Inhoudsopgave
-Dankbericht van de familie van Harry Snor
-Inleiding nieuwsbrief
-Ransomware (malware) verwijderen van je computer
-Intel Ivy Bridge: sneller en zuiniger tegelijk
-Helpmijdag 2012
-Verhuizing Helpmij.nl naar Apeldoorn
-Pool voor Europees kampioenschap voetbal 2012
-Ubuntu 12.04 LTS Release party 2012
-Interview met Yari02
-Java in Ubuntu en Mint
-Prijsvraag mei 2012
-Windows 8: Nieuwe vooruitzichten
-Firefox schakelt onveilige Java-plugins uit
-Virus en Phishing waarschuwingen
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
profpc (Eindredacteur)
CorVerm
Dillondarko (Junior Redacteur)
Djoane
ErpCity
femke98
FooBar (Junior Redacteur)
jackall
mumzel
OctaFish

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 28683 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Dankbericht van de familie van Harry Snor

Top

Wij ontvingen het onderstaande bericht van de familie van Harry Thomas (Harry Snor):

   
mei 2012: HSnor..jpg

Langs deze weg willen wij jullie allen bedanken voor de berichten welke jullie
geplaatst hebben op de Helpmij site, omtrent het overlijden van Harry.


Het deed ons goed te lezen, dat Harry zo'n geliefd en gewaardeerd Helpmij-lid was, en dat jullie hem ook zullen missen.


Wij hebben veel kracht geput uit deze berichten in deze moeilijke tijd.
Ook hebben wij het zeer gewaardeerd, dat de site op zwart stond tijdens de crematie.

Ursula van Westreenen




Inleiding nieuwsbrief

Auteur: profpc

Top

Skimmen, het door criminelen kopiëren van bankpassen en het bemachtigen van de pincode waardoor er geld van je rekening kan worden geplunderd. We hebben er allemaal over gehoord en weten dat we moeten oppassen. Het afschermen van de pincode, vreemde dingen die gebeuren bij een betaalautomaat moeten we niet gebruiken, letten op valse voorzetstukjes bij een bankautomaat et cetera. In 2011 hebben deze criminelen (skimmers) al voor 40 miljoen euro kunnen stelen.

Natuurlijk is het pinnen nu veiliger geworden door dat 'nieuwe pinnen'. We weten het wel: dat chipje wat op je pas zit. Nu pinnen we niet meer door je pas door een gleuf te halen, maar steek je hem in het apparaat. Dit moet het aantal skimminggevallen terugbrengen. Maar er is nog een probleem: die magneetstrip zit nog steeds op de pas.

In een artikel van afgelopen maand las ik dat specialisten van het Landelijke Skimming Point (LSP) advies uit brachten aan de banken om de magneetstrip te deactiveren. Het LSP is opgericht door de banken en het Openbaar Ministerie. Waarom moet het dan worden gedeactiveerd? De reden is dat als de magneetstrip is gedeactiveerd, criminelen geen geld meer kunnen opnemen in het buitenland. Dat is natuurlijk een erg goed idee. In België is dit al vorig jaar ingevoerd en het bleek dat het aantal skimminggevallen met 95 procent is gedaald! Dat is pas veel. En mensen die gewoon in het buitenland willen betalen met hun pas? Dat is geen probleem, want de magneetstrip kan door de bank dan weer tijdelijk worden aangezet.

Veel plezier bij het lezen van deze nieuwsbrief!




Ransomware (malware) verwijderen van je computer

Auteur: CorVerm

Top

In de nieuwsbrief van maart hebben we het reeds aangekaart: virussen die je computer kapen door bestanden te versleutelen waardoor die niet meer toegankelijk zijn. Dit soort virussen wordt ook wel ransomware genoemd. Is je computer eenmaal besmet met zo’n virus dan probeert de virusmaker je geld af te troggelen om weer toegang tot je bestanden te kunnen krijgen. Wanneer er betaald is dan blijft een werkende oplossing, om van het virus af te komen, meestal uit. Nooit betalen dus. Er zijn goede oplossingen om van het virus af te komen. Bovendien is het verstandig om aangifte te doen, zeker als het gaat om de zogenaamde KLPD-melding. Een beeldvullend formulier verhinderd je om wat dan ook op je computer te doen. Dit betreft een virus dat de computer kaapt en je zogenaamd waarschuwt dat er verboden handelingen zijn verricht met je computer, zoals het versturen van spam of bekijken en downloaden van kinderporno. Tegen betaling van €100 zou je verlost moeten zijn van de ransomware. Uiteraard gaat de KLPD zo niet te werk, dus… nooit betalen is het advies.

mei 2012: fsecure 1..jpg

Één van de oplossingen om van dat soort troep af te komen is naar de site van F-secure te gaan om daar een gratis .ISO-bestand te downloaden. Het .ISO-bestand brand je op een cd-rom, zodat je, nadat je computer met ellendige ransomware besmet is, de computer vanaf de cd-rom kunt opstarten. Je komt in het F-secure rescue menu terecht van waaruit de computer gescand kan worden.

Het is noodzakelijk dat de computer met het internet verbonden is, het liefst bekabelt. Zodoende kunnen de broodnodige laatste updates voor de virusscanner binnengehaald worden. Afhankelijk van het aantal bestanden, de grootte van de harde schijf en de systeemsnelheid kan het scannen de nodige tijd in beslag nemen. Het gevonden virus krijgt een andere extensie (.virus) waardoor het z’n schadelijke werk niet meer kan doen.

Is het onverhoopt niet mogelijk om de computer met het internet te verbinden dan is er een andere mogelijkheid om aan de laatste updates te komen. Gebruik dan een USB-stick die je aansluit op een onbesmette computer. Maak een map aan met de naam fsecure waarin je een submap maakt met de naam rescuecd. Download de laatste databases (onderaan de internetpagina te vinden) naar je computer en kopieer het bestand in de map rescuecd. De USB-stick mag niet kleiner zijn dan 512 MB en minder dan 16 GB. In ieder geval moet er minimaal 256 MB vrije ruimte beschikbaar zijn op de stick.

Werkwijze

  • Plaats de rescue-cd in de lade, na een aantal seconden zie je de prompt van de rescue-cd. Zie je die niet dan zul je in de bios in moeten stellen dat de computer vanaf de cd-/dvd-speler op moet starten.
  • Druk binnen 15 seconden op enter om de cd te starten. Navigeer met de pijltjestoets naar Next en druk op enter.
  • Wacht tot de laatste virus definities zijn gedownload. (dit gaat automatisch als de computer met het internet is verbonden) Het downloaden is voltooid als je het End User License Agreement ziet.
  • Druk op de Pagedown-toets om de overeenkomst te lezen, klik op Next en vervolgens weer op enter.
  • Selecteer I Agree als je akkoord gaat met de overeenkomst en druk weer op enter.
  • Selecteer de drives die je wilt scannen. Het Master Boot Record is een kleine sectie die verborgen malware kan bevatten, scan die dus ook.
  • Selecteer Proceed to scan en druk alweer op enter.
    Als het scannen gedaan is mag je weer op enter drukken om het scanrapport te lezen. Als er malware is gevonden kun je zien welke bestanden van een andere extensie zijn voorzien.
    Als je klaar bent selecteer dan Next gevolgd voor een druk op enter.
  • Selecteer Restart en druk (hoe kan je het raden) maar weer op enter.
  • Komt de prompt van de rescue-cd in beeld, dan wacht je 15 seconden zodat de computer normaal opstart.

Als je de computer om de één of andere reden niet bekabeld op het internet aan kan sluiten dan komt het gebruik van de USB-stick zeer van pas.

  • Sluit de USB-stick, waarop je de laatste databases hebt gezet, aan op de computer. Het programma vindt de USB-stick en download daarvan de laatste databases.
  • Volg verder de instructies zoals je hierboven hebt gelezen.

Overigens is de rescue-cd niet alleen geschikt voor het opsporen en verwijderen van ransomware of wat voor andersoortige troep dan ook. Heb je het idee dat je beveiligingssoftware is beschadigd? Gebruik ook in dat geval de F-secure rescue-cd om de computer veilig op te starten en te controleren op geïnstalleerde troep. De cd is ook geschikt om meer geavanceerde reparaties aan het systeem uit te voeren, maar wees daar, als leek zijnde, erg voorzichtig mee. Data recovery behoort eveneens tot de mogelijkheden.

De Rescue cd bevat Knoppix (een derivaat van Linux), een besturingssysteem dat volledig draait op de cd en geeft toegang tot Windows-computer besturingssysteem en harde schijven.

Let op: de Rescue-cd kan versleutelde schijven niet scannen.

Systeemvereisten

Om de Rescue-cd te gebruiken, moet de computer aan de volgende minimale vereisten voldoen:

  • x86-compatibel
  • Ten minste 512 MB RAM
  • Kan opstarten vanaf een cd
  • Verbonden met het internet of in staat om een ​​USB-stick te gebruiken



Intel Ivy Bridge: sneller en zuiniger tegelijk

Auteur: Dillondarko

Top

mei 2012: ivy-4-header..jpg

Intel Core-processors zijn alweer een tijdje in omloop. Nu zijn we aanbeland bij de derde generatie: Ivy Bridge. De nieuwste generatie brengt ons kleinere, verbeterde versies van de voorgaande Sandy Bridge-processors. Ivy Bridge wordt gebakken op 22nm en belooft daarmee sneller en zuiniger te zijn.

Voor wie Intels ‘tick-tock’ nog niet kent: Een ‘tick’ is een verkleining van de transistors en ‘tock’ een vernieuwing van de architectuur. Ivy Bridge is een tick. De bijbehorende chipset is de Series 7, codenaam Panther Point. Mocht je nog een oude generatie socket LGA1155-moederbord hebben liggen, dan is die niet meteen nutteloos, Ivy Bridge werkt er ook op. Let er dan wel even op dat je vooraf een BIOS-update uitvoert.

Transistors

Ivy Bridge heeft nog meer in huis. De gebruikte 22nm transistors (tegenover 32nm voor Sandy Bridge) zijn het resultaat van een nieuw ontwerp door Intel. Ze noemen het Tri-Gate-transistors, omdat het contact met de rest van de transistors niet langer een plat vlak is, maar drie contactvlakken heeft. Hierdoor ontstaan er verticale vinnen en dat heeft een aantal voordelen tegenover traditionele platte transistors. De oppervlakte van een channel is nu groter, wat inhoudt dat er betere prestaties mogelijk zijn. Als de transistor uit staat is er nu ook minder lekstroom. Een verkleining van transistors levert sowieso al een lagere benodigde werkspanning op.

mei 2012: 1334867661..png

Door het nieuwe transistorontwerp wordt Ivy Bridge weer iets flexibeler. Interessant voor de mobiele markt is een lagere spanning en zuinigere processors, maar de prestaties kunnen flink omhoog zonder dat er extra ruimte of hogere stuurstromen nodig zijn. Ivy Bridge zou dus in theorie kunnen schalen van smartphones tot tablets, van laptops tot desktops en servers.

Een Ivy Bridge processor met vier cores en een GPU heeft ongeveer 1,4 miljard transistors aan boord, waar Sandy Bridge het met nog minder dan 1,2 miljard transistors moest doen. De oppervlakte van de chip is mede door de kleinere transistors weer flink gedaald, 212 vierkante millimeter voor Sandy Bridge en Ivy Bridge laat daar maar 160 vierkante millimeter van over.

Architectuur

In de architectuur is toch wel wat veranderd. Het Ivy Bridge-platform bestaat uit een processor en een PCH (Platform Controller Hub). De processor bevat tegenwoordig een CPU, een GPU en wat onderdelen die vroeger in een Northbridge verwerkt zaten. De PCH is een doorontwikkeling van de vroegere Southbridge. Ze communiceren tegenwoordig via een DMI (Direct Media Interface).

mei 2012: arch..png

Zuinig

Het 22nm-procedé maakt opzich al zuinigere processors mogelijk. Ivy Bridge kan echter nog aangepast worden na de productie. Dit kunnen fabrikanten doen via ConfigTDP in de firmware.

Nog meer energiebesparing wordt gewonnen door ondersteuning voor DDR3L-geheugen. Eigenlijk gewoon een naam voor low-voltage-geheugen, in dit geval met spanningen van 1,35Volt.

Op het gebied van ruwe rekenkracht is ook een klein beetje winst geboekt: er worden minder resources voor dezelfde berekeningen gebruikt en kan HyperThreading nu een volledige buffer gebruiken.

Beveiliging

Voor beveiligingstoepassingen is nu een hardwarematige versie van de ‘Digital Random Number Generator’ toegevoegd. Deze nieuwe DRNG is sneller, veiliger en kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld encryptietaken.

GPU

De GPU in Ivy Bridge is wel flink vooruit gegaan. Waar de GPU van Sandy Bridge voor alles zwaarder dan de Windows desktop presteerde als een manklopende slak, gaat Ivy Bridge voor het eerst mee doen met de concurrentie in de vorm van AMD A4, A6 en A8. Er is nu ook ondersteuning voor DirectX 11, kunnen drie afzonderlijke displays aangestuurd worden en ook uitsturen van 4k-resoluties is nu mogelijk.

mei 2012: imageview.php..png

Chipset

De bijbehorende chipsets verschillen nauwelijks van de vorige versies. Ze zijn onderling uitwisselbaar en de enige noemenswaardige nieuwe optie is de Smart Response Technology-caching. Door middel van een kleine SSD kunnen prestaties van gewone harde schijven redelijk wat opgevoerd worden. De snelheid van een echte SSD haal je natuurlijk nooit, maar het beetje winst wat je eruit haalt is best aardig te noemen.

Verder vinden we eindelijk vier USB3.0-poorten en ondersteuning voor PCI-Express 3.0. De 16 lanes van Ivy Bridge-processors ondersteunen de nieuwe standaard, en leveren een verdubbeling van de huidige bandbreedte op. Voorlopig is die bandbreedte nauwelijks te benutten.

Line-up

De nieuwste line-up voor zowel desktop als laptop bestaat enkel uit quadcores. T- en S-serie processors zijn zuinige varianten, en de K-serie heeft weer vrij instelbare multipliers. De rest van de tabellen spreken voor zich.

mei 2012: Capture..PNG

mei 2012: Capture2..PNG

Conclusie

Zoals meestal bij een nieuwe generatie processors is er op meerdere fronten van alles verbeterd. Maar weet Intel hier echt de hardwareliefhebber van zijn stoel te blazen? Nee. Heb je op dit moment al een Sandy Bridge-systeem staan is het upgraden voor die paar procent extra prestaties eigenlijk weggegooid geld. Kom je van een oudere generatie of ga je op dit moment een compleet nieuw systeem aanschaffen is Ivy Bridge wel weer interessant.

Wel weer jammer is de keuze voor wederom maximaal twee SATA-600 poorten en nu voor het eerst vier lullige USB3.0-poortjes. Bij de concurrentie al langere tijd ruimschoots beschikbaar en hier moet alles nog opgelost worden met (dure) controllerchips. Hopelijk verbreekt Intel deze gewoonte bij de volgende generatie Haswell-processors, die gepland staan voor 2013.




Helpmijdag 2012

Auteur: Helpmij.nl

Top

mei 2012: Helpmij.nl..jpg Op zaterdag 2 juni 2012 is er weer een Helpmijdag! Een ieder is bij deze van harte uitgenodigd om deze dag met andere Helpmijers mee te beleven. Wie zitten er achter die ontelbare berichten die dagelijks weer in het Helpmij.nl forum gepost worden?

Verder kun je op de Helpmijdag overtollige hardware verkopen, leuke hardware voor een vriendenprijs kopen, supersystemen te zien, ideeën over van alles en nog wat dat met pc's, games, netwerken, etc. te maken heeft uit te wisselen, een kapotte pc (mogelijk) laten repareren of in ieder geval daar solide advies over te krijgen, een zelfgebouwd (top)systeem showen, pc-problemen bespreken of juist anderen met jouw kennis van dienst zijn en nog tal van andere zaken te doen, te zien, of gezellig te bepraten.

De locatie is open om 12.30 uur en je bent rond die tijd van harte welkom. De koffie en thee staan klaar om je feestelijk te ontvangen. Kom en ontmoet elkaar om eens gezellig bij te kletsen. Na de koffie viert de gezelligheid hoogtij, de dag wordt rond 16.30 uur afgesloten met een heerlijke barbecue.

De toegang voor leden van de vereniging Helpmij.nl is gratis, niet-leden betalen € 1.

De Helpmijdag wordt gehouden in:

Pand Schep van Ginkel
Techniekweg 18
3542 DS te Utrecht

Aanmelden voor de Helpmijdag kun je hier doen, let erop dat je aangeeft of je mee wilt barbecueën.




Verhuizing Helpmij.nl naar Apeldoorn

Auteur: mumzel

Top

Zoals aangekondigd in de vorige nieuwsbrief zijn we verhuisd naar ons nieuwe datacenter van Solcon in Apeldoorn. Dat was geen eenvoudige onderneming, aangezien er ook een minutieus draaiboek klaar moest zijn voor het moment dat we van huis zouden vertrekken. Dat op zich heeft aardig wat uurtjes werk opgeleverd. Maar toen dat klaar was, waren wij (Held, Epic en mumzel) dat ook! Held en Epic voor het ‘echte’ werk en ik voor het op de hoogte houden van de gebruikers van Helpmij.nl van wat er in de data centers gaande was.

Dus om half tien werd de DNS gewijzigd zodat iedereen binnen het uur de verhuizingspagina in beeld kreeg en gingen we richting Doetinchem naar ISP services, de plek waar ze tot voor kort hingen. Daar kwam het eenvoudigste deel van de verhuizing: het verwijderen van de acht servers, maar niet nadat de situatie van alle servers en kabels uitgebreid gefotografeerd was, zodat in de nieuwe situatie geen foute aansluitingen gedaan zou worden.

 

 

Gezien het feit dat de Hoofdbeheerder niet uitgaat van ongeschonden verhuizingen, wordt precies de helft van Helpmij.nl in de ene auto en de andere helft in de andere auto gelegd en kan even na 11 uur aan de terugreis naar Apeldoorn begonnen worden. Bij Solcon aangekomen (12.15 uur) mogen we na de vingerafdrukverificatie gevolgd door het open glijden van de poort het parkeerterrein oprijden. En daar gaat de helft van de servers op de kar naar binnen. Ze krijgen een mooie nieuwe woning!

 

 

De ene na de andere server wordt in het rek gehangen en als ze er allemaal in hangen, kan begonnen worden met het aanzetten. De aangekondigde herstart om 14.50 uur laat door een probleem op de databaseserver even op zich wachten, maar om 15.03 uur zijn we toch echt weer in de lucht!

 

Je hebt het niet in de gaten als je even op Helpmij inlogt voor het stellen van een vraag, net zomin als je constant denkt wat er allemaal in je lichaam gebeurt de hele dag, maar het is een complexe toestand waar meer achter zit dan je op het eerste gezicht zou denken. En gelukkig heeft beheer daar weinig moeite mee! Bedankt weer jongens!

Iedereen die tweets met andere foto’s en de verhuissite met nog meer foto’s wil zien kan hier klikken.

P.S. Met het verhuizen is nog niet alles voor de bakker: er moeten nog wat aanpassingen gedaan worden aan de servers, wat hier en daar al voor wat hikjes heeft gezorgd bij Helpmij.nl, maar beheer hoopt dat zo snel mogelijk voor elkaar te hebben.




Pool voor Europees kampioenschap voetbal 2012

Auteur: Helpmij.nl

Top

Ook dit jaar zijn er weer leuke prijzen te winnen met de Helpmij.nl EK voetbalpool! Een buitenkans voor waarzeggers, bezitters van kristallen bollen, maar vooral voor hen met een perfect voetbalinzicht. Deelname is gratis dus grijp deze kans! Inschrijven kan tot en met 7 juni.

Inschrijven kan hier.  




Ubuntu 12.04 LTS Release party 2012

Auteur: femke98

Top

Er is weer een prachtige nieuwe versie van Ubuntu uitgekomen: Ubuntu 12.04 LTS. Het is een bijzondere uitgave, namelijk een LTS-uitgave, een extra lang ondersteunde uitgave die één keer in de twee jaar uitkomt.

Om deze bijzondere uitgave te vieren organiseert Ubuntu Nederland de Releaseparty Apeldoorn. Het wordt een enorm leuke, boeiende en gezellige dag voor alle Ubuntu-liefhebbers.
Ubuntu 12.04 LTS

Maar ook zijn de mensen welkom die nog nooit met Ubuntu in aanraking zijn geweest. Zij kunnen zelfs hun computer/laptop meenemen, zodat zij hulp kunnen krijgen om de nieuwste Ubuntu (eventueel in dualboot met Windows) erop te laten zetten. Men ziet dan gelijk hoe dat in zijn werk gaat; het is dus een erg leerzame dag.

Verder zullen er die dag ook lezingen worden gehouden over bepaalde onderwerpen die uiteraard met Ubuntu te maken hebben. Op het moment van schrijven is echter nog niet duidelijk welke onderwerpen er zullen worden besproken. Er zijn nog een aantal plekken vrij voor lezingen, dus als je iets leuks te vertellen hebt, laat het weten aan de organisatie. Het programma zal binnenkort verder worden ingevuld. Hou daarom deze webpagina in de gaten.

Zoals het in een open source gemeenschap hoort, kan zo'n dag alleen worden georganiseerd, als velen een steentje bijdragen. Kijk dus eens op deze website bij de onderdelen promotie, vrijwilligers, deelnemers en sponsoren of jij misschien ook iets kan betekenen voor deze heugelijke dag. Meedoen is meestal nog leuker dan bezoeken.

Locatie: De Hoge Weye

Datum: 2 juni 2012

Tijd: 10.00 – 16.00 uur

Programma

Carpoolen

Openbaar vervoer: De Hoge Weye is bereikbaar per OV. Trein naar Apeldoorn –> lijn 43 of 91 naar Beekbergen Dorp. De bushalte ligt praktisch voor de deur van het gebouw.

Wie weet tot ziens op de Release Party Ubuntu 12.04 LTS!




Interview met Yari02

Auteur: mumzel

Top

Vandaag een interview met gebruiker Yari02

maart 2011: microfoon..gif

Goedemiddag Yari02, mogen we je echte naam weten?
Mijn naam is Lex Fluitma.

Je nickname Yari02, hoe kwam je ertoe die te kiezen?
Ach, in ’n brainwave, we rijden al jaren in een Toyota Yaris (Jaar 2002)

In je profiel staat, behalve je leeftijd (63), nog wel het één en ander aan informatie, maar wat is je status?
Al 40 jaar met een erg lief en leuk meisje getrouwd.

Toen ik je voor dit interview vroeg schreef je dat je met prepensioen bent, wat waren je werkzaamheden voor die tijd? (Beroep: filosoof is nog al vaag.)
Ik was werkzaam bij het Ministerie van OC&W als projectleider tellingen-bekostiging primair onderwijs.

Je bent al sinds 26 juni 2002 gebruiker van Helpmij.nl, hoe ben je op het forum verzeild geraakt?
Bij toeval, zoeken op internet naar antwoorden op ’n vraag aangaande mijn computerprobleem.

Wanneer ben je begonnen met computeren en waar komt je belangstelling voor computers vandaan?  
Via het werk begin 1980 en vervolgens heb ik elke tendens (en pc) gevolgd en er mee gewerkt.

Wat voor computer gebruik je zelf en waar gebruik je die het meest voor?
Ik heb een desktop, Windows 7 x64 pc en gebruik hem het meest voor fotobewerking, mail en o.a. het plannen van een vakantie.

Wat is je favoriete softwareprogramma?
Gezien de vorige vraag: Adobe Photoshop.

Wat is je standpunt over socialenetwerksites zoals Facebook, Linkedin, Twitter, Hyves?
Daar heb ik helemaal niets mee, zie dat als een totale tijdverspilling.

Heb je of onderhoud je zelf een website?
Een weblog (hoewel, de laatste jaren almaar minder, vanwege andere leukere en veel tijd vragende activiteiten) zie : http://lexfluitman.blogspot.com/.

Lees je en zo ja, wat is je favoriete boek?
Ik lees vooral op vakantie en in de winter, ’s ochtends bij de koffie en het liefst als het dan buiten sneeuwt met zo’n onvoorstelbare stilte en heel grote vlokken . . . . . Mijn laatst gelezen boeken zijn Sonny Boy en de Millennium-trilogie van Stieg Larsson ! GEWELDIG !

Heb je nog andere hobby’s  behalve ‘computeren’? En dan duiken we weer het profiel in waar staat: Wandelen, lekker eten (Kook je zelf?) (Zelfgemaakte?) foto’s bewerken, muziek (Speel je zelf?) en zoeken van allerlei nuttige info op internet (in welke richting moet ik dan denken?).
Ik kook niet, maar assisteer daarbij wel; steek kaarsjes aan, roer door een pan en schenk ’n wijntje in. Foto’s bewerken = mooie uitsneden maken; vaak volstaan de 4:3 of 3:2 verhoudingen niet en eventueel contrast oppoetsen.
Muziek luister ik naar; heeeeeeeeeeeeeeeeel lang geleden probeerde ik wat te drummen in een bandje dat nooit heeft opgetreden…….erg leuke ervaring ;-)
Internet gebruik ik voor vrijwel alles tot en met het plannen en boeken van een vakantie.

Je vertelde me dat je veel reist, waar gaan die reizen zoal naartoe?
Bijvoorbeeld naar Griekenland, Noorwegen en Canada.

Heb je een tip voor de lezers?
Zoek bevrediging en plezier in de dingen, die anno 2012 op geen lijst of overzicht meer te vinden zijn…

Is er verder nog iets dat op je hart ligt en dat je kwijt wilt?
Laat je niet door het leven vertellen, dat er zoiets als sleur bestaat. Ik leef nu 40 jaar met iemand samen en denk geen dag in die richting; integendeel. Wees blij, zorgzaam en lief voor de ander, want voor je het weet kijk je terug op wat is geweest en kun je geen passage of scène meer overdoen.

Bedankt Lex, dat laatste klinkt inderdaad filosofisch, maar er is geen speld tussen te krijgen!




Java in Ubuntu en Mint

Auteur: femke98

Top

Wat is Java?

Met Java kan je om maar een paar dingen te noemen, online gamen, met mensen over de hele wereld chatten, de rente op je hypotheek berekenen en 3D-afbeeldingen bekijken. Daarnaast maakt het integraal deel uit van intranettoepassingen en andere e-businessoplossingen die de basis vormen van bedrijfsnetwerken.

In augustus 2011 heeft Oracle de licentie ingetrokken die het Linuxdistributies als Debian, Ubuntu en Linux Mint mogelijk maakte de Runtime Omgeving ingepakt en wel aan te leveren. Daardoor zijn recente veiligheidsupdates niet meer verspreid via de pakketbronnen. Als je versie 6u26 of eerder van de Sun Java pakketten gebruikt (sun-java6-bin, sun-java6-jre en sun-java6-plugin), loop je dus een veiligheidsrisico. Er zijn al diverse Java-lekken geweest waar men patches voor gemaakt heeft en daarmee zijn de lekken gedicht. Maar nu dat de veiligheidsupdates niet meer worden verspreid, loopt men dus een risico. De onduidelijkheid over de exacte aard van de gedichte lekken, is een bewuste politiek van Oracle. Ze zwijgen over de details. En die onduidelijkheid geldt wederom net zozeer voor Linux als voor Windows.

Het kenmerk van Java is dat het platform-onafhankelijk is. Met andere woorden: het onderliggende besturingssysteem maakt in principe niks uit. Dat betekent dus ook, dat een veiligheidslek in Java, in beginsel alle besturingssystemen treft.... Linux net zo goed als Windows.

Mintgebruikers

Ik raad alle gebruikers van Mint 12 aan, om per direct over te stappen naar openJDK, óf de veilige 6u31 handmatig te installeren, aangezien Mint altijd achterloopt met hun versie van Java in de pakketten. Waarom dat is? Omdat de Java-kwestie helaas onderschat wordt door Clément Lefebvre.

Ubuntu gebruikers

OpenJDK en de IcedTea plugin zitten in de standaardinstallatie van Ubuntu, dus daar hoef je verder niets voor te doen. De meeste mensen hebben JRE dus niet nodig!

Oracle JRE aanbieders

Er zijn inmiddels allerlei onduidelijke pakketbronnen opgedoken (meestal PPA's), die Oracle JRE aanbieden. En dat brengt uiteraard risico met zich mee, want PPA's die niet zijn getest kunnen meer schade aan je computer brengen dan je denkt.

Hieronder volgt een handleiding van een script die gemaakt is en beheerd wordt door een gerespecteerd lid van de Nederlandse Ubuntu Comunity. Hij biedt een script aan dat altijd de nieuwste Oracle JRE binnentrekt van de webstek van Oracle zelf. Hiermee automatiseer je de installatie van de nieuwste Oracle JRE.

De pakketbron van duinsoft.nl

De pakketbron levert een Debian-pakket met het script en dezelfde ondersteunende bestanden als in de supporttarball. Instellen is wat meer werk, maar levert wel een betere integratie met je systeem op. Bijkomende voordelen: een eventueel aanwezige verouderde sun-java6-installatie wordt geheel verwijderd en als je de pakketbron in je lijst laat staan, krijg je automatisch updates van het script.

De werkwijze:

neem de regel deb http://www.duinsoft.nl/pkg debs all op in het bestand /etc/apt/sources.list, via Softwarebronnen uit je Systeemmenu of door het bestand aan te passen in een editor (als root)

Sourcelist Java

of:

zet deze regel in een gedit bestandje (bijvoorbeeld) genaamd duinsoft.list in de directory /etc/apt/sources.list.d (te vinden in Nautilus, dan Bestandssysteem, dan etc en dan apt) 

Voor de duidelijkheid, in Mint 12 vind je de softwarebronnen terug onder Administration->softwarebeheer->dan Bewerken en dan Softwarebronnen en daar zet je dan die regel deb http://www.duinsoft.nl/pkg debs all Verder werkt het precies hetzelfde als in Ubuntu.

Daarna doe je het volgende in de terminal (alleen het blauwe):

* importeer de gpg-sleutel met de opdracht (alles op één regel)

  sudo apt-key adv --keyserver keys.gnupg.net --recv-keys 5CB26B26

* voer de opdrachten (twee regels) uit

  sudo apt-get update

  sudo apt-get install update-sun-jre  of gebruik Synaptic om het pakket te installeren

* de installatie van de Runtime Omgeving volgt automatisch

Het onder Ubuntu beschikbare script apt-add-repository gebruiken is niet aan te raden omdat dat script een paar onjuiste aannames doet. Bovengenoemde keyserver keys.gnupg.net is maar een voorbeeld. Je kunt elke betrouwbare keyserver gebruiken.

Downloaden:

Uiteraard kan je het Debian-pakket ook met apt-get download ophalen van de pakketbron zonder het gelijk te installeren. Als je dat doet en vervolgens besluit het pakket alsnog te installeren met dpkg -iB of GDebi, dan levert dat ook een complete installatie op. De kans bestaat echter dat GDebi ten onrechte meldt dat de installatie is mislukt. Dat wordt dan veroorzaakt door een enigszins raadselachtige foutmelding van dpkg over het niet kunnen installeren van het pakket sun-java6-jre (dat zojuist is verwijderd). Dit heeft geen enkel nadelig effect op de installatie van update-sun-jre, maar het komt wel wat vreemd over...

Verwijderen:

Wil je het script verwijderen, dan hangt de te volgen werkwijze af van de manier waarop je hebt geïnstalleerd. In het geval van de bovenstaande handleiding kan je bijvoorbeeld Synaptic of apt-get gebruiken. Je krijgt dan wel een andere Java-installatie voorgeschoteld: OpenJDK. Als je dat niet wilt, kan je ook beginnen met installeren van de sun-java6-plugin (als die nog in de pakketbronnen zit). De andere sun-java6-pakketten komen dan vanzelf mee en het scriptpakket wordt automatisch verwijderd.

Eindcontrole:

Tik daarvoor in de adresbalk van Firefox (dus niet in de terminal): about:plugins Scrol naar beneden totdat je zoiets ziet staan: Java(TM) Plug-in 1.6.0_31 Naar deze webpagina gaan kan ook: http://www.java.com/nl/download/installed.jsp




Prijsvraag mei 2012

Auteur: Helpmij.nl

Top

De winnaar van de prijsvraag van april 2012 is: Woellie123! Twee andere gebruikers ontvangen een Helpmij.nl goodie pakket. Alle winnaars gefeliciteerd met jullie prijzen!

Natuurlijk hebben we ook deze maand weer een prijsvraag. De prijsvraag van mei 2012 van Helpmij.nl:

mei 2012
Creative Fatal1ty Gamer headset

Vraag 1: Met welk product is Creative zo'n 30 jaar geleden wereldbekend geworden?
Vraag 2: Waarom heette een headset vroeger een koptelefoon?

Stuur een e-mail met de juiste antwoorden op de bovenstaande twee vragen vóór 31-05-12 naar wedstrijd@helpmij.nl en maak kans op deze prachtige Creative Fatal1ty Gamer headset!

Deze prijs wordt aangeboden door Computergalaxy.nl.

computergalaxy

*Bestuur en wedstrijdcommissie zijn uitgesloten van deelname!
*De winnaar wordt bekend gemaakt in de mei editie van onze nieuwsbrief.




Windows 8: Nieuwe vooruitzichten

Auteur: FooBar

Top

Men zou denken dat nadat de Consumer Preview van Windows 8 gereleased was, dat er weinig nieuwe veranderingen zouden plaatsvinden. Echter, het tegenovergestelde blijkt waar. De stroom van nieuws over het nieuwe besturingssysteem blijft onophoudelijk stromen. In dit artikel zal ik wederom het nieuws van Windows 8 meedelen.

Al werd de naam Windows 8 tot nu toe gebruikt voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, het was nog steeds een werknaam. Nu heeft Microsoft op 16 april bekend gemaakt dat het nieuwe besturingssysteem ook daadwerkelijk Windows 8 gaat heten. Daarnaast zal het nieuwe Windows 8 maar drie verschillende versies hebben; dit is weinig in vergelijking met de vijf verschillende versies van Windows 7. De drie verschillende versies zijn: Windows 8, Windows 8 Pro en Windows RT.

Windows 8 en Windows 8 Pro zijn twee varianten voor pc’s en tablets die een x86-processor hebben, zowel voor 32 en 64-bit. De ‘normale’ Windows 8 versie zal voor de meeste consumenten het meest geschikt zijn. Alle functies van de voorgaande Consumer Preview zal deze versie bevatten, evenals een geüpdatete versie van Windows Explorer, betere ondersteuning voor meerdere beeldschermen en de mogelijkheid om wanneer je maar wilt van taal te wisselen. Windows 8 Pro is meer bedoeld voor technisch en zakelijk professioneel gebruik. Extra functies die deze versie zal bevatten zijn ondere andere encryptie, virtualisatie en domein connectiviteit. Als laatste is er nog Windows RT. Deze is alleen beschikbaar als deze al geïnstalleerd is op pc’s en tablets met ARM-processoren. Deze versie is speciaal gemaakt voor een langere batterijduur en touch-screen interfaces.

Ongeveer een maand nadat de Consumer Preview openbaar werd gemaakt, is nu eindelijk de Windows Store gelanceerd. Deze Windows Store zal hét toegangspunt worden voor programma’s voor elke versie van Windows 8. Zowel gratis programma’s als programma’s waarvoor je moet betalen worden hierop aangeboden; alleen gratis programma’s zijn nu nog beschikbaar. Volgens Microsoft zal deze dienst zeer populair worden; er zijn nu al miljoenen ‘apps’ gedownload in meer  dan 200 verschillende markten. Er zijn al veel verschillende apps beschikbaar namelijk: de eerste Twitter app, geheel in Metro-stijl, is nu al te downloaden. De Inrix Traffic app geeft real-time verkeerssituaties weer. Ook zijn er al een aantal games te downloaden en te spelen, waarvan sommigen ook in Metro-stijl. De verwachting van Microsoft is dat de Windows Store tijd nodig heeft om een grote bibliotheek van apps beschikbaar te stellen; deze is op het moment van schrijven nog vrij leeg.

Windows Store

Het vooraanzicht van de nieuwe Windows Store.
Bron: www.businessinsider.com 

Verder is in Japan een interessante mededeling gedaan op de Windows 8 Dev Days: er zal nog één laatste preview komen van Windows 8, de Release Preview. Dit is de laatste preview-versie van Windows 8 voordat het besturingssysteem officieel op de markt komt. Deze preview zal in de eerste week van juni gelanceerd worden. Daarnaast is in een recentelijk verslag te lezen dat Windows 8 uit zal komen in oktober.

Spannend nieuws dus. Ik kan dan ook niet wachten op de Release Preview die binnen een aantal maanden al uitkomt; ook ben ik benieuwd naar de verschillende nieuwe apps die uit gaan komen. Gelukkig heb ik nog genoeg tijd, tot oktober, om te beslissen welke versie van Windows 8 ik ga kopen: houd ik het simpel, of ga ik toch voor Windows 8 Pro? Ik wacht maar eerst de nieuwe preview af!




Firefox schakelt onveilige Java-plugins uit

Auteur: CorVerm

Top

mei 2012: java en ff..jpg

We willen nog maar eens benadrukken dat tegenwoordig veel malware op internet gebruik maakt van beveiligingslekken in verouderde Java-plug-ins. Verouderde Java-plug-ins worden namelijk heel vaak gebruikt om malware (virussen, Trojaanse paarden, rootkits) op de computer van argeloze internetters te plaatsen. Met alle nare gevolgen van dien, zoals geplunderde bankrekeningen, gestolen wachtwoorden en gehackte pc's.

Daarom heeft Mozilla besloten om Java-installaties die ouder zijn dan versie 6 update 31 en versie 7 update 3 uit te schakelen in Firefox. Een verstandige keus aangezien onder andere de malware-aanval die onlangs via Nu.nl werd gedaan juist door zo’n lek kon plaatsvinden. Nu.nl zelf spreekt ook over verouderde versies van Internet Explorer, Flash Player en Adobe Reader. Feit is echter dat het raadzaam is om altijd te controleren of je in het bezit bent van de laatste versie van een plug-in.

Zijn de plug-ins in Firefox up-to-date? Mozilla biedt een Plug-in controle. De plug-in versies die je in Firefox hebt geïnstalleerd worden onder de loep genomen, voorzien van de opties: Up-to-date, Onderzoeken of Bijwerken.

mei 2012: java 1..jpg

Controleren of de Java-plug-in(s) die je op je computer geïnstalleerd hebt staan de laatste versie is doe je hier. Is Java niet geïnstalleerd (zoals in mijn geval), dan krijg je de volgende boodschap: er is geen werkende versie van Java op uw systeem gedetecteerd. U kunt Java installeren door op de downloadknop te klikken. Anderszins zul je de aanbeveling krijgen om de plug-in te updaten.

Op de downloadknop klikken vertik ik, ik doe het al jaren zonder Java(JRE). Het enige programma dat ooit om Java (JRE) vroeg was Open Office (OOo), maar dat was in te tijd dat OOo nog door Sun op de “markt” gebracht werd. Sinds Sun eigendom is geworden van Oracle stapten de ontwikkelaars (The Document Foundation) uit het OOo project en zijn verder gegaan onder de naam Libre Office. Sindsdien is het gebruik van Java overbodig. Het heeft geen enkel nut om Java te installeren. Ik ben het volledig met het onderstaande citaat eens dat ik vond op een forum:

Het is van nog groter belang om deze eeuwig lekke shit als de bliksem te de-installeren.
Wat moet je met die crap op je PC, ik doe het al jaren zonder en ik mis er niets aan. Wie gebruikt die rommel eigenlijk nog en waarvoor?

Het advies is dan ook om, bij een goed werkend Windows systeem, Java van je computer te verwijderen. Je kunt dat doen via de gebruikelijke weg, dus: Configuratiescherm > programma’s > Programma’s en onderdelen (Vista en 7). In Windows XP: Configuratiescherm > Software.

Ik weet dat er uitzonderingen zijn, daar ben ik me van bewust. Zo kunnen er (online)applicaties zijn die om de Java plug-in vragen. Je kun een online scan laten uitvoeren op de site van Fsecure (zie het artikel Ransomware (malware) verwijderen van je computer) en dat vereist dat je Java op je computer hebt geïnstalleerd. Even snel als de plug-in geïnstalleerd is smijt ik het re ook weer af. Dit soort plug-ins blijven een risico vormen zodra ze verouderd zijn.




Virus en Phishing waarschuwingen

Auteur: ErpCity

Top

Cybercriminelen hebben een nieuwe methode gevonden om phishing beveiliging te omzeilen en inloggegevens van gebruikers van internetbankieren te ontfutselen, zo blijkt uit recente mails gericht aan klanten van ABN Amro.

De criminelen sturen een zogenaamd nieuw beveiligingsprogramma dat ervoor moet zorgen dat de transacties van de klant veilig verlopen, met een e-mail mee. Nadat op de pagina bankgegevens zijn ingevuld, wordt de informatie doorgestuurd naar de aanvallers.

Doordat het "beveiligingsprogramma" geopend wordt vanaf de eigen computer en niet via het internet, wordt de pagina door de meeste beveiligingssoftware toegelaten.  Het is de eerste keer dat een aanval op deze manier plaatsvindt. Rekeninghouders van ABN Amro oplettend te zijn wanneer zij een dergelijke e-mail ontvangen. 

Wie goed oplet begrijpt door de zinsopbouw al meteen dat het hier niet gaat om een e-mail verstuurd door ABN Amro. Daarnaast zal een bank nooit contact opnemen met de vraag naar je inloggegevens voor internetbankieren.

De e-mail ziet er als volgt uit:

 mei 2012: sl abn phishing..jpg

De beveiligingssoftware van ESET biedt inmiddels bescherming tegen deze nieuwe aanval. 

MAC-Malware

De gevaarlijke Flashback-trojan OS X/Flashback ,kan door een zwakheid in Java, malware installeren. Vervolgens wordt een kwaadaardige code gedownload die de browser van de geïnfecteerde computer overneemt. De uitbraak van de Mac-malware is enorm. SpicyLemon, adviseert daarom naast het gebruik van goede beveiligingssoftware, ook om zo snel mogelijk de laatste update  en oplossing Java for Mac OS X te installeren. ESET Cybersecurity, de beveiligingsoplossing voor Mac, beschermt de Mac-computer tegen de laatste versie van OS X/Flashback.

mei 2012: SpicyLemon-logo..png




Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.


Hallo Cor,

Ik las je brief in Helpmij, mooi geschreven en duidelijk. Ik heb wellicht nog een toevoeging, je kunt namelijk in skydrive meerdere mailadressen aanmaken, zodat je dus ook meer opslagcapaciteit hebt. Ik heb bijvoorbeeld, man, vrouw en 2 kids en die hebben allemaal een account op skydrive. Dus zo kom je uit op 100 Gig opslag. Dus een nieuwe Windows Live ID aanmaken en het is gepiept. Het mooie is dat de vrouw en de 2 kids gebruiken hun account niet, maar ikzelf maak gebruik van die ruimte. Ze weten er wel van hè. Lief hè. Wellicht nog een vermelding over dit onderwerp in de volgende nieuwsbrief??

Groet, Eef alias Manamana.

Het is inderdaad erg nobel van je vrouw en kinderen dat zij dat voor jou over hebben Eef, zeer nobel. Je beschikt op die manier dus over 4 X 25 GB en niet over 100 GB onder één account, dat willen we er wel graag bij vermeld hebben.

Bedankt voor de lovende woorden en veel plezier met zoveel opslag in de Cloud gewenst.

Redactie


L.S.,

Een klein foutje: in het artikel over de Helpmijdag 2012 staat als datum 2 juni 2011...moet waarschijnlijk 2012 zijn?

Groet,

Jan Jaap Zwaag

Zeer attent van je Jan Jaap, bedankt dat je ons ingelicht hebt betreffende de foute datum. Overigens stond de datum in de kop van het bericht wel goed vermeld.

In deze nieuwsbrief zal de datum wel kloppen.

Redactie