Inhoudsopgave
-Voorwoord
-SlimCleaner
-Het begin is in zicht
-Vakantiefotowedstrijd
-Interview met JoZ1
-Prijsvraag juni 2012
-Access Voor Beginners - Hoofdstuk 12
-AMD Trinity APU: meer snelheid, minder stroomverbruik
-HTML/Iframe.B.Gen besmette 2 miljoen Nederlandse pc’s in april
-Kom goed voor de dag met een professioneel e-mailadres
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
profpc (Eindredacteur)
CorVerm
Dillondarko (Junior Redacteur)
Djoane
ErpCity
femke98
FooBar (Junior Redacteur)
jackall
mumzel
OctaFish

Aan deze nieuwsbrief hebben ook meegewerkt:
Chris Vermeulen

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 28643 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Voorwoord

Auteur: profpc

Top

Vorige week las ik een interessant artikel dat steeds meer vliegtuigmaatschappijen zendapparatuur laten inbouwen in hun vliegtuigen. Misschien niet zo heel interessant denk je dan: een aantal jaar geleden begonnen vliegtuigmaatschappijen al met het mogelijk maken van bellen in vliegtuigen. Inderdaad, en dat breidde zich sinds 2008 zeer snel uit toen de Europese Commissie de licentievoorschriften heeft aangenomen die het bellen mogelijk maakten.

Maar nu zijn vliegtuigmaatschappijen bezig met het mogelijk maken van internet in vliegtuigen. En dat is interessant! Zeker nu de komende jaren het gebruik van mobiel internet alleen maar zal toenemen. Ik ben benieuwd!

In deze nieuwsbrief is weer een hoop te lezen, waaronder een interview. Deze laatste noem ik specifiek omdat dit het laatste interview (en artikel) is dat door onze mumzel is verzorgd. Mumzel heeft besloten zich vanwege drukte terug te trekken uit de redactie.

Hartelijk bedankt mumzel voor de prettige samenwerking en hopelijk mogen we nog eens een artikel van je lezen!




SlimCleaner

Auteur: CorVerm

Top

juni 2012: slim..jpg

We gaan het deze keer hebben over  SlimCleaner 3.0, een programma met veel functionaliteit waarvan de hoofdmoot het opruimen van ongewenste gegevens en allerlei nutteloze rommel is. Naast verschillende andere opties is een belangrijk onderdeel in dit programma het overschrijven van verwijderde bestanden is.

De primaire scan spoort snel alle junkgegevens op die in de loop der tijd worden opgebouwd en verwijderd al die troep. Evenals tijdelijke- en internetgeschiedenisbestanden. Kortom alle zaken die ruimte verspillen en de werking van de computer kunnen vertragen.

Zoals meestal het geval is met gratis programma’s wil ook dit programma een toolbar installeren en een homepage instellen waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Door voor Custom installation te kiezen en de vinkjes weg te halen bij de betreffende opties voorkom je dat die zaken worden geïnstalleerd.

juni 2012: slim 1..jpg


De opties op een rij

juni 2012: slim 2..jpg

Het onderdeel Cleaner kent verschillende tabs, zoals daar zijn: Windows, Applications, Browsers, Advanced en Registry.

Aan de eerste drie opties kun je jezelf geen buil vallen, maar van laatste twee kun je beter afblijven. Advanced en Registry zijn zaken voor gevorderden en dan nog blijft het advies: wees voorzichtig.

 juni 2012: slim 1-1..jpg

Wat we hebben bemerkt is dat de cleanfunctie niet optimaal werkt. Zo laat het de internetgeschiedenis ongemoeid, terwijl een volle browsercache best wel voor problemen kan zorgen. Nadeel is ook dat je, net als in CCleaner, van tevoren kunt bepalen of er cookies behouden moeten blijven. Wat SlimCleaner biedt is de mogelijkheid om, via een “intelligent” filter (de bovenste optie in de afbeelding hierboven) die cookies te behouden die nodig zijn om in te loggen op populaire websites. Ondanks die mogelijkheid zul je, om een voorbeeld te noemen, na iedere schoonmaakbeurt opnieuw op Helpmij.nl in moeten loggen


Optimize

Onder de knop Optimize vinden we drie opties, Startup, Services en Restore List. Allereerst zullen we de vraag maar beantwoorden wat er gebeurd als we Optimize aanklikken. Wel, het programma maakt contact met een database die zich in de Cloud bevindt en laat een analyse los op de geïnstalleerde programma’s om daar vervolgens een waarde aan te verbinden, de Communityrating evenals een Cloud AV-analyse. Door op de waardering te klikken kun je zelf ook een waardeoordeel aan de database toevoegen. Je moet jezelf dan wel even moeten registreren. Hecht echter niet teveel waarde aan deze rating, daarvoor zijn er (nog) te weinig stemmen verzameld. Maar, wat niet is kan in de toekomst nog komen.

juni 2012: slim 3..jpg

Om de zien hoe de rating (waardering) voor het programma is opgebouwd klik je op de knop More Info. Wederom kun je je eigen beoordeling daar kwijt. Onder het kopje Cloud AV kun je op View Results klikken om naar de website van SlimCleaner te gaan. Je zult daar de resultaten te zien krijgen van de “Cloud scanning” uitgevoerd door Avast, Avira en Fprot. Waarbij opgemerkt dat Slimware Cloud AV geen vervanging is voor de traditionele antivirus bescherming. Slimware Cloud AV stelt je in staat om individuele bestanden te scannen met meerdere antivirus-engines. Het biedt geen proactieve bescherming en werkt evenmin mee met het verwijderen van malware.

 juni 2012: slim 2-1..jpg

Door een vinkje voor het programma of service te zetten kun je die, via de knop Remove Selected (die je rechts onder in het scherm vindt), verwijderen uit de lijst. Maar eerst krijg je advies van andere gebruikers, zoals in de afbeelding hiernaast is te zien. Ga je toch over tot het verwijderen dan vind je het verwijderde programma of service .

terug onder de tab Restore List, vanwaar het verwijderde item weer terug te zetten is.


Software

Deze optie biedt je de gelegenheid om software te deinstalleren. Zoals je van SlimCleaner mag verwachten krijg je ook nu (in een venstertje) de rating te zien aan de hand waarvan je kunt besluiten het programma alsnog te behouden of toch te verwijderen.

Browsers juni 2012: slim 2-2..jpg

Ook onder deze optie wordt er een waardering gegeven over de geïnstalleerde (in het geval van Firefox en Chrome) extensies en plug-ins. In het geval van Internet Explorer gaat het dan over BHO’s, Toolbars en ActiveX elementen. Uiteraard kun je zaken die uit den boze blijken te zijn verwijderen. Een andere mogelijkheid is het instellen van de startpagina en het kiezen van een andere zoekmachine.

Hijack log

Hijack log laat een HijackThis-analyse op je systeem los. De bedoeling is om opstartitems, werkbalken, BHO's (Browser Helper Object), ActiveX-besturingselementen en browserplug-ins te scannen. Evenals andere kwaadaardige items, die de computer kunnen 'kapen' of het systeem kunnen wijzigen. Je krijg direct toegang tot de Cloud van Slimware met als resultaat een visuele uitslag. Zie je dat je computer besmet is dan kun je de Hijack This-analyse middels de knop Generate log in een kladblokbestandje zetten. Het gegenereerde kladblokbestand kun je eventueel naar een forum uploaden (zoals deze) waar men zich bezighoud met het ontleden van het logbestand en je kunnen adviseren over wat te doen in geval er sprake is van een besmetting.

Als alternatief kun je naar VirusTotal gaan. Naar deze site kun je losse bestanden uploaden en op Malware laten scannen.

Disktools

Disktools bevat een verzameling schijftools, waarmee je een overzicht krijgt van de grootste ruimtevreters op je systeem. Verwijderde bestanden kunnen worden overschreven (Disk Wiper) of bestaande bestanden laten versnipperen (Shredder).

juni 2012: slim 4..jpg

Wil je weten waar de grootste bestanden zich op je computer bevinden en of er bestanden tussen zitten die je graag wilt verwijderen? Disk Analyzer biedt uitkomst. Druk op de tab File Types om per extensie te zien in welke map de bestanden zich bevinden. Wil je een bestand openen of verwijderen, of wil je naar de map gaan waarin het bestand zich bevindt (Open Explorer here)? Dat kan door met rechts op het bestand te klikken en van één van de opties gebruik te maken.

 juni 2012: slim 5..jpg

Windows Tools

Windows Tools stelt je in de gelegenheid om direct alle in Windows aanwezige tools te benaderen.

 juni 2012: slim 6..jpg

Een handige onderdeel van SlimCleaner, want het bespaart een hoop gezoek in het configuratiescherm.




Het begin is in zicht

Auteur: FooBar

Top

Om en nabij vier maanden. Zo lang zal het duren voordat het nieuwe besturingssysteem uitkomt. Windows 8 komt steeds dichterbij, en hoe minder tijd er is tot de release, hoe meer nieuws er vrij komt.

Al een tijd terug meldde Microsoft dat de nieuwe Internet Explorer, IE10, Flash niet zou ondersteunen en over zou stappen op onder andere HTML5. Nu is gebleken dat IE10 wél Flash ondersteund in de eerste versies. Wat is hier gebeurd? Niets is met zekerheid te zeggen jammer genoeg, aangezien zowel Microsoft als Adobe geen commentaar wilden geven op deze kwestie. Maar een onbekende bron zPou wel toelichting gegeven hebben: het schijnt een tijdelijke oplossing te zijn. Flash zal in IE10 nog gebruikt voor touch-screen interfaces, beveiliging en verminderd stroomgebruik. De reden dat Microsoft tijdelijk Flash nog wilt ondersteunen:  de hedendaagse browsers zijn er nog niet klaar voor, volgens de onbekende bron.

Verder is er kritiek geweest op de snelle opstarttijden van Windows 8. Zoals ik eerder al bericht heb, zal de opstarttijd van Windows 8 een snelheid van zeven seconden kunnen hebben, mits er aan bepaalde specificaties voldoet wordt natuurlijk.  Wie wel eens de BIOS is ingedoken, kan misschien al een probleem voorspellen: als er binnen 7 seconden opgestart wordt, hoeveel tijd is er dan nog over om op het F8- of F2-knopje te drukken? Op SSD-systemen heb je hier gemiddeld dan 200 milliseconden de tijd voor; veel te weinig natuurlijk. Microsoft heeft hier iets op verzonnen, een oplossing waarvoor op het knopje drukken niet meer van pas komt: een nieuw boot-scherm. Deze wordt opgestart wanneer je bijvoorbeeld vanaf een USB-stick zou willen booten; een aantal opties komen dan in beeld. Op oudere hardware die gemaakt is voor Windows 8 is deze optie jammer genoeg niet mogelijk. Op oudere systemen is het natuurlijk wel mogelijk om op de oude manier in het BIOS-menu te komen.

Boot Screen
Het nieuwe boot-scherm.

Er zijn ook een aantal kleine veranderingen die al te zijn in de volgende Release Preview. Verschillende apps met de Metro-stijl zullen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld voor sport, reizen en nieuws. Ook zal de Windows Aero stijl voor vensters en dergelijke achterwege gelaten worden. Hiermee worden vensters overzichtelijker  en strakker. Hiernaast zal het nieuwe Windows 8 meerder monitors ondersteunen. Dit was al aanwezig in Windows 7, maar de opties worden drastisch veranderd en beter ondersteund in het algemeen. Verder wordt het makkelijker om als ouder het internetverkeer van je kinderen in de gaten te houden. In plaats van alleen maar gedeeltes te blokkeren, worden in het nieuwe Windows 8 nieuwe opties toegevoegd, zoals bijvoorbeeld een activiteitenrapport opstellen om alles beter in de gaten te houden.

Parental Rapport
Een voorbeeld van een beveiligingsrapport.

Als laatste wil ik afsluiten met wat minder fijn nieuws, wat aardig wat kritiek heeft opgeleverd jegens Microsoft. Windows 8 gaat geen Media Center meer automatisch bevatten. Als Windows 8 Pro gekocht wordt, kan de gebruiker ervoor kiezen om het Windows 8 Media Center Pack te kopen. Dit heeft te maken met de vermeerderde kosten voor het ontwikkelen van het nieuwe Media Center. Dit houdt dus bijvoorbeeld in dat gebruikers die Media Center wel gebruikten op Windows 7 en die willen upgraden naar Windows 8, een extra smak geld te betalen om hun libraries intact te houden. Verder zal Windows Media Player ook geen DVD-playback functie meer hebben. Dit betekent dat DVD’s op Windows 8 niet standaard meer afgespeeld kunnen worden, behalve als Media Center gekocht is. Natuurlijk zal hiervoor andere software beschikbaar worden, maar fijn is het niet.

Hopelijk is volgende maand de Release Preview beschikbaar en kan ik daar een review over doen. Reken de volgende keer weer op meer nieuws over Windows 8!




Vakantiefotowedstrijd

Auteur: Helpmij.nl

Top

 

Ook dit jaar organiseert Helpmij.nl weer een Vakantiefotowedstrijd, met schitterende prijzen! Vandaag gaat de wedstrijd van start, en inzenden kan tot en met 15 september.
Stuur je mooiste, orgineelste, grappigste, meest bijzondere, aparte, vreemde, ongelooflijke, of gewoon betoverendste foto in en maak kans op één van de hoofdprijzen: een Samsung SH100 wifi 5x zoom of een Samsung SMART CAMERA WB850 met WiFi technologie !

Vanaf 16 tot 30 september kan er door iedereen, via de site, gestemd worden op de ingezonden foto's.

De publiekswinnaar gaat aan de haal met de Samsung SH100, voor nummer 2 is er een Eye-Fi kaart van 4GB.
Onder de stemmers worden een aantal Helpmij.nl pakketten verdeeld.
Originaliteit zal beloond worden! Naast de beoordeling van het publiek zullen de inzendingen worden beoordeeld door de wedstrijdjury. Hier zal vooral gelet worden op originaliteit, echtheid (geen photoshop) en compositie. Indien uw foto past in het thema Samen op weg dan verdient u pluspunten, zo ook indien uw foto een relatie heeft met Helpmij.nl. De winnaar van de wedstrijdjuryprijs sleept de Samsung SMART CAMERA WB850 in de wacht!

Grijp dus de kans en doe mee aan de Helpmij.nl Vakantiefotowedstrijd 2012!




Interview met JoZ1

Auteur: mumzel

Top

Dit keer een interview met JoZ1

maart 2011: microfoon..gif

Goedemorgen JoZ1,

Mogen we je echte naam weten?
Ja, waarom niet. Ik heet Jos Zuijderwijk.

Hoe ben je tot je nickname gekomen?
De eerste twee letters van mijn voornaam (Jo) en de laatste van mijn achternaam (Z). Omdat 3 letters te kort zijn om een gebruikersnaam aan te maken, heb ik er nog een '1' aan toegevoegd.

Wat is je leeftijd? En je status?
14 en nog zonder vriendin.

Ik zag in je profiel dat je in de derde klas gymnasium zit, uitgaande van de correctheid van die informatie, heb je al enig idee wat je 'later wil worden'?
Nope, nog geen idee.

Je bent gebruiker van Helpmij.nl sinds 17 december 2010, hoe ben je op het forum verzeild geraakt?
Een vriend van mij zei dat het een goed forum was. Ik registreerde me en zag een vraag die ik kon beantwoorden. Daar heb ik dus op gereageerd en dat ben ik blijven doen.

Wanneer ben je begonnen met computeren en waar komt je belangstelling voor computers vandaan?
Toen ik 6 of 7 was speelde ik af en toe een spelletje op de huiscomputer. Toen ik een computer voor mezelf had, begon ik met precies uitzoeken hoe Windows in elkaar stak. Nadien begon ik mezelf meer dingen over computers aan te leren. Ik heb het altijd interessant gevonden.

Wat voor computer gebruik je zelf en waar gebruik je die het meest voor?
Ik heb zelf een Packard Bell computer met een Intel Pentium Dual-Core van 2.5GHz, 4GB RAM-geheugen en een NVIDIA GeForce 7050 met Windows 7 x64 Ultimate. Niet de beste specs maar ik kan er toch dagelijks mee werken voor school of applicaties ontwikkelen.

Heb je een favoriet programma en zo ja, welk en waarom?

Ik heb meerdere favoriete programma´s.
- Mozilla Thunderbird, werkt perfect, zeker met de Minimized To Tray-addon.
- Google Chrome, een handige en snelle browser.
- Microsoft Visual Studio, complete en krachtige IDE om in .NET te programmeren. (Hoewel ik liever met DevC++ werk, dan Visual C++ te gebruiken).

Wat is je standpunt over socialenetwerksites zoals Facebook, Linkedin, Twitter, Hyves?
Ik gebruik alleen Hyves als verjaardagskalender.

Verder begrijp ik dat een hoop mensen social networks leuk vinden, maar zelf heb ik er niet zoveel mee omdat:

- Het veel tijd kost en de gesprekken/reacties vaak helemaal nergens over gaan;
- Je veel informatie over jezelf mee prijs geeft / kan geven.

Heb je of onderhoud je zelf een website?
Nope.

Lees je en zo ja, wat is je favoriete boek?
Mijn favoriete boekenserie is Harry Potter.

In je profiel staan programmeren en pianospelen als hobby's. Wat programmeer je en in welke taal?
In C#, Visual Basic .NET , Visual Basic 6, C++ en Java.
En natuurlijk ook scripten in VBS, Batch en HTML. :-) Ik programmeer vooral voor Helpmij.nl, de sectie programmeren. Ik schrijf wel eens een voorbeeldprojectje/code snippets voor die sectie.

Pianospelen...vertel hier eens wat meer over? Bijvoorbeeld welke stijl, waar, hoe lang al?
Ik heb nu 6 jaar les en speel eigenlijk elke stijl: klassiek, jazz, blues etc.

Heb je verder nog hobby's, of doe je aan sport?
Ik ben lid van de plaatselijke scoutingvereniging.

Wat is je favoriete vakantiebestemming en waarom?
Nederland: Lekker dichtbij :-)

Heb je een tip voor de lezers?
Ja, rechts onderin je startpost staat ´Zet status opgelost´. Als je vraag is opgelost, is het handig daar op te klikken zodat niet iedere helper het topic hoeft door te lezen om vervolgens tot de conclusie te komen dat het al opgelost is.

Is er verder nog iets dat op je hart ligt en dat je kwijt wilt?
Fijne vakantie!

Dank je wel Jos, jij ook. Leuk je een beetje nader te leren kennen!




Prijsvraag juni 2012

Auteur: Helpmij.nl

Top

De winnaar van de prijsvraag van mei 2012 is: Ryan89! Twee andere gebruikers ontvangen een Helpmij.nl goodie pakket. Alle winnaars gefeliciteerd met jullie prijzen!

Natuurlijk hebben we ook deze maand weer een prijsvraag. De prijsvraag van juni 2012 van Helpmij.nl:

 

prijs prijsvraag juni 2012
Samsung SE-S208AB Slim Black USB

Vraag 1: In welk jaar werd het DVD-formaat vastgelegd?
Vraag 2: Waarvoor staat de afkorting "DVD"?

Stuur een e-mail met de juiste antwoorden op de bovenstaande twee vragen vóór 30-06-12 naar wedstrijd@helpmij.nl en maak kans op bovenstaande prachtige Samsung SE-S208AB Slim Black USB.

Deze prijs wordt aangeboden door Computergalaxy.nl.

computergalaxy

*Bestuur en wedstrijdcommissie zijn uitgesloten van deelname!
*De winnaar wordt bekend gemaakt in de juni editie van onze nieuwsbrief.




Access Voor Beginners - Hoofdstuk 12

Auteur: OctaFish

Top

Access 2010 – De Doe-Maar’s en Niet-Doen’s

Of, zoals de Engelsen zeggen: the Do’s And Don’ts

Mensen die mijn bijdragen aan het Access-forum met enige regelmaat lezen, zullen misschien weten dat ik een fervent gebruiker ben van Access 2003, en de nieuwe(re) versies met enige regelmaat afraad. In dit artikel zal ik de nieuwe features van Access 2007/2010 bespreken die ik een verbetering/aanvulling vind op de oudere versies, en ook wat in mijn ogen de nadelen van de nieuwe versies zijn.

Het Lint in Office 2007/2010

Met de introductie van Office 2007 is Microsoft afgestapt van de structuur van Menubalken in combinatie met Knoppenbalken. De bediening van het pakket verloopt nu via het Lint (Ribbon in het Engels). En die overgang heeft tot gevolg gehad dat de totale interface is aangepast. Gebruikers die ooit met Office 6 zijn begonnen, en tot en met Office 2003 redelijk probleemloos konden overstappen op de nieuwe versies, zagen zich ineens geconfronteerd met een pakket met een totaal ander uiterlijk (wat op zich niet slecht hoeft te zijn) waarin bijna geen enkele opdracht meer zonder zoeken is terug te vinden (wat ik wel een kwalijke zaak vind).

In de oude versies was een duidelijke tweedeling in functionaliteit in het programma terug te vinden: alle mogelijke opdrachten die een gebruiker kon uitvoeren, kon je terugvinden in de menustructuur. Voor handelingen/acties die je vaak gebruikte, kon je een knoppenbalk aanzetten. Op die manier had je snel toegang tot veel gebruikte handelingen (knoppen) en kon je de minder gebruikte opdrachten terugvinden in de menu’s. Een extra voordeel van deze structuur was, dat je de interface geheel naar eigen inzichten kon aanpassen: je kon eenvoudig eigen menu’s maken, eigen knoppenbalken etc. In de Lint-versies is dat een stuk lastiger.

Een stevig nadeel van het Lint vind ik de grootte ervan: doordat er zoveel knoppen op moeten staan, is het een behoorlijk grote sta-in-de-weg. De menustructuur in de vorige versies was veel kleiner, en je kon vrij makkelijk werkbalken uitzetten als je geen knoppenbalken wilde gebruiken. Die grootte wordt alleen nog maar vervelender als je bedenkt dat een computer monitor vroeger het formaat 4:3 had, en tegenwoordig meestal 16:9 is. Dus het scherm is breder geworden, waardoor de nuttige werkruimte in de hoogte is afgenomen! OK, je krijgt er in een Word document aan de linker en rechterkant grote lege vlakken bij, maar zit iemand daar op te wachten? Gelukkig kun je het Lint wel minimaliseren, zodat je weer voldoende ruimte op het scherm overhoudt.

In de vorige versies kon je de menubalken nog uitgebreid aanpassen naar je eigen wensen. In Office 2007 is dat nog een hele klus, die in Office 2010 gelukkig weer wat beter werkt. Het is nu ongeveer net zo simpel om de snelbalk en het lint aan te passen als in 2003. Met één kanttekening: in Office 2003 kon je ook de breedtes van keuzelijsten aanpassen, wat nog wel eens handig was, en dat kan in de huidige versies niet. Tenzij je in XML-code gaat rommelen, en dat zul je niet zo snel doen.

Ontwikkelingen in Access

Alle ontwikkelingen die Microsoft in de Office-versies heeft gestoken, vind je uiteraard ook terug in het database pakket Access. Laten we de specifieke nieuwe mogelijkheden er maar eens per ‘productgroep’ bij pakken! Sommige veranderingen zijn niet gelijk opvallend, maar hebben toch invloed op de manier van werken.

Eigenschappenvenster

Het Eigenschappenvenster bijvoorbeeld, lijkt nu een venster te zijn dat niet meer afhankelijk is van het object dat je op dat moment aan het bewerken bent. Als je in een formulierscherm op de knop <Eigenschappen> klikt, en je gaat vervolgens naar een query venster, dan staat het Eigenschappenvenster nog gewoon open. Dat kan behoorlijk irritant zijn; in het formulier wil ik de eigenschappen wèl zien, maar in een queryvenster meestal niet. Het venster wordt nu niet alleen gebruikt voor Eigenschappen, maar ook voor de <Lijst met Velden>. In Access 2003 waren dat twee aparte vensters, die je aan of uit kunt zetten, en naast elkaar kon gebruiken. Nu is het één venster, waar dus òf de <Lijst met velden> zichtbaar is, of de <Eigenschappen>.

Sjablonen

Er is behoorlijk gesleuteld aan de ingebouwde sjablonen; zo kun je nu eenvoudig standaardonderdelen maken voor bepaalde toepassingen. In bijgaande afbeelding zie je daar een aantal voorbeelden van. Je kunt zelfs ook eigen Toepassingsonderdelen maken voor toekomstig gebruik.

 juni 2012: image001..png

In het blok <Snel starten> zie je een aantal tabellen sjablonen staan die in één keer een aantal objecten aanmaken. Kies je Contactpersonen bijvoorbeeld, dan krijg je een tabel [Contactpersonen], een query, een aantal formulieren en een aantal rapporten die je dan weer kunt aanpassen. Deze werkwijze is vooral bedoeld (en geschikt) voor minder ervaren Access-gebruikers, die op deze manier snel aan de slag kunnen met een database. Ervaren gebruikers zullen toch wel enige tijd kwijt zijn aan het aanpassen van de door Access gemaakte objecten.

Tabellen

In de structuur van tabellen zou je zo op het eerste gezicht niet zo heel veel meer kunnen bedenken; een tabel is immers niet veel meer dan een vergaarbak van gegevens, die per record zijn gegroepeerd. Toch heeft Microsoft wat nieuwe objecten bedacht: de <keuzelijst met meerdere waarden>, en het <Berekend veld>. Daarvan is er één bruikbaar, en de ander niet. Ik zal dat later toelichten.

Een andere opvallende verandering is de manier waarop je nu velden kunt toevoegen aan een tabel. Wil je gebruik maken van de nieuwe werkwijze, dan maak je een tabel niet meer in de <Ontwerpweergave>, wat overigens nog steeds kan, maar klik je in het Lint <Maken> op de knop <Tabel>. Je kunt nu een tabel maken door velden te kiezen uit het blok met voorgedefinieerde velden, of je kunt in het tabelvenster een veldnaam intypen en een veldtype kiezen.

 juni 2012: image003..png

Daarnaast kun je via de groep <Toevoegen en verwijderen> in het lint <Hulpmiddelen voor Tabellen> ook een veldtype kiezen en toevoegen aan de tabel.

 juni 2012: image005..png

Als je op deze manier bijvoorbeeld een Valutaveld toevoegt, hoef je niet meer apart de veldingstellingen aan te passen.
Onder de knop <Ja/nee> zie je de knop met keuzelijst <Meer velden>. Deze bevat een uitgebreide keuzelijst met meer opties.

 juni 2012: image007..png

Met name de groep <Snel starten> is hier interessant. Zo voeg je met de optie <Adres> in één keer 5 velden toe: <Adres>, <Plaats>, <Provincie>, <Postcode> en <LandRegio>. Over de wijsheid van deze keuze van Microsoft kun je nog twisten: persoonlijk zou ik in Nederland niet zo snel een veld <Provincie> gebruiken, en het veld <Adres> opsplitsen in <Straatnaam> en <Huisnummer>, of misschien zelfs wel in <Straatnaam> en <Huisnummer> en <Huisnummer_Toev> om selecties te kunnen maken op basis van straatnamen bijvoorbeeld. Heb je in één veld zowel straatnaam als huisnummer, dan is je tabel eigenlijk al niet meer genormaliseerd, en dat is toch waar we naar streven!

Maar zoals al gezegd: met de opties uit <Snel starten> heb je wel op een vlotte manier een aantal velden in je tabel staan, die je dan vervolgens makkelijk kunt aanpassen.

Het Multi Value Field (Meervoudige Waarde Veld)

Een interessante nieuwe optie in Access is de Meervoudige keuzelijst. Toen ik er voor het eerst van hoorde was ik bepaald niet enthousiast, en een hoop andere Access-gebruikers ook niet. Wat is namelijk het geval? Als ontwerper probeer je een database te maken die aan bepaalde eisen voldoet. Eén van die eisen is, dat we in één veld van een record maar één waarde opslaan. Heb je voor een bepaalde toepassing meerdere keuzes op te slaan, dan maak je daarvoor een aparte tabel die je koppelt aan de hoofdtabel. Een voorbeeldje van zo’n constructie is een tabel <Bedrijven>, waaraan je <Contactpersonen> of <Medewerkers> hangt. Het is redelijk onzinnig om in je tabel <Bedrijven> één record voor het bedrijf te maken met daarin een tekst- of memoveld waarin je alle namen van contactpersonen typt!

En nu komt Microsoft dus met een veldtype waarin je wèl meerdere waarden kunt opslaan! Ik was dan ook bepaald niet blij met deze ‘verbetering’ en was er dan ook een felle tegenstander van. Nu ik mij iets meer in deze optie heb verdiept, heb ik mijn mening echter bijgesteld, en zie ik toch wel voordelen van een multi-keuzelijst. En dan met name voor keuzelijsten die een <Lijst met Waarden> bevatten die je intypt, al kun je ook een aparte tabel gebruiken die je koppelt aan de MVF.  

De reden van mijn omslag is dat Access de opgeslagen waarden niet als één string opslaat, wat ik dus eerst dacht, maar in een interne onzichtbare tabel. Access maakt a.h.w. zelf een één-op-veel koppeling tussen de hoofdtabel en de tabel waarin de verschillende keuzes worden opgeslagen. Alleen zie je die tabel niet, en is het ook lastig om daar bij te komen. Omdat de geselecteerde waarden worden opgeslagen in een aparte tabel, is het ook mogelijk om in een query de inhoud ervan te splitsen. En als je dat kunt doen, dan heb je toch een vorm van een genormaliseerde tabel, die voldoet aan de 1e Normaalvorm.

Een voorbeeldje.

Als je een keuzelijst maakt (bijvoorbeeld via <Snel starten>, <Categorie> dan krijg je in eerste instantie een ‘ouderwetse’ keuzelijst, die één waarde kan bevatten. Je kunt in het tabelontwerp nu aangeven dat je van deze keuzelijst een <keuzelijst met meerdere waarden> wilt maken.

 juni 2012: image009..png

Dubbelklik je op <Nee> bij de regel Meerdere waarden toestaan, of kies je uit de keuzelijst <Ja>, dan vraagt Microsoft eerst of je dat zeker weet. Je kunt de keuzelijst daarna namelijk niet meer terugzetten naar een Enkelvoudige lijst; mocht je dat toch willen, dan zal je een nieuwe keuzelijst moeten maken.

Stel dat we in een tabel [Artikelen] kledingstukken opslaan met een artikelnummer, en je wilt in je tabel bijhouden in welke maten dat kledingstuk leverbaar is. Dan kunnen we een keuzelijst maken voor kledingmaten. Zo’n lijst loopt vaak van XXS via M naar XXL. Al die mogelijkheden kun je in een tabel zetten, maar een keuzelijst is hiervoor ook prima geschikt. Als je één waarde kunt invullen in het veld [Kledingmaat], dan moeten we voor elke combinatie van een kledingstuk van een bepaald artikelnummer met een bepaalde maat een apart record maken. Doe je dat voor veel kledingstukken, dan loopt de tabel Artikelen snel vol. Bovendien is het dan lastig om overzichten te maken op basis van een artikelgroep. We kunnen daarvoor dus ook een keuzelijst met meervoudige keuze maken; dat is een stuk overzichtelijker omdat je nu voor elk kledingstuk maar één record hoeft te maken; in het veld [Kledingmaat] selecteer je nu alle mogelijke maten waarin het kledingstuk is te krijgen.

 juni 2012: image011..png

In de tabel wordt vervolgens deze tekst opgeslagen: 

tArtikelen

Kledingmaat 

L; M; S; X; XL; XS

Zoals ik eerder al zei: de opgeslagen string deed mij dus het ergste vrezen voor de integriteit van de database, omdat de tekst de indruk wekt dat de 1e normaalvorm met voeten wordt getreden. In een normale query ziet het resultaat er dan ook uit zoals ik dus vreesde!

qArtikelen - Niet gesplitst

ArtikelID 

Kledingmaat 

Artikel 

0601-1

L; M; S; X; XL; XS

Overall

Maar door een kleine aanpassing in het query ontwerp, is het wel degelijk mogelijk om de gesplitste waarden te zien. De truc daarvoor is gelukkig heel simpel. In het query-ontwerp, kun je kiezen welke velden je wilt zien. Dit is een relatief simpel proces van slepen dan wel selecteren van de juiste velden. Bij een meervoudige keuzelijst is de keuze iets uitgebreider.

 juni 2012: image013..png

Je ziet dat de keuzelijst <Kledingmaat> een extra regel heeft. Onder het ‘Hoofdveld’ zie je de regel Kledingmaat.Value staan. Als je het veld gebruikt (dus de hoofdregel), dan zie je het resultaat uit de query [qArtikelen - Niet gesplitst]. Gebruik je echter het veld Kledingmaat.Value, dan krijg je de query uit [qArtikelen - Gesplitst].

qArtikelen - Gesplitst

ArtikelID 

Kledingmaat.Value 

Artikel 

0601-1

XS

Overall

0601-1

S

Overall

0601-1

M

Overall

0601-1

L

Overall

0601-1

X

Overall

0601-1

XL

Overall

Of deze nieuwe optie handig is of niet, valt overigens te bezien, want hoe houd je nu de voorraden bij van de verschillende maten per artikel? En wat doe je met minimumvoorraden? De meervoudige keuzelijst kun je nog wel gebruiken om minimum voorraden te laten zien. Je kunt je voorstellen dat je van een kledingstukken voor de meest verkochte maten een hogere minimum voorraad wilt dan voor de extremere maten.

 juni 2012: image015..png

Je kunt de tweede kolom echter niet gebruiken in queries. Wil je naast de maten ook nog de minimumvoorraad terugzien in een query, dan is het beter om een aparte tabel te gebruiken. Hier kun je dan uiteraard voor elke kledingmaat de eigen gegevens vastleggen. Deze tabel koppel je dan in de query op basis van het sleutelveld uit de tabel (bijvoorbeeld het veld MaatID) en het veld [Kledingmaat.Value] uit de tabel [Artikelen].

Voor Voorraadbeheer heb je ook een aparte tabel voor nodig, waarin je voor elke maat apart bijhoudt hoeveel exemplaren er in de winkel liggen. Ook deze tabel kun je op basis van Kledingmaat.Value per artikel en kledingmaat verder verwerken.

Conclusie:

De nieuwe optie <Meervoudige Veld waarde (in het Engels:  Multi Value Field, of afgekort MVF) biedt een zekere meerwaarde. Mits op de juiste manier gebruikt, kun je het opslaan van je gegevens vereenvoudigen zonder dat je afbreuk doet aan het Normaliseringsniveau van de database.

Het Calculated Field (Berekend veld)

Een stuk minder enthousiast ben ik over het nieuwe Berekende Veld. Ook dit veldtype druist in tegen de normaliserings regels die we toch proberen te hanteren in een database. Deze keer gaat het over de regel: “Gegevens die we kunnen berekenen slaan we niet op in een tabel”. En dat is nu precies wat het berekende veld doet: het maakt een berekening op basis van andere velden in een nieuw record. En daarbij heb ik ook al een belangrijk woord laten vallen, namelijk het woord ‘nieuw’. De berekening wordt namelijk alleen uitgevoerd als je een nieuw record aanmaakt, niet als je het record muteert, en de velden waarop de berekening zijn gebaseerd veranderen. Je zult dan zien, dat de oorspronkelijke uitkomst gewoon blijft staan! En dat je die uitkomst dus zelf moet herberekenen. Het veld is qua functionaliteit dus te vergelijken met de Standaardwaarde die je aan een veld kunt meegeven; die wordt ook alleen ingevuld bij het aanmaken van een nieuw record.

En dat gegeven alleen al maakt het gebruik ervan totaal onbruikbaar; in een database worden nu eenmaal regelmatig gegevens gemuteerd. En zoals eerder al gezegd: voor berekeningen gebruiken we Queries. Die zijn daar ook voor bedoeld. Kortom: elk woord extra voor het berekende veld is er één teveel, wat mij betreft. In mijn databases zul je ze dan ook nooit tegen komen!

Gegevensmacro’s

Een behoorlijke nuttige nieuwe vinding op tabelniveau is de introductie van Gegevensmacro’s. Dit zijn macro’s die worden getriggerd op basis van een verandering in een tabel en waarmee je gegevens in een tabel kunt bewerken/muteren. In vorige versies van Access kon je uiteraard al macro’s maken, maar dat waren toch hoofdzakelijk macro’s om handelingen mee te automatiseren zoals Bladeren in een formulier etc. Een gegevensmacro vervult in Access ongeveer de functie die de Stored Procedure heeft in SQL server. De macro wordt uitgevoerd op basis van een gegevensverandering op recordniveau. Om het anders te zeggen: als er een veldwaarde verandert in een record, kun je met een gegevensmacro een ander veld in hetzelfde record laten bijwerken.

De verschillende triggermomenten zie je in bijgaande afbeelding:

 juni 2012: image017..png

Je kunt bijvoorbeeld aan een veld denken waarin je een status bijhoudt, bijvoorbeeld storingsmeldingen. Een nieuwe storing krijgt dan bij het aanmaken de status <Geregistreerd>. Op het moment dat een behandelaar een melding opent, verandert de status van de melding: hij is nu in behandeling. De status van de melding zou nu dus moeten veranderen van <Geregistreerd> naar <In behandeling>. Deze actie kan een behandelaar uiteraard op het formulier doen door de status in de keuzelijst te veranderen, maar omdat dat een handmatige actie is, bestaat de kans dat hij dat niet doet. Met een Gegevensmacro kan je dit proces automatiseren, zodat behandelaars hier niet meer over hoeven na te denken.

Jammer genoeg geeft Microsoft op zijn eigen website een enigszins zinloos voorbeeld van een gegevensmacro. In hun voorbeeld wordt een veld [PercentageVoltooid] bijgewerkt op basis van een verandering in het veld [ProjectStatus]. Dat laatste veld kent de waarden <Niet gestart>, <Wordt uitgevoerd> en <Voltooid>. Bij de waarden <Niet gestart> en <Voltooid> horen vaste waarden (resp. 0% en 100%) en die worden ingevuld in het veld [PercentageVoltooid] als één van die twee waarden wordt gekozen uit de keuzelijst. En daar gaat het voorbeeld dan wat mij betreft stevig in de fout, want als je een tabel gebruikt voor de project statussen, en je zet daar de percentages bij de bijbehorende keuzes, dan kun je die percentages net zo makkelijk met een query opvragen; daar heb je helemaal geen berekend veld voor nodig! Sterker nog: door een macro aan de tabel toe te voegen, wordt de tabel er alleen maar trager van. Bovendien voeg je dus een overbodig veld toe aan je tabel, want het Percentageveld is gewoon op te vragen op basis van de status. Dus een slecht voorbeeld van Tabelontwerp! De macro is a.d.h.v. de video prima na te maken, dus om er eens mee te experimenteren, kan het geen kwaad.

Je kunt de gegevensmacro maken in de Ontwerpweergave (met de keuzelijst die hierboven is weergegeven) of vanuit de Gegevensweergave van de tabel, waar je in het lint <Tabel> aparte knoppen hebt voor de alle gebeurtenissen, aangevuld met de bovenvermelde keuzelijst.

De macro-editor is behoorlijk veranderd sinds Access 2003, maar is nog steeds een tool die ik behoorlijk onbegrijpelijk vind. En nogal inconsequent in zijn gebruik. Zo kun je bij een ALS gebeurtenis bij het typen van een veldnaam de juiste veldnaam selecteren uit een keuzelijstje die Access op het scherm tovert. Prima, zo maak je geen typfouten! Kies je daarna vervolgens de Gegevensactie <Veld instellen>, dan moet je zelf de hele veldnaam intypen, en verschijnt de keuzelijst niet! Erg verwarrend, en helemaal niet consequent dus. Ook de layout van het scherm vind ik erg verwarrend. Maar dat kan dus ook aan mij liggen.

Je kunt de code weliswaar kopiëren naar het Kladblok, maar de XML-code die je dan krijgt helpt je vermoedelijk alleen maar van de wal midden in de sloot. Ik denk in ieder geval dat er maar weinig mensen zijn die zo’n macro liever in XML maken…

Hoewel ik nog niet met gegevensmacro’s heb gewerkt, heeft het principe in mijn ogen absoluut een grote potentie, en ik ga er zeker in de cursus nog op terugkomen! Zoek, als je er mee gaat stoeien, dus vooral naar handelingen/gebeurtenissen die veldwaarden triggeren die moeten worden veranderd door een wijziging in de recordstatus; daar ligt denk ik de grote kracht van Gegevensmacro’s. Zoals een recordstatus (<Geregistreerd>, <In behandeling> etc) of een behandelaar (als je <categorie A> selecteert, moet daar <Behandelaar A> aan werken, bij <categorie B> moet dat <Behandelaar B> zijn etc.)

De <F6> toets

Op zich geen onderwerp waar je een paragraaf aan zou wijden, zou je zeggen. Toch wil ik er wat woorden over kwijt. Wat is het geval? In de vorige versies kun je met één druk op de <F6> toets in de Ontwerpweergave van een tabel schakelen tussen de Velden in de tabel met hun gegevenstypen, en de Veldeigenschappen onderin het scherm. Inderdaad kom je, als je een veld hebt aangemaakt, met <F6> keurig in de Veldeigenschappen terecht. Maar als je daarna nog een keer op <F6> drukt, zit je ineens in het Eigenschappenvenster! Of, met een volgende klik, in de Navigatiebalk! Klik je door, dan zit je voor je het weet in het Lint, en Joost mag weten waar je nog meer terecht komt…. Het kost dus nogal wat klikken, voordat je weer bij je Velden lijst bent aangekomen. En dat vind ik dus bepaald een achteruitgang; het is eigenlijk niet meer te doen om met de <F6> toets te werken, en je wordt dus min of meer gedwongen om met de muis te werken. Een gemiste kans, wat mij betreft. Hadden ze niet een andere toets kunnen gebruiken om door de vensters te bladeren?

Ingebouwde macro’s

Als je een 2007/2010-database maakt (met de extensie accdb dus) krijg je niet zomaar VBA procedures als je knoppen maakt met de wizard. Meestal gebruikt Access een ingebouwde macro, die je dan nog wel kunt aanpassen, maar niet meer kunt exporteren naar een procedure, wat in de vorige versies nog wel kon. En dat is jammer, want ik vond het wel handig om met de wizard een basisknop te maken, en vervolgens in het VBA scherm de knop te modificeren. Je had dan een redelijk startpunt voor de knop voor de overige code die je wilde toevoegen. Omdat je die functies nu niet meer hebt, zit er niks anders op dan een knop gelijk in VBA te maken. En dan mis je dus die soms wel handige basiscode.

Een workaround is, dat je de database eerst maakt in 2003-format; de knoppen macro’s worden dan namelijk in VBA gemaakt zoals we gewend waren. Je mist dan een paar nieuwe trucjes (zie daarvoor de betreffende hoofdstukken) maar dat hoeft op zich geen nadeel te zijn; je bent dan verzekerd van compatibiliteit met oudere Access-versies, en de database blijft gegarandeerd voldoen aan de officiële Normalisatie normen. En je kunt de database dus altijd upgraden naar SQL-server bijvoorbeeld. Ondertussen heb je wèl het voordeel van de interface van 2007/2010, dus je kunt wel wennen aan het werken in die omgeving. Een beetje ‘best of both worlds’ dus.

De Backstage View

Nee, niet die van Paradiso. Maar zo noemt Microsoft nu het hoofdscherm als je op de knop <Bestand> klikt. Bij Microsoft hebben ze een bizar gevoel voor humor; om een computer uit te schakelen moet je op de <Start> knop klikken, om op de voorpagina van de database te komen, moet je op de belangrijkste knop klikken (de knop is als enige gekleurd, dus oogt nèt wat belangrijker) en dan blijk je niet op het podium te staan, maar Backstage… Maakt allemaal niet uit, het is maar een naampje! Waar het om gaat, is dat je op die pagina een veel beter overzicht hebt op allerlei instellingen m.b.t. de database.

 juni 2012: image019..png

Het scherm is doorgaans in drie secties verdeeld. In de linker kolom de opties die je kunt kiezen, in de middelste sectie knoppen om acties uit te voeren, zoals <Database comprimeren>  in het voorbeeld, of <Opslaan Als> bij <Opslaan en Publiceren. En het rechtervenster bevat dan de verschillende mogelijkheden die je hebt, zoals <Database eigenschappen>.

juni 2012: image021..png

Kortom: de Office knop uit Access 2007 is (gelukkig) verdwenen, en alles vind je nu terug op de Voorpagina (herstel: backstage) van het programma.

Formulieren

De formulieren bevatten nieuwe opties, die het ontwerpen van formulieren behoorlijk veranderen. Ik pak er een paar uit.

Indelings opties

Formulieren kun je nu ontwerpen in de <Indelingsweergave>. Deze weergave vind je ook bij Rapporten, en is een eenvoudigere manier om formulieren te ontwikkelen. Standaard worden formulieren die je baseert op een query of een tabel gemaakt met een bepaalde Indeling. Je kunt velden rangschikken in de indeling <Gestapeld>, waarbij labels links van de velden staan, en <Tabelvorm> waarbij de labels naar de koptekst van het formulier worden verplaatst. Met simpel klikken op deze twee knoppen kun je velden een andere indeling geven. Zijn velden eenmaal in een indeling opgemaakt, dan reageren ze als een groep. Ze worden bijvoorbeeld allemaal breder of smaller gemaakt als je de breedte van één veld verandert. Dat heeft uiteraard voor- en nadelen; soms is het helemaal niet handig als alle velden dezelfde breedte krijgen. Maar het geeft wel een bepaalde uniformiteit in het formulier. Een indeling kun je ook weer verwijderen, met de knop <Indeling verwijderen>. Als je dat doet, reageren de objecten weer zoals in Access 2003. Deze optie is niet beschikbaar voor databases in het mdb format, dus als je een oudere database opent zul je deze knoppen niet aantreffen. Om ze in oudere databases te gebruiken, moet je de db eerst publiceren als 2007/2010-database.

Stijlen

Een optie waar veel mensen (ik ook) op hebben zitten wachten is de mogelijkheid om het uiterlijk en de kleur van knoppen te veranderen. Daar heeft Microsoft eindelijk wat op verzonnen: Snelle Stijlen. Hiermee kun je simpel objecten zoals knoppen een nieuw uiterlijk geven. Een voorbeeldje:

 juni 2012: image023..png

Behalve de stijl, kun je per object dan ook nog drie extra instellingen aanpassen: de Opvulling, de Omtrek en het Effect. Bij <Opvulling> kun je een eigen kleur kiezen, en een Kleurverloop instellen. Bij <Omtrek> praat je over (inmiddels toch wel bekende) opties als <Lijndikte> en <Lijntype>, en bij <Effecten> kun je kiezen uit:

juni 2012: image025..png

De opties zijn veel te uitgebreid om hier allemaal te laten zien, maar een aantal zijn in het voorbeeld hierboven toegepast. Behalve dat je nu dus bijna ongelimiteerd kunt knutselen aan je knoppen, vergroot dat wel het risico dat je formulier op een kermisattractie gaat lijken; het lijkt zinvol om enige terughoudendheid te bewaren, en niet overdadig met effecten te gaan strooien! Ander puntje dat je in het achterhoofd moet houden: de knoppen zijn niet uitwisselbaar met oudere versies. Daar zie je dus nog steeds de oude grijze knoppen terug als je de db terug converteert.

Samenvatting

Microsoft doet zijn uiterste best om in nieuwe versies het gebruikersgemak zoveel mogelijk te verbeteren. Dat doen ze door bestaande functionaliteiten te verbeteren, en nieuwe elementen toe te voegen. Zoals elke software ontwikkelaar dus. Zolang de ontwikkelaar daarbij de gebruikersgroep in het achterhoofd houdt, is dat prima. Iedereen die professioneel met een pakket werkt, is gebaat bij verbeteringen waardoor de uitoefening van de werkzaamheden wordt verbeterd. Anders wordt het als de ontwikkelaar alle gebruikers van zijn software over één kam scheert, en blijkbaar van mening is dat de vernieuwingen die worden uitgedacht dezelfde impact hebben voor alle gebruikers van de verschillende pakketten. En op dat punt verschil ik dus toch wel van mening met Microsoft!

Als we voor het gemak twee van de uitersten van het spectrum bekijken, dan wordt het probleem hopelijk snel duidelijk: Word en Access. Daarbij is Word voor mij een heel laagdrempelig programma; je start het, en je begint te typen, en je hebt het resultaat. Daarbij kun je de tekst nog opmaken met tekstopmaak etc zodat het er fraaier uit ziet. Het verschil tussen een professionele tekstverwerker en een beginner hoef je niet noodzakelijkerwijs aan het eindresultaat te kunnen zien: de beginner kan exact hetzelfde resultaat verkrijgen als de doorgewinterde professional. Hooguit dat die laatste het werk een stuk eerder al zal hebben, bijvoorbeeld door een hogere typsnelheid.
Aanpassen van werkbalken en menustructuren zullen de aan een bepaalde versie gewende professional in eerste instantie afremmen in het werk, omdat de functies die men vaak gebruikt zijn verplaatst of zelfs verdwenen, maar het uiteindelijke doel (teksten produceren) zal er weinig last van ondervinden.

Kijken we naar Access, dan zien we een heel ander programma. Wil je een goede database kunnen maken, dan dien je over bepaalde kennis en inzichten te beschikken. Een beginner met Access zal doorgaans niet in staat zijn een volwaardige professionele database te maken. Dat is uiteraard geen schande, want een database ontwikkelen vereist nu eenmaal die kennis. En die moet je leren. En dat zal nooit kunnen door allerlei wizards op de gebruiker los te laten die het werk uit handen nemen. Niet alleen ontneem je daarmee de nieuwe gebruiker de gelegenheid om zelf te ontdekken hoe het programma werkt, en welke handelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te krijgen, een beginnende ontwikkelaar kan in de verleiding komen om de door Access gemaakte objecten niet kritisch genoeg te bekijken, en zo dus niet de best mogelijke database te maken. Je ziet dat m.i. ook al terug in de vragen in het Access forum, en de bestanden die de vragenstellers maken.

Terwijl nieuwe ontwikkelingen in Word dus weinig impact hebben op de bedrijfsvoering (de gebruiker typt nog steeds zijn teksten in) hebben diezelfde ontwikkelingen in Access een behoorlijk grote impact op de manier waarop een gebruiker met het pakket omgaat. Ik vind dus dat ontwikkelingen binnen Access gericht moeten zijn op de serieuze ontwikkelaar, die als doel heeft om goede professionele databases te maken, en niet op de beginnende gebruiker die af en toe eens een gegevensbestandje nodig heeft.

Ik zit niet te wachten op een knop die in één keer vijf tekstvelden aanmaakt waarvan ik de helft eigenlijk niet eens wil hebben, en die ik vervolgens allemaal moet aanpassen omdat de eigenschappen van die tekstvelden niet deugen. Daarentegen zit ik (al jaren overigens) te wachten op de versie die zelf op de achtergrond verwijzingen naar veranderde objecten aanpast. Denk daarbij aan het refereren naar een tekstveld op een formulier in een query; als je naderhand de naam van dat object verandert, werkt je query niet meer. Dat zou een verbetering zijn die ik van harte toejuich! Of een database die zelf bijhoudt waar de gekoppelde bestanden staan, zodat bij het verplaatsen van de database de gekoppelde tabellen nog steeds werken.

Dat gezegd hebbende, is Access 2010 een pakket waar na een (wat mij persoonlijk betreft best lange) periode gewenning best goed mee te werken is. Er zijn interessante nieuwe opties toegevoegd, en andere opties zijn zinvol uitgebreid. En gezien het aantal mensen dat er ondertussen mee werkt, zal Microsoft de ingeslagen weg nog wel een tijdje vol houden. En dat houdt dus in, dat ik in de cursus de komende weken wat vaker de verschillende mogelijkheden van Access 2010 zal laten zien!




AMD Trinity APU: meer snelheid, minder stroomverbruik

Auteur: Dillondarko

Top

 

juni 2012: 94_00002330c_cfc2_amd-trinity-900-75..jpg

Halverwege vorige maand introduceerde AMD hun nieuwste generatie APU’s met codenaam ‘Trinity’. Ze moeten de opvolgers worden van de huidige ‘Llano’ APU’s die je nu vindt met de modelnummers A4, A6 en A8. AMD ziet Trinity helemaal zitten. De CPU- en GPU-prestaties zijn flink verbeterd, en het stroomverbruik is verlaagd. Meer prestaties per watt dus, dat is wat we willen zien.

AMD is zelfs zo optimistisch dat ze de topmodellen in de Trinity-generatie een A10-label mee zullen geven. Maar is die houding terecht? Op dit moment heeft AMD wel een flinke voorsprong op Intel als het om GPU's gaat, en dat willen ze graag zo houden. Dus de geïntegreerde videokaart heeft een upgrade gehad naar de ‘Northern Islands’ GPU-familie. Eigenlijk is dat nog technologie uit de AMD Radeon 6000-serie videokaarten, maar voor een APU zit dat wel goed.

De CPU heeft AMD iets meer werk aan gehad. De ‘Stars’-architectuur (AMD K10) zien we al terug in CPU’s sinds de eerste generatie Phenoms, maar zijn na het laatste gebruik in Llano definitief van tafel geveegd. Trinity heeft nu de ‘Piledriver’ cores meegekregen. Piledriver is een nieuwe, tweede versie van AMD’s Bulldozer. Die Bulldozer-processors vind je nu terug met FX-modelnummers.

Trinity is niet ontwikkeld om Bulldozer te gaan vervangen: de nieuwste generatie APU’s zijn in eerste instantie bedoeld voor laptops. Er staan wel desktopversies in de planning, maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe AMD dat gaat aanpakken.

Goed, een stukje techniek. Het CPU-gedeelte van Trinity heeft nu vier Piledriver-cores aan boord, een vernieuwing van twee generaties.

juni 2012: trinity-slide1..PNG

Piledriver is eigenlijk Bulldozer 2.0, of zoals AMD het zegt: Bulldozer zoals Bulldozer oorspronkelijk bedoeld was.” Bulldozer waren hoge verwachtingen voor maar uiteindelijk waren de prestaties vrij matig. Volgens AMD zijn hier wel de belangrijkste knelpunten weggewerkt.

In de basis is de architectuur nog steeds gelijk. Er wordt weer gebruik gemaakt van modules, waarin per module twee integer-cores en één gedeelde floating-point core en 2 MB L2-cache beschikbaar zijn.

Met de instructieset zit het wel goed. AVX, AVX 1.1, FMA3 en AES ontbraken in Llano allemaal nog, in Trinity zitten ze erin. Ook het aantal instructies per klokslag is hoger geworden, meer snelheid bij minder GHz dus. Minder GHz staat alleen niet op de planning: AMD heeft de lekstromen zoals bij de eerste generatie Bulldozer flink verminderd, waardoor nu hogere kloksnelheden mogelijk zijn. In de huidige planning zijn al 3,8GHz Trinity APU’s voor desktops opgenomen.

juni 2012: trinity-slide3..PNG

De vernieuwing van de GPU heeft wel meer leuks teweeg gebracht. Net nu Intel met ‘Ivy Bridge’ iets betere prestaties dan Llano bood, worden ze door Trinity weer vierkant uitgelachen. Ivy Bridge haalt in een optimaal geval 50 tot 60 procent van de prestaties van Trinity. Lang zo slecht nog niet dus, zo’n Radeon-GPU met 384 cores. De techniek hebben ze geleend van de Radeon 6000-serie, maar ook zijn er kleine vernieuwingen bij. Zo is er bijvoorbeeld een hardwarematige video-encoder toegevoegd, iets wat we Intel al eerder zagen doen met QuickSync.

De GPU is gebaseerd op de VLIW4-architectuur en is alleen in de Radeon 6000-serie gebruikt. De 7000-serie draait tegenwoordig op de architectuur ‘Graphics Core Next’. Toch zitten er in deze APU 384 cores. Llano had overigens 400 cores, maar door de nieuwere architectuur zien we dat die aantallen lang niet alles zeggen. Dan nog Tesselation: een mooi onderdeel van DirectX 11 en in Trinity prima geregeld.

Net als bij Llano komen er ook weer APU + losse GPU combinaties. Deze keer wordt het wel iets anders aangepakt, want elke combinatie een ander modelnummer meegeven bleek toch niet zo succesvol. Voor wie zich de tabel niet herinnert, het waren er een hoop. Als laatste heeft Trinity de mogelijkheid tot 4 schermen aan te sluiten dankzij EyeFinity.

Met zulke vernieuwingen mag de geheugencontroller natuurlijk ook een upgrade. Trinity krijgt een dual-channel DDR3-geheugencontroller mee, met ondersteuning voor DDR3-1866 bij desktops, en DDR3-1600 bij laptops. Low-voltage geheugenmodules worden nu ook officiëel ondersteund. Verder zit er een PCI-Express 2.0 x16 controller in. In totaal zijn er 24 lanes, waarvan er vier voor de chipset bestemd zijn.

juni 2012: trinity-LabelledDie..png

Trinity is wel iets groter uitgevallen. Trinity meet 246 mm² en heeft plek voor 1,3 miljard transistors. Llano is maar 228 mm² groot en bevat 1,18 miljard transistors. Bij Intel heeft Ivy Bridge een grootte van 160 mm² en bevat 1,4 miljard transistors. Sandy Bridge moest het doen met 216 mm² en 1,16 miljard transistors.

Intel en AMD hebben beide wel een andere visie op het productieprocedé. Sandy Bridge, Llano en Trinity zijn gebakken op 32 nm, Ivy Bridge is al over naar 22 nm. En waarom? Intel plaatst bij een kleiner productieprocedé hetzelfde aantal transistors in fysiek kleinere chips. In theorie zijn die chips dan goedkoper te produceren, maar AMD stelt daar tegenover dat 32 nm tegenwoordig een volwassener procedé is, en zeker op dit moment een goedkopere keuze.

Daarstraks hadden we het al over het stroomverbruik van Trinity. Waar de zuinigste Llano APU’s een TDP van 35 watt hebben, komt Trinity met 17 watt versies. Het idle verbruik is volgens AMD zelfs maar 1,08 watt! Meer prestaties en meer werktijd op de accu. Wat willen we nog meer?

Verdere optimalisaties wat betreft stroomverbruik natuurlijk. En AMD heeft daar alles aan gedaan: een processormodule die geen werk te verzetten heeft kan nu compleet worden uitgeschakeld. De hardwarematige video-encoder draagt ook een steentje bij. Zo’n module is veel beter geoptimaliseerd voor het verwerken van video, en dus is het efficiënter dan het af te laten handelen door een GPU.

En dan zijn we er nog niet: De PCI-Express controller wordt in Trinity ook uitgeschakeld indien niet in gebruik. Ook de kloksnelheid van het geheugen wordt nu dynamisch verhoogd of verlaagd, afhankelijk van de vraag. De aansturing van de monitoren kunnen nu ook gewoon worden uitgeschakeld. Alle beetjes helpen dus.

AMD’s Turbo modus is ook verbeterd. Turbo Core versie 3.0 houdt nu rekening met CPU en GPU, en kan daar nu handig mee spelen. Als er nu veel CPU-kracht gebruikt wordt, wordt de GPU teruggeklokt en wordt de CPU (zolang de temperatuur en het TDP het toelaten) automatisch overklokt. Andersom geldt voor de GPU hetzelfde.

juni 2012: trinity-slide6..PNG

Intel heeft vandaag de dag de beste hand als het om pure CPU-prestaties gaat. Vergeleken met Trinity loopt zelfs Sandy Bridge harder, en Ivy Bridge gaat daar nog eens ruim overheen. Er zit niets anders op voor AMD om dan maar een andere weg in te slaan: ze gaan GPGPU volop promoten.

En dat is opzich ook geen verkeerde optie. Tegenwoordig maken steeds meer softwarepakketten gebruik van de GPU om bepaalde taken sneller te laten verlopen. De tegenwoordig meest gebruikte (en universele) methode is het gebruik van OpenCL. De recente producten van Intel, AMD en Nvidia hebben er allemaal ondersteuning voor.

En wat zien we daar in de praktijk van? Een voorbeeldje: veel effecten in Adobe Photoshop CS6 worden via OpenCL gerenderd. Maar de meeste software die momenteel gebruik maakt van OpenCL doen aan het converteren van video. Een andere speler bij OpenCL zijn de distributed computing-projecten.

Een andere leuke feature die AMD zelf heeft ontwikkeld is Steady Video. Dat doet ook precies wat de naam zegt: in realtime video ontdoen van ongewenste bewegingen. Bijvoorbeeld zelf geschoten filmpjes uit de losse hand kunnen nog wel eens flink trillen, Steady Video haalt hier een groot deel van weg.

Dan de modelletjes. De tabellen zeggen eigenlijk alles, behalve dat de line-up voor desktops nog niet officieel is bevestigd. Wat we wel weten is dat Trinity een nieuwe socket krijgt – Socket FM2 – en niet compatibel is met de huidige Socket FM1.

juni 2012: Capture1..PNG

juni 2012: Capture2..PNG

De conclusie. Het is toch een beetje gemengde gevoelens bij de Trinity APU. Waar we best enthousiast kunnen worden van de GPU, is de CPU vergeleken met Intel gewoon een drama. Ongeveer driekwart de prestaties van Sandy Bridge, en met geluk een derde van Ivy Bridge. In 2012 kan dat eigenlijk niet meer, zeker niet voor een generatie die de komende maanden op het programma zal staan. Qua stroomverbruik is er wel mooie winst behaald en software die gebruik maakt van de GPU zal op Trinity een stuk sneller draaien, maar mede door het aanbod in software dat daadwerkelijk de GPU gebruikt valt de tegenvallende CPU nog niet goed te praten. Rest het laatste nog om dan naar de aankomende prijzen te kijken: op AMD A10 gebaseerde 15 inch laptops zullen rond de 650 euro gaan kosten.

Dus, dan wordt het kiezen. Kunnen de mindere CPU-prestaties je niet zoveel doen maar ben je wel in voor een flink snellere GPU waarmee prima spellen mee te spelen zijn of GPGPU tot de hoofdtaak zal behoren, dan lijkt Trinity de betere keuze. Heb je toch echt meer die CPU nodig en neem je grafische prestaties voor lief, dan is Intel met Ivy Bridge de beste keus.




HTML/Iframe.B.Gen besmette 2 miljoen Nederlandse pc’s in april

Auteur: ErpCity

Top

Bedreigingen vanaf gehackte legitieme websites werden in april in Nederland het meest gedetecteerd (23%), zo laat beveiligingsspecialist SpicyLemon weten. In het overzicht van internetbedreigingen van de afgelopen maand, neemt dit type aanval de top 3 in. De verspreiding ervan geschiedde via populaire sites waaronder zelfs nu.nl, een site met enorme bezoekersaantallen. Maar ook via de site Omroep Zeeland is deze methode toegepast. Vandaar dat juist in ons land relatief zoveel besmettingen zijn geweest ten opzichte van de rest van de wereld.’’

Deze bedreigingen kunnen onder andere leiden naar een exploit kit. Deze controleert alle plug-ins van de browser zoals Flash, Java en Adobe Reader op mogelijk te gebruiken kwetsbaarheden, fouten in het programma welke met een exploit misbruikt kunnen worden. Wanneer één van de componenten niet is geüpdatet, kan de exploit ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een niet-geautoriseerde gebruiker zich toegang kan verschaffen tot je systeem, of hardnekkige malware installeren. 

Je kunt de malware goed tegengaan door up-to-date beveiligingssoftware te gebruiken!

De top drie bedreigingen in Nederland van april 2012:

1. HTML/Iframe.B.Gen


2. HTML/ScrInject.B.Gen


3. JS/Iframe


De top tien bedreigingen wereldwijd in april 2012:

1. HTML/ScrInject.B

2. HTML/Iframe.B

3. INF/Autorun

4. JS/Iframe.AS

5. Win32/Conficker  

6. Win32/Sirefef

7. JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE

8. JS/Agent

9. Win32/Dorkbot

10. JS/Redirector

juni 2012: SpicyLemon-logo..png




Kom goed voor de dag met een professioneel e-mailadres

Auteur: Chris Vermeulen

Top

Het is raar maar waar; ik zie nog vrijwel dagelijks advertenties, visitekaartjes en bedrijfswagens waar netjes de website op staat en dan het e-mailadres van de internetprovider eronder. Why?

Als je ooit van internetprovider wilt wisselen, bijvoorbeeld omdat er glasvezel in je straat gelegd wordt, dan moet je al je klanten en leveranciers mailen dat je e-mailadres verandert. Erg lastig. Zo ook als je zelf gaat verhuizen. Ook dan verandert mischien je e-mailadres, omdat er op dat nieuwe adres een andere ADSL-leverancier is.

Al eens bij stil gestaan?

En het is natuurlijk geen fraai gezicht. Het staat zelfs best wel onprofessioneel. En het hoeft helemaal niet, want bij elke hostingprovider krijg je gratis e-mailadressen bij je domeinnaam. Tenminste, als je er een website op hebt staan.

Een e-mailadres dat aan je domeinnaam gekoppeld is, zoals mail@......com (vul je eigen domeinnaam maar in) of info@.....nl staat veel professioneler en dat verandert nooit meer! Al wil je overstappen op glasvezel of al verhuis je, zelfs naar het buitenland! Dan nog blijft je domeinnaam met e-mailadres ongewijzigd.

Hoe werkt dat dan?

De hostingprovider waar je je website hebt staan, stuurt mensen door naar jouw website, als ze de domeinnaam intypen. Zo simpel is het ook als ze een e-mail sturen naar het e-mailadres dat bij de domeinnaam hoort. Die wordt door de hostingprovider doorgestuurd naar een mailbox. Bijvoorbeeld mail@......com.

De mail in die mailbox kun je vervolgens op je computer binnenhalen in een e-mailprogramma zoals Outlook, Outlook Express, Windows Live Mail of Thunderbird. Daar kun je de mail dan in lezen en eventueel beantwoorden. En, als je dat zou willen, kun je ook regelen dat alle mail die op dat nieuwe e-mailadres binnenkomt automatisch wordt doorgestuurd naar de mailbox die je nu al hebt. Hoewel we dat niet aanraden.

Je kunt de mail ook online lezen, via webmail of zelfs ontvangen en beantwoorden via je pda, Blackberry of iPhone.

Zelfs als je jouw website (domeinnaam) verhuist naar een andere hostingprovider blijft je e-mailadres intact. Sterker nog, als je de verhuizing in de juiste volgorde doet, mis je zelfs geen enkel e-mailtje!

Stappenplan:

Oké, wat kunnen we hier nou concreet mee?

Stap 1: Regel e-mail op je domeinnaam

Bel of mail je hostingprovider eens om te vragen hoe je gratis een e-mailadres kunt aanmaken bij je domeinnaam.

Maak meteen van de gelegenheid gebruik om naast het algemene hoofde-mailadres (mail@ - info@ - contact@) ook e-mailadressen aan te maken voor bepaalde personen of afdelingen binnen je organisatie. Meestal krijg je meerdere e-mailadressen bij je domeinnaam.

TIP: Stel het hoofde-mailadres in als catch all-e-mailadres. Dat wil zeggen dat wanneer iemand per ongeluk een foutje maakt in het deel dat voor het @ staat, de mail toch aankomt.

Stap 2: Stel het e-mailadres in op je computer

Zorg dat je de e-mails die naar dat nieuwe e-mailadres gestuurd worden ook daadwerkelijk kunt ontvangen. Wel zo handig natuurlijk :-) Zorg ook dat je e-mail kunt versturen met dat nieuwe e-mailadres als afzender. Zo kom jij goed voor de dag met een professioneel e-mailadres!

Stap 3: Verstuur de laatste e-mailadreswijziging ever!

Stuur een e-mail naar je klanten, leveranciers, familie en vrienden om je nieuwe e-mailadres door te geven. Uiteraard verstuur je die vanaf je nieuwe e-mailadres. Het beste kun je zeggen dat het oude e-mailadres niet meer werkt en dat ze het nieuwe e-mailadres echt meteen even in hun e-mailadresboek moeten aanpassen.

Stap 4: Stel een autoresponder in op het oude e-mailadres

Een autoresponder is een e-mailbericht dat je zelf eenmalig schrijft en dat automatisch als antwoord op een inkomend mailtje verstuurd wordt. Daarin schrijf je dat de mail die op dit e-mailadres binnenkomt niet meer gelezen wordt. Geef in dat bericht meteen ook je nieuwe e-mailadres en verzoek vriendelijk om het mailtje opnieuw te versturen, nu naar het nieuwe e-mailadres. Dit kost niets en staat heel correct.

Hoe dit precies in te stellen is, is per provider verschillend. Kijk even bij de Veel Gestelde Vragen van je provider of contacteer ze even.

Stap 5: Voer de verandering door

Bestel nieuwe visitekaartjes en briefpapier, pas je advertenties aan, laat die ene regel op je bedrijfswagen opnieuw beletteren. Het is echt de moeite waard en het is de laatste keer dat je je e-mailadres aanpast. Ever!

Stap 6: Werk je logboek even bij

Het is altijd fijn om later terug te kunnen vinden wanneer je iets veranderd hebt. Daarom is het goed om een logboek bij te houden voor je website.

Veel succes!

juni 2012: Alphamega..jpg AlphamegaHosting.com is een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande hostingprovider die levert in Nederland en België. Zij staan bekend om hun proactieve hulp en begeleiding. Klik hier om kennis te maken met AlphamegaHosting.com.



Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.


Hallo,

Ik heb altijd foto's kunnen zien als ik jullie mail opende. Dat lukt me nu niet. Wat is er fout gegaan?

Lieve groetjes,
Tien

Wij hebben uw vraag aan beheer voorgelegd en hun antwoord leest u hieronder.

Vanaf onze kant zijn er geen fouten ontdekt.De nieuwsbrief is door ons in GMail tijdens een testverzending bekeken en goed bevonden. Ons vermoeden is dat er iets aan de kant van de gebruiker niet goed zat. Wij geven Tien het advies om nieuwsbrief@helpmij.nl op te nemen in het adresboek zodat er niks geblokkeerd wordt.

Redactie


Vraagje,
Gelezen het artikel over ransomware vraag ik mij af of F-Secure (Zit toch in KPN PC-veilig?) niet al zodanig beschermt dat deze malware niet bij mij binnen kan komen? Hoef ik dan dus geen Rescue-CD te maken?
m. vr. groet,
W.J. Huijsmans

Zoals u wellicht weet lopen de virusbestrijders altijd achter de feiten aan. Helaas zijn de internetcriminelen de anti-virusspecialisten altijd een slag voor. Vandaar dat het verstandig is om de Rescue-CD altijd bij de hand te hebben.

Redactie