Eind september gingen er geruchten rond dat er achteruitgang van de prestaties zou optreden bij de populaire Samsung 840 EVO SSD’s. Data welke al langer op de schijf staat zou met slechts 50-60 MB/s uitgelezen worden terwijl net weggeschreven bestanden wel met 450MB/s of hoger gelezen worden. Prestaties voor oude bestanden, bijvoorbeeld Windows bestanden, waren dus slechter en dit was zelfs merkbaar omdat computers bijvoorbeeld langer deden over het opstarten van het besturingssysteem.
Samsung heeft de geruchten bevestigd en is inmiddels met een tool gekomen die de problemen moet oplossen. Deze tool voert een firmware update uit gevolgd door nog een paar handelingen waarna de oorspronkelijke performance weer terug is. De eerste resultaten van het uitvoeren van de tool bevestigen het herstel van de oorspronkelijke snelheid.
Er is een tool voor Windows beschikbaar en een tool voor Linux en Mac-gebruikers. Feitelijk is de tool voor Linux en Mac een DOS-toepassing. Wanneer je deze dus wilt gebruiken, dan gaat het updaten buiten het besturingssysteem om.
Het is belangrijk om eerst na te gaan of het systeem voldoet aan de vereisten voor het uitvoeren van de tool:
Vereist is:
Chipset | Driver |
Intel | Microsoft (standaard Windows driver) |
Intel | |
AMD | Microsoft (standaard Windows driver) |
AMD | |
Nvidia | Nvidia |
Er wordt aangeraden om geen andere dingen gelijktijdig met het draaien van de tool te doen, dit geeft een betere kans van slagen. Het is zeker aan te raden om voorafgaand een een back-up te maken van alles dat op de SSD staat. De kans is klein dat het verkeerd gaat, maar het zou toch zonde zijn wanneer je al jouw bestanden kwijt bent!
Vervolgens dien je de tool te downloaden:
Download hier de Samsung SSD 840 EVO Performance Restoration tool voor Windows.
Je download een zip-bestand dat na het uitpakken een Engelstalige handleiding en de Samsung_SSD840EVO_Performance_Restoration_v1.1_setup toepassing bevat. Dat tweede bestand is het installatie-bestand wat je allereerst moet uitvoeren om de tool te installeren op jouw systeem.
Wanneer de tool is geïnstalleerd en je het programma gestart hebt, zal er een scherm getoond worden zoals hieronder. Om het update-proces in gang te zetten dien je jouw Samsung 840 EVO SSD te selecteren in het drop-down menu en vervolgens op Start te klikken.
Na het updaten van de firmware zal er een schermpje verschijnen met de mededeling dat de computer opnieuw opgestart gaat worden. Dit kan je eventueel een aantal seconden versnellen door alvast op Shutdown te klikken.
Je zult merken dat de vorige stap vrij snel afgerond is (binnen een halve minuut). Na het opnieuw opstarten van je pc gaat de tool verder met het herstellen van de oorspronkelijke snelheid. Dit zal aanzienlijk langer duren.
Wanneer het proces klaar is zal de tool dit laten zien zoals in het plaatje hieronder.
Mocht je onverhoopt toch nog problemen hebben, dan kan je altijd nog een blik werpen op de Engelstalige handleiding die Samsung mee heeft gegeven bij de tool (zie de map waarin de uitgepakte bestanden staan). Hierin staat ook uitgelegd wat je moet doen bij mogelijke problemen.
De tool voor Linux en Mac gebruikers is een stukje software wat vanuit DOS werkt. Om deze te kunnen gebruiken zullen we dus van een bootable (opstartbaar) medium gebruik moeten maken. Dit kan een opstartbare cd/dvd zijn, of een usb-stick waar we vanaf kunnen opstarten. Voor deze methode zijn dus de volgende zaken vereist:
Hoewel het niet vermeld wordt door Samsung, zal je waarschijnlijk hier ook enige vrije ruimte op je SSD nodig hebben. Wederom is het aangeraden om voorafgaand aan het gebruik van de tool een back-up te maken van de bestanden op de SSD.
Ter voorbereiding moet nu eerst het opstartbare medium gemaakt worden. Kies je voor het maken van een opstartbare cd of dvd, download dan hier het ISO-bestand. Vervolgens kan je de ISO dan met het brandprogramma van jouw keuze branden als image op de cd of dvd. In de ISO zit al de benodigde DOS-software dus dit is alles wat je moet doen om jouw opstartbaar medium te maken.
Wil je een bootable usb-stick maken, dan zal je daar iets meer moeite voor moeten doen. Dat komt omdat je in dit geval zelf de DOS-software op de usb-stick moet plaatsen. Uiteraard hebben we ook een usb-stick nodig die we leeg moeten kunnen maken, dus zorg er voor dat daar geen belangrijke bestanden meer op staan. Een oude usb-stick van 64MB voldoet al, dus misschien heb nog een oud stickje liggen wat je hier handig voor kan gebruiken. Ook hier moeten we een aantal bestanden downloaden, welke verpakt zitten in deze download.
Allereerst de instructies voor Linux:
Wanneer je dit nog niet op je systeem hebt staan moet je eerst GParted en UNetbootin installeren. Dit doe je als volgt:
GParted installeer je middels het volgende commando in de terminal (kopieer en plak):
sudo apt-get install gparted
UNetbootin installeer je door het volgende commando in de terminal te geven (kopieer en plak):
sudo apt-get install unetbootin
Wanneer je beide programma’s op je Linux-systeem hebt staan pluggen we de usb-stick in en starten GParted. Binnen GParted selecteer je vervolgens rechtsboven jouw usb-stick:
Wanneer er een sleuteltje in de Partitie-kolom wordt weergegeven zal je je usb-stick eerst moeten ontkoppelen voordat je hem kan bewerken. Dit doe je door met de rechtermuisknop te klikken op de oranje regel hierboven en vervolgens op Ontkoppelen te drukken. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop nog een keer op de oranje regel en kies dan voor Formatteren als > fat16.
Vervolgens moet de bewerking nog uitgevoerd worden. Dit doe je door op het groene vinkje te klikken:
Je krijgt dan een waarschuwing over mogelijk gegevensverlies. Natuurlijk willen we doorgaan dus klik dan op Toepassen en de usb-stick zal geformatteerd worden.
Wanneer de bewerking klaar is sluiten we GParted en starten UNetbootin. Achter Distributie selecteer je daar FreeDOS. Controleer ook goed of je usb-stick geselecteerd is onderaan ter hoogte van de OK-knop.
Wanneer je deze instellingen hebt overgenomen klik je op OK. (Het kan zijn dat je de usb-stick eerst nog moet mounten. Dat kan je simpelweg doen door op de usb-stick te navigeren.)
Kies vervolgens voor Sluiten wanneer de bewerkingen klaar zijn.
Nu is het tijd om de eerder gedownloade tool erbij te pakken. Pak het ziparchief uit wanneer je dat nog niet gedaan hebt en kopieer de volledige inhoud van de map 840Perf naar de usb-stick. We zijn nu klaar met het voorbereiden van de usb-stick en je zou de volgende bestanden er nu op moeten hebben staan:
De instructies voor Mac:
Binnen OS X neem je vergelijkbare stappen: je formatteert de usb-stick allereerst als FAT en vervolgens gebruik je UNetbootin om er FreeDOS op te zetten zoals hierboven beschreven. Nu zal je alleen wel UNetbootin moeten downloaden en installeren, maar dat is gelukkig beschikbaar voor OS X en kan je hier downloaden.
Nu we een opstartbaar medium hebben met de tool van Samsung er op, kunnen we eindelijk aan de slag met het herstellen van de performance van de SSD. Je moet dan allereerst zorgen dat er vanaf het opstartbaar medium ook daadwerkelijk opgestart wordt nadat je het geplaatst hebt. Linux-gebruikers zijn daarvoor afhankelijk van het moederbord; vaak kan je het bootmenu oproepen met het indrukken van een toets als F12 tijdens het booten van de BIOS/UEFI. Zoek dus op welke toets dit voor jouw moederbord is of ga de BIOS/UEFI in om de opstartvolgorde aan te passen. Mac-gebruikers kunnen het opstartmenu oproepen door gelijk tijdens het opstarten de Option-toets ingedrukt te houden.
Wanneer je de tool gebrand hebt op een cd of dvd zal deze automatisch starten. Gebruik je de opstartbare usb-stick, kies dan voor de standaard opties van FreeDOS en geef de volgende commando’s in:
c:
Gevolgd door Enter. Hiermee selecteer je de usb-stick. Vervolgens start je het programma:
perf.exe
Waarna je op Enter drukt en de tool zal starten. Je krijgt dan het volgende scherm te zien waarbij jouw Samsung 840 EVO SSD wordt weergegeven:
Je dient dan jouw SSD te selecteren door het nummer voor de SSD in te toetsen en op Enter te drukken. Waarschijnlijk is dit cijfer ook een 0 bij jou, net zoals in het plaatje.
Vervolgens krijg je de vraag voorgelegd of je door wilt gaan:
Hier kan je voor y kiezen om door te gaan, wat je natuurlijk wil, of voor n wanneer je dit niet wil. Er zal vervolgens een waarschuwing getoond worden:
Een back-up van je data heb je natuurlijk al gemaakt, dus we kunnen ook hier weer op y drukken. Wat de waarschuwing je ook vertelt is dat je de cd, dvd of usb-stick niet mag verwijderen tijdens het uitvoeren van het programma. Bij het kiezen voor y zal allereerst de firmware geüpdatet worden:
Vervolgens zal de tool de performance herstellen, wat enige tijd zal duren:
Wanneer het proces klaar is krijg je daar een melding van:
Nu kan je de pc afsluiten en in het vervolg weer genieten van de herstelde performance. Vergeet niet om je cd, dvd of usb-stick te verwijderen na afloop.