Helpmij nieuwsbrief editie 16

mei/juni 2003

In dit nummer:


Tux, gemaakt met Gimp.


U of je, uw of jullie, tutoyeren of vousvoyeren.
Door blacksheep.

Niet zo lang geleden, opende één van onze jongere moderators een topic in de chat. Hij stoorde zich aan de zogenaamde Internettaal en afkortingen die te pas en te onpas gebruikt worden en hij haalde daarbij een voorbeeld aan van een leerling die gezakt was voor een tentamen, omdat de leraar de afkortingen niet accepteerde. Er ontstond een discussie over het gebruik van de Nederlandse Taal. Tot mijn stomme verbazing en grote blijdschap, waren er heel veel Helpmijers, die vonden dat de Nederlandse taal in ere gehouden moet worden. Er is dus nog hoop!

Kort daarna, had ik een discussie met één van de leden van de redactie over het gebruik van U of Je in de Nieuwsbrief. Dit werd ook een punt van discussie in het redactieteam. Een groot deel van de leden vond dat, omdat er een soort “ouwe jongens, krentenbrood” sfeer op Helpmij hangt, men iedereen maar met je moest kunnen aanspreken. Uw hoofdredacteur was het er niet mee eens. Ik vind dat wanneer je in de Nieuwsbrief iets uitlegt, een Workshop geeft of mensen rechtstreeks aanspreekt of informeert over bepaalde zaken betreffende de computer en de onderwerpen die daarbij betrokken zijn, de U vorm de correcte vorm is. Wanneer je in de derde persoon enkelvoud spreekt, is het iets anders.

Dit onderwerp sluit aan bij één van mijn eerdere columns, namelijk Internet en goede manieren. Mijn stelling is deze. Het Internet is een onlosmakelijk deel van ons leven geworden. Je haalt informatie op het Net, je koopt op het Net, je solliciteert op het Net en ga zo maar door. Waarom zou je dan op het Internet niet dezelfde goede manieren hanteren, die je ook in het dagelijks leven gebruikt? Als je naar de notaris, dokter, leraar of dominee gaat, of je spreekt een onbekende aan, dan kan ik me voorstellen dat je deze persoon met “u” aanspreekt. Waarom? Niet omdat deze persoon zo veel meer of beter is dan jijzelf, maar gewoon omdat het een teken van respect is en behoort tot de goede manieren waar ik het over had. Natuurlijk heb ik het niet over leeftijdgenoten. Het is maf om iemand die ook 17 of 18 jaar oud is, met u aan te spreken. Als je echter iemand met U aanspreekt, betekent dit niet dat er een grote afstand tussen jou en de persoon in kwestie moet zijn. Integendeel. Het kan soms leiden tot gesprekken die je nooit en te nimmer zou hebben met een persoon die je tutoyeert.

U zult hebben opgemerkt dat ik in dit epistel, U en Je gebruik. Waarom? Omdat ik in zowel de derde persoon enkelvoud sprak als in de tweede persoon enkelvoud. Moeilijk hé? Ik denk dat veel van onze jongere lezers nu even met de ogen rollen en zich afvragen waar ik het over heb. Het is heel simpel. Als je tegenover iemand staat met wie je spreekt dan is dat de tweede persoon enkelvoud maar wanneer ik een voorbeeld gebruik of in het algemeen spreek, is dit de derde persoon enkelvoud.

In het redactieteam waren de meningen verdeeld. Een groot deel van de redacteuren vond, dat je te allen tijde “je” moest kunnen zeggen vanwege de informele sfeer op onze site en weet u wat ik nu zo ongelooflijk aardig vond? In de laatste Nieuwsbrief, hebben bijna alle redacteuren hun artikel in de U vorm geschreven. Ik heb daar niets van gezegd, want dan hadden ze het vast allemaal prompt veranderd, maar ik heb er inwendig wel veel plezier om gehad.

In deze Nieuwsbrief beginnen we met een vaste nieuwe rubriek, genaamd “Postvak In”. Huijb zal degene zijn die de commentaren van de lezers verwerkt. Ik zou zeggen, geef hem eens een heleboel werk om mee te beginnen en laat ons weten wat U, Jij, U en Jullie vinden. Ik ben reuze benieuwd.


Interview met Margje
Door Bennie

Wie schuilt er achter Margje?
Ik ben 21 jaar en studeer aan de Saxion Hogeschool IJsselland in Deventer waar ik de tweejarige opleiding bedrijfskundige informatica doe. Daarnaast heb ik een bijbaan als interieurverzorgster.

Plannen voor de toekomst?
Ik hoop zeer binnenkort mijn studie af te ronden om dan door te gaan met de kopopleiding van mijn huidige studie. Daarna lijkt het me leuk om werkzaam te zijn als IT’er. In welke branche dat zal zijn, weet ik nog niet. Nu vind ik het leuk om websites te maken en af en toe eens te knoeien met SQL (Oracle). Verder help ik mensen uit mijn omgeving als zij problemen hebben met Windows. Ook dat vind ik leuk om te doen.

Sinds wanneer ben je lid geworden van Helpmij en hoe ben je daar terecht gekomen?
Sinds februari 2000, toen we eindelijk kabelinternet kregen. Ik was toen op zoek naar een online helpdesk en zodoende kwam ik op Helpmij terecht.

Vertel eens?
Het viel me meteen al op, dat vrijwel alle vragen op een duidelijke en serieuze manier beantwoord worden. Vaak zie je op verscheidene forums namelijk dat je kinderachtig behandeld wordt, als je niet zoveel kennis hebt van computers. Dat is bij Helpmij niet het geval. Vanwege de goede sfeer op het forum ben ik er vaak te vinden. Helaas geen meerdere malen per dag meer omdat ik het daar nu te druk voor heb, maar zeker wel meerdere malen per week. En guess what, sinds februari
2003 ben ik redactiemedewerkster voor de nieuwsbrief bij Helpmij. Dit bevalt mij erg goed!

Is er nog leven naast Helpmij en computers?
In mijn vrije tijd houd ik mij voornamelijk bezig met computeren, websites maken, maar ook lekker eten, bioscoop, uitgaan, vrienden, vriend en natuurlijk artikelen schrijven voor de Nieuwsbrief.

Is de computer je er met de paplepel ingegoten?
Mijn passie voor computers is ontstaan toen we een pc van de buren kregen, een 8086. Sinds dat ding boven op zolder stond, zat ik altijd op zolder. Spelletjes spelen en langzamerhand een beetje in DOS prutsen. Later werd deze pc vervangen door een Pentium
1, welke inmiddels vervangen is door een Pentium 4.

Nog steeds passies voor spelletjes?
Ik vind het nog steeds leuk om spelletjes te spelen en dan vooral shootergames als Quake, Duke Nukem en Unreal Tournament. Bij mijn vriend ben ik vaak achter de Playstation 2 te vinden om Gran Turismo te spelen of achter de Nintendo om oude spellen als Mario Bros te spelen. Verder gebruik ik de computer voornamelijk om te surfen, verslagen te typen, websites te maken, te downloaden en om af en toe eens een poging doen om serieus aan de gang te gaan met programmeren. Gelukkig hebben we nu eindelijk een pc waar ik alles op kan doen wat ik wil.


Fax en voicemail
Door Tiborv

Iedereen kent wel het gemak van "even" een mailtje sturen. Snel, simpel en doeltreffend. Toch is het soms beter een fax te sturen. Dit komt in sommige gevallen beter over en een fax heeft meer juridische waarde. Een fax versturen is vanaf de computer een peulenschil, mits je natuurlijk een faxmodem hebt. Een fax ontvangen is al wat moeilijker, hiervoor moet je computer dan constant aanstaan of via WOR (wake on ring) uit de slaapstand gehaald worden.

Voicemail is ook bij iedereen bekend. Slechts enkelen hebben nog een antwoordapparaat omdat KPN voicemail gratis aanbiedt. Alleen het afluisteren kost geld. KPN heeft al een hele tijd een zeer mooi en gratis product dat via de website www.kpn.com wordt aangeboden.

Bij KPN kan je een GRATIS faxnummer aanvragen. Dit faxnummer heeft dan altijd het netnummer 084. Alle faxberichten krijg je dan als een attachment in het TIF-formaat toegemailed.

Wat ik ook al een hele tijd gebruik is de optie om al je voicemailberichten gemaild te krijgen. Supersimpel, iemand spreekt je voicemail in en jij krijgt in een mailtje dat bericht in het welbekende wav-formaat toegemaild. Kosten voor dit alles? Nul EURO…

Als jij ook een gratis faxnummer wilt hebben en al je voicemailtjes in een e-mailtje toegestuurd wilt krijgen ga dan naar deze pagina van KPN Telecom en schrijf je in.


Werken met Irfanview deel 2
Door Held

Een onderdeel van Irfanview dat ik vorige keer vermeldde is het maken van Thumbnails (miniatuurweergaven). Velen onder ons hebben een site met leuke vakantie foto’s of iets dergelijks er op. Nu is het helemaal leuk om een soort indexpagina te maken met aanklikbare links naar je foto’s. Degenen die dit net zoals ik al eerder gedaan hebben zullen vast weten over hoeveel werk ik spreek. Foto’s 1 voor 1 verkleinen, hernoemen, etc. Irfanview maakt het je hierbij erg makkelijk.  

Laat ik eerst beginnen met een opmerking van één van onze aandachtige lezers, de heer Hedzer Reitsma. Hij merkte terecht op dat ik mijn Irfanview-instellingen in het Engels heb staan. Dit is heel simpel te verhelpen door de bijbehorende "language Plugins" te downloaden op de site van Irfan. Deze unzip je naar de folder waarin je Irfanview hebt geïnstalleerd. Je kiest bij options "change language" en zet deze op Nederlands. Klaar!

Miniatuurweergaven/thumbnails

Voorbereiding: Maak voor elke HTML-pagina een mapje op je schijf aan. Hierin komen later alle foto’s, miniaturen en de HTML-pagina.

Vervolgens openen we het menu miniaturen via bestand/miniaturen of met de shortcut T.

1 Open de locatie waarin de foto’s zitten die je op de site wilt hebben. Als je die hebt gevonden, selecteer je in het rechter gedeelte de foto’s die je aan je site wilt toevoegen.

2 Vervolgens ga je naar bestand/geselecteerde miniatuurweergaven, opslaan als bestand.

3 Hier vul je de naam van je HTML-pagina in (in ons geval index.html), de locatie waar je pagina moet komen. Verdere opties hier zijn:  

a Paginatitel: De titel die boven aan je webpagina komt te staan

b Kolommen: In hoeveel kolommen verschijnen je miniaturen op je site

c Relatieve padnamen schrijven

d Bestandsnamen schrijven: de naam komt onder de foto te staan

e Bestandsgrootte schrijven: de grootte van je foto komt onder je foto te staan.

f Koppelingen: hier geef je aan wat er met de foto gebeurt als je erop klikt. Bovenste optie dan toont hij de foto in hetzelfde venster, bij de onderste optie toont hij de grote foto in een tweede venster.

4 Nu klik je nog even op exporteren.

5 Als je dan naar je mapje gaat, dan zie je daarin de volgende structuur

 Per foto

a Foto.jpg: de originele foto

b Foto_t.jpg: de miniatuur door Irfan gecreëerd

c Foto.html: de HTML-pagina die de foto laat zien

En hier zie je ook nog index.html staan. Deze pagina bevat je miniaturen en je links.

6 De index.html pagina die je ziet staat kun je (als je wilt) een eigen smaak geven door ze te bewerken met bijvoorbeeld een HTML Editor zoals MS Frontpage.

Het enige dat er nu nog moet gebeuren is dit mapje uploaden naar je homepage, en je kunt je vrienden, kennissen of collega’s laten genieten van die mooie vakantieplaatjes. Mijn voorbeeld vind je alvast hier. Tot zo ver deze uitgave. Volgende maand meer. Enjoy!


De Gimp
Door Mumzel

Er worden de laatste tijd veel fotobewerkingsprogramma’s besproken. Elk programma heeft zo zijn voordelen en het is natuurlijk aan u om uit te maken met welk programma u het prettigst werkt. De meesten onder u hebben weleens gehoord van krachtige programma’s zoals Adobe Photoshop, Paintshop Pro, etc. Wel, The GIMP (GNU Image Manipulation Program) is een gratis programma ontwikkeld door 2 Amerikaanse studenten op basis van Photoshop. Wat dit programma echter zo mooi maakt is dat de functies vergelijkbaar zijn met die van het dure Photoshop. Oorspronkelijk is dit opensource programma ontwikkeld voor Unix en zul je dit ook in elke grote Linux-distributie vinden. Het programma is tegenwoordig ook voor Windows te verkrijgen. Beide versies zijn hier te verkrijgen, alsook een aantal toevoegingen.  

 De GIMP is erg geschikt voor het bewerken van bitmapafbeeldingen en heeft daarvoor veel eigenschappen samengebracht in een werkbalk die Photoshop gebruikers wel zullen herkennen. Eveneens de (erg grote) filtercollectie voor vervormen, verkleuren, lichteffecten, zult u hier terugvinden. Penselen en patronen zijn in grote hoeveelheid aanwezig, en mocht nu toch net datgene dat u wilt gebruiken ontbreken, dan maakt u dit snel zelf met de Cfig-plugin.

Ook met lagen kan de Gimp overweg. Lagen zijn afzonderlijke afbeeldingen die over elkaar aangebracht worden en zo uiteindelijk een afbeelding vormen. Maskers voor transparantie zijn standaard aanwezig. Niet alleen statische afbeeldingen zijn mogelijk, maar ook animaties. Zo kunt u bewegende foto’s opslaan als GIF, of Avi en kunt u zelfs stukjes MPEG inlezen. Videobewerking met de Gimp is nog niet mogelijk, maar dit gaat wel komen. Meer informatie vindt u hier.

Als u zelf uw filter wilt schrijven kunt u gebruikmaken van Script-fu. Met script-fu kunt u niet alleen filters schrijven, maar ook handelingen automatiseren tot zelfs het programma uitbreiden. Een nadeel ten opzichte van photoshop's "handelingen" is wel dat hier wel enige programmeerkennis voor nodig is.

Indien u echter niet over die kennis beschikt is het natuurlijk ook mogelijk om allerlei scripts te downloaden (op http://registry.gimp.org) zodat u wél kunt profiteren van deze uitbreidingen.

De vergelijking tussen Photoshop en de Gimp is erg snel gemaakt, al was het maar omdat de meeste functies en gereedschappen bijna rechtstreeks zijn overgenomen uit dit pakket. Werken met lagen is net iets lastiger dan in Photoshop. Het voordeel is wel dat u alle trucs uit Photoshop kunt gebruiken. Ook kunt u de psd-afbeeldingen vanuit Photoshop rechtstreeks openen in de Gimp. Als u echter op de professionele toer wilt, dan komt u erg snel de grootste beperking tegen, namelijk dat Gimp geen CMYK-kleurindeling ondersteunt. Het grootste voordeel is wel dat dit programma tot 10 keer minder werkgeheugen gebruikt dan Photoshop.

De Gimp is een snel, betrouwbaar en krachtig programma. De gebrekkige interface en het ontbreken van CMYK-ondersteuning, zullen het programma niet de vervanger van Photoshop maken. Het feit dat het gratis te downloaden is, maakt echter erg veel goed en het is beter dan veel commerciële pakketten. Bijkomend voordeel is dat er aardig wat informatie te vinden is in boeken en via tutorials op het net. Zoek maar eens met Google op Gimp......

Tot slot nog een leuk weetje; de beroemde linux mascotte (pinguin) is gemaakt met gimp v 0.54.

Homepage van The Gimp: http://www.gimp.org
De gimpclub: http://www.clubs.nl/community/default.asp?clubid=47300
Startpagina: http://gimp.pagina.nl
Usergroep: http://gug.sunsite.dk


Werken met Winrar
Door tazman.

Deze maand een uitleg over bestanden inpakken met Winrar en het splitsen van bestanden zodat je deze bijvoorbeeld op diskette kunt zetten.

Download eerst Winrar op http://www.rarsoft.com/ dit programma is shareware en mag 30 dagen vrij gebruikt worden daarna wordt verwacht dat het aangeschaft wordt voor $29. Winrar is in een Nederlandse versie verkrijgbaar.

Open Winrar en ga naar de map waar het bestand of de bestanden staan die je wilt inpakken.

Klik hier op wizard en het volgende scherm zal openen

Klik een nieuw archief maken aan en klik op volgende.

Er opent nu een scherm waar je de bestanden kunt selecteren die je gecomprimeerd wilt hebben.

Selecteer deze allemaal en klik op o.k. Om alle bestanden tegelijk te selecteren klik je de eerste file aan en druk je shift in klik nu de laatste file aan en alle files zullen geselecteerd worden

 

Nadat je de files geselecteerd hebt en je op o.k. gedrukt hebt krijg je onderstaand scherm

klik hier op bladeren en geef een locatie op waar de files heen moeten (let op doe je dit niet dan zet Winrar ze allemaal op het bureaublad neer). Heb je een locatie aangegeven klik dan op volgende

Geef hier een dat je een zelfuitpakkend bestand wilt maken. Het voordeel hiervan is dat als je de bestanden mee zou nemen naar iemand die geen Winrar heeft ze toch uitgepakt kunnen worden. Geef hier ook de grootte op die de files moeten krijgen. Ik heb nu gekozen voor diskette grootte 1.457.664 dit staat standaard in Winrar. Wil je bijvoorbeeld  een grotere filegrootte hebben, geef dit dan op in bytes. Voor bijvoorbeeld 10 MB wordt dit 10.000.000 bytes. Heb je dit gedaan klik dan op voltooien.

 

Winrar zal nu die files gaan inpakken en splitsen. Wacht dit gebeuren even rustig af. Na afloop zul je in de map die je opgegeven hebt als inpak locatie soortgelijke files zien zoals op de volgende schermafdruk.

 

Zoals je ziet zijn alle files van een dusdanige grootte geworden dat ze gemakkelijk op diskette passen. Het totale bestand dat ik ingepakt heb was 26,3 MB en geeft zoals je ziet 18 Winrar files. Let dus wel op dat als je grotere bestanden gaat inpakken je ook een groter aantal diskettes nodig hebt.

 

Als je nu dubbelklikt op de  *.exe file die aangemaakt is dan opent het scherm dat je hiernaast afgebeeld ziet. Klik op bladeren en geef de locatie op waar het bestand uitgepakt moet worden. Winrar zal nu de files uit gaan pakken en de gesplitste files weer gaan samen voegen tot een bestand.

 


Advertentie
HuntersPC, die ook op de helpmijdag aanwezig was, biedt het volgende aan:

Een Samsonic 15" super tft. Deze 15" tft is geschikt voor alle toepassingen, ook voor de zwaarste 3D spellen, dit komt door de super tft techniek. Leverbaar in Silver / Zwart en wit. (zolang de voorraad strekt). Deze monitor wordt geleverd met een "zero bad pixel" garantie voor de duur van 3 jaar!! 

Wil je ook voor €289,00 een 100% goede tft-monitor? Stuur een mailtje naar Hunterspc of bestel via de site.


Forum installeren
Door Breezer

Inleiding
Veel mensen willen tegenwoordig een forum op hun website maar weten niet hoe ze het moeten installeren, configureren en onderhouden. In deze handleiding zal ik uitleggen hoe u simpel een PHPBB-forum kunt installeren en configureren.

In deze handleiding gaan we er vanuit dat u zelf reeds een gratis of betaalde hostingprovider hebt en over de benodigde gegevens beschikt.

Benodigde Bestanden
PHPBB2

De installatie
Pak de bestanden van phpBB- 2 . 0 . 4 .zip uit en upload de bestanden die in de map phpBB 2 staan naar een willekeurige map op uw server. Ga naar het adres waar u de bestanden ge-upload hebt zodat u het volgende scherm voor u krijgt. (figuur 1 )

Hier zult u een aantal gegevens in moeten vullen die u gekregen heeft van uw hostingprovider. Hieronder leg ik in het kort uit wat alles betekent.

  • Database Server Hostname / DSN : Hier moet u de 'locatie' van de mySQL server invoeren. In een mySQL database worden alle berichten, gebruikers, forums etc opgeslagen. In deze handleiding is de locatie 'localhost'.
  • Your Database Name : Hier voert u de naam in van uw database. Dit is meestal iets in de trant van 'provider_sitenaam'.
  • Database Username : Hier voert u de username in die u van uw hostingprovider gekregen hebt.
  • Database Password : Hier voert u het password in van uw account bij de hostingprovider.
  • Prefix for tables in database : Als u 'slechts' 1 database hebt is het handig om een zogenaamde 'prefix' te gebruiken. Zo kunt u altijd zien welke tabellen phpBB gebruikt. (Hier staat dan bijvoorbeeld 'phpbb_tabelnaam') Dit is slechts van belang als u een wat meer gevorderde gebruiker bent op het gebied van fora en sites die gebruik maken van mySQL.
  • Admin Email Address: Hier vult u uw eigen e-mailadres in. (Dit adres is openbaar en te zien op het forum)
  • Domain Name: Hier komt de domeinnaam van de site te staan. (In dit geval 'breezer.dyndns.org' maar dit zal bij u anders zijn)
  • Server Port: Hier staat de poort van de server. Dit is in de meeste gevallen poort 80. (Standaard poort voor HTTP verkeer)
  • Script path : Hier komt de locatie van phpBB te staan. In dit geval is het /forums/phpbb/
  • Administrator username / password : Hier voert u de gewenste gebruikersnaam en password in die u wilt gebruiken op het forum.

Als u alles hebt ingevuld klik dan op de knop 'start install' en klik daarna op 'finish install'. Daarna zult u deze melding krijgen: "Please ensure both the install/ and contrib/ directories are deleted". U moet dus even de mappen install en contrib van de server wissen.

De installatie is nu voltooid! Klik op de knop 'log in' en voer daar uw gekozen username + password in. (Als u altijd ingelogd wilt blijven zet dan even een vinkje bij Log me on automatically each visit)

Configuratie phpBB
Nu de installatie voltooid is kunt u beginnen met het maken van categorieën en forums. Klik hiervoor op de link 'Go to Administration Panel' die u onderaan het forum kunt vinden. Als het goed is krijgt u dit scherm te zien. (figuur 2)

Ik zal in het kort even uitleggen wat elk menu item inhoudt.

  • Forum Admin : Hier kunt u categorieën en forums aanmaken.
  • General Admin : Hier kunt u alle instellingen voor het forum maken.
    (Hier kom ik later in deze handleiding nog op terug)
  • Group Admin : Hier kunt u bepaalde gebruikersgroepen aanmaken.
  • Styles Admin : Hier kunt u uw forum zelf makkelijk re-stylen.
  • User Admin : Hier kunt u alle users beheren. (Bannen, 'promoten' naar bijv moderator etc)

 

 

Categorieën en Forums maken.
Ik begin met u uit te leggen hoe u categorieën en forums aanmaakt.

Klik op de tekst 'management' onder het kopje Forum Admin.

U zult zien dat er al 1 categorie en 1 forum aangemaakt is.

Deze kunt u wissen door op de knop 'delete' te drukken. (Verwijder eerst het forum en daarna de categorie)

Als dit gebeurd is ziet u een tekstveld met daarachter de knop 'create new category'.

Voer hier een zelf bedachte categorienaam in en druk op de knop.

Nu zult u weer in het 'hoofdscherm' van de Forum Admin terecht komen. (Figuur 3)

Voer nu de gewenste forumnaam (ook wel sectie genoemd) in en klik op 'create forum'.
Nu zult u in een scherm terecht komen waar u een aantal dingen kunt instellen.
Bij het tekstveld 'Description' voert u de gewenste beschrijving voor de sectie in. (Wat kan de gebruiker daar posten? Waar gaat de sectie over?)

Ook is er een keuze menu in welke categorie de sectie moet staan. Aangezien u op dit moment slechts 1 categorie hebt staat dit automatisch goed, maar als u later meer categorieën hebt moet u dit zelf instellen.

Bij forum status kunt u instellen of er in de sectie gepost mag worden of niet (locked is niet posten en unlocked is wel posten).
Auto pruning houdt in dat de topics automatisch gewist worden na xx aantal dagen, maar dit is niet aan te raden.
Als u klaar bent met instellen klik dan even op 'create new forum' en uw eerste sectie is gemaakt!
Om meer categorieën en secties te maken volgt u dezelfde handelingen nogmaals uit.

Forum instellen.
Ga nu naar 'configuration' onder het kopje General Admin. Hier kunt u allerlei instellingen invoeren voor het forum. (figuur 4 )

Ik zal de belangrijkste instellingen die u kunt invoeren even uitleggen. (Er kunnen dus een paar functies niet uitgelegd zijn omdat ze niet van toepassing zijn of standaard al goed staan) De eerste 3 instellingen (Domain name, port en path hebt u bij de installatie al goed gezet).

  • Site name : Hier kunt u de naam van het forum invoeren.
  • Site description : Hier kunt u een kleine beschrijving over uw forum geven. (Dit komt dan onder de titel op de index te staan. U kunt dit veld ook leeg laten)
  • Disable board : Hier kunt u het forum tijdelijk uitschakelen. Dit kan handig zijn als u aanpassingen aanbrengt aan het forum.
  • Enable account activation : Als u wilt dat gebruikers 'geactiveerd' moeten worden voor ze kunnen posten op het forum dan kun u één van deze opties aanklikken. User houdt in dat de gebruiker zichzelf kan activeren via een automatisch gegenereerd mailtje en admin houdt in dat u de gebruiker moet valideren.
  • User e-mail via board : Mogen gebruikers elkaar een mail sturen via het forum?
  • Flood Interval : Om flooden (Snel achter elkaar berichten plaatsen) te voorkomen kunt u instellen hoeveel tijd tussen de posts moet zitten.
  • Enable GZip Compression : Deze instelling zorgt ervoor dat er minder dataverkeer verbruikt wordt.

De rest van de instellingen staat standaard goed en is gemakkelijk te wijzigen indien nodig. Klik hierna op 'submit' om de instellingen op te slaan.

Andere talen toevoegen.
Klik op de gewenste taal om het taalpakket te downloaden.

Nederlands
Frans
Duits

- Upload hierna de map 'lang_dutch' naar de map 'language'
- Ga hierna naar 'configuration' onder 'General Admin' en zet de standaard taal bij 'Default Language' op de door u geuploade taal.
- Klik hierna nogmaals op submit en uw hele forum is in de door u gekozen taal!

Bron : http://www.computerhulp.net


Voorproefje nieuwe indeling

Door Held

Zoals jullie in de aanloop naar de vakantie zullen merken, gaan we een aantal aanpassingen maken aan de sectie indeling op het forum. Dit om de gebruiksvriendelijkheid van Helpmij.nl te verhogen. Nieuwsgierigen kunnen hier alvast gaan kijken hoe de sectieverdeling eruit gaat zien.


Helpmijdag van 26 april 2003
Door Mumzel

Het was minder fraai weer dan vorig jaar en ondanks mijn angst dat de “eerste keer” toch nooit meer terug kan komen en het dus nóóit zo leuk zou kunnen worden, heb ik weer genoten.

Het was fijn om bezoekers van de Helpmijdag van vorig jaar weer te zien en te spreken. Jammer dat ze er niet allemaal waren, maar in plaats daarvan waren er weer ‘nieuwe’ gezichten. Ik blijf het leuk vinden, mensen die je alleen van zinnen op het forum of in de chat kent in het echt te ontmoeten. De chatters vormen op de Helpmijdag al een aardige vaste kern, als je daar na
2 keer Helpmijdag over kunt spreken.De gamers leefden zich uit met Unreal Tournament. Wie gewonnen heeft weet ik niet maar het was een mooi gezicht, al die computers met die UT-spelers ervoor.
 
Tiborv had het weer fantastisch geregeld en samen met zijn familie drukte hij een gezellig stempel op de Helpmijdag. Vrouw en broer bij de fourage, dochter in de entertainment en hij zelf als vliegende keep, een goed team Tiborv.

Leintje als zingende Helpmijer was een enorme aanwinst, alleen jammer dat de oproep tot muzikale ondersteuning op het forum niet écht geleid heeft tot bijval, alleen Muziekleraar was er met gitaar en fluit. Ze waren goed en ik hoop dat ze het bij een volgende gelegenheid weer willen doen.

Slecht voor de portemonnee was de stand van Hunters PC Solutions, we kwamen met
2 lege knippen en 1 volle auto weer thuis, maar uiterst tevreden met de aankopen. Vast van plan ook de volgende Helpmijdag wéér mee te maken.

Foto’s en andere zaken vind je hier.


World Cyber Games
Door Huijb

Het is weer zover, van 12 t/m 18 oktober wordt in Seoul, Zuid-Korea de finale gespeeld van de World Cyber Games. De gamers onder de leden zullen het vast wel weten, maar voor degenen die er nog nooit van gehoord hebben volgt hier een kleine uitéénzetting. De World Cyber Games is een Wereldwijd Cultureel Festival "beyond the game". Gamers van de hele wereld delen tijdens deze World Cyber Games hun enthousiasme. Ze zullen strijden voor een prijzenpot van $400.000, ja je leest het goed $400.000. Wist je bijvoorbeeld dat er in 2001 37 landen meededen en in 2002 al 47 landen? In 2003 verwachten ze dat er 50 landen zullen inschrijven, meer dan 700 gamers zullen voor hun land uitkomen. Welke spellen zullen er dan zoal gespeeld worden vragen jullie je af, nou daar gaat ie dan;

  • Age of Mythologie

  • FIFA 2003

  • Starcraft: Broodwar

  • Unreal Tournament

  • Warcraft III

  • HALO

Het kan natuurlijk zo zijn dat je na het zien van bovenstaand lijstje je denkt, hmm ik kan wel wat geld gebruiken, en ik ben best goed in bijvoorbeeld FIFA 2003 dan kun je je natuurlijk inschrijven voor de voorrondes. De voorrondes voor de Nederlandse WCG PC games worden online gehouden. Bereik je nu de finale van de Nederlandse WCG, dan is dat tevens een voorronde voor de WCG in Korea. Wil je er meer over weten dan kun je naar de site van WCG gaan http://www.worldcybergames.org/  voor de Nederlandse versie kun je hier terecht http://nl.worldcybergames.org/ 


Nieuw!! Index
Door Mumzel

Vanaf deze uitgave van de Nieuwsbrief is er een link opgenomen naar de index van artikelen in eerdere uitgaven. Op deze wijze is het (voor verenigingsleden) eenvoudig om artikelen terug te zoeken op bijvoorbeeld maand, artikel naam (of een deel daarvan) of de naam van de auteur. 


De redactie van de Nieuwsbrief krijgt na het verschijnen van de Nieuwsbrief altijd veel reacties van lezers. Deze hebben meestal betrekking op de artikelen die zijn geschreven in de Nieuwsbrief, maar we ontvangen ook commentaar op de Nieuwsbrief zelf. Meestal zijn deze reacties positief maar een enkele keer ook negatief. Het leek ons daarom zinvol om de opmerkingen van de lezers een vaste plaats te geven in de Nieuwsbrief. We hebben daarom vanaf heden een nieuwe rubriek genaamd “Postvak In”. Dus hebben jullie commentaar op iets dat met de Nieuwsbrief in het algemeen te maken heeft, schroom dan niet om voor je toetsenbord te gaan zitten en je opmerkingen te sturen naar redactie@helpmij.nl o.v.v. “Postvak In”. In principe wordt de naam van afzender er bij geplaatst, behalve wanneer je expliciet aangeeft dat je anoniem wilt blijven.

Mededelingen
De vereniging is een feit.

1. Ondertekenen van de akte
28 mei 2003 zijn de handtekeningen gezet onder de papieren. We zijn nu een officiële vereniging. 

2. Ledenaantal
Tot nu toe hebben er 235 mensen zich aangemeld. Geweldig, maar uit de boeken blijkt dat er leden zijn die zich wel hebben aangemeld, maar hun bijdrage nog niet hebben overgemaakt. Zouden deze mensen dat alsnog willen doen.

3. Uitleg hoe je lid wordt en wanneer je moet betalen
Waarom zou ik me nu aanmelden, vraag je je natuurlijk af. Het belangrijkste is dat Helpmij, met jouw steun, kan blijven voortbestaan.
Je kunt je aanmelden bij de vereniging door op deze link te klikken http://vereniging.helpmij.nl/aanmelden.php , direct na je aanmelding kun je, je bijdrage overmaken. Meer informatie over de voor en nadelen, en het overmaken van je bijdrage, is terug te vinden op http://vereniging.helpmij.nl/voorwaarden.php.

4. Voortgang instellen opties ( dus ook het uitschakelen van bepaalde zaken)

Nu de vereniging een feit is, gaan de wijzigingen ook in. De voordelen die je hebt als lid zijn op dit moment: 

  • -email service username@helpmij.nl > jij@provider.nl

  • oudere nieuwsbrieven kunnen bekijken

  • toegang tot de ledensite

  • gratis toegang op de Helpmijdag

  • korting op Helpmij artikelen

  • privé berichten

  • polls kunnen plaatsen

 De onderstaande aanpassingen volgen zo spoedig mogelijk:

  • je eigen https://www.helpmij.nl/leden/username van 10 MB

  • zoekopdrachten verder als twee maanden oud

  • geen banners

Via, onder andere, de verenigingssite zullen wij iedereen op de hoogte houden van de vorderingen.

Meer weten?! Bezoek de vereniging site, http://vereniging.helpmij.nl/

Met vriendelijke groet, Huib Breeman


De redactie
De helpmij.nl nieuwsbrief staat onder redactie van:
  • Bennie
  • Beugje
  • Blacksheep (hoofdredacteur)
  • Breezer
  • Held
  • Huibbreeman
  • Huijb
  • Margje
  • Mumzel
  • Neleke
  • rene_overtoom
  • Tazman
  • Tiborv
De redactie is te bereiken op redactie@helpmij.nl

Wil je een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan je e-mailen naar het bovenstaande adres of je kan het forum bezoeken en je bijdrage plaatsen in de sectie nieuwsbrief.

Iedereen die zich aanmeldt bij Helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief opgestuurd. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen klik dan hier.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil je hem zelf ontvangen? Ga dan naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen. Als je al aangemeld bent en je hebt de nieuwsbrief niet ontvangen, ga dan in het forum naar profiel, aanpassen van opties, en vink bij 'Mogen de Webmasters en Moderators je berichten sturen?' ja aan.


Disclaimer
Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Helpmij (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. 

Copyright©
Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen, in te korten, etc.