Helpmij nieuwsbrief editie 18

november/december 2003

In dit nummer:


Veel succes met je goede voornemens!


Column

Kerstmis en Oudjaar 2003.

Het is al weer zo ver. De “eindejaars”nieuwsbrief ligt weer bij iedereen in de virtuele brievenbus. In dit roerige jaar waarin Helpmij verschillende belangrijke wijzigingen heeft ondergaan, is er door de oprichting van de Vereniging een stabiele basis gecreëerd, die ons allemaal de zekerheid geeft dat we kunnen blijven draaien. Dit hadden we nooit kunnen doen zonder de hulp van velen, die heel veel kostbare vrije uren in Helpmij staken en nog steeds steken. Ik vind het leuk om u allen nu eens op een andere manier met enkele van deze personen in aanraking te brengen. Daarom heb ik ze gevraagd een Kerstboodschap van hen persoonlijk aan u gericht te schrijven. Ik wil graag het spits afbijten door iedereen op Helpmij hele prettige,gezellige en gezegende Kerstdagen toe te wensen en natuurlijk de allerbeste wensen voor 2004 mee te geven, waarbij ik de hoop uitspreek dat de wereld een stukje mooier zal zijn dan afgelopen jaar.

Blacksheep.

De wens van Tazman:
Zo terug kijkend op het afgelopen jaar kunnen we zeggen dat Helpmij een roerig jaar gehad heeft. We hebben een aantal keren plat gelegen, hebben last van traagheid gehad enz. Mede daardoor is besloten om de vereniging Helpmij.nl op te richten het zou wel heel erg zonde geweest zijn als Helpmij niet meer kon bestaan door steeds oplopende kosten. Er is nu ieder geval een basis waardoor helpmij gewoon door kan draaien en zo kan het gezelligste forum van Nederland blijven bestaan.

Ik hoop dat iedereen het komende jaar met net zoveel plezier mensen blijft helpen en advies blijft geven. Ik vind het ieder geval nog steeds erg leuk om te doen het geeft toch voldoening als je weet dat iemand van een probleem afgeholpen is door of mede door jouw hulp. Rest mij nog iedereen fijne feestdagen en een heel goed uiteinde toe te wensen voorzichtig met vuurwerk en het kan niet vaak genoeg gezegd worden: denk aan de huisdieren in de komende weken!

Een lievelingsgedicht van Bennie:
Standpunt:
Een wiel, dat draait. Ik niet,
ik stuntel op twee benen
en noem dat Lopen, Gaan.
Sta ik toevallig stil, dan heet dat
het standpunt dat ik inneem. 

(J.A. Emmens, Autobiografisch woordenboek)

Ik hoop ook in het nieuwe jaar nog vele malen stil te kunnen blijven staan bij de problemen op Helpmij! Happy computing!

Bennie Pratasik

De wens voor iedereen van Huijb:
Voor iedereen fijne feestdagen en veel geluk in 2004. Ik hoop voor het komend jaar dat iedereen wat minder haatdragend zal zijn.

De wens van Neleke:
Het was best even spannend zo eind maart. Het voortbestaan van het helpmij.nl forum hing echt aan een zijden draadje. Gelukkig waren we al bezig met de voorbereidingen voor de oprichting van een vereniging, maar toen in het voorjaar het er even op leek dat de rekeningen niet meer betaald konden worden zijn we eerder dan de bedoeling was, toch begonnen met het werven van leden. En mensen dit was een geweldig succes. Ondanks dat nog lang niet alles, wat we de leden beloofden klaar was, hebben we toch in die eerste dagen al heel veel mensen mogen inschrijven als lid. Iedereen die lid geworden is van de vereniging helpmij.nl, wil ik daarvoor hartelijk danken. Als ik nu terug kijk naar het afgelopen jaar, doe ik dat met een tevreden helpmij-gevoel. Dat het komende jaar voor helpmij.nl en voor een ieder die deze nieuwsbrief leest en zijn of haar familie een gelukkig en gezond jaar mag worden.

De wens van Wolpluis:
Ik wens iedereen veel computergeluk in 2004. Voor computerongeluk kunt u ook in 2004 weer terecht op het forum van Helpmij.

Margje

Mede namens Tibor en de mods, hierbij de Kerstwens van Jennifer
De allerbeste wensen voor 2004

Dat elke nieuwe dag
Jullie vrede geven mag
En bergen van geluk

Een jaar aan één stuk
Veel liefde voor elkaar
Een ongelofelijk goed jaar!

Namens de moderators,
Tiborv en Jennifer

Een poëtische Held uit België:
Kerstmis, een mooie tijd,
vol warmte en gezelligheid.
Met zijn allen knus voor de haard,
want daar gaat het om, uiteraard!
Niet om cadeaus en lekkere dingen,
boom versieren en kerstliedjes zingen.
Ook de kerstman en zijn slee
tellen met kerst maar een klein beetje mee.
Wat moet men namelijk met al die ongein,
zonder familie om mee samen te zijn?
(gedichtenbundel.be)

Zoals vaker gezegd zijn er dit jaar een aantal wijzigingen doorgevoerd die duidelijk laten blijken dat Helpmij een hechte familie is. Veel plezier en veel geluk in 2004.

Jeroen Lenders

Eén van de oprichters van Helpmij en net vader geworden van een prachtige dochter, Sebastiaan Boonstra:
Na een enerverend jaartje Helpmij.nl met de problemen aan het begin en gelukkig door een groot deel van onze trouwe bezoekers verholpen, mag ik zeggen dat we kunnen terugkijken op een succesvol jaar.

Even wat cijfers over 2003 :

 • 5941 nieuwe leden

 • 195 Verenigingsleden

 • 259.28 Gb dataverkeer

 • 36062 Nieuwe berichten

Al met al een overzicht waar alweer uit blijkt dat we ieder jaar drukker en drukker worden en we gelukkig nog steeds kunnen zeggen dat we de aller, allergrootste zijn in Nederland en dat is best iets om trots op te zijn.

Mede dankzij al deze trouwe bezoekers, nu inmiddels leden van de vereniging hebben we ons hoofd boven water weten te houden Er rest mij dan ook niets anders dan iedereen prettige Feestdagen te wensen en uiteraard een gezond en gelukkig Nieuwjaar.

Sebastiaan

Van één van de jongste aanwinsten in de redactie, René Overtoom:
Lieve mede helpmij-ers .....een spetterend en gelukkig nieuwjaar!!


Interview
Door Neleke


Als variatie op de afgelopen interviews, nu een interview met een trouwe gebruikster van het forum; Gezina.


Wil je ons eerst vertellen wie je bent?
Ik ben moeder van 1 dochter en grootmoeder van 2 kleinkinderen en een ouwe huiskat.  Mijn bouwjaar is 1951 en ik ben geboren in Amsterdam, (nu wonend in Hoorn) dus behorend bij de wat oudere garde van Helpmij.

Wat voor beroep oefen je uit en heb je daarin ook met computers te maken?
Op dit moment geen beroep maar heb wel veel werkplekken gehad, een allegaartje, van fabriek tot journalistiek, qua persbureau (Vaz Diaz in Amsterdam), lokale radio, Kabelkrant en een tijdje Bibliotheek. Heel veel van geleerd. Eveneens wat vrijwilligerswerk gedaan; opzetten van een politieke partij (bestaat nog steeds), speeltuintjes bouwen, museum mee helpen opzetten (bestaat ook nog steeds) en het maken van een Filmhuisblad, allemaal erg leuk. Nu even niets en dat bevalt me eigenlijk ook wel. Never a dull moment.

Je Helpmijprofiel vertelt ons weinig over je hobby's, zou je hier wat over willen vertellen?
Ik moet bekennen dat sinds de intrede van de pc en naderhand internet, andere interesses er wat bij inschieten. Ik las best veel bijvoorbeeld, dat komt er bijna niet meer van helaas en wat ik dan lees gaat meestal over de pc, tja. En verder hebben mijn kleinkinderen natuurlijk de volle aandacht. Ik ben zo'n overbezorgde grootmoeder die overal het gevaar ziet en dat ook (voor een ander) op een hinderlijke wijze kenbaar maakt, gaat al iets beter hoor.

Wat voor "band" heb je met computers?
Ik moet bekennen dat ik een haat/liefde gevoel heb voor de pc. Als iets het niet doet dan ben ik echt radeloos en boos en als ik er zelf niet uitkom hang ik direct aan de telefoon, briesend om hulp roepend! Dan haat ik dat ding echt. Hardwaregedoe snap ik chronisch niets van en het installeren van Windows is nog steeds niet aan mij besteed. Aan de andere kant, als de pc doet wat het moet doen is het toch wel een fijn apparaat. Elke morgen de nieuwssites langs, vooral op pc-gebied. Even snel iets mailen, wat opzoeken met Google (dat zie ik als 1 grote bieb) en natuurlijk Helpmij, daar kan ik soms uren mee zoet zijn. Verder doe ik wat grafische bewerkingen en heb een leuke screensaver gemaakt voor de kleinkinderen met allerlei door mij bewerkte plaatjes van hun favorieten, inclusief effecten en muziek. (tip: http://www.gphotoshow.com/ ook een freewareversie)

Hoe ben je in aanraking gekomen met Helpmij.nl?
Ik zou dat echt niet meer weten helaas, waarschijnlijk gewoon op Google help+pc ingetypt en voila, daar was Helpmij! Het doorgronden van een forum (was nog nooit op een forum geweest) heeft mij enige tijd gekost, kon bijvoorbeeld mijn eigen vragen niet meer terugvinden, maar na enige tijd rondzwerven ging er een wereld voor mij open. Incidenteel bezoek ik wel andere fora maar Helpmij is bij mij echt nummertje 1. Dat kleeft aan Helpmij, je blijft er zomaar hangen, je krijgt er een band mee.

Wat beweegt je om soms ook vrij serieuze onderwerpen in de Members Chat te plaatsen?
Het is meer een vervanging omdat ik niet 'geschikt' ben voor de echte Helpmijchat (wel leuk daar trouwens!), dat gaat mij iets te snel. Maar soms ervaar ik dingen die ik toch wil melden zoals vorig jaar een beroving van mijn schoonzoon, de beperkte houdbaarheid van cd's en ik reageer ook op anderen zoals dierenleed en dergelijke

Bezoek je ook andere fora dan alleen helpmij.nl?
Dat heb ik wel gedaan bijvoorbeeld Computertaal of heel even Beginnersweb en nog enkele maar het gekke is of misschien wel de sterkte van Helpmij, ik kom hier altijd terug en merk keer op keer wat een prettig forum dit is. Opvallend is ook dat veel van helpers van het eerste uur nog steeds min of meer actief zijn, dat zegt toch wel wat. Incidenteel bezoek ik wel andere fora maar Helpmij is bij mij echt nummertje 1.

Van iemand die eerst hoofdzakelijk zelf met vragen kwam, ben je nu iemand die veel antwoorden geeft. Is dit aan Helpmij te danken of gebruik je ook andere bronnen om je kennis te vergroten?
Dit gaat lijken op slijmen maar dat is toch echt voor het grootste deel aan Helpmij te danken, ik lees wel wat pc-bladen maar de kennis die ik hier op doe is ongelooflijk. Ook de verwijzingen in de antwoorden zijn zeer leerzaam want ook die sites worden allemaal door mij gelezen. Die opgedane kennis, een stukje logica en zelf de fouten ervaren op je pc brengen mij er toe om al meer vragen te kunnen beantwoorden.

Vind je dat er dingen missen of veranderd moeten worden aan Helpmij?
Eigenlijk vind ik het wel goed zo, lekker overzichtelijk en geen franje. Voor de jongere garde kan het iets te saai zijn, misschien dat daar een sectie voor kan komen maar heb daar niet echt ideeën over.

Wat was de reden dat je lid van de vereniging bent geworden?
Tja, uit het vorige mag blijken dat Helpmij mij na aan het hart ligt. Een aantal dingen is voor mij belangrijk; de snelheid van beantwoorden, deskundigheid, geduld en vriendelijkheid, in willekeurige volgorde. Zo'n forum mag dus niet verdwijnen en als daar wat euro's voor betaald moeten worden, met alle voordelen van dien, heb ik dat daar graag voor over!

Heb je voor de lezers een tip?
Die gaat allereerst uit naar de beveiliging. Ik lees daar best veel over en schrik me af en toe rot wat er allemaal mis kan gaan en ook wat er nog komen gaat. Gelukkig hebben we op Helpmij genoeg experts om ons van die onverlaten af te helpen en eveneens ons te behoeden door het geven van adviezen op softwaregebied (what's new en updates van bestaande programma's) en nieuwtje op sites qua nieuwe virussen en dergelijke. Daar lever ik voor zover mogelijk, ook een bijdrage aan. Maar ik blijf mij verbazen hoe sommige pc-gebruikers achteloos op het net surfen/downloaden en dan komen met vragen waarom de pc zo 'raar' doet...alhoewel het je soms ook gewoon overkomt hoor. Een tip heb ik dus niet echt, behalve dan dat je absoluut een goede beveiliging moet hebben zoals een Antivirus, firewall en antispyware programma's. Dat kan een hoop pc-leed voorkomen.


Betatester AdAware
Door Pieter Arntz

In de vorige editie van de nieuwsbrief hebt u in een interview kennis kunnen maken met Pieter Arntz. Zoals u heeft kunnen lezen, houdt hij zich in het bijzonder bezig met Spyware. In onderstaand relaas doet hij uit de doeken hoe zijn naam in de credits van AdAware terechtkwam.

Ongeveer een jaar geleden stelde ik een vraag op het Lavasoft forum of het mogelijk was om AdAware 5.83 te updaten als je achter een proxyserver zat. Ik moest namelijk op mijn werk steeds de nieuwe Reffiles downloaden en de oude vervangen. Daarop kreeg ik een privé-bericht van Bee of ik het misschien leuk zou vinden om betatester te worden voor AdAware 6. Ik heb toen niet meteen ja gezegd, omdat ik nogal wat mensen ken die slechte ervaringen hadden met personen binnen Lavasoft. Uiteindelijk heb ik het wel gedaan, omdat ik het een unieke kans vond om meer over spyware te leren. Ik had geen idee dat er maar zo weinig betatesters waren die buiten het kringetje van Lavasoft vielen. Dit was één van de punten van kritiek toen er na het (eindelijk) uitbrengen van versie 6 nogal wat bugs gevonden werden.

Dat heb ik geweten. Ik kreeg toegang tot een verzameling spyware-installers en een heleboel links naar pagina´s waar je drive-by installs d.m.v. ActiveX kon verwachten. Heel vaak spyware installeren en de installatie registreren met Total Uninstall en kijken of AdAware wel alles verwijderde, was hetgeen dat de meeste tijd in beslag nam.

Ondertussen ging het ontdekken van nieuwe spyware natuurlijk gewoon door. Vaak werd er via een speciale chatroom besproken wat er verbeterd kon worden. Dit betrof zowel het programma als het opsporen en het verwijderen van spyware. Vooral lop.com leverde veel problemen op. Door de vele random elementen was een soort van bestandsherkenning nodig die soms legitieme bestanden aanwees als lop, hetgeen natuurlijk voorkomen moest worden. Daardoor zie je vaak dat het uitvoerbare bestand van lop.com de .exe) wel wordt verwijderd, maar het bestand dat de gegevens voor de werkbalk bevat (de .dll) niet. Dit bestand is tevens een BHO (Browser Helper Object) dat altijd tegelijk met IE wordt opgestart.

Al met al waren het een paar hele spannende en leerzame maanden, die wel heel veel vrije tijd opgeslokt hebben. Met de versie die nu in ontwikkeling is, heb ik me veel minder bezig gehouden, omdat andere dingen wat meer tijd in beslag nemen.

Links:
AdAware:
http://www.lavasoftusa.com/
http://home01.wxs.nl/~kleyn080/BHO_list.html
Total Uninstall: http://www.softrom.net/102.asp
Beschrijving lop: http://www.doxdesk.com/parasite/lop.html


Digitale rooksignalen
Door Huijb

In de tijd van Winnetou deden ze het door middel van rooksignalen en hadden ze zeker geen last van spam. Tegenwoordig gebruiken we e-mail als middel om elkaar te bereiken. De meesten onder ons zullen Outlook Express of Microsoft Outlook gebruiken als e-mail cliënt, misschien niet wetende dat er nog vele andere e-mailprogramma’s zijn. Eén daarvan is The Bat! 

The Bat! heeft elke mogelijkheid in zich die je jezelf maar kunt wensen. Het is een erg uitgebreid e-mail programma waar je mee moet leren werken, maar toen je voor de eerste keer met Outlook Express of welk ander e-mail programma ging werken zag je misschien ook door de bomen het bos niet meer. Dit geldt dus ook voor The Bat! en daarom zal ik proberen om door middel van onderstaand verhaal enigszins licht in de duisternis te brengen. 

Wat betreft beveiliging van je e-mail, het is mogelijk het om het te versleutelen met PGP (Pretty Good Privacy). De ontvanger dient dan wel ook over PGP te beschikken. Heb je een bedrijf of je wilt gewoon je privé-gegevens beveiligen dan is er ook een speciale versie beschikbaar: SecureBat. 

Je kent het wel, even Shift+Del, en je e-mail is echt weg. Met The Bat! heb je de mogelijkheid om je berichten te "parkeren" zodat je ze niet kunt verwijderen. The Bat! beschikt over een geavanceerd adresboek waarin je alle informatie over je contacten kunt opslaan. Adresboeken importeren uit o.a. Outlook Express, Eudora en Pegasus behoort ook tot de mogelijkheden, evenals door komma gescheiden (platte tekst) en door tab gescheiden (platte tekst). 

Wat betreft de filtermogelijkheden, deze zijn in The Bat! oneindig. Het is mogelijk om te filteren op "Inkomende post", "Uitgaande post", "Gelezen berichten", "Beantwoorde berichten" maar je kunt ook selectief downloaden met andere woorden,  je kunt je berichten op de server onderhouden. Voordat je ze naar je computer haalt kun je ze lezen en verwijderen. De manier waarop je je eigen sjablonen kunt maken zal veel mensen aanspreken, een kind kan de was doen. Meestal begin je een e-mail met Hallo Piet of Hoi Piet, hiervoor kun je dus een sjabloon/macro maken waardoor je dat niet steeds hoeft in te typen. Bij het selecteren van de ontvanger komt er automatisch te staan Hallo "naam ontvanger". Hetzelfde is mogelijk voor het afsluiten van je e-mail. 

Norton AntiVirus werkt probleemloos samen met The Bat!, zonder dat je ook maar één aanpassing hoeft te doen. Voor diverse andere anti-virus programma's heeft The Bat! een oplossing die je op hun site kunt vinden. Uit verschillende tests is naar voren gekomen dat The Bat! ongevoelig is voor wormen. In combinatie met verschillende scanners bleek het ook het veiligste e-mailprogramma te zijn. Heb je thuis een netwerk dan kun je ervoor kiezen om The Bat! als server, als client of gewoon als stand-alone te laten draaien. Heb je ook nog een Hotmail of een Yahoo account? Geen probleem, met het programma Hotmail Popper haal je je e-mail bij de The Bat! binnen. Hotmail popper is geheel gratis. 

Ben je helemaal verzot op nieuwsgroepen? Ook geen probleem, om nieuwsgroepen te kunnen lezen heb je het freeware programma Mailtraq nodig. Is er dan niets negatiefs over The Bat! te vertellen? Jawel misschien dit, de helpfunctie is er helaas alleen in het Engels en niet altijd compleet. The Bat! is niet gratis maar wat wil je ook met zo’n programma, dat kan gewoon niet gratis zijn. Voor de actuele prijzen kun je terecht op de website van The Bat! Ondanks dat je ervoor moet betalen vind ik het programma een absolute aanrader. Wil je er meer over weten of heb je ondersteuning nodig dan kom je bij de onderstaande sites ruimschoots aan je trekken.

Website The Bat! http://www.ritlabs.com/en/
International Pack http://www.ritlabs.com/en/products/thebat/download.php
Website Hotmail Popper http://www.boolean.ca/
Handleiding Hotmail Popper http://www.mail-archive.com/tbudl@thebat.dutaint.com/msg47741.html
Website Mailtraq http://www.mailtraq.com/47/
Website voor de beginner http://www.mailmejobs.com/tbmaq.htm
Forum voor The Bat! http://www.donzeigler.com/phpbb2/


Wat is nu FAT en wat is NTFS
Door Tazman 

Fat Allocation Table of bestands-toewijzingstabel wordt door het FAT bestandsysteem gebruikt om bestanden op te sporen, aan te maken of te wissen. Het is niet meer dan een inhoudsopgave van de harde schijf met vermelding waar de bestanden opgeslagen zijn of waar er plaats is om nieuwe bestanden op te slaan zonder daarbij data te overschrijven. Ook worden de wijzigingsdatum van het bestand, de omvang, de naam en de attributen bijgehouden. FAT bestaat uit koppelingen naar de verschillende clusters die samen horen. Een bestand kan een of meer clusters hebben die her en der verspreid liggen over de harde schijf (na een defragmentatie worden deze blokken terug achter elkaar geschreven.) Clusters kunnen niet gedeeld worden door meerdere bestanden. Het grote probleem van FAT is, dat naarmate de HD vol raakt en defragmenteert, de computer trager wordt. Dit is te danken aan de FAT die enorm groot wordt; alle informatie moet worden ingelezen en de clusters moeten bijeen worden gezocht. Ook worden de clusters verspreid over de HD waardoor langere zoektijden nodig zijn.

FAT12: 
Het oudste type van FAT gebruikt een 12-byte binair getal om het clusteraantal te houden. Een geformatteerd volume met FAT12 kan een maximum van 4.086 clusters houden, dat 2^12 minus een paar waarden is (om voor gereserveerde waarden toe te staan die in het FAT moeten worden gebruikt).

FAT12 is daarom het meest geschikt voor zeer kleine volumes, en op floppydisks gebruikt en de harde schijf verdeelt kleiner dan ongeveer 16 MB (de laatstgenoemden die vandaag de dag zeldzaam zijn.)

FAT16
Zoals gezegd is FAT (File Allocation Table) het meest gebruikte bestandssysteem, vooral door particulieren. Reden hiervoor is dat haast iedereen Windows gebruikt (hoewel er steeds meer besturingssystemen in opkomst zijn). Het systeem is ontwikkeld in 1977, toen alleen nog maar diskettes ondersteund werden. Sindsdien is de FAT steeds verder verbeterd.

Bij MS-DOS 2.0 werd voor het eerst een bestandssysteem geleverd, dat ook harde schijven aankon. Een hele doorbraak. De naam van dit systeem was FAT16. Het getal 16 in de naam van FAT16 slaat op het aantal bits waarin een clusternummer kan worden opgeslagen. Hieruit volgt dat er in totaal 2^16-2 = 65536 clusters (2 – 65535) op de schijf aanwezig kunnen zijn, aangezien hogere clusternummers niet meer opgeslagen zouden kunnen worden.

Grotere clusters zorgen ervoor dat er veel ruimte verloren gaat. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat twee bestanden niet samen één cluster kunnen delen. Is een bestand bijvoorbeeld 7 Kilobyte en de clustergrootte 32 Kilobyte, dan gaat er dus 25 kB verloren. Dit wordt in computertaal ‘slack’ genoemd (Verloren ruimte op een schijf die ontstaat doordat een bestand dat kleiner is dan een schijfcluster toch altijd in minimaal één cluster wordt opgeslagen.)

Zouden de clusters kleiner zijn, dan zou er minder ruimte verloren gaan. Bij een clustergrootte van 4 kB zou er immers maar 1 kB slack ontstaan. Dit is dus 25 keer zo weinig! Natuurlijk is dit een wel een extreem voorbeeld, maar je begrijpt wel dat er bij grote clusters veel meer ruimte verloren gaat dan bij kleine. Klein nadeeltje van kleine clusters is dat de prestaties van de schijf er iets van naar beneden gaat, maar de meeste gebruikers zullen hier weinig tot niets van merken. Zeker bij snellere schijven kun je dus in de meeste gevallen beter kleine clusters hebben.

FAT32
Met de komst van Windows 95 OSR2 kwam de clustergrootte wat meer op de achtergrond. Dit besturingssysteem kon namelijk ook werken met de opvolger van FAT16: FAT32. Het principe van dit systeem is grotendeels gelijk aan dat van FAT16, maar toch zijn er een aantal verschillen. De belangrijkste twee:

 1. Kleinere clustergroottes.FAT32 heeft meer bits beschikbaar om het clusternummer in op te slaan. 
  Er zijn dus meer clusters beschikbaar, waardoor de clusters een stuk kleiner kunnen zijn dan bij FAT16.
 2. Ondersteuning van harde schijven tot 2 TB (= 2048 GB)

Mede door de beschikbaarheid van meer clusters is het nu mogelijk veel grotere harde schijven te gebruiken dan FAT16. FAT32 is dus behalve ruimte besparend ook nog eens foutbestendiger dan zijn voorganger.

De nadelen
Zoals vaak hebben dingen naast voordelen ook nadelen. Dit geldt ook voor FAT32. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk om een schijf met het FAT32-bestandssysteem aan te spreken vanuit besturingssystemen die dit nog niet ondersteunen (DOS, Windows 3.x, Windows 95 orig, Windows NT). Verder is het ook niet meer mogelijk om de FAT32-HD te comprimeren met DriveSpace / DoubleSpace.

Het Andere bestandssysteem.
NTFS

Na FAT is NTFS (New Technology File System) waarschijnlijk het meest gebruikte bestandssysteem. Het hoort bij Windows NT, en wordt vooral door bedrijven gebruikt. Met de komst van het wat gebruiksvriendelijkere Windows 2000 en Windows XP wordt NTFS nu ook meer door particulieren gebruikt.

Het systeem neemt meer ruimte in dat FAT, aangezien het meerdere kopieën van de MFT (Master File Table) bijhoudt om de kans op verlies van gegevens tot een minimum te beperken. Andere eigenschappen zijn Hot Fixing (automatisch slechte sectoren detecteren en markeren) en een goede performance bij grote harde schijven. Als laatste heeft NTFS ook nog eens goede security-opties. Zo kunnen bepaalde bestanden of mappen versleuteld worden zodat gebruikers geen toegang hebben tot data die niet voor hen bedoeld is.


ITIL
Door Tiborv 

U hebt vast wel eens opgemerkt dat “kennis van ITIL” een veelgevraagd item is bij vacatures in de ICT. Maar wat is ITIL eigenlijk? 

ITIL staat voor Information Technology Infrastructure Library (tm) en is een verzameling van de beste praktijkoplossingen waarmee een ICT-afdeling op een goede manier geleid kan worden. Dit doet ITIL door de processen te beschrijven en suggesties te geven bij het structureren van een ICT-afdeling.

Binnen ITIL is de ITSM (Information Technology Service Management) het fundament van de organisatie. Voor ITSM zijn diverse programma’s in omloop die de processen in kaart brengen en waarin verstoringen (incidenten of problemen), wijzigingen en verbeteringen gelogd worden.

Binnen een ICT-afdeling vinden we een aantal standaard taken die ik kort zal belichten.

Incident management: deze heeft als taak (dreigende) storingen op te lossen en daarmee de continuïteit van het netwerk te waarborgen. Hierin vind je een (eerste lijn) servicedesk medewerker die een storing logt en als hij/zij het incident niet kan oplossen de storing doorzet naar de (tweede lijn) netwerk/systeembeheerder die het incident probeert op te lossen. Komt de netwerk/systeembeheerder er niet uit of heeft hij niet voldoende bevoegdheden dan zet deze het weer door naar (derde lijn) de systeemontwikkelaars/architecten. Ook die kunnen een incident niet altijd oplossen en vragen dan de (vierde lijn) de leverancier van een product het incident op te lossen.

Problem management: deze heeft als taak probleemgevallen uit de lijst met incidenten te halen. Een incident is een verstoring die slechts een enkele keer voorkomt, een probleem is een verstoring die regelmatig voorkomt.

Een voorbeeld. Een bedrijf heeft 800 computers, bij één pc crasht de harde schijf. De impact op het werkproces is klein, de gebruiker kan een andere pc gebruiken. Dit is een incident.

Gaan er telkens meer harde schijven uitvallen (slechte productie) dan komt het werkproces in gevaar, het incident is een probleem geworden.

Configuration management: deze heeft als taak de configuratie van het netwerk te bewaken. Dit kan door productbeleid (beperkt aantal merken) en standaardisatie.

Change management: deze heeft als taak alle wijzigingen in het netwerk te begeleiden. Een RFC (request for change) gaat naar het change management die bekijkt of de RFC technisch haalbaar is en de kosten aanvaardbaar zijn. Verder zorgt het change management er voor dat correcties in het netwerk op de juiste manier uitgevoerd worden.

Release management: deze heeft als taak het waarborgen van de kwaliteit van de werkomgeving. Dit kan door bijvoorbeeld nieuwe versies (releases) van software te installeren.

Service desk: dit is de spil van de ICT-afdeling. De Service Desk is de ingang waar alle verstoringen, RFC’s enzovoorts binnenkomen en waar een eerste controle plaats vindt.

Soms worden de diverse taken door één persoon gedaan, dit is afhankelijk van de grootte van het netwerk/bedrijf. 

Binnen het ITIL gebeuren worden veel afkortingen gebruikt, ik zal er een aantal opnoemen:

SD Service Desk
RFC Request for change
SMART Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch, Tijdgebonden (dit slaat op het verhelpen van storingen. Één en ander moet voldoen aan de SMART norm)
SLA Service Level Agreement, de afspraken die gemaakt zijn. Bijvoorbeeld: een incident wordt binnen 8 uur bekeken en indien mogelijk opgelost.
CMDB Configuration Management DataBase, een database waarin alle hardware/software binnen een netwerk vermeld zijn. Soms heel uitgebreid (IP-adressen, routeringen enzovoorts)
KB Knowledge Base, door oplossingen van incidenten/problemen goed te omschrijven krijg je een database met standaard oplossingen zodat het wiel niet steeds opnieuw uitgevonden hoeft te worden.

Andere gebruikte afkortingen:

SOA Service op afstand
DOA Death on arrival (product is bij aankomst al stuk)
GOK Gap in One's Knowledge (storing wordt veroorzaakt door een tekort aan kennis van een gebruiker) Deze afkorting is ontstaan als geintje maar wordt steeds vaker gebruikt.

Dit bovenstaande is natuurlijk een onvolledig beeld, de taken zijn zeer beknopt weergegeven en een aantal onderdelen (bijvoorbeeld security management) heb ik niet beschreven.


DVD branders
Door Margje

Algemene informatie
Veel mensen beginnen er langzamerhand aan te denken om een DVD brander te kopen. Daarom is nu de tijd aangebroken voor meer uitleg over DVD branders. Er zijn namelijk 3 verschillende types DVD-branders en daarmee begint het probleem ook meteen goed.

De 3 verschillende types zijn:

 • DVD-RAM

 • DVD-R / DVD-RW

 • DVD+R / DVD+RW

DVD-RAM is de oudste van de 3 en is voornamelijk bedoeld voor data back-ups. De DVD-RAM disks zijn in maten variërend van 2.6 & 4.7 GB (single sided) tot 5.2 & 9.4 GB (double-sided) te krijgen. De disks zitten in een cartridge vergelijkbaar met die van een oude magneto-optical disk.


DVD-R is een write-once medium dat redelijk hoge lees- en schrijfsnelheden kan halen en daarom vooral gebruikt word voor het opnemen van films om vervolgens via een standaard DVD-speler afgespeeld te kunnen worden. De DVD-RW is simpelweg de herschrijfbare variant.

 

DVD+R krijgt veel steun van de grotere computer soft- en hardwarefabrikanten zoals Sony, HP, Compaq. En ook Microsoft steunt dit type drive het meest. Toch is het belangrijk te weten dat niet alle DVD+RW drives overweg kunnen met DVD+R disks. Er wordt volgens de fabrikanten wel gewerkt aan een oplossing van dit probleem voor de huidige apparaten op de markt. Maar echt veel duidelijkheid is hier nog niet over. Dus als u overweegt dit type drive te kopen controleer dan eerst goed of hij ook DVD+R disks ondersteunt.

Zoals hieruit wel duidelijk wordt zijn bij ieder ander type apparaat ook andere disks nodig en zijn deze disks dus ook niet uitwisselbaar met de verschillende apparaten. U kunt dus nog al wat problemen tegen komen als u met uw buurman DVD's denkt te gaan uitwisselen. Daarnaast is het zo dat DVD-R en RW de enige disks zouden zijn die met de standaard van de DVD's overweg kunnen die u ook in de winkel kunt kopen. Maar ook hier blijft het opletten want het komt voor dat DVD-R en RW niet werken in een standaard DVD-speler.

Voordelen

 • Het is mogelijk om DVD’s te kopiëren met behulp van de DVD2one software.
 • Met een DVD-brander kunnen behalve DVD’s ook CD’s worden gebrand.
 • In 2004 zal Philips zijn nieuwe +DVD R presenteren met een opslagcapaciteit van 8,5 GB.

Nadelen

 • Het branden van cd’s en cd-rw’s met een dvd-brander verloopt langzamer dan het branden met een gewone brander. Met een DVD brander is het dus wel mogelijk om cd’s te branden. Gemiddeld duurt het branden van cd’s en cd-rw’s tussen de 3 en 8 minuten afhankelijk van het type brander. 
 • Het kopiëren van DVD’s blijkt lastig. Veel speelfilms nemen meer ruimte in dan een beschrijfbare DVD biedt. Voor dit probleem is een programma op de markt gekomen: DVD2one. Meer informatie op www.dvd2one.com

 • Oudere DVD spelers hebben moeite met zelfgebrande DVD’s.

 • Er past niet echt 4,7 gigabyte op een beschrijfbare DVD, al staat op de verpakking van wel. Fabrikanten gaan er om commerciële redenen vanuit dat 1 gigabyte gelijk is aan 1 miljard bytes. Maar 4,7 miljard bytes is slechts 4,38 gigabyte. Dat is ruim 300 MB minder.

 

Conclusie
Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af voordat u een DVD-brander aanschaft. Het kan geen kwaad om u goed te laten informeren in de winkel. 

 

Bronnen:
http://www.ictopschool.net/publicaties/kijkenkies/infrastructuur/publicaties/kijkenkies/pdf%20test%20dvd%20branders/view
http://www.passys.nl/tips/tip19.htm


Wat kun je winnen?
Er zijn 5 Single-User licenties van het programma 'Mobile Net Switch' te vergeven.

Het programma krijgt 4 koeien van download site Tucows en wordt besproken in Computer!Totaal van juni 2003 op blz. 75 in het hoofdstuk "Netwerken". Meedoen kan op: http://wedstrijd.helpmij.nl van 22 december tot 22 januari.

Veel succes!

Anti-virusprogramma NOD32 aanbieding
Door Bennie

Anti-virusprogramma NOD32 via Helpmij te verkrijgen!

Langs deze weg wil ik alle Helpmijleden wijzen op het volgende: ik heb met het Nederlandse bedrijf Tree Star afgesproken dat leden van Helpmij via dat bedrijf een licentie kunnen krijgen voor het anti-virusprogramma NOD32. Op dit moment is Tree Star het enige bedrijf in Nederland dat de distributie in handen heeft voor de Nederlandse markt.

Een licentie kost nu €35,- (exclusief BTW). Als er meer gegadigden zijn, krijgen we korting. De hoogte van de korting zal afhangen van het aantal licenties dat wordt afgenomen. Hoe meer licenties er worden afgenomen, hoe hoger de korting.

Om een idee te krijgen, hoeveel geïnteresseerden er zijn voor dit programma, open ik deze thread. Meld je dus via deze thread aan, als u graag een exemplaar zou willen kopen.

Na ongeveer een maand maak ik de balans op en ga ik een precieze prijs afspreken. Via het Helpmij-forum houd ik u op de hoogte.

Voor wie het nog niet weet: een 30-dagen durende trialversie is hier te downloaden: http://www.nod32.com/download/trial.htm

Meld u aan voor dit unieke aanbod!


Digitale foto's op CD
Door Huib

Uw digitale (vakantie)foto’s, op cd, voor pc of dvd.

De vakantie is weer voorbij en het plakken van de foto’s kan beginnen. Maar de mensen die een digitale camera hebben, of hun foto’s op een cd hebben laten plaatsen kunnen deze  ook bekijken via de tv. Hoe dat gaat, leggen we uit.

 1. In al deze stappen maken we gebruik van het programma Nero Burning Rom. Niet alleen is dit uitstekende software, maar bovendien kan gratis een proefversie worden gedownload met alle functies. Hebt u al brandsoftware, dan nog kunt u de workshop volgen met de proefversie van Nero en bijna dezelfde technieken toepassen met uw vertrouwde pakket.
 2. Er bestaan verschillende types data-cd’s, aangepast voor het besturingssysteem, maar voor allemaal geldt; het materiaal dat erop wordt opgeslagen, vergt geen speciale voorbereiding. Videoclips, stilstaande beelden, programma’s en tekstbestanden kunnen in hun originele formaat worden verzonden. De bestanden kunnen van diverse lokaties komen (vaste schijf, netwerkmap, verwisselbare media) maar het is handiger als u ze eerst in een map verzamelt zodat u ze in groepjes naar de cd kunt slepen tijdens het compilatieproces. Om met Windows Verkenner de bestanden te verzamelen, opent u “Deze Computer” en dubbelklikt u op de schijf waar u de bestanden wilt verzamelen. Open het menu “Bestand” en klik op “Nieuw” en dan op “Map”. Geef de map een geschikte naam en sleep de gewenste bestanden er heen met Ctrl ingedrukt. Zo worden ze vanaf hun oorspronkelijke lokatie gekopieerd en niet verplaatst.
 3. Zodra u uw bestanden hebt verzameld, voert u een blanco cd in en start Nero Burning Rom. Als u het programma recent hebt geïnstalleerd, vind u het in een groep met de naam Ahead Nero in "Alle programma’s" onder het startmenu. Als de Nero Wizard verschijnt, klikt u op close wizard, want die hebt u niet nodig. In het dialoogvenster ”New Compilation”klikt u op CD-ROM(ISO) in het paneel links, en selecteert u “no multisession” in het tabblad multisession. Klik nu op New.
 4. Nu verschijnt een venster met als titel ISO1, waarin u uw bestanden gaat compileren. Als u geen venster met de naam File Browser hebt, opent u het menu View en selecteert u “New File Browser” om er één te maken. Om een ordening zoals hieronder te maken, opent u het menu “Window” en selecteert u “vertical (compilation left)” in het venster rechts gaat u naar de map waar uw bestanden zijn opgeslagen, en vervolgens sleept u ze naar het compilatievenster links. Dit kunt u doen per stuk of in groepjes.
 5. Als u alle bestanden naar het venster ISO1 hebt gesleept, opent u het menu file en selecteert u Write cd (als deze optie grijs en onbeschikbaar is, dient u eerst ergens in het venster ISO1 te klikken) u kunt de opties voor Burn op hun standaardwaarden laten staan, maar voor u begint te branden, klikt u op de tab ISO. De instellingen die we hier gebruiken, zorgen voor een maximale compatibiliteit met de oudere versies van windows, tot windows 3.1 toe. Maar als u weet dat de cd zal worden gebruikt op windows 95 of later, of op een Macintosh, selecteert u ISO level 2 en joliet om langere bestandsnamen mogelijk te maken. Klik nu op de knop Write om de cd te branden.
 6. Als de brandopdracht is geslaagd, zal de cd uit het station komen, en klikt u op de knop discard in het dialoogvenster Write cd. Als er onverwachte fouten zijn opgetreden, kunt u met de knop Save of Print de informatie opslaan voor later gebruik. Zelf hebt u hier niet veel aan, maar de helpdesk van Nero kan de informatie gebruiken als u een beroep op hen zou doen.
 7. De technieken die we hier hebben beschreven, zijn voor een simpele data-cd. Als uw schijven alleen voor gebruik op een pc zijn bestemd, dan volstaat dit wellicht. Om een foto-cd te branden die te bekijken is met een dvd-speler aangesloten op een tv, moet u het formaat Video cd gebruiken in Nero. Zo’n schijf toont automatisch alle foto’s in een vastgelegde volgorde. U kunt ook titels en een menu toevoegen.
 8. Foto’s op een video-cd zijn vergelijkbaar met stilstaand beeld in een film. Om dit te laten werken moet de schijf dezelfde indeling,stuurbestanden en mappen hebben als een normale video-cd (met bewegende beelden). Gelukkig neemt Nero het leeuwendeel van de technische compilaties voor zijn rekening, zodat het proces nauwelijks complexer is dan bij een data-cd. Probeer maar: volg dezelfde procedure als hierboven, maar we kiezen nu niet voor de optie ISO, maar voor video-cd. Hier ziet u de correcte instellingen als de cd op een Europees (pal) televisiesysteem zal worden afgespeeld.
  De foto’s worden door Nero gecodeerd en opgeslagen in een map met de naam SEGMENT. Als u ze ook op een pc wilt gebruiken, vinkt u het hokje aan naast “Store source pictures in”. De foto’s worden dan ook in pc-formaat opgeslagen in een map met de naam PICTURES.
 9. Nu krijgt u eenzelfde vensterindeling als in stap 4, maar ditmaal voor een video-cd. Sleep de foto’s van de File Browser rechts naar het compilatiegedeelte van het venster Video1 ( waar u de knop Play ziet). Sleep Geen foto’s rechtstreeks naar een andere map.
 10. Als u met de rechter muisknop klikt op een bestand in het compilatiegedeelte en Properties selecteert, kunt u de foto’s zien en bepalen hoe lang hij moet worden vertoond.
  De standaard instelling is Infinite ( dit betekent: tot iemand op een knop drukt) maar u kunt ook een aantal seconden instellen om de voorstelling automatisch te laten verlopen. Om de brandparameters te bepalen, kiest u Write cd onder het menu File.
 11. Laat de ISO-OPTIES op hun standaardwaarde staan, maar experimenteer gerust wat met de instellingen op het tabblad Menu om een half-interactieve voorstelling te maken, waarbij de gebruiker zelf kiest welke foto’s hij wil bekijken.
  Aan het menu dat u hier in de preview ziet is een achtergrondontwerp toegewezen. Als u klaar bent, klikt u op de knop Write en volgt u de aanwijzingen om de cd te branden.
 12. Zelfs als u geen dvd- of vcd- speler bezit, kunt u uw schijfje nog testen met een programma dat video-cd’s herkent, zoals PowerDVD. Als u een menu met miniatuurbeelden hebt gemaakt, blijft u daar misschien steken, maar een automatische voorstelling met vaste pauze zou op uw pc net als op de dvd-speler en tv moeten werken.
 13. Zorg ervoor dat u alle updates hebt, dan zult u er veel plezier mee hebben.

Bron: PCM


Second Copy 2000
Door Rene_overtoom
Iedereen kent het wel, de computer is een chaos en moet opnieuw geïnstalleerd worden. Snel maakt u nog even wat back-ups vanuit de map Mijn Documenten en aanverwante mappen. Tijdens het formatteren realiseert u zich dat u iets vergeten bent te back-uppen, of u hebt per ongeluk gewoonweg iets verwijderd? Paniek!! Maar niet wanneer u gebruikt gemaakt heeft van dit programma met ongekende mogelijkheden. Zo bent u in staat om met dit programma geheel automatisch back-ups te maken, van de door u opgegeven mappen!

 

Bijvoorbeeld:

Ik heb standaard mijn schooldocumenten op E: staan, en deze belangrijke data laat ik kopiëren naar mijn 2e harde schijf, G:School_Back-up. Dit is allemaal ingesteld via een hele handige wizard!

 

 

Hier worden dus de mappen, en mappen structuur aangegeven welke gegevens geback-upped moeten worden door SecondCopy.

 

 

 

 

 


Vervolgens wordt er gevraagd naar de doel map/schijf

 

 

 

 

Na het doel ingesteld te hebben, kunnen we de frequentie instellen. Wilt u dat alles gesynchroniseerd wordt tijdens het opstarten van uw besturingssysteem, of elke 5 minuten? Alles ligt in uw eigen hand.

 

 

 

 

Bijna aan het einde gekomen van de wizard, rest ons alleen nog het type back-up in te stellen. Er zijn tal van mogelijkheden, ikzelf prefereer een “exact copy” met de optie “keep last 1 version of deleted files”.

Op deze manier worden bron en doel schijf/map exact gesynchroniseerd tijdens de door u opgegeven tijdstippen, en verwijderde bestanden automatisch in een door u opgegeven map geplaatst. Dit laatste is vooral handig wanneer u per ongeluk een bestand verwijderd hebt, handig nietwaar? Uiteraard is het mogelijk om meerdere profielen samen te stellen, zodat elke map, op elk gewenst tijdstip, in elke gewenste map geback-upped kan worden!

 

LET OP: Dit programma is jammer genoeg shareware, dit betekent dat u deze software na verloop van tijd niet meer kunt gebruiken. Aanschaf is dan noodzakelijk.

http://www.centered.com/download.html

 

 


Hebben jullie commentaar op iets dat met de Nieuwsbrief in het algemeen te maken heeft, schroom dan niet om achter je toetsenbord te gaan zitten en je opmerkingen te sturen naar postvakin@helpmij.nl.
De volgende reacties hebben we van onze trouwe lezers binnengekregen. De redactie van de nieuwsbrief maakt een selectie en behoudt zich het recht voor inzendingen in te korten of te redigeren. Geplaatste artikelen geven niet noodzakelijkerwijs de mening weer van de redactie. Anonieme bijdragen worden niet geplaatst, evenmin als bijdragen met lasterlijke uitlatingen jegens personen of instanties.

Beste redactie,
Graag zou ik een stukje willen inzenden over Zonealarm.

Wij hebben nu al ruim een jaar kabelinternet en na vele aanvallen van virussen en spyware hadden we al een virusscanner genomen. Een paar maanden geleden werd ons aanbevolen om ook een firewall te nemen en dan wel Zonealarm, want die zou erg goed zijn en gemakkelijk in te stellen. Dit was waar, alleen het probleem met Zonealarm en kabelinternet is dat je de eerste tijd niets merkt maar op een gegeven moment kun je niets meer. E-mail gaat traag, internet werkt slecht enz.... Ik heb verschillende keren met dit soort problemen de helpdesk van multikabel gebeld om er achter te komen wat de oorzaak was en elke keer kreeg ik weer te horen dat het aan mijn firewall lag en dat ik die moest verwijderen dan zou het over zijn. en elke keer hadden ze gelijk, en na het opnieuw installeren van Zonealarm had ik weer een tijdje nergens geen last van en dan begon het weer opnieuw. Ik zou dus mensen met kabelinternet willen aanraden om deze firewall niet te gebruiken. daarentegen is BlackIce erg goed tenminste als je hem niet te strak afgesteld, deze is alleen voor een beginnende computergebruiker niets want hij is heel lastig in te stellen. Ook McAffee Tiny Personal Firewall wordt aangeraden en Norton personal firewall is erg goed. Maar ook heb ik gehoord dat iemand met kabelinternet niet echt een firewall nodig heeft, zolang hij maar een up2date virusscanner heeft en alle beveilingsupdates van Windows, want bij kabelinternet werkt een firewall meer tegen je dan voor je, omdat de instellingen van het internet regelmatig veranderen. Hierdoor zijn met een firewall wel de amateurhackers tegen te houden maar een prof hou je toch niet tegen.

Nou dit wou ik graag even kwijt en ik hoop dat jullie er iets aan hebben.
Groetjes natascha kossen


Ik ben héél blij dat dit forum bestaat ook al heeft men mij geen oplossing kunnen geven. Alleen het feit dat onbekenden toch hun best doen om iemand te helpen doet veel plezier in deze wereld vol egoisme! Ik kan niet anders zeggen dan doe zo voort!!!
Groetjes van Guy.


Beste Helpmij,
De nieuwsbrief mei / juni 2003 die ik vandaag ontving was voor mij een grote verrassing. Ik denk dat ik de vorige 17 over het hoofd heb gezien, of mijn spamfilter werkt ineens niet meer. Hij is trouwens ook wel lang onderweg geweest! Voor een nieuwsbrief was de tekst overigens een klein beetje te uitgebreid.Persoonlijk zou ik volgende keer ca. 85% van de tekst weglaten: het was nu een beetje 'information-overload'. Nog wat meer Gratis adviezen onderaan deze mail. Verder het zeer dringende verzoek mij van de mailinglijst te verwijderen én ik wijs nog even op het advies in een volgende mailing die removal-instructies op te nemen.

Met dank voor je aandacht en vriendelijke groet,
Remi

opmerking van de redactie: De door Remi genoemde removal-instructies hebben altijd al in de nieuwsbrief gestaan, u vindt de instructies bij het kopje "aan en afmelden".


Mededelingen
Geen bijzonderheden.

Colofon
De helpmij.nl nieuwsbrief staat onder redactie van:
 • Blacksheep (hoofdredacteur)
 • Bennie
 • Beugje
 • Breezer
 • Huibbreeman
 • Huijb
 • Margje
 • Neleke
 • Rene_Overtoom
 • Tazman
 • Tiborv
De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kunt u e-mailen naar bovenstaand adres of u bezoekt het forum en plaatst uw bijdrage in de sectie nieuwsbrief.

Oplage.
De nieuwsbrief wordt naar 6134 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie

Aan- en afmelden.
Iedereen die zich aanmeldt bij Helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief toegestuurd.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.

Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar de site en meld u aan bij het forum. U zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen. Als u al aangemeld bent en u hebt de nieuwsbrief niet ontvangen, ga dan in het forum naar profiel, aanpassen van opties, en vink bij 'Mogen de Webmasters en Moderators je berichten sturen?' ja aan.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude Nieuwsbrieven zoeken.


Disclaimer

Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen, in te korten, etc.