Met het toetsenbord

Computertoetsenborden werken eigenlijk niet anders dan de ouderwetse typmachine. Bij elke aanslag wordt de “wagen”, zoals de bewegende bovenkant van het apparaat heet, verplaatst. Maar bij dode toetsen blijft de wagen staan.

De “wagen” blijft bij het gebruik van een computertoetsenbord ook stilstaan, tenzij je op de shifttoets drukt. De “wagen” blijft niet voor niks stilstaan, want je kent ze wel, tekens die verbonden zijn met een bepaalde letter. Ze kunnen het verschil aangeven tussen het lidwoord een (“een” man) of het telwoord één ("één” man). De tekens zijn beschikbaar op het toetsenbord maar doen na het typen daarvan even niets (het zijn immers dode toetsen). Met een trucje zijn ze wel snel te typen. Je vindt op elk toetsenbord een accent aigu ', trema of umlaut ", accent grave `, accent circonflexe ^ of tilde ~.

Je drukt op de '-toets en daarna op de e. Het teken é verschijnt vervolgens boven de letter e. Dus typ je een ' met een a, e, i, o, u, of y, geeft respectievelijk een á, é, í, ó, ú, of ý.

Numeriek toetsenbord

Windows-gebruikers hebben nog een optie om snel tekens te typen. Dit werkt met het zogeheten numerieke toetsenblok, dat je aan de rechterkant van het toetsenbord vindt. Ieder teken heeft een zogeheten alt-code. Je houdt de Alt-toets ingedrukt terwijl je een bepaalde cijfercode intoetst op het numerieke toetsenblok. Daarna laat je de Alt-toets los. Zo heeft de ë de Alt-code 137. Dus druk de Alt-toets in en typ 137 en laat de Alt-toets weer los en het (lees)teken verschijnt. Op deze pagina vindt je een tabel met diverse Alt-codes.

november 2014: ascii..jpg

Hiernaast een deel van die alt-codes. Niet dat alle speciale tekens nuttig zijn, maar er zijn tekens die best wel van pas kunnen komen. Uiteindelijk vind je toetsen met speciale tekens op het toetsenbord, maar lang niet alle. Denk dan aan de cijfertoetsen (niet de numerieke) waarop speciale tekens staan.

Speciale tekens voor Mac is in de nieuwsbrief van september reeds besproken door collega leofact. Hij heeft een prachtige oplossing gegeven voor het gebruik van speciale toetsen. Maar als je liever met het toetsenbord speciale tekens typt dan kun je hier een kijkje nemen.  

Webdings en Windings

november 2014: vinkje..jpg Er zijn meerdere manieren om een speciaal teken weer te geven.
Het gebruik van de lettertypen Webdings en Windings, respectievelijk Windings- 2 en -3. In Excel bijvoorbeeld kun je een cel, rij of kolom een bepaalde opmaak in een van die lettertypes geven om een speciaal teken weer te geven. Als je bijvoorbeeld met het lettertype Webdings een “a” typt verschijnt er een vinkje.

 

Knop invoegen in Werkbalk snelle toegang en meer

Ben je een fervent gebruiker van speciale tekens dan is het handig om een knop toe te voegen in de Werkbalk snelle toegang. Klik op het pijltje naast de werkbalk en kies voor Meer opdrachten.

november 2014: alle opdrachten..jpg

Scroll naar beneden totdat je bij Symbool invoegen terecht komt. Aangezien het een hele lange lijst is die je door moet scrollen kun je het best een item aanklikken en de “s” typen. Dan wordt het eerste item dat met een “s” begint getoond, dat scheelt je heel wat scrollen.

 november 2014: symbool invoegen..jpg

Symbool invoegen gevonden? Klik op toevoegen om de knop zichtbaar te maken in de werkbalk snelle toegang. Ik ben hier uitgegaan van Office 2010.

november 2014: word snelle toegang..jpg
Overigens,  als er meer knoppen zijn die je aan de werkbalk wil toevoegen kan dat natuurlijk ook. Zo zie je in de afbeelding de knoppen Afbeelding invoegen uit bestand, Autocorrectie, Invoegen van afbeeldingen uit bestand en de knop Speciale tekens. Autocorrectie is een favoriet van mij, afkortingen bedenken en daar een woord aan koppelen. Dat scheelt heel wat typewerk.

Knop speciale tekens in LibreOffice Writer

Klik op Extra > Aanpassen> tab Werkbalken > knop Toevoegen. Je komt dan terecht in het venster Aanpassen.

november 2014: writer werkbalk..jpg
Eenmaal in dat venster aangekomen zie je dat de werkbalk Standaard is geselecteerd. Wil de extra knoppen aan deze werkbalk toevoegen? Dat kan door op de knop Toevoegen te klikken. Wil je een knop aan een andere werkbalk toevoegen dan kan dat ook. Klik op het pijltje en je zult zien dat er legio werkbalken beschikbaar zijn. Nee, laten we het maar bij de werkbalk standaard houden, tenzij je een nieuwe werkbalk wilt maken. Gebruik dan de knop Nieuw en geef de nieuwe werkbalk een naam.

Dus eenmaal op de knop toevoegen geklikt kun je kiezen uit een heleboel opties. Waar de knop speciale tekens te vinden is zie je in de afbeelding hieronder. Klik op de knop toevoegen en vervolgens op sluiten. In het venster Aanpassen klik je op OK en het karwei zit er op.

november 2014: speciale tekens invoegen..jpg

Zoals gezegd ben ik een groot voorstander van autocorrectie. Dus vind ik het gemakkelijk om een knop bij de hand te hebben die direct naar de autocorrecties leidt. Hoe je die knop kan vinden? Kijk maar naar het plaatje hieronder.

november 2014: opties autocorr..jpg

 

november 2014: werbalk..jpg
Uiteindelijk ziet mijn zelf toegevoegde werkbalk er zo uit. Links de knop voor speciale tekens, daarnaast Opties voor Autocorrecties (daar is geen knop voor), dan volgt Invoegen van afbeeldingen uit bestand en als laatste de knop voor het Invoegen van een tabel.

In ieder geval zijn er genoeg mogelijkheden om speciale tekens tevoorschijn te toveren.