten op die 3 pagina's aan de hand van de volgende punten:
- Spreekt deze tekst mijn doelgroep aan, of probeer ik alles voor iedereen te zijn?
- Praat ik hier over mij/mijn bedrijf of over de leefwereld van mijn klant?
- Praat ik over de eigenschappen van het product of over de voordelen van het product?
- Zijn het grote blokken tekst of kleine, hapklare brokken (korte alinea's)?
- Is de tekst makkelijk te scannen of ziet de hele tekst er hetzelfde uit?
- Ben je geloofwaardig? Komt het betrouwbaar over?
- Begeleid je de lezer naar de volgende stap, of laat je ze zweven?
Stap 3: Laat eens iemand anders die 3 pagina's beoordelen aan de hand van bovenstaande punten.
Stap 4: Onderneem actie en verbeter de punten waarop je website-tekst het slechtste scoort.
Succes!
|
AlphamegaHosting.com is een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande hostingprovider die levert in Nederland en België. Zij staan bekend om hun proactieve hulp en begeleiding. Klik hier om kennis te maken met AlphamegaHosting.com. |
|
De Raspberry Pi soap: deel 2
|
Auteur: Dillondarko
|
|
In de nieuwsbrief van april 2012 hadden we het over de Raspberry Pi. Het inmiddels bekende computertje op creditcardformaat heeft wat problemen gekend tijdens de productie. Zo waren er slecht leverbare componenten en werd er een CE-markering geëist door de distributeurs. Het heeft allemaal wat tijd gekost, maar het feest kan nu echt beginnen.
De eerste batch Raspberry Pi's kon halverwege april uitgeleverd worden. De batch bedroeg 10.000 stuks. Dat lijkt misschien veel, maar nog voor de eerste levering waren er al meer dan 350.000 pre-orders! De Raspberry Pi Foundation zal dus nog wat extra orders moeten plaatsen voor de productie, want met een dergelijk aantal pre-orders zal de populariteit voorlopig nog wel even aanhouden.
En geef de kopers eens ongelijk: Het bordje heeft de afmetingen van een creditcard, bevat hardware voor een basis-pc en heeft een prima ondersteuning voor zelfbouwprojecten. En daar betaal je slechts 35 dollar voor. Houdt het daarbij op? Nee. Er zijn steeds meer accesoires verkrijgbaar, de ontwikkeling van de software gaat in een aardig tempo, en zelfs als dat je allemaal niet zoveel aantrekt, is het nog steeds een hebbeding.
De Raspberry Pi heeft wel een hoop concurrentie aangetrokken. Zo verschijnen er bijna elke dag nieuwe computers op USB-stick formaat en groter, met uiteenlopende hardware. Met name Chinese winkels hebben ze veelal in het assortiment.
Zo is er de FXI Technologies Cotton Candy. Gebaseerd op een Samsung Exynos 4210 dualcore, geklokt op 1,2GHz. Voor het beeld wordt een quadcore Mali-400MP GPU gebruikt. Compleet gemaakt met 1GB RAM, een microSD-slot, WiFi, Bluetooth en HDMI. De Cotton Candy draait op Android of Ubuntu en moet minder dan 200 dollar gaan kosten.
Een goedkoper merkloos alternatief maakt gebruik van een Allwinner A10 SoC. Een singlecore op 1,5GHz gecombineerd met 512MB RAM, 4GB opslag en een lege microSD aansluiting. WiFi is ook aanwezig en voor het beeld zit er weer een HDMI-aansluiting op. Standaard draait het apparaat op Android 4.0. Je kunt hem bestellen voor ongeveer 74 dollar.
Wil je nog wat extra kracht heeft HardKernel de Odroid-x op de markt gebracht. Gebouwd rond een quadcore Samsung Exynos 4412-processor is het apparaat een heel stuk sneller dan de Raspberry Pi. Mede door het gebruik van een Mali-400 GPU en de wat completere set aansluitingen spreekt de fabrikant van een "pc-like performance". Kaal kost het bordje 129 dollar, en er zijn inmiddels voldoende accesoires aanwezig.
Maar accesoires, die heeft de Raspberry Pi inmiddels ook. Zo wordt er gewerkt aan een cameramodule die aangesloten kan worden op de CSI-connector. Er is nog niets bekend over een definitieve versie en de uiteindelijke specificaties, maar de verwachting ligt hoog. Een prototype beschikte al over 14 megapixels, dus we kunnen er vanuit gaan dat het beter wordt dan de gemiddelde webcam.
Niet alleen de Raspberry Pi Foundation ontwikkelt aan het bordje. Ook Adafruit, een bedrijfje in New York dat elektronicacomponenten voor hobbyisten verkoopt, heeft een uitbreidingskitje uitgebracht voor de Pi. De kit maakt gebruik van de 26 ongebruikte headers die gestuurd kunnen worden via GPIO, SPI of I2C. Met het oog op de relatief lage prijs van de Raspberry Pi kost de uitbreidingskit slechts 8 dollar.
Ook de ontwikkeling van de software staat niet stil. De foundation is ermee bezig, en ook de inmiddels flinke community werkt eraan mee. Zo wordt er gewerkt aan een port voor Android 4.0. Behalve de audio-interface en wat prestatieproblemen na werkt de port al vrij aardig. Anderen werken weer aan een port van Chromium OS.
Via het officiele kanaal wordt er gewerkt aan de opvolger van de standaard meegeleverde Debian Squeeze. De volgende versie, Wheezy, is op dit moment al in publieke beta en de definitieve versie wordt waarschijnlijk over enkele weken vrijgegeven.
Er is natuurlijk nog veel meer software in ontwikkeling voor de Raspberry Pi. Voor de meest uiteenlopende toepassingen wordt ontwikkeld. Distributies voor HTPC-gebruik, Home-automation en het zelf leren schrijven in ontwikkelomgevingen behoort tot de mogelijkheden.
De Raspberry Pi is dus lekker veelzijdig en heeft voor iedereen wat wils. Voor 35 dollar zul je in ieder geval geen miskoop doen.
|
Prijsvraag september 2012
|
Auteur: Helpmij.nl
|
|
De winnaar van de prijsvraag van augustus 2012 is: Rien92! Twee andere inzenders van de juiste antwoorden ontvangen een Helpmij.nl goodie pakket. Alle winnaars gefeliciteerd met jullie prijzen!
Natuurlijk hebben we ook deze maand weer een prijsvraag. De prijsvraag van september 2012 van Helpmij.nl:
|
Vraag 1: Wanneer werd USB geintroduceerd?
Vraag 2: Welke (trage) poorten werden door USB vervangen?
Vraag 3: Uit hoeveel aders bestaat een USB-aansluiting en benoem deze?
|
Stuur een e-mail met de juiste antwoorden op de bovenstaande drie vragen vóór 30-09-12 naar wedstrijd@helpmij.nl ,en maak kans op de prachtige USB 3.0, 5 GBPS PCI Express Card!
Bovendien ontvangt de winnaar een licentie voor Nod32 antivirus software van ESET
De prijzen zijn beschikbaar gesteld door
en
*Bestuur en wedstrijdcommissie zijn uitgesloten van deelname!
*De winnaar wordt bekend gemaakt in de oktober editie van onze nieuwsbrief.
|
Sandia's draaiende heatsink
|
Auteur: Dillondarko
|
|
De afgelopen jaren is er redelijk wat veranderd op het gebied van koeling, en dan met name in computers. Waar je met slechts enkele watts aan warmte volstaat met passieve koeling, is het in de wereld van high-end CPU's en GPU's heel anders. We zien tegenwoordig luchtkoelers van enorme omvang om onze waardevolle chips zo koel mogelijk te houden. Trucjes zoals het gebruik van vapor-chambers zorgen weer voor wat extra efficiëntie tijdens het transporteren van de warmte naar het koeloppervlak.
Veel voorkomende problemen bij de traditionele luchtkoeling blijven toch het slijten van de fans, het geluid en de opbouw van stof tussen de koelribben. Sandia heeft daar iets op bedacht: een draaiende heatsink.
De koeler zweeft op een luchtlaag van een fractie van een millimeter boven de processor en draait op ongeveer 2000 r.p.m. Die luchtlaag zorgt er meteen voor dat de koeler zelfbalancerend is.
Bij een normale koeler wordt de lucht verplaatst tussen de koelbladen, maar blijft er ook een flinke laag lucht kleven aan de koelvinnen. Dit zorgt voor een minder efficiënte warmteoverdracht, want stilstaande lucht isoleert. Sandia laat nu juist de heatsink draaien, waardoor er amper lucht blijft plakken aan de koelvinnen. Volgens de ontwikkelaars neemt de warmteoverdracht toe tot wel 30x.
Het totale volume van de koeler is 170 cm3, een traditionele koeler heeft al snel meer dan 2000 cm3 volume. Het koeloppervlak van de roterende koeler bedraagt 400 cm2, wat ook veel kleiner is dan de 120.000 cm2 van een gewone luchtkoeler. Veel minder volume en oppervlak, en toch beter kunnen koelen? Dat kan niet!
Toch wel. De klevende, isolerende luchtlaag wordt enorm verkleind, waardoor de warmteoverdracht stukken beter wordt. En Sandia deed dat met succes: de warmteoverdracht coëfficiënt bedraagt 120 W m-2 K-1 van de roterende koeler, terwijl dit bij traditionele koelers maar 4,1 W m-2 K-1 is. Dat is een enorm verschil.
Naast het betere koelvermogen zal de nieuwe technologie ook veel minder geluid produceren. Het getoonde prototype had nog geen afgedekte en geoptimaliseerde motor, maar Sandia claimt dat het productiemodel veel stiller dan een reguliere fan zal worden. Ook zorgt de gebruikte centrifugale kracht ervoor dat er bijna geen stofdeeltjes meer zullen blijven kleven.
In de huidige vorm is het nog een prototype koeler, maar Sandia zegt zelf dat de productiekosten rond de $10 bedragen. Er zouden ook al diverse overeenkomsten met fabrikanten zijn om de koeler te gaan verhandelen. Wordt dit een revolutie op het gebied van koeling? We gaan het hopelijk in de komende maanden zien.
|
Vier soorten websites - welke past bij jou?
|
Auteur: Chris Vermeulen
|
|
Er zijn natuurlijk allerlei soorten websites, veel meer dan vier. Zo zijn er social network sites, zoals Facebook en Hyves, er zijn gamesites, community-sites, videosites, zoekmachines zijn ook websites. Noem maar op. Maar de bulk van de websites in de wereld zijn van ondernemers en die kunnen we indelen in vier groepen:
1. Winkeliers 2. Dienstverleners 3. Zzp-ers 4. Groothandels
En voor elk van die groepen ziet de indeling en inhoud van hun website er heel anders uit. Althans, dat zou zo moeten zijn, want elk van deze soorten sites vergt een andere aanpak. Maar voordat we daar eens naar gaan kijken, nog één ding. Sommige aspecten zijn universeel en je kunt vaak veel leren door ook eens naar een andere branche te kijken. Dus lees ze even alle vier door, want je pikt er altijd weer dingen uit die je kunt gebruiken. We beginnen met... |
|
De winkelierswebsite
Wat wil je als winkelier op je site verkopen? Je producten? Ik denk het niet. Ik denk dat je op je site je winkel wilt verkopen. Klinkt misschien wat raar, maar je wilt dat mensen die de site bezoeken besluiten om naar de winkel te komen om daar een aankoop te doen.
Op je site moet je ze dus overtuigende redenen geven om naar je zaak te komen. Sowieso moet dus de sfeer van je winkel op je site te proeven zijn. De website van een sjieke, high-end meubelzaak moet er dus ook sjiek uitzien. De sfeer moet aansluiten.
De site van een prijsvechter zou heel goed aanbiedingen kunnen tonen op de site. Zelfs in dat geval verkoop je niet primair het product van die aanbieding, maar is de aanbieding een goede reden om naar de winkel te komen.
Om de sfeer van de winkel op de site goed over te brengen kun je het
beste veel foto's en misschien zelfs een videoimpressie met muziek gebruiken.
Wat voor een winkelierswebsite ook heel belangrijk is, is dat mensen makkelijk je adres en contactgegevens kunnen vinden. Je zou dat bijvoorbeeld in de zijbalk of in een footer kunnen zetten, zodat op elke pagina van je site je adres zichtbaar is. Een landkaartje met je zaak aangeduid en een routebeschrijving is ook erg belangrijk. Je wilt immers dat ze echt naar je zaak komen.
Misschien kun je af en toe iets organiseren waarvoor je mensen uitnodigt. Een workshop of zo. Allemaal redenen om naar je winkel te komen.
De dienstverlenerswebsite
Dienstverlening is een zeer breed begrip. Loodgieters en stukadoors verlenen een dienst, maar accountants en notarissen ook. Die sites zien er natuurlijk heel anders uit, maar toch zijn er een aantal aspecten aan de website die voor alle dienstverleners gelijk zijn.
Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om niet alleen uit te leggen wat jouw werkwijze is, maar ook te laten zien wat het effect is van jouw dienstverlening. Wat het eindresultaat is. Kortom, wat de voordelen zijn om specifiek jou die dienst te laten verlenen.
Wat maakt jou anders dan al die anderen?
Toon ook foto's van de mensen die de dienstverlening uitvoeren en leg daarbij uit wat hen zo geschikt maakt. Hoeveel ervaring ze hebben, welke opleiding ze hebben gevolgd, voor wie ze al eerder hebben
mogen werken. Dat wekt vertrouwen.
En gebruik testimonials van eerdere opdrachtgevers die vrij precies omschrijven waarom ze zo tevreden zijn met jullie. Liefst ook met foto's erbij van de opdrachtgever. Heb je een dienst die een visueel eindresultaat heeft, zoals schilder of stoffeerder, gebruik dan voor- en na-foto's.
De zzp-er website
Als zzp-er ben je doorgaans alleen en moet je jezelf verkopen. Zoals ook bij dienstverleners het geval is, lopen de diensten van zzp-er enorm uiteen. Je kunt als zzp-er een webdesigner zijn, een verhuizer, een consultant of bijvoorbeeld in de bouw werken. De overeenkomst is dat je in alle gevallen moet proberen jezelf te verkopen. Meestal aan andere bedrijven en soms aan particulieren.
Om jezelf effectief te kunnen verkopen, moet je dus kunnen aantonen dat je goed bent in wat je doet. Hoe concreter je dat kunt doen hoe beter. Resultaten spreken tot de verbeelding, dus plaats enkele case-studies op je site waarin je stap voor stap aantoont hoe je het project hebt aangepakt en hoe goed het uiteindelijk gelukt is. Vul dat aan met een persoonlijk getuigenis van je opdrachtgever en je hebt een sterk verhaal.
Referenties zijn erg belangrijk dus probeer een aantal opdrachtgevers bereid te vinden om potentiele nieuwe opdrachtgevers te woord te staan. Je kunt deze dan op een pagina van je site zetten en je prospects uitnodigen om deze eerdere opdrachtgevers te bellen om navraag te doen. Dit wekt enorm vertrouwen op en komt heel zelfverzekerd over.
Zorg ook dat je makkelijk te contacteren bent. Een landkaartje en routebeschrijving zijn in dit geval wellicht niet zo interessant om op je site te plaatsen, maar je (gsm-)nummer en email wel.
Wees ook altijd eerlijk en duidelijk over wat je wel en niet kunt. Als je teveel belooft en je kunt het uiteindelijk niet waarmaken, dan gaat dat snel averechts werken.
Wat goed kan helpen om opdrachten binnen te halen, zeker als je net begint en nog
weinig of geen referenties hebt, is 'risk reversal'. Dat is een term in de marketing die betekent dat je het risico van de opdrachtgever naar jou verlegd.
Je zou opdrachten bijvoorbeeld op no-cure-no-pay basis kunnen aannemen of je zou een tevredenheidsgarantie kunnen afgeven. Dat klinkt misschien eng, maar als iemand niet tevreden is, dan kun je vragen of ze precies willen omschrijven wat de uitkomst moet zijn om hen wel tevreden te stellen. Dit herhaal je dan naar hen: "Dus als ik dit en dit realiseer, dan ben je helemaal tevreden?" Als het antwoord dan ja is, dan weet je ook precies wat je moet doen en krijg je daarna betaalt.
Door het risico van de opdrachtgever naar jezelf te verleggen kom je erg zelfverzekerd over en verlaag je de drempel voor de opdrachtgever om met jou in zee te gaan,
immers, tevredenheid is gegarandeerd. En je onderscheid je van je conculega's, want die durven dat niet aan.
De groothandelwebsite
Een groothandel levert doorgaans aan vaste relaties. Zij hoeven niet telkens een klant te overtuigen maar moeten wel zorgen dat de relatie goed blijft. De site moet dus vooral ingericht zijn op het in stand houden en verbeteren van de bestaande relaties.
Daarnaast kan het natuurlijk geen kwaad om ook informatie te geven voor mogelijke toekomstige afnemers die bij de groothandel willen gaan inkopen. Voor die groep is het belangrijk dat de groothandel aan kan tonen wat hen onderscheid van andere groothandels die hetzelfde aanbieden. Dit is meestal wat makkelijker dan op detailhandelniveau, omdat er simpelweg minder concurrenten zijn.
Voor zowel bestaande als potentieel nieuwe relaties is het belangrijk om de specifieke voordelen van het zakendoen met jouw groothandel prominent op de site te presenteren. Dat
kunnen aspecten van de werkwijze zijn, levertijden, gemak van bestellen, uitgebreid assortiment of een bepaalde service die alleen jouw groothandel aanbiedt.
Voor een groothandel is het ook belangrijk om op de site te tonen welke merken ze leveren en misschien zelfs wel een totaaloverzicht van je assortiment. Net zoals een winkel op de site een webwinkel zou kunnen beginnen kun je als groothandel ook een webwinkel beginnen. Dat is wel een erg omvangrijk project, dus laat je daar vooral goed in begeleiden als je dat wilt.
Als je afnemers een bepaald bestelformulier moeten gebruiken om hun bestellingen aan jullie door te geven, dan zou je kunnen overwegen om een fax-to-email-service af te nemen. Alle gefaxte formulieren komen dan bij jou als een email met pdf op je
scherm zodat je ze makkelijk kunt verwerken. Je kunt je bestelfomulier ook op je site zetten, zodat dat als een emailtje bij je binnenkomt. Dat is allemaal erg makkelijk te realiseren.
Het kan ook handig zijn om op je contactpagina naast de algemene contactgegevens ook de contactgegevens van je vertegenwoordigers te plaatsen, als je vertegenwoordigers hebt die verantwoordelijk zijn voor bepaalde delen van Nederland. Dan kunnen klanten en prospects rechtstreeks contact opnemen met hun contactpersoon.
Stappenplan
Stap 1: Kijk eens welke soort site bij jou past en wat de tips zijn die daarbij horen. Vergelijk die eens met hoe je site er nu uit ziet. Zijn ze er al goed in verwerkt of kan het beter?
Stap 2: Kijk ook eens bij de andere soorten sites. Staan daar ideeën bij die je kunt gebruiken voor jouw site? Soms moet je verder kijken dan je neus lang is en ideeën en tips uit andere branches of andere richtingen overnemen, misschien iets aanpassen en dan in je eigen site verwerken.
Stap 3: Ga de ideeën en verbeterpunten in je site verwerken.
Stap 4: Schrijf de wijzigingen even in je websitelogboek. Het is erg belangrijk om bij te houden wat je wanneer aan je site veranderd hebt, omdat je dan later
terug kunt vinden welke veranderingen het meeste impact gehad hebben. Meten is weten, zeker bij internetmarketing.
Veel succes deze week!
|
AlphamegaHosting.com is een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande hostingprovider die levert in Nederland en België. Zij staan bekend om hun proactieve hulp en begeleiding. Klik hier om kennis te maken met AlphamegaHosting.com. |
|
Postvak-in
|
Auteur: Redactie
|
|
In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.
Ik wou allen even laten weten dat ik geen andere site ken die zo goed is als deze. Met alle problemen wordt je vlot geholpen en jullie hebben altijd leuke prijsvragen. Ik raad jullie zeer aan bij andere mensen!
Ga zo door!
Mitchel
Bedankt voor het compliment Mitchel, we helpen een ieder die met een vraag of vragen komt met alle plezier van de wereld.
En...van mond tot mond reclame is altijd welkom.
-------------- Beste helpers van Helpmij.nl,
Dit compliment is voor jullie, steek het gerust in je zak want het komt jullie toe.
Redactie.
Ik wil langs deze weg Helpmij.nl & mastermindzh heel erg bedanken voor zijn oplossing van 23 maart 2012, waar hij aanbeveelt om via het register de oplossing te zoeken voor deze uitdaging en het is mij gelukt. M.a.w. zijn oplossing is ook geschikt voor windows7. Ik kan weer Printers selecteren op mijn gebruikersnaam Ik was voor het eerst op jullie site en moet zeggen ziet er goed uit, nogmaals bedankt.
Met vriendelijke groeten
Leo
Dat was dan een fijne binnenkomer op onze site Leo. Uiteraard zijn wij blij met iedere (positieve) reactie, waarvoor dank.
Redactie.
In de nieuwsbrief van juli plaatsten wij een artikel genaamd Windows 7 installeren vanaf USB-stick. Naar aanleiding van dat artikel hebben wij, zowel via het forum als via onze postbus, verschillende meldingen gekregen dat het installatiebestand een Trojan zou bevatten. Na onderzoek van onze kant bleek het te gaan om een zogenaamde false positive (een bestand dat onterecht als 'kwaadaardig' word aangezien), dus een loze melding van de betreffende virusscanners. Ane Duijff heeft gemeld dat er een installatiebestand bestaat dat geen Trojan melding geeft. Althans niet door Norton. Op ons verzoek heeft Ane die link ons doen toekomen, dus geven we die link hier even door.
Ane, bedankt voor je inzet in deze.
Deze werd door Norton niet geblokkeerd: http://wintoflash.com/download/version-0-7-0054/ftp-2/ , uitpakken en de .exe starten. De 1e link op de pagina met de self-installer geeft de trojan melding!
Ane Duijff
-----
Overigens is er in dit topic van Helpmij.nl geconcludeerd dat de eerste setupbestand van wintoflash een "false positive" melding was.
Redactie.
|
|
|
|