Dit artikel is gebaseerd op het artikel Programma’s installeren in Ubuntu en geschikt gemaakt voor Xubuntu

We hebben al eerder verteld dat Xubuntu (en trouwens ook andere Linux-distro’s) hun basis vinden in Ubuntu. In dit artikel gaan we het hebben over het installeren van programma’s via Synaptic programmabeheerder. Hoe je programma’s installeert via het Ubuntu softwarecentrum hebben we in de nieuwsbrief van maart uitgelegd.

Let op! We bespreken dus het installeren van programma’s onder Xubuntu met behulp van Ubuntu softwarepakketten.

Xubuntu heeft een aantal programma’s voorgeïnstalleerd zoals: Firefox, Thunderbird, Abiword (tekstverwerker), Gnummeric (rekenprogramma), Mousepad (kladblok) en vele andere programma's. Bij elkaar een aardig compleet pakket, maar "zoveel mensen, zoveel wensen". Gelukkig staan er tienduizenden programma's en softwarepakketten tot je beschikking op de servers van Ubuntu. Deze pakketbronnen zijn bereikbaar via het internet.

Wellicht bent je onder Windows gewend dat je programma's "gewoon" binnenhaalt van een webpagina. Maar onder Xubuntu gaat dat net iets anders. Je haalt zelf namelijk niets binnen van een webpagina, maar je installeert uitsluitend vanuit de eigen pakketbronnen van Ubuntu. Dat doe je met behulp van een speciaal programma. Veel makkelijker dus, want je hoeft niet op zoek. Handmatig downloaden is verleden tijd!

Voor mensen die een Android-telefoon of een iPhone hebben is het nog makkelijker om te begrijpen: de pakketbronnen van Ubuntu zijn te vergelijken met de Google Play winkel of de App Store van Apple.

Synaptic pakketbeheer

Met Synaptic pakketbeheer kun je de pakketbronnen van Ubuntu makkelijker doorzoeken en veel meer informatie vinden over de pakketten dan in het softwarecentrum. Bovendien kun je er meer dingen mee doen dan met softwarecentrum. Het is een onmisbaar hulpmiddel!
Als je Synaptic pakketbeheer nog niet hebt geïnstalleerd, installeer het dan even via het Softwarecentrum. Lees in de nieuwsbrief van maart hoe je programma’s via het softwarecentrum kunt installeren.

Let op: bij sommige programma's kun je kiezen uit een installatiepakket met het Ubuntu-logo en een pakket zonder logo. Als er een installatiepakket bijstaat met het Ubuntu-logo, dan is dat vaak net iets beter geschikt.

Je gebruikt Synaptic als volgt:
Je bent bijvoorbeeld op zoek naar een simpel kladblokje en je hebt gehoord van het kladblokje Leafpad. We laten je zien hoe je Leafpad kan installeren.

april 2014: Synaptic..jpg Klik de starter Toepassingenmenu, ga vervolgens op Systeem staan met de muisaanwijzer en klik op Synaptic pakketbeheer.
april 2014: pakket zoeken..png Gebruik niet het rammelende snelfilter, maar druk op de knop "zoeken" (boven in de werkbalk van Synaptic) en gebruik als zoekterm leafpad. Druk daarna op Enter.

Synaptic vindt vervolgens meerdere pakketten die met Leafpad te maken hebben.
Kies in de meeste gevallen voor het pakket met de meest passende naam, in dit geval leafpad.

april 2014: markeren install..png

Klik op het selectieveld om het pakket te markeren voor installatie. Let ook op de omschrijving van het pakket, die beneden in beeld verschijnt wanneer je het pakket aanklikt. Leafpad aangevinkt? Druk dan op de knop Toepassen. Synaptic haalt je Leafpad op uit de pakketbronnen van Ubuntu, samen met de benodigde ondersteunende pakketten, en installeert Leafpad op je systeem.

Start Leafpad als volgt:
Klik op de starter Toepassingenmenu > Hulpmiddelen > Leafpad.

Synaptic heeft ook een nadeel. Zoek bijvoorbeeld op Libre Office en je krijgt een onoverzichtelijke lijst met pakketten te zien en haal daar de juiste maar eens uit. Niet echt handig als je Libre Office wilt installeren. Vandaar dat je dat programma beter via het softwarecentrum kunt installeren.

Daarentegen is het grote voordeel van Synaptic dat je gemakkelijk onderdelen van Libre Office kan installeren. Je hebt bijvoorbeeld genoeg aan Writer (tekstverwerker) en Calc (rekenblad) dus zoek je op die onderdelen van Libre Office.

april 2014: installeren calc..jpg

april 2014: syn veranderingen markeren..jpg

Zoek eens op Libre Calc. Het aantal pakketten dat in beeld komt is te overzien. Vink je het pakket libreoffice-calc aan dan wordt libreoffice-base-core (zie afbeelding) vanzelf ook aangevinkt. Wil je de installatie toepassen klik dan op de knop de Toepassen. Omdat de gekozen actie invloed heeft op andere pakketten zullen ook de wijzigingen die dat met zich meebrengt worden gemarkeerd. Het is nu een kwestie van op de knop Markeren te klikken om Libre Office Calc te installeren.

Dezelfde weg volg je om in het bezit te komen van Libre Office Writer.

april 2014: knoppen sync..jpg

Zomaar twee voorbeeldjes hoe je met Synaptic pakketten kunt installeren om daarna met het geïnstalleerde programma te kunnen werken. Maar ja, hoe weet je welke pakketten je moet binnenhalen voor bijvoorbeeld videobewerking? Onder Windows wist je dat wel, maar onder Xubuntu? Kijk maar op deze site. Daar vind je een lijst met Windows programma’s samen met de alternatieven die er in Linux beschikbaar zijn.

Pakketten verwijderen met Synaptic

 april 2014: deinstall..png

Het kan zijn dat je om de een of andere reden een pakket wilt verwijderen. Ook dat laten we natuurlijk niet onbesproken. Zoek op de hierboven besproken manier naar het pakket en klik daar met rechts op. Kies voor Markeren voor volledige verwijdering om vervolgens op de knop Toepassen te klikken. In het venster dat verschijnt klik je nogmaals op Toepassen en het pakket wordt verwijderd.