Wanneer je een grote foto/afbeeldingen collectie hebt, zou je er een slideshow van kunnen maken, zodat je er optimaal van kunt genieten. Een slideshow is een soort van "film" (video's zijn tenslotte niets anders dan snel achter elkaar afgespeelde afbeeldingen), maar in tegenstelling tot een gebruikelijk videobestand, gunt een slideshow ons de tijd om elke afbeelding in alle rust te bekijken.

Nu is het zo dat bij elk besturingssysteem standaard wel moderne software meegeleverd wordt om de foto's/afbeeldingen via een viewer te bekijken. In Linux is dat bijv. Afbeeldingviewer of Shotwell. In Windows is dat Windows Photo Viewer. Deze viewers hebben echter geen mogelijkheid om de foto's/afbeeldingen te bekijken als een slideshow, te branden op een cd of dvd en/of te uploaden naar YouTube. Daar heb je dan weer speciale softwareprogramma's voor nodig.

Wanneer je op zoek bent naar een slideshow programma met diverse functies, zoek dan niet langer maar bekijk PhotoFilmStrip eens. Dit zou namelijk best weleens dat programma kunnen zijn waar je altijd al naar zocht maar nooit hebt kunnen vinden. Het mooie aan dit programma is dat het zowel voor Linux als Windows is.

Belangrijkste kenmerken:

* Eenvoudige UI-ontwerp, het is echt gebruiksvriendelijk!

* Voeg toe / verwijder foto's/afbeeldingen en sorteer ze door ze onder te verdelen met behulp van projecten.

* Voeg een achtergrond audiotrack toe.

* Handmatige of automatische diavoorstelling (afhankelijk van de beelden en het audiobestand).

* Verander beeldverhouding 16: 9, 4: 3 en 3: 2.

* Enkele effecten zoals: Black & White, Sepia toon, Roteren, Fade and Roll voor animaties.

* Verander individuele beeldweergavetijd en effect-overgangstijden.

* Stel willekeurige beginpunten in of wijzig deze handmatig.

* Ondertitels toevoegen.

* Ondersteunt audio / video codecs zoals: AVI, FLV, Single's, Motion JPEG, etc. met VCD, SVCD, DVD tot FULL-HD-compatibiliteit.

Installeren:

Voor Linuxgebruikers: Je kan PhotoFilmStrip installeren door naar de officiële website te gaan en daar het ".deb" pakket te downloaden. Je kan het ook via Synaptic installeren.  Voor Windowsgebruikers: download het .exe bestand van de officiële website.

Getest in Linux Mint 17:

Ik zelf heb het programma geïnstalleerd via Synaptic, zie foto 1. Je vindt het programma terug onder Menu en dan onder Geluid en Video. In Ubuntu zal je het programma kunnen vinden via de Dash. Tip: zet eerst even het programma op Nederlands; dat doe je door in het menu op Help te klikken en daarna op Taal. Je zult het programma daarna wel even opnieuw moeten opstarten.

01. filmstrip installeren

Men start met het aanmaken van een project, zie foto 2. Dat doe je via het menu Bestand en Nieuw Project. Je krijgt dan een venster waar je de project eigenschappen moet invullen, zoals naam en in welke map je het wilt opslaan. Ook stel je hier Aspect Ratio en eventueel het geluidsbestand in. Daarna klik je op OK.

02. Project aanmaken

In het volgende venster dat je te zien krijgt, kan je middels de + knop een aantal foto's/afbeelingen importeren. In het project heb ik 3 foto's/afbeeldingen gezet, zie foto 3 (op foto 3 zie je dat ik er 7 had toegewezen. Ik heb later de onderste 3 foto's dubbel gebruikt).

03. foto's importeren

Bij de volgende stap (foto 4) kan je van alles instellen, zoals rotatie, effect, overgangen, bewegingspositie, ondertitelingen etc.

04. Instellen

Als je daarmee klaar bent en je bent tevreden, klik je in het menu op Hulpmiddelen en daarna op Render filmstrip. In het venster dat je dan te zien krijgt kan je het profiel, type en formaat toewijzen, zie foto 5. Op foto 6 zie je dat ik een full HD slideshow wil. Om het renderen te laten beginnen klik je op Start. Op foto 7 zie je de voortgang van het programma.

05. Profiel instellen

06. Instellen full HD

07. Renderen is aan de gang

Nadat het renderen klaar is, kan je zien dat het project is opgeslagen in de map die je eerder al had aangegeven. Zie daarvoor foto 8 en op foto 9 zie je het eindresultaat.

08. Project is opgeslagen

 

09. Eindresultaat

Na renderen kan je altijd je project branden op een dvd of cd. Dat ligt dus aan de optie die je hebt aangegeven, zie plaatje 6. Je gebruikt dan je eigen brandprogramma. In Linux is dat bijv. K3B of Brasero, of gebruik een ander programma waar jij het liefst mee werkt. In Windows zal dat Nero zijn. Ik heb het idee dat er tegenwoordig meer met YouTube wordt gewerkt; Branden wordt amper nog gedaan is mijn ervaring, want wie een Smart TV heeft hoeft dan alleen nog maar in te loggen op zijn/haar eigen YouTube kanaal en kan de gemaakte projecten bekijken.

Mijn kleine testproject kan je bekijken via deze link: http://youtu.be/ZwkYhS7-xT8

Conclusie:

Jullie begrijpen dat ik het niet getest heb in Windows, maar in Linux Mint 17 is het een simpel, makkelijk te begrijpen programma. In feite is er niets moeilijks aan. Ik heb niet getest hoeveel foto's/afbeeldingen het programma aankan; ik denk dat men dit zelf maar eens moet gaan testen. Wie weet krijg je wel een melding als het bestand te groot gaat worden, wie zal het zeggen.

Ik wens je veel plezier met dit slideshow programma. Het zal zeker van pas komen om al je vakantiefoto's eens op een andere manier aan je familie en/of vrienden te laten zien.