Helpmij nieuwsbrief editie 15

maart/april 2003

In dit nummer:


De geboorte van de computer


Helpmij was tijdelijk gesloten

Zoals je wellicht hebt gezien was Helpmij.nl tussen 21 en 24 maart offline. Dit in verband met een overschrijding van de limiet voor het dataverkeer bij de provider. Iedere MB die we meer zouden genereren, zou in rekening worden gebracht. Aangezien de huidige financiële situatie op dit moment bij iedereen wel bekend is hoef ik jullie niet te vertellen dat dit wel het laatste is dat we konden gebruiken. Vandaar dat we de site tijdelijk uit hebben gezet om de hoge kosten van extra traffic tegen te gaan. De melding bleek echter onjuist te zijn. Het werd veroorzaakt door een storing bij de provider, zoals je hier kunt lezen.

Ondanks het feit dat we nog geen officiële documenten voor de vereniging hebben, zijn we toch alvast begonnen met het werven van leden, hetgeen op het moment van schrijven een groot succes is gebleken. We hebben we al 186 leden mogen verwelkomen. Inmiddels is de notaris bezig met het maken van de statuten die snel klaar zullen zijn en daarna op de “verenigingssite” komen te staan. 

Uiteraard kun je je nog steeds inschrijven voor de Vereniging op de Verenigingssite. Voor € 17,50 (€ 12,50 als je jonger bent dan 16) ben je een heel jaar lid van Helpmij met als extra diverse voordelen. Uiteraard blijft Helpmij.nl dan mede dankzij jullie bestaan! De leden die al betaald hebben zullen al gezien hebben dat er al een aantal dingen veranderd zijn, e-mailadressen zijn aangemaakt en de titel op het forum is veranderd. In de komende tijd zullen we hard werken aan de rest van de extra opties die je als lid van de vereniging krijgt.

Voor de mensen die nog met vragen zitten over de betaling of andere zaken staat hier informatie met betrekking tot de vereniging.

Met vriendelijke groet,  
Namens het bestuur.

Sebastiaan en Jeroen Boonstra


Column

Door Blacksheep

De Digitale Camera
Ieder, zichzelf respecterend virtueel geïnteresseerd mens, heeft zich zo langzamerhand buiten de meest moderne computer, ook een digitale camera aangeschaft. Toch?? Dus deze met de nachtschuit aankomende hoofdredacteur, vond dat ze het aan haar stand verplicht was hier ook maar eens mee te beginnen en op zoek te gaan naar een digitale camera! U zult begrijpen dat een en ander sarcastisch bedoeld is. Echter, buiten het feit dat ik geïnteresseerd ben in computers, heb ik nog een hobby. Jawel, fotografie en ik mag in alle bescheidenheid vermelden dat ik soms wel een aardige foto maak. Ik heb het tot nu toe gedaan met een simpele Pentax met de diverse lenzen en dat werkte altijd goed. Toch is het zo, dat je van de 36 foto’s die je schiet, hooguit 15-20 goed genoeg vindt om te bewaren. Dan komt er een moment dat je inderdaad serieus gaat nadenken over de “Digitale Camera”. Eerst maar eens lezen wat het allemaal inhoudt en waar je op moet letten. Je komt dan al gauw tot de ontdekking dat jouw kennis van de Nederlandse (?) taal toch maar zeer beperkt is. Termen als A/D-converter, Artefact, Bitmap,Gif, Interpolatie en ga zo maar door, vliegen je van links en rechts om de oren, om maar niet te zwijgen over de cardreader en zoveel MB opslaggeheugen enzovoort. Maar goed, op een bepaald moment ben je dan zo ver dat je een keuze moet gaan maken. Je bestudeert de tests in de diverse vakbladen en komt dan tot de ontdekking dat het eigenlijk allemaal niet zoveel verschilt, maar dat de ene camera wel erg veel duurder is dan de andere. Betaal je hier ook al de naam of zijn er wezenlijke verschillen in kwaliteit en prestatie? Als je dan tot de conclusie bent gekomen dat je wel heel erg diep in de buidel moet tasten voor de verschillende hoog aangeprezen camera’s, dan ga je je ook nog eens afvragen van, “wat wil ik eigenlijk”. 2 miljoen pixels, leuk voor huis, tuin en keuken foto’s, 3 miljoen pixels dan kun je al heel veel meer en als je dan naar de 4, 5 en 6 miljoen pixels gaat, dan moet je er denk ik over na gaan denken of je je brood er mee moet verdienen.

Na lang wikken en wegen ben je dan eindelijk tot de conclusie gekomen dat je die ene camera wel ziet zitten. Zo ook in mijn geval. Ik kwam tot de slotsom dat ik de Fujifilm Finepix S602 wel een voor mijn doeleinden geschikte camera vond. Dit toestel heeft wat ik wil hebben. Dus ging ik eerst maar eens naar http://www.kieskeurig.nl en vergeleek de prijzen in de diverse winkels en bestudeerde tevens de ervaringen van de gebruikers. De prijzen varieerden van €728 - €809. Diverse voorwaarden stonden daarbij zoals onder rembours, met creditcard, afhalen enz. Aangezien ik me nog niet helemaal prettig voel om met mijn creditcard online te betalen, valt dat dus af. Toen dacht ik, als ik nu eens rond kijk bij de zaken bij mij in de omgeving dan zal ik misschien wat meer moeten betalen, maar dan ben ik ook verzekerd van een aanspreekpunt wanneer er onverhoopt iets met de camera aan de hand is. Samen met een ongeduldige kleindochter (het was krokusvakantie) allerlei zaken afgelopen. Er was niet één zaak die me de desbetreffende camera kon laten zien. Of het ding was in bestelling, of het was niet meer leverbaar in verband met de nieuwe serie die april/mei uitkomt. Of de camera was te duur om in de etalage te plaatsen, ga zo maar door. Maar omdat ik toch wel graag deze camera wilde zien, vroeg ik door. Bij de ene zaak was de prijs €999 en bij de andere honderd euro goedkoper, terwijl er een derde was die me aanbood dat ik de camera nu kon kopen en pas in 2004 hoefde te betalen zonder rente of iets dergelijks. Ik raakte totaal in de war en zag door de bomen het bos niet meer. Wat me echter wel opviel, was dat er allerlei smoesjes werden gebruikt en dat er maar één zaak was waar men eerlijk zei dat dit een overjarig model was en dat binnen nu en één of twee maanden, een nieuwe serie door Fujifilm uitgebracht zou worden. Ik heb nu met de fotograaf waar ik mijn foto’s laat ontwikkelen afgesproken dat hij de camera bestelt, maar dat ik dan nog niet hoef te kopen en wanneer hij me niet bevalt blijven we even goede vrienden. Over de prijs viel ook nog te onderhandelen.

Wat is nu de moraal van dit verhaal? Als je dan toch zo nodig mee moet doen met de meute, weet dan goed wat je wilt. Neem de tijd om artikelen te lezen, prijzen te vergelijken en vooral, vraag je zelf af, wat je exact wilt en ook wanneer er een nieuwe serie uitgebracht gaat worden. Want het is natuurlijk doodzonde wanneer je een hele dure camera koopt waar je af en toe een vakantiekiekje mee neemt, of je (klein)kind op de schommel (in mijn geval het paard) fotografeert. Dan kun je inderdaad net zo goed die goedkopere camera kopen die 2 miljoen pixels heeft. Zeg ik het zo goed?

Wat trouwens ook niet onbelangrijk is, is de kwaliteit van de Helpdesk, bij eventuele problemen. In mijn geval werd ik heel goed en adequaat geholpen door de Helpdesk van Fujifilm.

U kunt trouwens hier uw licht ook eens opsteken:

http://www.dpreview.com
http://www.steves-digicams.com/
http://www.budgetfoto.nl/
http://www.webvoordelig.nl/?mid=300  


Temperatuur
Door Huib Breeman 

Houd de temperatuur in de gaten
Het mag duidelijk zijn dat er allerlei onderdelen in uw computer zitten die nogal wat warmte opwekken. De diverse ventilatoren in uw kast moeten er dan ook voor zorgen dat de temperatuur binnen de aanvaardbare grenzen blijft. U kunt dit ook zelf in de gaten houden.

Pc’s worden steeds sneller en sneller. Hierdoor wekken ze behoorlijk wat warmte op, die wordt weggeleid dankzij 1 of meerdere ventilatoren. Dat dit belangrijk is blijkt wel wanneer bijvoorbeeld de ventilator van uw processor er de brui aan geeft. Binnen enkele seconden smelt uw kostbare CPU en is ook het moederbord onherstelbaar beschadigd. Gelukkig is het zo dat steeds meer computerfabrikanten dit inzien en de nieuwe moederborden standaard van speciale sensoren voorzien die een aantal zaken in de gaten houden. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de snelheid van de diverse ventilatoren of de temperatuur van verschillende onderdelen. Ook is dan vaak in het BIOS aan te geven wat er moet gebeuren wanneer 1 van deze sensoren een waarde doorgeeft die niet in de haak is. In het boekje over uw moederbord dat bij uw pc is geleverd, is terug te vinden of uw computer over dit soort sensoren beschikt. Wanneer dit het geval is, hebt u een grote kans dat op de site van de fabrikant speciale software is te vinden waarmee u de waarden die deze sensoren doorgeven kunnen worden getoond in Windows. Dat is leuk, want op die manier kunt u via een icoon in de taakbalk zien wat de temperatuur is van uw CPU! Wanneer u niet over deze programmatuur beschikt, maar wel over een moederbord dat is uitgerust met sensoren, is er gelukkig een andere oplossing in de vorm van het programma ‘Motherboard Monitor’; een freewaretool die met veel moederborden overweg kan.

Motherboard Monitor 5
Surft u naar http://mbm.livewiredev.com/ om de site van de makers van het programma te bezoeken. Hier kunt u allerlei informatie over deze tool vinden, maar ook met welke moederborden het programma samenwerkt. Wanneer we op ‘download’ klikken, komen we op het gedeelte van de site waar we de laatste versie van dit programma kunnen ophalen. Het is zo’n 1.5 MB groot, hetgeen betekent dat het downloaden geen eeuwigheid duurt. Even installeren en we kunnen aan de slag. Wanneer we MBM opstarten, zien we dat er rechtsonder naast de klok in de taakbalk een icoon is bijgekomen. Dit geeft aan dat het programma actief is en de data van de sensoren in uw pc bijhoudt. Het is echter nog niet helemaal duidelijk welke sensoren waar zitten. MBM dient dan ook eerst te worden geconfigureerd. Dit laatste gaat vrij eenvoudig. U klikt met de rechtermuisknop op het pictogram van het programma in de taakbalk en kiest uit het menu dat verschijnt voor de optie ‘Settings’. We zien dat er een venster verschijnt waarin we allerlei instellingen kunnen veranderen. Deze zijn onderverdeeld in verschillende secties (linkerkant) die we nu doornemen.

GENERAL
Onder dit kopje geven we aan in welke taal MBM moet werken, of de temperatuur dient worden aangegeven in graden Celsius of Fahrenheit, en kunnen we aangeven of het programma tegelijk met Windows moet opstarten.

TEMPERATURES
In deze sectie kunnen we aangeven welke sensoren in de gaten moeten worden gehouden en bij welke temperatuur er een alarm dient af te gaan.

VOLTAGES
In deze sectie kunt u het voltage van het moederbord en de processor in de gaten houden. U dient dan wel precies te weten welke waarden normaliter door uw systeem gebruikt worden.

FANS
Naast KNMI spelen, kunnen de meeste nieuwe moederborden aangeven met hoeveel toeren per minuut (RPM) de verschillende koelers hun werk doen. Wanneer een koeler er de brui aan geeft, kan dit dan ook direct worden opgemerkt en kunnen de juiste stappen worden genomen. U kunt het onder deze sectie instellen.

CPU
U wilt weten op hoeveel mega - of gigahertz uw processor draait? Onder het kopje CPU kunt u ervoor zorgen dat dit wordt aangegeven.

ALARM OPTIONS
Wanneer het fout gaat, wordt er aan de bel getrokken. Onder ‘alarm options’ kunt u aangeven wat er dient te gebeuren en naar wat voor bestand er een rapport wordt geschreven.

TRAY & OSD
Hier geeft u aan hoe het icoon van MBM in de taakbalk wordt weergegeven. Onder ‘OSD’ kunt u instellen dat u altijd op het scherm wenst te zien hoe het met uw systeem gesteld is.

HIGH /LOW
De waarden die door de verschillende sensoren en ventilatoren in uw systeem worden doorgegeven kunnen worden opgeslagen in een database. MBM bekijkt deze database en geeft aan wat de hoogste, laagste en gemiddelde waarden zijn geweest over de aangegeven periode. Op die manier kunt u precies zien of uw systeem in orde is (was) of niet.

INTERVAL & SYSLOG
Hier kunt u instellen hoe vaak MBM de waarden dient uit te lezen en waar de logbestanden komen te staan waar deze gegevens in worden opgeslagen.

E-MAIL & FTP
Zelfs wanneer u niet in de buurt bent: wanneer het fout lijkt te gaan kan MBM u op de hoogte houden van de status van uw systeem. Het programma kan – wanneer dat noodzakelijk wordt geacht – een mailtje sturen naar een adres of een bestand met nadere informatie op een FTP-server op internet opslaan. Hoe dit dient te gebeuren kunt u hier instellen.

LAUNCHER
MBM gaat ver. Zo is deze tool in staat om wanneer een sensor een waarde aangeeft die boven of onder de standaard waarde ligt, een ander programma op te starten.

Oogje in het zeil
Het goed instellen van MBM kan een behoorlijke klus zijn, zeker als u niet precies weet welke sensor waar voor dient. Het blijft een kwestie van proberen en het boekje van het moederbord erop naslaan. Grote vraag is natuurlijk hoe u al deze waarden het gemakkelijkste kunt bekijken. MBM bevat een aparte module waarmee dit zeer gemakkelijk gaat. Wanneer u met de rechtermuisknop op het pictogram van MBM rechtsonder in de taakbalk klikt, en u kiest voor ‘dashboard’, dan krijgt u venster waarin een hele berg klokken en meters zal verschijnen. Alle meters die u tijdens het configureren van dit programma hebt ingesteld, zullen worden getoond. U kunt gewoon met deze meters slepen en zelf bepalen waar ze moeten staan. Met behulp van de functies aan de rechterkant kunt u bovendien bepalen hoe groot u het venster met klokken wenst te hebben. De instellingen worden uiteraard opgeslagen voor de volgende keer dat u het dashboard wilt tonen.

MBM is een geavanceerd stukje software dat de mogelijkheden van de nieuwste moederborden uitbuit. Van dit programma verschijnt regelmatig een nieuwere versie die op de laatste ontwikkelingen inspringt. Het is raadzaam om de site regelmatig te bezoeken.

Bron: workshop cid


Werken met Irfanview deel 1
Door Held  

IrfanView is een gratis programma dat bekendstaat als een imageviewer/convertor, die een groot aantal bestandsformaten ondersteunt. Daarnaast kun je met IrfanView ook allerlei bewerkingen uitvoeren, zoals het maken van een uitsnijding, het roteren van de afbeelding, het aanbrengen van effecten en het aanpassen van kleurdiepte, helderheid en contrast. Tot de vele andere mogelijkheden van IrfanView behoren onder meer het maken van screensavers, diashows, thumbnails, webpages met thumbnails en vele andere.Laten we beginnen met het maken van een screensaver of diashow.

Als eerste gaan we IrfanView downloaden. Je vindt het programma op veel downloadsites, of op de officiële webpagina http://www.irfanview.com/

Na het installeren openen we IrfanView en krijg je dit beeld te zien:

  

 

 

Vervolgens open we het menu slideshow via file/slideshow of met de shortcut W 

1) in dit kader navigeer je naar de map waar je foto’s staan.

2) met de controls voeg je de foto’s die je wilt invoegen toe.

3) bij advanced opties kun je de sorteervolgorde bepalen

4) In dit kader kun je opgeven of je de dia’s wilt verversen na een bepaalde tijd, of na een muisklik. Ook kun je hier opgeven of je de foto’s in willekeurige volgorde wilt laten zien of niet.

5) Bij de extra opties kun je opgeven of je de bestandsnamen wilt laten zien, een loop wilt, etc...

6) Als laatste bewaar je de diashow/screensaver

a) Additional options geeft je de mogelijkheid om te kiezen tussen een diashow of een screensaver.


b) Verder kun je ook nog kiezen tussen full screen en window mode. En als laatste natuurlijk de naam geven.

Zo de diashow/screensaver is nu klaar voor gebruik. Let er wel op dat als je een screensaver hebt gemaakt, je dit bestand nog moet kopiëren naar de juiste Windowsmap! Tot zover deze uitgave. Volgende maand meer. Enjoy!

 

 


Wat is ehhhh... (een uitleg over CD/DVD formaten)
Door Tazman

Deze maand een artikel met uitleg over de verschillen tussen vcd / Svcd en Dvd.

VCD (video cd)
Een VCD is een CD-ROM die video en audio bevat.
Kenmerken: op een VCD kunnen ongeveer 74/80 minuten (650MB/700MB) 
De kwaliteit van VCD is ongeveer gelijk aan VHS video.

VCD Kenmerken:
Framegrootte: 352x240 (NTSC) of 352x288 (PAL)
Framerate: 29.97 frames
/seconde (NTSC) of 25 frames/seconde (PAL)
Video-datarate: 1150 kbps (
vaste datarate)
Audio-i
nstellingen: Stereo, 44.1kHz and 224kbps audio bitrate 

VCD afspeelmogelijkheden:
Bijna alle stand-alone VCD of DVD spelers met CD-R of CD-RW afspeelmogelijkheid.
Computer DVD/CD-ROM drives met afspeelsoftware.

SVCD (super video cd)
Een SVCD is een CD-ROM die video en audio van hoge kwaliteit bevat. Op een SVCD kunnen ongeveer 35 / 45 minuten (650 MB) (afhankelijk van de datarate die gebruikt wordt voor de encoding). De video en audio worden opgenomen in MPEG- 2 formaat, ongeveer gelijk aan een DVD. SVCD levert een kwaliteit op die gelijk is aan maar meestal beter dan SVHS video. Dit is echter afhankelijk van de keuze van het aantal minuten die je wilt branden op een CD. Minder minuten betekent een hogere kwaliteit. (hogere video-datarate)

SVCD Kenmerken:
Framegrootte: 480 x 480 (NTSC) of 480 x 576 (PAL)
Framerate: 29.97 frames/seconde (NTSC) of 25 frames/seconde (PAL)
Videodata Datarate: Variabele bitrate tot max. 2600 kbps
Audiosettings: 32 ~ 384 kbps MPEG- 1 Layer 2 audio bitrate
Extra: Menu's en hoofdstukken.
Still-pictures 704 x 480,352 x 240 (NTSC) of 704 x 576,352 x 288 (PAL)
Let op: De audio en video data bitrate mogen samen niet meer bedragen dan 2750 kbps.

SVCD afspeelmogelijkheden:
Sommige stand-alone DVD-spelers met CD-R of CD-RW afspeelmogelijkheden Computer DVD-player
Computer CD-ROMdrives met softwarematige afspeelsoftware.
Kijk hier of je dvdspeler Svcd ondersteunt: http://www.dvdrhelp.com/dvdplayers.php

XSVCD (extended super video cd)
XSVCD heeft dezelfde eigenschappen als SVCD maar het is mogelijk om hogere bitrates en een hogere resolutie te gebruiken om zodoende een hogere videokwaliteit te bewerkstelligen. XSVCD wordt gebrand in SVCD-mode.

XSVCD Videokenmerken:
Framegrootte: 720 x 480 (NTSC) of 720 x 576 (PAL) of lager (bij PAL 352 x 288 of 352 x 576 )
Framerate: 29.97 frames/seconde (NTSC) of 25 frames/seconde (PAL)
Video-datarate: Variabele bitrate /sec MPEG- 2 beide variabele of constante bitrate
Audiosettings: 32 ~ 384 kbps MPEG- 1 Layer 2 audio bitrate
Extra: Menu's en hoofdstukken. Still-pictures 704 x 480,352 x 240 (NTSC) of 704 x 576 - 352 x 288 (PAL)

XSVCD afspeelmogelijkheden:
Sommige stand-alone DVD spelers. Kijk hier of jouw Stand-alone DVD speler het ondersteunt http://www.dvdrhelp.com/dvdplayers.php  
Op alle computers met een CD-ROM/DVD-ROM gebruik makend van een softwarematige VCD/DVD speler.

DVD (Digital Versatile Disc)
DVD is DVD-Video opgenomen op een DVD-R/RW of DVD+R/W Disc, die een superieure kwaliteit video (MPEG- 2 ), stereo-audio, Dolby Digital evenals geavanceerde menu's en ondertitels bevat. Kenmerken: op een DVD kan meer dan een uur video worden gebrand.  

DVD Kenmerken:
Framegrootte: 720 x 480 (NTSC) of 720 x 576 (PAL)
Framerate:
29.97 frames/seconde (NTSC) of 25 frames/seconde (PAL)
Videodatarate:
4 ~ 8 Mbps CBR of VBR (Constant/Variable Bitrate)
Audio-i
nstellingen: Stereo, 48 kHz and 192 ~ 384 kbps MPEG audio

DVD afspeelmogelijkheden:
Stand-alone DVD spelers Computer DVD drives met afspeelsoftware (b.v. PowerDVD). Als je voor een lagere video kwaliteit kiest door een lagere bitrate en lagere resolutie, met een kwaliteit zoals ongeveer bij SVCD is het mogelijk om verschillende uren video op een DVDR(W) te branden. Er bestaan verschillende types van DVD-recording standaards die allemaal gebruik maken van single layer DVDr's. Dat betekent dat zij tot 4.37 Gb data kunnen bevatten ofwel tot ongeveer 2 uur video van zeer goede kwaliteit. Deze formaten zijn:

DVDR-R ( DVD Recordable) = niet herschrijfbaar formaat en is compatible met veel bestaande DVD-ROM drives en veel stand-alone DVD-Video spelers.
DVD-RW (DVD ReWriteable)
= herschrijfbaar formaat en compatibel met veel van de nieuwste DVD-ROM drives en DVD-Video spelers. Wel kan er een probleem ontstaan als een gedeelte van het beeldmateriaal wordt veranderd. Alleen het -rw opnameapparaat waarop het is gemaakt, kan dan nog lezen wat erop staat. Het volledig wissen van deze herschrijfbare dvd duurt de eerste keer meer dan een uur. Daarna duurt het wissen van de schijf maar twee minuten.
DVD+R (DVD Recordable)
= niet herschrijfbaar formaat en is compatibel met veel bestaande DVD-ROM drives en veel stand-alone DVD-Video spelers.
DVD+RW (DVD ReWriteable) = herschrijfbaar formaat en compatibel met veel van de nieuwste DVD-ROM drives en DVD-Video spelers. Het volledig wissen van deze herschrijfbare dvd ( 4.7 GB) duurt de eerste keer meer dan een uur. Daarna duurt het wissen van de schijf maar twee minuten.

DVD+R(W) heeft enkele betere eigenschappen dan DVD-R(W) zoals b.v.een iets hogere schrijfsnelheid.

PAL - PAL (Phase Alternating Line) is een videostandaard die gebruikt wordt in vele landen.

Wanneer een vcd, svcd of dvd is gemaakt op PAL formaat heeft die een maximum resolutie van 625 lijnen met een verticale frequentie van 50 Hz. NTSC - NTSC (National Television System Committee) is een andere videostandaard die gebruikt wordt in een hoop landen. Het is niet beter of slechter dan PAL maar het wordt vaker gebruikt in grote landen zoals de USA en Japan.

Wanneer een vcd, svcd of dvd gemaakt is op NTSC formaat, dan heeft die een maximum resolutie van 525 lijnen met een verticale frequentie van 60 Hz.  


Wat is een TFT-scherm
Door Margje

Wat is een TFT-scherm?  

Een TFT-scherm is een platte monitor, welke ruimtebesparend is. Een paar jaar geleden zijn de TFT-monitoren langzaam in opkomst gekomen en tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit de computerwinkels. Logisch, omdat ze steeds goedkoper worden en vele voordelen hebben.

Waarom kiezen voor een TFT-monitor?
Behalve het ontwerp zijn er meer voordelen van een TFT-monitor. Een TFT-monitor heeft vele voordelen ten opzichte van een CRT-monitor.

 • Ruimtebesparing

 • Energiezuinig

 • Meer helderheid dan bij een CRT-monitor

 • Geen warmteafgifte

Een TFT-monitor is duurder in aanschaf dan een CRT-monitor. Een CRT-monitor is een gewone monitor. Groot voordeel is, dat een TFT-monitor veel minder ruimte inneemt dan een CRT-monitor. Je houdt dus meer ruimte over op je bureau en ook staat een TFT-monitor erg mooi. Daarbij is een TFT-monitor veel zuiniger in het energieverbruik dan een CRT-monitor. Vanwege de energiezuinigheid, heeft u recht op een energiepremie van de overheid. Meer informatie hierover vindt u op www.energiepremie.nl

De helderheid van een TFT-scherm is aanzienlijk beter dan die van een CRT monitor. Een TFT-monitor wordt niet zo heet als een CRT-monitor.

Nadelen van een TFT-monitor ten opzichte van een CRT-monitor

 • Kleinere kijkhoek

 • Mogelijkheid tot kapotte pixels

 • Prijs

De kleuren van een TFT-monitor zijn niet goed afgestemd op het menselijk oog, dit geeft soms resultaten die duidelijk onderdoen voor een normaal scherm. De helderheid van een TFT-monitor is heel erg hoog, maar het contrast daarentegen is lager dan een gewone monitor.  
Een bepaalde omschakeltijd (responsetijd).

De kleinere kijkhoek is nadelig, als andere mensen meekijken op het TFT-monitor. Als u recht voor de monitor zit ziet u alles goed. Zit u er niet precies voor, dan is het scherm erg wazig en dat belemmert de leesbaarheid van hetgeen zich op het scherm bevindt. Fabrikanten werken er hard aan, om dit euvel op te lossen.

Het is mogelijk dat het TFT-monitor kapotte pixels heeft. Een kapotte pixel is een puntje dat op het scherm brandt terwijl het scherm eigenlijk geheel donker wordt aangestuurd. Dit wordt een dode pixel genoemd, omdat ze niet meer zijn aan te sturen. Vaak geven fabrikanten hier wel garantie op, maar vaak is dat pas vanaf een bepaald aantal pixels. TFT-monitoren met 1 of 2 dode pixels worden gewoon goedgekeurd door de fabrikanten. Controleer daarom altijd in de winkel of een monitor dode pixels bevat.

De prijs van een TFT-monitor is een stuk hoger dan een CRT-monitor. De prijzen verschillen in grootte en merk van de monitor. De goedkoopste 15 ” TFT-monitor heeft u voor ongeveer 400 euro.

Omdat de responsetijd van een TFT-monitor hoger is dan die van een CRT-monitor, is het nadelig om zware games te spelen met een TFT-monitor. Dit is de tijd dat het duurt voordat een beeldpunt reageert op een verandering. Bij een TFT-monitor is dit ongeveer 20 tot 30 milliseconden. Bij een CRT-scherm is dit bijna niet meetbaar. Als er dus gewerkt wordt met snelbewegende objecten in een TFT-beeld, dan kan het resultaat er wel eens raar uitzien.

Ontwerp
TFT-monitoren zijn inmiddels alweer een aantal jaren op de markt. Echter het ontwerp is in die jaren aanzienlijk verbeterd. De huidige monitoren zijn platter dan de oudere modellen en er is meer aandacht besteed aan het ontwerp.

Kwaliteit
Indien u overweegt een TFT-monitor aan te schaffen let u dan behalve op het ontwerp ook op de kwaliteit van de monitor. Op internet staan verschillende, onafhankelijke testen met TFT-monitoren van verschillende fabrikanten.

Wilt u niet te veel betalen voor een TFT-monitor, zorg er dan voor dat u een goed overzicht van prijsvergelijkingen hebt. 


Email lezen via Telnet
Door Breezer

Inleiding
Als u niet thuis bent hebt u misschien behoefte om even snel uw mail te checken. U kunt uiteraard het e-mail programma helemaal gaan instellen maar dat is erg omslachtig en tijdrovend. In deze handleiding wordt beschreven hoe u vanaf elke Windows PC snel uw mail kunt bekijken via het Windows programma 'Telnet'. 

Hoe werkt mail lezen in Telnet?

Ga naar start -> Uitvoeren en typ daar : telnet in en druk op enter. Als het goed is krijgt u het onderstaand scherm te zien.
Typ nu achter 'Microsoft Telnet>' het volgende commando : Open pop3server 110 (Dus bijvoorbeeld bij zonnet is dit : open pop3.zonnet.nl 110 en bij Chello pop2.arnhem.chello.nl 110 deze gegevens heeft u als het goed is van uw provider ontvangen)
Als de verbinding tot stand is gebracht ziet u iets in de trend van 'POP3 server ready.' 

Typ nu het commando user gevolgd door een spatie en daarna uw gebruikersnaam. Druk hierna op enter en voer het commando pass gevolgd door een spatie en daarna uw password in. Nadat u op enter gedrukt heeft zult u een melding krijgen dat u welkom bent op de mail server.

Nu kunt u een aantal commando's ingeven. Ik noem hieronder de belangrijkste :
- List (Hiermee ziet u een lijst met mailtjes en de grootte. Tevens ziet u het nummer van  de mail die van belang is als u de mailtjes wilt gaan lezen)
- Retr (Hiermee kunt u de mail stuk voor stuk gaan lezen. Typ eerst retr gevolgd door een nummer van een mail en u zult zien dat het mailtje op uw scherm verschijnt)
- Dele (Hiermee kunt u een mailtje wissen. Dit kan erg handig zijn als het bijvoorbeeld een virusmailtje betreft waar uw e-mail programma op blijft haken. Typ dele gevolgd door het nummer van de mail die u wilt wissen en druk op enter)

Hieronder ziet u een paar screenshots hoe alles in z'n werk gaat. Bij figuur 2 ziet u hoe ik inlog op de pop server van zonnet.  
Als er verder geen foutmeldingen komen dan bent u ingelogd! 

Typ nu het commando list en u zult zien dat er (afhankelijk van hoeveel mailtjes er in uw inbox staan) een lijstje komt met allemaal getallen. Het eerste getal is het bericht nummer en het getal daarachter is de grootte van het bericht (in bytes). Bijvoorbeeld bij mail 16 is 36130 bytes (36,1 kB) en u kunt er vanuit gaan dat dit bericht een bijlage bevat.
In het volgende voorbeeld haal ik een mailtje op d.m.v. het commando retr. Ik neem als voorbeeld bericht nummer 5. Als eerste ziet u de header van het mailtje met o.a. de gegevens van de afzender. En onder de volgende tekst staat het mailtje dat u wilt lezen.  
Date: De datum + tijd dat het mailtje aangekomen is
Subject: Het onderwerp van het mailtje
To: Hier staat als het goed is uw e-mailadres
From: Het mailadres van de afzender

In het laatste plaatje heb ik het bericht wit geselecteerd zodat u precies kunt zien wat nou daadwerkelijk hetmail bericht is.
Mocht u het mailtje willen verwijderen dan typt u in:dele 5 (Aangezien we in dit voorbeeld mail nummer 5 gebruikten)
Als alles goed gegaan is ziet u een bericht in de trant van : +OK Deleted.
Om de verbinding met de pop server te verbreken typt u:"quit" in. En hierna typt u exit om telnet helemaal af te sluiten.

Bron : http://www.computerhulp.net/ 


De geboorte van de computer

Door huijb

Stel je eens voor, het is het jaar 6000 voor Christus en je zit met klei te spelen. Je laat de klei een beetje door je handen rollen, en opeens heb je een vorm, een kleivorm. Mocht je jezelf hierin herkennen, dan ben jij die persoon waaraan we de computer te danken hebben.

Van ponskaart tot miljarden bewerkingen per seconden.
Maar nu even serieus, je kunt dit zien als de geschiedenis van de computer. Maar om deze geschiedenis helemaal te vertellen lijkt mij niet zinvol. Daarom maken we een sprong naar het jaar 1890 waarin het huwelijk werd gesloten tussen elektriciteit en wiskunde. De statisticus Herman Hollerith vond het nodig om de Amerikaanse volkstelling te collationeren (bron- en doeltekst vergelijken aan de hand van een checklist). Hollerith gebruikte daar ponskaarten voor, dit zijn kaarten met gaatjes, door die gaatjes vielen metalen pinnetjes, zodat een elektrisch circuit tot stand kwam. In 1901 ontwikkelde hij tevens een toetsenbord om deze ponskaarten sneller te kunnen verwerken. In 1924 werd Hollerith’s onderneming onderdeel van de nieuwe firma IBM (international Business Machines). De eerste machines waren zó groot en zó moeilijk te bedienen, dat alleen gespecialiseerd personeel er mee om kon gaan.

De eerste generatie
Om gecodeerde berichten te ontcijferen, werd in de Tweede Wereldoorlog in Engeland, onder de grootste geheimhouding gewerkt aan Colossus, dit was bedoeld om gecodeerde berichten te ontcijferen. Meer dan 2000 gloeikathode buizen werden er in verwerkt, de snelheid van gegevensverwerking nam enorm toe. Colossus kon vanaf 1943 ook vijandelijke berichten ontcijferen. Dit was zo geheim, dat alles pas na 25 jaar bekend werd. Je kunt dit dus beschouwen als de eerste computer.

ENIAC (Electronic Numerical Indicator and Calculator).
Dit was een Amerikaans project, dat is ontstaan in de oorlog. De Eniac was uitgerust met 18000 gloeikathode buizen en woog 30 ton, let wel 30.000 kg. en besloeg een oppervlakte van 167m². De buizen gaven een dusdanige hitte af, dat koeling een groot probleem was (ja toen ook al). Voor elke uit te voeren taak moest de bedrading steeds opnieuw aangesloten worden.

 

 

EDVAC (Electronic Discrete Variable Automatic Computer).
De wiskundige John von Neumann, van de Princeton University, ontwierp in 1947 de EDVAC, die zijn instructies kreeg via binaire codes: een opéénvolging van nullen en enen, die door aan- en uitschakelen van een elektrische stroom bliksemsnel geregistreerd worden. Dit team ontwierp in 1950 ook de eerste commerciële computer, de Univac I (Universal Automatic Computer), deze sloeg gegevens op een magnetische band op. Rond 1955 werden de buizen in computers vervangen door transistors, die kleiner, goedkoper en betrouwbaarder waren en minder koelingsproblemen gaven. Bell Systems bouwde de eerste in 1955.

De tweede generatie.
Met de transistorcomputers was de tweede generatie computers aangebroken. We zijn hiermee aangekomen in het jaar 1959, de Univac introduceerde de eerste computer die volledig met transistors was uitgerust, de RCA 501. Luchtvaartmaatschappijen waren de eerste grote bedrijven die gebruik maakten van de computertechnologie. IBM kwam in de jaren vijftig met het systeem SABRE (Semi Automatic Business Related Environment). In dit systeem werden de gegevens in een centrale computer constant bijgewerkt door meer dan 1000 aangesloten telexapparaten. Programmeertalen waren eind jaren zestig ook in ruime mate aanwezig zoals:

 • FORTRAN (FORmula TRANslator) voor wetenschappelijke doeleinden. 

 • COBOL (Commercial Business Orientated) voor zakelijke doeleinden. 

 • ALGOL (ALGOrithmic Language) ook voor zakelijke doeleinden. 

 • BASIC (Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code) voor beginners. 

In 1961 was het John McCarthy die het mogelijk maakte dat er meer operators tegelijkertijd aan één computer konden werken. Vliegveld Heathrow in Londen had als eerste een computersysteem voor de afhandeling van luchtvracht.

De derde generatie.
In 1960, toen de tweede generatie computers geïntroduceerd werden, was IBM marktleider. De derde generatie computers kwamen in 1964 op de markt. Het eerste model, de IBM 360 was een zeer groot succes. Dit wordt ook wel beschouwd als het begin van de moderne systemen van gegevensverwerking. De grote transistors werden vervangen door geïntegreerde schakelingen of microchips. De microprocessor is uitgevonden door Gilbert Hyatt in 1970 en maakte in 1971 zijn debuut als de Intel 4004. In de omgeving van San Francisco werkte het team van Ted Hoff negen maanden om de microprocessor samen te stellen. Niet lang daarna zou San Francisco uitgroeien tot Silicon Valley. De eerste microprocessor was 0,5 cm. Lang en iets minder breed en kon 60.000 bewerkingen per seconde aan. In 1974 kwam de Intel 8080 uit en kon 290.000 bewerkingen per seconde aan.

De Personal Computer.
Steve Jobs en Stephen Wozniak lanceerden in 1977 de APPLE II, de eerste microcomputer, die bij aanschaf kant-en-klaar was. Bill Gates en zijn schoolmaat Paul Allen zagen in dat er een markt voor microcomputers voor persoonlijk gebruik was. In 1975 richtten zij Microsoft op met als doel BASIC aan te passen als programmeertaal voor het nieuwe computertijdperk. Voor IBM leverden zij het besturingsprogramma voor de nieuwe PC. Dit was zo’n succes, en werd zo veel gekopieerd, dat het standaard werd voor de gehele computerindustrie. Microsoft bracht in 1985 Windows op de markt. In 1992 was Microsoft meer waard dan General Motors. Daarvoor, in 1984, introduceerde Apple het succesvolle Macintosh op de markt. Dit programma werkte met commando’s op het scherm, deze commando’s kon de gebruiker geven via een muis. Het aantal PC’s bedroeg in 1995 wereldwijd meer dan 208 miljoen.  

Supercomputers.
Supercomputers worden vooral voor snelheid gebouwd. Ze worden gebruikt in de ruimtevaart, luchtvaartindustrie, meteorologie en de microbiologie. In de jaren negentig werd de supercomputer ingehaald door de parallelle procestechnologie, waarin gebruik gemaakt wordt van aan elkaar gekoppelde microprocessoren. Er is een systeem ontwikkeld met 16.000 microprocessoren, die samen meer dan twee biljoen bewerkingen per seconde kan uitvoeren.  

Meer informatie over supercomputers:
http://www.es.jamstec.go.jp/esc/eng/outline/outline02.html
http://www.cray.com/
http://www.silicongraphics.com/origin/3000/overview.html

Bron: veron  


Het aanschaffen van een nieuwe computer

Door Fuego

Een computer is vaak een grote aanschaf. Je geeft veel geld uit en doet er een paar jaar mee. Dus je zult toch even rond moeten kijken voordat je er één koopt en niet het eerste de beste kant-en-klare systeem aanschaft. Je zult rekening moeten houden met verschillende factoren: waar heb ik het systeem voor nodig, hoe lang moet het meegaan en wat is mijn budget. Je zult deze factoren moeten onderzoeken en daar je keuze op afstemmen. Het beste kun je eerst vaststellen waar je het systeem voor nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld een echte gamer, dan zul je zeker een 3D kaart en een Pentium of AMD processor nodig hebben. Ben je van plan films en muziek op je computer op te slaan, dan zul je een grote harde schijf nodig hebben. Gebruik je de computer echter alleen voor tekstverwerken of internetten, dan hoeft het systeem alleen maar stabiel te zijn, en daar is niet zo gek veel voor nodig.  

Het blijft moeilijk de keuze van het systeem op je budget af te stemmen. Je moet dit voor jezelf vaststellen en voor het geld dat je hebt een systeem samenstellen dat zo veel mogelijk lijkt op het systeem dat je in eerste instantie in gedachten had. Ben je een echte computerfreak en kun je hem zelf in elkaar zetten, haal de onderdelen dan daar waar ze het goedkoopste zijn. Mocht je er wat minder verstand van hebben, dan raad ik je toch aan alle onderdelen bij één zaak aan te schaffen en de computer daar in elkaar te laten zetten, dan weet je ook zeker dat alle hardware compatible met elkaar is. Het is dan aan hen om binnen jouw budget een werkend systeem af te leveren. Een compleet systeem is in principe geen aanrader. Complete systemen zijn altijd duurder dan losse onderdelen. Dat komt omdat er een hoge winstmarge op zit en omdat er vaak voor jou onnodige onderdelen bij zitten. Bijvoorbeeld een modem, een Windows versie die je nog hebt liggen of een multimediatoetsenbord waar je er nog 5 van hebt. Complete systemen schijnen ook vaker problemen te geven en sommige producenten geven geen garantie op deze systemen meer wanneer je de kast open hebt gehad of nieuwe onderdelen hebt ingebouwd. Let dus zoveel mogelijk op bedrijven die losse componenten aanbieden en laat je door hen adviseren. Let goed op het belangrijkste component van de computer: het moederbord. Je kunt nu een goedkoop moederbord kopen, maar heb je daar over 2 of 3 jaar nog wat aan? Kun je er dan nog de nieuwste processor opbouwen? Zit er wel usb 2.0 op of nog de oude, langzame 1.0? De processor is ook een belangrijk onderdeel. Gamers raad ik aan een AMD processor te nemen. Deze zijn zeer krachtig en snel. Wil je de computer gebruiken voor bijvoorbeeld beeldbewerking, dan is Pentium een aanrader. Wil je een goedkope maar toch redelijk snelle processor, voor een computer waar je voornamelijk op wilt internetten en tekstverwerken, dan kun je overwegen een Celeron te kopen, dat is het goedkope alternatief voor een Pentium.

Probeer te achterhalen welk geheugen het beste bij jouw configuratie past. Hiervoor kun je je het beste laten informeren bij de winkel. Je moet dan alleen nog even kijken hoeveel geheugen je wilt. Met 256 MB kom je al een heel eind. Is er nog ruimte in je budget dan kun je er 512 of zelfs 1024 MB in stoppen. Maar in principe heb je zoveel geheugen nauwelijks nodig. 256 is vaak meer dan genoeg. En je kunt het altijd later nog uitbreiden. Laat je over de harde schijf informeren, welke is het snelste en welke gaat het langste mee. Welke maakt het minste geluid en heeft de aantrekkelijkste prijs? Welke grootte ben je van plan te kopen? Als je alleen van plan bent te gaan tekstverwerken en internetten, heb je aan 20 GB meer dan genoeg. Maar ga je films en muziek downloaden, grote programma’s en spellen installeren, dan kom je al gauw in de buurt van de 80 GB. Let ook hierbij weer op je budget: hoe goedkoper de harde schijf is die je koopt, hoe meer geheugen je kunt kopen bijvoorbeeld.

Het laatste onderdeel waar je zeker aandacht aan moet besteden, is de videokaart. Voor spellen en films is het aan te raden een goede videokaart te kiezen. Hiervoor kun je het beste de reviews lezen op http://www.tomshardware.com/graphic/, laat je ook hierbij goed adviseren.

De belangrijkste onderdelen hebben we nu gehad: het moederbord, de processor en de harde schijf. Dan houd je verder nog wat losse onderdelen over: geluidskaart, DVD speler, cd brander, netwerkkaarten en eventueel een floppydrive. Deze onderdelen blijven qua aanschaf persoonlijk, daar kan ik je weinig mee helpen. De geluidskaart is nog wel discussie waard, maar let daarbij vooral op je budget. En wat je erop wilt aansluiten. Als je de geluidskaart alleen voor alledaagse dingen wilt gebruiken, zoals een filmpje kijken, een muziekje afdraaien of een spelletje spelen, heb je tegenwoordig eigenlijk al genoeg als er een on-board geluidskaart op je moederbord zit. Wil je bijvoorbeeld gaan mixen, dan is het een aanrader een goede Soundblaster te kopen. Maar deze keuze is heel gevarieerd en blijft altijd persoonlijk. De DVD spelers, cd branders en netwerkkaarten valt weinig te vertellen. De snelheid van de types die nu op de markt zijn, verschillen niet veel en ze zijn allemaal snel genoeg.  

Het laatste aandachtspunt is hoe lang je wilt dat de computer meegaat. Als je nu bijvoorbeeld een computer met een 2.00 Ghz processor zou kopen, kun je daar prima op tekstverwerken, internetten, en zelfs een groot aantal spelletjes op spelen. En volgend jaar zul je dat nog steeds ermee kunnen. Maar na verloop van tijd gaat zo’n ding toch steeds meer verouderen. Je koopt in principe al een verouderd systeem. Als je wilt dat je systeem lang mee gaat, koop er dan een met een snelle processor, of een met een moederbord met veel uitbreiding- en upgrademogelijkheden. Stel vast hoeveel je wilt besteden aan een nieuw systeem, en probeer daar niet overheen te gaan. Ga naar verschillende computerwinkels en vraag wat zij je kunnen bieden voor dat bedrag. Laat je niet in de eerste de beste winkel verleiden, maar kijk even rond. Geduld is een schone zaak.

Links:
Hardware reviews: www.tomshardware.com


Helpmijdag
Nog een paar weken en de tweede helpmijdag is een feit. Op 26 april 2003 kun je in Almere mede helpmij'ers op een andere manier leren kennen.  Net als vorig jaar kan er weer flink gespeeld worden in een netwerk (gekozen is voor Unreal Tournament) en is het mogelijk om op een ontspannen manier te zien wie de persoon achter de avatar is. Dit is verder een geschikte dag om hardware die je niet meer gebruikt te verkopen. 

Heb je een probleem met je computer en kom je er niet meer uit? Kom ook en laat je PC door de aanwezige nerds nakijken. Daarna kan je dan gelijk het netwerk op om lekker te gaan gamen. Hoe meer mensen komen, hoe leuker het wordt. We proberen een Beamer te regelen (iemand?) waar we dan een PS2 op aansluiten zodat we een wedstrijdje kunnen organiseren. Een DVD'tje kijken behoort dan ook tot de mogelijkheden.

Ook het uitwisselen van bestanden behoort tot de mogelijkheid. Uiteraard dient iedereen zich hierbij te houden aan de wettelijke bepalingen inzake eventueel copyright©.

Leden van de vereniging kunnen met een aantal bestuursleden kennismaken en diverse zaken bespreken. Wellicht dat er ook een korte ledenvergadering wordt gehouden. 

Hapjes en drankjes zijn voor een redelijk bedrag te koop en wellicht gaan we net als vorig jaar aan het einde van de dag chinees halen.

Schroom niet en kom ook. Meer info vind je in het helpmijdagtopic.


Besturingssystemen
Door Mumzel

Behalve bekende besturingssystemen zoals Dos, Windows en Linux, is er nog een aantal andere besturingssystemen. Een voorbeeld is BeOs, geheel nieuw opgebouwd, dus niet zoals Windows voortbordurend op het oude Dossysteem. Volgens de makers wordt daarmee de volle potentie van de pc benut en dat is iets dat we allemaal wel willen. Het probleem met dit soort systemen is wel dat je er geen Windowsprogramma’s op kunt draaien, maar bestanden gemaakt met Windowsprogramma’s kun je wel blijven gebruiken. Op http://www.bebits.com/ zijn programma’s te downloaden die specifiek onder BeOs draaien, zowel commerciële en freewareversies.  

Een link die in dit verband niet mag ontbreken is http://www.theosfiles.com/. Op die site kun je alle besturingssystemen bekijken.  

Zoals je kunt zien is alles vertegenwoordigd, van Dos tot Windows XP en van Linux tot Beos.

Ieder besturingssysteem wordt nauwkeurig beschreven. De datum van verschijning, wat er te downloaden valt (bv de service releases van Windows) en waar. Wat de prijs is bij aanschaf, alternatieven etc. Er is bij de meeste beschreven besturingssystemen een aardige sectie te vinden namelijk “secrets”, oftewel wat ‘geheime’ tips.

Een apart onderdeel is www.theosfiles.com/general/osf_free_oses.htm waar een verzameling gratis besturingssystemen te vinden is met de link waar ze te downloaden zijn, met of zonder sourcecode.

Een nadeel zou kunnen zijn dat de site in het Engels is, maar dat zou je niet moeten weerhouden er toch eens te gaan kijken. Ik had géén idee dat er zoveel besturingssystemen waren!


Mededelingen
Forum TIP
Als je een bericht typt hoef je aan het einde van het berichtenvenster geen enter te geven, gewoon doortypen. Dit bevordert de leesbaarheid van je bericht.
Forum-Mededelingen
In de sectie mededelingen vind je regelmatig relevante mededelingen. Kijk dus af en toe eens in die sectie, misschien scheelt dat weer een vraag stellen.

De redactie
De Helpmij.nl nieuwsbrief staat onder redactie van:
 • Admin
 • Bennie
 • Beugje
 • Blacksheep (hoofdredacteur)
 • Breezer
 • Fuego
 • Held
 • Huibbreeman
 • Huijb
 • Margje
 • Mumzel
 • Neleke
 • Pmeijne
 • rene_overtoom
 • Tazman
 • Tiborv
De redactie is te bereiken op redactie@helpmij.nl Stuur a.u.b. geen vragen naar dit emailadres.
Wil je een bijdrage leveren aan de nieuwsbrief dan kan je e-mailen naar het bovenstaande adres of je kan het forum bezoeken en je bijdrage plaatsen in de sectie nieuwsbrief.

Iedereen die zich aanmeldt bij Helpmij.nl krijgt standaard de nieuwsbrief opgestuurd.
Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen klik dan hier.
Wil je de nieuwsbrief op een ander emailadres ontvangen pas dan het emailadres in je profiel aan.

Is deze nieuwsbrief naar je doorgestuurd en wil je hem zelf ontvangen? Ga dan naar de site en meld je aan het bij het forum. Je zult dan automatisch de nieuwsbrief ontvangen. Als je al aangemeld bent en je hebt de nieuwsbrief niet ontvangen, ga dan in het forum naar profiel, aanpassen van opties, en vink bij 'Mogen de Webmasters en Moderators je berichten sturen?' ja aan.


Disclaimer
Alle handelsnamen of productnamen hier vermeld, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars. De redactie van de Helpmij nieuwsbrief gaat uiterst zorgvuldig te werk bij de vergaring, totstandkoming en publicatie van de informatie in de nieuwsbrief. Niettemin kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud van de nieuwsbrief en sluit Helpmij (de redactie) hierbij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen (waaronder begrepen directe en indirecte schade). Toepassen van informatie en gebruik van software is op eigen risico. De adressen van de abonnees zullen nooit openbaar worden gemaakt en/of verkocht aan derden. Bij misbruik van het distributiesysteem van de nieuwsbrief door onbevoegden of een mogelijke storing, van welke aard dan ook, kan de redactie niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele daaruit voortvloeiende schade. Verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan maar uitsluitend volledig en in ongewijzigde vorm. Het is niet toegestaan om delen van de inhoud zonder voorafgaande toestemming van de makers te gebruiken.

De redactie heeft het recht om (ingezonden) bijdragen zonder opgaaf van redenen te weigeren, dan wel te wijzigen, in te korten, etc.