Inhoudsopgave
-Harry Thomas (Harry Snor)
-Inleiding nieuwsbrief
-Ubuntu 12.04 LTS versie - Precise Pangolin
-Windows 8: De nieuwe preview
-Prijsvraag april 2012
-De Raspberry Pi soap: deel 1
-Welke risico’s lopen smartphones in een BYOD-beleid?
-Interview met Harry Snor
-Access Voor Beginners - Hoofdstuk 11 (deel 2)
-Risico's bij gebruik van "remote desktop"
-Helpmijdag 2012
-Review: ASUS HS-W1
-Buitengesloten door je eigen beveiliging
-Plaats goede teksten op je website
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
profpc (Eindredacteur)
CorVerm
Dillondarko (Junior Redacteur)
Djoane
ErpCity
femke98
FooBar (Junior Redacteur)
jackall
mumzel
OctaFish

Aan deze nieuwsbrief hebben ook meegewerkt:
Jan Stedehouder
Chris Vermeulen
Computergalaxy.nl

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 28699 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Harry Thomas (Harry Snor)

Top

Op 16 Maart ontvingen wij het trieste bericht dat Harold Thomas, op het forum bij velen bekend als Harry Snor na een strijd die meer dan 11 jaar duurde is overleden.

Harry was al vele jaren een graag gezien lid op Helpmij en hij stond bekend om zijn grote IT-kennis, zijn enthousiasme en zijn streven zijn kennis te delen met anderen.

Bij Harry werd 11 jaar geleden leukemie geconstateerd en de artsen vertelden hem dat hij niet lang meer te leven had. Maar dan kenden ze Harry nog niet!! Hij ging de strijd aan en heeft nog vele mooie jaren met zijn vrouw Elly mogen meemaken.
Harry was een vechter, een eeuwige optimist en putte veel kracht uit zijn geloof in God zoals hij zelf altijd zei.
Velen hebben een beroep op hem gedaan en al was hij vaak zwak en ziek, hij was altijd bereid te helpen en had daarbij een voorkeur voor de jongere generatie pc-gebruikers.

Harry was ook ieder jaar weer aanwezig op de Helpmijdag waar hij steevast ( hij kon het niet laten) iedereen van advies en hulp voorzag.

We zullen hem vreselijk gaan missen op Helpmij, onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en iedereen die hem persoonlijk gekend heeft.
Hij zal een grote leegte achterlaten…..

Rust Zacht Harry en bedankt voor alles…..

april 2012: Harry Thomas..jpg




Inleiding nieuwsbrief

Auteur: profpc

Top

Een onderzoek van Iron Mountain en PricewaterhouseCoopers liet zien dat bedrijven in Nederland maar slecht inzicht hebben in de risico's die ze door datalekken lopen. Dat las ik in een nieuwsartikel over het Europese onderzoeksrapport ‘Beyond Cyber Threads: Europe´s First Information Risk Maturity Index´. Het onderzoek werd in Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk gehouden. Nederland staat zelfs op de tweede plek van de landen die het slechts bewust zijn van de risico's. In een ander artikel las ik dat 24% van de 600 onderzochte MKB-bedrijven geen idee heeft of er de afgelopen drie jaar een datalek is geweest. Dat is best wel schokkend.

Jan Stedehouder heeft het in deze nieuwsbrief ook over risico's in het artikel: "Welke risico’s lopen smartphones in een BYOD-beleid?". In dit artikel heeft hij het ook over wat je als individuele gebruiker kunt doen. In deze nieuwsbrief hebben we verder onder andere artikelen over Windows 8 Consumer preview, het tweede deel van Access voor Beginners hoofdstuk 11, Ubuntu 12.04 LTS en een artikel over de Raspberry Pi deel 1. In deze nieuwsbrief plaatsen we in verband met het overlijden van Harry Snor nogmaals het interview met hem.

Op 2 juni 2012 vindt weer de jaarlijkse Helpmijdag plaats. Meer hierover vindt je verderop in de nieuwsbrief.

Veel leesplezier!




Ubuntu 12.04 LTS versie - Precise Pangolin

Auteur: femke98

Top

Ubuntu 12.04 LTS versie

The next version of Ubuntu is coming soon

Precise Pangolin wordt de vierde grote LTS-release van Ubuntu. LTS staat voor Long Term Support. Dat betekent dat het ontwikkelteam en uitgever Canonical tot vijf jaar na de release bugs en andere problemen blijven oplossen. Om de twee jaar wordt zo’n versie gelanceerd. Zoals bij de vorige lange termijn releases ligt de focus bij Precise Pangolin niet op nieuwe functies, maar op stabiliteit en een lager energieverbruik.

Ubuntu 12.4 is de eerste lange termijn release die de desktopomgeving Unity als standaard heeft. Unity werd geïntroduceerd in Ubuntu 11.04.Toch heeft Ubuntu 12.04 LTS 7 nieuwe features in de bèta 1 gestopt, die al te downloaden was.

1. Een voorproefje van de HUD
De nieuwe Head-Up interface maakt zijn debuut in de bètaversie. Met deze 'head-up-display' hoopt Canonical de traditionele computermenu's (File, Edit, View) en andere zaken uit de toolbar te vervangen. De gebruiker typt simpelweg wat hij zoekt in het pop-up schermpje dat verschijnt om functies binnen Ubuntu te openen.

Het zoeken wordt meer en meer accuraat na verloop van tijd, aangezien de HUD leert van je vorige keuzes.

De nieuwe interface is ontworpen om de werkwijze van de gebruikers te vergemakkelijken. In plaats van hen te dwingen om in alle menu's te navigeren om dingen gedaan te krijgen, gaat het nu een stuk eenvoudiger.

april 2012: HUD..JPG

2. Unity tweaks
Ubuntu's Unity interface is niet zo omstreden, maar in deze nieuwe release kan je gemakkelijker de instellingen in het systeem configureren. Deze configurering geldt voor de bookmark gebruikers, de eenheid launcher en nu ook voor Nautilus quicklist.

3. Clickpad ondersteuning
Ubuntu 12.04 ondersteunt clickpads. Anders dan een touchpad met fysieke knoppen voor rechts- en linksklikken, beschikt het ClickPad over één ononderbroken oppervlak. De meeste Synaptics clickpads worden in deze nieuwe release out of the box herkend, net als de Apple Multi-Touch-trackpad. Volgens het Ubuntu -Team zit in de volgende release van Ubuntu ook de ondersteuning voor Magic trackpad van Apple plus nog veel meer Synaptics-branded toestellen.

4. Energiebesparing
Voor de genoemde energiebesparing RC6 - de technologie die het mogelijk maakt dat de GPU's naar een zeer lage stroomverbruik gaan wanneer de GPU niet actief is - is nu standaard ingeschakeld voor Intel Sandy Bridge-chip-gebaseerde systemen. De ontwikkelaars zeggen dat het resultaat tussen de 40 en 60 procent in het energieverbruik in stand-by belastingen, kan bedragen.

5. OOo 3.5 en Rhythmbox
Onder de standaard applicaties in Ubuntu 12.04 zijn de nieuwe, bijgewerkte OOo 3.5, evenals de standaard muziekspeler Rhythmbox.

6. Betere taalondersteuning
Wanneer gebruikers nieuwe software installeren via het Ubuntu Software Center, worden als het goed is, de desbetreffende taal support pakketten - met inbegrip van vertalingen en spellingcontrole modules - nu automatisch geïnstalleerd. De noodzaak om Taalondersteuning te openen na het installeren van nieuwe software, is hiermee van de baan.

7. Een frisse kernel
Tot slot, een upgrade van de tweede alpha-release van "Precieze Pangolin," deze nieuwe beta versie bevat de 3.2.0-17.27 Ubuntu kernel, die gebaseerd is op versie 3.2.6 van de upstream-stabiele Linux kernel.

De eerste bèta van Ubuntu 12.4 LTS was gratis beschikbaar op de officiële website. Op 29 maart kwam een tweede bèta uit en de definitieve versie staat gepland voor 26 april.

Hou de teller dus in de gaten!!

Ubuntu 12.04 LTS




Windows 8: De nieuwe preview

Auteur: FooBar

Top

Afgelopen maand ging de nieuwe bètaversie van Windows 8 in première, de Windows 8 Consumer preview. Nu zullen veel mensen denken: “Zo’n versie is toch al een aantal maanden geleden uitgekomen?” Ook al lijkt het misschien niet zo, er zit een groot verschil tussen de Consumer preview en de Developer preview die een aantal maanden terug uitgekomen is. De Developer-preview was vooral bedoeld voor de nieuwe ontwikkelaars, zodat ze konden kijken wat het nieuwe platform inhield om applicaties te ontwikkelen. De Consumer preview is daarentegen vooral bedoeld voor, zoals de naam al doet vermoeden, de consument. Het geeft de gemiddelde gebruiker de kans om met het nieuwe besturingssysteem te oefenen, en is natuurlijk voor Microsoft een bron van informatie. Immers, in zo’n nieuw, groot systeem zitten waarschijnlijk nog vele bugs verscholen. Dus laat je vooral niet afschrikken, installeer het en probeer het!

Nu over het systeem zelf. De grootste verrassingen zijn, jammer genoeg, al uit de doeken gedaan. In de rest van het artikel wil ik een aantal nieuwe functies en applicaties bespreken die met de Consumer preview naar voren kwamen.
Nieuw is in deze versie het zogenaamde ‘Flip’. In plaats van de normale alt+tab-functie, die overigens nog steeds aanwezig is, kan men nu ook ‘Flippen’ door verschillende applicaties die open staan. Door bijvoorbeeld de linkermuisknop in te drukken en naar rechts te schuiven met de muis, of natuurlijk met je vinger te schuiven over het touchscreen, kan er naar andere applicaties geschoven worden. Wat ook nieuw is is ‘Snap ‘, die een functie implementeert die op een soortgelijke manier al aanwezig was in Windows 7. Als je in Windows 7 een venster schuift naar een zijkant, vult deze de helft van het linker- of rechterscherm op. Nu is in Windows 8 een functie aanwezig die het een tikkeltje anders doet; twee schermen van verschillende applicaties kunnen gesplitst worden op zo’n manier dat beiden het hele scherm opvullen.

Zoals ik eerder al zei zijn er geen grote verrassingen gedaan sinds de Developer Preview. Om het duidelijker aan te geven; er zijn weinig nieuwe veranderingen in het besturingssysteem zelf sinds de Developer Preview. Wél zijn er grote verrassingen in de nieuwe applicaties.
Neem bijvoorbeeld Microsoft Office. Veel mensen zijn vertrouwd met dit pakket voor Windows; het heeft voor veel mensen het gebruiken van de computer ontzettend rendabel gemaakt. Daarom is het natuurlijk ook niet vreemd dat er een nieuwe versie in aantocht is, namelijk Office 15. Veel is hier nog niet over bekend, alleen zijn er een aantal uitverkoren die er al mee hebben kunnen werken. De bekende Metro-stijl is ook volop geïntegreerd met het Office-pakket, maar er is extra zorg in gestopt om Office 15 toch vertrouwd te doen voelen. Wel kan er met zekerheid gezegd worden dat Office 15 zal synchroniseren met je Windows Live ID-account. Of dit een plus of een min is, is tot nog toe niet met zekerheid te zeggen.

Ook zakelijke afnemers van het nieuwe besturingssysteem kunnen hun hart ophalen. Microsoft heeft een aparte Metro-stijl meegeleverd voor zakelijke applicaties. De groene achtergrond is weg, duidelijk contrast is aanwezig en alles ziet er strak uit. Voor de liefhebbers van de zakelijke en simpele stijl, waaronder ik, is het smullen geblazen.

Business style
De nieuwe zakelijke Metro-stijl van Windows 8

Een andere applicatie die extreem vernieuwd is, is de nieuwe Internet Explorer. Hier heb ik het in een eerder artikel al een woordje of twee aan besteed, maar ik vind het zeker de moeite waard om het hier nog over te hebben. Zoals de meesten van jullie zullen weten daalt het aantal gebruikers van Internet Explorer massaal. De meesten stappen over op Firefox, Chrome, Safari of Opera. Microsoft wil deze ‘verloren’ gebruikers natuurlijk graag terug hebben; en met de nieuwe IE10 (Internet Explorer 10) doen ze hun grote zet. Deze applicatie is voor het grootste gedeelte gebouwd met gebruikersvriendelijkheid in het achterhoofd, wat opvalt aan elk element. Met verschillende mechanismes om makkelijk de internetgeschiedenis te bezoeken met behulp van thumbnails. Er zijn meer opties voor het sluiten en openen van nieuwe tabbladen. Maar wat het meeste opvalt is dat er eigenlijk twee verschillende versies zijn; een immersive applicatie en een desktop applicatie. Een desktop applicatie is zoals deze werden gelanceerd en gebruikt op Windows 7. Een immersive applicatie is een schermvullende applicatie. Deze twee versies, die wel bijvoorbeeld geschiedenis delen, zien er erg verschillend uit maar doen hetzelfde, wat erg verwarrend kan worden.

De grote knaller, zoals Microsoft zelf aangeeft, is dé nieuwe applicatie van Windows 8: de Windows Store. Deze is nog niet af, maar is wel één van de, zo niet de meest, ambitieuze applicatie voor Windows 8. De Windows Store zal duizenden apps bevatten, die allen gedownload en geïnstalleerd kunnen worden met een klik van de muis. Over de applicatie zelf wordt nog veel over gespeculeerd. De geruchten zijn dat Microsoft licenties gaat verkopen voor immersive apps, maar hoe dit precies in z’n werking zal gaan weet niemand. Wél zal de inhoud van elke applicatie gecontroleerd worden op inhoud, en zullen er statistieken van de applicatie in kwestie ook aanwezig zijn in de Windows Store.

Als je meer wilt weten over de nieuwe Windows 8, is het nu hét moment om hem uit te proberen. Een beetje spelen, een beetje een gevoel ontwikkelen… Ik zou het zeker aanraden. Zoals altijd ben ik heel erg benieuwd naar het uiteindelijke product wanneer deze ongeveer in eind oktober uit zal komen. En voor wie het gaat proberen binnenkort: veel plezier ermee!

Sebastiaan Metman




Prijsvraag april 2012

Auteur: Computergalaxy.nl

Top

De winnaar van de prijsvraag van maart 2012 is: GdO! Twee andere gebruikers ontvangen een Helpmij.nl goodie pakket. Alle winnaars gefeliciteerd met jullie prijzen!

Natuurlijk hebben we ook deze maand weer een prijsvraag. De prijsvraag van april 2012 van Helpmij.nl:

Stuur een e-mail met de juiste antwoorden op de onderstaande drie vragen vóór 30-04-12 naar wedstrijd@helpmij.nl en maak kans op deze prachtige Scythe Mugen 3!

april 2012: mugen3..jpg
Scythe Mugen 3

Vraag 1: Wat is het gewicht van de Scythe Mugen 3?
Vraag 2: Wat is de high-speed geluidsproductie van de Scythe mugen 3? 
Vraag 3: Op hoeveel rpm draait de Scythe Mugen 3 in high-speed?

Beantwoord de vragen correct en maak kans op een mooie prijs aangeboden door Computergalaxy.nl.

computergalaxy

*Bestuur en wedstrijdcommissie zijn uitgesloten van deelname!
*De winnaar wordt bekend gemaakt in de mei editie van onze nieuwsbrief.




De Raspberry Pi soap: deel 1

Auteur: Dillondarko

Top

Voor de mensen die hem niet kennen: de Raspberry Pi. Een computer op creditcardformaat, ontwikkeld voor gebruik in het onderwijs. We kijken er even naar.

april 2012: 1325170364...jpe

De Raspberry Pi is net als de BBC-computer uit de jaren tachtig bedoeld om jongeren meer te interesseren voor programmeren. Tegenwoordig lopen de aanmeldingen voor technische opleidingen fors terug, terwijl er wel steeds meer behoefte aan is. David Braben (maker van o.a. Elite) kwam met het initiatief als antwoord op deze teruglopende aanmeldingen.

We gaan eens kijken naar de hardware. Het basismodel Raspberry Pi is gebouwd rond een Broadcom BCM2835-chip. Daarin huist een ARM11-kern met een kloksnelheid van 700 MHz en 128 MB geheugen. Het kleine moederbordje heeft voldoende aansluitingen voor uitbreiding. Zo is er een header voor een GPIO-module, is er tweemaal USB 2.0 aanwezig, heeft het apparaatje een SD-kaartslot aan de onderkant en is er een CSI-connector voor een cameramodule. Voor de uitvoer van beeld zijn er een DSI-connector voor aansturing van een klein LCD-display, een RCA-connector en HDMI. Voor de uitvoer van geluid is er een 3,5mm audio-jack. Het complete bordje wordt van stroom voorzien middels een Micro-USB-poort. Dit alles zal voor 25 dollar verkocht worden.

Behalve het basismodel is er ook nog een duurdere variant. Deze is in de basis hetzelfde als bovenstaand model maar heeft 256 MB geheugen en een ethernetaansluiting. En vooral die laatste kan handig zijn als je er een goedkope HTPC van zou willen maken. De BCM2835-chip ondersteunt namelijk hardwarematige versnelling van 1080p videostreams.

april 2012: 1330508298..png

Allemaal leuk en aardig, maar waarom staat er dan 'soap' in de titel? We zullen de geschiedenis even doorlopen, dan zal duidelijk worden waarom.

De Raspberry Pi is begonnen als een prototype (gespot in mei 2011). Dat prototype bevatte waarschijnlijk al dezelfde Broadcom-chip welke we nu in het eindproduct terugvinden. Het dingetje was nog iets kleiner dan de huidige versie. Het prototype had één USB-poort, een HDMI-poort, een SD-kaartslot en een cameramodule. De prijs werd geschat op zo'n 15 dollar, en dat wekte interesse.

Eind 2011 werd er meer duidelijk. Na een half jaar ontwikkeling was er een definitieve versie uitgekomen waarvan het basismodel voor 25 dollar over de toonbank zou gaan. De specificaties hebben we eerder in het artikel al behandeld, de leverdatum zou ergens eind januari zijn.

Halverwege januari maakte de Raspberry Pi Foundation bekend dat de productie was gestart. Er moest uitgeweken worden naar het buitenland omdat er in het Verenigd Koninkrijk problemen waren met het opzetten van een productielijn. Uiteindelijk is de productie van start gegaan in China. Voorlopig zou alleen de duurdere variant geproduceerd worden in een batch van 10.000 exemplaren.

Iets meer dan een week later verschenen er berichten dat een versie van XBMC geport was naar de Raspberry Pi. De demonstratievideo liet zien hoe de interface van XBMC vloeiend werd gerenderd op een HDMI-beeldscherm. Ook een 1080p-videostream van opensource-film Big Buck Bunny werd zonder moeite op het scherm getoverd. De gebruikte codec voor video was h.264, voor audio werd een aac-stream gebruikt.

Na een aantal keren uitstellen vanwege een missend onderdeel (een schaarse kristal-oscillator) is dan toch een harde productiedatum gegeven: 20 februari 2012. Als alles dan volgens de planning zou verlopen zou de eerste batch eind februari al te koop moeten zijn.

En dat lukte wel. De verkoop werd eind februari gestart en na een paar uur was de eerste batch al uitverkocht. Ondertussen zijn er door de stichting wat contracten gesloten om de productie wat op te kunnen voeren.

Maar toen ging het mis. De eerste batch liep begin maart nog even vertraging op door de plaatsing van een verkeerd type ethernetpoort. Dit was een fout van de fabrikant. De schade valt gelukkig mee, de verkeerde ethernetpoorten moeten vervangen worden door het juiste type en dan de eerste batch Raspberry Pi-pc's verscheept worden.

april 2012: 1331232189...jpe

Net nu alles in orde leek was het eind maart weer raak. Distributeurs RS Components en Farnell weigeren de bestellingen te leveren zolang deze niet voorzien zijn van een CE-markering. De Raspberry Pi Foundation was echter van mening dat een dergelijke markering niet nodig was, omdat het ontwikkelbordje geen eindproduct is. Uitendelijk heeft de stichting toch gehoor gegeven aan de wens van de distributeurs. Niet dat dat een groot probleem zou opleveren, want al sinds de ontwikkeling is er rekening gehouden met een CE-certificatie. Het kost alleen weer tijd, en dat terwijl de volgende batch is gepland voor eind april.

De vraag is dus, hoeveel problemen gaat de Raspberry Pi nog krijgen voordat de bordjes de gewone consument zullen bereiken? We zien het in de volgende editie van de nieuwsbrief.




Welke risico’s lopen smartphones in een BYOD-beleid?

Auteur: Jan Stedehouder

Top

Bring your own device, kortweg BYOD, wordt -of is het wellicht al- de ICT-hype voor 2012. Maar het is wel een hype die we als Helpmij in de gaten moeten houden. In toenemende mate maken professionals binnen bedrijven en organisaties gebruik van consumentenelektronica om zakelijke taken uit te voeren. We praten al over 40% van de medewerkers en zij doen dit in veel gevallen zonder toestemming van of afstemming met de ICT-afdeling. Sterker nog, de meerderheid geeft aan dat zelfs als het nadrukkelijk wordt verboden, zij simpelweg om het verbod heen gaan. Gebruikers gaan met de gadgets van thuis aan de slag binnen een zakelijke omgeving die te maken heeft met andere spelregels en risico’s.

BYOD gaat niet alleen over devices, maar mijns inziens ook over applicaties en diensten (denk aan online diensten als Dropbox, Evernote, Prezi et cetera) binnen een zakelijke omgeving. Het gaat om de tools die ik als professional nodig acht om mijn werk op de best mogelijke manier uit te voeren. ‘Bring your own device’ is dan beperkt tot smartphones, tablets, laptops en/of desktops. Maar we snappen ook het spanningsveld.

Qua functionaliteit, gebruiksgemak en performance steekt de consumentenelektronica en de bijbehorende apps en diensten zakelijke devices naar de kroon, maar ze zijn standaard niet geconfigureerd voor het voldoen aan bijvoorbeeld de eisen die de privacywetgeving aan bedrijven oplegt. Smartphones vormen in dit verband, denk ik, één van de grotere risico’s. Waarom? Simpelweg omdat te veel mensen smartphones zien als mobiele telefoons. Een telefoon is een redelijk 'dom’ apparaat. De eerste generatie mobiele telefoons waren net iets slimmer, konden iets meer gegevens bevatten. Het overzicht met telefoonnummers zou interessant kunnen zijn voor iemand met minder frisse bedoelingen, maar het risico van verlies was te overzien.

De smartphones van nu beschikken tegenwoordig over stevige rekenkracht en een redelijke opslagcapaciteit. Reken maar even uit hoeveel bestanden en andere bedrijfsgegevens op een 8 GB geheugenkaartje geplaatst kunnen worden. Het is dus zeker zinvol om op voorhand de risico’s die verbonden zijn aan het zakelijk gebruik van persoonlijke smartphones in beeld te brengen. ENISA, het European Network and Information Security Agency, publiceerde in 2010 een studie naar de veiligheidsrisico’s van smartphones, met in het achterhoofd dat in 2013 de smartphone waarschijnlijk hét device is waarmee mensen het internet opgaan. Welke risico’s zijn verbonden aan smartphones?

Onthulling van gevoelige data als gevolg van verlies of diefstal

Smartphones zijn een interessant doelwit voor een dief of zakkenroller. Door hun waarde en omvang zijn ze eenvoudig te stelen of te verliezen. Als de opslagruimte vervolgens niet versleuteld is, heeft een derde persoon direct toegang tot de persoonlijke en zakelijke gegevens. Het ENISA onderzoek laat zien dat we vrij makkelijk zijn met het opslaan van creditcardgegevens, rekeningnummers, wachtwoorden et cetera. We vertrouwen ook iets te vaak op ’security-by-obscurity’, het wegmoffelen van gevoelige gegevens. Bij een zakelijk gebruik van de smartphone is bij verlies of diefstal toegang tot het zakelijk e-mailaccount mogelijk (nog los van eventuele bestanden die je even hebt opgeslagen). Encryptie is, zo stelt ENISA, geen totaaloplossing, want iedere vorm van encryptie heeft zwakheden die gebruikt kunnen worden. 

Onbedoelde onthulling van gegevens

Bij het installeren van een app krijgen we een overzicht van de rechten die de app wil hebben. Hoe vaak klikken we zonder problemen op ’Akkoord’? ENISA wijst er op dat gebruikers hiermee toestemming geven voor het doorgeven van persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld de locatiegegevens. Een deel van die persoonlijke gegevens wordt gedeeld met de ontwikkelaar zonder dat we ons daarvan bewust zijn, simpelweg omdat we er niet iedere keer aan worden herinnerd dat die gegevens worden doorgestuurd. We kunnen bijvoorbeeld het delen van de locatie uitzetten in social media apps, Layar-achtige programma’s, Twitter et cetera, maar doen we dat ook? Is er een risico verbonden aan die locatiegegevens? Zou er iemand geïnteresseerd zijn in de exacte locatie van, zeg eens wat, een vrachtwagen met iPads? Om een inzicht te krijgen in de gegevens die in afbeeldingen opslagen zijn, werkt een bezoekje aan http://icanstalku.com/ erg verhelderend.

Wat staat er nog op die afgeschreven smartphone?

We zijn inmiddels wel zo verstandig om de harde schijf van afgeschreven computers te vernietigen of grondig te wissen, alvorens de kast wordt weggegeven of doorverkocht. Maar dit is nog geen standaardhandeling bij smartphones. ENISA verwijst naar een studie waarbij via eBay 26 zakelijke smartphones werden gekocht. Vier telefoons hadden genoeg informatie om de vorige eigenaar te identificeren, zeven met informatie over de werkgever. In één geval ging het om de telefoon van een ’senior sales director’, met telefoonlog, adresboek, dagboek en e-mails. Pijnlijk!

Phishing

Dit is een bekend probleem voor de ’normale’ computer en we zouden daar meer bedacht op moeten zijn. De kleinere schermen van smartphones maken het eenvoudiger een vervalste website te presenteren en lastiger om te zien of we een echte, beveiligde verbinding hebben met de site. Een ’fake app’ is helaas iets te eenvoudig op de Androidmarkt te plaatsen. Ten slotte hebben we niet veel ervaring met SMS Phishing. Bij een e-mail zetten we eerder vraagtekens dan een sms-bericht.

Spyware

Bij ENISA is dit een vrij brede categorie, want het gaat vooral om apps die meer gegevens verzamelen en delen dan voor het programma nodig is, waaronder het delen van gegevens ten behoeve van gerichte advertenties. Een studie van SMobile naar bijna 49.000 apps in de Androidmarkt toonde aan dat 1 op de 5 apps toegang vroeg tot persoonlijke of gevoelige gegevens die met verkeerde oogmerken gebruikt konden worden. 1 op de 20 applicaties was in staat om een willekeurig telefoonnummer te bellen zonder toestemming (of benodigde handeling) van de gebruiker.

ENISA wijst op twee risco’s van iOS. Het adresboek van de gebruiker is toegankelijk voor alle apps, inclusief de persoonlijke gegevens van de gebruiker. Hetzelfde geldt voor het cache van het toetsenbord. De wachtwoorden worden weliswaar niet in de cache opgeslagen, maar door het opslaan van alle andere gegevens is het effectief een key-logger.

Zit je wel in het juiste netwerk?

Hoe ingewikkeld is het om een access point of hotspot op te zetten met de naam: “KPN Veilig”? Gezien de hogere abonnementskosten voor mobiel internet is het prettig om gebruik te maken van beschikbare wifi-verbindingen. ENISA wijst er op dat het niet duur (wel lastig) is om een GSM-station op te zetten. Vervolgens is het een kwestie van afluisteren en gegevens verzamelen. Een gebruiker kan de nepverbinding op het spoor komen, maar dat is bij een smartphone lastiger te zien.

Weet je zeker dat je niet in de gaten wordt gehouden?

De smartphone heeft alles om ons volledig in het oog te houden: microfoon, camera, accelerometer en GPS. Wat nog nodig is, is een onbewaakt ogenblik om een app op onze telefoon te installeren? Of een app die we zelf installeren, omdat die app zo handig is. Een voorbeeld was de app Tap Snake die GPS-data doorstuurde naar een server.

Waar komen die hoge belkosten toch vandaan?

Een oude bekende, volgens mij: het automatisch draaien van de telefoonnummers van betaaldiensten. ENISA noemt in dit verband ook betaalde sms-diensten. Om de zogenaamde ’diallerware’ op een smartphone te krijgen, moet je de gebruiker zo ver krijgen een niet geheel legale app te installeren. Consumenten zijn erg kwetsbaar, zeker als je wel hoogwaardige apps wil maar daar het geld niet voor (over) hebt. Handig toch, die bittorrentsite met gekraakte apps .

Malware voor bankzaken

Het gaat dan om malware die specifiek bedoeld is om financiële gegevens af te vangen, waaronder het afvangen van sms-berichten met authenticatiecodes. Het op de Androidmarkt plaatsen van een ’fake app’ van onze bank is een vorm van malware. ENISA ziet dit type aanvallen nog niet veel op smartphones, maar benoemt het als een van de top tien risico’s. Een voorbeeld is ZueS MitMo.

Overbelast netwerk

Ik moet zeggen dat ik recentelijk een dag zonder mobiel internet heb moeten leven door een storing bij Telfort. ENISA komt met de sombere voorspelling dat in 2013 het gemiddelde datagebruik per gebruiker hoger is dan de beschikbare capaciteit en dat het maar de vraag is of draadloze technologie in staat is meer capaciteit te leveren. Op termijn lost zich dit weer op door het vrijkomen van de bandbreedte die nu voor analoge televisie en 2G wordt gebruikt. Uitval door piekbelasting is een reëel risico. Alles bij elkaar kan dit heel vervelend worden bij een combinatie van Het Nieuwe Werken en BYOD, met communicatie over IP. Een dag geen (mobiel) internet kan neerkomen op een dag geen toegang tot de gegevens op het bedrijfsnetwerk.

Hoe groot zijn de risico’s eigenlijk?

ENISA geeft de eerste drie risico’s de classificatie ’hoog’ mee. De organisatie keek naar de gevolgen voor persoonlijke gegevens, zakelijk intellectueel eigendom, vertrouwelijke informatie, financiële gegevens, de mogelijkheid met je smartphone te kunnen werken en voor de persoonlijke en politieke reputatie. Organisaties zullen voor zichzelf moeten beantwoorden hoe reëel ieder risico is voor de eigen situatie. Een aantal van de risico’s zijn even valide voor tablets. Maar wat kun je als individuele gebruiker zelf doen?

april 2012: ENISA_risico_smartphones..png

Kijk nog eens goed naar ieder risico. In de meeste gevallen is het risico af te vangen door ons eigen gedrag en gaat derhalve voornamelijk om bewustwording. Wil je een game installeren en zie je dat de game toegangsrechten vraagt die voor het spel eigenlijk niet nodig zijn: Wat doe je dan? Verder, is het echt noodzakelijk om je iPhone te “jailbraken” of je Androidtelefoon te “rooten”? Het levert nieuwe functionaliteiten op, maar levert het ook niet nieuwe risico’s op? Welke diensten draaien op dit moment op jouw smartphone en welke gegevens sturen ze door naar welke organisatie? Misschien is het fijn dat al jouw gegevens regelmatig worden veilig gesteld, zodat verlies of diefstal niet zo pijnlijk zijn voor je. Maar heb je al nagedacht wat het in handen komen van derden van een deel van die gegevens voor jouw werkgever kan betekenen? BYOD wordt op zakelijk gebied de hype voor 2012, maar het lijkt mij ook dat Helpmij een belangrijke taak te vervullen heeft. Niet bij het voorlichten van bedrijven, maar bij het helpen van al die normale gebruikers die met persoonlijke devices in een zakelijke omgeving aan de slag gaan.

Dit artikel is vrijgegeven onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie en is eerder in aangepaste vorm verschenen op bringyourowndevice.wordpress.com




Interview met Harry Snor

Auteur: Redactie

Top

In verband met het overlijden van Harry Thomas, plaatsen we nogmaals het interview dat in de nieuwsbrief van januari 2009 was verschenen.

april 2012: microfoon..jpg

Hallo Harry! Mijn eerste vraag ligt bijna voor de hand. Hoe kom je aan deze nickname? Je heet Harry en hebt een snor?
Ja, ik heb 25 jaar als W.T.K. (machinist in de volksmond) alle wereldzeeën bevaren en aan boord had iedereen een bijnaam. Die is altijd bij me gebleven: mijn maten noemden me alleen maar Snor.

Als avatar heb jij een fotootje. Ben jij dat?
Ja, inmiddels alweer een paar jaar geleden.

Als wij aan jou vragen wie je bent, hoe zou jij je dan aan ons voorstellen?
Een eigenlijk doodzieke oude zeeman die nog het beste van z’n leven wil maken.

Werk je nog, of waar heb je gewerkt? En heb je daar ook met computers te maken (gehad)?
Werk alleen nog voor mezelf in de PC-bouw c.q. reparatie. Aan boord als 1ste machinist veel bijscholingscursussen in de opkomende elektronica moeten doen.

Hoe ben je met computers in aanraking gekomen?
Zie vorige vraag: inmiddels is ook in een machinekamer alles elektronisch geregeld.

Wat voor een computer heb je zelf? En waar gebruik je hem het meeste
voor?

Eigenbouw: een Phenom 9750 @2600 (binnenkort een Phenom II 3 Gig.), 4 Gig geheugen, 64-bits Vista, 32-bits 7 beta.
Deze gebruikt voornamelijk voor internetten, diverse technische fora bezoeken zoals Helpmij.nl en het uitproberen en testen van nieuwe hard/software.

Wat is voor jou ooit de reden geweest om lid te worden en waarom ben je nog steeds een actief lid op Helpmij.nl?
Zat indertijd met een defecte PC van mijn vrouw; die dacht ik alles kon op PC-gebied. Gelukkig bestond er Helpmij.nl om die mythe in stand te houden….

Ben je wel eens op een Helpmijdag geweest, en zoja wat vond je ervan?
Heb de laatste 2 jaar de Helpmij.nl-dagen mogen bezoeken en geprobeerd er actief wat aan bij te dragen. Het is prettig om met geestverwanten zo nu en dan van gedachten te wisselen in een lekker sfeertje.

Wat is de grootste computerblunder die jij ooit gemaakt hebt?
Ik wilde een bios afsluiten, dat (heel uitzonderlijk) in het Nederlands was.
Ik bleef maar op de Y(es)-toets trommelen, en er gebeurde uiteraard niets: het moet de J(a) zijn !
Maar Helpmij.nl bood weer uitkomst. Ik zit me er nog over te schamen…

Bezoek je ook andere fora dan alleen helpmij.nl?
Yep: Webwereld, Keznews, My Digital Life, Neowin, zoek maar uit.

Wat is je favoriete film?
Ik was en ben een fan van de franse cinema noir, maar dat was voor de tijd van de meesten van jullie: Les Tricheurs bijvoorbeeld, met onder andere J.P. Belmondo.

De maaltijd waar we jou ’s nachts wakker voor kunnen maken is..
Een goede T-bone of rumptsteak (mag ik dus niet meer eten van de dokter)

Wat is je favoriete muziek?
Bob Dylan, The Band, The Birds, Van Morrison, The Cotton Soeterboek Band (is m’n stiefzoon zanger van !).

Dé ultieme computertip voor de Helpmij.nl-gebruikers is. . .
Never touch a running system….ofwel: blijf eraf zolang het lekker loopt.

Welke vraag heb ik niet gesteld, maar had ik wel moeten stellen? En wat is je antwoord hierop?
Het was prima zo, wie er meer wil weten kan me toch mailen ?

Harry, hartelijk bedankt voor dit openhartige interview!




Access Voor Beginners - Hoofdstuk 11 (deel 2)

Auteur: OctaFish

Top

In het vorige hoofdstuk hebben we ons bezig gehouden met rapporten maken via de wizard en hoe een rapport is opgebouwd. Meestal zullen we rapporten maken die altijd op één manier zullen worden gevuld. Denk bijvoorbeeld aan een factuur voor een klant, die altijd een standaard lay-out zal hebben, met alleen de klant- en bestelgegevens die veranderen. Ook overzichten kun je op die manier maken, waarbij je voor verschillende soorten overzichten aparte rapporten maakt. Je kunt bijvoorbeeld een vast rapport maken voor de maandoverzichten, weekoverzichten etc.

In dit hoofdstuk gaan we een echter een stapje verder, en maken we een interactief rapport waarbij we met behulp van keuzelijsten eerst een selectie maken, en op basis daarvan een rapport laten vullen. We gebruiken daarvoor de meest ingewikkelde variant: een kruistabel. Iedereen die wel eens een kruistabel heeft gemaakt, weet dat de kolomkoppen in een kruistabel dynamisch zijn: ze worden afhankelijk van de beschikbare gegevens aangemaakt. In een rapport op basis van die kruistabel zie je echter niet de veldnaam terug voor de kolomkoppen, maar de feitelijke gegevens die in de kruistabel zijn gemaakt voor de kolomkoppen.

Als je bijvoorbeeld de maandomzetten van vorig jaar in een kruistabel zet, zul je vermoedelijk voor elke maand wel gegevens hebben. Gebruik je de naam van de maand als kolomkop, dan zul je dus 12 kolommen krijgen met gegevens. Maak je nu een rapport op basis van die kruistabel, dan krijg je in het rapport 12 kolommen terug die namen hebben als: januari, februari etc. Het veld [Maandnaam] uit de query is dus vervangen door 12 velden met de namen van de 12 maanden.

Wil je dezelfde kruistabel maken voor het huidige jaar, dan zie je alleen maar gegevens voor de maanden waarvoor je gegevens hebt, en die lopen dus logischerwijs tot en met de huidige maand. Voor de resterende maanden zie je dus geen kolommen in de kruistabel. Maak je het rapport op basis van de gegevens van het huidige jaar, dan mis je in het rapport dus de noodzakelijke kolommen. In het rapport dat je voor het vorige jaar had gemaakt, heb je voor die ontbrekende maanden wel velden staan, die dus een foutmelding opleveren als je het rapport afdrukt: de velden van de ontbrekende namen zitten namelijk niet in de query.

Daar is nog wel iets op te verzinnen, maar daar gaat dit hoofdstuk niet over. En wat nu, als je hetzelfde rapport wilt gebruiken, maar nu op voor de Artikelcategorieën? Je kunt dan een nieuw rapport maken en vervolgens alle velden vervangen, maar dat is een hoop werk. Zou het niet makkelijker zijn als je alle gegevens die je in de kruistabel wilt gebruiken, vrij kunt kiezen?

In dit hoofdstuk gaan we een variabel rapport maken op basis van omzetcijfers. Deze omzetcijfers zijn gebaseerd op een tabel Artikelen, en een tabel met verkoopgegevens. We willen een rapport kunnen maken op basis van de verkochte artikelen, en op basis van de bij die artikelen behorende artikelgroepen. Tevens willen we een rapport kunnen maken op basis van een datum, of een aantal verschillende datums.

Opdracht

Maak een nieuwe query, en sla deze op onder de naam qTemp. Dit mag een selectiequery zijn, een Kruistabelquery of welk querytype dan ook. Deze query wordt later gebruikt als Kruistabelquery voor het rapport.

Stap 1: het selectieformulier

Omdat een rapport gekoppeld is aan een gegevensbron, en we het rapport in beginsel niet steeds aan een andere query willen koppelen, kiezen we een vaste query als basis voor het rapport. Op die manier hoeven we het rapport zelf niet steeds aan een nieuwe bron te koppelen, wat alleen in de Design modus kan. Er zijn echter wel een paar regels die we moeten volgen:

  1. Het rapport wordt gekoppeld aan een vaste recordbron, een query.
  2. In het rapport worden standaardvelden gemaakt, die bij het openen van het rapport worden gekoppeld aan de wisselende velden.
  3. De query wordt aangepast op basis van keuzes die in een formulier worden gemaakt.

 Het formulier ziet er zo uit:

Formulier Rapporten

Dit formulier bevat zoals je ziet twee keuzelijsten met Invoervak, en één keuzelijst met datums. De keuzelijst Veld is gekoppeld aan de tabel Artikelen, en laat een lijst met velden zien. In deze keuzelijst kunnen we het veld kiezen waarop we de gegevens willen totaliseren. Je zou ook kunnen zeggen dat de keuzelijst <Veld> straks de kolomkoppen levert voor de kruistabel, en dus ook voor het rapport.

De keuzelijsten Datum en Datumselectie kun je gebruiken om ofwel één datum te selecteren, ofwel een aantal beschikbare datums te selecteren.

Opmerking: als je één datum wilt selecteren, kun je natuurlijk ook de keuzelijst gebruiken. Wil je echter een datumreeks maken, dan zijn twee keuzelijsten met invoervak aan te bevelen, omdat je daarmee maar één datum kunt selecteren, en je bij een keuzelijst een keuze maakt voor ofwel één datum (gelijk aan een keuzelijst met invoervak) ofwel een niet-gelimiteerd aantal waarden. En die laatste instelling maakt een keuzelijst dus minder geschikt voor het vastleggen van een datumreeks die altijd tussen twee datums moet liggen, want je kunt niet afdwingen dat er maar twee waarden mogen worden gekozen.

In deze oefening maken we dus een rapport waarbij we ofwel één waarde kiezen via de Keuzelijst met invoervak, ofwel verschillende datums die we dan met de keuzelijst kiezen.

Zoals je in de afbeelding kunt zien, zijn er twee knoppen gemaakt waarmee we het rapport maken en openen. Je zou alle code, als je dat zou willen, onder één knop kunnen maken. Om de oefening niet te ingewikkeld te maken, houden we het hier op twee aparte knoppen: één knop die de waarde uit de Keuzelijst met invoervak gebruikt, en één knop die de waarden uit de Keuzelijst uitleest.

Op de twee keuzelijsten met Invoervak zit een check die voorkomt dat de knop cmdKruistabel wordt aangeklikt; zoals je in het plaatje kunt zien, is deze knop uitgeschakeld om te voorkomen dat het rapport wordt geopend zonder dat er een veld en een datum is geselecteerd. Hetzelfde geldt voor de knop cmdKruistabel_List, die minstens één datum nodig heeft, en een veldnaam uit de keuzelijst Veldnaam.

De keuzelijsten zijn als volgt opgebouwd:

Keuzelijst met invoervak <cboDatum>

Type Rijbron: Tabel/Query
Rijbron:        Tabel, of Query met daarin het veld [Datum]
Gebeurtenis: Na bijwerken; code om de knop cmdKruistabel te activeren.

Codevoorbeeld:

Private Sub cboDatum_AfterUpdate()

    If Not Me.cboDatum = "" And Not Me.cboVeld = "" Then

        Me.cmdKruistabel.Enabled = True

    End If

End Sub

De code is op zich vrij eenvoudig te begrijpen, als je de eerdere hoofdstukken hebt gevolgd. Er wordt een IF-functie gebruikt die kijkt of de keuzelijst met Invoervak cboDatum ingevuld is, en of er een veld is gekozen in de keuzelijst met invoervak cboVeld. Als aan die voorwaarden is voldaan, wordt de knop cmdKruistabel geactiveerd.

Keuzelijst met invoervak <lstDatum>

Type Rijbron:              Tabel/Query
Rijbron:                     Tabel, of Query met daarin het veld [Datum]
Meervoudige Selectie:  < Enkelvoudig> of < Uitgebreid>
Gebeurtenis:               Na bijwerken; code om de knop cmdKruistabel_Lijst te activeren.

Keuzelijst met invoervak <cboVeld>

Type Rijbron: Lijst met velden

Rijbron:        Artikel

Gebeurtenis:  Na bijwerken, code om ofwel de knop cmdKruistabel_Lijst te activeren als er een datum (of meer) uit de keuzelijst wordt gekozen, ofwel de knop cmdKruistabel als de keuzelijst met Invoervak wordt gebruikt.

Opdracht

  • Maak het formulier fKruistabel, met daarop minstens twee Keuzelijsten met Invoervak, waarvan één keuzelijst voor het kiezen van velden uit de tabel Artikelen, en één keuzelijst voor het selecteren van een Datum uit de gegevenstabel.
  • Maak een Keuzelijst met dezelfde gegevensbron als de keuzelijst cboDatum.
  • Maak de code die de juiste knop activeert bij de keuzelijsten

Een dynamische query maken

Bij een dynamisch rapport, hoort een dynamische recordbron. Daarvoor kunnen we in beginsel elke query gebruiken die we daarvoor aanwijzen; wat er straks gaat gebeuren met de twee opdrachtknoppen, is dat er een SQL-string wordt gemaakt, die daarna a.h.w. in een bestaande query wordt geplakt. Het effect daarvan is, dat die query dus ineens een hele andere query is. Het maakt dan ook niet uit of je een query maakt die een veld uit een tabel selecteert, of een Delete query, of een Tabelmaak query: zodra we de knop activeren, wordt de complete SQL van die query vervangen door de nieuwe SQL die we maken op basis van onze selectie! Met deze techniek kun je dus met één query volstaan!

De daarvoor benodigde code bevindt zich dus onder de knoppen < cmdKruistabel > en <cmdKruistabel_List>, en daar gaan we nu naar kijken. Eerst de code voor de Keuzelijst met Invoervak, want die is het eenvoudigst.

Zoals gebruikelijk, beginnen we eerst weer met het declareren van de variabelen die we nodig hebben. In dit geval zijn dat de volgende variabelen:

Dim qTmp As QueryDef      Object'Variabele van het type Query Definitie
Dim lst As ListBox        'ObjectVariabele van het type Listbox
Dim itm As Variant        'Variabele van het type Variant

Dim iDatum As Long        'GetalVariabele van het type Long

Dim dtDatum As Date       'GetalVariabele van het type Date

En de procedure die we maken is een <Bij klikken> gebeurtenis op de knop Kruistabel.

Private Sub cmdKruistabel_Click()

'Eerst de kruistabel query maken op basis van de geselecteerde datum

dtDatum = Me.cboDatum

iDatum = CLng(dtDatum)

De eerste stap die we doen is het omzetten van de geselecteerde datum naar een Getal. Dat lijkt vreemd, en is ook niet altijd nodig, maar omdat in VBA/SQL de Amerikaanse Datumnotatie wordt gehanteerd willen we voorkomen dat de datum 4-9-2012 (4 september dus) wordt gelezen als 9-4-2012 (wat 9 april is). Om die omwisseling van Maand en Dag te voorkomen, wordt de datum dus eerst vertaald naar de feitelijke getalswaarde. In de query zie je straks dan ook de opdracht CDate(" & iDatum & ")) terugkomen, en met CDate wordt het getal weer terugvertaald naar een datum.

strPivot = "TRANSFORM Sum(Tabel.Aantal) AS Totaal " & vbCrLf _

    & "SELECT Datum " & vbCrLf _

    & "FROM Artikel INNER JOIN Tabel ON " _

    & "Artikel.ArtikelID = Tabel.Artikel " & vbCrLf _

    & "WHERE (Datum = CDate(" & iDatum & ")) " & vbCrLf _

    & "GROUP BY Datum " & vbCrLf _

    & "ORDER BY " & Me.cboVeld & " " & vbCrLf _

    & "PIVOT Artikelnaam;"

De code maakt een Kruistabel query aan. Deze query variant herken je aan het beginwoord TRANSFORM. Een selectiequery begint altijd met SELECT. Een kruistabel heeft altijd drie elementen: een Rijkop, een Kolomkop en een Waardeveld. In SQL herken je die niet 1-2-3, maar met een beetje puzzelen zijn ze wel terug te vinden. Zo is het Waardeveld altijd een Berekening. In de code zie je één berekening staan: Sum(Tabel.Aantal) AS Totaal. Dit zal dus wel het Waardeveld zijn! Een Kruistabel heeft ook minstens één Rijkop (je kunt meerdere rijkoppen gebruiken, mocht je dat willen). Die Rijkop heeft altijd de functie <Group By>, en in deze code vind je die dan ook terug, namelijk bij: GROUP BY Datum. Het veld [Datum] zal dus wel een Rijkop zijn. Dat laat alleen nog het veld over dat wordt gebruikt voor de Kolommen, en waarvoor je de waarden wilt berekenen. In bovenstaand voorbeeld is dat het veld [Artikelnaam], en je vindt die terug in de regel  PIVOT Artikelnaam.

Het volledig intypen van een Kruistabelquery is dus een redelijk lastige zaak, want je hebt met een aantal zaken te maken die van zichzelf niet helemaal logisch zijn of lijken, iets wat bij een SELECT query wèl het geval is: de query SELECT [Artikelnaam, Datum * FROM Tabel is snel gemaakt.

In het voorbeeld dat we gaan maken, is het zelfs nog iets ingewikkelder, omdat we het PIVOT veld variabel willen maken: daar hebben we tenslotte een Keuzelijst met Invoervak voor. De laatste regel wordt dan ook in de uiteindelijke query zo:

    & "PIVOT " & Me.cboVeld & ";"

Opmerking: niet alle velden in deze keuzelijst zijn geschikt om te gebruiken voor de kruistabel. Wil je een keuzelijst maken die daar rekening mee houdt, dan zou je een aparte tabel kunnen aanleggen met veldnamen die je daarvoor mag gebruiken.

De volgend stap is, om de Pivot query als SQL bron toe te wijzen aan de vaste query die we daarvoor gemaakt hebben. In het voorbeeld heb ik die query qTemp genoemd. We doen dat middels de variabele qTmp die als QueryDef is gedeclareerd. In de volgende opdracht wordt de query qTemp toegekend aan de variabele, en vervolgens krijgt deze de nieuwe SQL code toegewezen.

Set qTmp = CurrentDb.QueryDefs("qTemp")

qTmp.SQL = strPivot

Code voor de knop cmdKruistabel_List

De code voor de listbox knop is een beetje uitgebreider, omdat we nu moeten controleren hoeveel datums er zijn geselecteerd in de listbox. Dat doen we met een lus, die door alle geselecteerde items van de listbox loopt. Op basis van die keuzes wordt een filterstring gemaakt.

Set lst = Me.lstDatum
sFilter = "WHERE "

We beginnen met de keuzelijst aan de Listbox variabele lst toe te wijzen. In de tweede regel wordt de begintekst van het filter ingesteld. In de volgende regel begint de lus, waarbij elk geselecteerd item uit de list wordt toegewezen aan de variabele itm.

For Each itm In lst.ItemsSelected
    tmp = lst.ItemData(itm)

Omdat ook hier een datum is geselecteerd uit de lijst, wordt de datum op dezelfde manier als bij de keuzelijst met invoervak omgezet naar een getal.

    dtDatum = lst.ItemData(itm)

    iDatum = CLng(dtDatum)

    sFilter = sFilter & "(Datum = CDate(" & iDatum & ")) "

Vervolgens wordt dat getal aan het filter toegevoegd met de functie CDate, zodat we in de query weer datums terug krijgen. In de volgende stappen kijken we of we al bij het laatste geselecteerde item zijn of niet. Als dat niet zo is, dan moet het filter worden uitgebreid met het woord OR. Dat is dus al het geval als er twee datums zijn geselecteerd. Als laatste wordt de teller met de waarde 1 verhoogd.

    If i < lst.ItemsSelected.Count - 1 Then

         sFilter = sFilter & "OR "

     End If

     i = i + 1

 Next itm

Als laatste moet de variabele strPivot nog worden aangepast in:

    & "Artikel.ArtikelID = Tabel.Artikel " & vbCrLf _

    & sFilter & vbCrLf _

    & "GROUP BY Datum " & vbCrLf _

Want het filter hebben we nu in een variabele gezet.

Opdracht

  • Maak de code voor de knop cmdKruistabel en voor de knop cmdKruistabel_List.

De opbouw van het rapport

In dit voorbeeld wordt de query nogal variabel gemaakt, met allerlei verschillende velden. Hoe krijgen we die velden nu te zien op het rapport? Daarvoor moeten we naar het ontwerp van het rapport gaan kijken, en naar de procedures die daar plaatsvinden.

Het ontwerpscherm van het rapport ziet er zo uit:

Rapport Layout

In totaal zijn er 15 niet-afhankelijke tekstvakken die intrinsiek dezelfde naam hebben: v1 t/m v15, en 15 labels met de namen l1 t/m l15. Links van de onafhankelijke tekstvakken staat het Datumveld dat in elk rapport terugkomt. De 15 tekstvakken en labels hebben de eigenschap <Zichtbaar> = Nee, zodat zowel de tekstvakken als de labels in eerste instantie niet getoond worden in het rapport.

Het rapport is via de eigenschap <Recordbron> gekoppeld aan de query qTemp. Als je het venster <Lijst met velden> opent, zie je dus de velden die op dat moment in de query zijn opgenomen. Dat ziet er bijvoorbeeld dan zo uit:

Lijst met velden

Normaal gesproken zou je nu alle velden (behalve het datumveld, want dat is al gekoppeld) aan een van de niet-afhankelijke tekstvakken kunnen koppelen, en de eigenschap <Zichtbaar> op <Ja> instellen, zodat je de tekstvelden ook nog kan zien. En dat is exact wat we gaan doen, alleen doen we dat met een VBA-procedure, en niet met de hand. Dat gaat niet alleen sneller, het gaat ook nog eens zonder mogelijke fouten (als de code natuurlijk goed is J )

Opdracht

  • Maak een nieuw rapport
  • Koppel het rapport aan de query qTemp
  • Zet het veld [Datum] als eerste veld op het rapport
  • Maak daarin 15 niet-afhankelijke testvelden en geef ze identieke namen met een volgnummer, en doe dit ook voor de labels
  • Maak alle niet-afhankelijke tekstvakken en bijbehorende labels onzichtbaar

Om de tekstvakken zichtbaar te maken, gebruiken we de volgende routine die wordt uitgevoerd bij het openen van het rapport.

Private Sub Report_Open(Cancel As Integer)

Dim sVelden() As String

Dim i As Integer, j As Integer

We beginnen met het uitlezen van de huidige veldnamen in de query qTemp. Deze veldnamen hebben we nodig om de Labels te vullen. We openen dus eerst een Recordset, en maken een lus die door alle velden loopt. Van die velden gebruiken we de eigenschap Name. De lust begint op 1 wat logisch lijkt, maar in dit geval is dat het tweede veld, omdat de lus bij 0 begint. Het Field(0) is dus het eerste veld in de tabel. In ons geval is dat het veld Datum, en dat staat al in het rapport. Deze constructie is ook de reden dat we het aantal velden op deze manier berekenen:

i = .Fields.Count-1

We gebruiken voor het opslaan van de veldnamen een matrix variabele,waarvan de grootte wordt ingesteld op het aantal velden.

With CurrentDb.OpenRecordset("SELECT * FROM qTemp")

    i = .Fields.Count-1

    For i = 1 To i

        ReDim Preserve sVelden(j)

Vervolgens gaan we de variabele vullen met de veldnamen.

        sVelden(j) = .Fields(i).Name

        j = j + 1

    Next i

End With

Als we alle veldnamen hebben, kunnen we ze koppelen aan de verschillende tekstvelden in het rapport. En de veldnaam kunnen we mooi gebruiken als Caption voor de labels, dus dat pakken we ook mee. En als laatste handeling maken we de velden ook zichtbaar, anders is alles alsnog voor niks geweest!

On Error Resume Next

For i = LBound(sVelden) To UBound(sVelden)

    Me("v" & i + 1).ControlSource = sVelden(i)

    Me("l" & i + 1).Caption = sVelden(i)

    Me("v" & i + 1).Visible = True

    Me("l" & i + 1).Visible = True

Next i

End Sub

Je kunt in VBA met het gereserveerde word Me. verwijzen naar een object op formulier of rapport. In dit geval gaat dat niet, omdat de objectnamen gegenereerd worden op basis tekst en een nummer. We zullen dus op een iets andere manier naar de objecten moeten verwijzen. In dit geval doen we dat door de objectnaam uit de Collectie van ME te halen. Daarbij kun je verwijzen naar de indexnaam van het object, of naar het indexnummer van het object. Aangezien we het indexnummer niet weten, gebruiken we de indexnaam. In essentie zijn deze vier commando's dus gelijk als i de waarde 5 heeft:

Me.v6.ControlSource = sVelden(i)

Me("v6").ControlSource = sVelden(i)

Me(v6).ControlSource = sVelden(i)

Me("v" & i + 1).ControlSource = sVelden(i)

Me(12).ControlSource = sVelden(i)

Waarbij moet worden opgemerkt dat de laatste variant dus nauwelijks te gebruiken is, omdat je niet weet op welke plaats een bepaald object in de collectie staat.

The Icing on the Cake!

Nu alle elementen klaar zijn, kan het rapport getest worden. Als je het rapport hebt opgeslagen kunnen we de code voor de formulierknoppen afmaken. Daar ontbrak namelijk nog het commando om het formulier te sluiten en het rapport te openen. Die code luidt als volgt:

DoCmd.Close acForm, Me.Form.Name

DoCmd.OpenReport "rptKruistabel", acViewPreview

End Sub

Het formulier wordt gesloten, en met het commando OpenReport wordt het
rapport < rptKruistabel> geopend. In het rapport zit nog een stukje code die het formulier <fKruistabel> weer opent met een schone lei. Wil je de selectie terugzien die je eerder had gemaakt, dan kun je het formulier ook verbergen, en bij het sluiten van het rapport weer zichtbaar maken.

Opdracht

Maak de ontbrekende code om het formulier te openen/zichtbaar te maken, en test het rapport!

Samenvatting

We hebben in dit hoofdstuk een zeer dynamisch rapport gemaakt, dat je kunt gebruiken om verschillende gegevensbronnen in een uniforme lay-out weer te geven. Op basis van een formulier waarin je de keuzes maakt wordt een tijdelijke query gevuld met een SQL-string, en daarna worden bij het openen van het rapport de veldnamen uit de query gekoppeld aan tekstvelden in het rapport.

Hoewel je met de hier behandelde techniek een heel flexibel rapport kunt bouwen, zit er wel een klein nadeel aan gekleefd: het maximale aantal velden dat je kunt koppelen ligt op voorhand wel vast, omdat je gebonden bent aan het aantal tekstvakken dat je vooraf hebt aangemaakt. Wil je daar ook nog flexibiliteit in, dan zul je het rapport met VBA in de Design modus moeten opmaken. Maar dat is een heel ander hoofdstuk…

De hier beschreven methodiek werkt in Access 2003- en Access 2007/2010-versie hetzelfde, en het is dus geen enkel probleem om een rapport dat op deze manier gemaakt wordt in een nieuwere of oudere versie te gebruiken.

Volgende Aflevering

In het volgende hoofdstuk gaan we ons specifiek bezighouden met de Rapporten in Access 2007/2010, omdat in die versies nogal wat is veranderd. Er is bijvoorbeeld een extra view bijgekomen, die een beetje schippert tussen een formulier en het oorspronkelijke rapport in, en waarin je ook gegevens kunt muteren. Zelf beschouw ik dat als een onzinnige optie die niet bij een Rapportage thuishoort; gegevens die je in een rapport ziet dienen bevroren te zijn. Als je een rapport voor een factuur ziet en die naar de klant verstuurt, dan mag je toch niet achteraf nog allerlei gegevens in die factuur wijzigen, lijkt mij! Maar het zit er nu in, dus laten we dan maar kijken of we er een nuttige toevoeging van kunnen maken…




Risico's bij gebruik van "remote desktop"

Auteur: ErpCity

Top

Voor de meesten van ons is “Conficker” een begrip. Zelfs vandaag de dag is deze, bijna vier jaar oude, akelige “worm” nog steeds actief. Wie “automatische updates” bij Windows aan heeft staan hoeft weinig te vrezen van deze worm, de meeste gaten waar deze worm gebruik van maakte zijn door Microsoft gedicht, dit is de reden waarom we hem steeds minder zien. Maar helaas zitten de virusontwerpers niet stil, zij hebben een aardig gat ontdekt in het oude RDP (remote desktop protocol) en het effect hiervan zou nog wat groter kunnen zijn dan dat van het oude Conficker.

Deze kwetsbaarheid is begin maart ontdekt en wordt beschreven in het Microsoft security bulletin met het nummer MS12-020. Dit blijkt een echt serieuze zaak te zijn! Het blijkt voor een hacker gewoon mogelijk om zijn eigen code uit te laten voeren op kwetsbare systemen, omdat hij slim gebruik maakt van een gat in het Remote Desktop Protocol. Conficker probeerde via de “bestands- en printerdeling” binnen te komen welke niet altijd te bereiken is via internet, maar deze infectie loopt via een protocol dat juist bedoeld is om je systeem voor “hulp” van buitenaf bereikbaar te maken!

Helaas (of gelukkig) is het niet zonder meer bij elke computer met RDP mogelijk deze kwetsbaarheid te misbruiken. Risico lopen degenen die, omdat automatische updates uitstaat , Microsoft Update KB2621440 / KB2667402 gemist hebben, en “Network Level Authenticatie” uitgeschakeld hebben bij de RDP-opties.

SpicyLemon stuurde ons over deze nieuwe bedreiging dit bericht:

De kwetsbaarheid in het RDP (remote desktop protocol) van Windows moet zeer serieus worden genomen. Het gaat om MS12-020, waarmee elke server waar verbinding mee kan worden gemaakt kan worden gecrashed.

De kwetsbaarheid is begin deze maand ontdekt en kan vergaande consequenties hebben. Aanvallers hebben de mogelijkheid om een eigen code op de kwetsbare systemen uit te voeren. Met als extra bonus dat deze software automatisch op het Windows "SYSTEM"-account draait. Het hoogst haalbare op een Windows-machine. Bovendien is het protocol ervoor ontworpen om beheer op afstand, dus vaak via internet, te verzorgen.

Remedie:

Gebruik een “intelligente firewall” en werk Windows bij met de laatste beveiligingsupdates.

De exploit werkt niet op de nieuwste versie van het RDP-protocol maar de realiteit is dat veel servers met de oude variant werken, of hier nog compatibel mee zijn. Zorg dat de beveiliging goed geregeld en up-to-date is.

ESET heeft vrijwel direct een firewallmodule gebouwd die deze aanval detecteert en stopt. Deze module is momenteel verkrijgbaar als pre-release en wordt zeer binnenkort in de standaard update uitgerold.

april 2012: SpicyLemon-logo..png




Helpmijdag 2012

Auteur: Helpmij.nl

Top

april 2012: HM..JPG Op zaterdag 2 juni 2011 is er weer een Helpmijdag! Een ieder is bij deze van harte uitgenodigd om deze dag met andere Helpmijers mee te beleven. Wie zitten er achter die ontelbare berichten die dagelijks weer in het Helpmij.nl forum gepost worden?

Verder kun je op de Helpmijdag overtollige hardware verkopen, leuke hardware voor een vriendenprijs kopen, supersystemen te zien, ideeën over van alles en nog wat dat met pc's, games, netwerken, etc. te maken heeft uit te wisselen, een kapotte pc (mogelijk) laten repareren of in ieder geval daar solide advies over te krijgen, een zelfgebouwd (top)systeem showen, pc-problemen bespreken of juist anderen met jouw kennis van dienst zijn en nog tal van andere zaken te doen, te zien, of gezellig te bepraten.

De locatie is open om 12.30 uur en je bent rond die tijd van harte welkom. De koffie en thee staan klaar om je feestelijk te ontvangen. Kom en ontmoet elkaar om eens gezellig bij te kletsen. Na de koffie viert de gezelligheid hoogtij, de dag wordt rond 16.30 uur afgesloten met een heerlijke barbecue.

De toegang voor leden van de vereniging Helpmij.nl is gratis, niet-leden betalen € 1.

De Helpmijdag wordt gehouden in:

Pand Schep van Ginkel
Techniekweg 18
3542 DS te Utrecht

Aanmelden voor de Helpmijdag kun je hier doen, let erop dat je aangeeft of je mee wilt barbecueën.




Review: ASUS HS-W1

Auteur: Dillondarko

Top

ASUS is geen kleintje in de wereld van computerhardware. Ze zijn op redelijk veel vlakken actief, waaronder laptops en moederborden. Eind vorig jaar vonden ze het tijd worden voor de HS-W1, een nieuwe headset voor gamers.

april 2012: 6662_01_asus_announces_the_ms_100_usb_speakers_and_hs_w1_wireless_usb_headset..jpg

De HS-W1 is niet zomaar een doorsnee headset, we hebben hier te maken met een draadloos exemplaar. Door middel van een kleine USB-transceiver wordt de headset verbonden met de computer. De installatie van het apparaat is letterlijk plug 'n play: je steekt de ontvanger in een vrije USB-poort en de benodigde software wordt automatisch geïnstalleerd. Koppelen is eveneens eenvouding, een kwestie van de headset aanzetten met de knop op de rechter oorschelp en de headset en ontvanger koppelen automatisch.

ASUS claimt dat de ingebouwde accu het zo'n 8 uur volhoudt op een enkele lading. Na een paar volledige laadcycli wordt dat in de praktijk wel ietsje meer, na een uurtje of 12 begint het apparaat wel te piepen. Afhankelijk van hoe vaak je de headset gebruikt zul je om de drie dagen tot eens in de week moeten laden. Mocht je de headset toch willen gebruiken terwijl de accu leeg is: de headset kan ook gebruikt worden tijdens het opladen. Maar daarmee wordt wel een nadeel veroorzaakt: de meegeleverde USB-kabel is maar 1 meter lang, en daarmee veel te kort als je computer of laptop net even te ver weg staat.

Behalve de kabel is de rest van het meegeleverde 'spul' wel lekker compleet. Zo krijg je er een hardcase bij om de headset, de laadkabel en de ontvanger netjes op te bergen. Ideaal voor een LAN-party dus, waarbij je nog wel eens je dure headset in een los tasje moet vervoeren als je hem netjes wilt houden.

april 2012: 171139_2..jpg

De microfoon is ook prima. Het is voorzien van een ruisfilter wat best aardig werkt. Het lawaai van snel draaiende computerfans is dankzij de filtering amper tot niet te horen. De microfoonarm bevat ook een rode led om aan te geven dat de microfoon actief is. Maar als je die niet nodig hebt, klap je de microfoon gewoon omhoog. Dan schakelt 'ie ook meteen uit.

Als je de microfoon omhoog klapt wordt er ook meteen een toetscombinatie (Alt-PageUp en Alt-PageDown) naar de computer verstuurd. Dat kan handig zijn, maar dan moeten deze toetscombinaties niet al in gebruik zijn (o.a. Skype en WinAmp maken hier gebruik van).

Met het bereik van de headset zit het ook wel goed. De verbinding werkt op de 2,4GHz frequentieband en heeft een geclaimd bereik van 15 meter in open veld. Nu heb ik hem buiten niet getest op de 15 meter, maar het lukt binnen prima om een storingsvrije verbinding te behouden binnen dezelfde ruimte. Zit er een gipsmuurtje tussen geeft dat ook geen problemen, maar vloeren van gewapend beton worden iets teveel.

Dan de geluidskwaliteit. ASUS heeft gebruik gemaakt van 40mm grote drivers, verpakt in 70mm grote oorkussens. Anders dan je zou verwachten is de geluidskwaliteit erg goed: bass wordt prima weergegeven, midden klinkt erg goed en ook over de hoge tonen ben ik te spreken. Er zit een prima balans in, dus of je nu een film kijkt, muziek luistert of aan het gamen bent, het geluid klinkt erg goed. Het zal het niet redden bij een flinke geluidsset, maar tijdens nachtelijke gamesessies is dit een prima alternatief. Het volume kan wel erg hard, maar is makkelijk aan te passen met de drukknoppen op de rechteroorschelp.

Met 70mm neplederen oorkussens is draagcomfort ook wat het moet zijn. De headset drukt niet echt op de oren, maar hangt meer op het hoofd met de hoofdband. Ook een paar uur achtereen met de headset op voel je niets drukken. Met zijn 170 gram zou dat eigenlijk ook niet moeten gebeuren.

Al met al is de ASUS HS-W1 een prima headset. Met een half glimmend plastic design en de draadloze mogelijkheid voor amper 60 euro is dat echt wel zijn geld waard. Kritiekpuntje is de korte USB-kabel, maar als je voor een paar euro een langere erbij koopt ben je daar ook vanaf. Er blijven nog altijd betere headsets, maar als je van een goedkoop model van amper een tientje komt en geen honderden euro's uit wilt geven is dit een prima oplossing.




Buitengesloten door je eigen beveiliging

Auteur: femke98

Top

Wanneer je jezelf hebt buitengesloten met een root wachtwoord wat niet klopt en geen gebruik kan maken van de herstel modus, is dat een lastige situatie. Velen gaan meteen aan het herinstalleren, maar zelfs wanneer je jezelf in zoverre buiten hebt gesloten is het nog mogelijk om je fout te herstellen, dit kan op twee manieren. Het zijn beide geen super gemakkelijke manieren dus let wel goed op dat je geen fouten maakt. De tweede manier kan helemaal grafisch maar LET WEL HEEL GOED OP DAT JE NIETS VERKEERD DOET.

1) Via een live-cd met chroot

* Start op vanaf een live-cd

* Open een terminal

Kopieer de volgende regels één voor één naar de terminal. (in de meeste terminals kan je plakken met de: [ctrl]+[shift]+V toetsencombinatie)

sudo su - fdisk -l

Probeer nu te bepalen welke partitie jouw installatie bevat, let op het type en de grootte. Als Gparted aanwezig is op je live-cd dan kan je die ook gebruiken om je partitie te bepalen, sommigen vinden dat prettiger.

In de volgende commando's dien je /dev/sdXx te vervangen door de partitie waarop jouw installatie staat (bv /dev/sda1 of /dev/sdb3)

mount /dev/sdXx /mnt chroot /mnt /bin/bash

Wanneer bovenstaande commando's je geen error terug hebben gegeven bevind je je nu in de Bash schil van je installatie en kan je de wachtwoorden aanpassen met passwd:

passwd gebruikersnaam

Ben je klaar met aanpassen dat kan je met de volgende commando's de installatie verlaten, de partitie afkoppelen en je pc herstarten:
exit umount /mnt reboot

2) Via een live-cd je wachtwoordbestand aanpassen

Nog een manier is door het aanpassen van het opgeslagen wachtwoord van jouw gebruiker in het configuratiebestand /etc/shadow. Dit is bijna zo gemakkelijk als het klinkt, alleen moet je erg goed opletten omdat het wachtwoord niet open en bloot word weergegeven maar geëncrypteerd.

Start op vanaf een live-cd.

* Open je bestandsbladeraar

* Zoek in de zijbalk naar de partitie waarop je bestanden staan en navigeer naar die partitie

* Navigeer naar de /etc map van de partitie (dus /media/uwschijf/etc)

* Open het bestand shadow in een tekstbewerker.

* Kies in het menu van je tekstbewerker voor opslaan als en sla het bestand op als shadow.back-up

* Sluit de backup en heropen het bestand shadow

* Pas het aan aan de hand van het volgende voorbeeld.

pietje:$1$062ub7BL$Inbf3T1hKRdFipCanNWR/1:15228:0:99999:7:::

En voor de duidelijkheid hetzelfde voorbeeld met alle onderdelen in kleur:

(het wachtwoord is het rode gedeelte) pietje:$1$062ub7BL$Inbf3T1hKRdFipCanNWR/1:15228:0:99999:7:::

/etc/shadow kan soms behoorlijk lang zijn dus gebruik de zoekfunctie om je gebruikersnaam te vinden. In het bestand staat niet alleen je wachtwoord, dat is slechts het gedeelte tussen de eerste en de tweede dubbele punt. In dit voorbeeld heb ik de gebruiker pietje gemaakt met het wachtwoord wachtwoord.

De hash voor het wachtwoord wachtwoord is:

$1$062ub7BL$Inbf3T1hKRdFipCanNWR/1

(deze kan je later natuurlijk op de vertrouwde manier weer aanpassen)

Ben je klaar met aanpassen dan kan je je computer herstarten en kan je weer gewoon inloggen.

Extra:

Je kan natuurlijk ook meteen je eigen wachtwoord in shadow plakken, je hebt hiervoor wel een live-cd nodig waarop makepasswd geïnstalleerd is. Je maakt de hash alsvolgt in een terminal:

echo "WachtWoordHier" | makepasswd --clearfrom=- --crypt-md5 |awk '{ print $2 }'

Je kan op deze manier alleen geen leestekens gebruiken in je wachtwoord gezien je blijkbaar alleen " mag gebruiken rond je wachtwoord en sommige leestekens dan door Bash geherinterpreteerd worden als commando's of variabelen. Niet helemaal ideaal dus maar goed... goed genoeg voor een tijdelijk wachtwoord.

Jezelf beveiligen tegen deze methodes:

Natuurlijk kan iemand anders ook wat jij kan en is het dus raadzaam jezelf te beschermen tegen de bovenstaande methoden. Je moet hiervoor wel een wachtwoord kunnen onthouden (of je BIOS moet ondersteuning hebben voor hardware sleutels). Alle bovenstaande manieren kunnen tegengehouden worden door het instellen van een boot wachtwoord in je BIOS. Wanneer je dan wilt opstarten van een cd of USB-stick kan dat alleen als je het boot wachtwoord hebt en dat heeft je zusje of de inbreker als het goed is niet. Natuurlijk is ook deze beveiliging niet 100% waterdicht maar het omzeilen ervan vereist een behoorlijke technische kennis van de hardware.

Met dank aan socialdefect, lid van het Ubuntu forum. Verder valt deze handleiding onder de licentie Non-commercial.




Plaats goede teksten op je website

Auteur: Chris Vermeulen

Top

Gebruik deze handige tips om de teksten op je website te verbeteren en je zult je verbazen over de resultaten...

Wist je dat een goede, doordachte tekst vaak honderden procenten meer resultaat oplevert dan een standaardtekst? De teksten die op je website staan zijn dan ook erg belangrijk.

Veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Soms kan zelfs alleen al een sterke headline (kopregel) boven je pagina vele malen verschil maken. Het design van je website is ook wel belangrijk, maar het zijn uiteindelijk de teksten die je bezoekers overtuigen tot actie over te gaan.

Zullen we deze week eens wat tijd besteden aan het verbeteren van een aantal teksten op je website? Gegarandeerd dat je website daardoor meer rendement zal opleveren!

We bespreken eerst een aantal aspecten waar je op kunt letten en daarna gaan we aan de slag met een aantal concrete stappen die je deze week kunt gaan zetten.

Doelgroep

Het begint bij nadenken over je doelgroep. Je kunt niet alles voor iedereen zijn, dus spreek duidelijk je doelgroep aan. Praat daarbij zoveel mogelijk over de leefwereld van de bezoeker en niet zozeer over jezelf.

Praat niet over je product, maar over wat het product kan doen voor de bezoeker. Hoe het leven van de bezoeker makkelijker, leuker, aangenamer wordt door jouw product te gebruiken. Je kunt dat heel gemakkelijk doen door de producteigenschappen te vertalen naar voordelen voor de lezer.

april 2012: cv..JPG

Op internet is geloofwaardigheid ook een belangrijk issue. Iedereen kan wel een site beginnen en een heel verhaal ophangen. Probeer dan ook je geloofwaardigheid te onderbouwen met feiten die te verifiëren zijn. Een andere manier is door onafhankelijke derden, zoals je klanten, iets goeds over jou te laten zeggen, bijvoorbeeld in een testimonial.

Tekstopbouw

Het beste kun je je tekst zo in elkaar zetten dat hij snel doorzoekbaar ('scannable') wordt. Dus zo dat mensen in een oogopslag de belangrijkste punten eruit kunnen filteren. Dat doe je bijvoorbeeld door een goede headline en subheadlines te maken, korte alinea's te gebruiken en sleutelwoorden vet te maken.

Tot slot doe je er goed aan om je lezer aan het einde van je tekst te begeleiden naar de volgende stap. Bijvoorbeeld vragen om te bestellen, in te schrijven, iets te downloaden of te reageren.

Aan de slag: 4 stappen om vandaag nog je website-teksten een heel stuk te verbeteren

Stap 1: Bepaal welke 3 pagina's op je site het belangrijkst zijn.

In elk geval is je homepage 1 van die 3, maar misschien heb je ook andere pagina's die heel belangrijk zijn. Kijk er eens naar en schrijf ze even op.

Stap 2: Beoordeel de teksten op die 3 pagina's aan de hand van de volgende punten:

  • Spreekt deze tekst mijn doelgroep aan, of probeer ik alles voor iedereen te zijn?
  • Praat ik hier over mij/mijn bedrijf of over de leefwereld van mijn klant?
  • Praat ik over de eigenschappen van het product of over de voordelen van het product?
  • Zijn het grote blokken tekst of kleine, hapklare brokken (korte alinea's)?
  • Is de tekst makkelijk te scannen of ziet de hele tekst er hetzelfde uit?
  • Ben je geloofwaardig? Komt het betrouwbaar over?
  • Begeleid je de lezer naar de volgende stap, of laat je ze zweven?

Stap 3: Laat eens iemand anders die 3 pagina's beoordelen aan de hand van bovenstaande punten.

Stap 4: Onderneem actie en verbeter de punten waarop je website-tekst het slechtste scoort.

Succes!

april 2012: alphamega...jpe AlphamegaHosting.com is een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande hostingprovider die levert in Nederland en België. Zij staan bekend om hun proactieve hulp en begeleiding. Klik hier om kennis te maken met AlphamegaHosting.com.



Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen aan de hand van onze nieuwsbrief en plaatsen we reacties van onze lezers.


Beste helpmij,

Ik geniet elke keer enorm van die reuze interessante nieuwsbrief van jullie, die ik overigens uiterst keurig verzorgt er uit vind zien. Dat duidt duidelijk op een team van expertise. Wat ik een unicum vind is het onder de loep nemen van de werking of toepassingsmogelijkheden van bepaalde programma's in de vorm van een minicursus. Blijf dit vooral doen, daar kan ik heerlijk mee stoeien!

Mijn vraag luid of het nog mogelijk is om enkele nieuwsbrieven uit het archief mij nogmaals toe te willen zenden die ik nog vermis i.v.m. PC storingen in het verleden om mijn verzameling weer compleet te kunnen maken en zo weer te gebruiken als naslagwerk. U zou mij hiermee een geweldige dienst bewijzen.

Hier volgen dan de Data van nog missende Nieuwsbrieven.8-2007, (5 t/m 12)-2008 en 5-2009. Indien nog mogelijk 11-2006 t/m 6-2007 i.v.m. Onderwerp Casemodding deel 1 t/m 7.

Ik heb nog gekeken op de site of u een download mogelijkheid daarin hebt, maar niet gevonden. Misschien is dit een idee, een naslagwerk voor trouwe leden.

Met vriendelijke groet dank ik U voor uw aandacht en evt. handelingen.

Freddie.

Allereerst hartelijk dank voor de lovende woorden Freddie, wij blijven ons best doen om interessante nieuwsbrieven te maken.

Er bestaat wel een nieuwsbriefarchief, maar die is alleen toegangkelijk voor leden van de vereniging Helpmij.nl. Het betreft dus één van de voordelen die je hebt als verenigingslid.

Alle voordelen zijn:

  • E-mail service username@helpmij.nl > jij@provider.nl
  • Oudere nieuwsbrieven kunnen bekijken
  • Toegang tot de ledensite
  • Gratis toegang op de Helpmijdag
  • Korting op Helpmij.nl-artikelen
  • Mogelijkheid tot privé-berichten
  • Polls kunnen plaatsen
  • Je eigen subdomein op helpmij.eu van 150 MB
  • Geen banners
  • Zoeken in berichten ouder dan twee maanden
  • Foto album aanmaken

Hoeveel bedraagt de contributie?
De kosten zijn € 15 per jaar en voor jeugdleden onder de 18 jaar is dat € 10.
Jeugdleden zijn personen tot en met het jaar dat ze 18 jaar worden.
Jeugdleden onder de 16 jaar hebben toestemming nodig van hun ouders/verzorgers.

-Automatisch incasso?

Ja, Helpmij.nl werkt met automatisch incasso indien u dat wenst. Indien u dit
niet wenst komt er bij de contributie de som van € 2,50 administratieve kosten bij.


Geachte,

Met zeer veel belangstelling lees ik telkens weer Uw nieuwsbrieven met de zeer interessante tips. Maar deze keer vind ik niet terug wat U meldt:

"Maar nee, wat een verrassing
Uiteraard testen we voordat we gaan schrijven wat een bepaald programma doet, hoe het werkt. Vandaar dat ik Thunderbird (waar ik op gewezen ben door femke98, omdat Thunderbird gebruikt kan worden onder zowel Linux als Windows) op mijn laptop heb geïnstalleerd en getest. Dat leverde een verassing op die ik niet verwachte. Want hoewel de optie Selectie niet te selecteren is, is Thunderbird in staat een .pdf van een geselecteerd deel van een mail (nieuwsbrief) te maken.

Sterker nog is dat Thunderbird wel degelijk een selectie van een mail (nieuwsbrief) afdrukt. Dus buiten het hier eerder gestelde is er nog een e-mailprogramma dat selectief afdrukken ondersteunt, dat is mooi meegenomen."

Mijn vraag is hoe kan men komen tot de vermelde blz. PRINT met de aanduiding van PDF?

Inmiddels verblijf ik met vriendelijke groetjes
Eric.

Beste Eric,

Klik in Thunderbird op Bestand en kies voor Afdrukken, vervolgens ga je te werk zoals in de afbeelding is te zien. Als je van een deel van de nieuwsbrief een pdf-bestand wilt maken vergeet dan niet om dat deel eerst te selecteren.


Een andere methode om de nieuwsbrief te kopiëren is:
Download (Internet Explorer) de nieuwsbrief van de site https://magazine.helpmij.nl/
Vis uit de Temporary Internet Files op je computer het bestandje “nieuwsbrief_helpmij_nl[1]”
C:Documents and SettingsHIER JE NAAMLocal SettingsTemporary Internet Files. Dit is een klein bestandje 122 Kb. Open deze in Word – inlezen HTLM en je kunt er alles mee opslaan, bekijken , delen weggooien en/ of gedeelten kopiëren enz.

Met vriendelijke groet,
Imod

Bedankt Imod,

We nemen aan dat je deze tip hebt ingestuurd vanwege eerder gegeven mogelijke oplossing om de nieuwsbrief op de één of andere manier te bewaren, printen of als pdf-bestand op te slaan.

Wat je precies bedoelt met “downloaden van de nieuwsbrief” weet ik niet, aangezien er geen downloadmogelijkheid aanwezig is op de site.

Wat wel kan is het volgende:
In Internet Explorer (zeker vanaf versie 9) is het mogelijk om via Bestand > Bewerken met Microsoft Word de nieuwsbrief te openen in Word. Uiteraard kun je dan met de nieuwsbrief doen wat je wilt. Vergeet vooral niet om het Word-bestand op te slaan.

In Firefox kies je Bestand > Pagina opslaan als om de nieuwsbrief als html-bestand op je computer op te slaan. Uiteraard wordt de nieuwsbrief in de browser geopend.


Beste Femke,

Dank voor de vele heldere artikelen die u schrijft. Ik lees deze steeds met belangstelling. Sinds twee jaar gebruik ik op mijn notebook het besturingssysteen Linux-Ubuntu. Met grote tevredenheid.

Met vriendelijke groet,
Medard

Beste Medard,

Het is altijd fijn om te lezen dat onze lezers tevreden zijn over onze nieuwsbrief. U complimenteert terecht femke98, zij doet haar uiterste best om verschillende Linux distro’s nader te belichten. Dank u voor het compliment.

Zoals u ziet zijn de vragen die u in uw mail gesteld hebt hier weggelaten, alhoewel femke98 u toch van antwoorden heeft voorzien is het niet de bedoeling om vragen naar de redactie te sturen.

De boodschap die wij hier afgeven is, dat vragen op het forum gesteld dienen te worden. Daar is het forum immers voor.