Inhoudsopgave
-Voorwoord
-AMD Bulldozer: de geruchtenmolen
-DVD's back-uppen met DVD Shrink
-SpicyLemon waarschuwt online gamers voor internetcriminaliteit
-Maak je site sneller en aantrekkelijker met goed verwerkte plaatjes
-Interview femke98
-ATI/AMD in Ubuntu en Mint
-Briefpapier in Outlook 2007 en 2010
-Cursus Access Voor Beginners - Hoofdstuk 8
-Gadgets: IFA Berlin
-De servers van Helpmij.nl
-QTTabBar: Verkenner met tabs
-Onze Tips & Handleidingen september
-Postvak-in
 

De redactie bestaat uit:
CorVerm (Hoofdredacteur)
profpc (Adjunct-hoofdredacteur)
Dillondarko (Junior Redacteur)
ErpCity
femke98
jackall
mumzel
OctaFish

Aan deze nieuwsbrief hebben ook meegewerkt:
Chris Vermeulen

De redactie is te bereiken op nieuwsbrief@helpmij.nl. Naar dit e-mailadres géén vragen sturen die betrekking hebben op computers en dergelijke. Deze horen op het forum geplaatst te worden.

Oplage
De nieuwsbrief wordt naar 33554 unieke e-mailadressen verstuurd. Deze e-mailadressen zijn via opt-in geselecteerd.

Adverteren
Indien u een advertentie wilt laten plaatsen in deze nieuwsbrief neem dan contact op met de redactie.

nod32 bestellen

Advertentie informatie aanvragen

Aan- en afmelden
Om u aan te melden voor de nieuwsbrief kunt u naar deze pagina gaan.
Wilt u de volgende uitgaven niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief naar u doorgestuurd en wilt u hem zelf ontvangen? Ga dan naar deze pagina en meldt u aan. U zult dan automatisch de volgende nieuwsbrief ontvangen.

Wilt u nog eens een artikel nalezen? Wanneer u lid van de vereniging bent, kunt u hier in oude nieuwsbrieven bladeren.

DISCLAIMER
Alle handels en/of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van de respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij Nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit de redactie iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen, waaronder begrepen directe en indirecte schade. Het toepassen van informatie en gebruik van software is voor eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nimmer openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Het is niet toegestaan om de inhoud, of delen daarvan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen of in te korten.


Voorwoord

Auteur: CorVerm

Top

Wie van de vaste bezoekers van Helpmij.nl bezoekt ooit de frontpage? Soms vraag ik me dat af, omdat ik denk dat de meesten van ons direct op hun “doel” afgaan. Niks mis mee natuurlijk, maar aan de andere kant kun je wel eens wat info mislopen zoals de heel erg mooie oproep die beheer geplaatst heeft om mee te doen aan de fotowedstrijd. Ja, dat mag gezien worden, en als je ziet hoe de te verdienen prijzen in beeld gebracht zijn krijg je meteen trek om onmiddellijk aan de wedstrijd mee te doen. Bovendien is er iedere dag een andere ingezonden foto te bewonderen en daar zitten hele mooie foto’s bij die de moeite waard om alvast te bekijken. Een mooi staaltje van vakmanschap.

Er worden, door wie dan ook, jaren aan allerlei zaken gewijd, het jaar van… Wat mij betreft roepen wij nu het jaar van beheer uit. Zoveel goed en accuraat werk mag toch wel een jaar lang het jaar van beheer hebben?

Oh ja, in deze nieuwsbrief vind je ook een afbeelding van… Nou ja, je ziet het wel.




AMD Bulldozer: de geruchtenmolen

Auteur: Dillondarko

Top

Het is alweer bijna 5 jaar geleden dat er voor het eerst gerept werd over AMD’s nieuwste processorarchitectuur Bulldozer. Volgens AMD zou Bulldozer al in 2009 verkocht worden, maar in 2007 bleek al dat de introductie binnen 2 jaar iets te optimistisch was. De release werd uitgesteld naar 2011. Daarna bleef het stil, tot midden 2010 steeds meer geruchten de ronde deden, en niet veel later AMD de eerste specificaties aankondigde. In dit artikel zetten we de belangrijkste geruchten en persberichten op een rij.

september 2011: AMD-bulldozer..jpg


September 2006

Volgens diverse geruchten-sites zou AMD werken aan een nieuwe mobiele processor die door het leven gaat als ‘Bulldozer’. De processor zal voorlopig niet op de markt verschijnen, maar zou vermoedelijk wel een belangrijke basis in toekomstige processorlijnen gaan vormen.

Juli 2007

AMD praat in een presentatie over verdere toekomstplannen. Er zou gewerkt worden aan twee nieuwe architectuurontwerpen. Bulldozer zou een ontwerp voor servers en desktops zijn met ondersteuning voor maximaal vier HyperTransport 3.0-links en DDR3-geheugen. De Bulldozer-core zou onder andere terechtkomen in een serverchip met acht tot zestien cores.

December 2007

AMD geeft openlijk toe dat het fouten heeft gemaakt bij de introductie van zijn quadcore-cpu’s. Er werden nieuwe roadmaps gepresenteerd, maar Bulldozer bleek niet eens meer vermeld. Bulldozer was oorspronkelijk gepland voor 2009, wat niet gehaald werd. Wanneer we processors gebaseerd op de Bulldozer core kunnen verwachten is nog niet bekend.

November 2009

AMD onthult enkele details over Bobcat- en Bulldozer-cpu’s. De nieuwe processors vallen uiteen in twee families: de desktop-familie maakt gebruik van de Bulldozer-architectuur, de mobiele tak zal voorzien worden door de Bobcat-architectuur. Beide architecturen zouden moeten verschijnen in 2011, voor die tijd zal AMD verder gaan met zijn AM3-processors welke tot maximaal zes cores zal worden uitgebreid. In 2011 zal Bulldozer beschikbaar komen voor de high-end en servermarkt.

september 2011: orochi die shot (pre-production)...jpe


Augustus 2010

AMD geeft details over de aankomende processors vrij. De Bulldozer architectuur zou gericht zijn op mid- en high-end desktops, servers en high-end laptops. De eerste processors zouden door GlobalFoundries op 32nm worden geproduceerd en aanvankelijk voor de servermarkt worden gemaakt. De desktop- en mobiele processors zouden later volgen. Het zou gaan om processors met vier tot zestien cores, de sockets en tdp’s zouden gelijk zijn aan de Magny Cours-serverprocessors.

De processors zijn (net zoals het eerder besproken Llano) opgebouwd uit modules van twee cores met elk een eigen L1-cache en integer scheduler, de rest van de logica zoals L2-cache en een floating point scheduler worden gedeeld. Een extra core zou op moduleniveau slechts 12% extra silicium vergen, op processorniveau is dat maar 5%. Dankzij modulariteit en gedeelde logica zouden de prestaties van Bulldozer-processors tot 50% hoger zijn zonder dat de kosten en complexiteit te hoog worden. Het energieverbruik en de warmteontwikkeling zouden opmerkelijk laag zijn.

september 2011: 1282653887..png

November 2010

Volgens een desktop-roadmap van AMD zullen in Q2 2011 de eerste octacore-cpu’s op basis van Bulldozer verschijnen. Er komen ook quad- en hexacores beschikbaar. De processors krijgen de codenaam ‘Zambezi’ mee.

De Zambezi-processors moeten het AM3-platform in leven gaan houden: de huidige AM3 processors zijn compatibel met de voor Zambezi benodigde AM3+ moederborden. Verder is Zambezi voorzien van AMD’s Turbo Core wat we eerder zagen bij Llano. De processors zijn geschikt voor het AM3+ platform, kunnen overweg met DDR3-geheugen tot 1866MHz en worden gebakken op 32nm. De snelste octacores krijgen een TDP van 125W, de tragere octa-, hexa- en quadcores hebben genoeg aan 95W. Quadcores krijgen 4MB L3-cache, alle andere varianten 8 MB.

Maart 2011


AMD wil zijn nieuwe generatie Bulldozer-processors uit de FX-serie eind juni op de markt brengen. De goedkopere Llano-APU’s worden een maand later uitgebracht.

Uit de planning zou blijken dat er vier octacore FX8000 Bulldozer-cpu’s zullen uitkomen. Daarnaast komen er nog twee FX6000 hexacore- en twee FX4000 quadcore-processors beschikbaar. Er is nog niet bekend wanneer de processors officieel worden aangekondigd, maar volgens geruchten lijkt dat te gebeuren op de E3-beurs in juni.

september 2011: strijd met sandybridge..png

AMD wil zijn komende Bulldozer-cpu’s positioneren tegenover Intels Sandy Bridge-processors. AMD is op het moment weinig competitief met Intels high-end CPU’s, maar met Bulldozer moet hier verandering in komen. Zoals op de tabel hieronder is te zien dat AMD’s FX8x10-cpu de strijd aan moet gaan met de Core i7 2600. De hexa- en quadcores zullen ruwweg tegenover de Core i5 2500 worden gezet.

Ondertussen duiken mondjesmaat de eerste foto’s van AM3+ moederborden op. Ze zijn gebaseerd op AMD’s 9-serie chipsets.

Ook lekken er foto’s van de nieuwe dozen van de Bulldozer-cpu’s uit. Nu zijn de dozen zonder inhoud niet echt spannend, maar het is opmerkelijk dat deze foto’s nu al uitlekken: een release lijkt dus dichtbij.

september 2011: AMD-s-Box-Art-for-Bulldozer-FX-CPUs-Revealed-3..jpg

Juni 2011

Op de E3-beurs heeft AMD officieel aangekondigd dat het de FX-merknaam gaat hergebruiken voor de komende Bulldozer-processorlijn. De processors komen pas beschikbaar in Q3 van dit jaar. In 2006 kwam het laatste succesvolle FX-model op de markt: de FX-60, een dualcore met een kloksnelheid van 2,6GHz. Er zijn daarna nog wel enkele quadcore FX-modellen op de markt verschenen, de FX-74 met een kloksnelheid van 3.0GHz was de allerlaatste. AMD hoopt het succes van de FX-processorlijn te kunnen herhalen met Bulldozer.

Juli 2011

Donanimhaber, een turkse hardware-website, heeft een engineering sample van een AMD Bulldozer-octacore weten te bemachtigen. De sample had een kloksnelheid van 3,2GHz en is getest met 4GB DDR3-geheugen, een Nvidia GTX580 videokaart en een Gigabyte 990FX-UD5 moederbord.

In 3DMark 2011 zette de Bulldozer-cpu een score van 6265 punten neer, vergelijkbaar met een Core i7 2600. Bij PCMark 7 werd de test afgerond met een totaalscore van 3045 punten, met 4310 punten in het computation onderdeel, iets sneller dan een Core i5 2500K op 3,3GHz. Verder werd SuperPi 1M berekend in 19,5 seconden, recente Intel-cpu’s hebben daarvoor maar de helft van de tijd nodig.

Er gaan geruchten dat de eerste FX-processors op 19 september gaan verschijnen. Er zouden twee octacores, een hexacore en een quadcore beschikbaar komen, in de daarop volgende maanden zullen nog vier snellere processors worden geïntroduceerd.

september 2011: Capture..PNG

Augustus 2011

AMD zou overwegen standaard waterkoeling bij zijn FX-processors mee te leveren. Tot nu toe werden processors aangeleverd in een tray of als retail met een relatief kleine koeler. AMD denkt aan een volledig gesloten koelsysteem waarbij er een vloeistof (zoals water) wordt gebruikt om de hitte van de processor weg te voeren naar een radiator. Het is niet duidelijk of waterkoeling ook echt noodzakelijk is, of dat AMD hiermee gamers en overklokkers probeert te lokken. Het meeleveren van waterkoeling zou ongeveer 50 euro extra gaan kosten.

Verder zijn er slides gepubliceerd die twee weken geleden door AMD gepresenteerd zijn. Hierop is inmiddels alle eerder uitgelekte info te zien. AMD zou extra gedacht hebben aan het energiebeheer van de cores, in combinatie met de Turbo Core-technologie en een C6-slaapstand zou dit voor een erg efficiënte proccesorlijn moeten zorgen.

De eerste Bulldozer-processors zullen de aankomende weken al verscheept worden. Vanaf deze week zullen ook de OEM-partners de eerste batches aangeleverd krijgen. Retail- en trayversies zullen midden tot eind september in de winkels verkrijgbaar zijn.

Conclusie

Of AMD de belofte met zijn FX-processors waar maakt moet nog deze maand duidelijk worden. Het ziet er allemaal veelbelovend uit, maar of de nieuwe Bulldozer-architectuur daadwerkelijk energiezuiniger en sneller is dan het huidige 'Stars' ontwerp zullen we nog even moeten afwachten.




DVD's back-uppen met DVD Shrink

Auteur: jackall

Top

DVD Shrink is een ideale back-up utility voor het back-uppen van video dvd’s.
Hoewel het aloude DVD Shrink via de officiële weg niet meer te krijgen is zijn er nog genoeg downloadlocaties te vinden. Onder andere is DVD Shrink hier te downloaden.
DVD Shrink is een freeware tooltje en dus gratis.

DVD Shrink werkt vanaf Windows 95 tot en met Windows 7, ondanks het gerucht dat er een nieuwe versie voor Windows 7 in omloop zou zijn. De laatste bekende officiële versie is vooralsnog versie 3.2.0.15.

Alvorens we werkelijk aan de slag gaan is hier belangrijke juridische informatie te lezen omtrent het maken van back-ups.

Stap 1

De installatie spreekt voor zich, laat deze staan zoals de setup voorstelt.

Stap 2

Hier nemen we de basisinstellingen onder de loep.

september 2011: Main window dvdshrink..gif


Hierboven zie je de "Main" window van DVD Shrink verdeeld over drie vakken.
Te weten: "Preview" gedeelte, "DVD structuur" gedeelte, en het "Compression Settings" gedeelte.

In het menu "Edit" gaan we de preferences instellen.

september 2011: Preference main dvdshrink..gif


In de hoofd tabblad "Preferences" zijn er een paar opties. Je hebt de keuze voor de dvd-formaat. In dit geval DVD-5 of DVD-9 of custom. DVD-5 is de meest voorkomende optie.
De aangevinkte opties zijn standaard instellingen. Uiteraard spreekt het voor zich de wijzigingen te bevestigen met “OK”.

september 2011: Preference preview dvdshrink..gif


In het "Preview" tabblad komen we de volgende opties tegen. Je kan hier de preview venster in de "Main-window" aan of uitzetten. Alsmede welke "Audio-output" er moet worden gebruikt. In het voorbeeld is dit in stereo, maar kan ook als 5.1 worden ingesteld.
Dit is slechts enkel voor de preview van de te back-uppen dvd.

Nu komen we bij de belangrijkere settings, of te wel hoe gaan we deze opslaan?

september 2011: Preference output files dvdshrink..gif

Ook hier zien we de standaard instellingen weer terug.
Korte omschrijving van deze opties:
"Macrovision" is het weglaten van de encryptie.
"Remove layer break" is de hik die je in de film ziet bij DVD-9 als de laser over gaat naar de tweede laag van de dvd.

september 2011: Preference stream sel dvdshrink..gif

Bij deze opties kan je instellen welke audiostreams en taal standaard wordt gefilterd.

september 2011: Preference file io dvdshrink..gif


Ook deze opties zijn als standaard aangevinkt.

Nu de basisinstellingen bekend zijn en zijn ingesteld kan het werkelijke back-uppen beginnen.

Stap 1

We starten DVD Shrink en zien hier dan de "Main window" zoals we eerder in het artikel zijn tegengekomen.
Plaats de te back-uppen dvd in de dvd-drive.

Het is verstandig de "Autoplay" optie uit te schakelen, anders begint de mediaspaler direct met afspelen van de dvd! Dat is dus niet handig.

september 2011: Main menubalk dvdshrink..gif

In de menubalk van de "Main window" zien we vier opties die direct benaderbaar zijn.
In dit geval gaan we kiezen voor "Open Disc", daar we een dvd in de drive hebben gestoken.

september 2011: Open disc dvdshrink..gif

Selecteer de drive waar de te back-uppen dvd bevind.
Bevestig dit met de knop "OK".

Dvd Shrink start gelijk met het analyseren van de disc. Dit duurt hooguit enkele minuten.

Daarna volgt er een overzicht van die analyse zoals je hieronder kunt zien.

september 2011: Analysing disc dvdshrink..gif

september 2011: Overview disc dvdshrink..gif

Na de analyse zien we linksboven zien we de mappenstructuur, er onder de "Preview" van de film. Het venster rechts toont de opties die we eventueel kunnen aanpassen.
In het geval van het voorbeeld hoeft er niets te worden aangepast. Normaal kan je in dit veld de extra audio en ondertitels doormiddel van het uitvinken weghalen. Deze opties zijn vooral handig om een te back-uppen dvd die iets groter is dan dvd-5, waardoor de film zonder al te veel kwaliteitsverlies een DVD-9 passend te krijgen op een DVD-5.

Wanneer dit is toegepast ben je klaar om het back-uppen te beginnen.
Klik daarvoor op de knop "Backup!"

september 2011: Backup dvdshrink..gif

Bij de vraag hoe deze op te slaan, kan je kiezen uit het scherm die zoals hierboven wordt getoond. In het voorbeeld wordt deze op de harddisk opgeslagen als kant en klare dvd-videobestanden. De andere mogelijkheid is om te kiezen voor iso. Deze keuze is aan jou. Het back-uppen begint zodra je bevestigd met "OK".

september 2011: Backupscreen dvdshrink..jpg

Nu is het eventjes wachten tot het back-uppen gereed is. Aangezien DVD Shrink vrij snel is met encoderen kan dit klusje in nog geen 20 minuten al zijn geklaard.

september 2011: Backup-complete dvdshrink..gif

Het back-uppen is nu klaar. De DVD kan nu met je favoriete brandprogramma worden gebrand.

Heb je toevallig een dvd-film of een iso gedownload die niet op een DVD-5 past is ook geen probleem.
Het plan is dan als volgt:
In geval van een iso:
Mount deze iso met een virtuele drive, de stappen daarna zijn exact hetzelfde als het openen van een normale dvd die in een drive geplaatst is.
In geval van een gedownloade dvd met de normale dvd mappenstructuur kiezen we voor de optie "Open Files" in de menu in de "Main window". Navigeer op de harddisk waar je de “in dit geval de te verkleinen” dvd. De overige stappen zijn daarna gelijk.

Ik wens een ieder veel plezier en succes met dit stukje briljante software.

Nogmaals benadruk ik het lezen van de juridische kant van deze procedure in de link aan het begin van dit artikel.




SpicyLemon waarschuwt online gamers voor internetcriminaliteit

Auteur: Redactie

Top

september 2011: spicylemon..jpg

Bescherming gamers tegen online bedreigingen essentieel

Naast surfen op het internet en communiceren behoort online gamen tot de meest populaire internetactiviteiten. Gamen is niet alleen geliefd maar wordt ook steeds lucratiever voor de producenten. Om de meest populaire online games, zoals World of Warcraft, te spelen moet je een betaald abonnement aanschaffen. En dat trekt internetcriminelen aan.

Wat zijn de grootste bedreigingen waarmee gamers worden geconfronteerd?

  • Phishing.
    Fake gamesites zijn een bloeiende omgeving voor online criminaliteit. Soms maken deze sites gebruik van url’s die niet te zijn onderscheiden van echte. Via zo’n link kan een nietsvermoedende gamer niet alleen besmet worden met verschillende vormen van malware, maar ook zijn persoonlijke data kan in gevaar komen. Met alle (financiële) gevolgen van dien.  
  • Sociale netwerken.
    Wat in het echte leven geldt, geldt ook voor sociale netwerken: vertrouw alleen je vrienden. Veel nep en criminele Facebook-accounts geven je het gevoel dat je te maken hebt met legitieme producenten van games. Geef hen geen toegang tot je persoonlijke gegevens.
  • Geïnfecteerde games en cheating software.
    Je kan besmet raken door gekraakte of nep computerspelen. Ze misbruiken de passie van gamers en worden gedistribueerd door downloads via het internet. Wees extra voorzichtig met e-mailbijlagen, en natuurlijk verwijderbare media zoals USB flash drives.   
  • Malware.
    Op dit moment één van de meest voorkomende malware is Win32/PSW.OnLineGames. Dit is een groep van trojans die zich specifiek richt op gamers. Kenmerkend van deze malware is dat de vergaarde persoonlijke informatie van de gamer wordt verzonden naar een pc van de indringer.

5 tips om je goed te beschermen

  1. Installeer de laatste versie van je antivirussoftware en kies voor een beveiligingsoplossing met antispyware en firewall. ESET Smart Security 5 en ESET NOD32 Antivirus bieden een Gamer Modus, deze zorgt ervoor dat je je game nooit hoeft te onderbreken. De release van deze producten staat gepland voor september maar de release candidate is al gratis te downloaden.
  2. Gebruik altijd sterke verschillende wachtwoorden voor de diverse accounts die je hebt
  3. Typ zelf de url in van de gewenste game, of maak gebruik van je ‘favorieten’ in je browser. Zo voorkom je dat je per ongeluk een geïnfecteerde link aanklikt in de zoekmachine.
  4. Beveilig je persoonlijke gegevens, als je deze niet nodig hebt voor het gamen,  op je computer of in de cloud door middel van een wachtwoord. 
  5. Gebruik nooit gekraakte software, deze kan kwaadaardig zijn.

Uitstekende prestaties

Nienke Ryan, product & strategie manager SpicyLemon: “Het is essentieel dat je je als gamer goed beschermt tegen alle online bedreigingen. Wees alert en gebruik betrouwbare beveiligingssoftware. Onze producten van ESET leveren uitstekende prestaties en hebben geen invloed op de kwaliteit en de snelheid van games.”

Volgens een onderzoek van Steam Hardware & Software Survey is ESET de eerste keuze van gamers voor betaalde antivirusproducten. Steam, een online game platform, heeft meer dan 30 miljoen accounts. ESET werd beoordeeld als één van de meest populaire beveiligingsoplossing, met 8,81% marktaandeel.

september 2011: eset..jpg
 ESET producten kun je met korting kopen via Helpmij.nl




Maak je site sneller en aantrekkelijker met goed verwerkte plaatjes

Auteur: Chris Vermeulen

Top

Tjonge jonge jonge, er is wel zoveel te vertellen over plaatjes en afbeeldingen op je site dat ik haast niet weet waar ik moet beginnen. Echt. Maar in dit artikel zal ik me proberen te beperken tot de drie belangrijkste aspecten, namelijk:

  1. zorgen dat plaatjes sneller laden en minder traffic verbruiken door ze te optimaliseren
  2. zorgen dat we de juiste stijl plaatjes bij de juiste websites gaan plaatsen, zodat ze versterkend werken en aansluiten bij de sfeer die je wilt uitstralen
  3. zorgen dat we geen onaangename verrassingen krijgen omdat er iets niet goed zit met de copyrights op de plaatjes.

Zo zorg je dat plaatjes sneller laden en minder traffic verbruiken

september 2011: alpha mei..jpg Als je op de juiste manier plaatjes op je site wilt zetten, dan is dat best wel een gehannes. Eerst moet je bepalen hoe groot je het plaatje op je site wilt hebben en de afmetingen van het plaatje daarop aanpassen. Dan moet je zorgen dat de resolutie 72 dpi (dots of pixels per inch) is. En dan pas kun je het plaatje uploaden en in je site verwerken. En dan zul je altijd zien dat het toch net iets groter of kleiner had gemoeten en dan begint heel het verhaal opnieuw. En dat voor elke foto of afbeelding. Wat een gedoe.

Wat veel webmasters doen is een groot plaatje uploaden, bij de tekst plaatsen en dan aan een hoekje vastpakken en 'op maat slepen'. Daar zitten twee nadelen aan. Ten eerste heb je dan een veel te groot en zwaar plaatje online staan en iedere keer als er een bezoeker de pagina waar dat plaatje op staat bekijkt, zorgt dat plaatje voor onnodig veel traffic (waarvoor je misschien op den duur wel moet bijbetalen).

Het tweede probleem dat ontstaat is dat het plaatje niet mooi scherp meer is of niet meer de juiste verhoudingen heeft.

SwiftySite, het handige content management systeem dat Alphamega ontwikkeld heeft, regelt dit allemaal automatisch.

Werk je met een hostingpakket, dan zijn er handige tools waarmee je foto's en afbeeldingen per stuk of voor een heleboel tegelijk ineens kunt optimaliseren. Je leest er alles over in dit artikel.

Zo maak je je site aantrekkelijker, door de juiste stijl en sfeer afbeeldingen te kiezen

Je site is eigenlijk gewoon een folder van je bedrijf of organisatie en moet dus de sfeer en het karakter daarvan uitstralen. De afbeeldingen die je kiest voor je site, kunnen die uitstraling versterken of juist naar de knoppen helpen. Een advocatenkantoor kan het bijvoorbeeld echt niet maken om met cliparts, screenbeans of nog erger, animated gifjes aan te komen. Voor hen werkt een kwaliteitsfoto van mannen in pak die elkaar de hand schudden of een close-upfoto van een hele dure vulpen of zo veel beter. Een kinderdagverblijf, een school of een speeltuin daarentegen kan gerust animated gifjes op hun site zetten, want dat sluit aan bij de beleving die mensen daarbij hebben.

Zorg dat je goed zit met de rechten op de afbeeldingen!

Het is over het algemeen heel makkelijk om plaatjes en foto's van andere sites te jatten en in je eigen site te verwerken. Officieel mag dat echter niet. Op de afbeeldingen berust altijd automatisch copyright. Een vriend van me had voor zijn site netjes foto's gekocht bij een stockfotowebsite, maar er was toch één afbeelding die hij van een andere site had afgehaald. Na 2 jaar (!) kreeg hij een factuur van 1500 euro voor het gebruik van die foto!

Wat bleek nou, die foto die hij van die andere site had afgehaald, was een professionele stockfoto. Die andere site had daar netjes de rechten voor betaald maar hij dus niet. De stockfotosite waar die foto van was had de foto op zijn site gevonden en de factuur gestuurd.
Hij is ermee naar zijn advocaat gegaan en die verzekerde hem dat hij het echt moest betalen. Dat heeft hij dan ook maar gedaan. Een dure les! Jat dus niet zomaar een plaatje van een site! En ook niet uit Google Afbeeldingen.

Je eigen foto's zijn natuurlijk altijd goed en iets wat je een designer laat ontwerpen voor jou is ook goed, zoals je logo. Maar voor de rest doe je er verstandig aan om bij een stockfotowebsite je afbeeldingen aan te schaffen. Dat kan vaak al voor een euro per stuk en soms zelfs gratis.

Wil je meer weten over rechtenvrije foto's en afbeeldingen? Lees dan dit artikel.

Het stappenplan van deze week

Stap 1: Kijk eens goed naar de kwaliteit en bestandsgrootte van je plaatjes.
Door met je rechtermuisknop op een afbeelding te klikken krijg je een keuzemenu. Daar kun je kiezen voor 'eigenschappen'. Als je daarop klikt krijg je de afmetingen te zien en ook hoeveel KB de afbeelding is. Een goede richtlijn is om afbeeldingen onder de 100 KB te houden. Is het een heel grote, scherpe foto, dan mag die wel 200 KB zijn. Kijk ook of de plaatjes scherp zijn of een beetje groezelig. Het kan zijn dat ze niet goed geresized zijn. In dat geval moet je ze met de juiste tools even opnieuw doen.

Stap 2: Beoordeel of de plaatjes op je site de juiste uitstraling hebben.
Blader eens door je site en kijk eens goed of de gebruikte afbeeldingen echt uitstralen waar jij met je bedrijf of organisatie voor staat. Is de sfeer goed? Versterken de plaatjes de tekst, of zijn het zomaar grappige of leuke plaatjes? Kijk het goed en kritisch na en verander het waar nodig.

Stap 3: Kijk of alle plaatjes op je site legaal en rechtenvrij zijn.

Als je de plaatjes op je site zomaar ergens vandaan hebt, dan heb je goed kans dat ze niet rechten vrij zijn. Bij twijfel kun je het beste een gratis of betaalde stockfotosite zoeken en daar nieuwe afbeeldingen zoeken om de bestaande te vervangen.

Stap 4: Werk je websitelogboek even bij.
Door de veranderingen aan je site telkens op te schrijven kun je later terugkijken welke veranderingen het meeste effect hebben gehad.

Veel succes!

juni 2011: Logo alphamega..JPG AlphamegaHosting.com, is een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande hostingprovider die levert in Nederland en België. Zij staan bekend om hun proactieve hulp en begeleiding. Klik hier om kennis te maken met AlphamegaHosting.com.



Interview femke98

Auteur: mumzel

Top

Dit keer een interview met femke98, onze Ubuntu redactrice. 

maart 2011: microfoon..gif

Goedemorgen femke98, mogen we weten wat je echte naam is?
Ja hoor, dat mag. Mijn echte naam is Angela van der Ploeg.

Je leeftijd is volgens je profiel 49 jaar, wat is je status?
Mijn status is dat ik getrouwd ben en dat we vorig jaar Opa en Oma zijn geworden van ons eerste kleinkind. 

Ik zie ook in je profiel dat je van pc’s maken houdt. Is dat repareren of in elkaar zetten?
Dat houdt in dat ik én pc's in elkaar kan zetten maar ook repareer.

Er staat eveneens dat je geen beroep hebt, omdat je in de WAO zit, wat deed je voor dat je daar terecht kwam?
Mijn laatste beroep van de vele is taxichauffeur geweest. Tegenwoordig heb ik een eigen spirituele praktijk voor healing en reading en spiritueel coaching. 

Via je website zag ik dat je ook van fotograferen houdt. Hoe lang doe je dat al?
Vroeger had mijn vader een eigen donkere kamer en daar was ik regelmatig te vinden. Vond het erg fascinerend om te zien hoe mijn vader zelf foto's kon ontwikkelen en ik mocht hem daar ook altijd bij helpen. De liefde voor fotografie heb ik van mijn vader geërfd, maar de donkere kamer niet. Ik fotografeer dus al heel lang, maar doe er de laatste jaren veel meer mee. Ik heb nu een website gemaakt met al mijn mooiste foto's. 

Hoe ben je zo betrokken geraakt bij Ubuntu, dat je een ’steunpunt’ bent geworden? En wat houdt dat precies in?
Ik heb ooit van een kennis wat cd's gekregen met daarop de installatie voor Linux Suse. Maar elke keer kwam het er maar niet van om het eens uit te proberen. Toen we in 2007 waren verhuist naar een andere gemeente en de boel op orde hadden, ben ik mij er een beetje in gaan verdiepen. Ik kwam er achter dat die vijf of zes cd's al lang uit de tijd waren, en per toeval kwam ik uit op Ubuntu.
Steunpunt ben ik pas veel later geworden. Als steunpunt bied je gratis hulp aan mensen die de overstap van Windows naar Ubuntu of Mint willen maken. Je helpt ze dan met de installatie in dualboot of met andere problemen die ze ondervinden, wanneer ze voor het eerst met Ubuntu of Mint gaan werken. 

Je bent sinds december 2006 gebruiker/helper van Helpmij.nl, hoe ben je daar verzeild geraakt?
Ik zou dat echt niet meer weten, daarom even gekeken in mijn profiel wat mijn allereerste vraag is geweest op dit forum. Grappig om dat terug te lezen. Het gaat dus om de vraagstelling dat ik een computer in elkaar gezet had voor een vriendin en dat deze niet meer uitging. De vriendin woonde 60 km bij mij vandaan en even heen en weer rijden was toen geen optie. Het bleek te liggen aan de USB-hub die door haar werd gebruikt. 

Wanneer ben je begonnen met ‘computeren’ en waar komt je belangstelling voor computers vandaan?
In 1998 heb ik voor mij zelf een computer gekocht. Ik wilde de snelste en de beste die er op dat moment te koop was. Waarom ik dat wilde, weet ik echt niet meer. Haha, het werd een Pentium I met een 2,1 GB harde schijf en 32 MB geheugen ofzo.  Ik kocht er ook nog een hele goede printer van het merk HP bij. Ik was net te vroeg met de koop van mijn computer, want vlak daarna kwam de Pentium II uit. Maar ik heb er op gewerkt totdat ik vond dat hij veel te langzaam was en toen heb ik de pc om laten bouwen naar een Pentium III die toen inmiddels het leven had gezien. Dat kostte enorm veel geld en ik had dat gespaard van mijn fooien die ik kreeg als taxichauffeur. 

Wat voor computer gebruik je zelf en waar gebruik je die het meest voor?
Ik heb hier 5 computers in huis.
In de woonkamer: Mini PC – AMD Phenom II X4 -  4x3,2GHz – 8GB geheugen – HDMI – ATI Radeon HD grafische kaart 3300 – 500 GB. harde schijf, met Linux Mint 11 in dualboot met Ubuntu Studio.
Die wordt dus dagelijks gebruikt en staat dus de hele dag aan.
Op mijn werkkamer: Een vergelijkbaar systeem alleen met een andere grafische kaart en minder geheugen. Besturingssysteem is Ubuntu 10.10
Deze wordt alleen gebruikt voor mijn werk.
Ook op mijn werkkamer: Lenovo ThinkPad R60 notebook met een resolutie 1400x1050 en 3 GB geheugen met dualboot Windows 7 en Linux Mint.
Deze kon ik ooit goedkoop kopen en gebruik ik voornamelijk alleen voor zaken waarbij ik toch Windows nodig heb, zoals bij de update van onze MIO-navigatiesysteem.
Om mee te nemen: Acer Aspire One BW150 met 2 GB geheugen met daarop een dualboot XP met Ubuntu netbook remix editie.
Deze gaat mee als ik naar familie of kennissen ga en ik heb weer nieuwe foto's die ik wil laten zien. Ook gaat hij mee als we op vakantie gaan en hij gaat mee naar klanten.
Test pc in de vorm van een laptop: Daar staat nog steeds Vista op in dualboot met Kubuntu. Die twee gaan er gelijk af als ik de tijd heb en ik wil daar Ubuntu 11.04 opzetten.
Dit alles in een netwerk waar ik ook een NAS heb aangesloten. Daar kan ik dus al mijn belangrijke files op zetten die door alle computers in huis bereikbaar zijn. Dit werkt echt geweldig! 

Wat is je favoriete software programma?
Die heb ik helemaal niet. Ik vind dat software in het algemeen gewoon goed moet werken en dat het niet al te ingewikkeld moet zijn. 

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt op gebied van computers?
Hm......het is niet het gekste, maar wat mij opvalt is dat bij altijd dezelfde personen dingen van computers kapot gaan, die bij mij een heel leven meegaan. Ik weet niet hoe dat komt. Is het de manier van omgaan met apparatuur of is het onkunde of gewoon pech? 

Wat is je standpunt over sociale netwerksites zoals Facebook, Linkedin, Twitter, Hyves?
Ik zelf heb wel Hyves maar doe er eigenlijk weinig mee. Facebook heb ik ooit bekeken maar vond dat zo kaal en kil overkomen, dat ik dat gelijk weer heb opgezegd. Twitter vind ik het meest irritante en een van de vervelendste dingen die ooit zijn uitgevonden. Ik heb een aantal maanden geleden een programma op tv gezien waarin een jonge moeder de hele dag aan het twitteren was, terwijl ze onderhand haar zoontje eten gaf en verder kon ze weinig met haar zoontje doen, omdat twitteren toch het belangrijkste was wat ze de hele dag deed. Zeg nou zelf, dat kan toch niet de bedoeling zijn! En verder op straat en overal zie je mensen de hele dag met hun mobieltje internetten en men let helemaal niet meer op in het verkeer, met soms alle gevolgen van dien.
Normale communicatie is tegenwoordig ver te zoeken in de maatschappij. Dat mis ik eigenlijk wel.

Welk genre boeken, films en muziek houd je van?
Films van het genre The Sixth Sense zijn favoriet, maar de allerbeste film aller tijden vind ik nog altijd Dances with Wolves.
Ik heb een hele brede muziekvoorkeur, van soul tot disco en rock, maar ook bijv. Marco Borsato en Blof, de Dijk en Kane. Toch kan ik ook genieten van mooie klassieke muziek.
Momenteel ben ik een boek aan het lezen die gaat over het leven na de dood. Mijn interesse ligt daar al jaren en omdat ik nu een eigen praktijk heb, ben ik daar steeds meer mee bezig. 

Heb je een tip voor de lezers?
Een tip? Op welk gebied wil je dat ik een tip ga geven? Als je computertips bedoelt, dan zou ik zeggen tegen de mensen die Linux een keertje willen uitproberen en nog echt een beginner zijn op dat gebied......probeer dan eens Linux Mint 11 en dan de dvd-versie in dualboot met je Windows. De dvd-versie bevat alle codecs om je multimedia te laten werken, dus je hoeft na installatie eigenlijk zelf niets meer te installeren, op wat software na die men zelf nog wil. Er zal een wereld voor je open gaan! 

Heb je verder nog een opmerking?
Ja. Ik wil tegen iedereen zeggen: Respecteer elkaar en behandel je medemens op de manier zoals jij graag behandeld wilt worden.

Daar kan ik het alleen maar roerend mee eens zijn Angela! Hartelijk bedankt voor het interessante kijkje achter je nickname.




ATI/AMD in Ubuntu en Mint

Auteur: femke98

Top

Het is een gegeven dat niet elke hardwarefabrikant drivers maakt voor Linux, maar enkel voor Windows. Dat is voor ons Linux-gebruikers heel erg jammer, maar ook voor de fabrikanten een gemiste kans. Er komen namelijk steeds meer gebruikers van Linux bij en de gedachte dat bepaalde hardware niet gaat werken omdat daar geen drivers voor zijn, kan ons besluiten dit soort hardware van die specifieke fabrikant niet aan te schaffen.

Denk bijv. aan de Lexmark-printers, hoewel voor de nieuwere printers nu wel drivers voor zijn (als ik mij niet vergis), maar denk ook aan navigatie zoals TomTom en Mio. Updaten is alleen mogelijk in Windows en je zou toch denken, tegenwoordig kunnen ze toch wel rekening houden met andere besturingssystemen.

Maar vergeet ook de softwarefabrikanten niet, zoals ik in de vorige nieuwsbrief vertelde over het maken van fotoboeken in Linux. Albeli die zoveel reclame maakt op tv, heeft niet eens de software gemaakt voor Linux-gebruikers.

In het begin dat ik met Ubuntu in aanraking kwam, las ik overal en nergens dat je geen ATI grafische kaart moest hebben, daar deze niet werden ondersteund. Of te wel, de fabrikant maakte geen drivers voor Linux-gebruikers.

Nu, vandaag de dag is dat wel verbeterd, maar soms zit je nog wel eens met een wat oudere kaart en als je niet veel centjes hebt om een kaart te kopen die wel wordt ondersteund, zoals de Nvidia-kaarten, dan heb je dus een probleem. Of je koopt een onwijs leuke pc (zoals ik dit jaar) maar die komt met een onboard ATI grafische kaart. Voor mij verder geen probleem, want ik heb nog wel een andere kaart liggen, maar het is leuker als je merkt dat na de installatie door Ubuntu of Mint wordt aangegeven dat er toch stuurprogramma's voor de kaart aanwezig zijn.

Minder leuk is dan dat het programma ATI Catalyst Control Centre, dat wordt mee geïnstalleerd, niet blijkt te werken. Dan ga ik op zoek hoe ik dat wel werkend kan krijgen. En zo kwam ik op een site van een ander steunpunt van Ubuntu, namelijk steunpunt Kerkrade die een aardige handleiding had gemaakt om het wel werkend te krijgen.

Bij deze dus hartelijk dank hiervoor en voor de goede orde, ik heb hem gemaild of ik het mocht gebruiken voor deze nieuwsbrief.

Ubuntu en Mint hebben standaard de oude ATI/Nvidia drivers.
Als je de nieuwste drivers wilt hebben kan dat op de onderstaande manier.
Let op: Het blijft altijd een risico om vreemde PPA's toe te voegen, deze worden namelijk niet officieel ondersteund door Ubuntu!
Gebruik dit dus geheel op eigen verantwoording.

Voor de laatste nvidia binary driver:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current nvidia-current-modaliases nvidia-settings


Voor de laatste ATI binary driver:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install fglrx


Daarna herstart uw computer.

Hoe installeer je ATI Catalyst 11.5 / FGRLX 8.5 in Ubuntu 11.04 (of in Mint 11)

Als je al een oudere versie hebt geïnstalleerd dan moeten we deze eerst verwijderen voordat we een nieuwere installeren. Dat doen we met dit volgend commando in de terminal:
sudo apt-get remove --purge fglrx*

verwijderen oude fglrx

Daarna download je de driver van de AMD-server. Laten we ervan uitgaan dat je de map Downloads wilt gebruiken, we downloaden dus in ~/Downloads/ati. De commando's hiervoor zijn:

mkdir ~/Downloads/ati
cd  ~/Downloads/ati
wget http://www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-11-5-x86.x86_64.run

downloaden ati

Nu bouwen we het .deb-pakket met het commando:
sudo sh ati-driver-installer-11-5-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/natty

bouwen .deb bestand

Je krijgt dan bovenstaande te zien, maar er opent ook een ander venster dat er uitziet als onderstaand plaatje.

installing software

Het bovenstaande commando heeft 3 .deb-pakketjes gebouwd. Die installeren we met het commando:
sudo dpkg -i *deb

Na de installatie voer je het volgende commando uit om je ATI-kaart te detecteren.
sudo aticonfig --initial -f

detectie grafische kaart

Restart je systeem en nu zou fglrx moeten lopen.
Als je hardware switchable graphics support, dan kun je je catalyst driver gebruiken om te kiezen tussen je ATI highperformence kaart of de zuinige intel chipset. (Dit geldt alleen voor laptops.)

In het menu zie je nu het volgende staan:

menu

En als je die aanklikt, dan zal het programma openen, zodat je daar je eigen hardware instellingen kunt configureren.

 

voorkeuren

Het lijkt moeilijker dan het is. Als je wilt dat het in een keer goed gaat, kopieer dan alle commando's die in het blauw zijn gegeven en plak deze in de terminal. Op die manier weet je zeker dat je zelf geen typefout hebt gemaakt en dat de commando's okee zijn.

Veel succes!

Groetjes femke98




Briefpapier in Outlook 2007 en 2010

Auteur: CorVerm

Top

Briefpapier

In vorige versies van Outlook kon het nog, middels de ingebouwde teksteditor, briefpapier te maken. In de Outlook versies 2007 en 2010 ontbreekt die editor, dus is het niet mogelijk om “intern” briefpapier te maken. Op zich best wel raar, want Outlook is per definitie een mailprogramma voor de zakelijke gebruiker. Het kan heel wat professioneler overkomen als je in Outlook beschikt over een eigen briefpapier. Ook voor je vereniging, of wat dan ook, staat het netjes als je een e-mail stuurt voorzien van logo en verenigingsgegevens. Ga je echter op het internet zoeken, dan krijg je steevast te lezen dat het niet mogelijk is om in de genoemde Outlook-versies eigen briefpapier te maken. Op zich is dat waar, maar dat wil niet zeggen dat je geen eigen briefpapier kunt gebruiken in Outlook.

september 2011: bp 1..jpg

afbeelding 1

Natuurlijk heeft Outlook wel verschillende soorten briefpapier in de aanbieding (afbeelding 1), maar ik zou ze geen van allen willen gebruiken voor bedrijfs- of verenigingsdoeleinden. Je moet echt zelf even aan de bak om briefpapier te maken in Word. Open een nieuw document in Word en voeg een tabel in (Invoegen > Tabel) met twee kolommen als je een eenvoudig briefpapier wilt maken. Als je een uitgebreider briefpapier wilt maken voeg dan het aantal kolommen in dat je nodig heb. In verband met de uitlijning in een e-mailbericht is dat wel zo handig, maar niet echt noodzakelijk. Je kunt bijvoorbeeld je logo in het document invoegen en als tekstomloop kiezen voor Contour, maar dan kun je verder geen kant op met de uitlijning van de tekst.

september 2011: bp 2..jpg
afbeelding 2-1

september 2011: bp 2-1..jpg
afbeelding 2-2

Dus toch maar een tabel gebruiken. Voor de duidelijkheid van deze voorbeelden zijn de kaders van de cellen zichtbaar gelaten. Volgens de afbeeldingen 2-1 en 2-2 kun je je eigen kop voor het briefpapier maken, maar natuurlijk maak je de indeling naar je eigen smaak. Niks moeilijks aan, toch? Om tot een goede verdeling van de tabel te komen zul je de breedte van de kolommen aan moeten passen. Dat kun je op twee manieren doen, met rechts op het “tabelkruisje” klikken en kiezen voor AutoAanpassen > AutoAanpassen aan inhoud, of voor Tabeleigenschappen en daar een “fijnere” afstelling voor de tabel in te stellen. Voordat je dat gaat doen even iets vooraf. Normaal gesproken worden de tabelmaten in centimeters weergegeven, op zich een nogal vage maateenheid voor tabellen (en andere zaken) in Word. Je kunt de maateenheid veranderen door in Word 2007 naar Opties voor Word te gaan door op de Startknop te klikken en rechtsonder voor Opties… > Geavanceerd te kiezen. Scrol naar beneden totdat je bij Weergave bent gekomen. In Word 2010 ga je naar Bestand > Opties > Geavanceerd en scrollen naar weergave. (afbeelding 3)

september 2011: bp 3..jpg
afbeelding 3

Daar aangekomen kun je de maateenheid veranderen in punten. Het aantal Punten benaderd vrij redelijk het aantal pixels zoals we die gewend zijn bij onder andere foto’s.

Goed, eenmaal in het venster Tabeleigenschappen aangekomen kies je voor de tab Tabel en zet je een vinkje bij Voorkeursbreedte, stel die in op 520 punten. Klik daarna op de tab Kolom en stel de kolombreedte van de eerste kolom in op het aantal pixels dat je afbeelding/logo breed is. De rest komt vanzelf goed als je twee kolommen gebruikt. Gebruik je meer kolommen, dan moet je voor elke kolom een geschikte breedte opgeven. Eenmaal deze instellingen aangebracht klik je met rechts in de tabel > Invoegen > Rijen invoegen, er verschijnt een rij met twee geselecteerde kolommen waarin je met de rechtermuisknop klikt en in het uitklapmenu kiest voor Cellen samenvoegen. Vergeet niet om in deze rij het lettertype en grootte in te stellen, want in deze rij komt de tekst voor het bericht te staan. Waarom we dit zo doen komt straks aan de orde.

september 2011: bp 4..jpg

afbeelding 4

Zodra je een tabel invoegt is die altijd van een kader voorzien, altijd handig om de indeling van de tabel te beoordelen als je die met gegevens vult. Waarschijnlijk wil je helemaal geen rand(en) om of in de tabel. Klik dan maar weer met rechts op het “tabelkruisje”, in het uitklapmenu klik je op Randen en arcering, om vervolgens (afbeelding 6) ervoor te kiezen om helemaal geen rand(en) te gebruiken of de rand(en) instellen naar eigen smaak. Dit gedaan hebbend sla je het bestand op als .htm-bestand.

september 2011: bp 5..jpg
afbeelding 5

september 2011: bp 7..jpg
afbeelding 6

De tabel en Outlook

De teksteditor van Outlook bepaalt niet zomaar willekeurig hoeveel tekens er in een regel gaan, dat wil zeggen tijdens het verzenden van een mail. Dat is vastgelegd in het programma. Je kunt oeverloos lange regels in de editor typen, maar zo wordt de mail dus niet verzonden. Als je in Outlook 2010 naar Bestand > E-mail > Berichtindeling gaat dan zul je zien dat het aantal tekens gelimiteerd is op 76 (afbeelding 6). Wat betekent dat tijdens het verzenden van het bericht de afbreking van de zin plaatsvindt bij het opgegeven aantal tekens. In Outlook 2007 is het aantal tekens standaard op 80 ingesteld. Het betreft een standaardinstelling die door weinig gebruikers aangepast zal worden.

september 2011: bp 6..jpg

afbeelding 7

Op zich komt dat goed uit want op dat aantal tekens is de tabel gebaseerd. Zodoende krijg je als ontvanger een mooi gestroomlijnd e-mailbericht in de bus.

De opslaglocatie

Het briefpapier is klaar en we gaan het in de juiste map plaatsen of kopiëren.
Zorg er eerst voor dat alle verborgen bestanden en mappen zichtbaar zijn in de verkenner.
Outlook 2010:
In Windows 7 en Windows Vista: C:Program FilesCommon FilesMicrosoft SharedStationery
Windows 7 en Windows Vista 64-bits met Outlook 2010 32-bits: C:Program Files (x86)Common FilesMicrosoft SharedStationery

Outlook 2007:
Windows Vista: C:Program FilesCommon FilesMicrosoft SharedStationery
Windows XP of Windows Server 2003: C:Program FilesCommon FilesMicrosoft SharedStationery

Het briefpapier gebruiken

In Outlook 2010 klik je op Bestand > Opties. In het scherm dat opent klik je op E-mail > Briefpapier en lettertypen. Er opent weer een scherm alwaar je op de knop Thema klikt. De lijst met thema’s en briefpapieren worden je voorgeschoteld (zie afbeelding 1) en kun je kiezen voor jouw eigengemaakte briefpapier. Als je op de knop Nieuw bericht in het lint klikt, verschijnt jouw briefpapier in de teksteditor. Mooier kan het haast niet zou je zeggen, maar er zit aan deze methode ook een nadeel. Want ook als je een privémail wilt versturen staat jouw zakelijke-/verenigingsbriefpapier in volle glorie in het tekstveld. En da’s nou net wat we niet willen, immers ga je je privérelaties niet “lastig” vallen met je zakelijke-/verenigingsbriefpapier. Vandaar dat we een andere methode gebruiken om een nieuw bericht te maken en wel een bericht met of zonder briefpapier. Je kiest er dan voor om het briefpapier dus niet standaard te gebruiken. We leggen even uit hoe dat in z’n werk gaat.

Kiezen voor briefpapier of niet

Outlook 2010:
Klik op de knop Nieuwe items > E-mailbericht met > Briefhoofd.

Outlook 2007:
Ga naar het menu Acties > Nieuw e-mailbericht > Met briefpapier.

Het zal duidelijk zijn dat als je op de knop Nieuwe e-mail klikt er geen briefpapier wordt gebruikt.




Cursus Access Voor Beginners - Hoofdstuk 8

Auteur: OctaFish

Top

Formulieren: (Afhankelijke) keuzelijsten maken

In het vorige hoofdstuk hebben we een begin gemaakt met het doorgronden van queries; in hoofdstuk 5 hebben we een begin gemaakt met formulieren en in hoofdstuk 6 hebben we kennisgemaakt met programmeren. In dit hoofdstuk gaan we deze hoofdstukken combineren, door afhankelijke keuzelijsten (met invoervak) te maken.

In dit hoofdstuk gaan we zoals gezegd een formulier maken met keuzelijsten, die zijn gebaseerd op queries. Dat klinkt al gelijk moeilijker dan het is, want bijna elke keuzelijst die we maken is gebaseerd op een query, al kun je voor keuzelijsten (al dan niet met invoervak) ook een tabel als basis gebruiken. Maar een query als bron voor een keuzelijst biedt veel meer mogelijkheden dan alleen een enkele tabel.

Een keuzelijst om records op te zoeken

Een van de eerste keuzelijsten die een beginnende Access-gebruiker meestal maakt, is de keuzelijst om records te zoeken op een formulier. Deze keuzelijst is relatief simpel te maken met de wizard; de wizard doorloopt een aantal stappen en aan het eind ervan heb je een keuzelijst gemaakt. Deze keuzelijst gaan we dan ook als eerste maken en vervolgens analyseren.

Een keuzelijst waarmee je records opzoekt kan op allerlei formulieren worden gebruikt, denk aan het formulier voor de ledenlijst bijvoorbeeld. Als je een bepaalde persoon zoekt, kun je uiteraard de zoekfunctie gebruiken, maar zoeken in een formulier is min of meer hetzelfde als zoeken in een tabel: je moet eerst het juiste veld selecteren en bij het zoeken exact opgeven hoe er moet worden gezocht. Weet je bijvoorbeeld alleen de beginletters van de naam zeker, dan wil je niet zoeken op de volledige inhoud van het veld, omdat je de persoon dan niet vindt. Keuzelijsten geven de overzichten op basis van de velden die we selecteren en in het gebruik is het meestal al genoeg om de eerste letters te typen om het juiste record te vinden.

Laten we eens een keuzelijst maken op het formulier <f_Leden> waarmee we een persoon kunnen opzoeken. Let er op dat de knop Wizard ( september 2011: Wizard..png  ) actief is.

  1. Klik op de knop Keuzelijst met invoervakseptember 2011: Knop Keuzelijst..gif )
    De muisaanwijzer verandert in een mini-keuzezlijst.
  2. Klik in het lege rechterdeel van de koptekst
    De wizard Keuzelijst met Invoervak verschijnt.
  3. september 2011: Wizard Keuzelijst 1..png

  4. Kies de optie Een record in het formulier opzoeken op basis van de waarde die is geselecteerd in de keuzelijst met invoervak en klik op Volgende

    september 2011: Wizard Keuzelijst 2..png

    In de tweede stap van de wizard geef je aan welke velden je wilt zien in de keuzelijst. Dat kan één veld zijn, maar je kunt ook meer velden selecteren, zodat je het op te zoeken record makkelijker kunt herkennen.
  5. Kies het veld Naam, en klik op de knop Toevoegen (  september 2011: Knop Pijl naar rechts..png )
    Het veld Naam wordt verplaatst van de kolom Beschikbare velden naar de kolom Geselecteerde velden.
  6. Voeg ook de velden Voornaam, Straatnaam en Plaats toe aan de kolom Geselecteerde velden en klik op Volgende

    september 2011: Wizard Keuzelijst 3..png

    Je ziet nu de kolommen die je straks in je keuzelijst terug ziet.

Let op het vinkje boven de kolommen! Access voegt voor deze keuzelijst automatisch het sleutelveld toe, en stelt de eigenschap daarvan in op Verborgen. Je kunt het vinkje uitzetten om te zien welk veld je straks niet ziet, maar het is inderdaad aan te bevelen om het veld te verbergen. Zorg er dus voor dat het vinkje aan staat voordat je op Volgende klikt.

In het scherm kun je, net zoals je dat in Excel en in je tabellenvenster gewend bent, op het oog de kolombreedtes aanpassen. Neem daar even de tijd voor, want dat scheelt straks een hoop tijd als je achteraf alsnog andere kolombreedtes zou willen. Je moet dan namelijk de breedte opgeven in cm’s, en niet meer op het oog. Dit venster geeft je dus de mogelijkheid om visueel de kolommen in te delen!

  1. Als je tevreden bent over de lay-out, klik je op de knop Volgende
  2. Typ in het laatste scherm de tekst die je bij de keuzelijst wilt zien, en klik op Voltooien. Je keuzelijst is nu klaar voor gebruik.
  3. Open het formulier in de Formulierweergave, en klik op de knop rechts in de lijst. Selecteer een record. Je ziet het geselecteerde record op het formulier verschijnen.

De keuzelijst is nu gemaakt, maar wat heeft Access eigenlijk gedaan? Tijd om de keuzelijst eens aan een nader onderzoek te onderwerpen!

Eigenschappen van een keuzelijst: de Rijbron

Om de eigenschappen van de keuzelijst te  bekijken, moeten we uiteraard eerst terug naar het Ontwerpscherm; alleen daarin kunnen we de eigenschappen goed bekijken en aanpassen.

Klik op de keuzelijst met invoervak om die te selecteren, en klik vervolgens op de knop <Eigenschappen>. Klik vervolgens op het tabblad <Gegevens>. Je ziet het volgende scherm:

september 2011: Wizard Keuzelijst 4..png

Bovenin zie je een keuzelijst met daarin alle objecten die je kunt selecteren, je kunt namelijk van bijna alle objecten wel iets instellen of bekijken. Door ergens in het formulier iets te klikken verander je dus ook het eigenschappenvenster, want je ziet dan de eigenschappen van het geselecteerde object. Een makkelijke manier dus om eigenschappen van welk object dan ook te bekijken!

We kijken, zoals gezegd, nu dus naar de eigenschappen van de nieuwe Keuzelijst met Invoervak die we hebben gemaakt. Die heeft, zoals je kunt zien, een nogal belabberde naam gekregen van Access. Jammer genoeg heeft het aanpassen van de naam vervelende consequenties, maar omdat we het formulier graag overzichtelijk en onderhoudbaar willen hebben, gaan we dat straks toch wel doen. Maar daarover later meer…

Het type rijbron

Waar het in deze paragraaf om gaat, is dus de regel Rijbron. In lichte samenhang daarmee is de regel erboven: Type rijbron. Deze bepaalt namelijk wat voor soort keuzelijst we hebben gemaakt. Er zijn drie types: Tabel/Query, Lijst met waarden en Lijst met velden.

  • Tabel/Query
    Deze optie gebruik je als je de keuzelijst op een tabel of een query wilt baseren. Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende toepassing die je zult gebruiken.
  • Lijst met waarden
    Als je maar een paar vaste waarden gebruikt (denk aan een keuzelijst voor Geslacht, met maar een paar opties) kun je deze optie overwegen. Hierbij typ je in de regel Rijbron zelf welke opties je wilt zien. Denk nog even terug aan de wizard, waarin in stap 1 gevraagd werd hoe je de lijst wilde maken, optie 2 daarin was: de waarden zelf typen.
  • Lijst met velden
    Deze optie gebruik je als je in een formulier velden moet kunnen kiezen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een formulier waarbij de gebruiker zelf een query mag samenstellen; met deze optie kan hij/zij dan de velden selecteren voor de query.

De rijbron nader bekeken

In het voorbeeld hebben we een query gemaakt op basis van een tabel. Deze query zien we terug in de regel Rijbron. Als we deze regel selecteren, en op <Shift>+<F2> drukken, zien we de regel in zijn volle glorie:

SELECT LidNr, Naam, Voornaam, Straatnaam, Stad FROM st_Leden
ORDER BY Naam, Voornaam;

Ik heb de code een klein beetje opgeschoond; Access zet altijd de tabelnaam voor de veldnaam, maar meestal is dat niet nodig. Als je zelf een SQL code typt, kun je dus doorgaans volstaan met het intypen van de veldnaam zoals hierboven.

Je ziet dat er 5 velden zijn geselecteerd, al hebben we er zelf maar 4 toegevoegd. Het veld [Lidnr] is door Access toegevoegd, en dat is dus het (verborgen) sleutelveld dat je in de wizard bent tegengekomen. Dit veld is nodig om de keuzelijst goed te laten werken, maar dat zien we straks wel. Je ziet in de code ook dat deze keuzelijst wordt gesorteerd op twee velden: het veld [Naam], en vervolgens op het veld [Voornaam]. Je weet waarschijnlijk nog wel dat Access de records eerst sorteert op het eerste veld, daarna op het volgende en zo verder.

Je kunt de SQL ook bekijken in de query ontwerp weergave; daarvoor klik je op de knop met de drie puntjes (   ). In het query ontwerp venster kun je op dezelfde manier aan de query werken als eerder in het hoofdstuk Queries is behandeld.

Tip:
In de wizard (en dat geldt ook voor een aantal andere wizards) is het niet mogelijk om meer dan één tabel te gebruiken. In dat geval maak je de query op basis van de hoofdtabel en voeg je de overige velden uit de andere tabellen of queries later toe, door de rijbron van de keuzelijst aan te passen.

De standaardwaarde van de keuzelijst

Elke keuzelijst heeft een veld nodig dat als waarde wordt geretourneerd als je de Waarde (Value) van de keuzelijst opvraagt. Deze waarde wordt bepaald door de eigenschap <Afhankelijke kolom>. In ons voorbeeld staat die waarde op 1, zijnde het sleutelveld [Lidnr]. Als je gaat schuiven met de volgorde van de velden, dan zul je waarschijnlijk ook de waarde in Afhankelijke kolom moeten aanpassen, omdat de keuzelijst anders wel eens vreemd kon gaan werken…

De opmaak van de keuzelijst aanpassen

Keuzelijsten die je met een wizard maakt, zien er niet altijd even ‘gelikt’ uit; vaak kun je de opmaak van de keuzelijst nog wel wat verbeteren. Dat doe je op het tabblad Opmaak.

Als we bovenaan beginnen, dan zien we de volgende interessante opties:

  • Aantal kolommen
    In de keuzelijst staat nu het aantal 5; dat komt uiteraard overeen met het aantal velden in de query.
  • Kolombreedten
    Hier staan de feitelijke afmetingen van de keuzelijst. In het voorbeeld:
    0cm;1,985cm;1,614cm;2,963cm;1,932cm.
    Je ziet dat de lijst begint met 0cm: hiermee wordt de breedte van de eerste kolom ingesteld op 0, en dat maakt die kolom dus in de praktijk onzichtbaar. Je kunt net zoveel kolommen verbergen als je wilt; je hoeft alleen de kolombreedte dus op 0cm in te stellen.
    Je ziet ook de specifieke waarden zoals je die hebt ingesteld bij het slepen van de kolommen.
  • Aantal rijen
    Dit is een interessante instelling; bij Access 2003 wordt hier standaard een waarde van 8 ingesteld; dit is meestal een erg lelijke waarde. Access 2007/2010 gebruikt standaard de waarde 16 en dat ziet er op het scherm al veel beter uit. Zelf gebruik ik vaak de waarde 30, omdat je op het scherm vaak wel zoveel rijen tegelijk kunt laten zien zonder het scherm te verlaten met de keuzelijst. Instellen naar eigen inzicht dus, deze optie!
  • Lijstbreedte
    Deze waarde is wel interessant om goed in te stellen; bij een te kleine waarde zal Access een horizontale scrollbalk nodig hebben om alle kolommen te laten zien. Een goede vuistregel, de keuzelijst die exact de goede breedte geeft is deze:
         Alle kolombreedtes opgeteld + 0,6 cm.
    Als ik dat toepas op de volgende kolombreedtes: 0cm;2cm;1,5cm;3cm;2cm dan is de ideale lijstbreedte voor deze keuzelijst: 0+2+1,5+3+2+0,6 = 9,1cm.
  • Hoogte
    Hiermee stel je de hoogte in van de keuzelijst. Je kunt de waarde hier veranderen, maar je kunt de hoogte ook gelijk maken aan andere objecten in het formulier via het menu <Opmaak>, <Grootte>, <Aan langste> bijvoorbeeld.

De overige opties spreken redelijk voor zichzelf, en daar mag je dus op eigen gelegenheid mee gaan stoeien…

De gebeurtenis <Na bijwerken> van de keuzelijst

De keuzelijst doet wat, hebben we geconstateerd: hij zoekt een specifiek record op. En wel het record dat we hebben geselecteerd. Hoe doet hij dat? Daarvoor moeten we kijken naar het tabblad Gebeurtenis.

Elk object kan op verschillende momenten een actie uitvoeren; welke dat zijn, hangt af van het soort object. Zo kun je bij een label bijvoorbeeld slechts de gebeurtenissen <Bij klikken>, <Bij dubbelklikken>, <Bij muis omlaag>, <Bij muis verplaatsen> en <Bij muis omhoog> gebruiken. Bij een tekstvak zijn deze opties ook beschikbaar, maar daar heb je bijvoorbeeld ook de gebeurtenissen <Voor bijwerken> en <Na bijwerken>. En voor knoppen gelden weer andere gebeurtenissen. Het is dus belangrijk, als je een gebeurtenis wilt maken, dat je het juiste object selecteert voordat je begint!

Bij onze keuzelijst vinden we één gebeurtenis aangeduid: namelijk de gebeurtenis <Na bijwerken>. En dat kan ook wel, want er gebeurt iets nadat we een keuze hebben gemaakt in de keuzelijst. De code van de keuzelijst kunnen we bekijken door (daar is-tie weer) de knop met de puntjes (   ) aan te klikken. Daarvoor moet je eerst in de regel <Na bijwerken> klikken. Je komt nu in het VBA venster terecht, waar deze code staat:

Private Sub Keuzelijst_met_invoervak58_AfterUpdate()

' De record zoeken die overeenkomt met het besturingselement

Dim rs As Object

Set rs = Me.Recordset.Clone
rs.FindFirst "[LidNr] = " & Str(Nz(Me![Keuzelijst met invoervak58], 0))

    If Not rs.EOF Then Me.Bookmark = rs.Bookmark

End Sub

De eerste naam bevat de naam van de keuzelijst (Keuzelijst_met_invoervak58) gevolgd door de functie die de procedure uitvoert (_AfterUpdate() ). Daaronder een regel commentaar, die aangeeft wat de keuzelijst doet, en daaronder een regel die een object vastlegt: het object RS. Deze variabele wordt verderop gevuld.

Met de regel Set rs = Me.Recordset.Clone wordt de tabel of query die op het formulier gebruikt wordt toegewezen aan de variabele rs. Hierbij wordt een kopie van de tabel of query gebruikt. In de zoekroutine wordt straks elk record uit de kopietabel vergeleken met het record dat gezocht moet worden. Er zijn dus twee tabellen (recordsets) nodig om de functie te kunnen laten werken: de records van het formulier en de records in de zoektabel.

In het hoofdstuk over VBA is het gebruik van het woord ME al aangestipt; hiermee wordt het actieve object uitgelezen. Dat kan een tekstvak zijn (Me.txtAchternaam bijvoorbeeld) of het bovenliggende niveau, in dit geval dus het formulier zelf. De regel Set rs = Me.RecordsetClone doet dus exact hetzelfde, en is zeker in het begin misschien wat duidelijker in zijn werking.

De volgende regel bepaalt wat er gaat gebeuren: er wordt namelijk een record opgezocht op basis van de waarde die in de keuzelijst is geselecteerd. Dat opzoeken gebeurt met het commando rs.FindFirst. Wat er vervolgens wordt gezocht staat hier: "[LidNr] = " & Str(Nz(Me![Keuzelijst met invoervak58], 0)). Oftewel: zoek het lidnummer op (veld [Lidnr]) op basis van de waarde uit de keuzelijst. De gekozen waarde wordt door Access nog een beetje ‘bewerkt’; dit is meestal overbodig, en de code kan er dus ook zo uitzien:
"[LidNr] = " & Me.[Keuzelijst met invoervak58].  Om de syntax helemaal 100% te krijgen, zou je ook deze variant kunnen gebruiken: "[LidNr] = " & Me.[Keuzelijst met invoervak58].Value. De toevoeging Value is echter niet noodzakelijk; elk object heeft wel zijn eigen standaardinstelling. Als je een object aanroept in een routine, en verder niets specificeert over dat object, dan gaat Access er vanuit dat je de standaardeigenschap bedoelt. Bij een keuzelijst is dat dus de eigenschap Value.

De laatste regel voert het commando uit. Me.Bookmark = rs.Bookmark. Er zit nog wel een beperking bij: alleen naar het record zoeken als niet het record niet het laatste record is gevonden. Zonder deze restrictie zou Access door blijven zoeken, en dat wil je uiteraard niet. Je ziet hier ook waarom we met een kopie van de tabel moeten werken: je kunt anders het record op het formulier niet vergelijken met het gevonden record in de zoektabel.

De keuzelijst: de laatste stap.

Samenvattend kunnen we dus het volgende zeggen over de keuzelijst: we hebben gezien hoe we de opmaak van de keuzelijst kunnen aanpassen, zodat hij er nog beter uit komt te zien, wat het gebruik ervan alleen maak kan stimuleren. We hebben gezien hoe we de gegevens die in de keuzelijst staan kunnen beïnvloeden, door de Rijbron aan te passen. En via het tabblad Gebeurtenis hebben we gezien welke actie de keuzelijst uitvoert. De keuzelijst heeft alleen nog geen mooie naam, en eigenlijk wil je dat ook wel geregeld hebben; straks heb je misschien veel meer keuzelijsten op je formulier, en met namen als [Keuzelijst met invoervak58] wordt je over de functie van de keuzelijst ook niet veel wijzer. Want welke keuzelijst bedoelen we hiermee? Ik vind het derhalve uiterst nuttig om de naam van de keuzelijst aan te passen. Dat doe ik als volgt:

In de regel Private Sub Keuzelijst_met_invoervak58_AfterUpdate() verander ik de tekst vóór het _ teken naar de naam die ik wil gebruiken. In dit geval wil ik als naam: cboZoekLijst. De regel wordt dus: Private Sub cboZoekLijst_AfterUpdate().

Omdat de functie de geselecteerde waarde uit de zoeklijst opzoekt, moet ik dat in de routine ook aanpassen. De regel "[LidNr] = " & Me.[Keuzelijst met invoervak58]wordt dus:
"[LidNr] = " & Me.[cboKeuzeLijst]. De complete routine ziet er uiteindelijk zo uit:

Private Sub cboZoekLijst_AfterUpdate()

   ' De record zoeken die overeenkomt met het besturingselement

    Dim rs As Object

    Set rs = Me.Recordset.Clone

    rs.FindFirst "[LidNr] = " & Me.cboZoekLijst.Value

    If Not rs.EOF Then Me.Bookmark = rs.Bookmark

End Sub

Er is nog één handeling nodig: het daadwerkelijk aanpassen van de Naam van de keuzelijst. En dat doe je op het tabblad <Overige> de naam van de keuzelijst te veranderen in de regel Naam. In het voorbeeld wordt dat dus: cboZoekLijst.

Als je het formulier nu opslaat, zul je zien dat alle wijzigingen netjes worden opgeslagen, en doet de keuzelijst nog steeds waarvoor je hem gemaakt hebt.

Keuzelijst om records te filteren

De keuzelijst die we in de vorige paragraaf hebben gemaakt fungeert prima op een formulier in Enkelvoudige weergave, met één record op het formulier. De keuzelijst zoekt één record op, en gebruikt daarvoor het sleutelveld van de tabel waarin we zoeken.  Dat sleutelveld is, hebben we gezien, ongevraagd door Access toegevoegd aan de velden die we zelf hebben geselecteerd om in te zoeken. En, dat hebben we al veel eerder gezien, een sleutelveld heeft als eigenschap dat het een unieke waarde is. Ergo: deze waarde is in de tabel maar één keer te vinden. Wat dat betreft hadden we in de code net zo goed rs.FindLast kunnen gebruiken, want of je nu de eerste waarde zoekt of de laatste: als er maar één van is te vinden, vind je geen ander.

Anders wordt het als je records wilt zoeken op een Doorlopend formulier; weliswaar werkt de keuzelijst daar op exact dezelfde manier, maar het overzicht op het formulier is niet geweldig; je ziet namelijk nog steeds alle records, alleen staat het gezochte record nu, als het al niet op het formulier zichtbaar was, bovenaan in de lijst. Op een doorlopend formulier is een Filter veel nuttiger. Met een filter laat je alle records zien die overeenkomen met de waarde die je in (bijvoorbeeld) een keuzelijst selecteert.

Een formulier heeft een eigenschap waarmee je een filter kunt instellen: de eigenschap Filter. Dat filter kunnen we uiteraard instellen m.b.v. VBA, en dat gaan we dus doen in de volgende oefening. Als basis gebruiken we een formulier dat we hebben gebaseerd op de Duiklocaties. Op dit formulier zien we een lijst van alle duiklocaties, netjes geschikt op land en locatie. Een deel van dat formulier ziet er zo uit:

september 2011: Wizard Keuzelijst 5..png

De totale lijst bevat in dit voorbeeld 296 records, dus als je een bepaalde locatie zoekt, is het bladeren door alle records behoorlijk omslachtig. Beter is het dan om de lijst te filteren op Land, of Locatie. Of allebei.

Unieke waarden laten zien in een keuzelijst

september 2011: Wizard Keuzelijst 6..png

Als we beginnen met de keuzelijst uit de vorige oefening, en de keuzelijst maken om een Land op te zoeken, dan krijgen we in eerste instantie een zoeklijst die alle 296 landen laat zien, wel netjes gesorteerd op land, want dat hebben we uiteraard ingesteld. Maar om eerst door tientallen landen te bladeren om Nederland te vinden, is uiteraard niet handig. De eerste stap is dus om de SQL van de keuzelijst aan te passen. Dat kan heel simpel door een kleine aanpassing te maken in de code van de query. Die luidt nu:

SELECT  LandNaam FROM qDuikplaatsen

ORDER BY LandNaam;

Zoals je ziet, een eenvoudige Select query, die het veld [Landnaam] uit de bron pakt, en die gesorteerd laat zien. Door aan deze query het woord DISTINCT toe te voegen, veranderen we een belangrijke eigenschap van de query: hij laat dan namelijk niet meer alle waarden zien, maar alleen de unieke waarden. En dan is de lijst gelijk een stuk korter, want dan komen Aruba en Egypte nog maar één keer voor in de lijst. De code ziet er dan zo uit:

SELECT  DISTINCT LandNaam FROM qDuikplaatsen

ORDER BY LandNaam;

Je hoeft, om deze aanpassing te maken, de query dus niet eens te openen, het typen van het woord DISTINCT achter het woord SELECT is al genoeg om de keuzelijst aan te passen. De keuzelijst ziet er nu zo uit:

september 2011: Wizard Keuzelijst 7..png

En dat is uiteraard een stuk makkelijker zoeken! Maar de lijst is nog net zo onhandig in het gebruik als voorheen, want de actie die wordt uitgevoerd is nog steeds: zoek het eerste record dat overeenkomt met de geselecteerde waarde. Die code is:

Private Sub cboLand_AfterUpdate()

    ' De record zoeken die overeenkomt met het besturingselement

    Dim rs As Object

    Set rs = Me.Recordset.Clone

    rs.FindFirst "[LandNaam] = '" & Me.cboLand & "'"

    If Not rs.EOF Then Me.Bookmark = rs.Bookmark

End Sub

We willen, zoals gezegd, echter een selectie maken op het formulier, en niet een record opzoeken. We maken daarom een paar kleine aanpassingen aan de code. Om te beginnen, hebben we het Recordset object niet meer nodig. Die code kan dus weg.

In plaats van de opdracht rs.FindFirst maken van de Zoekstring een Filterstring, door rs.FindFirst te vervangen door Me.Filter = De code ziet er dan zo uit:

Private Sub cboLand_AfterUpdate()

    Me.Filter = "[LandNaam] = '" & Me.cboLand & "'"

End Sub

Je ziet, dat de code voor het filteren in wezen hetzelfde is als de code voor het zoeken! Daarom gebruik ik als basis voor een bepaalde keuzelijst nog wel eens een keuzelijst die met een wizard is gemaakt; vaak is de basiscode namelijk heel makkelijk om te zetten naar het eigenlijke doel waarvoor de keuzelijst is bedoeld.

Overigens is de code nog niet af; het filter is nu weliswaar aan het formulier gekoppeld, maar het filter is nog niet actief. Daarvoor is een extra regel nodig: Me.FilterOn=True. De totale code ziet er dus zo uit:

Private Sub cboLand_AfterUpdate()

    Me.Filter = "[LandNaam] = '" & Me.cboLand & "'"

    Me.FilterOn = True

End Sub

Als je de keuzelijst nu uitprobeert, zul je zien dat de lijst netjes wordt gefilterd met het land dat je hebt gekozen. In de navigatorbalk van het formulier zie je dat ook terug: daar staat niet meer het totale aantal records, maar het aantal gefilterde records.

Opdracht

Maak op dezelfde manier een keuzelijst waarmee je het formulier filter op Locaties.

Keuzelijsten afhankelijk van elkaar maken

De keuzelijst Locatie werkt op dezelfde manier als de keuzelijst voor Landen, maar heeft toch een nadeel: als je een land kiest, kun je nog steeds locaties kiezen uit andere landen. En als je een locatie selecteert, dan verandert dus ook het land, want een locatie is uiteraard maar aan één land gekoppeld. Het zou logischer zijn, als de lijst met Locaties alleen díe locaties zou laten zien die in het geselecteerde land liggen, zodat je niet een combinatie kunt maken die onmogelijk is. Oftwel: als ik Nederland kies, dan wil ik alleen de opties Grevelingen en Oosterschelde kunnen kiezen. De tweede keuzelijst moet dus afhankelijk worden gemaakt van de eerste keuzelijst.

Daarvoor zijn twee technieken beschikbaar, die ik alletwee zal behandelen. Welke van de twee je zelf gaat toepassen, mag je straks zelf uitmaken…

Methode 1: een criterium maken in de SQL van de keuzelijst

Bij deze methode passen we de query-eigenschappen van de keuzelijst aan. Deze methode is relatief simpel uit te voeren, en levert weinig VBA-code op, zoals je zult zien. Het principe van deze methode is, dat we de waarde van de eerste keuzelijst (Landen) als criterium gebruiken in de SQL van de tweede keuzelijst. We moeten dus de Rijbron van de keuzelijst aanpassen.

  • Selecteer de Eigenschappen van de keuzelijst <cboLocatie>, klik op het tabblad <Gegevens>, klik in de regel <Rijbron> en klik op de knop met de puntjes (   )
  • In het query-ontwerpscherm: voeg het veld [Landnaam] toe aan het raster
  • Klik in de regel Criteria, en klik op de knop Opbouwen (   ) (of druk op <Ctrl>+<F2>)
  • In de functie Opbouwen voor Expressies dubbelklik je op Forms, Geladen formulieren en selecteer het formulier waarin je de keuzelijst maakt.
  • Zoek in de tweede kolom in de lijst met <Formulier> objecten de keuzelijst cboLanden op, en klik op Plakken (of dubbelklik op de keuzelijst) en klik op OK
  • Sluit de query af, en bewaar de wijzigingen

Als je de keuzelijst uitprobeert, zul je in eerste instantie merken dat het prima werkt; de lijst laat de landen zien van het geselecteerde land uit de keuzelijst cboLanden. Maar als je vervolgens een ander land selecteert, zie je nog steeds de locaties uit het eerste land, en dat is uiteraard niet de bedoeling! Je wilt bij het wijzigen van het land, wel de daarbij behorende locaties zien!

Dat de lijst niet wordt bijgewerkt, is een typische eigenschap van formulieren: ze laten altijd een momentopname zien. Zodra er iets verandert in het formulier, moet die verandering nadrukkelijk worden ‘doorgegeven’ aan objecten die van de verandering afhankelijk zijn. In dit voorbeeld werkt dat als volgt: zodra je in de keuzelijst met Landen een ander land kiest, moet de keuzelijst met Locaties ‘verteld’ worden dat er een ander land is geselecteerd, en dat het criterium van de keuzelijst dus is veranderd. We doen dat met de opdracht Requery. Het makkelijkst doen we dat op één van de twee volgende plekken: bij de gebeurtenis <Na bijwerken> van de keuzelijst Landen (we hebben immers een ander land geselecteerd) of bij de keuzelijst <Bij kiezen> van de keuzelijst Locaties (als we een locatie gaan kiezen, willen we de op dat moment het actuele land gebruiken).

Welke optie je gebruikt, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Een overweging zou kunnen zijn, dat de gebeurtenis <Bij kiezen> bij elke verandering van locatie opnieuw wordt uitgevoerd, ook als er geen ander land is geselecteerd. Zet je de actie op de keuzelijst cboLanden, dan wordt de gebeurtenis alleen uitgevoerd als er een ander land is geselecteerd. In beginsel zou dat genoeg moeten zijn, om de tweede keuzelijst goed te laten werken. De code <Bij kiezen> ziet er zo uit:

Private Sub cboLocatie_Enter()

    Me.cboLocatie.Requery

End Sub

Zet je de code op de keuzelijst cboLanden, dan ziet de code er zo uit:

Private Sub cboLand_AfterUpdate()

    Me.Filter = "[LandNaam] = '" & Me.cboLand & "'"

    Me.FilterOn = True

    Me.cboLocatie.Requery

End Sub

Je ziet dat dezelfde code gebruikt wordt: de actie Requery op de keuzelijst cboLocatie.

Methode 2: de SQL van de keuzelijst baseren op de eerste keuzelijst

De omschrijving van de tweede methode is misschien een beetje cryptisch, maar ik bedoel er het volgende mee: de tweede keuzelijst krijgt zelf geen SQL mee, maar krijgt een rijbron toegewezen op basis van de gekozen waarde uit de eerste keuzelijst. We gaan de SQL dus letterlijk helemaal opbouwen, en als rijbron gebruiken.

Voor deze methode kunnen we weer gebruik maken van een trucje: eerst maak je de afhankelijke keuzelijst op basis van methode 1, en vervolgens kopieer je de nieuwe SQL van de keuzelijst en gebruik je die om een SQL opdracht te maken. Als ik de SQL code van de keuzelijst opvraag, krijg ik dit: (enigszins opgeschoond, maar perfect werkend…)

SELECT DISTINCT LocatieNaam FROM qDuikplaatsen

WHERE (LandNaam=[Forms]![fDuikplaatsen]![cboLand])

ORDER BY LocatieNaam;

In deze code moet de tweede regel worden aangepast; hierin wordt namelijk een vergelijking gemaakt met de keuzelijst <cboLand>. En we willen niet meer verwijzen naar de Keuzelijst, maar naar de gekozen Waarde.

We hebben al eerder gezien dat we een waarde uit een keuzelijst kunnen opvragen met het commando Object.Value. Dat gaan we hier dus ook doen. We vervangen [Forms]![fDuikplaatsen]![cboLand]) derhalve door: Me.cboLand. Maar eerst moeten we een variabele declareren, want we gaan de SQL code toewijzen aan een tekstvariabele. De eerste regel na Private Sub wordt dan ook:

Private Sub cboLand_AfterUpdate()

Dim strSQL As String

De SQL-code die hierboven staat moet nu worden toegewezen aan deze variabele. Als we de code gekopieerd hebben uit de rijbron, en vervolgens plakken in de procedure <Na bijwerken> van de keuzelijst cboLand, dan ziet de code er zo uit:

september 2011: Wizard Keuzelijst - SQL..png

Aan de rode kleur van de regels zie je al, dat er iets niet helemaal jofel gaat: twee regels zijn op dit moment niet correct. En dat klopt natuurlijk ook, want de SQL is nog niet toegewezen aan onze variabele. Dat kun je veranderen, door de eerste regel toe te wijzen aan de variabele.

Typ voor de eerste regel: strSQL="
De eerste regel ziet er nu zo uit:

strSQL = "SELECT DISTINCT LocatieNaam FROM qDuikplaatsen"

Access plaatst zelf een dubbele quote achter de regel; een tekststring staat namelijk altijd tussen twee dubbele quotes.

De volgende twee regels moeten uiteraard ook aan de variabele worden toegewezen. Dat kan op twee manieren: je kunt de regel ‘uitbreiden’ met een regeleinde of je kunt elke regel apart als tekst ‘optellen’ bij de variabele. In het eerste geval gebruik je het Underscore teken ( _ ) als regeleinde, en ziet de uiteindelijke code er zo uit:

strSQL = "SELECT DISTINCT LocatieNaam FROM qDuikplaatsen " _

    & "WHERE (LandNaam = '" & Me.cboLand & "') " _

    & "ORDER BY LocatieNaam;"

De tweede variant ziet er zo uit:

strSQL = "SELECT DISTINCT LocatieNaam FROM qDuikplaatsen "

strSQL = strSQL & "WHERE (LandNaam = '" & Me.cboLand & "') "

strSQL = strSQL & "ORDER BY LocatieNaam;"

Merk op dat het verschil vooral aan het begin van de regels staat: de eerste regel begint met strSQL = ", en de tweede en derde regel met: strSQL = strSQL & "

Er wordt dus een nieuwe regel toegevoegd aan een bestaande variabele. Deze techniek, het toevoegen van tekst of waarden aan een bestaande variabele zul je nog vaak tegenkomen. De eerste variant levert exact hetzelfde eindresultaat op, dus welke vorm je kiest mag je weer zelf bepalen!

Let ook op de toevoeging achter Me.CboLand, de tekst & "' ". We maken een filter op basis van een Tekstwaarde; dat houdt dus in dat het filter ook een tekstopmaak moet krijgen. En een tekststring in een query of filter zetten we tussen dubbele quotes, of enkele quotes.

Opmerking:
Omdat een dubbel aanhalingsteken ook al gebruikt wordt om het begin- en eindpunt van een tekststring te definiëren, zitten we eigenlijk met een probleem: hoe vertel je Access dat het dubbele aanhalingsteken geen beginpunt of eindpunt is van de string, maar een onderdeel van het tekstfilter?  We kunnen dat op twee manieren oplossen: om te beginnen door dus een enkel aanhalingsteken te gebruiken i.p.v. een dubbel. Maar het kan ook op de volgende manieren: je kunt het dubbele aanhalingsteken vervangen door de ASCII waarde te gebruiken (Chr(34)). Het resultaat is dan: LandNaam = " & Chr(34) & Me.cboLand & Chr(34) & " ".
Of je typt er een extra dubbel aanhanlingsteken voor. De code ziet er dan zo uit: LandNaam = """ & Me.cboLand & """ " .

Vanwege de leesbaarheid, gebruik ik daarom vaak het enkele aanhalingsteken. Het is simpel, en de code blijft goed leesbaar. Ook hier geldt: elke methode is prima, en je mag zelf bepalen welke variant je wilt gebruiken.

Let overigens ook nog op de spaties aan het eind van elke regel; als je tekstregels samenstelt moet je er op letten dat de woorden wel van elkaar gescheiden blijven. Dat houdt dus in dat je ofwel een regeleinde toevoegt aan je teksten, ofwel de regel met een spatie eindigt of begint.

De rijbron opnieuw instellen

Als (bijna) laatste aanpassing moeten we de nieuwe SQL nog toewijzen aan de keuzelijst. Dat doen we met de opdracht Object.RowSource. De regel luidt nu: Me.cboLocatie.RowSource = strSQL. De complete code ziet er uiteindelijk zo uit:

Private Sub cboLand_AfterUpdate()

Dim strSQL As String

    Me.Filter = "[LandNaam] = '" & Me.cboLand & "'"

    Me.FilterOn = True

    strSQL = "SELECT DISTINCT LocatieNaam FROM qDuikplaatsen " _

        & "WHERE (LandNaam = '" & Me.cboLand & "') " _

        & "ORDER BY LocatieNaam;"

    Me.cboLocatie.RowSource = strSQL

    Me.cboLocatie.Requery

End Sub

De eerste aanpassing was dus het vastleggen van de tekstvariabele strSQL. Vervolgens werd de SQL toegewezen aan de variabele, waarbij de waarde uit de keuzelijst cboLand als letterlijke tekst in het filter werd gezet. Daarna werd de tekstvariabele met de SQL toegewezen aan de keuzelijst cboLocatie. Omdat er een nieuwe rijbron is gemaakt voor de keuzelijst, moet ook hier weer een Requery worden gebruikt om de inhoud van de keuzelijst te verversen.

Een keuzelijst leegmaken bij kiezen

De finishing touch is het leegmaken van de keuzelijst Locatie als we de keuzelijst Landen activeren. Immers, als we een nieuw land kiezen, is de eerder gekozen locatie niet meer geldig; die hoort immers bij een ander land. Dus is het wel netjes om de keuzelijst Locatie leeg te maken. Een mooi moment om dat te doen, is bij het activeren van de keuzelijst Landen. Dat kan bij de gebeurtenis <Bij Kiezen> van de keuzelijst Landen. De code is vrij simpel, en bestaat uit één opdracht: maak de keuzelijst cboLocatie leeg. En ziet er zo uit:

Private Sub cboLand_Enter()

    Me.cboLocatie = ""

End Sub

Opdracht

Maak een keuzelijst met invoervak voor de Duikplaatsen, die afhankelijk is van de keuzelijst Locaties. Gebruik hiervoor een van de twee hierboven uitgelegde methodes.

Samenvatting

We zijn begonnen met het maken van Afhankelijke keuzelijsten. We zijn daarbij begonnen met een keuzelijst om een record op te zoeken in een formulier. Deze keuzelijst was gebaseerd op het resultaat van de Wizard Keuzelijsten. We hebben gezien hoe we de Rijbron van een keuzelijst kunnen aanpassen aan onze doeleinden. En zijn we begonnen met het maken van keuzelijsten met invoervak om een (doorlopend) formulier te filteren. Daarna hebben we behandeld hoe je een keuzelijst afhankelijk kan maken van andere keuzelijsten, zodat de eerste keuzelijst de inhoud van de volgende keuzelijst kan bepalen.

Volgende Aflevering

In dit hoofdstuk hebben we keuzelijsten gemaakt waarin één keuze gemaakt kan worden. Die zijn prima te gebruiken om formulieren te filteren op één waarde. Het komt echter ook voor je een formulier wilt filteren op basis van meerdere keuzes, zoals twee landen of twee plaatsen. In ons databasevoorbeeld zou je bijvoorbeeld een lijst willen zien van duikplaatsen in Nederland en België. Of je wilt kunnen filteren op delen van een tekst. Omdat de technieken daarvoor min of meer overeen komen, behandelen we dit onderwerp apart in een volgend hoofdstuk.




Gadgets: IFA Berlin

Auteur: ErpCity

Top

september 2011: NB sept IFA..jpg

In Berlijn is weer een groot "electronicafeest" aan de gang: de IFA! Tot en met 7 september krijgt men de gelegenheid om het laatste nieuws en de nieuwste gadgets van dichtbij te bekijken en zelfs vast te houden. Een ideale gelegenheid om het wensenlijstje voor Sinterklaas vast in te vullen.

"Waterdicht" schijnt een nieuw ontdekte niche te zijn voor de marketingafdelingen: LG komt met een (spat)waterdichte tablet PC, Samsung toont een nieuw Galaxy model dat een half uur in een sloot van een meter diep kan liggen zonder dat er iets misgaat.

september 2011: NB sept verbatim..jpg

Verbatim toont haar nieuwe generatie SSD drives. Zij bieden een solide alternatief voorde standaard harde schijf welke in laptops ingebouwd is. De leessnelheid van deze SSD's is 250 MB per seconde, de schrijfsnelheid 180 MB per seconde. Met zo'n SSD schijf is er geen tijd meer om een bak koffie te pakken tijdens het opstarten: dat gaat razendsnel. Ook zal de laptop langer met één batterijlading doen omdat zo'n SSD geen draaiende delen heeft. Verbatin biedt de schijven aan in een speciaal "kitje", met zowel een hele duidelijke installatie instructie zodat zelfs een leek even de drive in de laptop kan zetten, als een montageframe waarin de oude drive kan worden gezet zodat deze als externe opslag kan worden gebruikt. Ook wordt een stukje software meegeleverd om de oude schijf te "klonen" zodat er geen data tijdens de omwisselprocedure verloren kan gaan en er meteen met de nieuwe SSD gewerkt kan worden.

Zij die roepen dat je op een laptop geen zware games kunt draaien, hadden voorheen zeker het gelijk aan hun zijde, maar moeten daar nu toch iets voorzichtiger mee worden.

september 2011: NB sept toshiba Qosmio..jpg Dit is de Toshiba Qosmio X770E Een heel aardig "noteboekje" uitgerust met een techniek die het mogelijk maakt om zonder speciale bril naar 3D-films te kijken, maar vooral een laptop die gebouwd is voor de veeleisende gamer: i7 processor, 6 GB DDR3 RAM en NVIDIA GTX560M videokaart met 2GB, razendsnel!

Op verschillende stands worden DAB-radio's aangeboden. In Nederland is deze nieuwe manier van radio ontvangst nog niet echt populair (waarschijnlijk omdat er, behalve de publieke zenders, weinig interessante stations zijn), in Duitsland is het een enorme hit, zo enorm dat er nu zelfs een DAB+ standaard is geintroduceerd.

Grundig probeert een stukje van deze markt te krijgen met de introductie van de Sonoclock 890 Web keukenradio en deze Cosmopolit 7 Web draagbare radio. De apparaten, uitgerust met grote breedband luidsprekers, produceren een geluid van absolute CD kwaliteit. Beide werken zowel op lichtnet als batterij. september 2011: NB sept Grundig dab..jpg

Maar het is niet alleen maar electronica wat de IFA te bieden heeft!

september 2011: NB sept massagestoel..jpg Dit is het MC-290 HD-3D massagekussen van Breuer. Speciaal voor shiatsu massage! Uitgerust met een speciaal 3D roterend systeem voor een nog dieper doordringend effect. Ook zitten er een paar regelbare shiatsu massagevingers op het apparaat welke de nekzone heerlijk ontspannend kunnen bewerken. Heb je niets met shiatsu dan kan het kussen ook nog "rollen" en vibreren.  



De servers van Helpmij.nl

Auteur: CorVerm

Top

Zoals in het voorwoord beloofd zie je hier een afbeelding van de servers waarop Helpmij.nl draait. De afbeelding spreekt eigenlijk voor zich en behoeft verder weinig woorden.
Alleen dit: bedenk bij het zien van de afbeelding hoeveel werk (ja echt werk) het onderhouden, up-to-date houden en wat niet al, ervoor komt kijken om ons Helpmijers van ons dagelijks portie Helpmij genot en nut te voorzien.

september 2011: rack..jpg

Chapeau beste beheerders.




QTTabBar: Verkenner met tabs

Auteur: CorVerm

Top

QTTabBar 1.5.0 kun je hier Downloaden.
Download Nederlands taalbestand (directe download).
Geschikt voor: WinXP, Vista en Windows 7.
Voor WinXP heb je .NET Framework 2.0 nodig. (Deze applicatie is onder Windows Vista en 7 standaard aanwezig)

Er zijn heel wat programma’s die op de één of andere site aangeboden en aanbevolen worden. In sommige gevallen doet men het voorkomen alsof het wiel (opnieuw) is uitgevonden, terwijl dat in de praktijk best wel tegenvalt. Soms betreft het aardige programmaatjes, en niet meer dan dat. Soms vallen die aanbevolen programma’s ronduit tegen en heel soms betreft het een heel leuk/functioneel programma. De makers van QTTabBar behoren mijns inziens tot de laatste categorie.

Over de verkenner in Windows is al heel wat gezegd en geschreven en ook wij doen een duit in het zakje door over een plug-in voor de verkenner te schrijven. Want QTTabBar is geen alternatieve verkenner, maar een plug-in die de mogelijkheden van de Windows Verkenner uitbreidt. Het leuke van deze plug-in is, dat het werkt met tabs. Zo is het mogelijk om binnen één verkennervenster verschillende mappen en/of bestanden open te houden en zijn bestanden en/of mappen direct te benaderen, te verplaatsen of te kopiëren.

september 2011: qq 1..jpg

De werkbalk

Nadat het programma geïnstalleerd is en de verkenner wordt geopend zie je de QTTabBar werkbalk met de tab Bibliotheken(Windows 7). Onder Vista is dat de tab Documenten. Meteen is de eerste tab is een feit. Laten we meteen constateren dat de werkbalkknoppen niets toevoegen aan het gebruik van deze plug-in, alle opties zijn te benaderen met een rechtermuisknopklik. Oorspronkelijk staan de werkbalkknoppen en de tabs boven elkaar en dat neemt wat extra ruimte in, waardoor het verkennervenster kleiner wordt. Op zich niet zo’n ramp, maar als je de tabs en de knoppen naast elkaar wil zetten dan kan dat. Klik op een leeg deel in de werkbalk en haal vervolgens het vinkje weg bij Lock the toolbars. Daarna kun de tabs naast de knoppen slepen. Na gedane arbeid zet je het vinkje weer terug. Nu we toch in het options-menu zijn stellen we gelijk de taal in op Nederlands. In het tabblad General kiezen je voor Options en blader je naar het taalbestand, even op Apply en op OK klikken en de Nederlandse vertaling is een feit. Misschien zul je de verkenner even moeten afsluiten en weer openen om de taalmodule z’n werk te laten doen.

Goed, de eerste tab is een feit, maar hoe zorgen we ervoor dat er een volgende tab wordt geactiveerd? Dat kan op twee manieren. Klik met rechts op de tab en vervolgens in het uitklapmenu op Kloon deze tab. De gekloonde tab is actief en we kunnen bladeren naar een andere map of bestand. De tweede manier is om een slotje op de geopende tab te zetten. Ga je nu bladeren en klik je een bestand/map aan opent vanzelf een nieuwe tab.

september 2011: qq 1-2..jpg

Zo is het dus mogelijk om nieuwe tabs toe te voegen en de bestaande tabs in beeld te houden.

september 2011: qq 2..jpg

Afbeelding 2 geeft de opties weer die onder het rechtermuisknopmenu zitten. Tenminste, als je met rechts op de tekst van de tab klikt. Zo kun je de rechts naastgelegen tab, de links naastgelegen tab of alle overige tabs sluiten. Je kunt een nieuwe groep maken en aan een groep toevoegen. (In die volgorde) Overigens voegt het maken van groepen geen extra waarde aan de werking van de plug-in toe. Gebruik de optie Fixeer (waar nu Maak los staat) om een slotje op de tab te zetten, de tab staat dan vast. Om een tab weer los te maken gebruik je dus de optie Maak los. Met een klik op de optie Kopieer pad wordt het pad van de map of bestand op het klembord opgeslagen. Je kunt het dan ook plakken in bijvoorbeeld een kladblokbestand. Tab order is bedoeld om de tabvolgorde vast te leggen.

Het nut van de tabs

Heb jij ook ervaring met het verslepen van bestanden in de verkenner? Dat gaat, bij mij althans, niet altijd even soepel. De kans dat, juist op het moment dat je het bestand los wilt laten, de mappen spontaan gaan “scrollen” is redelijk groot.

september 2011: qq 3..jpg

Slepen van te kopiëren of te verplaatsen bestanden naar een andere map gaat zonder enig probleem door de bestanden naar een tab te slepen. Hetzij gewoon met de linkermuisknop ingedrukt, hetzij met de rechtermuisknop waarna je bij het loslaten van de muisknop de keuze hebt om het bestand te kopiëren of verplaatsen.

Bovendien is de inhoud van de map snel te benaderen door op het tab icoon te klikken.

Andere mogelijkheden

Handig is de optie om bestanden die zich in een map bevinden direct te tonen.

Zodra je in het rechterdeel van de verkenner een map aanklikt wordt er een pijltje zichtbaar. Door op het pijltje te klikken wordt de inhoud van de map getoond en zijn de afzonderlijke bestanden direct te openen.

september 2011: qq 4..jpg

september 2011: qq 5..jpg

Een andere optie die de plug-in in zich heeft is het tonen van een voorbeeld van een afbeelding of foto. Houd de muis op de afbeelding of foto en meteen verschijnt er een uitvergroting, inclusief relevante gegevens.

Je hebt de tabs neergezet zoals je die hebben wilt, de tabs die je altijd voorhanden wilt hebben zijn van een slotje voorzien. Er kan niks mis gaan, de volgende keer dat je de verkenner opent zullen de tabs er nog staan. Dat denk je maar, de werkelijkheid is anders. Als je de verkenner weer opent zijn we terug bij af en moeten we alle tabs opnieuw instellen. Je kunt het verdwijnen van de tabs verhinderen door naar Opties > tabblad Venster te gaan en een vinkje zetten bij Herstel tabs en Herstel gefixeerde tabs. Als je nu de verkenner opent hebben de tabs zich “hersteld”.

QTTabBar heeft een heleboel opties aan boord, het venster bestaat maar liefst uit tien tabbladen waarvan de meeste boordevol instelmogelijkheden zitten. Of die allemaal relevant voor de werking van de plug-in zijn is nog maar de vraag.




Onze Tips & Handleidingen september

Auteur: profpc

Top

Ook deze maand vind je weer een editie van de Tips en Handleidingen, waar je een overzicht krijgt van de laatst geplaatste software in de sectie Handige Software. Bij sommige programma's is het mogelijk dat je een PDF-handleiding kunt downloaden en eventueel uitprinten.

De handleidingen komen van het Handleidingen-forum van Helpmij.nl vandaan. Als er een handleiding beschikbaar is in PDF bij een programma, dan kun je dit gemakkelijk herkennen doordat er "Download hier de handleiding:" eronder vermeldt staat.

Software: Geplaatst door: Omschrijving:
Free studio Bertus Voor al je converteerwerk: free studio. Let wel even op bij het installeren voor banners etc.
PicPick lebegge Hiermee kun je screenshots maken…
FlashPaste Lite dorado Flashpaste Lite is een handige tool voor het gemakkelijk en snel plakken van standaardteksten. Deze (ook in het Nederlands beschikbare) tool kan bij elk programma worden toegepast, maar is met name handig bij het beantwoorden van e-mail.
QT Tabbar voor Windows Verkenner dorado Verken voortaan in Windows Verkenner met tabbladen zoals ook Internet Explorer dat doet. Na installatie zijn twee extra werkbalken aan de Windows Verkenner toegevoegd: QT TabBar en QT Tab Standard Buttons.
IsoBuster dorado Programma om imagefiles in te lezen en beschadigde data te herstellen op cd/dvd. Het programma ondersteunt een enorme hoeveelheid aan imagefiles.
AOL Winamp Nicj56 Een alternatief voor Windows Media Player. Kan zelfs Webradio spelen zonder browser. Een handig programma.

Wil je meer Handige Software zien? Kijk dan in de sectie Handige Software waar er op dit moment al 590 softwareprogramma’s in staan! Hieronder vind je de laatst geplaatste handleidingen:

Handleiding: Auteur: Omschrijving:
Hiren’s BootCD Jan Stedehouder Simpel gezegd is Hiren’s BootCD niet anders dan een omvangrijke verzameling gratis en open source utilities om een Windows-computer te analyseren, te repareren en veilig te stellen.
Fotoalbum installeren femke98 Maak van je vakantiefoto's een waar fotoalbum. Ook onder Ubuntu/Mint kun je deze programma's installeren.
Access voor Beginners Hoofdstuk 7 OctaFish Hoofdstuk 7 van de cursus Access.
Problemen met een HP printer onder Ubuntu? femke98 Problemen om een HP-printer aan de praat te krijgen in Ubuntu of Linux Mint? Hier het installatieproces voor HPLIP die voor de drivers van HP-printers zorgt.
Ubuntu veilig uitproberen via VirtualBox Jan Stedehouder Ubuntu is het snelst groeiende en meest populaire Open Source besturingssysteem. Het installeren van Ubuntu op een 'kale' computer is niet ingewikkeld. Daar zorgt het uitgekiende stappenplan bij de installatie wel voor.
Hoe maak je Userbars? Maximvdw Userbars zijn handtekeningen op forums. Ze zorgen ervoor dat mensen weten wat je hebt, wat je doet. Zodat ze dit niet moeten vragen. Userbars heb je in alle maten en kleuren, toch zijn er een paar belangrijke eigenschappen die in deze tutorial aan bod komen.
Hoe moet ik ports forwarden voor server applicaties? Nicj56 Port Forwarding is niet meer dan een poort van een toepassing aan pc in je lokale netwerk toewijzen. Zodat de router weet waar de poort na toe moet(bijv: als jij een webserver hebt/wilt maken zal je poort 80 moeten forwarden na je pc waar je de site gaat hosten).

Als je leuke en handige software weet, dan kun je die ook met ons delen. Op deze pagina kun je zelf handige software toevoegen, en na goedkeuring van de beheerder zal deze verschijnen op de website van Handige Software en in de volgende editie van de nieuwsbrief. Ook kun je zelf een gemaakte handleiding toevoegen aan de Handleidingensectie van Helpmij.nl.




Postvak-in

Auteur: Redactie

Top

In onze vaste rubriek beantwoorden we vragen en plaatsen we reacties van onze lezers.



Bedankt voor de tweede toezending van uw nieuwsbrief.
Op 8-8-2011 heb ik deze al gehad.
mvrgr
Niek.

 

Ach Niek, beter tweemaal dan helemaal niet. Een flauw antwoord zou je zeggen, maar toch is dat zo. Het zit zo: wij kwamer er achter dat UPC/Chello klanten (of in iedergeval een aantal van hen) de nieuwsbrief niet hadden ontvangen. Vandaar dat beheer de nieuwsbrief alsnog (of in jouw geval) nogmaals naar UPC/Chello gebruikers heeft gestuurd.

Cor.



Ik ben op zoek naar een artikel over beveiligingscamera's en meen daarover iets gelezen te hebben (het betrof een medewerker van ABUS) in een nieuwsbrief van Helpmij. Bestaat de mogelijkheid om in reeds verschenen nieuwsbrieven te zoeken?
Met vriendelijke groet,
Jan.

Hallo Jan,

Wij kunnen ons niet heugen dat er een artikel over beveiligingscamera’s in één van onze nieuwsbrieven heeft gestaan. Onze adjunct-hoofdredacteur heeft bovendien in de archieven gespit en inderdaad geen artikel van dien aard kunnen vinden. Dus kennelijk heb je dat artikel ergens anders gelezen.

Als verenigingslid zijnde kun je alle nieuwsbrieven teruglezen, dat is één van de voordelen die verenigingsleden hebben. In de toekomst gaat daar enige verandering in komen, maar hoe dat gaat werken zul je tegen die tijd ongetwijfeld in de nieuwsbrief lezen.

Redactie.



Hoi beste ErikBooy007,

Mooi verhaal over Google+ zoals je al zegt moet je uitgenodigd worden tot de beperkte online testfase, wat let je stuur mij een uitnodiging mijn email adres heb je al. Bedankt en tot op Google+.

Met vriendelijke groet,
Fred

Hoi Fred,

Namens Erik bedankt voor je compliment, daar zal hij vast blij mee zijn.

Ongetwijfeld leest Erik jouw verzoek nu en zal daar, hoop ik voor jou, gehoor aangeven.

Redactie.



LS.,

Ik vind het een heel mooi initiatief deze Access cursus en ook heel informatief en leerzaam.
Voor veel personen is echter de Access software duur en daarom niet geïnstalleerd. In plaats daarvan wordt de Open Office Base programmatuur gebruikt.
Deze wijkt op een flink aantal punten af van Access en mijn vraag is of de cursus niet ook een Open Office Base variant kan krijgen.

Hoor graag van jullie.

groet,
Jan

Daar ben ik het helemaal mee eens Jan, ook ik ben voorstander van open en gratis software. Maar… waar halen we iemand vandaan die de kennis en het inzicht heeft om over Office Base te schrijven? Reken maar dat we op zoek zijn geweest naar mensen die over het Open Office gebeuren kunnen en willen schrijven. Tot op heden vruchteloos.

Heb jij de kennis en ben jij in staat om over Base schrijven? Wees welkom in ons midden.

Cor.



Tot voor kort kon ik de cursus "access voor beginners" terug vinden op jullie site in pdf formaat. Ik vind dit nu niet meer terug. Zijn deze verdwenen of doe ik iets fout?
Met vriendelijke groeten.
Albert

Beste Albert,

Je kunt de cursus Access in .pdf-formaat hier vinden. Dus gewoon op de handleidingensite.

Redactie.