Inhoudsopgave
-Voorwoord
-Hoe maak ik een back-up naar een clouddienst?
-Kerstapps
-Cursus CAD-tekenen deel 1
-Intel Sandy Bridge E: Extreem snel
-Vooraankondiging prijsvraag
-Interview met Phr3ak
-Xubuntu en het netwerk
-Windows 8: Microsoft hard aan het werk
-Column: technologie en de toekomst
-Hoaxes en wat daarmee samenhangt
-Gadgets
-Mint 12 Lisa
-Onze Tips & Handleidingen december
-Nieuwe manieren om bezoekers naar je site te krijgen: Social Media
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm (Hoofdredacteur)
profpc (Adjunct-hoofdredacteur)
Dillondarko (Junior Redacteur)
Djoane
ErpCity
femke98
FooBar (Junior Redacteur)
jackall
mumzel
OctaFish

Aan deze nieuwsbrief hebben ook meegewerkt:
Bjørn Mengerink
Jan Stedehouder
Reclame
Chris Vermeulen

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33539 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Voorwoord

Auteur: CorVerm

Top

Het is wat afgezaagd, maar het hoort er kennelijk onvermijdelijk bij: we zijn alweer aan de laatste nieuwsbrief toegekomen van 2011. De laatste editie van de maandelijkse nieuwsbrief van 2011 betekent ook het (bijna) einde van dit jaar. Wij, als redactie, denken dat we twaalf edities uit hebben mogen brengen die de moeite waard waren om te lezen. In ieder geval hebben wij ons uiterste best gedaan om van iedere uitgave iets moois te maken en dat is ons, gezien de vele positieve reacties die we van onze lezers hebben ontvangen, aardig gelukt. Nee, we gaan niet naast onze schoenen lopen van trots, maar we zijn wel blij dat veel van onze lezers op de één of andere wijze iets geleerd of opgestoken hebben van hetgeen wij hebben gepubliceerd. In het komende jaar gaan we uiteraard gewoon verder waar we gebleven zijn: maandelijks een prettig leesbare en leerzame nieuwsbrief uitbrengen.

Zal de kwaliteit van de nieuwsbrief gecontinueerd worden, toch blijft niet alles hetzelfde. De hoofdredacteur legt, vanwege privéredenen, zijn functie per 1 januari neer. Op de periode van mijn hoofdredacteurschap terugkijkend mag ik zeggen dat het mij een genoegen is geweest om dit redactieteam te mogen leiden, met hen te hebben mogen samenwerken. Aan de andere kant is het niet helemaal gedaan met de samenwerking, want ik zal als redacteur aan het team verbonden blijven.

Bedankt beste vrienden voor de fijne samenwerking. Bedankt beste lezers voor het warme hart dat jullie de Helpmij.nl nieuwsbrief toedragen, ik hoop dat we er nog jarenlang voor elkaar mogen zijn.

Namens de redactie wens ik een ieder een goed en veilig einde van 2011 en een heel voorspoedig 2012.




Hoe maak ik een back-up naar een clouddienst?

Auteur: Jan Stedehouder

Top

De ‘cloud’ is misschien het modewoord van de ICT in deze tijd, maar het gebruiken van een dienst voor de flexibele opslag van bestanden kan ook voor gewone computergebruikers nuttig zijn. Bijvoorbeeld als je regelmatig achter verschillende computers moet werken (zeg thuis en op het werk). Je kunt bestanden op een USB-stick opslaan en meenemen. Maar weet je dan precies wat nu de laatste versie van het bestand was? En als het bestand op de stick de enige versie is, wat doe je als je die stick niet meer kunt vinden of als je deze thuis hebt laten liggen?

Het leven wordt een stuk eenvoudiger als je dergelijke bestanden opslaat bij een onlinedienst die zorg draagt voor automatische synchronisatie naar alle computers die aan jouw account hangen en ook nog kopieën bewaart van oudere versies van de bestanden (waardoor het per ongeluk wissen van het bestand geen drama wordt). Een dergelijke dienst kan de overstap van Windows naar Ubuntu vereenvoudigen. Je kunt bestanden waar je actueel mee moet werken in de cloud opslaan, en het programma van de clouddienst zowel onder Windows, Mac OS X, iOS, Android als Ubuntu installeren. Zo heb je de belangrijkste bestanden direct bij de hand zonder te hoeven werken met USB-sticks.

Is het wel veilig, zo’n onlinedienst?

Het is altijd verstandig vooraf na te denken over de vraag of een onlinedienst veilig genoeg is. Welke garanties heb je dat de gratis aanbieder geen rare dingen met je bestanden gaat doen en of deze er morgen nog wel is? Welke risico’s loop je als de servers van de aanbieder er een of twee dagen uit liggen? Hoe groot is de kans dat een hacker kan inbreken? En welke bevoegdheden heeft de overheid van het land waar de aanbieder is gevestigd om in mijn bestanden mee te kijken? De antwoorden zijn niet eenduidig. Een eenvoudig uitgangspunt is wellicht dat je bestanden waarvan je absoluut niet wilt dat derden mee kunnen kijken, ook niet bij een clouddienst moet onderbrengen. Bestanden die persoonlijk, vertrouwelijk en geheim moeten blijven, horen niet op internet thuis, tenzij je handig bent met het versleutelen van bestanden. Het is aan jezelf om te bepalen hoeveel veiligheid je wilt inruilen voor gebruiksgemak en omgekeerd.

Dropbox

Dropbox heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn er cliëntprogramma's voor Windows, Linux, Mac OS X, iOS, Android en Blackberry, waarmee voldaan kan worden aan de eis om altijd en overal bij je bestanden te kunnen komen. Daarnaast is Dropbox zeer eenvoudig in gebruik. Alle mappen en bestanden in je Dropbox-map worden automatisch gesynchroniseerd naar alle andere apparaten die aan het account hangen. Het is ook mogelijk om mappen te delen, waardoor samenwerking met anderen makkelijker wordt.

Eerder dit jaar kwam Dropbox onder vuur te liggen, omdat de veiligheid niet 100% gegarandeerd was en medewerkers van Dropbox in jouw bestanden konden komen (ondanks de versleuteling). Ook was er een discussie over de aangepaste gebruiksvoorwaarden waardoor het leek alsof Dropbox ook eigenaar werd van jouw bestanden.

Een Dropbox-account is gratis voor de eerste 2 GB. Meer ruimte is mogelijk, maar dan moet je er voor betalen. Voor 50 GB betaal je $ 9,99 per maand, voor 100 GB $ 19,99 per maand.

Nadat je Dropbox geïnstalleerd hebt kun je op alle andere computers en mobiele apparaten ook het programma installeren. Na het afronden van de installatie van Dropbox worden alle onlinebestanden naar de lokale computer of het mobile apparaat gedownload.

Alternatieven voor Dropbox

Als het puur om opslag gaat (vanuit Ubuntu gezien), dan zou Windows Skydrive een oplossing kunnen zijn. Je krijgt dan 25 GB aan opslagruimte. Het grote nadeel is dat de synchronisatiemogelijkheden alleen voor Windows beschikbaar zijn en Windows Live ID  een vereiste is om van Skydrive gebruik te kunnen maken.

december 2011: skydrive..jpg

Ubuntu-One (https://one.ubuntu.com/) krijgen Ubuntu-gebruikers er gratis bij (de eerste 5GB dan) en zijn cliëntprogramma's voor Windows, Android en iOS.
De Ubuntu One versie voor Windows is hier te downloaden, een nadere beschrijving vind je hier. In dat artikel vind je ook info over het volgende alternatief voor Dropbox: SpiderOak.

Ubuntu One heeft als voordeel dat het goed geïntegreerd is met verschillende functies onder Ubuntu.

december 2011: 2_009..png

Een ander alternatief is SpiderOak (https://spideroak.com/). SpiderOak werkt goed samen met verschillende besturingssystemen. Qua opzet is het wat veiliger dan Dropbox. De dienst schermt met het argument dat het je wachtwoord helemaal niet opslaat, het is alleen lokaal op je computer opgeslagen. SpiderOak maakt het mogelijk om per aangesloten computer en per map in te stellen wat online wordt opgeslagen en wat naar welke computer moet worden gesynchroniseerd (waar Dropbox alles opslaat en synchroniseert). SpiderOak is daardoor zeer flexibel, maar gelijk ook wat taaier om goed in te stellen. Voor dit artikel hebben we het gebruiksgemak op de eerste plaats gesteld, maar voel je zich vrij om voor SpiderOak te kiezen. En er zelf een artikel over te schrijven ;-).

SpiderOak is zeer flexibel, en daarom ook wat taaier om goed in te stellen.

december 2011: 2_010..png

Dit artikel is deels afkomstig uit het e-book Snel aan de slag met Ubuntu.




Kerstapps

Auteur: profpc

Top

Onlangs werd bekend dat 65 procent van alle verkochte telefoons in Nederland in 2011 smartphones zijn. Met zo’n smartphone kun je niet alleen bellen, maar bijvoorbeeld ook mobiel internetten en muziek beluisteren. Maar je kunt er ook apps mee downloaden. Deze apps (applications), speciaal gemaakt voor de smartphones, kun je bijvoorbeeld downloaden via een Apple App Store of Android Marketplace. En nu het bijna Kerst is, is het leuk om ook kerstapps te downloaden op je smartphone. In dit artikel staat per app aangegeven voor welke platformen, iOS (van Apple) of Android (van Google), de applicatie geschikt is. Voor Apple staat aangegeven voor welke apparaten de applicatie geschikt is.

december 2011: 1-XMAS radio..jpg

XMAS Radio

Met deze app kun je luisteren naar 40 verschillende soorten radiostations. Zo hoef je dus niet steeds te luisteren naar de nummers van George Michael en Mariah Carey, maar kun je luisteren naar radiozenders met kerstmuziek in alle genres over de hele wereld. Zo kun je bijvoorbeeld luisteren naar traditionele kerstmuziek, religieuze kerstmuziek en kerst-jazz.


Als je de lijst met kerstzenders doorloopt, zie je onder andere radiostations uit de VS, UK, België, Frankrijk, maar ook uit Nederland. Zo kun je ook naar de kerstnummers op Sky Radio luisteren.

Deze app is gratis en is geschikt voor Android (vanaf versie 1.6) en voor de iPhone, iPad en de iPod (vanaf iOS 4.1).


Christmas Advent Calendar 2011

Deze app is een adventkalender waarmee de resterende dagen tot Kerstmis worden afgeteld. De Advent is in het christendom een benaming voor de periode voor Kerst. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het feest van Christus’ komst naar deze wereld tweeduizend jaar geleden, maar ook op Zijn wederkomst. Net als bij een adventskalender bevat de app verschillende luikjes, waarvan er elke dag maar één mag worden geopend.

 

december 2011: 4 - Advent..jpg

De makers van de app hebben van de 500.000 apps in de App Store de beste 25 gratis apps uitgezocht, hun persoonlijke favorieten. Deze app is gratis en is geschikt voor Android (vanaf versie 1.5) en voor de iPhone, iPod en de iPad (vanaf iOS 3.0).

Een vergelijkbare app is de Advent Calendar (AppsForSale). Deze app vertelt je echter welke iPhone en iPad apps tot 50% zijn afgeprijsd op alleen die dag. De app is gratis en werkt vanaf iOS 4.2.
december 2011: 3 - meneer Big..jpg


Vrolijk kerstfeest, meneer Big!

Speciaal voor de iPad is er een prentenboek over meneer Big voor peuters en kleuters. Meneer Big heeft vlak voor Kerst nog geen kerstboom en samen met Olifant en Schaap gaat hij op zoek naar een mooie boom.

Je kunt ervoor kiezen om zelf het verhaal voor te lezen en om te slaan, maar je kunt het ook automatisch laten afspelen. Het verhaal wordt dan van begin tot eind voorgelezen.

De app kost € 2,99 en is alleen geschikt voor de iPad (vanaf iOS 3.2).


Christmasfy Me

Met deze app kun je eenvoudig je foto’s bewerken met bijvoorbeeld een grappige kerstmuts, baard of sneeuwvlok. Je krijgt helaas maar 6 gratis plaatjes om je foto mee te versieren. De rest moet je erbij kopen.

Ik heb als voorbeeld het Helpmij.nl logo gebruikt. De plaatjes staan onderaan in het menu. Je kunt de plaatjes slepen naar je eigen foto om het te versieren. Na enkele stappen kun je het resultaat krijgen zoals hiernaast te zien is.


december 2011: 5 -christmasfy me..jpg

Je kunt inzoomen en uitzoomen door met je vingers het plaatje groter te maken. Ook een bepaald onderdeel (bijvoorbeeld de kerstmuts) kun je groter en kleiner maken. Ook kun je de plaatjes draaien.

De app is gratis en geschikt voor de iPhone, iPod en iPad vanaf iOS 3.1.3.

december 2011: 5 - HMlogo..JPG


december 2011: 6 - kerstboom..jpg


X-MasTree

Met deze app kun je je eigen kerstboom versieren op bijvoorbeeld je iPhone.  Standaard start de app met een kerstboom met al lichtjes erin en een standaard achtergrond.

In het linkermenu zie je allemaal plaatjes met bijvoorbeeld kerstballen en sterren waarmee je je kerstboom kunt versieren. Voor of na het versieren kun je ook de achtergrond van de kerstboom veranderen.

Moet je kerstboom voor een open haard staan of wil je misschien een mooie sneeuwachtergrond? Ook kun je bijvoorbeeld een type kerstboom selecteren. Heb je eenmaal je kerstboom naar wens versierd, dan kun je hem ook delen op Facebook of gewoon opslaan op bijvoorbeeld je iPhone.

De app kost € 0,79 voor de iPhone, iPod en iPad (geschikt vanaf iOS 3.0).


Angry Birds Seasons 2.1.0

Wie kent Angry Birds nou niet? Het is één van de meest gedownloade apps. Het spelletje waarmee je moet proberen de eieren van de Angry Brids terug te krijgen, door de vogels te lanceren met een katapult op groene varkens. Deze varkens zijn beschermd door een soort constructie van bijvoorbeeld hout of steen. In de speciale versie Seasons vind je verschillende edities, zoals een Paas- en Valentijn-editie.


december 2011: 2-Angry Birds..jpg

In de laatste versie kun je alvast in de kerstsfeer komen. De laatste update bevat een nieuwe editie: Wreck the Halls. In deze editie is de achtergrond omgetoverd naar winterse omstandigheden met onder andere sneeuw en dennenbomen.  Ook deze editie bevat zoals de editie in 2010 25 levels, waarbij je elke dag tot en met Kerst één level kunt spelen, vergelijkbaar met een adventskalender waarmee de resterende dagen tot Kerst worden afgeteld.

De app kost € 0,79 voor de iPhone, iPod en iPad (geschikt vanaf iOS 3.0) en is gratis voor Android (geschikt vanaf versie 1.6).

december 2011: 7 - Spy mouse..jpg


Spy Mouse 1.0.4

Een ander spel die ook een kerstupdate heeft gekregen is Spy Mouse. De bedoeling is om een muis (Agent Squeak) in verschillende levels op zoek te laten gaan naar kaas, terwijl ze de katten moeten proberen te ontwijken.

In het menu van de game zie je al kerstdecoraties. Verder hebben de makers in de eerste wereld van het spel een sneeuwachtergrond gemaakt en zie je kerstbomen en andere kerstdecoraties.

Ook in de levels zijn kerstdecoraties te zien. De app is momenteel gratis voor de iPhone, iPod en iPad (geschikt vanaf iOS 3.0).



Cursus CAD-tekenen deel 1

Auteur: Bjørn Mengerink

Top

A9CAD is het programma waarop deze cursus is gemaakt. Helaas is het programma voorlopig niet meer te downloaden van de officiële site, maar op de site van Softonic is A9CAD wel te downloaden. Vandaar dat de link op die site uitkomt.

Redactie


Algemene punten vooraf

Voordat je gaat tekenen is het handig om je eerst af te vragen wat je wilt tekenen en hoe je dat op papier wilt hebben, zodat je hier in het programma rekening mee kunt houden.

Enkele tips vooraf:

  • Teken altijd op verschillende lagen

  1. Het voordeel hiervan is dat je snel elementen aan en uit kunt zetten die bij elkaar horen.
  2. Teksten bij teksten, maatvoering bij maatvoering (Je kunt het beste tijdens het tekenen bepalen of je bijvoorbeeld meerdere lagen nodig hebt voor tekst.)
  • Houd de kleur en de dikte van de lijn altijd op BYLAYER.

  1. Het voordeel hiervan is:
  2. Als je een kleur of lijndikte wilt wijzigen van een bepaald soort objecten (bijv. wanden), dan kan dit met een enkele muisklik.

Het programma

Voor het programma zijn de volgende balken en vensters van belang:

Standaardbalk

Hier staan de standaardopties van het programma, zoals Nieuw, Openen, Opslaan, Afdrukken, Verschillende zoomfuncties en helemaal rechts op deze balk staan de icoontjes om de maatvoering, teksten, en de lagen aan te passen.

Tekenbalk

  1. Op deze balk staan van boven naar beneden de volgende functies:
  • Punt
  • Lijn
  • Rechthoek
  • Boog
  • Cirkel
  • Ellips
  • Polylijn
  • Tekst
  • Afbeelding invoegen
  • Parallelle maatvoering
  • Verticale maatvoering
  • Horizontale maatvoering
  • Boogmaatvoering
  • Diametermaatvoering
  • Straalmaatvoering

Wijzigingsbalk

Op deze balk staan van boven naar beneden de volgende functies:

  • Selecteren
  • Deselecteren
  • Verwijderen
  • Verplaatsen
  • Kopiëren
  • Verschalen
  • Roteren
  • Exploderen
  • Lijn afbreken
  • Lijn verlengen
  • Hoek afronden
  • Offset
  • Lijn breken
  • Spiegelen
  • Lijnen samenvoegen

Als onderdeel van de balk is ook het zogenaamde ‘Snap’ menu toegevoegd. Dit zijn schakelaars waar je mee kunt instellen waarop je de cursor vast kunt zetten (eindpunt, middelpunt, kruising, loodrecht)

Opdrachtenbalk

  • Deze balk geeft informatie over hetgeen dat je kunt doen tijdens een actie. Verder is het mogelijk om hier de lengte van de objecten aan te geven, maar hier verderop meer over.

Eigenschappenbalk

  • Dit venster geeft alle eigenschappen van het geselecteerde object weer
  • Ook is het hier mogelijk om snel een eigenschap te wijzigen (bijv. op een andere laag zetten, maar ook kleur, lijndikte en lijnsoort.

december 2011: cad 1..jpg

Het makkelijkst is om eerst de lagen aan te maken waar je op wilt tekenen. Dit vergt in het begin even wat werk maar dit hoeft eigenlijk maar één keer, omdat je deze tekening iedere keer weer kunt gebruiken.

Het maken van lagen:

december 2011: cad 2..jpg

Als eerste open je de Layer manager. Hierin kun je lagen aanmaken en deze een kleur meegeven. Door eerst goed na te denken over welke lagen je wilt gebruiken, krijg je ook gelijk al structuur in de tekening.
De kleur en het lijntype van de laag is te wijzigen door de laag te selecteren en dan op Color of op Linetype te klikken. De functies Freeze/Thaw zorgen ervoor dat je de laag kunt “bevriezen”, hierdoor staat de laag uit.
De functie Lock en Unlock zorgen ervoor dat je een laag vast kunt zetten of juist niet. Dit is handig om bijvoorbeeld hulplijnen vast te zetten zodat die niet verschuiven als je aan het tekenen bent.

Dan nu het echte tekenwerk.

Het zetten van lijnen.

Er zijn twee soorten lijnen. Namelijk een gewone lijn en de polylijn.
Het verschil tussen deze twee lijnen zijn dat een gewone lijn alleen getrokken kan worden tussen twee punten, een polylijn kan echter veel meer punten bevatten.

december 2011: cad 3..jpg

Ik raad aan om altijd een polylijn te gebruiken. Het voordeel van deze lijn is in A9CAD dat deze ook een arcering kan bevatten, maar daar later meer over.

Het zetten van lijnen kan op vier verschillende manieren:

  1. Op het scherm van punt naar punt.
  2. Door middel van absolute coördinaten (Dit zijn coördinaten die zijn afgeleid van de tekening).
  3. Door middel van relatieve coördinaten (Dit zijn coördinaten ten opzicht van het beginpunt).
  4. Door middel van een lengte en een hoek van een lijn.
  1. Als je al een aantal lijnen hebt gezet is deze goed te gebruiken om elementen te verbinden.
  2. De methode van de absolute coördinaten zou ik niet snel gebruiken, je moet hier veel te veel voor nadenken en dit kan weer rekenfouten veroorzaken waardoor de tekening niet meer klopt.
  3. Deze methode is zeer nauwkeurig en simpel te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is een ‘@’ voor de coördinaten te zetten. De coördinaten werken volgens het x,y-systeem. Hierbij is de X het aantal milimeters naar rechts en de Y het aantal millimeters naar boven (Als de lijn naar links of naar beneden moet gebruik je een negatief getal). Het coordinaat @-200,-300 trekt dus een lijn die schuin naar links beneden loopt.
  4. Wat je ook kunt doen als je de lengte en de hoek van de lijn weet, is deze gebruiken voor het tekenen. Hiervoor gebruik je het pijltje naar links < dus een lijn van 100 mm onder een hoek van 30° = 100<30

Oefening 1

Teken met een polylijn een vierkant van 500x500mm met zowel methode 2, 3 en 4.

december 2011: cad 4..jpg

Volgende keer gaan we verder in op het tekenen van rechthoeken, cirkels en ellipsen.

Verder gaan we een simpel huis tekenen en dit maatvoeren en tekst geven.




Intel Sandy Bridge E: Extreem snel

Auteur: Dillondarko

Top

Intels introductie van de Socket 1155 Sandy Bridge processors had één groot nadeel voor de hardwareliefhebbers en Intel: er was weinig reden om nog te investeren in Socket 1366. De processors met dit voetje zijn qua processorarchitectuur alweer dusdanig verouderd dat de Intel Core i7 2600K (4 cores) in de meeste gevallen vergelijkbaar is met de driemaal duurdere Core i7 990X (6 cores).  Ook voordelen zoals triple-channel geheugen en 32 PCI-Express lanes wegen niet op tegen het prijsverschil. De hardwareliefhebbers keken samen met Intel al uit naar de opvolger van Socket 1366: Socket 2011.

december 2011: Intel-Sandy-Bridge-Chip..jpg

Inmiddels is Socket 2011 gelanceerd. Samen met een nieuwe reeks processors met zes cores, quad-channel geheugen, een groter voetje en een architectuur gebaseerd op de Sandy Bridge-architectuur valt er dus heel wat in huis te halen. De prestaties liegen er niet om. Sandy Bridge E is momenteel beschikbaar in twee uitvoeringen: de Core i7 3960X en Core i7 3930K.

Sandy Bridge E

De ‘E’ in de naam is misschien wat onduidelijk, maar afhankelijk van wie je het vraagt zal het antwoord waarschijnlijk ‘Enthusiast’ of ‘Extreme’ zijn. Die laatste zou wel eens goed kunnen kloppen, want het is familie van de Socket 1155, maar dan in een extreme vorm. En een slecht ontwerp zal het niet zijn, aangezien de binnenkort verschijnende Intel Sandy Bridge Xeon-serverprocessors fysiek dezelfde chips zijn. Maar er zijn nog meer overeenkomsten met het vorige ontwerp: de ringbus, ondersteuning voor 256-bit AVX-instructies, MicroOp caching, versnelde floating-poing units en een verbeterde turbo modus. Alles wat de vorige generatie Sandy Bridge versnelde, is in Sandy Bridge E ook aanwezig. Het enige dat ontbreekt is een geïntegreerde GPU en daarbij behorende technologieën (Intel Quick Sync).

Socket 2011

Sandy Bridge is een bijzonder modulaire processorarchitectuur, iets wat we al meer gezien hebben bij o.a. AMD Bulldozer. CPU’s kunnen vrij eenvoudig worden gebouwd met bouwstenen als cores, cache en geheugencontrollers. De ingebouwde ringbus zorgt ervoor dat alle onderdelen netjes met elkaar kunnen communiceren. Nieuw is de toevoeging van extra multipliers voor geheugen en bClk, daarover later meer.

Dan de getalletjes. De chips worden geproduceerd middels 32nm transistors, waarvan er 2,27 miljard gebruikt zijn. De complete chip meet 20,8 bij 20,9mm, wat uitkomt op een totaal oppervlak van 434,72mm2. Vergeleken met eerdere CPU's voor consumenten is Sandy Bridge E met recht groot te noemen. En ook ruim tweemaal zo complex als de voorganger. Ter vergelijking: Socket 1155 tegenhanger moet het doen met 995 miljoen transistors, en meet slechts 214mm2. De chip bevat 8 cores, waarvan er maar 6 zijn ingeschakeld. Er is in totaal 20MB L3-cache aanwezig, waarvan 15MB is ingeschakeld. Met de geheugencontroller zit het wel goed: vier kanalen werkend tot (officieel) 800MHz, quad-channel DDR3-1600 dus. Verder is er een on-chip PCI-Express controller met 40 lanes aanwezig. De controller is in principe gereed voor PCI-Express 3.0, al geeft Intel dat nog niet toe: de standaard is nog niet gefinaliseerd.

december 2011: Core_I7_LGA_2011_Die..jpg

8 cores aanwezig op de chip, waarvan 6 geactiveerd.

Ondanks de vele overeenkomsten met de vorige generatie Sandy Bridge moest er wel een nieuw voetje voor de processor komen. 1155 pinnetjes bleek niet genoeg voor de toevoeging van een quad-channel geheugencontroller en 40 PCI-Express lanes, dus zijn er 856 bijgeplaatst voor een totaal van 2011. Ook de CPU-koelers blijken niet compatible: Socket 2011 koelers worden vastgeschroefd in de socket, waardoor een bracket vervalt. Koelerfabrikanten zijn massaal bezig om nieuwe bevestigingen voor hun huidige koelers te fabriceren, waarvan er inmiddels al enkele leverbaar zijn in Nederland.

Modellen

Voor het Socket 2011-platform zijn drie processors aangekondigd, waarvan er twee direct beschikbaar zijn, de laatste komt op een later moment. Het topmodel is de Core i7 3960X, voorzien van 6 cores, 15MB L3-cache, draaiend op 3,3GHz. Met turbo modus wordt dit opgeschroefd naar maximaal 3,9GHz. Alle multipliers op deze chip zijn vrij instelbaar, vooral interessant voor de overklokker. Het TDP ligt op 130W en mag voor 920 euro van eigenaar verwisselen.

De Core i7 3930K is naar verhouding een stuk betaalbaarder. De chip is voorzien van 6 cores en 12MB L3-cache. De standaard kloksnelheid ligt op 3,2GHz, met turbo modus tot 3,8GHz. Verder heeft de chip ook een TDP van 130W, maar is ook volledig unlocked en wordt verkocht voor 510 euro.

Waarschijnlijk wordt het januari 2012 voordat de Core i7 3820 op de markt komt. Deze chip zal 4 actieve cores hebben, 10MB L3-cache maar wel standaard kloksnelheden van 3,6GHz tot 3,9GHz in turbo modus.  Het is tot nu toe de enige chip die niet volledig unlocked is, maar Intel spreekt wel van ‘limited overclocking’. Waarschijnlijk wordt hiermee het verhogen van de bClk bedoeld, wat net zoals in de vorige generatie Sandy Bridge maar enkele stappen kan. De chip krijgt een TDP van 130W mee, maar de prijs is nog niet bekend.

december 2011: Untitled..png

Wel belangrijk om te weten is, dat wanneer je besluit een Socket 2011 systeem aan te schaffen, dat je zelf voor een CPU-koeler dient te zorgen! Sandy Bridge E processors worden zonder boxed koeler verkocht, al verkoopt Intel wel een losse waterkoeler voor het nieuwe platform. Aftermarket koelers werken natuurlijk ook.

Overklokken

Zoals eerder genoemd is Sandy Bridge E gebaseerd op de vorige generatie, wat wel een euvel voor overklokkers met zich meebrengt. De bClk (base clock) is bijna niet te verhogen omdat vrijwel ieder onderdeel van de CPU hiervan afhankelijk is. Een 10% overclock is misschien net te doen, maar daarboven zullen diverse onderdelen van de chip niet meer stabiel zijn. De rest zul je dus moeten doen via de multipliers. Op zich geen probleem, nu er al twee modellen met unlocked multipliers zijn gelanceerd. Ze zijn in te stellen tot maximaal 57x. Wel nieuw is de toevoeging van een bClk multiplier. Deze kan ingesteld worden op 1x, 1,25x en 1,65x en kan o.a. gebruikt worden voor het optimaal instellen van de geheugensnelheid.

Voor de geheugenmodules zelf zijn er nu nog meer multipliers beschikbaar. Beschikbare instellingen gaan van DDR3-800 tot -2666. Door de bClk, de bClk multiplier én de geheugen-multiplier te variëren is vrijwel iedere geheugensnelheid in te stellen.

Conclusie

Op moment van schrijven zijn er inmiddels de eerste tests van het besproken platform online en in de bladen verschenen. Vrijwel iedere conclusie van de praktijktests wijst erop dat het Socket 2011-platform een waardige opvolger voor het Socket 1366 platform is. Voor de echte hardwareliefhebber met een goed gevulde portemonnee is een systeem gebaseerd op het Socket 2011 platform waarschijnlijk het ultieme kerstcadeau. Voor degenen die niet graag meer dan 500 euro voor een CPU willen neerleggen kunnen natuurlijk voor een vorige generatie Sandy Bridge platform gaan, of wachten totdat de prijzen dalen. Maar, als je op dit moment een Socket 2011-platform systeem aanschaft, ben je ervan verzekerd dat je de snelste hardware in handen hebt.




Vooraankondiging prijsvraag

Auteur: Reclame

Top

december 2011: banner468x60..jpg

Op dit moment zijn Helpmij.nl en Computergalaxy.nl bezig met het voorbereiden van diverse acties. Vanaf januari vind je maandelijks een prijsvraag of een andere actie in de nieuwsbrief en/of op het forum waarmee geweldige prijzen te winnen zijn!




Interview met Phr3ak

Auteur: mumzel

Top

Deze maand een interview met alweer een nieuwe beheerder: Phr3ak .

maart 2011: microfoon..gif

Goedemorgen Phr3ak, mogen we weten wat je echte naam is?
Felix, net als dat kattenvoer dus.

Volgens je profiel is je leeftijd 41 jaar, wat is je status?
Ongetrouwd, en woonachtig met een blonde labrador retriever in een grote witte torenflat in Apeldoorn. Vlakbij een winkelcentrum, en simpel gezegd gezien in een hoek van de A1 en de A50.

In datzelfde profiel staat als beroep:  Linux / Unix System Engineer, wat houdt dat precies in?
Dat we veel spannende dingetjes op het gebied van *nix (Linux, Unix, etc.) doen, en dat op een beroepsmatige manier. Ik kan de gestelde vraag op zich nog wel verder uitdiepen, maar ik denk dat de meesten dan af gaan haken. 

Je bent al gebruiker/helper van het forum sinds 24 juni 2009, hoe ben je daar zo verzeild geraakt?
Heel flauw, gewoon via het internet (zat waarschijnlijk te Googelen op iets van computers o.i.d.). Ik houd zulke dingen echt niet bij, maar als je me vraagt naar mijn eerste computer, dan som ik zo allerlei dingen voor je op.

Nu je achter de schermen van het forum werkzaam bent, is het wat je daarvan had verwacht?
Tsja, wat voor zinnigs zal ik daar over zeggen, ik ben sowieso al veel met Linux bezig, en dan vooral met: "Linux from scratch", dus dit is eigenlijk gewoon een voortzetting van iets wat ik toch altijd al doe, bezig zijn met Linux. 

Ik zie je meer dan regelmatig in de chat, wat trekt je daar aan?
Chatten ?! .. Tsja, wat trekt de chat in een mens aan, ik denk de interactie met andere mensen? Het heeft er denk ik er ook mee te maken dat ik vroeger veel op IRC te vinden was, waar ook vaak en veel gechat werd.

Wanneer ben je begonnen met 'computeren' en waar komt je belangstelling voor computers vandaan?
Mijn eerste computer was een Commodore C64, en van daaruit is het eigenlijk allemaal begonnen. En zaken uitvogelen op die 'dingen' trekt me wel aan, al zou je me geen woordpuzzel op moeten laten lossen, maar op computergebied mag je me de moeilijkste puzzel geven die er is. Qua Linux waren we er ook al vrij rap bij, al was het in de begindagen nog echt een crime om de boel aan de gang te krijgen. Je kon jezelf een aardig buurtheld noemen, als je bijvoorbeeld al X aan het draaien kreeg in het begin van Linux. Gelukkig (voor de meesten dan), is dit tegenwoordig wel een stuk verbeterd.

Wat voor computer(s) heb je zelf en waar gebruik je die het meest voor?
Ik heb hier een Opteron 24 core (fysiek 2x een Opteron 12 core CPU) met 32 GB aan geheugen. 2x een 40 GB SSD (boot) en 2x een 1 TB harddisk en een Phenom X6 staan, met 8 GB aan geheugen en een stapeltje van 1 TB harddisks erin.
De eerste gebruik ik eigenlijk praktisch overal voor, behalve dan koffie zetten, en de Phenom draait eigenlijk als een NAS-server. En het zal je misschien niet ontgaan zijn, ze draaien beiden op Linux. Voor de rest staat hier nog een LG NAS te draaien, met 2x een 1 TB harddisk, plus een DVD-brander erin. Deze wordt incidenteel gebruikt om eens wat te downloaden o.i.d. 

Wat is je favoriete softwareprogramma?
Nmap (Network Mapper), een open source netwerkscanner die zijn oorsprong heeft in Linux. En Wordpress.  Dat vind ik zelf een goed stuk software wat goed bijgehouden wordt. En het is natuurlijk bedoeld om een weblog mee in elkaar te zetten.

Heb je/onderhoud je zelf een website?
Ik heb wel drie domeinnamen, maar de enige waar wat inhoud op staat die het bezichtigen nog wel eens de moeite waard kan maken is die van labrador-web. Daar staan voornamelijk foto's op van m'n labrador. Voor de rest ben ik niet zo creatief. Meestal mondt het uit in Wordpress downloaden (zie mijn opmerking bij de vorige vraag), plus het downloaden van een theme. Al zou ik op zich wel een Wordpress-thema in elkaar kunnen flansen (technisch gezien dan), alle franjes erom heen gaan me echter nogal slecht af (the fancy stuff, zoals de opmaak e.d.)

Heb je nog andere hobby’s/bezigheden?
Computers, en voor de rest motorrijden, en dat laatste doen we in tegenstelling tot andere motorcollega's gewoon het gehele jaar door. Moet ook wel, A is het enige stempel in mijn rijbewijs. En natuurlijk de hond (labrador), daar zijn we meestal mee in de bossen te vinden als het even mee zit (droog weer), en dan moet je vooral denken aan de Kroon Domeinen, Kootwijkerzand en dergelijke. (en nee, de hond gaat niet mee op de motor, maar in een hondenkarretje achter de fiets). 

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt op gebied van computers?
Veel, maar wordt dan ook doorgaans betaald om de spreekwoordelijke 'ellende' van een ander op lossen. Ik doel op collega's (niet van mij overigens) die harddisks verkeerd terug zetten in RAID sets, of stagiares die leuk aan het kopieren zijn op een Windows-cluster, waarbij het cluster op z'n gat komt te liggen. Zo kan ik nog wel even door gaan, maar ik vrees dat ik dan wat te kort kom qua ruimte.

Wat is je visie op sociale netwerksites zoals Facebook, LinkedIn, Twitter, Hyves?
Facebook doe ik nog wel aan, maar de rest trekt me niet zo. Berichten in 140 tekens typen gaat me nogal slecht af, zonder in sms-taal te moeten vervallen. En bij Hyves vind ik dat sommige hun profielen dusdanig gepimped hebben, dat je er als normaal mens nog maar weinig van kan maken.
Facebook gebruik ik eigenlijk alleen maar, omdat veel familieleden het ook gebruiken, en omdat het me laatst opgedrongen is bij de aanschaf van een Android-telefoon. Maar ergens zal de eerstgenoemde wel een doel dienen, al gaat het doel hier aan mij voorbij, dus voor mij alleen Facebook.

Welk genre boeken, films en muziek houd je van?
Met muziek kun je hier alle kanten op, maar ik luister vaak naar de Red Hot Chili Peppers, Greenday, The Offspring en dergelijke. Qua films kijk ik graag naar oorlogsfilms, zoals bijvoorbeeld die afleveringen van 'Band of brothers'  (Pacific en de eerste serie). Een film zoals 'Full metal jacket' vind ik ook wel goed, vooral het begin met die drill-instructor, prachtig!  En een film die ik ook praktisch grijs gedraaid heb (voor zover dat mogelijk is met blu-ray), is de film: "We were soldiers' met in de hoofdrol Mell Gibson.

Heb je een tip voor de lezers?
Het boek: "Operating systems and design" van Andres Tanenbaum of: "Just for the fun" het boek over Linus Torvalds. Maar 'voor de fun', lees ik ook wel: "Marley and me" van John Grogan. Ik heb ook de boeken van Kevin Mitnick gelezen: "The art of intrusion" en "The art of desception". Beide gaan over hacken, al is en was de man die het schreef bestempeld als praktisch staatsgevaarlijk (dat ben je al gauw in Amerika, volgens mij), zelf was hij maar matig in zijn bezigheden. Er is overigens ook een film over zijn kunststukjes verschenen: "Take Down", een film die de digitale plundertochten van Mitnick beschrijft, tot het moment van arrestatie.

Heb je verder nog een opmerking?
Op dit moment niet echt, de opmerkingen komen meestal achteraf ..

Dan rest mij nog je te bedanken voor het interview dat zoals zo vaak toch weer een verrassende kijk geeft op iemand, die je denkt te kennen van het forum en de chat! Felix, ik hoop dat er niet te veel opmerkingen achteraf komen.




Xubuntu en het netwerk

Auteur: femke98

Top

In mijn vorige artikel in de nieuwsbrief van oktober 2011 schreef ik het volgende:
Volgende week ga ik mij dus eens bemoeien met Xubuntu. Een installatie op mijn testlaptop is zo gebeurd en ik zal niet zo veel tijd nodig hebben om te zien of het werkelijk dat is wat men zegt. Ik hou jullie zeker op de hoogte en wie weet komt er dan een nieuwsbrief uit met hoe men Xubuntu kan installeren.

Van de week dus de stap gemaakt om Xubuntu te installeren naast mijn Mint en niet op mijn testlaptop. Ik moet zeggen, het is iets leuks en ik vind het zeer verrassend!
Ik weet hoe ik de dingen kan vinden en hoe het werkt, ik bedoel…..ik had het best gauw door. Toch voel je hem al aankomen zeker…er is een maar. En die maar is dat mijn NAS totaal niet kan worden bereikt, want ik mis het netwerkgebeuren! Waar je in Ubuntu en Mint in het menu Server en netwerk kan aanklikken, mis ik dit totaal in Xubuntu. En dat vind ik een groot gemis, want hoe moet ik nu mijn NAS bereiken?

Met hulp van het Ubuntu-forum heb ik een tool geïnstalleerd die mijn NAS laat zien in het netwerk maar ook in mijn Thunar (verkenner in Xubuntu) en/of in Nautilus, de verkenner in Mint. Ik kan dus nu bij alle zaken en files die op mijn NAS staan en wat nog belangrijker is, ik kan de boel updaten. Het is makkelijker om te gebruiken, dan om alles handmatig in te voeren in gksudo gedit /etc/fstab

 Menu Xubuntu...jpe

1. Installeer Gigolo via de terminal. Open de terminal en geef de volgende code:

sudo apt-get install gigolo

Je zal je wachtwoord in moeten vullen, je zult geen sterretjes zien, maar dat is normaal.

2. Voor het geval je fuse nog niet hebt geïnstalleerd:

sudo apt-get install fuse

3. Het kan ook nodig zijn om gvfs-backends erbij te installeren:

sudo apt-get install gvfs-backends


Gigolo wordt beschouwd als een netwerkbrowser maar het heeft ook de mogelijkheid om automatisch je shares te mounten.

De procedure is vrij simpel. Je vindt het programma in Mint terug onder systeemgereedschap. In Xubuntu (linksboven in de hoek van je bureaublad) onder Toepassingenmenu > systeem. (zie plaatje hierboven)

Wanneer je het programma voor het eerst opstart, ga dan naar voorkeuren.

december 2011: pref..jpg

Aanpassen > Voorkeuren > Interface>

Selecteer “Toon zij-paneel”

Selecteer “Start in geminaliseerde in het systeemvak”

Schakel uit “Toon auto-connect foutmeldingen”

Daarna klik je op de Netwerk Tab in gigolo.

december 2011: 1...jpe

Klik met je rechtermuisknop op wat jij wilt delen in je netwerk, en klik daarna op Maak een bladwijzer. Wanneer je er een bladwijzer van gemaakt hebt, selecteer dan Automatisch verbinding maken.

Daarna zorgen we ervoor dat Gigolo automatisch opstart bij het inloggen van je pc. Dat doen we op de volgende manier:

In Xubuntu:

Instellingenbeheer > Sessie en Opstart > Tabblad toepassing autostart > Toevoegen > Name = Gigolo, Command = gigolo

Instellingenbeheer Xubuntu..png

In Mint:

Menu > Voorkeuren > Opstarttoepassingen > Toevoegen > Naam = gigolo > Opdracht = /usr/bin/gigolo

Automatisch opstarten Mint...jpe

Wanneer je nu op je pc inlogt, zal alles automatisch worden gemount en zie je een pictogram op je desktop verschijnen.

In Xubuntu wordt er geen desktop pictogram aangemaakt, dus dat moeten we zelf even doen op de volgende manier:

Klik met rechts op je desktop > Starter maken > Naam = MyLan, Opdracht: thunar /home/your-user-name/.gvfs

Starter maken Xubuntu1..png  Starter maken Xubuntu..png

december 2011: My lan..png

Deze auto-connect functie heeft nog een andere functie. Als de externe share niet beschikbaar is of als de verbinding verloren gaat, zal Gigolo zal het netwerk elke 60 seconden (instelbaar) scannen en mounten als Gigolo ze vindt.

Het is beter te begrijpen hoe het programmaatje werkt, als je het vaker gaat gebruiken. Omdat het zo makkelijk te gebruiken is, heb ik het ook in mijn Mint 11 geïnstalleerd.

Succes ermee!!




Windows 8: Microsoft hard aan het werk

Auteur: FooBar

Top

De afgelopen maand zijn er weer flink wat updates bericht en is er interessant nieuws ontstaan op het gebied van Windows 8. Voor degenen die het niet weten: Microsoft is op het moment veel bezig met het uitbreiden en verbeteren van het nieuwe besturingssysteem, Windows 8. Verschillende nieuwe bèta-versies zijn uitgebracht; telkens met meer functionaliteit en verbeterde fouten. Ook is Microsoft bezig om het publiek te laten weten waar ze mee bezig zijn tijdens de ontwikkeling van het nieuwe systeem. Dit gebeurt met behulp van een blog, genaamd “Building Windows 8”, geschreven door Steven Sinofsky, die onder andere Windows, Windows Live en Internet Explorer vertegenwoordigt. Hiermee worden de nieuwste en belangrijkste vernieuwingen bekend gemaakt.

Waaronder dus het vernieuwde upgrade-proces van Windows 8. Het upgraden van een oudere Windows-versie naar een nieuwere was altijd, naar mijn ervaring, een tijdrovend en vervelend proces. Een schone upgrade, waarmee bedoeld wordt dat alle oude bestanden en programma’s niet overgenomen worden, was nog goed te doen. Maar wanneer er wél bestanden en programma’s overgezet moesten worden, werd het proces een stuk ingewikkelder alsook op sommige punten onmogelijk. Compatibiliteit van sommige programma’s naar een nieuwe versie was bijvoorbeeld niet aanwezig.
Met de nieuwe bèta-versie heeft Microsoft zich over dit probleem gebogen en heeft alles gedaan om het upgraden zo veilig en snel eenvoudig mogelijk te maken. De eerste verbetering is al te vinden bij het kopen van Windows 8. Naast een fysieke kopie wordt er nu ook een upgrade aangeboden via internet, die het hele proces van het begin tot het einde overziet waarbij een download van het pakket zelfs niet hoeft plaats te vinden. Daarnaast is in de setup van Windows 8 nu ook een optie geïntegreerd welke precies aangeeft welke programma’s wel en niet compatibel zijn met de nieuwe versie. Ook is er een functie ingebouwd die bepaalde instellingen overzet. Het hele proces bestaat nu alleen uit een enkel proces waarbij maar elf klikken van de muis nodig zijn; dit tegenover het oude upgraden, waarbij vier verschillende processen aangeroepen moesten worden en 60 verschillende schermen getoond werden. Het proces is ook sneller geworden; in plaats van dat alle bestanden één voor één worden overgezet worden nu mappen als geheel in één keer overgezet.

Verder is er ook nog wat te zeggen over de interface van Windows 8. Microsoft heeft gemerkt dat er veel negatieve respons is geweest over de nieuwe Metro-style die het nieuwe besturingssysteem gaat gebruiken. Veel van de klachten waren over het feit dat er weinig aan te passen was, bijvoorbeeld de groene achtergrondkleur en het opstartscherm. Nu heeft Microsoft hiernaar geluisterd en aanpassingen aangebracht in de nieuwere bèta-versie. Het is nu mogelijk om de achtergrondkleur aan te passen, evenals het opstartscherm. Daarnaast kunnen programma’s op het hoofdscherm samengevoegd worden in groepen die zelf te benoemen zijn, in plaats van op alfabetische volgorde zoals op de demo getoond werd. Ook kunnen iconen van programma’s kleiner gemaakt worden, waardoor deze minder ruimte opvragen en dus compacter te overzien zijn. Vraag is nog steeds of de hele Metro-stijl in het geheel vermeden kan worden,  om deze te vervangen met de oudere desktop-stijl. Het is een kwestie van afwachten. Desalniettemin zou ik de Metro-stijl nog zeker niet afschrijven, aangezien Microsoft druk bezig is met deze vernieuwen en verbeteren.

Over de release-data van de verschillende systemen die Windows 8 gaan gebruiken is inmiddels ook meer bekend. In een Frans nieuwsblad stond een interview met het hoofd van Nokia in Frankrijk, waarin staat dat Nokia een Windows 8-tablet zal uitbrengen in juni 2012. De waarheid achter deze uitspraak valt nog te betwisten, aangezien Nokia later de uitspraak niet officieel wilde bevestigen noch ontkennen. Desondanks het zou wel een logische stap zijn. Velen wachten na de Windows Phone nu namelijk ook gespannen op de tablet-versie.
Er zijn ook nog andere release-data voorspeld, die wat zekerder zijn. Zo zou Windows 8, het algehele besturingssysteem, beschikbaar zijn vanaf eind 2012. De eerste Windows 8-notebooks, die ARM-gestructureerde processoren ondersteunen, schijnen uit te komen in het midden van 2013. Het half jaar verschil tussen deze twee releases zou tijd geven voor ontwikkelaars om het nieuwe besturingssysteem te onderzoeken en zo nodig hun eigen applicaties klaar te maken voor de nieuwe notebooks.

Als laatste zijn er nog wat geruchten te melden rondom Windows 8. De conferentie die Microsoft alweer drie maanden geleden gaf, heeft een aantal eigenzinnige beelden opgeleverd.  Eén hiervan staat hier afgebeeld.

Windows 8 phone tile
Een tile van een programma in Windows 8 met de mededeling dat je wat oproepen gemist hebt... kunnen we gaan bellen met de computer in de toekomst?

Deze afbeelding, die direct is overgenomen van de conferentie, zou kunnen impliceren dat Windows 8 de mogelijkheid zal hebben om te bellen. De computer omgetoverd in een reusachtige telefoon. Nu kan dit natuurlijk een functie zijn van Windows Live, waarbij VOIP gebruikt wordt zoals in Skype, maar andere plaatjes gevonden op de conferentie zeggen toch iets anders. Deze plaatjes duiden bij een profiel aan welk telefoonnummer de persoon van het profiel heeft, plus de optie om deze persoon direct te bellen. Natuurlijk is dit nog steeds geen bewijs dat dit in de uiteindelijk versie van Windows 8 ook aanwezig zal zijn, maar het is toch leuk om hierover na te denken en te speculeren over de functionaliteit en de uitwerking hiervan.

Al met al kan er met zekerheid de conclusie getrokken worden dat er nog flink gesleuteld wordt aan Windows 8. Vele functies worden nu nog steeds verbeterd, al dan niet dankzij feedback van de mensen die elke nieuwe bèta-versie op de voet volgen. Ik wacht in spanning op de nieuwe updates, maar natuurlijk nog meer op de uiteindelijke versie van Windows 8!

Sebastiaan Metman




Column: technologie en de toekomst

Auteur: Djoane

Top

Slaan we niet te ver door?                     

Bij het lezen van onderstaande titel op een welbekende nieuwswebsite voelde ik mij direct aangetrokken om verder te lezen.

“E-mail lezen met je contactlenzen”

Het nader bestuderen van het artikeltje leert mij dat het gaat over een nieuwe techniek op basis van nano-deeltjes. Nieuwsfeeds en je e-mail lezen op je contactlenzen, dat is het doel. Maar slaan we niet te ver door met ons kunnen in de technologie?

Even een paar kleine voorbeelden:

december 2011: dj 1..jpg Tegenwoordig is het in Duitsland al mogelijk om te pinnen met je vingerafdruk. Waarom? Waarom moeten we betalen met onze vingerafdrukken? Wat is er mis met een pinpas? Natuurlijk is het jammer als je die weer eens bent vergeten, maar wat dacht je van de consequenties voor onze privacy? Een database zou ik al niet willen vanwege het risico op misbruik. In Rotterdam is een filiaal van Albert Heijn hier ook al mee begonnen.

In 1998 bedacht Kevin Warwick een implanteerbare microchip (RIFD) waarmee we deuren kunnen openen. Een knop aan de muur levert de timmerman, de elektricien en de hoofdaannemer omzet op. Een microchip doet even zeer. En wat als we te dicht bij de deur komen, maar helemaal niet naar buiten willen? Krijgen we dan die deur in ons gezicht? Wat is er mis met een knopje of een klink? Het blijft één handeling.
december 2011: dj 2..jpg

Nu zijn dit nog maar kleine onderwerpen die vooral te maken hebben met ons gemak, en als tegenhanger onze privacy. Wij mensen worden steeds luier, en willen steeds meer gemak. Daarnaast willen we controle over alles, we hebben een soort ongekende motivatie om controle te krijgen over alles wat we denken te begrijpen. Maar wat te denken van de medische wetenschap; We willen controle over ons lichaam, we willen zo lang mogelijk leven. Wij mensen zijn bang voor de dood, terwijl we dat toch al heel wat jaren gaan.

december 2011: dj 3..jpg

We laten mensenonderdelen groeien op muizen en varkens. We klonen zelfs al planten en dieren. Hoe lang zal het nog duren voordat de eerste mensen gekloond zullen worden?  

Spelen we zo niet met de onzichtbare natuurwetten? Spelen we zo niet met de dingen die we nog niet kennen?

Meest belangrijke vraag: Wat zijn de consequenties? Kunnen wij die wel overzien?

We denken in de wetenschap namelijk zoveel te weten, maar eigenlijk weten we nog geen tiende van de werkelijkheid. Persoonlijk ben ik van mening dat we te ver doorslaan met ons kunnen in de technologie.

Natuurlijk is het mooi, dat we zoveel kunnen. Maar moeten we dat willen?

Wat is jouw mening hierover? Schrijf naar nieuwsbrief@helpmij.nl om jouw mening te geven.




Hoaxes en wat daarmee samenhangt

Auteur: CorVerm

Top

Laat ik nou net gedacht hebben dat het uit de mode was of ik kreeg er weer twee achter elkaar: hoaxes. Reden genoeg om toch maar weer eens over dit onderwerp te schrijven.

Hoax is een Engels woord voor beduvelen, bedrog, oplichterij en dus een e-mail met als doel om je…ja, waarvoor eigenlijk? Er gaan tamelijk veel van die nepberichten rond die allerlei verschillende onderwerpen bevatten, maar één ding hebben zij gemeen en kan als kenmerk van een hoax worden gezien. Die berichten beginnen vrijwel altijd met de tekst: stuur dit onmiddellijk door. Het liefst aan zoveel mogelijk mensen.
Hoewel hoaxes, zoals gezegd, inhoudelijk verschillen, zijn er ook overeenkomsten. Als bron en/of bevestiging van het waarheidsgehalte van de hoax zul je altijd lezen dat zo’n bericht afkomstig is van het één of andere aansprekend bedrijf. Veelal betreft het Microsoft als bron, CNN, IBN, of zoals in de onderstaande hoax genoemde AOL. In de onderstaande hoax wordt zelfs met heel grof geschut gewerkt. Uit naam van een politieman uit Gent, betrouwbaarder kan haast niet, althans zo zal er door velen gedacht worden.

De betreffende hoax:

Lezen & direct doorsturen !
Lees onderstaand bericht goed door, het kan veel ellende voorkomen.
Deze informatie is zaterdag gearriveerd, rechtstreeks van zowel Microsoft als Norton.
Stuur het naar iedereen die u kent die toegang heeft tot het internet.
Mogelijk ontvangt u een ogenschijnlijk onschuldige e-mail met een PowerPoint presentatie 'Het leven is mooi.'
Als u het heeft ontvangen, ga het bestand dan onder alle omstandigheden NIET OPENEN! Gooi deze direct weg!
Als u dit bestand opent, verschijnt er een bericht op uw scherm met de mededeling: 'Het is te laat nu, uw leven is niet langer mooi.'
Vervolgens verliest u alles op uw pc en de persoon die dit naar u toestuurde krijgt toegang tot uw naam, e-mail en wachtwoord!
Dit is een nieuw virus, dat is begonnen te circuleren op zaterdag namiddag.
AOL heeft al bevestigd dat de anti-virus programma's niet in staat zijn dit te vernietigen.
Het virus is gemaakt door een hacker die zichzelf 'leven eigenaar' noemt.
Stuur een kopie van dit bericht aan al uw vrienden en vraag hen om het ONMIDDELLIJK door te sturen!
( Beter 1 x teveel verstuurd/ontvangen dan te laat!...)        
Met vriendelijke groeten,
***** ********  - Inspecteur
           Cel Justitiepaleis
          ***-****-**-***           
           ********  ********* ** - Gent
**/***.**.**
***-****-***/ ***********@politie.gent.be
***** ********  @politie.gent.be


Het misselijke aan dit bericht
is dat alle politiegegevens van deze man in de mail vermeldt staan. Om de man verder buiten schot te houden zijn de bewuste gegevens vervangen door sterretjes. Wat is het geval? Je wilt weten hoe een dergelijk bericht de wereld ingeslingerd wordt, een mailtje naar de betreffende persoon leverde het volgende antwoord op:

Geachte,
Ik heb dit inderdaad verstuurd, maar INTERN en blijkbaar heeft iemand anders dit gewoon EXTERN verstuurd naar iemand anders. Ik heb dit van een familielid verstuurd gekregen waarvan ik zeker was dat die geen nonsens verstuurt, daar hij een computerfraek is en ik zo dacht dat hij dit zeker zou nagekeken had.
Nadien bleek dit een HOAX te zijn, maar ik wist dit niet op voorhand. Mijn excuses hiervoor. Ik heb gewoon ter goedertrouw gehandeld.
Met vriendelijke groeten,

Je ontvangt, naar wat later blijkt, de hoax uit een voor jouw betrouwbare bron en je wilt je collega’s waarschuwen. Ter goeder trouw en dus niks mis mee. Aan de andere kant is het wel wat naïef om zonder zelf na te denken een dergelijk bericht door te sturen.
Zonder enige twijfel is het misselijk te noemen (zachtjes uitgedrukt) dat één van die collega’s het bericht naar buiten brengt zonder de moeite te nemen om de privé (politie)gegevens uit het bericht te verwijderen.

Laagdrempelig

Bij sommige mensen blijkt de drempel om een bericht per e-mail door te sturen erg laag te liggen, zeker als het om een aansprekend of angstaanjagend verhaal gaat. Uit onwetendheid en zonder echt na te denken over de inhoud wordt de e-mail doorgestuurd aan alle mensen die in hun adresboek staan. Hiermee is de cirkel rond en is het doel van de hoax bereikt: verspreiding onder zoveel mogelijk mensen die vervolgens met grote bange ogen iedere PowerPoint of wat voor bijlage dan ook wantrouwen. Of onwetendheid een goed excuus is om zonder meer dit soort ongein door te sturen is nog maar de vraag. Er is al zo vaak gewaarschuwd om dit soort mailtjes niet serieus te nemen dat ik het bijna overbodig vind om dit artikel te schrijven. Maar… helaas blijkt het toch nodig.

Ongevraagde (ongewenste) mail

Het is nooit leuk om ongevraagd e-mail te ontvangen dat geen enkel doel dient. Toch zijn dat niet de belangrijkste redenen waarom hoaxes vervelend zijn. Verslapping van de aandacht en verspreiding van e-mailadressen vormen een groter probleem. Verslapping van de aandacht, omdat men er aan gewend raakt om zonder na te denken allerlei “waarschuwingen” door te sturen. Verslapping aan de kant van de ontvangers, die als het om echte waarschuwingen gaat, de schouders op zullen halen en denken: het zal wel.

Verspreiding van e-mailadressen

Hoewel het volgende niet alleen voor hoax-berichten opgaat, maar ook voor andere wel leuke zaken, is het nooit gewenst dat alle geadresseerden in de Aan regel komen te staan. Door op deze  wijze e-mail te versturen kan iedereen die e-mailadressen zien en… misbruiken. Bovendien is het een inbreuk op de privacy, niemand zit er uiteraard op te wachten dat hun e-mailadres, als het even tegenzit, de hele wereld overgaat. Wil je echt netjes een e-mail doorsturen, stuur dan de mail naar jezelf met in het BCC-vak de geadresseerden. Door op deze wijze een mailtje door te sturen kan niemand de e-mailadressen van de overige geadresseerden zien. Wel zo prettig en veilig. BCC is trouwens de Engelse afkorting van Blind Carbon Copy, een blinde kopie dus waarin geen andere e-mailadressen te zien zijn. 
Stel dat een computer besmet raakt met malware. In dat geval zijn de rapen gaar. De meeste malware doorzoekt de computer op e-mailadressen met het risico dat die in handen van spammers vallen. Een toename van het aantal spamberichten kan het gevolg zijn en dat door de ondoordachtzaamheid van een ander, terwijl jijzelf er alles aan doet om te voorkomen dat je gespamd wordt.

Ook in andere gevallen

Hoe vaak krijgen we (al of niet) leuke bestandjes toegestuurd die alsmaar via de knop Doorsturen bij ons terecht gekomen zijn, een meer dan volledige waslijst aan e-mailadressen bevattend. Niemand die de moeite neemt om die adressen uit de kop van het bericht te verwijderen, laat staan om het bestandje te versturen op de genoemde wijze.
Ik geef toe dat de verleiding vaak groot is om al die mensen maar eens te mailen of zij een abonnement op onze nieuwsbrief willen nemen. Maar… ook dat is spammen, dus doe ik het maar niet.

Je hebt een “waarschuwing” ontvangen, wat nu?

Je hebt een “waarschuwing” ontvangen en je wilt toch graag weten of het inderdaad om een waarschuwing gaat en niet om een hoax. Ga dan eens kijken op de site van http://www.virusalert.nl/ of het inderdaad om iets zorgwekkends of om een hoax gaat. De kans dat je meteen ziet dat het om een hoax gaat hoeft niet zo heel groot te zijn, maar een zoekopdracht op genoemde site kan wonderen doen. Na invulling van de zoekopdracht “Het leven is mooi” (uit de hierboven genoemde hoax) komt er dit resultaat uit: Dit bericht gaat over een virus dat zich zou verspreiden middels een PowerPoint presentatie met als bestandsnaam "Het leven is mooi". Het bericht gaat rond sinds ongeveer half 2008. Een Engelse versie bestaat al sinds 2002.

Dus hoaxes zijn lang niet altijd van recente datum, je moet het zien als een repeterende breuk. Ziet iemand er de lol van in om een hoaxje uit de “kast” te halen om daar argeloze mensen mee te pesten dan is dat zo gedaan. De deling eindigt niet, maar er vindt herhaling van zetten plaats.

Wat je kunt doen na het ontvangen van een hoax

In ieder geval direct een mail sturen naar de afzender zodat ook die op de hoogte is van hetgeen waar hij/zij mee bezig is.

Voorbeeldtekst die je kunt sturen als je een hoax hebt ontvangen

De e-mail die je mij hebt toegestuurd is een hoax: een nepwaarschuwing. Het bericht slaat nergens op en doorsturen is zinloos. Controleer, voordat je een bericht doorstuurt, alstublieft of het bericht op waarheid berust. Dit kan door naar de website te gaan van het bedrijf dat in het bericht wordt genoemd. In het geval van nieuwe en onbekende virussen kun je dit het beste controleren bij jouw anti-virusleverancier of op http://www.virusalert.nl/ . Bovendien heb je door de wijze van verzenden een groot aantal e-mailadressen in de openbaarheid gebracht, waardoor de kans groot is dat die adressen in verkeerde handen vallen. Als e-mailadressen ongecontroleerd verspreid worden kunnen die uiteindelijk in handen komen van spammers. Niemand wil graag spam ontvangen, ook ik niet. Wil je in het vervolg van deze tips gebruik maken voordat je een dergelijk bericht naar mij en/of anderen verstuurt?

Nu maar hopen dat het eindelijk is afgelopen met het versturen van dit soort onzin.




Gadgets

Auteur: ErpCity

Top

Hitachi heeft zojuist 's werelds eerste harde schijf met een capaciteit van 4TB op de markt gebracht. De schijf komt in twee uitvoeringen: de Deskstar 5K4000 als inbouw model en de Touro Desk External Drive  als extern model. De schijf heeft een snelheid van 5.400rpm en een buffer van 32MB. Om de schijf te kunnen gebruiken, moet de computer draaien op Mac OS X of een recente versie van Windows. Voor oudere systemen is speciale software nodig, maar die stelt Hitachi zelf gratis beschikbaar.

december 2011: NB dec Hitachi 4TB..jpg De Deskstar 5K4000 heeft voorlopig een prijs van 400 dollar, de Touro is 420 dollar. Beide zullen vanaf januari leverbaar zijn.

IJzige koude is erg slecht voor smartphones en tablet-pc’s! Hugo Boss heeft zich het lot van deze apparaten aangetrokken en introduceert nu hiervoor een luxe serie cases. Ze zijn, zoals Hugo zegt, ontworpen met de gebruiker voor ogen; stijlvol, ingetogen en elegant.

Er zijn vier themalijnen welke zijn gebaseerd op de huidige trends en collecties van Hugo Boss; Construction, Explorer, Highlands en Metropolis.

december 2011: NB dec HB hoesjes..jpg

Ze zien er echt allemaal best stijlvol uit maar dat mag misschien ook wel aangezien de adviesprijzen variëren van € 34,95 tot € 49,95 voor cases voor mobiele telefoons.
En van € 69,95 tot € 119,95 voor de tablet-cases.




Mint 12 Lisa

Auteur: femke98

Top

De nieuwe Mint 12 genaamd “Lisa” is er!!

Mint lisa..png
Linux Mint 12 wordt geleverd met een geheel vernieuwd bureaublad.

Mint 12 heeft Linux 3.0 onder de motorkap en is gebaseerd op Ubuntu 11.10. Alleen wordt het geleverd zonder de Unity-interface. Gebruikers krijgen in de nieuwe versie de keuze uit verschillende interfaces. De ontwikkelaars bouwden onder meer een nieuwe interfacelaag, Mint Gnome Shell Extensions (MGSE), bovenop Gnome3.

MSGE maakt het mogelijk om Gnome3 op een traditionele manier te gebruiken. Je kan alle componenten uitschakelen binnen MSGE om een pure Gnome3-ervaring te krijgen of je kan ze allemaal inschakelen om een Gnome3-desktop te krijgen die gelijk is aan degene die je gewend was te gebruiken. Natuurlijk kan je ook alleen de componenten kiezen om je eigen desktop te ontwerpen.

De belangrijkste kenmerken in MGSE zijn:

  • het onderste paneel;

  • het applicatie menu;

  • de vensterlijst;

  • een taak-centrische dekstop (je kan switchen tussen vensters, niet tussen applicaties);

  • zichtbare systeem pictogrammen;

Task centric ..png

Je kan applicaties starten vanaf de onderkant links, je kan eenvoudig schakelen tussen applicaties en werkplekken met behulp van de venster lijst of sneltoetsen. Hou je kennisgevingen in de gaten aan de bovenkant en verschaf jezelf de toegang tot de Gnome3 functies zoals "activiteiten" in de linkerbovenhoek.

Mint menu MGSE..png

MATE:

Mint 12 wordt daarnaast geleverd met de software MATE. MATE is een fork van Gnome2 die compatibel is met Gnome3. Dankzij de MATE, kan je beide versies van Gnome op hetzelfde systeem draaien.

Mate met Mint Menu..png

De ontwikkelaars geven aan dat MATE nog niet volledig stabiel is en een aantal onderdelen mist. Met een nauwe samenwerking tussen de ontwikkelaars van Mint en MATE, wordt MATE echter goed onderhouden en geüpdatet. MATE is aanwezig op de dvd-uitgave van Linux Mint 12. Gebruikers van de cd-editie kunnen het installeren via de mint-meta-mate pakket. Uiteindelijk zal MATE in elk opzicht identiek worden aan Gnome2 en zal in de toekomst de traditionele desktops van Linux vertegenwoordigen.

Nieuwe thema's:

Linux Mint 12 bevat twee nieuwe thema's, dat zijn Mint-Z en de Mint-Z-Dark, die zijn gebaseerd op de Mint-X en Zukitwo.

Mint Z-desktop thema..png

Mint Menu Z-dark..png

Achtergronden:

Net als in de vorige versie, de standaard achtergrond toont een 3D-scène met het Linux Mint logo. Het originele kunstwerk is afkomstig van een kunstenaar genaamd Gelsan. Extra kwaliteit achtergronden zijn ook beschikbaar, waaronder fantastische foto's uit India en het Yellowstone National Park.

Mint achtergronden..png

DuckDuckGo

De standaardzoekmachine van Lisa is DuckDuckGo. Deze zoekmachine houdt rekening met de privacy van gebruikers en verzamelt geen zoekresultaten of webgeschiedenis. De zoekmachine maakt gebruik van de Yahoo/Bing-engine, maar dan zonder personalisering. Het is verder gebouwd op Open Source, hoewel delen van de source code zijn afgeschermd.

Met DuckDuckGo kunnen gebruikers onder meer zoeken via zoekmachines van websites zelf. Hiervoor maken ze gebruik van de '!bang syntax'. Door een uitroepteken te plaatsen voor een website in de zoekbalk wordt gezocht via de zoekmachine van de desbetreffende site.

Een zoekopdracht als '!wikipedia barack obama' levert hiermee direct de Wikipedia-pagina van de Amerikaanse president op.

Upstream componenten:

Linux Mint 12 beschikt over de volgende upstream componenten: Ubuntu 11.10, Linux 3.0, Gnome 3.2.

Mint 12 is hier te downloaden: http://www.linuxmint.com/download.php

Bron: www.webwereld.nl

Note: Ik zelf heb nog steeds de RC op mijn testlaptop staan, maar omdat de final nu is uitgekomen, ga ik deze RC verwijderen en de final installeren. RC betekend release candidate en dat is dus de voorloper van de final. Men kan deze dan alvast installeren zodat men hem kan gaan testen. Aangezien er trieste familieomstandigheden waren en de afwikkeling daarvan nog niet afhandeld is, ben ik niet toe gekomen aan het testen van de Mint 12 RC. Ik hoop echter volgende keer de final onder handen te nemen.




Onze Tips & Handleidingen december

Auteur: profpc

Top

In dit artikel vind je een overzicht van de laatst geplaatste software in de sectie Handige Software. Bij sommige programma's is het mogelijk dat je een PDF-handleiding kunt downloaden en eventueel uitprinten.

De handleidingen komen van het Handleidingen-forum van Helpmij.nl vandaan. Als er een handleiding beschikbaar is in PDF bij een programma, dan kun je dit gemakkelijk herkennen doordat er "Download hier de handleiding:" eronder vermeldt staat.

Software: Geplaatst door: Omschrijving:
FileShredder JoZ1 Een programma om bestanden definitief te verwijderen. Deze bestanden kunnen dan ook niet meer worden teruggehaald.
Freecorder mumzel

Download video's van heel veel websites. Neem mp3-audio op van welke site dan ook. Convert naar MP3, MPEG4 en meer. Werkt in je browser. Bevat FLV Player (geen spyware of adware).

TrueCrypt mumzel Voor het mounten van ISO-bestanden.
Stellarium mumzel Stellarium is een gratis open source planetarium voor je computer. Het toont een realistische 3D hemel, net als wat je kan zien met het blote oog, verrekijker of telescoop. Te downloaden voor Windows, Linux en Mac (ook portable).
TSR Watermark image mumzel Voorziet je foto's van (batch)verschillende watermerken. In Nederlands te verkrijgen.Gratis voor privé-gebruik.
your uninstaller! mumzel Voor het verwijderen van software en achtergebleven resten.
SlimComputer mumzel SlimComputer is een handige utility om een nieuwe pc of laptop te ontdoen van onnodige voorgeïnstalleerde software.
Media Tagger mumzel Titel, artiest, album en zo meer worden in MP3 opgeslagen in een dataheader aan het begin, bekend als ID3 tags. Alle mp3-spelers gebruiken deze ID3 tags om de informatie te tonen tijdens het afspelen van de MP3. Met Media Tagger kun je de ID3 tags maken en aanpassen. Voor MP3-, VQF-, WMA-, OGG- en APE-bestanden. Voor het maken van Playlists voor Winamp (Nederlands verkrijgbaar).
DVD-Lab kostenzer DVD authoring program is een programma om menustructuren voor een dvd te maken. Alleen dat al loont de aanschaf. Menu's ontwerpen, ondertitels plaatsen tot 8 stuks en dat is nog maar een kleine greep. Kijk op de site bij Comparison Table en je kunt in een overzicht alle mogelijkheden zien.

Wil je meer Handige Software zien? Kijk dan in de sectie Handige Software waar er op dit moment al 611 softwareprogramma’s in staan! In deze editie plaatsen we ook een greep van programma's uit de Handige Software-sectie:

Software: Geplaatst door: Omschrijving:
Sequoia View Frats Voor alle mensen die weleens met het probleem zitten dat hun harde schijf vol is en ze geen idee hebben waar al die data heen gaat, is er een heel erg handig programmaatje dat Sequoia View heet. Hij mapt alle bestanden op je harde schijf tegelijk naar grootte en laat je precies zien waar dingen heel veel ruimte in aan het nemen zijn. Je ziet precies welke mappen je pc bevat en hoeveel ruimte deze innemen en welke files erin zitten.
Photofiltre Sippie PhotoFiltre is een zeer goed, uitgebreid fotobewerkingsprogramma met een gebruikersvriendelijke interface. PhotoFiltre beschikt over alle standaardfuncties om afbeeldingen te bewerken en foto's te retoucheren.
Tiltviewer mumzel Tiltviewer op de site van Airtight Interactive laat willekeurige foto's van de razend populaire site Flickr (Photosharing) zien die het label "interesting" opgeplakt hebben gekregen. Flickr is een site van Yahoo!, dat is een bedrijf dat lijkt op Google en verdient aan reclame, internetverkeer en zoekacties. Tiltviewer werkt dus samen met Flickr om foto’s op hun site te laten bekijken.
Defraggler de jean Defragmentatieprogrammaatje gemaakt door de mensen van CCleaner, jullie welbekend. Werkt zeer goed en is stabiel.Veel sneller dan de windowsdefragmentatie. Je kan er ook bepaalde folders mee defragmenteren. Slechts 391 kB klein!
Notation Player gijsisok Laat bij het afspelen van een .midi- of.kar-file de notenbalken zien om mee te kunnen spelen. Bij bestanden waar songteksten in zitten, laat hij de songteksten eronder zien.
Autoruns jackall Met dit programma kan je een overzicht krijgen van alle gestarte opstartitems. Zowel uit de startupfolder als vanuit het register. Handig voor analyse voor overbodige startitems.
CD Recovery tool Bertus Programma om cd/dvd's die niet goed meer gelezen kunnen worden te recoveren.

Als je leuke en handige software weet, dan kun je die ook met ons delen. Op deze pagina kun je zelf handige software toevoegen, en na goedkeuring van de beheerder zal deze verschijnen op de website van Handige Software en in de volgende editie van de nieuwsbrief.

Ook kun je zelf een gemaakte handleiding toevoegen aan de Handleidingen-sectie van Helpmij.nl.




Nieuwe manieren om bezoekers naar je site te krijgen: Social Media

Auteur: Chris Vermeulen

Top

Social Media, zoals Hyves, Facebook, LinkedIn en Twitter zijn websites waar grote groepen mensen hun ideeën, gevoelens, dagindelingen, activiteiten en wat dies meer zij met elkaar delen. Mensen zijn vaak heel open op dergelijke sites en hun contacten, ook wel 'vrienden' genoemd, zijn geïnteresseerd in wat er allemaal gedeeld wordt. Dat is het sociale aan Social Media.

Hoe kun je nou bezoekers naar jouw website krijgen vanuit die Social Websites?

Nou, in elk geval niet door op dergelijke sites te gaan brallen en botweg links naar je site te zetten. Ook niet door op een lompe manier reclame voor jezelf te maken. Vooral op fora (al sinds jaar-en-dag een vorm van Social Media) moet je zo niet te werk gaan. Dat wordt je echt niet in dank afgenomen. Wat je wel kunt doen, is sociaal doen. Dat is immers wat je doet op een social site. Meng je in de groep gebruikers. Verzamel een groep geïnteresseerden om je heen (vrienden). Lees wat zij te vertellen hebben. Wat er leeft. Wat hen bezighoudt. Heb interesse.

Als (en alleen als) je iets zinnigs daarop te zeggen hebt, dan kun je reageren. Als jouw product of dienst echt goed aansluit en echt een goede oplossing is voor een specifiek geval, dan kun je naar je website verwijzen. Niet echt de moeite? In tegendeel.

Door je op die manier op te stellen, bouw je een enorme goodwill op en zullen anderen over jou en je website of bedrijf gaan praten op die sites. Als iemand op zo'n social site over jou klaagt, zullen anderen het voor je opnemen. Schitterend is dat wanneer je dat ziet gebeuren. Stimuleren dat er over je gesproken wordt op Social Media Websites.

Als je een e-mailhandtekening maakt die automatisch onder elke mail komt te staan die je maakt of beantwoordt, dan kun je daarin ook links plaatsen naar jouw profielpagina's op de social sites. Op die manier wordt het gemakkelijk voor anderen om met je te connecten. Je kunt op Social Websites zoals Facebook ook (goedkoop!) adverteren. Het is in zo'n geval duidelijk dat het om een advertentie gaat en dan mag het weer wel. Vooral Facebook heeft een heel gaaf mechanisme. Gaaf voor de gebruikers en gaaf voor de adverteerders.

Gaaf voor de gebruikers

De gebruikers kunnen advertenties in de zijbalk sluiten door op een kruisje in de hoek te klikken. Er wordt dan gevraagd waarom ze de advertentie sluiten. Dat ziet er dan zo uit: Je hebt deze advertentie verwijderd. Waarom vond je hem niet leuk?

O Oninteressant

O Misleidend

O Aanstootgevend

O Herhaaldelijk

O Overige

De intelligente scripts van Facebook kunnen zo het profiel dat ze van jouw overige gebruiksgedrag hebben samengesteld aanpassen. Ze leren jou dan nog beter kennen en kunnen zo nog gerichtere advertenties aan jou tonen. Of we blij moeten zijn dat dergelijke sites ons zo goed leren kennen is trouwens een ander verhaal. Maar goed, daar zullen we nu niet op in gaan. Je krijgt op den duur dus alleen nog advertenties te zien die jij ook echt leuk vindt om te zien. Althans, dat is de bedoeling.

Gaaf voor de adverteerders

Één van de redenen waarom adverteren op Facebook zo gaaf is voor ondernemers is omdat je zeer gericht op een specifieke en afgebakende doelgroep kunt adverteren. Dat is heel anders dan adverteren bij Google (Adwords). Bij Google adverteer je namelijk op iedereen die een bepaalde zoekterm ingeeft. Dat is erg efficiënt, want op dat moment zijn ze er echt naar op zoek. Zeer geschikt voor actie-reclame dus. Bij Facebook kun niet weten of iemand op een bepaald moment naar jouw product of dienst op zoek is, maar je kunt wel exact jouw doelgroep bereiken. Facebook weet zo extreem veel over haar gebruikers dat ze daar heel gedetailleerde profielen van opgesteld hebben.

Voorbeeld 1: Als jij zelfgemaakte sieraden verkoopt via je website, dan kun je bij Facebook je advertenties zo instellen dat die alleen getoond worden aan vrouwen, tussen de 30 en de 60 die NIET van Hema, Miss Etam en Hunkemöller (lees: standaard massa producten) houden.

Voorbeeld 2: Als jij een meubelzaak in het klassieke hogere prijssegment hebt, dan kun je bij Facebook de advertenties zo instellen dat die alleen getoond worden bij zowel mannen als vrouwen van boven de 40, die hoog opgeleid en/of ondernemer zijn en die geïnteresseerd zijn in wonen. En dat gaat de komende jaren nog veel gekker worden, want Facebook is net als Google als een gek bezig om zo veel mogelijk van haar gebruikers te weten te komen. Maar bij Facebook is het nog wat erger, omdat daar ook de ene gebruiker informatie kan verschaffen over de ander.

Het prijsmodel is bij Facebook net als bij Google, dat je per klik betaalt. En daardoor is het ook bij uitstek geschikt voor het MKB (KMO) en eenmanszaken (zzp-ers). Je kunt al adverteren voor een paar cent per klik.

Samenvatting

Je kunt dus gratis bezoekers naar je site krijgen als je de tijd neemt om regelmatig (meerdere keren per week) actief te zijn op Social Media Sites zoals Facebook. Maar dan wel altijd met de bril op van "kan ik iemand helpen vanuit mijn vak, mijn bedrijf, mijn product, mijn diensten." En je kunt snel en goedkoop bezoekers naar je site krijgen, door op Social Sites te adverteren. Dan kost het je weinig tijd. Wat je ook doet, neem de moeite om je er in te verdiepen, want er is een verschuiving aan de gang op internet die groter is dan De Grote Germaanse Volksverhuizing (400 - 800 na Christus).

Stappenplan van deze week:

Stap 1: Meld je aan bij Facebook, Twitter, Hyves, Netlog en LinkedIn

Don't worry, je steekt er zo veel of zo weinig tijd in als je zelf wilt, maar je moet wel een beetje weten waar de klepel hangt als er over deze dingen gesproken wordt. Misschien ben je al gebruiker van één of meer van deze, maar zorg dat je ze allemaal kunt bezoeken en gebruiken, want dit zijn voor Nederland en België de belangrijkste.

Stap 2: Gebruik de social sites waar je geregistreerd bent

Het is erg belangrijk om te weten hoe zoiets werkt. Gebruik het. Klik (juist wel) expres op advertenties (wat je normaal misschien niet zou doen). Zie het als research. Zie het als lezen van vakliteratuur. Je moet bijblijven met de ontwikkelingen. Meng je in gesprekken. Heb een mening. Heb een verhaal.

Stap 3: Onderzoek hoe je op deze sites zou kunnen adverteren

Voor elke site is dat weer anders en niet elke site zal even geschikt zijn, maar kijk er in elk geval eens naar en kies er één uit om een test mee te doen.

Stap 4: Plaats share-knoppen/deel-knoppen op je site

Dat zijn knoppen met de logo's van de diverse social media sites. Als je deze op je site plaatst, maak je het voor je bezoekers heel gemakkelijk om hun vrienden te vertellen over jouw site.

Stap 5: Werk je logboek even bij

Wie weet komen er wel veel meer bezoekers (en bestellingen) binnen door het plaatsen van die share-knoppen of advertenties. Dan is het wel handig om dat in je logboek terug te kunnen zien. Je kunt hiervoor onze gratis SiteCoach gebruiken.

november 2011: alphamega logo..jpg AlphamegaHosting.com, is een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande hostingprovider die levert in Nederland en België. Zij staan bekend om hun proactieve hulp en begeleiding. Klik hier om kennis te maken met AlphamegaHosting.com.



Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

Deze maand zijn er geen vragen voor het Postvak-in binnengekomen.